Page 1

sportsfan Danmarks ultimative sportsmagasin

august 2010

Første hvide mand under

10

sekunder

digital edition

Christophe Lemaitre nedbryder grænserne

AGF’s nye træner

Peter Sørensen ”Presset fra mig selv er større end fra omverdenen”

Udrensningen er i gang – men stjernerne bliver

Liverpool FC Ny afgørende tid for traditionsklubben august 2010 · BK 29.07.10 > 02.09.10 · Pris 49,95

Plus:

Henrik Toft, Parkour, masser af konkurrencer


indhold august 2010 Upfront 4 leder 6 Kort om sport 8 Tilbageblikket 12 Månedens profil – Henrik Toft 14 Klumme af Kåre Welinder

Fodbold 16 En træner, en sæson, ét krav… Interview med AGF’s nye træner, Peter Sørensen, der kan se frem til enten at blive en helt eller total fiasko.

46

Atletik

34 Hvid i en sort mands verden Christophe Lemaitre er den første hvide mand, der er kommet under 10 sekunder på 100 meter.

60 Parkour

44

44 Det er følelsen af frihed… ”Det giver mig en frihed, når jeg gør det. Jeg er i nuet.” Martin Coops var med til at starte parkour op i Danmark.

Bagude 26 Gadgets 28 Mode og shopping 42 Krop og duft

20 Liverpool – en ny begyndelse

50 One to watch

En helt afgørende tid for storklubben. Roy Hogdson er i gang med

52 Tegneserie – Severin & Co.

udrensningen af flere fejlkøb, men er han den rette mand til jobbet?

54 Konkurrence

2 sportsfan


WWW.KAUFMANN.DK


B

egrebet ’Fair Play’ er slidt, udvandet og ubrugeligt, selv om det er tiltrængt som aldrig før. Når unge piger og drenge bærer gule flag fra FIFA eller UEFA ind på de store stadions med påtrykte ønsker om fair play, har det ingen betydning eller virkning længere. Det er et ønske, udtrykt så mange gange, at det har mistet sin værdi, og når selv de største spillere intet gør for at efterleve det, bliver det meningsløst. Årets to store turneringer, Champions League og VM i Sydafrika, viser, hvordan Fair Play er på vej til at sive ud af professionel fodbold, og hvordan man skal genoplive det i en langt mere konkret og konsekvent udgave. Baggrunden skal findes i flere beskæmmende eksempler, hvoraf VM i Sydafrika må stå som flere årtiers lavpunkt, spille- og underholdningsmæssigt, i en lang slutrunde-historie. Holland mødte op til VM-finalen med det formål at slå det spanske spil ned, lige meget hvad. Man var helt bevidst om, at man var et dårligere hold, og i stedet for at spille på den chance, alle mindre hold har mod en bedre modstander, valgte man i stedet at ødelægge kampens seværdighed og modstandernes førlighed. I første halvdel af første halvleg havde man lavet så mange grove frispark, at flere af dem i det civile liv havde givet ubetinget fængsel. En helt klar, bevidst strategi om at møde de spanske spillere med hårde midler, og ud fra den analyse, at det ville skræmme dem, hvilket til en vis grad lykkedes. Lidt mindre grelt mødte Inter på samme måde op til den afgørende semifinalekamp mod Barcelona. Her var de knap så brutale som hollænderne, men taktikken var den samme. Man ville ødelægge spillet, og da man kom foran, forsøgte man sig med alle kneb som skuespil og andre måder at trække tiden ud. Der har været flere kynikere ude at sige, at det også er en del af fodbolden, men så lad dem få en lukket liga med de hold, som alle spiller som Holland og Inter, og lad os andre nyde ’Det smukke spil’, som det kan spilles. Hvis FIFA og UEFA skal forhindre f.eks. skuespil, som stadig må være et af de mest patetiske aspekter ved moderne fodbold, kan man overveje en langt mere aggressiv kampagne. Hvad med at tage de fem værste eksempler fra VM og lade os se dem i en tv-reklamekampagne? Folk ville grine ad synderne og deres pinlige optræden. Den form for social udstilling ville helt sikkert betyde noget for forfængelige primadonnaer som Cristiano Ronaldo, der ikke ville bryde sig om at blive hånet. Man kunne også indføre disciplinære straffe efterfølgende, hvor man uddelte karantæner til spillere, som bevidst prøvede at påvirke dommeren til en forkert beslutning. En FIFA-undersøgelse viste efter VM, at dommerne havde taget de rigtige beslutninger i 96 % af tilfældene. Bare det var så vel for spillerne og træneren. Fair Play skal genindføres. Med alle tænkelige midler.

Fair play i forandring

God fornøjelse med det nye nummer af SPORTSFAN Emil Norsker, chefredaktør

4 sportsfan

Administrerende direktør / ansvarshavende Jørgen Brinks jb@sportsfan.nu Tlf. 31 78 60 02 Chefredaktør Emil Norsker en@sportsfan.nu Tlf. 28 58 27 09 - e- og produktredaktør Lotte Lund ll@sportsfan.nu Tlf. 31 77 60 02 Art director Martin Andersen ma@sportsfan.nu Tlf. 27 22 33 00 Skribenter Karsten Krogh, Mathias de Storeu, Kåre Welinder, Kristian Leider, Svend Bertil Frandsen og Stine Hansen. Fotografer Jørgen Brinks Korrektur Susanne Andersen Illustration Thomas Bentsen og Martin Pop Tryk Zeuner Grafisk as Distribution Bladkompagniet Udgiver SPORTSFAN Aps Hovedvejen 155 4320 Lejre info@sportsfan.nu Tlf. (+45) 70226002 Fax (+45) 46497040 Annoncer Jørgen Brinks Tlf. 31 78 60 02 Abonnement abo@sportsfan.nu Abonnement skal opsiges skriftligt til abo@sportsfan.nu.

www.sportsfanplus.dk Alle henvendelser i redaktionelle spørgsmål bedes stilet skriftligt til redaktionen, der intet ansvar påtager sig for manuskripter, fotografier og lign., som indsendes uopfordret. De i magasinet nævnte priser er vejledende, og redaktionen påtager sig intet ansvar for eventuelle fejl. Artikler, billeder eller annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse fra SPORTSFAN Aps.

RETTELSE: I septemberudgaven af SPORTSFAN glemte vi at nævne fotograferne til de mange flotte billeder i artiklen ’Ånd ind – stress ud’. Billederne er taget af Morten Bjørn Larsen og Casper Tybjerg.


adidas, the 3-Bars logo, and the 3-Stripes mark are registered trademarks of the adidas Group. Š 2010 Coty Export – Coty Inc., adidas Licensee

NYHED


UPfront Kort om sport

Dansk firma støtter det afghanske landshold

Fodbold blev under Taleban anset som syndigt, men nu er man ved at bygge en ny kultur og et landshold op igen, og de får støtte fra danske hummel, der før har hjulpet blandt andet Tibets landshold. Hos hummel ved man godt, at den nye sponsoraftale ikke kommer til at bringe den store eksponering på grønsværen i primetime. Men for Christian Stadil, ejer af hummel, er der rigtig mange andre grunde til at støtte holdet. ”Under Taliban-styret var Kabul Stadion faktisk en henrettelsesarena. Så i dag bliver der altså dyrket sport på den jord, hvor utallige mennesker er blevet dræbt. Det siger næsten sig selv, at den udvikling er værd at støtte. Hos hummel mener vi, at sport er en hyldest til livet, og vi tror virkelig på, at fodbold kan gøre en forskel i Afghanistan,” forklarer Christian Stadil. I dag er det afghanske landshold nr. 193 på FIFA’s rangliste

Italien vil begrænse ikke-EU-spillere

Den elendige italienske indsats ved VM får nu konsekvenser. Det nationale forbund har besluttet at begrænse antallet af ikke-EU-spillere fra to til en i håb om, at klubberne vil bruge flere italienske spillere. Serie A stemte dog imod forslaget, og præsident Maurizio Beretta siger på deres website: ”Den her beslutning efterlader en bitter smag i mund, og det løser overhovedet ikke italiensk fodbolds problemer.” Da Inter i maj vandt Champions League-finalen, skete det uden en italiener på banen. 6 sportsfan


Kort om sport

Pletskud

UPfront

1. Superligaen i fuld gang Man nåede slet ikke at få de sædvanlige svede- og rysteture efter VM, for Superligaen er allerede i gang til at dulme abstinenserne.

2. Michael Laudrup i Mallorca Så lykkedes det endelig at få aktiveret vores kommende landstræner. Nu må man blot håbe, det går bedre end alle de andre gange. Om ikke andet er Mallorca ikke det værste sted at komme i jobtræning. 3. Åhh, hvilken sommer Det er livet, når man kun er blevet solbrændt, fordi tv-skærmen en gang imellem reflekterer lidt lys. En fantastisk sportssommer.

Forbier

1. Et aldrende dansk landshold Danmark skal møde de tyske bronzevindere i en venskabskamp 11. august, og man må håbe, at Morten Olsen har fået set VM igennem et par gange og indset, at man godt kan komme langt med unge spillere. Tyskerne havde et aldersgennemsnit på 24,96 år under VM, mens det danske var over 29 år. Det er tid til at pensionere Jon Dahl og lade en ny stamme få chancen. Så slipper vi også for at høre, hvordan Jon Dahl proklamerer, at han har spillet pragtkampe, mens vi andre bare har set en stribe skæverter. 2. Roy Hodgson Liverpool fortsætter deres dødskurs med en træner, der lagde sig fast på en stram 4-4-2 engang i 1900-yesterday. Det bliver formentlig lige så trist at følge holdet som under borring Benitez. 3. Landsholdets Nordkorea-agtige kommunikation Hele nationen følte sig beskæmmet af at ryge ud i VM til Japan, men Morten Olsen nægtede at svare på, om han syntes, det var en fiasko eller ej. Et pressemøde med landsholdet minder efterhånden om en absurd affære, og man må spørge, om kommunikationschef Lars Berendt egentlig arbejder med holdet og trænerens evne til at kommunikere, eller han blot går rundt og ser strengt på journalister og tænker: ’Fyha, slemme folk, der stiller spørgsmålstegn ved den store leder’.

FCK vinder mesterskabet igen

Stort set alle cheftrænere i Superligaen er enige om, at FCK igen bliver danske mestre, viser en rundspørge, lavet af Sporten.dk. Ståle Solbakken, FC København ”FC København, OB og Brøndby. I den rækkefølge.” Niels Frederiksen, Lyngby ”Jeg kan kun se FCK som mestre. De er et niveau over alle andre. De andre medaljer tager OB og Brøndby sig af.” Morten Wieghorst, FC Nordsjælland ”Jeg tror ikke på, at FCK kan udfordres. De har en fast struktur og nogle gode spillere. De øvrige medaljer ligger til OB og Brøndby.” Magnus Pehrsson, AaB ”FCK og OB kommer til at kæmpe om mesterskabet, og her tror jeg mest på FCK. Det bliver meget jævnbyrdigt om bronzen, men Brøndby er nok et godt bud.” Allan Kuhn, FC Midtjylland ”Helt klart de tre hold i toppen fra sidste år. Jeg tror, FCK vinder, men de andre (OB og Brøndby red.) kommer til at hænge på hele vejen.” Lars Olsen, OB ”Jeg tror, det bliver de hold, som sluttede 1, 2 og 3 sidste år. Altså, FCK, OB og Brøndby.” Ove Pedersen, Esbjerg fB ”Det er FCK sammen med OB. De slås om guld og sølv. Bronzen er mere åben, der er mindst 4-5 hold, der kan blande sig.” Johnny Mølby, AC Horsens ”FCK er den store favorit, med OB og Brøndby på de næste pladser. OB ser på nuværende tidspunkt lidt stærkere ud end Brøndby.” Michael Hemmingsen, SønderjyskE ”Det bliver uden tvivl FCK og OB. De har fornyet sig og fået nye kræfter til. Brøndby kan være en outsider.” Troels Bech, Silkeborg IF ”Jeg ville gerne sige OB, men giver det fantasiløse svar og siger FCK. Transfervinduet er ikke lukket endnu, så meget kan ske. Brøndby og OB bejler til de næste pladser, de virker stærkest.” Ove Christensen, Randers FC ”Jeg tror, at OB bliver mestre. De har bevaret stammen på holdet fra foråret og forstærket sig. FCK er lige efter, og så kommer Brøndby.” Henrik Jensen, Brøndby IF ”FCK er klart den største favorit. De har et rigtig godt hold og har hentet et par forstærkninger til truppen, så de er oplagte mesterskabsfavoritter. Derefter kommer OB og så os selv.” sportsfan 7


UPfront Månedens tilbageblik

Da Milton var hadet af Maradona

D

Af Karsten Krogh

ommer Kim Milton har hørt på mange forbandelser i sin karriere – for eksempel overså han et par berømte straffespark, da FC København og Brøndby mødte hinanden i 2002, og det kostede FCK et mesterskab. Det gjorde ikke Milton populær i FCK-kredse, men han havde prøvet det, der var værre, da han i VM 1998 smed David Beckham og England ud af VM. Det største må alligevel have været, da han blev Argentinas mest upopulære mand.

8 sportsfan

I 2001 blev VM for klubhold afgjort i en enkelt kamp i det, man kaldte Intercontinental Cup, hvor de europæiske mestre i Tokyo skulle møde de sydamerikanske mestre. Bayern München havde vundet Champions League over Valencia tidligere på året, og de skulle op imod de forsvarende mestre, Boca Juniors, der året før havde slået Real Madrid 2-1 på to tidlige mål af Martin Palermo – der faktisk var med i Argentinas trup til dette års VM.   Reglen var, at kontinenterne skiftedes til at udpege en dommer fra det modsatte kontinent, og da Boca Juniors fik en liste fra UEFA med navne på fem europæiske dommere, huskede de Miltons udvisning af Beckham og valgte prompte den nidkære og selviscenesættende dansker. Det kom de til at fortryde bitterligt.   Med Martin Palermo solgt til Villarreal, satte Boca først og fremmest deres lid til Marcelo Delgado, der skulle fodres af midtbaneikonet Juan Roman Riquelme. Efter 16 minutter fik en overrasket Delgado sin første advarsel for at tjatte til bolden efter en offside. Den slags får man aldrig kort for i Sydamerika. Lige før pausen falder Delgado så teatralsk i feltet. Kim Milton fløjter for straffe – tror Boca-spillerne. Men nej. Danskeren har vurderet, at Delgado filmede, og han giver argentineren sin anden advarsel, under stor protest fra Boca – som Milton ser ud til at nyde.   Bayern overtager kampen, og det ender med, at ghanesiske Samuel Kuffour scorer kampens eneste mål 11 minutter før, kampen ville have gået i straffesparkskonkurrence. Dagen efter fik Kim Milton kniven – eller snarere sværdet - i de sydamerikanske medier, og selveste Diego Maradona – kæmpefan af Boca Juniors – kaldte dommeren den dårligste, han nogensinde havde set.   Kim Milton var nok ligeglad. Han havde som sædvanligt fået gjort opmærksom på sig selv med en kontroversiel kendelse – ligesom da han senere i karrieren smed Rooney ud for at klappe ad ham og serberen Jestrovic for racistiske udtalelser. Uheldige Marcelo Delgado var faktisk til prøvetræning i FCK året efter, men fik ikke kontrakt. Havde han fået det, ville han nok have tænkt sig om, før han filmede over for en vis dansk dommer. Kun en tåbe frygter ikke Kim Milton, der keder sig.


Kort om sport

Real Madrid og Barcelona kan blive presset ud af La Liga

Klubberne i den spanske bedste række, Primera Division, er så utilfredse med fordelingen af tv-penge, at de truer landets største klubber med at lave en helt ny liga uden dem. Spanien er et af de få lande, hvor der ikke er en kollektiv tv-aftale, hvilket gør, at Real Madrid og Barcelona hvert år skovler langt flere penge ind end rivalerne. Det har ført til en skævvredet liga, hvor de to storklubber er langt foran alle konkurrenter. Derfor presser de andre klubber på for at få en kollektiv aftale, som man har det i England og i Danmark. Hvis ikke de går med til det, får det konsekvenser, siger Sevillas præsident, Jose Maira. ”Hvis de ikke går med til det, er det fint, så vil vi have en liga med 18 hold, og de vil have en fantastisk liga med to hold. Det er vores alle sammens ansvar, at det ikke bliver sådan,” siger Jose Maira. Barcelona vandt ligaen i år foran Real Madrid. Nummer tre var Valencia, der var hele 25 point efter Real Madrid.

UPfront

Sportsfan sætter odds

Med hundredvis af betting sites kan man vædde om næsten alt i sportens verden. Og med Sportsfan kan du nu vædde om ALT. Vi sætter de odds, som ingen andre tør sætte. Den testosteron-pumpede Bjarne Riis, der mistede håret som 12-årig, bliver far til en datter.

Odds: 1000,00

Morten Olsen forbereder landsholdet på fremtidens bolde fra adidas ved at lade landsholdet træne med en bunke balloner. Dennis Rommedahl kan dog ikke lade være med at gøre ballonerne elektriske og sætte dem fast på numsen.

Odds: 3,00

Martin Jørgensen spiller en hel sæsons 1. divisionsfodbold på frosthårde danske baner uden at få skader.

Odds: 500,00

Caroline Wozniacki indstiller tenniskarrieren for at læse oldgræsk og nanoteknologi.

Odds: 1500,00

Dennis Rommedahl og Morten Olsen indgår registreret partnerskab.

Odds: 93,00

Løbsledelsen i Tour de France tager en fransk rytter for de samme fejl, som Michael Rasmussen blev smidt ud af løbet for, og ledelsen ekskluderer også den franske rytter fra løbet.

Odds: 1.002

Kim Sjøgren og Michala Petri kaster deres kærlighed på vuvuzelaen og udgiver sammen cd’en ’Vuvuzela in love’

Odds: 25,00

Få meget mere SPORTSFAN på

www.sportsfanplus.dk I forbindelse med VM lancerede vi vores helt nye sports-side, og selv om den kun er få måneder gammel, har den allerede flere tusinde brugere. Her kan du hver dag læse nyheder, features, interviews og blogs af SPORTSFANs skribenter. Her finder du også et omfattende arkiv, og du kan gratis se gamle udgaver af SPORTSFAN. Det er også på www.sportsfanplus.dk, at du finder alle vores konkurrencer, som du nemt kan deltage i, og du kan f gode abonnementstilbud på magasinet.

www.sportsfanplus.dk

– Danmarks nye store sportsite


UPfront Kort om sport så er det sagt ”Fodboldmetaforen signalerer kulturel samhørighed. Det er en af de få fælles referencerammer, vi har tilbage. Man kan ikke længere bruge et bibelsk eller litterært billede og forvente at blive forstået. Fodbolden er vores sidste fælles gods.” Kristian Madsen, Informationschef i 3F i en blog på Kommunikationsforum.dk ”Det er den bedste dag i mit liv. Jeg skal være far. Jeg har lige set vores baby på en scanning, og jeg kan slet ikke vente til den dag, min forlovede skal føde. Vi er ubeskriveligt glade, og vi glæder os helt vildt til at se vores baby for første gang.” Nicklas Bendtner skal være far ”Alle spørger, hvorfor jeg forlod Liverpool. Der er kun en grund – Rafael Benitez. Når jeg spillede godt, så fik jeg ingen ros for det. Han forsøgte at ødelægge min selvtillid. Man kan ikke behandle en spiller sådan og samtidig forvente, at han er glad.” Yossi Benayoun i News of the World

Superligaen under eget navn

Der er ikke længere noget, der hedder SAS-Ligaen, og i stedet for at finde en ny hovedsponsor, har man valgt at satse på flere partnere. Samtidig bliver navnet fremover kun Superligaen og skal markedsføres som ét brand som Premier League og Champions League. En af de nye partnere er Arbejdernes Landsbank. ”Superligaen danner fællesskaber, begejstrer og skaber rigdom i hverdagen - bygger med andre ord på mange af de sunde værdier, vi har i Arbejdernes Landsbank. Vi glæder os til at være en del deraf,” marketingdirektør Peter Froulund Sammen med det nye liga-brand vil Superligaen for første gang få et officielt tilhørssted på internettet. På superliga.dk kan man finde de vigtigste informationer om samtlige kampe, tjekke spillerstatistik, følge med i kampene via en avanceret livecast, spille det officielle Superliga-managerspil, se højdepunkter og meget, meget mere. 10 sportsfan

”Danmark har masser af talenter, det har vi set. Måske er det på tide, de unge bliver bragt frem til a-landsholdet og får chancen og kan bidrage med noget gejst og vilje.” Den tidligere tyske landsholdsspiller Thomas Hässler til sporten.dk. ”Vi overlevede vuvuzelaerne. Alle overlevede dem. Jeg synes ikke, at man kan tage dem væk, fordi det er en del af den afrikanske måde at gøre tingene på. Desuden kan man også se, at fans fra hele verden har taget dem til sig.” siger Sepp Blatter. ”Vuvuzela er med ét ord – irriterende.” Tom Adams, klummeskribent på ESPN.com


Kort om sport

Fodbold vokser stadig i popularitet i USA

Den gode indsats ved VM er med til at øge fodboldens succes i det store land. 1/8-finalen mellem USA og Ghana blev set af 19,4 millioner mennesker, hvilket er rekord for en fodboldkamp. Og det er oven i købet større end gennemsnittet for en finalekamp i NBA i juni, skriver ESPN.com. En enkelt god indsats alene er dog ikke nok til at gøre amerikanerne til at sætte fodbolden højere end deres andre sportsgrene, men faktisk har sporten længe vokset sig større, støt og roligt. ”Det er en lang og sej proces at blive en fodboldnation i verdensklasse, og de skridt, vi tager i øjeblikket, virker måske mindre dramatiske end tidligere, hvor vi kom fra ingenting. Men det er sværere nu at rykke det sidste niveau op til, hvor vi gerne vil være,” siger direktør Kevin Payne fra MLS–holdet, D.C. United For at holde den positive opmærksomhed omkring landsholdet har forbundet arrangeret en venskabskamp mod Brasilien 10. august.

UPfront

Vind adidas solbriller

adilibria sense fra adidas eyewear Med de nye sportssolbriller fra adidas eyewear får du cool design og høj kvalitet i én og samme brille. Den nye adilibria sense har fået et feminint touch med blomstermotiv, samtidig med, at den har bevaret sportsbrillens funktionalitet og fleksibilitet.

adiZERO fra adidas eyewear Topmodellen adiZERO er udstyret med adskillige detaljer og et bredt udvalg af linser. Særligt det specialfremstillede RXready™ adaptersystem giver en ekstra sporty løsning til løbere, der behøver briller med styrke. Den nye adiZERO er specielt designet til at imødekomme sportsudøveres behov og sikrer perfekt udsyn under løbeturen. adilibria sense og adiZERO fra adidas eyewear kan fås hos optikere og udvalgte sportsbutikker. Vejledende udsalgspris adiZERO: 1267 kr. Vejledende udsalgspris adilibria sense: 1366 kr. Du kan vinde et par til dig og din kæreste ved at gå ind på www.sportsfanplus.dk og svare på følgende spørgsmål: Hvad hed den officielle VM-bold fra adidas ved VM i Sydafrika?

Besøg vores nye website: www.sportsfanplus.dk

+ NYHEDER + FEATURES + INTERVIEWS + KONKURRENCER + BLOGS og meget mere >>> sportsfan 11


UPfront Månedens profil: Henrik Toft

”OB er en klasseklub”

OB har hentet den stærke angriber, Henrik Toft, der skal være med til at afhjælpe den måltørke, som ødelagde guldambitionerne i foråret. Efter succesrige ophold i mindre klubber, skal han nu bevise, at han også kan levere varen hos en af SAS Ligaens absolutte guldfavoritter. Af Svend Bertil Frandsen

E

fter et forrygende efterår i 2009, hvor Peter Utaka og Co. scorede mål på samlebånd, røg OB i foråret ind i klubbens værste scoringskrise siden foråret 2005. Det kostede Lars Olsens tropper chancen for at fravriste guldet fra FC København, og det scenarie ønsker fynboerne for alt i verden ikke nogen gentagelse af. Derfor har man blandt andet hentet Henrik Toft. I et forår, hvor HB Køge måtte erkende, at potentialet ikke rakte til mere end en enkelt sæson i landets bedste række, var Henrik Toft det helt store lyspunkt for sydsjællænderne. Den 29-årige Toft nettede seks gange, kun overgået af César Santin og Dame N’Doye, og med en gammel måltyvs instinkt slog Toft til som en klapperslange, da OB meldte sig ind i kapløbet om den høje angribers underskrift. ”Min alder taget i betragtning, var det nok min sidste chance for at score en kontrakt med en rigtig dansk storklub. Jeg havde tilbud fra en anden dansk klub og en klub i udlandet. Jeg var da også helt klart frisk på at søge lykken i udlandet, men da OB kom på banen, var der slet ingen tvivl om, at jeg måtte slå til. OB og dansk topfodbold holder jo allerede et ret højt niveau, og her får jeg jo muligheden for at spille i Europa,” fortæller Henrik Toft. Men hvad er det, du kan bidrage med? Hvad ser du selv som dine styrker? ”Jeg er hentet ind for at supplere en allerede uhyggelig stærk trup. Jeg har min styrke som en typisk boks-spiller, det vil sige høj og meget fysisk stærk. Under Auri Skarbalius’ ledelse har jeg dog også fået en langt bedre teknik og følelse for bolden. Jeg vil selvfølgelig arbejde på at blive et sikkert valg til startopstillingen, men man kunne godt forestille sig, at min rolle kunne blive at 12 sportsfan

komme ind sent i kampene, hvor man satser på høje afleveringer ind i feltet,” siger Henrik Toft. Fynske medier har allerede leget med tanken om, at Toft bliver manden, der for alvor skal løfte angrebsarven i den fynske storklub efter Djiby Fall, men Toft mener selv, at sådanne sammenligninger er ude af proportioner. ”Der skal jo sælges aviser, men der er så mange talentfulde angribere i denne trup, at det ville være arrogant, hvis jeg troede, at jeg bare kunne vade ind i startopstillingen. Det er noget, jeg skal kæmpe mig til, og det vil ikke ske fra den ene dag til den anden,” mener Henrik Toft, der håber, at Lars Olsen vil få den samme betydning for den videre udvikling af hans karriere, som Auri Skarbalius havde det i Køge. Skarbalius har haft stor betydning Teknikken generelt, førsteberøringen, venstrebenet og afslutningerne blev forbedret markant, ligesom den mentale side udviklede sig til en kæmpe force hos angriberen under Skarbalius’ kyndige ledelse. ”Hans betydning kan slet ikke overvurderes. Vores personligheder gik fantastisk i hak fra dag et. Som spiller var han totalt kompromisløs, men som træner har han været meget fokuseret på de tekniske færdigheder. Samtidig er der det mentale. Auri kunne godt lide at provokere folk under træningen. Og det ville være synd at sige, at han var konfliktsky. Han kunne gøre masser af ting under træningen, som gik imod ens retfærdighedssans. Det samme sker ofte i kampene. Man har så to valg. Enten kan man tabe hovedet, eller også kan man vende energien i den frustration, man føler, til noget positivt. Det har lært mig, at den korteste vej igennem stormen er at gå igennem den. Det er helt sikkert noget, jeg

kan bruge, når jeg møder forhindringer på vejen til at blive fast mand i OB,” fortæller Henrik Toft. Selv om Toft har haft svært ved at sige farvel til sammenholdet i HB Køge, har han dog ingen skrupler ved at forlade sine holdkammerater, som nu skal igennem et benhårdt oprykningsrace i VIASAT divisionen, langt fra mediernes søgelys. Den rigtige beslutning ”Jeg var nede at besøge dem for nylig, og der var da en lidt underlig stemning, som der ikke har været før. Men alt i alt er det jo bare en del af gamet. Man bliver jo ikke bare i en klub af medlidenhed. Vi vil jo alle gerne have den chance, jeg har fået på Fyn, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at jeg har taget den rigtige beslutning ved at skrive med OB,” siger Henrik Toft. I det hele taget lyser det ud af ham, at han er glad for at være kommet til en klub med et anderledes professionelt set-up end Køge, og hvor forventningerne er anderledes høje end på Sydsjælland. ”Der er masser af tilskuere til træningen, og spillerne er helt anderledes klar end i Køge, når de kommer til træning her. De går virkelig til stålet for at gøre sig fortjent til en startplads. Samtidig er klubben også helt anderledes professionelt gearet til at tage sig af de praktiske ting uden for banen, så man udelukkende kan fokusere på fodbolden. Hos OB kommer jeg til et hold, som vil styre kampen i langt hovedparten af kampene. Hos Køge var man konstant presset i defensiven og bare det at holde på bolden, kostede enorme kræfter. Jeg følte ofte, at det, jeg egentligt var ansat til at gøre i Køge, nemlig at score mål, kunne jeg umuligt indfri, fordi jeg – ligesom resten af holdet – var nødt til at hjælpe til med de defensive pligter. Det bliver naturligvis anderledes i OB, og det glæder jeg mig rigtigt meget til.”


Henrik Toft:

Født: 15. april 1981 i Christiansfeld, 29 år Højde: 1,96 meter Vægt: 87 kg. 1996-2002: HFK Sønderjylland (tidligere Haderslev FK), 61 kampe og 23 mål, 1. division og Superligaen. 2002-2003: Lyngby Boldklub, 24 kampe og 13 mål, 2. division 2004-2005: Boldklubben Fremad Amager, 40 kampe og 19 mål, 1. division 2005-2007: Vejle Boldklub, 32 kampe og 7 mål, 1. division og Superligaen 2005: Kåret som Årets Spiller i 1. Division 2007-: HB Køge, 33 kampe og 7 mål Henrik Toft har opnået 4 U-20 landskampe, 1 mål

sportsfan 13


UPfront Ekspert-analyse

Et liv i luksus med landsholdet

Danskerne bliver forargede, når politikere flyver på businessclass og får mediekurser til 30.000 kroner, men hvorfor bliver ingen vrede over landsholdets overbetaling ved VM. Det undrer journalist Kåre Welinder. Et hurtigt regnestykke viser, at samtlige danske VMspillere har fået en fin minut-løn for at repræsentere Danmark ved VM i fodbold. 2350 kr. pr. minut for 270 spillede minutter giver hver landsholdshelt en bonus på omkring 635.000 kr. Prisen er måske i orden, hvis man mener, man får valuta for pengene. Men i en krisetid, hvor ublu bonusser og almen dekadence overalt er til debat, er det måske også tid til at diskutere, om DBU skal være med til at finansiere en månedsløn helt ud over, hvad en normal dansker kan skrabe sammen på et år. Da Leeds United gik konkurs, fandt man efterfølgende ved gennem-

på politikere, der har købt en flaske rødvin for meget, købt sig til ekstra benplads på langdistanceflyvninger og købt smøger på skatteborgernes regning. Her søger journalister om aktindsigt, hvorefter de får lov til at tjekke kendissernes bilag og altid finder frem til overforbrug. På samme måde kunne det være underholdende læsning, hvis BT eller Ekstra Bladet serverede en oversigt over, hvor meget DBU bruger på en fodboldtur til landsholdet. Om der kunne spares ved at drikke lokalt flaskevand i stedet for Evian? Om Rommedahl har fået specialdesignet Nik & Jay-merchandise til at pynte op på værelset, eller om Christian Poulsen får en afrikansk frisør til dagligt at sætte håret. Jeg ved godt, at det ikke er skattekroner, der betaler spillernes løn på samme måde som en dansk statsborger betaler for businessclass-billetter til politikere. Derfor kan man ikke på samme måde søge om at få lov til at tjekke landsholdets bilag fra en VM-tur til Sydafrika, da det ikke er i offentlighedens tjeneste og interesse. Alligevel tror jeg, at mange ville rynke lidt på næsen over det beløb, der ville komme frem omkring DBU’s tur til VM.

”Det kunne være sjovt at se, hvad der egentlig bliver brugt penge på, når landsholdet er på tur.” gang af klubbens regnskaber frem til nogle fuldstændigt ublu beløb. Tusindvis af pund, brugt på så simple ting som at rense akvarium samt luksusgoder til chefkontorets akvariefisk. Jeg siger ikke, at DBU er ved at gå konkurs, men det kunne være sjovt at se, hvad der egentlig bliver brugt penge på, når landsholdet er på tur. Og ikke mindst hvor mange penge, der bliver brugt på bare at servicere landsholdet, udover en VM-bonus til spillere på omkring 635.000 kr. I de største danske aviser går journalisterne på ugentlig basis i kødet 14 sportsfan

Alt dette samt andre luksusgoder får vi nok aldrig noget at vide om, desværre, for jeg tvivler på, at de store danske aviser ville benytte sig af muligheden, hvis de fik chancen for at gennemgå og offentliggøre DBU’s regnskaber for landsholdet. Man må gerne gøre det ved politikere, men jeg tror, offentligt at kritisere landsholdet på en sådan måde ville give for meget dårlig karma til aviserne. Landsholdet er trods alt stadig nationalklenodie, som er fredet til et vist punkt. Også selvom de bruger usandsynligt mange penge på fodboldspillere, der i forvejen tjener millioner af kroner på deres klubhold.


16 sportsfan


En træner, en sæson, ét krav… Der er ingen mellemløsning for AGF’s nye træner. Enten rykker han op og bliver helt, eller også mislykkes han og får Danmarks næststørste by på nakken. Hvis presset allerede nu tynger Peter Sørensen, ville det være forståeligt, men han siger selv, han er afklaret med situationen. Af Stine F. Hansen

sportsfan 17


”Jobopslag: Træner søges. Vi tilbyder: Storklub i krise, utilfredse og smådeprimerede fans samt garanteret hård presseomtale ved dårlige resultater. Krav: Direkte oprykning tilbage til superligaen.” Sådan kunne stillingsopslaget til jobbet som chef i AGF have set ud, og man kan vel næppe fortænke flere arbejdsløse trænere i at foretrække lidt meningsløs kommunal aktivering i stedet. Klubben i smilets by fik nemlig en ordentlig lussing, da holdet i foråret for anden gang på et årti måtte indse, at arbejdsområdet hed første division efter sommerpausen. Og der er ingen tvivl om, at hverken klubben, spillerne eller fansene føler, at de skal blive dernede særligt længe. AGF skal spille i landets bedste række, sådan er forventningerne. Men klubbens nye træner føler ikke, at han skal i gang med en umulig og potentiel ulykkelig opgave. Næh, Peter Sørensen, der senest kommer fra trænerposten i 1. divisionsklubben FC Fredericia, ser helt anderledes på det, da vi taler med ham inden sæsonstart. ”Jeg glæder mig rigtigt meget. Jeg havde jo faktisk allerede et rigtigt godt job i Fredericia, som er en meget velfungerende klub, og hvor vi var i gang med en spændende proces. Men jeg skiftede jo arbejdsplads alligevel, fordi det her job var endnu mere spændende.”

Og at det spændende job kommer med store forventninger om direkte oprykning tilbage til superligaen, skræmmer ikke Peter Sørensen. Det er et pres, som han er vant til og trives med gennem sine mange år i fodbold, først som spiller og siden som træner. ”Hvis jeg lykkes, er jeg verdensmester, mens hvis jeg mislykkes med opgaven, så er jeg fuldstændigt håbløs. Men det pres har jeg i forvejen lagt på mig selv. Jeg har altid haft den indstilling som træner, at vi skal vinde alle de kampe, vi skal spille, og det er der så bare en hel del, der er enige med mig i her i AGF. Det gør dog kun mit job endnu mere interessant, at der er mange, der interesserer sig for det, vi laver. Men jeg synes ikke nødvendigvis, at presset bliver større af, at det kommer fra andre og flere end mig selv.” Oprykningen glippede i Fredericia Det er heller ikke mange måneder siden, at Peter Sørensen senest var under fodboldmæssigt pres. På blot halvandet år førte han FC Fredericia fra en placering i bunden af Viasat Divisionen til at spille om oprykning til superligaen. En oprykning, der imidlertid glippede i de allersidste akter. ”Den korte udlægning er, at der var to kampe tilbage, og vi skulle vinde begge to. Det gjorde vi ikke.” Han har altså været der før. I slutspillet i 1. division, hvor det gælder

Peter Sørensens fodbold-CV

Født: 24. marts 1973. Stilling: Cheftræner for AGF i 1. division Uddannelse: UEFA A-licens, er i gang med at tage Pro Licens – den højeste nationale og internationale træneruddannelse. Klubber som aktiv fodboldspiller: Silkeborg IF (1991-95), FC Groningen (1996-97), Silkeborg IF (1997-2000), Malmö FF (2000-02) og Ham-Kam (2003-05). Landskampe: 4 U19-landskampe, 21 U21-landskampe og 1 B-landskamp. Klubber som træner: Ham-Kam, assistenttræner for Ståle Solbakken (2004-05), Vejle Boldklub, assistenttræner for Kim Poulsen/Ove Christensen (2006-08), FC Fredericia, første job som cheftræner (2009-10) og AGF (2010- ).

AGF’s trænere og placeringer de seneste 10 sæsoner: 2000/01: Superliga, træner Ove Christensen (afløst af John Stampe, den 19/1), nummer 8 2001/02: Superliga, træner John Stampe (afløst af Hans Petersen, den 5/4), nummer 10 2002/03: Superliga, træner Poul Hansen, nummer 10 2003/04: Superliga, træner Poul Hansen (afløst af Søren Åkeby, den 28/10), nummer 8 2004/05: Superliga, træner Søren Åkeby, nummer 9 2005/06: Superliga, træner Søren Åkeby (afløst af Ove Pedersen, den 1/1), nummer 12 - Nedrykker 2006/07: 1. division, træner Ove Pedersen, nummer 2 - Oprykker 2007/08: Superliga, træner Ove Pedersen, nummer 10 2008/09: Superliga, træner Ove Pedersen (afløst af Erik Rasmussen, den 1/1), nummer 6 2009/10: Superliga, træner Erik Rasmussen, nummer 11 – Nedrykker 2010/11: Målet er direkte oprykning tilbage til superligaen, træner Peter Sørensen 18 sportsfan


liv eller død, eller i hvert fald oprykning eller en fortsat færden i rækken lige under fodboldens sjoveste række. Og han ved, at der skal ydes 100 procent i hver enkelt kamp, hvis en oprykning skal lykkes. ”Jeg kan i hvert fald tage den yderst nyttige viden med fra oplevelsen med FC Fredericias glippede oprykning, at der er mange tætte kampe, og de bedste hold kan sagtens smide point til svagere hold. Hvis det stærke hold kun spiller på 85 procent i en kamp mod et svagere hold, der måske lige den dag til gengæld spiller 15 % over niveau, så er intet sikkert. Større er forskellen ikke i 1. division. De hold, der tror, at de bare ved at stille op kan vinde deres kampe, får sig en brat opvågning, for der er mange stærke hold og mindre forskel på styrkeforholdet holdene imellem i 1. division i disse år. Der er helt sikkert ikke nogle superligapladser billigt til salg i denne sæson.” En væltet storklub ’Kære AGF. Jeg søger hermed stillingen som træner. Jeg har stor erfaring med divisionsbold og vil blandt andet gøre AGF’s hold angrebsivrigt, fremadrettet og målsøgende, og jeg tror på, at jeg hurtigt kan bringe AGF tilbage i Superligaen.’ Ligesom der nok ikke fandtes et stillingsopslag til trænerjobbet i AGF, så er chancerne nok heller ikke store for, at Peter Sørensen rent faktisk har siddet foran computeren og forfattet en selvsælgende ansøgning til tjansen. Men der er dog ingen tvivl om, at han har gjort sig mange tanker om, hvad det er for en klub, han er ankommet til i sommerpausen. ”AGF er jo en stor, traditionsrig klub i landets næststørste by. Det er en klub med et stort spillermateriale, der har et enormt uforløst udviklingspotentiale, som jeg tror på, at vi kan få forløst ved at trykke på de rigtige knapper, og hvis det lykkes, så bliver Århus en endnu mere interessant by at opholde sig i,” siger han. Men det er også en storklub i krise. Trænere er blevet fyret (otte har været igennem systemet det seneste årti). Fans har været decideret rasende, og resultaterne er udeblevet på trods af det store potentiale. AGF er en klub i knæ, og derfor må Peter Sørensen også tage stilling til, hvad man gør, når man skal have rejst en væltet kæmpe op. AGF’s opgave For ham handler det meget om at få etableret en holdkultur, hvor alle spillere er bevidste om deres rolle. ”At få rejst en klub op er noget, der foregår på forskellige niveauer. Der er en klub, et hold og nogle spillere. De ting er jo selvfølgelig forbundet, og man må nødvendigvis berøre det hele for at få et hold til at fungere godt. Før man begynder at tale om det overordnede taktiske koncept for holdet, så bliver man nødt til at tage fat i den

enkelte spiller og få defineret hans rolle på holdet. I bund og grund handler det jo om at få den enkelte spillers spidskompetencer til at fungere til fordel for kollektivet. Det er den opgave, vi står foran i AGF,” forklarer han. Som tidligere nævnt er Peter Sørensens arbejdsopgave i AGF ualmindelig klar. Det kan ikke have krævet mange forventningsafstemmende samtaler mellem medarbejder og chef at være kommet frem til den. ”Der er jo ingen tvivl om, at min største opgave i AGF er ultimativt at lykkes med at rykke op i superligaen i første forsøg, men det er klart, at for at nå dertil, så er der selvfølgelig en masse mindre delmål på vejen. Først og fremmest har det handlet om at få alle spillerne i rigtig god form. Det mål er blevet nået henover sommeren, inden jeg kom hertil, ved hjælp af vores fysiske træner. Dernæst gælder det jo om at få bygget et godt koncept op omkring holdet, og det handler om, hvordan vi gerne selv vil spille, og hvordan vi gerne vil tage bolden fra modstanderne.” Offensivt og fremadrettet Peter Sørensens tidligere mandskab i Fredericia var kendt for at have en yderst stærk defensiv, der var svær for de andre divisionshold at spille sig igennem. I AGF har træneren et andet spillermateriale, og hans koncept er måske derfor også anderledes aggressivt og offensivt. ”Jeg er ved at indstille holdet på, at vi gerne vil spille fodbold på en måde, hvor vi, når vi ikke har bolden, er enormt angrebs- og erobringsivrige, og når vi har bolden, vil vi gerne spille meget tempofyldt, fremadrettet og målsøgende,” siger Peter Sørensen inden sæsonstarten. For overhovedet at være kommet så langt, så der kan tales om koncept for holdet, spillestil og taktiske tanker, så har Peter Sørensen brugt lang tid på at observere. ”Det er jo en flok spillere, som er mennesker, og mennesker er jo som bekendt forskellige, og før jeg kan og skal lære dem noget, så må jeg være den, der lærer noget om dem. Så hele opstartsfasen har for mig gået ud på at lære dem at kende som fodboldspillere. Derefter kunne jeg begynde at tage fat i det, de er dygtige til og gøre dem endnu bedre, og lave om på ting, der skal laves om på ved spilleren, for at han kan komme til at fungere på holdet. På sigt lærer jeg dem bedre og bedre at kende. Målet er at få de ypperste ressourcer ud af hver eneste spiller til hver eneste kamp.” At træneren er motiveret, er der i hvert fald ingen tvivl om. Men hvad med spillerne? I mediekrogene har der været hvisken om, hvordan et hold fuld af profiler har det med den næstbedste række. Vil VMdeltagere som Martin Jørgensen og Jakob Poulsen, for bare at nævne nogle, kunne motivere sig selv til en sæson i 1. division? Men den tankegang har Peter Sørensen ikke meget til overs for. ”Hvis jeg opdager fodboldspillere på mit hold, der har et problem med at motivere sig og gå ud og spille fodbold for deres klub til den løn, de hæver hver måned, så må de skam godt blive fri.” Fri for en sæson i 1. division bliver AGF dog ikke. Det hele går løs den 8. august i Vejle, og engang sidst i maj næste år ved vi, om Peter Sørensen kan føle sig som verdensmester, fordi han lykkedes med at fuldføre den vigtigste opgave i AGF; direkte oprykning..

”Hvis jeg opdager fodboldspillere på mit hold, der har et problem med at motivere sig og gå ud og spille fodbold for deres klub til den løn, de hæver hver måned, så må de skam godt blive fri.”


20 sportsfan


Liverpool – En ny begyndelse > Liverpool har ikke vundet et mesterskab i 21 år. Klubben sluttede på en håbløs 7.-plads sidste sæson, den er tynget af gæld påtvunget af upopulære ejere, og flere af de førende spillere ser ud til at forlade klubben. Hvad skal der ske for, at traditionsklubben fremover i den måske vigtigste sæson nogensinde? Karsten Krogh ridser de afgørende spørgsmål for Liverpool FC op. sportsfan 21


1

Kan Liverpool holde på deres bedste spillere? Eller skal de prøve noget helt nyt? Morten Bruun, ekspertkommentator i Premier League på Kanal 5: ”Der er ved at opstå en holdning blandt Liverpool-fans, at det kunne være en god idé at skyde Torres og Gerrard af, men det er jeg ikke tilhænger af. For spørgsmålet er, om Liverpool overhovedet kan tiltrække gode spillere, hvis de to er væk? Det hjælper jo ikke at have penge, hvis man ikke kan få andre spillere til at skifte til Anfield. Der er heller ingen Champions League-bold at lokke med, og det er bestemt heller ikke sikkert, at der er det næste sæson.” Henrik Christensen, mangeårigt medlem af Liverpools fanklub, håber ikke, at klubben sælger ud. Ikke mindst fordi, man ikke kan være sikker på, hvor pengene ryger hen. ”Liverpools amerikanske ejere tænker udelukkende på at tjene penge, og hvis de får en masse millioner ind for Gerrard eller Torres, er det langtfra sikkert, at ejerne vil geninvestere i andre spillere. Måske stopper de bare pengene i lommen, og så er Liverpool lige vidt. Jeg forventer dog, at Mascherano smutter. Hans kone hader England, og efter fire år i landet taler hun stadig ikke et ord engelsk. Så vi må nok forvente, at han smutter, og det er også ok. Han har aldrig helt slået igennem i i klubben”

2

Er den gamle Halmstad-træner Roy Hodgson den rette mand til at genoprette skuden på Anfield?

David Nielsen spillede i FCK, da Roy Hodgson styrede hovedstadsklubben til mesterskabet i 2001. Han er begejstret for Liverpools nye træner. ”Liverpools spillere får en mand, de vil respektere. Den eneste måde, du får spillere, der er 300 millioner værd, til at arbejde knaldhårdt, er ved at få spillerne til at respektere dig som person, og selv respektere spillerne. Og det vil Roy Hodgson gøre,” siger David Nielsen og fortsætter: ”Han vil udfordre spillerne hele tiden på deres stolthed. Det gjorde han i FCK, og selv om der selvfølgelig er stor forskel, så var der også gode spillere i FCK, der havde vundet meget. Men Roy Hodgson fik os til at ville mere. Og vi respekterede ham, fordi vi kunne se, at han holdt fast i sine principper”, fortæller David Nielsen, der godt kan se Hodgson i Liverpool i et stykke tid. ”Selv om han har været i mange forskellige klubber, så er det ikke sikkert, at det nødvendigvis bliver sådan denne gang. Ligesom han forventer meget af spillerne, så er han også hård opad mod ledelsen. De skal holde aftalerne med ham – ellers smutter han.

Han er iskold over for en fyring. Og det er også en af grundene til, at spillerne respekterer ham. De kan godt se, han skrider, hvis han ikke får det, som han vil have det.” Ingen champagnebold Spillemæssigt skal Liverpool ikke forvente den store revolution ifølge David Nielsen. ”Det bliver nok meget, som det har været tidligere i Liverpool. Alle kan ikke spille som Spanien, og det er ikke Hodgsons stil. Hans træning er meget italiensk og struktureret. For eksempel træner han meget formationstræning, hvor man står 11 spillere på banen og løber i skabeloner. Det er pissehamrende kedeligt, og alle spillere hader det. Mange trænere tør kun lave det i ti minutter ad gangen, men i FCK gjorde han det nogle gange i to timer. Og når man kan se, at det virker, weekend efter weekend, så bliver det accepteret.” CANAL+-kommentator John Bisgaard, der har kommenteret Premier League i 18 år, tror ligesom David Nielsen heller ikke, at Liverpool-fans skal forvente sig champagne-fodbold under Roy Hodgson. ”Der er en stor mulighed for, at Liverpool kommer til at spille endnu mere defensivt, end de gjorde under både Houllier og Benitez. Fulham spillede meget struktureret og defensivt sidste sæson, og sådan har Hodgson foretrukket det det meste af karrieren som træner. Jeg ved ikke, hvorfor det pludselig skulle være anderledes i Liverpool. De romantikere, der håber, at Liverpool vil forsøge at styre spillet mere i den kommende sæson, bliver skuffet,” siger John Bisgaard. Glæde igen efter Benitez Liverpool-fan Henrik Christensen er glad for, at det bliver en englænder, der bliver træner i Liverpool. ”Jeg tror, at Roy Hodgson kan skabe noget glæde i truppen efter en alvorsmand som Rafa Benitez. Lidt ligesom Bruce Rioch gjorde det i OB efter Troels Bech i sin tid. Det bliver fint med noget humør i truppen igen. Derudover skal man også huske på, at der sikkert ikke er frygtelig mange penge at gøre med i Liverpool, og med den in mente, er det ikke sikkert, at der er ret mange, der er bedre end Roy Hodgson. Jeg tror godt, at han kan være den rette for et kriseramt Liverpool lige nu.” Morten Bruun tror også, at Roy Hodgson kan gøre et fornuftigt arbejde i Liverpool. ”I engelsk fodbold har der i en del år været en trend med udenlandske managers, der har fået lang snor. Det er som om, at der er kommet en revival med engelske trænere blandt andet med Harry Redknapp, der har ført Tottenham til en 4.-plads i ligaen. Han er sådan en gammeldags wheeler-dealer manager, der opererer meget på transfermarkedet. Roy Hodgson fik i sin tid i Blackburn et dårligt ry på transfermarkedet, og derfor har han ikke haft job i England i lang tid, men sidste år i Fulham blev alt, han rørte ved, jo til guld. Han kunne godt være den rigtige overgangsfigur for Liverpool,” siger Morten Bruun.

Fernando Torres og Steven Gerrard har begge lovet at blive i Liverpool efter en snak med Roy Hodgson. 22 sportsfan


Stor transferaktivitet Tidligere på sommeren så det sort ud for Liverpool, og flere af stjernerne Steven Gerrard og Fernando Torres rygtedes væk fra Anfield Road. Men det har ændret sig nu. Især med tilgangen af Joe Cole, er der blevet skabt håb blandt fansene. Det er man har kunnet lokke en spiller til af hans kaliber, har givet fornyet styrke til troen på en ny tid under Roy Hodson. Der er allerede sket store forandringer under den engelske manager, og flere skift er helt sikkert på vej, inden vinduet lukker i slutningen af august. Liverpool transfers indtil videre Ind: Fabio Aurelio (kontraktløs) Joe Cole (Chelsea) Danny Wilson (Rangers) Jonjo Shelvey (Charlton) Milan Jovanovi_ (Standard Liege) Ud: Yossi Benayoun (Chelsea) Albert Riera (Olympiacos) Mikel San Jose (ukendt) James Ellison (Burton Albion) David Martin (Milton Keynes Dons) Robbie Threlfall (Bradford City) Francisco Manuel Durán (fri) Christopher Oldfield (fri) På vej ud: Emiliano Insua Javier Mascherano David N'Gog Maximiliano Rodríguez Philip Degen sportsfan 23


Liverpool har modtaget flere bud på klubben i den seneste tid. Ifølge rygterne skulle de to amerikanske ejere både forhandle med en kinesisk investeringsfond og en syrisk/candisk. I skrivende stund er der ingen afklaring, men en ny ejer håbes at være på plads inden transfervinduet lukker. 24 sportsfan


3

Hvad skal klubben gøre med upopulære ejere? ”De amerikanske ejere er vel det mest forfærdelige, der er sket for Liverpool nogensinde”, siger Henrik Christensen. ”I øjeblikket er klubben og ejerne faktisk så afhængige af Bank of Scotland, at banken vel egentlig kunne overtage klubben - så mange penge har de i klubben. Men de håber, sammen med ejerne og alle andre, at klubben snart bliver solgt. Problemet er, at Gillet og Hicks købte klubben for 250 millioner pund og nu vil have 800 millioner pund for den. Det er en fuldstændig ublu pris, men den holder de fast i. Det var virkelig en ulykke at sælge klubben til de amerikanere,” siger Henrik Christensen. Morten Bruun kan sagtens se problemerne med de amerikanske ejere. ”Det skaber alt for mange problemer på indre linjer, og før den situation er afklaret på fornuftig vis, kan jeg ikke at, at Liverpool kan foretage det næste attentat på det engelske mesterskab. Der er simpelthen for mange ubesvarede spørgsmål i klubben, så længe ejersituationen er så kaotisk.”

4

Hvilke spillere skal Liverpool hente? Har de overhovedet økonomien til at købe ind? Henrik Christensen mener, at Liverpool er ekstremt svage oppe foran. ”Godt nok har vi købt Jovanovic, men han kan også spille på kanten, og vi mangler stadig firepower oppe foran. Der går rygter om, at Peter Crouch er på vej tilbage, og det ville vække megen glæde i Liverpool. Mange tilhængere var kede af at se ham smutte for et par år siden. Jeg tror nu, at han selv ville væk på grund af for lidt spilletid under Benitez, men det kan jo ændre sig under Hodgson,” siger Henrik Christensen og fortsætter: ”Hvis Insua ryger til Fiorentina, har vi slet ingen venstrebacker i hele truppen, så det er oplagt, at Hodgson køber sådan en. Derudover købte Liverpool faktisk i april det store midtbanetalent Jonjo Shelvey fra Charlton. Han er 18 år gammel, var anfører på Englands U-16-landshold og har allerede spillet 40 kampe og scoret syv mål for Charlton. Han kunne være en kommende stjerne på vores midtbane.” Morten Bruun er ikke sikker på, at Roy Hodgson overhovedet får transfermidler. ”En af de helt store løgne i engelsk fodbold er, at Rafa Benitez ikke havde nogle penge at købe ind for. Han brokkede sig altid i pressen over manglende økonomiske midler, men i virkeligheden fik han rigtigt mange penge til spillerindkøb. Han var bare utrolig dårlig på transfermarkedet – især de seneste år. Det er oplagt, at der skal købes en kvalitetserstatning til Fernando Torres. N’Gog er slet ikke god nok, og mon ikke at Roy Hodgson vil købe spillere, der kender den engelske liga godt? For eksempel er Bobby Zamora da klart bedre end N’Gog. Jeg tror, at der kommer flere britiske spillere til klubben,” vurderer Morten Bruun.

Roy Hodgson

Født i London 9. august 1947 Taler tysk, italiensk, svensk, norsk, finsk og engelsk.

Karriere som træner: 1976–1980 1980–1982 1983–1985 1985–1990 1990–1992 1992–1995 1995–1997 1997–1998 1999 1999–2000 2000–2001 2001 2002–2004 2004–2005 2006–2007 2007–2010 2010–

Halmstad Bristol City Örebro Malmö FF Neuchâtel Xamax Switzerland Internazionale Blackburn Rovers Internazionale Grasshopper Copenhagen Udinese United Arab Emirates Viking Finland Fulham Liverpool

5

Skal klubbens målsætning være mesterskabet eller top fire? Og hvad med Europa League, hvor de må være blandt favoritterne? Hvor meget skal der satses på den?

”Liverpool kan på ingen måde vinde det engelske mesterskab. Deres målsætning skal vel være top fire, men det kan sagtens blive rigtigt svært at indfri det. Jeg tror på en top 6-placering for Liverpool. Mere tør jeg ikke sige,” siger Morten Bruun. Henrik Christensen er endnu mere pessimistisk. ”Liverpool har ikke købt nogle spillere af værdi endnu, men til gengæld forsvinder der nok nogle stykker. Mesterskabet er ikke et ræs, vi kan være med i, og kampen om Champions Leaguepladserne ser også ret umuligt ud. Se bare på, hvad Manchester City har købt indtil nu, og Tottenham bliver vel heller ikke dårligere. Det ville måske ikke være dumt at satse på de forskellige pokaler. Europa League er trods alt en stor turnering, og det ville også være fantastisk at vinde FA Cupen. Men i længden er det ikke holdbart at ligge nede mellem 5 og 10 i tabellen, hvis vi skal holde på vores allerbedste folk. Fernando Torres kan ikke spille om 7.-8.-pladser. Men i denne sæson er alt over en 6.-plads en uventet bonus.” sportsfan 25


Køkkenet er på ingen måde kvindernes domæne. Mange mænd holder af at lave lækker mad, men som med så meget andet skal udstyret være i orden. Det skal være funktionelt og holdbart. Vi har shoppet lidt rundt og fundet lidt lækkert udstyr til dig, så du både kan lave mad og servere den til kæresten, uden der er blomster på. Og så kan du oven i købet vinde det hele.

1

1) Stilfuld enkelhed Rosendahls Grand Cru serie er kendetegnet ved de rene linjer og den karakteristiske, sænkede rille, som er seriens kendetegn, der går igen på alle seriens elementer. Grand Cru bestikket giver dig kombinationen af udtryksmæssig æstetik og fornøjelsen ved godt værktøj. Et Grand Cru Steaksæt består af to steakknive og to middagsgafler, og den vejl. pris er 329,75 kr. www. rosendahl.dk 2) Klassisk når det er bedst Efter flere år hos udenlandske producenter er den sande designklassiker fra Arne Jacobsen nu vendt tilbage til Danmark og produceres af designvirksomheden Rosendahl under Rosendahl Watches. Bankers er oprindeligt designet til Nationalbanken i 1971, men kan nu fås i fire størrelser (Ø16, Ø 21, Ø29 og Ø48) til at pryde hjemmets vægge med til vejl. udsalgspriser fra 1.295 kr. til 4.995 kr. Uret Bankers er et af en række ure, Rosendahl producerer i overensstemmelse med Arne Jacobsens originale design. Også Roman uret, oprindeligt designet til Århus Rådhus i 1942, og City Hall til Rødovre Rådhus i 1956 er tilgængelige fra Rosendahl. www.rosendahl.dk 3) Nogle ordentlige bøffer Det kræver sin mand at løfte opgaven i et køkken. Ikke mindst når madlavningen foregår med SCANPANS robuste grillpande fra Professional serien. Her kan grillmesteren fremtrylle møre, saftige bøffer året rundt på alle varmekilder, og det elegante greb af rustfrit stål gør desuden, at man ikke brænder hverken fingre eller mad! Professional grillpanden koster 799,95 DKK. www.scanpan.dk 4) Uundværlig De seneste år har der været et øget fokus på specialfremstillede øl og snapse fra både større og mindre bryggerier og producenter. Derfor introducerer Eva Trio et nyt snapseglas samt tre individuelt tilpassede glastyper til både pilsner, ale og hvede, der er skabt til at give den optimale ramme for serveringen og nydelsen af forskellige øltyper. Eva Trio Øl- og Snapseglas er udviklet i tæt samarbejde med professionelle brygmestre og destillatører. De er fremstillet i mundblæst kvalitetsglas og designet til at skabe den tyngde, både øl- og snapseglas fortjener. Samtidig har glassene deres helt eget formsprog med en stilfuld skrå hældning over glassets stilk, der ikke bare adskiller glasset fra andre typer af ølglas, men også symboliserer et slægtskab med den populære serie af Eva Trio Vinglas. 5) Super kvalitet Den velkendte knivserie Global fra designvirksomheden Rosendahl rummer et utal af forskellige køkkenknive. Knivserien er udviklet til brug af både professionelle køkkenchefer og husgastronomer. Den perfekte og designmæssige balance betyder, at Global knivene er et kendt og elsket værktøj i alle slags køkkener verden over. Den orientalsk inspirerede kokkekniv på 18 cm har en vejl. pris på 749,75 kr. www.rosendahl.dk 6) Elegance til herreværelset Nimb er en glasserie skabt af Cecilie Manz for Holmegaard til Gourmethuset Nimb i Københavns Tivoli. Nimb-serien er skabt i samarbejde med køkkenchef Thomas Herman og rummer ni forskellige glas. Glasserien består af elegante enkeltstående glas, som skaber en unik helhed. Sættet består af 2 stk. cognacglas til en samlet værdi af 178 kr. fra Holmegaard. www.holmegaard.dk 7) Det rigtige værktøj Designvirksomheden Rosendahls populære Grand Cru serie er bl.a. kendt for sit smagfulde vinværktøj, der gør servering af vin til en helstøbt oplevelse. Sættet indeholder en folieskærer, en proptrækker, en skænkeprop, en vinprop og en holder, der sikrer elegante betingelser fra åbning til servering. Alle sættets dele er designet i stilrent sort kunststof med detaljer i rustfrit stål. Vejl. pris 849,75 kr. www.rosendahl.dk

2

8) OBH Nordica SodaMaster Gazelle Et af sundheds- og skønhedseksperternes bedste tip er 'drik vand', og Danmark har noget af det bedste postevand i verden. Alligevel bruger vi enorme ressourcer på at fragte kildevand med brus fra alverdens afkroge til vores spisebord. Med Soda-Master Gazelle fra OBH Nordica kan du nu selv få postevandet til at kilde herligt i næsen/OBH Nordica SodaMaster Gazelle fås i sort og hvid, og der medfølger vandkaraffel og tilhørende skruelåg. Gazelle bruger standard kulsyrepatroner. Vejl. pris 499,95 kr. Forhandles blandt andet hos isenkræmmere, hårde hvidevarebutikker og i stormagasiner over hele landet fra juli 2010. www.obhnordica.dk

3

4 26 sportsfan


VIND ALT TIL DET MASKULINE KØKKEN

SPORTSFAN giver dig nu mulighed for at have det perfekte udstyr, når du skal kaste dig over kokkeriet. Alt på siden her kan du nemlig vinde. Du skal blot gå ind på www.sportsfanplus.dk og deltage i konkurrence om de mange herligheder, der kan gøre dig til den nye Gordon Ramsey.

5

6

7

8

sportsfan 27


PANG FARVER SHOPPING

28 sportsfan


Digital ur: ROSENDAHL 1.695 kr. Ruskinds basketstøvle: FEIYUE 750 kr. Toning til kroppen: MATIS MINCEUR effektiv mod blød cellulite 200 ml 539 kr. Te: THE LONDON TEA COMPANY økologisk med peppermint 35 kr. www.fair4all.dk Neglelak: CND No. 544 Anchor Blue 109 kr. Mobil: NOKIA 6700 slide Duft: GANT Adventure 50 ml 355 kr. Dørstopper: JAMES THE DOORMAN Illums bolighus 249 kr. Ur: KYBOE 1.500 KR. Creme: MEDEX Vital Renew. Opstrammende bindevævscreme, til M/K. Kan anvendes i ansigt og på krop. 100 ml 415 kr. Aftershave: Weleda Balm 164 kr. Ur: DYRBERG/KERN 1.125 kr. Duft: BIOTHERM EAU PUR Shower gel 200 ml 175 kr. & Parfume Spray 100 ml 350 kr.

sportsfan 29


Solbrille: JIM WILD 999 kr. Duft: LANCÔME Magnifique EdT 50 ml 455 kr. Shower Gel 200 ml 285 kr. Briller: PROFIL OPTIK 900 kr. Cremer: BIOTHERM HOMME High Recharge Non-stop Moisturizer 50 ml 385 kr. & Eye Serum anti mørke rander 10 ml 295 kr. & Energy Cleanser Gel til ansigtet 150 ml 195 ke. & Showergel 200 ml 195 kr. Ur: KOLOR BY NOON COPENHAGEN 395 kr. Radio: TIVOLI AUDIO Illums Bolighus 700 kr. Sko: SHOE THE BEAR 700 kr. Mobil: SONY ERICSSON C903 Økologisk Chili Chokolade: ORGANIC SEED & BEAUM COMPANY 25 kr. www.fari4all.dk Crème: DECLEOR Self Tanning cream spf 10 Bil: PLAYSAM Illums Bolighus 529 kr. Lip Gloss: BOBBI BROWN No. 14 Coral Pink 170 kr.

30 sportsfan


Deospray: ADIDAS 39,95 kr. Ur: CASIO G-SHOCK 1.098 kr. Solbrille: MARC JACOBS i Profil Optik 1.415 kr. Lommeregner: XXL Calculator A4 Illums Bolighus 170 kr. Klipklapper: CROCSBAND 209 kr. Fuglehus i metal: PLING Illums Bolighus 599 kr. Creme: BIOTHERM Age Fitness Power 2. Mod de første alderstegn. Udglattende dagcreme 50 ml 445 kr. & Øjencreme 15 ml 315 kr. Solbriller: MYKITA 2.599 kr. Creme: OLE HENRIKSEN All Purpose Aloe Vera Gel. God til udslæt, sår og solskoldning. 227 g 410 kr. Creme: WELEDA Skin food for dry and rough skin 65 kr. Digital ur: ROSENDAHL 1.695 kr. Crème: HELENA RUBINSTEIN Prodigy Powercell Serum. Et strejf af ungdom 30 ml 595 kr. Neglelak: CND No. 546 Green Scene 109 kr.

sportsfan 31


Te: THE LONDON TEA COMPANY økologisk med Camomille 35 kr. www.fair4all.dk Computer cover: ADAX 199 kr. Ur: NOON COPENHAGEN 1.198 kr. Shower Gel: WELEDA Sea Bucktorn Creamy Body Wash 93 kr. Crème: OLE HENRIKSEN Truth Serum. Udglatter linjer, og forebygger forekomsten af nye. 30 ml 480 kr. Lysestage: CURVE 19 cm Illums Bolighus 199 kr. Neglelak: CDN No. 543 Bicycle Yellow & No. 545 Electric Orange 109 kr. Hoptimist: BABY BUMBLE 129 kr. Solspray: LANCÔME Sôleil DNA Guard spf 15. 249 kr. Chips: REAL HANDCOOKED FLAVOUR POTATO CRISPS 10 kr. www.fair4all.dk Sko: ECCO 1.800 kr. Crème: MATIS Réponse Vitalite Energising Serum 499 kr. & day crème 435 kr. Energigivende antiage fugtgivende produkter til alle hudtyper. Ideel til træt og grå hud, der trænger til glans og glød. Påføres ansigt og hals morgen og aften efter rens og evt. serum. Icetea: CHARI 28 kr. www.fair4all.dk

32 sportsfan


Deospray: KAPPA 49,95 kr. Duft: ELIZABETH ARDEN Green Tea Lavender 50 ml 275 kr. Porcelænsfigur: MEMORABILIA MY ROBOT i Illums Bolighus 649 kr. Smykker: DYRBERG/KERN Armbånd 850 kr. & Halskæde 950 kr. Duft: DKNY 50 ml 395 kr. Neglelak: CDN No. 536 Electic Purple 109 kr. Rouge til læber og kinder: BOBBI BROWN 195 kr. Ur: KYBOE 1.695/ stk. Duft: BE GIVENCHY 50 ml 390 kr. Duft: YSL Parisienne 50 ml 465 kr.

sportsfan 33


Christophe Lemaitre

i en sort mands verden

Vestafrikanerne har i årevis domineret atletikkens korte distancer. Men nu har en ung franskmand nedbrudt en fysiologisk barriere og blevet medlem af en eksklusiv klub, hvor man løber 100 meter på under ti sekunder. Af Svend Bertil Frandsen

A

tleter fra Vestafrika eller med vestafrikanske rødder har domineret de korte distancer igennem atletik-historien. Lige siden Jim Hines løb på 9.95 i 1968, har over 200 sorte sprintere formået at løbe paradedisciplinen 100 meter på under de magiske ti sekunder. Men nu er Christophe Lemaitre, et ungt, fransk sprinter-fænomen, ved at stille spørgsmålstegn ved den såvel videnskabelige som statistiske kendsgerning, at vestafrikanere altid er verdens hurtigste på atletikkens korte distancer. Christophe Lemaitre har gate-crashet en klub, som indtil nu har været lukket land for hvide løbere. Da franskmanden som den første hvide mand løb under de magiske ti sekunder på 100 meter ved de franske atletikmesterskaber den 9.juli i Valence (FRA) markerede det en milepæl i atletikkens historie. For Lemaitre var den fantastiske bedrift også et enormt moralsk boost i en sæson, der helt skal kulminere ved EM i Barcelona, der begynder den 26.juli. ”Jer er lettet over, at det endelig lykkedes for det har været vanskeligt, at tænke på andet i lang tid. Nu har jeg troen på, at jeg kan vinde guld 34 sportsfan

i Barcelona,” sagde franskmanden umiddelbart efter triumfen til det franske sportsmagasin L’Equipe. Den hvide, franske gazelle fik for første gang atletikeksperterne til at spærre øjnene op, da han en steghed juli eftermiddag i 2008 i den serbiske by Novi Sad fuldstændig satte sine konkurrenter til vægs ved Junior-EM i en magtdemonstration, der gav minder om Usain Bolt’s verdensrekordløb ved OL i Beijing. Ramil Guliyev fra Azerbadjan var på forhånd regnet som favorit, men med en fantastisk reaktionstid på 0,120 eksploderede Lemaitre på det nærmeste ud af startblokken og var i mål næsten 40 meter foran sine konkurrenter. Med næsten ingen vind forbedrede Lemaitre samtidig Dwain Chambers’ europæiske juniorrekord på 100 meter fra 1997 med 0,02 sekunder ved at løbe på 10,04. En stjerne var født. Lemaitre’s imponerende bedrift var kulminationen på en udvikling, hvor franskmanden gennem de seneste fem år gennemsnitligt har forbedret sine tider hvert år med et halvt sekund, hvilket har givet håb i europæiske atletik-kredse om endelig at se en hvid mand


På trods af Christophe Lemaitre kun vejer 74 kg og er 1, 89 m høj har han alligevel som den første hvide mand formået at komme under 10 sekunder på 100 meter.

sportsfan 35


Christophe Lemaitre

Fødselsdag: 11. juni 1990 (20 år) Fødselssted: Annecy (Frankrig) Højde: 1,89 m Vægt: 74 kg Bopæl: Aix-les-Bains (Frankrig) Træner: Pierre Carraz Rekorder: 60 m – 6,55 sek. (Sat 13. februar 2010 i Aubiere (Frankrig) 100 m – 9.98 sek. med +1,3 vind m/s (Sat 7.juli i Valence (Frankrig) 200 m – 20,56 sek. med -1,8 vind m/s (Sat 5. juni i Marseille (Frankrig) Resultatliste: 60 m - EM indendørs, Torino (Italien), 6, 72 sek - nr. 7 (7.marts 2009) 100 m – VM udendørs, Berlin (Tyskland), 10,23 sek. -0,8 vind m/s (1.heat – 15. August 2009) 100 m – U-VM Ostrava (Slovakiet), 10,67 sek. -0,4 vind m/s – nr. 4 (12. juli 2007) 200 m – Junior-VM Bydgoszsz (Polen), 20,83 sek. - -0,9 vind m/s. – nr.1 (11. juli 2008) 200 m – U-VM Ostrava (Slovakiet), 21,15 sek. – 0,2 vind m/s. – nr. 5 Løbende resultater på 100 m: 2010(20) - 9’’98 (+1.3) 2010(20) - 10’’02 (+1.1) 2009(19) - 10’’04 (+0.2) 2008(18) - 10’’26 (+1.7) 2007(17) - 10’’53 (+0.8) 2006(16) - 10’’96 (+1.2) 2005(15) - 11’’46 (+ 0.8)

udfordre vestafrikanernes dominans. Lemaitres franske træner, Pierre Carraz, har dog bedt medierne om at skrue ned for retorikken og siger, han regner med, at hans unge protege først er færdigudviklet om en to-tre år. ”Han er inde i en god udvikling og viser mig hele tiden imponerende nye sider af sig selv. Han kan løbe endnu hurtigere. Men han skal have ro til at modnes, og forhåbentlig kan han også undgå skader,” siger Carraz, der over for den sydfranske avis Le Dauphine også afslører, at han ofte lader Christophe Lemaitre træne med slædehunde. Mangler muskler Ved sin blotte tilstedeværelse har der dog ikke meget, der umiddelbart ville tyde på, at Lemaitre ville være i stand til at nedbryde en af atletikkens mest prestigefyldte barrierer. Lemaitre måler 1,89 m og vejer blot 74 kg, og derfor kan det måske virke noget usandsynligt, hvordan den spinkle franskmand skal være i stand til at udfordre muskelbundter fra USA, Jamaica og Afrika. Men man skal ikke lade sig snyde af Lemaitres størrelse, hvis man spørger træneren for det danske sprinter-landshold, Mikkel Larsen. ”Det er rigtigt nok, at man normalt vil sige, at han mangler nogle muskler. Men jeg tror faktisk, at hele hans styrke ligger i hans spændstighed. Jeg følger jo mange af vores unge løbere, og jeg har også gået ved siden af Lemaitre, hvor han varmede op. Jeg fik følelsen af, at jeg gik ved siden af en mand, der var ved at eksplodere. Hvis jeg havde lavet en pludselig bevægelse, så var han faret fuldstændig sammen. Det var som hele hans nervesystem sitrede af spænding. Jeg tror, at hvis han forholdsvis hurtigt udviklede store muskler, ville han udvikle sig til ’en traktor’ frem for en ’gazelle’. Lemaitre er i øjeblikket i stand til at udvinde en enorm energi på meget kort tid i samspillet mellem muskelmassen og hans kropsvægt, og det et en ting, som let kunne kompromitteres af for hård fysisk træning. Samtidig har han jo en fantastisk økonomisering med sine kræfter. Det er jo ikke en mand, der går død efter 50 meter.” Noget umoden Lige siden sin sensationelle bedrift i Serbien, har Lemaitre været offer for en betydeligt øget mediebevågenhed, og der er bestemt også tegn på, at den nyvundne stjernestatus ikke er gået hen over hovedet på franskmanden. 36 sportsfan

Det var i hvert fald ikke selvtillid, Lemaitre manglede, da han før VM i Berlin i 2009 udtalte sig om sine chancer til den franske sportsavis ’L’Equipe’: ”Jeg kommer helt sikkert under de ti sekunder, og det kan ikke ryste mig at løbe mod Usain,” sagde Lemaitre. Men Lemaitre tyvstartede og blev sendt hjem fra mesterskaberne og har efterfølgende haft en del problemer med at komme rigtigt ud af blokken. Men ifølge Mikkel Larsen er det blot et udtryk for mangel på erfaring. ”Der er helt sikkert en hel del umodenhed med i det. Det, man skal tænke på, er, at der i løbet af meget kort tid er blevet en enorm fokus på Lemaitre, og den vil kun blive større op til EM i Barcelona her i august. Og det har helt sikkert været en ting, som har været svært for Lemaitre at håndtere. Jeg kan huske op til VM, hvor han fremturede lidt hovmodigt. Og det kom han jo til at betale for. Jeg så ham før hans indledende løb og tænkte, at det virkede, som om han ikke var i takt med sig selv. Spændingen var utvivlsomt meget høj, og vupti, koncentrationen røg. Men han skal nok lære det,” mener Mikkel Larsen. Det nye hvide håb I årevis har atletikken sukket efter hvide europæere, som kunne tage kampen op mod de afrikanske giganter på de korte og lange distancer. Øst- og Vestafrika er blevet så dygtige til at udvikle nye løbetalenter, at europæerne langsomt er begyndt at tabe terræn i takt med, at motivationen for at dyste mod atleter med afrikanske rødder er mindsket kraftigt. Det har generelt haft en negativ effekt på tilskuernes og sponsorernes interesse for atletikken. Og det er netop derfor, at Lemaitres bedrifter har fået så stor bevågenhed. I hvert fald tøver den danske landstræner i sprint, Mikkel Larsen, ikke med at understrege den enorme betydning for atletikken, Lemaitres bedrifter har. ”Lemaitre vil give atletikken et enormt boost i forhold til markedsføringen af sporten. For atletikken er det uhyre vigtigt, at man dyrker mangfoldigheden. På en del af langdistancerne har det været sådan, at tilskuerne ofte er blevet præsenteret for en lang række kenyanere. De bliver på det nærmeste produceret på samlebånd og dominerer totalt. De er svære at identificere sig med. Man kan let forestille sig, at der ved 100 m. finalen ved OL i London 2012 vil være syv sorte sprintere af vestafrikansk herkomst og så Lemaitre. Lemaitre vil så at sige være ’det hvide håb’. Det vil være et fascinerende scenarie, som Lemaitre vil høste en enorm sympati på. Og samtidig er det en fantastisk historie


at markedsføre atletikken på, eftersom sprint nærmest pr. tradition tiltrækker sig stor fokus,” siger Mikkel Larsen. Rollemodel for andre unge Også for græsrødderne tror Mikkel Larsen på, at Lemaitre vil have enorm gennemslagskraft. ”Som rollemodel har Lemaitre også en enorm betydning. Når de unge ser Lemaitre, så tænker de jo: Der står en høj, ranglet og splejset hvid mand, som løber lige så hurtigt som de sorte muskelbundter. Hvis han kan gøre det, så kan jeg også.” Lemaitres indtræden på den internationale scene har indgydt håb i atletikkredse om, at flere europæere i de kommende år vil kunne bryde dominansen af løbere med vestafrikansk herkomst. Idrætsforsker Hans Søndergaard fra Center for Muskelforskning på Rigshospitalet tøver ikke med at kalde den unge franskmand for ’et fænomen’, der er velsignet med muskler, der ligner dem, som de sorte sprintere har. Men han tror ikke, at det nødvendigvis betyder, at flere hvide vil kunne gøre sig inden for sporten. ”Lemaitre har øjensynligt mange hurtige muskelfibre, og de er nødvendige for at kunne trække musklerne hurtigt nok sammen til at opnå høj hastighed. Samtidig er han bygget lidt som Usain Bolt og har en krop, der er skabt til at løbe hurtigt med lange tæer og kort afstand mellem knysterne og akillessenen. Lemaitre er et unikum; han har nedbrudt en fysiologisk barriere. Men det betyder ikke, at der vil følge en lind strøm af nye europæiske sprinter-sensationer. Der kan gå 20-40 år, før man ser en som ham igen. Så for videnskaben er Lemaitre ikke en åbenbaring om, at vi vil se langt flere hvide sprintere i verdenstoppen,” vurderer Hans Søndergaard. Afrikanerne er bygget til løb Svaret på, hvorfor der ikke umiddelbart er udsigt til at se flere hvide sprintere følge i Lemaitres fodspor, er ifølge Hans Søndergaard i det store hele et spørgsmål om evolution. ”Kenyanernes og vestafrikanernes gener er et spørgsmål om evolution. Rent historisk blev vestafrikanernes muskler optimeret til sprint gennem jagt og fiskeri, hvor deres muskler blev udviklet til at yde en enorm kraftudfoldelse i et meget kort tidsrum. Et logisk bud er, at deres kroppe er optimeret til deres omgivelser. De lever i et varmt område i højderne med den tynde luft. Derfor er det en fordel med en god bevægelsesøkonomi. Når de ikke producerer så meget energi, danner de heller ikke så meget varme, der i områder med høje temperaturer virker begrænsende på aktiviteten. Når de ikke bruger så meget energi, så har de heller ikke brug for så meget føde. Hvis du sammenligner med os i Norden, er vi bygget langt mere kompakt med f.eks. kraftigere lægmuskler,” siger Søndergaard. Kontroversiel diskussion Lemaitres indtræden på den internationale atletik-scene har pustet liv i en diskussion, der har været så godt som tavs siden nazismen i 1930’erne, da racevidenskaben kulminerede, og såkaldte medicinske autoriteter søgte efter fysiske forskelle mellem etniske grupper. ”Genetiske forskelle mellem befolkningsgrupper er et følsomt emne. Det er i allerhøjeste grad et tabu. Nogle reagerer meget voldsomt på, at der er målelige forskelle mellem sorte og hvide. Det er fordi man ofte ligestiller det at være fysisk overlegen med at være intellektuel underlegen. Men de to ting har jo ikke noget med hinanden at gøre. Det er helt klart, at det ikke kun er generne, der gør vestafrikanerne til fantastiske sprintere. Når folk finder ud af, at de har et talent, ja så gør

de naturligvis alt, hvad der står i deres magt for at dyrke det. Hvis du er 1,60 meter høj, så er det nok ikke lige basketball, du kaster dig over. Der er ingen tvivl om, at vestafrikanerne i forhold til udviklingen af deres gener er gunstigt stillet i forhold til sprint. Men diamanter skal jo også slibes for at blive perfekte. Øst- og vestafrikanerne overlader ikke noget til tilfældighederne. De træner stenhårdt og gør det hver dag, tre gange om dagen,” forklarer Hans Søndergaard. Danskere træner mindre Mikkel Larsen bekræfter, at danske løbere i træningsmængde ligger langt under deres udenlandske konkurrenter. ”For ca. 1 ½ år siden var jeg på træningslejr med de danske løbere på Jamaica for at afmystificere spørgsmålene om deres fantastiske resultater. Sandheden er, at de træner langt, langt hårdere end vi. Der er et langt mere koncentreret fokus på atletikken derovre. De har et langt mere fintmasket net til at fange talenterne. Og så er det naturligvis for dem en måde at kæmpe sig ud af fattigdommen på. Det skal man også huske.” Så alt i alt kan der går mange år, før vi ser en dansk udgave af Lemaitre, hvis man spørger Hans Søndergaard. ”Man kan naturligvis ikke afvise, at der lige pludselig kommer en dansker, som via sin kropsbygning kan gøre sig håb om at konkurrere i verdenseliten blandt sprinterne. Kenyanernes genetiske hemmelighed er f.eks. gemt i deres underben. De er cirka 20 procent lettere end hvides, og det giver dem en langt bedre løbeøkonomi. Når du skal flytte benene så hurtigt, er det naturligvis ingen fordel at have store muskler på underbenene, som mange i Norden har det. Samtidig har vestafrikanerne en langt mere eksplosiv muskelmasse, så der kan sagtens gå mange år, før man finder en dansker, der rent fysisk tillægger sig de samme egenskaber som Lemaitre,” mener Hans Søndergaard.

EM i Atletik 20. EM i Atletik Sted: Barcelona Stadion: Estadi Olímpic de Montjuïc Lluís Companys – Det olympiske stadion Tidsrum: 26. juli – 1. august Webside: www.bcn2010.org Antal deltagere: Mellem 1400 og 1500 Antal frivillige: 3000 Danske deltagere: Sara Slott Petersen- Århus 1900 - 400 meter hæk Jesper Simonsen - Sparta - 100 meter 4 x 400 meter stafet – mænd Morten Jensen - Sparta – Længdespring Morten Munkholm - Århus 1900 - 1500 meter Caroline Bonde Holm - Sparta – Stangspring Janick Klausen - Århus 1900 – Højdespring Maria Sig Møller - AGF - 10.000 meter Rasmus W. Jørgensen - Sparta - Stangspring • Jesper Faurschou (83) - Herning KL Maraton 
Kim J. Christensen – Sparta - Kuglestød De ti bedste optrædener på 100 m i EM-historien. 9.99 sek. - +1.3 vind m/s - Francis Obikwelu (Portugal) – Göteborg – 2006 10.04 sek. - 0.3 vind m/s – Darren Campbell (England) – Budapest – 1998 10.06 sek. – -0,3 vind m/s - Francis Obikwelu (Portugal) – Munchen - 2002 10.08 sek. – 0,7 vind m/s – Linford Christie (England) – Helsinki – 1994 10.09 sek. – 0,3 vind m/s – Linford Christie (England) – Split – 1990 10.10 sek. – 0,3 vind m/s – Dwain Chambers (England) – Budapest – 1998 10.10 sek. – 1,3 vind m/s – Andrey Yepishin (Rusland) – Göteborg - 2006 10.11 sek. – 0,5 vind m/s - Darren Campbell (England) – Budapest – 1998 10.12 sek. – 0,1 vind m/s - Francis Obikwelu (Portugal) – Munchen - 2002 10.12 sek. – 1,5 vind m/s – Andrey Yepishin (Rusland) – Göteborg - 2006

sportsfan 37


38 sportsfan


Spis dig sund! KOSTTILSKUD

er mange ting og er designet til at gøre noget godt for din krop. Nogle har en positiv effekt på fordøjelsen, andre giver dig mere energi, mens andre forskønner din hud. Der findes kosttilskud til sportsfolk, unge og gamle, gravide, børn og sågar til din hund. Vi har fundet fem forskellige slags kosttilskud, som dækker forskellige behov, og som kan benyttes af mænd så vel som kvinder. Alle fem kan vindes, så du har chancen for at prøve dem selv.

med angivelse af ugedag: Multivitamin/mineral/ginseng tablet (28 lysebrune tabletter), Q10 kapsel (28 sorte kapsler) og omega 3-6-9 kapsel (28 klare kapsler). Vejl. pris 99,95 kr. www.fitnesspharma.dk Konkurrencespørgsmål: Hvem vandt sølv ved VM i fodbold?

Mere energi i hverdagen Fitness Pharma er en serie af dansk-producerede kosttilskudsprodukter. For at tilbyde et naturligt supplement til den daglige kost, er serien bygget op omkring et stærkt og varieret sortiment, bestående af et bredt udvalg af kvalitetsprodukter, der hver især indeholder de mest

nødvendige vitaminer, mineraler, urter og øvrige næringsstoffer. Fitness Pharma er udviklet til at give ekstra energi, velvære og overskud, og hvert enkelt produkt har en målrettet tilgang til specifikke behov, hvad enten vi taler voksne, børn, mænd eller kvinder. FITNESS PHARMA ENERGI KOMPLET: Energi Komplet er udviklet til mænd og kvinder, som ønsker mere overskud i hverdagen – fysisk såvel som mentalt. Hvert enkelt produkt i Fitness Pharma serien er udviklet fra bunden og under streng hensyntagen til kvalitet og fødevarestyrelsens regler for kosttilskud. Der er tale om et fuldt dækkende nøglesortiment under ét brand, der i dag er den mest markedsførte og bedst sælgende kosttilskudsserie på markedet. Fitness Pharma sælges i hele dagligvarehandelen samt Matas, Helsam og udvalgte apoteker. Pakken indeholder en enkel og overskuelig opdeling af dagsdoser

Hold maven i balance En moderne livsstil indebærer dage med stress, uregelmæssige madvaner, lidt for meget kaffe og for lidt søvn. Alt sammen faktorer, der kan mærkes i kroppen, og som let skaber ubalance i maven. Ubalancer kan resultere i gener som luft i maven, oppustethed, forstoppelse, mavesmerter eller løs mave. Desværre oplever alt for mange jævnligt at have problemer med maven, og det går ud over livskvaliteten. En urolig mave kan ødelægge hele dagen. En sund kost sikrer en god fordøjelse, så du undgår at føle dig oppustet og uoplagt. Når maven er i balance, får du også mest muligt

sportsfan 39


forbrug - 60 tabletter 410 kr. www.imedeen.dk ud af alle de vitaminer, mineraler og antioxidanter, som du spiser, og det giver mere energi og overskud i hverdagen. Lactoghurt Daily hjælper Konkurrencespørgsmål: Hvor langt nåede Caroline Wozniacki i årets Noise PR dig til dagligt velvære og balance i maven. Og er maven kommet Lightbox: i udgave ReNew Life af Wimbledon? ubalance, genopretter Lactoghurt Stop hurtigt balancen. Lactoghurt Daily er et nyt kosttilskud, som er sammensat af syv Rens hele systemet! forskellige mælkesyrebakterier, der hver især har en styrkende effekt på tarmfloraen. Lactoghurt Daily opretholder den gode balance i maven og giver dagligt velvære. Kapslen kan synkes med et glas vand eller drysses ud på maden. Er maven kommet i ubalance, genopretter Lactoghurt Stop hurtigt balancen. Lactoghurt Stop hjælper de uønskede bakterier i maven ud af tarmsystemet og genopbygger hurtigt din naturlige tarmflora, så du igen kan få en afbalanceret mave. Lactoghurt Daily og Lactoghurt Stop forhandles på apoteket. Vejl. pris 149,95 kr. Vind begge produkter fra Lactoghurt her. Konkurrencespørgsmål: hvor kan man købe Lactoghurt Daily og Lactoghurt Stop?

Aldrig har mennesket været udsat for så mange giftstoffer og toksiner First Cleanse.jpg som i dag, som følge af den industrielle udvikling. Hvert år indtager vi næsten fire liter pesticider og fem kilo kemiske tilsætningsstoffer via den mad, vi spiser. Desuden indånder vi store mængder forurenende stoffer. Kroppens eget renselsessystem er fantastisk, men slet ikke tilpasset vores moderne livsstil. Derfor kan vi sagtens hjælpe den lidt på vej. ReNew Life, USA’s ledende kosttilskudsserie for detox & fordøjelsessundhed er nu lanceret i Danmark. Serien består af 7 forskellige produkter samt en kostfiberbar i tre forskellige varianter. Alle produkter indeholder udelukkende organiske ingredienser uden nogen form for tilsætningsstoffer. ReNew Life arbejder med fordøjelsesproblematikken og har udviklet Page 1/3 et helhedssystem, som består af detox- og rensekure, der bør tages mindst 2 gange årligt og kombineres med daglig supplering af olier, enzymer, fiber og probiotika mellem kurene. ReNew Lifes produkter forbedrer kroppens fordøjelsessystem og giver dig derved en renere krop, en mave i balance og et stærkere immunforsvar. På www.renewlife.dk kan du også lære mere om fordøjelsessystemet, hvordan det påvirker kroppen og hvad du kan gøre for at opretholde din krop i balance.

Smuk hud i tabletform IMEDEEN anti-ageing hudplejetabletter virker i de dybere lag, hvor cremer ikke kan nå ned. Tabletterne giver synlige resultater på 12 uger og kan tages af kvinder så vel som mænd. Time Perfection mindsker fine linjer og rynker og forbedrer hudkvaliteten og fugtbalancen. Time Perfection hjælper desuden med at beskytte huden mod skader fra solens UV stråler og får din hud til at føles blødere, mere smidig og fugtmættet. Tabletterne hjælper huden på hele kroppen – altså ikke kun i ansigtet. Imedeen har også skabt en serum – Expression Line Control Serum – der videnskabeligt har vist sig at virke synergistisk med IMEDEEN tabletterne ved at fremme de gavnlige effekter af begge. Der findes også en øjencreme i Expression Line Control serien. Du kan vinde 3 måneders forbrug af Time Perfection. Vejl. pris for 1 måneds 40 sportsfan

Du kan vinde 3 forskellige produkter fra ReNew Life: Se mere på hjemmesiden www.sportsfanplus.dk Første gang du renser kroppen. FirstCleans fra ReNew Life er en 100 % naturlig 15-dags detoxkur, som mildt og effektivt renser fordøjelsessystemet, således at kroppen i højere grad selv kan udskille alle de forureningsstoffer, som vi hver dag indtager igennem luften og den kost, vi spiser. Resultatet er en smuk og ren hud, blankt hår, glatte negle og mere energi. FirstCleanse består af to former for kapsler, FirstCleanse Morning, der tages hver morgen, og FirstCleanse Night, som tages inden man går i seng. FirstClease Morning hjælper med at rense kroppens organer, den såkaldte detox, mens FirstCleanse Night giver dit tarmsystem den ekstra støtte, det behøver for at fungere effektivt hver dag og for


at undgå oppustethed. FirstCleanse kommer i pakker à 15 piller med en vejl. pris på: 160 kr. Anden gang du renser kroppen: ReNew Lifes mest populære produkt er PureCleanse og kan bruges 4 måneder efter FirstCleans. PureCleanse er det mest solgte detoxprodukt de sidste 5 år i USA og er en 30-dages kur, der renser og forbedrer kroppen, naturligt og effektivt. PureCleanse består af mere end 20 forskellige organiske urter, der renser din krop på den bedst tænkelige måde. Desuden taber mange sig, når de udrenser kroppen. PureCleanse består ligeledes af to forskellige kapsler; Morning og Night. PureCleanse kommer i pakker à 30 piller med en vejl. pris på 250 kr. Fiber er godt for maven og godt for vægten. Kostfibre hjælper os også med at fordøje maden bedre. Får vi for lidt kostfibre, tager det længere tid for kroppen at bortskaffe affaldsprodukter og andre onder, som vi får igennem fødevarer. Jo længere tid, fordøjelsen tager, jo længere kan din krop absorbere usunde stoffer, som kroppen vil slippe af med. OrganicFiber er et økologisk triple fiber-produkt, som er designet til dem, der ønsker at kombinere de gavnlige virkninger af fibre med øget mæthed og reduceret kalorieindtag. Organicfiber kommer i en pose med 340 gr. til en vejl. pris på 110 kr. Konkurrencespørgsmål: Hvem var på forsiden af SPORTSFAN i maj?

Gerimax Extreme Energy: Styrker din krop i perioder med stress og træthed og virker inden for kun 30 minutter. Reducerer træthed og øger koncentrationsevnen. Indeholder fuld dagsdosis af vitaminer og mineraler. Vejl. pris for 45 stk.: 99,95 kr. Dagsdosis er 1-2 tabletter.

Zap du er på! Vi er vant til hovedpinepiller, der virker på få minutter. Nu kan du også få lynhurtig energi med ny Gerimax Extreme Energy, der på bare 15-30 minutter giver dig det boost, der skal til, for at du kan overkomme ekstreme situationer i hverdagen. Du skal være på! Nu! Og du skal levere varen og yde dit absolut bedste. Vi befinder os somme tider i situationer, hvor det bare ikke er godt nok at være ’nogenlunde frisk’. Hvor det kræver al din energi og en toptunet koncentration for at klare udfordringerne. Det kan være alt fra et morgenmøde i Stockholm, et eftermiddagsmøde i Amsterdam og så svigermors fødselsdag om aftenen. Eller 12 timer på de tyske motorveje for at komme på ferie med bilen fuld af børn og bagage. En halv-maraton eller måske 6 timers svedig Tour De France spinning i fitnesscentret.

Uanset hvilke ekstreme situationer, livet byder på, kan Gerimax Extreme Energy give dig masser energi inden for kun 30 minutter. Og lever det ikke op til dine forventninger, får du pengene tilbage! www.gerimax.dk

Vil du hellere drikke din energi? Så prøv Gerimax Instant Energy i flydende ’shot’-form. Instant Energi fås i to smagsvarianter – Lakrids og Cool Breeze – og bare et enkelt shot giver dig fornyet energi inden for kun 15 minutter. Flydende Gerimax Instant Energy: Styrker ligesom Extreme Energy din krop mod stress og træthed samt øger koncentrationsevnen. Indeholder ginseng, guarana, druesukker og rosenrod. Anbefalet dosis til voksne over 15 år er 30 ml max 3 gange dagligt. Vejl. pris for 1000 ml 189,95 kr. Du kan vinde begge varianter her. Konkurrencespørgsmål: Hvem var månedens profil i juni-nummeret af SPORTSFAN? sportsfan 41


Dufte

Giorgio Armani Aqua di Gio & Aqua di Gioa 50 ml 435 kr. & 460 kr.

cKin2u him & her 50 ml 295 kr. /stk.

Shiseido ZEN her & him 50 ml 490 kr. & 390 kr.

Hugo Boss Orange her 50 ml & him 40 ml 455 kr. & 410 kr.

Puma Animagical her 40 ml & him 60 ml 149 kr. & 60 ml 219 kr.

Diesel Fuel for Life him & her 30 ml 265 kr. /stk.

Dolce & Gabbana Light Blue him 75 ml & her 50 ml 435 kr. & 485 kr.

42 sportsfan 路


Burberry Sport him & her 50 ml 395 kr. / stk.

Van Gils Aura by Night her & him 50 ml 340 kr. /stk.

Giorgio Armani Mania him & her 50 ml 445 kr. & 525 kr.

Beckham Signature Store her & him 50 ml 310 kr. /stk.

Kappa him & her 100 ml 199 kr. /stk.

DKNY Be Delicious him & her 100 ml 535 kr. & 575 kr.

Jean Paul Gaultier her 50 ml & him 75 ml 570 kr. & 415 kr.

Næste gang, du skal ud at købe en ny duft til dig selv, så husk, at du også kan få en til kæresten. sportsfan 43


Martin Coops var med til at starte parkour op i Danmark. Disciplinen er ikke en egentlig sportsgren, men snarere en bevægelsesform, der bedst kan betegnes som ¨’jorden er giftig – version 2.0’. 44 sportsfan · promotion


Du har måske set dem komme løbende gennem byen, springende fra rækværk og mure, og du har nok også hørt ordet parkour flere gange. Men hvad er det egentlig? Og hvorfor er det fedt? SPORTSFAN har mødt en af dem, der har stablet parkour på benene i Danmark, Martin Coops, til en snak om den mest hastigt voksende bevægelsesaktivitet. Af Stine F. Hansen

Det er følelsen af frihed… ”Don’t worry about a thing, cause every little thing is gonna be alright…” Musikken strømmer ud af den store ghettoblaster og ud over den imponerende parkourpark, som man kan finde i Ørestaden, hvis man tager metroen helt ud til endestationen. Martin Coops er ved at slæbe madrasser ud til en flok piger, der skal prøve parkour til en polterabend, og selvfølgelig tager han ikke den slagne vej rundt på banen. Når en madras er båret ud på sin plads, løber han fjedrende tilbage mod containeren og hopper over en halvmur på vejen med en lethed, der ikke virker tilfældig. Bob Marleys frigjorte og bekymringsfrie ord i musikken passer lige ned i de formuleringer, som Martin Coops netop har brugt for at forklare SPORTSFANs udsendte, hvorfor han dyrker parkour: ”Det giver mig en frihed, når jeg gør det. Jeg er i nuet. Jeg er nødt til at være fuldt til stede og have 100 procent fokus, når jeg kaster mig ud fra mure og kravler rundt højt oppe, og det betyder, at jeg ikke kan bære rundt på bekymringer og andre tanker, når jeg dyrker parkour. Samtidig er det en fri bevægelsesform i en tid, hvor vi meget gerne vil have alt i faste rammer,” forklarer Martin Coops. Han er 26 år og har været med til at starte parkour op i Danmark. Det hele begyndte med en kedelig skoleopgave for cirka otte år siden. ”Jeg boede i Fredericia på det tidspunkt, og vi skulle i gymnasiet

lave en superkedelig musical, der var bygget op omkring en islandsk saga. Vi skulle jo alle bidrage til den her musical, og vi var nogle gutter, som var meget fysiske, og vi bestemte os for at lave stunts og agere stuntmen i musicalen, og det blev bare vildere og vildere. Det fik vi meget ros for, og det blev egentlig startskuddet for Team JiYo, for vi havde alle en interesse for fysisk udfoldelse,” fortæller Martin Coops, der tidligere har udfoldet sig fysisk i både dans og gymnastik. Parkour er ikke en egentlig sportsgren. Det er en bevægelsesform, promotion · sportsfan 45


”Det giver mig en frihed, når jeg gør det. Jeg er i nuet. Jeg er nødt til at væ ud fra mure og kravler rundt højt oppe, og det betyder, at jeg ikke kan bær Samtidig er det en fri bevægelsesform i en tid, hvor vi meget gerne vil hav hvor de udøvende løber, springer, hopper og nærmest flyver gennem byen. Halsbrækkende spring, rullefald og armgang er integrerede elementer i bevægelserne, der nærmest kan minde om en omgang ”jorden er giftig – version 2.0.” En parkourudøver kaldes ganske sigende for en traceur, som direkte oversat betyder et projektil, fordi man bevæger sig som et affyret projektil gennem omgivelserne uden at blive stoppet af noget. Den vildeste abe Den fysiske flok drenge fra Fredericia ramlede hurtigt efter den kedelige musical ind i parkour - ved et tilfælde. ”Vi så et klip på Youtube med en mand, der bare lignede den vildeste

abe. Han kravlede rundt på alle fire og gjorde de vildeste ting på et monument i Paris. Han hoppede ned fra høje højder, og vi tænkte bare ’hold kæft, det er fedt’, og så gik vi ud og gjorde det samme.” Martin Coops og drengene gik ud og fandt noget højt, og så hoppede de. Og det gjorde de nogle gange, indtil de fandt ud af, at det faktisk gør ondt at hoppe ned fra høje højder. Så de humpede fra de første parkourforsøg med skader i knæ og ryg. ”Men vi var alligevel fanget af det. Så vi gik i gang med at undersøge, om der var nogle, som kunne undervise os i det og fortælle os, hvordan man trænede sig op til at gøre de ting. Men det viste sig, at der på det tidspunkt ikke var andre i Danmark, der gjorde de ting, så vi måtte gøre det selv.”


Hvad er parkour?

Den grundlæggende idé bag bevægelserne er at bevæge sig gennem omgivelserne hurtigt og effektivt i flow. Det vil sige at komme fra punkt A til B mest effektivt og hurtigst muligt, udelukkende ved brug af kroppen. Miljøet er oftest byen. Bygninger, gelændere og vægge anvendes til fremdrift på en alternativ måde. Det handler om at se udfordringer og muligheder, hvor andre ser begrænsninger og funktionalitet. Parkour adskiller sig væsentligt fra begrebet sportsgrene, fordi der i parkour ikke eksisterer regler for, hvorledes man skal bevæge sig. Parkour er en livsstil med en dybereliggende filosofi, hvor det ikke handler om at måle sig med andre, men om at udvikle og udfordre sin egen fysiske formåen og mentale styrke. Derfor kan parkour ikke kategoriseres som værende en sport, men rettere en ´bevægelseskunst´ - kunsten at bevæge sig. Kilde: www.teamjiyo.com

ære fuldt til stede og have 100 procent fokus, når jeg kaster mig re rundt på bekymringer og andre tanker, når jeg dyrker parkour. ve alt i faste rammer.” Pakour blev på det tidspunkt – først i 00’erne – dyrket en del andre steder i Europa, og drengene sugede til sig af inspiration og fandt hurtigt ud af, hvor meget bevægelsesformen egentlig kræver. ”Man skal virkelig have respekt for de ting, man gør, og man skal træne kroppen op til det. Du kan jo sagtens gå i motionscenter og blive stor og stærk på ingen tid, men det er ikke kun det, det handler om, for muskler, led og sener bliver meget belastede ved de mange spring, og det tager rigtigt lang tid at træne op.” Bruger byen Parkourparken i Ørestaden ser umiddelbart halsbrækkende ud med høje betonmonumenter med mulighed (eller måske snarere risiko) for

flere meters frit fald, men den lokker også til leg og fantasi. Allerede tidligt lørdag formiddag er parken fyldt af både børn og voksne, der hopper, springer, kravler og leger. Det sidste er for Martin Coops et af kodeordene ved parkour, og han bruger da også et kendt citat for at forklare, hvad parkour også er: “’You don’t stop playing, because you grow old. You crow old, because you stop playing’. Legen er det centrale i parkour. Vi insisterer på at bevare barnet i os selv og elsker det spontane og at have det sjovt. Samtidig er det også fedt, fordi det bryder ud af de faste rammer. Det er frit. Vi er meget tilbøjelige til at putte alting i kasser. Det her er gymnastik, og der skal man gøre sådan og sådan, og det her er dans, og der skal man gøre tingene præcist sådan her. Men parkour bryder sportsfan 47


”Det er helt klart en form for mentaltræning at dyrke parkour. Du flytter virkelig dine grænser, når du er i det. Og det betyder også rigtigt meget for mig. At det er godt fysisk er selvfølgelig fedt, men for mig rykker det psykiske virkelig meget. At jeg får udfordret mig selv og sejrer, når jeg får rykket en ny grænse.”

ud af de kasser og er helt frit. Der er ingen regler for, hvordan du skal bevæge dig, og der gives ikke point for at bevæge dig på en bestemt måde,” forklarer Martin Coops. Samtidig er parkour en helt anden måde at bruge byen på. Baggårde bliver pludselig til andet og mere end bare småtriste nødvendigheder til skraldespande og cykelstativer. Mure er ikke bare afgrænsende elementer, og for en traceur er der uafprøvede legepladser overalt. ”Vi kan jo slet ikke lade være. Når man først har lært at se mulighederne, så er der et lag mere i arkitekturen, end alle andre ser. Det bliver bare en vane. Når jeg for eksempel er ude at gå med min kæreste, og hun måske går og kigger på byens natur eller butikker, så ser jeg alt muligt andet, trapper, forhøjninger og så videre, og jeg udbryder tit ’aahr, jeg må liiiige ind i den baggård og kigge’, og hun tænker bare ’åh nej, ikke igen’,” siger Martin Coops og griner. Rykker grænser Højderne, de lange spring, de halsbrækkende flyveture og hurtige saltoer betyder, at parkour er en aktivitet, der kræver mod. Og det tiltrækker også Martin Coops. ”Det er helt klart en form for mentaltræning at dyrke parkour. Du flytter virkelig dine grænser, når du er i det. Og det betyder også rigtigt meget for mig. At det er godt fysisk er selvfølgelig fedt, men for mig rykker det psykiske virkelig meget. At jeg får udfordret mig selv og sejrer, når jeg får rykket en ny grænse.” I begyndelsen var det ellers mest det fysiske og opmærksomheden, der lokkede Martin Coops til at lære nye tricks og dyrke parkour i det offentlige rum. Men nu er situationen helt anderledes. ”Da jeg begyndte at træne parkour ude i byen i Fredericia, så var det noget, der tiltrak mange nysgerrige blikke, når vi sprang rundt på bygningerne og lavede saltoer, og det var meget mit udgangspunkt at lære de her ting, så jeg kunne blære mig. Men nu vil jeg egentlig 48 sportsfan

hellere træne alene, så jeg kan gå ind i mig selv og netop bruge det mentalt, så der er helt klart sket en ændring, for nu gør jeg det ikke for at imponere mere. Jeg gør det for mig selv. Jeg elsker friheden.” Team JiYo .. er et dansk performance team. Ordet JiYo er et japansk/kinesisk buddhistisk ord, og det er i sin betydning delt op i to; Ji betyder ’selv’, og Yo betyder ’at bruge’”, altså ’at bruge sig selv’. Og det må man


Parkours historie

sige, at Team JiYo gør, for udover at være det eneste egentlige parkourhold i landet gør de sig også i blandt andet freerunning, tricking, stage fighting og breakdance. Teamet har fået lavet landets eneste parkour-træningspark i Plug n’ Play-området i Ørestaden. Her kan man gratis komme og prøve kræfter med parkour, men Team JiYo har også oprettet undervisningshold, hvor man mod betaling kan få en instruktør på udfoldelserne. Se mere på www.teamjiyo.com

Franskmanden David Belle betegnes som grundlæggeren af parkour. Belles far, Raymond Belle, var løjtnant i Vietnamkrigen. For at træne sine soldater til at bevæge sig effektivt rundt i junglen, anvendte han træningssystemet ’methode naturelle’. Det er kort fortalt et system af filosofiske idéer og fysiske metoder, der knytter sig til tanker om at vende tilbage til naturen. Systemet bygger på en holistisk verdensforståelse og tager udgangspunkt i effektivitet, flow og hurtighed. Raymond Belle introducerede sin søn for ideerne bag træningssystemet, og David Belle tog det med ud på gaderne i de franske forstæder. Her videreudviklede han de elegante bevægelser, inspireret af teknikker fra gymnastikkens og kampsportens verden, imens han bibeholdt nogle af de grundlæggende tanker omkring naturlige bevægelser, sammen med barndomsvennen Sebastian Foucan. De to startede sammen med seks andre kammerater gruppen Yamakasi. I 2001 fik gruppen hovedrollerne i den franske film Yamakasi. Filmen åbnede op for den videre udbredelse af parkour. Efter Yamakasi (2001) og to andre film (Jump London (2003) og Jump Britain (2005)) og en række reklamer med Belle og Foucan eksploderede parkours popularitet i starten af det nye årtusinde. Kilde: Wikipedia

sportsfan 49


Fodbold

14. august Liverpool – Arsenal

Premier League skydes i gang med et brag, når Bendtner & co. kommer på besøg hos det nye Liverpool med Roy Hodgson ved roret. Begge hold har brug for at komme godt fra start, hvis de skal slås med de langt rigere konkurrenter fra United, Chelsea og efterhånden også Manchester City. 50 sportsfan

fodbold 7. august Bayern München – Schalke 04, Supercup Tyskland 8. august OB - FC København, Superligaen 8. august Chelsea - Manchester United, Community Shield England 11. august Danmark – Tyskland, venskabskamp Her begynder forberedelserne til den vigtige EM-kvalifikation. Et tiltrængt generationsskifte er på vej, hvor Jesper Grønkjær og Martin Jørgensen allerede har sagt farvel, og mon ikke anfører Jon Dahl snart må slippe sin plads i startopstillingen. Det er et møde med storebror, der har endnu en fremragende slutrunde med i bagagen. Det ligner en god sparring. 14. august Tottenham - Manchester City, Premier League 14. august Sevilla - Barcelona Supercup Spanien (returopgør 21.august) 20. august Bayern München – Wolfsburg, Bundesligaen (sæsonpremiere) 21. august Manchester City – Liverpool, Premier League 22. august Brøndby IF – OB, Superligaen 22. august Inter – Roma Super Cup Italien 27. august Inter - Atletico Madrid UEFA Supercup


Golf

World Golf Championship Bridgestone Invitational, 5. – 8. august

Hele syv gange har Tiger Woods vundet Bridgestone Invitational siden turneringen første gang blev afholdt i 1999. Turneringen spilles på Firestone Country Club i Akron, Ohio, hvor den rangerer som en af de mest pengestærke turneringer i hele verden med en samlet præmiesum på 8.5 mio. dollars. Kun verdens 50 bedste spillere, Ryder Cup-deltagere og udvalgte turneringsvindere får lov at stille op. Dermed kan danske Søren Hansen som Ryder Cup-deltager i 2008 som eneste dansker tage kampen op mod Tiger Woods, Padraig Harrington, Lee Westwood, Vijay Singh samt andre af golfsportens superstjerner, hvor vinderen kan rejse hjem med en check på omkring 1.4 mio. dollars.

Tennis

Diverse Golf: Johnny Walker Championship spilles 26. – 29. august på Gleneagles i Perthshire, Skotland. Atletik: Diamond League stævner afholdes 6. august i Stockholm, 13. august i London, 19. august i Zürich og 27. august i Bruxelles. Speedway: 14. august køres Grand Prix i Malilla, Sverige, og 28. august i Gorican i Kroatien Tennis: Caroline Wozniacki stiller op i WTA-turnering i Farum fra 3. – 8. august. Cykelsport: Fra 28. august til 19. september køres Vuelta a España i Spanien.

US Open 30. august til 12. september

Mere end 700.000 gæster besøger hvert år Billie Jean King National Tennis Center i Flushing, New York for at se tennis i topklasse i årets fjerde og sidste Grand Slam-turnering, US Open. For første gang i syv år starter Roger Federer ikke som regerende mester. Efter at have vundet titlen fem år i træk, vandt den unge argentiner Martin del Potro i 2009 trofæet, og det skal blive interessant at se, om han i 2010-udgaven af US Open kan forhindre spanske Rafael Nadal i at vinde sin tredje Grand Slam-titel i træk. Caroline Wozniacki skal også forsøge at gentage sidste års flotte finaleplads. US Open kan meget vel være danskerens bedste bud på en Grand Slam, hvor hun kan tage den eftertragtede titel. sportsfan 51


Af Thomas Bentsen og Emil Norsker

www.sportsfanplus.dk

Næste udgave af SPORTSFAN er på gaden 2. september 52 sportsfan


Har du uren hud, eller er der en anden i din familie, der har det, så se lige her:

Find os på Facebook!

Problemet: Din hud er utilregnelig! Løsningen: Clean Start! Clean Start består af otte dobbeltvirkende hudplejeprodukter specielt udviklet til at give din hud skræddersyede resultater - uanset om du kæmper med fedtet hud, bumser eller total utilregnelig hud!

Brug Clean Start til at rense, hjælpe og beskytte din hud for at få de bedste resultater nu og i fremtiden - og glæd dig samtidig over, at produkterne ikke indeholder irritationsfremkaldende stoffer eller kunstige farve- og duftstoffer. Du kan vinde hele serien her ved at gå ind på www.sportsfanplus.dk og svare på følgende spørgsmål: Hvem blev nummer fire ved VM i Sydafrika? Konkurrencen løber indtil den 23. august 2010.

cleanstart.dk sportsfan 53


Konkurrence – vind duftkollektion Er du sporty, en teamspiller eller bare glad for livet, så har Ralph Lauren skabt en helt ny serie af dufte til netop dig:

RALPH LAUREN INTRODUCES A NEW TEAM OF FRAGRANCES THE BIG PONY COLLECTION PLAY BIG, WIN BIG… GET IN THE GAME!

D

agens generation af unge kan ikke skæres over en kam. Det er individualistiske mænd, der er vant til at kunne vælge. Derfor giver Big Pony kollektionen valgfrihed til at signalere sin helt personlige stil og udtrykke sit humør. Inspirationen er hentet fra de fire spillerne, som et polo-team består af. En kvartet af dufte, der udfordrer unge til at komme ind i kampen og skabe deres egne spilleregler.

1

RL #1: The Sporty Fragrance. Citrus Aromatic. En sporty duft og en sikker vinder, der baner vej til en plads på holdet. Et forfriskende miks af lime og grapefrugt, der udfordrer den, der bærer den, til at præstere sit ypperste. Den blå flaske signalerer sport og er dekoreret med en Big Pony i grøn på den ene side og et stort signalgult no. 1 på den anden. RL #2: The Seductive Fragrance. Oriental Fougere. En super

2

sexet duft og en tiltrækkende fusion af ren mørk chokolade og musk. Flasken er forsynet med en gul Polo Pony og et stolt grønt no. 2 på den modsatte side af det røde glas, der signalerer forelskelse, flirt og forførelse. RL #3: The Adventurous Fragrance. Fougere Woody. En eventyrlig duft, et pirrende miks af mint og ingefær, der giver et øjeblikkeligt adrenalinkick, som skærper sanserne og får pulsen til at slå lidt hurtigere. En duft, der vækker eventyrlyst og udlængsel. Den grønne flaske er mærket med et klart, blåt nummer 3 og har et orange Polo Pony ikon på modsatte side. RL #4: The Stylish Fragrance. Woody Fruity. En duft med klasse og kant, et boost af energi, skabt af perlende mandarin i stil-

3

4

54 sportsfan

fuldt selskab med kostbar harpiks fra det sagnomspundne kyaratræ. En duft, der signalerer individualitet og god smag. Den orange flaske bærer et blåt Polo Pony emblem modsat et markant rødt no. 4. Du kan vinde alle 4 dufte ved at gå ind på www.sportsfanplus.dk og svare på følgende spørgsmål: Hvilken klub har Michael Laudrup som træner? Konkurrencen løber indtil den 23. august 2010 The Big Polo Collection er i butikkerne fra den 14. august i år. Samlet værdi for alle 4 dufte 1.400 kr.


Næste udgave af SPORTSFAN er på gaden 2. september www.sportsfanplus.dk

Sportsfan - nr. 52 - august 2010  

Augustudgaven af magasinet Sportsfan

Advertisement