Catalog Efthymiadis 2013

Page 1

3

CATALOG 201

2


ite

Vizitați noul s

ro . s i d a i m y h t f www.e

3


Originile Grupului de Companii Efthymiadis datează încă din anul 1935. Fondată inițial ca K.&A. Efthymiadis, societatea era specializată în vânzarea de bunuri agricole importate, unelte, semințe și plante ornamentale. În ultimii 70 de ani, Grupul a jucat un rol de lider în sectorul agricol grec. În timpul decadei 1991-2000 o serie de noi companii au fost stabilite, și un program important de investiții a fost lansat pentru a organiza și dezvolta infrastructura Grupului Efthymiadis. Acest program de investiții s-a dovedit a fi pe deplin compatibil cu cele mai noi evoluții în sectorul agricol privind gestionarea integrată a producției agricole, permițând astfel grupului să răspundă cu încredere la provocările importante ale globalizării și a competiției în continuă creștere, K&N Efthymiadis devenind Partenerul tău în protecția plantelor !

Până în 2003, compania a funcționat ca societate-mamă a grupului, sprijinind determinant eforturile tuturor societăților afiliate, pentru o schimbare strategică și de reorientare în noul secol. Din ianuarie 2004, compania funcționează ca o filială a grupului nou înființat „REDESTOS” - Efthymiadis Agrotechnology Group, concentrându-se exclusiv pe produse de protecție a plantelor și nutriție. În completarea poziției de lider din Grecia, K&N Efthymiadis SA are activități semnificative de export în Balcani și Orientul Mijlociu, care îndeplinesc cele mai înalte standarde internaționale în materie de tehnici de producție, control al calității și reglementările de siguranță, pentru ca noi K&N Efthymiadis, să fim în continuare Partenerul tău în protecția plantelor !

pul Redestos

F

ompun Gru irmele care c

1


ERBICIDE Cerlit Dicopur D 464 SL P O T r u p o ic D Efasate Goal 4F Galera Super SC Gat Motion 4 Helmstar er Lancelot Sup Lontrel 300 Mustang Pallas 75 WG C Pantera 40 E

2

4 6 8 10 12 14 16 18 20 24 26 28 32


3


Cerlit

ERBICID

uroxypir tivă: 250 g/l fl ac ță an st b su Conținut nces ow AgroScie Producător: D

DESCRIERE Erbicid sistemic, cu flexibilitate remarcabilă în aplicare destinat combaterii în postemergență a buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale păioase, porumb, ceapă, livezi și pajiști. Cerlit este cel mai sigur produs, oferind un procent maxim de combatere a Galium aparine (turiței) în toate stadiile de creștere. PERIOADA DE APLICARE Cerlit este perfect tolerat de cerealele păioase, într-o fereastră foarte largă de aplicare, de la înfrățire până la apariția spicului. Volumul de apă utilizat pentru prepararea soluției de stropit: 200 - 400 l/ha.

4

Înfrățire

Apariția spicului

Cerlit asigură combaterea excelentă a unor buruieni greu de controlat în cultura porumbului, cum ar fi: Abutilon theophrasti, Convulvus arvensis, Rubus caesius, Taraxacum officinale. Se aplică în stadiul de 4-6 frunze.

4 frunze

6 frunze


Cultura

Spectrul de combatere

0,8 l/ha - singur 0,4 l/ha - asociat

Grâu, ovăz Porumb Pajiști

Doza

Buruieni dicotiledonate

1 l/ha 1 l/ha

Măr (livezi pe rod)

1,5 l/ha

Ceapă semănată direct

0,6 l/ha

Cerlit nu afectează germinația semințelor, deci poate fi utilizat cu succes în combaterea buruienilor dicotile din loturile semincere. COMPATIBILITATE Cerlit poate fi combinat cu îngrășăminte foliare. Pentru completarea spectrului de combatere poate fi combinat cu alte erbicide, inclusiv sulfonilureice, DMA6, Esteron Extra 600 EC, LONTREL 300. Înainte de utilizare este necesară consultarea tabelelor de compatibilitate și efectuarea unui test practic cu respectarea dozelor de amestec.

PRINCIPALELE BURUIENI COMBĂTUTE Galium aparine ( în orice stadiu de dezvoltare), Galeopsis tetrahit, Convulvulus arvensis, Rubus spp., Rumex spp., Stellaria media, Thalaspi arvense, Myosotis Solanum nigrum, Vicia spp., Calystegia sepium, Bilderdikia convulvulus, Capsella bursa pastoris, Lamium spp., samulastra de floarea soarelui (la faza de 4-8 frunze), Taraxacum officinale, Abutilon theophrasti, Urtica spp., Datura stramonium, Portulaca oleracea, Equisetum arvense.

5


Dicopur D

4 D 600 g/l

id 2, anță activă: ac Conținut subst ufarm Producător: N

Dicopur D este un lichid limpede , omogen, mobil, de culoare mov-pal, cu un conținut de acid 2,4 D de 600 g/l.

ERBICID

se se aplică de la stadiul de înfrățire al plantelor până la formarea primului internod.

MOD DE ACȚIUNE Dicopur D este un erbicid sistemic, de tip hormonal care se absoarbe prin frunze, parțial prin rădăcini. Erbicidul determină o creștere anormală a celulelor, inhibă respirația și dezvoltarea sistemului radicular al buruienilor. Viteza de translocare a erbicidului este în funcție de: doza aplicată, talia buruienilor și în mod special de condițiile climatice (umiditate, temperatură) înainte și după tratament. MOD DE ÎNTREBUINȚARE Dicopur D se aplică post-emergent, în vegetație, pe vreme calmă, când temperatura este de peste 15°C, conform omologării produsului. La cerealele păioa6

La porumb aplicarea se va face primăvara când plantele de porumb au 4-6 frunze iar buruienile sunt în faza de rozetă, Cirsium < 10 cm. Cantitatea de soluție recomandată a se aplica pe suprafața de un ha este de 200-300 litri. În condiții de secetă se aplică 400 l soluție/ ha. Cantitatea de soluție la ha va fi cuprinsă între 200-600 l/ha.


Cultura Grâu, Porumb

Spectrul de combatere Buruieni dicotiledonate anuale și perene sensibile la 2,4 D (Sinapis, Chenopodium, Cirsium, Capsella, Amaranthus , Thlaspi)

Dicopur D este foarte eficace în combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene, sensibile și parțial sensibile la 2,4 D cum sunt: Amaranthus retroflexus (știr), Atriplex spp. (lobodă), Centaurea cyanus (albăstriță), Chenopodium spp (spanac sălbatic), Cirsium arvense (pălămidă), Capsella bursa pastoris (traista ciobanului), Polygonum aviculare (troscot), Raphanus spp. (ridiche sălbatică), Rumex acetosa (măcriș), Sinapis arvensis (muștar sălbatic), Stellaria media (rocoină), Solanum nigrum (zârnă), Sonchus arvensis (susai), Senecio vulgaris (spălăcioasă), Thlaspi arvense (punguliță) și altele.

Doza 1 l/ha postemergent

COMPATIBILITATE Dicopur D este compatibil cu alte erbicide, fungicide și insecticide, înainte de folosire se recomandă efectuarea unui test practic de compatibilitate, respectând dozele recomandate. Se recomandă consultarea tabelelor de compatibilități. ROTAȚIA CULTURII În condiții climatice normale nu există restricții în rotația culturilor. În condiții normale de umiditate produsul persistă în sol 1-4 săptămâni.

7


L S 4 6 4 P O T Dicopur 4 g/l anță activă: 34 Conținut subst ba + 120 g/l dicam ufarm Producător: N

acid 2,4 D din

PROPRIETĂȚI FIZICO - CHIMICE Dicopur TOP 464 SL se prezintă sub formă de lichid limpede, omogen, mobil, de culoare galben brun , ce conține 344 g/l acid 2,4 D din sare DMA și 120 g/l dicamba.

SDMA

ERBICID

La culturile de cereale păioase se aplică de la faza de înfrățire a cerealelor până la formarea primului internod iar speciile de buruieni să fie în faza mică de cca. 2-4 frunze și maxim 10-15 cm înălțime pentru buruienile perene.

MOD DE ACȚIUNE Dicopur TOP 464 SL este o combinație de 2 substanțe active, acid 2,4 D și dicamba. Este un erbicid selectiv și sistemic acționând asupra buruienilor atât prin absorbție la nivelul frunzelor cât și a sistemului radicular. MOD DE UTILIZARE Dicopur TOP 464 SL se aplică în postemergență la culturile de grâu și porumb în vederea combaterii a numeroase specii de buruieni dicotiledonate anuale și perene. 8

Nu este recomandată aplicarea erbicidului când cerealele păioase sunt în fază avansată (peste 3 internodii) deoarece apar efecte fitotoxice cu reducerea producției la hectar.


Cultura

Spectrul de combatere

Doza

Grâu

Buruieni dicotiledonate anuale și perene

0,8-1 l/ha în funcție de gradul de infestare și talia buruienilor (grâu la faza de înfrățire - formarea primului internod, buruieni dicotiledonate la 2-4 frunze)

Porumb

Buruieni dicotiledonate anuale și perene

1 l/ha postemergent (porumb in faza de 4-6 frunze, buruieni dicotiledonate la 2-4 frunze, Cirsium < 10 cm înălțime)

La cultura de porumb, Dicopur TOP 464 SL se aplică când plantele de cultură au 4-6 frunze iar buruienile sunt în fază de rozetă. Printre buruienile combătute se numără: Amaranthus retroflexus (știr), Abuthilon theoprasti (teișor), Anthemis arvensis (romanița), Brassica nigra (muștar negru), Chenopodium album (lobodă sălbatică), Capsella bursa pastoris (traista ciobanului), Cirsium arvense (pălămidă), Convolvulus arvensis (volbură), Delphinium consolida (nemțișor de câmp), Fumaria officinallis (fumărița), Matricaria chamomilla (mușețel mirositor), Polygonum aviculare (troscot),

Polygonum convolvulus (hrișcă), Rubus caesius (mur), Stelaria media (rocoină), Sisymbrium officinale (voinicică), Sonchus arvensis (susai) ,etc. Cantitatea de soluție recomandată a se aplica pe suprafața de un ha este de 200600 litri. COMPATIBILITATE Produsul Dicopur TOP 464 SL este compatibil cu majoritatea insecto-fungicidelor mai puțin cele cu reacție bazică. Înainte de utilizare verificați listele de compatibilitate.

9


S 6 3 e t a s a Ef lifosat tivă: 360 g/l g ac ță an st b su Conținut IADIS +N EFTHYM Producător: K

ERBICID

acid

MOD DE ACȚIUNE

MOD DE UTILIZARE

Efasate 36 S este un produs neselectiv, sistemic, care se absoarbe prin frunze și se translocă în toate organele plantei, inclusiv rădăcini,stoloni și rizomi.

Efasate 36 S este un erbicid total care se poate utiliza în toate culturile agricole: viță de vie, pomi fructiferi, grâu înainte de recoltare sau pe miriște, precum și înainte de semănat/plantat pentru toate culturile.

Simptomele de fitotoxicitate apar pe frunze după 7-14 zile de la tratament, iar desicarea completă are loc după 3 săptămâni. Efasate 36 S se aplică atunci când buruienile sunt în faza de creștere activă iar aparatul foliar este bine dezvoltat permițând absorbția unei cantități suficiente de erbicid. Condițiile ideale de aplicare sunt: timp însorit, o umiditate relativă a aerului ridicată și sol umed. Este de dorit ca după aplicare să treacă cel puțin 6 ore fără ploaie sau irigare. 10

Doza recomandată este de 3-4 l/ha în 100 - 150 l de apă. Efasate 36 S se folosește pentru combaterea buruienilor perene (Sorghum


halepense, Agropyron repens, Cynodon dactilon, Convolvulus arvensis), fiind erbicidul total cu cel mai larg spectru de combatere pentru buruieni anuale și perene mono și dicotiledonate, diferite specii de buruieni acvatice, diverse specii de arbuști și specii lemnoase. AVANTAJE Asigură combaterea pe termen lung a buruienilor problemă; un tratament poate elimina buruienile perene și plantele sălbatice timp de până la trei ani; Toxicitate redusă, nu este dăunător pentru

om, animale, păsări și pești sau mediu; Spectru de combatere extrem de larg, manipulare ușoara și sigură; Nu are activitate în sol; este biodegradabil; Asigură obținerea de producții optime cu costuri reduse. MĂSURI DEOSEBITE DE PRECAUȚIE Evitarea stropirii părților verzi la cultura principală;

11


Goal 4F

ifluorfen tivă: 480 g/l ox ac ță an st b su Conținut nces ow AgroScie Producător: D

ERBICID

Erbicid selectiv, preemergent și postemergent, folosit în combaterea buruienilor cu frunza lată și unele graminee anuale din culturile de floarea soarelui, ceapă, usturoi și viță de vie. În funcție de cultura tratată, Goal 4F se folosește ca erbicid preemergent, la sol, sau ca un erbicid postemergent, de contact.

lucrări pelicula de erbicide. De asemenea, prelucrarea solului după tratament reduce în mod simțitor sau elimină activitatea erbicidului, așa că nu există nicio problemă de reziduuri în rotația culturilor. Combaterea cea mai bună a buruienilor are loc când, după aplicarea erbicidului, plouă în interval de 2 săptămâni.

Goal 4F este un erbicid flexibil, cu spectru foarte larg de combatere. În condiții normale Goal 4F distruge buruienile dicotiledonate în câteva ore.

Goal 4F se poate aplica pe toate tipurile de sol, de la nisip la argilă lutoasă. Se recomandă doze mai mari de erbicid pe solurile cu un conținut mai mare de materie organică. Când se aplică postemergent, Goal 4F distruge rapid buruienile tinere având efect de contact. Cele mai bune rezultate se obțin când buruienile sunt în stadiul de 2-4 frunze.

PERIOADA DE APLICARE Când se aplică preemergent, Goal 4F formează o peliculă subțire la suprafața solului, distrugând buruienile care răsar, în momentul în care străbat această peliculă. De aceea este foarte important ca solul să fie foarte bine pregătit înainte de aplicarea erbicidului, pentru a nu distruge prin 12

Ceapă semănată direct: se aplică postemergent 0,5 l/ha, când plantele de ceapă au 2-3 frunze adevărate. Goal 4F poate cauza leziuni necrotice sau ră-


sucirea plantelor de ceapă care însă nu vor influența dezvoltarea culturii său producția. Aceste simptome sunt în mod considerabil reduse dacă erbicidul se aplică nu mai devreme de 3 zile după ultima ploaie sau după irigare, pentru că refacerea substanței ceroase de pe frunze protejează plantele. Nu se va amesteca Goal 4F cu alte pesticide sau îngrășăminte atunci când se aplică postemergent la ceapă. Ceapă din arpagic: se aplică postemergent, 0,5 l/ha în 300-500 l apă/ha, când plantele de ceapă au 2-3 frunze adevărate. Usturoi: postemergent 0,5 l/ha. Floarea soarelui: Se va aplica în doză de 0,5 l/ha, preemergent, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale (excepție Xanthium). Perioada optimă de aplicare este în preemergență (înainte de răsărire). Numai fermierii experimentați aplică erbicidul în postemergență timpurie (până la stadiul de dezvoltare de 2 frunze a

culturii de floarea soarelui), întrucât aplicarea postemergentă provoacă efecte fitotoxice (arsuri pe frunze). Aceste efecte fitotoxice dispar, însă, în zece zile de la aplicare și nu influențează dezvoltarea ulterioară a culturii sau producția. Viță de vie: se recomandă folosirea erbicidului în doză de 2,5 l/ha, postemergent după formarea fructelor, când buruienile nu sunt mai înalte de 1015 cm. Se va evita aplicarea erbicidului pe organele verzi ale culturilor pentru a nu provoca arsuri. PRINCIPALELE BURUIENI COMBĂTUTE Abutilon theophrasti, Amaranthus retroflexus, Chenopodium album, Galinsoga parviflora, Hibiscus trionum, Lamium amplexicaule, Malva parviflora, Matricaria spp., Polygonum spp., Portulaca oleracea, Raphanus raphanistrum, Sinapis arvensis, Sisymbrium Sophia, Solanum nigrum, Sonchus oleracea, Urtica urens, Veronica spp.

13


r e p u S a r e l Ga

/l + picloram

iralid 240 g ță activă: clop

an Conținut subst 40 g/l id al ir p o + amin nces ow AgroScie Producător: D

Galera Super este un erbicid cu aplicare foliară care combate buruienile dicotiledonate anuale și perene din cultura de rapiță. MOD DE ACȚIUNE Galera Super are o dublă acțiune: de contact, datorată picloramului și sistemică datorată clopiralidului și aminopiralidului. Cele trei substanțe active din Galera Super au un mod asemănător de distribuire și acțiune. Substanțele sunt absorbite atât la nivel foliar cât și la nivel radicular, sunt translocate atât acropetal cât și basipetal și se acumulează în țesuturile meristematice ale buruienilor. MOD DE UTILIZARE Galera Super se poate aplica preemergent sau postemergent timpuriu (stadiul rapiței 1-3 frunze) sau se poate aplica postemergent toamna, la stadiul rapiței 14

80 g/l

ERBICID

de la 3 până la 9 frunze, sau primăvara, înainte ca mugurii florali să fie vizibili. Dozele recomandate: 0,2 l/ha toamna sau 0,25 l/ha primăvara. Numărul maxim de aplicări: O singură aplicare pe cultură. Volumul de apă utilizat: 200-400 l/ha. ROTAȚIA CULTURILOR În caz de cultură calamitată tratată cu Galera Super (Ex: îngheț, boli, dăunători), se pot semăna pe același teren, în același sezon cu cel puțin o lună după tratament și cu arătura terenului următoarele culturi: rapiță de primăvară, muștar, varză transplantată, cereale sau porumb. Pe un teren care a fost tratat în toamnă cu Galera Super pot fi înființate următoarele


culturi: - toamna (anul calendaristic următor): cereale, rapiță, muștar; După tratamentul de primăvară cu Galera Super se pot înființa pe același teren următoarele culturi: - în toamna aceluiași an: rapiță de toamnă, cereale de toamnă; - în primăvara anului următor: rapiță de primăvara, muștar, varză, cereale, porumb, sorg, in, sfeclă de zahăr, sfeclă furajeră, morcovi, tomate, cartofi, floarea soarelui; - nu mai devreme de 14 luni de la tratamentul din primăvara: soia, mazăre, fasole.

PRINCIPALELE BURUIENI COMBĂTUTE GALERA SUPER combate un spectru larg de buruieni dicotiledonate, atât anuale cât și perene: Cirsium arvense, Papaver rhoeas, Matricaria inodora, Galium aparine, Anthemis arvensis, Centaurea cyanus, Viola arvensis, Chenopodium album, Amaranthus spp., Sonchus arvensis, Ambrosia artemisiifolia, Geranium dissectum, Samulastra de floarea soarelui, Polygonum spp, Solanum nigrum. Buruieni mediu sensibile: Stellaria media, Lamium sp., Veronica sp. Solanum nigrum.

În cazul solurilor sărace în humus sau în condițiile lipsei umidității din sol, degradarea produsului este încetinită.

15


C S 4 n o i t o GAT M ron 40 g/l tivă: nicosulfu ac ță an st b su tion AG Conținut icroencapsula M T A G r: o ăt Produc

Produsul se prezintă sub formă de lichid vâscos, de culoare alb-bej, ce conține adjuvant pentru absorbție și protecție împotriva spălării de către ploaie. MOD DE ACȚIUNE

ERBICID

combate buruieni monocotile anuale ca mohorul, meișorul, iarba bărboasă, buruieni monocotile perene: costreiul și parțial unele dicotiledonate anuale cum ar fi știr, lobodă, zârnă.

GAT MOTION 4SC este un erbicid sistemic, pentru combaterea buruienilor graminee și parțial a buruienilor dicotiledonate din cultura de porumb. Produsul este absorbit prin frunze și parțial prin rădăcini de către buruieni și translocat apoi în toată planta, prin floem și xilem, în toate meristemele plantei. Substanța activă nicosulfuron este selectivă pentru plantele de porumb în intervalul de aplicare 4-6 frunze ale porumbului, corelând doza de erbicid în funcție de dezvoltare și spectrul de buruieni vizat. Spectrul de combatere al erbicidului este larg, 16

MOMENTUL APLICĂRII Produsul GAT MOTION 4SC se aplică postemergent pentru combaterea costreiului din rizomi în doza de 1-1,5 l/ha, în funcție de nivelul de infestare și faza de dezvoltare, înălțimea costreiului . Efectul produsului se observă la câteva zile


Cultura Porumb

Spectrul de combatere Costreiul din rizomi și semințe (Sorghum halepense)

de la aplicare, buruienile opresc metabolismul, iar în câteva zile apar simptome de clorozare și necrozare a țesuturilor plantelor tratate. Efectul deplin al erbicidului este evident după aproximativ 21 de zile. TIMP DE PAUZĂ Între data tratamentului și semănatul altei culturi, se recomandă o pauză de minim 4 luni.

Doza 1 – 1,5 l/ha în funcție de gradul de infestare și înălțimea costreiului

Între aplicarea produsului și recoltare se recomandă o pauză de 30 de zile. COMPATIBILITATE Produsul GAT MOTION 4SC este compatibil cu majoritatea produselor erbicide, fungicide și insecticide. Nu se va aplica pe culturi stresate sau tratate cu insecticide organo-fosforice. Pentru o mai mare siguranță se va face un test.

17


G W 5 7 r a t s Helm uron metil

% triben anță activă: 75 Conținut subst ELM AG Producător: H

MOD DE ACȚIUNE Helmstar 75 WG este un erbicid sistemic, absorbit în principal prin frunze dar și prin rădăcini. Buruienile tratate nu se mai hrănesc decât din rezerve proprii și mor treptat într-un interval de 2-3 săptămâni.

ERBICID

(Agrostema githago), rocoină (Stelaria media), mușețel (Matricaria spp), lungurică (Galeopsis tetrahit), ridichea sălbatică (Raphanus raphanistrum),

După câteva zile de la tratament buruienile pot arăta îngălbenite și/sau înroșite. MOMENT APLICARE Postemergent, momentul optim de aplicare este de la înfrățire până la apariția primului internod la cereale, iar buruienile dicotiledonate să fie în faza de rozetă. Se poate aplica și până la faza de burduf. BURUIENI COMBĂTUTE Știr (Amaranthus retroflexus), neghină 18

muștar sălbatic (Sinapis arvensis); traista ciobanului (Capsella bursa pastoris), lobodă (Atriplex patula), spanac sălbatic (Chenopodium album), zârnă (Solanum nigrum), hrișcă (Polygonum convolvulus), macul sălbatic (Papaver rhoeas), măcriș (Rumex spp), punguliță (Thlaspi arvense), măzăriche (Vicia spp.), pălămidă (Cirsium arvense), susai (Sonchus spp).


Cultura

Spectrul de combatere

Doza

Grâu

buruieni dicotiledonate anuale și perene (excepție Convolvulus, Geranium,Viola)

15-20 g/ha postemergent

Orz

buruieni dicotiledonate anuale și perene (excepție Convolvulus, Geranium,Viola)

10-15 g/ha postemergent

OBSERVAȚII

ent când aceasta are 10-15 cm înălțime.

Tratamentele efectuate mai târziu nu influențează dezvoltarea culturii și producția.

Dacă buruienile sunt în fază avansată de dezvoltare sau în caz de secetă adăugarea unui surfactant în soluția de erbicidat poate îmbunătăți eficacitatea erbicidului.

Combaterea pălămidei se realizează efici-

19


r e p u S t o l e Lanc an Conținut subst lam su ra o fl + 15 % ces w AgroScien o D r: o ăt Produc

Lancelot Super este un erbicid postemergent, selectiv pentru cereale păioase și porumb, acționând asupra buruienilor dicotiledonate anuale și perene. MOD DE ACȚIUNE Este un erbicid sistemic, cu pătrundere în principal prin sistemul foliar și secundar prin rădăcini. Lancelot Super prezintă un mod dublu de acțiune asupra buruienilor: florasulam-ul inhibă acetolactat sintaza (ALS), în timp ce aminopiralidul acționează ca o auxină sintetică. Ambele componente se distribuie sistemic în plantă și dereglează metabolismul plantei, afectând procesul de creștere și conducând în final la moartea buruienilor. SPECTRUL DE BURUIENI COMBĂTUTE Buruieni sensibile: Amaranthus retroflexus, Anthemis arvensis, Beta vulgaris, Brassica 20

re de potasiu

id acid din sa

aminopiral ță activă: 30%

ERBICID

oleracea, Capsella bursa-pastoris, Cardaria draba, Centaurea spp, Crysanthemum coronarium, Cirsium arvense, Consolida spp, Galinsoga parviflora, Galium aparine, Matricaria chamomilla, Myagrum perfoliatum, Papaver rhoeas, Polygonum convolvulus, Raphanus raphanistrum, Sinapis arvensis, Sonchus spp, Stellaria media și Vicia sativa. Buruieni mediu sensibile: Chenopodium album (stadiul de 2-4 frunze), Chrysanthemum segetum, Fumaria spp, Galeopsis tetrahit, Malva spp, Picris echioides, Polygonum aviculare, Bifora spp. Lancelot Super asigură o combatere eficientă a buruienilor în creștere, iar adăugarea unui adjuvant ne-ionic poate îmbunătăți combaterea în cazul infestărilor cu Chenopodium spp, Sonchus arvensis, Centaurea spp, Fumaria spp, Malva spp, mai ales în condiții de secetă.


Cultura

Spectrul de combatere

Doza

Grâu

Buruieni dicotiledonate anuale și perene

33 g/ha aplicat singur postemergent

Orzoaică de primăvara

buruieni dicotiledonate anuale și perene

33 g/ha aplicat singur postemergent

Porumb

buruieni dicotiledonate anuale și perene

33 g/ha aplicat singur postemergent

Lancelot Super este omologat ca erbicid postemergent pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene la grâu, orzoaică de primăvară și porumb. Dozele omologate sunt de 33 g/ha în cazul unei infestări puternice cu buruieni dicotiledonate perene este necesară adăugarea unui adjuvant ne-ionic, la doza omologată în România.

MOD DE ÎNTREBUINȚARE Lancelot Super poate fi aplicat primăvara de la înfrățire până la formarea a două internodii. Temperatura optimă de aplicare este între 8-25°C, dar tratamentele pot fi făcute începând de la 5°C, situație în care apariția simptomelor erbicidului este încetinită dar efectul final de combatere nu este afectat. Pentru a obține cele mai bune

21


r e p u S t o l e Lanc an Conținut subst lam su ra o fl + 15 % ces w AgroScien o D r: o ăt Produc

rezultate, se recomandă să se erbicideze atunci când buruienile dicotiledonate au 2-6 frunze iar în cazul infestărilor cu Cirsium arvense, maxim 10-15 cm înălțime. Volumul de apă recomandat este de 100-400 l/ha. Este necesar să se asigure o acoperire uniformă a buruienilor cu soluția de tratat. ATENȚIE! Se va evita contactul erbicidului cu culturile dicotiledonate din vecinătate. COMPATIBILITATE Lancelot Super este compatibil cu majoritatea fungicidelor și insecticidelor și de asemenea cu fertilizanți foliari. Pentru o mai mare siguranță se va consulta lista de combatibilitate și se va face un test practic. De asemenea poate fi amestecat cu erbicide pe bază de isoproturon, cloro22

re de potasiu

id acid din sa

aminopiral ță activă: 30%

ERBICID

tolurons clodinafop, fenoxaprop, dar poate reduce eficacitatea produselor pe bază de iodosulfuron. ROTAȚIA CULTURILOR Timpul de pauză până la înființarea următoarei culturii depinde în principal de tipul de cultură, condițiile de mediu dar și de practicile agricole. Pentru a favoriza descompunerea reziduurilor conținute în paie, se recomandă tocarea și încorporarea acestora cât mai repede posibil. Descompunerea aminopiralidului este mai rapidă în condițiile unui sol cald și cu umiditate și poate fi accelerată prin irigare suplimentară. Culturile care pot fi înființate după aplicarea Lancelot Super: - după 1 lună (în caz de cultură calami


tată): cereale, porumb, sorg; solul trebuie arat înainte de semănat; - toamna: cereale de toamnă, rapiță de toamnă, pășune; - primăvara următoare: cereale de primăvară, rapiță de primăvară, floarea soarelui, ceapă, cartof, sfeclă de zahăr, lucernă, morcov, cicoare, in; - după 14 luni: linte, năut, soia, fasole, mazăre. Gunoiul de grajd provenit din paie tratate cu Lancelot Super:

mănat la culturile de cereale, porumb, pășuni și rapiță. - Trebuie să fie încorporat cu cel puțin șase (6) luni înainte de semănat în cazul culturilor de sfeclă de zahăr, cartofi, legume, floarea-soarelui, tomate, castraveți, salată verde, morcovi și orice fel de plantații (livadă, viță-de-vie, etc.). Această perioadă de așteptare include doar lunile active, când temperatura solului este de peste +5°C și activitatea microbiană este prezentă. ATENȚIE! Lancelot Super nu permite semănatul leguminoaselor pentru furaj în cultură de cereale (borceag).

- Poate fi încorporat chiar înainte de se-

23


0 0 3 l e r t n Lo opiralid tivă: 300 g/l cl ac ță an st b su Conținut nces ow AgroScie Producător: D

Erbicid sistemic, postemergent, utilizat în combaterea buruienilor dicotiledonate din cultura de sfeclă de zahăr, grâu, porumb, ceapă, rapiță, muștar, vii pe rod și pepiniere silvice. PRINCIPALELE BURUIENI COMBĂTUTE Lontrel 300 combate buruieni problemă ca: pălămida (Cirsium arvense), susai (Sonchus spp.), spălăcioasa (Senecio vulgaris), mușețel (Matricaria spp.), crizantema sălbatică (Crisanthemum spp.), hrișca, troscot, sălcuța (Polygonum spp.). RECOMANDARI DE APLICARE La sfeclă de zahăr, Lontrel 300 se aplică atunci când buruienile composite pălămidă (Cirsium arvense), susai (Sonchus arvensis) au rozeta de 15-20 cm, în doze de 0,3-0,5 l/ha în 2 tratamente la 2 săptămâni inter24

ERBICID

val (0,15+0,15 / 0,25+0,25). Poate fi aplicat în amestec cu erbicide specifice sfeclei de zahăr. Lontrel 300 este unicul erbicid care combate pălămida din cultura de sfeclă de zahăr. Lontrel 300 se translocă după erbicidare către rădăcinile și rizomii de pălămidă și susai asigurând o combatere durabilă. Lontrel 300 distruge pălămidă în 7-14 zile.


Cultura

Spectrul de combatere

Doza

Sfeclă de zahăr

0,3-0,5 l/ha în 2 tratamente la interval de 2 săptămâni (0,15 + 0,15/0,25 + 0,25)

Ceapă semănată direct

0,5 l/ha

Vii pe rod

0,5 l/ha

Pepiniere de molid, răchitării Buruieni dicotiledonate

150 g s.a./ ha în 2 faze (70+80)

Rapiță

0,3-0,5 l/ha

Muștar

0,3-0,5 l/ha

Grâu

0,3 -0,5 l/ha

Porumb

0,3-0,5 l/ha

La cereale păioase doza recomandată este de 0,3-0,5 l/ha putând fi aplicat până la primul internod. Se poate asocia și cu alte produse: 2,4 D, MCPA, Cerlit, în funcție de spectrul de buruieni. La porumb, se aplică în faza de 4-6 frunze a culturii în doze de 0,3 - 0,5 l/ha. Pentru lărgirea spectrului de buruieni se amestecă cu 2,4D, MCPA. La ceapa semănată direct, se recomandă folosirea Lontrel 300 în perioada creșterii

active a plantelor, în doze de 0,5 l/ha, după apariția a 2 frunze adevărate. Volumul de apă utilizat pentru prepararea soluției de stropit 200 - 400 l/ha. Lontrel 300 este compatibil cu majoritatea erbicidelor. În cazul amestecului cu alte produse este de preferat efectuarea unui test practic, respectându-se dozele prescrise.

25


Mustang

lam +

orasu tivă: 6,25 g/l fl ac ță an st b su Conținut 4 D EHE 300 g/l acid 2, nces ow AgroScie Producător: D

Erbicid sistemic postemergent destinat combaterii buruienilor cu frunza lată din culturile de cereale păioase și porumb. PRINCIPALELE BURUIENI COMBĂTUTE Mustang asigură combaterea totală a turiței (Galium aparine) - 25 cm și mușețelului (Matricaria spp.) - 25-30 cm chiar și în stadii avansate de dezvoltare. Mustang are o eficacitate foarte bună și în combaterea pălămidei (Cirsium arvense). Mustang combate, de asemenea, alte peste 100 de specii de buruieni cu frunză lată frecvente în culturile cerealiere, printre care: Amaranthus spp., Ambrosia artemisiifolia, Anthemis arvensis, Atriplex spp., Brassica spp., Centaurea cyanus, Chenopodium spp., Helianthus annuus, Papaver rhoeas, 26

ERBICID

Polygonum spp., Sonchus spp., Stellaria media. Mustang penetrează foarte rapid suprafața foliară a buruienilor, migrând spre punctele de creștere ale acestora. Oprește creșterea buruienilor în 24 de ore. PERIOADA DE APLICARE La cereale păioase Mustang are o fereastră foarte largă de aplicare putând fi folosit de la începutul înfrățirii până la formarea a II internodii. Mustang este mai puțin dependent de temperatură decât majoritatea erbicidelor, componentele sale devenind active chiar la temperaturi de 5° C. Este perfect tolerat atât de cerealele de toamnă cât și de cele de primăvară.


Cultura

Spectrul de combatere

Doza

Grâu, orz, orzoaică, ovăz

Buruieni dicotiledonate anuale și perene

0,4-0,6 1/ha

Porumb

Buruieni dicotiledonate anuale și perene

0,4-0,6 1/ha

La porumb, Mustang este selectiv pentru hibrizii de porumb. Se aplică în stadiul de 4-6 frunze. Produsul nu se aplică la cultura de porumb dacă s-au făcut tratamente cu insecticide organofosforice. Mustang în doza de 0,4 l/ha combate în procent mai mare de 95% buruienile aflate în primele faze de vegetație. Pentru combaterea buruienilor perene și a celor aflate în stadii avansate de dezvoltare se recomandă doză de 0,6 l/ha. Volumul de apă utilizat pentru prepararea soluției de stropit - 200 - 400 l/ha.

OMOLOGĂRI Nu afectează culturile postmergătoare. În cazul în care recolta de bază a fost compromisă din diverse cauze, se pot semăna în același ciclu de vegetație cereale, porumb, floarea soarelui sau soia, chiar după aplicarea produsului, acesta nelimitând cultura următoare. COMPATIBILITATE Mustang poate fi administrat concomitent cu fungicide, insecticide, o gamă largă de graminicide, îngrășăminte foliare.

27


G W 5 7 s a l l Pa xsulam + tivă: 7,5% piro ac ță an st b su Conținut juvant) ocet-metil (ad 7,5% cloquint nces ow AgroScie Producător: D

Pallas 75 WG este un erbicid sistemic, cu aplicare postemergentă, destinat combaterii buruienilor graminee și a celor cu frunză lată din culturile de grâu. MOD DE ACȚIUNE Pallas 75 WG inhibă acetolactat sintaza (ALS), se translocă sistemic prin plantă, inhibând sinteza aminoacizilor principali ai plantei, ulterior inhibând diviziunea celulară, ceea ce duce la moartea speciilor sensibile. Pallas 75 WG se asimilează foliar dar prezintă și un control rezidual de scurtă durată în sol, pentru buruienile nou apărute, în funcție de specie și condițiile de mediu. Creșterea buruienilor este stopată imediat după aplicare. Primele simptome vizibile (decolorarea și răsucirea frunzelor) se observă la 3-4 zile după erbicidare. Comba28

ERBICID

terea completă se realizează în 2-3 săptămâni după aplicare, depinzând de tipul de buruieni și condițiile climatice. Eficacitatea erbicidului Pallas 75 WG este îmbunătățită prin adăugarea de adjuvant recomandat și crește efectul de control al buruienilor sensibile în toate condițiile de mediu. Se va îmbunătăți, de asemenea, eficacitatea asupra tuturor buruienilor care sunt moderat sensibile. Adjuvanți recomandați: ulei de răpiță metilat numit Dassoil cu doză de 1 l/ha. PERIOADA DE APLICARE Pallas 75 WG poate fi aplicat de la stadiul de 2-3 frunze la stadiul de 2-3 internodii. Pentru a obține cele mai bune rezultate, se recomandă să se erbicideze atunci când buruienile sunt în creștere activă.


Cultura Grâu

Spectrul de combatere

Doza

Apera spica venti

110 g/ha + 1 l/ha Dassoil

Avena fatua, Matricaria, Anthemis, Galium,Galeopsis, Capsella, Raphanus, Adonis

250 g/ha + 1 l/ha Dassoil

Combaterea este influențată de stadiul de dezvoltare a buruienilor, stadiile tinere de dezvoltare fiind mai ușor controlate. Controlul optim pentru graminee este de: până la 3-4 frați pentru Apera spica venti și până la înfrățire la Avena fatua, iar pentru buruienile dicotiledonate la 4-6 frunze. Temperatura optimă de aplicare este între 8-25°C, dar tratamentele pot fi făcute

începând de la 5°C . În acest caz, apariția simptomelor de combatere este mai lentă, dar controlul final nu este afectat. Volumul de apă recomandat este de 250-350 l/ha. Asigurați-vă că buruienile sunt uniform acoperite cu soluția de tratat. ATENȚIE: Se va evita contactul erbicidului cu alte culturi graminee decât cea la care este avizat sau culturi dicotile.

29


G W 5 7 s a l l Pa xsulam + tivă: 7,5% piro ac ță an st b su Conținut juvant) ocet-metil (ad 7,5% cloquint nces ow AgroScie Producător: D

ROTAȚIA CULTURILOR Pallas 75 WG se degradează rapid în sol și nu reprezintă pericol pentru cultura postmergătoare. Experiențele efectuate în mai multe țări nu au pus în evidență vreun prejudiciu pentru culturile următoare, inclusiv cele de legume cu tehnologii de cultură obișnuite, pe diferite tipuri de sol. Utilizarea în mod repetat, de produse cu același mod de acțiune poate determina apariția fenomenului de rezistență a anumitor buruieni. Pentru a preveni sau întârzia un astfel de fenomen, este recomandat să folosiți erbicide cu moduri de acțiune diferite. Pallas 75 WG conține piroxsulam care este un inhibitor al acetolactat sintezei. Pentru a evita apariția rezistenței se re30

ERBICID

comandă să se aplice Pallas 75 WG doar o dată pe sezon. Amestecarea piroxsulamului cu un alt inhibitor ALS este permisă pentru a extinde spectrul de combatere a buruienilor dicotiledonate. PRINCIPALELE BURUIENI COMBĂTUTE Buruieni monocotiledonate sensibile: Apera spica-venti, Avena fatua, Alopecurus myosuroides, Bromus sp.. Are eficacitate de 70% în controlul pirului (Agropyron repens), stopându-i creșterea. Astfel, plantele de pir nu mai concurează cultura, nu mai ajung la maturitate și nu mai produc semințe. Buruieni monocotiledonate moderat sensibile: Echinochloa crus-Galli, Lolium spp.


Buruieni dicotiledonate sensibile (la doza 250g/ha): Adonis spp., Amaranthus retroflexus, Anthemis arvensis, Brassica spp., Capsella bursa pastoris, Descurainia spp., Galium aparine, Lamium amplexicaule, Lithospermum arvense, Matricaria spp., Medicago spp., Raphanus raphanistrum, Sinapsis arvensis, Sisymbrium spp., Stellaria media, Thalaspi arvense, Veronica hederaefolia, Veronica persica, Vicia sativa și Viola arvensis. Buruieni dicotiledonate moderat sensibile: Centaurea cyanus, Chenopodium album, Cirsium arvense, Consolida orientalis, Polygonum aviculare, Polygonum convolvulus. COMPATIBILITATE Pallas 75 WG este compatibil cu majori-

tatea fungicidelor, insecticidelor, fertilizanți foliari și majoritatea erbicidelor. Pentru o mai mare siguranță se va consulta lista de compatibilitate și se va face un test. Pallas 75 WG poate fi amestecat în rezervor cu Lancelot, 2,4-D pentru a extinde spectrul de combatere a buruienilor dicotiledonate. Adaosul de îngrășăminte precum ureea, azotul de amoniu sau sulfatul de amoniu în rezervor în amestec cu Pallas 75 WG poate îmbunătății activitatea de combatere a buruienilor. Nu se recomandă amestecul în rezervor cu erbicide pe bază de ester al acidului 2,4-D datorită efectului antagonic în combaterea buruienilor monocotile. Pallas 75 WG nu se recomandă să fie aplicat în amestec cu insecticide organofosforice sau regulatori de creștere datorită riscului crescut de prejudiciere a culturii.

31


C E 0 4 a r e Pant -tefuril /l quizalofop-P g 40 : vă ti ac anță SOLUTIONS Conținut subst TURA AGRO EM H C r: o ăt Produc

ERBICID

Pantera 40 EC este un produs de bază în combaterea buruienilor monocotiledonate și a samulastrei cerealelor, în culturile de rapiță, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, cartof, soia, legume și lucernă. Efectul său deosebit în combaterea buruienilor problemă a făcut din Pantera 40 EC un standard folosit în majoritatea tehnologiilor de cultură.

- graminee perene 10-20cm. - Sorghum halepense (costreiul) în faza de până la 10-70 cm înălțime (până la formarea panicului).

Pantera 40 EC, fiind un produs cu o sistemicitate ridicată este absorbit de către frunzele buruienilor graminee și se translocă în întreaga plantă. Se acumulează în punctele de creștere a lăstarilor și rizomilor, unde blochează sinteza normală a lipidelor, conducând la combaterea totală a gramineelor.

Performanțele produsului nu sunt afectate de ploaie, de îndată ce soluția s-a uscat pe plante.

Se va folosi un volum de 200-400 l apă/ha. Efectul total este obținut la 14 - 21 zile de la aplicare.

Produsul este compatibil cu majoritatea erbicidelor, fungicidelor și insecticidelor.

PERIOADA DE APLICARE

Pentru o folosire corectă, consultați tabelele de compatibilității și faceți un test de compatibilitate fizico-chimcă.

- Buruienile graminee anuale, în faza de 2- 4 frunze,

Întotdeauna citiți cu atenție eticheta înainte de folosirea produsului!

32


Cultura Rapiță

Floarea soarelui Soia

Cartof

Sfeclă de zahăr Tomate transplantate Ardei gras, ceapă semănată direct Viță de vie

Spectrul de combatere

Doza

Sorghum halepense din rizomi Buruieni monocotile anuale (Setaria, Echinochloa, Sorghum din sămânță, inclusiv samulastra cerealelor) Sorghum halepense din rizomi Buruieni monocotile anuale (Setaria, Echinochloa, Digitaria, Sorghum halepense din sămânță) Buruieni monocotile anuale (Setaria, Echinochloa, Digitaria)

1,5 l/ha

Sorghum halepense din rizomi

1,5 - 2 l/ha

Buruieni monocotile anuale (Setaria, Echinochloa)

0,75 - 1 l/ha

Avena fatua

1 l/ha

0,75 l/ha 1,5 - 1,75 l/ha 0,75 l/ha 0,75 l/ha

Sorghum halepense, Agropyron repens

2 l/ha

Buruieni monocotile anuale

0,75 -1 l/ha

Sorghum halepense din rizomi

1,5 l/ha

Buruieni monocotile anuale

0,75 l/ha

Buruieni monocotile perene

1,5 l/ha

Buruieni monocotile anuale și perene

3,0 l/ha

33


E D I C I G N U F 0 WG Blue Shield 5 5 Dithane M-4 WP Efmanzeb 80 Electis 75 WG C Mystic 250 E Mystic PRO

34

36 38 40 42 44 46


35


G W 0 5 d l e i Blue Sh b formă de

pru metalic su

% cu anță activă: 50 Conținut subst pru hidroxid de cu ic ri Estrella Mex g A r: o ăt Produc

FUNGICID

Blue Shield 50 WG este un fungicid de contact, pe bază de cupru, cu o formulare nouă, revoluționară.

re, prin stropiri, pentru prevenirea și combaterea manei la vița de vie (Plasmopara viticola), și cartof (Phytophtora infestans).

Blue Shield 50 WG eliberează mai mulți ioni de cupru, pentru o mai bună acoperire și un efect superior altor fungicide cuprice chiar la un conținut de cupru mai scăzut și la doze mai mici, fiind extrem de eficace aplicarea lui preventivă sau curativă la culturile pentru care a fost omologat având un caracter puternic inhibitor împotriva ciupercilor patogene.

Blue Shield 50 WG poate fi folosit și în combaterea focului bacterian (Erwinia amylovora) la măr, păr și gutui.

Blue Shield 50 WG se poate aplica și în perioada înfloririi cu rezultate excepționale în combaterea unor agenți patogeni-problemă ca: Phytophtora infestans, Peronospora destructor, Septoria, Plasmopara viticola, Taphrina deformans, Erwinia amylovora etc. Blue Shield 50 WG se aplică la avertiza36

Blue Shield 50 WG este compatibil cu majoritatea insecto-fungicidelor folosite în mod curent în România, cu excepția compușilor acizi sau a sulfatului de calciu și a fertilizanților foliari.


Cultura

Spectrul de combatere

Doza

Cartof

Mană - Phytophtora infestans

2 kg/ ha

Măr

Rapăn - Venturia spp.

0,3 %

Viță de vie

Mană - Plasmopara viticola

2 kg/ ha

Înainte de utilizare este recomandat efectuarea unui test de compatibilitate. Blue Shield 50 WG oferă un nivel maxim de control al bolilor din culturile de legu-

me (tomate, castraveți, ardei, morcovi), pepeni, pomi fructiferi (măr, păr, gutui, cireș, piersic) și viță de vie, într-o formulare mult mai bună decât a celorlalte fungicide cuprice.

37


5 4 M e n a h t Di b

coze tivă: 80 % man ac ță an st b su Conținut nces ow AgroScie Producător: D

FUNGICID

Fungicid de contact, cu spectru deosebit de larg de acțiune, utilizat în culturile de viță de vie, cartof, tomate, castraveți, ceapă, pomi fructiferi, hamei, etc.

lor se realizează când produsul se aplică în cadrul unui program preventiv de tratamente repetate în timpul perioadei de vegetație.

Dithane M-45 este cel mai folosit fungicid pe plan mondial, omologat pentru combaterea a mai mult de 400 de boli în peste 70 de culturi. Dithane M-45 prin modul de acțiune multi-site (întrerupe activitatea enzimatică în 6 puncte diferite) împiedică apariția fenomenului de rezistență la patogen.

Dithane M-45 este partenerul ideal în combinații cu fungicide sistemice, penetrante.

PERIOADA DE APLICARE Dithane M-45 se aplică preventiv, în condiții favorabile atacului de mană sau alți patogeni. Poate fi utilizat de-a lungul întregii perioade cu risc de atac. Intervalul de timp între cele două tratamente este de 7-10 zile, în funcție de gradul de atac și de cultură. Combaterea optimă a boli38

Volumul de apă utilizat pentru prepararea soluției de stropit este corespunzător culturii la care se aplică tratamentul și depinde de stadiul de dezvoltare al culturii. Timpul de pauză până la recoltare: 7 zile - cartof, 3 zile - tomate, 28 zile - pomi fructiferi și viță de vie COMPATIBILITATE Dithane M-45 nu este compatibil în amestec cu substanțe alcaline cum ar fi polisulfurile, zeamă bordeleză, calciu. Este compatibil cu majoritatea fungicidelor


Cultura

Spectrul de combatere

Doza

Phytophtora infestans

2-2,5 kg/ ha

Rhizoctonia solani

0,5-1 kg/t tubercului

Fulvia fulva, Corynebacterium michiganese, Xantomonas vesicatoria pv vesicatoria, Septoria lycopersici

0,2 %

Phytophtora infestans

2-2,5 kg/ ha

Ceapă

Peronospora destructor

0,2 %

Castraveți

Colletothricum lagenarium, Alternaria spp.

0,2 %

Pomi fructiferi

Venturia spp., Monilinia spp.

0,2 %

Piersic

Taphrina deformans

0,2 %

Prun

Polystigma rubrum

0,2 %

Piersic, cais

Stigmina carpophila

0,2 %

Viță de vie

Plasmopara viticola, Botryotinia fuckeliana

0,2 %

Silvicultură

Fusarium spp.

0,2 -0,4%

Tomate câmp

Puccinia horiana

0,2 % (2 kg/ha)

Grâu

Tilletia spp.

2,5 kg/t sămânță

Sfeclă

Pleospora bjoerlingii, Fusarium spp.

8 kg/t sămânță

Tutun

Peronospora tabacina

0,2 %

Cartof

Tomate

și insecticidelor. Înainte de utilizare este necesară consultarea tabelelor de

compatibilitate și efectuarea unui test practic cu respectarea dozelor de amestec

39


P W 0 8 b e Efmanz b

coze tivă: 80 % man ac ță an st b su Conținut dis &N Efthymia Producător: K

Fungicid preventiv, de contact și cu un spectru larg de acțiune, utilizat în culturile agricole. Este omologat în România pentru culturile de cartof și viță de vie pentru Phytophtora infestans (mana cartofului) și Plasmopara viticola (mana viței de vie).

FUNGICID

Combaterea optimă a bolilor se realizează când produsul se aplică în cadrul unui program preventiv de tratamente repetate în timpul perioadei de vegetație.

Substanța activă mancozeb combate patogenii prin inhibarea germinației sporilor. Prin modul său de acțiune multisite împiedica apariția fenomenului de rezistență la patogen. Efmanzeb 80 WP se aplică preventiv de-a lungul întregii perioade cu risc de atac de mană sau alți patogeni. Intervalul între tratamente este cuprins între 7-14 zile, în funcție de gradul de atac și de cultură. 40

Volumul de apă utilizat pentru prepararea soluției de stropit este corespunzător culturii la care se aplică tratamentul cu Efmanzeb 80 WP.


Cultura

Spectrul de combatere

Doza

Cartof

Mană

2,5 kg/ha

Viță de vie

Mană

0,2% (2 kg/ha în 1000 litri de apă)

Timp de pauză până la recoltare: 14-21 zile cartof și tomate; 28 de zile viță de vie Efmanzeb 80 WP este compatibil cu ma-

joritatea fungicidelor și insecticidelor. Înainte de utilizare este necesară consultarea tabelelor de compatibilitate și efectuarea unui test cu respectarea dozelor.

41


G W 5 7 s i t c e El

8% + zoxamide 8, cozeb 68,5% an m : vă ti ac anță Conținut subst ugalia WAN CIS Port O G r: o ăt Produc

Fungicid penetrant, cu acțiune protectoare, de lungă durată, destinat prevenirii manei în culturile de viță de vie, cartof, tomate, castraveți. Electis 75 WG combină modul diferit de acțiune al celor două substanțe active: - mancozebul acționează la suprafața organelor tratate, inhibând germinația sporilor - zoxamide penetrează cuticula organelor tratate (datorită efectului cyro-dinamic) și stopează infecția primară prin blocarea diviziunii nucleului, prevenirea dezvoltării tuburilor germinative și a miceliului. Electis 75 WG prezintă o rezistență foarte bună la spălare datorită penetrării rapide în cuticula organelor tratate. Electis 75 WG reprezintă o unealtă excelentă împotriva apariției rezistenței. Nu a 42

FUNGICID

fost identificată rezistență încrucișată la produsele standard: phenilamide, cymoxanil, dimethomorph. Electis 75 WG prezintă sinergism cu fungicide de contact și sistemice. Sinergismul se manifestă și prin preluarea și reactivarea substanțelor active de la tratamentul precedent. PERIOADA DE APLICARE Electis 75 WG se aplică preventiv, în condiții favorabile atacului de mană. Poate fi utilizat de-a lungul întregii perioade cu risc de atac. Intervalul de timp între tratamente este de 10-12 zile. Electis 75 WG se utilizează în cultura cartofului și pentru prevenirea alternariozei. Se aplică în medie 4-6 tratamente, în funcție de presiunea de infecție, la interval de 7-12 zile.


Cultura

Spectrul de combatere

Doza

Viță de vie

Plasmopara viticola

0,15% (1,5 kg/ ha 1000 I apa)

Cartof

Phytophtora infestans

1,5-1,8 kg/ha

Cartof

Alternaria

1,8 kg/ha

Tomate

Phytophthora infestans

0,15% (1,5 kg/ha)

Castraveți

Pseudoperonospora cubensis

0,15% (1,5 kg/ha)

Electis 75 WG este ușor de aplicat, datorită condiționării sub formă de granule dispersabile în apă. Se recomandă aplicarea preventivă a fungicidului Electis 75 WG, în alternanță cu fungicide din grupe chimice diferite și mecanism de acțiune diferit.

care se aplică tratamentul.

Electis 75 WG se numără printre primele produse pe lista celor recomandate în programele de combatere integrată a tuturor formelor de mana. Volumul de apă utilizat pentru prepararea soluției de stropit este corespunzător culturii la

Electis 75 WG este compatibil cu majoritatea fungicidelor și insecticidelor folosite în mod curent. Înainte de utilizare este necesară consultarea tabelelor de compatibilitate și efectuarea unui test practic cu respectarea dozelor de amestec.

Timpul de pauză până la recoltare: 7 zile pentru cartof, 28 de zile pentru vița de vie și 3 zile pentru tomate și castraveți. COMPATIBILITATE

43


C E 0 5 2 c i Myst nazol 250 g/l

buco anță activă: te Conținut subst ufarm Producător: N

Mystic 250 EC este un fungicid sistemic din grupa triazolilor care conține 250 g/l tebuconazol. Produsul acționează prin inhibarea biosintezei ergosterolului în pereții celulari ai agenților patogeni țintă. Produsul se translocă acropetal protejând creșterile noi. AVANTAJELE PRODUSULUI Mystic 250 EC - Fungicid sistemic ce se translocă acropetal protejând creșterile noi; - Efect preventiv și curativ; - Spectru larg de acțiune; - Eficacitate de lungă durată asupra agenților patogeni MOMENTUL APLICĂRII Aplicarea tratamentelor se face la avertizare. 44

FUNGICID

La cerealele păioase Mystic 250 EC se aplică primăvara în timpul vegetației, după înfrățire. La pomii fructiferi tratamentul se aplică preventiv sau curativ începând de la faza de buton roz, în cazul mărului și până la scuturarea petalelor. La cultura de rapiță se poate aplica un tratament în toamnă în faza de rozetă a plantelor de rapiță pentru protejarea culturii împotriva atacului de Phoma lingam.


Cultura

Spectrul de combatere

Doza

boli foliare și ale spicului (Septoria spp., Erysiphe graminis, Helminthosporium spp., Puccinia spp.)

0,5 l/ha

fuzarioza ( Fusarium spp)

0,75 l/ha

boli foliare și ale spicului (Erysiphe graminis, Pyrenophora teres, Rhynchosporium secalis, Helminthosporium sativum)

0,5 l/ha

Sclerotinia sclerotiorum, Botrytis cinerea, Alternaria brassicae, Erysiphe communis

1,0 l/ha

Creșterea rezistenței plantelor la iernare și prevenirea atacului de Phoma lingam

0,5 l/ha

Măr

Venturia inaequalis Podosphaera leucotricha

0,05 % (0,75 l/ha în 1500 I apă)

Viță de vie

Uncinula necator

0,4 l/ha în 100 I apă

Grâu

Orz

Rapiță

Aplicat în toamnă Mystic 250 EC are și acțiune de regulator de creștere, provocând scurtarea tijei și determinând în acest fel creșterea rezistenței plantelor la iernare.

COMPATIBILITATE Este compatibil în amestec cu majoritatea produselor fitosanitare. Înainte de utilizare verificați listele de compatibilitate.

45


O R P c i t s y M an Conținut subst farm u N r: o ăt Produc

Mystic PRO este un fungicid complex, cu acțiune sistemică, de contact și translaminară, sub formă de concentrat emulsionabil, cu două substanțe active în conținut (tebuconazol și procloraz). Mystic PRO acționează prin blocarea procesului de sinteză a ergosterolului, element esențial în construcția membranei celulare. În acest mod, extinderea hifelor ciupercii nu mai are loc. Componenta tebuconazol acționează sistemic, cu translocare acropetală, iar proclorazul conferă produsului acțiune de contact și translaminară cu efect deosebit asupra septoriozei (Sepforia spp.) și mucegaiului de zăpadă (Microdochium nivale). În circa două ore de la aplicare, Mystic PRO se absoarbe și începe să circule cu rapiditate în întreaga plantă, protejând culturile timp de câteva săptămâni. 46

raz 300 g/l

0 g/l + proclo

onazol 20 ță activă: tebuc

FUNGICID

AVANTAJE - Două substanțe active, triplă acțiune: sistemică, de contact și translaminară; - Efect preventiv, curativ și eradicativ; - Combate cu succes atât bolile foliare, cât și pe cele ale spicului respectiv tulpinii, la cerealele păioase; - Se absoarbe și translocă rapid în plantă (cca. 2 ore de la aplicare); - Eficacitate de lungă durată asupra agenților patogeni.


Cultura

Spectrul de combatere

Doza

boli foliare și ale spicului (Septoria spp., Erysiphe graminis, Helminthosporium spp., Puccinia spp.)

1,0 l/ha

fuzarioza (Fusarium spp)

1,25 l/ha

Orz

boli foliare și ale spicului (Erysiphe graminis, Pyrenophora teres, Rhynchosporium secalis, Helminthosporium sativum)

1,25 l/ha

Rapiță

Sclerotinia sclerotiorum, Botrytis cinerea, Alternaria brassicae, Erysiphe communis, Phoma lingam

1 tratament aplicat toamna: 0,625 l/ha 1-2 tratamente aplicate primăvara-vara: 1,25 l/ha

Grâu

RECOMANDĂRI DE UTILIZARE În funcție de condițiile climatice și presiunea bolilor, pe durata unui sezon se pot aplica 1 sau 2 tratamente cu Mystic PRO la culturile de cereale păioase (cele destinate consumului și cele semincere). Eficacitatea maximă împotriva unui spectru larg de agenți patogeni se obține la aplicarea fungicidului Mystic PRO în perioada cuprinsă între apariția frunzei stindard și până la stadiul de înflorire.

Volumul de soluție recomandat a se folosi este de 200 - 400 l/ha, în funcție de starea de vegetație COMPATIBILITATE Este compatibil în amestec cu majoritatea produselor fitosanitare, cu excepția celor cu reacție puternic alcalină. Înainte de utilizare verificați listele de compatibilitate și efectuați un test pe cultura respectivă.

47


E D I C I T C E S IN 10 EC Efcymethrin C Nuprid 200 S Reldan 22 EC

48

50 52 54


49


C E 0 1 n i r h t Efcyme permetrin tivă: 100 g/l ci ac ță an st b su Conținut dis &N Efthymia Producător: K

Efcymethrin 10 EC este un insecticid din grupa piretroizilor de sinteză, cu un spectru larg de combatere a insectelor dăunătoare din culturile de cereale păioase, cartof, viță de vie, legume și pomi fructiferi. MOD DE ACȚIUNE

INSECTICID

MODUL DE ÎNTREBUINȚARE Produsul se aplică, cu mijloace de stropit terestre, în condiții de calm atmosferic, pentru evitarea deplasării la distanță a aerosolilor formați, care pot produce efecte toxice asupra albinelor și peștilor.

Efcymethrin 10 EC este un piretroid de sinteză nesistemic, cu acțiune de contact și prin ingestie. La doze foarte mici acționează rapid asupra sistemului nervos central și periferic al insectelor, având un spectru larg de acțiune, în mod deosebit asupra speciilor de lepidoptere, coleoptere, diptere, hemiptere și altele. Are o bună acțiune reziduală pe plantele tratate, cu efect inhibitor asupra hrănirii insectelor fitofage.

50

Tratamentele cu Efcymethrin 10 EC se fac la avertizare sau, în lipsa acestora, se fac preventiv, în momentele și în condițiile precizate în tehnologiile de cultură ca fiind specifice apariției/atacului dăunătorilor vizați.


Cultura Grâu

Cartof Cereale păioase

Spectrul de combatere

Doza

ploșnița cerealelor (Eurygaster integriceps)

0,15 l/ha

gândacul de Colorado (Leptinotarsa decemlineata)

0,1 l/ha

afide (Aphis spp)

0,15 l/ha

gândacul ovăzului (Oulema melanopa)

0,1 l/ha

Dacă din diferite motive se întrerupe tratamentul, soluția rămasă poate să fie folosită în continuare și după o zi, cu aceeași eficacitate, numai dacă pH-ul apei folosite este neutru spre acid sau dacă soluția conține și un fertilizant foliar acid care protejează stabilitatea insecticidului într-o apă cu pH alcalin. La cultură cartofului intervalul minim între ultima aplicare și recoltare este de șapte zile. Se aplică cu volume normale de apă, specifice fiecărei culturi

AVANTAJE - se aplică în doze reduse, efectul de poluare asupra mediului ambiant fiind foarte scăzut; - nu prezintă fenomene de fitotoxicitate; - manifestă remanență prelungită reducându-se astfel numărul de tratamente. Produsul este compatibil cu majoritatea fungicidelor și insecticidelor omologate pentru tratamente în vegetație, cu excepția produselor alcaline.

51


C S 0 0 2 d i Nupr 0 g/l anță activă: 20 Conținut subst ufarm Producător: N

imidacloprid

Protecție îndelungată și spectru larg de acțiune PROPRIETĂȚI FIZICO -CHIMICE Nuprid 200 SC este un insecticid din grupa neonicotinoidelor. Se prezintă sub formă de suspensie fină, omogenă, de culoare albă ce conține 200 g/l imidacloprid. Nuprid 200 SC acționează atât prin contact cât și prin ingestie asupra unui număr mare de insecte dăunătoare. Substanța activă acționează asupra sistemului nervos al insectelor pe care îl dereglează, determinând moartea rapidă a acestora.

52

INSECTICID

AVANTAJE -

Are acțiune sistemică Spectru larg de acțiune Durată lungă de protecție Aplicarea tratamentului nu este influențată de temperatură - Acționează prin contact și ingestie - Combate formele rezistente la insecticidele convenționale COMPATIBILITATE Aplicarea insecticidului se face la avertizare, ca tratament foliar în perioada de vegetație, fiind compatibil în amestec cu majoritatea produselor fitosanitare. Este des utilizat în programele de combatere integrată. Înainte de utilizare verificați listele de compatibilitate și efectuați un test.


Cultura

Spectrul de combatere

Doza

Tomate și castraveți - solarii

Trialeurodes vaporariorum Thrips tabaci

0,075 % (0,75 l/ha)

Tomate solarii

Macrosiphon euphorbiae

0,04 % (0,4 l/ha)

Cartof

Leptinotarsa decemlineata

0,3-0,4 l/ha (în funcție de gradul de infestare)

Grâu

Eurygaster integriceps, Lema melanopa

0,275 l/ha

Orz, Ovăz

Lema melanopa

0,275 l/ha

Rapiță

Athalia rosae (tratament aplicat numai în toamnă)

0,275 l/ha

53


C E 2 2 n a d l Re etil

orpirifos m tivă: 225 g/l cl ac ță an st b su Conținut nces ow AgroScie Producător: D

Insecticid cu spectru larg de combatere, acționând prin contact, ingestie și vapori. Eficient împotriva multor dăunători rezistenți in culturile de viță de vie, pomi fructiferi, cereale păioase, rapiță, muștar precum și a celor din spațiile de depozitare. Reldan 22 EC este cel mai utilizat insecticid din lume. PERIOADA DE APLICARE Reldan 22 EC este foarte eficient ca tratament preventiv (la eclozarea ouălor) și curativ (larve de 3-7 zile). Tratamentul preventiv limitează riscurile atacului de Botrytis. Este necesar să se facă tratamente pentru fiecare generație în parte, în funcție de avertismente. Reldan 22 EC se aplică pe semințele de cereale destinate consumului sau 54

INSECTICID

însămânțării în doza de 22,5 ml/t, diluția făcându-se în 0,75-1,5 l apă pentru 1000 kg cereale boabe. Insecticidul Reldan 22 EC poate fi folosit cu orice echipament de stropire cu volum mare sau mediu, cât și cu volum redus de minimum 50 l/ha. Volumul de apă utilizat pentru prepararea soluției de stropit variază în funcție de cultura la care se aplică tratamentul și de stadiul de dezvoltare al culturii.


Cultura

Spectrul de combatere

Doza

Măr

Cydia pomonella, Phyllonorycter blancardella, Quadraspidiotus perniciosus

2-2,2 l/ha

Vița de vie

Lobesia botrana

2,2 l/ha

Cereale depozitate

Sitophilus, Rhizoperta

22 ml/mT

Rapiță și muștar

Meligethes aeneus

2,0 l/ha

Ultimul moment al aplicării: - măr, prun, viță de vie: înaintea coacerii (BBCH 81) - rapiță și muștar: înainte de înflorit (BBCH 59) În cazul folosirii Reldan 22 EC la produse agricole depozitate, intervalul minim de depozitare este de 90 de zile pentru a respecta limita maximă de reziduuri de

3 mg/kg existentă la nivel european. COMPATIBILITATE Reldan 22 EC poate fi combinat cu alte pesticide, respectând recomandările de pe etichetele produselor. Înainte de aplicarea produsului în amestecuri, se consultă tabelele de compatibilitate și se efectuează un test de compatibilitate.

55


T N E M A T A R T SEMINȚE 0 FS Nuprid Al 60 Nuprid MAX FF Vitavax 200

56

58 60 62


57


S F 0 0 6 l A Nuprid prid 600 g/l tivă: imidaclo ac ță an Nufarm st b su Conținut colaborare cu în SA EX IM LCH Producător: A

Nuprid Al 600 FS este un produs condiționat sub formă de suspensie apoasă concentrată, fină omogenă, de culoare roșie, care conține 600 g/l imidacloprid, substanță activă din clasa chimică chloronicotinyl. Nuprid Al 600 FS este un insecticid sistemic cu acțiune de contact și prin ingestie. Fiind aplicat pe sămânță, este absorbit prin rădăcini și translocat în plantele aflate în curs de răsărire și creștere, asigurându-le o foarte bună protecție față de mai mulți dăunători care prejudiciază culturile agricole în prima parte a perioadei de vegetație. Acțiunea insecticidă a produsului se bazează pe efectul rapid asupra sistemului nervos al insectelor. Tratamentul semințelor destinate însămânțării se face cu mașini echipate pentru tratarea pe cale semiumedă/umedă a semințelor, trebuind să fie prevăzute 58

TRATAMENT SEMINȚE

cu dispozitive pentru agitarea continuă a conținutului din rezervor înainte și pe tot parcursul operațiilor de tratare, și să fie bine reglate, pentru asigurarea dozelor recomandate și a unei bune și uniforme acoperiri a semințelor. Înainte de turnare în rezervorul mașinii de tratat, conținutul ambalajului se agită bine pentru omogenizare.

Ambalajul golit complet se clătește imediat bine cu 1-2 l apă/ambalaj (în funcție de mărime), care se adăugă în rezervorul mașinii de tratat.


Cultura Grâu, orz și orzoaică

Floarea soarelui Porumb Rapiță

Spectrul de combatere

Doza

afide

0,6 l/t

viermi sârmă (Agriotes spp.)

0,7 l/t

gândacul ghebos (Zabrus tenebrioides)

1 l/t

gărgărița frunzelor (Tanymecus dilaticollis) viermi sârmă (Agriotes spp.)

10 l/t

gărgărița frunzelor de porumb (Tanymecus dilaticollis)

8 l/t

viermi sârmă (Agriotes spp.)

6 l/t

puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.)

6 l/t

La grâu , orz și orzoaică, în funcție de echipamentele din dotare și de experiența proprie, la dozele de produs recomandate/tona de sămânță se pot adăuga 5-7 litri apă/tonă de sămânță luându-se în calcul apa adăugată la clătirea ambalajelor golite. Se recomandă ca tratarea semințelor să se facă cât mai aproape de perioada optimă de însămânțare. La însăcuirea semințelor tratate nu se vor folosi saci din folie de plastic, iar depozi-

tarea, până la însămânțare se va face în spații uscate, bine ventilate, separat de semințele destinate consumului sau procesării industriale. Sămânța tratată nu se poate folosi de la un an la altul și nu poate fi utilizată în alte scopuri decât pentru însămânțări. Este interzis ca sămânța tratată să fie folosită în hrana oamenilor, a animalelor sau pentru obținerea unor produse de consum prin procesare industrială.

59


X A M d i r p Nu

/l

prid 210g g/l + imidaclo 12 l zo na o uc b anță activă: te Nufarm Conținut subst colaborare cu în SA EX IM LCH Producător: A

Este un produs sistemic condiționat sub formă de suspensie apoasă concentrată, fină, omogena, de culoare roșie. Aplicat pe semințe, aderă la suprafața acestora și protejează viitoarele plante de bolile și dăunatorii ce se transmit prin semințe și sol. Tebuconazolul acționează preventive și curative, ferind culturile de agenții fitopatogeni care generează unele din cele mai păgubitoare boli specifice cerealelor păioase. Componenta imidacloprid are efect asupra dăunătorilor din sol și de pe plante, care prejudiciază cultura in prima parte a perioadei de vegetație. Produsul este omologat pentru tratarea semințelor de grâu, orz, orzoaică, secară și 60

TRATAMENT SEMINȚE

triticale. Tratamentul semințelor se va face cu mașini echipate corespunzător pentru tratarea umedă/semiumedă și prevăzute cu dispozitive pentru agitarea continuă a conținutul. Cantitatea de apă adăugată ca fi de 6 – 8 litri/tona de sămânță, în funcție de MMB, puritate fizică, umiditatea semințelor, etc.


Cultura

Grâu, Secară, Triticale

Spectrul de combatere

Doza

Mălura comună și mălura pitică (Tiiletia spp) Fuzarioza rădăcinilor, coletului și plăntutelor (Fusarium spp.) Afidele cerealelor (Macrosiphum avenae, Rhopolosiphum maidis, Rhopolosiphum padi, Metopolophium dirhodum, Schizaphis graminum)

2,5 l/t de sămânţă

Viermi sârmă (Agriotes spp.) Larvele gândacului ghebos (Zabrus tenebriodes)

Orz, Orzoaică

Tăciunele zburător (Ustilago nuda), Sfâşierea frunzelor (Pyrenophora graminea), Afidele cerealelor (Macrosiphum avenae, Rhopolosiphum maidis, Rhopolosiphum padi, Metopolophium dirhodum, Schizaphis graminum)

2,5 l/t de sămânţă

Viermi sârmă (Agriotes spp.) Larvele gândacului ghebos (Zabrus tenebriodes)

61


F F 0 0 2 x a Vitav ină 200 g/l +

rbox anță activă: ca Conținut subst hemtura Producător: C

Produsul Vitavax, cu formulările sale specifice omologate în România, este unul din produsele cele mai renumite în familia produselor de tratament sămânță existente. Vitavax asigură culturilor de cereale păioase, porumb și floarea soarelui o protecție deosebită împotriva bolilor de sol sau a celor cu transmitere prin sămânță. Vitavax combate o gamă largă de boli, stimulează germinația și creșterea plantulelor, sporind rezistența culturii la condițiile de stres. În România, produsul este prezent în trei formulări: • Vitavax 200 FF • Vitavax 2000 • Vitavax Neutral. Tratamentul semințelor cu Vitavax se 62

tiram 200 g/l

TRATAMENT SEMINȚE

efectuează cu mașinile recomandate de producător sau cele existente în dotare, bine reglate, astfel încât să se asigure acoperirea uniformă a semințelor și respectarea strictă a dozei recomandată. Produsul se aplică pe sămânță de bună calitate, cu o umiditate de 15%, iar pentru prepararea soluției, pentru Vitavax 200 FF și Vitavax 2000, la fiecare litru de produs se adaugă 1-4 litri de apă, în funcție de mașina de tratat utilizată.


Cultura

Spectrul de combatere

Doza

Grâu

Mălura comună (Tilletia spp.) Fuzarioză (Fusarium spp.)

2,5 l/t

Orz

Tăciunele zburător (Ustilago nuda) Sfâșierea frunzelor (Helminthosporium spp.)

3,0 l/t

Porumb

Căderea plăntuțelor (Pythium spp.) Fuzarioză (Fusarium spp.)

2,5 l/t

Vitavax este compatibil cu pulberile umectabile, fungicide sau insecticide. Nu se va amesteca cu produse puternic alcaline sau cu concentrate emulsionabile.

Testați pentru siguranță compatibilitatea fizico-chimică a produselor. Întotdeauna citiți cu atenție recomandările de pe etichetă înaintea utilizării produsului.

63


, I Ț N A V U J D A I R O T A L U G E R E R E T Ș E R C DE Silwet Gold Spodnam DC Stabilan

64

66 68 70


65


d l o G t e w Sil an Conținut subst d xi no le polialchi hemtura Producător: C

ificat cu

risiloxan mod

heptametilt ță activă: 84%

ADJUVANT

Silwet Gold este un adjuvant de ultimă generație din categoria organosiliconilor numiți „super-spreaders”. Aceștia îmbunătățesc absorbția la nivelul stomatelor prin reducerea tensiunii active a soluțiilor apoase. Drept urmare soluția în care s-a adăugat Silwet Gold pătrunde mult mai ușor și mai repede în interiorul părților verzi ale plantelor ducând în final la un mai bun efect al produselor din amestec.

Pentru culturile de câmp doza uzuală este de 0,1 l/ha în 100-200 l apă. Se recomandă folosirea unei cantități orientative de până la 0,2 l/ha, în funcție de cultură, adaptând volumul de apă aplicat pe hectar, în funcție de tabelul alăturat.

Silwet Gold asigură o pătrundere deosebit de rapidă în frunze a oricărui partener din amestec îmbunătățind semnificativ efectul acestuia.

Amestecul de mai multe produse pesticide și îngrășăminte foliare, aditivat cu adjuvantul SILWET poate provoca arsuri fitotoxice.

DOZE ȘI RECOMANDĂRI Silwet Gold este recomandat a se aplica în concentrații cuprinse între 0,01% și 0,15% în funcție de culturi, volumul de soluție folosit și partenerii de amestec. 66

Mărirea dozei de Silwet Gold sau creșterea volumului de apă nu îmbunătățește acoperirea, ci dimpotrivă poate determina scurgerea soluției de pe frunze.

Verificați întotdeauna compatibilitatea produselor și efectuați un test de fitotoxicitate. Întotdeauna citiți cu atenție recomandările de pe etichetă înaintea utilizării produsului!


Cultura

Doza recomandată l/ha

Volum de apă recomandat l/ha

Observații

Cereale

0,1

150 - 200

La tratamentul pentru Fusarium, se vor folosii 150 l apă

Rapiță Floarea soarelui Porumb

0,1

150 - 200

Sfeclă

0,1

200

0,1

150 - 200

Pentru tratamente până la înălțimea de 65 cm

0,15

150 - 250

Peste 65 cm

0,15

250 - 300

Desicare

0,1

400 - 600

Cartof Legume

0,1 - 0,15

200 - 400

0,15 - 0,2

400 - 600

Aplicări avio

0,1

80 - 100

Flori, Plante ornamentale

0,1

800 - 1000

Vii, Livezi

Se va adapta cantitatea de apă și produs în funcție de talia și fenofaza culturii

67


C D m a n d o Sp an Conținut subst i lic metabo D minko UK LT Producător: Ta

Spodnam DC este o formulare unică , ce se prezintă sub formă lichidă de culoare roz pal și conține 55,4 % polimerul di-1-pmenthene și adjuvanți metabolici. Spodnam DC este un produs ce se aplică înainte de recoltare la culturile de rapiță, soia, mazăre, pentru a preveni scuturarea și pierderile de producție la recoltare. MOD DE ACȚIUNE Prin efectul pe care îl are, de a stopa fenomenul de scuturare a silicvelor/păstăilor înainte și în timpul recoltării, Spodnam DC ajută în cazul culturilor de rapiță, fasole, soia, să se poată aduna întreaga recoltă. După aplicare produsul formează o peliculă semipermeabilă pe suprafața plantei, peliculă care permite dezvoltarea naturală a plantelor. Produsul încetinește supracoacerea menținând silicvele/păstăile elastice și oprește absorbția apei ( din rouă sau ploi) în acestea. Aplicarea produsului Spodnam 68

juvanți

e 55,4 % + ad

p-menthen ță activă: di-1-

STICKER & ADJUVANT

DC ajută la obținerea maximului de recoltă (și de ulei) la cultura de rapiță. La cultura de rapiță, prin aplicarea tratamentului cu Spodnam DC, la începutul maturității, se formează o membrană semipermeabilă pe silicve . Aceasta reduce absorbția apei din ploaie și rouă astfel încât silicvele uscate nu se desfac. În același timp umiditatea este eliberată din interiorul silicvei prin membrana semipermeabilă și permite culturii să se usuce până la nivelul de umiditate necesar recoltării în condiții optime. PERIOADA DE APLICARE Pentru a obține eficientă maximă Spodnam DC trebuie aplicat de la începutul maturității silicvelor (cca. 2-3 săptămâni înainte de recoltare). La cultura de rapiță acest lucru va avea loc de la apariția primelor semne de maturizare, când ju-


mătate dintre silicve s-au transformat din verde închis în verde deschis iar conturul semințelor poate fi observat prin silicvă. Aplicarea trebuie finalizată înaintea coacerii avansate, iar toate silicvele trebuie să aibă cel puțin o tentă de verde. Ultima fază în care se mai poate aplică Spodnam DC, astfel încât tratamentul să aibă efect, este atunci când silicva este galbenă dar încă pliabilă. Silicva nu trebuie să aibă textură de „pergament” și trebuie să poată fi îndoită în cerc fără a se crăpa. DOZA DE APLICARE este de 1 L /ha. La aplicarea tratamentului cu Spodnam DC trebuie să se ia în considerare că sunt necesare 30 minute fără ploaie după aplicarea tratamentului. Aplicarea se poate face avio aplicând jumătate doză de 2 ori (0,5 l+0,5 l) în direcții

opuse, în vederea asigurării acoperirii maxime, folosind cca 55-70 L soluție / ha. La aplicarea tratamentului cu aparatură terestră se va utiliza 1 l/ha Spodnam DC într-o cantitate de 560 l soluție/ha. PREGĂTIREA SOLUȚIEI În funcție de cantitatea de soluție necesară/ha, se toarnă în rezervorul mașinii de aplicat jumătate din apa necesară, se adăugă cantitatea de produs și se agită foarte bine, apoi se completează rezervorul cu diferența continuându-se agitarea. Spodnam DC este compatibil cu majoritatea desicanților, a fungicidelor și insecticidelor recomandate a se aplica la rapiță însă pentru siguranța se va consulta lista de compatibilitate și se va face efectua un test în prealabil pe cultura care urmează a se trata.

69


Stabilan 0 g/l anță activă: 40 Conținut subst ufarm Producător: N

orură

clormequat cl

PROPRIETĂȚI FIZICO CHIMICE Stabilan se prezintă sub formă de concentrat solubil, omogen, de culoare galben deschis, cu miros specific de amine. MOD DE ACȚIUNE Stabilan este un regulator de creștere ce se absoarbe rapid în plantă (într-un interval de 2-4 ore), în special în condiții de umiditate ridicată. Acționează asupra taliei plantelor, ca inhibitor de creștere, stimulează fructificarea și calitatea fructelor. Stabilan aplicat la grâu, produce îngroșarea paiului și scurtarea internodiilor prevenindu-se astfel căderea plantelor.

REGULATOR DE CREȘTERE

ramificarea rădăcinii aducând un spor de producție semnificativ (5 - 25 %) RECOMANDĂRI DE UTILIZARE Stabilan este omologat în România pentru utilizare la următoarele culturi: GRÂU - în doză de 1,8 – 2,0 l/ha în funcție de fertilitatea solului.

Stabilan folosit în tratamente la tomate stimulează calitatea răsadurilor. Stabilan utilizat la rapiță determină formarea de lăstari laterali și de asemenea 70

Momentul aplicării tratamentului la grâu este sfârșitul înfrățirii sau la începutul


alungirii paiului – între primul și al doilea internod, în funcție de condițiile locale, soiul sau hibridul utilizat. Tratamentul se poate aplica cu echipament terestru, folosind 100-200 I apă/ha sau cu aeronave cu 30-50 I apă/ha. TOMATE - se aplică soluție 0,1 % ( 1 I soluție/mp) la răsaduri în vederea stimulării acestora. RAPIȚĂ - se aplică toamna, pentru creșterea rezistenței plantelor la iernare astfel: - 2,0 l/ha ( când plantele de rapiță au 2-3 frunze); - 3,75 l/ha ( când plantele de rapiță au 4-6 frunze);

- 5,0 l/ha (când plantele de rapiță sunt în faza de 6-7 frunze) PRECAUȚIUNI A se evita driftul pe culturile învecinate! A se spăla bine echipamentul de stropit după tratament. Stabilan este compatibil cu majoritatea produselor chimice, utilizate în agricultură, însă se recomandă efectuarea unui test de compatibilitate înainte de utilizarea în amestec și de asemenea se recomandă consultarea tabelelor de compatibilități. Când se utilizează Stabilan în combinație cu fertilizanți sau erbicide, momentul aplicării trebuie corelat cu faza de vegetație.

71


E T N I M Ă Ș Ă R ÎNG FOLIARE Murtonik ld Murtonik Go ange Murtonik Or d Murtonik Re een Murtonik Gr hid Murtonik Lic Murtonik S c Murtonik Zin tonik Aplicare Mur

72

74 76 76 77 77 78 78 80 81

TE

ÎNGRĂȘĂMIN FOLIARE


73


Murtonik

TE

ÎNGRĂȘĂMIN FOLIARE

is

N Efthymiad

& Producător: K

Produsele din gama Murtonik sunt îngrășăminte foliare complexe, care pot fi aplicate atât prin fertirigație cât și prin stropiri foliare, produse sub formă de pulbere cristalină cât și lichidă. Produsele din gama Murtonik conțin NPK la care se adăugă microelemente sub formă de chelați (Mn, Fe, Cu, Zn, Bo). Formulare: • Pulbere cristalină solubilă în apă:

Murtonik Gold

Murtonik Lichid

Murtonik Green

Murtonik S

Murtonik Orange

Murtonik Zinc

20:20:20+ME

30:10:10+ME

12:48:8+ME

Murtonik Red 16:8:28+2%MgO+ME

74

• Lichidă: 11:7:7+ME

12:6:6+5%S+1%Mg+ME

8:3:5+1,5%Zinc+ME


Avantajele aplicărilor cu produsele din gama Murtonik sunt următoarele: • stimulează creșterea producției la culturile afectate de secetă, inundații, boli și dăunători

Prin folosirea Murtonik în dozele și numărul de tratamente recomandate se poate asigura un plus de până la 30% de substanță nutritivă adițională cantităților de îngrășăminte de bază.

• sporește producția la culturile sănătoase acționând ca un supliment al îngrășămintelor aplicate la sol, corectând carențele de elemente nutritive datorate agrofondului, în special atunci când sunt mai multe elemente deficitare.

Produsele se pot aplica pe toată perioada de creștere a plantelor, atât cu mijloace terestre cât și aeriene, fiind total solubil în apă. Se recomandă aplicarea dimineața devreme sau seara, când există condiții optime pentru absorbția rapidă iar cantitatea de soluție recomandată este de 200-600 l/ha.

Avantajele folosirii Murtonik sunt consistente pentru absorbția integrală a hranei din sol, în cazul iernilor friguroase, în perioadele de stres datorate secetei, sau al deficiențelor de nutriție.

Îngrășămintele din gama Murtonik sunt compatibile cu majoritatea produselor de protecția plantelor. Înainte de utilizare se recomandă efectuarea unui test de compatibilitate.

75


Murtonik is

N Efthymiad

& Producător: K

Murtonik Gold 20:20:20+ME

Conține NPK și microelemente sub formă de chelați: mangan 0,02%, fier 0,035%, cupru 0,02%, zinc 0,006%, bor 0,01% Murtonik Gold este un îngrășământ foliar de înaltă calitate, total solubil în apă, care asigură o nutriţie ușoară și sigură a plantelor în concordanță cu cerințele acestora în timpul perioadelor critice de vegetație. De asemenea crește rezistența la boli, ger și secetă asigurând uniformitate continuă. Murtonik Gold este recomandat la majoritatea culturilor agricole aplicat prin stropiri foliare în doze cuprinse între 2-3 kg/ha/tratament, până la 6 tratamente pe an, astfel: • cereale păioase: 1-2 tratamente • viță de vie: 3-6 tratamente • legume, cartof: 2-4 tratamente 76

TE

ÎNGRĂȘĂMIN FOLIARE

• sfeclă de zahăr: 2-3 tratamente • porumb, floarea soarelui: 1-3 tratamente

Murtonik Orange 12:48:8+ME

Conține NPK și microelemente sub formă de chelați: mangan 0,02%, fier 0,035%, cupru 0,02%, zinc 0,006%. Murtonik Orange este un produs cu un conținut ridicat de fosfor care este recomandat în special pentru cultura cartofului (1-2 tratamente la formarea tuberculilor), pomi fructiferi și viță de vie (1-2 tratamente înainte de înflorire), rapiță, floarea soarelui, soia în stadii avansate de dezvoltare (înainte de înflorire). Fosforul este un element vital pentru plante, ajutând la o dezvoltare armonioasă. Susținerea acestui element nutritiv al plantelor prin Murtonik Orange are un efect


benefic și asupra altor culturi: cereale și porumb (un tratament după răsărirea plantelor) precum și la rapiță, soia, fasole și mazăre - de asemeni recomandăm aplicarea în primele stadii de vegetație.

Murtonik Red 16:8:28+2%MgO+ME

Conține NPK și microelemente sub formă de chelați: mangan 0,02%, fier 0,035%, cupru 0,02%, zinc 0,006%, bor 0,01%. Murtonik Red conține NPK, microelemente sub formă de chelați și un conținut important de oxid de magneziu, reprezentând un ajutor important în creșterea producției cantitativ dar mai ales calitativ. Este recomandat în special pentru culturile de cartof. Se recomandă 2-3 tratamente la maturizare după 1-2 aplicări cu Murtonik Gold sau cu Murtonik Orange. Pentru culturile de vinete, ardei, tomate, pomi fructiferi și viță de vie se recomandă 2-3 tratamente la coacere, după înflorit.

Murtonik Green 30:10:10+ME

Conține NPK și microelemente sub formă de chelați: mangan 0,02%,fier 0,035%, cupru 0,02%, zinc 0,006%. Murtonik Green, pentru conținutul ridicat de azot total, este recomandat pentru aplicări foliare în culturile predispuse la carențe, datorită consumului mare de substanță nutritivă, favorabil în suplimentarea deficitului de azot asimilabil din sol. Murtonik Green este recomandat în doză de 2-3 kg/ha pentru culturile de cereale păioase (în prima parte a dezvoltării plantelor), viță de vie (1-2 tratamente înainte de înflorire) și flori. În general Murtonik Green este folosit pentru culturile menționate mai sus iar pentru efecte maxime trebuie aplicat într-o tehnologie cu alte îngrășăminte din gama Murtonik.

77


Murtonik

TE

ÎNGRĂȘĂMIN FOLIARE

is

N Efthymiad

& Producător: K

Murtonik Lichid 11:7:7+ME

Conține NPK și microelemente sub formă de chelați: mangan 0,02%, fier 0,035%, cupru 0,02%, zinc 0,006%, bor 0,01% Datorită noii formulări lichide, Murtonik Lichid, noul produs din gama Murtonik, este recomandat pentru a corecta direct deficiența acută de micronutrienți și pentru a preveni apariția deficiențelor letale de macronutrienți. Pe lângă optimizarea nutriției plantei Murtonik Lichid are de asemenea și un efect stabilizator asupra sănătății plantei. Murtonik Lichid asigură fermierilor o manipulare și aplicare ușoară, cu rezultate imediate în dezvoltarea culturilor și la recoltare în calitatea și profitabilitatea producției. Este recomandat pentru toate culturile 78

agricole, în special pentru pentru culturile de cereale păioase, viță de vie, porumb, cartof, rapiță și floarea soarelui. Doză recomandată: 4-5 l/ha/tratament: • cereale păioase: 1-2 tratamente • viță de vie: 3-5 tratamente • legume, cartof: 2-4 tratamente • sfeclă de zahăr: 2-3 tratamente • porumb, floarea soarelui: 1-2 tratamente

Murtonik S 12:6:6+5%S+1%Mg+ME

Conține NPK 12:6:6 + 5% Sulf + 1% Magneziu + Microelemente: mangan 0,02%, fier 0,035%, cupru 0,02%, zinc 0,006%, bor 0,01%. Murtonik S îmbunătățește nutriția plantelor prin aport de microelemente, influențează creșterea vegetativă stimulând ramificarea, previne carența de microelemente,


îmbunătățește calitatea producției, crește conținutul de ulei și de proteine. Murtonik S pătrunde într-un timp relativ scurt în țesuturile plantei datorită mobilității ionilor precum și a pH-ului soluției. Forma chelatată a microelementelor asigură stabilitatea și disponibilitatea totală a acestora pentru plantă, datorită eliberării treptate a elementelor, intensificând procesele fotosintetice și sinteza proteinelor. La cultura de rapiță se recomandă aplicarea a 2-3 tratamente cu Murtonik S în doza de 2,5 l/ha până la 5 l/ha în funcție de gradul de aprovizionare al solului cu elemente nutritive și de fertilizarea de bază efectuată, știind că sulful este un element

Răsărire

Iarnă

Murtonik S

nutritiv esențial pentru cultura de rapiță, insuficiența acestuia cauzând încetinirea dezvoltării. Primul tratament este recomandat a fi aplicat în toamnă pentru a crește rezistența plantelor la iernare și pentru a îmbunătăți asimilarea azotului. Primăvara se vor aplica 1-2 tratamente începând din faza de rozeta până la alungirea tijei, odată cu tratamentele pentru controlul bolilor sau dăunătorilor specifici. Poate fi aplicat cu efecte foarte bune și în cazul altor culturi: cartofi 4-5 tratamente, ceapă și usturoi 2-3 tratamente, cereale păioase 2-3 tratamente, primul aplicat toamna.

Formarea butonilor florali

Murtonik S

Înflorire

Murtonik S

79


Murtonik is

N Efthymiad

& Producător: K

Murtonik Zinc 8:3:5+1,5%Zinc+ME

Murtonik Zinc este un îngrășământ foliar lichid, cu o compoziție nutrițională complexă, de macro și microelemente dar, în același timp asigurând în mod echilibrat necesarul de zinc asimilabil atât de important pentru creșterea constantă a plantelor cultivate pe terenurile unde deficitul de zinc scade dramatic potențialul productiv. Murtonik Zinc se recomandă pentru fertilizarea foliară a culturilor cunoscute ca fiind sensibile la deficitul de zinc asimilabil din sol, în doză de 3-5 l/ha în zonele și pe terenurile unde carența de zinc poate reduce producția, mai ales pe solurile sărace în materie organică, cum sunt cele nisipoase și cele erodate. La culturile de porumb, în funcție de severitatea carenței de zinc, sunt necesare 1-3 80

TE

ÎNGRĂȘĂMIN FOLIARE

fertilizări foliare, la intervale de 7-10 zile, începând de la stadiul de 3-4 frunze, în doză de 3-5 l/ha. În zonele cunoscute ca având un deficit ridicat de zinc sunt necesare cel puțin 2 fertilizări foliare, în doză de 5 l/ha. Produsul este compatibil cu majoritatea produselor de protecția plantelor, astfel, fertilizările foliare cu acest produs se pot face odată cu erbicidările postemergente timpurii și cu cele postemergente. La toate culturile menționate, inclusiv în plantații pomicole și viticole, aflate pe terenuri puțin fertile, fără fertilizare la sol sau cu fertilizare redusă, fertilizările cu Murtonik Zinc se pot face în amestec cu alte îngrășăminte foliare din gama Murtonik, la dozele recomandate, asigurându-se astfel cantități mai mari de azot, fosfor și potasiu necesare creșterii, dezvoltării plantelor și obținerii unor recolte mai mari.


Aplicトビi Murtonik la

Cereale Cereale

Murtonik S

Murtonik Green

Murtonik Lichid

Murtonik S

Murtonik Gold

sau

sau

Aplicトビi Murtonik la

Porumb Cereale

Murtonik Zinc

Murtonik Lichid

Murtonik Green

Murtonik Zinc

sau

sau

Aplicトビi Murtonik la

Floarea soarelui Cereale

Murtonik S sau

Murtonik Lichid

81


Murtonik is

N Efthymiad

& Producător: K

TE

ÎNGRĂȘĂMIN FOLIARE

Aplicări Murtonik la

Soia, fasole, mazăre Murtonik Orange Cereale sau Murtonik Gold

Murtonik Gold sau

Murtonik Lichid

Aplicări Murtonik la

Cartof Murtonik Orange, Murtonik Lichid Cereale sau

Murtonik Red

Murtonik Gold

Aplicări Murtonik la

Vița de vie Cereale

82

Murtonik Green

Murtonik Gold

Murtonik Lichid

Murtonik Red

sau

sau


România Regiunea 3 Petru Loga 0746 266 333

Regiunea 4 Răzvan Vasile 0751 283 353

Sediu Central Depozit

Regiunea 2 Ionuț Popescu 0752 266 333

Regiunea 1 Nelu Ghiță 0757 053 339 Director național de vânzări Remus Ciurdărescu – 0746 236 633

n gene

g sunt de ordi

r.

are a produselo

cțiuni de utiliz

tituie instru ral și nu cons

ță urile de siguran indicațiile, măs fi făcută răsstrictețe, toate e at cu po ți ta nu ec L sp is SR sar să re e de folosirea K&N Efthymiad odus este nece tea, provocat odusului. SC ării oricărui pr tură ar fi aces în eticheta pr na Înaintea utiliz e ice ins or pr cu de ii e, informaț ale daun și orice alte pentru eventu b nicio formă ertă. of ta punzătoare su en ez pr rnizate în informațiilor fu n acest catalo

e di Recomandăril


5

dis SRL K&N Efthymia rești Sector 2, Bucu 1, . p A 9, 10 . 2 04 53 B-dul. Dacia nr 2 10 08, 021 21 Tel/Fax: 021 21 efthymiadis.ro E-mail: office@ dis.ro www.efthymia