Page 1


mmen till o k l ä v

Skärgårdsrestaurant C.U.R.S.O I Vår yttre skärgård utanför cursosund

Ta dagen som den kommer Holmen är den rätta platsen för dig som vill varva ner och som tycker om natur, kultur och historia. Sommarlivet på Holmen, avskilt från fastlandet, plockar fram livsnjutaren i dig och du bestämmer helt och hållet själv hur du vill spendera dagen. Här finns gott om solvarma badklippor, som ligger skyddade i vikar samt klippor som vetter ut mot öppet hav. En liten sandstrand med långgrunt vatten finns också för våra minsta badgäster. Hit kommer gäster som stannar veckovis eller som bara gör en dagsutflykt i vår vackra skärgård. Den som inte varit i skärgården under höst-, vinter- och vårmånaderna får en helt ny naturupplevelse som skiljer sig från sommarens. Ett växlande väder bjuder på ett böljande hav med vågor som rasar mot klipporna eller ett spegelblankt vatten i en total tystnad.

När vintermörkret sänker sig över Just skärgård lyser C.U.R.S.O upp med ljus och facklor! Från och med den 29 november dukar vi upp för julbord och välkomnar företag och privata sällskap att komma i julstämning hos oss. Hos oss njuter man av både överraskningar och traditionella inslag från det småländska köket. Man tar sig enkelt till oss med egen båt eller med skärgårdstrafiken som angör Cursosund-Holmen sex gånger om dagen under sommarsäsongen. Höst och vintertid trafikeras holmen vardagar, med avgång med skärgårdsbåten från Skeppsbrokajen kl 18.00 och hem igen från Holmen gästhamn kl 22.00, och under weekenden med två dagliga avgångar. Ifall du önskar skild transport, står vi dig naturligtvis till tjänst. För oss på Restaurant C.U.R.S.O är endast det bästa gott nog och vi betraktar nöjda gäster som vår största och viktigaste tillgång. I natursköna Cursosund erbjuder vi dig möjlighet att koppla av med god mat i en trivsam miljö. Ett stopp vid Restaurant C.U.R.S.O gör gott för både kropp och själ- Varmt välkommen!

2

Skärgårdsrestaurant C.U.R.S.O

3 newsletter vinter 2011


Holmen

Holmen året om

sällskap. Avlägset från stadens kommers bor man lugnt Holmen ligger i ytteroch stilla i en båtsmansstuga skärgården, en halvtimmes femton meter från havet eller i båtväg från Västerviks censin båt vid Holmen Gästhamn. trum. Ön, med sin dryga kilo- På några minuter promenerar meter på längden och knappa du till C.U.R.S.O, lotsutkiken, kilometer på bredden, bjuder klipporna och du finner papå ett varierat landskap. Den keterade aktiviteter som ger östra sidan är skogsbeklädd oförglömliga minnen för livet. med karga klippor längs Under sommaren tar man sig med strandlinjen, medan enkelt in till Västervik eller stengärdsgårdar på öns västra Loftahammar med den regulsida slingrar sig över öppna jära skärgårdstrafiken. Under slätter ner mot havet. På Holhöst, vinter och vår hämtar men är man ett med havet – vi mindre sällskap i vår egen året om. Den som inte varit i båt och större sällskap färdas skärgården under höst-, vintmed den förbokade skärgårdser- och vårmånaderna får en båten. helt ny naturupplevelse som skiljer sig från sommarens. Hitta till Holmen Ett växlande väder bjuder på ett böljande hav med vågor som rasar mot klipporna eller Holmen ligger i Just Skärgård ett spegelblankt vatten i en utanför Västervik utan förtotal tystnad. bindelse till fastlandet. Man tar sig till Holmen landvägen Västervik och sedan med Upplevelserikt och via båt från Skeppsbron i centrabekvämt la Västervik eller från Horns Holmen är den rätta platsen udde som är sista angöringsför dig som vill varva ner och bryggan innan Holmen. Komsom tycker om natur, kultur mer man med tåget från Skönoch historia. Du som vill ha köping har man gångavstånd tillgång till exotiska naturupp- från Västerviks tågstation till levelser i orörd vildmark, men skärgårdsbåtarna vid Skärsamtidigt uppskattar en kuli- gårdsterminalen. narisk smakupplevelse framför brasan och en skön säng Vägbeskrivning till Skärgårdsatt sova i, har hamnat i rätt terminalen i Västerviks C: Kör

4

Holmen

en upplevelserik utflykt

Skärgårdsrestaurant C.U.R.S.O

väg E22 och ta av mot VÄSTERVIK. För att komma till Skärgårdsterminalen efter avfarten mot Västervik kör i ca 5 km efter följande skyltning. 1. CENTRUM, 2. CENTRUM & HAMN, 3. CENTRUM & TURISTBYRÅ, 4. SKÄRGÅRDSBÅTAR och sist 5. SKEPPSBRON & SKÄRGÅRDSBÅTAR där man svänger in till höger till långtidsparkeringen. Vägbeskrivning till Horns udde: För att komma till Horns udde, ta av från väg E22 mot Västervik. Efter avfarten mot Västervik, kör ca 1,5 mil efter följande skyltning. 1. CENTRUM, 2. CENTRUM & HAMN och sist 3. HORNS UDDE som syns på flera vägskyltar ända fram tills det att vägen “tar slut”. Det är fri parkering vid Horns udde.

bo femton meter från havet

Bo femton meter från havet På Holmen bor man lugnt och stilla i en av våra fem båtmansstugor intill Laxvarpsviken och med utsikt över havsbandet. Varje stuga har en egen träterrass där man kan njuta en stund av havets fantastiska färger i morgonljuset eller i skymningen till ljudet av spelande syrsor. Båtsmansstugorna ligger med gångavstånd till C.U.R.S.O., Holmen Gästhamn, det hundra år gamla lotshuset där man konfererar samt under sommartid till badklippor, liten sandstrand, Holmen Handelsbod & Kafé och turistinformation.

Praktiska detaljer: Båtmansstugorna ligger placerade som på en sned linje för att inte ha insyn till nästa granne. De är 22 m2 stora och utrustade med pentry, dusch/WC och TV. Det finns 2 sovplatser (våningssäng) i ett separat sovrum, 2-3 sängplatser på ett sovloft (med stege) och 2 sängplatser i en bäddsoffa. Här bor man lämpligen 2 vuxna och 2-4 barn eller högst 5 vuxna. Notera: Det går bra att städa själv enligt instruktioner som finns i stugan. Tag gärna med eget sänglinne och handduk.

Priser för privatpersoner Priset per natt och stuga: 1 45 euro (inkl. moms) Pris per per vecka och stuga: 5 20 euro (inkl. moms) Pris hyra sänglinne & handduk: 10 euro per person (inkl. moms) Pris städning: 50 euro per stuga (inkl. moms)

Det speciella med naturen i ytterskärgården är alla dess skepnader som kommer ur vädrets kontrastrikedomen. När det rosa ljuset sänker sig över klipporna efter en solig dag eller när dimman ligger som ett täcke ovan vattenytan och naturens alla färger blänker som silver, blir det nästan magiskt!

5 newsletter vinter 2011


Aktiviteter

ute under himlen

Aktiviteter

låt det smaka väl

Paketerade aktiviteter

Med ostkustens finaste utsikt?

Det är enkelt att boka aktiviteter hos oss på Holmen. Här finner du allt ifrån Örn- & sälsafari till 5-kamp med tapas. Den som inte varit i skärgården under höst-, vinter- och vårmånaderna får en ny naturupplevelse som skiljer sig från sommarens. Ett växlande väder bjuder på ett böljande hav med vågor som rasar mot klipporna eller ett spegelblankt vatten i en total tystnad.

C.U.R.S.O uppe på höjden har en storslagen utsikt mot havsbandet. När vi utanför turistsäsongen gästas av konferensgäster och privata sällskap, är det Mikael Lindh, vår köksmästare som ser till att maten kommer på bordet. När storleken på sällskapet kräver, är förstås även andra utvalda kockar med och rör i grytorna. C.U.R.S.O, s kockar har fler än en gång fått applåder för sin matlagning. Frågar du oss, så har vi inte enbart klippor längs med strandlinjen, klipporna finns även i köket! Höstmenyn är välkomponerad med vinlista sammansatt av vår egen sommelier Eva Nina Hammarskjöld Telander.

Kajaking med grillkväll på klipporna Vägen från din plats runt konferensbordet till en fantastisk naturupplevelse är inte lång när du konfererar hos oss på Holmen. I skärgården väntar storslagna naturupplevelser med inslag av havsörn, säl, karga klippor och dramatiska skär. Tjust skärgård är en självklar miljö att vistas i för många hängivna paddlare. Men – man måste inte vara van för att ta sig an den här aktiviteten. Tillsammans med Holmens aktivitetsguider paddlar ni i lugn takt runt Holmen på en timme. Längs med strandlinjen passerar vi förbi fiskebyn med sina charmiga båthus, rundar den norra udden som vetter ut mot öppet hav och kanske vi får en glimt av det havsörnspar som har sitt rede på en ö i närheten. Målgången sker vid klipporna på Norra Bockholmen där vår köksmästare Mikael Lindh, vida känd för sin matlagning, har dukat upp en läcker grillbuffé runt öppen eld. Pris: 50 euro per person (exkl. moms) Högsta antal deltagare: 20 personer Pris vid färre än 10 deltagare: 55 euro (exkl. moms) Grillbuffén: Cajuneuroyddad regnbågsforell, salvia- & vitlökspäckad entrecôte, grillad grönsparris, marinerade grönsaker, tabouleh, melon- & löksallad, BBQ-sås, tzatziki, bakad potatis med vitlökscreme, rostad potatissallad med basilika och till dessert varm fruktsallad med ingefära & vaniljglass. Klädsel: Packa med ombyte till fritidskläder och skor efter väder.

Ost- & vinkväll med fyrarätters! Njut av smakupplevelsen när säsongens ostar serveras som varma inslag i kvällens fyrarättersmeny, ackompanjerad av köksmästare Mikael Lindh. Här får du prova på läckra ostar tillredda på ett helt nytt sätt. Under lättsamma former berättar kvällens ciceron och ostkännare Katarina Algovik, tillsammans med Idös egen sommelier Eva Nina Hammarskjöld Telander, historier kring anrättningarna som dukas upp på bordet. Båt från Skeppsbron i Västervik: 17.30 Båt tillbaka från Holmen: 21.30 Pris: Ost, vin och fyrarättersmeny: 25 euro per person Båt Västervik-Idö t.o.r. 14 euro per person

Matlagningskurs med köksmästaren

Pris: 20 euro (exkl. moms) Högsta antal personer i baljan (nakna) åt gången: 10 personer

Ert sällskap har köket och restaurangen på C.U.R.S.O helt för er själva. Matlagningskursen leds av vår köksmästare Mikael Lindh, vida känd för sin matlagning och som för er avslöjar en del av matlagningskonstens hemligheter. Ni lagar maten tillsammans och tar många timmar på er när ni avnjuter middagen runt bordet. Heléne Nilsson från inredningsbutiken Bohaget i Västervik berättar om hur man lyfter middagen ytterligare en nivå med hjälp av rätt dukning och tema. Smakupplevelsen förstärks genom välkombinerade viner utvalda av sommelieren och Holmbladets egen vinseuroibent Camilla Settlin. Kocken gör er självklart sällskap under hela kvällen!

Klädsel: Packa med badkläder, badrock, badtofflor (eller skor som tål att bli lite blöta) samt badhandduk. Notera: Aktiviteten kan bokas året om av konferensgrupper och privata sällskap.

Pris: 20 euro per person (exkl. moms) Högsta antal deltagare: 12 personer Pris vid färre än 10 deltagare: 30 euro (exkl. moms)

Bad i badtunna Från badtunnan på Holmen har man en fantastisk utsikt mot öppet hav. Att bada i väder som regn, snöfall eller under en klarblå himmel – som färgas rosa allteftersom solen går ner – har alla en charm på sitt sätt. Den enda risken man tar när man sjunker ner i det varma vattnet är att man inte vill gå upp igen!

6

Skärgårdsrestaurant C.U.R.S.O

7 newsletter vinter 2011


Konferens

Fest

unikt i archipelagon

Konferens med naturupplevelser

Holmen heldagskonferens

Holmen har en spännande historia med flera generationer lotsar, verksamma från 1600-talet och fram till 1986. Hos oss konfererar man därför i en lots- och skärgårdsmiljö. Är ni upp till femton personer konfererar ni i Lotshuset, den hundra år gamla byggnaden som på 1920-talet flyttades till Holmen från Djävulska sandön. Vid större sällskap konfererar ni på C.U.R.S.O med storslagen utsikt mot havsbandet.

I en heldagskonferens ingår: Båtfärd från Horns udde tur- & retur, konferenslokal, förmiddagskaffe med smörgås, skärgårdslunch med sallad, bröd, måltidsdryck och kaffe på maten, eftermiddagsfika med hembakat, trerättersmiddag med måltidsdryck, logi samt frukostbuffé Utrustning i konferenslokal: OH, blädderblock, block, pennor, frukt, godis och bordsvatten.

Pris: 139 euro per person (exkl. moms) Notera: Packa med sängkläder och handduk eller boka paketet för 100 euro (exkl. moms) per person. I Holmens heldagskonferens städar konferenssällskapet stugorna på egen hand. Om ni önskar att Holmen Skärgårdsliv utför städningen tillkommer en summa på 50 euro (exkl. moms) per stuga.

Hur vill du ha din fest? Det är lika viktigt för oss, som för dig, att din högtidsdag blir ett minne för livet. C.U.R.S.O som ligger uppe på en höjd har panoramafönster med storslagen utsikt över havsbandets skådespel, lika fascinerande för ögat i alla väder och under alla årstider. Den öppna och ljusa restaurangen är nyinredd i marin stil och har en öppen spis som lyser upp om hösten, vintern och regniga sommardagar.

naturskönt och minnesrikt

Kulinariska läckerheter God mat och dryck lyfter en fest till oanade höjder. Våra kockar skapar kulinariska läckerheter genom deras stora kärlek för matlagning. De som arbetar i köket och restaurangen på C.U.R.S.O värdesätter kunskap och skaparglädje lika högt som kvaliteten på råvarorna och servicen i övrigt. Tillsammans med vår köksmästare Mikael Lindh skräddarsys menyer efter dina önskemål.

Holmens All Inklusive med aktiv skärgårdsmatlagning Konferera på ett roligt och annorlunda sätt! Ta möjligheten att i samband med en heldagskonferens tillaga och avnjuta en avsmakningsmeny baserad på skärgårdens bästa råvaror. Tillsammans med era kollegor kommer ni under vägledning av vår välmeriterade köksmästare Mikael Lindh tillaga middagen i vårt mycket representativa kök. Kvällens viner är utvalda av sommelieren och Aftonbladets egen vinskribent Camilla Settlin. Dukningen gör ni tillsammans med inredaren Heléne Nilsson från inredningsbutiken Bohaget i Västervik, som visar hur man höjer stämningen ytterligare genom rätt dukningskomposition. I priset ingår: Båtfärd från Horns udde tur- & retur, konferenslokal, förmiddagskaffe med smörgås, skärgårdslunch med sallad och hembakat bröd, måltidsdryck samt kaffe och kaka, afternoon tea med nybakta scones och marmelad, logi, sängkläder, handduk och städning, frukostbuffé med småvarmt. I priset ingår även: gemensam tillagning av 5-rätters avsmakningsmeny med vinpaket, recept och drycker genomgående och ett Lexington presentförkläde att ta med hem. Ert sällskap har köket och restaurangen helt för er själva och självklart gör vår köksmästare Mikael Lindh er sällskap hela kvällen! Utrustning i konferenslokal: OH, blädderblock, block, pennor, frukt, godis och bordsvatten. Antal deltagare: minst 8 personer och max 12 personer Pris: 285 euro per person (exkl. moms)

8

Skärgårdsrestaurant C.U.R.S.O

En perfekt plats att fira på! Vi har specialiserat oss på festarrangemang med anknytning till vår unika miljö. Att avnjuta något gott i levande musik under stjärnorna eller inne i en varm och hemtrevlig miljö - vi hjälper dig att sätta lite extra krydda på din fest! Överraska dina gäster? Vi har många förslag: Temafest Aktiviteter Underhållning Utefest (partytält finns) Särskild utsmyckning Övernattning för dina gäster Brunch dagen efter festen Önskar ni något annat? Fråga oss!

Ditt bröllop- en oförglömlig dag!

När du vill vara säker

Njut av er stora dag och låt oss ta hand om detaljerna! Vi har haft glädjen att fira många fantastiska bröllop på Aspenäs, vi vet vad som krävs för succé.

Du är varmt välkommen att göra ett besök på Holmen innan du bokar in din fest hos oss. Vi visar gärna den fantastika miljön, restaurangen och våra båtsmansstugor om även övernattning önskas.

Vad sägs om vigsel vid vårt båthus och middag med sjöutsikt i herrgårdens matsal, eller bröllop vid sjökanten med kalas i grönskande herrgårdsparken? Aspenäs är en plats för romantik, med sagolik miljö och egen bröllopskoordinator. Varmt välkomna hit!

9 newsletter vinter 2011


Skärgårdsrestaurant C.U.R.S.O Newsletter  

Skärgårdsrestaurant C.U.R.S.O is a study project featuring a hypothetical restaurant in the Finnish archipelago.

Skärgårdsrestaurant C.U.R.S.O Newsletter  

Skärgårdsrestaurant C.U.R.S.O is a study project featuring a hypothetical restaurant in the Finnish archipelago.

Advertisement