Page 1

CONTENT

NO. 8xxxxx2 PORTFOLIO APPLICATION FOR KTH

ROOF

Roofs are always steeplt pitched, because of the heavy rainfalls.

Corrugated iron, which can be reused is used to withstand torrential rains.

The main living place---Varandah.

For both promoting interactions and block undesirable eyesight.

A modern term for the vernacular type of architecture of Queensland, Australia. It is also found in the nor ther n par ts of the adjacent state of N e w S o u t h Wa l e s a n d shares many traits with architecture in other states of Australia but is distinct and unique. The form of the typical Queenslander style residence distinguishes Brisbane's suburbs from other capital cities. Queenslander displays an evolution of local style. The term is primarily applied to residential construction, although some commercial and other types of construction are identified as Queenslander.

With the underground columns, there is no need to do any earthworks.

The air flows underground can also cool the building.

Easier to raise/ lower the ground floor, even relocate

PRIMARY ROOMS STUMPS

ROOF

℃

PRIMARY ROOMS

SHARE THE SAME ROOF

Fall semester/ 4th year

Work Type: Individual / Academic work Location: Murwillumbah, New South Wales, Australia Supervisor: Momoyo Kaijima (Atelier Bow- Wow) Andrew Wilson (The University of Queensland) Content: A youth hostel offered for backpackers, especially for the large group from Japan.

STUMPS

QUEENSLANDER

SITE ANALYSIS

ENCOUNTER Work Type: Location: Supervisor: Content:

Individual / Academic work Liangzhu Culture Village, Hangzhou, Zhejiang Qing Luofeng (Chief Architect of The STI-Studio) Master Studio Designed for SHINOHARA Kazuo.

VILLAGE YARD Work Type: Location: Supervisor: Content:

Fall semester/ 3rd year

Spring semester/ 3rd year

Individual / Academic work Gudun Community, Hangzhou, Zhejiang Chen Xiang (Professor of Zhejiang University) A city complex designed for local residents and migrants, aiming to resolve problem raised by overspeed urbanization.

SHARE THE SAME ROOF

MURWILLUMBAH(BRAY PARK)

INTRODUCTION

METHOD

45

The youth hostel locates at Murwillumbah, where the climate is very hot and humid, especially during Summer time. That is why I study the architecture style named by "Queenslander" and the related corridor-space called "Varandah". Considering the large group of backpackers from Japan going there each year, I put some thought in what Japanese need. Also n summer, the wind is so strong that ordinary structure cannot load the force, which means it requires a deep thought in structure and construction method.

Murwillumbah has its own modulus of construction on wooden structure. In order to lower the cost of the construction, I have to learn the local construction modulus and modify the plan with the local traditions.

35

240 mm

40 200

30

160

25 120

20 15

80

10 5

40

0 0

-5 JAN

FEB

MAR

APR

MAY

JUN

JUL

AUG

Mean daily minimum temp

Mean daily maximum temp

Highest/Lowest on record

Mean monthly rainfall

SEP

OCT

NOV

DEC

Highest/Lowest on record

In summer, Murwillumbah is very hot and humid. And even get flooded easily because of the relatively location of the main river. So the main problem is the climate and I regard this as the start of my design.


Section with details

3rd floor 1. 2. 3. 4.

D

Reception Living room Balcony terrace Youth balcony

6

6

12

7 8

5 2

3

10

1

2nd floor

4

1. 2. 3. 4. 5. 6.

7

8

5. 6. 7. 8.

9

8

Indoor cafe Outdoor cafe Japanese rock garnen Toilet Kitchen Garage

11

7. Laundry 8. Guest room 9. Kitchen 10. Y o u t h 11. Kitchen 12. Japanese bath

1st floor

Varandah

B

Trail to the backyard Guest room

5 6

4

3

The big roof

1

C

2

A

B

C

D

A look from inside of the 1:50 model, shows the space of the varandah.

A look from first floor, behind the back walls and in front of the retainning walls.

A look from the entrance of the cafe, shows how the first floor gets the sunlight.

Stand on the slope and look down on the middle staircases.


TOTAL DEPTH

CONVEX SPACE

B

Within a convex space, any two points can directly see each other

SPACE SYNTAX ANALYSIS In order to understand the master work of SHINOHARA Kazuo logically, I use space syntax as an tool to analyze the organization of the spaces and functions in his house project and count the Total Depth of each Convex Space. And we can analyze the rationality of his major works. Because inside the Shino House the space is very closed, so we can ignore the influence of the glass and do the topology analysis. Followings are the results of analysis of SHINOHARA Kazuo's plans.

B

A

B B B B

A A A A

B

A

C

B

B B B C B

A A A A

C C C C

B B B B

C C C C B

A

B B B B

A A A D A

B B B B

B

C C C C C

C C C C C

B B B B

D D D D

B

B

A

C

B B B B

A A A A

C C C C

A

1

A A A A

1 1 1 1

A

3

A A A A

3 3 3 3

A

2

A A A A

2 2 2 2

1

3 3 3 3 3

2 2 2 2 2

D

5

C C C C

D D D D

5 5 5 5

A A A A

B B B B

5

If we add a new space C, the Total Depth of each space is changed

2 2 2 2 2

2

If all three spaces are connected with each other, the Depths reduce

2 2 2 2

C

A

The step from A to B is

1 1 1 1

5 5 5 5

5

3

5 5 5 5

If there are 3 spaces and 1central space, the minimum depth belongs to the central space

3 3 3 3

RELATIONSHIP Between two groups is a in-between space

inside of each group, there are some inner connections(inbetween space) between two elements

Outwardly, there are three in-between spaces in each group

we can generate the three spaces into one

INTRODUCTION

ENCOUNTER

The aim of this project is choosing one of your favorite masters and design a Master Workshop for him or her. During the time when I was doing this design , I got to know more about Kazuo Shinohara . After I did all I could to discover his personal experience and understand his works of different period , I found I was deeply moved by Kazuo Shinohara and his works .Although he has been gone , I can still feel the power he left in architecture and in this whole world .So here , I have one sentenceto Kazuo Shinohara :Thank you for leading me into a brand new world.No matter what kind of person i will become, you will always have your influence on me. Thank you...

From the result, we can see that in the project of the Shino House, the centre space is the most accessible among all the spaces.

The Uncomplete House is an unfinished project. From my perspective, "unfinish" means architect can still add new functions or spaces for this house.

The House in HigashiTamagawa seems to have no specific central box. But we can still see the high integration of the central space.

Master

Interns

Staff

Exhibition

Conference

Reception


GENERTATION ANALYSIS

FACADE DESIGN

PERSPECTIVES

TOTAL DEPTH ANALYSIS

VISUAL CONTROL & VISUAL CLUSTERING COEFFICIENT ANALYSIS

The site locates on an axis of the village central square and the village kindergarden.

Visual Clustering Coefficient

analysis focuses on the ability of the space in create a sense of enclosure. Apart from some inner spaces, we can see that, the VCC of three in-between spaces is not that high, which means, the space in visual aspects is different from SHINOHARA's project. I lower the VCC initiatively to make it a special space for encounters.

showroom shinohara office

reference room

Visual Control analysis focuses on the space's degree of control over other spaces in visual aspect. The color gets whiter, the ability of control is more limited. Consider walking in such places, we might feel unsafe, because some one may stand at an invisible corner watching you. The three boxes are such places.

Raise the site up for 2 floors, and create a complete box.

store room

staff room

reception area

structure studio

interns' room

The left box: From the VCC analysis, we can see that the box has an limited influence on eclosing the space. People from other places may easily spot it.

conference room

Considering there exist two groups of people, I split the box into two smaller ones.

model room

Analyze the inner relationship of each group and subdivide them again.

The central box: From the VCC analysis, we can see that the box has the most limited influence on eclosing the space. People inside may show weak sense of direction.

The right box: From the VCC analysis, we can see that there are more white area compared with the left box, which meets the intention of making it a more private place.


VILLAGE YARD

INTRODUCTION The project is located near Hehua Garden. It's a village inside the city, whose 80% population are poor-educated workers from other cities. There are a few old people and children. Opposite the site is the Zhejiang merchants wealth centre, a combination of the traditional strong Zhejiang enterprise and innovative industry based on internet. People work here are highly educated and well-paid. Therefore there's a great contrast between the village and the outside, which leads to a fierce conflict between different social classes. The original mission was to design a community sports centre, in which there exited a wall between the village and the sports centre. As a architect with strong social awareness, I reoriented the project and designed a lively garden by applying complementarily functioned relations. It has a profound benefit for not only the people inside the village but also the people who are closely related to the development of the village. This is my consideration of the product of the fast urbanization in China-the external populations.

It is inconvenient for the migrant workers to do some shopping.This block needs a shopping mall.

The city park locates in the north of the site. I create a slope to invite wandering people.

Make the most of the top of the shopping mall and create a running track for the sports lovers.

The business centre locates across the road. The newly born comany needs advertising.

Migrants come and leave almost every week, I create a mini-complex for the new settler.

Those migrant workers need a cheap place to do exercises, which is also multifunctional.

METHOD Hybrid is originially a genetic concept:offspring of two animal or plants of different races,breeds,varieties,species, or genera.In the field of architecture,the introduction of the term“hybridity”refers to a condition that multiple functions are connected through the regime of complex and form a brand new whole.

Outside of the Hehuayuan shows features of highlyurbanized modern city.

It is designed to serve the migrant people, and it should be conspicuous.

FOUR MAIN FUNCTIONS

The courtyard needs a wall to prevent the busy scene from interupt the silence in the north.

1

2

3

4

5

6

7

8

THE GENERATION DIAGRAM

LIVING COST ANALYSIS From the analysis above, we can see the low living costs of the migrants workers in Hehua Yuan.Low costs breeds new chances.

TIME LINE ANALYSIS

24 hours time line

PHOTOS OF THE SITE However, inside of the Hehuayuan shows signs of a mess and out of order.


Basketball court

Farmers' Market

FARMERS MARKET & SPORTS CENTER This building has two main functions: one is sports center and the oWther is the farmers'market. I make use of the top of the farmers' market to build a court. The structure is portal frame, which is easy to be disassembled and cheap.

THE SHOPPING YARD The building consists of shopping mall, running track and the yard. The function shopping mall is created to meet the needs for the migrants, because they do not have a car to move to the far-away shopping center. The yard is enclosed by the running track, aiming to offer an free place for the migrants to play sports.

Conference Hall

Gym Center Shopping mall

Open-air cinema

Running track

Exhibition

MINI-COMPLEX 1

Steel plate roofing

2

Roof structure

3

Gym center (indoor)

4

Device room

5

Frame structure

6

Lecture room

7

Farmers' market

1

Runnning track

7

Roof beams

1

Karaoke

7

Stair case

8

Wire netting(2)

2

Rooftop waterscape

8

First floor

2

Entertaining room

8

Vertical greening

9

Retaining structure(1)

3

Rooftop balcony

9

Basement garage

3

Public baths

9

capsule apartment

10 Hiking trail

4

Rooftop waterscape

10 Elevator & stairs

4

Bike store

10 Play room & club

11 Retaining structure(2)

5

Rooftop plaza

11 Basement shopping mall

5

Stair case

11 Restaurant

12 Wire netting(2)

6

The open-air cinema

6

Rooftop track

12 Elevator

This is a Mini Complex and contains functions like enter tainning, hotel and restaurant.These three functions can support each other and form the additive regime and additional value, which means these functions will attract more people to come to the whole yard.

Capsule hotel

Restaurant

Tea house

Public baths

Karaoke


BUSINESS MODEL

BILLBOARD UNIT

LAYER UNIT according to the modulus of the layer structure, I use two type here main consist of the structure of the billboard.

0

cafe stalls

0

100 2000

shoe store

2000

300

These are photos taken by a journalist named Jonah Kessel. The figures in each photo are the owner or the owner's family of a Chinese carteen. They came into being because of the urbanlization, and now they are disapearing also because of the overspeed of urbanlization. This is a business model feasible for people with low incomes, which is especially suitable for the urban village in China. So with the space offered by the billboard, I intend to offer cheap places for the migrants to do their own small business.

STREET STALL BUSINESS & BILLBOARD fruits store

book stalls

fruits store

book stalls

fruits store

book stalls

GENERATION DIAGRAM

Street business

Wandering path Advertising board

Exhibition area

FACADE BILLBOARD & STREETSTALL BUSINESS

The billboard is made for the cross-road Zhejiang Wealth Center.which has many advertising company. The additional space can be used for the street stall business and exibitions.

By combining the function of the billboead (advertising industry), we can create an additional value----the space, for the migrant workers. This is also a recall of the memories of the history of Chinese before the boom of urbanlization. The low living costs of the migrants workers in Hehua Yuan will lead to low prices of the products, which will be a great apeal to people living around here. I think this is a good way for different classes gather together.

PHOTOGRAPH

ORGANIZATION OF THE STREET STALL BUSINESS Here I use topology as a way to discuss different posibilities of the organizations of those street stall business within a unit of the billboard structure. We can also see it as the posibilities of the vertical circulations.

2016-2017 Kth wxy  

application for urbanism studies

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you