5 minute read

Fototentoonstelling Vrienden van de Fotografie brengen onze verenigingen in beeld

In maart organiseert fotoclub ‘Vrienden van de Fotografie’ weer een tentoonstelling in Werf 44. Dit jaar met een extraatje want de club blaast vijftien kaarsen uit. Fotografie blijft de focus, maar ze leggen de brug naar het rijke verenigingsleven van onze gemeente. Dat zul je zien en beleven. Voorzitter Dirk Pollet en Guy Reynders, webmaster en lid van het eerste uur, geven graag een woordje uitleg.

Een tentoonstelling in het teken van de verenigingen. Hoe kwamen jullie op dat idee?

Advertisement

Dirk: We zagen dat er heel veel verenigingen waren in Schilde en ’s-Gravenwezel. Er is zeker voor ieder wat wils. Maar we zagen ook dat ze vooral apart hun ding doen. Met onze tentoonstelling willen we de onderlinge samenwerking tussen verenigingen stimuleren. Je zult dat ook zien als je de tentoonstelling bezoekt. We tonen bijvoorbeeld gedichten bij de foto’s. De muziek- en woordacademie zal de opening van de tentoonstelling ook opluisteren met een fluitkwintet. We gingen nog net niet zo ver dat er ook een balletoptreden was. Het beeld op de flyer van onze tentoonstelling hebben we vanzelfsprekend zelf getrokken en symboliseert de verbinding die we willen creëren tussen de verenigingen.

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

Dirk: We hebben de verenigingen aangeschreven met de vraag of ze het zagen zitten om deel te nemen aan dit project. En dat ze dat wilden was heel snel duidelijk (lacht). Ze waren heel enthousiast en de samenwerking is dan ook prettig verlopen.

Guy: Er doen 29 verenigingen mee. Elk van hen kreeg een kernfotograaf toegewezen. Zijn of haar taak was om de vereniging goed te leren kennen en ervoor te zorgen dat er op hun belangrijke momenten in 2022 altijd meerdere fotografen aanwezig waren. Actiefoto’s, sfeerbeelden, detailbeelden, closeups, het komt allemaal aan bod. Vervolgens selecteerden we met de club de foto’s die we ook echt gaan tentoonstellen. Dat gebeurde allemaal heel vlot en gemoedelijk. Zoals onze clubnaam doet vermoeden, we zijn ondertussen wel een groep vrienden.

Dirk: Een extra troef voor de verenigingen is dat ze alle digitale foto’s ook gratis van ons krijgen. Leuk om op hun website te zetten, of af te drukken en hun clublokaal aan te kleden, toch? We kregen immers een projectsubsidie van de gemeente en daar kan iedereen dan van meegenieten.

Hoewel de fototentoonstelling in de grote zaal van Werf 44 pas in het weekend van 17 tot en met 19 maart is, willen jullie onze inwoners toch al warm maken om vroeger naar Werf 44 te komen. Wat is er dan al te zien?

Dirk: Heel de maand maart zullen er al 29 grote foto’s hangen in de foyer van Werf 44. Eén foto per deelnemende vereniging.

Guy: Deze foto’s tonen al dat het niet de typische verenigingenfoto’s zijn die je misschien zou verwachten. We hebben in onze club echt geprobeerd om de verenigingen op een andere creatieve manier in beeld te brengen. En natuurlijk willen we de inwoners uitnodigen om zeker in het weekend van 17 tot en met 19 maart langs te komen. Dan gaan ze immers kunnen genieten van meer grote foto’s, een continue projectie van foto’s op het podium, echte fotoreeksen van de verenigingen in grote fotoboeken. Kortom, met meer dan 1200 foto’s kun je wel zeggen dat ze ondergedompeld worden in het boeiende verenigingsleven van Schilde en ’s-Gravenwezel. We raden de bezoekers aan om na het bezoek van de grote zaal zeker ook nog de trap naar boven te nemen. In zaal Expo vinden ze nog een unieke fotoprojectie van onze eigen activiteiten van 2022.

Fotografie is voor jullie duidelijk een grote passie! Guy en Dirk: Absoluut! De fotografiemicrobe heeft ons zeker gebeten. We moeten soms zien dat de balans met ons gezinsleven in evenwicht blijft. Maar dat komt wel goed (lachen beiden).

Over de tentoonstelling

Gratis toegang tijdens het weekend van 17 tot en met 19 maart in grote zaal en zaal Expo in Werf 44:

• Vrijdag 17 maart van 20 tot 23 uur

• Zaterdag 18 maart van 11 tot 18 uur

• Zondag 19 maart van 10 tot 18 uur

Heel de maand maart kun je ook genieten van de 29 foto’s in de foyer van Werf 44.

Schuilt er ook een fotograaf in jou?

Fotoclub Vrienden van de Fotografie bestaat uit een vijfentwintigtal mannen en vrouwen die elke twee weken op dinsdag samenkomen in zaal Expo in Werf 44. Is fotografie ook helemaal iets voor jou? En kriebelt het om lid te worden? Dat kan! Surf snel naar www.vvdf.be en vul het contactformulier in.

Vereniging zoekt inwoner. Inwoner zoekt vereniging.

• Ben jij een inwoner op zoek naar een nieuwe hobby?

Surf eens naar www.schilde.be/verenigingsleven. Je vindt er zeker de vereniging die bij jou past. Aan de ingang van de fototentoonstelling krijg je eveneens een mooi programmaboekje met de deelnemende verenigingen en hun contactgegevens.

• Ben je lid van een vereniging uit onze gemeente, maar is deze nog niet opgenomen in onze verenigingengids? Surf dan naar www.schilde.be/ verenigingengids-registreer-je.

Voorjaarsplantactie

Festival van Bloem en Bij

Maak van jouw tuin een paradijs voor iedereen!

In het najaar organiseren we elk jaar de ‘Behaag… Natuurlijk’-actie. Dit voorjaar bieden we voor het eerst ook de mogelijkheid om (vaste) bloemen- en kruidenpakketten te bestellen. Heb je graag wat meer streekeigen groen in je tuin? En dit aan een heel voordelige prijs? Doe dan zeker mee met de voorjaarsplantactie ‘Festival van Bloem en Bij’. Bestellen kan tot 12 maart.

Een tuin of een terras vol planten, bloemen, bomen en struiken werkt als een magneet voor insecten zoals bijen, hommels en vlinders, maar ook voor tuinvogels. De aangeboden pakketten vaste planten bieden van de vroege zomer tot het najaar voedsel. Als je deze planten combineert met het bomenaanbod van de ‘Behaag… Natuurlijk’-actie, biedt je tuin het ganse jaar voedsel. Zo creëer je een plek waar het goed is voor iedereen: een paradijs voor kinderen, dieren, jezelf, maar ook voor het veranderende klimaat.

De planten worden per vijf stuks verkocht. Er zijn drie verschillende plantenpakketten samengesteld per kleur en één kruidenpakket. Ook kun je ‘Honey Bee’ bloemenzaad bestellen wat goed is voor zes vierkante meter bloemenpracht.

Praktisch

• Een overzicht van het aanbod en het bestelformulier vind je op www.schilde.be/bloemenbij of bij de dienst milieu.

• Je kunt je bestelling doorgeven via het online formulier en per overschrijving betalen tot zondag 12 maart 2023.

• Op zondag 7 mei 2023 vanaf 13 uur, haal je je bestelling op aan de Dodoenstuin in Schildehof, De Pont 45, Schilde (einde Bellevuedreef).

Dienst milieu, Brasschaatsebaan 30, Schilde, 03 380 16 12, milieu@schilde.be

Meer weten over streekeigen planten en hoe ze te verzorgen?

Kom naar de rondleiding in de Dodoenstuin in Schildehof of volg één van de workshops over bijvriendelijk tuinieren.

• Infoles over de aangeboden planten en kruiden met rondleiding door de Dodoenstuin op zondag 5 maart van 15 tot 17 uur. Schildehof, Dodoenstuin, De Pont 45, Schilde.

Online infosessie via Zoom van 20 tot 21.30 uur.

• Oerbloemen vzw neemt je tijdens hun ‘Start to bee’ workshops mee in de wonderlijke wereld van de bijvriendelijke tuin.

De workshops gaan door op zaterdag 4, 11, 25 maart en 1 april van 10 tot 12.30 uur. Oerbloemen vzw, Heidestraat 74, Emblem.

Meer praktische info en inschrijven via www.schilde.be/bloemenbij.