Page 1

â‚Ź 1,50

2 0 1 1 / 2 0 1 2 Kaatsheuvel - Loon op Zand - De Moer


Er zijn wel 1001 redenen om de gemeente Loon op Zand te ontdekken... Bezoek Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, de wondere wereld van De Efteling, Landgoed Huis ter Heide en ’t Blauwe Meer / Experience Island voor een onvergetelijke indruk. Ervaar de Brabantse gemoedelijkheid en gastvrijheid in de gezellige dorpskernen Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer. Geniet van top accommodaties, sfeervolle horecagelegenheden en de lokale evenementen. Benieuwd naar wat er nog meer te beleven valt? Stel uw bezoek niet langer uit, kom en ontdek hoe verrassend gezellig, bijzonder avontuurlijk en natuurlijk vertrouwd gemeente Loon op Zand is!

Beleef de vele mogelijkheden van

Loon op Zand

www.1001xloonopzand.nl


De gemeente Loon op Zand, die wordt gevormd door de dorpskernen Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer, heeft bezoekers veel te bieden in een gemoedelijke en gastvrije omgeving.

1001 redenen om de gemeente Loon op Zand te ontdekken… Gehele jaar rond vertier in avonturen- en verhalenland

Loon op Zand is een mooie gemeente met twee landelijke bekende topattracties: het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en attractiepark De Efteling. Er is een veelzijdig en divers aanbod, voor jong en oud, individu of groep, consument of zakelijk persoon, nationaal en internationaal. Loon op Zand biedt de unieke combinatie van diversiteit voor één of meerdere dagen en het gehele jaar rond vertier in avonturen- en verhalenland. 1001x Loon op Zand! Bezoek Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, de wondere wereld van De Efteling, Landgoed Huis ter Heide en ’t Blauwe Meer / Experience Island voor een onvergetelijke indruk. Geniet tijdens een wandel- of fietstocht van prachtige natuurgebieden zoals Landgoed Huis ter Heide in De Moer, de duinen, Landgoed Plantloon, open landbouwgebied, bossen en vennen. En hopelijk vanaf dit jaar ook het heringerichte Loonsche Land. Voor ruiters en menners zijn er ook diverse mooie routes. Zoek de avontuurlijke buitenbeleving op bij ’t Blauwe Meer / Experience Island. Maak kennis met de cultuurhistorie en bezoek de fraaie rijksmonumenten, volg de kunstroute. Kortom er is voor elk wat wils in onze gemeente. Ervaar de Brabantse gemoedelijkheid en gastvrijheid in de gezellige dorpskernen Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer. In Kaatsheuvel wordt op dit moment hard gewerkt aan de realisatie van het Bruisend Dorpshart. Diverse bungalows, hotels, campings, kampeerboerderijen en pensions bieden u de mogelijkheid de gemeente Loon op Zand op uw gemak te bezoeken. Het aanbod, ook voor grote groepen, varieert van eenvoudig verblijf tot wat luxueuzer, het hele jaar rond. Daarnaast is het een mooi vertrekpunt voor diverse uitstapjes in Bijzonder Brabant. Deze gids helpt u op weg in de gemeente Loon op Zand. Natuurlijk kunt u ook altijd een bezoek brengen aan het VVV-kantoor in Kaatsheuvel. De medewerkers staan graag voor u klaar! Ik wens u een prettig, ontspannen verblijf toe in onze mooie gemeente. Met vriendelijke groet,

Inhoud 4 Welkom in de g­ emeente Loon op Zand

Een gevarieerde bestemming

VVVopKaatsheuvel, 7 Loon Zand

en De Moer

Winkelen en informeren

14 De Natuur in de g­ emeente Loon op Zand Rust en ruimte

18 Praktische informatie

18 Toeristisch ABC 34 Belangrijke telefoonnummers 36 42 46 47

en wetenswaardigheden Evenementen kalender 2010 Plattegronden Loon op Zand een goede keuze Wat & waar

Colofon Deze brochure is een uitgave van: VVV Kaatsheuvel - Loon op Zand - De Moer Peperstraat 6, 5171 EC Kaatsheuvel Tel. 0416 277 719, Fax 0416 284 620 info@vvvkaatsheuvel.nl www.vvvkaatsheuvel.nl Ontwerp en productie: 2d studio in vorm Roulet 2, 5171 SE Kaatsheuvel Tel. 0416 674 624, Fax 0416 674 634 info@2dstudio.nl www.2dstudio.nl Disclaimer De inhoud van deze brochure is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Voor eventuele onjuistheden of veranderingen kan de uitgever geen verantwoordelijkheid aanvaarden.

Wim Luijendijk, Burgemeester gemeente Loon op Zand

3


Als vakantiebestemming zijn Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer in trek zowel voor dagtochten als voor een langer verblijf. De hotels, campings, pensions en kampeerboerderijen hebben prima accommodaties en zijn meestal fraai gesitueerd. Hier vindt men de gastvrijheid die spreekwoordelijk is voor Brabant. Ook de diverse cafés en restaurants staan hiervoor garant.

✿✿

Loon op Zand

Gemeente Loon op Zand een gevarieerde bestemming Gemeente Loon op Zand: in het hart van Brabant De gemeente Loon op Zand ligt in het Hart van Brabant. Centraal gelegen, zodat u zich ook dicht bij andere bezienswaardigheden bevindt. Moderne steden als Tilburg en Eindhoven en historisch interessante steden als Den Bosch en Breda zijn redelijk dichtbij. Midden-Brabant is ook beroemd om zijn unieke attractieparken. U treft hier niet alleen de Efteling, maar ook het Safaripark in Hilvarenbeek. U ziet, Loon op Zand leent zich ook uitstekend om van alles te ondernemen in de regio. Voor een kort of langer verblijf, voor uw rust, voor ongeëvenaard vertier of gewoon voor uw plezier: u bent welkom bij ons in Loon op Zand!

4

Loon op Zand De oudste van de drie kernen is Loon op Zand, in de Middeleeuwen Venloon geheten vanwege de ruime aanwezigheid van vennen en veengronden. Van het einde van de 14de eeuw tot in de eerste helft van de 17de eeuw was de turfwinning dan ook de belangrijkste bron van inkomsten. In de 18de eeuw kwam hier de schoen- en lederindustrie op gang. Door de ligging bij het stuifzandgebied van de Loonse en Drunense Duinen ontwikkelde de plaatsnaam zich van Venloon op ’t Sandt via Loon op ’t Sandt tot Loon op Zand. Loon op Zand is een karakteristiek Brabants dorp met een oude kern. De fraai gerestaureerde, ruim 600 jaar oude kerk van St. Jans Onthoofding en het Witte Kasteel zijn de meest markante gebouwen.


✿ ✿✿ ✿

✿ ✿✿

Kaatsheuvel

tse gemeente Loon o raban p Za B e D nd

De Moer

bes taa tu

it de

o on l, Lo drie k erkdorpen Kaatsheuve

Kaatsheuvel Reeds voor 1400 ontstond bij Loon op Zand een gehucht, waarvan de oudste naamsvermelding Kesthovel werd aangetroffen in een archiefstuk uit 1506. Het aantal inwoners van het latere Kaatsheuvel is vanaf 1800 onstuimig gegroeid. Met zo’n 16.600 inwoners is het nu de grootste woonkern van de gemeente. Een gezellig en dynamisch dorp met onder andere attractiepark de Efteling, moderne winkelstraten, tennisbanen, een snookercentrum en maneges. Kortom, te veel om op te noemen.

and pZ

D en

k e el , di r e o eM

igen karakter h ebb een e

en.

De Moer De Moer, eveneens ontstaan in de 14de eeuw, is altijd klein gebleven. Zijn naam dankt dit dorpje aan de ligging in een veengebied: ‘moer’ betekent veengrond of moerassig land. Het uitbaten van veen door het steken van turf wordt ook wel ‘uitmoeren’ genoemd. Wie de sfeer van het oude Brabant wil proeven, moet beslist een bezoek aan De Moer brengen. Het is een ideale uitvalsbasis om de landelijke en bosrijke omgeving te verkennen.

✿ 5


Wandelroutenetwerk Loonse en Drunense Duinen Gebaseerd op het populaire knooppuntensysteem en ontsluit in totaal 125 km aan bijzondere wandelpaden in de Loonse en Drunense Duinen. Het biedt mogelijkheden van een kort ommetje tot meerdaagse tochten, waardoor wandelaars hun eigen route op maat kunnen bepalen. De kaart € 4,- en de gids € 6,-zijn te koop bij het VVV.

WELKOM IN DE MEEST INSPIRERENDE KEUKENZAAK VAN NEDERLAND

WWW.MANDEMAKERS.NL

Barendrecht Pesetastraat 2 tel. (010) 4837596

6

Beuningen Hadrianussingel 35 tel. 024-6790250

MM2011022801 Advertentie 200x200 v02.indd 1

Groningen De Sontweg 1 tel. (050) 4062565

Kaatsheuvel Rechtvaart 8 tel. (0416) 279269

Wateringen

‘s Gravenzandseweg 23 tel. (0174) 220566

Woerden

Finse Golf 2 tel. (0348) 480460

Zutphen

Gerritsenweg 16 tel. (0575) 543553

Zwolle

Marsweg 37a tel. (010) 4837596

Nordhorn Duitsland

Thüringer Straße 1 tel. 0049-5921-30839-0

15-3-2011 11:19:06


✫✫ ✫

VVV KLM

Toeristische informatie over plaats en streek

Bij de VVV kunt u terecht voor de meest uiteenlopende informatie. Ook voor bijvoorbeeld busdagtochten en theatervoorstellingen. Naast een grote hoeveelheid gratis beschikbare folders en brochures, heeft het VVV-kantoor ook diverse andere artikelen, brochures en souvenirs in de verkoop. Typisch Loon op Zand • • • • • • • • •

Efteling Poortpas Ansichtkaarten van de Efteling Efteling CD-rom Fiets-/wandel-kunstroute Kaatsheuvel Wandelroutenetwerk Loonse en Drunense Duinen Themagids Loonse en Drunense Duinen Plattegrond Gemeente Loon op Zand Pentekeningen Loon op Zand/Kaatsheuvel v.a. Souvenirs - Paraplu - Damesshawl - Loon op Zand-loper - Beeldje Schoenmaker - Diverse andere beeldjes v.a. - Stickers gemeente Loon op Zand v.a.

Algemeen e 32,00 e 0,75 e 18,13 e 2,50 e 4,00 e 6,00 e 4,95 e 2,27 e 6,58 e 13,50 e 8,85 e 21,95 e 10,20 e 0,45

• • • • • • • • • • • • •

Cadeaubonnen in diverse coupures - VVV Cadeaubon - Nationale Dinercheque - Nationale Bioscoopbon - Nationale Theater- en Concertbon - Bol.com bon Diverse fietsroutes Noord-Brabant Diverse fietsgidsen Noord-Brabant Diverse wandel en fietsknooppunten netwerken Wandelkaart Oisterwijkse bossen en vennen Ruiterkaart door het grensland van Taxandria Topografische kaarten Stadsplattegronden ANWB Autoroutes VVV-gidsen per provincie, streek of gebied Voucher voor een Ballonvaart Speurtocht Loonse en Drunense Duinen Delfts Blauw artikelen

v.a. v.a. v.a. v.a. v.a. v.a. v.a.

e 1,50 e 7,50 e 5,50 e 6,95 e 4,00 e 6,80 e 3,95 e 2,50 e 2,00 e 175,00 e 4,00 e 1,50

(Prijswijzigingen voorbehouden)

✫✫ 7


VVV

Cadeaubonnenwinkel van Nederland Op zoek naar een cadeau dat echt op prijs wordt gesteld? Denk dan een aan een cadeaubon. Door de ontvanger altijd gewaardeerd. Zeker nu u bij de VVV winkel keuze heeft uit maar liefst 5 verschillende, leuke, originele cadeaubonnen.

✫✫ De VVV Cadeaubon De VVV cadeaubon is de populairste cadeaubon van Nederland met meer dan 6 miljoen verkochte bonnen per jaar. Met deze cadeaubon kunt u bijna overal terecht. U doet iemand een groot plezier met het geven van een VVV cadeaubon. De ontvanger kan dan namelijk een cadeau naar eigen wens uitzoeken. Omdat de VVV cadeaubon bijna overal wordt geaccepteerd is deze cadeaubon geschikt voor alle gelegenheden. Nationale Diner Cheque Met deze cadeaubon kan de ontvanger terecht bij zo’n 1500 restaurants die zijn aangesloten bij de Nationale Diner Cheque waardoor er altijd in de directe omgeving is te genieten van een overheerlijk diner.

✫✫ 8


✫✫ ✫ Bioscoopbon Een gezellig avondje naar de film. Bij de VVV kunt u terecht voor het leukste cadeau in het donker. De Nationale Bioscoopbon wordt geaccepteerd bij alle bioscopen en film-huizen in Nederland. Theater- & Concertbon De VVV is het adres voor de enige bon met applaus. Een gepast cadeau voor de liefhebber van het theater of een goed concert. U hoeft er niet meer op speciale openingstijden voor langs de theaterkassa; deze is alle dagen verkrijgbaar bij de VVV winkel. Bol.Com bon De bon die in te leveren is bij de grootste mediawinkel van Nederland

Proef de plaatselijke specialiteiten BIER • Trippelaer • Horn’s wit • Horn’s bock • Kaats Witje • Meibock • Dobbelaer • Oktoberbock • Turfstekersbier BITTERDRANKJE/LIKEUR • ’t Turfstekertje, kruidenbitter • St. Janneke, kruidenbitter • ‘t Duinpiepertje, vanillelikeur • Un Klutske • De Schout van Loon op Zand, jonge jenever BROOD & BANKET • Mikkemannen, september t/m december • Lievekenskoek • Het Moers Turfke • Theeturfkes (op bestelling) • Schoenmakertje

9


Ontdek

op de fiets of te voet

de gemeente Loon op Zand De bossen, heide, vennen, rivieren en hun bewoners wachten een nadere kennismaking in alle rust af. Op de fiets of te voet; je komt tot rust in Midden-Brabant.

Op de fiets cultuur opsnuiven Pittoreske dorpjes met een cafeetje en een marktplein omzoomd door lindebomen. Bijzondere musea, mystieke gebouwen; er is van alles te zien in Midden-Brabant. Bij het VVV zijn diverse fietsroutes verkrijgbaar. Een aantal kaarten werken volgens het fietsroutenetwerk. U bepaalt zelf uw route en het aantal kilometers dat u wilt fietsen. U fietst van knooppunt naar knooppunt. Natuurlijk zijn er ook kaarten verkrijgbaar met duidelijk beschreven routes die u mee nemen naar de prachtige, afwisselend bosrijke en landelijke omgeving van onze gemeente. Ontdek ook nieuwe routes op www.vvv.nl via de unieke fietsroutezoeker. Stap ook eens af! Allerlei leuke bezienswaardigheden voor groot en klein zijn in Midden-Brabant te vinden. Er is dus van alles te doen. In het agrarisch gebied rondom de Loonse en Drunense Duinen zijn diverse bedrijven gevestigd die zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband ‘Goed bekeken, bij de Duinboeren achterom’. U kunt hier terecht voor overnachtingen, voor een interessante excursie of voor overheerlijke streekproducten. Uiteraard bent u ook van harte welkom om te voet te genieten van de natuur. U mag tussen zonsopgang en zonsondergang vrij wandelen op de daarvoor bestemde wegen en paden. Bij het VVV heeft u een ruime keuze wandelroutes en -kaarten. Veel wandel- en fietsplezier!

✫✫

10


m Ko

o vo

e fiets- en wandelroutes V! en het b ooist m este advies naar het VV e rd

✫✫ ✫ Een greep uit onze collectie wandel- en fietskaarten

11


Kijk ook eens op: www.bijzonderbrabant.nl www.uitinbrabant.nl www.vvv.nl

✫ ✫✫ 12

www.vvvkaatsheuvel.nl

Wilt u iets leuks gaan doen? Zoekt u een activiteit voor een groep? Kunt u die ene camping niet vinden? Of u wilt gewoon wat meer weten over onze gemeente. Kijk dan eens op de website www.vvvkaatsheuvel.nl. Daar vindt u alles wat de gemeente Loon op Zand u te bieden heeft. Maar u vindt er ook meer informatie over de Efteling en het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen.


✫✫

Al langer hadden wij het plan om eens een kunstroute uit te geven langs alle kunstwerken die de gemeente Loon op Zand rijk is; maar wegens tijdgebrek kwam het er maar steeds niet van. Toen de VVV 50 jaar bestond dachten we: “het is nu of nooit”. Wij wilden de route op die dag presenteren.

Fiets/wandel-

kunstroute Kaatsheuvel Wij zijn toen begonnen met alle openbare kunstwerken te inventariseren en op papier te zetten. D.w.z. met precies het jaar erbij, wanneer, waarom en door wie het gemaakt is. Dat was nog niet zó eenvoudig en er ging natuurlijk heel veel tijd in zitten. Van sommige kunstwerken van meer dan 25 jaar oud, was bijvoorbeeld de maker al overleden en had het gebouw alweer een andere functie gekregen; maar door met veel mensen te praten en te bellen zijn we overal achter gekomen. Wat indruk maakte was het kapelletje (Rijksmomument) op het kerkhof van de RK Kerk Martelaren van Gorcum aan de Erasstraat in Kaatsheuvel; vol met columbariums, prachtige beelden en tal van relikwieën. (Eigenlijk zou iedereen daar eens moeten komen). Al met al was het heel erg leuk om te doen; we hebben er samen heel veel plezier aan beleefd en het is een leuke kleurrijke folder geworden. De route is 12 km; voor wie de route te lang is, men kan hem ook in tweeën delen: in een stuk van 4 of 8 km. De route is te koop voor € 2,50 bij de VVV aan de Peperstraat te Kaatsheuvel. Lidie en Jacky Informatrices van de VVV

13


Een van de bekendste natuurgebieden van Natuurmonumenten in Midden-Brabant is het stuifzandgebied Loonse en Drunense Duinen. Vanaf 3 april 2002 heeft dit natuurgebied de status ‘Nationaal Park’. Dit betekent dat er extra aandacht is voor natuurbehoud en natuurherstel, recreatie en natuurbeleving. Het Landgoed Plantloon is een bijzonder mooi gedeelte van de Loonse en Drunense Duinen.

Ontdek Natuurmonumenten beheert behalve het stuifzand ook bossen en kleinschalige akkerlandjes. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Bij de VVV Kaatsheuvel kunt u een wandelkaart kopen waarop de routes zijn aangegeven. Of u loopt van knooppunt naar knooppunt. Over het stuifzand kunt u vrij wandelen, maar daarbuiten dient u op wegen en paden te blijven, zodat dieren niet verstoord en planten niet vertrapt worden. Honden moeten aangelijnd zijn, behalve op de honden loslooproutes. Fietsers zijn welkom op de vele verharde fietspaden. Voor ATB-ers (mountainbikes) is een speciale route aangelegd. Ruiters kunnen gebruik maken van de aangegeven ruiterpaden (vergunningen voor MTB en ruiters verplicht).

m de gemeente Rondo Loo n

14

op

Za nd l

igg en dui z

Landgoed Huis ter Heide Huis ter Heide is een afwisselend landgoed ten zuiden van de Efteling. Het bestaat uit twee delen. In het noorden liggen vooral naaldbossen en in het zuiden naast bossen ook landbouwpercelen en een vennengebied. De vennen liggen op een plaats waar enkele jaren geleden nog maïsakkers waren. Door natuurherstel heeft Natuurmonumenten hier een aantrekkelijke uitbreiding van het landgoed kunnen realiseren. Door het landgoed zijn gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Ze beginnen bij Café-Restaurant ’t Maoske in De Moer. Bij de VVV Kaatsheuvel is een folder verkrijgbaar.

rmd en beheerd door de Vere nigi besche n e d ng wor end e Nat Z . d en hec uur tares natuurgebie mo num enten.


De Natuur in de 足gemeente Loon op Zand Excur足sies Ga eens mee met de boswachter, te voet of op de fiets. Natuurmonumenten organiseert jaarlijks tientallen excursies door de natuur rond Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer. Het is een mooi gebied waarvan het meest bekend is het stuifzandgebied van de Loonse en Drunense Duinen. Daarnaast behoren tot dit Park; het Landgoed Plantloon, de beboste Loonse Hoek, het open landbouwgebied het Hengstven en het beek- en moeraslandschap de Brand. Kortom; een variatie aan natuurterreinen om van te snoepen! Voor informatie Beheereenheid Midden Brabant, 013-5159345 Boswachters Lex Querellle, 06-54295156 Frans Kapteijns, 06-54295330

15


Het grootste

stuifzandgebied in Europa In de “achtertuin� van de gemeente Loon op Zand ligt een Nationaal Park waar deze gemeente best trots op mag zijn. In 2004 is dit park zelfs uitgeroepen tot Mooiste Plek van Brabant. De nominatie is tot stand gekomen door een georganiseerde wedstrijd op de landelijke televisie. Hier uit blijkt dus dat niet alleen de mensen uit de directe omgeving het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen erg waarderen, maar ook de mensen die wat verder weg wonen.

16


Nationaal Park Het is een mooi gebied waarvan het meest bekend is het stuifzandgebied van de Loonse en Drunense Duinen. Daarnaast behoren tot dit Park; het Landgoed Plantloon, de beboste Loonse Hoek, het open landbouwgebied het Hengstven en het beek- en moeraslandschap de Brand. Kortom; een variatie aan natuurterreinen om van te snoepen! Het stuifzandgebied is zelfs één van de grootste in Europa. Rond dit gebied zijn in de 19e eeuw uitgestrekte bossen aangeplant die - in tegenstelling tot de open zandvlakte - op enkele plekken nat zijn. De Brand is een van de laatste resten Brabants broeklandschap met vochtige graslanden en moeras. Opgeteld is het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen ruim 3.500 hectare en sinds 2002 een Nationaal Park. Veel te doen Het Nationaal Park is het hele jaar toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang en is bijzonder geschikt om te voet te verkennen. Er zijn daarom verschillende gemarkeerde routes uitgezet, die beginnen bij de toegangspoorten. Alleen in het open stuifzandgebied mag u overal lopen. Ook als fietser komt u op de meest mooie plekken, maar zo af en toe de fiets eens aan de kant zetten is een aanrader.

Voor mountainbikes is een speciale route uitgezet. Iedereen die van de route gebruik wil maken, is jaarlijks verplicht een sticker te kopen a € 5,00. Deze stickers zijn onder andere te koop bij de toegangspoorten. Ruiters en menners hebben bijna 100 kilometer route tot hun beschikking. Per paard is een jaarvergunning van € 10,- verplicht of een weekkaart van € 4,-. Deze vergunningen zijn onder andere te koop bij de toegangspoorten. Activiteiten Onder leiding van ervaren Duingidsen kunt u extra genieten van dit Nationaal Park. Er zijn twee keer per maand excursies waarvoor u zich individueel kunt aanmelden. Maar u kunt ook voor úw groep een excursie op maat aanvragen! Zoals u dus kunt lezen bent u van harte welkom in dit bijzondere gebied.

Frans Kapteijns Natuurmonumenten

Welkom in het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen MEER INFORMATIE • Excursies op maat IVN consulentschap Brabant Tel. 0411-614111 • Ruitervergunningen Kantoor Natuurmonumenten Midden-Brabant Tel. 013-5159345 • Overige informatie Bezoekerscentrum Oisterwijk Tel. 013-5231800 www.nationaalpark.nl/ldd

17


Toeristisch ABC

Amusementscentrum

Banken

Rabobank Kaatsheuvel

Ostrea

Aspergeboerdeij Van Iersel

Gasthuisstraat 3a 5171 GC Kaatsheuvel 0416-281150

Horst 38 5171 RA Kaatsheuvel 0416-669100

Appartementen

Schoorstraat 63A 5071 RC Udenhout 013-5113404 p.van.iersel@planet.nl

Rabobank Loon op Zand

(Vanaf 10 pers) Het bedrijf teelt voornamelijk oesterzwammen en shii-take. Zijstraat 20 5l76 NG De Moer 013-5156010

www.ostrea-vof.nl

‘t Vaartje 108 5165 ND Waspik 0416-312568 info@delangendam.com www.delangendam.com

Toy Toy Amusementscentrum

J. Broeders

Pastoor Kampstraat 20 5156 NP De Moer 013-5159593 buitenverblijven@home.nl

’t Maoske Middelstraat 24 5176 NJ De Moer 013-5159295 info@maoske.nl www.maoske.nl

Attractiepark

Efteling Europalaan 1 5171 KW Kaatsheuvel Informatielijn: 0900-0161 informatie@efteling.com www.efteling.com

18

Kerkstraat 5 5175 BA Loon op Zand 0416-669100

ABN/AMRO bank Hoofdstraat 38 5171 DD Kaatsheuvel 0900-0908

Bed & breakfast (zie Pensions)

Bedrijven te bezoeken Bierbrouwerij De 3 Horne (Vanaf 10 pers) Marktstraat 40a 5171 GP Kaatsheuvel 0416-275666

Graanmolen De Couwenberg (Alleen op afspraak) Vaartstraat 102 5171 JG Kaatsheuvel 0416-530031 www.restaurantdemolen.nl

Blauwe Bessen Kwekerij Hil en de Moer Capelsedreef 1b 5171 NB Kaatsheuvel 0416-333085

Agrarische arrangementen www.oppadmethetkarrewiel.nl

Maisdoolhof Half juli - half okt. Mini-camping De Zandley Schoorstraat 30 5071 RC Udenhout camping@dezandley.nl www.dezandley.nl

De Langendam

Galerie Arti Jean Luxemburgstraat 27-29 5171 PK Kaatsheuvel 0416-313925 Geopend elke vrijdag 13.00-18.00 uur of op afspraak.

Pat’s Kitchen Kookstudio/ Catering Winterdijk 13 5141 JP, Waalwijk Tel. 06-51234231 info@patskitchen.nl www.patskitchen.nl

Kinderworkshops Pukkemuk Vaartweg 192A 5106 NG Dongen-Vaart


Grieks - Tuin - Restaurant Geopend: elke dag van 16.00 - 23.00

Gasthuisstraat 53, 5171 GD Kaatsheuvel (bij De Efteling) Fax/Tel. 0416-27 20 33 info@mykonoskaatsheuvel.nl, www.mykonoskaatsheuvel.nl

Toeristisch ABC

Bistro’s

(zie Horeca)

Bungalows

De Roestelberg (Boomgalows) Roestelbergseweg 2 5171 RL Kaatsheuvel 0416-333079 www.de-roestelberg.nl

Efteling Bosrijk Eftelingsestraat 7 5171 AA Kaatsheuvel 0900-0161 www.efteling.com

’t Haasje Recreatiepark Klein Oosterhout 1a 4903 RX Oosterhout info@haasjeoosterhout.nl www.haasjeoosterhout.nl

Buurtbus Lijn 205

Camping Duinlust

Oisterwijk - Biezenmortel Udenhout - Loon Op Zand Kaatsheuvel - De Moer Dongen

(Met buitenbad) Duinlaan 1 5171 RN Kaatsheuvel 0416-272775

Busdiensten

Café’s/cafetaria

’t Haasje Recreatiepark

VEOLIA lijn 136 Tilburg - Kaatsheuvel Waalwijk - Den Bosch (plus tussenliggende plaatsen)

(zie Horeca)

Campings

Recreatiepark Droomgaard

De Klokkenweide

VEOLIA lijn 168

(Met binnen- en buitenbad) v. Haestrechtstraat 24 5171 RL Kaatsheuvel 0416-272794 info@droomgaard.nl www.droomgaard.nl

Klokkenlaan 37 5175 NV Loon op Zand 0416-362034 06-51639110 www.klokkenweide.nl

Eftelingdienst, rijdt als de Efteling geopend is (vanuit Den Bosch naar de Efteling)

Recreatiepark/Brasserie Het Genieten

Pukkemuk Vaartweg 192A 5106 NG Dongen-Vaart 013-5159930 www.pukkemukhoeve.nl

VEOLIA lijn 137 Tilburg - Kaatsheuvel Waalwijk - Den Bosch

VEOLIA lijn 169 Eftelingdienst, rijdt als de Efteling geopend is (vanuit Tilburg naar de Efteling)

(Met water-speeltuin) Roestelbergseweg 3 5171 RL Kaatsheuvel 0416-561575 info@hetgenieten.nl www.hetgenieten.nl

Klein Oosterhout 1a 4903 RX Oosterhout info@haasjeoosterhout.nl www.haasjeoosterhout.nl

Mini-camping De Hoefstal Horst 7a 5171 RA Kaatsheuvel 06-53228086 campingdehoefstal@home.nl www.dehoefstal.com

Mini-camping De Zwammenberg Zijstraat 20 5176 NG De Moer 013-5156010 info@dezwammenberg.nl www.dezwammenberg.nl

VEOLIA lijn 300 Tilburg - Kaatsheuvel Waalwijk - Den Bosch

19


Camping de Hoefstal Online reserveren 950 meter lopen naar de Efteling Voor iedereen die van rust en natuur houdt Om lekker te genieten tel 06 53228086

www.camping.dehoefstal.com

Fietsverhuur Fietsverhuur

„De Rustende Jager” - Damesfietsen - Herenfietsen - Kinderfietsen - Tandems - Mountainbikes - Kinderzitjes - Fietsroutes - Steps

Bezorgservice op locatie prijs op aanvraag

013 - 511 12 69 U vindt ons ook op onze internetsite: www.de-rustende-jager.nl e-mail: info@de-rustende-jager.nl

Toeristisch ABC

Vervolg campings Mini-camping De Klokkenweide

Klokkenlaan 37 5175 NV Loon op Zand 0416-362034 informatie@klokkenweide.nl www.klokkenweide.nl

Mini-camping ’t Kraanven (Ook kampeerboerderij en huifkarverhuur) Kraanven 25 5175 PE Loon op Zand 0416-361479 info@kraanven.nl www.kraanven.nl

Boerderijcamping Pukkemuk Hoeve Vaartweg 192a 5106 NG Dongen-Vaart 013-5159930 info@pukkemuk.nl www.pukkemukhoeve.nl

20

Duinexpres (wegtrein) H. Brouwers

Mini Camping De Zandley

Bernsehoef 9 5171 PJ Kaatsheuvel 0416-273207

Galgeneind 6 5176 NN De Moer 013-5159247

Mini-camping Le Silence

Evenementen

Schoorstraat 30 5071 RC Udenhout 013-5110023 camping@dezandley www.dezandley.nl

Zijstraat 23 5176 NG De Moer 013-5159246

Fietsverhuur

Mini-camping Bernehoeve

(zie pag. 23 )

De Rustende Jager

Gasthuisstraat 17 5171 GC Kaatsheuvel 0416-283084 info@postfietsen.nl www.postfietsen.nl

(Ook mountainbikes tandems en fietstransport) Oude Bosschebaan 11 5074 RC Biezemortel 013-5111269 info@de-rustende-jager.nl www.de-rustende-jager.nl

FietsFIX

Fitness

(Tevens paardenpension) Udenhoutseweg 1 5175 NX Loon op Zand 0416-361583l

Hoge Steenweg 37 5175 AG Loon op Zand 0416-851851 info@fietsfix.com www.fietsfix.com

Schotsestraat 4c 5171 DT Kaatsheuvel 0416-540000

Caravanbedrijf

Café Terras De Klinkert

Boerderijcamping Van Loon’s Hoekske Van Haestrechtstraat 17a 5171 RB Kaatsheuvel 0416-335758 / 0620935679

Boerderijcamping De Kommer

Mini-camping De Zandley

Caravans & Campers Fred Heijda

Schoorstraat 30 5071 RC Udenhout 013-5110023 camping@dezandley.nl www.dezandley.nl

De Hoogt 4a 5175 AX Loon op Zand 0416-362828 info@fredheijda.nl www.fredheijda.nl

Post fietsen

De Klinkert 1 5151 RD Drunen 0416-373329

Family Fit Healthcenter

More Sports Hoofdpoort 107 5171 DN Kaatsheuvel 0416-530243


Kampeerboerderij ’t Kraanven ’t Kraanven is gelegen tussen Nationaal Park de Loonse- en Drunense Duinen en natuurgebied Huis ter Heide. Wij zijn het gehele jaar geopend voor o.a. scholen, verenigingen, ponykampen en familiegroepen. Naast de kampeerboerderij kunt u gebruik maken van de speelhal, huifkarverhuur en mini-camping.

Bel voor meer informatie: 0416 – 361479 Fam. van Gorkom, Kraanven 25, 5175 PE Loon op Zand, www.kraanven.nl, E-mail; info@kraanven.nl.

Kerkstraat 2 Loon op Zand tel. 0416 36 21 58 info@loonskwartier.com www.loonskwartier.com Café-Cafetaria

Tot ziens bij Mija en Jeroen Toeristisch ABC

Fotografen

Foto Videocentrum R.P.Q. Hoofdstraat 61 5171 DJ Kaatsheuvel 0416-282312 info@rpq.nl www.rpq.nl

Foto Bardie Mgr. Völkerstraat 36 5171 JN Kaatsheuvel 0416-273706

Gemak & Foto Van Wezenbeek Hoofdstraat 78 5171 DE Kaatsheuvel 0416-273127

Gemeentehuis

Gemeentekantoor Kaatsheuvel Modelleur 13 Ingang B 5171 SL Kaatsheuvel 0416-289111 www.loonopzand.nl Geopend: ma t/m do 8.30-12.30 uur en 13.30-17.00 uur. Vrij 8.30-12.30 uur.

Bureau Burgerzaken/ Gemeentewinkel Kaatsheuvel Nieuwe Markt 5 (ingang achterzijde) 5171 EJ Kaatsheuvel 0416-289111 Geopend: ma t/m vrij van 8.30-12.30 uur en woensdagmiddag van 13.30-19.30 uur

Gildeschieten

Bar Brasserie Boslust Schoorstraat 37 5071 RC Udenhout 013-5110117 www.brasserieboslust.nl

Golfbaan

Efteling Golfpark Veldstraat 6 5171 NB Kaatsheuvel 0416-288399 18-holesbaan, drivingrange en par 3 oefenholes. Geopend: dagelijks bij daglicht. Clubhuis en restaurant gehele jaar geopend.

Hengelsportvereniging Den Berndijk Langemeer 9 5171 WK Kaatsheuvel 0416-275060

Hitmobiel (Rondrit in geschakelde koetsjes voor bejaarden, kleine kinderen en gehandicapten)

Hotel-Herberg-Manege Van Loon Kloosterstraat 119 5175 PB Loon op Zand 0416-361519

Hittax (Paardrijden voor onervaren ruiters)

Hotel-Herberg-Manege Van Loon Kloosterstraat 119 5175 PB Loon op Zand 0416-361519

Horeca

Hotel-Restaurant De Kroon Gasthuisstraat 140 5171 GJ Kaatsheuvel 0416-273567 hotelkaatsheuvel@planet.nl www.hotelkaatsheuvel.nl

Hotel-Restaurant De Joremeinshoeve Lage Zandschel 17 5171 TD Kaatsheuvel 0416-274527 info@joremeinshoeve.nl www.joremeinshoeve.nl

Hotel-Restaurant-Zaal Den Drent Van Heeswijkstraat 1 5171 KJ Kaatsheuvel 0416-272480 info@hoteldendrent.nl www.hoteldendrent.nl

Efteling Hotel Horst 31 5171 RA Kaatsheuvel 0416-287111 www.efteling.com

Auberge De Moerse Hoeve Heibloemstraat 12 5176 NM De Moer 013-5799988 demoersehoeve@home.nl www.moersehoeve.nl

21


Recreatiepark Brasserie Het Genieten Kon het maar het hele jaar vakantie zijn. In het immer gezellige en bourgondische Brabant ligt Recreatiepark en Brasserie Het Genieten. Dé plek om, inderdaad flink te genieten. Van een lekkere maaltijd, een drankje en een gezellige middag op het terras, terwijl de kids zandkastelen bouwen en kliederen met water in de waterspeeltuin. Of om in de zomer of het voor- en naseizoen uw vakantie door te brengen. Heerlijk ontspannen tijdens het kamperen, in een comfortabele verhuuraccommodatie of een knusse pipowagen met moderne, goed verzorgde faciliteiten binnen handbereik. Geniet van het bourgondische leven. Inderdaad! Nergens kunt u zó genieten als bij Het Genieten! Noud en Marian Megens Roestelbergseweg 3 5171 RL Kaatsheuvel 0416-561575 www.hetgenieten.nl

Toeristisch ABC

Vervolg horeca

Hotel-Herberg-Manege Van Loon Kloosterstraat 119 5175 PB Loon op Zand 0416-361519 info@hotelmanegevanloon.nl www.hotelmanegevanloon.nl

NH Waalwijk Bevrijdingsweg 1 5161 BZ Waalwijk 0416-674684 nhwaalwijk@nh-hotels.com

Biercafé-RestaurantPartycenter De Roestelberg Roestelbergseweg 2 5171 RL Kaatsheuvel 0416-333079 info@de-roestelberg.nl www.de-roestelberg.nl

Restaurant de Landereije Lage Zandschel 17 5171 TD Kaatsheuvel 0416-282095 www.delandereije.nl

22

Pannenkoek Party- en Rekreatiecentrum De Financiën v.o.f. Kasteellaan 29 5175 BC Loon op Zand 0416-361386 info@definancien.nl www.definancien.nl

Café-RestaurantPartycentrum ’t Maoske Middelstraat 24 5176 NJ De Moer 013-5159295 info@maoske.nl www.maoske.nl

Bistro De Leckernij Gasthuisstraat 5 5171 GC Kaatsheuvel 0416-543524 deleckernij-bistro@12move.nl www.leckernij.nl

Restaurant De Hoffelijke Heraut (Efteling Hotel) Horst 31 5171 RA Kaatsheuvel 0416-287111

Restaurant De Molen

Café-Brasserie Kiosk

In bezit van Michelin ster Vaartstraat 102 5171 JG Kaatsheuvel 0416-530230 info@restaurantdemolen.nl www.restaurantdemolen.nl

Oranjeplein 20a 5175 AG Loon op Zand 0416-361621 dekiosk@home.nl www.cafebrasseriedekiosk.nl

Grieks Restaurant Mykonos Gasthuisstraat 53 5171 GD Kaatsheuvel 0416-272033 Heuvelring 224 5038 CL Tilburg info@mykonoskaatsheuvel.nl www.mykonoskaatsheuvel.nl

Ichizai (Japanese sushi & grill restaurant) Marktstraat 1 5171 GM Kaatsheuvel 0416-530240 info@ichizai.nl www.ichizai.nl

Café-Cafetaria ’t Loons Kwartier Kerkstraat 2 5175 BB Loon op Zand 0416-362158 info@loonskwartier.com www.loonskwartier.com

Café Zaal ‘t Karrewiel Vaartweg 112 5106 NE Dongen cafekarrewiel@hetnet.nl www.cafetkarrewiel.nl

Restaurant ’t Spoor Wendelnesseweg Oost 4 5161 ZA Sprang-Capelle 0416-311637 info@spoor-t.nl www.spoorrestaurant.nl

Dijk 12 Drink & Dine Winterdijk 12 5141 KE Waalwijk 0416-673860 info@dijk12.com www.dijk12.com

Chinees Specialiteiten Restaurant Hong-Kong City Gasthuisstraat 24 5171 GG Kaatsheuvel 0416-281830


Hotel - Restaurant - Zaal

Den Drent Van Heeswijkstraat 1 5171 KJ Kaatsheuvel, Nederland Telefoon +31 (0)416-27 24 80 Fax +31 (0)416-54 04 69 info@hoteldendrent.nl

Hotel de Joremeinshoeve ★★★ en Restaurant de Landereije Lage Zandschel 17, 5171 TD Kaatsheuvel, Tel. 0416-274527 • • • • •

Gevestigd in 18e-eeuwse boerderij. Diverse kamers met o.a. bedstee, bad, douche of whirlpool. A la carte restaurant met biologische en streekproducten. Bij mooi weer buiten dineren met uitzicht over de landerijen. Eigen parkeerterrein.

www.joremeinshoeve.nl email: info@joremeinshoeve.nl

Toeristisch ABC

Wok of King

Café Terras De Klinkert

SMAAK

Het Bruisend Hart

Hoge Steenweg 101 5175 AH Loon op Zand 0416-361946 info@wokofking.nl www.wokofking.nl

Klinkert 1 5151 RD Drunen 0416-373329 info@eetcafedeklinkert.nl www.eetcafedeklinkert.nl

Wilhelminaplein 26-28 5121 ES Rijen 0161-226837 info@smaakrijen.nl www.smaakrijen.nl

Hoofdpoort 1 5171 DN Kaatsheuvel 0416 544655

Showcooking restaurant Wok Planet

De Vossenberg

Wetering

Tilburgsebaan 42 5126 PH Gilze 0161-456686 spelendevos@devossenberg.nl www.devossenberg.nl

Weteringplein 1 5175 BZ Loon op Zand 0416-363736 www.smc-acc.nl

St. Jansplein 51 5141 GS Waalwijk 0416-650556 info@wokplanet.nl www.wokplanet.nl

Eetcafé City Markt 5 5141GP Waalwijk 0416-335691 info@castlecity.nl www.castlecity.nl

De Vergulden Erpel Loeffstraat 5 5142 EN Waalwijk 0416-339007 info@deverguldenerpel.nl www.deverguldenerpel.nl

Bar-Brasserie Boslust Schoorstraat 37 5071 RC Udenhout 013-5111872 www.brasserieboslust.nl

Café De Rustende Jager Oude Bosschebaan 11 5074 RC Biezenmortel 013-5111269 info@de-rustende-jager.nl www.de-rustende-jager.nl

De Werft Huygenstraat 73 5171 EP Kaatsheuvel 0416-274096 www.smc-acc.nl

Als God in Brabant (Bar terras restaurant op zondag geopend) Van Haestrechtstraat 36a 5171 RE Kaatsheuvel 0416-540101

Gasterij De Hertogin Peperstraat 8 5171 EC Kaatsheuvel 0416-282828

Sam-Sam eten en drinken Peperstraat 13 5171 EC Kaatsheuvel 0416-544700

Eetcafé Happy Days Gasthuisstraat 121 5171 GE Kaatsheuvel 0416-281070

Restaurant Steakhouse grill-ig Horst 1 5171 RA Kaatsheuvel 0416-744083

De Lakei

Chinees Indisch Restaurant Kota Radja

Hoofdstraat 20 5171 DD Kaatsheuvel 0416-282112

Mgr. Völkerstraat 4 5171 JN Kaatsheuvel 0416-272039

23


GezelligTERRAS TERRAS langs diverse fietsroutes in pittoreske het pittoreske dorpje de Moer, Gezellig langs diverse fietsroutes in het dorpje de Moer, GemeenteLoon Loon Zand. Enkele minuten loopafstand van natuurpark ter Heide. Gemeente opop Zand. Enkele minuten loopafstand van natuurpark LobeliaLobelia Huis terHuis Heide. Kmvanaf vanafdede Efteling vanaf Tilburg. 55Km Efteling en en 10 10 kmkm vanaf Tilburg. Uitgebreide lunch enen menukaart metmet diverse specialiteiten van het huis. Uitgebreide lunch menukaart diverse specialiteiten van het huis. ‘s‘sAvonds á laá carte dineren op het of binnen in onsinserre Restaurant. Avondsgezellig gezellig la carte dineren op terras het terras of binnen ons -serre - Restaurant. Tevens ons bedrijf over diverse zalen met met een totale capaciteit van 1000 Tevensbeschikt beschikt ons bedrijf over diverse zalen een totale capaciteit vanpersonen, 1000 personen, gezellig cateringservice, party verhuur, slijterij en een gezelligeetcafé, eetcafé, cateringservice, party verhuur, slijterij encafetaria. een cafetaria.

Voor meer meer informatie: dede BieBie Verhoeven, ErikErik de Bie 24, De24, Moer. Voor informatie:Jos JosenenJeanne Jeanne Verhoeven, de Middelstraat Bie Middelstraat De Moer. www.maoske.nl Telefoon 013-515 92 95, fax 013-515 93 17 Telefoon 013-515 92 95, fax 013-515 93 17 www.maoske.nl


Dit prachtige eetcafé met sfeervol terras, gelegen in het nieuwe centrum van Waalwijk, nodigt u uit om een keer een kopje koffie te komen drinken, of te genieten van een heerlijke lunch of diner. Plateservice al voor € 10,75 Markt 5- 5141GP Waalwijk 0416-335691 www.castlecity.nl

wendelnesseweg oost 4

Kent u Castle City al ? De ideale accommodatie voor uw feesten, recepties en zakelijke bijeenkomsten. Kom vrijblijvend eens een kijkje nemen.

I sprang-capelle I t. 0416 311637 www.spoorrestaurant.nl

Gasthuisstraat 5 - 5171 GC Kaatsheuvel Telefoon: (0416) 54 35 24 - Fax: 54 35 71 www.leckernij.nl Kindvriendelijke Bistro, uitgebreide à la carte kaart en een 3 gangen menu vanaf h 19,75 Geopend Diner: maandag t/m zaterdag vanaf 17.00 uur zon- en feestdagen vanaf 14.00 uur

2 m 00 0 1 m rui lplezier! spee

er jaar

p 365 dagen ot 21.00 van 9.00 t

Heibloemstraat 12, De Moer • www.moersehoeve.nl

www.haasjeover.com Vijf Eikenweg 45 DORST / oosterhout

Iedereen van harte welkom Kijk ook naar de combinatiemogelijkheden met kamperen, bungalowhuur, jaar- en seizoenplaatsen op haasjeoosterhout.nl Tel: 0161-411626


• Dorpscafé met zaal voor feesten en partijen • Diner, brabantse koffietafel, koud en warm buffet • Terras en speelweide met speeltoestel • Groepsarrangementen vanaf 15 personen • Oud Hollandse spellen • Ruime parkeergelegenheid • Ideaal als begin-, stop - of eindpunt van uw fietstocht, auto-, bromfiets- of motorrit

VOOR UW FEEST OP MAAT!

· Feesten en partijen · Lunches · Koffietafels · Fietsen- en mountainbikeverhuur · Catering

Voor feesten en partijen zie www.cafetkarrewiel.nl Voor groepsuitjes zie www.oppadmethetkarrewiel.nl Tot ziens bij Gerrit en Lian de Smit

Lobelia Bed&Breakfast Pastoor Kampstraat 24 5176 NP De Moer

Bas en Afra Jansen De Klinkert 1 5151 RD Drunen Tel. 0416-373329 www.eetcafedeklinkert.nl

T. 013 51 59 472 M. 06 53 54 19 42 info@antondamen.nl www.bedandbreakfast-lobelia.nl

Toeristisch ABC

Vervolg horeca

Chinees Indisch Restaurant Jit Sing

Cafetaria & Catering ’t Hoofdmenu

Paardensportcentrum Manege Pullens

Van Heeswijkstraat 96 5171 KL Kaatsheuvel 0416-272109

Hoofdpoort 14 5171 DN Kaatsheuvel 0416-272337

v. Haestrechtstraat 36a 5171 RC Kaatsheuvel 0416-540101

Chinees Specialiteitenrestaurant De Mandarijn

Pizza en Shoarmazaak Tolgahan

Manege Van Loon

Hoge Steenweg 5 5175 AG Loon op Zand 0416-362282

Marktstraat 19 5171 GM Kaatsheuvel 0416-543353

Herberg De Heeren van Loon

Shoarma Anatolia

Kerkstraat 64 5175 BB Loon op Zand 0416-365040

Peperstraat 26 5171 EC Kaatsheuvel 0416-279462

Eeterij L’Amitié

Pizzeria, Grillroom, Shoarma Aspendos

Kerkstraat 32-34 5175 BB Loon op Zand 06-21544234

Cafetaria-Restaria Holle Bolle Gijs Poolsestraat 4-6 5171 DP Kaatsheuvel 0416-281138

Cafetaria De Markt

26

Gasthuisstraat 1a 5171 GC Kaatsheuvel 0416-543930

Kerkstraat 22 5175 BB Loon op Zand 0416-363119

Huifkarverhuur De Suikerberg

Baden Powellweg 1 5175 PC Loon op Zand 0416-362419 info@suikerberg.nl www.suikerberg.nl

Kloosterstraat 119 5175 PB Loon op Zand 0416-361519 info@hotelmanegevanloon.nl www.hotelmanegevanloon.nl

‘t Kraanven Kraanven 25 5175 PE Loon op Zand 0416-361479 info@kraanven.nl www.kraanven.nl

Pukkemuk Vaartweg 192a 5106 NG Dongen info@pukkemuk.nl www.pukkemuk.nl

Jeu de boules

Sportpark De Klokkenberg Klokkenlaan 27 5175 NV Loon op Zand 0416-362072

Kampeerboerderijen/ groepsaccommodaties Arbeid Adelt

Galgeneind 6 5176 NN De Moer 013-5159247 info@arbeid-adelt.nl www.arbeid-adelt.nl

De Duikse Hoef Duiksehoef 8 5175 PG Loon op Zand 0416-272010 duikse-hoef@zonnet.nl www.deduiksehoef.nl

De Klokkenweide Klokkenlaan 37 5175 NV Loon op Zand 0416-362034 informatie@klokkenweide.nl www.klokkenweide.nl

’t Kraanven Kraanven 25 5175 PE Loon op Zand 0416-361479 info@kraanven.nl www.kraanven.nl


•  •  •  •  • 

“DE DUIKSE HOEF”

Mini camping Exotische paddestoelen Excursies Activiteiten Proeverij

Goepsaccomodatie De Duikse Hoef is gespecialiseerd in groepsvakanties, familiereünies en bedrijfsuitjes op basis van zelfverzorging.

Fam. Jansma Zijstraat 20 5176 NG De Moer Tel: 013-5156010 Website: www.dezwammenberg.nl E-mail: info@dezwammenberg.nl

Arrangementen voor families natuurliefhebbers groepen en bedrijven

Reserveringen dagelijks: Duiksehoef 8, 5175 PG Loon op Zand Telefoon: 0416-27 20 10 Email: info@deduiksehoef.nl Website: www.deduiksehoef.nl

Het vakantiecentrum is een 4-eenheid bestaande uit: •Een rustieke boerderij cap. 30-40 pers. •Een nostalgische hooimijt cap. 25-32 pers. •Een moderne schaapskooi cap. 24-30 pers. •Een comfortabele veldschuur cap. 6-50 pers. Rondom de gebouwen liggen zonneterassen, twee zwembaden, een sportveld, een volleybalveld, een gravel tennisbaan en twee grastennisbanen.

Manege ʻDuykse-Hoefʼ Jan Sars

Duikse Hoef 6, 5175 PG Loon op Zand, Tel. 0416-27 27 89

MANEGE - PENSION - HANDEL EN AFRICHTINGSTAL Uw adres voor groeps- en privé-lessen en buitenritten door Loonse en Drunense duinen. Dit alles onder leiding van een gediplomeerd instructeur. Tijdens de zomermaanden gezellige ruiterkampen

www.manegeduiksehoef.nl

Toeristisch ABC

Kerken

Kunst/exposities

Kloosterstraat 137 5175 BT Loon op Zand 0416-362125

Erasstraat 6 5171 VH Kaatsheuvel 0416-272517

De Mussenberg

St. Jan de Dooper

Luxemburgstraat 27-29 5171 PK Kaatsheuvel 0416-313925 Geopend elke vrijdag 13.00-18.00 uur of op afspraak.

Berkenlaan 42 5175 BM Loon op Zand 0416-361402

Hoofdstraat 34 5171 DD Kaatsheuvel 0416-272517

De Korte Hoef

St. Jans Onthoofding

Middelstraat 44 5176 NK De Moer 013-5159632

Oranjeplein 1 5175 BE Loon op Zand 0416-361215

’t Moertje

H. Joachim

Galgeneind 4 5176 NN De Moer 013-5159233

Middelstraat 28 5176 NJ De Moer 013-5159415

Hotels

Kookstudio

Kasteel

Pat’s Kitchen Kookstudio/ Catering

Manege Van Loon

Winterdijk 13 5141 JP, Waalwijk Tel. 06-51234231 info@patskitchen.nl www.patskitchen.nl

Kloosterstraat 119 5175 PB Loon op Zand 0416-361519 info@hotelmanegevanloon.nl www.hotelmanegevanloon.nl

De Suikerberg

St. Michielhoeve

Baden Powellweg 1 5175 PC Loon op Zand 0416-362419 info@suikerberg.nl www.suikerberg.nl

Herberg Van Loon Kloosterstraat 119 5175 PB Loon op Zand 0416-361519 info@hotelmanegevanloon.nl www.hotelmanegevanloon.nl

‘t Kuijpershoefke Land van Kleef 6a 5175 BT Loon op Zand 0416-362423

De Binnenheide Loonse Molenstraat 49 5175 PS Loon op Zand 0416-361779

Land van Kleef Land van Kleef 6 5175 BT Loon op Zand 0416-361272

(zie Horeca) Het Witte Kasteel Het kasteel is niet te bezichtigen. Kasteellaan 17 5175 BC Loon op Zand

H. Martelaren van Gorkum

Galerie Arti Jean

Maneges In het natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen kunt u paardrijden op de ruiterpaden en op het stuifzand als u in het bezit bent van een ruitervergunning. Verkrijgbaar o.a. bij de maneges. Inlichtingen VVV Kaatsheuvel.

Paardensportcentrum Manege Pullens v. Haestrechtstraat 36a 5171 RC Kaatsheuvel 0416-540101

27


De droom die nooit eindigt! Recreatiepark Droomgaard is de ultieme plek waar je heerlijk kunt wegdromen op zwoele vakantiegolven. Aan alle voorwaarden voor een heerlijke vakantie wordt hier moeiteloos voldaan: de prachtige natuur met de ‘Loonse en Drunense Duinen’ dichtbij, de aanwezigheid van topattractiepark ‘De Efteling’ op steenworpafstand, uitnodigende dorpjes en steden en bovenal een park met alles erop en eraan! Op Recreatiepark Droomgaard valt iedere dag van alles te beleven! Eén van de hoogtepunten is Subtropisch Zwemparadijs Droomoase. Deze trekpleister is volledig in ‘Inca’-stijl uitgevoerd. Met sauna’s, hot-whirlpools, en snelbruiners wordt maximaal voorzien in wellness. Het kinderbad is vernieuwd met speel- en spuittoestellen. Verder is er een groot buitenzwembad met apart kinderbad, ligweide, waterglijbaan, gezellige horeca en terras, speeltuin(en), luchtkussen en uniek entertainment tijdens de schoolvakanties en nog veel meer... Uiteraard zijn al deze faciliteiten GRATIS te gebruiken tijdens uw verblijf en wordt uw vakantie zo compleet mogelijk gemaakt. Voor uw verblijf kunt u kiezen uit luxe kampeerplaatsen of comfort kampeerplaatsen met privé sanitair. Natuurlijk zijn er ook diverse verhuuraccommodaties zoals Oostappen Groep Vakantietenten, Comforthomes en luxe Droomchalets. Deze accommodaties zijn ook ideaal voor een korte vakantie tussendoor.

RecReatiepaRk DRoomgaaRD

Vakantie voor iedereen! voor meer informatie en online boeken

WWW.VakantiebunDel.info

Recreatiepark Droomgaard • Van Haestrechtstraat 24 • 5171 RC Kaatsheuvel (nl) • T. 0031 (0)416 - 27 27 94 • F. 0031 (0)416 - 28 25 59 info@droomgaard.nl • www.droomgaard.nl


CHINEES SPECIALITEITEN RESTAURANT

HONG KONG CITY Iedere vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 17.00 uur, lopend buffet € 11,00 p.p. reserveren gewenst

Gasthuisstraat 24, Kaatsheuvel, Telefoon 0416-281830

R.P.Q.

werrk van otowe Vo Vooor al uw ffot

er posster ot po pasfoto ttot

foto & video centrum

Familiedrukwerk Studiofotografie Trouwreportages Hoofdstraat 61 - 5171 DJ Kaatsheuvel - 0416-282312 - www.rpq.nl - info@rpq.nl

Toeristisch ABC

Vervolg maneges Manege Duyksehoef

Bar-Brasserie Boslust

Nationaal park loonse en drunense duinen

Duiksehoef 6 5175 PG Loon op Zand 0416-272789 www.manegeduiksehoef.nl

Schoorstraat 37 5071 RC Udenhout 013-5111872 www.brasserieboslust.nl

Excursies Nationaal Park Consulentschap IVN 0411-614111 www.nationaalpark.nl/ldd

Midgetgolf

Mtb route (25,3 km)

Excursies Natuurmonumenten

In het natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen is een route voor mountainbikes uitgezet. Deze route is alleen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Iedereen die van de route gebruik wil maken, is verplicht een sticker (Ä 5,00) te kopen. De sticker dient zichtbaar op helm of frame bevestigd te worden. Deze sticker geldt voor het op de sticker vermelde jaar. Inlichtingen VVV Kaatsheuvel.

Beheereenheid Midden Brabant 013-5159345 Boswachters: Lex Querellle, 06-54295156 Frans Kapteijns, 06-54295330

Recreatiepark Droomgaard v. Haestrechtstraat 24 5171 RC Kaatsheuvel 0416-272794 info@droomgaard.nl www.droomgaard.nl

Biercafé, Restaurant en Partycenter De Roestelberg (Indoor biljartgolf) Roestelbergseweg 2 5171 RL Kaatsheuvel 0416-333079 info@de-roestelberg.nl www.de-roestelberg.nl

Pannenkoek Party- en Rekreatiecentrum De Financiën v.o.f.

30

Kasteellaan 29 5175 BC Loon op Zand 0416-361386 info@definancien.nl www.definancien.nl

Museum

Nederlands Leder- en Schoenenmuseum Elzenweg 25 5144 MB Waalwijk 0416-332738 info@schoenenmuseum.nl www.schoenenmuseum.nl

Natuurstrand/-bad Experience Island ‘t Blauwe Meer

Baan achter de Plakken 1 5175 NP Loon op Zand 0416-365393

IJsbaan Waterplas met klein zandstrand voor o.a. picknicken in de Loonse en Drunense Duinen aan de Waalwijksebaan. Bij vriezend weer kan er op geschaatst worden.

Ontmoetingscentra De Werft

Huygenstraat 73 5171 EP Kaatsheuvel 0416-274096 informatie@smc-acc.nl www.smc-acc.nl

De Wetering Weteringplein 1 5175 BZ Loon op Zand 0416-363736 informatie@smc-acc.nl www.smc-acc.nl

De Gildenbond Mgr. Völkerstraat 3 5171 JM Kaatsheuvel 0416-272226

Outdoor/survival activiteiten

Calten Houwing in/outdoor Diverse locaties 013-5900322 www.outdoor-caltenhouwing.nl

Experience Island ‘t Blauwe Meer Baan achter de Plakken 1 5175 NP Loon op Zand 0416-365393


tIp

as rs zijn teRRijg nge orb a s met Ook vo op ons terra er de v welkomooi uitzicht o een m weilanden.

Openingstijden

Woensdag 9.30 uur-19.00 uur Vrijdag 9.30 uur-19.00 uur Zaterdag 10.00 uur-19.00 uur Zondag 10.00 uur-19.00 uur In alle schoolvakanties van het zuiden van Nederland zijn wij van dinsdag tot en met zondag open van 10.00 tot 19.00 uur.

ma pa of O Ook O f haar feest ij o nb kan zijn kleinkindere voor dens vieren op ag! o nd g of zo zaterda

s feestje Kinderrr angementen

ea Divers gelijk. zijn mo rijs entreep Losse 6,00 € leiders e g e b en Ouders ! is t a gr

Tilburgsebaan 42, 5126 PH Gilze Telefoon 0161 45 66 86 www.devossenberg.net

Toeristisch ABC

Paardenpension De Smulhoeve

Van Haestrechtstraat 15 b 5171 RB Kaatsheuvel 06-26688536 desmulhoeve@kpnmail.nl

Partycentra/partyservice Party- & Congrescentrum Chalet Fontaine Hoofdstraat 4 5171 RC Kaatsheuvel 0416-272333 www.chaletfontaine.nl

Partycentrum Duinlust Duinlaan 1 5171 RN Kaatsheuvel 0416-352058

Partycentrum De Hoefstal v. Haestrechtstraat 2 5171 RC Kaatsheuvel 0416-273344

Partycentrum De Kroon Gasthuisstraat 140 5171 DD Kaatsheuvel 0416-273567 hotelkaatsheuvel@planet.nl www.hotelkaatsheuvel.nl

Maison Luuk Catering Service Hoofdstraat 4 5171 DD Kaatsheuvel 0416-273929

Joost Donders Barbecue en Catering Grevelingen 1 5172 AB Kaatsheuvel 0416-276447

Gasterij De Hertogin Peperstraat 8 5171 EC Kaatsheuvel 06-51496982

Als God in Brabant (Bar terras restaurant op zondag geopend) Van Haestrechtstraat 36a 5171 RE Kaatsheuvel 0416-540101

Biercafé-RestaurantPartycenter De Roestelberg Roestelbergseweg 2 5171 RL Kaatsheuvel 0416-333079 info@de-roestelberg.nl www.de-roestelberg.nl

Café Terras De Klinkert Klinkert 1 5151 RD Drunen 0416-373329

Pensions/ bed & breakfast B&B Lobelia

Pastoor Kampstraat 24 5176 NP De Moer 013-5159472

Party- en Rekreatiecentrum De Financiën v.o.f.

Mevr. Boelen Majoor

Kasteellaan 29 5175 BC Loon op Zand 0416-361386

Burgemeester Fievezlaan 2 5171 JV Kaatsheuvel 0416-277761

Aubergse De Moerse Hoeve

De Zonnige Bear

Heibloemstraat 12 5176 NM De Moer 013-5799988 demoersehoeve@home.nl www.moersehoeve.nl

Marieke Espinoza Carina 9 5175 WP Loon op Zand 0416-744020 0623836400

Partycentrum

De Hooge Hoeve

Café-Restaurant ’t Maoske Middelstraat 24 5176 NJ De Moer 013-5159295 info@maoske.nl www.maoske.nl

Julianalaan 15 5161 BA Sprang-Capelle 0416-273413 06-20745176

Picknickplaatsen Verspreid in de Loonse en Drunense Duinen. Zie wandelkaart van Natuurmonumenten, verkrijgbaar bij de VVV Kaatsheuvel.

31


Unieke locatie met uitstekende service tegen aantrekkelijke prijzen voor uw: Personeelsfeesten, vergaderingen, sportieve evenementen, huwelijksfeesten, familiefeesten, jubilea, recepties en nog veel meer.

T 0416 27 23 33 Hoofdstraat 4 - 5171 DD Kaatsheuvel www.chaletfontaine.nl

Toeristisch ABC

Postkantoren

Postkantoor Kaatsheuvel Hoofdstraat 78 5171 DE Kaatsheuvel 0416-283322

Postagentschap Loon op Zand Oranjeplein 23 5175 BE Loon op Zand 0416-365011

Restaurants (zie Horeca)

Sauna’s

Family Fit Healthcenter Schotsestraat 4c 5171 DT Kaatsheuvel 0416-540000

Sportcentrum Vital Kerkstraat 36 5175 BB Loon op Zand 0416-361374

Skate-baan Kaatsheuvel

Tussen de Europalaan en de Modelleur

32

Loon op Zand Klokkenlaan

Snooker

‘t Snooker Snooker, pool, biljartcafé

Bar-Brasserie Boslust

Sportcars

Sportscars Gebr. De Jong

Schoorstraat 37 5071 RC Udenhout 013-5111872 www.brasserieboslust.nl

Antoniusstraat 9-11 5171 DA Kaatsheuvel 0416-272155 sportscarsdejong@hotmail.com

Speeltuinen

Kinderspeelboerderij Pukkemuk

Sporthallen

(Binnen- & buitenkinderparadijs) Rechtvaart 3c 5171 TA Kaatsheuvel 0416-543106 info@hetganzenest.nl www.hetganzenest.nl

Vaartweg 192a 5106 NG Dongen 013-5159930 info@pukkemuk.nl www.pukkemukhoeve.nl

Huygenstraat 73 5171 EP Kaatsheuvel 0416-274096 www.smc-acc.nl

Hoofdpoort 108, (ingang Sprangsestraat) 5171 DN Kaatsheuvel

’t Ganzenest

Recreatiepark/Brasserie Het Genieten (Met water-speeltuin) Roestelbergseweg 3 5171 RL Kaatsheuvel 0416-561575 info@hetgenieten.nl www.hetgenieten.nl

Pannenkoek Party- en Rekreatiecentrum De Financiën v.o.f. Kasteellaan 29 5175 BC Loon op Zand 0416-361386 info@definancien.nl www.definancien.nl

Speelboerderij De Vossenberg Tilburgsebaan 42 5126 PH Gilze 0161-456686 spelendevos@devossenberg.nl www.devossenberg.nl

Haasje Over (kids-indoor) Vijf Eikenweg 45 Dorst/Oosterhout 0161-411626 www.haasjeover.com

De Werft

De Wetering Weteringplein 1 5175 BZ Loon op Zand 0416-363736 www.smc-acc.nl

Sterrenwacht

Sterrenwacht Orion v. Grevenbrouckstraat 40 5175 AV Loon op Zand 0416-363456

Supermarkten Albert Heijn

Gasthuisstraat 124 5171 GJ Kaatsheuvel 0416-276002 info@ahkaatsheuvel.nl www.ah.nl


van Tilborgh • • • • • • • • •

Al 5 jaar de beste wijnsupermarkt De beste vleeswarensupermarkt Wekelijks zeer scherpe actieprijzen De vriendelijkste medewerkers Voor ovenvers brood Altijd diverse leuke spaarakties GRATIS parkeren (250 plaatsen) Ook voor scholen, bedrijven, instellingen & kampeerboerderijen Bezorg-service in Brabant & Gelderland (informeer vrijblijvend naar de voorwaarden)

PLUS - van Tilborgh

PLUS - van Tilborgh is er voor u en jou!! PLUS - van Tilborgh Opgeteld de beste!!

• Raadhuisplein 31 Sprang-Capelle • Tel. 0416-274334 • E-mail : tilborgh@plussupermarkt.nl Toeristisch ABC

Weekmarkten

Jumbo

Sportpark Eikendijk

Hoofdpoort 22 5171 DN Kaatsheuvel 0416-317160 www.jumbosupermarkten.nl

Eikendijk 1 5171 RG Kaatsheuvel 0416-280803

Centrum Vrijdag van 13.00 u tot 17.00 u

De Werft

Loon op Zand

Deken Batenburgstraat 2 5104 CR Dongen 0162-319999

Huygenstraat 73 5171 EP Kaatsheuvel 0416-274096

Looiershof en Oranjeplein Vrijdag van 9.00 u tot 12.00 u

Zwembad Groene Wellen

Recreatiepark Droomgaard

Zwembad & -school Vital

Plus van Tilborgh Raadhuisplein 31 5161 CG Sprang-Capelle 0416-274334 tilborgh@plussupermarkt.nl www.plus.nl

Taxi’s

Taxibedrijf Govers Marktstraat 56 5171 GR Kaatsheuvel 0416-280964

Taxibedrijf van den Hout Luxemburgstraat 13 5171 PK Kaatsheuvel 0416-530000

Tennisbanen Deze zijn ook voor toeristen te huur. Voor los gebruik een afspraak maken.

v. Haestrechtstraat 24 5171 RC Kaatsheuvel 0416-272794 info@droomgaard.nl www.droomgaard.nl

Sportpark De Klokkenberg Klokkenlaan 27 5175 NV Loon op Zand 0416-363364

De Wetering Weteringplein 1 5175 BZ Loon op Zand 0416-363736

Tennispark Verboven

Kaatsheuvel

Zwembaden

Zwembad-fitness-sauna De Vennen

Groenstraat 39 5071 EA Udenhout 013-5112368

Kerkstraat 36 5175 BB Loon op Zand 0416-361374 (Klein binnenbad 5,5 x 10m.) Open op afspraak. Zomervakantie gesloten.

Gemeentelijk zwembad Zidewinde Julianalaan 3 5161 BA Sprang Capelle 0416-335097

Overdekt zwembad Olympia Drunenseweg 11 5143 NE Waalwijk infozwembaden@waalwijk.nl

Middelstraat 8 5176 NJ De Moer 013-5156007

33


Belangrijke telefoonnummers & wetenswaardigheden

Toeristisch ABC

ALARMNUMMER 112 POLITIE 0900-8844 (geen spoed) BANKPASJES BLOKKEREN NA DIEFSTAL 0800-0313 Artsen/tandartsen/ ziekenhuizen/ dierenartsen

Bibliotheken

Eerste Zeine 112 5144 AM Waalwijk 0416-334000 Uitsluitend na telefonische afspraak.

Openbare Bibliotheek Kaatsheuvel Huygenstraat 71 5171 EP Kaatsheuvel 0416-274379

Apotheken

Apotheek ’ t Vaartskwartier

Openbare Bibliotheek Loon op Zand

Vossenbergselaan 2a 5171 CC Kaatsheuvel 0416-274955

Kloosterstraat 2 5175 BJ Loon op Zand 0416-363868

Apotheek De Cetshoeve

Gemeentehuis

Gemeentekantoor Kaatsheuvel

Vraag op uw verblijfadres naar adres en tel.nr. van dichtstbijzijnde huisarts en tandarts.

Huygenstraat 90 5171 ER Kaatsheuvel 0416-275157

Huisartsenpost

Apotheek Venloon

Centraal dienstnummer voor avond-, nacht- en weekenddienst 0900-3322222 (€ 0,10 per min)

Kloosterstraat 35 5175 BH Loon op Zand 0416-364030

Twee Steden Ziekenhuis

Brandweerkazerne Kaatsheuvel

Bureau Burgerzaken/ Gemeentewinkel Kaatsheuvel

Bernsehoef 10 5171 PJ Kaatsheuvel

Nieuwe Markt 5 5171 EJ Kaatsheuvel 0416-289111 Geopend: ma t/m vrij van 8.3012.30 uur en woensdagmiddag van 13.30-19.30 uur.

Dr. Deelenlaan 5 5042 AD Tilburg

Twee Steden Ziekenhuis Kasteellaan 2 5141 BM Waalwijk

34

Dierenkliniek De Langstraat

Brandweer

Brandweerkazerne Loon op Zand De Hoogt 5175 Loon op Zand

Modelleur 13 5171 SL Kaatsheuvel 0416-289111 www.loonopzand.nl Geopend: ma t/m do 8.30-12.30 uur en 13.30 -17.00 uur. Vrij 8.30-12.30 uur.


Vaartweg 192a, Dongen - Vaart, 013 - 515 99 30

* * * * * * * * *

Binnen/buitenspeeltuin Kinderboerderij Pannenkoekenboerderij Minicamping Binnen/buitenterras Skelterbaan Creatieve feestjes Huifkarverhuur Gehele jaar geopend

www.pukkemuk.nl

Toeristisch ABC

Koopavond De meeste winkels in Kaatsheuvel en Loon op Zand zijn op vrijdagavond tot 21.00 uur geopend.

Politie

Team Waalwijk Loon op Zand Tilburgseweg 23 b 5161 ME Sprang-Capelle Geopend: ma t/m vrij van 9.00 uur tot 17.00 uur, 24 uur per dag telefonisch bereikbaar: 0900-8844.

Postkantoor

Postkantoor Kaatsheuvel Hoofdstraat 78 5171 DE Kaatsheuvel 0416-283322

Postagentschap Loon op Zand Oranjeplein 23 5175 BE Loon op Zand 0416-265011

VVV

VVV-Kaatsheuvel/ Loon op Zand/De Moer Peperstraat 6 5171 EC Kaatsheuvel 0416-277719 info@vvvkaatsheuvel.nl www.vvvkaatsheuvel.nll

35


Bloemenboerderij de Langendam Bloemen Pluktuin Excursies Workshops Groepsuitjes Arrangementen Thee terras Een gezellig dagje uit voor jong en oud

Een gezellig trefpunt voor :

’t Vaartje 108 • 5165 ND Waspik T. 0416-31 25 68 • www.delangendam.com

• Spelen in onze grote speeltuin • Smikkelen van onze 120 pannenkoeken • Een rondje midgetgolf op onze midgetgolfbaan • Lekker proeven van onze lunchkaart • Het houden van kinderfeestjes • Het beleven van step- en fietstreinavonturen • Het houden van diverse feesten • Heerlijk verpozen op ons gezellige terras

Open: di t/m vr 13.30 - 17.30 uur • za van 10.00 - 16.00 • of op afspraak

Vakantieappartementen Buiten Verblijven in de Moer

Pastoor Kampstraat 20 5176 NP De Moer tel. 013 – 5159593 buitenverblijven@home.nl

Kasteellaan 29 5175 BC Loon op Zand I:www.definancien.nl E:info@definancien.nl T: 0416-361386

Toeristisch ABC

Evenementen 2011

(Jaarlijks terugkerend)

April

Mei

Juni

Juli

16/17 april Loon op Zand Nacht van Loon

5 mei Kaatsheuvel Loon op Zand Bevrijdings Vuurloop

2 t/m 5 juni Loon op Zand Kermis

1 t/m 5 juli Kaatsheuvel Kermis

15 mei Pleinloop

6 t/m 9 juni Loon op Zand Avondvierdaagse

3 juli Kaatsheuvel Wielerronde

18 t/m 20 mei Kaatsheuvel Avonddriedaagse

11 en 12 juni De Moer, Moers Pinksterweekend (braderie en popconcert)

26 t/m 29 mei Kaatsheuvel Pleinfestival

13 juni Loon op Zand Festival Wereldwijd 18 en 19 juni Kaatsheuvel Beachvolleybal toernooi

36


s Mc

DE WERFT

& DE

WETERING

VEELZIJDIG GEZELLIG

m a a r l i e f s t 1 2 . 0 0 0 m2 v l o e r o p p e r v l a k v o o r :

HORECA MOGELIJKHEDEN:

catering kinderfeestjes condoleances lunches diner buffetten meerdere mogelijkheden op afspraak

culturele evenementen sportevenementen verenigingsavonden feesten en partijen bedrijfs- en familiediners concerten dans vergaderingen & seminars cursussen

culturele evenementen

sport evenementen

muziek evenementen

INFORMATIE: 0416-274096 OF WWW.SMC-ACC.NL TIP !! DE WERFT BESCHIKT OVER TWEE BILJARTS WAAROP DAGELIJKS GESPEELD KAN WORDEN.

Toeristisch ABC

Augustus

September

Oktober

26 t/m 28 augustus Loon op Zand Kraok Openlucht Muziekfestival

11 september Kaatsheuvel Kunstmarkt

9 oktober De Moer Autocross

10/11 september 80 van de Langstraat 18 september Loon op Zand Dag van Loon (braderie)

37


SHOW COOKING RESTAURANT

WOK OF KING

geopend in Loon op Zand! In een gastvrije exotische Oosterse sfeer, met keuze uit vele verrukkelijke Oosterse of Westerse specialiteiten door u zelf samengesteld, staan wij garant voor een onvergetelijke culinaire belevenis. Een ruime keuze uit verschillende soorten soepen, koude en warme gerechten, wok-buffet, Japans buffet, grill buffet, traditionele Chinese en Indische gerechten, Hollandse gerechten en het dessert-buffet.

Onbeperkt genieten van al onze Oosterse en Westerse gerechten U kunt gebruikmaken van onze traditionele Chinese en Indische gerechten.

• Warm buffet • Wokbuffet • Japans Tippanyakibuffet • Grillbuffet

• Koude en warme gerechten • Dessertbuffet

Maandag t/m donderdag e 15,50 Vrijdag t/m zondag e 18,00 Kinderen van 4 t/m 11 jaar e 8,50 dagelijks Gelieve tijdig te reserveren. Voor meer informatie en reserveren bel: 0416-361946 of 06-20113727 Fax 0416-362363 400 zitplaatsen Gratis parkeren Met rookruimte info@wokofking.nl

Wok of King Hoge Steenweg 101, Loon op Zand

www.wokofking.nl Elke dag onbeperkt wokken, vanaf 16.30 tot 22.00 uur


01

eb An rs. t d 51 oniu e Jo 71 ss ng H D tra ol A a Te land Ka t 9/ at 11 l. sh Fa 041 eu x 6ve Ba 04 27 l 1 2 nk 6- 1 Ba : A 27 55 n B 9 Po knr N A 055 st . 4 m BT ba 5.5 ro W n 3 T 00 n k: 2 .96 ilb 70 r. 3 .4 urg 01 N 97 50 76 83 L 1 6B

G

In- en verkoop Sportwagens

Onderdelen nieuw en gebruikt

•  grond-, weg- en waterbouw •  transport

Het Grand Café is op weekdagen geopend van 12.00 uur tot 01.00 uur Onze keuken is maandag t/m vrijdag geopend van 12.00 uur tot 24.00 uur Zaterdag en zondag vanaf 14.00 uur Winterdijk 12 • 5141 KE Waalwijk • T 0416 - 673860 • www.dijk12.com

Middelstraat 10 5176 NJ De Moer Tel. 013515 94 44

Postbus 214 5170 AE  Kaatsheuvel Fax 013515 96 00


Schoenen en stuifzand

Stuifzand is niet nodig voor het maken van schoenen. Toch waren de Loonse en Drunense Duinen, het grootste stuifzandgebied van NoordwestEuropa, belangrijk voor de leder- en schoenindustrie. In dit natuurgebied groeiden immers veel eikenbomen. De eikenschors, ook wel ‘eek’ of ‘run’ genoemd, was een prima looistof, voor het looien van leer.

EEN SCHITTEREND DAGJE UIT

Strategische ligging Door de strategische ligging ten zuiden van sappige graslanden waar koeien naar hartenlust konden grazen en door hun functie als leverancier van looistoffen maakten de Loonse en Drunense Duinen de leder- en schoenindustrie in dit stuk van Brabant mede mogelijk. Dat er in de buurt veel kleine riviertjes en stroompjes aanwezig waren, was een groot pluspunt. Stromend water was voor leerlooiers onontbeerlijk. Hiermee spoelden ze alle conserveringszouten uit de huiden. Na het looien werden de huiden nog een keer gewassen. Zo gingen de looistoffen er uit.

HITTEREND DAGJE UIT

Walkvat In de leerlooierij van het Nederlands Leder en Schoenen Museum in Waalwijk krijgen bezoekers uitleg over het hele looiproces. Van het begin, hoe de huiden worden ontdaan van vlees, vet en haren, tot het eind, het uiteindelijk looien van het leer, in bijvoorbeeld een (eiken)houten walkvat. Het walkvat is een soort grote wasmachine waarin de huiden met de looistoffen werden rondgedraaid. Daarnaast is ook het uiteindelijke eindproduct, schoenen, volop te bewonderen. Want wat is een Schoenen Museum zonder schoenen? Het Nederlands Leder en Schoenen Museum is een leerzaam en interessant museum, voor een leuk dagje uit en perfect te combineren met een wandeltocht door het Nationaal Park. Het museum heeft de bezoeker veel te bieden: wisselende tentoonstellingen en exposities, de vaste schoenencollectie, een rijke verzameling zadels en hamen, een bijzondere afdeling met goudleer, in de schoolvakanties creatieve workshops voor kinderen, speurtochten, kinderfeestjes en er zijn geregeld rondleidingen en demonstraties. Maak kennis met deze bijzondere wereld van leder en schoenen.

V Schoen

V Kunstobject

Elzenweg 25 5144 MB Waalwijk T +31 (0)416 332738 www.schoenenmuseum.nl


Plattegronden

Kaatsheuvel, Loon op Zand en de Moer

Toeristisch ABC

42


Toeristisch ABC

43


•  Projectontwikkeling •  Woningbouw •  Utiliteitsbouw •  Renovatie •  Verbouwingen •  Onderhoud •  Verhuur kantoor en bedrijfsruimten •  Particuliere verkoop van bouwmaterialen • Leveren kozijnen met Komo garantie ONTWIKKELD EN GEREALISEERD Appartementencomplex te Vlijmen

Aannemingsbedrijf Hoefnagel Sprang-Capelle B.V.

Hogevaart 125 / 5161 PM Sprang-Capelle / Tel. 0416 - 332898 / Fax. 0416 - 342460 E-mail: info@hoefnageltotaalbouw.nl


iebestemming kiest u met Uw vakant zorg.

Keuze genoe g, want

s. ekje ie pl o o m Nederland heeft vele

Loon op Zand een prima keus‌

U koos voor de gemeente Loon op Zand Misschien omdat u de omgeving wilt verkennen en bewonderen of omdat u vertier zoekt in de bekende attractieparken in MiddenBrabant of omdat u wilt genieten van de rust die de prachtige natuur u biedt. Deze brochure is een handig hulpmiddel tijdens uw verblijf hier. Uiteraard zijn ook de informatrices van de VVV graag bereid om u verder wegwijs te maken. Voor alle wandel-, fiets- en ruiterroutes, hotel en pensionreserveringen en entreekaarten Efteling kunt u ook bij de VVV terecht.


Wat & waar

Appartement Attractiepark Bed & Breakfast Boswachter Bungalow Camping Café Duinexpres Fietsroute Fietsverhuur Fitness Fotograaf Golfbaan Groepsaccommodatie Historische gebouwen Hotel Huifkarverhuur Jeu de boules Kampeerboerderij Kasteel Klimwand Manege Markt/week Midgetgolf Molen Mountainbike Natuurgebied Outdoor en indoor Survival Pension Quad, motorbike, en thrillseeking activiteiten Restaurant Sauna Skeelerroute Snooker Speeltuin Sterrenwacht Taxi Tennis VVV Wandelroute Water/recreatiegebied Zwembad

Kaatsheuvel

Loon op Zand

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

• • • • • • • • • •

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

De Moer • • • • •

• • • •

VVV-Kaatsheuvel/Loon op Zand/ De Moer Peperstraat 6 5171 EC Kaatsheuvel Toeristisch ABC 0416-277719 info@vvvkaatsheuvel.nl www.vvvkaatsheuvel.nl Geopend: t/m 15-05-2011 ma. t/m vr. 09.00 - 12.30 uur 13.00 - 17.00 uur zaterdag 10.00 - 12.30 uur

16-05-2011 t/m 15-10-2011 ma. t/m vr. 09.00 - 12.30 uur 13.00 - 17.30 uur zaterdag 10.00 - 12.30 uur

16-10-2011 t/m 14-05-2012 ma. t/m vr. 09.00 - 12.30 uur 13.00 - 17.00 uur zaterdag 10.00 - 12.30 uur

• •

• •

47


Nieuw

vanaf 8 april

Spectaculaire parkshow

De stad waar Raven Ruiters zullen zijn Naar een verhaal van de Efteling en Paul van Loon.

Ontdek de vervallen stadspoort die toegang geeft tot de magische stad Raveleijn en beleef de spectaculaire parkshow. Vijf kinderen groeien uit tot ruiters te paard die de strijd aangaan met hun overheerser en de nog grotere verschrikking. Mis het niet en word toeschouwer van dit groots spektakel!

efteling.com

Welkom&Wegwijs  
Welkom&Wegwijs  

Toeritische gids gemeente Loon op Zand

Advertisement