Page 1

Hesten

HESTEN

1


Hesten

Hesten • • •

Hvordan er hestens historie? Er der myter om heste? Hvilke sportsgrene er der?

2


Hesten

Indhold Hestens oprindelse

Side 5

Lines hest blev mishandlet

Side 5

Der er 8 forskellige former inden for ridesport

Side 5

Myter og magi

Side 7

Konklusion

Side 8

3


Hesten

Hestens oprindelse Nogle år før den sidste istid udviklede heste-racen Mustang sig i Amerika. Men ca. et år før den sidste istid døde alle hestene i Amerika. Først i 1400-tallet kom hesten tilbage til Amerika. Der er både kold- og varmblods heste. De koldblodede vandrede nord på og de varmblodede syd på. Hesten har ændret sig meget i løbet af tiden. Og som tiden gik spredte hesten sig ud over hele verden og blev derfor forfædre til de zebraer, æsler og heste der lever i dag. Ca. 15.000 år f. Kr. jagede mennesker allerede heste. Ikke for at tæmme dem men som mad. Og efter jagten malede de dyrene/dyret de havde fanget på klippe vægen.

Lines pony blev mishandlet Lindos er en rød sports-pony med en “skå-blis”. Da Lindos blev født var det tæt på at hun kun ca. var en uge sammen med sin mor fordi der var nogle købe et ungt føl. Et føl plejer at være sammen med sin mor i 4-5 måneder. Hun blev behandlet godt hos stutteriet Bæklund. Men på et tidspunkt blev Lindos og hendes mor solgt til en heste handler. Og han havde en datter som blev glad for Lindos. Hun passede på Lindos. Så fik Bæklund hende og så red Bæklund hende til. Og så købte de andre hende men hun blev ikke godt behandlet. Men det fandt Bæklund ikke ud af. Men så kom RMD og de købte hende til rideklubben og så kom Kamma til rideklubben og så spurte Kamma om hun ikke godt kunne ride på hende. Det måtte hun gerne. Da hun kom hen til der hvor Kamma boede, var Lindos bange for alle. Undtagen Kamma. Lindos var lidt bange for Kamma men indtil Kamma kom op på Lindos så kunne Lindos se at det ikke var farligt. Hende og Lindos kom op i høje klasser. Det var godt men så blev Kamma for stor til Lindos. Men Lindos skulle have en speciel rytter. Så satte hende til salg. Så kikkede vi på hende, og mig og Lindos var så gode sammen. Jeg sagde til min far at vi skulle købe hende. Da hun kom hjem til mig skulle hun tjekkes af en dyrlæge. Da hun kom igennem så var hun min. Men hun kunne kun lide mig men hun kunne også lide min mor men min far var ikke sagen. For hun kunne ikke lide: mænd, koste, piske, spring. Men min mor sagde at Lindos var en lorte pony men har hun fortrudt at hun sagde det. For hun er den anden bedste pony jeg nogen sinde har haft. Vi er også kommet op i høje klasser i både springning også i Military.

Der er 8 forskellige former inden for ridesport Military er en sport hvor man springer over træstammer. Man ridder også rundt i skove og ridder ud i søer. Man skal HELST have en let hest/pony når man ridder Military.

4


Hesten

Den skal enten have udholdenhed eller stort galop, det betyder at den tager lange skridt. På bag hovenes sko er der en slags “søm” som gør at den ikke glider når den sætter af. De skal have “ko-salve” på benene for at de ikke slår sig hvis de ryger ind i springet. Military består af 3 ting, dressur, springning og teræng.

Dressur er en sport hvor det gælder om at ride pænest.

Der er forskellige sværhedsgrader. LD-1 er det nemmeste, LD-2 er lidt svære, LC-1 er svære, LC-2 er svære, LC-3 er svære, LB-1 er svære, LB-2 er svære, LB-3 er svære, LA-1 er svære, LA-2 er svære, LA-3 er svære, LA-4 er svære, LA-5 er svære, LA-6 er svære, PRI-1 er svære, PR M-1 er svære, DM-1 er sværeste (landsplan) VM-1 aller sværeste(kun for heste) Springning er en sport hvor det gælder om hurtigst og mest fejl frit nå igennem banen. Der er forskellige højder: LE : 10 cm. LD: 30 cm. LC: 50 cm. LB:70 cm. LA:90 cm. MA:110 cm. MB: 130 cm. S: 150 cm. LP:+150 cm. LP=LandsPlan Væddeløb det gælder bare om at vinde og få en præmie, og selvfølgelig at have det sjovt. Man skal helst bruge heste racen Araber. Det er nemlig Verdens hurtigste hest. Stigbøjlerne sidder meget højt oppe. Jockeyerne må helst ikke veje for meget ellers er det svært for hesten at ride hurtigt.

5


Hesten

Pony-games er en sport hvor man kun må ride på pony. Man skal også ned og fange “flag” og sætte dem et andet sted. Og så det måske sjoveste hoppe af og på i galop. Lang-distance-skridt er en sport hvor hasten bare skal gå, og gå. Og det kan strække sig 150 km. på en eller 2 dage, det er mest i et svært terræn. Nogle gange står rytteren af hesten for at det ikke blev for hårdt for hesten. Handikap-ridning er kun for handikappede mennesker. Danmarks-mesteren i handikap-ridning har ingen ben.

Heste-polo er polo på hesteryg. Og så mener man end da at det er det ældste og hurtigste spil i verden. Det blev opfundet for mere end 1500 år siden i KINA.

Myter og magi Pegasus et heste-lignene væsen med vinger. Pegasus var barn af Medusa og Poseidon. Pegasus er symbol på digterevnen eller digtningen.

Enhjørningen er også et heste-lignene væsen men i stedet for vinger havde den et snoet horn i panden og gede skæg under mulen. Det siges at enhjørningen kun kunne tæmmes af en jomfru.

6


Hesten

Slejpner er den nordiske gud Odins otte-benede hest. Legenderne fortæller at Slejpner kunne ride over alt. Det vil sige til vands, til lands og i luften.

Kentauren er en hest med menneske krop. Der går sagn på at kentaurer var krigeriske. De var også glade for at “drikke”. Og så var de lidenskabelige.

Konklusion Heste er søde. Det kan godt være at heste er dyr men de skal behandles ordentligt. Man burde komme i fængsel for at mishandle dyr. Mishandling mod dyr er forfærdeligt. Mishandling af et dyr er: at bruge et dyr uansvarligt det vil sige at når det bliver syg smider man det på gaden og efterlader det, at piske dyret på halsen, at slå med en kost i hovedet og på kroppen.

7

Heste  

Projektopgave skrevet af Cecilie og Line L