Page 15

24 ÙÑÅÓ ×áúäÜñé 15

www.247press.com.gr Μηνιαία τοπική έκδοση / Ιούνιος 2015

Το θέμα του μήνα

Όχι άλλες δικαιολογίες, όχι στην τσιμεντοποίηση - οικοπεδοποίηση -

“Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, δεν χωρά καμία άλλη καθυστέρηση “ προκειμένου να μην υλοποιηθεί το πάγιο, εδώ και μια δεκαετία, αίτημα των δημοτικών αρχών και παρατάξεων του Δήμου μας “, τονίζουν στην πρόταση που κατέθεσαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Τετάρτη 20 Μαΐου, και που έτυχε ευρείας αποδοχής ο επικεφαλής και τα μέλη της δημοτικής παράταξης “Χαϊδάρι ξανά “.

Αναφερόμενοι στη μέχρι τώρα πολιτική που ακολούθησαν όλες οι Κυβερνήσεις, και παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις των πρωθυπουργών της χώρας για απόδοση του χώρου του Στρατοπέδου στους πολίτες, υπενθύμισαν τον άμεσο κίνδυνο που κρύβει η μη υλοποίηση των υποσχέσεων αυτών για οικοπεδοποίηση, εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση του χώρου. Στην τοποθέτησή του, ο Βαγγέλης Ντηνιακός τόνισε την ανάγκη κοινής στράτευσης όλων των παρατάξεων, προς την απόδοση του Στρατοπέδου στο λαό του, τόσο τοπικά όσο και υπερτοπικά σε συνεργασία με όμορους Δήμους. Σημείωσε δε πως θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια, όπως και στο παρελθόν, αναγνωρίζοντας και τους προηγούμενους αγώνες της νυν Δημοτικής Αρχής ως αντιπολίτευσης, ενάντια στην οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση της έκτασης. Ο χώρος θα πρέπει, συμπλήρωσε, να αποδοθεί όχι μόνο στο λαό του Χαϊδαρίου, αλλά και στους πολίτες ολόκληρης της Αττικής. Με την σειρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τσατσαμπάς ανέφερε τους αγώνες που έγιναν από τις δημοτικές αρχές της μεταπολίτευσης τονίζοντας πωςόλοι όσοι βρίσκονται σήμερα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων έχουν αγωνιστεί για αυτό. Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά πώς - “Αν και σε αυτή τη χρονική και πολιτική συγκυρία δεν γίνει πράξη τότε θα είμαστε όλοι άξιοι της μοίρας μας “ ως προς την “τύχη “ του Στρατοπέδου.

Παρόλα αυτά το Μπλοκ 15, είναι επισκέψιμο μόνο κατά τον εορτασμό της επετείου της 1ης του Μάη. Ο υπόλοιπος χώρος του Στρατοπέδου εξακολουθεί να λειτουργεί ως έχει, χωρίς να έχει αποκτήσει τη χρήση και τη θέση που αρμόζει στην ιστορία του. Αυτή την δύσκολη εποχή όμως που η κυβέρνηση ψάχνει ακόμα και χώρους για να παραχωρήσει στους δανειστές μας για την επόμενη μας δόση, γιατί να μην κοιτάξει τι αναξιοποιήτο έχει προς χρήση, ακόμα και στην περιοχή μας;

like us on

Ή μήπως ξεχνάμε τις κυβερνητικές σκέψεις του παρελθόντος για οικοπεδοποίηση του Στρατοπέδου; Από την εποχή υπουργίας Στέφανου Μάνου, Άκη Τσοχατζόπουλου μέχρι και Πάνου Παναγιωτόπουλου, απετράπησαν προσπάθειεςγια εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση του χώρου των στρατοπέδων. Επειδή λοιπόν για τον χώρο ελλοχεύουν κίνδυνοι στο άμεσο μέλλον, ο Βαγγέλης Ντηνιακός άναψε και πάλι την σπίθα, αφού όλοι η Ευρώπη μιλά πολύ πιο σοβαρά πλέον για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

www.facebook.com/247press.com.gr

Τοπική και υπερτοπική συνεργασία παρατάξεων και Δήμων Τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων χαιρέτησαν την πρωτοβουλία αυτή, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, υποστηρίζοντάς την και με τη θετική ψήφο τους. Είναι από τις ελάχιστες φορές που μια πρόταση της αντιπολίτευσης βρίσκει τόση μεγάλη απήχηση, τόσο από τη Διοίκηση του Δήμου όσο και από άλλες παρατάξεις, και αυτό δείχνει τη μεγάλη σπουδαιότητα του θέματος. Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος εκφράστηκε θετικά στην πρωτοβουλία της παράταξης “Χαϊδάρι Ξανά” κάνοντας αναφορά στους μέχρι τώρα αγώνες που έδωσε το δημοτικόσυμβούλιο τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να προστατευθεί και να μην χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από το χώρο του Στρατοπέδου. Ο κ. Ανδρέας Μποζίκας χαιρέτισε την πρωτοβουλία, σημειώνοντας τη σωστή χρονική στιγμή που αυτή επανέρχεται. Συμπλήρωσε δε, πως είναι ιστορικά υποχρεωμένος, παρ’ ότι είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια τον χωρίζουν πολλά από αυτό το χώρο, να σημειώσει πως οι αγώνες για το Στρατόπεδο είχαν ως κύριο πρωταγωνιστή τις περιόδους δημαρχίας του Κυριάκου Ντηνιακού. Ο κ. Θοδωρής Σπηλιόπουλος ψή-

φισε υπέρ της πρότασης των δημοτικών συμβούλων της παράταξης “Χαϊδάρι ξανά” χαρακτηρίζοντάς τη ως μια θετική πρωτοβουλία σε μια σημαντική χρονική στιγμή τονίζοντας και τις πρωτοβουλίες βουλευτών του Σύριζα σχετικά με το θέμα. Παρ’ όλα αυτά, το θέμα ψηφίστηκε “κατά πλειοψηφία”, αφού ο κ. Ηρακλής Δρούλιας στην τοποθέτησή του θέλησε να διαφοροποιηθεί σημειώνοντας πως θα επιθυμούσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης του συνόλου της έκτασης του Στρατοπέδου, όπου το πάρκο ιστορικής μνήμης θα συνδυάζεται και με άλλες δράσεις. Η πρόταση αυτή βρήκε αντίθετες όλες τις άλλες παρατάξεις, αφού η λέξη “αξιοποίηση” χαρακτηρίστηκε ως “επικίνδυνη” υπονοώντας τον κίνδυνο τσιμεντοποίησής του. Θετικοί στην ψήφο τους ήταν και οι κ. κ. Κώστας Ασπρογέρακας και Κώστας Φουρλής. Ο κ. Ασπρογέρακας συμφώνησε με το πνεύμα του κειμένου και επέμεινε στον χαρακτηρισμό ως χώρου ιστορικής μνήμης. Ο κ. Φουρλής συνέδεσε το Στρατόπεδο με την ιστορία της Ελλάδας και κάλεσε την κεντρική πολιτική σκηνή να κοιτάξει με περισσότερη προσοχή την πολύπαθη Αθήνα που θα ωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη.

24 ΩΡΕΣ ΧΑΪΔΑΡΙ  

Τεύχος Ιουνίου

24 ΩΡΕΣ ΧΑΪΔΑΡΙ  

Τεύχος Ιουνίου

Advertisement