Page 1

365 N. 02 – GENER 2020 – REVISTA GRATUÏTA

DIES

Compartim el millor amb tu QUÈ FER?

RECOMANEM

MÚSICA

ESCAPADES

L’ARTISTA DEL MES MARIA JACOBS

FESTES


Editorial 365 DIES és la revista mensual i gratuïta que neix amb l’objectiu d’apropar al lector/a tot allò que es cou a la província de Tarragona en matèria d’oci i cultura.

DIRECTOR EMANUEL MUNTEANU DIRECCIO@365DIES.CAT

REDACCIÓ LAURA VARGAS-MACHUCA

DISSENY I MAQUETACIÓ DAVID MAGRIÑÀ

PUBLICITAT PUBLICITAT@365DIES.CAT 652 107 635

Ens acompanyeu? DIPÒSIT LEGAL DL T 1365-2019

ISSN ED. IMPRESA 2696-2462

ISSN INTERNET 2696-2470

FOTO PORTADA @DAVIDMVALLS

SEGUEIX-NOS @MGZ365DIES @MGZ365DIES

DISTRIBUCIÓ GRATUÏTA A 57 MUNICIPIS DE LA PROVÍNCIA DE TARRAGONA

365DIES • CAMÍ DE VALLS, 81-87, DESP. 72 43204 REUS • DIRECCIO@365DIES.CAT

365DIES |

DES DE 365 DIES NO ENS FEM RESPONSABLES DELS CANVIS D’ACTIVITATS PUBLICATS A LA REVISTA UN COP EL NÚMERO HAGI SORTIT AL CARRER.

3


Sumari Què fer?

5

ELS PASTORETS DEL VENDRELL SANT ANTONI VILA-SECA 8A FESTA DEL VI NOVELL I DE L’OLI NOU LABERINT DE L’ÀNIMA MUSICAL “ESTELA I LA CLAU MÀGICA” CÓS BLANC SALOU

L’artista del mes Teatre

8

MARIA JACOBS

12

LA DONA DEL 600 LEHMAN TRILOGY EL TRENCANOUS EL LLAC DELS CIGNES DE TXAIKOVSKI

Festes Recomanem Música Escapades

14

FESTA MAJOR DE SANT ANTONI D’ASCÓ

16

MAS MIRÓ · MONT-ROIG DEL CAMP

20

LA PASTORAL DE BEETHOVEN. TEMPORADA SIMFÒNICA ELS PETS

22

CASTELL DE FLIX CASTELL D’ASCÓ CASTELL DE MIRAVET CASTELL MÓRA D’EBRE

Glops de vi

VISITA I TAST A LES SALES DE CRIANÇA DEL CELLER RONADELLES

26


Què fer? SURT AL CARRER I GAUDEIX

Sant Antoni Vila-Seca Els Pastorets del Vendrell Les representacions escèniques dels Pastorets del Vendrell i dels Pastorets Infantils tindran lloc durant el mes de gener i part de febrer i seran, segurament, el segon acte cultural, després de la Cavalcada dels Reis d’Orient, en la qual l’entitat també participa amb la seva carrossa i els personatges d’animació infantil.

El proper dijous 16 de gener comença la Festa Major de Sant Antoni de Vila-seca. El pregó serà el primer acte de la Festa Major d’Hivern del municipi, en commemoració del patró de la vila, Sant Antoni. El pregó d’enguany, que tindrà lloc el dijous 16 de gener a les 20.15 h a l’Auditori Josep Carreras, anirà a càrrec de Martí Boada, doctor en Ciències Ambientals, Geògraf i Naturalista. Posteriorment, el tradicional concert amb l’Orquestra Händel. Programades una cinquantena d’activitats per a totes les edats.

16/01/2020 - 26/01/2020 12-19-26/01/2020

VILA-SECA

VENDRELL

WWW.VILA-SECA.CAT/

WWW.PASTORETSDELVENDRELL.CAT

365DIES |

5


Què fer?

Laberint de L’ànima 8a Festa del Vi Novell i de L’oli Nou Aquesta és una de les primeres festes de l’any que es fa al territori dedicada al vi i a l’oli d’oliva. La 8a Festa del vi Novell i de l’oli nou es celebrarà el dissabte 18 de gener al celler de l’Agrícola Sant Josep (Bot, Terra Alta) a partir de les 18:30 hores. Els productes protagonistes de la celebració són el vi negre Novell de Bot DO Terra Alta 2019 i els nous olis d’oliva verge extra Massís del Port 1898.

18/01/2020 BOT

6 | 365DIES

WWW.BLOGSANTJOSEPWINES.COM

L’ànima es pot expressar en imatges, en moviment en música, en tot allò que transmet emocions, sentiments, estats interns... Alguns d’ells són amables, lluminosos i d’altres ben obscurs, n’hi ha que t’omplen d’ànim i d’energia i d’altres que no saps com, te’n treuen. Us convidem a perdre-us en el nostre laberint on trobareu girs, obstacles, passatges clars i carrerons sense sortida, però de ben segur que la intuïció us farà trobar el vostre camí particular. Espectacle de claqué i dansa inspirat en el llibre Laberint de l’ànima d’Anna Llenas.

18/01/2020 TORTOSA WWW.TEATREAUDITORITORTOSA.CAT


QUÈ FER?

Musical “Estela i la clau màgica” Malèfica ha robat el llibre dels mil noms. Peter Pan, amb l’ajuda dels seus amics, viatjarà fins al món real per aconseguir que l’Estela els ajudi a recuperar la màgia. L’Estela la clau per restablir els seus noms? Deixeu volar la vostra de les aventures dels personatges més carismàtics de la vostra infància! Un teatre musical amb veus en directe ple de moments inoblidables.

Cós Blanc Salou El Cós Blanc és l’expressió més genuïna de la identitat salouenca durant la festa major d’hivern. És un dels actes més esperats i eixelebrats de la festa major. En un moment determinat de la cercavila, al carrer Ciutat de Reus i carrer Barcelona, la comitiva es deté, s’apaga la música de les carrosses i l’enllumenat públic i comença un espectacle de so, llum i confeti que fa embogir a les més de 20.000 persones que es reuneixen.

01/02/2020 SALOU WWW.SALOU.CAT

18/01/2020 SANT JAUME D’ENVEJA

365DIES |

7


8 | 365DIES

L’artista del mes


L’ARTISTA DEL MES

Entrevista

Maria Jacobs Qui és Maria Jacobs? Maria és una persona espontània, que fa concerts sobre la marxa perquè vol comunicar amb el públic que té al davant. Una persona a qui no li agrada tenir un repertori fix i fer sempre el mateix. És molt perfeccionista i una enamorada de la música. Què significa per vostè la música? La música és un plus que tens per explicar una història, és transmetre. Podria definir-la com l’art que entra per l’orella i va directe al cor. Per què canta? Canto per expressar-me i transmetre. Li vaig agafar el gust fa uns anys i des de llavors no puc parar. Si un cap de setmana no tenim un concert, ho trobem a faltar. La música em fa feliç. Estrena disc anomenat “Invisible”. Què hi trobarem? A “Invisible” trobarem onze cançons de caràcter pop-country. Un treball que no està molt sobreproduït i que es diferencia del primer disc per ser fresc i orgànic, on les cançons formen art d’un tot i tenen un fil conductor. Un disc molt directe que arriba a l’ànima de qui l’escolta. Per què aquest canvi d’un disc a un altre? Realment crec que el pop-country sempre ha estat el meu estil, tot i que escolto de tot i m’inspiro en diversos gèneres. M’agrada molt la música electrònica i no descarto canviar d’estil en un futur, no em tanco portes.

Quines són les coses invisibles de les quals parla al disc? Parlo, sobretot, de la presa de decisions. La vida són accions que tu decideixes fer o no fer i que els altres no veuen. I això és el que ha passat en aquest disc, he hagut de prendre moltes decisions sense que la gent ho sàpiga. El que li queda a la gent és el resultat final, però no el que hi ha darrere. Ningú veu de cada persona el que ha decidit. Quan veig a algú pel carrer discutint em plantejo el perquè i, segurament, mai ho sabré perquè no visc la seva vida. I tot és invisible, i tothom es pensa que ho sap tot i no és així. Moltes de les meves cançons parlem d’aquest tema, com la primera del disc que s’anomena “A l’atzar” i que parla sobre la loteria de l’amor. De com apostes per una persona i el destí decideix el que passarà. Crec molt en el destí, no en les casualitats. Quina formació musical té? Vaig estudiar piano amb quatre anys. També vaig rebre classes de guitarra i com que era molt tímida sortia de les classes plorant perquè el professor em deia que si tocava la guitarra, també havia de cantar, i això em matava, i mira ara (riu). Toco l’acordió i l’orgue i amb dotze anys vaig muntar un grup musical juvenil amb el meu millor amic. Ens dèiem “Els Pessigolles” i jo m’encarregava de la direcció musical. El grup va durar fins a l’any 2017. La música en tot aquest temps m’ha ajudat a superar les meves pors i la meva timidesa. Em sento més còmoda cantant que tocant un instrument, imaginat com ha canviat el conte de les classes de guitarra. 365DIES |

9


L’ARTISTA DEL MES

Es dedica exclusivament a la música? No, ho compagino amb els estudis de Fisioteràpia a la Universitat Rovira i Virgili, a Reus.

Riubombori. Al primer vam guanyar i al segon vam quedar finalistes. Estem molt orgullosos d’aquests reconeixements. Una cançó a la qual li tingui especial estima?

Pot viure d’ella? Malauradament no. Crec que per fer-ho has de rebaixar el teu nivell i la teva dignitat per acabar fent covers. Com a banda amb cançons pròpies és molt difícil triomfar, a no ser que t’agafi un caçatalents i et doni l’empenta necessària.

“No marxis”. En ella parlo de quan ho deixes amb una persona i et queda la cicatriu. La lletra diu: “Ara t’escric notes d’amor que mai llegiràs. El meu cor calla quan te’n vas”. És una cançó molt especial. En què s’inspira quan compon?

S’ha presentat a algun talent musical?

10 | 365DIES

No m’he presentat a cap perquè no m’agrada que gent que té un estil totalment diferent del teu et jutgi per una cosa artística. L’art no es jutja. Hi ha talents que et jutgen per la teva personalitat durant un càsting i no et valoren com a cantant. No m’acaba d’agradar aquesta mecànica però no ho descarto perquè, per sort o per desgràcia, és un aparador important. Si m’hagués de decantar per algun, seria per La Voz, perquè se centren exclusivament en la veu. El físic pren importància pel màrqueting i això no em sembla just. On si hem participat és al concurs Joan Trayter de Figueres i al festival

En tot. A vegades són escenes imaginàries, d’altres experiències pròpies que les porto al límit per fer-les arribar al públic. M’ajuda molt quan arriba la nit i tot està en silenci, encara que la inspiració em pot arribar allà on sigui. Compon en anglès i català. Per què no escriu en castellà? Em costa molt. No escolto molta música espanyola i m’expresso millor en anglès. El meu pare és belga, suposo que això influeix. A casa parlem en català però compondre en aquest idioma és un repte.


L’ARTISTA DEL MES

Què li diu la gent quan escolta la seva música? I la seva família? El que més em diuen és que canto com un àngel i això em crida molt l’atenció. Quan canto tinc una mica d’aire a la veu, i el color dels cabells igual també ajuda a imaginar aquesta aparença. La meva família m’acompanya a tot arreu. El meu pare m’ajuda en tema de logística, a la meva mare li agrada fer de mànager i em porta les xarxes, i la meva germana m’ajuda amb els videoclips. Tinc una empresa (riu). És molta feina i jo sola no podria, sort de la família que tinc, soc molt afortunada. Creu en les muses? En mi no funcionen. No hi crec massa. Amb qui li agradaria fer un duet? Amb Ed Sheeran. Un somni per complir? Tocar en algun festival conegut a Catalunya. Em faria molta il·lusió. Què li fa feliç? Estar de relax en una camper a la muntanya. És vallenca, què significa Valls per vostè? Valls sempre m’ha ajudat moltíssim. Ha apostat des de l’inici pel projecte i el seu suport ha estat vital. Som un poble acollidor ple de bona gent amb moltes tradicions. On es pot adquirir el seu disc? A la llibreria Tram de Valls, al Corte Inglés, a l’FNAC, a la perruqueria La Saleta de Tarragona, i a Amazon, entre d’altres.


Teatre Lehman Trilogy 24 DE GENER · TARRAGONA

La dona del 600 21 DE GENER · TARRAGONA TEATRE TARRAGONA 21:00 H 27 €

La dona del 600 és una comèdia vitalista interpretada per alguns dels grans noms de l’escena catalana, que explicaran la història d’una família marcada pel SEAT 600, un cotxe que va ser molt més que un simple mitjà de transport, el símbol d’una època i un referent compartit per diferents generacions.

12 | 365DIES

Una producció dels creadors dels èxits televisius Polònia i Crackòvia que farà la seva estrena a la tardor al Teatre Goya i que probablement serà un dels grans espectacles de la temporada teatral catalana.

TEATRE TARRAGONA 21:00 H 27 €

L’espectacle narra la història de tres generacions de la família Lehman des del seu ascens fins a la seva caiguda: des que Henry Lehman, fill gran d’un comerciant jueu de bestiar, surt de Baviera el 1844 i arriba als Estats Units a la recerca del somni americà i una vida millor, fins a la caiguda, l’any 2008, de Lehman Brothers, un dels majors bancs d’inversió, que va desencadenar la pitjor crisi financera en el món, de la qual encara patim les conseqüències. Més de cent vint personatges desfilen davant dels nostres ulls de la mà de sis músics actors en un fascinant i divertit viatge que descriu, a través d’un humor mordaç, les diferents etapes de la construcció i deriva del capitalisme modern, reflexionant sobre el poder destructor dels diners i la deshumanització que han patit les institucions econòmiques i polítiques, desbordades per la boja carrera a la recerca del benefici fàcil.


Teatre

El llac dels de El Trencanous cignes Txaikovski 28 DE GENER · REUS TEATRE FORTUNY

29 DE GENER · REUS

21:00 H

TEATRE FORTUNY

30 € - 27 € - 22 €

21:00 H 30 € - 27 € - 22 €

El Trencanous és l’obra més nadalenca del ballet clàssic universal. El mag Drosselmeyer a la festa de Nadal fa possible que els somnis de Masha d’acompleixin: Les joguines adquireixen vida, el Trencanous es converteix en un bell príncep i junts, després d’enfrontar-se als malvats ratolins, viatgen per les terres nevades al palau màgic.

El llac dels cignes una història que transcórrer entre l’amor i la màgia, l’eterna lluita del be i del mal. És l’obra per excel·lència del ballet clàssic universal i expressió màxima de l’escola russa de dansa, dues característiques que es fusionen meravellosament en el Ballet de Sant Petersburg d’Andrey Batalov

365DIES |

13


14 | 365DIES

Festes


FESTES

FESTA MAJOR DE SANT ANTONI D’ASCÓ Tot a punt per sentir l’olor de la foguera i el caliu de la gent El proper dijous 16 de gener arrenca la Festa Major de Sant Antoni d’Ascó, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional des de l’any 2010. Els majorals són les figures més importants de la festivitat, encarregats de preparar un cap de setmana ple d’activitats que combinen actes religiosos amb actes lúdics. Balls, concerts en directe i multitud d’esdeveniments animen la festivitat de la millor manera possible. La festa comença amb la recollida de la llenya que els veïns deixen a les portes de les seves cases i que servirà per alimentar la foguera al llarg dels dies de celebració. Continuant amb el repic de campanes i enlairada de coets per anunciar l’inici de la Festa Major d’hivern en honor a Sant Antoni. Tot seguit, plega pels carrers del poble acompanyats de l’Agrupació Musical d’Ascó i el tradicional carret d’intendència proveït de reserves. A les 22:00 h, els Majorals ens conviden a gaudir de l’espectacle Turist (or not turist) al Casal Municipal, on tindrà lloc un Karaoke amb el grup ALL STARS, fins a la matinada al Casal Municipal.

Un dels moments més esperat són les corrides de cavalls, matxos i rucs al circuit de Sant Antoni, l’encesa de la foguera a la plaça de l’Església, la ballada de la primera jota, la tradicional Clotxa. Aquí trobareu tota la informació: www.santantoniasco.org

QUE SANT ANTONI MOS GUARDO!

365DIES |

Divendres al matí els asconencs i asconenques es despertaran amb un dels moments més destacats de la Festa Major: els Tres Tombs, una activitat molt especial, ja que cada any el

recorregut depèn de la ubicació de la casa del Calvari de l’any anterior, per tal d’anar a buscar a Sant Antoni.

15


Recomanem L’experiència de conèixer al Joan per entendre a Miró Sens dubte Joan Miró és un referent universal, conegut per tothom, pocs noms susciten al sentir-los tantes imatges, formes, colors i sensacions. És per això que la comprensió d’aquesta figura no pot limitar-se a la contemplació d’obres, cal viure l’essència del personatge i el relat que se’n desprèn. Amb aquest objectiu, la Fundació Mas Miró, ha desenvolupat i programat diverses experiències que tenen lloc al mateix epicentre de tota l’obra mironiana, el Mas Miró, a Mont-roig del Camp. Es tracta del lloc on l’artista va passar pràcticament tots els estius de la seva vida, on va decidir que es dedicaria a la pintura, on es va fer construir el seu primer taller i des d’on es van crear algunes de les seves obres més reconegudes de la història de l’art i que avui es troben exposades a museus de tot el món.

16 | 365DIES

El mateix Joan Miró reconeixia aquest indret com l’origen de tota la seva obra i, avui, la Fundació Mas Miró, s’ha proposat que el visitant s’impregni del context que va desencadenar l’univers mironià. A través de diferents experiències, el visitant pot viure el context que va inspirar l’obra de Miró durant tota la seva vida.

A través d’un sopar temàtic, amb una visita teatralitzada, degustant productes de la terra, desxifrant enigmes amb amics o amb una audioguia interactiva pel telèfon, són algunes de les modalitats en què el visitant pot endinsar-se en la vida i obra de l’artista. Fins al moment ja han passat per l’espai quasi 14.000 persones, atretes pel valor únic d’un indret que fins fa pocs mesos mai havia estat obert cara al públic. Famílies, escolars, periodistes, turistes... que fins al moment han expressat una molt bona opinió al respecte, reconeixent la gran qualitat de les visites tal com ho mostren les valoracions a les plataformes, xarxes socials i mitjans de comunicació. En el mateix sentit, les institucions i agents culturals han reconegut també la tasca de la fundació, així ho demostren el premi BonArt 2019 a nous projectes o el recent reconeixement com a “Imprescindibles” que atorga anualment el Canal Reus.


RECOMANEM

En el futur més immediat, de cara al primer trimestre del 2020, la fundació planteja novetats que significaran un nou salt qualitatiu de la seva proposta al visitant. Noves experiències, nous espais visitables, noves peces expositives, entre altres novetats, complementaran una oferta que consolidarà l’espai com a equipament cultural de primer ordre al territori, únic en la seva categoria i d’un gran valor a escala internacional.

Properament es podran adquirir les entrades per a la propera temporada al web de la fundació www.masmiro.com, tanmateix, ja es poden reservar peticions concretes per a grups al correu electrònic info@masmiro.com o trucant al 977 179 158.

365DIES |

17


“No invertir en publicitat és com parar el rellotge per estalviar temps” Henry Ford

18 | 365DIES

Per anunciar-vos a la revista 365 DIES contacteu amb nosaltres a través del correu electrònic: publicitat@365dies.cat


365DIES |

19


Música LA PASTORAL DE BEETHOVEN. TEMPORADA SIMFÒNICA DISSABTE 25 DE GENER A LES 21.00 H

un passatge d’octaves diabòlic per al pianista.

TEATRE TARRAGONA ENTRADA / 25 €

20 | 365DIES

El Nadal del 1874 Txaikovski va ensenyar a Nicolái Rubinstein el concert per a piano que havia escrit. La reacció del seu amic, dura i freda, no li agradà gens, tot i que no desaprofità les crítiques rebudes i decidí reescriure’n certs passatges i modificar-ne algunes melodies. Rubinstein no li estrenà l’obra, però la interpretà molt i contribuí així a la seva projecció. Les novetats d’aquesta composició, a banda del mestratge del seu autor, són: el primer moviment té tres temes, malgrat que només en desenvolupa el segon i el tercer; el segon moviment és lent però conté un Scherzo a la part central i el tercer és un Rondó que inclou

Beethoven no era sols l’artista malhumorat, vehement i amargat que solem imaginar-nos, sinó també una persona positiva i bromista que gaudia passejant per la natura. La seva Simfonia núm. 6 està influenciada pel Retrat musical de la natura del compositor Justin Heinrich Knecht i intenta reflectir el mateix -camp; rierol, ocells; pastors; tempesta; goig i agraïment-, però de forma diferent. Els títols dels moviments pretenen evocar records campestres i alhora mostrar que la naturalesa, de la mateixa manera que ens brinda un espai per a les celebracions, ens sorprèn amb una tempesta, com la vida mateixa.


Després de cinc anys del seu darrer disc d’estudi, Els Pets van tornar als escenaris omplint el Gran Teatre del Liceu el desembre del 2018 amb tota la força i de la mà d’un nou treball discogràfic: Som, amb una escenografia i posada en escena acurada. Ara tancaran aquesta gira amb 3 concerts durant el mes de gener, un d’ells a Tarragona, per acomiadar una gira inoblidable de la qual han pogut gaudir més de 60.000 persones.

DIUMENGE 26 DE GENER A LES 19.30 H TEATRE TARRAGONA ENTRADA / A PARTIR DE 20 €

ELS PETS

MÚSICA

La seva dilatada trajectòria ha estat el preludi del seu trànsit cap a un pop cada vegada més refinat i menys festiu i, en aquesta nova gira, presentaran un directe que reflectirà un treball acurat, lluminós, juganer, eclèctic i artesanal, en un directe exclusiu amb un nombre més reduït d’actuacions al que ens tenia acostumats el grup. L’afany de proposar un directe nou, amb una connexió amb el públic més estreta, farà que veure Els Pets sigui un esdeveniment molt especial.

365DIES |

21


Escapades Endinsa’t en la història i descobreix en família els Castells de les Terres de l’Ebre

CASTELL DE FLIX FLIX

El Castell Nou és un fortí edificat el 1874, en el decurs de la tercera carlinada, sota la direcció del mestre d’obres tortosí Gaetà Blanch Sebastià, i amb la col•laboració forçosa dels habitants de Flix i pobles del voltant. La fortificació va ser construïda al turó més elevat del meandre per tal de protegir un centenari pas de barca, el del riu de dalt, i no va caure fins al final de la guerra, després de ser assaltat per les tropes del general Eduardo Gamir, el 19 de juny de 1875.

22 | 365DIES

Els liberals, sota les ordres del comandant Bernardo Iglesias, van ampliar el fortí afegint la torre més gran i el mur de la façana que mira el

riu, i el Castell Nou va disposar d’una guarnició fins l’any 1885. Els bombardejos a Flix durant la guerra civil van afectar greument l’estructura d’aquesta edificació, i sis dècades després de la seua construcció, el fortí carlista es trobava mig enderrocat. Declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, no va ser fins l’any 2004 que l’Ajuntament de Flix va iniciar el procés de restauració per convertir l’edifici en l’equipament actual. Turisme de Flix


ENOTURISME

CASTELL D’ASCÓ ASCÓ El castell d’Ascó, ubicat al punt més alt del poble, fou una de les principals places andalusines de l’Ebre català, amb el seu hisn (castell) controlava les terres que s’enfilaven fins el Montsant (Margalef). Durant l’ocupació musulmana Ascó era un poble actiu, farcit de traginers, comerciants que navegaven en llaüt pel riu i pagesos que treballaven les terres fèrtils a la vora del riu. Amb l’ocupació cristiana, el castell, no perd importància i els templers decidiren crear-hi una comanda per la seva posició estratègica, amb excel·lent control visual de les terres del voltant i del riu Ebre, aleshores es creu que el castell s’amplià i es reforçà. Del castell tan sols se’n conserven unes poques restes, de les quals en destaca la garita. Actualment el castell es troba en procés de rehabilitació per a conservar-ne les restes i adequar-lo turísticament. El castell es pot visitar de forma lliure i gratuïta.

Durant els segles d’ocupació musulmana va ser residencia del valí de Siurana. A partir de la reconquesta cristiana duta a terme per Ramon Berenguer IV queda en mans dels comtats catalans. Posteriorment, el seu fill Alfons el Cast, l’any 1182, cedí a l’ordre del temple el castell i les vil·les d’Ascó i Riba-roja. Els templers van ocupar el castell fins la seva dissolució, el 1312. El castell d’Ascó també va patir el setge, ordenat pel rei Jaume II qui, l’any 1318, va donar-lo a l’ordre del Hospital. Aquesta ordre va tenir presencia a Ascó fins el segle XIX, tot i que el castell va servir de fortalesa durant la guerra dels segadors (1640) i va patir una greu destrucció. Mes endavant, a la guerra de successió i posteriorment amb les guerres carlines, el castell va ser desmantellat. Turisme d’Ascó 365DIES |

23


ENOTURISME

CASTELL DE MIRAVET MIRAVET

Veniu a fer un viatge per la història i a conèixer llegendes de nobles i cavallers. Benvinguts a Miravet!

24 | 365DIES

Fortalesa templera del segle XII, construïda sobre un turó que controla tot el territori, el riu Ebre que passa pels seus peus i domina tota la població de Miravet. En bon estat de conservació, és un dels grans exemples del seu estil a l’Europa occidental. Es poden visitar les muralles i diferents estances com cavallerisses, cisterna, cuina, refetor, magatzems o l’important església romànica. Està gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. A sobre d’un penya-segat els àrabs decidiren establir el poble de Miravet, i coronant el cingle un imponent castell; convertit en fortalesa-monestir pels templers després de la seva conquesta el 1153. Construït sobre un poblat iber i sobre l’antiga fortalesa musulmana, el conjunt dels segles XII i XIII està considerat un dels

millors exemples d’arquitectura romànica de transició, religiosa i militar, de l’Orde del Temple, a tot Occident.

Fou seu provincial dels templers a la Corona d’Aragó i entre 1307-1308 patí un llarg setge a mans de Jaume II. L’Orde del Temple fou eliminada i el castell passà a mans dels hospitalers, senyors del castell fins la desamortització de Mendizaval el 1835. El castell té un bon estat de conservació, tot i les nombroses guerres que han succeït, Guerra dels Segadors, Guerra de Successió, Guerra del Francès, Guerres Carlistes i la Batalla de l’Ebre; a més d’intents de demolició. Però el castell de Miravet ha superat aquests conflictes i avui dia encara podem veure’l en majestat, sent un dels monuments més visitats de les Terres de l’Ebre.

Turisme de Miravet


ESCAPADES

CASTELL MÓRA D’EBRE MÓRA D’EBRE

Situat al nucli antic de la vila, el castell de Móra d’Ebre, datat al segle VIII, fou un dels castells més importants de la dreta del riu Ebre i una fortificació musulmana fins que va ser conquerit pel compte Ramon Berenguer IV al 1153. El mateix compte restà senyor del castell fins que el fill d’aquest el donà a Guillem de Castellvell i als seus descendents, fent que generacions més endavant i fruit de diversos matrimonis, anés a parar a la baronia d’Entença. El castell ha anat passant al llarg dels anys per diverses famílies (ducs de Cardona, els castellans Medinaceli, Fernández de Córdoba) arran d’incorporacions a comptats, matrimonis amb altres llinatges i falta de descendents fins a l’abolició dels senyorius entre els anys 1837 i

1842. Durant la història, el castell ha sigut escenaris de setges, presó per a personatges rellevants, emplaçament durant la guerra dels segadors, casa palau pels Cardona, plaça militar a la primera Guerra Carlina i dependències oficials de la Guàrdia Civil durant la Guerra Civil, on va se esfondrat quasi en la seva totalitat. Actualment en resten les muralles exteriors i dues torres, entre les que destaca la torre fusellera, amb el Centre d’Interpretació de les Guerres Carlines. Té un perímetre d’uns 350 metres. Turisme Móra d’Ebre

365DIES |

25


Glops de Vi Visita i tast a les sales de criança del

Celler Ronadelles En aquesta visita podreu degustar i descobrir racons que us sorprendran. Anirem a visitar algunes de les vinyes més antigues i emblemàtiques situades al peu del Montsant. Tastarem vi en un entorn únic: les nostres sales de criança més secretes. L’experiència inclou una visita a les vinyes i a les sales de criança del Celler Ronadelles i tasta de vins superiors a l’interior de les sales de criança. Una experiència totalment guiada que no oblidareu!

LLOC: CORNUDELLA DE MONTSANT · CELLER RONADELLES VISITES: TOTS ELS DIES DE DILLUNS A DIUMENGE PREU: 12 € CAPS DE SETMANA · 6,90 € ENTRE SETMANA

26 | 365DIES

INFO: 977 821 104 - 689 726 084


365 DIES

@mgz365dies

Profile for Revista 365Dies

365DIES · nº 2  

365DIES · nº 2  

Profile for 365dies
Advertisement