Page 1

Alkohol og dens påvirkning på kroppen Jeg har valgt emnet alkohol, fordi jeg synes det lød spændende. Og fordi der er så meget snak om det i medierne. Og det er meget rart at vide hvad der er i de forskellige ting, mange bruger meget i deres hverdag. Og fordi det er noget man kan bruge i sin fremtid.

Stine Højgaard

Marts 2012

1


Indhold Problemformulering ................................................................................................................ 2 Alkohol ................................................................................................................................... 3 Alkohol forgiftning ................................................................................................................... 4 Hvornår er man afhængig? ..................................................................................................... 4 Graviditet og alkohol ............................................................................................................... 4 Unge og alkohol ..................................................................................................................... 5 Mor/Far drikker ....................................................................................................................... 5 Behandling ............................................................................................................................. 6

Problemformulering Hvordan påvirker alkohol kroppen? Hvad kan der ske hvis man får for meget alkohol? Hvad er det farlige, i de forskellige typer alkohol? Kan man få dårligt hjerte af alkohol? Er der forskel på hvor meget alkohol kvinder og mænd, skal have for at blive syge? Hvorfor er det farligere at drikke alkohol hvis man er ældre, end når man er ung? Hvis man er alkoholiker, hvordan kan man så blive behandlet? Hvad er forskellen på alkohol og stoffer/narkotika? Hvorfor må unge under 16 år ikke købe alkohol? Hvorfor laver man stadig alkohol hvis det er så dårligt for kroppen? Hvorfor bliver man afhængig? Alkoholikere/misbrugere hvad er forskellen? Hvordan kan det være der er så meget snak om alkohol i medierne?

Stine Højgaard

Marts 2012

2


Alkohol Alkohol påvirker hjernen, så den bliver mere træt. Genstande for voksne Sundhedsstyrelsen anbefaler • Kvinder højst 7 genstande om ugen • Mænd højst 14 genstande om ugen • Maximalt 5 genstande ved samme lejlighed Alkohol kommer op til hjernen via blodet, og lige så snart der kommer alkohol ind i hjernen begynder den at fungere dårligere. Vi har rigtig mange hjerneceller, men da alkohol er fedtopløsende, og da hjernen består af fedt så mister man hjerneceller når man drikker alkohol. Man mister konkret hjerneceller, fordi hjernen bliver alkoholforgiftet. Alkohol er dødsensfarligt, dit køn og din vægt har betydning for hvor meget du kan tåle. Piger tåler mindre end drenge på grund af deres kropsbygning. En pige på 15 år som vejer 50 kg bliver tydeligt beruset efter 3 genstande, og vil måske blive bevidstløs efter 6. Den alkohol, der indgår i forskellige drikkevarer som øl, vin og spiritus kaldes ethanol. Der findes mange tusinde forskellige slags drikkevarer, der indeholder alkohol, dem vi kender mest er øl, vin og spiritus. Alkohol er en væsentlig årsag til kræft i de organer, der kommer i kontakt med alkoholen, f.eks. struben, mundhulen, svælget, spiserøret, leveren, brystet, tyktarmen og endetarmen. Den mest almindelige bivirkning ved alkohol er den, der banker én oven i hovedet, nemlig tømmermænd. Tømmermænd skyldes en række forskellige ting, f.eks. giftvirkninger. Alkohol kan give skader på alle kroppens organer, så de fysiske skader kan være meget forskellige. Nogle skader kan f.eks. være betændelse i bugspytkirtlen, og skader på leveren. Mennesker, der drikker meget over lang tid kan få psykiske problemer i form af konstant udmattelse, irritabilitet og anspændthed. Deres evne til at følge med i deres liv og omverden kan indskrænkes væsentligt over årene. Fordi alkohol er lovligt og meget udbredt, er der også mange sociale problemer forbundet med brugen af alkohol. Hvert år koster det samfundet 10-15 milliarder på grund af tabt arbejdsfortjeneste, ulykker, vold, kriminalitet, familieproblemer osv. Fra den 7. marts 2011 kan unge under 18 år ikke længere købe vodka, rom og anden stærkere alkohol over 16,5 % i supermarkedet. Unge over 16 år kan stadig købe alkohol, f.eks. vin, op til 16,5 %

Stine Højgaard

Marts 2012

3


Der er store kulturelle variationer i holdninger til brug af rusmidler, forbrugsmønstre, adgang til rusmidler, fysiske reaktioner på rusmidler og forekomsten af rus-relaterede problemer. Nogle samfund forbyder brug af alkohol (f.eks. i Mellemøsten), mens det i andre samfund er fuldt acceptabelt og værdsat som socialt nydelsesmiddel (f.eks. i Europa).

Alkohol forgiftning Når man drikker sig fuld, kan man få alkoholforgiftning, og den virker voldsommere når man ikke er vant til alkohol. 15-årige kan gå i koma efter få genstande. Uanset hvad man kalder det - er det alkoholforgiftning, når man drikker sig fuld. Voksne kan dog bedre tåle det.

Hvornår er man afhængig? 1. Når man ofte vælger at drikke alkohol. 2. Når alkohol fylder meget i hverdagen. 3. Når ens tanker tit drejer sig om alkohol. En alkoholiker oplever ikke længere det løft som de første drinks plejede at give, og som er grunden til at man synes, det er behageligt at få et par genstande. Som alkoholiker tager man de første drinks for bare at komme på højde med situationen – hvad man så ikke er ret længe inden man optræder påvirket. En alkoholiker opfatter som regel ikke sig selv som afhængig af alkohol. Selv om hans venner, kolleger og familie måske prøver at tale om det benægter han at der overhovedet er et problem. Det er derfor det kan være så svært at hjælpe en alkoholiker.

Graviditet og alkohol To glas alkohol kan slå et foster ihjel. Risiko for spontan abort øges markant, hvis en gravid drikker to genstande om ugen. Selv lidt alkohol kan være meget skadeligt, hvis man er gravid. Det er svært at give et præcist bud på, hvor mange børn, der årligt fødes i Danmark med FAS (føtalt alkoholsyndrom) eller mindre alkoholskader. For der er stor variation af alkohols skadelige virkninger på fostre. I de senere år er der registreret 7-15 tilfælde af FAS om året. Men antallet af FAS-skadede børn er sandsynligvis større. Børn af mødre, der drikker 7-8 genstande eller mere om dagen gennem graviditeten er under risiko for at udvikle FAS, som er den alvorligste skade. Syndromet omfatter: • • •

Hjerneskade Specielle ansigtstræk Væksthæmning

Stine Højgaard

Marts 2012

4


• • • • • • • • •

Forsinkelse i mental og motorisk udvikling Hyperaktivitet Ændret søvnmønster Spiseproblemer Sprogproblemer Sproglig dysfunktion Perceptionsforstyrrelser IQ gennemsnitligt 70-89 Generelle indlæringsproblemer

Det er almindeligt blandt unge kvinder i Danmark, at drikke meget alkohol, når de går i byen eller til fest. Undersøgelser viser, at 25-40 % af de gravide har drukket 5 eller flere genstande ved mindst én lejlighed, efter de var blevet gravide. De fleste havde drukket inden de vidste, at de var gravide. Et foster optager alkohol gennem moderkagen og får dermed samme alkoholpromille som sin mor.

Unge og alkohol Når unge starter tidligt med at drikke og samtidig drikker meget, kan det have uheldige konsekvenser både på kort og lang sigt. Flere undersøgelser viser, at de unge, der tidligt har et stort alkoholforbrug, senere hen vil udvikle et problematisk højt alkoholforbrug. Det kan på længere sigt medføre en større risiko for at blive syg af for eksempel kræft og hermed risiko for at dø tidligere. Mange får deres alkohol-debut i 12-13 års alderen. Det er længe før deres hjerner er færdigudviklede. Børn i den alder er slet ikke klar i deres hjerner til alkohol. De tåler slet ikke den hæmning af hjernefunktionen som alkohol giver. Alkohol hæmmer hjernens selvkontrol som sidder i hjernens pandelapper. Men netop pandelapperne er først udviklet i 18-20 års alderen, så når hjernen i forvejen er dårligt rustet til at klare selvkontrol og risikovurdering kommer de unge nemt galt af sted når de indtager alkohol.

Mor/Far drikker Sundhedsstyrelsen skønner at mindst 120.000 børn og unge (0-18 år) lige nu vokser op i familier, hvor der er alkoholproblemer. Vi ved, at mindst 60.000 børn har en forælder som har været indlagt for alkoholrelaterede sygdomme, så det rigtige tal kan være højere end de nævnte 120.000.

Stine Højgaard

Marts 2012

5


40 % al alle som er i alkoholbehandling, er selv vokset op i et hjem, hvor der er alkoholproblemer.

Behandling Antabus Antabus er en medicin som man kan tage hvis man ønsker a stoppe med at drikke. Hvis man ikke ønsker at stoppe, og bare lader være med at tage pillen findes der steder hvor man kan komme hen og få sin pille. Hvis man ikke kommer og får sin pille kan man ikke modtage (hjælpe) penge fra komunen. Man bliver simpelthen dårlig, får opblussen i hovedet, hovedpine, åndedrætsbesvær, kvalme og andre ubehageligheder. Det kan være nødvendigt at søge læge eller skadestue Man skal absolut ikke prøve at drikke alkohol med antabus i blodet.

Fordele ved antabus Du får ro til at få løst nogle af de problemer du har skubbet foran dig, mens du har drukket. Du bliver ikke fristet til "lige at prøve en enkelt genstand". Det kan du simpelthen ikke.

Kilder Hjemmesider:

Bøger:

www.alkohol.dk

Øl, vin og vodka

www.sst.dk www.wikipedia.dk

Stine Højgaard

Marts 2012

6

Alkohol  

Projektopgave skrevet af Stine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you