Page 1

Νοέμβριος 2013

Μηνιαία free press εφημερίδα

των νέων της Πάτρας # 1

Οδεύοντας προς τη γενιά της ανασυγκρότησης


Προτάσεις Προτάσεις

Νοέμβριος 2013

editorial

Οι ιστορικοί συνήθως χωρίζουν την ιστορία σε σημαντικές χρονικές περιόδους για την καλύτερη μελέτη της. Η γενιά που με τις λάθος επιλογές της, μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση είναι η γενιά του Πολυτεχνείου ή καλύτερα κατά την προσωπική μου άποψη η γενιά της Μεταπολίτευσης. Τέτοιου είδους ταμπέλες ανεπιτυχώς, προσπάθησαν να προσκολλήσουν και στις επόμενες γενιές. Αρχικά η γενιά του Αρσένη, στη συνέχεια η γενιά της Γιαννάκου. Κοινά χαρακτηριστικά και των δύο ταμπελών εκτός από την αποτυχία προσκόλλησής τους υπήρξαν και η γενεσιουργός τους αιτία καθώς και ο τρόπος συμπεριφοράς των νέων. Και στα δύο νομοθετικά πλαίσια-αλλαγές για την παιδεία, η αντίδραση των νέων ήταν οργισμένη, συντονισμένη, προχωρώντας σε διαδηλώσεις και καταλήψεις έχοντας ως μοναδική αντιπρόταση το ΟΧΙ. Έπειτα το 2008 η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από έναν αστυνομικό αποτέλεσε το έναυσμα για την έξαρση της βίας από τη νέα γενιά. Όλοι έβλεπαν μια «καλοταϊσμένη»(λόγω δανεικών) φουρνιά νέων ανθρώπων γεμάτους όμως οργή και μίσος προς κάθε τι που αποτελεί το κράτος. Στο βωμό της αντίδρασης για την αντίδραση καταστράφηκαν περιουσίες και οικονομίες ανθρώπων. Αυτή η γενιά, η γενιά του Αλέξη όπως χαρακτηρίστηκε ήταν η γενιάς της άρνησης, της βίας και της κατάληψης. Για κάθε λόγο και αιτία, κανένας δεν έχει λησμονήσει την κυκλική τυρόπιτα, ξεσπούσαν καταλήψεις σε δημόσια κτήρια (με το κράτος να είναι απλός παρατηρητής). Ίσως αυτή να ήταν η επόμενη γενιά από την μεταπολίτευση αν δεν είχε περιέλθει η χώρα σε ύφεση και εν συνεχεία δεν υπέγραφε το Μνημόνιο. Η γενιά του Αλέξη μετουσιώθηκε σε γενιά των 700€, σε γενιά των 592€, σε γενιά του Μνημονίου.

Ακόμα και αυτή η γενιά όμως προβάλλει κατά πλειοψηφία το ΟΧΙ ως μοναδική λύση. Δεν έχει διδαχτεί από τα λάθη των παλαιότερων και εξακολουθεί και αγωνίζεται για την κυριαρχία της άκριτης άρνησης χωρίς να παλεύει να κτίσει τα θεμέλια του αύριο. Οι θιασώτες του ΟΧΙ είναι άραγε αυτοί και μόνο οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς; Οι εκπρόσωποι των νέων είναι μόνο εκείνοι που γαλουχήθηκαν με τις αξίες και τις αρχές ενός συστήματος αλλοίωσης των πάντων; Ενός συστήματος που καλλιεργούσε και καλλιεργεί την προσμονή μας μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης σε κάθε εθνική επέτειο για να γελάσουμε με τις ανιστόρητες απαντήσεις των μαθητών σχετικά με το γεγονός που τιμάμε. Ενός συστήματος που οδήγησε τη γενιά του Αλέξη, τη γενιά δηλαδή που ευαγγελιζόταν αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά συνθήματα, να είναι οι βασικοί ψηφοφόροι του νεοφασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Ενός συστήματος που δέχτηκε και ψήφισε ανθρώπους που μιλούσαν περί συνωστισμού στη Σμύρνη και προτείνουν την κατάργηση της εκμάθησης των Αρχαίων Ελληνικών και της αντικατάστασης του μαθήματος των θρησκευτικών με αυτό της θρησκειολογίας. Απέναντι σε αυτό το σάπιο σύστημα που καλλιέργησε την άκριτη σκέψη και το ΟΧΙ ως μόνη λύση στεκόμαστε εμείς, η ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ. Οι νέοι που ακόμα ελπίζουν στις δυνατότητες και στους ανθρώπους της πατρίδας μας. Οι νέοι που δεν θα την εγκαταλείψουμε αμαχητί. Οι νέοι της ΠΡΟΤΑΣΗΣ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ μας θα ακουστεί. Ήρθε η στιγμή να ξεφύγουμε από την απάθεια και τη μεμψιμοιρία. Ήρθε η στιγμή να ακουστεί Η ΠΡΟΤΑΣΗ μας παντού! Να περάσουν οι νέοι στο προσκήνιο. Να περάσουν οι νέοι του αύριο και της ελπίδας και όχι αυτοί του αέναου ΟΧΙ. Ήρθε η στιγμή να ονομαστούμε η γενιά της ΠΡΟΤΑΣΗΣ.

Κωνσταντίνος Μαρκέτος

Εκδότης της εφημερίδας Η ΠΡΟΤΑΣΗ Συντονιστής της ΝΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ Φοιτητής Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Αιγίου

των νέων της Πάτρας

22 28 13 15277 23 24 26 17 12 24 9 11 24 20 1 4 5 10 325 30 6 21 18 1231 291914 Εορτολόγιο 16 Νοεμβρίου -16 Δεκεμβρίου

2

16 Νοεμβρίου: Ματθαίος, Ιφιγένεια 17 Νοεμβρίου: Γεννάδιος

18 Νοεμβρίου: Πλάτωνας

21 Νοεμβρίου: Δέσποινα, Μαρία, Βιργινία, Λεμονιά

22 Νοεμβρίου: Βαλέριος, Φιλήμων

2

25 Νοεμβρίου: Αικατερίνη, Μερκούρης

26 Νοεμβρίου: Κυπαρρισία, Νίκων, Στέργιος, Στυλιανός 29 Νοεμβρίου: Φαίδρα

30 Νοεμβρίου: Ανδρέας

8 16

1 Δεκεμβρίου: Αρετή

2 Δεκεμβρίου: Μερόπη

3 Δεκεμβρίου: Γλυκέριος

4 Δεκεμβρίου: Βαρβάρα, Σεραφείμ 5 Δεκεμβρίου: Σάββας

6 Δεκεμβρίου: Νικόλαος

7 Δεκεμβρίου: Αμβρόσιος 9 Δεκεμβρίου: Άννα

12 Δεκεμβρίου: Σπυρίδων

13 Δεκεμβρίου: Ευστράτιος, Λουκία 14 Δεκεμβρίου: Αρριανός

15 Δεκεμβρίου: Δανάη, Ελευθέριος, Ανθή, Εύα 16 Δεκεμβρίου: Θεοφανώ

Σημεία διανομής

Diverso (πάνω μέρος πλ Γεωργίου δίπλα από τον Έσπερο) Bocca (Ρήγα Φεραίου και Αγ. Νικολάου) Bodegas (Ρήγα Φεραίου και Φιλοποίμενος) Τυροπιτάκι (Γιαννιτσών 25) Εντελβάις, ΑΕΙ Πατρών ΑΤΕΙ Πατρών, ΑΤΕΙ Αιγίου Τα υπόλοιπα διά ζώσης!

των νέων της Πάτρας

e-mail: protasipatras@gmail.com

https://www.facebook.com/protasipatras

Μηνιαία free press εφημερίδα Εκδότης Κωνσταντίνος Μαρκέτος Οικονομικός Διευθυντής Λεωνίδας Στουφής

Αρθρογράφοι Γεώργιος Μαρτσέκης, Γεωργία Μοσχόβου, Δημήτρης Κομποχόλης, Γεώργιος Μαντζαβάς, Παναγιώτης Καρασπήλιος

Υπευθ. Καλλιτεχνικού Τομέα Ηλίας Τσίπας

Εκτύπωση ΓΝΩΜΗ Μ.Ε.Π.Ε


74 Riga Fereou str. Patra, 2610 240.894


4

Προτάσεις Προτάσεις

Νοέμβριος 2013

Δημιουργία υποδομών πολιτιστικού τουρισμού Ο

συντονιστής της ΝΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ Κωνσταντίνος Μαρκέτος πρότεινε τη μετεξέλειξη της Πάτρας σε κέντρο τουρισμού. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε, η Πάτρα πρέπει να αποκτήσει επιτέλους μία ταυτότητα. Η ταυτότητα που πρότεινε είναι αυτή της τουριστικής πόλης. Έθεσε ως πρώτο στόχο τον πολιτιστικό τουρισμό γι αυτό και οι προτάσεις του κινήθηκαν γύρω από τις δύο μορφές της νεότερης κουλτούρας μας αυτή του καρναβαλιού και του καραγκιόζη.

2) Τη δημιουργία εντός του χώρου του μουσείου εργαστηρίου κατασκευής φιγούρων καραγκιόζη καθώς και εργαστηρίου εκμάθησής του 3) Τη δημιουργία εργαστηρίου εκμάθησης του τρόπου

Κοινωνική στέγαση απόρων

O

Υπεύθυνος Διοίκησης, Ανρθώπινου Δυναμικού και Υγείας- Πρόνοιας της “Νέας Πάτρας” Παναγιώτης Καρασπήλιος σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα παρακάτω:

Κωνσταντίνος Μαρκέτος Εκδότης της εφημερίδας Η ΠΡΟΤΑΣΗ Συντονιστής της ΝΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ Φοιτητής Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Αιγίου

Παναγιώτης Καρασπήλιος Υπεύθυνος Διοίκησης, Ανρθώπινου Δυναμικού και Υγείας- Πρόνοιας της “Νέας Πάτρας

“Στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε είναι αδιανόητο να υπάρχουν άστεγοι άνθρωποι στις γειτονιές, θυμίζοντας άλλες εποχές και χώρες του τρίτου κόσμου. Με την οικονομική κρίση όμως, πολλοί είδαν τις περιουσίες τους να ελαχιστοποιούνται εξαιτίας του υψηλού χρέους που είχαν με αποτέλεσμα είτε να χάνουν τα σπίτια που στέγαζαν την οικογένειά τους είτε να μην έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν το ενοίκιο. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα ο Δήμος Πατρέων αν θέλει να δείξει τον κοινωνικό του χαρακτήρα. Η ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ προτείνει τη θέσπιση και λειτουργία ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΑΠΟΡΩΝ στο Δήμο μας ούτως ώστε να καλυφθεί μία από τις βασικές βιοτικές ανάγκες καθενός συμπολίτη μας που είναι η στέγαση.

Συγκεκριμένα πρότεινε: 1) Τη δημιουργία μουσείου που θα φιλοξενεί παράλληλα και επί μονίμου βάσεως έκθεση καρναβαλιού και καραγκιόζη

των νέων της Πάτρας

κατασκευής των καρναβαλικών αρμάτων 4) Τη δημιουργία εντός του μουσείου καταστήματος με αναμνηστικά είδη από τις δύο εκθέσεις 5) Το ΔΗΠΕΘΕ να χρηματοδοτήσει πρότυπη παράσταση καραγκιόζη με αναφορές στην Πάτρα και αν είναι δυνατόν και στο πατρινό καρναβάλι. Η παράστα-

ση χαμηλού εισιτηρίου να παιχτεί σε όλες τις πόλεις τις Ελλάδος σε συνεργασία με τα επί μέρους γραφεία α’βαθμιας εκπαίδευσης. Τέλος τα όποια έσοδα του μουσείου, του καταστήματός του καθώς και της θεατρικής παράστασης εφόσον καλύπτονται τα έξοδα του μουσείου να διατίθενται στο ταμείο του καρναβαλικού θεσμού».

Αυτό θα καταστεί δυνατό με το να διερευνηθεί η ύπαρξη κατάλληλων ακινήτων του Δήμου για απόδοση σε φτωχές και άπορες οικογένειες με πολύ χαμηλό τίμημα όπως συνέβη με τα προγράμματα εργατικής κατοικίας και βασική υποχρέωση των ενοίκων να προβούν στην μερική ανακαίνιση των παραχωρούμενων διαμερισμάτων και την καλή συντήρησή τους. Επιπλέον, κατάλληλοι χώροι ιδιοκτησίας του Δήμου μπορεί να αποδοθούν για επαγγελματική χρήση με σκοπό η περιουσία του να αξιοποιηθεί πλήρως και το κέρδος να παρέχεται για κοινωνική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο από τη μια διευκολύνουμε τους ασθενέστερους και από την άλλη ο Δήμος δεν ζημιώνεται οικονομικά.”

Πρόταση δημιουργίας κοινωνικού φροντιστηρίου

Η

οικονομική κρίση η οποία μαστίζει την πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και την ανέχεια. Η στήριξη όλων αυτών των συμπολιτών μας από το κεντρικό κράτος ειδικότερα στις μέρες μας είναι ανεπαρκής. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σε συνδυασμό με το υψηλό οικονομικό κόστος που καταβάλλεται ετησίως από τους γονείς για την παιδεία, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για την δημιουργία ενός οργανωμένου κοινωνικού φροντιστηρίου το οποίο θα έχει ως στόχο τη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οικογένειες των οποίων, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έχουν.

Γεώργιος Μαντζαβάς Υπεύθυνος Παιδείας, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης της κίνησης Νέα Πάτρα

• Τμήματα υποστήριξης στην μελέτη των μαθητών του δημοτικού. • Τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών τα οποία θα βοηθούν τα παιδιά να λαμβάνουν πιστοποίηση γνώσης της ξένης γλώσσας.

Προτείνουμε: • Την δημιουργία τμημάτων υποστήριξης των μαθητών για τις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου.

Παράλληλα καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης να συνδράμει προσφέροντας εθελοντική εργασία σε αυτά τα τμήματα Απώτερος σκοπός της δράσης θα είναι η δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας μέσω του οποίου θα καλύπτονται ενισχυτικά οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών του Δήμου μας, ώστε να καταστεί εφικτή με αξιοπρεπείς όρους η ισότητα στην πρόοδο και την παρεχόμενη παιδεία. Γιατί πιστεύουμε ότι με την κατάλληλη κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων μας μπορούμε να πετύχουμε ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά της πόλης μας.


των νέων της Πάτρας

Μηνιαία free press εφημερίδα

Οικονομική κρίση το «παιδί» της κρίσης αξιών Σ

την εποχή που διέπουμε εκτός από την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση αντιμετωπίζουμε και την κρίση αξιών. Οι νέοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την εκκλησία. Οι σημερινοί νέοι δυσκολεύονται να πλησιάσουν γενικά την Εκκλησία και τους κληρικούς γιατί καλλιεργείται μία προκατάληψη κατά της Εκκλησίας. Η Εκκλησία σήμερα χλευάζεται, συκοφαντείται, διαβάλλεται, εξευτελίζεται στα μάτια του κόσμου και της νεολαίας και όποιοι νέοι θα εκδηλώσουν την πίστη τους, θα γίνουν αντικείμενο ειρωνείας. Έπειτα το εκπαιδευτικό σύστημα και η σημερινή φιλοσοφία καλλιεργούν ένα ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα στους ανθρώπους. Αυτό έχει ως συνέπεια ο άνθρωπος να χάνει το νόημα της ζωής, να κυνηγάει τα πρόσκαιρα και τα εφήμερα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που έχουν αυξηθεί οι αυτοκτονίες ενώ η κατάθλιψη έχει γίνει η μάστιγα της εποχής. Επομένως

μόνο οφέλη δεν είχε η απομάκρυνση μας από την εκκλησία καθώς τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν δεν γαλουχούνται οι νέοι από δασκάλους αλλά και από την ίδια την οικογένεια με τις ελληνορθόδοξες αξίες η Ελλάδα θα σβήσει. Έτσι η πολιτεία πρώτη απ’ όλους πρέπει να διασφαλίσει και να διαφυλάξει τις αξίες αυτές. Βέβαια το 16ο άρθρο του συντάγματος στη δεύτερη παράγγραφο σημειώνει πως είναι αποστολή του κράτους η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης μέσω της παιδείας. Συνεπώς αυτή η εντολή θα πρέπει να εφαρμοστεί στη πράξη και να μη συζητείται στα σοβαρά αν θα πρέπει να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών ή αν θα πρέπει να αποκαθηλώσουν τις ιερές εικόνες από τα δημόσια κτίρια με την απίστευτη δικαιολογία ότι κάποιοι μπορεί να προσβάλλονται καθώς με την ίδια λογική θα αφαιρέσουμε και τον σταυρό από την ελληνική μας σημαία.

Προτάσεις Προτάσεις

5

Παναγιώτης Καρασπήλιος Υπεύθυνος Διοίκησης, Ανρθώπινου Δυναμικού και Υγείας- Πρόνοιας της “Νέας Πάτρας

Από την άλλη πλευρά σημαντικό ρόλο ώστε να γυρίσουν τα νιάτα στην εκκλησία μπορεί να παίξει η κάθε ενορία η οποία θα πρέπει να προσδιορίσει τον εκκλησιολογικό της χαρακτήρα ώστε να προσεγγίσει τους νέους. Βάζοντας λοιπόν, μπροστάρηδες νέους ιερείς και ανθρώπους με όρεξη στα κατηχητικά σχολεία η κατάσταση μπορεί να αλλάξει συλλήβδην. Εν κατακλείδι, αν δεν είχαμε λησμονήσει τις αξίες μας δεν θα βρισκόμασταν στο χείλος του γκρεμού. Ακούμε συνεχώς από τον κόσμο να υβρίζουν τους πολιτικούς λόγω της διαφθοράς που έχουν υποστεί. Μην ξεχνάμε όμως, ότι και οι πολιτικοί και οι διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν μέρος της κοινωνίας. Έτσι λοιπόν, οφείλουμε να προσέξουμε τα λάθη του παρελθόντος, να επανέλθουμε στην εκκλησία καθώς αποτελεί το κέντρο ενός άξονα από αξίες οι οποίες είναι χρήσιμες για την κοινωνία και τον ελληνισμό.


6

Προτάσεις Προτάσεις

Νοέμβριος 2013

Ταξίδι μαγικό

Γεωργία Μόσχοβου Τριτοετής φοιτήτρια Φιλολογίας Πατρών

Ό

ταν η miss Georgia πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα του ροζ δωματίου όπου επέμενα να συγκατοικώ με όλη την οικογένεια του Αρκτούρου και τα παραμύθια που μου διάβαζαν για να κοιμηθώ (άλλο που εγώ καταλάβαινα πότε περνούσαν σελίδες για να φτάσουμε πιο γρήγορα στο «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» οπότε «νάνι τώρα»)θα μουν δε θα μουν τέσσερα Ήταν κάπου τότε που τα απογεύματα στήνονταν όλοι μανιωδώς μπροστά από μια τηλεόραση με τον ταξίαρχο Θεοχάρη και τους λοιπούς φωσκολικούς. Μαζί με τους όλους και οι παππούδες μου που με ανέχονταν μέχρι να τελειώσουν οι γονείς μου τη δουλειά. Η μαμά μου(πρόκειται για μια ειδική κατηγορία μάνας)θεώρησε τότε πως το να εξασκήσω το αστυνομικό μου δαιμόνιο περπατώντας στους σκοτεινούς και διόλου ευυπόληπτους διαδρόμους των προβαλλόμενων φυλακών δεν ήταν κάτι που ταίριαζε και τόσο με την ηλικία μου και τα πολύχρωμα ενδιαφέροντά μου. Για να με σώσει λοιπόν απ’ τον «κακό» Φώσκολο σκέφτηκε να μου βρει ένα κοριτσάκι για να «παίζουμε» μαζί τα απογεύματα. Ομολογουμένως χάρηκα στην ιδέα(δεν ήταν

Οι ξένες γλώσσες είναι το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να βάλει κανείς σήμερα στη φαρέτρα του ότι είχα ερωτευθεί και το Θεοχάρη)με τη διαφορά πως παρά τα όσα είχα φανταστεί δεν επρόκειτο απλώς για ένα κοριτσάκι αλλά για μια καθηγήτρια αγγλικών με την οποία τελικά «παίζαμε» για καμιά δεκαριά χρόνια-και θα συνεχίζαμε να «παίζουμε» δηλαδή- αν κάπου εκεί στα δεκατέσσερα δεν είχε έρθει το χαρτί με τη χρυσή σφραγίδα και τα πλαγιαστά γράμματα που μας πληροφορούσε πως κάποτε το παιχνίδι τελειώνει… Όπως λένε όμως εκεί που τελειώνει κάτι καλό αρχίζει κάτι ακόμα πιο καλό… Αρκεί να το θέλουμε! Έτσι κι εγώ αποφάσισα να ξαναπροκαλέσω την εξαίρεση της ελληνίδας μάνας προβαίνοντας σε πομπώδεις προγραμματικές δηλώσεις περί πλήρους απραξίας όπερ συνεπαγόταν ενασχόληση μόνο με τα σχολικά μαθήματα. Α! Και τα γερμανικά που ξεκίνησα όπως οι περισσότεροι γύρω στα δώδεκα. Σα να μην έφτα-

των νέων της Πάτρας

νε αυτό θέλησα να ρίξω κι άλλο λάδι στη φωτιά με την ευγενική συνδρομή ξανά της ελληνικής τηλεόρασης(οι φίλοι ή σου στέκονται ή δε σου στέκονται!). Μετά από καμιά δεκαριά απογεύματα που αφιέρωσα στη «Μαρία την άσχημη» θεωρώντας πως η εφηβική μου επανάσταση είχε πλέον αποδώσει ώριμους καρπούς, η «εξαίρεση» φρόντισε να μου θυμίσει πόσο με ενοχλούσε να βλέπω το μπαμπά μου να μιλάει με τους Ιταλούς στα κατά καιρούς ταξίδια μας στη γείτονα χώρα ρωτώντας μόνο ό,τι εκείνος ήθελε και αφήνοντας συχνά πληγωμένο τον παιδικό εγωισμό μου. Όπως καταλάβατε κάπου εκεί είναι που ξεκινάω τα ιταλικά. Μπορώ να σκεφτώ μόνο μια λέξη που μπορεί να περιγράψει τη σχέση μου μ’ αυτή τη γλώσσα: Πάθος. Σε σημείο που κάποια στιγμή μετά από ένα οκτάμηνο, κάπου δηλαδή πριν τις εξετάσεις για το b2 η Alessandra έπαθε υπερκόπωση από τα 4ωρα που περνούσε στην καρέκλα για να κάνουμε όλα τα θέματα που της είχα ζητήσει για τα προφορικά με αποτέλεσμα τελικώς να μείνω χωρίς καθηγήτρια μια μέρα πριν τις εξετάσεις. Επειδή όμως όπως λένε το πάθος δεν κρατάει για πολύ, άλλο ένα χαρτί ήρθε να σταματήσει -γρήγορα ομολογουμένως- το πάθος για τα ιταλικά που επρόκειτο να μείνει για αρκετό καιρό μια όμορφη ανάμνηση δίνοντας τη θέση του στα γερμανικά που έπρεπε να ολοκληρωθούν πριν τη β’ λυκείου και ακολούθως στο πράσινο χαρτί του Goethe που δεν άργησε να προστεθεί στη συλλογή του πράσινου φακέλου στο συρτάρι του γραφείου. Η συνέχεια μάλλον βαρετή… «Οι Πανελλήνιες βλάπτουν σοβαρά την υγεία». Και όχι μόνο την υγεία δηλαδή! Όπως και να χει καλό θα ‘ταν να γραφτεί πίσω απ’ τα βιβλία για παν ενδεχόμενο. Αν εξαιρέσουμε πως για να «επιβιώσω» απ’ όλη αυτή την τρέλα μου επέβαλα μια ώρα ιταλικών τη βδομάδα -μάλλον για να διατηρώ την ψυχική μου ισορροπία- κατά τα άλλα στασιμότητα στον τομέα αυτό. Στο πρώτο έτος βέβαια το καμπανάκι ξαναχτύπησε… Τόσα χρόνια έβλεπα Barcelona, με πήγαν και ως εκεί, «κόλλησα» και με την πόλη, έμαθα και για το Erasmus…εεεμ, πόσο θέλει ο άνθρωπος;;;

Εκεί λοιπόν στα μέσα του πρώτου έτους ήταν που έπιασα τον εαυτό μου να λύνει θέματα του Cervantes μες στο αμφιθέατρο… ντροπηηηή! Εντάξει ναι… Έτσι αποφάσισα κι εγώ να την κόψω σιγά σιγά την κακιά συνήθεια και αφού έδωσα και το c2(τελικά αποδείχθηκε πως ένα πάθος το θεωρούμε μεγάλο όταν δεν έχουμε γνωρίσει το επόμενο, μεγαλύτερο πάθος) είπα εκεί στο Μάρτη του δεύτερου έτους να ασχοληθώ με κάτι που δε θα διάβαζα μέσα στο αμφιθέατρο. Τελικά δε μπόρεσα να το αποτρέψω. Η πολυάσχολη ζωή μου(όπως είχε πει κάποιος)με έκανε να κουβαλήσω στα έδρανα και τα πορτογαλικά(Ε τι τώρα; Να πάμε μεθαύριο στη Βραζιλία και να μη μπορούμε ν’ ανοίξουμε το στόμα μας; Κρίμα θα ‘ναι…). Κάπως έτσι βρέθηκα τρεις μήνες μετά, το Μάιο στην Ιπποκράτους μια μέρα με 40 βαθμούς να μιλάω σ’ ένα πορτογάλο που δυό-τρεις μήνες μετά θα με έπαιρνε να μου πει τα ευχάριστα! Και τώρα; Τώρα είναι μια καλή ώρα να σταματήσω να χαζολογάω μπροστά από ένα πληκτρολόγιο και να διαβάσω τίποτα στα γαλλικά γιατί θα φωνάζει αύριο η κυρία Ρένα και με το δίκιο της δηλαδή! Όσο για μένα, το σίγουρο είναι πως ευγνωμονώ την «εξαίρεση» που δε μ’ άφησε να βλέπω τα απογεύματα «Καλημέρα ζωή». Οι ξένες γλώσσες είναι κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να βάλει κανείς σήμερα στη φαρέτρα του. Είναι ένα κλειδί που σου ανοίγει πόρτες που δεν έχεις καν ονειρευτεί. Είναι η δύναμη που σου δίνει το να νιώθεις πως είσαι πολίτης του κόσμου. Είναι ένα σωρό παράθυρα που σου ανοίγονται για να τα ανακαλύψεις και μέσα απ’ όλο αυτό, μέσα από το οτιδήποτε μικρότερο ή μεγαλύτερο μπορεί να σου προσφέρει καθετί απ’ αυτά που εξερευνάς, είναι η χαρά και η μαγεία του να γνωρίζεις τον κόσμο… μέσα από σένα. Με την ευχή αυτό το ταξίδι να μην τελειώσει ποτέ… Υ.Γ.1 Σε όλους αυτούς που με ρωτάνε πως αλλά κυρίως σε αυτούς που με βοήθησαν να μπω σ’ αυτό τον υπέροχο κόσμο! Με ιδιαίτερη συγκίνηση σ’ εκείνον που πρώτος απ’ όλους πίστεψε σ’ αυτό και με τη στάση του με προκάλεσε να το κάνω αληθινό. Ελπίζω από κει που είναι να με βλέπει και να νιώθει ακόμα πιο περήφανος. Υ.Γ.2 Σε όσους έστησα περιμένοντάς με να το τελειώσω.(για εξιλέωση). αναδημοσίευση από patratora.gr

ΠΡΟΣΦΟΡΑ από 01/12-31/12 για 9 μήνες 200 ευρώ με την επίδειξη του συγκεκριμένου κουπονιού


των νέων της Πάτρας

Προτάσεις Προτάσεις

Μηνιαία free press εφημερίδα

Πάτρα, μία πόλη με έλλειψη δομών όχι οράματος Τ

ο λιμάνι της πύλη για την δύση, η γέφυρά της ενώνει την χώρα, η φυσική ομορφιά της σαγηνευτική. Αυτά από μια πρώτη άποψη θα έπρεπε να καθιστούσαν την 3η μεγαλύτερη πόλη της χώρας έναν κομβικό άξονα στην οικονομική ανόρθωση που επιδιώκει η Ελλάδα της κρίσης και της ύφεσης. Δυστυχώς όμως η σημερινή αξιοποίηση της μόνο παράγοντα ανάπτυξης δεν μπορεί να την καταστήσει. Περπατώντας στην πόλη συνεχώς θα πέσεις πάνω σε φαντάσματα ενός λαμπερού παρελθόντος το οποίο έχει στοιχειώσει το παρόν. Γκρεμισμένα φουγάρα από παλιά εργοστάσια, δεκάδες κλειστές βιοτεχνίες, πεζόδρομοι που σε οδηγούν σε λουκέτα από καταστήματα που γονάτισε η κρίση. Σε ένα άλλο επίπεδο το <<παλιό>> πλέον λιμάνι μένει αναξιοποίητο να εξυπηρετεί λίγα μόνο δρομολόγια κυρίως προς την Κεφαλονιά ενώ το νέο λιμάνι που ολοκληρώθηκε επιτέλους μετά από καθυστερήσεις ετών έχει λιγότερα

δρομολόγια από ποτέ προς την Ιταλία με αποτέλεσμα η άλλοτε κραταιά ακτοπλοΐα να παρακμάζει. Παράλληλα όμως σ’όλο αυτό το σκηνικό μια νότα αισιοδοξίας είναι οι χιλιάδες φοιτητές που δίνουν ζωή στην πόλη. Το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την τοπική οικονομία καθώς χιλιάδες φοιτητές από όλη την χώρα φοιτούν στα τμήματα πολλά εκ των οποίων τυγχάνουν διεθνούς διάκρισης σε ότι αφορά το επιστημονικό τους έργο. Επιπροσθέτως η πολιτιστική δραστηριότητα είναι έντονη. Το καρναβάλι, το οποίο είναι το καλύτερα οργανωμένο στην χώρα και ανταγωνίζεται επάξια τα αντίστοιχα ευρωπαικά. Η ορχήστρα νυκτών εγχόρδων το ΔΗΠΕΘΕ και δεκάδες ερασιτεχνικά εικαστικά κέντρα δίνουν στην πόλη την ταυτότητα της πολιτιστικής πρέσβυρας. Σημαντικές και λυπηρές όμως είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε βασικές υποδομές και η ανυπαρξία δομών που θα μπορούσαν να δώσουν στην Πάτρα

μας την ευρωπαική εικόνα που της αρμόζει. Ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακας ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας καθώς αφενός ουσιαστικά η Πάτρα δεν έχει ΧΥΤΑ αφετέρου η οικολογική καταστροφή η οποία είναι τεράστια καθώς επιβαρύνεται ο ήδη επιβαρυμένος πατραϊκός κόλπος. Το αεροδρόμιο που δεν έχει! Η Αξιοποίηση του Αράξου ως διεθνές αεροδρόμιο έχει ξεκινήσει δειλά τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως να έχει τα αποτελέσματα που πρέπουν στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ένα αεροδρόμιο κοντά στην Πάτρα με περισσότερα προγραμματισμένα δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού θα αναβάθμιζε τουριστικά την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος. Ακόμη ένα κομμάτι που συνθέτει το πάζλ των μεγάλων χαμένων ευκαιριών είναι η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης. Ένα θαλάσσιο μέτωπο που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την τουριστική εικόνα και να τονώσει αισθητά την τοπική οικονομία

7

Γεώργιος Μαντζαβάς Υπεύθυνος Παιδείας, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης της κίνησης Νέα Πάτρα

στην Πάτρα της κρίσης και της ανεργίας. Αυτά είναι ίσως κάποια από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα ελλείψεων σε ότι αφορά τις δομές της πόλης μας. Αυτά όμως είναι και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης συνάμα αρκεί οι πατρινοί και κυρίως οι νέοι άνθρωποι που αγαπούν την πόλη να περάσουν μια νέα νοοτροπία σε ότι αφορά την πολιτική δράση ξεκινώντας από της επερχόμενες αυτοδιοιηκητικές εκλογές του 2014. Το ζητούμενο είναι να βγει στο προσκήνιο μία νέα γενιά η οποία με γνώμονα την ιδιοσυγκρασία των πατρινών θα εκσυγχρονίσει και θα αναμορφώσει την πόλη μας στα πρότυπα των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ρήξη με τις φαύλες πολιτικές του παρελθόντος που αντιμετώπιζαν την πόλη μας ως κομματικό φέουδο! Χρειάζονται σύγχρονες τομές και μεταρρυθμίσεις οφείλουμε να δώσουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό για την Πάτρα που ονειρευόμαστε.

Η Ελλάδα σε κινούμενη άμμο Ο

ύτε ένα ούτε δύο ούτε τρία μνημόνια..Η Ελλάδα βρίσκεται υπό τον εκβιαστικό ζυγό των τραπεζιτών και του διεθνούς κεφαλαίου.Το Σύνταγμα ο ανώτατος, θεμελιώδης νόμος του Κράτους που διασφαλίζει τις αρχές του Κράτους Δικαίου, το απαραβίαστο της αξίας του ανθρώπου και την ακεραιότητα της εθνικής κυριαρχίας έχει αποδομηθεί στο διάβα της λαίλαπας που εξαπέλυσε η ελίτ των κεφαλαιοκρατών που στην πλειοψηφία τους γονατίζουν στα συμφέροντα του εβραϊκού λόμπι. Το μνημόνιο ουδέποτε υπήρξε έγκυρη διεθνής σύμβαση που να δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη άρα και την Ελλάδα. Το οξύμωρο της προφασιζόμενης δεσμευτικότητας είναι ότι το κείμενο του μνημονίου δεν πληροί την τυπικότητα μιας δεσμευτικής σύμβασης που πρέπει να ξεκινά ως εξής « Τα υψηλά συμβαλλόμενα μέρη…». Ας μη μείνουμε όμως στον τύπο γιατί οι συνταγματικές παραβάσεις είναι πιο κραυγα-

λέες από το άνωθι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χρεωθεί την ευθύνη καθ’ ότι συνένοχος δεν το ανέπεμψε, ως ώφειλε, λόγω της μη ψήφισής του από τα 3/5 της Βουλής, βάσει των ά. 28 παρ.2 και 42 παρ.1 του Συντάγματος. Συνεπεία τούτου το μνημόνιο είναι νομικά ανυπόστατο και κατ’ επέκταση άκυρο υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών. Οι όροι του μνημονίου είναι τόσο επαχθείς και αναξιοπρεπείς για την Πατρίδα μας εφόσον οι απάτριδες πολιτικοί που το υπερψήφισαν(άλλοι ανίδεοι για το περιεχόμενο-Υπουργός Κυβέρνησης Χρυσοχοϊδης και άλλοι ταγμένοι στην υπηρεσία των αδίστακτων δανειστών) συνήνεσαν στο να παραχωρήσει η Ελλάδα την εθνική κυριαρχία και την δημόσια περιουσία από μετρητά μέχρι φυσικό πλούτο κάτι το οποίο το Σύνταγμα επιτρέπει μόνον «εφόσον υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου, το δημοκρατικό πολίτευμα και την αρχή της ισότητας»(ά.28 παρ.3) και κάτι το οποίο δεν συνέβη ούτε όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί.

Μαρτσέκης Γεώργιος Φοιτητής Νομικής Σχολής

Αφού λοιπόν οι όροι του μνημονίου δεν αίρονται(αφού οι Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι αποτελούν τους αυλικούς των μεγάλων συμφερόντων) η λύση είναι μία και μοναδική. Και είναι αυτή που προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα στην ακροτελεύτια διάταξη «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δικαιούνται και υποχρεούνται να

αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία». Αυτό που χρειάζεται είναι η συνειδητοποίηση αυτής της διάταξης –θεματοφύλακα της συνταγματικής νομιμότητας και της εθνικής ακεραιότητας από κάθε Έλληνα πολίτη. Συνειδητοποίηση και συνένωση με πατριωτικά φρονήματα θα σημάνει και την αρχή της μεγάλης αντίστασης…


8

Συνέντευξη Συνέντευξη

Νοέμβριος 2013

των νέων της Πάτρας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Να μη χάσουμε την ελπίδα μας Ο «αρχαιότερος» εκδότης στην Ελλάδα, μιλά στην «ΠΡΟΤΑΣΗ»

Ε

δώ και τέσσερις δεκαετίες «φυλάττει Θερμοπύλες». Το ξεκίνημα του, τον Αύγουστο του 1972, σε χαλεπούς καιρούς, στο πέρασμα των χρόνων δικαιώθηκε και ήδη διεκδικεί την μακροβιότητα. Ο Χρήστος Ιωάννη Χριστόπουλος είναι ο «αρχαιότερος» εκδότης στην Ελλάδα. Η «γέννηση» της «ΓΝΩΜΗΣ», ήταν ένα τολμηρό εγχείρημα για την εποχή εκείνη. Ο εμπνευστής και δημιουργός κατάφερε σε διαφορετικούς καιρούς από κάθε άποψη (υποδομές, τεχνολογία κ.ά.) να δημιουργήσει ένα έντυπο-υπόδειγμα, που ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και βρίσκεται σε «ευθεία γραμμή επικοινωνίας» όχι μόνο με την τοπική κοινωνία, αλλά και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, στην Αθήνα. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές, κατά τις οποίες η «ΓΝΩΜΗ» έγινε σημείο πανελλήνιας αναφοράς, δημοσιεύοντας πανελλήνιες αποκλειστικότητες, που προκάλεσαν αίσθηση. Κατάφερε να δώσει ένα ξεχωριστό στίγμα στην έγκαιρη, πολύπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση, πείθοντας και τον πλέον δύσπιστο αναγνώστη για την εγκυρότητα των ειδήσεών της, για την καλοπροαίρετη και εποικοδομητική κριτική της προς κάθε κατεύθυνση, για την ευπρεπή πολιτική της αντιπαράθεση, όπου αυτή είναι αναγκαία

και, βέβαια, για την προάσπιση των τοπικών συμφερόντων και την βελτίωση των συνθηκών της ζωής των συμπολιτών μας. Κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει τον αγώνα της «ΓΝΩΜΗΣ», ως εβδομαδιαίας εφημερίδας, τότε, κατά της δικτατορίας, με πύρινα άρθρα και πηχυαίους τίτλους, προτρέποντας τους αναγνώστες της να ψηφίσουν «ΟΧΙ» στο «δημοψήφισμα» του Ιουλίου 1973, που προετοίμαζε το τότε καθεστώς, αλλά και γιατί στο φύλλο της, στις 20 Μαΐου 1974, τολμά. Δημοσίευσε πρωτοσέλιδη φωτογραφία του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήταν εξόριστος στο Παρίσι, με ευχές για την ονομαστική γιορτή του και υπενθύμιση – προφητεία για την επιστροφή του 2 μήνες αργότερα, καθώς και ότι «αποτελεί ανεξάντλητο κεφάλαιο για τον τόπο». Το δημοσίευμα, όπως και η κατάσχεση της εφημερίδας και η δίωξη κατά του εκδότη έφτασαν μέχρι το Γαλλικό Πρακτορείο και η είδηση αναμεταδόθηκε απ’ όλους τους μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς εκείνης της εποχής, όπως το BBC και η Ντόιτσε Βέλε και δημοσιεύτηκε στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Χαρακτηριστικό άρθρο δημοσίευσε η γαλλική «Figaro». Με τίτλο, «Ο κ. Καραμανλής παραμένει απαγορευμένος», ο υπογράφων το άρθρο

Χάρι Γκέρσον σημειώνει τα εξής: «Όλα τα αντίτυπα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Γνώμη» κατασχέθηκαν χθες από την Αστυνομία Πατρών, επειδή δημοσίευσε μια φωτογραφία του πρώην προέδρου της Κυβερνήσεως κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η φωτογραφία έφερε μια λεζάντα, όπου ο Διευθυντής Έκδοσης, κ. Χρήστος Χριστόπουλος, εξέφρασε τις καλύτερες ευχές του προς τον κ. Καραμανλή, επί τη ευκαιρία της εορτής του τελευταίου, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί στο Στρατοδικείο. Τιμητική για την εφημερίδα και η αναφορά του γεγονότος στα πολύτομα αρχεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δεκαετίες αργότερα, ο Χρήστος Χριστόπουλος κάνει και το δεύτερο αποφασιστικό βήμα. Ήταν 8 Ιανουαρίου 2002. Η «ΠΡΩΙΝΗ ΓΝΩΜΗ» ήταν η νέα, καθημερινή εφημερίδα της Πάτρας, που έκανε την εμφάνισή της εκείνη την μέρα στα περίπτερα της πόλης. Ήταν η μέρα, που ο καθημερινός Τύπος της αχαϊκής πρωτεύουσας αποκτούσε ένα ακόμα «παιδί» και

που η επί δεκαετίες κυκλοφορούσα «ΓΝΩΜΗ» αποκτούσε μια δίδυμη και καθημερινή «αδελφή». Απαραίτητος, αν και μακροσκελής ο πρόλογος, για την σημερινή συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Χρήστος Χριστόπουλος. Η συζήτηση μαζί του μπορεί να κρατήσει ώρες ατελείωτες, νύχτες ολάκερες. Οι διηγήσεις ενός ανθρώπου, που ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω απ’ το δάχτυλό του, με αγάπη για την ελευθερία και τον άνθρωπο, είναι όντως ένα μάθημα για τους νεότερους και μια απαραίτητη υπενθύμιση για τους παλιότερους. Αυτή ίσως η αγάπη του για την εφημερίδα, «την μαστούρα», όπως χαρακτηριστικά την αποκαλεί, προσάπτει στον κ. Χριστόπουλο το τιμητικό προτέρημα να είναι ο μακροβιότερος αυτήν την στιγμή Έλληνας εκδότης, ακολουθώντας πάντως τα βήματα της εποχής. Και αυτό το αποδεικνύει με τη δημιουργία πρόσφατα και του site της «ΓΝΩΜΗΣ», του www.gnomip.gr. Μια «μικρή» γεύση των γνώσεων του, επιχειρούμε να δώσουμε στη συνέντευξη που ακολουθεί:


των νέων της Πάτρας

Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Πώς βλέπετε την οικονομική κατάσταση της χώρας μας; Υπάρχουν σημάδια βελτίωσης; Χρ. Χριστόπουλος: Κανένας δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας τι μέλλει γενέσθαι. Προσωπικά πιστεύω ότι είμαστε σχεδόν στον πάτο. Αν ισχύουν αυτά που εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση περί πρωτογενούς πλεονάσματος και μειώσεως της ύφεσης, ίσως απ’ το 2014 να δούμε την πρώτη αχτίδα φωτός. Πάντως πριν από το 2020 δεν θα έχουμε ανακάμψει πλήρως. Άρα οφείλουμε να οπλιστούμε με υπομονή και πίστη στο αύριο.

Είμαστε σχεδόν στον πάτο….. Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Η Πάτρα του 2013 είναι αντάξια των προσδοκιών των πολιτών της; Υστερούμε σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις και ποιες ήταν οι μεγάλες χαμένες ευκαιρίες της πόλης μας; Χρ. Χριστόπουλος: Η Πάτρα χρειάζεται να μετατραπεί σε πιο ανθρώπινη πόλη. Να γίνει πιο καθαρή και να λυθεί το κυκλοφοριακό της. Επίσης μου φαίνεται αδιανόητο δίπλα από τα ποδήλατα να περνάνε αυτοκίνητα, ταξί, λεωφορεία κ.τ.λ. Θα έπρεπε να έχουμε ποδηλατοδρόμους, όπως έχουν μικρότερες πόλεις της χώρας. Είναι λυπηρό να σκέφτεσαι ότι έχουμε την καλύτερη ρυμοτόμηση και δεν την έχουμε εκμεταλλευτεί προς όφελός μας. Ένα ακόμα μεγά-

Συνέντευξη Συνέντευξη

Μηνιαία free press εφημερίδα

λο πρόβλημα που μας ταλανίζει επί δεκαετίες είναι ο βιολογικός καθαρισμός. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και, είναι αδιανόητο, πύλη της Ελλάδος προς τη Δύση να έχει στις παρυφές της, βρώμικες ακτές και θάλασσες. Υστερούμε ακόμα στη σύνδεσή μας με την Αθήνα. Στην Βόρεια Ελλάδα η Εγνατία έχει δώσει άλλη πνοή και στο επιχειρείν και στους πολίτες. Εμείς αναγκαζόμαστε την διαδρομή Πάτρα-Αθήνα που έπρεπε να γινόταν σε 1:30 ώρα, να την κάνουμε 3 ώρες περνώντας μέσα από…κολονάκια. Σαν μεγάλη χαμένη ευκαιρία μας μπορώ να ονοματίσω την πολιτιστική. Δεν έχουμε καταφέρει εδώ και 7 χρόνια να εκμεταλλευτούμε τις υποδομές που μας έμειναν. Ο κακός προγραμματισμός που είχε γίνει οδήγησε και στην χαμένη ευκαιρία κατά την διοργάνωσή της, καθώς ούτε προσελκύσουμε τον τουρισμό που θα μπορούσαμε, αλλά και αυτούς που προσελκύσουμε δεν καταφέραμε να τους κρατήσουμε.

Να γίνει πιο ανθρώπινη η Πάτρα Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Τι θα ζητούσατε από τον επόμενο Δήμαρχο; Χρ. Χριστόπουλος: Να ζούμε οι Πατρινοί πιο ανθρώπινα. Σε μια καθαρή πόλη, χωρίς σκουπίδια και χωρίς κυκλοφοριακό. Για να μπορούν να την χαιρόμαστε εμείς οι μεγαλύτεροι, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Επιπροσθέτως, να συνεργαστεί με

Αύγουστος 1972: Το πρώτο βήμα της «ΓΝΩΜΗΣ»

τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για την αναβάθμιση του θρησκευτικού τουρισμού της πόλης μας. Η Πάτρα μπορεί να προσελκύει χιλιάδες πιστούς από όλο τον κόσμο και τα Βαλκάνια με τους δύο ιστορικούς, θρησκευτικούς θησαυρούς της, την τίμια Κάρα του Αγίου Ανδρέα και την Κάρα της Αγίας Ειρήνης. Η αρχή έγινε με τις εκδηλώσεις και την μεταφορά του Σταυρού του πολιούχου μας στην Μόσχα. Ελπίζω να συνεχιστεί και να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στον τομέα αυτό.

Ιδιαίτερο βάρος στον θρησκευτικό τουρισμό Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Τέλος θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για την κίνησή μας, τη «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ» και κατ’ επέκταση για την εφημερίδα μας που πρωτοκυκλοφορεί σήμερα. Χρ. Χριστόπουλος: Χαίρομαι που βλέπω νέα παιδιά ν’ αγωνίζονται. Ξέρετε, παλιότερα ο μέσος όρος των νέων αγωνίζονταν. Ακόμα είναι χαραγμένες στις μνήμες όλων είτε συμφωνούσαν είτε διαφωνούσαν η νεολαία του 114 και της μεταπολίτευσης. Όλοι οι νέοι ήταν ιδεολογικά κατασταλαγμένοι και πάλευαν για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο τους. Σήμερα χάνουμε μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό λόγω μετανάστευσης και οι εναπομείναντες νέοι λόγω της κρίσης και της ανεργίας έχουν απαξι-

9

Το δημοσίευμα της «Φιγκαρώ», η οποία στις 22/5/1974, σε ανταπόκριση του Χάρι Γκέρσον, από την Αθήνα αναφέρθηκε στο «απαγορευμένο» πρωτοσέλιδο της «ΓΝΩΜΗΣ», που την κατέστησε ανεπιθύμητη για το καθεστώς και οδήγησε τον εκδότη της, Χρήστο Χριστόπουλος, στο Στρατοδικείο.

ώσει τους πολιτικούς και γενικότερα την πολιτική και τους θεσμούς της. Συμφωνώ με πολλές από τις προτάσεις που έχετε κάνει, αλλά κυρίως συμφωνώ με την οντότητα της κίνησής σας. Συμφωνώ με την ιδέα να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας, γιατί δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας. Όσον αφορά την εφημερίδα, επιλέξατε να πραγματοποιήσετε ένα πολύ δύσκολο έργο σε πολύ δύσκολους καιρούς. Δύσκολο έργο, γιατί η εφημερίδα είναι σαν μαστούρα. Ζεις μέσ’ από αυτήν, αλλά δεν ζεις χωρίς αυτήν. Δεν έχει ωράρια. Χρειάζεται σύνεση, όρεξη, εφευρετικότητα και πείσμα για να πετύχει η πρώτη νεανική free-press εφημερίδα, που όμως και τα 4 χαρακτηριστικά σας διακρίνουν. Εύχομαι καλή αρχή και να τα χιλιάσετε!

Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας

Την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2002, «γεννιέται» η καθημερινή εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΗ ΓΝΩΜΗ»


10

Προτάσεις Προτάσεις

Νοέμβριος 2013

Η αξία του καλού παιδικού βιβλίου Δ

εδομένη ειναι για όλους μας η αξία του καλού παιδικού βιβλίου. Συνεχής και καθοριστική η επίδρασή του στην καθημερινή ζωή των παιδιών μας. Το καλό παιδικό βιβλίο δημιουργει συγκίνηση, χαρα, προβληματισμό. Μέσα σε αυτο μπορούν χωρίς κύρηγμα, χωρις βερμπαλισμό να δωθούν στα παιδιά μας οι τρεις πανανθρώπινες ιδέες: της αγάπης, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Με τις δυνάμεις που κρύβει τα βοηθά να βρίσκουν λύσεις και διεξόδους στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής τους. Το καλό παιδικό βιβλίο στηρίζει τις ηθικές αξίες, καταπολεμά τη δολοπλοκία, αποκαθιστά το δίκαιο. Βοηθά τα παιδιά να γίνουν καλύτερα, να βοηθήσουν τον εαυτό τους, τους συνανθρώπους τους. Να συναντηθούν και να συμπορευτούν. Να νοιαστούν για

τον φτωχο, τον ταλαιπωρημένο, τον πεινασμένο. Να ευαισθητοποιηθούν στα πιο ευγενικά αισθήματα και να νιώσουν χρήσιμα, χαρούμενα, ευτυχησμένα. Πολλές φορές μέσα από την αλήθεια και την σκληρή πραγματικότητα θερμαίνει και στυλώνει σε αυτά την ελπίδα πως η ζωή συνεχίζεται όσο υπάρχει ο χρόνος και ότι ο άνθρωπος δεν θα πάψει ποτέ να αγωνίζεται για την ευτυχία του, τόσο για την προσωπική όσο και για την εθνική και την παγκόσμια. Και το σπουδαιότερο τα κάνει να πιστεύουν πέρα για πέρα πώς αυτοί είναι οι άνθρωποι του μέλλοντος, οι συνεχιστές της ζωής, που παρά τις δυσκολίες δεν παύει να είναι όμορφη, δεν παύει να αξίζει να τη ζήσουν και να πασχίζουν να την καλυτερεύσουν. Το καλό παιδικό βιβλίο καλύπτει βασικές ψυχικές ανάγκες των παιδιών, όπως την ανάγκη για αγάπη, για φι-

των νέων της Πάτρας

Δημήτρης Κομποχόλης Φοιτητής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

λία, για συνεργασία. για αποδοχή, η ικανοποίηση των οποίων οδηγεί στην πνευματική καλλιέργιά τους και ωρίμανσή τους. Μπορεί να γίνει ένα είδος συνομιλητή με αυτά, μπορεί να αναπτυχθεί ένας διάλογος ψυχικός και πνευματικός για ένα συγκεκριμένο θέμα. Ύστερα μπορει να τους δημιουργήσει μέσα από την ταύτιση πάντα μία άλλη ζωή, στην οποία μπορει να επέμβει αποτελεσματικά. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται τα πρότυπα, οι αξίες και θεμελιώνεται η προσωπικότητά τους. Φυσικά το καλό παιδικό βιβλίο αυξάνει τον πλούτο των ιδεών τους, πλαταίνει τον κύκλο των παραστάσεών τους και καλλιεργει τη φαντασία τους. Αναπτύσσει τη γλώσσα τους-γραπτή και

προφορική- την εκφραστική τους ικανότητα και τα μαθαίνει να τη χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ομιλία. Φωτίζει το νου και την καρδιά τους, ανοίγει νέους ορίζοντες στη γνώση και στη μεθόδευσή της για αφομοίωση. Σιγά-σιγά με το καλό παιδικό βιβλίο τα παιδιά γίνονται αυτόφωτα, με κριτικό πνεύμα και στοχασμό. Γίνονται με λίγα λόγια ελεύθερα. αναδημοσίευση από Εκκλησιολόγο

Το Κέντρο Διδασκαλίας ιδρύθηκε το 1998. Είναι το πρώτο Κέντρο εκμάθησης Ελληνικής Νοηματικής Γώσσας(Ε.Ν.Γ) στην Πάτρα που είναι σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας(www.omke.gr) και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανονισμούς της. Την Διεύθυνση της Σχολής έχουν οι δάσκαλοι Ε.Ν.Γ κ. Ρήγας Ανδρέας και Μαντέλης Ανδρέας.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ • 4 έτη διδασκαλίας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας(120 ωρών ανά έτος), τα οποία οδηγούν σε συμμετοχή στις εξετάσεις επάρκειας Ε.Ν.Γ. • Εντατικά μαθήματα • Μαθήματα μέσω διαδικτύου για μαθητές άλλων περιοχών • Τμήματα προετοιμασίας για εξετάσεις επάρκειας στα πεδία εξέτασης Κείμενο-Εικόνες-Βίντεο • Τμήματα προετοιμασίας για εξετάσεις διερμηνέων

Γεροκωστοπούλου22, (1ος όροφος) Τηλ: 2610 621008 Κιν: 6982330675 e-mail: kengpatras@gmail.com


των νέων της Πάτρας

Αναγνώστης Αναγνώστης

Μηνιαία free press εφημερίδα

11

protasi@hotmail.com

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ:

Γιάννης Πορφύρης Πρόεδρος Αιτ/νων Αχαϊας «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»

Συνταγή για μια επιτυχημένη αυτοδιοίκηση

Ε

λάχιστα κύτταρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην εποχή μας, πετυχαίνουν την αποστολή τους. Αναρωτηθήκαμε το γιατί;; Αναρωτηθήκαμε γιατί υπάρχει κακοδιοίκηση και διαλυμένοι Δήμοι;;; Σκεφτήκαμε ποτέ, ότι πρέπει να διαλέξουμε «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΕΣ» μας ανθρώπους της προσφοράς και ΟΧΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ; Την απάντηση θα μας την δώσει όχι εγώ ή ο κάθε πολυλογάς πολύξερος δημοσιογραφών, αλλά αυτός που ΠΕΤΥΧΕ και Βαπτίστηκε ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ! Ψάξαμε και βρήκαμε αυτό το ζωντανό παράδειγμα και με αυτό θα ασχοληθούμε σήμερα… Υπάρχει, αγαπητοί μου, χωριό στην Ελλάδα με 0% κρίση και 0% ανεργία. Δείτε το.... Και το όνομα αυτής, ΑΝΑΒΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, πρώην ΓΟΥΡΑ! Η Ανάβρα σήμερα είναι η (Τοπική Κοινότητα Ανάβρας - Δημοτική Ενότητα ΑΝΑΒΡΑΣ), ανήκει στον δήμο ΑΛΜΥΡΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η Ανάβρα έχει υψόμετρο 802 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,0709103278 και γεωγραφικό μήκος. Πριν 16 χρόνια η Ανάβρα ήταν απλά ένα απομακρυσμένο χωριό της Μαγνησίας, όπου λίγοι κάτοικοι και πολλά ζώα συμβίωναν σε ένα ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο από τους πάντες τόπο. Λίγα χρόνια μετά, όχι μόνο κατάφερε να σταθεί όρθιο, αλλά και να γίνει το χωριό πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη. Κρατικά κανάλια κάθε ευρωπαϊκής χώρας, αλλά και επισκέπτες τόσο από την Ευρώπη όσο και…από την Ελλάδα, έχουν επισκεφθεί το χωρίο για να καταγράψουν και να «κλέψουν» το μυστικό της Ανάβρας ή έστω για να δουν ζωντανά αυτά που ακούν και διαβάζουν. Η Ανάβρα, όπου εδώ και χρόνια ζει το θαύμα της ανάπτυξης, συνεχίζει ακόμη και εν μέσω κρίσης να απασχολεί και να προωθείται ως πρότυπο λειτουργίας και ανάπτυξης, αφού είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας που σημειώνει αρνητικά ρεκόρ σε ανεργία και κρίση. Σε υψόμετρο 1000 μέτρων η Ανάβρα δεν γνώρισε ποτέ ανεργία, αλλά κυρίως οι κάτοικοί τους δεν ξέρουν τι είναι η οικονομική κρίση. Οι 500 περίπου κάτοικοι του χωριού, είναι όλοι κτηνοτρόφοι με σύγχρονες και οργανωμένες κτηνοτροφικές ομάδες και με ετήσιο εισόδημα για κάθε κάτοικο 30.000 έως 100.000 ευρώ το χρόνο. Οι κάτοικοι της Ανάβρας απολαμβάνουν παροχές όμοιες με αυτές των κατοίκων της Ελβετίας. Το μικρό Γκστάαντ της Ελλάδας, διαθέτει δωρεάν παρκινγκ για όλους, δωρεάν γυμναστήριο, δύο σχολεία ολοήμερα, αιολικό πάρκο που δίνει έως και 100.000 ευρώ έσοδα στην κοινότητα, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης. Κι αν δεν ερχόταν το πρόγραμμα Καλλικράτης και η αναγκαστική συνένωση με το Δήμου Αλμυρού να περιορίσει την ανάπτυξή του, λόγω της γενικότερης κρίσης που υπάρχει στη χώρα, οι κάτοικοί του σήμερα θα είχαν εξασφαλίσει δωρεάν ρεύμα και θέρμανση. Θα ήταν το πρώτο αυτόνομο χωριό στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο.

Το … μυστικό της Ανάβρας

Ο πρωτεργάτης αυτού του έργου και πρώην κοινοτάρχης Ανάβρας κ. Δημήτρης Τσουκαλάς (Πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ) δέχεται πολυάριθμες προσκλήσεις για να παρουσιάσει το φαινόμενο αυτό τοπικής ανάπτυξης σε διάφορα forum, ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια κ.α. «Πάντα μου κάνουν την ίδια ερώτηση. Πού βρήκατε τα λεφτά; Μέσα από προγράμματα τους απαντάω. Και πού βρήκατε τα προγράμματα. Τα βρήκα τους απαντάω γιατί απλά … υπάρχουν», δηλώνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο κ. Τσουκαλάς, που μας αποκάλυψε το μυστικό της Ανάβρας. «Ως κοινοτάρχης της περιοχής επί 16 χρόνια, είχα σχεδιάσει ένα όραμα για την περιοχή. Σεβαστήκαμε το περιβάλλον, τους κατοίκους και τις ανάγκες τους. Έτσι κάναμε τα πρώτα βήματα για να αναπτύξουμε την κτηνοτροφία που ήταν το κύριο επάγγελμα των κατοίκων της περιοχής. Με την δημιουργία του αιολικού πάρκου, εξασφαλίσαμε για την κοινότητά μας ένα σημαντικό έσοδο και έτσι ξεκίνησε η οικολογική ανάπτυξη της περιοχής που δυστυχώς μετά την συνένωση λόγω Καλλικράτη δεν συνεχίστηκε. Σήμερα οι κάτοικοι της Ανάβρας θα ήταν ακόμη ένα βήμα μπροστά, αφού θα ήταν οι μοναδικοί κάτοικοι της Ελλάδας που δεν θα πλήρωναν ρεύμα και θέρμανση». Το μυστικό της επιτυχίας της Ανάβρας είναι ο τρόπος αυτοδιοίκησής της και μας το αποκαλύπτει μόλις με πέντε λέξεις ο κ. Τσουκαλάς «Ενθουσιασμό, όραμα, κέφι, μεράκι, αγάπη, πίστη. Έτσι διοικήσαμε. Ακόμη κι όταν ήμουν Κοινοτάρχης, δρούσα σαν εθελοντής. Βρήκαμε όλα αυτά τα πρωτοποριακά προγράμματα και τα εντάξαμε στο Δήμο μας ακριβώς επειδή … υπάρχουν. Δεν ασχοληθήκαμε με κόμματα, με προσωπικές φιλοδοξίες και με πολιτικά παιχνίδια. Η διάθεσή μας ήταν να προσφέρουμε στον τόπο και στους κατοίκους της περιοχής». Η Ανάβρα έγινε γνωστή στην Ευρώπη για δύο λόγος. Ο πρώτος λόγος για την ανάπτυξη που παρουσίασε. Επί δέκα χρόνια ήταν στις πρώτες θέσεις μεταξύ όλων των ΟΤΑ στην Ελλάδα και στην τρίτη θέση από τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου. (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα). Ο δεύτερος λόγος είναι ότι επιχείρησε και έκανε έργα φιλικά προς το περιβάλλον. Μια μικρή κοινότητα ορεινή έχει ήδη εδώ και 8 χρόνια αιολικό πάρκο και σε εξέλιξη βρίσκονται άλλα δύο. Ένα περιβαλλοντικόπολιτισμικό πάρκο, από τα καλύτερα στην Ελλάδα, Μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων και μια μελέτη τηλεθέρμανσης, η οποία δεν ολοκληρώθηκε, τουλάχιστον από τον κ. Τσουκαλά, μετά την συνένωση με το Δήμο Αλμυρού.

«Σεβόμαστε ότι υπάρχει κρίση, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την εγκαταλείψει μιας κοινότητας με αυτή την ανάπτυξη. Έτσι κάναμε την ομάδα ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ και συνεχίζουμε την προσπάθεια. Είμαστε αισιόδοξοι ακόμη για την Ανάβρα και πιστεύουμε ότι θα έρθουν κι ακόμη καλύτερες ημέρες για την περιοχή μας, με άλλες αυτοδιοικήσεις που να έχουν ικανότητα και ενδιαφέρον». Η κρίση δεν έφτασε ποτέ στην Ανάβρα! Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει Αποτέλεσμα η Ανάβρα σύντομα έγινε κέντρο των ΑΠΕ, της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Σήμερα εκτρέφονται 5.000 αγελάδες, 5.000 χοιρομητέρες, 15.000 γιδοπρόβατα «τα οποία για εννέα μήνες βόσκουν ελεύθερα σε μια ορεινή έκταση 130.000 στρεμμάτων, η οποία δεν λιπαίνεται και δεν ρυπαίνεται» Όταν η κοινότητά του, με το νόμο Ραγκούση συνενώθηκε με τον Δήμο Αλμυρού Μαγνησίας, εκείνος έφυγε από την αυτοδιοίκηση. «Πρέπει να ξέρεις πότε θα φεύγεις. Είναι καλύτερο να σε ρωτάνε γιατί έφυγες κι όχι πότε θα φύγεις». Την Αθήνα εγκατέλειψε και η Νικολέτα και έχει τώρα την δική της οικογενειακή επιχείρηση εκτροφής αγελάδων στην Ανάβρα. «Εργαζόμαστε με τον σύζυγό μου και τα παιδιά μας στην οικογενειακή επιχείρηση που έχουμε και όχι μόνο νοιώθουμε ότι ζούμε στον παράδεισο, αλλά και τα παιδιά μας, μετά τις σπουδές τους δεν σκέφτονται να ζήσουν αλλού. Θα επιστρέψουν στην Ανάβρα», δηλώνει. Ο Αποστόλης σπουδάζει στην Γεωπονική Σχολή Αθηνών, αλλά όταν τελειώσει τις σπουδές του, θα κάνει ό,τι και οι υπόλοιποι συνομήλικοι του. Θα ξεκινήσει την δική του επιχείρηση στην Ανάβρα. «Ούτε που το σκέφτομαι να πάω κάπου αλλού. Θα επιστρέψω στο χωριό μου, στο σπίτι μου. Εκεί θέλω να κάνω οικογένεια, άλλωστε στην Ανάβρα με περιμένει σίγουρη δουλειά, αλλά και ένα σίγουρο εισόδημα. Ποιος δεν θέλει να ζήσει σε έναν τόπο με 0% ανεργία, 0% κρίση, 0% εγκληματικότητα και 100% φύση; Η υποδειγματική κοινότητα, απέσπασε το βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ που απένειμε το ECOCITY, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αυτή η βράβευση ήταν αφιερωμένη «στο μέλλον και στη δύναμη που κρύβουν το όραμα και η έμπνευση». . «Μπορούν να υπάρξουν πολλές Ανάβρες» δηλώνει στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο άξιος πρώην κοινοτάρχης Δημήτρης Τσουκαλάς, που δηλώνει αισιόδοξος στην κρίση. Και εμείς προσθέτουμε, αυτό θα γίνει «αν οι πολιτικοί άρχοντες βάλουν το κοινό συμφέρον πάνω από το ατομικό».


12

Χρονομηχανή Χρονομηχανή

Νοέμβριος 2013

των νέων της Πάτρας

Παναγιώτης Κανελλόπουλος:

Ο πνευματικός Πρωθυπουργός Ά

λλη μια επέτειος του θανάτου του αείμνηστου Παναγιώτη Κανελλόπουλου πέρασε… Για ακόμη μια φορά κανένας δεν τον τίμησε στην Πάτρα. Ούτε ένα φιλολογικό μνημόσυνο από αυτούς που σκέφτονται και γράφουν επηρεασμένοι από τη σκέψη του… Από αυτούς που λατρεύουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό που πρώτος ο Κανελλόπουλος μέσα από την ενδεκάτομη ιστορία του ευρωπαϊκού πνεύματος, τους τον προσέφερε απλόχερα. Από αυτούς που περηφανεύονται για την αντίσταση των δεξιών πολιτικών στη δικτατορία του ’67 έχοντας στο μυαλό τους τον κατ’ οίκον περιορισμό που είχε επιβάλλει ο ίδιος ο Κανελλόπουλος στον εαυτό του, βγαίνοντας μόνο για να παρουσιαστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης σε δίκες αντιφρονούντων της δικτατορίας. Σε όσους προσπαθούν να περάσει στη λήθη ο πατρινός Πρωθυπουργός εμείς στεκόμαστε απέναντι! Αυτός είναι και ο λόγος της δημοσίευσης ενός υποτυπώδους βιογραφικού αφιερώματος στο πρόσωπό του, υποτυπώδους γιατί θα χρειάζονταν τόμοι για να καλυφθεί το πολιτικό και πνευματικό έργο του. Πρώιμη περίοδος Γεννήθηκε το 1902 στην Πάτρα και γονείς του ήταν ο φαρμακοποιός Κανέλλος Κανελλόπουλος και η Αμαλία Κανελλοπούλου, το γένος Γούναρη, αδελφή του μετέπειτα πρωθυπουργού Δημητρίου Γούναρη. Εκτός από τον Παναγιώτη η οικογένεια είχε άλλα δύο παιδιά, τον Αναστάσιο και τη Μαρία. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Α’ Γυμνάσιο Πατρών εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1919. Ακολούθως φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελ-

βέργης από το 1920 έως το 1923, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Δικαίου, και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και το 1925 μετά από δημοσίευση της πρώτης κοινωνιολογικής του πραγματείας στο «Αρχείον των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών» του Δημητρίου Καλλιτσουνάκη και με πρόταση του τελευταίου, του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και του Αριστοτέλη Σίδερη διετέλεσε μέλος της Εταιρείας Κοινωνικών Επιστημών. Λόγω της αντιβενιζελικής οικογενειακής παράδοσης μέχρι το 1926 έμεινε μακριά από τον πολιτικό στίβο, εξαιτίας των διαδοχικών βενιζελικών κυβερνήσεων. Το 1926 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Ζαΐμη, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1929, ανέλαβε υφηγητής της έκτακτης αυτοτελούς έδρας της Κοινωνιολογίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ο νεότερος μέχρι τότε πανεπιστημιακός). Το 1929 πήρε μέρος από κοινού με τους Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο, Κωνσταντίνο Τσάτσο και Μιχάλη Τσαμαδό στην ίδρυση και σύνταξη του περιοδικού «Αρχείον Φιλοσοφίας και Θεωρίας των Επιστημών». Το 1932 διορίστηκε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά παραιτήθηκε για να υποβάλει υποψηφιότητα στην έδρα της Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 1933 εξελέγη καθηγητής και το 1934 εξελέγη πρόεδρος του νεοσύστατου Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.), στο διάστημα της προεδρίας του καταρτίστηκαν οι κανονισμοί των Συντάξεων και του κλάδου ασφαλίσεως της Υγεί-

ας των εργαζομένων. Αρχή της πολιτικής δράσης Στις 15 Δεκεμβρίου του 1935 ίδρυσε το «Εθνικόν Ενωτικόν Κόμμα» και έλαβε μέρος στις εκλογές του Ιανουαρίου του 1936, σε συνεργασία με τον βενιζελικό στρατηγό Αλέξανδρο Μαζαράκη – Αινιάν, με σύνθημα τον τερματισμό του διχασμού αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Στο κόμμα συμμετείχαν και άλλες μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Φίλιππος Δραγούμης και ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Κολυβάς. Η πολεμική που άσκηση στο δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου είχε ως αποτέλεσμα τη φυλάκισή του για ένα μήνα στις φυλακές της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών και τον εκτοπισμό του (κατά χρονολογική σειρά) στην Κύθνο, στη Θάσο και στην Κάρυστο. Με την κήρυξη του πολέμου ζήτησε από τον Ιωάννη Μεταξά να του επιτραπεί να στρατευθεί ως εθελοντής στρατιώτης, όπως και έγινε στις 4 Νοεμβρίου του 1940, όπου εντάχθηκε ως απλός στρατιώτης στην 13η Μεραρχία Αρχιπελάγους στην πρώτη γραμμή (Πόγραδετς - Κορυτσά). Μετά τη συνθηκολόγηση επέστρεψε στην Αθήνα και την περίοδο της ναζιστικής κατοχής ίδρυσε την αντιστασιακή ομάδα «Στρατιά των σκλαβωμένων νικητών», η οποία μετεξελίχθηκε στην Π.Ε.Α.Ν. (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων). Το Φεβρουάριο του 1942 οι κατοχικές αρχές αντιλήφθηκαν τη δράση του και προσπάθησαν να τον συλλάβουν ενώ καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από ιταλικό στρατοδικείο. Στις 31 Μαρτίου διέφυγε, μυστικά, μαζί με τη σύζυγό του Θεανώ Πουλικάκου στην Ερυθραία της Μικράς Ασίας από όπου μετέβη στην έδρα της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης, στο Κάιρο. Εκεί διορίστηκε Αντιπρόεδρος

και Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Κυβέρνησης Εμμανουήλ Τσουδερού. Μετά τη συνθηκολόγηση επέστρεψε στην Αθήνα και την περίοδο της ναζιστικής κατοχής ίδρυσε την αντιστασιακή ομάδα «Στρατιά των σκλαβωμένων νικητών», η οποία μετεξελίχθηκε στην Π.Ε.Α.Ν. (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων). Το Φεβρουάριο του 1942 οι κατοχικές αρχές αντιλήφθηκαν τη δράση του και προσπάθησαν να τον συλλάβουν ενώ καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από ιταλικό στρατοδικείο. Στις 31 Μαρτίου διέφυγε, μυστικά, μαζί με τη σύζυγό του Θεανώ Πουλικάκου στην Ερυθραία της Μικράς Ασίας από όπου μετέβη στην έδρα της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης, στο Κάιρο. Εκεί διορίστηκε Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Κυβέρνησης Εμμανουήλ Τσουδερού. Από τις 17 έως τις 20 Μαΐου 1944 έλαβε χώρα το Συνέδριο του Λιβάνου, στο οποίο συμμετείχε ο Κανελλόπουλος, με βασικούς σκοπούς το σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, τον αφοπλισμό και την ενοποίηση των αντιστασιακών δυνάμεων. Στις 2 Ιουνίου ορκίστηκε το δεύτερο κλιμάκιο υπουργών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, που συμπεριλάμβανε τους Π. Κανελλόπουλο, Κ. Τσάτσο, Γ. Καρτάλη και Ι. Θεοτόκη. Στην Κυβέρνηση Παπανδρέου αρχικά ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Οικονομικών και Ανασυγκροτήσεως ενώ στις 19 Ιουλίου του ανατέθηκε προσωρινά η Διεύθυνση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ως προς το οικονομικό ζήτημα. Στις 2 Σεπτεμβρίου ανέλαβε Υπουργός Ναυτικών και στις 27 του ίδιου μήνα μετέβη ως πληρεξούσιος της Κυβέρνησης στην Καλαμάτα, την Τρίπολη και την Πάτρα με στόχο την κατάπαυση των εμφύλιων συγκρούσεων. Στην Πάτρα μάλιστα κατάφερε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να αποσοβήσει τον κίνδυνο της σύρραξης. Στη συνέχεια για σημειολογικούς λόγους εκφώνησε λόγο στον πατραϊκό λαό από το ίδιο μπαλκόνι με τον Άρη Βελουχιώτη.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΦΥΛΛΟ..........

Πηγές: Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ (Ζώνα Γιούλα), ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ (Νικολόπουλος Νίκος), ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ (Μπεκίρης Μιχαήλ), www.enpatrais.blogspot.gr


των νέων της Πάτρας

Η Πάτρα αλλιώς Η Πάτρα αλλιώς

Μηνιαία free press εφημερίδα

13

Η άλλη όψη

Συνέντευξη από τον εκπρόσωπο της Quadra Team Χρήστο Καρούσο Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Τι είναι το parkour; Χρ. Καρούσος: Είναι άθλημα. Συγκεκριμένα είναι η τέχνη της κίνησης. Να ξεκινάς από ένα σημείο Α πηγαίνοντας σε ένα σημείο Β με το πιο γρήγορο τρόπο. Είτε αυτό σημαίνει να περπατάς σε ευθεία είτε να πηδάς τοίχους και ταράτσες. Αυτή είναι και η βασική διαφορά του με το free-running(αυτό που γνωρίσαμε μέσω γνωστής διαφήμισης). Στο freerunning ξεκινάς από το σημείο Α πηγαίνοντας στο Β με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Το parkour έχει κανόνες. Βασική προϋπόθεση του αθλητή του parkour είναι η καθημερινή γυμναστική. Με τον καιρό γίνεται τρόπος ζωής, περπατάς στην πόλη σου και βλέπεις γύρω σου εμπόδια που κάποτε πρέπει να τα πηδήξεις, να τα ξεπεράσεις. Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε; Χρ. Καρούσος: Αρχικά μέσω διαφόρων βίντεο στο youtube. Με τον καιρό ανακαλύψαμε ότι στο facebook υπήρχε σελίδα της ελληνικής κοινότητας του parkour και κυρίως μέσω του parkour.gr. Πλέον και η Πάτρα έχει σελίδα στο facebook για όποιον θέλει να ενημερωθεί και συγκεκριμένα τη σελίδα: Patras Parkour training. Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Τι παροχές έχετε από το Δήμο και τι χώρους χρησιμοποιείτε τώρα και χρησιμοποιούσατε κατά το παρελθόν; Χρ. Καρούσος: Δεν έχουμε στήριξη. Δεν έχουμε ούτε χώρο ούτε χρηματοδότηση εκδηλώσεων από το Δήμο για να μπορέσουμε να βρούμε μόνοι μας κάποιον χώρο. Για μας ο καλύτερος χώρος είναι αυτός της ενόργανης στο παλιό Λαδόπουλο. Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε συμφωνία για τη χρησιμοποίησή του για μια φορά τη βδομάδα αλλά οι υπεύθυνοι ήταν αμετανόητοι. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε κάπως «ορφανοί» από επίσημη στήριξη. Για

την ώρα μας έχει παραχωρηθεί ένα γυμναστήριο κοντά στο θεατράκι όπου βέβαια έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να στεγάζει όργανα γυμναστικής, πολεμικές τέχνες και χορό. Πολλές φορές έχουμε χρησιμοποίησει το θεατράκι, την πλ Γεωργίου, τον Φάρο, το Πανεπιστήμιο καθώς και περιοχές στην Αρόη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει η κάθε περιοχή γρασίδι που μειώνει την ένταση της πιθανής κρούσεως, γι αυτό και επιμένουμε ότι η αίθουσα της ενόργανης που έχει τις κατάλληλες υποδομές για την αποφυγή της έντασης των κρούσεων είναι για μας ο καταλληλότερος χώρος. Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Πόσο επικίνδυνο άθλημα είναι; Χρ. Καρούσος: Αν δεν βιάζεσαι δεν είναι επικίνδυνο. Μικρά και σταθερά βήματα θέλει. Σίγουρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί κάτι αλλά όσο πιο πολύ αργείς τόσο μειώνεται και η πιθανότητα. Γι αυτό το λόγο δεν είναι και extreme sport, καθώς ο αθλητής έχει δουλέψει και έχει σχεδιάσει πολλές φορές στο μυαλό του την επόμενη κίνησή του πριν την κάνει.

Σε είδα... Σε είδα στις 7/11 στο bocca στο .gr night. Ήσουν με 5 φίλες σου. Γιορτάζατε κάτι… Ήσουν ξανθιά με άσπρο φόρεμα και ροζ γόβες. Χορεύαμε με διαφορετικές παρέες και κοιταζόμασταν συνέχεια. Αν το δεις στείλε στην εφημερίδα. Γιάννης Σε είδα στη στάση του 6 στο Ρούμπη στις 12/11. Μπήκες μέσα στο λεωφορείο. Φορούσες καφέ παντελόνι και μαύρη μακρυμάνικη μπλούζα και έκανες πλάκα με τους φίλους σου για τη ζέστη. Έγραφες

κάποιο μάθημα της φιλολογίας. Κοιταχτήκαμε και χαμογελάσαμε ο ένας στον άλλον, αλλά μετά ξεκίνησες την επανάληψη. Δήμητρα Σε είδα στην πλ Γεωργίου. Ήσουν με φίλους σου και γελούσες. Θυμάμαι ότι φορούσες μπλούζα πόλο και είχες ένα άσπρο σκυλί. Τάνια Σε είδα στο ma cocotte στο Soiree Grecque. Φορούσες μαύρο φόρεμα. Είχες ξανθιές αφέλειες.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Υπάρχουν διεθνείς διαγωνισμοί; Χρ. Καρούσος: Υπάρχουν. Μάλιστα αυτές τις μέρες γινόταν το ετήσιο art of motion by red bull στη Σαντορίνη. Για να συμμετάσχεις αρκεί να στείλεις ένα βίντεο σου στη Red bull και αυτή διαλέγει έναν αθλητή από κάθε χώρα. Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Τέλος πόσοι ασχολούνται με το parkour στην Πάτρα και αν θέλει κάποιος να μάθει μπορείτε να τον βοηθήσετε; Χρ. Καρούσος: Είναι 20 άτομα αυτή τη στιγμή αλλά από αυτά τα 8 είναι σε υψηλότερο επίπεδο. Χαρά μας να βοηθήσουμε τους νέους φίλους του parkour. Μπορούν να μας βρουν στη σελίδα μας στο facebook και από κει και ύστερα θα τους στηρίξουμε στην απόφασή τους! Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη. Ευχόμαστε κανένα εμπόδιο να μη σταθεί στο δρόμο σας! Χρ. Καρούσος: Εμείς ευχαριστούμε!

Στείλε μας e-mail για τις δικές σας αγγελίες ή για να απαντήσετε σε άλλες στο: protasipatras@gmail.com

Απέρριψες 2 που ήρθαν για να χορέψετε και κοιτούσες εμένα. Δεν ήμουν σίγουρος ότι σου άρεσα. Θοδωρής Σε είδα στο magenda την Τετάρτη. Έμαθα πηγαίνεις Λύκειο στο Καστρίτσι. Είσαι ξανθιά και φορούσες ένα άσπρο σορτσάκι και μια γαλάζια μπλούζα. Κοιταζόμασταν για ώρα και την ώρα που ήρθα να σου μιλήσω σε πήρε κάποιος τηλέφωνο και έφυγες. Σωτήρης Σε είδα στο zara απ’ έξω την Τε-

τάρτη. Είχες μια μωβ σχολική τσάντα και φορούσες ένα τζιν μια άσπρη μπλούζα και μπλε γυαλιά ηλίου. Περίμενες 6 κορίτσια που ήρθαν μετά από 3 λεπτά. Δημήτρης Σε είδα στο philosophy τη Δευτέρα. Φορούσες μια βερμούδα ένα τζιν πουκάμισο ανοιχτό και από μέσα μια άσπρη μπλούζα. Πηγαίνεις στο πολυκλαδικό. Συζητούσες με 3 φίλους σου για τη ραπ και έλεγες πόσο θέλεις να κάνεις ένα live. Μαρία


14

Πολιτισμός Πολιτισμός

Νοέμβριος 2013

Πάτρα: Το Όνομα του Ρόδου αποτελεί σταθερή αξία...

Τ

ι και αν ολόκληρη η πόλη της Πάτρας κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο αντιμετώπισε προβλήματα έλλειψης κατοίκων, αυτό όμως φαίνεται πως δεν είχε την ίδια επίδραση σε όλους τους καταστηματάρχες . Να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους , τα περισσότερα στέκια της Αχαϊκής πρωτεύουσας τα βρήκαν πέρα για πέρα σκούρα.  Όμως ακόμη και στις δύσκολες καταστάσεις, οι σταθερές

των νέων της Πάτρας

Πίτα σε μέγεθος Γκιούλιβερ!!!

Π

οιο μαγαζί στην Πάτρα έχει βαλθεί να θρέψει τον Γκιούλιβερ και τους υπόλοιπους γίγαντες της ιστορίας φτιάχνοντας πίτα υποψήφια για ρεκόρ γκίνες; Μα φυσικά το ταχυφαγίο TORA!

Α.Καμπάκος - Γ.Μπουρής: αξίες συνεχίζουν να παραμένουν αναλοίωτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Όνομα του Ρόδου, το οποίο κατάφερε να αποτελέσει την μεγάλη έκπληξη του φετινής

καλοκαιρινής σεζόν. Σε καθημερινή βάση κερδίζει τν προτίμηση των πελατών, εξέλιξη αρκετά ελπιδοφόρα για την μελλοντική του πορεία ....

Η νέα τους επιχειρηματική προσπάθεια

Ο

Αντώνης Καμπάκος , συμφώνησε σε όλα με τον Γιάννη Μπουρή για το επόμενο επιχειρηματικό τους βήμα. Μάλιστα το πρώτο διευκρινιστικό ραντεβού με τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου νυχτερινού καταστήματος(ιστορικό night club της πόλης) πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα , με τις τυπικές λεπτομέρειες να απομένουν για την οριστικοποίηση της συμφωνίας . Μάλιστα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως προτού προβούν στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό άνοιγμα , το είχαν αναλύσει το όλο ζήτημα από διάφορες απόψεις , με αποτέλεσμα να ωριμάσει η όλη σκέψη και να προχωρήσουν στο καθοριστικό βήμα.

Νίκος Σκαλτσάς

Ε

ν έτη 2010 , πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα βήματα της καλλιτεχνικής πορείας του Νίκου Σκαλτσά. Τα πάντα ξεκίνησαν στο πρώην Έναστρον Live, με τον τότε άπειρο πατρινό τραγουδιστή να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία που του δόθηκε, ανεβαίνοντας για πρώτη φορά σε μεγάλη πίστα. Στην συνέχεια τον απολαύσουμε στους Πειρατές Live, η καριέρα του εκτοξεύτηκε όμως μέσω της άκρως επιτυχημένης συνεργασίας του με τον Γιάννη Πανίτσα. Αφού πρώτα «ψήθηκε» σε υψηλές θερμοκρασίες, στην συνέχεια ακολούθησε η πρόταση από τον Κώστα Κόζη. Έτσι λοιπόν, κατά την φετινή σεζόν βρίσκεται κάτω από την καλλιτεχνική στέγη της Παριζιάνα Live, αφήνοντας παράλληλα πολύ θετικές εντυπώσεις.


των νέων της Πάτρας

Πολιτισμός Πολιτισμός

Μηνιαία free press εφημερίδα

15

Ο Στέφανος Μικρώνης και ... η επιτυχία του «Θα Πρεπε»

Κ

ατά καιρούς παρατηρούμε αρκετούς Πατρινούς τραγουδιστές να επιχειρούν να κάνουν τα πρώτα του δισκογραφικά βήματα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις όμως, σημειώνουν την επιτυχία που επιδιώκουν.

Φυσικά στην παραπάνω διαπίστωση, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις του κανόνα, με το όνομα του Στέφανου Μικρώνη(τραγουδιστή του After Eight) να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Η πλούσια καλλιτεχνική του σταδιοδρομία, μας έχει αποδείξει πως τα βήματα που επιλέγει να

Γιάννης Πανίτσας: Σαρώνει τα πάντα στην Παριζιάνα 9/8 - Αισθητή η παρουσία του !!!

Μ

ε το που επισημοποιήθηκε η μεγάλη επιστροφή του Γιάννη Πανίτσα στα παλιά του καλλιτεχνική λημέρια, αμέσως επικράτησε διάχυτος ενθουσιασμός στους απανταχού φανατικούς του θαυμαστές . Ο δημοφιλής λαϊκός ερμηνευτής κατάφερε με το καλημέρα να κάνει αισθητή την παρουσία του, επιβεβαιώνοντας απόλυτα τον χαρακτηρισμό του άρχοντα της πίστας. Με το που φτάσει ο δείκτης του ρολογιού λίγο μετά της 3 τα ξημερώματα, σηματοδοτείται η guest εμφάνιση του Γιάννη Πανίτσα στην πίστα της Παριζιάνα 9/8, με σύσσωμους τους θαμώνες να μην σταματούν καθόλου να τον χειροκρορτούν και να ζητωκραυγάζουν. Το γεγονός ότι τον αγαπάει ο κόσμος, δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί, με τον ίδιο να γνωρίζει σε άριστο βαθμό αυτό το κάτι που θέλει ο κόσμος προκειμένου να

διασκεδάσει, ξεχνώντας για λίγο τα δεκάδες προβλήματα της καθημερινότητα του. Παράλληλα τεράστια επιτυχία συνεχίζει να σημειώνει και το ολοκαίνουργιο τραγούδι του, με τίτλο «Ήρθε τώρα η ώρα σου».

πραγματοποιήσει, πάντοτε εμπεριέχουν το στοιχείο της σταθερότητας και το σημαντικότερο .... βαβίζουν σε πρότυπα καλλιτεχνικής ποιότητα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το ολοκαίνουργιο του τραγούδι «Θα Πρεπε», σε μουσική σύνθεση του Τζών-

νυ Ανδριόπουλου και στίχοι του αξιόλογου Μάνου Μακρίδη . Μέχρι στιγμής αποτελεί άξιο αναφοράς, η σταδιακή ανοδική πορεία που συνεχίζει να σημειώνει στο Youtube, σκαρφαλώνοντας με το καλημέρα στους 11.000 επισκέπτες.


στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου

Η ΠΡΟΤΑΣΗ  
Η ΠΡΟΤΑΣΗ  

Μηνιαία free-press εφημερίδα των νέων της Πάτρας

Advertisement