__MAIN_TEXT__

Page 1

nrc next

next doen

20

19

doen

F E B RUA R I 2 013 D I N S DAG

21

Het doen //

Sm is populair onder jongeren // Ze zijn zich gaan organiseren, want het zijn niet alleen freaks en mannen die aangelijnd over straat gaan // „Je moet een goede band hebben om elkaar pijn te kunnen doen”

Spanken met het koord van je ochtendjas LINEKE NIEBER VERSLAGGEVER

O

verdag werkt An op een reclamebureau, maar ’s nachts is ze Kalinka: gekleed in leer, de billen bloot. Dan treedt ze op in haar lievelingsclub Moda Moda. Aan haar voeten ligt een slaaf die knuffelt met haar laarzen. Naast haar zit een vrouw die haar vriend uitlaat. Aangelijnd aan een rode leren riem. Dat was sm in de jaren 90. Lachen om freaks die in televisieserie Jambers over hun fantasieën vertellen. Nu heet sm opeens ‘bdsm’ en doen ook jongeren eraan. Althans, dat blijkt uit onderzoek onder het 1V Jongerenpanel van EenVandaag. De redactie ondervroeg onlangs – slim meeliftend op de Fifty Shades of Grey-hype – bijna 2.000 jongeren tussen de 16 en 24 jaar naar hun ervaring met blinddoeken, vastbinden en pijn in bed. Wat bleek? Ruim een kwart van de seksueel actieve jongeren gebruikt weleens een blinddoek of handboeien, 13 procent doet aan rollenspellen en 8 procent heeft ervaring met pijn doen of ondergaan in bed. Een keer een blinddoek pakken is natuurlijk niet meteen bdsm, een samenvoeging van bondage en discipline (bd), dominantie en submissie (ds), en sadisme en masochisme (sm). Toch was seksuoloog Goedele Liekens verrast en noemde ze de trend gevaarlijk voor de seksuele ontwikkeling van jongeren: „Het is alsof je op een racebaan gaat rijden terwijl je nog rijles volgt.” Wat is er aan de hand? Wie zijn die jongeren?

De Dom en de Sub

De drummer van The Black Keys zou klappen moeten krijgen JUSTIN BIEBER (BOOS) PAGINA 22

Dinsdagmiddag – 12.30 uur in een Utrechtse kroeg. ‘Sarah’ (haar nickname online) buigt voorover over de tafel. „Iedereen geeft zijn partner weleens een tik op de billen, toch? Of je zet je nagels in zijn rug?” Ze gaat weer achterover zitten. „Wij gaan alleen een stapje verder.” Sarah is 22 jaar, heeft sluik blond haar, een bril en negen gaatjes in haar oren. Ze geeft les op een middelbare school en houdt van metal, musicals en Disney. Ze heeft zich vorig jaar verloofd. Al op jonge leeftijd speurde Sarah rond op internet. Haar voorletters zijn SM, daar maakte iedereen altijd grappen over. Zij zocht naar het waarom en raakte gefascineerd. Ze chatte, hing rond op fora en las ‘ervaringsverhalen’. Toen ze haar verloofde zeven jaar geleden ontmoette was ze nog maagd, maar wist ze precies wat ze wilde. „We zijn meteen gaan experimenteren.” Ben je bekend met de terminologie, wil ze weten. De Dom, de Sub en de Switch? Kort gezegd, zegt ze, is bdsm een spel tussen twee (of meer) mensen, waarbij er één overheerst (de Dom) en de ander zich onderwerpt (de Sub). Seks kan deel zijn van dat spel, maar dat hóéft niet. Haar vriend is al een paar jaar haar Dom, en zij zijn Sub. Ze zou wel willen switchen, maar dat werkt bij haar partner niet. Niet alleen in de slaapkamer geldt haar vriend als dominant, ook daarbuiten. „We vinden het leuk als hij het laatste woord heeft.” En dus kijkt Sarah televisie vanaf een kussen op de grond en zit haar vriend erachter: op de bank. Als hij dorst heeft, haalt zij iets te drinken. „Het is heus niet zo dat hij alles bepaalt”, zegt ze. Haar vriend kookt vaker dan zij. „Je moet het zo zien: hij kán dingen bepalen

den later was er het eerste bdsm-jongerenfeest. Sindsdien hebben zich bijna 5.000 jongeren aangesloten bij Samarium – de grootste bdsm-jongerencommunity in Nederland. De regels zijn er strikt. Jongeren, vooral meisjes, zouden een gemakkelijke prooi zijn voor oudere bdsm’ers. Actief op zoek gaan naar een ‘speelpartner’ is verboden. En ook op feestjes letten speciale leden – ‘Dungeon Monitors’ – erop of er niet ‘gejaagd’ wordt. Jongeren voelen zich daardoor veilig, zeggen ze. En, misschien belangrijker nog, ze vinden er gelijkgestemden. Selene bijvoorbeeld (haar nickname) weet nu dat ze niet de enige is. „Dat het niet raar is dat ik houd van pijn.” Er zijn genoeg jongeren die volgens de 18-jarige scholiere worstelen met hun verlangens. En daarom gaan ze liever met leeftijdsgenoten om. Je wilt het hebben over de vraag ‘hoe vertel ik het mijn ouders’, zegt Selene. Niet: hoe monteer ik schadeloos een bondagehaak in mijn plafond.

als hij daar zin in heeft.” Daar worden ze opgewonden van, zegt Sarah. Ja, niet de hele dag. Dat zou onhandig zijn. Voor Sarah heet bdsm een levensstijl. Ze gaat naar bdsm-feesten. Daar wordt „gespeeld”: friemelen, slaan, seks – allemaal toegestaan. Ze heeft weleens geprobeerd „gewoon te vrijen”. Maar dat werkte niet. „We vielen allebei in slaap”.

Whipping Het spel om de macht noemen veel jonge bdsm’ers de kern. Dat begint bij teasen en eindigt bij pijndoen. Binnen die twee uitersten kom je bdsm’ers tegen, want lang niet iedere jongere gaat zo ver als Sarah. Neem de Utrechtse studente die zich online ‘Micha’ noemt. Zij beperkt zich tot de slaapkamer. En ze gebruikt geen zweep, maar gewoon het koord van haar ochtendjas. Micha is 22, heeft geen relatie maar wel een vaste „bedpartner”. Ze maait twee keer een kop thee om terwijl ze praat. „Ik ben gróót. Als ik ergens binnenkom, zet ik mezelf meteen duidelijk neer.” Die houding geeft haar zelfvertrouwen, maar juist als ze dan met iemand in bed belandt, vindt ze het „heerlijk” om eens ‘de kleine’ te zijn. „Dat iemand de controle over mij neemt.” En dus bindt haar bedpartner haar weleens vast om vervolgens op zijn dooie gemak de deur uit te gaan. „Dan lig je daar minuten lang. De spanning stijgt. Dat is het spel.” Ze denkt dat veel jongeren weleens iemand hebben vastgebonden. Soms blijft het bij een keer, en lang niet allemaal doen ze elkaar tot bloedens toe pijn – maar, weet ze, er is wel een redelijke groep die zich in de „ruigere seks” verdiept. Op nieuwssite Reddit of het populaire Fetlife – Facebook voor bdsm’ers – vinden ze elkaar. Zelf is Micha vastbesloten verder te gaan met experimenteren. Inmiddels heeft ze er een trio

Nee, je kind is niet gek Niet voor niets bevat de site een uitgebreid lemma voor ouders (‘Nee, uw kind is niet gek’, ‘Nee, u heeft niet gefaald in de opvoeding’). Er wordt driftig gewerkt aan het imago. Want daar zit het grootste probleem, zegt Sarah. „Iedereen denkt bij bdsm aan freaks en mannen die aangelijnd over straat gaan.” Bovendien is er politieke tegenwind: „Onder het CDA sloot de ene na de andere club. Wij konden steeds moeilijker een locatie voor een feestje vinden.” Maar je kunt je natuurlijk nog afvragen: is dat dan wel gezond, een relatie die drijft op machtsverschil? De Rutgers Nisso Groep denkt dat het geen kwaad kan, zolang jongeren goede afspraken maken. „Jongeren experimenteren nu eenmaal met seks”, zegt de woordvoerder. Selene, die haar vriend op haar vijftiende vroeg in haar nek te bijten tot het pijn deed, is er zelfs van overtuigd dat je relatie juist heel goed moet zijn, wil je aan bdsm kunnen doen. „Je moet een heel goede vertrouwensband hebben om elkaar pijn te kunnen doen.”

Probeer het zelf eens

SARAH KIJKT TELEVISIE VANAF DE GROND, HAAR VRIEND ZIT OP DE BANK. DAT WINDT HEN OP opzitten en fotografeert ze de krassen die ze in de rug van haar bedpartner zet. Over jongeren en bdsm is weinig bekend. Behalve de vragenlijst van EenVandaag is er onderzoek uit 2006 van de Rutgers Nisso Groep. Zij vroegen ruim 4.000 respondenten in de categorie ‘controversiële verlangens’ naar sm. Ruim 8 procent tussen de 19 en 34 jaar doet volgens dat onderzoek aan sm, ruim 11 procent verlangt ernaar. Dat percentage ligt net zo hoog onder ouderen, pas boven de 54 jaar neemt het af. Dat jongeren aan bdsm doen, is dus niets nieuws. Wel dat ze zich organiseren. Jongeren voelden zich niet serieus genomen in de ‘bdsm scene’, werden weggekeken op feestjes, uitgelachen op fora. In 2001 begonnen veertien van hen een mailinglijst en chatroom. Drie maan-

■ Honderdduizenden mensen lazen

over bdsm in de trilogie Fifty Shades of Grey. Als er voor lezen een markt is, dacht Sensuela – een bedrijf dat ‘erotische homeparties’ organiseert – dan is die er vast ook voor de praktijk.

■ Sinds kort organiseren ze

verkoopavonden ‘met een tintje grijs...’ Een ‘consulente’ van Sensuela komt langs en geeft uitleg over de producten in het Fifty Shades of Grey-pakket. De vrienden (meestal vrouwen) gaan dan als het goed is allemaal naar huis met hun eigen ‘bondage starters-kit’.

■ Bol.com verkoopt voor 29,99 euro

een Vijftig tinten grijs party spel, een „spannend bordspel” met „zacht getinte vragen”. Wat voor vragen de spelers precies moeten beantwoorden, blijft onduidelijk. Je zou je vrienden er beter van leren kennen: „Romantisch bevrijdend en helemaal leuk.” De slaapkamer van de Utrechtse studente Micha (22). Ze fotografeert de krassen in de rug van haar bedpartner. FOTO DAVID GALJAARD

Profile for EenVandaag

Artikel BDSM NRC Next  

Artikel BDSM NRC Next

Artikel BDSM NRC Next  

Artikel BDSM NRC Next