Page 1

BOMMA Nieuwsbrief S

KAHO Sint-Lieven ● Campus Dirk Martens ●3de editie

In dit nummer 2 YPA 3 Derdejaars en de opleiding 8 Recept: rosca de pascua 9 Interview meneer Desloovere 11 Ropa de primavera en la oficina 12 Advanced Education 15 Guten Tag, Arbeitsmarkt! 16 Wedstrijd: Wie is deze docent? 17 Des compétences : Un interview avec madame Deleenheer 20 Niet te missen! + rebus

Dag bomma’s! Hier zijn we weer, voor een laatste keer! De tijd vliegt voorbij want dit is al onze paaseditie. Het is zeker de moeite om deze nieuwsbrief even door te nemen want er komen heel wat boeiende onderwerpen aan bod! Ken je trouwens de Young Potential Award? De wat? In onze nieuwsbrief kom je er alles over te weten. Ervaringen uitwisselen, altijd leuk. Twee laatstejaarsstudenten geven hun mening over de opleiding. En verder staat er ook nog een receptje voor jullie klaar. Extra punten scoren bij de oma om meer lekkere paaseitjes te bemachtigen? Probeer dan zeker ‘rosca de pascua’. Dagelijks komen we met de docenten in contact maar eigenlijk weten we bitter weinig over hen. Wat schuilt er nog meer achter meneer Desloovere? Lees het op pagina 9 en 10. Het einde van de opleiding betekent daarom niet het einde van jouw studentenleven. Wij geven een overzicht van alle mogelijkheden na de opleiding ‘Office Management’. Nieuwsgierig in welke sectoren studenten Office Management het meest terechtkomen? We vertellen het jou! Denk jij ook vaak, ik heb echt niks om aan te trekken… Wij helpen jouw kledingtype te bepalen en aan de hand hiervan (business)outfits samen te stellen. Maar we save the best for last. We hebben als afsluiter een leuke fotowedstrijd voor jullie. Kan jij raden, welke docenten er in de foto verscholen zitten? Waag dan zeker jouw kans want er staat jou een mooie prijs te wachten! Veel lees- en puzzelplezier!

1


Wat is de Young Potential Award?

Vier studenten uit 3 OMT wagen hun kans voor deze award. We stellen ze even aan jullie voor en vroegen hun waarom zij de Young Potential Award verdienen. Andy Van Cutsem o wil steentje bijdragen aan de maatschappij o hoopt vaardigheden ten volle te ontwikkelen en te benutten

Lara De Smet o gemotiveerde student o houdt van uitdagingen o wil graag aan het werk

Lindsey Van Der Sijpt o creatief en gemotiveerd o marketing skills o kan business plan voorstellen voor publiek Karen Vanderpoorten o werkt graag in team o flexibel o ambitieus o doorzettingsvermogen

Andy en Karen hebben het tot in de 2de ronde geschopt. Onze hoop is nu gevestigd op Lindsey en Lara die momenteel in de top 15 staan in de 3de ronde. Er is een grote kans dat we een kaartje mogen verwachten uit New York, Londen of Parijs!

Wat vroeger met een hele mond vol ‘Bachelor Office Management of the Year’ heette, is nu ’Young Potential Award’. Deze wedstrijd , georganiseerd door Secretary Plus, zoekt ambitieuze laatstejaarsstudenten Office Management die graag deze titel te pakken willen krijgen. Deelnemen is de moeite waard want de hoofdprijs is een reis naar New York. Verder zijn er ook nog citytrips naar Parijs en Londen, multimediaprijzen, beroepsopleidingen en dagjes wellness te winnen.

Verloop van de wedstrijd De wedstrijd verloopt in 3 rondes. Bij de inschrijving tijdens de eerste ronde moeten de kandidaten aangeven waarom zij verkozen moeten worden tot Young Potential van 2013. Tijdens de tweede ronde worden de kandidaten getest op hun talenkennis en soft skills. Wanneer de kandidaat geselecteerd is en mag overgaan naar de derde ronde, wordt hij of zij uitgenodigd voor de Pink Lounge. Dit is een networking event waarbij de kandidaat kan kennis maken met topbedrijven en HR professionals uit zijn regio. Wanneer de kandidaat tot de top 5 behoort, wordt hij /zij uitgenodigd voor de 2 slotavond van de ‘Young Potential Award 2013’.


Derdejaarsstudenten en de opleiding

Nu de opleiding voor de laatstejaarsstudenten er bijna opzit, vroegen we twee studenten naar hun ervaringen. Ashley Van Boven uit 3 OMT en Karolien Van Hauwermeiren uit 3 OMM stonden ons te woord. We vuurden onze vragen eerst af aan Ashley Van Boven.

Waarom heb je destijds voor deze opleiding gekozen? Heb je je dit reeds beklaagd? Waarom wel, waarom niet?

Vooral omdat talen mij interesseren en omdat ik later mijn taalvaardigheden wil gebruiken. Ik heb het mij nog niet beklaagd omdat de opleiding mij veel voldoening geeft.

Wat is je gedurende deze drie jaar bijgebleven? Een eerste ervaring op het werkveld tijdens mijn inloopstage. Dit was bij Rรถchling Automotive.

Heeft deze opleiding je veranderd? Zo ja, in welke zin? Deze opleiding heeft mij veranderd in de zin dat ik nu sneller verantwoordelijkheid zal opnemen en beter weet wat verantwoordelijkheid betekent.

Hoe kijk je terug op je opleiding aan KAHO Sint-Lieven? Ik heb altijd een goed gevoel gehad bij de opleiding alsook bij de campus. Ik vind de opleiding van een goede kwaliteit waarbij docenten altijd paraat staan om je verder te helpen. Ik vind het een goede zaak dat elke student in deze richting persoonlijk begeleid kan worden en dat er een open band is met de docenten. 3


Welke verschillen heb je ervaren tussen de drie academiejaren? Vond je de overgang tussen de jaren goed? Volgden de vakken en de manieren van lesgeven elkaar goed op?

Ik vond de overgang tussen de jaren nooit een probleem. Ook vond ik het goed dat ze tijdens de drie jaren dezelfde manier van lesgeven en hetzelfde systeem blijven hanteren.

Welke vakken zijn voor jou het meest leerrijk/interessant geweest? Waarom (niet)?

Het meest interessant vond ik de talen, Frans, Engels en Duits. Burgerlijk recht vond ik ook heel leuk. Minder interessant vond ik economie en bedrijfsorganisatie.

Zijn er ook zaken die niet van een leien dakje liepen? Het opleidingsonderdeel eventmanagement was geen succes te noemen. Er komt heel wat kijken bij het organiseren van een evenement. Nu besef ik dat een goede voorbereiding cruciaal is.

Heb je gekozen voor een binnenlandse of buitenlandse stage? Waarom? Ik heb gekozen voor een binnenlandse stage. Ik zag het niet echt zitten om alleen in het buitenland te zijn, zonder familie en vrienden.

Wat zijn je toekomstplannen? Verder studeren? Een job zoeken? Waarom? Over de toekomst ben ik nog niet zeker. Ik twijfel nog tussen een job zoeken of verder studeren. Veel hangt af van de komende stageperiode, dan ga ik merken of de impuls om een carrière te beginnen er al inzit of ik toch liever nog verder studeer. Ik heb ook nog geen idee welke sector mijn voorkeur draagt voor een toekomstige job. 4


Wat had je verwacht te bereiken toen je je inschreef voor de opleiding Office Management? Werden je verwachtingen, doelstellingen ingevuld of zijn ze misschien doorheen de opleiding gewijzigd?

Ik verwachtte om veel bij te leren op gebied van talen. Ik hoopte om tegen het einde van het eerste jaar al een goede basis gelegd te hebben. Ik moet zeggen, deze verwachting werd goed ingelost.

Aan wie zou je deze opleiding aanraden? Denk je dat er een bepaalde persoonlijkheid hoort bij een management assistant?

Aan personen die graag talen en ICT studeren. Je wordt hier grondig voorbereid voor de arbeidsmarkt.

Heb je nog tips voor onze eerste-en tweedejaarsstudenten?

Probeer zo weinig mogelijk te wachten tot het laatste moment. Begin tijdig aan jouw taken.

5


Wij vroegen het ook aan Karolien Van Hauwermeiren. Zij volgt de opleiding OMM. Waarom heb je destijds voor deze opleiding gekozen? Heb je je dit reeds beklaagd? Waarom wel, waarom niet? Mijn interesse ging wel uit naar het medische, naar medische vakken maar toch wou ik geen verpleegkunde gaan studeren. Dit leek de ideale oplossing om beide te combineren. Als ik het nu bekijk is Medical Management toch niet zo mijn ding maar je leert hier wel veel. Wat is je gedurende deze drie jaar bijgebleven? Ik kan niet meteen iets opnoemen dat er uitspringt maar in het algemeen vind ik wel dat je goed voorbereid wordt op het werkveld. Heeft deze opleiding je veranderd? Zo ja, in welke zin? Ja, ik kan wel zeggen dat ik dankzij de opleiding mondiger geworden ben.

Hoe kijk je terug op je opleiding aan KAHO Sint-Lieven? Ik vind de opleiding wel aangenaam, alhoewel ik soms het gevoel had dat je hier minder zelfstandig kan zijn in vergelijking met andere hogescholen.

Welke verschillen heb je ervaren tussen de drie academiejaren? Vond je de overgang tussen de jaren goed? Volgden de vakken en de manieren van lesgeven elkaar goed op?

Ik voelde weinig verschil in de loop der jaren. De manier van lesgeven bleef zo goed als onveranderd omdat de docenten vaak dezelfde bleven. Dit vond ik wel positief.

Welke vakken zijn voor jou het meest leerrijk/interessant geweest? Waarom (niet)? Verkenning Werkveld en het afstudeerproject vond ik wel leerrijk. Je leert organiseren en zaken kennen die je later in jouw job gaat uitvoeren. Ook de inloopstage vond ik boeiend, dit was 6een deel van Verkenning Werkveld.


Zijn er ook zaken die niet van een leien dakje liepen? Nee, eigenlijk is alles goed verlopen.

Heb je gekozen voor een binnenlandse of buitenlandse stage? Waarom? Ik heb gekozen voor een binnenlandse stage in het Onze-LieveVrouwziekenhuis in Aalst. De reden waarom ik niet naar het buitenland ga, is omdat het mij gewoon weinig zegt om voor enkele maanden naar vb. Kaapstad te trekken. En omdat ik mijn hobby en familie niet kan missen.

Wat zijn je toekomstplannen? Verder studeren? Een job zoeken? Waarom? Ik zou graag verder studeren maar ik heb nog geen idee welke opleiding mijn voorkeur draagt.

Wat had je verwacht te bereiken toen je je inschreef voor de opleiding Office Management? Werden je verwachtingen, doelstellingen ingevuld of zijn ze misschien doorheen de opleiding gewijzigd? Mijn verwachtingen waren om vlot vreemde talen te kunnen spreken en goed met een pc overweg te kunnen. Ik kan wel zeggen dat deze verwachtingen voldaan zijn.

Aan wie zou je deze opleiding aanraden? Denk je dat er een bepaalde persoonlijkheid hoort bij een management assistant? Aan personen die goed met mensen kunnen omgaan. Anderzijds vind ik dat je voor deze opleiding al een goede basis voor talen moet hebben en je graag met een pc moet werken.

Heb je nog tips voor onze eerste-en tweedejaarsstudenten? Ik zou hen aanraden om op tijd aan alles te beginnen maar persoonlijk vind ik dat er geen moeilijke vakken uitspringen. Ik vond alles van eenzelfde niveau. 7


Rosca de pascua Tiempo de condimento: un poco más de una hora Ingredientes para 24 trozos  250 gramos de margarina

 150 gramos de harina

 2 cucharillas de harina fermentante

 mantequilla para engrasar

 250 gramos de almendras molidas

 pan rallado

 una pizca de sal

 azúcar de lustr

 100 gramos de chocolate puro rallado

 escamas de almendras

 6 huevos

 huevos de azúcar

Preparación Engrase un molde desmontable (en la forma de una rosca) y espárcelo con pan rallado. Precaliente el horno de cocina (175°C).

Procedimiento Bata la mantequilla con el azúcar y la sal. Mezcle los huevos uno por uno. Mezcle la harina con la harina fermentante y mezcle las almendras y el chocolate rallado con el todo. Ponga el todo en el molde desmontable. Alise el todo superficialmente y cueza la rosca 60-70 minutos en el horno. Hágalo enfriar y espárcelo con azúcar de lustre. Adórnelo con las escamas de almendras y los huevos de azúcar. ¡Buen provecho!

8


Iedereen kent hem als docent ICT, maar wie is Mr. Desloovere eigenlijk?

Naam: Hein Desloovere Woonplaats: Lebbeke Functie: Docent Handelswetenschappen ICT & Multimedia Algemene ondersteuning software, zowel voor docenten als studenten Verantwoordelijk voor het onderhoud & inrichting van lokaal 3Z04

Wat en waar heeft u gestudeerd? Ik heb de zaken een beetje omgekeerd gedaan. Ik heb in mijn middelbare school Hotelschool gevolgd. Daarna heb ik mijn legerdienst gedaan en na deze legerdienst heb ik 6 jaar in de horeca gewerkt. Ik heb vervolgens ook aan KAHO Sint-Lieven gestudeerd, richting: agro-en biotechnologie.

Hoelang bent al werkzaam op de KAHO? Ik ben sinds het academiejaar 2008-2009 docent aan KAHO Sint-Lieven. Ik heb eerst een 20-tal jaar ervaring opgedaan in de privĂŠsector, in deze job heb ik heel wat rondgereisd als IT-consultant.

Wat zijn uw ambities/doelen die u nog wil verwezenlijken?

Ik probeer continu op de hoogte te blijven van het werkveld. Dit is zeer belangrijk, vooral in de IT-wereld. Daarnaast verandert de student zeer snel en is het aan ons om op zoek te gaan naar nieuwe en aangepaste lesvormen op maat van de student. Maar ik weet niet wat ik hier anders zou kunnen doen, ik ben hier om les te geven en ik doe het graag.

9


Wat zijn uw interesses? Zoals je misschien wel weet, ben ik voornamelijk bezig met (kunst)fotografie. Ik maak reportages, doe ook af en toe trouwfeesten en communiefeesten. Verder ben ik ook muzikant, ik speel in 2 orkesten. Het is een instrument dat niet zo vaak bespeeld wordt, wat het zeer interessant maakt. Ik speel namelijk basklarinet.

Beste acteur/actrice? Rachel McAdams, speelt onder andere in The Vow. Mijn favoriete acteur is Jack Nicholson, ofwel Robert De Niro.

Beste zanger(es)/zanggroep? Il Giardino Armonico. Dit zijn zowat de hardrockers van de barokmuziek. Ze brengen deze op een eigenwijze manier.

Favoriete vakantiebestemming?

India, zonder twijfel. Ik ga er nu om de 2 Ă 3 jaar naartoe, het heeft een enorme aantrekkingskracht. Het geeft zo een enorm contrast met BelgiĂŤ.

Hoe zou u zichzelf in 5 woorden/termen beschrijven? Open geest, tikkeltje impulsief, kritisch, creatief en holistisch.

Moest u de kans krijgen om opnieuw te beginnen, zouden er zaken zijn die u zou veranderen? Ik zou iets vroeger naar het onderwijs zijn gegaan, bv. 5 jaar eerder. Maar de mogelijkheid moet zich voordoen natuurlijk, ik ben best tevreden met hoe de zaken momenteel zijn. 10


ROPA DE PRIMAVERA EN LA OFICINA ¿Es usted un tipo de primavera, de verano, de otoño o de invierno? ¡Descúbrelo aquí y ponga la ropa de primavera adecuada en la oficina! Un poco más de informaciones sobres los distintos tipos de personas. Los tipos de primavera tienen el pelo rubio, rojo o dorado. Tienen el color de piel blanco y el color de ojos claro o castaño. Los colores de primavera son los colores claros y calientes como albaricoque, salmón, verde hierba y azul de aciano. Los tipos de verano tienen el pelo rubio o marrón. Tienen el color de piel pálido o oliva y el color de ojos claro y suave. Los colores típicos de verano son por ejemplo lavanda, frambuesa, gris azulado y berenjena. Los tipos de otoño tienen el pelo oscuro o rojizo. Tienen también el color de piel pálido generalmente con pecas. El color de los ojos es marrón o verde. Los colores típicos para los tipos de otoño son beis, caqui, naranja y mostaza. Y para terminar, si usted es un tipo del sur con el pelo marrón oscuro o negro, es un tipo de invierno. El color de piel de los tipos de invierno puede variar de pálido a oscuro. El color de ojos varía también de claro a oscuro. Unos de los colores típicos son fucsia, turquesa, azul cobalto y negro.

Consejos... ...para los tipos de primavera Elija ropa de colores suaves. Si lleva algo oscuro combínelo con una blusa o una chaqueta suave. También para el maquillaje, no elija colores demasiado oscuros pero elija colores radiantes. ...para los tipos de verano Los tipos de verano pueden también elegir colores suaves. Combine una blusa de color frambuesa con un pantalón o una falda azul oscuro. ...para los tipos de otoño Ropa de color marrón y colores cálidos quedan lo mejor para los tipos de otoño. Si usa maquillaje, use los colores de su ropa. ...para los tipos de invierno Estos tipos pueden elegir entre una amplia gama de colores. Los colores vivos quedan bien a los tipos de invierno. En general, los tipos de invierno pueden llevar casi todo.

11


En general Haga Puede combinar algo clásico con algo moderno (por ejemplo esta falda y blusa con una chaqueta llena de color) Un vestido elegante siempre es apropiado.

Aconsejamos un traje pero en un ambiente más informal puede combinar una camisa con unos vaqueros elegantes (para los hombres)

No haga  Demasiado maquillaje, perfume, joyas  Un pantalón corto, tampoco si hace calor  Una falda demasiado corta

12


Advanced Education: Postgraduates, Banabas and Masters A professional bachelor degree in Office Management already offers a wide range of job opportunities. But if you graduate and do not want to start you career just yet or give your degree an extra value, you can choose for advanced studies. The following article gives you some of the possibilities of higher education.

Postgraduates If you want to enhance your degree but you do not want to study two or three more years, you can choose the option 'Postgraduate'. This includes one or two semesters and will give a boost to your Professional Bachelor degree. EDUCATION Business communication Conference interpreting Accountancy & Finance Human Resources Management IT-management Marketing Business analysis Digital marketing & Communication

STUDY POINTS 40 60 21 40

SCHOOL HUB HUB HUB HUB

24 40 60 40

HUB HUB HUB HUB

Banabas Bachelors after Bachelors are always one extra year. It gives you an extra degree and extends your knowledge domain. EDUCATION Entrepreneurship Advanced Business Management

STUDY POINTS SCHOOL 60 Thomas More 60 KHLeuven

Masters With Masters you always have to keep in mind that you have to do one transitional year before you can start you actual Master. (e.g. Journalism = 60 s. p., so one transitional year + one Master year = two years) EDUCATION Business Communication Journalism Linguistics & Literature French Linguistics & Literature English Multilingual Communication

STUDY POINTS SCHOOL 60 KU Leuven 60 KU Leuven @ HUB 60 KU Leuven 60

KU Leuven

60

KU Leuven @ HUB 13


Language and Literature (German/French/Dutch, English/Spanish) Literature Interpreting Translating Western Literature Accountancy Policy Economy Business Administration Economy, Law and Business Administration Economics Financial Economics Business Engineering Business Science Information Management International Business Economics and Management International Business Economy and Policy Management Environment and Prevention Management Business Economics Insurances

60

KU Leuven

60 60 60 60 60 60 60 120

KU Leuven KU Leuven @ HUB KU Leuven @ HUB KU Leuven KU Leuven KU Leuven KU Leuven @ HUB KU Leuven

60 60 120 60 60 60

KU Leuven KU Leuven KU Leuven @ HUB KU Leuven @ HUB KU Leuven KU Leuven @ HUB

60

KU Leuven @ HUB

60 60

KU Leuven KU Leuven @ HUB

60 60

KU Leuven KU Leuven

We want to point out that the above educations are just a selection. There are lots of other possibilities but the above are the most popular education programmes chosen from Office Management. For more information about advanced education and the possibilities, you can visit the following website: Advanced education

It is also a good idea to take a look at the website of the organizations that offer further education. Here are a few:

“Wanaba�

HUB

14


Was machen die meisten Studenten nach ihrer Ausbildung? Es gibt viele Studenten, die nach ihrem Bachelorstudium noch ein Masterdiplom, ein Bachelor-nach-Bachelordiplom erwerben oder eine postgraduelle Fortbildung macht wollen. Diesbezüglich werden wir Ihnen noch einige Informationen mitteilen. Abgesehen davon ist ein groβer Teil der Studenten schon fertig für den Arbeitsmarkt. Und sie sind auf der Suche nach einer feinen Stelle. Wo finden diese Studenten Arbeit? Welche Sektoren sind am populärsten? Office Management ist eine sehr vielseitige Ausbildung, daher gibt es viele Berufsmöglichkeiten. Sie können bei verschiedenen multinationalen Unternehmen und KMU (in den Abteilungen: Verkauf, HR, Finanzen, ...) arbeiten, aber auch in verschiedenen Beratungs-und Vermittlungsagenturen, Event-Agenturen, Banken und Versicherungen, Behörden, ... Folgende Sektoren sind bei vielen Flamen sehr populär: Medien Behörden Pharmazeutik Tourismus und Reisen Chemieindustrie Consulting Energie und Müllentsorgung HR-Dienstleistung Banken und Versicherungen Unterricht Ein logischer Schritt wäre, dass ein MMA in der Gesundheitsbranche arbeiten wird, aber als MMA könnten Sie auch in den obengenannten Sektoren arbeiten. In der Jobsuche sind Sie natürlich nicht allein. Unsere Fachhochschule organisiert eine jährliche Jobmesse für die verschiedenen Ausbildungen mit rund 50 Unternehmen aus unterschiedlichen Branchen. Diese Unternehmen bieten freie Stellen, die Ihren Qualifikationen entsprechen. Die ideale Gelegenheit, um Kontakte zu knüpfen mit Unternehmen, die am besten Ihren Interessen entsprechen. Tipp: Für diejenigen, die im Unterrichtswesen arbeiten wollen, bietet unsere Fachhochschule ein Sonderprogramm tagsüber oder als Fernstudium. Es gibt Freistellungen für Bachelor Office Management!

15


Hoe goed staat de docent in je geheugen geprent? PAASTOFFE PRIJS !

Raad wie er verscholen zit in deze foto’s en win een Combineer bij elke foto het juist gezichtskenmerk met de juiste naam.

Foto 1

Haar 

 M.Desloovere

Ogen 

 M. De Cooman

Neus 

 M. De Ridder

Mond 

 M. Drieghe

Kin

 M. Trachet

Foto 2 Haar 

 M. De Cooman

Ogen 

 M. Dom

Neus 

 M. Trachet

Mond & kin 

 M. Drieghe

Foto 3

Extra

Haar 

 Mevr. De Brouwer

Ogen 

 M. Jansegers

Neus 

 M. Drieghe

Mond 

 M. De Ridder

Zoek de stand-up comedian en zijn gezichtskenmerk in foto 3!

Stuur je antwoorden voor 15 april naar : bommapaaswedstrijd@hotmail.com ! De winnaar zal persoonlijk op de hoogte gebracht worden door ons.

16


Un peu plus d’information sur des compétences? Un interview avec madame Deleenheer !

Depuis le début de notre formation, les mots ‘compétences’ et ‘portfolio de compétences‘ sont des termes beaucoup utilisés. En plus, ces mots soulèvent beaucoup de doutes. Le portfolio de compétences est fréquemment considéré comme une tâche immense. Une tâche à laquelle on n’ose pas commencer parce qu’on ne sait pas ce qu’on doit écrire. Pour cette raison on a demandé à madame Deleenheer l’importance des compétences et comment on doit les associer à la formation, le stage et notre job futur. Nous lui avons aussi demandé quelques conseils pour les étudiants. Comment commencer à écrire ? Les compétences, qu’estce que c’est concrètement ? Les compétences sont une combinaison de connaissances, une certaine attitude et des aptitudes. L’aspect le plus important est d’utiliser ses connaissances d’une bonne manière. Par exemple, quand il faut

écrire une lettre : Quel schéma faut-il utiliser ? Quel jargon faut-il utiliser ? On doit utiliser une attitude adaptée à la situation. Un autre exemple est un conflit dans son job. Il faut savoir comment manier cet conflit, il faut essayer de trouver une solution en fonction de la réalisation et en fonction des personnes qui sont impliquées dans le conflit. Il faut remarquer des compétences dans chaque situation. Qu’est-ce qui a donné lieu à l’introduction portfolio de compétences dans la formation Office Management ? Était-ce surtout pour faire prendre conscience aux étudiants de leurs capacités/compétences ? Le portfolio de compétences était un choix de la formation pour visualiser les compétences parce que l’enseignement axé sur les compétences est imposé d’en haut. La connaissance de ses propres compétences est un avantage/atout.

Pourquoi ? Parce que comme individu il peut alors savoir qu’il est et de quoi il est capable. Quand quelqu’un connaît ses propres compétences, il paraît plus certain de luimême, il aura l’air plus positif. Il peut utiliser ses atouts. Il est plus agréable de connaître ses points forts, de savoir faire ce qu’il aime faire. Pensez-vous que le stage à la fin de notre formation, constitue l’opportunité idéale de tester nos compétences ? Pour les compétences qui se concentrent sur des aspects professionnels, c’est en effet le cas. Une personne peut apprendre certaines choses seulement dans des contextes authentiques. Mais d’autres compétences peuvent être entrainées plus tôt dans la formation ou endehors de celle-ci. Avons-nous raison de dire que développer les compétences est un processus pour la vie ? Oui, c’est quelque chose qui n’est jamais terminé. Parfois quelqu’un a le sentiment que c’est terminé, il pense qu’il 17


possède une certaine compétence. Mais dans 5 ans, il peut voir cela d’un tout autre angle. Cela dépend de la direction qu’il choisit et des expériences qu’il acquiert. Celles-ci lui forment et lui développent à une manière toujours plus intense. C’est vrai pour tout, en principe. Aussi avec ses enfants et sa profession, quelqu’un peut seulement apprendre quelque chose quand il doit agir dans une certaine situation. Quelles sont les opinions erronées autour du portfolio de compétences ? Pour beaucoup d’étudiants, le portfolio de compétences est un mal nécessaire et c’est ce qu’il deviendra quand on le prend à cette façon. Si le portfolio de compétences est un succès, connaître ses compétences, peut aider lors d’un entretien d’embauche. Un entretien d’embauche est plus facile quand tu as déjà réfléchi à tes compétences. Je constate que c’est un vrai outil pour ceux qui s’occupent vraiment du portfolio. Il y a aussi beaucoup de préjugés sur l’enseignement axé sur les compétences. À mon

avis, l’enseignement ne consiste pas seulement à acquérir des connaissances. Aujourd’hui beaucoup de connaissances sont disponibles sur l’Internet. Il est nécessaire de structurer les connaissances mais ce qui est plus important c’est ce que quelqu’un fait avec ces connaissances. Il est important que les étudiants aient des opinions différentes, puissent discuter d’un sujet, se forment un avis à partir d’un cadre proposé. Quelles sont les choses auxquelles les étudiants doivent penser quand ils veulent écrire leur portfolio de compétences ? Ils doivent avoir une vision ouverte, ne doivent pas réfléchir de manière forcée sur des compétences. Il y a beaucoup d’activités quotidiennes où des compétences peuvent être appliquées mais il faut vouloir les voir. Je peux leur conseiller de mettre leurs compétences sur papier, d’avoir l’esprit critique sur ce que qu’ils ont écrit, de le mettre de côté, et de considérer à nouveau ce qu’ils ont écrit. Après ils peuvent réfléchir sur ce qu’ils ont écrit et s’ils

peuvent associer cela avec d’autres compétences ou situations . Considérez aussi le niveau du contexte. Une situation dans un stage est plus difficile qu’une présentation d’un certain sujet dans la première année de la formation. Osez aussi rayer des choses. Ecrivez des choses, relisez-les, laissez-les un instant de côté, relisez-les à nouveau et rayez les choses les moins utiles Mais avant tout, ne remettez pas le portfolio jusqu’au dernier jour, ce qui est encore trop souvent le cas. Pourquoi pensez- vous que beaucoup d’ étudiants décrivent le portfolio de compétences comme une tâche impossible ? Nous n’avons pas l’habitude de dire quelque chose de nousmêmes, certainement pas de bonnes choses. Nous l’apprenons trop peu. Un peu dommage parce ce qu’il n’y a quand même pas de mal à dire quelque chose de bien de toimême. Quand tu es invité pour un entretien d’embauche, c’est une question souvent posé : « Quelles sont vos qualités ? » Les managers devraient se demander 18


aussi plus souvent, quelles sont les capacités de leurs collaborateurs, ce qu’ils font le mieux. Une personne est meilleure en quelque chose qu’elle aime faire et c’est plus rentable pour l’entreprise. Mais il est parfois difficile de dire de toi-même, j’aime faire ceci et c’est une de mes qualités. Pour donner un exemple, il y a une grande différence entre un Hollandais et un Belge. Défendre ses droits est pour un Hollandais en tête de sa ‘liste d’éducation’. Pour un Belge, c’est plutôt avoir du respect pour quelqu’un. Des Hollandais ont plus de culot. Les Belges, de leur côté sont mieux formés au niveau du contenu. Quelles sont les erreurs les plus courantes dans le portfolio de compétences ? Ce ne sont pas des fautes mais un peu la manière trop forcée dont ils s’y prennent avec le portfolio de compétences. Ils le reportent trop souvent à plus tard, il y a beaucoup de malaise autour de portfolio. Certains étudiants veulent qu’il y ait tout de suite un texte sur papier. Quand ça ne marche pas, ils commencent à inventer autour

de certaines compétences. Ils ne font pas vraiment des fautes, je pense qu’ils commencent trop tard. Il y beaucoup de différences entre les attentes des coaches( la manière de remettre le portfolio, la façon le corriger et même la mise en page). Ne serait-il pas mieux si les coaches concordaient leurs objectifs et leurs souhaits ? Cela serait peut-être moins embrouillant pour les étudiants. Il est vrai que la date et la mise en page devraient être les mêmes mais il n’est pas possible de faire correspondre tous les coaches. Deux coaches différents ne peuvent pas former de la même manière. Chacun forme selon sa propre personnalité. Les coaches ne peuvent pas se contredire mais leur approche est différente. Personnellement, je pars de l’étudiant, à partir de son portfolio, de la manière dont il apprend. Certains collègues l’expliquent sur la manière dont ils voudraient le voir mais il faut aussi suivre l’étudiant et en partant de l’étudiant essayer d’ augmenter le niveau et créer de la profondeur.

Quand tu imposes des règles, l’étudiant a moins de liberté. J’essaie de donner un cadre mais comment l’étudiant associe les compétences avec certaines situations, c’est quelque chose que l’étudiant doit décider pour lui-même. Chaque étudiant a un autre niveau de rédaction. Tu peux donner une impulsion au niveau de l’étudiant et cela dépend d’étudiant en étudiant. Avez-vous encore quelque chose à ajouter? Un message à confier aux étudiants, quelque chose qui peut les aider. Commencez à temps! Essayez d’avoir une attitude positive envers le portfolio. Ne prenez pas le portfolio comme une tâche mais comme un outil. , un outil que tu peux aussi utiliser hors de l’école. Il s’agit de personnalité, il n’est pas nécessaire de se concentrer seulement sur des activités d’école. Tu peux aussi utiliser des situations du mouvement du jeunesse, de ton job dans de week-end, des situations avec tes parents. C’est un peu dommage que les étudiants ne le voient pas toujours de cette façon. 19


Niet te missen!

Hoe taalvaardig ben jij? Test het met deze rebus!

-d | +age+ t=m | -k a=i + s + k=m +t | s=n + -bo | -1ste i m=n + -t +en | -p | b=c + -t + ic + -ve -p |

k=t |

20

Bomma paaseditie  

Nieuwtjes over Office Management

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you