a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Ε Π Α Λ

ΛΗΛΗ ΜΑΤΙΑ - Ψηφιακή Εφηµερίδα 1ου ΕΠΑ.Λ Αγρινίου

1ο ΕΠΑ.Λ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Σχολικό Συγκρότημα Λυκείων Άγιος Κωνσταντίνος Τ.Κ. 30027-ΑΓΡΙΝΙΟ Διευθυντής: ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΦΩΤΙΟΣ

Υποδιευθύντριες: ΘΕΟ∆ΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛ. ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΧΡ.

Τηλ. και Fax: 26410 31096, 26410 48106 Email: mail@1epalagrin@sch.gr. http://1epal-agrin.ait.sch.gr

ΤΟΜΕΙΣ Μηχανολογίας

Οχημάτων Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής ∆ομικών έργων Οικονομικών -Διοικητικών Υπηρεσιών Γεωπονίας, Τροφίμων Περιβάλλοντος

ΕΙ∆ΙΚΟΤΗΤΕΣ ⋅ Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών ⋅ Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού ⋅ Μηχανικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου ⋅ Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων Δικτύων ⋅ Ηλεκτρονικών Συστημάτων Επικοινωνιών ⋅ Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων ⋅ Σχεδιαστών Δομικών Έργων ⋅ Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών ⋅ Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων ⋅ Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων ⋅ Έργων Τοπίου και Περιβάλλοντος ⋅ Σύγχρονης Επιχειρηματικής Γεωργίας


Γενικός υπεύθυνος:

ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Παπούτσης Φώτιος Συνεργάστηκαν οι καθηγητές:

Βαγιάτης Γεώργιος (ΠΕ04.01) Ζαµπάρας Νίκος (ΠΕ03) Θεοδωροπούλου Ελένη (ΠΕ19) Καρπαθάκη Ειρήνη (ΠΕ18.03) Μαγουλιάνου Ελένη (ΠΕ09) Μουτάφης Αναστάσιος (ΠΕ18.36) Ντελή Μαριάννα (ΠΕ12.01) Ντζούβρας Πέτρος (ΠΕ01) Παπαθανασόπουλος Αθανάσιος (ΠΕ11) Σαφάκα Αργυρώ (ΠΕ02) Σώλος Ιωάννης (ΠΕ03) Τζέµος ∆ηµήτρης (ΠΕ12.05) Τζουγκράνης Ιωάννης (ΤΕ 01.07) Τόλη Θεοδώρα (ΠΕ19) Τσάµπος Κώστας(ΠΕ02) Φαναριώτη Σωτηρία (ΠΕ18.02). Φαφλιώρας Αντώνιος (ΠΕ18.12) Επιµέλεια σύνταξης:

Μόσχου Βασιλική (ΠΕ02) Παπατριανταφύλλου Χρ. (ΠΕ02).

∆ηµοσιογραφικής Οµάδας 1ου ΕΠΑ.Λ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Το σχολείο δεν είναι µόνο διάβασµα ... δεν είναι µόνο τάξη. Η σχολική χρονιά δίνει πολλές ευκαιρίες. Αυτές εκµεταλλευτήκαµε και εµείς και είδαµε τα πράγµατα µέσα από την «ΕΠΆΛληλη Ματιά» την πρώτη ηλεκτρονική εφηµερίδα του 1ου ΕΠΑ.Λ Αγρινίου. Με ενθουσιασµό, µεράκι και πολλή αγάπη σας την παρουσιάζουµε και ελπίζουµε η προσπάθεια µας ν΄ αγκαλιαστεί και να συνεχιστεί από τους συµµαθητές µας...

Υπεύθυνη ιστοσελίδας:

Θεοδωροπούλου Ελένη (ΠΕ19) Μορφοποίηση ηλεκτρονικής εφηµερίδας: Κοσµά Παναγιώτα (ΤΕ01.19 - ∆Ε01.17)

∆ηµοσιογραφική Οµάδα 1ου ΕΠΑ.Λ Αγρινίου

∆ηµοσιογραφική οµάδα 1ου ΕΠΑ.Λ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: Αναστασίου Κωνσταντίνα Βελή Αρετή Βλάχου Βασιλική Διαμαντή Δήμητρα Ζάγκα Μαρία Ζανιά Παρασκευή Ζορμπά Μαγδαληνή Κελεπούρη Ευδοξία Κελεπούρης Μάριος Κοκκινοβασίλη Μαρία Μαρίνος Δημήτρης Μοναστήρα Κωνσταντίνα Μπαρλίκα Χριστίνα Ντενίσα Ντουράι Ντζιφέρη Κυριακή Σάλτη Μαρία Σιάχος Αθανάσιος. Ευχαριστούμε την μαθήτρια Θέμις Θεοδωροπούλου για την ιδέα του λογότυπου και τους μαθητές Χρήστο και Αναστάση Τραγουδάρα για το φωτογραφικό υλικό.

Χαιρετισµός ∆ιευθυντή κ. Παπούτση Φώτη

Με αφορµή την έκδο ση της 1ης Μαθητικής Εφηµερίδας «ΕΠΆΛληλη Ματιά» του 1ου ΕΠΑ.Λ Αγριν ίου, θα ήθελα ως διευθυντής του σχολείου να χαιρετήσω και να επικροτήσω την πρωτοβουλία αυτή των µαθητών µας και των καθηγητών µας. Στόχος µας δεν είναι µόνο η γνώση αλλά και η δ ιαµόρφωση χαρακτήρων µε εργατικότητα, σεβασµό, αξιοπρέπεια και ανθρωπιά. Οι προσπάθειες αυτές δίνουν την ευκαιρία στους µαθητές µας , να γνωρίσουν τον εαυτό τους, ν’ ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα τους, να βρουν δι εξόδους και να προβληµατιστούν . Πιστεύουµε ότι κάθε µαθητής είναι µοναδικός και διαφορετικός. Ευελπιστούµε ότι µέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες οι µαθητές µας θα ανακαλύψουν την µοναδικότητα τους και θα γίνουν ανιχνευτές και ερευνητές στο δρόµο για την κατάκτηση της γνώσης. Α υτός είναι και ο στόχος των εκπαιδε υτικών και του σχολείου γενικά. Οι µαθητέ ς µας µπορούν να κάνουν θαύµατα ! Εµείς οφείλουµε να διαµορφώσουµε αυτό το περιβάλλον και αυτό είναι µια µεγάλη πρόκληση! Με τιµή Ο ∆ιευθυντής Παπούτσης Φώτιος


ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον

Χρήστο Τσιράνοβιτς. ου

Εκπαιδευτικό του 1 ΕΠΑΛ Αγρινίου Ειδικότητας, ΠΕ 12.10.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ - PROJECT Α΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Καθιέρωση των ερευνητικών εργασιών στην Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου. Το σχολικό έτος 2011-2012 εντάχθηκε στο πρόγραμμα σπουδών της Α΄ Λυκείου η ερευνητική εργασία (project). Οι ερευνητικές εργασίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ωρολόγιου προγράμματος και αξιολογούνται. Το πρώτο τετράμηνο του σχολικού έτους 2011-2012 ήταν πιλοτικό. Οι μαθητές μας, υπό την εποπτεία των καθηγητών υλοποίησαν με επιτυχία τις παρακάτω εργασίες:

1. «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ: ∆ΟΜΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ».

Είμαστε πραγματικά τυχεροί στο 1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου που εδώ και αρκετά χρόνια υπηρετεί κοντά μας ο Τσιράνοβιτς Χρήστος, ένας εκπαιδευτικός με ήθος, ιδιαίτερες γνώσεις και συγγραφική δραστηριότητα, μα πάνω απ’ όλα αμέριστη αγάπη για τους μαθητές του. Ας τον γνωρίσουμε…. Ο Χρήστος Τσιράνοβιτς γεννήθηκε το 1952 στο Αγρίνιο, όπου και τελείωσε τις βασικές του σπουδές. Το 1970 εισάγεται στο Φυσικό τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1968 μέχρι το 1973 παίζει μπάσκετ με την ομάδα της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, με την οποία συμμετέχει σε διοργανώσεις πανεπαρχιακών πρωταθλημάτων για την άνοδο της ομάδας στην Α’ εθνική κατηγορία. Με τη λήψη του πτυχίου του αρχίζει να εργάζεται στη Β’ έδρα Φυσικής του ίδιου Πανεπιστημίου πάνω σε θέματα δομής κρυστάλλων και ηλεκτρονικής μικροσκοπίας. Παράλληλα τελειώνει το μεταπτυχιακό τμήμα Ηλεκτρονικής Φυσικής, ενώ δημοσιεύει δύο επιστημονικά άρθρα σε ξένα περιοδικά. Από το 1988 υπηρετεί στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα. Παράλληλα με τη διδασκαλία γράφει άρθρα στον τοπικό τύπο. Το 2004 εκδίδει το πρώτο βιβλίο του με τον τίτλο «Συνείδηση και φυσική πραγματικότητα», όπου ασχολείται με θέματα φυσικής φιλοσοφίας. Το 2010 εκδίδει το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις», στο οποίο ασχολείται με θέματα και προβλήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το τρίτο βιβλίο του με τον τίτλο «Σκέψεις και μελέτες πάνω στη σύγχρονη κοινωνία και την πολιτική» ετοιμάζεται ήδη να εκδοθεί. Η αναζήτηση και ο στοχασμός αποτελούν τη βασική ύλη πάνω στην οποία εργάζεται ο συγγραφέας. Οι καθηγητές και οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αγρινίου ευχόμαστε στο Χ. Τσιράνοβιτς να είναι κοντά μας για πολλά ακόμη χρόνια και να συνεχίσει το συγγραφικό του έργο με την ίδια αγάπη και ζήλο.

Λήψη απόφασης για επιλογή Τομέα στη Β’ τάξη. Με την έρευνά μας προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τους πάντες (γονείς, μαθητές, καθηγητές, άλλους πολίτες) για τα εφόδια που προσφέρει το Τεχνολογικό Λύκειο και για τις επαγγελματικές διεξόδους που ανοίγει. Για να το πετύχουμε αυτό μελετήσαμε το ωρολόγιο πρόγραμμα, τα διδασκόμενα μαθήματα, τους τομείς, τις ειδικότητες και γενικότερα τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας αυτών των σχολείων. Ακόμα ερευνήσαμε επαγγελματικούς χώρους στους οποίους οδηγούν οι προσφερόμενες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα το χώρο των συνεργείων αυτοκινήτων. Τέλος, προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση των μαθητών του ΕΠΑΛ και την ικανότητά τους να λαμβάνουν σωστές επαγγελματικές και γενικότερες αποφάσεις. Υπεύθυνοι καθηγητές: Φαναριώτη Ρ. - Τσάμπος Κ.

2. «ΑΓΡΙΝΙΟ, Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ». Κι όπως το φύτρο αγκομαχάει να σπάσει το σπόρο, να γίνει φύλλο κι ανθός, φυτό καπνός και μετά καπνός στον αέρα, παρόμοια παλεύει ο εργάτης της γης να χωρίσει, για να περάσει ανάμεσά τους, για να πιάσει το όνειρο. Χυμοί, ιδρώτας και αίμα! Κι ύστερα.... Τραγούδια με ρίζες ίδιες σαν εκείνες που έχουν τα γράμματα, βαλμένα στη σειρά σαν φυντάνια στη βραγιά. Κι εσείς σκυμμένοι με την ψυχή σας και τα αφτιά σας τα τραγούδια, ζήστε το όνειρο μαζί με τους χαμένους κυνηγούς του ονείρου. (ΑΡ. ΜΠΑΡΧΑΜΠΑ-ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ-ΟΙ ΟΝΕΙΡΟΥ).

Υπεύθυνοι καθηγητές: Μαγουλιάνου Ε.-Θεοδωροπούλου Ε.

ΚΥΝΗΓΟΙ

ΤΟΥ


3. Στα πλαίσια της εργασίας της Α’ Λυκείου µε θέµα: «ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΛΥΚΩΝ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑ∆ΩΝ», οι μαθητές παρασκεύασαν γλυκό σταφύλι και μαρμέλαδα βανίλια. Σκοπός της εργασίας είναι να τους φέρει σ’ επαφή με την διαδικασία παρασκευής των προϊόντων αυτών καθώς και με τον τρόπο και την μέθοδο συντήρησης των γλυκών κουταλιού και μαρμελάδων. Υπεύθυνοι καθηγητές: Μουτάφης Αναστάσιος- Ζαμπάρας Νικόλαος

4. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑ∆ΟΣΗ» από εικόνα ιστορικής εκκλησίας της περιοχής Λεσινίου, Νοµού Αιτ/νίας.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε αφορούσαν εκκλησία του 13ου αι. μ.Χ., της εποχής του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Σκοπός μας ήταν να αναδείξουμε αυτό το μοναδικό κτίσμα της περιοχής μας, να πάρουμε όσο περισσότερες πληροφορίες για την συγκεκριμένη εκκλησία και την υπέροχη εικόνα που ανήκε σ’ αυτή και να μυηθούν οι μαθητές στη θρησκευτική παράδοση του τόπου. Υπεύθυνοι καθηγητές: Βαγιάτης Γιώργος - Καρπαθάκη Ειρήνη.

Εικόνα που σχεδίασε ο κ. Βαγιάτης Θ. Γεώργιος κατά τη διάρκεια του Project. Την Παναγία ονομάσαμε «Παναγία Ξένη» γιατί στη διάρκεια του project, συνειδητοποιήσαμε πόσο μακριά βρίσκεται ο σύγχρονος άνθρωπος από την ουσία της χριστιανικής πίστεως.

5. «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ». Σκοποί ερευνητικής εργασίας: - Γνώση τύπων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, τεχνικών χαρακτηριστικών τους, πεδίου χρήσης τους και αγοράς τους. - Χρήση κατάλληλου φωτογραφικού υλικού στο κατάλληλο περιβάλλον- αντικείμενο. Γνώση της ψηφιακής απεικόνισης και εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της. - Επεξεργασία ψηφιακής φωτογραφίας. - Αξιοποίηση ψηφιακών φωτογραφικών αρχείων. Υπεύθυνοι καθηγητές: Τσουγκράνης Ιωάννης (ΤΕ01.07) Ντζούρβας Πέτρος (ΠΕ01).

6. «ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑ∆Α ΚΑΙ ΣΥΝ∆ΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ» Μία βασική πλευρά της ζωής των αρχαίων Ελλήνων, λιγότερο γνωστή απ' την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και θρησκεία ή την στρατιωτική ιστορία των αρχαίων Ελλήνων, είναι η τεχνολογία. Αποφασίσαμε λοιπόν να μελετήσουμε την αρχαία ελληνική τεχνολογία, να γνωρίσουμε την τεχνική καινοτομία, την ευρηματικότητα και τα άγνωστα σε πολλούς επιτεύγματα των προγόνων μας. Είδαμε αναλυτικά πολλούς αυτοματισμούς όπως τα αυτόματα του Ήρωνα (πύλες ναού που ανοιγόκλειναν μόνες τους , κρήνη με πουλιά που κελαηδούσαν, την ατμοκίνητη σφαίρα του Αιόλου), τις υδραυλικές βαλβίδες του Κτησίβιου και του Φίλωνα, το ιπτάμενο περιστέρι του Αρχύτα, τον μηχανισμό των Αντικυθήρων κ.α. Καταλάβαμε πολλά για τον αρχαίο κόσμο αλλά και για τη σύγχρονη ζωή γιατί σχεδόν τα πάντα σήμερα λειτουργούν με αυτόματους μηχανισμούς. Έτσι μιλήσαμε και για την σημερινή τεχνολογία των αυτοματισμών και κατανοήσαμε ότι σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας έχουν την αρχή λειτουργίας τους στις αρχαίες κατασκευές και ανακαλύψεις. Υπεύθυνοι καθηγητές: Τζέμος Δημήτρης - Τόλη Θεοδώρα.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Σήμερα υπάρχει μια δυναμική εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων. Ο τομέας αυτός παρουσιάζει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, ώστε η επαγγελματική ενασχόληση με αυτόν αποτελεί πραγματική πρόκληση. Μέσα από τον κλάδο αυτόν μπορούμε να ασχοληθούμε με την επεξεργασία και την συντήρηση των προϊόντων της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής. Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων μπορεί πλέον να καινοτομήσει και να στοχεύσει σε ελληνικά προϊόντα εξαίρετης ποιότητας.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ! ! ! Τεχνολογική Σηµασία των Συστατικών. Ζάχαρη: Δεσμεύει το νερό και πήζει η μαρμελάδα και έτσι αυξάνετε η διατηρησιμότητα του προϊόντος. Λεμόνι: Χαμηλώνει το PH του προϊόντος, έτσι ώστε το προϊόν να συντηρείται μεγάλο χρονικό διάστημα Ο βρασμός σκοτώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και εξατμίζει το νερό. Το γέμισμα των συσκευασιών γίνετε με ζεστή μαρμέλαδα ώστε να αποστειρώνονται και οι συσκευασίες. ∆ΕΝ ΕΤΥΧΕ ... ΠΕΤΥΧΕ ! ! ! Οι µαθητές του τµήµατος Γεωπονίας, µε την καθοδήγηση του καθηγητή τους, κ. Μουτάφη Αναστάσιο έφτιαξαν και σας προτείνουν µια λαχταριστή µαρµελάδα!!! Συστατικά για 2 μεγάλα βάζα μαρμελάδας. 2 κιλά βερίκοκα (ούτε πολύ ώριμα, ούτε πολύ άγουρα). 1 κιλό (καστανή ζάχαρη). το χυμό ενός λεμονιού. Οδηγίες: Πλένουμε πολύ καλά τα βερίκοκα και βγάζουμε τα κουκούτσια τους. Tα κόβουμε κομματάκια με το μαχαίρι και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα πλατιά: μια στρώση βερίκοκα - μια στρώση ζάχαρη εναλλάξ. Αφήνουμε λίγο να ποτίσει η ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φώτιζα. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά, ώστε να μην κοχλάζει το μείγμα και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται. Ρίχνουμε το χυμό ενός λεμονιού και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει το μείγμα. Αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα ακόμη και δοκιμάζουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα, βγάζοντας λίγη με ένα κουτάλι σε πιατάκι να κρυώσει. Συνήθως φτάνουν 45 λεπτά για να πήξει η μαρμελάδα. Γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα τα αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε αεροστεγώς, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Προσοχή στα ζεστά βάζα! Δεν τα αφήνουμε πάνω σε καυτές επιφάνειες γιατί θα σπάσουν!

Κ

Ε


Ήθη και Έθιµα του τόπου µας. « ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ» Την Κυριακή το πρωί, στο κονάκι (σπίτι) της νύφης γινόταν ένα είδος έκθεσης της προίκας (πάια) και των δώρων της. Από την ποσότητα και το είδος της προίκας κρινόταν η νοικοκυροσύνη και της νύφης και της μάνας της. Μετά τα μάζευαν και τα έβαζαν σε σακιά να είναι έτοιμη η προίκα όταν θα έρθουν οι συμπέθεροι να πάρουν τη νύφη και αυτή. Μετά ακολουθούσε τραπέζι για τους συγγενείς. Τη νύφη τη στόλιζαν τα κορίτσια που ήταν στο κονάκι αποβραδίς και ταυτόχρονα τραγουδούσαν, ενώ τα παπούτσια της τα φορούσε ο αδερφός της. Φορούσε ένα φόρεμα (την επίσημη φορεσιά «αρμάτα»),κόκκινο συνήθως και σπανίως πράσινο ή μπλε. Στην πλάτη είχε ένα σταυρό από 2 βελονιές για το κακό το μάτι. Το πρόσωπό της καλυπτόταν από ένα αραχνοΰφαντο λευκό και κεντημένο μαντήλι (για να μη φανεί το πρόσωπό της όταν έρθουν οι συμπέθεροι) ενώ τα χέρια της καλύπτονταν κι εκείνα από ένα μαντήλι. Όταν ήταν έτοιμη, πια, έμπαιναν στην καλύβα οι συγγενείς για να τη δουν και να της ευχηθούν. Ευχόμενοι της έδιναν και χρήματα. Τα χρήματα αυτά τα μάζευε σε ένα ταγάρι ή μια άσπρη μαξιλαροθήκη μια «αδελφοποιτή» της νύφης [αδελφοποιτές λέγονται 2 κοπέλες, τις οποίες προόριζαν οι γονείς τους, (από την κοιλιά ακόμη) να παντρευτούν. Όταν, όμως, δεν γεννιόντουσαν αγόρι και κορίτσι, στη μεν περίπτωση των 2 κοριτσιών ονομάζονταν «αδελφοποιτές» (σουράτι), στη δε των αγοριών «βλάμηδες» (φουρτάτς)]. Έβγαιναν για λίγο στην αυλή, χόρευαν με τη νύφη και μετά έμπαιναν πάλι στην καλύβα και περίμεναν όλοι τους συμπέθερους. Στο κονάκι του γαμπρού, το πρωί της Κυριακής μαζεύονταν οι γυναίκες για να στολίσουν τις 3 κουλούρες (είδος ψωμιού). Η 1η ήταν του βλάμη (του καλύτερου φίλου του γαμπρού), η 2η του κουμπάρου και η 3η και πιο όμορφη της νύφης. Στη συνέχεια, με συνοδεία οργάνων και το φλάμπουρο μπροστά, πήγαιναν και έπαιρναν το βλάμη και τον κουμπάρο. Πήγαιναν στο κονάκι του γαμπρού και έτρωγαν κάτω από το «κουτάρο» (ξύλινο σκέπασμα, που κατασκεύαζαν οι άντρες την Τετάρτη πριν το γάμο). Μετά το φαγοπότι, καθόταν ο γαμπρός σε μια καρέκλα στην είσοδο του «κουτάρου» και τον ξύριζε ο κουμπάρος ή ένας μπαρμπέρης. Την ώρα εκείνη οι συγγενείς έριχναν κέρματα σ’ ένα μπακιρένιο δοχείο με νερό, μέσα στο οποίο είχε ο γαμπρός τα πόδια του. Όταν τελείωνε πια το ξύρισμα, τότε οι συγγενείς τον φιλούσαν, τον δώριζαν – ασήμωναν και του εύχονταν. Στη συνέχεια, πήγαινε στην καλύβα του και ντυνόταν. Φορούσε μπουραζάνα–παλαιότερα φουστανέλα. Στο γιλέκο του, στην πλάτη είχε κι αυτός σταυρό από 2 βελονιές, για να χτυπά το κακό μάτι, στην τσέπη του ένα κλειδί, για να κλειδώνει τα κακά στόματα και στο τσαρούχι του ένα νόμισμα. Όταν πια ετοιμαζόταν ο γαμπρός, προτού ξεκινήσουν, η μητέρα του γαμπρού έριχνε νερό, με ασημένιο μαστραπά, στην άκρη του σακακιού του παππού και στην ποδιά της γιαγιάς και ο γαμπρός έσκυβε να πιεί νερό, για να πάρει κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευχή των παππούδων του. Μετά, άφηνε η μητέρα του το μαστραπά στα πόδια του γαμπρού, του έβαζε ένα νόμισμα στο στόμα και αυτός έπρεπε με τη σειρά του να κλωτσήσει το μαστραπά με το δεξί του πόδι και να χυθεί το νερό μαζί με το νόμισμα. Αυτό όλο συμβόλιζε την αφθονία. Ο γαμπρός πήγαινε καβάλα σ’ ένα άλογο το οποίο φορούσε στην πλάτη μια κόκκινη κεντητή μπατανία. Ο βλάμης κρατούσε το φλάμπουρο (στολισμένο με πολύχρωμες μάλλινες φούντες, τα λεγόμενα «κιρίτσια») και όλοι οι συγγενείς προχωρούσαν τραγουδώντας.

Ο γαμπρός πήγαινε καβάλα σ’ ένα άλογο το οποίο φορούσε στην πλάτη μια κόκκινη κεντητή μπατανία. Ο βλάμης κρατούσε το φλάμπουρο (στολισμένο με πολύχρωμες μάλλινες φούντες, τα λεγόμενα «κιρίτσια») και όλοι οι συγγενείς προχωρούσαν τραγουδώντας. Καθώς πλησίαζαν, οι συμπέθεροι έριχναν τρεις πυροβολισμούς για να ενημερώσουν για την άφιξή τους το άλλο σόι κι εκείνοι με τη σειρά τους (συγγενείς της νύφης) ανταπέδιδαν, δείχνοντας έτσι ότι επιτρέπουν την είσοδό τους. Στη συνέχεια, όμως, οι συγγενείς της νύφης σχημάτιζαν τοίχος, με μπροστάρηδες τους γηραιότερους της οικογένειας, εμποδίζοντάς τους έτσι να περάσουν αν πρώτα δεν πληρώσουν ή δεν πιούν μια και κάτω το ποτό που τους κερνούν. Η μεριά της νύφης έριχνε μια κουλούρα στον αέρα, προς τους συμπέθερους που έμπαιναν και οι νέοι έτρεχαν να πιάσουν την κουλούρα, την οποία μοιράζονταν. Ένα αγόρι μικρό έπαιρνε από τον βλάμη τη σημαία και την τοποθετούσε στο ψηλότερο σημείο της καλύβας. Στη συνέχεια οι άντρες συγγενείς του γαμπρού – χωρίς τον ίδιο και τον βλάμη, οι οποίοι περίμεναν έξω – έμπαιναν ένας ένας στην καλύβα της νύφης. Εκείνη με καλυμμένο το πρόσωπο φιλούσε το χέρι των συμπέθερων κι εκείνοι με τη σειρά τους την κερνούσαν με νομίσματα. Βγαίνοντας από την καλύβα, τους κερνούσαν ούζο και μετά μαζί με το γαμπρό και το βλάμη κάθονταν κάτω από το «κουτάρο», όπου τους έστρωναν τραπέζι. Μετά αναλάμβαναν οι γυναίκες συγγενείς του γαμπρού – χωρίς τη μητέρα, όμως, η οποία και στον αρραβώνα και στο γάμο έμενε σπίτι – με πρώτη την αδερφή του. Μπαίνοντας, αντάλλαζαν κουλούρες, χαιρετούσαν και η αδερφή του γαμπρού έβγαζε από τη νύφη το πέπλο που φορούσε στο πρόσωπο και της φορούσε εκείνο που πήγαινε εκείνη. Συνήθως της φορούσαν και κάποιο κόσμημα…και φυσικά πάλι με τη συνοδεία τραγουδιών. Όταν τελείωναν και οι γυναίκες από την καλύβα της νύφης, πήγαιναν κι εκείνες στο «κουτάρο». Ο πατέρας του γαμπρού ζητούσε το σημάδι με το οποίο είχε αρραβωνιάσει τη νύφη του. Η μητέρα της νύφης έβαζε στην τάβλα, το σημάδι, τις καραμέλες – κουφέτα κι ένα μπουκάλι ούζο. Τότε, έβγαζαν και οι συγγενείς του γαμπρού, από το κεντητό δισάκι τους, τις δικές τους καραμέλες – κουφέτα, το μπουκάλι με το ούζο και την πλάτη του ψητού προβάτου. Έβαζαν σ’ ένα μπακιρένιο ταψί (σινί) τα κουφέτα και των δυο μαζί με το σημάδι. Στη συνέχεια, πρώτα ο πατέρας του γαμπρού κι έπειτα ο πατέρας της νύφης ακουμπούσαν το μαντήλι με το σημάδι στα μαλλιά τους κι έπιναν ούζο κι απ’ τα δυο μπουκάλια κι εύχονταν «να ζήσουν, ν’ ασπρίσουν σαν τα μαλλιά» και «να μας προκόψουν». Έπειτα, το σημάδι και τα δυο μπουκάλια περνούσαν από χέρι σε χέρι σε όλους όσους βρίσκονταν στο τραπέζι κι εύχονταν κι εκείνοι με τη σειρά τους. Μετά ξεκινούσε ο χορός. Ένας από τους συγγενείς της νύφης, συνήθως ο αδερφός ή θείος, οδηγούσε το γαμπρό και το βλάμη στην αυλή, όπου ξεκινούσαν το χορό. Πρώτος χόρευε ο αδερφός της νύφης, δεύτερος ο γαμπρός, στου οποίου το πέτο κρεμούσαν χρήματα και τρίτος ο βλάμης. Κατά τη διάρκεια του χορού, η μητέρα της νύφης τοποθετούσε λευκό μαντήλι στους ώμους του γαμπρού και του βλάμη για να ξεχωρίζουν. Μετά το χορό έφτανε η ώρα της αποχώρησης. Πρώτοι ξεκινούσαν ο γαμπρός και ο βλάμης και πίσω τους ακολουθούσαν οι συγγενείς του γαμπρού, οι οποίοι πλήρωναν για να πάρουν την προίκα της νύφης και τη φόρτωναν στα άλογα (πρώτα την έπαιρνα Κυριακή του γάμου την προίκα, αργότερα την Πέμπτη πριν το γάμο).


Ο κουμπάρος πλήρωνε το παιδί που κρατούσε το φλάμπουρο και το έπαιρνε πίσω, ενώ ο πεθερός πλήρωνε για να πάρει την κόκκινη φλοκάτη που κρεμόταν στην είσοδο της καλύβας της νύφης και άνηκε στην προίκα της. Τέλος ερχόταν η ώρα που η νύφη έβγαινε από την καλύβα της. Δεξιά και αριστερά της είχε τα αδέρφια της ή πολύ στενούς συγγενείς. Στην έξοδο, μπροστά στα πόδια της τοποθετούσαν ένα μπακιρένιο μαστραπά με νερό και ένα νόμισμα στο στόμα της. Η διαδικασία ήταν ίδια με αυτή του γαμπρού. Γυρνούσε μετά προς την είσοδο του σπιτιού, προσκυνούσε 3 φορές και χαιρετούσε τους συγγενείς της που την ξεπροβόδιζαν με τραγούδια. Στα μισά του δρόμου περίμεναν τη νύφη οι συγγενείς του γαμπρού. Ο πατέρας της, την ανέβαζε πάνω σ’ ένα άσπρο άλογο, το οποίο φορούσε μια κόκκινη ολοκέντητη μπατανία στην πλάτη του. Καθώς ανέβαινε στο άλογο, δεξιά και αριστερά κρατούσαν ανοιχτές φλοκάτες για να μη φανούν τα πόδια της. Την παρέδιδαν στο νέο της σόι και επέστρεφαν στο κονάκι τους. Ήταν ένα δύσκολος αποχαιρετισμός και για τους γονείς της αλλά περισσότερο για την ίδια τη νύφη. Τα γκέμια του αλόγου της τα έδεναν στο άλογο του πεθερού της που προπορευόταν, ενώ δίπλα της βάδιζε ο αδερφός ή θείος του γαμπρού. Κατά τη διάρκεια της πορείας αστειεύονταν και την πείραζαν, αλλά εκείνη έπρεπε να στέκεται σοβαρή και αμίλητη. Πρώτα έφτανε ο γαμπρός, ο οποίος δε γύριζε καθόλου να κοιτάξει τη νύφη σε όλη τη διαδρομή, για να μη μοιάσουν – όπως έλεγαν – τα παιδιά τους στο σόι της νύφης. Κατέβαιναν και οι δυο από τα άλογα και κατευθύνονταν προς το καλύβι που θα τελούταν το μυστήριο. Μπροστά τους προπορευόταν – κοιτάζοντάς τους – μια γυναίκα από το σόι του γαμπρού, η οποία ράντιζε με ούζο το δρόμο τους τραγουδώντας, ξορκίζοντας έτσι οποιοδήποτε κακό και όλα τα μάγια. Αφού τελείωνε το τραγούδι, έβγαιναν στην είσοδο της καλύβας οι γονείς του γαμπρού και δώριζαν στη νύφη κοσμήματα. Μετά έδινε η πεθερά στη νύφη ένα κομμάτι βούτυρο και η νύφη άλειφε στην είσοδο πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά κάνοντας το σχήμα του σταυρού και στη συνέχεια έτρωγαν εναλλάξ – νύφη και πεθερά – ένα λουκούμι. Μετά το καλωσόρισμα, άρχιζε η ¨εξέταση¨ της νύφης από την πεθερά, όσον αφορά τις πνευματικές και σωματικές της ικανότητες. Δηλ. στην αρχή η πεθερά λανάριζε μαλλί από το κεφάλι της νύφης με την ευχή να ασπρίσει και κατόπιν της έδινε να λαναρίσει κι εκείνη μαλλί, να γνέσει και να κάνει κουβάρι το νήμα. Η επόμενη δοκιμασία ήταν να βρει τη βελόνα που είχε ρίξει κάτω η πεθερά, αποδεικνύοντας έτσι την παρατηρητικότητά της. Δε δυσκολευόταν ιδιαίτερα, μιας που γνώριζε τις δοκιμασίες που επρόκειτο να περάσει από τη μητέρα της και ήταν προετοιμασμένη. Στη συνέχεια, έμπαινε το ζευγάρι στην καλύβα πατώντας πάνω σ’ ένα μάλλινο λευκό δίμιτο διάδρομο, βάζοντας στης νύφης τις μασχάλες δυο ψωμιά. Στη συνέχεια, όταν πια έμπαιναν στην καλύβα, η πεθερά έπαιρνε τη νύφη και την οδηγούσε στην εστία όπου και προσκυνούσε. Αυτό συμβόλιζε τη μόνιμη εγκατάσταση και το ρίζωμα της νύφης στο καινούργιο της σπίτι και αφού της έδιναν 3 αγοράκια να τα πάρει αγκαλιά, ξεκινούσε το μυστήριο στην καλύβα, το οποίο τελούσε κάποιος ιερέας από τις γύρω περιοχές. Λευκή φλοκάτη για τον πεθερό και τον κουμπάρο, κόκκινη φλοκάτη για τα αδέρφια του γαμπρού, υφαντές κάλτσες, μαξιλαροθήκες και πετσέτες για τους θείους και κεντητά ή υφαντά ταγάρια για τους ανύπαντρους συγγενείς.

Τα δώρα δεν τα μοίραζε η νύφη, αλλά ο βλάμης φωνάζοντας δυνατά το όνομα του καθενός και πετώντας από μακριά το δώρο του. Όταν έπαιρναν τα δώρα τους, τα ακουμπούσαν στα μαλλιά τους και εύχονταν «σνι κιρδισιάστε» δηλ. να προκόψουν. Αφού μοίραζαν και τα δώρα, άρχιζε επιτέλους το γλέντι. Πρώτος στο χορό ήταν ο κουμπάρος, δίπλα του η νύφη και ο γαμπρός και μετά όλοι οι συγγενείς. Μετά τον 1ο χορό που θεωρούταν του κουμπάρου, χόρευε η νύφη στην οποία δώριζαν (κρεμώντας) το σόι του γαμπρού χρήματα και στη συνέχεια χόρευε ο γαμπρός με το σόι του να τον ακολουθεί. Το γλέντι κρατούσε μέχρι τα ξημερώματα. Τη στιγμή που αποχωρούσε ο κουμπάρος, τον αποχαιρετούσαν με τραγούδια και μουσική. Οι νεόνυμφοι έφευγαν στο τέλος του γλεντιού και πήγαιναν σε καινούργια καλύβα, τη δική τους. Εκεί τους περίμενε το νυφικό κρεβάτι, στρώθηκε και στολίστηκε λίγες μέρες πριν με λουλούδια, καραμέλες, σταφίδες και κέρματα….και φυσικά όπως και σήμερα, κατά το στρώσιμο, έριξαν πάνω ένα αγοράκι, για να είναι αγόρι το πρώτο τους παιδί. ΠΗΓΗ ∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΟ: Μαρία Παλαιολόγου

Βλάχικα έθιμα, με μακραίωνες - μυκηναϊκές, ομηρικές, αρχαϊκές - «ρίζες», με κορυφαίο θέμα το βλάχικο γάμο, αναβιώνουν στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας. Κάθε χρόνο, μετά της 15 Αυγούστου, οι επισκέπτες παρακολουθούν «Το προξενιό της Βλαχοπούλας», (θεατρόμορφο σκετς), προσφέρεται δωρεάν, το μαγειρεμένο από Βλάχους, σε εβδομήντα παραδοσιακά καζάνια, βλάχικο γαμήλιο φαγητό (ντόπιο φρέσκο προβατίσιο κρέας με χοντρά μακαρόνια και πικάντικη σάλτσα), το οποίο συνοδεύετε με γλέντι. Ακολουθεί η αναπαράσταση του εθίμου «Σέμνου» (αρραβωνιάσματα) και μεταξύ των εθίμων που αναβιώνουν είναι οι χοροί της νύφης, του γαμπρού και του «νουνού» (κουμπάρου). Το έθιμο της «Κούπε» ή «Πουρίε» - περιφορά του κοφινιού από το γαμπρό και τον πατέρα του, όπου οι καλεσμένοι έριχναν χρήματα (στην προκειμένη περίπτωση ρίχνουν φάκελο με τις εντυπώσεις τους). Τέλος, το γλέντι των γερόντων - που λέγεται «κουτάρου» - στο οποίο οι καθισμένοι κυκλικά γέροι τραγουδούν ντόπια παραδοσιακά ηρωικά τραγούδια και τραγούδια της τάβλας. Μαθητής της Γ΄ ΤΑΞΗΣ Μαρίνος ∆ηµήτρης


Επίκαιρα θέµατα « ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ∆ΙΑΤΡΟΦΗ » Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των Επτά Χωρών. Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την "Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής". Η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή. Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κ.ά. Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο, ενώ πολύ σπανιότερα σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Βορειοευρωπαίους πάσχουν από καρκίνο εντέρου και στήθους ή καρδιακές παθήσεις. Το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια! Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής (η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ακόρεστων λιπαρών), προστατεύουν εκτός των άλλων, και το δέρμα από τα σημάδια του χρόνου, δηλαδή τις ρυτίδες. Και σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση (π.χ. περπάτημα, χορός, κλπ) το Μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή για μακροζωία, υγεία και ομορφιά. Τα χαρακτηριστικά της είναι τα εξής: Αφθονία τροφών φ υ τ ι κ ή ς προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά και όσπρια. Ε λ α ι ό λ α δ ο ως βασικό έλαιο, που αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπη και έλαια όπως βούτυρο, μαργαρίνη κτλ. Καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι. Κατανάλωση ψ α ρ ι ο ύ και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή). Αυγά το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα (να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται και αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα). Κατανάλωση ζάχαρης (που υπάρχει βέβαια στα γλυκά) σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή). "Κόκκινο" κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κτλ.) μόνο λίγες φορές το μήνα. Φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, κίνηση γενικότερα) στο επίπεδο που συντηρεί την αίσθηση καθημερινής υγείας και ευεξίας. Λογική κατανάλωση κρασιού (συνήθως με τα γεύματα 1-2 ποτηράκια του κρασιού) Τα βασικά της χαρακτηριστικά απεικονίζονται σχηματικά με την αντίστοιχη Διατροφική Πυραμίδα. Πρόκειται για μια γραφική αναπαράσταση των ποσοτήτων των διαφόρων συστατικών της δίαιτας με τη μορφή πυραμίδας.

Μεσογειακή ∆ιατροφή και Οφέλη Υγείας Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση πολύπλοκων ασθενειών, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις. Η Μεσογειακή Διατροφή, με τα άφθονα θρεπτικά της συστατικά, τη σωστή αναλογία γευμάτων και το άφθονο ελαιόλαδο δεν σταματά να αποτελεί πηγή κλινικών μελετών παρέμβασης (Intervention studies). Πρόσφατα αποτελέσματα από την ισπανική μελέτη PREDIMED, εξηγούν την αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης Μεσογειακής διατροφής για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, 418 μηδιαβητικοί εθελοντές, ηλικίας 55 έως 80 ετών, με περισσότερους από 2 παράγοντες κινδύνου για καρδιοαγγειακές παθήσεις, χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και παρακολουθήθηκαν για περίπου 4 χρόνια. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε Μεσογειακή διατροφή ενισχυμένη με παρθένο ελαιόλαδο (1 λίτρο την εβδομάδα), η δεύτερη ομάδα ακολούθησε Μεσογειακή διατροφή ενισχυμένη με ξηρούς καρπούς (30 γρ. ημερησίως) και η τρίτη ομάδα ακολούθησε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά (ομάδα ελέγχου). Μετά από περίπου 4 χρόνια παρακολούθησης (follow up) διαπιστώθηκε ότι όσο πιο πιστή ήταν η τήρηση της Μεσογειακής διατροφής τόσο μικρότερα ήταν τα κρούσματα διαβήτη τύπου 2 (σχέση αντιστρόφως ανάλογη). Επιπλέον, όταν τα αποτελέσματα των ομάδων μεσογειακής διατροφής συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα της ομάδας ελέγχου (control group) διαπιστώθηκε μείωση στα κρούσματα διαβήτη της τάξεως του 52%. Η μελέτη αυτή που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care καταλήγει ότι η Μεσογειακή διατροφή, χωρίς περιορισμό θερμίδων, φαίνεται να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.


Οι έρευνες γύρω από τη Μεσογειακή διατροφή όμως δεν σταματούν εδώ. Σε μια άλλη ευρωπαϊκή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη (EUROLIVE) οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, βασικού συστατικού της μεσογειακής διατροφής, προωθούν τη δημιουργία αντισωμάτων (OLABS) ενάντια στην οξειδωμένη μορφή της ¨κακής¨ χοληστερόλης (oxidized LDL) και ότι η δημιουργία αυτή ενισχύεται όταν η οξείδωση των λιπιδίων στον οργανισμό μας (lipid oxidative damage) είναι αυξημένη. Η οξειδωμένη αυτή μορφή της κακής χοληστερόλης (oxidized LDL) αποτελεί μόριο με ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στη δημιουργία της αθηροσκλήρωσης. Σε αντίθεση, η δημιουργία αντισωμάτων (OLAB) από τον οργανισμό μας, κατά αυτής της οξειδωμένης μορφής φαίνεται να δρα προστατευτικά. Στην παραπάνω μελέτη συμμετείχαν 200 υγιείς Ευρωπαίοι άντρες, οι οποίοι κατανάλωσαν ελαιόλαδο με υψηλό, μεσαίο και χαμηλό ποσοστό φαινολικών συστατικών για τη διάρκεια τριών εβδομάδων. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι α) η συγκέντρωση των OLAB στο πλάσμα του αίματος των εθελοντών ήταν αντιστρόφως ανάλογη με την οξειδωμένη LDL (p<0.001), β) όσο μεγαλύτερο ήταν το φαινολικό περιεχόμενο του ελαιόλαδου που κατανάλωναν, τόσο μεγαλύτερη ήταν η παραγωγή αντισωμάτων OLAB (p<0.023). Οι παραπάνω μελέτες έρχονται να προστεθούν στα ήδη διαπιστωμένα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και να μας υπενθυμίσουν την πολύτιμη αξία της στην υγεία και ευεξία μας. Πολιτιστική κληρονοµιά Το 2010, η ΟΥΝΕΣΚΟ συμπεριέλαβε την Μεσογειακή Διατροφή στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν από κοινού οι χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Μαρόκο.

Μαθήτρια: Μπαρλίκα Χριστίνα Γ΄ τάξης του τοµέα Γεωπονίας.


∆ΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ∆ΗΛΩΣΕΩΝ 1. Ηµέρα « Κατά των Ατυχηµάτων-Μέτρα Ασφάλειας». 2. Ηµέρα « Κατά της Σχολικής Βίας». 3. Ηµέρα « Κατά του Καπνίσµατος». 4. Ηµέρα « ∆ασοπονίας και Περιβάλλοντος».

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΟΤΑΝ... οι µαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ ΑΓΡΙΝΙΟΥ αναλαµβάνουν πρωτοβουλίες, συνεργάζονται, φαντάζονται, συνθέτουν, τραγουδάνε, ζωγραφίζουν, δείχνουν έµπρακτα την αγάπη τους...

ΤΟΤΕ... •

« Εθελοντική Αιµοδοσία » 15 Νοεµβρίου 2011.

« Προσφορά Αγάπης » 23 ∆εκεµβρίου 2012.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή 23 ∆εκεµβρίου 2012.

Γιορτή 25η Μαρτίου.

• Συµµετοχή σε διοργανώσεις του Υπουργείου Παιδείας: α) « Σχολικά Πρωταθλήµατα », β) « Βουλή των Ελλήνων ».

Αναλυτικά:


ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ « ΚΑΤΑ ΤΩΝ

ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ-ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ »

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο πια δυστυχώς να γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες τροχαίων ατυχημάτων, θανατηφόρων τις πιο πολλές φορές. Πάντα όμως η συγκίνηση και η λύπη είναι ίδια είτε είναι γνωστός μας ή άγνωστος. Κώδικας οδικής κυκλοφορίας υπάρχει και είναι γνωστός και όλοι λένε ότι όταν τηρείται όλα μπορούν ν΄ αποφευχθούν. Έτσι, το 1ο ΕΠΑ.Λ Αγρινίου σε συνεργασία με το Σ.Ε.Κ. Αγρινίου στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του «Ευαισθητοποίηση των Μαθητών» διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Ημέρα Κατά των Ατυχημάτων - Μέτρα Ασφάλειας». Πρόληψη κατά των ατυχημάτων προκειμένου οι μαθητές μας, που σε λίγο θα είναι οι μελλοντικοί οδηγοί να συνειδητοποιήσουν την αξία της ζωής και να οδηγούν προσεκτικά και με μέτρο, τηρώντας τον κώδικα και δίνοντας το παράδειγμα και στους άλλους οδηγούς. Σκοπός του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν είναι ούτε να τιμωρήσει τους οδηγούς ούτε να μοιράσει πρόστιμα. Ο Κ.Ο.Κ. προστατεύει τη ζωή όλων μας. Είναι δική μας ευθύνη να το συνειδητοποιήσουμε και να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη. Το κεντρικό σκεπτικό του νέου Κ.Ο.Κ. είναι να αποτραπούν οι παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Έτσι, παραβάσεις όπως: 1. η υπερβολική ταχύτητα, 2. η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών, 3. η μη χρήση προστατευτικής ζώνης και κράνους , 4. η μη παραχώρηση προτεραιότητας, 5. η παραβίαση φωτεινού σηματοδότη, αντιμετωπίζονται πολύ αυστηρά. Περίπου 1.600 συνάνθρωποι μας χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο κάθε χρόνο. Πάνω από 20.000 τραυματίζονται και πολλοί από αυτούς μένουν μόνιμα ανάπηροι. Τα οδικά ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 18-24 ετών. Η πιθανότητα εμπλοκής σε ατυχήματα όταν κρατάς και μιλάς στο κινητό είναι η ίδια με την πιθανότητα εμπλοκής όταν οδηγείς μεθυσμένος. Έρευνες σε οδηγούς φορτηγών κατέδειξαν ότι τα πιο επικίνδυνα ατυχήματα συνέβησαν εντός μισής ώρας από μεγάλα γεύματα. Τα πιο πολλά ατυχήματα στις πόλεις συμβαίνουν στις διασταυρώσεις. Σχεδόν τα μισά από αυτά οφείλονται σε παραβάσεις του ερυθρού σηματοδότη και του STOP. Πάρα πολλά ατυχήματα με πεζούς γίνονται πολύ λίγα μέτρα μακριά από τις διαβάσεις. Και οι πεζοί τιμωρούνται όταν παραβιάζουν τον ΚΟΚ. Κάτι πρέπει να κάνουµε γι΄ αυτό. ΕΜΕΙΣ, ΕΣΕΙΣ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Σηµασία έχει να αποφύγουµε το ατύχηµα και να προστατέψουµε τη ζωή µας και των άλλων.


ΗΜΕΡΑ « ΚΑΤΑ ΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ » ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1ο ΕΠΑ.Λ ΑΓΡΙΝΙΟΥ - 1o ΣΕΚ ΑΓΡΙΝΙΟΥ στις 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Η βία λαμβάνει ποικίλες μορφές και δεν υπάρχει ένας καθολικός ορισμός της. Συνήθως ως βία ορίζεται η χρήση της φυσικής δύναμης ή της πίεσης - απειλής εναντίον ενός μεμονωμένου ατόμου ή κατά μιας ομάδας που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, στον τραυματισμό ή στη γένεση ψυχολογικών διαταραχών (World Health Organization, 1999, p.2). Έτσι, το 1ο ΕΠΑ.Λ Αγρινίου σε συνεργασία με το Σ.Ε.Κ. Αγρινίου στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του «Ευαισθητοποίηση των Μαθητών» διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: Ημέρα «Κατά της Σχολικής Βίας». Εισηγήτρια ήταν η κ. Συρόκου Ελένη - Διευθύντρια του Σ.Ε.Κ. Αγρίνιου. Οι λόγοι που οδηγούν στην άσκηση βίας είναι πολλοί και διαφέρουν ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ατόμων, την ιστορική συγκυρία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό. Στους εκλυτικούς παράγοντες περιλαμβάνονται τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, η ελλιπής καλλιέργεια, οι καθ’ έξιν βίαιες συμπεριφορές που ενισχύονται από το περιβάλλον, η φαντασίωση της βίας, οι ελλιπώς αναπτυγμένες επικοινωνιακές ικανότητες, η ανεπαρκής γονική υποστήριξη και επιρροή, οι άδικες τιμωρίες και η κακοποίηση των παιδιών, η φτώχεια, ο υπερπληθυσμός και ο συνωστισμός, η επιρροή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και οι κοινωνικές νόρμες. Η σχολική βία εμφανίζεται κυρίως, με τη μορφή του σχολικού εκφοβισμού (bullying), ο οποίος περιλαμβάνει τη λεκτική, τη σωματική, την ψυχολογική, τη σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και το βανδαλισμό. Αποτελεί εσκεμμένη πράξη, που αποσκοπεί στην πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου και στην υποταγή του θύματος. Οι έρευνες για τον σχολικό εκφοβισμό στην Ελλάδα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, αλλά τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα θύματά του ανέρχονται στο 14,7% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας, ενώ το 6% των μαθητών αυτοπροσδιορίζονται ως θύτες. Αυτά τα ποσοστά δείχνουν, σε σχέση με τη διεθνή εμπειρία, ότι οι Έλληνες μαθητές έχουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, το ποσοστό των μαθητών που δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα σχολικής βίας πλησιάζει το 30%. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 63% των μαθητών του Δημοτικού, το 51% του Γυμνασίου και το 36% του Λυκείου στην Ελλάδα δηλώνουν ότι υπάρχουν συμμαθητές τους, που τους συμπεριφέρονται ή έχουν συμπεριφερθεί άσχημα. Αντίστοιχα, οι μαθητές Γυμνασίου που δήλωσαν ότι έχουν πέσει θύματα βίας, ανέφεραν σε ποσοστό 43% ότι τους έχουν κοροϊδέψει ή βρίσει, σε ποσοστό 13% ότι τους έχουν απειλήσει συμμαθητές τους και σε ποσοστό 17% ότι τους έχουν χτυπήσει. Τα ποσοστά στο Λύκειο δεν είναι τόσο υψηλά, αλλά δεν απουσιάζουν. Έτσι, από τους μαθητές που δήλωσαν ότι έχουν πέσει θύματα βίας, το 28% ανέφερε ότι κάποιος συμμαθητής τους έχει βρίσει, το 5% ότι έχει απειληθεί και το 3% ότι κάποιος συμμαθητής τους έχει χτυπήσει. Η αναλογία αγοριών-κοριτσιών που ασκούν βία σε συμμαθητές τους είναι 3 προς 1 (τρία αγόρια προς 1 κορίτσι). Τα αγόρια προτιμούν τη σωματική βία (ξυλοδαρμό) ενώ τα κορίτσια τη λεκτική (βρισιές, ταπεινωτικά σχόλια για τον άλλο κτλ).


ΗΜΕΡΑ « ΚΑΤΑ ΤΟΥ

ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ »

Το 1o ΕΠΑ.Λ ΑΓΡΙΝΙΟΥ στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, «ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ» πραγματοποίησε στις 14 Μαρτίου 2012 ημερίδα κατά του καπνίσματος με σύνθημα: «ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΧΩΡΙΣ...ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ».

∆ΗΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

 Το κάπνισµα εξαπλώθηκε γρήγορα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

 Χρησιµοποιήθηκε για µεγάλο διάστηµα στην Ιατρική.

 Ο καπνός κατάγεται από την Αµερική Η χρήση του, ήταν γνωστή 500 χρόνια πριν από την ανακάλυψη της Αµερικής. Ο καπνός και πληθυντικός τα καπνά είναι είδος του φυτού «Νικοτιανή». Οφείλει το όνοµα, στον Γάλλο πρεσβευτή Ιωάννη Νικότ (Nicot), που το εισήγαγε και το διέδωσε στη Γαλλία το 1560. Στα µέσα του ΙΖ' (17ου) αιώνα ήταν γενικά διαδεδοµένος στη ∆ύση.

Ο Καπνός του τσιγάρου διακρίνεται στο κύριο ρεύµα που εισπνέεται µέσω του φίλτρου και στον καπνό που εκλύεται από την καύση του.

Περιέχει περίπου 4.000 χηµικές ουσίες, 60 από αυτές είναι γνωστές ως καρκινογόνες. Οι πιο σηµαντικές βλαβερές ουσίες του καπνού, είναι: Μονοξείδιο του άνθρακα - Προκαλεί βλάβες στα αγγεία. Ερεθιστικές ουσίες - Προκαλεί τον βήχα των καπνιστών. Όταν ανάβει ένα τσιγάρο, η νικοτίνη που εισπνέεται απορροφάτε πολύ γρήγορα φθάνοντας στον εγκέφαλο σε 7 έως 10 δευτερόλεπτα.

 Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν Περιορισµοί για την πώληση τσιγάρων σε παιδιά κάτω των 16 ετών. Το 80% των καπνιστών αρχίζουν το κάπνισµα από έφηβοι.

 Μέχρι τo τέλος του 2ου Παγκοσµίου Πολέµου το κάπνισµα δεν αποτελούσε µία µαζική συνήθεια. Αρχικά, δεν είχαν αποδειχθεί οι κίνδυνοι του καπνίσµατος. Το κάπνισµα ήταν στη χώρα µας µέχρι τις αρχές του 1960 µια συνήθεια των ανδρών που άρχιζαν συνήθως όταν πήγαιναν στο στρατό. Στην Ελλάδα, σύµφωνα µε στοιχεία του 2001, περίπου το 51% των ανδρών και 39% των γυναικών καπνίζουν τσιγάρο.

 Ο καπνός είναι ένα Νόµιµα ∆ιαθέσιµο καταναλωτικό προϊόν που σκοτώνει τον άνθρωπο που το καταναλώνει. Μία ολόκληρη Ελληνική Πόλη 20.000 κατοίκων χάνεται κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται µε το τσιγάρο και 13.332 θάνατοι, σύµφωνα µε µελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2000. Το 40% των καπνιστών πεθαίνει πριν πάρει σύνταξη.

Σύµφωνα µε έρευνα σε µαθητές το 2008 : ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

 το 57% έχουν καπνίσει τουλάχιστον µία φορά το 32,7% περιστασιακά και

 Ισχαιµική καρδιοπάθεια. Καρκίνος του πνεύµονα Βλάβη των εγκεφαλικών αγγείων. Αγγειοπάθεια των κάτω άκρων. Καρκίνος του λάρυγγα, του φάρυγγα, του οισοφάγου, της στοµατικής κοιλότητας και της ουροδόχου κύστης. Χρόνια βρογχίτιδα, πνευµονικό εµφύσηµα, βρογχικό άσθµα, πρωινό βήχα. Μείωση της φυσικής άµυνας του οργανισµού. Απώλεια της αίσθησης της γεύσης και της όσφρησης.

 το 20,8% των µαθητών, καπνίζουν συστηµατικά. Τα κορίτσια υπερτερούν των αγοριών στο περιστασιακό κάπνισµα (34,7% και 30,5% αντίστοιχα) και τα αγόρια στο συστηµατικό κάπνισµα (21,9% και 19,7% αντίστοιχα). Οι µαθητές 17 έως 18 ετών, καπνίζουν συστηµατικά σε ποσοστό πενταπλάσιο από τους µαθητές 13 έως 14 ετών. 1 στους 4 µαθητές καπνιστές δήλωσε ότι είχε καπνίσει για πρώτη φορά σε ηλικία µικρότερη των 10 ετών. Andersson et al. 2007). Πηγή: Εθνικό Σχέδιο ∆ράσης για το Κάπνισµα 2008-2012 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2008

       

ΑΚΕΤΟΝΗ (Ασετόν) Ξεβαφτικό Νυχιών ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ Ξύδι ΑΜΜΩΝΙΑ Υγρά καθαρισµού ΑΡΣΕΝΙΚΟ ∆ΗΛΗΤΗΡΙΟ ζιζανιοκτόνο ΒΕΝΖΟΛΙΟ Ατµοί πετρελαίου ΚΑ∆ΜΙΟ Μπαταρίες, ατµοί τήξης ΜΟΝΟΞΕΙ∆ΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ Εκποµπές καυσαερίων ΠΟΛΩΝΙΟ - 210 Ραδιενεργό κατάλοιπο ΠΙΣΣΕΣ Επίστρωση επιφάνειας δρόµων ΜΟΛΥΒ∆ΟΣ Μπαταρίες, ατµοί πετρελαίου ΜΕΘΑΝΟΛΗ Καύσιµο πυραύλων ΝΙΚΟΤΙΝΗ Εντοµοκτόνο ΝΙΤΡΙΚΟ ΟΞΥ Εκποµπές από ηλεκτρικούς σταθµούς ΡΑ∆ΟΝΙΟ Ραδιενεργό αέριο κ.α.

Τα χρήµατα που ξοδεύει ένας συνηθισµένος καπνιστής είναι περίπου: ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΕΝΟΣ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ :

 3,70 ευρώ x 30 ηµέρες = 111 ευρώ το µήνα 111 ευρώ x 12 µήνες = 1332 ευρώ το χρόνο 1,332 ευρώ x 10 χρόνια = 13,320 ευρώ τη δεκαετία ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ∆ΥΟ ΠΑΚΕΤΩΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ:

 7,40 ευρώ x 30 ηµέρες = 222 ευρώ το µήνα 222 ευρώ x 12 µήνες = 2,664 ευρώ το χρόνο 2,664 ευρώ x 10 χρόνια =26,640 ευρώ τη δεκαετία Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι τιµές των τσιγάρων αυξάνουν συνεχώς και κατά συνέπεια το έξοδο κάθε καπνιστού.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΣΑΚΙ ΟΜΩΣ ... ∆ΕΝ ΠΛΕΝΕΤΑΙ...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΣΑΚΙ ΑΝ ΠΛΥΘΕΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΩΣ...

ΕΤΣΙ


Ορισμός Καπνίσματος: Είναι το κάπνισμα των φύλλων του καπνού, συνηθίζονταν από τους Ινδούς της Αμερικής πριν από τις Ευρωπαϊκές εξερευνήσεις. Αυτούς είδαν να καπνίζουν οι ναύτες του Κολόμβου στο πρώτο ταξίδι τους. Το κάπνισμα είναι βλαβερό εξαιτίας της νικοτίνης που περιέχει ο καπνός, η οποία είναι αλκαλοειδές υγρό πολύ τοξικό. Η νικοτίνη είναι μία δραστική ουσία που περιέχεται στον καπνό των τσιγάρων ή των πούρων. Η ουσία αυτή προκαλεί εθισμό ανάλογο με εκείνον της κοκαΐνης. Η νικοτίνη επηρεάζει τους υποδοχείς των νευρικών κυττάρων και κατ' επέκταση τη λειτουργία του νευρικού και αναπνευστικού συστήματος τους. Μία και μόνο σταγόνα νικοτίνης μπορεί να θανατώσει ένα σκύλο μετρίου μεγέθους!!! Συνέπειες Καπνίσματος: Το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση παθήσεων, όπως οι καρκίνοι, οι καρδιοπάθειες και το εμφύσημα. Το κάπνισμα είναι η πλέον σημαντική προλήψιμη, παράμετρος, προκλήσεως θανάτου στη σύγχρονη κοινωνία. Στην πληθώρα των παθήσεων λόγω καπνίσματος έρχεται να προστεθεί τώρα η δυναμική σχέση του με την κατάθλιψη. Επίσης έχουν αναφερθεί και πολλές άλλες επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία που αφορούν ποικίλες διαταραχές καθώς και άλλες έμμεσες επιπτώσεις, όπως είναι η πρόκληση ατυχημάτων, κυρίως πυρκαγιών. Το κάπνισμα θεωρείται, σήμερα ως ο σπουδαιότερος καρκινογόνος παράγοντας, δεδομένου ότι ενοχοποιείται για το 30-40% των θανάτων από καρκίνο. Αν στον αριθμό αυτό προσθέσουμε και τον αριθμό των θανάτων από καρδιαγγειακές και πνευμονολογικές παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα, θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως το σπουδαιότερο αίτιο για προβλήματα υγείας στην εποχή μας. Εκτός όμως απ' αυτά το κάπνισμα προκαλεί διάφορα είδη καρκίνων όπως: • Πνεύμονα • Στοματικής κοιλότητας • Δέρματος • Ουροδόχου κύστεος • Λάρυγγα-Φάρυγγα-Οισοφάγου • Παγκρέατος • Ήπατος Και συσχετίζεται ίσως με καρκίνο: • Στομάχου • Νεφρού • Τραχήλου μήτρας. Επίσης προκαλεί και κάποια συμπτώματα, τα οποία οι περισσότεροι καπνιστές δεν έχουν αντιληφθεί ότι προέρχονται από εκεί. Μερικά απ' αυτά είναι ότι: 1. Κουράζονται ευκολότερα 2. Νυστάζουν ευκολότερα 3. Αρρωσταίνουν ευκολότερα και πιο πολλές φορές από έναν μη καπνιστή 4. Παρουσιάζουν καρδιακά & αναπνευστικά προβλήματα 5. Έχουν βήχα (ο γνωστός τσιγαρόβηχας) 6. Πολλές φορές τάση για εμετό και αναγούλα 7. Τέλος έχουν δέρμα ζαρωμένο και κίτρινα δόντια. Διαφορές στις αντιδράσεις του καπνίσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σε σχέση και βασιζόμενοι στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Έρευνας για την Νικοτίνη και τον Καπνό, έγινε μια εργασία σχετικά με τις διαφορές που υφίστανται μεταξύ των δύο φύλλων σε ότι αφορά την καπνιστική συνήθεια. Αναλυτικότερα: Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες σ' ότι αφορά τις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων καπνού και τις απαγορεύσεις καπνίσματος σε

δημόσιους χώρους, απ' ότι οι άνδρες. Οι τελευταίοι φαίνεται να είναι πιο ελπιδοφόροι στις εκπαιδευτικές αντικαπνιστικές εκστρατείες απ΄ ότι οι γυναίκες. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι και στα δύο φύλλα οι καπνιστές ήταν πιο πολλοί στις ηλικίες άνω των 40 ετών, σ΄ αυτούς με χαμηλή μόρφωση και στους διαζευγμένους ή μοναχικούς. Με την εισαγωγή του καπνού στην Ευρώπη τον 16ο αι. οι γυναίκες σπάνια κάπνιζαν μέχρι που έγιναν διαθέσιμα τα τσιγάρα στις αρχές του 20ου αι. Το κάπνισμα το είδαν, ως το πιο σκαμπρόζικο και τολμηρό απ΄ τα " καινούρια πράγματα" της δεκαετίας του 1920. Οι γυναίκες όλο και περισσότερο άρχισαν να καπνίζουν, ανταποκρινόμενες στην ανεξάρτητη, σαγηνευτική και σέξι εικόνα του καπνίσματος. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καταγραφεί τα τελευταία 25 χρόνια μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των γυναικών που καπνίζουν. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Dorothy Hatsukami στο ετήσιο συνέδριο της εταιρίας έρευνας για τη νικοτίνη και τον καπνό στην Αμερική, η διακοπή του καπνίσματος είναι πιο δύσκολη στις γυναίκες απ' ότι στους άνδρες. Μέσα από την ίδια μελέτη-έρευνα αλλά κι από έρευνες άλλων ερευνητών έδειξαν ότι οι γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερες νικοτίνης, όταν χρησιμοποιούν σκευάσματα υποκατάστασης του καπνίσματος (όπως οι τσίκλες νικοτίνης-αυτοκόλλητα) για να σταματήσουν το κάπνισμα. Επίσης έδειξαν ότι για τις καπνιστικές συνήθειες των γυναικών παίζουν μεγάλο ρόλο οι συναισθηματικοί παράγοντες. Οι έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες συχνότερα απ΄ ότι οι άνδρες καταφεύγουν στην επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματα που τους δημιουργούν οι καταστάσεις της ατομικής και κοινωνικής ζωής τους. Επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που φαίνεται να δυσκολεύει τη διακοπή του καπνίσματος στις γυναίκες είναι ο φόβος των παραπάνω κιλών. Η πιθανότητα δηλ. να παχύνουν μετά τη διακοπή του καπνίσματος αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντικίνητρο και πολλές γυναίκες προτιμούν να υποστούν τις ανθυγιεινές συνέπειες του καπνίσματος, παρά να αυξηθεί το σωματικό τους βάρος. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το κάπνισμα λοιπόν είναι ένας επικίνδυνος παράγοντας για την υγεία μας. Είτε είμαστε καπνιστές είτε όχι. Εμείς ως ομάδα προτείνουμε και προτρέπουμε όλους τους καπνιστές για μια προσπάθεια απεξάρτησής του.

ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΠΙΑΝΟΥΝ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΦΑΚΑ ...

Κ

ΟΡΟΙ∆Ο ...

∆ΙΕΚ∆ΙΚΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ

Η ∆ΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΟΥ

Μαθήτριες: Βελή Αρετή- Μοναστήρα Κων/να-Σάλτη Μαρία


ΗΜΕΡΑ «

∆ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ »

Με μεγάλη χαρά οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας ανταποκριθήκαν στο κάλεσμα του Διευθυντή κ. Ευθυμίου Στούμπου του 19ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου στις 21 Μαρτίου του 2012 καθώς και του Διευθυντή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου κ. Κωνσταντίνου Καντάνη στις 30 Μαρτίου 2012, για δεντροφύτευση στο προαύλιο χώρο του σχολείου τους. Έτσι οι μαθητές υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή κ. Φαφλιώρα, δεντροφύτευσαν και έδειξαν στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων την διαδικασία του φυτέματος.

Μας ευχαρίστησαν... «Δεχθείτε, παρακαλούμε, τις θερμές ευχαριστίες μας για την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημα μας για δεντροφύτευση του προαύλιου χώρου του Σχολείου μας, αλλά και για την εθελοντική προσφορά εργασίας, τόσο από τους μαθητές του Τμήματος Γεωπονίας του Σχολείου σας, όσο και από τον καθηγητή τους, τον κ. Αντ. Φαφλιώρα. Οι μαθητές μας, όπως και εσείς διαπιστώσατε, χάρηκαν την όλη διαδικασία και αποκόμισαν εμπειρία ζωής. Συνεχίζουν δε, να φροντίζουν τα δεντράκια (στήριξη, πότισμα, κλπ). Ευχόμαστε στους μαθητές σας, καλή πρόοδο στον ευαίσθητο και αειφόρο τομέα του περιβάλλοντος που επέλεξαν. Οφείλουμε τέλος να ευχαριστήσουμε τον κ. Κ. Νάκο, σχολικό Σύμβουλο Μαθηματικών, ο οποίος είχε την ιδέα της συνεργασίας με το Σχολείο σας, ιδέα η οποία αποδείχθηκε πολύτιμη και ουσιαστική για την ενασχόληση των μικρών μαθητών μας και την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα περιβαλλοντικά». Με εκτίμηση Ο Διευθυντής του 16ου Δημοτικού Σχολείου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΚΑΝΤΑΝΗΣ

«Η ημέρα της δασοπονίας γιορτάστηκε με έργα και όχι με λόγια! Οι σπουδαστές του τμήματος Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Αγρινίου συνεργάστηκαν με το 19ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου και η ξερή αυλή μας… άνθισε! Τους ευχαριστούμε για τη δεντροφύτευση στο προαύλιο του Σχολείου μας και ευχόμαστε κάθε καλό στη ζωή τους». Με εκτίμηση Ο Διευθυντής του 19ου Δημοτικού Σχολείου ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ 1. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟ∆ΟΣΙΑ Οι μαθητές αλλά και οι καθηγητές του 1ο ΕΠΑ.Λ Αγρινίου στις 15 Νοεμβρίου 2011 και στις 11 Μαΐου 2012 συμμετείχαν στην «Εθελοντική Αιμοδοσία» και για μια ακόμη φορά έδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους για τον συνάνθρωπο τους. Έδωσαν ζωή και ελπίδα με μια σταγόνα αίμα. Υπεύθυνος καθηγητής: Κατεφίδης Αλέξιος

«Έλα και εσύ »!!! « ∆ώσε ζωή σε µια καρδιά που έχει ανάγκη»

2.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΓΑΠΗΣ

Στις 23 Δεκεμβρίου του 2012, ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ κ. Παπούτσης, μαζί με ομάδα μαθητών παρέδωσαν στην κα. Σερπάνου Μαργαρίτα Αντιδήμαρχο Αγρινίου, τρόφιμα για το «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΩΠΩΛΕΙΟ» της πόλης μας, δείχνοντας έτσι την αγάπη τους προς τους συνανθρώπους τους και κάνοντας πράξη το μήνυμα των Χριστουγέννων.


3.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

η

23 ∆εκεµβρίου 2012

Μέσα σε ευχάριστο κλίμα και άκρως γιορτινό το σχολείο μας, λίγο πριν κλείσει για Χριστουγεννιάτικες διακοπές, έδωσε μια διαφορετική νότα στο χώρο και στους μαθητές διοργανώνοντας κάποιες εκπλήξεις με την παρότρυνση και οργάνωση των υπεύθυνων για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις καθηγητριών κυρίας Παπατριανταφύλλου Χριστίνας και κυρίας Μόσχου Βασιλικής. Οι ίδιοι οι μαθητές έφτιαξαν και προσέφεραν γιορτινά εδέσματα, τραγούδησαν Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Μουσικές συνθέσεις των μαθητών Γαρδικιώτη Γ. και Βασιλείου Γ. του τμήματος Β΄ Ηλεκτρολόγων, άκουσαν όλοι με ενθουσιασμό και τους καταχειροκρότησαν.

4.

ΓΙΟΡΤΗ 25

η

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012.

Ξεχωριστή ήταν για το σχολείο μας η γιορτή της 25η Μαρτίου, όπου η ομάδα παραδοσιακών χορών παρουσίασε χορούς απ΄ όλη την Ελλάδα και καταχειροκροτήθηκε από μαθητές και καθηγητές. Τους χορούς δίδαξε η κα. Μαγουλιάνου Ελένη. Επίσης η ίδια ομάδα το πρωί της 25ης Μαρτίου παρέλασε στην πόλη του Αγρινίου με παραδοσιακές στολές και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμπολίτες μας. Τους μαθητές συνόδευσε ο κ. Παπαθανασόπουλος Αθανάσιος, γυμναστής του σχολείου μας.

Όταν το 1

ο

ΕΠΑ.Λ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

διαβάζει λογοτεχνία . . . « Οι Μοιραίοι», του Κώστα Βάρναλη είναι ένα από τα ποιήματα που διδαχτήκαμε στην Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ. «Οι Μοιραίοι» του ποιήματος είναι οι απόκληροι της ζωής που δεν μπορούν να βρουν την αιτία της εξαθλίωσής τους (οι υπάρχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, αδικία, κοινωνική ανισότητα, καταπίεση, εκμετάλλευση) και δέχονται μοιρολατρικά την κατάσταση αυτή περιμένοντας μόνο κάποιο θαύμα για ν΄ αλλάξει τη ζωή τους. Έτσι κάθε βράδυ μαζεύονται και πίνουν σε μια υπόγεια ταβέρνα. « Ἔτσι, στὴν σκοτεινὴ ταβέρνα πίνουμε πάντα μας σκυφτοί, σὰν τὰ σκουλήκια κάθε φτέρνα ὅπου μᾶς εὕρει, μᾶς πατεῖ: δειλοί, μοιραῖοι κι ἄβουλοι ἀντάμα! προσμένουμε, ἴσως, κάποιο θάμα!»


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ∆ΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙ∆ΕΙΑΣ ∆ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Υ.Π.∆.Β.Μ.Θ. α)

ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

«Ο Αθλητισµός είναι Πολιτισµός» Η ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου μας, τα 3 τελευταία χρόνια συμμετέχει στο Σχολικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου με πολύ καλές επιδόσεις: Έτσι το 2009-2010 και 2010-2011 έφτασε μέχρι τον τελικό του ομίλου Αγρινίου. Κατά την φετινή χρονιά 2011-2012 και ενώ κέρδισε 3-0 το ΓΕΛ Εμπεσού, 4-1 το ΓΕΛ Ματαράγκας, έχασε 3-2 από το 4ο ΓΕΛ χάνοντας την ευκαιρία να φτάσει στον τελικό. Σημαντικό είναι ότι οι μαθητές με την παρότρυνση των γυμναστών τους κ. Παπαθανασόπουλο Αθανασίου. και κ. Παπαθανασίου Βασίλη, συμμετέχουν σε όλα τα αγωνίσματα, γυμνάζονται, μαθαίνουν να χάνουν και να κερδίζουν και μυούνται έτσι στο αθλητικό ιδεώδες που τόσο έχει ανάγκη ο αθλητισμός στις μέρες μας. Αξιόλογες επιτυχίες σημείωσαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ και στο Σχολικό Πρωτάθλημα Στίβου, το 2009-2010: Δημητρίου Δημήτρης, πρώτευσε στο νομό στα 200 μ., Πετρόπουλος Κώστας 1ος και Χριστόπουλος Γιώργος 2ος στη σφύρα.

Το 2010-2011 ο Ασβεστόπουλος Νίκος, κατάφερε 2η νίκη στα 200μ. στη Δυτική Ελλάδα ενώ το 2011-2012 τερμάτισε 1ος στην τελική κατάταξη. Επίσης, ο Μουρτζιάπης Κώστας το 2010 τερμάτισε • 1ος στα 100 μ. στο πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδας και • 7ος στο πρωτάθλημα Ελλάδας – Κύπρου. Το 2011 επανέλαβε την πρωτιά στη διοργάνωση της Δυτικής Ελλάδας στα 100μ. Πολλές επίσης διακρίσεις συνοδεύουν το σχολείο μας από το 2008 και εξής σε συμμετοχές σε πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου στη σκυταλοδρομία: • το 2008 κατέλαβε τη 1η θέση στα 4χ80μ και τη 3η θέση στα 4χ300μ. • το 2009 πήρε τη 1η θέση στα 1η θέση στα 4χ100μ. • το 2010 κέρδισε τη 1η θέση στα 4χ100μ. Παίδων, • τη 2η στα 4χ100μ. Νέων και • τη 3η στα 4χ100 Εφήβων.

Τέλος, 2011 κατέλαβε την 3η θέση στα 4χ100μ. Νέων. β)

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Το σχολικό έτος 2010-2011 ο μαθητής Επαμεινώντας Μωραΐτης του Βox επιλέχθηκε για να συμμετέχει στη «Βουλή των Εφήβων». «Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη και συναρπαστική» όπως μας είπε, Φέτος θα έχει την ευκαιρία να ζήσει αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές ο συμμαθητής μας Τόντος Γεώργιος του Β΄ Γεωπονίας αφού επιλέχτηκε να συμμετέχει για τη φετινή χρονιά 2011-2012. Συγχαρητήρια ανήκουν και στην υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο, κα. Σαφάκα Αργυρώ, αφού συνεχώς ενθαρρύνει και παροτρύνει να συμμετέχουν οι μαθητές στη «Βουλή των Εφήβων» και κάθε χρόνο επιλέγονται.


∆ΩΣΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ....

Μαθηµατική Εταιρεία

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία - Παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας στις 10 Μαρτίου 2012, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου οργάνωσε το 2ο Μαθηματικό Μαθητικό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας. Συμμετείχαν με εισηγήσεις τα σχολεία: Γυμνάσιο Παλαίρου, Γυμνάσιο Κατούνας, Γυμνάσιο Φυτείων, Γυμνάσιο Ματαράγκας, Γυμνάσιο Αντιρρίου, 1ο ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, Μουσικό Σχολείο Αγρινίου, 1ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου, 4ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου, 2ο Γενικό Λύκειο Μεσολογγίου. Οι μαθητές του τμήματος Β΄ Ηλεκτρονικών του 1ου ΕΠΑ.Λ Αγρινίου, Γούλας Θ.- Τραγουδάρας Χ. και Τραγουδάρας Α. εκπροσώπησαν το τμήμα τους, στο 2ο Μαθηματικό Μαθητικό Συνέδριο στο Μεσολόγγι στις 103-2012 και παρουσίασαν κάτι διαφορετικό για τα Βέλτιστα με την βοήθεια των νέων Τεχνολογιών. Με την εργασία αυτή είδαμε πτυχές της γνώσης των Μαθηματικών που δημιουργούν στηρίζουν τις άλλες επιστήμες και γενικότερα το μεγαλείο των Μαθηματικών. Προβλήματα όπως: • Πώς για 50 καθηγητές του σχολείου σχηματίζετε το πρόγραμμα τους ως προς τα 30 τμήματα του σχολείου μας; • Πώς 5000 λεωφορεία προγραμματίζονται ως προς τα 30 ΚΤΕΛ της χώρας; • Πως 16 νοσοκόμες θα προγραμματισθούν για τις επόμενες 31 μέρες; Είναι προβλήματα που για να προσεγγιστεί η επιτυχία τους χρειάζονται σύνθεση επιστημών ακόμη και της Βιολογίας από όπου είναι και εμπνευσμένη η μέθοδος των Γενετικών αλγορίθμων. Αρχικά σχηματίζονται ένα σύνολο λύσεων που τους αποκαλούμε οργανισμούς και αναλογικά με την βιολογία θα συμβεί: • Οι οργανισμοί που δε μπορούν να επιβιώσουν στο περιβάλλον τους πεθαίνουν, ενώ οι υπόλοιποι πολλαπλασιάζονται μέσω της αναπαραγωγής. • Οι απόγονοι παρουσιάζουν μικρές διαφοροποιήσεις από τους προγόνους τους, ενώ συνήθως υπερισχύουν αυτοί που συγκεντρώνουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά. • Σποραδικά συμβαίνουν τυχαίες μεταλλάξεις, από τις οποίες οι περισσότερες οδηγούν τα μεταλλαγμένα άτομα στο θάνατο, αν και είναι πιθανό, πολύ σπάνια όμως, να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων "καλύτερων" οργανισμών. Έτσι σταδιακά φτάνουν στην πιο βέλτιστη λύση. Έτσι αντιμετωπίζονται σύνθετα προβλήματα: • Σχεδίαση τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Ποιο είναι το πιο αξιόπιστο; • Προγραμματισμός παραγωγής. Ποιος δίνει την καλύτερη απόδοση; • Δομή πρωτεϊνών στον τρισδιάστατο χώρο. Ποια έχει τη μικρότερη δυνατή ενέργεια; • Ωρολόγιο πρόγραμμα σχολείου timetabling. Πως μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλους τους περιορισμούς; • Το πρόβλημα Bus Scheduling, η επίλυσή του καθίσταται επιτακτική ανάγκη στους δημόσιους ή άλλους οργανισμούς συγκοινωνιών. • Το πρόβλημα Nurse Rostering είναι ένα σύνθετο πρόβλημα προγραμματισμού, το οποίο επηρεάζει το προσωπικό των Νοσοκομείων σε καθημερινή βάση σε ολόκληρο τον κόσμο κ.λ.π. Υπεύθυνος καθηγητής ήταν ο µαθηµατικός του σχολείου µας Σώλος Γιάννης.


ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ α) Στο επιμορφωτικό σεμινάριο « Εισαγωγή στη Θεωρία Παιγνίων » έλαβε μέρος ο καθηγητής μας κ. Ιωάννης Σώλος. β) Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, κα. Θεοδωροπούλου Ελένη και Τόλη Θεοδώρα ΠΕ19,

συμμετείχαν

στην

επιμορφωτική

συνάντηση εκπ/κων Πληροφορικής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νίας με θέμα: «

Ανοιχτό,

Υποστηρικτικό,

Επικοινωνιακό

κλίµα

Συµπεριφοράς Εκπαιδευτικών και Μαθητών µέσα στην σχολική κοινότητα ». γ) «Αξιοποίηση

ΤΠΕ

στη

διδακτική

πράξη

στο

µάθηµα της Φυσικής Αγωγής και της Πληροφορικής µε διαθεµατική προσέγγιση ». Η επιμορφωτική συνάντηση διοργανώθηκε από την Σχολική Σύμβουλο ΠΕ11 κα. Μανουσάκη Μαρία και τον Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ19 κ. Παπαδάκη Σπύρο την Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 στο Μουσικό Σχολείο. δ)

Παιδαγωγική Συνεδρίαση Συλλόγου Καθηγητών. Στις 28 Μαρτίου 2012 πραγματοποιήθηκε

στοαμφιθέατρο του 1ου παιδαγωγική καθηγητών

ΕΠΑ.Λ Αγρινίου

συνεδρίαση από

τον

του

συλλόγου

Σχολικό

Σύμβουλο

Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου κ. Νάκο Κωνσταντίνο,

με

θέμα:

«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΜΑΘΗΤΩΝ». ε)

Σεµινάριο Φιλολόγων

Το «ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α΄ Λυκείου στα φιλολογικά μαθήματα», παρουσίασε στο σχολείο μας, στις 9 Φεβρουαρίου 2012, στους φιλολόγους, ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, Νομού Αιτωλοακαρνανίας, κ. Ιωάννης Νεραντζής.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ α) Ενηµερωτική Συνάντηση Γονέων

και

Κηδεµόνων, πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2012, στο 1ου

ΕΠΑ.Λ Αγρινίου, με την ευκαιρία της επίδοσης ελέγχων των μαθητών. Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που προσφέρει το σχολείο μας, στα παιδιά τους, όσο αφορά την πρόσβαση στα Α.Ε.Ι. -Τ.Ε.Ι. αλλά και επαγγελματικές διεξόδους. β)

Ενηµερωτική Συνάντηση, πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2012, για τους μαθητές της Γ΄ Τάξης στο

αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑ.Λ Αγρινίου, όπου ενημερώθηκαν για την πρόσβαση τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΟΜΑΔΑ Β΄) καθώς και για τα Α.Τ.Ε.Ι. (ΟΜΑΔΑ Α΄) - (Στρατιωτικές - Σχολές Αστυνομίας). γ)

Ενηµερωτική Συνάντηση,

πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2012, όπου οι μαθητές της Α΄ Τάξης

πληροφορήθηκαν για τους τομείς και τις ειδικότητες που λειτουργούν στο 1ο ΕΠΑ.Λ Αγρινίου, τα μαθήματα, καθώς και τις επαγγελματικές διεξόδους προκειμένου να επιλέξουν για την νέα σχολική χρονιά, τομέα. Την ευθύνη των ενημερωτικών συναντήσεων είχαν: Ο Δ/ντής κ. Παπούτσης Φώτιος, η υποδιευθύντρια κα. Ελένη Θεοδωροπούλου και η κα. Σωτηρία Φαναριώτη, καθηγήτρια του σχολείου μας και πρώην Ειδικός Πληροφόρησης Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Ελεύθερο Βήµα «Σχολείο δηµιουργίας ή σχολείο έτοιµης γνώσης» Τελικά, όλοι βολεύονται με τη «μέθοδο», η οποία φαίνεται ότι αποτελεί «πυλώνα» του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Υποψήφιοι που αποστηθίζουν έως και ολόκληρες εκθέσεις, φοιτητές που παίρνουν πτυχίο έχοντας εφόδιο την απομνημόνευση, υπουργείο Παιδείας που «φοβάται» να επιλέξει θέματα που θα αναδείκνυαν τη συνθετική σκέψη και το ταλέντο υποψηφίων, βαθμολογητές που ζητούν θέματα αυστηρά επιλεγμένα από τις σελίδες των σχολικών βιβλίων. Να γιατί, με την «παπαγαλία» όλοι βολεύονται, να γιατί αυτή η «μέθοδος» αποτελεί «πυλώνα» του εκπαιδευτικού μας συστήματος και ασπίδα πολλών μετρίων. Το σημερινό σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ μπορεί να είναι αδιάβλητο, όμως κρίνει ακριβώς τις γνώσεις που έχουν παπαγαλίσει οι υποψήφιοι από το σχολικό βιβλίο. Αυτό είναι που επιθυμούμε για την Παιδεία μας; Στόχος της εκπαίδευσης πρέπει να είναι το σχολείο, να γίνει ελκυστικό, οι μαθητές να μαθαίνουν να αξιοποιούν τις δεξιότητές τους και την κριτική τους ικανότητα. Μεγάλος εχθρός σε αυτό, η « παπαγαλία» η οποία δεν κυριαρχεί μόνο στο Λύκειο και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, είναι διάχυτη σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία από το Δημοτικό έως και το Πανεπιστήμιο. Το ελληνικό σχολείο δίνει έμφαση στη μετάδοση πλήθους γνώσεων στους μαθητές και στην αποστήθισή τους από αυτούς. Η λογική αυτή αντανακλάται στα προγράμματα σπουδών και στα σχολικά βιβλία, αλλά και σε άλλους συντελεστές της μαθησιακής διαδικασίας. Σε έναν κόσμο που οι γνώσεις αλλάζουν ταχύτατα, αντί να μάθουμε στα παιδιά μας να βρίσκουν πληροφορίες, να κρίνουν την εγκυρότητά τους, να τις αξιολογούν και να τις χρησιμοποιούν συνθετικά, εμείς επιμένουμε ακόμα να λέμε: «Θα έχετε μάθημα από εδώ μέχρι εκεί». Η «παπαγαλία» κορυφώνεται στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι επιδιώκουν να απαντήσουν αυτολεξεί την ύλη του βιβλίου, ώστε να μη χάσουν ούτε δέκατο του μορίου, αφού ο ανταγωνισμός, λόγω του κλειστού αριθμού θέσεων στα ΑΕΙ, είναι οξύς. Γιατί, όμως, να μην τεθούν θέματα που απαιτούν συνδυαστική γνώση εκ μέρους των υποψηφίων και να αναδεικνύουν την κριτική σκέψη τους; Με την «παπαγαλία» το μυαλό του μαθητή και του φοιτητή εθίζεται στην πνευματική οκνηρία και την έλλειψη δημιουργικότητας. Η δημιουργικότητα είναι το καλύτερο προϊόν της σωστής εκπαίδευσης, χωρίς αυτήν οι λαοί οδηγούνται στην νοητική παρακμή και οι πολιτισμοί στη σταδιακή υποβάθμιση τους. «Σχολείο δημιουργικότητας λοιπόν και όχι «παπαγαλίας».


ΕΥΦΥΟΜΑΘΗΤΟΛΟΓΗΜΑΤΑ

2. «

Οι µαθητές γράφουν ...

1. « Αφιερωµένο στους συµµαθητές µας, της Γ΄ Τάξης ». Έτσι...λοιπόν...μια ακόμα χρονιά, έφτασε στο τέλος. Σχολείο τέλος. Φράσεις όπως «Βγάλτε μια κόλλα χαρτί» και «Σήκω στον πίνακα», περνούν πλέον στην σφαίρα των αναμνήσεων. Χαρούμενες στιγμές, λυπητερές αναμνήσεις, ντροπιαστικά συμβάντα, στιγματίζουν το μυαλό όλων. Όλοι χαιρόμαστε που τελειώνει το Σχολείο και θ΄ αποδεσμευτούμε από το πρωινό ξύπνημα και τις σχολικές ευθύνες. Δεν θα ξεχάσουμε όμως. Πάντα θα νοσταλγούμε, γιατί ο καθένας από εμάς, δεν είναι δυνατόν να μην ένιωσε ποτέ ενθουσιασμό, να μην δέθηκε με καταστάσεις ή ανθρώπους και να μην ένιωσε κάποιο μέρος αυτού του σχολείου κομμάτι του, έστω και για μια στιγμή. Τα εύκολα όμως τελείωσαν ... Από αύριο θ΄ αρχίσουμε να κάνουμε σχέδια, όνειρα για τον μέλλον. Θα χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις που θα βαραίνουν μόνο εμάς. Να κάνουμε τον δικό μας αγώνα, ν΄ αρχίσει η δική μας περιπέτεια. Και όπως έλεγε ένας σοφός «Κανένας δεν μπορεί να χτίσει για λογαριασμό σου το γεφύρι, απ’ όπου χρωστάς να περάσεις το ρεύμα της ζωής. Κανένας εκτός από σένα τον ίδιο». Δεν πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους για να χαράζουν το δρόμο μας. Ο καθένας μας καλείται να δώσει τον αγώνα του, τον προσωπικό για το καλό του και για ένα καλύτερο κόσμο. πιστεύουμε ότι είμαστε έτοιμοι. Έχουμε τα κατάλληλα εφόδια για να ξεκινήσουμε...ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ!

Καλή τύχη σε όλους και σε όλες.

Από τις μαθήτριες του τμήματος Γεωπονίας: Κελεπούρη Ευδοξία - Ντουράι Ντενίσα.

Γ΄

Αφιερωµένο στους καθηγητές µας ».

Από το «Ζωντανό σχολείο» του Αλέκου & Αγγελικής Καριώτογλου. Εκδόσεις Ακρίτας. Ο σχολικός νόμος απαγορεύει αυστηρά το άγγιγμα. Ακόμα θυμάμαι το ανατριχιαστικό παράγγελμα της πρώτης μας δασκάλας «Δεμένα τα χεράκια». Ήθελα τότε να πιάσω το φόρεμα της. Αργότερα δεν ήθελα να με πλησιάζει. Έλεγα σ΄ όλες τις φίλες μου πως μυρίζει άσχημα. Τελευταία τη συνάντησα γριούλα πια. Μ΄ αγκάλιασε και μου είπε: «Ήσουν από τα παιδιά που ιδιαίτερα αγαπούσα». Τότε όχι τώρα, έπρεπε να με αγκαλιάσεις, κυρία Στάμω. Ο φυλακισμένος μέσα κόσμος του δασκάλου και του παιδιού κοιμάται, όπως τα ηφαίστεια. Ξεσπάει μόνο με έκρηξη. Κάποια στιγμή δάσκαλος και παιδί συγκρούονται για θέματα ασήμαντα, αλλά με τη φόρτιση όλη, τις προηγουμένης σιωπής τους. Η σύγκρουση είναι σπαραχτική και για τους δυο. Δάσκαλος και μαθητής βιώνουν μια απέραντη μοναξιά, συνηθίζουμε να λέμε...«Τα παιδιά έχουν την ανάγκη μας». Λέμε τη μισή αλήθεια. Και εμείς χρειαζόμαστε τα παιδιά. Οι απαντήσεις τους, μας βοηθάνε να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας, δηλαδή να μη νιώθουμε μόνοι και φοβισμένα. «Οι ενήλικες» γραφεί ο Λάιγκ «κερδίζουν τόση πολλή από την επαφή τους με τα παιδιά όσο τα παιδιά από την επαφή με τους ενήλικες. Φτάνει μόνο τα παιδιά να μας συναναστρέφονται με την αλήθεια τους, να μας εμπιστεύονται αρκετά ώστε να μας αποκαλύπτουν άφοβα το δικό τους τρόπο, να βλέπουν, να καταλαβαίνουν και να νιώθουν τον κόσμο. Το παιδί που μας εμπιστεύεται ανοίγει σαν άνθος. Με την ιδιαίτερη, τη μοναδική του χάρη». Αγαπημένοι μας καθηγητές, θέλουμε να σας εμπιστευτούμε. Έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον... δεν θέλουμε να είμαστε μόνοι. 3. « Νοµίζετε ότι φταίνε οι γονείς; ». Εσείς πιστεύετε πως οι γονείς φταίνε για τα λάθη των παιδιών; Αναρωτηθείτε αφού διαβάσετε το παρακάτω κείμενο. ************************* Κάποτε ήταν ένα πεντάχρονο παιδί και ζούσε με την μαμά του, ενώ ο πατέρας του ήταν ναυτικός και τον έβλεπαν λίγες φορές τον χρόνο. Μια μέρα το παιδάκι πήγε στην μαμά του ένα αυγό. Τότε, η μαμά του το ρώτησε που βρήκε το αυγό και ο μικρός απάντησε «πως εκεί που παίζαμε μπάλα με τα παιδιά πήγε η μπάλα μέσα σε ένα κοτέτσι, τότε είδα το αυγό και το πήρα». Η μητέρα δεν του είπε τίποτα παρά μόνο τηγάνισε το αυγό και το έφαγε. Μετά από λίγο καιρό το παιδί πήγε στο σπίτι μια λεκάνη. Όταν η μάνα του, τον ρώτησε που βρήκε την λεκάνη απάντησε «πως περνούσε ένα αυτοκίνητο που πουλούσε λεκάνες και είχε ανοιχτή την πόρτα πίσω και πήρα μια από τις πολλές λεκάνες». Ούτε και τότε η μάνα του είπε τίποτα. Το παιδί μεγάλωνε και όλο και πιο συχνά πήγαινε διάφορα πράγματα στη μάνα του. Ύστερα από πολλά χρόνια μια γειτόνισσα πήγε στην μάνα και της είπε... «τρέξε στην πλατεία η αστυνομία καταδικάζει τον γιο σου σε ισόβια». Η μάνα έτρεξε πήγε κοντά στο γιο της και του φώναζε πως θα τον επισκέπτεται και πως τον αγαπά.


Τότε το παιδί της λέει: «H μάνα μου είσαι εσύ; Μάνα το λες αυτό; Γιατί; Γιατί... μου το έκανες αυτό; Η μάνα τον ρώτησε «Τι έκανε;» και εκείνος της απάντησε... «Με άφησες να γίνω εγκληματίας, δεν μου είπες το σωστό όταν ήμουν μικρός... Τώρα δες τον γιο σου να περνά όλη την ζωή του μέσα στα κάγκελα». Τότε η μάνα έσκυψε το κεφάλι και είπε ψιθυριστά ένα «Συγνώμη». «Τώρα; Που πιστεύετε πως οφείλεται η συμπεριφορά κάποιων;»

4. « Τα πράγµατα δεν είναι όπως φαίνονται ». Δύο άγγελοι που ταξίδευαν σταμάτησαν να περάσουν την νύχτα σε ένα σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας. Η οικογένεια ήταν αγενής και αρνήθηκε στους αγγέλους να μείνουν στο δωμάτιο των ξένων της βίλας Αντιθέτως, έδωσαν στους αγγέλους ένα μικρό μέρος σε ένα κρύο υπόγειο. Καθώς εκείνοι έφτιαχναν τα κρεβάτια τους στο σκληρό πάτωμα, ο μεγαλύτερος άγγελος είδε μια τρύπα στον τοίχο και την επισκεύασε. Όταν ο μικρότερος άγγελος τον ρώτησε γιατί, ο μεγαλύτερος απάντησε: "Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται". Την επόμενη νύχτα οι δύο άγγελοι ήρθαν να ξεκουραστούν σε ένα πολύ φτωχικό σπίτι αλλά ο αγρότης και η γυναίκα του ήταν πολύ φιλόξενοι. Αφού μοιράστηκαν τη λίγη τροφή που είχαν, οι δύο άγγελοι κοιμήθηκαν στο κρεβάτι τους όπου μπορούσαν να έχουν μια ξεκούραστη νύχτα. Όταν βγήκε ο ήλιος, το επόμενο πρωί οι άγγελοι βρήκαν τον αγρότη και τη γυναίκα του να κλαίνε. Η μοναδική τους αγελάδα της οποίας το γάλα ήταν το μόνο τους εισόδημα ήταν νεκρή στο λιβάδι. Ο μικρότερος άγγελος ήταν αναστατωμένος και ρώτησε το μεγαλύτερο πως ήταν δυνατόν και άφησε να γίνει κάτι τέτοιο. Ο πρώτος άντρας είχε τα πάντα και παρόλα αυτά τον βοήθησες, τον κατηγόρησε εκείνος. Η δεύτερη οικογένεια είχε ελάχιστα και όμως ήταν πρόθυμη να μοιραστεί τα πάντα και εσύ άφησες την αγελάδα να πεθάνει… "Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται", απάντησε ο μεγαλύτερος άγγελος. "Όταν μείναμε στο υπόγειο της βίλας, πρόσεξα πως υπήρχε χρυσός αποθηκευμένος σε εκείνη την τρύπα στον τοίχο. Μιας και ο ιδιοκτήτης ήταν τόσο άπληστος και δεν είχε τη διάθεση να μοιραστεί την καλή του τύχη, σφράγισα τον τοίχο ώστε να μη μπορεί να βρει το χρυσό. Εχθές τη νύχτα καθώς κοιμόμασταν στο κρεβάτι του αγρότη ήρθε ο άγγελος του Θανάτου για τη γυναίκα του, κι εγώ έδωσα στη θέση της την αγελάδα. Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται". Μερικές φορές αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν τα πράγματα δεν έχουν το αποτέλεσμα που πρέπει. Αν έχεις πίστη, θα πρέπει να μάθεις να εμπιστεύεσαι και να πιστεύεις ότι το κάθε αποτέλεσμα είναι πάντα προς όφελός σου. Μπορεί να μην το ξέρεις παρά μονάχα πολύ αργότερα.

5. Από «Το Ηµερολόγιο Μου» 23/12/2012. Τα τελευταία χρόνια ποτέ δεν ήμουν πραγματικά ευτυχισμένη επειδή αγόραζα 2 ή 3 μπλούζες. Πάντα ύστερα από δυο μέρες ένιωθα ένα κενό...ήθελα κάτι άλλο... ν΄ αγοράσω. Μόλις όμως χτες συνειδητοποίησα, ποια είναι η πραγματική χαρά και το πόσο όμορφα ένιωσα...!!! Λόγω της κρίσης, η μητέρα μου ξεχώρισε κάποια ρούχα που δεν φοράμε και τα δώσαμε σε μια οικογένεια που τα παιδιά ζουν μόνα τους, χωρίς γονείς με τη γιαγιά τους. Τα δικά μου ρούχα ταίριαζαν απόλυτα στο κορίτσι της οικογένειας. Αυτό που με έκανε να νιώσω όμορφα...είναι ένα συναίσθημα που ποτέ δεν είχαν αισθανθεί. . . «μια ζεστασιά». . . ήταν το χαμόγελο της και η δική της χαρά στα μάτια της. Έφυγα γεμάτη. Ποτέ δεν είχα βγει από ένα μαγαζί έτσι, όταν αγόραζα κάτι δικό μου. Ήμουν πλέον κατασταλαγμένη. Κάτι καλό βγήκε από την «κρίση». Η έννοια και η ανάγκη για τον συνάνθρωπο μας. Μαθήτρια του 1ου ΕΠΑ.Λ της Β΄ Τάξης. 6. « Η Καταστροφή του Περιβάλλοντος». Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι, η καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελεί ένα από τα κυριότερα κοινωνικά προβλήματα από το παρελθόν και ειδικότερα στις μέρες μας. Ο άνθρωπος προσπαθώντας να το υποτάξει, καθώς το φυσικό περιβάλλον γίνεται απειλητικό και εχθρικό, δημιουργεί το οικολογικό πρόβλημα. Κάπως έτσι καταφέραμε να μετατρέψουμε ένα πανέμορφο πεδίο γνώσης σε συνώνυμο καταστροφών και μνημόσυνων. Ωστόσο, εδώ και καιρό ακούμε για τις συνέπειες που θα έχουν οι πυρκαγιές, οι πόλεμοι, η χρήση φυτοφαρμάκων, η πυρηνική ενέργεια κ.ο.κ, στο περιβάλλον κι όμως, δεν κάνουμε τίποτα γι' αυτό και συνεχίζουμε να αγνοούμε το γεγονός ότι σε λίγα χρόνια αυτός ο τόπος μπορεί να είναι νεκρός πληγωμένος από τις ενέργειες και την αλόγιστη εκμετάλλευση μας. Θα πρέπει να κατανοήσουμε βαθιά μέσα μας, ότι το περιβάλλον είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε, ένας ανεκτίμητος θησαυρός που μας έδωσε ο Θεός γι' αυτό και έχουμε το χρέος να το προστατεύουμε, να το αγαπάμε και να το παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενιές. Επομένως, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς παρατηρητές στην καταστροφή του, θα πρέπει να δράσουμε, ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο.

« ΑΣ

∆ΡΑΣΟΥΜΕ

ΣΗΜΕΡΑ» ΣΗΜΕΡΑ»


∆ΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ ... «ΚΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ». Έμαθα αυτές τις λέξεις από την γιαγιά μου, σαν μια φράση που χρησιμοποιείται σ’ όλες τις περιπτώσεις στη ζωή σου. Όταν τα πράγματα είναι απόλυτα φοβερά. Όταν όλα είναι περίφημα και υπέροχα, θαυμάσια και ευτυχισμένα. «ΠΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ». Θα σου δώσουν μια ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ και θα σε βοηθήσουν, τόσο στο να χαρείς πιο πολύ το «καλό», όσο στο να δεχτείς στωικά το «κακό». CLAIRE RAINER. «Κερδίζεις δύναμη, θάρρος και αυτοπεποίθηση από την κάθε εμπειρία που σ΄ αναγκάζει να σταθείς και ν΄ αντιμετωπίσεις τον φόβο κατά πρόσωπο». «Πρέπει να κανείς αυτό που νομίζεις πως μπορείς να κανείς». ELEANOR ROOSEVELT «Κράτα ψηλά το κεφάλι, το στήθος πρόβαλε. Μπορείς να το καταφέρεις. Συχνά σκοτεινιάζει, αλλά το ξημέρωμα έρχεται. Κρατά την ελπίδα ζωντανή».

ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ Κ Σ Σ Μ Ψ Χ ∆ Ω Τ Σ Π Θ Ω Α Ω

Ν Α Ω Η Ω Ν Α Τ Ρ Ρ Ε Α Θ Υ Η

Η ∆ Τ Χ Θ Β ∆ Σ Ο Η Ρ ∆ Ν Ο Λ

Τ Φ Υ Α Ψ Χ Β ∆ Φ Λ Ι ∆ Ν Ι Ε

Ο ∆ Θ Ν Σ Σ Χ Φ Ι Ε Β Θ Σ Ν Κ

Ι Ι Ζ Ο Ζ K Α Ω Μ Κ Α Χ Α Ι Τ

Κ Ο Λ Λ Β Σ E Μ Ω Τ Λ Ν Θ Ρ Ρ

Ο Ι Κ Ο Ω Ζ Ψ Υ Ν Ρ Λ ∆ Χ Γ Ο

Ν Κ Μ Γ ∆ Α ∆ Ν Ω Ο Ο Ε Π Α Λ

Ο Η Ν Ι Σ Ψ Ν Γ Σ Ν Ν Π Ο Χ Ο

Μ Σ ∆ Κ Ζ Ζ ∆ Ζ Π Ι Τ Ζ Ω Φ Γ

Ι Η Τ Ο Μ Ε Ι Σ Φ Κ Ο Π Χ ∆ Ι

Α Σ ∆ Σ Α Γ Α Ν Ο Ο Σ ∆ Ω Θ Κ

Σ Ρ Ζ Α Γ Ψ Σ Π Σ Σ Ο Ζ Ο Χ Ο

Ε Ο Γ Ε Ω Π Ο Ν Ι Α Σ Χ Π Ζ Σ

Βρείτε τις λέξεις που αναγράφονται παρακάτω µέσα στο κρυπτόλεξο, οριζόντια, κάθετα, διαγώνια και αντίστροφα και ου αντιπροσωπεύουν τους τοµείς του 1 ΕΠΑ.Λ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. ΤΟΜΕΙΣ - ΕΠΑΛ - ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ∆ΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

JESSE JACKSON.

Από το βιβλίο «Σοφία για τον 21ο ΠΡΩΤΟ ΑΙΩΝΑ». Ένα βιβλίο δώρο της ΕΛΕΝ ΕΞΛΕΥ. Εκδόσεις Πατάκη. «Να μη ζηλεύεις κανέναν από εκείνους που κερδίζουν με τις αδικίες, αλλά να τιμάς περισσότερο εκείνους που ζημιωθήκαν με την δικαιοσύνη». «Να προτρέπετε τους νεότερους στην αρετή, όχι μόνο με τις καλές σας συμβουλές, αλλά προ πάντων με το καλό σας παράδειγμα». «Πρέπει να κάνουμε υπομονή για τα παρόντα και να έχουμε θάρρος για τα μέλλοντα». «Μη φθονείτε εκείνους που γίνονται πρώτοι, αλλά πασχίσετε να εξισωθείτε μαζί τους, αφού γίνετε χρηστοί». «Δεν φτάνει να επαινείτε μονάχα τους ενάρετους, αλλά και να τους μιμείστε». ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ «Η μόρφωση είναι αυτό που απομένει, όταν κάποιος ξεχάσει αυτά που έμαθε στο σχολείο. Σε 30 χρόνια από τώρα, πιθανότατα δεν θα θυμάσαι ποια κεφάλαια έκανες στο μάθημα της φυσικής. Θα θυμάσαι μόνο ότι μαθαίνεις στην πορεία. Τα μαθήματα ζωής θα μείνουν για πάντα μαζί σου. Η αληθινή εκπαίδευση ξεκινάει από μέσα σου». «Το σημαντικό πράγμα είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει. Οι ευφυείς άνθρωποι ρωτάνε. Συνέχισε να αμφισβητείς τον εαυτό σου και τους άλλους, για να βρεις απαντήσεις. Αυτό θα βοηθήσει να αποκτήσεις γνώσεις και να αναπτυχθείς σε όλα τα κοινωνικά στρώματα». «Ένα άτομο που δεν έχει κάνει ποτέ λάθος, ποτέ δεν προσπάθησε για κάτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δοκιμάζουν νέα πράγματα λόγω του φόβου της αποτυχίας. Η αποτυχία δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάσαι. Συχνά οι χαμένοι είναι αυτοί που μαθαίνουν περισσότερα για την νίκη, από ότι οι νικητές. Τα λάθη μας, πάντα μας δίνουν ευκαιρίες να μάθουμε και να αναπτυχθούμε ». Albert Einstein

Η Σ Χ Ο Λ Ι Κ Α Χ Ρ Ο Ν Ι Α

ΑΚΡΟΣΤΙΧΙ∆Α ΜΑΣ

Κ

Ο

Π

Ε

Α

Ρ

Ε

Σ

Ν

Ε

Ι

Ρ

Υ

Π

Ε

Σ

Λ

Ο

Σ

Α

Ε

Ε

Σ

Α

Θ

Η

Κ

Ο

Ν

Ι

Ε

Ξ

Ο

Α

Ρ

Η

Σ

Ι

Μ

Ο

Ι

Ν

Α

Ρ

Α

Μ

Α

Ε

Ι

Α

Τ

Α

Α

Ν

Ι

Κ

Α

Ν

Θ

Ρ

Π

Ι

Α

Α

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΑΚΡΙΑ... είναι το αύριο για µας ! ! ! Το 1o ΕΠΑ.Λ Αγρινίου έχει προγραμματίσει για το σχολικό έτος 2012-2013 τις παρακάτω εκδηλώσεις: • «Πρώτες Βοήθειες» - Νοέμβριος. • Ημέρα «Κατά του AIDS» - Δεκέμβριος. • Ημέρα «Κατά των Ναρκωτικών» - Δεκέμβριος. • Ομιλία για τους «Τρεις Ιεράρχες» - (κουβέντα συζήτηση με τους μαθητές) από τον κ . Αλέξανδρο Καριώτογλου Διδάκτωρ Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σχολικό Σύμβουλο κλάδου ΠΕ01- Θεολόγων (Πειραιά) και συγγραφέας του βιβλίου Θρησκευτικών της Α΄ Τάξης ΕΠΑ.Λ. Ιανουάριος. • Ημέρα «Κατά του Καπνίσματος» - Ιανουάριος. • Ημέρα «Κατά της Σχολικής Βίας» - Μάρτιος. • Ημέρα «Επαγγελματικού Προσανατολισμού» - «Ημέρα Σταδιοδρομίας» - Μάρτιος. • Ημέρα «Περιβάλλοντος και Καθαριότητας» - Απρίλιος. • «Μεσογειακή Διατροφή» - Απρίλιος. • « Ανορεξία - Βουλιμία» - Απρίλιος.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ Αγρινίου για συμμετοχή σε δραστηριότητες και προγράμματα για το σχολικό έτος 2012-2013. «Καλούμε όλους τους μαθητές μας, όλων των τάξεων να συμμετέχουν την επόμενη σχολική χρονιά στα παρακάτω προγράμματα που θα λειτουργήσουν στο σχολείο μας, ανάλογα με τις κλίσεις τους και τα ενδιαφέροντα τους». Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 17 Μαΐου 2012: ⋅ Αθλητισμός. ⋅ Δημοσιογραφία. ⋅ Εθελοντισμός. ⋅ Εικαστικά. ⋅ Θέατρο. ⋅ Καινοτόμες Κατασκευές. ⋅ Λογοτεχνικά αφιερώματα. ⋅ Μουσική σύνθεση - στίχος. ⋅ Χ ο ρ ό ς (μοντέρνος-παραδοσιακός). Υπεύθυνοι καθηγητές: Βαγιάτης Γιώργος Κατεφίδης Αλέξιος Κύρκος Παναγιώτης Μαγουλιάνου Ελένη Μόσχου Βασιλική Μουτάφης Αναστάσιος Παπαθανασόπουλος Αθανάσιος Παπατριανταφύλλου Χριστίνα Σάρρα Μαρία Σαφάκα Αργυρώ Σίμου Θεοδώρα Τσάμπος Κώστας Τσιλίκης Βασίλειος Τσουγκράνης Ιωάννης Τσούνη Σταυρούλα Φαφλιώρας Αντώνιος

Αποχαιρετιστήρια Τελετή για την Γ΄ τάξη. Με μια απλή τελετή, αλλά πολύ συγκινητική ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ Αγρινίου και ο σύλλογος καθηγητών αποχαιρέτησε την Γ΄ τάξη του σχολικού έτους 2011- 2012 και έδωσε στους μαθητές από ένα αναμνηστικό. Στη συνέχεια έδωσε με την ευκαιρία αυτή, επαίνους στους μαθητές που συμμετείχαν στα «Προγράμματα Ευαισθητοποίησης των Μαθητών» και παρότρυνε και τους υπόλοιπους μαθητές να συμμετέχουν σ΄ αυτά, την επόμενη σχολική χρονιά, αφού ευχαρίστησε και τους υπεύθυνους καθηγητές των δραστηριοτήτων.


ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


ΣΠΑΖΟ ΚΕΦΑΛΙΕΣ ΓΡΙΦΟΙ 1. Υπάρχει 28η Οκτωβρίου στην Σαουδική Αραβία ; 2. Ποιο είναι σωστό ? : Α. Η δεύτερη χιλιετία αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του 2000. Β. Η δεύτερη χιλιετία αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του 2001. 3. Πόσο φαγητό μπορεί κάποιος να φάει με άδειο στομάχι ? 4. Ποιος πλανήτης ανακαλύφτηκε πρώτος ? 5. Ένα αεροπλάνο πετώντας από τον Καναδά στην Αμερική πέφτει στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Σε ποια πλευρά θα ταφούν οι επιζώντες ? 6. Ένα άλογο είναι δεμένο με ένα σχοινί 5 μέτρων. Στα 7 μέτρα μακριά υπάρχει ένας νερόλακκος. Πώς το άλογο κατάφερε να πλησιάσει τον νερόλακκο και να πιει νερό χωρίς να σπάσει το σχοινί ? ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: 1. Φυσικά και υπάρχει… απλά δεν γιορτάζουν τίποτε συγκεκριμένο εκείνη την μέρα. 2. Κανένα δεν είναι σωστό. Η δεύτερη χιλιετία άρχισε την 1η Ιανουαρίου του 1001. 3. Μια μπουκιά μόνο ! Μετά το στομάχι δεν θα είναι άδειο. 4. Η γη φυσικά. 5. Μα οι επιζώντες δεν σκοτώθηκαν για να ταφούν !!! 6. Απλά το σχοινί δεν ήταν δεμένο από την άλλη μεριά! ΑΝΕΚ∆ΟΤΑ 1. Είναι μια γιαγιά στο Σύνταγμα και πάει προς τη βουλή. -Δε μπορείτε να περάσετε από εδώ, της λέει ένας αστυνομικός. -Γιατί έχεις σφουγγαρίσει; 2. Ανοίγει ο Τσακ Νόρις το ψυγείο του και βλέπει ένα ζελέ να τρέμει. -Μη φοβάσαι μια μπίρα θα πάρω. 3. Πώς λέγεται το φρούτο που δε σ' αφήνει να κάτσεις; Σύκο. 4. Πότε μαθαίνουν οι νάνοι ότι βρέχει; Τελευταίοι. 5. Γιατί ο Καίσαρας φόραγε σανδάλια; Γιατί ήταν Ιούλιος. Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ο γιος του παπά της ενορίας, μόλις πήρε την άδεια οδήγησής του, και ρώτησε τον πατέρα του αν θα μπορούσε πλέον να οδηγεί το αμάξι της οικογένειας. Ο παπάς μόλις το ακούει αυτό του λέει: - Άκου γιε μου, θα κάνουμε μια συμφωνία: Όταν περάσεις όλα τα μαθήματα που χρωστάς στη σχολή σου, βγάλεις το σκουλαρίκι και κόψεις τα μαλλιά σου, θα σου δώσω το αμάξι. Περνάει λοιπόν κανένα δίμηνο, και ο γιος ξαναρωτά τον πατέρα του για το αμάξι, οπότε ο πατέρας του, του λέει: - Ξέρεις γιε μου, είμαι πολύ περήφανος για σένα! Στην εξεταστική πέρασες όλα τα μαθήματα, έβγαλες το σκουλαρίκι, αλλά δεν έκοψες τα μαλλιά σου! - Ξέρεις μπαμπά... απαντάει ο γιος, το ξανασκέφτηκα αυτό με τα μαλλιά, και είδα ότι και ο ίδιος ο Χριστός και οι μαθητές του είχαν μακριά μαλλιά... Και συμπληρώνει ο πατέρας του: - ...Ναι, και όπου πήγαιναν, πήγαιναν με τα πόδια. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Θρησκευτικά: Οι Δέκα Εντολές γράφτηκαν από τον Σινά και παραδόθηκαν στον Μωυσή στην Πλάκα. Ήταν όλες πέτρινες, αλλά σαφέστατες. Οδύσσεια-Ιλιάδα: Την Οδύσσεια την έγραψε ο Οδυσσέας και την Ιλιάδα ο Ηλιάδης. Γεωμετρία: Παίρνουμε ένα τρίγωνο ΑΒΓΔ. Γεωγραφία: "Ποια είναι η πρωτεύουσα της Ισπανίας;" - "Η Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ." Γεωλογία: Ο πρατήρας είναι λέξη δυσανόητη, δηλ. με δυο έννοιες. Μια όταν είναι σε ηφαίστειο και μια όταν δουλεύει σε πρατήριο.

Profile for ELENA THEODOROPOULOU

efimerida2011-2012  

school newspaper

efimerida2011-2012  

school newspaper

Advertisement