Page 1

Π ΡΩΤΟ ΤΥΠΩ

Άνοιξη 2014 / Σελ.1

1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου– Καπετανάκειο

Αγώνας και αγωνία για το Καπετανάκειο... ΕΚΚΛΗΣΗ Δυο λόγια θέλω να σας πω, και βάλτε τα στο νου σας, γιατί σας λέω καίγεται το μέλλον του παιδιού σας. Εμείς εδώ αντέξαμε πολύ καιρό την πλάνη, όμως πια βαρεθήκαμε και άλλο δεν μας κάνει. Δεν έχουμε ούτε σχολειό, δεν έχουμε βιβλία, έχουμε όμως μια καρδιά που αξίζει δυο πτυχία!!!

Διαμαρτυρία στον Δήμο! Γράφει ο Νίκος Παπασταυράκης

Την

Τρίτη 18/02/2014 πραγματοποιήθηκε πορεία από ολους τους μαθητές του Λυκείου και του Γυμνασίου , με τη συμπαράσταση ολων καθηγητών και πολλων γονέων, στους κεντρικούς δρόμους το Ηρακλείου με τελικό προορισμό το Δημαρχείο. Η σχολική κοινότητα θεώρησε ότι με αυτόν τον τρόπο έπρεπε να πιέσει προς την κατεύθυνση της συντόμευσης των διαδικασιών για την αποπεράτωση του έργου ώστε και πάλι αυτός ο ιστορικός χώρος για τα εκπαιδευτικά δρώμενα του ΗρακλεΊου να φιλοξενεί απρόσκοπτα και χωρίς κίνδυνο τους μαθητές του λυκείου σε ένα νέο υπερσύγχρονο εκπαιδευτήριο. Είναι γεγονός ότι η παρούσα εικόνα του Λυκείου δεν τιμά κανέναν, αντιθέτως τονίζει το μέγεθος της ευθύνης που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την ολοκλήρωση του έργου. (Βλ. σελ.2)

Λόγια πολλά ακούγαμε και πως θα μας το φτιάξουν, θα φέρουν λέει γερανό, όλα να τα αλλάξουν. Τόσα πολλά μας είπανε κι ο λόγος ήταν σκέτος, ξέχασαν και δεν είπανε σε μας ποτέ το έτος. Και πως αλλιώς ν’αλλάξει, αν είναι το γραφτό του, τούτο’δω το σχολειό το’χει το ριζικό του. Για να κερδίσεις στη ζωή μας λένε πως παλεύεις και εάν φοβάσαι να εμπλακείς, τίποτα μη γυρεύεις. Μα το σχολειό είναι σχολειό, στη νύχτα και στη μέρα και η γνώση είναι δύναμη μας λένε πέρα ως πέρα. Ελάτε, φτιάξτε το σχολειό και αφήσετε τα λόγια. Δεν το αξίζουνε αυτό κορίτσια και αγόρια. Παιδιά δικά σας είμαστε, πώς άλλως να το πούμε; Ένα σχολειό της προκοπής γιατί να μην το βρούμε;

~ Εύα Σιγανού Β’1 ~


Π ΡΩΤΟΤΥΠΩ — 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου - Καπετανάκειο

Άνοιξη 2014 / Σελ: 2

Σχολική εκδρομή... Δύο λέξεις, μα τόσες αναμνήσεις Φώτο: Αντώνης Κονσολάκης Κείμενο: Ραφ. Φουστανάκη, Γ. Σαββιολάκη, Στ. περβολιανού

Ένα πρόβλημα που βασάνιζε για πολύ καιρό μαθητές και καθηγητές υπήρξε η τριήμερη σχολική εκδρομή της Β’ Λυκείου της χρονιάς 20132014. Στην αρχή αν και συμπληρωνόταν ο αριθμός των μαθητών, οι καθηγητές δεν αναλάμβαναν την ευθύνη της συνοδείας. Αρκετός καιρός πέρασε από τότε, όταν τελικά, με πολύ κόπο, καταφέραμε να πραγματοποιηθεί η εκδρομή. Με αφορμή λοιπόν αυτήν την πολύμηνη ανησυχία θελήσαμε να φτιάξουμε και να μοιράσουμε σε μαθητές και καθηγητές ένα ερωτηματολόγιο, αναφερόμενο στην προσωπική γνώμη του καθενός με στόχο να ανακαλύψουμε τις απόψεις της κάθε πλευράς. Αρχικά ξεκινήσαμε ρωτώντας τους μαθητές αν γνωρίζουν τι προβλέπει ακριβώς ο νόμος για την εκδρομή της Β’ Λυκείου. Η πλειοψηφία έδειξε ότι δεν γνωρίζει. Στην συνέχεια ζητήσαμε να μας πουν τι σημαίνει σχολική εκδρομή για αυτούς και οι περισσότεροι δήλωσαν ότι είναι διασκέδαση και καινούριες εμπειρίες. Τέλος, τους θέσαμε το ερώτημα ποιο είναι το ιδανικό μέρος για εκδρομή καθώς και τι τους αρέσει περισσότερο μέσα σε αυτή. Μεγάλο μέρος από αυτούς θεωρεί ότι η ιδανική εκδρομή είναι στο εξωτερικό, ενώ λιγότεροι θεωρούν το νησί ή μια μεγάλη πόλη καθώς προτιμούν την παρέα με τους συμμαθητές και τη νυχτερινή ζωή. Αντίθετα οι καθηγητές θεωρούν ότι η εκδρομή αποτελεί ένα μεγάλο μέρος ευθύνης και ταλαιπωρίας, διότι δεν είναι όλοι οι μαθητές το ίδιο υπεύθυνοι. Παρ’ όλα αυτά μερικοί θεωρούν ότι μέσω της σχολικής εκδρομής γίνεται μια νέα αρχή μεταξύ των σχέσεων μαθητών-καθηγητών. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ μαθητών και καθηγητών ως προς το νόημα της εκδρομής. Εν τέλει, με αρκετή επιμονή και καλή θέληση και από τις δύο πλευρές καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε την πολυπόθητη τριήμερη εκδρομή της Β΄ Τάξης μας στα Χανιά!

Διαμαρτυρία στον Δήμο! Πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, οι τότε μαθητές του Καπετανακείου αναγκάστηκαν, εξαιτίας των αθλίων συνθηκών που επικρατούσαν και εμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία του σχολείου, να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις του σχολικού κτιρίου για να ¨μετακομίσουν προσωρινά¨ στα λυόμενα. Η δικαιολογία για την απομάκρυνση των μαθητών από το κτήριο ήταν η παλαιότητα του και οι κακές συνθήκες. Τα λεφτά είχαν βρεθεί μέσω κονδυλίων έτσι ώστε το Καπετανάκειο να ανακαινιστεί. Αλλά στην πορεία βρέθηκε ότι το κτήριο έχει στατικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Όπως τότε, έτσι και τώρα, οι αρχές που είναι αρμόδιες για την διεκπεραίωση του έργου, παραμένουν αδιάφορες και αδρανείς και αρκούνται μόνο στα μεγάλα λόγια και στις υποσχέσεις. Ενώ οι εργασίες στο Γυμνάσιο έχουν σχεδόν τελειώσει, στο Λύκειο έχουν σταματήσει, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται το εκπαιδευτικό έργο. Είναι εύλογη επομένως η διαμαρτυρία μας και η αγανάκτησή μας ! Η συντακτική ομάδα


Π ΡΩΤΟΤΥΠΩ — 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου - Καπετανάκειο

Άνοιξη 2014 / Σελ: 3

«Σπίτι στο οποίο δεν υπάρχουν βιβλία, μοιάζει με σώμα στο οποίο δεν υπάρχει ψυχή» Γράφει η Γεωργία Σαβιολάκη και η Λενέτα Μοναστηριώτη.

Βιβλίο. Μία λέξη, χίλια συναισθήματα! Πολλοί τρομάζουν στην ιδέα ανάγνωσης ενός βιβλίου (π.χ. μαθητές) και άλλοι πάλι δεν μπορούν χωρίς αυτό. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο μπαίνουμε σε έναν άλλο κόσμο, σε μια άλλη πραγματικότητα. Αισθανόμαστε διαφορετικά και ποτέ δεν είμαστε μόνοι μας, αφού μας συντροφεύουν όλη μας την ζωή. Είναι σαν ένας καλός μας φίλος που μας παρηγορεί, μας συμβουλεύει και δεν πρόκειται ποτέ να μας προδώσει. Το καλό βιβλίο μας τέρπει και μας διδάσκει νέους, μας ανακουφίζει και μας παρηγορεί γέροντες. Σαν μαθητικό το βιβλίο διδάσκει τη νεότητα, σαν εγκυκλοπαιδικό, δίνει τις εγκύκλιες γνώσεις για τη ζωή, σαν λογοτεχνικό ευχαριστεί και εξευγενίζει, σαν ηθοπλαστικό φρονηματίζει και γενικά κάθε βιβλίο, ανάλογα με το σκοπό για τον οποίο γράφεται, γίνεται η απαραίτητη πνευματική τροφή του ανθρώπου. Η καλή μελέτη ακονίζει τη σκέψη μας, πλουτίζει τη φαντασία μας, καλλιεργεί το συναίσθημά μας, ευρύνει του ορίζοντες και ελευθερώνει από την μονοτονία της καθημερινής ζωής. Ακόμη διορθώνει το γλωσσικό μας ιδίωμα, μας μαθαίνει δηλαδή να μιλάμε, να σκεπτόμαστε και να εκφράζουμε σωστά αυτό που σκεφτόμαστε. Τα καλά αναγνώσματα τονώνουν τις πνευματικές μας προσπάθειες και διοχετεύουν μέσα μας δύναμη, τη δύναμη της γνώσεως, για να συνεχίσουμε την πνευματική μας πορεία. Μας δίνουν λύσεις στις απορίες που συχνά μας βασανίζουν και μας μεταδίδουν την πείρα τόσων ανθρώπων που αντιμετώπισαν πιο μπροστά από μας διάφορα προβλήματα. Η σημασία λοιπόν και η αξία του βιβλίου είναι τεράστια, γιατί διαλύει τα σκοτάδια της αμάθειας, ευχαριστεί και ψυχαγωγεί, οδηγεί και κατευθύνει, παράγει και τελειοποιεί την ανθρώπινη ζωή.

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΙΗΣΗΣ Γράφει ο Νίκος Παπασταυράκης

Στις 21 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο χώρο του σχολείου μας εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα ποίησης. Οι μαθητές την ώρα του διαλείμματος μπορούσαν πάνω σε πίνακες να γράψουν τους αγαπημένους τους στίχους, να γράψουν δικούς τους ή ακόμη και να διαβάσουν ποιήματα από την έκθεση ποιητικών βιβλίων που είχε στηθεί δίπλα στους πίνακες.

Διαγωνισμός κόμικς 2014 Συμμετοχές από το σχολείο μας:

Γιώργος Χατζηαδάμ Α3

Παπαδάκη Μαρία Α5

Γιάννης Χατζημηνάς Α3


Π ΡΩΤΟΤΥΠΩ — 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου - Καπετανάκειο

Άνοιξη 2014 / Σελ: 4

Δύο νέες πύλες πολιτισμού στο Ηράκλειο Γράφει ο Νίκος Παπασταυράκης

Πρόσφατα εγκαινιάστηκαν δύο νέες πύλες του Ηρακλείου, οι οποίες ύστερα από πολυετείς εργασίες ενισχύθηκαν στατικά μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ και πλέον είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν το ηρακλειώτικο (και όχι μόνο) κοινό. Πρόκειται για τις πύλες Ιησού και Παντοκράτορα.

Πύλη του Ιησού Η πύλη του Ιησού, ή Καινούρια Πόρτα όπως ονομάζεται σήμερα, ήταν η τρίτη στη σειρά μεγάλη πύλη του χερσαίου τμήματος των τειχών στην οποία κατασκευάστηκε μνημειακή πρόσοψη. Σε αυτήν κατέληγε ο οδικός άξονας της πόλης προς το νότο. Το όνομά της, όπως και του ομώνυμου προμαχώνα οφείλεται στην εκκλησία του Ιησού Χριστού που βρισκόταν προς την εξωτερική πλευρά της οχύρωσης.Πάνω από την έξοδο της πύλης έχει εντοιχιστεί πλάκα με χαραγμένη τη χρονολογία αποπεράτωσης (1567) καθώς και ανάγλυφες πλάκες με το φτερωτό λιοντάρι του Αγ. Μάρκου και τα οικόσημα με τα αρχικά των ονομάτων των αξιωματούχων του Χάνδακα, οι οποίοι είχαν την ευθύνη της κατασκευής της. Μια μεγάλη μαρμάρινη πλάκα, μνημονεύει το όνομα του generale Zuanne Mocenigo, ο οποίος ολοκλήρωσε το έργο.

Πύλη του Παντοκράτορα Η πύλη από την οποία ο Χάνδακας επικοινωνούσε με τη δυτική Κρήτη έχει πάνω από το θύρωμα της εξόδου εντοιχισμένες ανάγλυφες πλάκες με το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, τη μορφή του Παντοκράτορα με την επιγραφή στα ελληνικά ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ και το στέμμα του Δόγη της Βενετίας Pietro Loredan. Στην πρόσοψη προς το εσωτερικό της πόλης υπάρχουν εντοιχισμένες δύο ανάγλυφες πλάκες με το φτερωτό λιοντάρι και τον Παντοκράτορα με την επιγραφή στα λατινικά OMNIPOTENS. Το όνομά της, όπως και του ομώνυμου προμαχώνα, οφείλεται στη μικρή εκκλησία του Παντοκράτορα που βρισκόταν πολύ κοντά στην πύλη.

ΠΑΖΑΡΙ 2013 Στις 23 Δεκεμβρίου 2013 στην πλατεία Δασκαλογιάννη έλαβε χώρα για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το χριστουγεννιάτικο παζάρι του σχολείου μας. Οι μαθητές σε συνεργασία με τους καθηγητές προετοίμαζαν για μέρες – και νύχτες! - τις κατασκευές, τις καλλιτεχνικές δημιουργίες και συγκέντρωναν το υλικό που θα χρειαζόντουσαν για να γεμίσουμε τους πάγκους του παζαριού. Έτσι οι μαθητές στις 23/12 έβαλαν τα καλά τους… κουστούμια, ντύθηκαν καλικάντζαροι, άγγελοι, ξωτικά αλλά και πωλητές και με την φωνή τους μόνο και με την συνοδεία των μουσικών οργάνων και τα τραγούδια προσπαθούσαν να διεγείρουν το ενδιαφέρον των περαστικών. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κα. Ειρήνη Ηλιοπούλου που στήριξε το παζάρι μας διαθέτοντας ποικίλο υλικό διακόσμησης και οικιακής χρήσεως.


Π ΡΩΤΟΤΥΠΩ — 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου - Καπετανάκειο Με τη συγγραφέα Βάνα Λυδάκη Γράφει η Ελένη Στριμπάκου, Γ6

-Τι σας παρακίνησε να γράψετε; Τι σας ενέπνευσε; Στο γράψιμο καταφεύγουν πολλοί. Ξεκινά από την ανάγκη του ανθρώπου να κάνει τη σκέψη του λέξεις, κείμενο και να μην την αφήσει να χαθεί. Να δώσει υπόσταση στον εσωτερικό του διάλογο. Στον διάλογο που κάνουμε με τον εαυτό μας όταν είμαστε μόνοι μας. Οι περισσότεροι σταματούν εδώ: στο ημερολόγιο, στο εφηβικό ποίημα ή ποιητικό πεζό που μπαίνει στο συρτάρι του γραφείου και μένει εκεί για πάντα. Και που δεν σε δεσμεύει σε τίποτε. Η απόφαση όμως να γίνει κάποιος «συγγραφέας» δηλαδή να εκδίδει τα κείμενα του, να τα μοιράζεται με τους άλλους- τους ξένους- και να δέχεται κριτική γι’ αυτά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν είναι θέμα έμπνευσης. Δεν γνωρίζω καν αν είναι θέμα ταλέντου. Αυτό που ξέρω είναι ότι, όταν ξεκινήσεις, δεν μπορείς να σταματήσεις εύκολα. Διότι είναι μια γραφή από άλλη θέση: ο διάλογος με τον εσωτερικό μας εαυτό ενσωματώνεται και διαχέεται σε μία κατασκευή, πχ. ένα μυθιστόρημα, η οποία οφείλει να προσελκύσει τον αναγνώστη. Στόχος μας δεν είναι απλώς να «ξεδώσουμε» αλλά να «ξεδώσουμε» επικοινωνώντας με τους άλλους. Να παίξουμε δηλαδή ομαδικά. Να μοιραστούμε τον εαυτό μας μαζί τους. Τώρα γιατί ένας άνθρωπος περνά από το ένα στάδιο της γραφής στο άλλο κι αρχίζει να αποκαλείται συγγραφέας, αυτό δεν το ξέρω. Πάντως δεν είναι θέμα έμπνευσης. Ίσως είναι ζήτημα αναγκαιότητας, ίσως δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. -Ποιες προσδοκίες έχετε από την τέχνη της συγγραφής; Να αφήσω κάτι από εμένα γύρω μου. Να αγγίξω λίγο την ψυχή των άλλων. Να καταγράψω εκείνα που συμβαίνουν στον απειροελάχιστο χρόνο που μου δόθηκε να ζήσω. Να σκουντήξω λίγο τη σκέψη εκείνων που βρίσκονται σε λήθαργο. Να βοηθήσω τους άλλους να ταξιδέψουν μαζί μου. Να διευρύνω τον ορίζοντά μου και τον ορίζοντα των άλλων. Αυτό κυρίως είναι το θέμα: ο ορίζοντας. Να εντάσσουμε τα όσα μας συμβαίνουν σε όσο μεγαλύτερο πλαίσιο μπορούμε. Είναι σαν να κοιτάς ένα γεγονός μέσα από μια σπηλιά και έξω από την σπηλιά. Αυτό είναι ορίζοντας. Να βγαίνεις από το σπήλαιο προς το φως και να βλέπεις τη ζωή σου από μια θέση όπου μπορείς να την κατανοήσεις και να την αντιμετωπίσεις καλύτερα. -Ποιος/-οι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο Τσέχωφ κι ο λόγος είναι ότι κατάφερε να κάνει την ιατρική του καθημερινότητα, λογοτεχνία. Σε μια τσαρική Ρωσία, δηλαδή μια φεουδαρχική Ρωσία όπου ο λαός ήταν πάμφτωχος, ο Τσέχωφ, που καλείται στα σπίτια σαν γιατρός κάνει την καθημερινότητα του τέχνη, λογοτεχνία, και μας δίνει τα εξαιρετικά του διηγήματα. Μικρά διηγήματα που καταγράφουν την εποχή του και την ανθρώπινη ψυχή μέσα της. Γενικά θαυμάζω ανθρώπους που έχουν αφηγηθεί μέσα από την τέχνη τους τον κόσμο που έζησαν, όπως εκείνος τους δόθηκε όσο ζούσαν. Ανθρώπους όπως ο λαϊκός ζωγράφος της Ελληνικής επανάστασης, ο Θεόφιλος, ή η φωτογράφος της κατοχής η Βούλα Παπαϊωάννου. Νομίζω πως όποιος έχει τη δύναμη να κάνει κάτι τέτοιο είναι σαν να βάζει το ταλέντο του στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ιστορίας, και αυτό για μένα είναι σημαντικό. -Η τέχνη στην εποχή μας μπορεί να έχει θέση στη ζωή του ανθρώπου; (Μπορεί να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που μας απασχολούν;) Η τέχνη δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για εμάς σε όσα μας απασχολούν. Ούτε είναι αυτός ο ρόλος της. Η τέχνη δεν κηρύττει κάποια αλήθεια που θα μας βοηθήσει να τα βγάλουμε πέρα αν την ακολουθήσουμε.

Άνοιξη 2014 / Σελ: 5

Τις απαντήσεις στη ζωή θα τις δώσουμε μόνοι μας. Η τέχνη μας δίνει οπτικές, ματιές ίσως λιγότερο συμβατικές και γνωστές, διευρύνει τη σκέψη μας, μοιράζεται συναισθήματα κι έτσι απελευθερώνει τα δικά μας, μας δείχνει ενίοτε τις απαντήσεις ενός καλλιτέχνη σε ένα ερώτημα. Αλλά ποτέ δεν απαντά για εμάς. Εμείς απαντούμε μέσα από αυτήν. Απλά στις απαντήσεις που βρίσκουμε κάθε φορά έχουμε συντροφιά. Γιατί πάντα θα βρεθεί κάτι, ένας καλλιτέχνης, ένα έργο, που θα ταιριάζει στο ερώτημά μας και στη λύση που θα βρούμε τελικά. -Ένα μεγάλο μέρος του κοινού σήμερα και ανάμεσά τους πολλοί νέοι απομακρύνονται από το βιβλίο. Η λογοτεχνία, η ιστορία, η φιλοσοφία, οι επιστήμες είναι μακριά από τα ενδιαφέροντά τους. Γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό; Ζούμε τις αρχικές επιπτώσεις της ηλεκτρονικής επανάστασης και της παγκοσμιοποίησης. Έχει συμβεί μια απότομη, μια «βάρβαρη», αλλαγή στην ζωή των ανθρώπων. Η τεχνολογία έχει γίνει απαραίτητη και ο διαδικτυακός άνθρωπος είναι πια γεγονός. Αν δεν εθελοτυφλεί κάποιος, το βλέπει στους νέους. Η λογοτεχνία, η ποίηση, η φιλοσοφία απαιτούν χρόνο, ενώ το διαδίκτυο κινείται σε πολύ μεγάλες ταχύτητες. Οι νέοι δεν μαθαίνουν να στέκονται πάνω στα πράγματα και να τα σκέπτονται, απλά τρέχουν μαζί τους δίχως σκέψη. Δεν ξέρω πουύ θα οδηγήσει αυτό. Αυτό που ξέρω είναι ότι μ’ε αυτό που συμβαίνει τώρα χάνουν τις δυνάμεις που βοηθούν τον άνθρωπο να αντιστέκεται στην απώλεια της ελευθερίας του και οι οποίες ξεκινούν από την τριάδα: ιστορία, φύση, συναίσθημα. Γίνονται περισσότερο από ποτέ ευάλωτοι στην υποδούλωση. Θα σύστηνα στους μαθητές να διαβάσουν ένα και μόνο βιβλίο: Το 1984 του Τζωρτζ Οργουελ. Αν και πιστεύω ότι τελικά ο άνθρωπος θα βρει αντιστάσεις σ’ αυτή την πρώτη εφόρμηση της νέας εποχής. Απλά δεν έχει γίνει ακόμη ορατό. -Πού συναντιούνται η ιατρική και η λογοτεχνία; Δεν μπορείς να γράφεις δίχως να ζεις. Ή δίχως να έχεις ζήσει αρκετά. Η ιατρική είναι γεμάτη καθημερινές συγκινήσεις. Ο άνθρωπος σε ακραίες στιγμές, ο άνθρωπος μπροστά στην αρρώστια, στον χρόνιο πόνο, μπροστά στο ενδεχόμενο του θανάτου. Μικρές ανθρώπινες ιστορίες ξετυλίγονται διαρκώς στη δουλειά μας, σε μια δουλειά όπου καλείσαι κάθε στιγμή να πάρεις αποφάσεις, να βρεις λύσεις. Η ιατρική είναι ένας χώρος που η ανθρώπινη ύπαρξη ρισκάρει την ακεραιότητά ης. Σε τέτοιες στιγμές, το θεμελιώδες ανθρώπινο ερώτημα: ποιος είμαι, συχνά επανέρχεται. Αυτό ακριβώς όμως είναι και το θέμα της λογοτεχνίας. Έχοντας στο νου το "Δυτικότερα της Λήθης"... -Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου σας, ο Πέτρος βρίσκει το νόημα της ζωής στις πράξεις και αποφασίζει "να κάνει κάτι", να δράσει ενάντια στην αδικία και την απανθρωπιά που υπάρχει στον κόσμο. Συνδέεται η στάση του, η διάθεσή του για αλλαγή με τη νεότητά του; Πραγματικά χαίρομαι που μου κάνεις αυτή την ερώτηση. Είναι ερωτήσεις που κάνουν τον συγγραφέα να νιώθει ότι κάποια λειτουργία είχε το έργο του στον άλλο κι αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Ας πούμε ότι η στάση του είναι μια από τις απαντήσεις που ενδεχομένως κρύβονται σε ένα βιβλίο. Ο Πέτρος πρέπει κάπως να παίξει το παιγνίδι της ζωής, και θα το παίξει, εγώ απλά προτείνω, μέσα από αυτόν, να σκεφτεί ένας νέος ότι ίσως του ταιριάζει να το παίξει με αυτόν τον τρόπο. Να μην κλειστεί στο καβούκι του, να μην παρασυρθεί από την ατομικιστική εποχή μας και να προσπαθήσει απλά να «την βγάλει», να επιβιώσει. Αλλά να ακολουθήσει όνειρα, ιδανικά κι, αν το νιώσει, να μην φοβηθεί να δράσει σε κοινωνικό επίπεδο. Μέσα από τη δράση ζούμε μια ζωή πιο ζωντανή. -Στη σελίδα 41 παραθέτετε ένα απόσπασμα του Rilke. Σας βρίσκει σύμφωνη η προτροπή του αυτή; Βρίσκεται πράγματι ο ''δρόμος'' του ποιητή ή του συγγραφέα μακριά από τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους; Είναι ακριβώς το ανάποδο. Το απόσπασμα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του βιβλίου. Δεν νομίζω ότι ο Ρίλκε εννοούσε κάτι τέτοιο. Ας πούμε ότι ο δρόμος του ποιητή είναι μοναχικός με στόχευση την μεγαλύτερη εσωτερική καθαρότητα, ειλικρίνεια και συνέπεια αλλά με τελικό σκοπό τον άλλο: τη σχέση με τους άλλους. Είπαμε: άπαξ και εκδόσεις ένα βιβλίο αρχίζεις να παίζεις ένα ομαδικό παιγνίδι.


Π ΡΩΤΟΤΥΠΩ — 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου - Καπετανάκειο Παράσταση

/ Ελίνα Σηφάκη

Άνοιξη 2014 / Σελ: 6

Μαχαίρια και στοιχειά / Ζωή Τσικνάκη

Εφήμεροι παλιάτσοι στην τελευταία παράσταση τυλίγουν τα καλωδιωμένα τους χέρια γύρω από τους πληθωρικούς λαιμούς των ημερών ώσπου η πορφύρα να αλλάξει για μία ακόμη αυγή το χρώμα τ’ ουρανού Σμίγουν τα καμπυλωτά τους φρύδια και φορούν το χαιρέκακο, γλαφυρό τους χαμόγελο πατώντας επάνω στους σπασμένους καθρέφτες κάθε σπιθαμή τους έχει μία ιστορία χαραγμένη με τα νύχια που βγάζουν τα βλέφαρα όταν ελευθερώνονται οι σκιές του δειλινού Πρόσκαιροι, καταραμένοι βαμμένοι ολάκεροι τη θλίψη των θνητών που κάτι νύχτες δίχως φεγγάρι αφήνουν ελεύθερα τα ουρλιαχτά τους να αντηχήσουν ως τα αυτιά των αγγέλων τάχα ελεύθεροι, αυτοί Οι μεγαλύτεροι των παλιάτσων

Πέντε μαχαίρια, πέντε κόψεις Αν φύγουν από μένα ποιονε θα στοιχειώσουν; Σε τίνος την καρδιά θ’ αφήσουν το σημάδι; Στοιχειά μου και φαντάσματα Για την δική μου φυλακή αρματωμένα Έμαθα ν’ ακολουθώ τις αναμνήσεις Κρατώ μπροστά μου ένα φεγγάρι

Μη φοβάσαι

Ενοχή

/

Ειρήνη Μπατζαλή

Μη φοβάσαι τα βράδια που κοιμάσαι άκου μια φωνή που σου μιλά Μη φοβάσαι δεν είναι όνειρο κακό μη φοβάσαι είμαι εγώ που σ’ αγαπώ Ο κενός καμβάς μου

/

Γιώργος Χατζηαδάμ

Με πινέλο, μολύβι και χρώμα στο χέρι Τις άγρυπνες νύχτες στον καθρέφτη κοιτώ Η ζωή μου είναι μαχαίρι Ή καμβάς χωρίς στάλα μπογιά; Φρούριο η καρδιά, σιδερένια η πόρτα Σπάνια ανοίγει σε κάποιον ιππότη Αν τύχει κρυφά να ‘ρθεις , για ρώτα Έχω φιλιά, αγκαλιές και ένα διότι Όποιος αγαπά στη ζωή αφήνει σημάδι Χρώματα απαλά τρυφερά Ο καμβάς μ’ αποχρώσεις Παραδείσου και Άδη Μες στα δάκρυα έχω μια βαθιά χαρακιά Τώρα στάλα για στάλα η καρδιά μου αδειάζει Λίγο ακόμη και δεν θα ’χει κρασί Μαραμένα τα νιάτα, η ομορφιά μου και συ Μη με βρει το σούρουπο, κλαίω Να, χτυπιέμαι χίλιες φορές Και στον άδειο καμβά μου κρεμιέμαι.

Μπλε

/ Μαρίνα Κωστάκη

Λίγο πριν φύγω μου ’δωσες το ψάθινο καπέλο σου Η μυρωδιά σου μ’ ακολούθησε Ο αέρας διέσχιζε φουργιόζος τα ξύλινα κλειδώματα του πλοίου Και εγώ τον ουρανό αγνάντευα στο χρώμα των ματιών σου Απ’ το κατάρτι τα σχοινιά λικνίζονται σαν φίδια Μου θύμισαν τον πρώτο μας χορό Συχνά ανεβαίνω στα πανιά μήπως και βρω στεριά Μαζί με εσένα Αλλά το μόνο που αντικρίζω είναι μπλε Και πάλι μπλε.

/ Ειρήνη Γιαλελάκη

Κρύβεσαι στα πιο απόκρυφα μέρη του μυαλού μου Μένεις εκεί ολόκληρη ζωή Κάτι που έκανα και το μετάνιωσα Με κυνηγάει να με βρει Είσαι ο λόγος Να μένουν ξύπνια τα μεσάνυχτα Είσαι ο λόγος Να χορεύει η σιωπή Στροφή του νου μου Στην πλημμύρα των γιατί. Το Άγιο Φλάουτο

/ Κατερίνα Ταβλαδωράκη

Η μικρή μου θάλασσα κοιμάται τώρα Και κυανό βάφτηκε Το χρώμα των ονείρων μου Να παίζει με τα κύματα Στις παρυφές του κόσμου Να σμίγουν τα λόγια της Με το μικρό φεγγάρι Να χάνομαι στο βένθος της Μαζί της να ονειρεύομαι Το Άγιο φλάουτο Που έστρωσε στα πέλαγα τα άνθη.


Π ΡΩΤΟΤΥΠΩ — 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου - Καπετανάκειο

Άνοιξη 2014 / Σελ: 7

Ο εγκέφαλος «προδίδει» την αληθινή αγάπη Γράφουν οι: Α. Χατζημηνά, Μ. Τσικανδυλάκης, Μ. Ροκαδάκης

Μόλις

ερωτευθήκατε και θέλετε να μάθετε αν η αγάπη σας θα κρατήσει για πάντα: Μπείτε στον εγκεφαλικό τομογράφο και θα έχετε την απάντηση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές, οι οποίοι θεωρούν ότι ανακάλυψαν το «αποτύπωμα» το αληθινού έρωτα στον εγκέφαλό μας. Εξετάζοντας ερωτευμένους εθελοντές οι επιστήμονες εντόπισαν στον εγκέφαλό τους διαφορετικά μοτίβα δραστηριότητας, τα οποία φάνηκαν να «οδηγούν» σε διαφορετική έκβαση την ερωτική ιστορία που μόλις είχαν ξεκινήσει: το ένα δείχνει να συνδέεται με «ακλόνητα» συναισθήματα και σταθερότητα στη σχέση ενώ το άλλο μάλλον αποτελεί δυσάρεστο οιωνό, προαναγγέλλοντας ότι το αρχικό πάθος σύντομα θα … ξεφουσκώσει.

Η τομογραφία του σφοδρού έρωτα Ο καθηγητής Αρθουρ Αρόν, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Στόνι Μπρουκ στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης εξέτασε μαζί με τους συνεργάτες του 12 εθελοντές, εκ των οποίων οι επτά γυναίκες, με τη τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας. Ολοι δήλωναν σφόδρα ερωτευμένοι και ήταν σε σχέση με τους συντρόφους τους περίπου για ένα χρόνο. Οι ερευνητές έδειξαν στους εθελοντές φωτογραφίες των συντρόφων τους και τους ζήτησαν να φέρουν στο μυαλό τους αναμνήσεις που είχαν από αυτούς/αυτές. Τους έδειξαν επίσης φωτογραφίες άλλων γνωστών τους προσώπων με τα οποία όμως δεν είχαν ερωτική σχέση και κατέγραψαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα σε όλες τις περιστάσεις. Τρία χρόνια αργότερα οι ειδικοί ανέλυσαν τις εγκεφαλικές τομογραφίες των εθελοντών με βάση την έκβαση της ερωτικής σχέσης του καθενός από αυτούς. Οι μισοί είχαν χωρίσει, οι άλλοι μισοί εξακολουθούσαν όμως να είναι μαζί με τον/την σύντροφό τους. Μια αγάπη που προορίζεται να κρατήσει ενεργοποιεί διαφορετικές περιοχές στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ερευνητές: αριστερά η τομογραφία ενός ερωτευμένου εθελοντή που η σχέση του διήρκεσε, δεξιά ο εγκέφαλος ενός εθελοντή ο οποίος χώρισε στο επόμενο διάστημα. Πηγή : Neuroscience Letters

Το μοτίβο της αληθινής αγάπης Η ανάλυση των τομογραφιών ανέδειξε δυο ξεχωριστά μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας που φάνηκε να συνδέονται με τη διαφορετική έκβαση των σχέσεων. Το πιο «έντονο» χαρακτηριστικό σε όσους εξακολουθούσαν τρία χρόνια μετά να είναι μαζί με τον σύντροφό τους ήταν ότι, όταν τον σκέφτονταν κατά τη διεξαγωγή του πειράματος, είχαν εμφανίσει έντονη δραστηριότητα στον κερκοφόρο πυρήνα, μια περιοχή που συνδέεται με τη συναισθηματική αντίδραση στα οπτικά ερεθίσματα της ομορφιάς.

Επί πλέον οι «σταθεροί» εθελοντές είχαν (συγκριτικά με τους μη σταθερούς) μικρότερα επίπεδα δραστηριότητας στον μέσο κογχομετωπιαίο φλοιό, περιοχή η οποία σχετίζεται με την κριτική – κάτι το οποίο σημαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι ήταν λιγότερο επικριτικοί απέναντι στους συντρόφους τους. Τα επίπεδα δραστηριότητας των συγκεκριμένων εθελοντών ήταν επίσης μικρότερα στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον εθισμό και την ανταμοιβή – τα συγκεκριμένα κέντρα, όπως τόνισαν οι ειδικοί, απενεργοποιούνται όταν νιώθουμε ικανοποιημένοι και «γεμάτοι».

«Ολοι όσοι μετείχαν στη μελέτη ένιωθαν πολύ ερωτευμένοι με τους συντρόφους τους και αυτό αντανακλάται στις τομογραφίες, υπάρχουν όμως μερικές λεπτές ενδείξεις που δείχνουν πόσο σταθερά ήταν τα αισθήματά τους» τόνισε ο καθηγητής Αρόν. Από την πλευρά του ο Σιαομένγκ Σου, κύριος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Neuroscience Letters», πρόσθεσε: «Παράγοντες που είναι παρόντες στα πρώτα στάδια του έρωτα φαίνονται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και τη μακροβιότητα της σχέσης. Οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται υποδηλώνουν ότι οι λειτουργίες της ανταμοιβής μπορούν να είναι ενδεικτικές για τη σταθερότητα μιας σχέσης».


Π ΡΩΤΟΤΥΠΩ — 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου - Καπετανάκειο Η Μάχη του Ηρακλείου 20 Μαΐου 1941 Γράφει ο Νίκος Τριανταφυλλίδης

Πριν από 72 Χρόνια έγινε στην Κρήτη μια από τις σπουδαιότερες και καθοριστικές μάχες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα η μάχη της Κρήτης (Γερμανικά Luftlandeschlacht um Kreta) . Ευρέως γνωστή με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής), είναι η μεγαλύτερη ως σήμερα αεροπορική απόβαση που έγινε ποτέ. Η επιχείρηση Ερμής είχε ως σκοπό την κατάληψη της Κρήτης από αέρος με δυνάμεις χιλιάδων αλεξιπτωτιστών. Η Μάχη αυτή είχε αρχίσει ουσιαστικά από τις 14 Μαΐου, μ' ένα σφοδρό βομβαρδισμό στρατιωτικών στόχων κυρίως. Οι στόχοι αυτοί ήταν τα αεροδρόμια του Μάλεμε, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, τα λιμάνια της Σούδας και του Ηρακλείου, καθώς και οι μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Στις 20 Μαΐου η επίθεση ξεκίνησε από τα Χανιά και έπειτα στο Ηράκλειο, αφού προηγήθηκε σφοδρός βομβαρδισμός τις πρωινές ώρες στο αεροδρόμιο, το λιμάνι και τις νότιες παρυφές της πόλης, ακολούθησε τις απογευματινές ώρες η ρίψη των αλεξιπτωτιστών. Η είδηση της ρίψης αλεξιπτωτιστών για τα Χανιά φτάνει στο Ηράκλειο στις 2:00 μ.μ Σημαίνει αμέσως γενικός συναγερμός και σχηματίζονται ομάδες πολιτών. Σπάνε τις αποθήκες όπλων, εξοπλίζονται κατάλληλα και ρίχνονται στον αγώνα κατά των αλεξιπτωτιστών. Μάχονται σε ομάδες των 7 ή 8 ανδρών. Το πρωί της 21ης Μαΐου, ο Ταγματάρχης Σουλτς, έχοντας συγκεντρώσει όσες δυνάμεις που έχουν απομείνει, προσπαθεί να εκτελέσει την αποστολή του και να καταλάβει το Ηράκλειο. Εχει πληροφορηθεί ότι στις 09.00 το πρωί έχει προγραμματισθεί αεροπορικός βομβαρδισμός της πόλεως. Επωφελούμενος του βομβαρδισμού πλησιάζει τα τείχη και, αφού διαιρεί σε δύο τμήματα τις δυνάμεις του, επιτίθεται. Το πρώτο και μεγαλύτερο τμήμα έχει αποστολή να παραβιάσει την Χανιώπορτα ώστε να εισβάλει στην πόλη. Το δεύτερο τμήμα από τον Γιόφυρο έχει ως αποστολή ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο να καταλάβει το λιμάνι. Μετά το τέλος του βομβαρδισμού, το πρώτο τμήμα καταφέρνει να καταλάβει την Χανιόπορτα πριν οι δυνάμεις του Εμπέδου* τάγματος να τους απωθήσουν. Οι Γερμανοί εισέρχονται στην πόλη και ανηφορίζουν από την οδό Καλοκαιρινού προς την πλατεία λιονταριών. Στην είσοδο της πλατείας δέχονται σφοδρή επίθεση από τα τμήματα του Εμπέδου τάγματος και του λόχου του 3ου Συντάγματος που έχει σταλεί για ενίσχυση αλλά και πολλών πολιτών. Στα πρώτα λεπτά της επίθεσης πέφτει νεκρός ο ταγματάρχης Μιχ. Τζουλάκης, την ώρα που πυροβολεί και σκοτώνει έναν αλεξιπτωτιστή ,δέχεται ριπή από αυτόματο γερμανικό πολυβόλο και σκοτώνεται. Τα γερμανικά τμήματα βλέποντας ότι δεν μπορούν επιτεθούν περαιτέρω υποχωρούν προς την Χανιώπορτα, όπου εκεί βρίσκονται αποκομμένα από τμήματα του 3ου Συντάγματος.

Άνοιξη 2014 / Σελ: 8

Το βράδυ οι γερμανικές δυνάμεις εκμεταλλευόμενες το σκοτάδι αποσύρονται στο Τσαλικάκι και Εσταυρωμένο, 5χλμ από την πόλη του Ηρακλείου. Ωστόσο, το δεύτερο τμήμα ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο βρίσκει τάγμα Ινδών και το αφοπλίζει και χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινη ασπίδα προχωρεί προς τον μικρό Κούλε στον οποίο υπήρχε βρετανική αντίσταση, κάτι το οποίο δεν το γνώριζαν. Οι περισσότεροι σκοτώνονται και άλλοι τραυματίζονται και μερικοί καταφεύγουν σε ένα εργοστάσιο για οχύρωση . Στην Χανιώπορτα ο Ταγματάρχης Τσαγκαράκης δίνει προθεσμία λίγων λεπτών σε μια εγκλωβισμένη ομάδα Γερμανών να παραδοθούν, αλλιώς θα του έκαιγε ζωντανούς. Μετά από λίγο, 45 άνδρες παραδίδονται. Στις 22 Μαΐου η ρίψη αλεξιπτωτιστών και εφοδίων για την ενίσχυση της αντίστασης συνεχίζεται. Το αεροδρόμιο και η πόλη κρατούνται σταθερά από τις βρετανικές και ελληνικές δυνάμεις και το ντόπιο ένοπλο στοιχείο. Στην περιοχή γύρω από το Ηράκλειο δεν υπάρχουν πλέον εχθρικές δυνάμεις, εκτός από τις θέσεις "Σταυρωμένος" και "Γάζι" όπου υπάρχουν και έχουν οργανωθεί γερμανικά προγεφυρώματα. Η κατάσταση των αλεξιπτωτιστών ήταν απελπιστική. Η δίψα τους είχε οδηγήσει να τρώνε ακόμα και αμπελόφυλλα στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια να βρουν κάτι υγρό. Πολλοί σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν κάποιες σταγόνες νερού. Για τους τραυματίες η κατάσταση ήταν ακόμα πιο τραγική. Την επόμενη μέρα μεγάλος αριθμός γερμανικών αεροπλάνων με βόμβες χωρίς διακοπή και για τρεις ώρες προξενούν σημαντικές καταστροφές στην πόλη. Ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί. Η πόλη ζει μέσα στην κόλαση της φωτιάς και τους σωρούς των ερειπίων. Η καταστροφή των στρατιωτικών κλιβάνων και των αποθηκών τροφίμων του στρατού, κάνουν εντονότερο το πρόβλημα σίτισης των Ηρακλειωτών. Ο Γερμανός Διοικητής πληροφορεί τον Φρούραρχο της πόλης Τσαγκαράκη ότι οι Γερμανοί έχουν καταλάβει την Κρήτη και ζητά την παράδοση της πόλης. Ο Φρούραρχος χωρίς συζήτηση απορρίπτει την αξίωση αυτή και του λέει ότι η πόλη δεν παραδίδεται κατακτιέται. Τις επόμενες μέρες το σκηνικό επαναλαμβάνεται, οι βομβαρδισμοί είναι πλέον καθημερινοί. Η πόλη είναι γεμάτη πτώματα. Έξω από τα τείχη της πόλης κείτονται άταφα σώματα νεκρών Ελλήνων, Γερμανών και Άγγλων. Στις 27 Μαΐου το αεροδρόμιο του Ηρακλείου δεν έχει ακόμα καταληφθεί αλλά η αντίσταση είναι πλέον εξασθενημένη .Την επόμενη μέρα 4.000 Βρετανοί εγκαταλείπουν το νησί διότι ήξεραν ότι το αποτέλεσμα της μάχης είχε κριθεί υπέρ των Γερμανών κατακτητών μετά την κατάληψη του αεροδρομίου στο Μάλεμε. Πλέον η υπεράσπιση του Αεροδρομίου στο Ηράκλειο είναι στα χέρια των Ελληνικών δυνάμεων και των Κρητικών . Αυτή είναι η αρχή του τέλους . Οι Ελληνικές δυνάμεις δεν είχαν πλέον δύναμη και ως επακόλουθο υποχώρησαν προς τις Αρχάνες. Τότε οι δυνάμεις του Μπρόγιερ (Γερμανός Αξιωματικός ) κινήθηκαν και κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Στις 30-31 Μαΐου ο Υποστράτηγος Λιναρδάκης υπέγραψε την ανακωχή με τον Γερμανό Διοικητή και ζητήθηκε η κατάπαυση των βομβαρδισμών. Έληξε έτσι μια από τις πιο παράδοξες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με πλήρη επικράτηση των γερμανικών δυνάμεων. Οι απώλειες βέβαια του σώματος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών υπήρξαν μεγάλες και από τότε και μετά, το σώμα αλεξιπτωτιστών των γερμανών πολεμούσε ως πεζικό. Όταν μάλιστα ο Χίτλερ παρασημοφορούσε τον Πτέραρχο Στουντέντ, του είπε με έμφαση: "Η Κρήτη απέδειξε ότι οι αλεξιπτωτιστές ανήκουν πια στο παρελθόν".


Π ΡΩΤΟΤΥΠΩ — 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου - Καπετανάκειο PS4, η κονσόλα της χρονιάς! Γράφουν οι: Κ. Χατζηνικολάκης, Μ Αλ. Τσίρμπας, Στ. Χιωττέλης

Το Playstation 4 κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2014 και είναι μια σύγχρονη κονσόλα παιχνιδιών με πάρα πολλές δυνατότητες, που όχι μόνο μπορεί να ψυχαγωγεί τον χρήστη μέσω ηλεκτρονικών παιχνιδιών αλλά του παρέχει και τη δυνατότητα πλοήγησης στο Διαδίκτυο, παρακολούθησης ταινιών, αναπαραγωγής τραγουδιών και online επαφής (κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού) με άλλους χρήστες. Όλα αυτά συντέλεσαν στην αυξημένη ζήτησή

Κάτι που γίνεται ολοφάνερο από το γεγονός ότι οι προπαραγγελίες ήτανε τόσο πολλές, όπου από την πρώτη παρτίδα που έφτασε στην χώρα μας ούτε μία κονσόλα δεν έφτασε στις βιτρίνες των μαγαζιών. Αυτό συμβαίνει, διότι το Playstation 4 είναι σχετικά ένα φθηνό τεχνολογικό επίτευγμα στον τομέα του “gaming”. Επιπροσθέτως το Playstation 4 σε σχέση με την προκάτοχό του κονσόλα (PS3) έχει κάποιες καινοτομίες. Αρχικά έχει εικόνα υψηλής ευκρίνειας (full HD), ταχύτερο επεξεργαστή, καλύτερη κάρτα με εκπληκτικά γραφικά επόμενης γενιάς, ασύρματο χειριστήριο, το οποίο έχει υποστεί τροποποιήσεις (σε σχέση με το προηγούμενο) όπως η προσθήκη μικροφώνου και οθόνης αφής πάνω στο χειριστήριο, πράγμα που το καθιστά πιο βολικό για τον χρήστη. Τέλος πρέπει να τονίσουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η υψηλή ποιότητα και η ποικιλία των παιχνιδιών σε χαμηλότερες τιμές από ό,τι σε έναν αντίστοιχης ικανότητας υπολογιστή.

Άνοιξη 2014 / Σελ: 9

Αξίζει να δείτε….. Γράφουν οι: Α. Φιλιππίδης, Ηρ. Φιλιππίδης, Ν. Τσοπάκης

12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΟΣ Η ταίνια του Στιβ Μακουήν βασίζεται στην αυτοβιογράφια ενός αμερίκανου πολίτη του Σόλομον Νόρθαπ την οποία έγραψε το 1853. Υπόθεση της ταίνιας: Ο Σόλομον Νόρθαπ ζει ως ελεύθερος Αμερικάνος πολίτης. Είναι καλλιεργημένος, οικογενειάρχης και ταλαντούχος μουσίκος. Όμως δημιουργούνται στη ζώη του πολλά προβλήματα εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του, αφού δεν είναι συμβάτο με εκείνο της <<ανώτερης τάξης>>. Εξαίτιας του χρώματος του απάγεται και πώλειται ως σκλάβος στον Νότο για 12 χρόνια αντιμετωπίζοντας την βιαιότητα της κοινωνίας εκεί. Παρόλα αυτά εκείνος πότε δεν έχασε την ελπίδα του για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Στον Νότο γνωρίζει εναν Καναδό ο οποίος ειναι ρεφορμιστής και κατά της θανατικής καταδίκης με τον οποίο καταφέρνει να βγει αλώβητος από αυτήν την 12χρονη δοκιμασία. Βραβεία: Η ταίνια βραβεύτηκε με το όσκαρ καλύτερης ταίνιας και απέσπασε 2 χρυσά αγαλματίδια στις κατηγορίες του διασκευασμένου σεναρίου και του Β γυναικείου ρολού.

GRAVITY Η Δόκτωρ Ράιαν Στόουν είναι μια ιατρική μηχανικός στην πρώτη της διαστημική αποστολή και συνοδεύεται από το βετεράνο αστροναύτη Ματ Κοβάλσκι, επικεφαλής της αποστολής, που βρίσκεται στην τελευταία του πτήση πριν συνταξιοδοτηθεί. Κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου, ο διαστημικός σταθμός καταστρέφεται και οι Στόουν και Κοβάλσκι μένουν ολομόναχοι στο διάστημα, αγκιστρωμένοι μόνο ο ένας στον άλλον, σε μια ατέρμονη κάθοδο στο σκοτάδι. Η εκκωφαντική σιωπή τούς επιβεβαιώνει ότι έχουν χάσει κάθε επαφή με τη Γη και κάθε ελπίδα σωτηρίας.Καθώς ο φόβος μετατρέπεται σε πανικό, κάθε ανάσα ελαττώνει το οξυγόνο που τους έχει απομείνει. Αλλά ο μοναδικός τρόπος να επιστρέψουν μπορεί να απαιτεί να βυθιστούν ακόμα πιο μακριά, στην τρομακτική απεραντοσύνη του διαστήματος. Βραβεία: Η ταινία επιστημονικής φαντασίας Gravity του Αλφόνσο Κουαρόν απέσπασε επτά συνολικά χρυσά αγαλματίδια κερδίζοντας τις πρωτιές στις κατηγορίες μιξάζ, ηχητικού μοντάζ, οπτικών εφέ, φωτογραφίας, μοντάζ, μουσικής και σκηνοθεσίας.


Π ΡΩΤΟΤΥΠΩ — 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου - Καπετανάκειο

Άνοιξη 2014 / Σελ: 10

Τι εστί Hip-hop ? Γράφει ο Στέλιος Χιωτέλης Το Hip-Hop δεν είναι απλά ένα είδος μουσικής ή χορού,είναι τρόπος ζωής που αποτελείται αποτελείται από 4 στοιχεία: Rap (στίχος) B-Boying ή Break dance ( χορός) Djing (μουσική) Graffiti (εικόνα) Το Hip-hop αναπτύχθηκε κυρίως στις φτωχογειτονιές και στις υποβαθμισμένες περιοχές των μεγαλουπόλεων των Η.Π.Α, όπως το Bronx,Detroit και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπου κυριαρχούσε η φτώχεια και η ανεργία. Τα 4 στοιχεία δεν αναπτύχθηκαν την ίδια χρονική στιγμή αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους .Οι ρίζες του οδηγούν στην δεκαετία του 70 όπου άρχισαν τα πρώτα “ κρούσματα” αυτής της κουλτούρας ..

ΤΑ 4 ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Rap: To Rap,είναι το στοιχείο της μουσικής και πιο συγκεκριμένα, των στίχων. Πολλοί το μπερδεύουν με το Hip-Hop, αλλά το Hip-Hop δεν είναι είδος μουσικής. Άνθισε την δεκαετία του 70 στην Αμερική και έχει ρίζες στην Αφρικάνικη μουσική, καθώς την χρησημοποίησαν αρχικά μαύροι δούλοι οι οποίοι ήταν καταπιεσμένοι από τους αφέντες τους και έβρισκαν τρόπο με αυτή να εκφραστούν. Ο αρχικός σκοπός των ΜC's (Master of Ceremony) ήταν να εμψυχώνουν και να βοηθάνε τους B-Boys/Girls με τους στίχους τους. Τώρα το από που βγήκε ο όρος ''Rap'', είναι μεγάλη ιστορία. Η αρχική ιδέα είναι ότι βγήκε από το Rhythm And Poetry (R.A.P), αλλά άλλοι πιστεύουν ότι βγαίνει από την αρχαιοελληνική λέξη (ραπ)σωδός (αρχαίοι έλληνες τραγουδιστές, ή μάλλον καλύτερα θα ταίριαζε το ποιητές). Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι μετά το 1986 άρχισε να χωρίζεται σε κάποιες κατηγορίες, ανάλογα με το ρυθμό και τους στοίχους του τραγουδιού.

Djing: Το Djing, είναι το στοιχείο το οποίο ειδικεύεται στο ρυθμό. Δημιουργήθηκε το 1975-1978, κυρίως για να έχουν ρυθμό οι B-Boys (γνωστοί και ως χορευτές ή break dancers) και για να συνδιάζουν οι MC's (τραγουδιστές) τους στίχους τους με τον ρυθμό. Οι DJs ήταν τα αστέρια του Hip-Hop τότε, τώρα την σκηνή έχουν κλέψει οι MC's. Πάντως το όλο σκηνικό γύρω από το Djing είναι αρκετά ενδιαφέρον και πως οι DJ's πραγματίκα ζωντανεύουν τα τραγούδια με διάφορες τεχνικές (όπως τα scratches). Μέσα στον κλάδο αυτό περιλαμβάνεται και το Beat Boxing, δηλαδή την παραγωγή κάποιου beat μόνο με το στόμα, χωρίς κανένα μηχάνημα. Αν και κάποιοι το θεωρούν ξεχωριστό στοιχείο του Hip-Hop ,αυτό εντάσσεται προς το παρόν στο Djing.

Graffiti: Το Graffiti είναι η τέχνη με την οποία κάποιος εκφράζεται πάνω σε τοίχους, βάφοντας τους. Ενσωματώθηκε στο Hip-Hop καπου στο 1960, όταν ένας Ελληνοαμερικάνος διανομέας πίτσας έγραφε πάνω σε τοίχους το ψευδόνυμο του και τον αριθμό της οδού του (ΤΑΚΙ 183). Για μια σύγχρονη κοινωνία γεμάτη γκρίζους τοίχους και ασπρόμαυρα σπίτια οι γκραφιτάδες είναι πολύ σημαντικοί, γεμίζουν την ζωη μας ''με χρωμα και με υγεία'', δίνουν ζωή στον σχεδόν νεκρό κόσμο μας. Πως? Με σπρέι και φαντασία...! Ακόμα θεωρείται ακριβό hobby και δεν είναι προσβάσημο σε όλους, τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα.

B-Boying ή Break-Dance: To Break Dance είναι είδος χορού. Δημιουργήθηκε για να λύνουν τις διαφορές τους οι συμμορίες μεταξύ τους χωρίς να χρειαστεί να σκοτωθεί κάποιος, το 1973. Γίνονταν ''μάχες'' μεταξύ των B-Boys/Girls (χορευτών) και ο χαμένος υποχορούσε, αυτό μείωσε κατα πολύ την βία. Ο χορός γίνονταν με την βοήθεια των DJ's που έδιναν ρυθμό και αργότερα με την βοήθεια των MC's που έβαζαν τους στοίχους. Χορός ιδιάιτερα δύσκολος και επικίνδυνος αλλά και ταυτόχρονα τρομακτικά μαγευτικός.

Μεγάλοι ευεργέτες του Hip-Hip: Νονός του Hip-Hop θεωρείται ο Afrika Bambaataa ο οποίος είναι ένας από τους τρεις βασικούς δημιουργούς του break-beat DJing και ενώσε όλα τα στοιχεία του Hip-Hop, ο DJ Kool Herc από τους πρώτους DJ's, ο Melle Mel ένας απο τους πρώτους MC's στοιχογράφους, o Ελληνοαμερικάνος ΤΑΚΙ 183 για το Graffiti. Στην Ελλάδα τα πρώτα μεγάλα συγκροτήματα ήταν οι Fortified Concept (Οχυρωμένη Αντίληψη), γνωστοί και ως FF.C, οι Razastarr, οι Terror X Crew (TXC), οι Active Member, οι Ζωντανοί Νεκροί (Ζήτα Νι), οι Άγνωστοι Γνωστοί (Άλφα Γάμα), τα Ημισκούμπρια, οι Goin' Through ,οι Β.C.C και άλλοι.


Π ΡΩΤΟΤΥΠΩ — 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου - Καπετανάκειο

Άνοιξη 2014 / Σελ: 11

Κόντρες θανάτου με τα μηχανάκια στο Ηράκλειο!! Μέσω facebook για... Κόντρες! Γράφουν οι: Στέλιος Ψαράκης, Μάνος Σφακιανάκης

Είναι τέτοια η δίψα ορισμένων για κόντρες, ώστε προχωρούν και στη δημιουργία ομάδων μέσω social media, όπως το facebook, στις οποίες αναρτούν φωτογραφίες και βίντεο από τα... κατορθώματα τους και τα δίκυκλα "τέρατά" τους. Παρά το γεγονός ότι τα τροχαία σημειώνονται το ένα μετά το άλλο - με κάποια από αυτά να είναι θανατηφόρα - οι θερμόαιμοι νέοι εξακολουθούν να συμμετέχουν σε αυτοσχέδιους αγώνες και στο Ηράκλειο. Το τελευταίο διάστημα, πολλές από τις κόντρες, οργανώνονται στην εθνική οδό, στο ύψος της γέφυρας της Παπαναστασίου. Ο λόγος; Γιατί μπορεί να τις παρακολουθεί περισσότερος κόσμος από... ψηλά. Όποτε "πέφτει σύρμα" νεολαία μαζεύεται πάνω στη γέφυρα για να δει από πάνω, τους "κοντράκηδες" να ρισκάρουν τις ζωές τους. Ένα φαινόμενο, το οποίο καταγράψαμε επισημαίνει και περιμένει λύση από τις αρμόδιες Αρχές, με τους γονείς φυσικά των παιδιών αυτών να έχουν εξίσου καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Το σχέδιο για να αποφεύγουν την αστυνομία!!! Η επιλογή του δρόμου έξω από το Σκαλάνι δεν επιλέχθηκε τυχαία σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, είναι το μόνο σημείο από το οποίο οι διοργανωτές μπορούν να δουν αν φτάνει από οποιαδήποτε κατεύθυνση περιπολικό της αστυνομίας. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αστυνομικοί φαίνονται από μεγάλη απόσταση και έτσι οι συμμετέχοντες αλλά και οι διοργανωτές προλαβαίνουν να εξαφανιστούν, χωρίς να αφήσουν ίχνη. Πλέον η αστυνομία είναι γνώστης αυτής της παγίδας θανάτου και κάνει προσπάθειες για την καταπολέμιση αυτών των φαινομένων.

Η Γ΄ Λυκείου εκδρομή στην Αθήνα! Πραγματοποιηθηκε και φέτος η εκδρομή της Γ΄ Λυκείου, αυτή τη φορά στην Αθήνα, στα πλαίσια του προγράμματος «Η Αθήνα στο πέρασμα των αιώνων—τόπος και ιστορική μνήμνη». Οι μαθητές επισκέφθηκαν το ιστορικό κέντρο των Αθηνών, το Ζάππειο, την Ακρόπολη και το καταπληκτικό της μουσείο, το Γκάζι και το μουσείο φωταερίου, καθώς και το Σούνιο. Τα βράδυα βέβαια η διασκέδαση αποζημίωσε όλους με την εξαιρετική της ποιότητα! Η εκδρομή θα μείνει αξέχαστη στους μαθητές και στους συνοδούς καθηγητές χάρη στην άψογη συμπεριφορά και συνεργασία που υπήρξε μεταξύ τους!


Π ΡΩΤΟΤΥΠΩ — 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου - Καπετανάκειο ΕΝΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Άνοιξη 2014 / Σελ: 12 made in Greece

Γράφεi ο Λευτέρης Τριβυζάκης

Ο Νίκος

Γκάλης (Νικόλαος Γεωργαλής), γεννημένος στις 23 Ιουλίου του 1957 στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, είναι Ελληνοαμερικανός, πρώην καλοθοσφαιριστής. Αποτελεί την σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Αγωνιζόταν στη θέση του σουτινγκ γκαρντ και σκόραρε με ποικιλία κινήσεων. Την περίοδο 1978-1979 αναδείχθηκε 3ος σκόρερ στο κολεγιακό πρωτάθλημα του NCAA με 27.5 πόντους Μ.Ο. πίσω από τον 2ο και στη συνέχεια θρύλο του NBA Λάρι Μπερντ. Το καλοκαίρι του 1979 ξεκίνησε να αγωνίζεται στον Άρη και από την 2 η σεζόν του έγινε πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, τίτλο που κράτησε για 11 συνεχόμενα έτη! Με τον Άρη κατέκτησε 8 πρωταθλήματα,5 κύπελλα Ελλάδος και συμμετείχε και σε 3 φάιναλ φορ. Το όνομά του έχει συνδεθεί με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ με την Εθνική Ελλάδος το 1987, ήταν ο πρώτος Έλληνας που κέρδισε τον τίτλο Mr. Europa και Euroscar. Το καλοκαίρι του 1992 όμως, ο Άρης βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ο τότε πρόεδρός του, Θεόφιλος Μητρούδης θέλοντας να κάνει περικοπές των δαπανών, προτείνει στον Γκάλη μια μεγάλη μείωση των αποδοχών του, η οποία δεν γίνεται δεκτή κι όπως είναι αναμενόμενο, οι τρεις μεγαλύτεροι σύλλογοι της εποχής ερίζουν για την υπογραφή του: ο Ντούσαν Ιβκοβιτς όμως δεν τον θέλει στον ΠΑΟΚ, ενώ στον Ολυμπιακό που τον θέλουν, δεν επιθυμεί τελικά ο ίδιος ο Γκάλης. Τελικά καταλήγει στον Παναθηναϊκό, όπου και κάθεται δυο χρόνια ακόμη, κλείνοντας την καριέρα του στους «πράσινους», Το 1995 γράφεται απ’ τον ίδιο η επιστολή που στέλνει στον Τύπο ανακοινώνοντας την αποχώρησή του απ’ την ενεργό δράση, λόγω προβλημάτων με την διοίκηση και τον προπονητή. Ένα 24ωρο αργότερα, η είδηση της αποχώρησής του δημοσιεύεται, ως Ρέκβιεμ για ένα μπασκετικό όνειρο, στην πρώτη σελίδα του αθλητικού ένθετου της αμερικανικής εφημερίδας USA. Ρεκόρ καριέρας είναι οι 54 πόντοι που σκόραρε με την Καρέρα Βενετίας την περίοδο 1980-1981. Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του Νίκου Γκάλη στην Εθνική, ήταν το ανεπανάληπτο πεντάλεπτο της παράτασης στον τελικό του 1987, που χόρεψε τη πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση. Την ίδια χρονιά ψηφίζεται κορυφαίος αθλητής στην Ελλάδα και δέκατος αθλητής σε όλο τον κόσμο. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 296 πόντους με μέσο όρο 37 πόντους!. MVP με 81 ψήφους. Μέλος της allstar πεντάδας με τον Μαρτσουλιόνις, τον Βολκόφ, τον Χιμένεζ και τον Φασούλα. Ο Νίκος Γκάλης είναι ο καλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας αλλά υπάρχουν και άλλοι Έλληνες καλαθοσφαιριστές που είναι άξιοι σύγκρισης με το «μεγάλο» Γκάλη όπως ο: Παναγιώτης Γιαννάκης: Πρώην καλαθοσφαιριστής γεννημένος το 1956 υπήρξε παίκτης του Ιωνικού, του Άρη ,του Πανιωνίου, του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδος. Κατέκτησε με την Εθνική το Ευρωμπάσκετ του 1987 και με τον Παναθηναϊκό το Ευρωπαϊκό του 1996 στο Παρίσι. Υπάρχουν όμως και σύγχρονοι Έλληνες καλοθοσφαιριστές που συγκρίνονται με τον Γκάλη οι οποίοι είναι οι: Δημήτρης Διαμαντίδης: γεννημένος το 1980, παίκτης του Παναθηναϊκού μέχρι και σήμερα έχει κατακτήσει 8 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα Ελλάδος και 3 ευρωπαϊκά (όλα με τον ΠΑΟ). Έχει βγει 2 φορές ο πολυτιμότερος παίκτης της Ευρώπης.. Βασίλης Σπανούλης: γεννημένος το 1982,παίκτης του Ολυμπιακού μέχρι και σήμερα έχει κατακτήσει 5 πρωταθλήματα (4 με τον ΠΑΟ και 1 με τον ΟΣΦΠ,) 4 κύπελλα Ελλάδος (3 με τον ΠΑΟ , 1 με τον ΟΣΦΠ) και 3 ευρωπαϊκά(2 με τον ΟΣΦΠ και 1 με τον ΠΑΟ). Έχει βγει μια φορά πολυτιμότερος παίκτης της Ευρώπης.


Π ΡΩΤΟΤΥΠΩ — 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου - Καπετανάκειο ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 2013-2014 

Διαγωνισμός Φυσικών Επιστημών-EUSO 2013: Xρυσή Kαπαρουνάκη, Γιώργος Κυπριωτάκης, Γιώργος Σαριδάκης: 1οι στην Κρήτη - 4οι Πανελλαδικά.

3ος Δημοσιογραφικός Διαγωνισμός Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων «Λευτέρης Δασκαλάκης»: 1ο Βραβείο στην κατηγορία Μαθητικής συνέντευξης στον Νίκο Τριανταφυλλίδη και στον Νίκο Παπασταυράκη.

Διαγωνισμός Μαθηματικής Εταιρίας «Θαλής»: διακρίθηκαν οι: Στράτος Πολύζος, Γιάννης Τσαγκαράκης, Χρυσή Καπαρουνάκη .

Πρόκριση στην τελική φάση του Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος Στίβου στο ακόντιο: Γιώργος Τσιράκος .

Πρόκριση στην τελική φάση του Παννελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος Τέννις: Ασπασία Κρουσταλάκη.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα EUROSCUOLA 2014 στο Στρασβούργο: Φωτούλα Βαρδάκη.

20ός στον Πανελλήνιο Γιάννης Τσαγκαράκης .

Διαγωνισμό

Άνοιξη 2014 / Σελ: 13

Πρωί πρωί έχασα 800 θερμίδες! Αγόρασα πενιρλί και το ξέχασα στο λεωφορείο! -

Γιατί με σταματήσατε κύριε αστυνόμε; Τί μπουκάλι είναι αυτό; Νερό. Μα αυτό είναι κρασί. Μέγας είσαι Κύριε και θαυμαστά τα έργα Σου...

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ «Όταν ο Οδυσσέας γύρισε πίσω στην Ιθάκη, βρήκε τους είκοσι ανεμιστήρες και την Πηνελόπη να τους δουλεύει στο φουλ» . (Από γραπτό μαθητή σε εξετάσεις για την Ιστορία - Γυμνάσιο Θηβών)

Βιολογίας:

ΑΝΕΚΔΟΤΑ Συλλογή: Στ. Περβολιανού, Γ. Σαβιολάκη Ο σύζυγος: -Ρε γυναίκα, τώρα που πεθαίνω πες μου την αλήθεια, ήμουν ο μοναδικός άντρας στην ζωή σου; Έλα πες μου την αλήθεια να μην πάω μ' αυτή την απορία στον άλλο κόσμο; Η σύζυγος: -Ναι, κι αν δεν πεθάνεις; Είναι ένας πελαργός και κουβαλάει ένα γέροντα 80 χρονών. Κάποια στιγμή γυρνάει ο γέροντας και λέει στον πελαργό: - Έλα τώρα παραδέξου ότι χαθήκαμε. - Πιστεύεις ότι στ' αλήθεια ήταν τυφλός ο ζητιάνος που ελεήσαμε; ρωτάει η σύζυγος. - Θεόστραβος! Δεν άκουσες που είπε: "Ευχαριστώ, ωραία μου κυρία"; -Ποιά η διαφορά ανάμεσα σε ανύπαντρο άντρα και σε ανύπαντρη γυναίκα 35χρονών; -Η γυναίκα θέλει να κάνει μωρά και ο άντρας θέλει να βγαίνει με μωρά! Τι διαφορά έχει κάποιος που πέφτει από τον 10ο όροφο μιας πολυκατοικίας από αυτόν που πέφτει από το κρεβάτι του; Ο πρώτος κάνει: Αααααααααα! Μπαμ!!! Ενώ ο δεύτερος: Μπαμ!!! Αααααααααα! Δεν έχω μιλήσει στην γυναίκα μου τους τελευταίους 18 μήνες. Δεν θέλω να την διακόψω...

Μόλις ο Αρχιμήδης ανακάλυψε την εκτίναξη του νερού, τρόμαξε τόσο πολύ, που τα ανέθεσε όλα στην πολιτική ηγεσία, ώστε να μην έχει καμία ευθύνη. (Από γραφτό στην Ελληνική Ιστορία, Γυμνάσιο Περάματος Πειραιά, 1994) ''Η επανάσταση του '21 έγινε πριν από 1821 χρόνια. Σήμερα γιορτάζουμε την τελική του πτώση''. (Από γραπτό μαθητή σε εξετάσεις για την Ιστορία - Γυμνάσιο Κορίνθου 1989) Tι γνωρίζεις για τους Φαναριώτες; α) Οι Φαναριώτες ήταν κάτι άνθρωποι που φύλαγαν το βασιλιά αλλά επειδή δεν είχαν δικό τους φως είχαν μαζί τους φακό. β) Οι Φαναριώτες ήταν πολλοί φτωχοί και δεν μπορούσαν να αγοράσουν φως γιαυτό είχαν φανάρια και τους ονόμασαν Φαναριώτες. γ) Μερικοί Έλληνες ονομάστηκαν Φαναριώτες γιατί στα χωριά τους είχαν πολλά και μεγάλα φανάρια. Τι γνωρίζεις για τη "Στάση του Νίκα"; Παλιά είχαν μια στάση κι εκεί νίκησαν, γι΄ αυτό την είπαν "Στάση του Νίκα". Τι γνωρίζεις για την ιστορική περίοδο του Διαφωτισμού; Διαφωτισμό είχαμε όταν στη Γη είχε πολύ φως και καθόλου νύχτα. Ο Λουδοβίκος ο XVI, αμέσως μετά την επανάσταση, αποκεφαλίστηκε για πρώτη φορά στη ζωή του το έτος 1792.


Π ΡΩΤΟΤΥΠΩ — 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου - Καπετανάκειο Γράφουν οι: Μάνος Σφακιανάκης, Στέλιος Ψαράκης

Άνοιξη 2014 / Σελ: 14

Τιραμισού

Υλικά: - 1 πακέτο έτοιμα σαβαγιάρ - 500 γρ. mascarpone - 150 γρ. ζάχαρη άχνη - 50 γρ. ζάχαρη - 4 αυγά - 500 γρ. γάλα - 1 φλιτζάνι του καφέ δυνατό espresso ή 2 κουταλιές της σούπας - 60 γρ. κονιάκ

Εκτέλεση: Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τους κρόκους, την άχνη και το mascarpone. Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε σφικτή μαρέγκα και ενώνουμε με την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τον καφέ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αλλάζουμε σκεύος. Ρίχνουμε το κρασί ή το κονιάκ και βουτάμε τα σαβαγιάρ ένα-ένα για λίγα δευτερόλεπτα. Τα τοποθετούμε σ’ ένα επίπεδο ταψί ή πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσουμε την επιφάνεια. Αδειάζουμε όλη την κρέμα πάνω από αυτά και καλύπτουμε την κρέμα με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ με τον ίδιο τρόπο. Αφήνουμε στο ψυγείο για δύο ώρες. Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με το κακάο. Το γλυκό αυτό είναι προτιμότερο να καταναλωθεί σε 2 ημέρες.

Σούπα κολοκύθας με απάκι

Τρόπος

παρασκευής

-

Εκτέλεση

συνταγής

1. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κύβους, μαζί και το πορτοκάλι. Υλικά συνταγής για 4 μερίδες: - 1 κιλό κολοκύθα - 1/2 πράσο - 1 κρεμμύδι ξερό - 1 αστεροειδή γλυκάνισο - πατάτα - 1 ποτηράκι λευκό κρασί - 50 ml κρέμα γάλακτος - λίγο τζίντζερ - 1 πορτοκάλι - 1 κουταλιά του γλυκού κόκκινη γλυκιά πάπρικα - αλάτι, μαύρο-κόκκινο φρεσκοτριμμένο πιπέρι - 1 πράσινο κολοκύθι - ελαιόλαδο Για την γαρνιτούρα: - απάκι κομμένο σε φλοίδες - ανθότυρο κομμένο σε φλοίδες - ντακάκι - ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι - πασατέμπος

2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αφού κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι, την κολοκύθα, το πράσο, την πατάτα, το κολοκύθι και το πορτοκάλι. 3. Ρίχνουμε το γλυκάνισο, την πάπρικα, το αλάτι, τα πιπέρια και τρίβουμε λίγο τζίντζερ. Αφού σοτάρουμε καλά, σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε ζωμό λαχανικών, αν έχουμε φρέσκο, ειδάλλως νερό. 4. Αφού βράσουν, τα πολτοποιούμε, περνάμε από σινουά ή ψιλό σουρωτήρι σε μια άλλη κατσαρόλα. 5. Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και διορθώνουμε στο αλάτι. 6. Γαρνίρουμε με το απάκι, το ανθότυρο, το κρεμμυδάκι και τον πασατέμπο. Το ντακάκι ξεχωριστά σε άλλο πιατάκι και άμα θέλουμε το βάζουμε ολόκληρο ή το σπάμε από πάνω.


Π ΡΩΤΟΤΥΠΩ — 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου - Καπετανάκειο

Άνοιξη 2014 / Σελ: 15

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ Γράφουν οι: Α. Σηφάκη, Μ. Φανουργιάκη, Α. Χατζημηνά, Ιππ. Σαμαράκη

Λόγω του ενδιαφέροντός μας για τον κινηματογράφο, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Παρόλο που είναι πολυάριθμες συλλέξαμε όσες περισσότερες απόψεις μπορέσαμε από φίλους, γονείς και καθηγητές και σε συνδυασμό με την κριτική του imdb (: Internet Movie Database (IMDb)), το οποίο είναι μία διαδικτυακή βάση δεδομένων με πληροφορίες για ηθοποιούς, ταινίες, και παράλληλα είναι η μεγαλύτερη κινηματογραφική βάση δεδομένων στο Internet. Είδος: Αισθηματικό The Notebook ( imdb : 8/10 ) Σκηνοθέτης: Nick Cassavetes Πρωταγωνιστές: Ryan Gosling, Rachel McAdams Παραγωγή: 2004 Διάρκεια: 124’ Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου best seller του Nicholas Sparks, αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες ρομαντικές ταινίες. Η ιστορία πραγματεύεται την αγάπη δύο νέων, διαφορετικών κοινωνικών τάξεων, και τα εμπόδια που μπαίνουν στις ζωές τους. Για όσους αρέσει η συγκίνηση και οι ιστορίες αγάπης, φυσικά, τότε το « the notebook» είναι μία ιδανική επιλογή! Είδος: Δραματικό, αισθηματικό Η Μικρά Αγγλία (imdb 8.2/10) Σκηνοθέτης: Παντελής Βούλγαρης Πρωταγωνιστές: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη Παραγωγή: 2013 «Ένα σπίτι, ένα μυστικό, ένας άνδρας, δύο αδερφές.» Η τραγική ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα που διαδραματίζεται στο ναυτονήσι της Άνδρου των δεκαετιών 1930 με 1950. Η ταινία καταγράφει τις φουρτούνες της ζωής, πελαγίσιες αλλά και στεριανές με ρεαλιστικό τρόπο, καθώς παρουσιάζει έντεχνα τα ήθη, τα έθιμα αλλά και της αντιλήψεις της τότε εποχής. Είδος: Κωμωδία Monty Python and the Holy Grail (imbd 8.4/10) Σκηνοθέτες: Terry Gilliam, Terry Jones Πρωταγωνιστές: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle / Παραγωγή: 1975 Οι καινοτομίες των Monty Python, το ιδιαίτερο χιούμορ και η εφευρετικότητά τους επαναπροσδιόρισαν τον όρο «κωμωδία» και επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο γράφονταν και γυρίζονταν οι κωμωδίες από εκείνη την εποχή. Με φόρα, λοιπόν, από την καταπληκτική τους δουλειά στην τηλεόραση, οι Monty Python μπαίνουν στον κιν/γράφο κι επιβάλουν ένα αναρχικό χιούμορ που ποτέ δεν ήταν καλύτερο. Το «παρεΐστικο» ύφος της και το δηκτικό χιούμορ βασισμένο στην λεπτομέρεια σε συνδυασμό με τις απίθανες φάτσες, τα ευρηματικά σκίτσα, τα φάλτσα τραγούδια και τους ξεκαρδιστικούς αναχρονισμούς οδηγούν σε ατελείωτες ώρες χαράς και γέλιου. Είδος: κοινωνική Forest Gump (imbd 8.8/10) Σκηνοθέτης: Robert Zemeckis Πρωταγωνιστές: Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise Παραγωγή:1994 Διάρκεια: 142’ Βραβεία: 6 Oscars Μια διαφορετική ματιά μέσα από την οπτική του μάς προσφέρει ο Φόρεστ Γκαμπ, άτομο με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, και καταφέρνει να μας ταξιδέψει στην πρόσφατη ιστορία της Αμερικής. Έτσι, γίνεται ήρωας στο Βιετνάμ, πρωταθλητής του μπέιζμπολ και του πιγκ πογκ … μέχρι και εκατομμυριούχος!! Ένα αξιολάτρευτο «παιδί» που με την καλοσύνη και την αθωότητά του μπορεί να κερδίσει τους πάντες, μπορεί ακόμα κι αν ο ίδιος δεν το αντιλαμβάνεται να κατακτήσει τον κόσμο. Μία από τις κλασικές ταινίες που παρά το απλό της περιεχόμενο καταφέρνει να συγκινήσει.


Π ΡΩΤΟΤΥΠΩ — 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου - Καπετανάκειο

Άνοιξη 2014 / Σελ: 16

Είδος: πολεμική Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν (Saving Private Ryan) (imdb: 8.6/10) Σκηνοθέτης: Steven Spielberg Πρωταγωνιστές: Tom Hanks, Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Bepper Παραγωγή: 1998 Βραβεία: 5 Oscars. Οι σκηνές δράσης και οι ερμηνείες των ηθοποιών βρίσκονται στα ύψη καθώς έχει επιλεχθεί ως ταινία της χρονιάς από πολλούς κριτικούς. Η ‘’Διάσωση του στρατιώτη Ryan’’ μας οδηγεί στο να γνωρίσουμε ορισμένα ζητήματα που εγείρονται από τον κινηματογράφο του πόλεμου. Από τις πλέον χαρακτηριστικές αντιπολεμικές ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου, αναφερόμενη στο δράμα γύρω από τη διάσωση ενός Αμερικανού στρατιώτη από μια επίλεκτη ομάδα συμπολεμιστών του στα στενά της Νορμανδίας. Είδος: Δράσης Το φονικό όπλο (Lethal Weapon I) (imdb: 7.6/10) Σκηνοθέτης: Richard Donner Πρωταγωνιστές: Mel Gibson, Danny Glover, Gary Busey Παραγωγή: 1987 Μία καταιγιστική περιπέτεια που θα σας κόψει την ανάσα. Παρόλο που είναι γυρισμένη το 1987 θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες δράσης. Πιο αναλυτικά, η ταινία αναφέρεται στη συνεργασία δύο αστυνομικών, οι οποίοι ερευνούν μία υπόθεση αυτοκτονίας και το ένα απρόοπτο διαδέχεται το άλλο… Είδος : Επιστημονικής Φαντασίας Avatar (imdb: 8/10) Σκηνοθέτης:James Cameron Πρωταγωνιστές: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver Παραγωγή : 2009 Οι ζωόμορφοι παγανιστές εξωγήινοι, που είναι οι "καλοί" της ιστορίας, επικοινωνούν με την Μητέρα Φύση, ή "Eywa," όπως την λένε, ανεμίζοντας τα μαλλιά τους στα δέντρα, στα ζώα ή σε άλλες πηγές «ενέργειας». Το θέαμα πάντα συνδεόταν με κάποια πραγματικότητα, συνδεόταν έμμεσα με την πραγματικότητα και όχι με την πραγματική πραγματικότητα καταφέρνει να τραβήξει το ενδιαφέρον του θεατή από το πρώτο λεπτό και να μην το αφήσει. Επί 2,5 ώρες ο θεατής ταξιδεύει σε έναν υπέροχο εικαστικό κόσμο.

Ερευνητική Εργασία με θέμα τη Δημοσιογραφία στο Β6 Μία ενδιαφέρουσα Ερευνητική Εργασία πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του Β6 με θέμα τη δημοσιογραφία, έντυπη και ηλεκτρονική, μέσα από την οποία οι μαθητές ανέλαβαν την ενημέρωση της ιστοσελίδας και της σελίδας στο facebook του σχολείου με όλη την επικαιρότητα για τα σχολικά δρώμενα της χρονιάς. Επιπλέον είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον καταξιωμένο δημοσιογράφο Γιώργο Λαμπράκη, ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές για το ρόλο του δημοσιογράφου στη σύγχρονη κοινωνία, τα προβλήματα και τις προοπτικές του επαγγέλματος. Στο δεύτερο εξάμηνο η τάξη και η καθηγήτρια κα Αθηνά Κουτσανδρέου, με την πολύτιμη συνεργασία του έμπειρου συναδέλφου φιλολόγου κου Δημήτρη Περοδασκαλάκη εργάστηκαν με επιμέλεια για τη δημιουργία της σχολικής εφημερίδας με τίτλο «Πρωτοτυπώ». Το στήσιμο της εφημερίδας στον υπολογιστή έκαναν οι μαθητές Μύρων Τσικανδυλάκης, Μιχάλης Ροκαδάκης και Νίκος Τριανταφυλλίδης.

Πρωτοτυπώ  

Σχολική Εφημερίδα 2013-2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you