Page 1

Desembre 2012-12 S’acosten les festes de Nadal, un bon moment per dedicar estones a la lectura tranquil·la, pausada, sense les presses que ens pressionen la resta de l’any. Són dies per estar a casa gaudint de la pau i la somnolència després dels àpats familiars. La casa recollida, els convidats han marxat i després d’una petita capcinada que millor que dedicar una estona a gaudir d’una bona lectura que ens porti a visitar altres mons, altres visions de la vida, altres maneres d’enfrontar els problemes, l’amor, la tristesa, l’alegria. Com cada any l’oferta és abundant i trobem novel·les i escrits per a tots els gustos i edats - si és que podem considerar l’edat com a una bona pauta per a l’elecció de les lectures – cosa que jo poso bastant en dubte. Provaré a fer una petita selecció d’aquells llibres que són notícia aquests darrers mesos i que em semblen interessants per diferents motius. Hi haurà barreja i confesso que no els he llegit tots, d’alguns només n’he fet un petit tastet i em baso més en el que he llegit sobre ells que en l’opinió personal, però la majoria si que són lectures fetes.

Comencem per llibres considerats juvenils o “crossover” que és el que s’estila ara, és a dir llibres juvenils “permesos” per a adults. JOCS DE LA FAM (triologia) de Susan Collins. Ja n’he parlat altres vegades i es mantenen en el rànking de llibres més buscats a la biblioteca. Una distòpia ben estructurada, bastant cruel però que enganxa. L’ILLA DE BOWEN de Cèsar Mallorquí. Un excel·lent llibre d’aventures clàssic que beu de les fonts de Verne, Salgari i Conan Doyle i en fa homenatge. Ben escrit manté l’interès.

WONDER de R.J. Palacio . Explica la integració en una escola d’un noi amb una greu deformació al rostre. Una crida a l’amistat, la superació i a la amabilitat com a valors bàsics per enfrontar la vida i les seves dificultats. (Només començat però promet i les crítiques són excel·lents).

MERAVELLES de Brian Selznick. De nou l’autor de la coneguda i cinematògrafica obra La invenció de l’Hugo Cabret , torna a les llibreries amb aquest llibre on, com en l’anterior, fusiona l’escriptura i la il·lustració per composar una obra prou interessant. Aquesta vegada són dues històries que es creuen : un noi i una noia, escriptura i dibuix. (Es fusionaran al final o cada art seguirà el seu camí?


ARA QUE ESTEM JUNTS de Roc Casagran. Sabadell durant la guerra civil. Una família empren el camí de l’exili i arriben finalment al camp d’Argelers. La misèria, les penúries d’aquesta família i de les moltes que es van veure confinades en aquest i altres camps de França, ens són explicades amb un grau d’humor i d’ironia que les fa més passadores tot i la seva cruesa. Sensibilitat i bona escriptura.

Un llibre que imaginem es tornarà a posar de moda serà EL HOBBIT, de Tolkien , ja que el 14 de desembre se n’estrena la pel·lícula. De nou en Peter Jackson vol compartir la seva visió de les històries d’en Tolkien i repetir l’èxit de l’adaptació que va fer de El Senyor dels anells.

De llibres que podem considerar més típicament infantils i juvenils trobem l’inqüestionable DETECTIU CONAN tot i que hi ha problemes d’edició que fan que hi hagi pocs títols en català. Segueixen progressant els joves Greg i Nikki amb noves entregues de les seves aventures que expliquen a traves de vinyetes i d’escriptura amb DIARI DEL GREG: SOS ATRAPAT EN FAMÍLIA i DIARI D’UNA PENJADA 4 respectivament.

Amb literatura més destinada a “adults” trobem força novetats interessants :

VICTUS d’Albert Sánchez Piñol. Una incursió d’aquest antropòleg en la novel·la històrica. Escrita en castellà i explicant el setge de Barcelona de 1714, és una novel·la que sacseja les nostres creences, aclareix força temes de la guerra i ens dóna una visió força diferent de la guerra i de la política. Interessant.

TRES NITS d’Austin Wright. Novel·la d’intriga, difícil de classificar i de valorar. La Susan rep un manuscrit del seu ex-marit, amb la demanda de fer-hi un cop d’ull i una crítica. Tot i que vol fer-ho, posposa la lectura de l’original fins els dies, millor dit les nits, que el seu marit actual és de viatge. És un llibre que enganxa, sobretot la primera nit, i que convida a la reflexió sobre les relacions. CASA GRAN de Nicole Krauss. Una interessant novel·la que lliga les vides de diferents personatges de manera força casual a traves de l’ús o pèrdua d’un escriptori. Molt interessants les reflexions de la principal actora, una escriptora solitària que es sap testimoni de les vides dels altres. Tot i que crec que la primera novel·la d’aquesta autora Una història de l’amor és millor, aquesta també és molt aconsellable.


LAS LEYES DE LA FRONTERA de Javier Cercas. La nova i sempre esperada novel·la d’en Cercas que aquesta vegada també opta per fer un semi-documental sobre la delinqüència juvenil a la Girona de la seva joventut. Dura i real amb el bon ús del llenguatge habitual d’en Cercas. És dura com no pot ser d’altra manera amb el tema que tracta joves, drogues, caiguda dins el cercle de les detencions, la violència, etc.

CIUTAT OBERTA de Teju Cole. Només l’he començat però promet ser un gran llibre. Un psiquiatra nigerià fent pràctiques a Estats Unitts, a Nova York concretament, dedica les estones lliures a passejar per la ciutat. Les seves reflexions sobre els comportaments, les relacions, la música, les paraules, barrejats amb els seus casos clínics fan de molt bon llegir. La traducció d’en Xavier Pàmies esplèndida.

MOO PAK de Gabriel Josipovici. Del mateix estil que l’anterior però en aquest cas és una llarga conversa entre dos amics sobre literatura i altres. Les passejades són per Londres que segons sembla és el lloc ideal per passejar i pensar. Té molt bona crítica.

Ha tret nou llibres Maria Dueñas, la exitosa escriptora de El tiempo entre costuras, que en aquesta ocasió viatja amb una beca per treballar a una universitat d’Estats Units on es relaciona amb hispanistes i descobreix noves dades sobre les Misiones de Califòrnia. El llibre es diu MISIÓN OLVIDO. Una altra escriptora que renova a vendes és Sarah Lark, que finalitza la seva triologia sobre Nova Zelanda amb el llibre EL CRIT DE LA TERRA. I encara una altra escriptora que passa de la novel·la juvenil – Harry Potter – a novel·la per adults amb LA VACANT IMPREVISTA de la qual encara no en tenim massa referències, les que arribaven de Gran Bretanya no eren massa bones.

Per a persones amb curiositat sobre llibres i autors, l’escriptor Santiago Posteguillo ha redactat el llibre LA NOCHE EN QUE FRANKENSTEIN LEYÓ EL QUIJOTE. LA VIDA SECRETA DE LOS LIBROS, en el qual ens dóna detalls sobre qui va inventar l’ordre alfabètic o com va anar la publicació del Harry Potter.


D’aquest estil però molt més seriós per la condició dels autors trobem també la correspondència que van mantenir durant 3 anys dos escriptors tan carismàtics i remarcables com Paul Auster i J.M. Coetzee. Cartes on parlen una mica de tot i en les que expressen els seus diferents punts de vista: ARA I AQUÍ. CARTES 2008-2011.

Si us agraden les novel·les policíaques o més ben dit les interioritats dels criminals i dels advocats i jutges són molt recomanables dos llibres de Ferdinand von Schirach. El primer CRIMS, que és el que he llegit, molt ben escrit és corprenedor per la visió que ofereix dels criminals i de les seves circumstàncies. L’autor, provinent d’una important família alemanya i advocat de prestigi reconegut, narra casos reals amb una delicadesa i una cruesa que t’acosta als casos d’una manera poc usual. El segon és CULPA i encara està a la llista dels pendents. A part també hi ha novetats d’autors ja clàssics com Donna Leon, Les joies del paradís, Ian Rankin, Harlan Coben, John Connolly, i d’altres autors del gènere.

Naturalment també tenim els llibres ideals per regalar. Aquest any per a amants de la ciutat de Barcelona i de passejar-hi sabent per on van i la història de cada racó els recomanem amb entusiasme la reedició del llibre BARCELONA PAM A PAM d’ Alexandre Cirici amb anotacions d’ Itziar González. Cada itinerari està profusament explicat, amb planells i dibuixos. Després de parlar de dos llibres que s’expliquen passejant per ciutats com Londres i New York, per què no sortir a passejar per la nostra capital?


Per als nois i noies un llibre regal que a la biblioteca funciona molt bé és el MIRA, MIRA d’ Àngels Navarro. Un llibre per jugar i experimentar amb il·lusions òptiques. També és molt interessant CREA EL TEU LLIBRE D’ART de Marion Deuchars amb idees molt interessants per a nens i no tan nens.

De llibres il·lustrats també n’hi ha d’interessants, però potser la producció no és tan intensa com en anys anteriors. La il·lustració ben feta és cara i no estan els temps per massa dispendi. De totes maneres en Benjamin Lacombe ens torna a sorprendre amb els seus dibuixos a ONDINA i ROSSINYOL. Bonic el primer, encantador el segon.

Ens deixem molts títols, moltes referències, poesia, assaig, teatre, jocs, però és que només hem intentat oferir-vos una pinzellada del que hi ha per les llibreries, però com ja sabeu aquestes són botigues per passar-s’hi estona, mirar, triar, remenar, llegir una mica de cada llibre que ens sembli interessant, tornar a mirar, remenar i segur que sempre trobem algun llibre que ens cridi, que ens convidi a seure i a compartir una estona. BONES FESTES A TOTS!

BONES FESTES !  

Recomanacions de lectura.