Page 14

14 24 ÙÑÅÓ ×áúäÜñé

www.247press.com.gr Μηνιαία τοπική έκδοση / Aπρίλιος 2015

Υγεία

Του

Μάνου Παπαμανώλη Μέλους Παγκοσμίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Kinesiotpaing Association, επικεφαλή ιατρικού επιτελείου ΚΑΕ Πανελευσινιακός, ΓΣ Περιστερίου, εξειδίκευση στο INDIBA Activ.

Το CPM είναι μια ηλεκτρονική συσκευή προγραμματισμένη να εκτελεί κινήσεις με ακρίβεια και ασφάλεια τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα. Πρόκειται για μια μέθοδο όπου ο εφαρμοστής προγραμματίζει το εύρος κίνησης, τον χρόνο, τις επαναλήψεις, ηλεκτρονικά έτσι ώστε να κινηθεί παθητικά το μέλος του ασθενή που αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Τι είναι το CPM γόνατος Παθήσεις γόνατος που εφαρμόζουμε CPM 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7)

Μετά από χειρουργείο προσθίου χιαστού συνδέσμου Μετά από χειρουργείο οπίσθιου χιαστού συνδέσμου Κατάγματα(μετεγχειρητικές δυσκαμψίες) Ολικές Αρθροπλαστικές γόνατος Αγκύλωση λόγω ακινητοποίησης Μετατραυματικές Δυσκαμψίες Οστεοαρθρίτιδα

Τρόπος εφαρμογής Ο ασθενής τοποθετεί το μέλος του σώματος που πάσχει από

δυσκαμψία στο σύγχρονο ηλεκτρονικό μηχάνημα και αφού δεθεί με κατάλληλους ιμάντες,μπαίνει το πρόγραμμα με απόλυτη ασφάλειακαι αρχίζει η κίνηση του μέλους με στόχο την αύξηση της κινητικότητας της άρθρωσης. Στόχος είναι να φτάσει το πάσχων μέλος στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας του.

Περισσότερα στο physicaltherapy.gr και στη σελίδα του Facebook. Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πτολεμαΐδος 72 και Πραξιτέλους 22Α στο Περιστέρι.

Της

Μαρίας Ι. Σιδηροπούλου Αποφοίτης τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Λούτον με μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία της Υγείας, από το πανεπιστήμιο Metropolitan του Λονδίνου.

Πώς να διδάξουμε την υπευθυνότητα στα παιδιά μας; Υπευθυνότητα στα παιδιά σημαίνει πρώτα υπεύθυνοι γονείς. Οι γονείς αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά τους και τα λόγια τους πρέπει να υποστηρίζονται από πράξεις, ακόμα και όταν τα παιδιά δε βλέπουν, ή νομίζουμε ότι δε βλέπουν. Πολλές φορές ισχύει τα παιδιά να είναι υπόλογα στους γονείς, αν δεν τηρήσουν κάποιον κανόνα, όμως θα πρέπει να ισχύει και το αντίθετο. Δηλαδή, όταν ο γονιός κάνει κάποιο λάθος, η αθετήσει μια υπόσχεση, μπορεί και αυτός με τη σειρά του να ζητήσει συγγνώμη σαν απόδειξη ότι τα όρια και οι κανόνες ισχύουν για όλους. Η υπευθυνότητα δεν διδάσκεται σε μια ημέρα. Την χτίζουμε σιγά-σιγά και βάζοντας στα παιδιά δουλειές (ή αγγαρείες) που είναι κατάλληλες για την ηλικία τους κάθε φορά. Π.χ. το παιδί στα 2 χρ. θα μάθει να μαζεύει τα παιχνίδια/τουβλάκια του σ’ ένα κουτί. Στα 3 χρ. θα χρειαστεί να σβήνει τις ζωγραφιές του από τους τοίχους/το πάτωμα και όπου αλλού. 6 χρ. μπορεί να ποτίσει τα λουλούδια με το ποτιστήρι, 8 χρ. μπορεί να διαβάσει

μόνο του τα περισσότερα μαθήματα κ.τ.λ. Τα φορτωμένα προγράμματα των γονιών (και των παιδιών) δυσχεραίνουν την επικοινωνία και τη συνεργασία στο τέλος της ημέρας. Πολλές φορές δεν τηρούνται οι λίστες με τα “πρέπει”και οι γονείς, ή και τα παιδιά αδυνατούν να είναι συνεπείς, λόγω κόπωσης και έλλειψης συγκέντρωσης. Επίσης, τα πράγματα χειροτερεύουν όταν η διόρθωση μιας συμπεριφοράς δεν γίνεται με αγάπη και ψυχραιμία, αλλά μέσα σε κλίμα έντασης και με σκοπό την τιμωρία. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι είναι φυσιολογικό να διορθώνουμε ότι χαλάμε. Άρα λοιπόν η εξήγηση, το γιατί, πρέπει να γίνεται μέσα σε κλίμα αγάπης και συνεργασίας (να του δείχνουμε πιο είναι το σωστό),και έπειτα να περιμένουμε με

υπομονή για να δούμε τι θα κάνει. Τα παιδιά μπορεί να χρησιμοποιήσουν αστείες δικαιολογίες και να γίνουν πολύ γοητευτικά στην προσπάθεια τους ν’ αποφύγουν μια αγγαρεία.Προσπαθούμε να τους εισάγουμε κανόνες όπως: η ευθύνη έρχεται πρώτη, και η διασκέδαση μετά, ή ότι οι αναβολές δεν είναι καλό πράγμα. Όμως, και οι γονείς θα πρέπει να είναι άνθρωποι του “τώρα” δίνοντας το καλό παράδειγμα. Επίσης, στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι καλό να τους εξηγούμε από πριν το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, και να τους δίνουμε ωθήσεις για να ολοκληρώνουν. Για τα μεγαλύτερα παιδιά (γυμνάσιο-λύκειο) τους τονίζουμε την έννοια της έγκαιρης ολοκλήρωσης και του χρονοπρογραμματισμού. Θυμηθείτε ότι τα προετοιμάζουμε για την ενήλικη ζωή τους.

Η Μαρία Ι. Σιδηροπούλου Προσφέρει υπηρεσίες Ψυχολόγου - Ψυχοθεραπεύτριας -Οικογ. Συμβούλου στο Δάσος Χαϊδαρίου, στην οδό Σωκράτους 99, τηλ. 210 5323809 και 6976 385536.

like us on

www.facebook.com/247press.com.gr

24 ΩΡΕΣ Χαϊδάρι  

Τεύχος Απριλίου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you