Page 1

Sukkersyge/Diabetes

INSULINSPRĂ˜JTE

Freja og Line N

Freja og Line N

1


Sukkersyge/Diabetes

INDHOLD. Problemformulering

side 3

Diabetes er det samme som sukkersyge

side 3

Diabetes

side 3

Hvorfor for man diabetes

side 4

Hvad kan man selv gøre

side 4

Børns sukkersyge

side 4

Hvorfor for børn sukkersyge

side 4

Hvad kan barnet selv gøre

side 4

Hvad er type 1 diabetes

side 5

Hvad er faresignalerne

side 5

Risikofaktorer for type 2 diabetes

side 6

Hvad er type 2 diabetes

side 6

Hvilken medicin skal man have ved de to typer diabetes

side 7

Type 2 diabetes

side 7

Et liv med diabetes

side 8

Hold styr på din diabetes hver eneste dag

side 8

Hvordan føles det at have diabetes

side 8

Konklusion

side 9

Freja og Line N

2


Sukkersyge/Diabetes

Sukkersyge

Diabetes er det samme som sukkersyge? sygdommen opstå på grund af, at sukkerstofferne fra mad og drikkevare ikke kan komme ind i kroppens celler! Sukkersyge har fået sit navn, fordi sygdommen viser sig ved et forhøjet sukkerindhold i blodet! I cellerne skal sukkerstofferne bruges til at fremstille energi, så cellen kan opbygge nye celler og lave hormoner, enzymer og meget mere! Mange går med sygdommen sukkersyge, i årevis uden at vide det. Derfor er der en god grund til fokus på sygdommen. Hvis du er for tyk og bliver ved med at spise og drikke forkert, kan du risikere at få sukkersyge, allerede inden du bliver 18 år.

Diabetes? Der er to forskellige diabetes der er type 1 diabetes som børn og unge der for og der er type 2 diabetes som gammelmennesker for.

Hvorfor får man diabetes? Der er omkring 240.000 personer med sukkersyge i Danmark. Af dem har 80 til 90 procent type 2 diabetes. Desuden er der formentlig omkring 10.000 til 20.000 mennesker, der faktisk har type 2 diabetes, men som ikke har fået diagnosen endnu. Sygdommen er knyttet til overvægt og nedsat fysisk aktivitet. Derfor kalder man det også en livsstilssygdom.

Freja og Line N

3


Sukkersyge/Diabetes

Hvad kan man selv gøre? Et vigtigt led i behandlingen er en diabetesdagbog, der bruges til at skrive de målte blodsukkerværdier ned i. Desuden fungerer diabetesdagbogen som er et bindeled mellem behandlerne i diabetesteamet.

Børns sukkersyge? Børn rammes næsten altid af type 1 diabetes, det skyldes af ødelæggelse af bugspytkirtlens evne til at producere insulin. Der er generelt lige mange piger og drenge, som får sukkersyge. Børnediabetes kan opstå fra da børnene blev født. I dag er der i Danmark cirka 1.500 diabetikere under 15 år, og der er kommer hvert år cirka 155 nye tilfælde til.

Hvorfor får børn sukkersyge? Årsagen til diabetes er ikke kendt, med det skyldes måske både arvelige og ydre vilkår som infektion og andre miljøforhold. Der opstår flere tildfælde af type 1 diabetes i vinterhalvåret.

Hvad kan barnet selv gøre? Det er vigtigt at spise en sund og varieret kost med mange fibre og langsomt omsættelige sukkerstoffer i form af brød eller anden form for sukker. Kostindtaget er afhængigt af barnets alder og vægt, og fastsættes i samråd mellem en diætist og forældrene. Kosten er desuden afhængig af barnets fysiske aktivitet fx. må der gives ekstra brød, juice og andre kulhydrater i forbindelse med sportsaktiviteter. Tre hovedmåltider og to til tre mellemmåltider anbefales. Hele familien bør spise den samme kost. I

Freja og Line N

4


Sukkersyge/Diabetes modsætning til tidligere, hvor man troede, at slik var skadeligt, er det ikke længere totalt bandlyst at spise slik. Har man først fået en forståelse for mekanismerne bag insulinvirkningen og fødeindtagelsen, kan det godt lade sig gøre en gang imellem at spise slik ved samtidig at give ekstra insulin. Der ydes økonomisk støtte fra det offentlige til kosten og til hjælpemidler, som blodsukkerapparat og andet. Der kan også gives tilskud til forældreorlov, når et barn får diabetes. Indbyg fysisk aktivitet i barnets dagligdag. I forbindelse med gymnastiktimer i skolen eller i fritiden er det som regel nødvendigt med en reduktion af den vanlige insulindosis og indtagelse af ekstra kulhydrat. Fysisk aktivitet indebærer en risiko for udvikling af lavt blodsukker, derfor skal barnet have sukker på sig hele tiden til behandling.

Hvad er type 1 diabetes? Ved type 1-diabetes kan kroppen ikke lave nok insulin. Tilstanden opstår især hos børn og unge. Ved type 1-diabetes ødelægger kroppens immunforsvar fejlagtigt de celler i bugspytkirtelen, som producerer insulin. Man ved ikke hvorfor det sker. Men der forskes stadig på at finde et svar.

Hvad er faresignalerne? Har man udviklet nogle af symptomerne, bør man gå til lægen og få undersøgt om man har fået diabetes. Der er kun cirka hver tiende nye type 1 patient, der i forvejen har diabetes i familien. Hvorimod op til 40 procent af hver ny type 2 patient i forvejen har diabetes i familien.

Freja og Line N

5


Sukkersyge/Diabetes Diabetes opstår typisk i forbindelse med en infektionssygdom og feber, og udvikler sig med symptomer i løbet af få dage til uger. Symptomer: •

Tørst.

Træthed.

Uoplagthed.

Hyppig vandladning.

Nedsat appetit og vægttab.

Svampeangreb (kløe) i skridtet.

Man har nemmere ved at få infektioner i huden eller mund

Risikofaktorer for type 2- diabetes? Disse faktorer øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes: •

Overvægt.

Forhøjet blodtryk.

Andre i familien har diabetes.

Visse etniske grupper, b.l. a. afrikanske, caribiske og asiatiske.

Man kan få diabetes under en graviditet

Hvis barnet vejer over 4,5 kg ved fødslen kan det udvikle diabetes.

Hvad er type 2 diabetes? Type 2 diabetes er en sygdom, hvor blodsukkeret er forhøjet. Sygdommen diagnosticeres ofte tilfældigt. Skønsmæssigt har patienten haft diabetes i 6-10 år forud for diagnosen.

Freja og Line N

6


Sukkersyge/Diabetes Alle kroppens celler har brug for insulin, blandt andet for at kunne optage sukker (glukose) fra blodbanen. Hvis cellerne ikke er følsomme nok overfor insulinen, det ville sige at der er et stort insulin behov, og der samtidigt ikke dannes nok insulin i bugspytkirtlen, stiger blodets af glukose, og der kommer glukose i urinen. Insulin er livsnødvendigt. hormonet sørger for at blodets sukker kommer ind i kroppens celler, så det får blodsukkeret til at falde.

Hvilken medicin skal man have ved de to typer diabetes Medicin kan være den bedste måde at sænke blodsukkeret på og hermed forebygge, at man rammes af følgesygdomme på et senere tidspunkt. Derfor bør du ikke prøve at undgå at skulle tage insulin eller anden medicin. Man kan få inspiration af andres beretninger om, hvordan de selv har ændret holdning til at skulle tage medicin.

Type 2 diabetes? Et alt forhøjet blodsukker kan føre til: •

Hjerteanfald.

Slagtilfælde.

Blindhed.

Nyresvigt

Nerveskade.

Sår som ikke vil hele.

Dårligt blodomløb.

Freja og Line N

7


Sukkersyge/Diabetes

Et liv med diabetes? Diabetes er en alvorlig tilstand, som du bliver konfronteret med hver eneste dag, derfor skal du planlægge grundigt og tage mange beslutninger for at få styr på den. Diabetes kan have alvorlige følger. Men heldigvis viser forskningen, at du kan mindske faren for følgetilstande ganske betydeligt, desto bedre du bliver til at håndtere sin medicin og sin kost. Jo bedre du bliver til at leve med diabetes og holde blodsukkeret under kontrol, desto bedre kan du forebygge følgetilstande.

Hold styr på din diabetes hver eneste dag? Diabetes kan ikke helbredes, men du kan holde tilstanden under kontrol ved at passe godt på dig selv. På den måde får du et langt og sundt liv med diabetes. Dit diabetesteam hjælper dig med at opstille en handlingsplan, som passer til dig. Husk altid at spørge dem til råds, hvis du er i tvivl om noget.

Hvordan føles det at have diabetes? Når blodsukkeret stiger, vil man få nogle klassiske symptomer, der primært skyldes, at sukkeret begynder at blive udskilt i urinen. Disse symptomer er: •

Tørst.

Hyppig vandladning.

Træthed.

Nedsat appetit og vægttab.

Kløe omkring kønsorganer.

Infektioner i hud og på slimhinder.

Freja og Line N

8


Sukkersyge/Diabetes

Konklusion. Vi har lært meget om sukkersyge som også bliver kaldet diabetes, vi har fundet ud af at der er flere som har type 2 diabetes om vinteren end om sommeren. Vi har også fundet ud af hvordan man kan undgå at få diabetes, hvis man spiser sundt, rører sig og tager sin insulin og piller. Vi har valgt sukkersyge fordi vi ville vide mere om det, vi synes at det har været meget spændene og arbejde med sukkersyge i denne uge.

Freja og Line N

9

Sukkersyge  

Projektopgave skrevet af Freja og Line N