Page 1

1η Διαφάνεια Χαιρετισμός προς το κοινό. Διαβάζουμε τον τίτλο του Project 2η Διαφάνεια Ως κύριος σκοπός των ερευνητικών ομάδων τέθηκε η διερεύνηση του φαινομένου της ενασχόλησης των ανθρώπων με τον Αθλητισμό και κατά πόσο η σχέση αυτή αποτελεί ή μπορεί να αποτελέσει τρόπο ζωής. Για τον λόγο αυτό το τμήμα χωρίστηκε σε τέσσερις ομάδες με τα εξής υπο-θέματα 1. Φαρμακοδιέγερση 2. Διατροφή και Υγεία (2 υπο-ομάδες) 3. Βία στα γήπεδα Σίγουρα, στις ημέρες μας είναι κοινά αποδεκτό ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό επιφέρει σημαντικά οφέλη στη ζωή του ανθρώπου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποιες πτυχές του αθλητισμού που πολλές φορές αμαυρώνουν την εικόνα του. Και σίγουρα μια από αυτές τις πτυχές είναι το φαινόμενο της φαρμακοδιέγερσης (doping)

3η Διαφάνεια Η φαρμακοδιέγερση είναι 1) Η χρήση ενός μέσου το οποίο είναι βλαβερό για την υγεία του αθλητή και είναι ικανό να αυξήσει την απόδοσή του Ο λόγος που διαλέξαμε και εργαστήκαμε επάνω σε αυτό το θέμα ήταν επειδή είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε για ένα φαινόμενο που συναντάται πολύ συχνά στις ημέρες μας και αν δεν προσέξουμε μπορούμε και εμείς να γίνουμε θύματά του.

4η Διαφάνεια Οι αθλητές συνήθως γνωρίζουν ότι το ντόπινγκ φέρνει παρενέργειες έως και το θάνατο αλλά πολλές φορές η προσωπική ανάγκη για διάκριση και νίκη τους κάνει να μην σέβονται το «ευ αγωνίζεσθαι». Για το λόγο αυτό είχαμε και έχουμε πολλά κρούσματα ντόπινγκ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τη δεκαετία του ’70 ο Μοχαμεντ Αλι, ο μεγαλύτερος πυγμάχος όλων των εποχών παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούσε εκχυλίσματα θυροξίνης ή ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα μερικές δεκαετίες αργότερα τιμωρήθηκε με 15ετή αποκλεισμό λόγο χρήσης ναρκωτικών ουσιών και εφεδρίνης. Το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα εμφανίστηκε στη κολύμβηση το 1865.


5η Διαφάνεια Οι παρενέργειες από τη χρήση αυτών των ουσιών είναι πολλές. Οι κυριότερες αναφέρονται στην: Αύξηση της Αρτηριακής Πίεσης, Μείωση Χοληστερόλης Υπέρταση Καρκίνος Αδυναμία Αναπαραγωγής κλπ Η χρήση αυτών των ουσιών αντιμετωπίζεται ποινικά από το νόμο και τις διεθνείς οργανώσεις ελέγχου. Παρόλα αυτά η καθημερινή ενασχόληση με τον Υγιή αθλητισμό δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω και φαίνεται ότι προσφέρει πολλά και σημαντικά στοιχεία στην Υγεία της ζωής των ανθρώπων.

6η Διαφάνεια Η συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό παρέχει τις βάσεις για μια καλή ζωή και υγεία. Είναι γνωστό ότι στους ασκούμενους παρατηρείται μειωμένη αρτηριακή πίεση, μεγαλύτερη αντοχή, σταθερό σωματικό βάρος και καλή ψυχική διάθεση. Η Υγεία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, οι διατροφικές του συνήθειες και φυσικά η άσκηση.

7η Διαφάνεια Η διατροφή των αθλητών είναι ισορροπημένη συνέπεια του τρόπου ζωής, κάτι που συνεχίζει και για όλα τα χρόνια της ζωής τους. Η σωστή διατροφή μαζί με την άσκηση αποτελεί τρόπο ζωής αφού όλοι οι αθλητές γνωρίζουν καλά το ποιο «καύσιμο» θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός τους. Και λέγοντας καύσιμο εννοούμε το είδος και την ποσότητα της καθημερινής τροφής. Έτσι, κάποιος που ασχολείται με τον αθλητισμό μαθαίνει να τρέφεται σωστά και να αποφεύγει τα βλαβερά προϊόντα που αργά ή γρήγορα θα έχουν επιπτώσεις στην Υγεία του.


8η Διαφάνεια Παρόλα αυτά, η ενασχόληση με τον αθλητισμό απαιτεί να καταναλώνουμε όλα αυτά που είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του σώματος. Ο αθλητής δεν ακολουθεί ένα διαιτολόγιο για να χάσει κιλά αλλά γιατί ξέρει τι του χρειάζεται. Ακόμα όμως και αν φάει κάτι παραπάνω, η άσκηση θα τον βοηθήσει να αποβάλει τις περιττές ουσίες, αφού θα τις κάψει κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επίσης, οι αθλητές γνωρίζουν να ενυδατώνονται σωστά και πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα όπως επίσης να χρησιμοποιούν ειδικά διαιτολόγια όταν υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις λ.χ. χορτοφάγοι

9η Διαφάνεια Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη νοσημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι πλέον αδιαμφισβήτητος. Η ποιοτική διατροφή είναι πλήρης σε ωφέλημα θρεπτικά συστατικά και έχει σκοπό να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες σε κάθε ηλικία. Στον αντίποδα η μη σωστή διατροφή και η απουσία άσκησης είναι κύριοι υπεύθυνοι παράγοντες για: -Καρδιαγγειακές Παθήσεις -Υπέρταση -Διαβήτη -Παχυσαρκία κλπ

Εκτός όμως από τα οφέλη στην βιολογική αξία των ανθρώπων μέσα αλλά και έξω στους αγωνιστικούς χώρους πολλές φορές παρατηρούνται φαινόμενα που σίγουρα δεν συμβαδίζουν με όλα όσα πρεσβέυει ο αθλητισμός που είναι πάνω απ’ όλα ο σεβασμός όλων. Και φυσικά μιλάμε για τα φαινόμενα της βίας στα γήπεδα.

10η Διαφάνεια Η ομάδα μας λοιπόν θέλησε να ασχοληθεί με αυτό το φαινόμενο που δυστυχώς αποτελεί από τα πιο μελανά σημεία του αθλητισμού. Η έκφραση βίας από όποια πλευρά και αν προέρχεται είναι καταδικαστέα και συνήθως φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η βία που σχετίζεται με αθλητικά γεγονότα ή ομάδες δεν αποτελεί μόνον Ελληνικό πρόβλημα και τα αίτια που την παράγουν έχουν διερευνηθεί διεθνώς με μεγάλη προσοχή.


11η Διαφάνεια

Ως πρώτη βασική αιτία, αναφέρεται κατά κανόνα η οργάνωση και η λειτουργία της σύγχρονης κοινωνίας, στα πλαίσια της οποίας η επιθετικότητα εμφανίζεται ως δομικό και όχι τυχαίο ή περιθωριακό στοιχείο. Επίσης, η ελλιπής επικοινωνία στα πλαίσια της οικογένειας, το διαλυμένο σχολείο, ο αδιάφορος δάσκαλος, αλλά και τα μηνύματα που αδιαμεσολάβητα περνούν στα παιδιά από την τηλεόραση, θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση της ανθρώπινης επιθετικότητας, η οποία βρίσκει στο χώρο του αθλητισμού ανοιχτό πεδίο έκφρασης, λόγω της ανωνυμίας που προσφέρει η ανάμειξη με το πλήθος Τέλοςως βασική αιτία μπορούμε να θεωρήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του χώρου του αθλητισμού. Ο αθλητισμός, επιτρέπει την «ταύτιση» των ατόμων με την ομάδα τους, την «οπαδοποίησή» τους . Ο «οπαδός» αισθάνεται κάθε επιτυχία ή αποτυχία της ομάδας σαν προσωπική του υπόθεση. Και σίγουρα είναι τουλάχιστον ειρωνικό μέσα σε ένα περιβάλλον όπου ο καλύτερος αποκτά τη δύναμή του από την ισχύ του ηττημένου να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα.

12η Διαφάνεια Μέσα στο ταξίδι μας στο χώρο της διερευνητικής μάθησης προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το φαινόμενο του αθλητισμού από διάφορες πλευρές, όχι απαραίτητα δείχνοντας ότι όλα είναι θετικά. Είναι σαφές ότι όλα όσα μας απασχόλησαν αποτελούν ένα μόνο μικρό τμήμα του πολυδιάστατου φαινομένου του αθλητισμού. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι : Η σχέση με τον αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή γενικότερα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων θετικά. Η σχέση με τον αθλητισμό είναι σχέση ζωής


13η Διαφάνεια Για τη διερευνητική μάθηση χρησιμοποιήσαμε: 1. Διαδίκτυο 2. Βιβλιοθήκες 3. Εφημερίδες Επίσης εμπλακήκαμε στην διαδικασία της Ιστοεξερεύνσηης (webquest) και δημιουργήσαμε και μια ιστοσελίδα

14Η Διαφάνεια Σας Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

Γυμναστική για τη γυμναστική ή τρόπος ζωής;  

Ερευνητική εργασία Α' Τετραμήνου 2011-12, των μαθητών της Α λυκείου του 2ου ΓΕΛ Ζακύνθου. Θέμα: Γυμναστική