__MAIN_TEXT__

Page 1

Nummer 1 • 2019 ETT OMBORDMAGASIN FÖR DIG SOM RESER MED TÅG I BERGSLAGEN OCH TÅGAB

TA GÄRNA MED DIG TIDNINGEN HEM!

TÄVLA & VINN Tävla om : VÅRHELG I LINDESBERG UNDER LINDEVECKAN med tågresa, hotell och andra ­överraskningar.

Kulturvåren bjuder på många spännande upplevelser och

EN VÄRLDSOMSEGLING

UNDER HAVET

MER LÄSNING

Margareta Andersdotter Grym HUSFRU FRÅN 1800-TALET

Sara Giese

REGISSERAR VÄRLDSPREMIÄR I ÖREBRO

Rachel Khoo

MAT SOM HYLLAR ÅRSTIDSVÄXLINGAR


HIT&DIT

Det är kul med kultur FOTO: KARIN BERGGREN

Medan vinter och vår brottas om herraväldet över vädret, när slasket tränger in i skorna och duggregnet letar sig ner innanför kragen – det är då man hittar gärna på något inom­ hus. Tack och lov för ett kul kulturutbud sådana dagar! I det här numret av Hit&Dit tipsar vi till exempel om nya teater­ föreställningar, bland annat en världspremiär i Örebro, och intressanta konstutställningar. Tur ändå att alla dagar inte är regniga, för några av mina bästa kulturupplevelser har jag fått utomhus. Friluftsmu­ seer är härliga platser, där man kan upptäcka spännande och lärorika spår från förr. Hur var det att leva på en hälsingegård på 1800-talet? På Erk-Matsgården utanför Hassela får du en rätt bra inblick. Kanske har du vägarna förbi i sommar, och till dess kan du läsa artikeln om pigan Margareta Andersdotter Grym som blev husmor på gården. Det handlar inte bara om gamla tider i Hit&Dit, vi bjuder även på en del modern teknik. Du kan bland annat läsa om före­ taget som forskar kring nya förpackningsmaterial. Tänk dig en mjölkkartong som talar om när mjölken blir dålig, eller en flaska som hindrar kolsyran från att försvinna. Det är bara ett par exempel på vad BillerudKorsnäs ingenjörer jobbar med just nu.

Lena Bergman Redaktör för Hit&Dit

Bäst just nu!

Familjens filmkvällar…

Medan kvällarna ännu är mörka poppar jag ­popcorn och samlar familj och vänner i soffan för att tillsammans förlora oss i filmens värld. Mys deluxe!

Så luta dig tillbaka, njut av resan och låt Hit&Dit bli en del av den. Hinner du inte lösa klart korsordet, eller blir du sugen på att laga något från Rachel Khoos svenska kök? Inga problem, du får gärna ta med dig tidningen hem. Trevlig läsning

Magasinet Hit&Dit ges ut av 365 P ­ ublishing på uppdrag av Tåg i Bergslagen ANSVARIG UTGIVARE OCH REDAKTÖR: LENA BERGMAN / LENA.BERGMAN@HITODIT.SE SKRIBENTER: EVA AASUM, LENA BERGMAN, LENA BLIDERNÄS, CATHRINE GUSTAVSSON, CILLA LARSDOTTER, KATARINA MYRBERG, PELLE SVENSSON M FL AD & LAYOUT: ANDERS GIDLUND OMSLAG: MARKUS GÅRDER MARKNAD: KICKI ROSÉN / 021 450 64 43 / KICKI.ROSEN@365PUBLISHING.SE, THORBJÖRN LINDH / 021 450 64 42 / THORBJORN.LINDH@365PUBLISHING.SE DISTRIBUTION: PÅ TÅG I BERGSLAGENS OCH T ­ ÅGABS TÅG I TIO LÄN I SVERIGE SAMT RESECENTRA TRYCK: PRINTALL KONTAKTA REDAKTIONEN: REDAKTIONEN@HITODIT.SE PERSONUPPGIFTER: VI VÄRNAR OM DINA PERSONUPPGIFTER. SE HIT&DITS DATASKYDDSPOLICY PÅ HITODIT.SE/DATASKYDDSPOLICY BESÖK HIT&DIT PÅ WEBBEN!

hitodit.se

MILJÖMÄRKT TRYCKSAK 4041 0820 341 078 TRYCKSAK

365PUBLISHING.SE | TREFASGATAN 3, 721 30 VÄSTERÅS

tagibergslagen.se SJ Kundcenter: 0771–75 75 75


Nummer 1 • 2019

INNEHÅLL

4 5 6 8 11 12 15 16 18 20 25 26 27 32 34

Ta hand om tulpanerna Tre tips för blomsterprakt

Talgoxen i topp

Nu är vinterfåglarna räknade

7

Sevärda evenemang i regionen Flera tips och tävlingschans

Alla sinnen får sitt på Frövifors Missa inte pappersbruksmuseet

Se spåren efter det finska arvet

Svedjebruk och rökstuga på Sågudden

Historisk gård lever än

Hälsa på hos Ersk-Mats i Hälsingland

Spännande konstvår i Värmland

Flera utställningar på Arvika Konsthall

20

5

Världspremiär i Örebro 100 sånger på länsteatern

Pjäs med viktigt budskap

Mammans trauma blev teater

Svenska smaker enligt Rachel Khoo Recept från Mitt lilla svenska kök

Klurigt korsord

Lös krysset och vinn en lott

8

22

16

27

Storinvestering i Älvkarleby kommun Nu byggs toppmoderna Tallmon

Här föds framtidens förpackningar BillerudKorsnäs ligger i framkant

Uppspårat

Senaste nytt från Tåg i Bergslagen

Allt om tågresan!

Kontaktuppgifter, biljetter och karta

1 / 2019

3


HIT&DIT

Noterat

Hurra för disktrasan! UPPSKATTAD JUBILAR I KÖKET. Visste du att disktrasan är en svensk uppfinning? I år firar den klassiska Wettexduken 70 år. 1949 fick ingenjören Curt Lindquist i Norrköping patentet ”absorberande material” för sin formsvamp. Och när han malde formsvampen i familjens köttkvarn föddes idén till en tunn hushållsduk, som hustrun Margareta namngav efter wet textile. 70 år senare är disktrasan (du vet väl att den är komposterbar!?) oumbärlig i de flesta hem. Numera har den till och med blivit något av en accessoar i köket, och finns i en uppsjö av färger och mönster. Här är några av våra favoriter:

I Wettex Art Collection ingår den nya serien ”Green Living”, designad av Josephine Skapar.

Folkloristisk Kökspolka från Almedahls finns bland annat att köpa på Åhlens.

Det är dags för årets ­Majblomma AV BARN, FÖR BARN. I över hundra år har Majblomman hjälpt barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sverige. Det är barnen själva som bestämmer vilken färg majblomman ska ha. Majblomman 2019 liknar en vitsippa, och färgerna kom via Majblommans app från 13-åriga Saga. – Det känns kul men väldigt oväntat, säger Saga. Jag tänkte inte så mycket på tävlingen när jag valde färgerna i appen, så jag blev jätteförvånad när jag fick veta att jag vunnit.

Erika Tubbin har gjort sig känd för sin träffsäkra disktrasepoesi.

Dalaföretaget Pappelina gör inte bara mattor, utan även snygga grafiska disktrasor.

FOTO: IKEA

Miljoner och åter miljoner ägg ÄGG ÄR HETT! Fotot av ett ägg blev en världsnyhet i vinter när det fullkomligt krossade (!) tidigare rekord och blev Instagrams mest gillade bild någonsin. I skrivande stund är World Record Egg uppe i 52 miljoner likes. Vi svenskar lajkar inte bara ägg, vi äter dem också. En normal dag sätter vi i oss sex miljoner ägg. Och på påskafton äter vi sex miljoner ägg i timmen! Inte helt fel eftersom ägg är ett riktigt superlivsmedel: vitaminer, mineraler och anti­ oxidanter, allt i en naturlig förpackning.

På smartasaker.se hittade vi några mer eller mindre oumbärliga hjälpmedel till äggkokningen: En sjungande äggtimer, en äggtimer som byter färg och allra sötaste formen för att koka ägg i mikron.

Björn lagar vilt !

3 TIPS FÖR TULPANER BLOMSTERTIDER. I Sverige älskar vi tulpaner! Varje år odlas här över 160 miljoner tulpaner, och nu är det säsong att njuta av dem. Här är tipsen på hur du bäst tar hand om dina tulpaner. Glöm inte att välja svenska blommor, eftersom det betyder kortare transporter och växthus drivna med fossilfritt bränsle.

1 2

Vattnet i vasen ska vara friskt och svalt. Byt det med jämna mellanrum. Låt stjälkarna få stöd första tiden de suger vatten. Ta bort förpackningen efter någon timme. Ju svalare buketten står desto längre håller den. Ställ den gärna kallt (men frostfritt) på natten.

3 4

1 / 2019

SILVER TILL FÄRNA HERRGÅRD. Kocken Björn Olfenius från Färna Herrgård utanför Skinnskatteberg var en av finalisterna när Årets Viltkock 2019 avgjordes. Björn kom på en hedrande andra plats efter vinnaren Emil Lindfors från Restaurang Bryggargatan i Skellefteå. – Vi känner oss som vinnare även om det blev en andra plats. Björn visade på stort mod i valet av råvaror och att bara vara med och tävla ger erfarenhet och kunskap för framtiden, säger Wenche Engström, ägare och vd för Färna Herrgård & Spa. Björns finalrätt bestod av dovhjortsinnanlår med hasselnöt och korianderkrokant, Karl-Johansvampsglaserad mufflontestikel med rostad jordärtskockspuré och friterad jordärtskocka, stuvade rotsaker och svartkål med Wrångebäcksostkräm, viltsky med merlotvinäger och granskottsolja. – Viltkött är bland det mest hållbara vi kan äta och dessutom hälsosamt och gott. Därför är det extra roligt att få uppmärksamma de kockar som kan hantera en så fantastisk råvara, sa juryns ordförande Gert Klötzke.


Noterat

4

HIT&DIT

TALGOXEN I TOPP

tips på trädgårdsböcker

VINTERFÅGLAR INPÅ KNUTEN.

Sista helgen i januari varje år så räknas fåglar vid fågelmatningar över hela landet. Över 20000 rapporter kommer in, och med undantag för att talgoxen alltid toppar den nationella listan, gör bland annat väder och snöförhållanden att ordningsföljden mellan fåglarna varierar en hel del. I år syntes ovanligt många gråsiskor och koltrastar.

BLADVÄNDARE. Nu tinar våra

trädgårdar fram och äntligen börjar det bli dags att sticka händerna i jorden igen. Behöver du inspiration inför den gröna utesäsongen? Här är några både nya och nygamla favoriter bland ­trädgårdsböckerna:

Hasses trädgård, det växer så det knakar, Hasse Andersson (Bladh by Bladh)

Handbok för köksträdgården, Lena Israelsson (Bonnier fakta)

Vanligaste vinterfåglarna i Sverige: 1. Talgoxe 2. Pilfink 3. Gråsiska Häxans årstider, magisk trädgård året runt Hella Nathorst-Böös (Bladh by Bladh)

4. Blåmes 5. Domherre 6. Koltrast 7. Gulsparv 8. Kaja

Stora Pelargonboken Susanna Rosén (Norstedts)

Vinnare i Tåg i Bergslagens humortävling!

9. Skata 10. Grönfink

Talgoxe

ETT GOTT SKRATT FÖRLÄNGER LIVET. Nu är Tåg i Bergslagens humortävling avgjord. Det kom in många bidrag och juryn hade ett tufft, men mycket roligt, arbete med att utse vinnarna. Här är vitsar från fem av vinnarna, som samtliga belönats med ett månadskort. Grattis!

En anställd går in till sin chef för att klaga på lönen han har och säger: Jo, chefen, jag tycker inte att min lön ­ stämmer överens med de kunskaper jag har. Chefen: Nej, men vi kan ju inte låta dig svälta ihjäl. Inskickad av Tom Edgren

Mötte en man som steg av ett X2000 tåg - Finns det en telefonkiosk här i närheten? - Herregud, hur försenat var det tåget egentligen? Inskickad av Per Agne Eklund

Varför är det så svårt att dra en bra vits på tåget? Det spårar så lätt ur... Inskickad av Jarmo Jauhiainen

Har du hört om mannen som byggde en alldeles för stor pool inomhus utan bygglov? Han dömdes för innehav... Inskickad av Helena Blixt

Alla barnen åkte pulka, förutom Bob. Inskickad av Johannes Fagrell

Gråsiska.

1 / 2019

5


HIT&DIT

Evenemang

PÅ GÅNG Hit&Dit har tittat runt i regionen och hittat en hel del spännande evenemang. Här tipsar vi om allt från konserter till tågsläpp.

Turista Hemma! 6 april

ARVIKA. Under Turista Hemma-dagen öppnar museer, gallerier och andra besöksmål sina dörrar med gratis inträde, program, guidningar, barnaktiviteter och mycket annat. Medverkar gör bland andra Klässbols Linneväveri, Rackstadmuseet, Arvika Fordonsmuseum, Såguddens Museum, Arvika Konsthall och Gammelvala. › visitarvika.se

Kort, glad och tacksam

17 mars Örebro, 29 mars Uppsala, 5 april Örebro, 7 april Västerås SHOW. Nu summerar en av Sveriges mest kända artister – Pernilla Wahlgren – 40 år på scen och 50 år på jorden. Hon gör det i en storslagen humorföreställning med massor av musik, sketcher och parodier tillsammans med Kim Sulocki, Ola Forssmed, Hanna Hedlund och Måns Nathanaelson. ›  kortgladochtacksam.se

Svenska skidspelen

| 16-17 mars

FALUN. Glädje, folkfest och tävlingar i

världsklass blir det när Svenska Skidspelen traditionsenligt avgörs på Lugnets skidstadion i Falun. Kom hit och heja på Charlotte Kalla, Ebba Andersson och alla duktiga skidåkare. ›  skidspelen.se

Speed Weekend 2019

| 1-2 mars SANDVIKEN. Häftiga och fartfyllda motortävlingar på Storsjöns is vid Strandbaden i Årsunda. Det blir fly-in, is-racingbanor, svävartävling och husband. ›  visitsandviken.se

23 februari Ludvika 24 februari Avesta 10 mars Karlskoga SVÄNGIGT. 75 år efter Glenn Millers död spelas hans musik världen över, och Glenn Miller Orchestra är ett av världens populäraste och mest eftertraktade storband för både konserter och swingdansengagemang. › glennmillerorchestra.se

6

1 / 2019

ÖREBRO. Klassisk saga i ny version: Den här Rödluvan vill hellre gå sin egen väg än att släpa nån korg till mormor, och hon skrämmer slag på själva vargen. Akta dig för Rödluvan är en skruvad föreställning med både sagoskimmer, humor och lite skräck. › orebrolansteater.se

FOTO: HASSAN KARIMI

ILLUSTRATION: EMMELIE ÖSTERGREN

Glenn Miller Orchestra

Akta dig för Rödluvan | 2 mars

Konsert med Polarprisvinnare 11 mars

ARVIKA. Dr Ahmad Sarmast, grundaren av Afghanistan National Institute of Music (ANIM), och den 35 kvinnor starka Zohra Orchestra spelar på Musikhögskolan Ingesund.Dr Sarmast fick stor uppmärksamhet vid 2018 års Polarprisutdelning, då musikvärlden fick ta del av hans musikaliska resa; Efter 15 år i påtvingad exil återvände han till sitt hemland 2006 för att återuppliva landets musikhistoria. ›  visitarvika.se


Evenemang

KYRKO­ KONSERTER MED TOMMY ­NILSSON

23 mars Gävle 29 mars Söderbärke 31 mars Nora STÄMNINGSFULLT.

23 mars

SANDVIKEN. Säkert! är en av ­Sveriges mest ansedda ­artister och låt­ skrivare. Nu kommer Annika Norlin till Sandviken och spelar sina låtar med texter fulla av ärlighet, omvälvande känslor och livets små och stora frågor. ›  visitsandviken.se

HARMONI CAPRICE MED CAROLA ­HÄGGKVIST

BACKYARD BABIES JUBILERAR

27 mars Uppsala 30 mars Örebro ROCK. Backyard Babies firar 30 år i rockens tjänst, är mer taggade än någonsin. Den 1 mars släpps det nya albumet "Sliver & Gold", och bandet är ute på jubileumsturné. ›  backyardbabies.com

SO

M

M

27 april

LINDESBERG. Tillsam-

mans med kända gästartister, en sjumannaorkester och dansare bjuder Mans­ kören Harmoni på en sprudlande show i Lindesberg Arena. En av gästartisterna är Carola Häggkvist, den andra är hemlig. › upplevlindesberg.se

HIT&DIT

Ny retromarknad i gamla Lokstallar

14 april FALUN. Destination: Falun Retro är en heldag med fokus på 1950-talet och årtiondena däromkring. I Lokstallarna i Falun blir det både utställare, programpunkter och fikaservering av Museiföreningen Gefle-Dala Jernväg. › facebook.com/falunretro

AR

6 april

FOT O: H

Fullt ös i rockshow

EL

EN

FOTO: CONNY MYRBERG

E

Tommy Nilsson åker på turné i kyrkor runt om i landet. Han spelar sina omtyckta klassiker och handplockade sånger som passar i den stämningsfulla kyrkomiljön. › tommynilsson.nu

EFTERLÄNGTAT MED SÄKERT!

KRISTINEHAMN. På Mastmagasi-

net får du höra låtar från ett av världens största band: AC/DC. Angus gör en tribute-show från rockgruppens stora repertoar med glädje, kärlek, humor – och med stor musikalisk skärpa. › visitkristinehamn.se

Tåg säkert vårtecken

28 april NORA. Traditionsenligt tågsläpp och öppet hus på stations­ området i Nora. Nora Bergslags Veteranjärnväg släpper ut lok och vagnar från vintervilan i lokstallarna och visar upp fordon, verkstäder och lokstallar. › visitnora.se

NU GER LINDEVECKAN OCH HIT&DIT DIG CHANS ATT VINNA EN VÅRHELG I LINDESBERG!

Möt våren i sjöstaden Lindesberg 14 april

| 4–11 maj

LINDESBERG. I början av maj är det dags för det populära jättearrangemanget Lindeveckan. Då bjuder sjöstaden Lindesberg på tre populära evenemang under en och samma vårvecka: LindesbergsMässan som samlar över hundra utställare inom boende, mat, hälsa och fritid. Lindedagen är en uppskattad folkfest med massor av utställare efter Strandpromenaden. Vårmönstringen, en utställning med entusiastfordon som lockar hundratals utställare och tusentals besökare.

TÄVLA & VINN

Allt du behöver göra är att skriva en ­motivering om varför du skulle vilja möta våren i sjöstaden Lindesberg - ju kortare, desto bättre. Läs mer och tävla på: lindeveckan.se/tavling Skicka in din motivering senast 8 april så är du med och tävlar om tre helgpaket för två personer. I paketen ingår tågresa (tur och retur till din hemort), övernattning på hotell och andra ­överraskningar. Du väljer själv vilken helg du skulle vilja möta våren i Lindesberg; antingen 4-5 maj med gratis inträde till LindesbergsMässan eller 11-12 maj med gratis inträde till SHRA:s Vårmönstring. Dessutom får du välja ett av tre trevliga ställen att bo på: Lindesbergs Stadshotell, Lindesbergs Hotell & Stugby eller Wedevågs Herrgård. 1 / 2019

7


HIT&DIT

Kultur

ALLA SINNEN FÅR SITT PÅ FRÖVIFORS Text: Pelle Svensson, Ordalag Foto: Nicklas Tolonen

Ett besök på Frövifors Pappersbruksmuseum är att befinna sig i dåtid, nutid och framtid – samtidigt. Det är en plats för alla sinnen och för alla åldrar. Ett stycke industri- och kulturhistoria som inte lämnar någon oberörd. Ska vi gå in?

T

RE MIL NORR OM ÖREBRO hittar vi Sveriges enda industriella pappersbruksmuseum. Vem passar bättre att guida runt här än musei­ chefen själv? Han heter Mikael Tiderman och hans ambition är att göra museet till en spännande kulturell mötesplats i en levande bruksmiljö. Arbetet har pågått sedan han tillträdde för fem år sedan – och det är bara att konstatera att han har lyckats. – Ordet pappersbruksmuseum gör nog att de flesta

8

1 / 2019

tänker enbart på gamla pappersmaskiner. Här finns det mycket mer än så. Och det skapar en bredd som över­ raskar och engagerar, säger Mikael Tiderman. Och imponerar, kunde han ha lagt till. För det är svårt att inte imponeras av museets utställningar och aktiviteter. Wow-effekten infinner sig omgående. DYNGTVINNAREN EN KLENOD

Den gamla industrimiljön är häftig i sig med tegelfa­ sader och ruffa interiörer där de äldsta delarna är från början av 1900-talet. I pappersmaskinerna och några av efterbearbetningsmaskinerna sitter de sista pappers­ rullarna som producerades fortfarande kvar. Ögonblick förevigade åt nutidens besökare. Visserligen är det bara knappt 40 år sedan, men kontrasten mot det supermo­ derna kartongbruket intill museet är milsvid. – Utvecklingen har tagit enorma steg, ändå är pro­ duktionstekniken i grunden ganska lik den från förr med våtparti, pressparti och torkparti, säger Mikael.


Kultur

HIT&DIT

Många hittar förpackningar från sin barndom; den där speciella tablettasken eller mjölkflaskorna i glas. Klenoden i samlingen är Sveriges äldsta bevarade pappersmaskin – Dyng­tvinnaren. Byggd i skotska Edin­ burgh 1867 och i drift i Skoghall i Värmland fram till 1984. Namnet fick maskinen då den kördes med massa av mindre god kvalitet som råvara. Skräpmassa, helt enkelt, och skräp är ”dynga” på värmländska. GÖR DITT EGET PAPPER

Många undrar hur träfibrer och vatten kan bli papper. I ett rum intill maskinhallen får besökarna prova att göra sitt eget handgjorda papper. Det är spännande att uppleva hur papperet successivt växer fram med hjälp av en träram och andra manuella verktyg. Givetvis får du ta med ditt eget papper hem som minne. I en vacker byggnad på andra sidan Fröviån finns museets basutställningar. Här breddas perspektiven ytterligare när du tar klivet in i förpackningarnas värld och får uppleva historiska förpackningar från stenål­ dern till idag, japansk förpackningskonst (tsutsumi) och Nordens största ölburksutställning med 22 000 burkar. – Förpackningsutställningen är både en nostalgi­ tripp och en tidslinje över förpackningarnas utveck­ ling. Många hittar förpackningar från sin barndom; den där speciella tablettasken eller mjölkflaskorna i glas. Och alla, inte minst barn, fascineras över hur man hela tiden har uppfunnit och använt olika material för att förvara och transportera saker. Från blad och djurhu­ dar på stenåldern till trä, glas, kartong och aluminium, säger Mikael.

Museichefen Mikael Tiderman hjälper besökande barn att göra eget papper.

Dyngtvinnaren från 1867 är Sveriges äldsta bevarade pappersmaskin.

JAPANSK FÖRPACKNINGSKONST

Den unika utställningen om japansk förpackningskonst är en skönhetsupplevelse med otroliga förpackningar gjorda av pappersark som har vikts, inte klippts, efter föremålets form. Hur är det möjligt? Den storartade ölburksutställningen är även den en sann upplevelse och innehåller burkar från världens alla hörn. – Den där är från Kreugerbryggeriet i USA. Museets äldsta, från 1938, berättar Mikael innan vi beger oss över bron till entrén. Alla sinnen har fått sitt. Och wow-effekten, den ­sitter i ett bra tag.

Utställningen om japansk förpackningskonst visar på enastående hantverk.

1 / 2019

9


HIT&DIT

Kultur

Självporträtt i rött, 1915, olja på duk Anders Zorn.

Mästarmålaren från Mora

FOTO : ZORNSAMLINGARNA

ZORNMUSEET. Zornmuseet i Mora är ett av Sveriges mest omtyckta konstmuseer. Museet är tillägnat Anders Zorn (1860-1920) och kan stoltsera med världens största samling verk av honom. Ett urval av hans verk finns alltid utställda, ofta tillsammans med konst och konsthantverk ur Zorns egna samlingar. Just nu finns det extra mycket Zorn att beundra på museet. Hösten och vintern 2018-19 går det att uppleva många av hans mest kända målningar, akvareller, skulpturer och etsningar i en utställning som sträcker sig över två våningar. Kom och låt dig hänföras! Och när du ändå är här – passa på att besöka Zorngården som ligger intill. Den är byggd och inredd av Anders Zorn och hans hustru Emma vid tiden kring förra sekelskiftet. Här kan du gå en guidad visning i ett konstnärshem utöver det vanliga. › zorn.se

Ny scen vid populärt museum RACKSTADMUSEET. Besökare från hela Europa kommer till Rackstadmuseet i Arvika. Museet är en av svensk konsthistorias verkliga pärlor, och utgår från skulptören Christian Eriksson och kretsen nära honom; Rackstadkolonin. Vid sidan av museets samlingar visas alltid temporära utställningar med både samtida och historiska konstnärskap. I vår kan du bland annat se utställningar med Ditte Reijers (skulptur, objekt och fotografi) och ”De reste till Italien”, berättelsen om konstnärinnan Anna Palm med vänner, deras resor och konst vid sekelskiftet 1900. En uppskattad del av museet är Oppstuhage, Christian Erikssons ateljébostad som uppfördes i mitten av 1890-talet. I år finns dessutom en efterlängtad nyhet i det unika museiområdet: Klabbe­ lagårn. Det är en helt ny byggnad för scenkonst och musik, med en scen som både kan vändas mot en sittande publik inomhus eller utomhus i musei­parken. › rackstadmuseet.se FOTO : RACKSTADMUSEET

10

1 / 2019

Skulpturer av Ditte Reijer (ovan) och Anna Palm (vänster) som kan ses under vårens utställningar.


Kultur

HIT&DIT

På Såguddens Friluftsmuseum i Arvika finns en rökstuga som ibland eldas på traditionellt vis.

FOTO : TELGE BÄCK FOTO : ERIK LILJEROTH

FOTO : TELGE BÄCK

Finskättade kvinnor vallar kor i norra Värmland, 1950-tal.

Det finska arvet i Värmland SÅGUDDENS FRILUFTSMUSEUM. Sverige och Finland har en lång gemensam historia, och i

Värmland har det resulterat i ett spännande kulturarv som kan spåras tillbaka till slutet av 1500-talet när finska migranter bosatte sig i de värmländska skogarna. Här erbjöds de flera års skattefrihet samt stora skogar att svedja. Svedjebruk innebär att man brände ned områden av skog och odlade råg i den näringsrika askan. De första bosättningarna låg i hög terräng som inte hade påverkats av havsvattnets vågor och därför ansågs bördiga. För de svenska bönderna i dalgångarna verkade nog det här märkligt, men de blev snart vana att se röken från svedjen. De historiska spåren efter de finska kolonisatörerna som bosatte sig i Värmland är många. Ortnamn som Finnskogen eller Finnbygden lever kvar idag och i skogen kan man möta övergiva husgrunder och odlingsrösen. På museum och hembygdsgårdar finns stora samlingar av föremål och byggnader som tillhört svedjebönderna. På Såguddens Friluftsmuseum i Arvika finns en av få värmländska rökstugor som fortfarande kan eldas på traditionellt vis. Rökstugan är ett boningshus som 1915 flyttades till Sågudden från Spettungen i Lekvattnet. Rökstugor har fått sitt namn efter de mäktiga rökugnar som saknar skorsten. När de eldas lägger sig röken som ett vitt täcke i taket och sprider därmed värme över hela rummet. Rökstugan på Sågudden eldas på traditionellt vis ett antal gånger per år. Det är en högtidsstund när det finska arvet känns väldigt levande. › sagudden.se

Vandring på Vallby VALLBY FRILUFTSMUSEUM. I Västerås är Vallby Friluftsmuseum ett av Västmanlands största och mest populära besöksmål. Här återskapas och visas miljöer som människor i Västmanland levde och arbetade i en gång. Hus, djur, odlingar och landskap skapar tillsammans en härlig helhet och museet är som gjort för att ta natursköna promenader, uppleva västmanländsk kulturhistoria, äta god mat och botanisera bland butiker och hantverkare. På söndagar under mars och april kan du följa med på djurvandring, när museibonden visar och berättar om museets djur och utfodrar dem för kvällen. På söndagarna går det även att åka häst och vagn här. Att ta en tur runt museiområdet, i släde om det är snö, är en riktigt mysig upplevelse för hela familjen. › vallbyfriluftsmuseum.se

Utan järn inget Bergslagen PERSHYTTANS KULTURRESERVAT. Under 600 år var järn Sveriges viktigaste exportvara. Från Bergslagen kom det mesta och det bästa järnet, och än idag finns många spännande spår av järnhanteringen i Bergslagen. Ett av dem är Pershyttan, bergsmansbyn strax utanför Nora som numera är ett kulturreservat. Platsen bjuder på spännande historia från Bergslagens storhetstid. Hyttan, där järnet framställdes, är en

av Sveriges mest bevarade träkolshyttor. I Lockgruvan kommer du 40 meter under jord med en guide. Hela området med gruvhål, vattenhjul, stånggång och kolhus är värt att upptäcka och Pershyttan går utmärkt att utforska på egen hand året om. Ett tips är att börja upptäckten i Besökscentret som på ett pedagogiskt sätt berättar om malmbrytningens historia. › njov.se

Pershyttan ett kulturrreservat utanför Nora.

1 / 2019

11


HIT&DIT

Kultur

VAR HON GRYM, PIGAN SOM BLEV HUSMOR PÅ ERSK-MATS? Text: Cilla Larsdotter

Två tomma händer, men en otrolig arbetsförmåga, det var den hemgift pigan Margareta Andersdotter Grym hade med sig till Ersk-Mats när hon gifte sig med gårdens ende son Erik 1864. Det sägs att Margareta gjorde skäl för sitt namn. Hon drev på pigorna hårt och förväntade sig att de skulle arbeta lika mycket som hon gjorde själv. Men det finns också andra beskrivningar av Margareta.

Det brinner i spisen och bordet är dukat. Snart kommer husfolket och sätter sig till bords.

G

ÅRDEN ERSK-MATS I HASSELA i norra Häl­ singland är en av Sveriges bäst bevarade 1850-talsgårdar – förutom bostadshus, ladugård och olika förrådsbyggnader finns ett vattenverk med kvarn, spånhyvel, linstamp och linskäkt kvar. Redan 1598 kom skogsfinnar till platsen och bosatte sig där. Det finska språket överlevde ända fram till 1900-talets början bland ättlingarna på gården. EN SJÄLVFÖRSÖRJANDE GÅRD

FOTO : MICHAEL AHNE

På Ersk-Mats fanns kor, grisar, hästar, får, getter och höns. De grödor som behövdes för att klara mathåll­ ningen och lin till kläder odlade man själv. Alla redskap och verktyg som behövdes tillverkades på gården. ­Arbetet var hårt, men mat fanns på bordet för både hus­ folk, pigor och drängar. Ingen behövde svälta. Anders Thyr arbetar som guide på Ersk-Mats under sommarmånaderna. Han berättar att gården fungerade som ett företag och det behövdes arbetskraft för att klara av alla sysslor. – Tre till fyra torpare åt gången arbetade där. Arbetsinsatsen på 18 dagar per år var det arrende

»

1 / 2019


Kultur

HIT&DIT

FOTO : 1906-07 LÄNSMUSEET GÄVLEBORG

Erik Pålsson och Margareta Andersdotter Grym.

1 / 2019

13


HIT&DIT

Kultur

Under vintern sover ErskMats sin Törnrosasömn

› nordanstig.se/erskmats

»

t­ orparna betalade för att bo på och bruka sina torp­ ställen, säger Anders. Erik Matsson och hans fru Karin byggde upp den gård som nu finns bevarad och det är efter Erik Mats­ son gården fått sitt namn. En av Erik och Karins två söner, Pål, var den som utvecklade gården, till exempel genom att bygga den vattendrivna kvarnen. Erik Pålsson var född 1827 och son till Pål och Helena och han bodde och arbetade på Ersk-Mats hela sitt liv. Precis som sin pappa var han duktig på att läsa och skriva och hade upp­ drag som nämndeman. MARGARETAS KLASSRESA

Men var hon hjärtlös, ­Margareta? Krävande och tuff var hon säkert …

Margareta Andersdotter Grym var född 1840 och kom från enkla förhål­ landen. Hon arbetade som piga på en gård i Kölsjön inte långt från ErskMats. Den gården ägdes av en släkting till Margaretas blivande make Erik Pålsson. – När och hur Margareta och Erik träffades vet vi inte, men så mycket vet vi, att Erik som ende son på gården kunde gifta sig av kärlek. Han behövde inte gifta sig med en rik bonddotter för att lösa ut några syskon, berättar Anders Thyr. Giftermålet med Erik Pålsson innebar att Marga­ reta klättrade på samhällsstegen. Från att ha varit piga utan egna ägodelar blev hon nu husfru på Ersk-Mats med ansvar för ett större hushåll. Man kan tänka sig att Margareta var präglad av sin bakgrund och det var där­ 14

1 / 2019

för hon var sparsam och arbetade hårt. Det berättas att Margareta höll sommarmatkällaren låst för att ingen mat som förvarades där skulle försvinna. När det var jul var det fest och julmaten skulle räcka ett par veckor. Erik såg till att Margareta packade stora korgar med mat till torparna för att de skulle klara vintern. Här fick hon ge vika för sin man som hade en annan inställning än Margareta som nog tyckte att de fat­ tiga åtminstone till viss del fick skylla sig själva när maten inte räckte. Men var hon hjärtlös, Margareta? Krävande och tuff var hon säkert, men när drängen som arbetat på Ersk-Mats i tre år vandrade ut genom grinden för att börja en tjänst på an­ nat håll, kom Margareta springande efter honom. Med sig hade hon en stor fårbog till drängen för att han inte skulle gå hungrig längs vägen. Så ett gott hjärta hade nog Margareta också, trots allt. GÅRDEN SÄLJS

1906 sålde Erik och Margareta gården till Strömsbruks Aktiebolag och fick bra betalt. I försäljningsvillkoren ingick dessutom att de hade rätt att bo kvar i undan­ tagsstugan Yst på gården även efter försäljningen. Erik och Margareta fick åtta barn och av dem nådde fem vuxen ålder. Äldste sonen Ante gifte sig aldrig och bod­ de i undantagsstugan fram till ett par månader innan han avled 1961, 92 år gammal. Erik Pålsson avled 1917 och Margareta Andersdotter Grym 1926.

FOTO : MICHAEL AHNE

BESÖKA ERSK-MATS Nordanstigs kommun ansvarar för att bevara, förvalta och göra ErskMats levande. Gården är öppen för besökare sommartid och då ordnas guidade visningar. Vissa dagar är en enklare servering och bakstugan öppen.


Kultur

HIT&DIT

FOTO: ARVIKA KONSTHALL

I ett över hundra år gammalt bankhus hittar du Arvika Konsthall.

Kärlek till gamla hus GYSINGE CENTRUM FÖR BYGGNADSVÅRD. Byggnadsvård har blivit något av en folkrörelse. Vid Gysinge centrum för byggnadsvård utanför Sandviken finns flera visningshus och utställningar om varsam renovering av gamla hus. Både för dig som fixar själv eller för dig som bara vill bli inspirerad. Rum för rum kan du lära dig om hur man renoverar och samtidigt bevarar husets själ. › gysinge.com

Ur utställningen Bodywar, fotograf Erik Lundback

FOTO: KÖR DELUXE

Älska D elu Missa in x! te ­Kördelu x på Nya Fo lkets i Karlsk Hus oga 3 mars .

Spännande konst i framkant ARVIKA KONSTHALL. Med stigande besökssiffror, mellan nio och elva utställningar per år och spännande workshops för barn och unga är Arvika Konsthall ett självklart inslag i stans kulturella utbud. Konsthallen har även gått i bräschen för att lyfta fram och synliggöra aktuella ämnen och skapa debatt. – Något vi är extra stolta över är att ha tagit Pride till Arvika ­sommaren 2018, säger Marcus Modh, Arvika Konsthalls föreståndare. Arvika Konsthall inryms i en f d banklokal från 1903. Innanför de pampiga väggarna bjuds i år på många spännande utställningar. Mellan 23 februari och 30 mars blir det ”En parallell historia”, som knyter an till den utställning som görs vid Rackstadmuseet om skulptören Anna Palm (1881-1963). Verk lånas från Axel Wahlunds konstsamling, som har fokus ligger på bortglömda kvinnliga konstnärskap. Samtidigt kommer konstnärerna Kakan Hermansson och Anna Nordström, båda medlemmar av Den Nya Kvinnogruppen, att skapa en installation där kvinnor delar med sig av livet och hemligheter. › arvika-konsthall.se

Älskad kör släpper singel KÖRDELUX. Nu släpper Karlskogakören Kördelux singeln "Det finns hopp". Det är ett unikt samarbete med Peter Hallström, en av landets stora låtskrivare och artister. Kördelux är en del av daglig verksamhet i Karlskoga kommun. Varje vecka träffas ett 70-tal deltagare i olika konstellationer, och varje år förför kören publiken i konserter som både berör och underhåller. Vid de tillfällena samarbetar kören alltid med några av landets vassaste artister och musiker, och för publiken blir det ett härligt musikaliskt möte mellan människor med och utan funktionsvariationer, och mellan amatörer och professionella kulturutövare.

1 / 2019

15


HIT&DIT

100 SÅNGER får världspremiär i Örebro Text: Lena Bergman

Sara Giese, pjäsens regissör.

I mars blir det världspremiär på Örebro länsteater. Med specialskrivna 100 sånger utlovas en spännande scenupplevelse, olik de flesta andra.

D

EN TYSKE DRAMATIKERN Roland Schimmel­ pfennig är en av vår samtids största dramati­ ker. Nu har han specialskrivit en pjäs till Öre­ bro länsteater: 100 sånger. Titeln till trots är det inte en musikal eller ett visprogram vi ska vänta oss, men heller inte någon pjäs med vanlig storyline. – 100 sånger är på sätt och vis ett talat körverk. Ro­ land Schimmelpfennig är väldigtkänd för att jobba med korta skeenden och fördröjda ögonblick, berättar Sara Giese, pjäsens regissör, och fortsätter: – På ett sätt är det superrealism och på ett annat sätt är det en komposition. Det är en ganska speciell form, inte ett drama som vi är vana vid, med en tydlig hand­ ling och en början, en mitt och ett slut. 100 sånger är som en spegling av ett skeende. PJÄSEN KRETSAR kring något som hände på tågstationen klockan 08:55:04. På scenen står en grupp människor som ska berätta vad som hände, men de förmår inte att göra det. I stället berättar de om minuterna innan det som hände hände, och pjäsen blir ett collage av minnesbilder

16

1 / 2019

och ögonblick. En mosaik av livet, kallar Sara Giese den. – Det enkla men samtidigt storslagna i det vardag­ liga intresserar mig. Hundra sånger handlar om döden, men det pratar om livet och om vad livet består av. Det banala vardagliga som är livet och det storslagna i det. DEN 23 MARS har 100 sånger världspremiär på svenska i Örebro. I juni blir det sedan tyskspråkig premiär i Stuttgart. Sara Giese hoppas att många tar chansen att komma till Örebro länsteater för möjligheten att se helt nyskriven dramatik. – Det är stort i teater­ världen att få en världs­ premiär. Roland Schim­ melpfennig är en av mina favoritdramatiker, och att få jobba med hans text är fantastiskt, säger Sara Giese.

Vad hände egentligen på tågstationen klockan 08:55:04?


Kultur

HIT&DIT

TOPPEN MED TEATER!

Fler av vårens föreställningar:

KLASSISKT ÄVENTYR I VÄSTERÅS. En världsomsegling under havet, Jules Vernes klassiska äventyrsroman, skrevs redan 1870. I vår kan du se den på Västmanlands Teater i Västerås, i regi av Carolina Frände. Du får följa med professor Arronax, butlern Conseil och valharpuneraren Ned Land som när de kastas överbord räddas ur vattnet av den gåtfulla Kapten Nemo, och tillfångatas på undervattensbåten Nautilus. Ubåten tar dem med på en äventyrsresa där de utmanas både i mötet med varandra och med mysterierna under ytan. Den vidunderliga resan under världshaven tvingar dem att fundera över vilket ansvar vi alla har för att jorden ska överleva. På scen i En världsomsegling under havet ser du bland andra Marika Lagercrantz, Bodil Malmberg, Mårten Svedberg och elever från teaterlinjen på Västerås Kulturskola. FOTO: MARKUS GÅRDER

Marika Lagercrantz som Kapten Nemo.

En världsomsegling under havet spelas den 9 mars till 13 april på Västmanlands Teater i Västerås. › vastmanlandsteater.se

FOTO : PER ERIKSSON

LÄSKIG MUSIKAL I FALUN. Vad rör sig i Londondimman, i de skumma kvarteren vid Fleet Street? Nu kan du få veta, när Dalateatern och Musik i Dalarna ­presenterar Sweeney Todd, en musikalisk thriller om demonbarberaren på Fleet Street. Det här är en grym berättelse om hämnd och hämndens pris. Barberaren Sweeney Todd hade en gång en vacker fru och en underbar liten dotter, men allt togs ifrån honom. Nu har han bara sin salong, sin rakkniv och sitt hämnd­ begär. För grannen, pajbakerskan mrs Lovett, går affärerna dåligt. Hon behöver fler kunder, gärna en springschas för grovjobbet och framförallt ett mycket nära samarbete med en pålitlig råvaruleverantör. När kunderna börjar komma till Sweeneys salong utan att sedan lämna den, lägger hon fram en grym plan för hur de båda ska lyckas med sina företag… Sweeney Todd är en historia om makt och utsatthet, om offer och förövare, förtroenden och beroenden, lögner och lust, onda planer och grymma öden. På scenen står tio solister, en stor kör och Dalasinfoniettan under ledning av Josef Rhedin.

Sweeney Todd spelas den 2 mars till 10 april på Magasinet i Falun. › sweeneytoddfalun.se Mårten Svedberg som Ned Lang 1 / 2019

17


HIT&DIT

Kultur

Trauma blev teater. Regissör Gunilla Orvelius och Eva Dällerud tillsammans med dockan som föreställer Evas mamma.

”DU MÅSTE BERÄTTA SÅ INGEN KAN SÄGA ATT DET INTE HAR HÄNT” Mammans trauma blev teater. Eva Dälleruds nya pjäs bygger på mamma Erzebeths upplevelser i koncentrationsläger under andra världskriget. Text: Lena Blidernäs Foto: Sara och Sebastian Duvéng

D

et här har varit en lång resa. Den började 1931 i den lilla gränsstaden Satoraljaujhely i Ungern. Då föddes Erzebeth Klein. 1945 kom hon med hjälp av Röda Korset tillsam­ mans med sin syster Anna till Sverige, efter att ha be­ friats i Bergen-Belsen. Här gifte hon sig med en svensk man, fick barn och levde så gott hon kunde. Om hennes berättelse, och om hur det var att växa upp med en mamma som var traumatiserad av sina upplevelser, har hennes dotter, teaterpedagogen Eva Dällerud, skrivit en pjäs: Jag, mamma och Förintelsen. ALLA ÄR BORTA

Vad var det som hände de judiska familjerna i den lilla staden Satoraljaujhely i nordöstra Ungern? En gång var de fyra och ett halvt tusen. Idag finns ingen kvar. Vart tog de alla vägen? – Förintelsen står för mig som en symbol för alla folkmord. Jag var i Sarajevo i juli 1996. De har sin histo­ ria att berätta om. Som Göran Persson sa i sitt tal vid in­ vigningen av minnesmonumenten för Förintelsen; ”de hade allt det som vi älskar hos våra nära och kära. Det unika. Det som är olika men ändå lika. De hade fel och brister, men de var människor.” Precis som de männ­ 18

1 / 2019

iskor som idag hotas och pekas ut av dagens nazister, fascister och rasister, säger Eva Dällerud. VILJA OCH RÄDSLA DRIVKRAFTER

Evas föddes 1954 och det tog många år innan hon för­ stod att hon i hela sitt liv skulle förföljas och jagas av en historia som hon själv inte upplevt. – Från början ville min mamma inte berätta för mig och sedan när jag fick veta så ville hon inte att jag skulle berätta om att hon, som hon uttryckte det ”suttit i läger”. Man vet aldrig, sa hon. Har det hänt en gång så kan det hända igen. Det är lika bra att ingen vet. Men innan hon dog 1996 började nynazister och förintelse­ förnekare dyka upp. Någon ritade hakors på deras bil och det skrämde henne. Nu sa hon istället: ”Du måste berätta, så ingen kan säga att det inte har hänt”. Min moster, som dog tio år senare, bad mig också berätta. Hon ville vara säker på att hennes barnbarnsbarn, som då var små, skulle få veta, säger Eva Dällerud. – Deras vilja, tillsammans med min egen rädsla för vad som händer idag, har varit min drivkraft i det här teaterprojektet. Snart finns det inga överlevande kvar som kan vittna och det är alltid på egen risk vi glömmer, avslutar Eva.

JAG, MAMMA OCH FÖRINTELSEN Pjäsen spelas på Kungsteatern i Karlskoga t o m 3 mars. Det är Eva D ­ ällerud som skrivit pjäsen, Gunilla Orvelius har regisserat och Annika Arnell har gjort dockan som gestaltar Evas mamma.

› lyset.se


KRISTINEHAMNS HISTORISKA MUSEUM & BILDARKIV Upplev vår historiska utställning som tar sitt avstamp i hur Kristinehamn har vuxit fram ur järnhanteringen och utskeppningen av järnet. Hos oss kan du också upptäcka också Kristinehamnsprofiler som Gustaf Fröding, Mia Skäringer, Tom Trana och Kicki Johansson. Våra tillfälliga utställningar visar extra spännande inslag ur den lokala historien men även nationella kulturskatter.

UTSTÄLLNINGAR Pudelrock, Punk och Fanzines En 80-talsutställning 15 juni - 28 augusti

Alfons Åberg

4 september - 23 oktober

Öppettider museet

tisdag - fredag 10-16 sista onsdagen i månaden 10-19 sista lördagen i månaden 10-15

Öppettider bildarkivet tisdag & torsdag 12-16

GOURMET-PAKET från 995 kr • • • • •

Eftermiddagsfika, serveras kl 14-16. Fyrarätters middag med dessertbuffé. En övernattning. Hotellets stora frukostbuffé. Fri tillgång till pool, bastu och relaxavdelning på utvalda tider. • Fri Wi-Fi och parkering. Boka på hogbobrukshotell.se

BARA TVÅ TIMMAR FRÅN STOCKHOLM


HIT&DIT

Mat

SVENSKA KÖKET som en internationell stjärna ser det Foto: David Loftus

Mitt lilla svenska kök (Langenskiöld Bokförlag)

RACHEL KHOO är en av Englands största foodies; hon reser jorden runt med sina kokböcker och syns i egna tv-serier på bland annat BBC. När kärleken tog henne till Sverige blev det förstås en kokbok av det. Mitt lilla svenska kök är Rachel Khoos hyllning till det nya hemlandet. – Jag har inte för avsikt att skriva en utförlig guide till det svenska köket, det finns många böcker som fyller den funktionen med bravur. Jag ville sammanställa recept som har en personlig koppling till mitt liv i Sverige. Boken är min hyllning till års­ tidsväxlingarna, säger Rachel Khoo.

Nu bjuder Hit&Dit på tre recept från boken, recept som andas av den vår som komma skall.

ROTFRUKTSCHIPS MED LÖJROM OCH RÖDLÖK Svenskarna äter så mycket rotfrukter att det alltid brukar finnas skal kvar i köket. Det finns ett delikat sätt att dra nytta av dessa. Jag har använt hela grönsaker i det här receptet, men du kan lika gärna ta överblivna rotfruktsskal. Kombinera dem med en rejäl klick löjrom, lite crème fraîche och saftig rödlök så förvandlas resterna snabbt till ett mellanmål eller läckert tilltugg. 4 portioner 1 medelstor rödbeta 1 ½ msk olivolja havssalt
 1 stor morot

1 stor palsternacka 3–4 msk crème fraîche
 1–2 msk Kalixlöjrom eller annan löjrom

½ rödlök, skalad och fint tärnad

Värm ugnen till 160°C/varmluft 140°C. Klä två stora eldfasta formar med bakplåtspapper. Använd en mandolin och skär rödbetan i 2 mm tjocka skivor. Lägg dem i en bunke och skaka dem med några stänk olivolja. Sprid skivorna jämnt i formarna, de ska inte överlappa. Strö över salt och ställ in plåtarna i ugnen. Grädda i 15–20 minuter, vänd rödbetsskivorna och grädda i ytterligare 10 minuter eller tills de har blivit knapriga utan att vara för bruna. Låt rödbetschipsen svalna på galler. Använd en potatisskalare för att skiva moroten och palsternackan i tunna strimlor. Skaka dem med resten av oljan i bunken (de ska bara ha ett tunt lager olja). Lägg dem i de eldfasta formarna och sprid ut dem ordentligt. Grädda i 15–20 minuter, vänd rotfruktsstrimlorna och grädda i ytterligare 10 minuter tills de är knapriga men inte för bruna. Servera chipsen med några skedar crème fraîche, löjrom och finhackad rödlök.

20

 11 / 2019 / 2019


Mat Mat

TA GÄRNA MED DIG TIDNINGEN HEM!

••

HIT&DIT HIT&DIT

MAGISK RABARBERTÅRTA MED VANILJKRÄM Den magiska tårtan upptäckte jag när jag surfade på YouTube. Jag blev förtjust i idén att skapa tre olika konsistenser i samma tårta med en och samma smet. Ett krämigt, lent vaniljlager, en fuktig kaka och en luftig, lite smulig botten. 10 bitar rumstempererat smör till formen 3,6 dl standardmjölk
 en nypa havssalt
 1 vaniljstång, delad på längden

4 krossade kardemumma­ frökapslar
 ¼ tsk mald ingefära 
125g smör i tärningar 
5 medelstora ägg, separerade gulor och vitor

100g strösocker, + 2 msk 100g vetemjöl 
1 tsk bakpulver 
1,4dl vispgrädde 
350g rabarberstjälkar, skurna i 25cm stora bitar

Värm ugnen till 170°C/varmluft 150°C. Smörj kakformen och klä insidan med bakplåtspapper. Häll mjölk, salt och kryddor i en kastrull. Koka upp, stäng av plattan, lägg i smörtärningarna och rör ihop blandningen. Sila vätskan och kasta bort kryddorna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Lägg äggvitorna i en skål. Vispa äggulor och 100 g socker vitt och pösigt i en annan skål. Blanda mjölet och bakpulvret i en bunke. Blanda den avsvalnade smör- och mjölkblandningen med de vispade äggulorna och sikta därefter ner mjölet. Vänd smeten försiktigt tills allt blandats. Vänd därefter ner äggvitorna. Kakan blir seg om du rör för häftigt, men det gör däremot ingenting om några klickar äggvita sticker upp ur smeten. Häll smeten i kakformen och grädda mitt i ugnen i 45 minuter. Kakan ska vara lite dallrig när du tar ut den ur ugnen. Låt den svalna i formen i 30 minuter och låt den sedan stå i kylskåpet i minst 1½ timme. Vänd under tiden rabarberstjälkarna i 2 matskedar socker och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen och grädda i 15 minuter eller tills rabarbern har blivit mjuk utan att vara mosig. Ta ut rabarbern ur ugnen och ställ undan den så länge. Vänd försiktigt upp kakan på ett kakfat. Skär rabarberstjälkarna i halvor på längden och lägg dem ovanpå kakan.

GUBBRÖRA Det finns många varianter av gubbröra, men de viktigaste komponenterna är ägg, ansjovis, potatis och en krämig sås. Allt annat är utfyllnad, så rota i ditt eget kylskåp och skafferi och tillsätt gärna några andra extra ingredienser som du gillar. 4 portioner 2 medelstora ägg 2 msk finhackad färsk gräslök, plus 1 msk till garnering 2 msk finhackad färsk dill, plus 1 msk till garnering 2 msk finhackad kapris


2 msk finhackad rödlök 100g crème fraîche
 2 msk fin majonnäs
 finrivet skal av 1 citron 100g ansjovisfiléer 4 medelstora kokta potatisar

havssalt och svartpeppar 2 små hjärtsallads­ huvuden, sköljda och isärtagna blad 4 tunt skivade rädisor

Lägg äggen i en liten kastrull med kallt vatten och låt det koka upp. Koka äggen i 5 minuter. Skölj dem under rinnande kallt vatten innan du skalar dem. Skär äggen mitt itu och gräv ut gulorna. Mosa dem med gaffel i en bunke och blanda med gräslök, dill, kapris, rödlök, crème fraîche, majonnäs och finrivet citronskal. Hacka äggvitor, ansjovis och potatis i 2cm stora bitar. Blanda alltsammans och smaka av med salt och peppar. Fördela gubbröran på salladsbladen, lägg ungefär en matsked på varje. Lägg upp rädisorna och garnera med örterna. Röran kan även serveras på rostat bröd i stället för på salladsblad.

51 / 2019 / 2018

21


DENNA SIDA ÄR ETT SAMABETE MED ACTIC

HITTA TRÄNINGSRUTINERNA SOM HÅLLER HELA VÄGEN Ibland kan det vara klurigt att hitta tillbaka till träningen, ­oavsett om man är en nybörjare som ska ta sina första steg in på gymmet eller en van tränare som hamnat i en träningssvacka. Motivation är viktigt men kan vara ack så svårt. Här bjuder vi på nio tips som förhoppningsvis kan få fart på just din träningsmotivation.

FOTO: SOPHIE ODELBERG

1

SÄTT INTE FÖR HÖGA KRAV PÅ DIG SJÄLV OCH DIN ­TRÄNING. Många

som vill komma igång med träningen sätter orimliga mål. Sätt istället rimliga krav, träning två gånger i veckan är kanske lagom för att du kan kunna hålla en kontinuitet i träningen. Får du till fler pass är än ditt mål är det förstås bara positivt.

2

TRÄNA DET SOM DU TYCKER ÄR ROLIGT.

Tycker du exempelvis att det är roligt med dans och inte alls roligt att löpa, kör på dans. Den bästa träningen är ju den som faktiskt blir av.

22

1 / 2019

3

7

PROVA PÅ GRUPPTRÄNING.

Ibland är grupptryck riktigt bra. Kolla upp gymmens gruppträningsutbud och prova dig fram bland de olika klasserna tills du hittar det som passar dig.

4

BÖRJA TRÄNA PÅ GYM MED EN PERSONLIG TRÄNARE.

Om du har svårt att få träningen att bli av och dessutom problem att ta ut dig när du tränar själv, så kanske du ska börja träna med en personlig tränare. Då vet du att träningen blir av och att du får ut maximalt av den.

5

TRÄNA MED EN KOMPIS.

Om man är två är det inte lika lätt att hoppa över ett träningspass. Ett tips om ni börjar träna på gym är att bestämma fasta dagar och tider.

6

HITTA DE TIDER SOM PASSAR JUST DIG OCH TRÄNING .

Kanske passar det det allra bäst att ha träningen gjord när du kommer hem från jobbet. I så fall ska du börja träna på morgonen eller lunchen.

9

SE TILL ATT ÄTA ORDENTLIGT.

Regelbundenhet och bra livsmedel ger energi i kroppen när du tränar. Var även noga med att dricka ordentligt med vatten för att minska risken för vätskebrist.

8

TA HAND OM DIG SJÄLV.

Även om du är trött och inte har någon motivation så brukar man känna sig pigg efter ett träningspass. Din hälsa är viktigt, så ta hand om den.

SÄTT UPP SMARTA MÅL

som är realistiska och som sporrar dig. Springer du en mil på en timme? Satsa på att komma under 55 minuter.


DENNA SIDA ÄR ETT SAMABETE MED ACTIC

1 / 2019

23


Saknar du behörighet för att söka till högskola, universitet, eller annan eftergymnasial utbildning?

Är du nyfiken på vad en teckenspråkstolk gör? Välkommen till gratis ”prova-på-kurs” 12–13 mars på Västanviks folkhögskola! Anmäl dig nu eller helst före 6/3!

BO & STUDERA

på Malungs folkhögskola! Allmän kurs är behörighetsgivande, och du kan även välja till en profil: - längdskidor & löpning - hantverk - musik

Vi

0280-143 00 #malungsfolkhögskola www.malungsfolkhogskola.se

På kursen får du vistas i skolans härliga teckenspråkiga studiemiljö och träffa döva. Du får bo på skolans internat och äta frukost, lunch, middag på skolan. Under tiden får du information om yrket; teckenspråkstolkoch dövblindtolk. Du får göra några ansökningstester och bli intervjuad, samtidigt som du får möjlighet att ställa alla frågor som du funderar över. Några tecken hinner du säkert att lära dig under tiden också! Välkommen med din ansökan till e-post: kurs@vastanviksfhs.se eller direkt på vår hemsida www.vastanviksfhs.se före 6 mars. Kursen som inkluderar kost och logi är gratis. Du betalar endast din resa. Ansökan före 15 april till Teckenspråkstolkoch Dövblindtolkutbildning. Välkommen till Västanviks folkhögskola! www.vastanvikfhs.se

g!

r di ö f s t a har pl

Från

390 kr tur & retur Bara ett byte

TA NÄSTA SELFIE I KÖPENHAMN

Tivoli, Strøget och Den lille Havfrue är närmare än du tror. Från 390 kr åker du tur och retur. Resan sker via Örebro med byte i Mjölby.

Boka på sj.se

Teckenspråkig studiemiljö i Leksand DALARNA, GÄVLEBORG, VÄSTMANLAND OCH ÖREBRO LÄN I SAMVERKAN


RKTYG

RVAS I

E SOM OADE

HIT&DIT

SLITEN

TAXTON

SES SÄLLAN SYNS INTE I EGET ÖGA

6

BÖR BLI BURFRI?

1

Konstruktör: Stina Elg

GÅR UTFÖR?

2

NR 2 I SKALAN I EURYT­ MICS

W. BEATTYFILM ALP, MEN INTE TOPP

LÄGE

SYRE

FÖRR FÖR SKARA­ BORG LÅGLAND

KAN VARA STRID

SKÖNJS

BJÖRN­ SKO? MATMÄS­ TARNA?

GAV ALMQVISTS KÄNNBAR URHUND LÄSNING MCBAIN

SMYCKAR TILLHÖR SOFIERO BENSEN HJÄLPORG.

BAKVÄGAR

KÄRLEKSFULL NÅGON AV DEM

4

©Elgkraft 17

MÄTS

GIFTIG GUD?

VILL MÅNGA FÅNGA PÅ LATIN

SAGAN

PM UTAN KOMIHÅG

9

SSA KRY INN! &V

Kryssa

Konstruktör: Stina Elg

VÄNDE PÅ VERKLIG­ HETEN INLEDDES MED I AV KNÄPPUPP

KENZA­ BURO

GJORDE TÖRNROSA FARES

ARMOD

Iggesundsrevyn. Foto: Stina Elg FIRADES ÄR SKOR 17 AUG GER DÅLIG OCH VANOR FD DROTT­ APTIT SKIVA NING AV DK

GOYA & BRIE

PEJLAT

3

SKOLMEN­ ROLL

6

I BONN­ DOMÄN FICK BREV FRÅN ZOLA

SVANTE SOM MÅLADE LANDSKAP

GÖR VI KÄNGOR

INGÅNG

7

BLEV SOLBRÄND AV HYBRIS

SVAGT I MUSIKEN 1

S.O.S.

OM­ SJUNGET FJÄDERFÄ

ÄVEN KORT SKOMA­ KARE

HAR INGA ALTAR I LED­ NINGEN

HALV HIT AV WONDER OCH MC­ CARTNEY VÄDER­ STRECK

GÖR OCKSÅ ETT VAL

LASKA

SYNBAR

GER RIS

KAN DU SÄTTA FÖR SAKER

4

DIREKT

BLIR TUM­ MEN UPP I CHAT

FÖR­ SÄMRAR OMDÖMET

KUNG UTAN KRONA KONDISIN­ SPIRATÖR

(O) TIDSENLIG FRÖKEN

D E L A R

UTAN UNDAN­ FLYKTER

3

4

5

NORMA PÅ DUKEN

SVINDEL HERRE I MANCHES­ TER

6

FÖR ÖNSKAN OM REPRIS

EN FAS

Eskilstunarevyn. Foto: Stina Elg

2

TITANIC

5

DOFTAR I SLÖJDEN DÄRFÖR ATT

1

LÄGE

KOMMER FÖRST

SLAGPLATS

EN ADAMS­ SON

8

7

Lös Hit&Dits korsord och skicka l­ ösenordet till vinna@hitodit.se

1000 KG

ALLAN EDWALL

8

Tre av de rätta inskickade lösningarna belönas med var sin trisslott och presenteras i nästa nummer av Hit&Dit. Senast den 8 april ­behöver vi ha ditt svar. Glöm inte att skriva din adress.

Grattis!

Korsordets lösenord i förra numret av Hit&Dit var frostgren. Tre av dem som listade ut detta belönas med varsin trisslott. Vi säger grattis till Solveig Eriksson i Skinnskatteberg, Nils-Gunnar Araskog i Örebro och Gunilla Hedblom i Stråssa.

1 / 2019

25


HIT&DIT FOTO: JOEL ERICSSON

Britta är 96 år och trivs på Tallmon, där Mia arbetar som undersköterska. ”En meningsfull dag för dem som bor här, det är det absolut viktigaste i mitt jobb”, säger Mia.

H

TITTA IN PÅ TALLMON

Nytt vård- och omsorgsboende i Älvkarleby kommun Vården är viktig i Älvkarleby kommun. Att såväl boende som personal ska trivas är självklart när nya Tallmon byggs. FOTO: PATRIC NORLIN 1 / 2019

TALLMON LIGGER VACKERT intill Dalälven. Det är en miljö där både boende och personal kan trivas och må bra. – Vi har ett av världens viktigaste jobb. Varje dag påver­ kar vi andra människors liv, säger Elisabeth Holmqvist. Britta, 96 år, är en av dem som bor på Tallmon. Hon kom till Älvkarleby kommun 1944, för kärlekens skull. För drygt ett år sedan flyttade hon till Tallmon. Under varma dagar tycker hon om att sitta på altanen och gå promenader med sällskap. Hon värdesätter den fina miljön och personalen på Tallmon. – Och maten, tillägger Britta och skrattar. Det är god och mycket mat. FOTO: JOEL ERICSSON

26

Vackert läge. Tallmon ­ligger precis intill ­Dalälven i ­Älvkarleby kommun.

ÖSTEN 2019 ÖPPNAR vård- och omsorgsboendet Tallmon i Skutskär dörrarna till 127 lägen­ heter, varav drygt 100 är helt nybyggda. Med en budget på 330 miljoner kronor är bygget den största investeringen i Älvkarleby kommuns historia. – Nu får vi riktigt goda förutsättningar att skapa bra ­miljöer både för boende och för medarbetare, säger ­Elisabeth Holmqvist, enhetschef på Tallmon. De nya lokalerna är väl anpassade. Husen är byggda i runda former för att skapa en tryggare miljö, särskilt för demenssjuka. Här finns också fina möjligheter till rehabi­ litering med både träningslokal och träningskök. Det nya boendet får dessutom ett inomhustorg med scen och plats för möten och underhållning, och det blir särskilda rum för bland annat frisör, tandläkare och läkare.


HIT&DIT

HON SÖKER SMARTA LÖSNINGAR

för framtidens ­ förpackningar

Tänk om papper kan lagra ­energi? Tänk om det skulle gå att förvara kolsyrad dryck i flaskor av papper? Det är två av de utman­ ande projekt som B ­ illerudKorsnäs just nu jobbar med. Text: Cathrine Gustavsson Foto: BillerudKorsnäs

Allt fler blir medvetna om vikten av att använda resurser på ett så bra sätt som möjligt. I det arbetet vill ­BillerudKorsnäs vara med. Yselaure Boissard är utvecklings­ingenjör på företaget.

P

Å BILLERUDKORSNÄS i Frövi, strax norr om smarta och mer hållbara förpackningar, där man exem­ Örebro, jobbar nästan 650 personer med att pelvis skulle kunna mäta temperatur på förpackning­ tillverka kartong. Det är ganska troligt att du ens innehåll eller berätta vad som händer med en vara använt en förpackning med kartong som är under transport. En förpackning som ser till att varan tillverkad inom BillerudKorsnäs – kanske när du senast behåller sin kvalitet i hela logistikkedjan är central ur höll i ett paket med mjölk eller en ask med choklad. ett hållbarhetsperspektiv. Yselaure Boissard är utvecklingsingenjör på Bil­ KOLSYRAN KVAR I FLASKAN lerudKorsnäs. Tillsammans med drygt 20 andra perso­ Henrik Nord är ansvarig för den grupp ingenjörer där ner arbetar hon med forskning och produktutveck­ Yselaure Boissard ingår på Tech ­Center i Frövi. ling vid anläggningen i Frövi. Siktet är inställt på – Vi arbetar också vidare i ett flaskprojekt för att få fram smarta förpackningar och nya material. att hitta en biobaserad barriär som gör att flaskan Målet är att hitta alternativ till plast, men framti­ klarar att hålla kvar kolsyran dens förpackningar kanske också kan mäta tem­ i drycken. Vi får hela tiden peratur eller tala om när mjölken blivit dålig. fram bättre och bättre – Mitt arbete just nu går ut på att ta fram produkter och på sikt hållbara förpackningar genom att utveckla ett kommer vi att se flas­ skikt på kartongen som kan ersätta plast och kan på marknaden, aluminium. Vi jobbar för att hitta biobase­ konstaterar Henrik. rade material som kan göra det, säger Yselaure Henrik Nord, Boissard. BillerudKorsnäs

i Frövi.

FORSKAR PÅ PAPPERSBATTERI

I samarbete med forskare på Uppsala universitet utveck­ lar BillerudKorsnäs ett pappersbatteri. Det började med forskning på alger, man har nu gått över till träfibrer som används vid tillverkning av papper och kartong. – Vi har kunnat belägga fibrerna med ett aktivt ­material, vilket gör att de leder ström utan att vi ­behöver använda metall, berättar Yselaure Boissard. Detta öppnar möjligheter för att utveckla båda

BillerudKorsnäs har som mål att skapa hållbara förpackningsmaterial som kommer från förnyelsebara källor. Tillverkningen ska vara miljövänlig och använda så lite energi som möjligt. Förpackningen ska också kunna återvinnas på ett bra sätt.

11 / 2019 / 2019

27


Allt du behöver göra: 1. 2. 3.

Åka till IKEA Borlänge med Tåg i Bergslagen och spara biljetten Registrera ditt IKEA FAMILY kort i kassan och spara kvittot Visa IKEA-kvittot och tågbiljetten för tågvärden (de är din biljett för återresan)

Ett samarbete mellan IKEA Borlänge och Tåg i Bergslagen VILLKOR: Medlemmar i IKEA FAMILY kan åka tåg gratis hem från IKEA i Borlänge. Erbjudandet gäller för maximalt två vuxna och tre medföljande barn på Tåg i Bergslagens avgångar till och från Borlänge utan byten. På returresan: visa upp den använda tågbiljetten till Borlänge, plus IKEA-kvittot med IKEA Family-nummer. Tur och returresa måste ske samma dag. Erbjudandet gäller ej resa med SJ:s avgångar (dvs SJ-tåg). Erbjudandet gäller endast resande med enkelbiljett från Tåg i Bergslagen (SJ/TiB). Erbjudandet gäller ej i kombination med länskort/länsbiljett. Kvittot gäller för returresa till avreseorten. I det fall man önskar resa vidare köper man biljett från där returresan slutar (dvs avreseorten).

28

1 / 2019

© Inter IKEA Systems B.V. 2018

PÅ VÄG TILL IKEA BORLÄNGE? DÅ BJUDER TÅG I BERGSLAGEN PÅ HEMRESAN!


DENNA SIDA ÄR ETT SAMABETE MED DALAKRAFT

HÅLLBARHET

VIKTIGARE ÄN NÅGONSIN! Visste du att ordet hållbarhet är oftare omnämnt i media nu än för tio år sedan? Det kanske inte är så konstigt eftersom allt numera ska vara hållbart, men vad innebär det egentligen? Mycket mer än vi kan ana, och våra val spelar stor roll.

V

ART VI ÄN VÄNDER OSS, läser eller ser, så dyker uttrycket hållbarhet upp. Mycket kretsar såklart kring hur vi ska kunna leva hållbart i en värld där krav på förändring är större än någonsin. Som alltid när man vill att någonting ska hända så gäller det att börja med sig själv. – Vår vision är att Dalarna står sig starkt inför kom­ mande förändringar och att vi på ett föredömligt sätt klarar av alla tänkbara utmaningar, säger Rita Adolf­ sen, marknads- och försäljningschef på Dalakraft: – Vi på Dalakraft började se till oss själva – vad kan vi göra som ger förutsättningar för en större hållbarhet? En självklarhet för oss är att enbart sälja el som är producerat från förnybara källor och även uppmuntra våra kunder att själva bli elproducenter, antigen genom solceller eller delägarskap i ett vindkraftverk. Vidare byggde vi Dalarnas största nätverk med totalt elva snabbladdare strategiskt utplacerade för att göra det enkelt att köra elbil i Dalarna.

HÅLLBARHET HANDLAR inte bara om miljö utan lika mycket om den sociala och ekonomiska aspekten. Ett samhälle där entreprenörskap frodas och där unga som gamla ges chansen och möjlighe­ ten att förverkliga sina visioner och Rita Adolfsen, mål är viktigt. marknads- och – Genom vårt projekt Ung dalakraft försäljningschef har vi under åren hjälpt ett dussintal på Dalakraft. unga drivkrafter att utveckla sin idé till verklighet. Det lokala näringslivet är en viktig pussel­ bit i ett väl fungerande Dalarna vilket vi på Dalakraft bidrar till. För är det någonting som verkligen är bra för både miljön och samhälle så är det att handla och verka där man bor, säger Rita Adolfsen. MEN VAD KAN MAN som en vanlig person egentligen göra? Självklart ska man tänka kring sitt eget handlande och välja att köpa produkter och tjänster från företag som tar hållbarheten på allvar. Tänker fler konsumenter på det sättet kommer omställningen till en hållbar värld som inte bara gynnar miljön utan även där vi bor och frodas att ske snabbare!

För är det någonting som verkligen är bra för både miljön och samhälle så är det att handla och verka där man bor.

1 / 2019

29


FÖR DIG SOM RESER MED TÅG I BERGSLAGEN!

Gillar du när det går snabbt och är enkelt? Du vet väl om att det enklaste och snabbaste sättet att köpa din resa är med SJs app. Ladda ner den redan idag och prova. Trevlig resa!

30

1 / 2019


DETTA ÄR EN INFORMATIONSSIDA FRÅN SJ

Lars stortrivs i lokförarhytten Text och foto: Katarina Myrberg

I 25 år har Lars Pettersson från Borlänge kört tåg på SJ – och stortrivs i lokförarhytten på TiB-tågen, från Mora i norr till Mjölby i söder.

Tåget kör i max 140 kilometer i timmen – och ibland ­under ­färden står Lars ­Pettersson i telefon­kontakt med Trafik­ verkets ­tågtrafikledning.

– Det bästa med yrket är att jag har f­ rihet måste ha koll på topografin så du klarar under ansvar. För mig är yrkesstoltheten att få upp tåget i kuperad terräng. Men viktig, att komma fram i tid och köra mjukt så jag g ­ illar kontakten med resenärer och resenärerna får en behaglig resa. ­samarbetet med tågvärden. Det är vi två Dagens arbetspass tar honom från ­Borlänge ensamma som har ansvar för kunderna till Mora och tillbaka. Det är ombord, det trivs jag en av hans favoritsträckor med. För mig är yrkesinom Tåg i Bergs­lagenstoltheten viktig, området: den mäktiga utsikMen du sitter ju bakom att komma fram i tid och ten över Siljan, de blånande stängd dörr i lokförar­ bergen bakom och de tradiköra mjukt så resenärerna hytten… tionella dalabyarna längs det får en behaglig resa. – Fast jag har alltid ­dörren ­slingrande spåret. till hytten ­öppen före – Bergslagsnaturen förbi avgång och växlar gärna Grängesberg och Söderbärke är också en några ord med ­resenärerna. Våra pendlare har favorit. Och u ­ nder alla år som lokförare har jag jag bra koll på. Och är någon ny­fiken kan du kört över nästan hela landet. De små byarna få komma fram och titta medan vi fortfarande längs Inlands­banan och Värmlandsbanan står still. Backspegeln i kör­panelen brukar folk mellan Ludvika och Kil är så vackra! tycka är intressant! Vad är tjusningen med att köra persontåg Vilka djur har du sett under resorna inom kontra godståg? TiB-området? – Det är mäktigt att köra tunga godståg. Du – Oj, rena rama safariresan! Älg, rådjur,

Lars ­Pettersson med kollegan Helena pausar i Mora innan tåget vänder ­tillbaka.

­ ovhjortar söder om Borlänge och d vildsvin vid Sala på väg mot Stockholm. Dina bästa tips för den som blir sugen på att bli lokförare? – Sök! Det finns förarutbildningar i hela landet. Det är ett roligt och fritt yrke – och modernt. På SJ har vi all information och säkerhetsföreskrifter i våra appar och mobiler i stället för en ryggsäck full med pärmar som det var förr.

NÄR, VAR OCH HUR. ALLT OM DIN BILJETT MÅNGA SÄTT TILL BILJETT

RES OBEGRÄNSAT

Vårt bästa tips: Köp din biljett på vår hemsida sj.se eller i SJs app. Där får du garanterat bästa pris. Biljetterna är som billigast när de släpps, vilket sker säsongsvis. Det är även möjligt att köpa biljett ombord, men till ett lite högre pris.

Är du en spontan resenär som reser gärna och ofta? Då kanske något av våra ­årskort eller månadskort passar. Välj årskort om du vill ta del av hela Sverige. Reser du ofta m ­ ellan två län är vårt månadskort ett riktigt bra val. Här ingår busstrafiken där du ­startar och där du avslutar din resa, inom Tåg i Bergslagen-området. Smart, eller hur? Länstrafikbolagens månadskort är det bästa alternativet om du reser inom ett län eller precis över gränsen.

Vill du ha ännu fler valmöjligheter? Se här: • Våra biljettautomater • Våra ombud (Pressbyrån och 7Eleven) • SJ Service Center 0771–75 75 75 • SJ resebutiker i Stockholm, Göteborg, Malmö.

1 / 2019

31


HÄR SAMLAR VI STORT OCH SMÅTT KRING SPÅR, F ­ ORDON, ­TRAFIK OCH RESOR

FOTO: URBAN LAVÉN

UPPSPÅRAT TÅGAB FIRAR 25 MED NYGAMLA TÅG

Text: Lena Bergman

De kör tåg på sträckor som ­andra aktörer ratar. Med gamla tåg öppnar Tågab nya möjlig­heter till miljövänliga ­tågresor i regionen.

I

Värmland–Göteborg på Vänerns östra sida

FEBRUARI FIRADE K ristinehamnsföretaget Tågab

25-årsjubileum. Vd Lars Yngström har varit med sedan starten. – Min drivkraft är miljön. Det är samma driv­ kraft som jag hade för 25 år sedan, och miljön har ju inte blivit bättre sedan dess, säger han. – Jag vill se mig som en entreprenör som tar sam­ hällsansvar. Redan när jag var liten och mina föräldrar inte hade någon bil så tyckte jag att det var smart med tåg där en förare körde hundra passagerare. På Tågab blir vi glada om vi får några bilresenärer från vägarna upp på tåget i stället. Tågab är ett av Sveriges mest kompletta järnvägsfö­ retag. Man har egen verkstad och kör såväl gods- som persontrafik. Fyra persontrafiksträckor i Mellansverige trafikeras: Den senaste linjen är en tur mellan Karlstad till Alvesta. – Det är kanske ingen som vill åka till just Alvesta, men det är ett jättebra ställe för att byta till SJ:s snabb­ tåg eller till Öresundståg för att komma vidare mot ex­ empelvis Malmö och Köpenhamn, säger Lars Yngström. – Vår grej är att vi kör där inte alla andra kör. Vi vill utveckla järnvägen där järnvägen länge varit uträknad. UPPRUSTADE PENDELTÅG

Tågen som Tågab kör är en historia för sig. De upprus­ tade 1960-talsvagnarna anses gammaldags av vissa, medan andra kallar dem för nostalgi. I år har fordons­ flottan utökats med för Tågab ovanligt moderna fordon: pendeltåg från Stockholms lokaltrafik. Lars Yngström ville först inte köpa de utrangerade pendeltågen, efter­ 32

I EGET SPÅR Tågab trafikerar fyra sträckor för ­persontrafik:

1 / 2019

Göteborg–Falun över Värmland

Jobbet går som på räls. Lars Yngström är vd på Tågab.

Karlstad–Stockholm Karlstad–Alvesta

som de var för långsamma, obekväma och dessutom saknade toalett. – Men när jag hörde att de i så fall skulle skrotas kändes det som för mycket slöseri med miljö, säger han. Så Lars Yngström tänkte om. Det visade sig att låg topphastighet kompenseras av att pendeltågen accele­ rerar och bromsar snabbt, och invändigt har vagnarna fått både toalett och pentry, och de har byggts om för att bli bekvämare. Nu trafikerar de före detta pendeltå­ gen sträckan Falun-Göteborg. SAMARBETE EN NYCKEL

Efter 25 år i branschen går Tågabs verksamhet som just tåget. Antalet resenärer ökar och Lars Yngström ser framtiden an med tillförsikt. Några stora omvälvningar är inte att vänta. – Vi tror på försiktighet och väljer att samarbeta för att överleva som företag. När jag blickar framåt ser jag inga dramatiska föränd­ ringar, utan Tågab ska fortsätta att ut­ veckla trafiken som vi har gjord de senaste 25 åren, säger Lars Yngström.

För sitt engagemang och sina insatser för att utveckla järnvägen i ­Värmland, belönades Lars Yngström i december 2018 med förtjänstmedalj av Värmlands landshövding Kenneth Johansson. "Det var överraskande och väldigt roligt att få medaljen. Den är en signal att det vi, för jag vill betona att det här är ett lagarbete, håller på med är bra", säger Lars Yngström.

Vi vill utveckla järnvägen där järnvägen länge varit uträknad.


Uppspårat

Kaffe och wifi på X14 NY SERVICE PÅ TÅGET. TiB:s tåg av modell

X-14, som trafikerar sträckan VästeråsLudvika, har ingen servering ombord. Men nu finns nytt hopp för kaffetörstiga resenärer på Bergslagspendeln, i varje fall på morgonen. – För att förbättra servicen på X14 tågen har vi startat kaffe­ servering på försök under förmiddagarna. Det är Irene från ­Veterankraft som kliver på tåget i Hallstahammar på morgonen och reser fram och tillbaka med våra tåg. Hon har även med Irene serverar kaffe sig lite tilltugg till försäljning. Under februari och mars är kaffet på morgonturen ­mellan Ludvika gratis som lite extra service för våra resenärer, berättar Hugo och Västerås. Oljemark, vd Tåg i Bergslagen. Som grädde på servicemoset finns nu wifi installerat på X14 tågen. Vid tiden för den här tidningens pressläggning var installationen klar på tre av fem tåg, medan övriga väntade på sin tur i verkstaden.

Påsktrafiken påverkas BANARBETE STÄLLDALEN-LINDESBERG. I perioder påverkar ­Trafik­verkets underhållsarbete delar av järnvägsnätet. I påsk väntar banarbete mellan Ställdalen och L ­ indesberg. Det är linjen Gävle–Falun–Borlänge–Örebro– Hallsberg–Mjölby som berörs under perioden 19–22 april. Tågen kommer att ersättas med buss och restiden kommer då att förlängas. På sj.se/trafikinfo eller i SJ:s mobil­app finns mer information om ­planerade arbeten.

87,8%

TÅG I TID OCH OTID. Under 2018 kom 893 850 av 1 018 114 planerade persontåg till sin slutstation i rätt tid, vilket innebär en punktlighet för helåret på 87,8 procent. Utfallet är 2,5 procentenheter lägre jämfört med 2017. – Helt klart har vi under året som bransch inte lyckats leva upp till resenärernas och godstransportköparnas förväntningar om en punktligare järnvägstrafik. Det finns många förklaringar, men inga ursäkter, säger Roberto Maiorana, chef för verksamhetsområde Trafikledning på Trafikverket.

HIT&DIT

Järnvägens ABC RÄLS, SPÅR OCH VÄXEL. Hur har du det med ordkunskapen när det kommer till järnväg? Här är en liten järnvägsordlista för den som vill fräscha upp kunskaperna – eller kanske lära sig något nytt.

Ballast. Makadam eller grus som ligger runt och under ett järnvägsspår. Elektrifierad bana. Största delen av järnvägsnätet är elektrifierat. Genom en kontaktledning som ger 15 000 volt får tågen sin miljövänliga energi. De banor som inte har kontaktledning trafikeras med diesellok och dieseldrivna motorvagnar. Enkelspår/dubbelspår/flerspår. Flera järnvägar har bara ett spår. Det gör att tågen måste mötas där det finns mötesstationer. Stora delar av järnvägsnätet är utbyggt med ytterligare ett spår, så att trafiken kan mötas utan uppehåll. Kapaciteten ökar då kraftigt. Vissa platser har ytterligare spår, bland annat i Stockholm och i Malmö. Då kan långsamma och snabba tåg ha egna spår i olika riktningar. Kontaktledning. Anläggning vid järnvägsspåret som via ledningar överför elkraft till tåget. Plankorsning. Korsning i samma plan mellan väg och järnväg. Räl. Skena som tågets hjul löper på. Signal(system). Hjälpanordning för säker och effektiv trafik. Genom signalsystemet får föraren upplysning om förhållandena på en viss sträcka. Föraren får inte köra tåget förrän signalerna godkänner detta och talar om att banan är fri från andra tåg.

Punktlighet tågtrafiken nationellt 2018

SÅ BLEV TÅGTRAFIKENS PUNKTLIGHET 2018

NYTT REGERINGSUPPDRAG FÖR ÖKAD SÄKERHET I PLANKORSNINGAR VIKTIGT SÄKERHETSARBETE. Under den

kommande tolvårsperioden satsas tre miljarder kronor på trafiksäkerhet inom järnväg. Dessutom får Trafikverket i uppdrag att göra en kraftsamling för att förbättra trafiksäkerheten i plankorsningar. – Vi tycker det är bra att vi nu får ett uppdrag att tidigarelägga medel till åtgärder för att minska risker i plankorsningar. Den senaste tidens händelser visar att det finns ett sådant behov. Vårt mål är att ingen ska dö eller skadas allvarligt inom transportsystemet, säger Lena Erixon, generaldirektör Trafikverket.

Sliper. En tvärgående balk på vilken rälerna fästs i ett järnvägsspår. Kan vara i betong eller trä. Spår. Med spår menas två räler (rälsen) tillsammans med ballast och slipers. Spårvidd. Spårvidden är måttet mellan rälernas insida. I Sverige, liksom i stora delar av världen, har vi normalspår, 1 435 mm. Det som är bredare än detta kallas bredspår, och smalare kallas smalspår. Finland har bredspår med 1 524 mm. Växel. En spårteknisk anordning som gör att ett spår förgrenar sig. De flesta växlar är tvåspåriga, men även trespårsväxlar och dubbla korsningsväxlar förekommer. (Källa: Trafikverket)

11 / 2019 / 2019

33


INFORMATIONSSIDOR FRÅN TÅG I BERGSLAGEN

KÖP DIN RESA SOM DET PASSAR DIG KÖP DIN BILJETT HOS SJ

I SJs app eller på sj.se köper du din biljett enklast. Biljetten kan köpas ända fram till tågets avgång. Du kan också köpa resan via andra kanaler hos SJ samt deras ombud. För bästa pris ska du köpa din biljett så tidigt som möjligt. Läs mer på sj.se KÖP DIN BILJETT OMBORD

Du kan köpa enkelbiljett ombord. Den biljetten säljs alltid till fullpris och endast i kategorin vuxen. Du kan betala kontant eller med kort. Biljetten gäller bara på det tåg du åker med när du köper ­biljetten. Det går inte att köpa en biljett ombord med byte till annat tåg. RESPLUS-BILJETT

Med Resplus får du hela resan på en biljett, oavsett vilka delsträckor som ingår. Fördelar med Resplus: • tidtabell för hela resan • biljett även för lokal- eller länstrafiken • kom-fram-garanti Observera att du inte kan köpa Resplusbiljett ombord. Köp din Resplus-biljett på sj.se

PENDLARE? För dig som pendlar finns det olika lösningar. Hitta den den som passar dig bäst. 1. LÄNSTRAFIKBOLAGENS PERIODBILJETTER

På Tåg i Bergslagen kan du resa med periodbiljett från länstrafikbolagen Dalatrafik, Länstrafiken i Örebro, VL samt X-trafik. X-trafik och Dalatrafik har också en gemensam periodbiljett som gäller i båda länen. Med dessa kan du resa till n ­ ärmaste kommun­centrum i angränsande län. Hitta det kort som passar bäst för dina resor på tagibergslagen.se 2. MOVINGO PENDLARBILJETT

Reser du över länsgränsen är Movingos pendlar­ biljett ett alternativ. Med Movingo ingår all länsoch lokaltrafik längs sträckan. Movingo är ett samarbete mallan SL, Sörmlandstrafiken, UL, VL, Länstrafiken Örebro och Östgötatrafiken. Läs mer på sj.se/movingo 3. SJ MÅNADSBILJETT

Passar inte något av länskorten eller Movingo är SJ månadsbiljett ett alternativ. Med den kan du resa obegränsat på en sträcka med TiB och SJ-tåg. Inom TiB-området ingår stadstrafiken. Läs mer på sj.se

34

1 / 2019

VI ÄR LÄNKEN MELLAN BERGSLAGSLÄNEN Tåg i Bergslagen arbetar för att öka möjligheterna att pendla till arbetet eller ­studierna, resa i tjänsten eller på fritiden. Sedan trafiken startade 2001 har avsikten varit att knyta samman de fyra Bergslagslänen Örebro, Västmanland, Dalarna och Gävleborg. Därför är det naturligt att Region Örebro, Region Västmanland, Region Gävleborg samt Region Dalarna till lika delar är våra ägare. Tågtrafiken är upphandlad och sedan december 2016 ansvarar SJ för den.

SÄLLSKAPSDJUR

CYKLAR

Självklart kan du resa med ditt sällskapsdjur. Två sällskapsdjur per person (som har ­biljett) får följa med avgiftsfritt. För ytter­ ligare djur ska en ungdomsbiljett köpas. Det finns speciellt anvisade platser för djur. Djur ska färdas på golvet. Mindre djur i bur får placeras på sittplats. Läs mer om regler för sällskapsdjur på sj.se

Möjligheten att ta med cykeln ombord gäller i princip alla tåg och avgångs­tider med Tåg i Bergslagen. Det gäller såväl elcyklar som vanliga cyklar. Begränsningen är att två cyklar får plats på varje tåg. Dessa platser går inte att förboka, här gäller ”först till kvarn”.

HITTEGODS

Har du tappat eller glömt något på våra tåg? Börja med att registrera dina kvarglömda saker på lostandfound.sodexo.se

KONTAKT

?

NÅGOT ANNAT DU VILL VETA?

Ställ frågan till tågvärden ombord eller hitta svar hos aktören det gäller. Kontaktuppgifter hittar du längst ned på sidan.

För dig som reser med någon av ­länstrafikbolagens biljetter:

SJ Till SJ kan du vända dig med alla frågor som rör ditt resande. De hjälper dig direkt eller slussar dig rätt. 0771 - 75 75 75 sj.se/kundservice

DALATRAFIK 0771-95 95 95 dalatrafik.se

VL 0771-22 40 00 vl.se

MOVINGO Angående biljett som köpts via SJ, hänvisar vi dig till SJ. Läs mer på sj.se/movingo

LÄNSTRAFIKEN 0771 - 55 30 00 lanstrafiken.se

X-TRAFIK 0771- 91 01 09 xtrafik.se

TÅG I BERGSLAGEN För övriga frågor är du välkommen att kontaka oss direkt. Läs mer på tagibergslagen.se


C LE GÄ V

k

Sa nd vi k

BORLÄNGE C

St or vi

FA

Ho fo rs

LU N

C

en

GÄVLEBORGS LÄN

In sjö n Ga gn Dj e f ur ås

DALARNAS LÄN

M

M or OR a st Rä A ran ttv d ik Tä llb er Le g ks an d

HÄR KAN DU RESA MED TÅG I BERGSLAGEN

te r

½Sundsvall ¾Uppsala

Torsåker GÄVLEBORGS LÄN UPPSALA LÄN

Horndals bruk RN

He

Fors

LA

LUDVIKA

DA

de

m

or

a

GÄVLEBORGS LÄN DALARNAS LÄN

AS

Avesta C

a AL

A

C

åv ng

PS

ST

ER

ÅS

C

na

ar

tu

ng

ha ta lls

Di

m

m

ar m m

ha ra

Ha

Su

s nä m Ra

UPPSALA LÄN

g Vi

rs

bo

er lsb ge

VÄSTMANLANDS LÄN

C

rg TA

GE

RS

be tte FA

Än

STOCKHOLM C

SÖDERMANLANDS LÄN

Tåg i Bergslagen knyter samman de fyra bergslagslänen. Vi arbetar för att öka möjligheterna att pendla till arbetet eller studierna, resa i tjänsten eller på fritiden.

S

ND LA

ÖT RG TE

ÖS N

ÖSTERGÖTLANDS LÄN

UP

M

Fa ka ns in

Sk ÖREBRO LÄN

i öv Fr O C ro S mla ERG R b Ku SB EB Öre LL HA

ÖR

VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

by

la Sa

rs ge

N

LÄ S

ND

LA

AN M ST VÄ

¼Stockholm ¥Örebro ¾Eskilstuna

Arlanda

VÄSTMANLANDS LÄN

Motala

ÖREBRO LÄN

STOCKHOLMS LÄN

He

N ta

N LÄ AS RN

ng

N

de

Laxå

go

d Va

de Sö

ni

RO

LA

en

EB

DA

rb

ÖR

Lin

rg rå rg be Sto sbe

ar

pp

RM L ÖR AN EB DS RO LÄ LÄ N N

VÄSTMANLANDS LÄN

or

är rb

VÄSTMANLANDS LÄN

Ka

Ko ¥Karlstad/Oslo ¾Göteborg

UPPSALA LÄN

ke

DALARNAS LÄN

en

al

ld

Sm

äl

St

ed

g

je

er

ba

sb

ck

ge

en

än ÖREBRO LÄN

N

AVESTA/KRYLBO

Gr DALARNAS LÄN

Skänninge Mjölby ¼Linköping ¾Malmö/Köpenhamn

SÖK OCH BOKA DIN RESA PÅ SJ.SE

tagibergslagen.se R E G I O N ER N A DA L A R N A, GÄVL EB O RG, VÄS TM A N L A N D O CH Ö R EB RO I SA MVER K A N


Beräknad restid: 12 veckor Vi vet att det tar 12 veckor att skapa en träningsvana. Därför får du 2 timmar med en tränare, ett skräddarsytt träningsprogram och ingen bindningstid de första 12 veckorna. Läs mer på actic.se.

Profile for 365 Publishing

Hit&Dit nr1, 2019