Page 1

sportsfan Danmarks ultimative sportsmagasin

april 2010

Flemming Østergaard og Per Bjerregaard Den ene faldt – den anden holder fast SPORTSFAN møder fænomenet

Cristiano Ronaldo

Lotus gør comeback

Et af historiens bedste team tilbage i Formel 1

”Jeg er en entertainer”

+

Troels Bechs vinderfilosofi

Vind den danske landsholdstrøje og VM-bolden

Positive værdier gør underværker for Silkeborg IF

Plus:

Christian Eriksen, ekstremløb i Sahara, Mie Skov, masser af konkurrencer og sportsudstyr aptil 2010 · BK 31.03.10 > 29.04.10 · Pris 49,95

> Alt er nu sat

Men sexskandale, uheld og svingende resultater truer

ind på at vinde mesterskabet for

Michael Ballack og Chelsea fc


www.peakperformance.com


indhold april 2010 Upfront

46 I audiens hos Ronaldo SPORTSFAN har været i London, da Ronaldo og Nike præsenterede deres nye fodboldstøvle.

Motor 50 Månedens bil Lamborghini Gallardo LP 570-4 Superleggera En ny, let topmodel i Gallardo-programmet.

8 leder 10 Kort om sport 14 Tilbageblikket 18 Udpluk fra chatten 20 Optakt til Mikkel Kesslers kamp i Herning 22 SPORTSFAN sætter odds 26 Månedens profil – Christian Eriksen 28 Klumme af Jeppe Horskjær

Fodbold 28 Kampen om magten og æren I mere end et årti har de været de altdominerende skikkelser i dansk fodbold, men nu er Flemming Østergaard blevet tvunget ud, mens Per

52 Lotus blomstrer igen

Bjerregaard er ude i en ny alvorlig krise.

Et af de tidligere førende teams i verden er tilbage i Formel 1 efter 15 års pause.

34 Troels Bechs fodboldunivers ”Det handler om at skabe en kultur, der bygger på værdier i stedet for

Livsstil

regler.” Silkeborg-træner Troels Bech forklarer sin vinderformel.

60 250 km løb i Saharas sand

52 60

Danske Anders Kartik Jensen satte efter bare tre måneders træning

38 Chelsea-special: Sidste udkald for Mourinho-generationen

sig for at gennemføre et udmarvende løb på 250 km på bare syv dage i ørkenen.

Flere af de største stjerner i Londonklubben er på vej mod deres karrieres efterår, og alle vil gerne have trofæer nu. Men flere skandaler truer med at smadre stabiliteten.

38 Bagude

56 Mode og shopping – fodboldstøvler 58 Mode og shopping – cykeludstyr 66 Krop og duft 68 Gadgets 70 shopping – grill tid 72 One to watch

42 Chelseas kommandør

74 Tegneserie – Severin & Co. / Læserservice

Michael Ballack er endelig ved at finde sin plads som kontrollerende

75 Konkurrence

midtbane, og ’den evige toer’ har også affundet sig med klubben og sit

76 Konkurrence

eget ofte forbandede uheld.

78 It’s a man’s world – Mie Skov

6 sportsfan


D

en gamle landsholdskæmpe Ole Qvist fyldte for nylig 60 år, men ud over at markere, at tiden flyver af sted, har hans liv og historie også en anden væsentlig pointe. Efter sin aktive karriere med 39 landskampe tog han tilbage til færdselspolitiet og fuldførte en lang civil karriere. Det samme gjorde en anden firserlegende, Ivan Nielsen, der i dag har sit eget vvs-firma med sønnen. Kunne man forestille sig det i dag? Et helt almindeligt liv efter fodbolden. Kunne man tænke sig en Nicklas Bendtner eller Christian Poulsen genoptage en civil karriere efter deres år i professionel fodbold med lønninger på en halv million kroner om ugen og opvartning 24 timer i døgnet? Kunne man se en Wayne Rooney bag et skrivebord, eller en Ashley Cole med en skruetrækker, når de må gå på pension om fem-ti år? Den normale, almindelige verden, som mere end 6 milliarder mennesker færdes i til daglig, glider længere og længere væk fra den nye adel – de fuldtidsprofessionelle. Selvfølgelig er deres karriere kort, og de skal også have lov til at tjene en ekstra skilling, men når en Ronaldo i Real Madrid tjener 265.000 kr. – om dagen – virker fornuften fjern. Ikke mindst i en tid, hvor verdensøkonomien tager vand ind, og arbejdsløsheden for almindelige unge mennesker i Spanien nærmer sig 50 procent. Et af de mere spøjse fænomener i historien var det franske hof, kort før den franske revolution. Dekadent og depraverede levede Ludvig den 16. og hans kone Marie Antoinette langt fra det sultne franske folk. Da Marie blev forelagt beskeden om, at folket manglede brød, sagde hun: ”Jamen, så giv dem dog kager.” På samme måde er dagens elite-fodboldspillere så langt fra almindelige mennesker, at der er skabt en ny overklasse med deres helt egne vaner og hobbyer (gruppeknald, utroskab, ludomani og lignende). Fodbold har ellers oprindeligt og i mange år været en allemandssport, og dets stjerner var langt op i 60’erne ’en af drengene’. Men mange af tidens stjerner har ikke bare i indtægt, men også i væremåde og udstråling, ikke meget til fælles med almindelige mennesker. Hvis fodbolden ikke skal ende som et dekadent kostumebal som det franske hof før revolutionen, må der fra de lovgivende organer, FIFA og UEFA, indføres lønloft for at få fodbolden ned i øjenhøjde igen. Også for spillernes skyld. Det kunne være, at det var sjovere at komme ned fra planet fodbold og deltage i hverdagen efter karrieren, end at henslænge tilværelsen som førtidspensionist, hvor der ikke er andet at lave end at tælle moneterne og minderne. Tillykke til Ole Qvist med den runde dag, og en tak for at minde Bendtner-generationen om, at der er et liv efter fodbolden.

Lønloft nu

Administrerende direktør / ansvarshavende Jørgen Brinks jb@sportsfan.nu Tlf. 31 78 60 02 Chefredaktør Emil Norsker en@sportsfan.nu Tlf. 28 58 27 09 Mode- og produktredaktør Lotte Lund ll@sportsfan.nu Tlf. 31 77 60 02 Art director Martin Andersen ma@sportsfan.nu Tlf. 27 22 33 00 Skribenter Karsten Krogh, Mads Davidsen, Kåre Welinder, Kristian Leider, Jeppe Horskjær, Raphael Honigstein, Michael Søvsø, Peter Nygaard og Stine Hansen Fotografer Jørgen Brinks, Niclas Persson, Alex Tehrani, Anders Kartik Jensen og Peter Nygaard Korrektur Susanne Andersen Illustration Thomas Bentsen og Martin Pop Tryk Zeuner Grafisk as Distribution Bladkompagniet Udgiver SPORTSFAN Aps Hovedvejen 155 4320 Lejre info@sportsfan.nu Tlf. (+45) 70226002 Fax (+45) 46497040 Annoncer Jørgen Brinks Tlf. 31 78 60 02 Abonnement abo@sportsfan.nu Abonnement skal opsiges skriftligt til abo@sportsfan.nu.

www.sportsfan.nu Alle henvendelser i redaktionelle spørgsmål bedes stilet skriftligt til redaktionen, der intet ansvar påtager sig for manuskripter, fotografier og lign., som indsendes uopfordret. De i magasinet nævnte priser er vejledende, og redaktionen påtager sig intet ansvar for eventuelle fejl. Artikler, billeder eller annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse fra SPORTSFAN Aps.

God fornøjelse med det nye nummer af SPORTSFAN Emil Norsker, chefredaktør

8 sportsfan

RETTELSE: I septemberudgaven af SPORTSFAN glemte vi at nævne fotograferne til de mange flotte billeder i artiklen ’Ånd ind – stress ud’. Billederne er taget af Morten Bjørn Larsen og Casper Tybjerg.


UPfront Kort om sport Pletskud 1. Bendtner i storform ’Den røde Baron’ har endelig godt gang i målstimen. Det bliver hans (og vores) VM. 2. Kesslers store kamp Han har i Herning 24. april alle tiders chance for at bevise, at han stadig kan være med og ikke er et ringvrag. Vi tror på det (men på den anden side troede vi også på Mads Larsen). 3. Forårs spænding Alle ligaer i Europa går ind i deres afgørende fase. Det er nu, det gælder.

Forbier 1. Mads Larsen i dopingskandale Det er brandærgerligt at ødelægge kroppen med doping – kun for at blive gennemtævet i ringen kort tid efter. Bjarne Riis vandt i det mindste Tour de France, da han dopede sig.

Liverpool fans truer bank med boykot

2. Flemming siger farvel Bossen over dem alle blev til sidst sparket ud. Han efterlader sig en gæld på mere end en milliard kroner og en virksomhed på kanten af konkurs. Men det var underholdende, så længe det varede. God vind fremover, Flemming.

Royal Bank of Scotland kan blive udsat for boykot af vrede Liverpool-fans, hvis banken 3. Beckham misser VM forlænger låneaftalen med klubbens to amerikanske ejere, Tom Hicks og George Gillett. Sporty Spice misser chancen for at Hvis aftalen skal forlænges, skal de to ejere inden 24. juli betale omkring 850 millioner kroner komme til sit fjerde VM, og slutrunden ud af en samlet gæld på to milliarder kroner til Royal Bank of Scotland og den amerikanske bliver et ikon fattigere. bank Wachovia. Klubbens fans er vrede over udsigten til, at det skal lykkes de to amerikanere at forblive ejere, og at banken har gjort det muligt for de to ejere at stille klubbens værdier som garanti for lånet. Derfor har Liverpoolfans sendt en e-mail til Royal Bank of Scotland (RBS) med ordlyden: ”Det er tydeligt, at forretningsmodellen med de to nuværende ejere, Tom Hicks og George Gillett, er uholdbar. Vi accepterer, at enhver låneaftale mellem Royal Bank of Scotland og de nuværende ejere af Liverpool FC er fortrolig. Det er dog samtidig også en meget personlig sag for Liverpool-fans over hele jorden. Der er en stigende vrede og foragt mod ejerne Tom Hicks og George Gillett, hvilket sandsynligvis kan vende sig mod RBS., hvis låneaftalen mellem parterne bliver forlænget om få måneder. Det er vores opfattelse, at hvis låneaftalen bliver forlænget, vil det igangsætte en protestkampagne mod Royal Bank of Scotland med reklameskilte med anti-RBS-budskabet og opfordringer til boykot på samme måde som avisen The Sun blev boykottet (Liverpool-fans boykottede The Sun efter en falsk historie om Hillsborough-katastrofen i 1989, red.) Vi er som fans dem, der i virkeligheden betaler afdragene for Hicks og Gilettt og har som skatteydere ’en bestemmende del’ i RBS. Vi bør derfor have indflydelse på, hvor vores penge bliver investeret. Bolden er på jeres bane.” Hicks og Gillett leder i øjeblikket efter investorer, og flere er blevet rygtet til klubben. Liverpools administrerende direktør, Christian Purslov, håber på en 100 millioner pund investering inden deadline for tilbagebetalingen i juli.

Tegn abonnement på SPORTSFAN nu... Klik, sportsfanplus.dk 10 sportsfan


Kort om sport

UPfront

FC Barcelona har bolden mest

Den catalanske klub bliver altid forbundet med smuk, æstetisk flot fodbold med masser af pasninger rundt på hele banen. Og i dette års Champions League understøtter statistikken faktisk også påstanden. Her er FC Barcelona nemlig suverænt det hold, som har haft mest possession. Hele 68 % af tiden har Josep Guardiolas tropper siddet på bolden i deres kampe. Nummer to på listen er Bayern München og Arsenal med hver 56 %, mens Sevilla er firer med 55 % possession i deres kampe.

United-fans vil købe Glazer ud

En gruppe Manchester United-fans har slået sig sammen under navnet ’The Red Knights’, som vil rejse penge for at overtage den engelske klub fra sine amerikanske ejere. Indtil videre støtter 78.000 tilhængere op om projektet. ”Vi har sat et indledende og meget ambitiøst mål om, at vi skal være flere end 100.000 medlemmer,” siger Duncan Drasdo, der er formand for Manchester United Supporters Trust (MUST). En tørklæde-kampagne med klubbens oprindelige farver, gul og grøn, er også blevet iværksat af MUST, og i et åbent brev har de opfordret blandt andre Eric Cantona og Peter Schmeichel til at støtte op om protesten. David Beckham kom – mere eller mindre uforvaret – til at støtte projektet, da han efter Milans nederlag til United i Champions League tog tørklædet på. Men gruppen af rige fodboldfans og dens mange støtter skal ikke gøre sig alt for store forhåbninger om at kunne overtage Manchester United i den nærmeste fremtid. Den amerikanske familie nægter nemlig kategorisk at sælge og har forbudt ansatte at gå med tørklædet. Den amerikanske familie har siden 2005 med Malcolm Glazer som bestyrelsesformand stået i spidsen for Manchester United, som i dag har oparbejdet en gæld på 716,5 millioner pund, der svarer til knap seks milliarder danske kroner. sportsfan 11


UPfront Kort om sport så er det sagt ”Ashley (Cole, red.) er nødt til at indse, at han ikke er en fjollet teenager længere. Selvom han er min søn, kan jeg ikke tolerere, hvad han har gjort. Hans undskyldning til Cheryl sidste gang, han havde en engangsaffære med en anden kvinde, var, at han var så fuld, at han ikke vidste, hvad han lavede. Men det kan ikke være tilfældet igen. Det er en ynkelig undskyldning.” Ashley Coles far, Ron Callender.

Fuld fart på BMX i Danmark

For tredje år i træk kan man opleve verdenseliten i BMX, når Københavns Sydhavn i maj lægger bane til UCI BMX Supercross World Cup. Her skal kæmpes om den samlede World Cup-sejr og vigtige point frem mod London 2012. Samtidigt vil begivenheden også fungere som generalprøve på næste års VM samme sted. ”World Cup’en i København har et godt ry internationalt i BMX-sporten, og det nyder vi godt af, da de store stjerner prioriterer at være med i København. Deltagerne vurderer hvert år de forskellige World Cup-events ud fra en række kriterier, som UCI stiller op, og her har København opnået topkarakterer i både 2008 og 2009,” siger projektansvarlig for BMX World Cup’en, Martin Strange Persson fra Wonderful Copenhagen. En af de danskere med størst chance for podieplads er Klaus Bøgh Andresen. Han står for den bedste danske placering i en UCI BMX Supercross World Cup nogensinde med en kvartfinaleplads. Et resultat han håber at forbedre i år. ”Mit mål er at blive den bedste dansker ved BMX Supercross World Cup’en i København. Jeg mener helt klart, det er muligt, selvom konkurrencen blandt de danske deltagere er tæt,” fortæller Klaus Bøgh Andresen, I forbindelse med næste års BMX VM er der allerede nu igangsat en større opgradering af hele BMX-anlægget i Københavns sydvestkvarter. Det vil få stor betydning for både det danske landshold, de mange BMX-talenter samt den stadigt voksende gruppe af BMX-motionister og -entusiaster. Med permanente faciliteter allerede fra foråret 2010 kan landsholdet træne på den bane, hvor der skal afholdes VM i juli 2011, hvilket burde give de danske deltagere en fordel.

Fakta om UCI BMX Supercross World Cup den 7.-8. maj 2010 i København • Verdens 125 bedste BMX Supercross-kørere • Kvalifikation og tidskørsel den 7. maj, finaler den 8. maj • Action og underholdning hele finaledagen • Billet til begge dage 75 kr. • Adresse: Københavns BMX Klub, Ved Slusen 2, 2450 København SV • www.bmxcopenhagen.com 12 sportsfan

”If it’s not about sports I find it very hard to concentrate” George Costanza fra tv-serien Seinfeld ”Terry har ingen moral, når han kan gøre det mod Bridge. Havde han gjort det, hvor jeg kommer fra, havde han mistet sine ben eller mere. Han havde ikke overlevet.” Carlos Tevez, der kort tid efter selv blev afsløret i utroskab med en model. “Vi har muligvis kommet med det indtryk, at Bendtner ikke kunne ramme en ko med en banjo efter hans misbrugte chancer mod Burnley. Men i aftes beviste den store angriber, at han er den bedste angriber, der nogensinde har optrådt på Emirates, med karrierens første hattrick, der knuste Porto.” Den engelske avis The Sun efter Nicklas Bendtners hattrick i Champions League-kampen mod Porto. ”Det viser, at to milliarder kroner ikke nødvendigvis kan købe Champions League, og at man aldrig har garantier for succes i Europa.” Arsene Wenger efter Real Madrids exit i 1/8-finalen i Champions League.

Fik du læst sidste udgave? Se online-udgaven på sportsfan.nu


UPfront Månedens tilbageblik

Ydmygelsen i Athen

Kommentator og journalist Karsten Krogh husker tilbage på dengang, Serie A var suverænt den bedste liga i verden, og Milan, uden sine to vigtigste spillere, ydmygede Barcelona i Champions League-finalen med to Laudrup-brødre på tribunen.

L

ige meget hvor meget, man vendte og drejede det, var Barcelona kæmpefavoritter i Champions Leaguefinalen i 1994. De havde kvalificeret sig til deres anden finale på tre år med en overbevisende 3-0-sejr i semifinalen over Porto, og de havde netop vundet titlen i La Liga igen. Milan var til gengæld et hold i krise. De havde spillet fire ud af seks kampe uafgjort i mellemrunden og var med nød og næppe røget videre til semifinalen. Derudover var en af verdens bedste angribere, Marco van Basten, skadet, og hvad der var endnu værre: holdets anfører, talisman og forsvarsleder, Franco Baresi, var i karantæne til finalen. Journalister og eksperter talte om, at der skulle et mirakel til, hvis Milan skulle vinde. Barcelonas træner, Johan Cruyff, var ikke uventet enig. ”Barcelona kommer til at vinde kampen. Kampen er positiv fodbold mod negativ fodbold, og den slags kampe vil positiv fodbold altid vinde,” sagde Cruyff. Milans træner, Fabio Capello, var som altid lødigheden selv og talte mest om, at slaget skulle slås på midtbanen, hvor de manglede strategen Alessandro Costacurta. Dengang måtte man maksimalt stille op med tre udlændinge, og det gik ud over begge de danske Laudrup-brødre. Brian havde

14 sportsfan

spillet en del af de indledende kampe – blandt andet scorede han i 0-6-nedsablingen i Parken over FCK – men i konkurrencen mod Marcel Desailly, Dejan Savicevic og Zvonimir Boban blev han smidt på tribunen. Hos Barca havde de danske tv-kommentatorer altid travlt med at forklare, at Michael Laudrup blev ”sparet”, når han ikke var med hos Barcelona, men det var svært at bruge den undskyldning, da han sad uden for i Champions League-finalen. Ronald Koeman, Hristo Stoichkov og Romario var foretrukket, og de to danske brødre kunne se kampen sammen ude på tribunen. Som forventet blev kampen en regulær ydmygelse, men det var spanierne, der blev ydmyget. Et veloplagt Milan-hold med datidens bedste fodboldspiller, Dejan Savicevic, i overdådigt humør nedspillede fuldstændigt Barcelona. Måltyven Danielle Massaro lavede de to første mål efter oplæg fra Savicevic og Donadoni, Savicevic scorede et brillant tredje mål. Desailly sluttede målfesten til 4-0. Ikke engang en time var spillet, og kampen var helt overstået. Barcelona ville ikke have flere tæv og lukkede helt ned. Milan var høflige nok til ikke at gøre skammen endnu større og spillede bare bolden på tværs den sidste halve time. Efter kampen var Johan Cruyff tavs på pressemødet. Det siges, at han på flyet hjem fra Athen fyrede et halvt dusin spillere, mens Michael Laudrup selv flyttede til Real Madrid. Fabio Capello var mere snakkesalig. Han roste modstanderen som et godt hold, der bare ikke spillede særligt klogt. Han sluttede pressemødet efter kampen med en bemærkning, der nok gjorde ekstra ondt på Cruyff og hans sejrsvante mandskab, men til gengæld fik latteren frem hos de journalister, der ikke kom fra Spanien: ”Barcelona er da et godt hold. De ville nok blive mellem nummer fire og nummer ti i Serie A.”


UPfront Kort om sport Puma sparker liv i telefonen

Alle aspekter af ens liv kan i dag have en sportslig dimension, og nu kan du også få det med din telefon. Sportsbrandet Puma lancerer nemlig i disse dage deres bud på en mobiltelefon med PUMA PHONE. “Ligesom Puma er anderledes end alle andre sportslivsstilsfirmaer, så er PUMA PHONE heller ikke som andre mobiler på markedet,” mener adm. direktør for Puma, Jochen Zeitz og fortsætter: ”Den viser alt, hvad Puma står for og er produceret med inspiration fra sport, livsstil og modens verden.” Den nye PUMA PHONE er en smartphone med netadgang, gps, video-opringning og solopladningssystem. Når man har købt telefonen, får man også adgang til Puma World, hvor man kan downloade applications og fyldigt indhold fra forskellige medier. Telefonen er i handlen i Europa i april.

SIF med underskud – men med positive fremtidsudsigter

Silkeborg IF har for nylig præsenteret et regnskab på 7,1 millioner kroner. Der er dog flere bemærkelsesværdige faktorer i regnskabet, som gør, at det ikke udelukkende ligner de andre triste nyheder fra Superligaens bogholdere. SIF formår nemlig som nogle af de eneste at tjene penge på deres sidegesjæft og har skabt et overskud på 6,1 millioner kroner på noget så usandsynligt som ejendomsinvesteringer. Til gengæld kører fodbold-delen med et dundrende underskud på 17, 3 millioner kroner før skat. Egenkapitalen udgør godt 160 millioner kroner, og forventningerne til 2010 er et resultat tæt på nul Dermed ser opkomlingen SIF ud til at være i bedre form end langt de fleste andre i ligaen. 16 sportsfan


UPfront Sverige mister sin største sportsstjerne Kort om sport

Den 37-årige svenske superstjerne Peter Forsberg trækker sig fra topplan. Han spiller i øjeblikket for Modo i Södertälje, men han er ikke længere tilfreds med sit eget spil. ”Jeg bidrager ikke længere med noget,” siger han. Svenskeren har tidligere i lange perioder været en af de store stjerner i den nordamerikanske NHL-liga, hvor han har været med til at vinde den eftertragtede Stanley Cup. På landsholdet for Sverige er især en episode forbundet med Peter Forsberg. Det var, da han i den afgørende straffeslagskonkurrence i OL-finalen i 1994 med én arm på staven snød den canadiske målmand og scorede målet, der sikrede Sverige OL-guld. Den detalje er siden blevet udødeliggjort på et frimærke i Sverige. Peter Forsberg har været ramt af skader på det seneste, og er ikke kommet i nærheden af tidligere tiders storspil siden han vendte tilbage efter seneste skadespause, skriver Politiken.

konkurrence

Nyt mundskyllemiddel med unik sammensætning, som giver dobbelt effekt SB12 duo – giver god ånde og stærke tænder... Nu kan du slå den dårlige ånde ved at vinde SB12 duo med SPORTSFAN. Dårlig ånde er et stort problem, som rammer mænd og kvinder i alle aldre. Helt op til 60 %. De råd, som gives mod dårlig ånde, minder ofte om de husråd, som blev anbefalet for 2000 år siden, som f.eks. at drikke meget vand, hvile og spise persille. Den hyppigste misforståelse omkring dårlig ånde er, at den skulle komme fra maven. I virkeligheden kommer den næsten altid fra mundhulen. Er du en af dem, der let rammes af karies, eller som har for vane at snacke mellem måltiderne? Så vil du have nytte af SB12 duo. De fleste kender sikkert allerede mundskyllemidlet SB12 eller tyggegummiet SB12 Boost. SB12 Duo er en endnu stærkere variant, som både giver god beskyttelse mod karies efter tandbørstningen og god ånde i 12 timer. Vind her din helt egen flaske og få et frisk pust på tilværelsen. Svar på dette spørgsmål på www.sportsfan.nu: Hvor lang effekt har mundskyllemidlet SB12 Duo?

sportsfan 17


UPfront Kort om sport Udpluk fra chatten Premier League skifter kanal i Danmark

Hver måned udplukker SPORTSFAN en debat fra en af de danske fansider. Denne måned er det fra F.C. København Fan Clubs debatforum Sidelinien.

Det er nu næsten sikkert, at det bliver SBS TV, der kommer til at sende Premier League til de danske seere i den kommende sæson. For at aftalen bliver endegyldig mangler grønt lys fra Premier League, men den del af aftalen bliver betragtet som en detalje. Igennem 13 år har det ellers været betalingskanalen Canal+, der haft rettighederne til den bedste engelske række, men de tabte udbudsrunden i denne omgang.

Re: Don Ø stopper i Parken Af Bazooka Det var trods alt på tide. Det skulle han have gjort for et år siden. Han skal have tak for det, han har været med til at gøre FCK til i dag (tror ikke det var gået sådan uden ham). Det bliver lidt mærkeligt, at der i fremtiden ikke er nogen stærke personligheder i Parken, man kan jo ikke kalde CV og Hammer for de mest spraglede i FCK’s historie. Spændende at se hvad fremtiden bringer. Ingen tvivl om, at det bliver i lavere tempo end hidtil...... Re: Don Ø stopper i Parken Af EG Tak for alt, kære Flemming. Du har givet os alle nogle fantastiske oplevelser igennem årene. Du har givet klubben og selskabet en klar profil med dit store engagement og din egenartede stil. Uden dig var FCK sikkert aldrig blevet, hvad det er i dag. Det var rigtig sjovt og spændende i de gode år. Bare ærgerligt, at det hele til sidst kom til at handle mere om dig, dine venner og de nemme penge, I kunne tjene, end det kom til at handle om klubben, holdet og det flittige og ærlige. Det er trist, at du skal forlade skuden på denne måde og du havde egentlig fortjent et bedre eftermæle end det, de seneste års grådighed og selvtilstrækkelighed sikkert vil resultere i, at du får. God vind fremover og husk, at du var klart pænere med den i ryggen, end du blev i modvind.

Re: Don Ø stopper i Parken Af Don_Braun Er jeg den eneste, der ser med sorg, at han forlader os? Han var med til at skabe det, vi er i dag. Manden har gjort os til den største klub i Norden. Han har skaffet os Champions League. Vi har slået Manchester United, Celtic, Lazio og Ajax, for bare at nævne nogle af de hold, som nok er i den bedre ende af de europæiske hold... Jeg kan sagtens se, at vores pengesager nok ikke har set alt for godt ud, de senere par år. Men det har dælme været sjovt... Re: Don Ø stopper i Parken Af ChelseaFC Problemet med Don Ø er, at han trukket den for langt. Han skulle have stoppet for et-to år siden i stedet, så ville han stadig have ’kult-status’ hos mig, men mer’ vil ha’ mer’, og til sidst blev han for grådig. Re: Don Ø stopper i Parken Af superestrella Han forsøgte da ikke at løbe væk fra det brændende bål, og det har jeg respekt for. Der findes ledere, som er bedst i modgang, og det er en af disse, vi skal have fat i. Jeg synes faktisk, at skiftet kommer med rettidig omhu. Hvis han forlod koncernen for et-to år siden, så ville vi misse chancen for en flydende overgang, hvor Hammer har fået mere magt via chefstolen, Østergårds arbejdsopgaver er delt ud, og nu er virksomheden klar til et skift på formandsposten. Den økonomiske nedtur har virkelig kostet, men det har den gjort på verdensplan og både hos privatpersoner og virksomheder. Der er ingen grund til, konstant at pege fingre ad uheldige investeringer, vi skal videre, og det må gerne starte i dag. Re: Don Ø stopper i Parken Af dixie dean

Jeg tror, skeletterne og økonomiske fejldispositioner vil vælte ud af skabet de næste par måneder, så vi får alle kort på bordet og en ny topfigur kan starte nogenlunde på en frisk med den økonomiske virkelighed, vi nu engang er havnet i med en vanvittig gældsætning. Don Ø har gjort mange ting fremragende, men alle alarmklokker burde have ringet, da han blev enerådig bestyrelsesformand med ’volumensyge’ på forretningen, og som troede, han kunne gå på vandet omkring forretningsmæssige dispositioner. Koblet med store aktieoptioner og en vanvittig løn helt ude af proportioner gav det en uhensigtsmæssig incitamentsstruktur, og det er lige efter bogen for et virksomhedskrak. Jeg tror, vi skal være heldige for at have store aktionærer som LD, der kunne gå ind og sige stop, inden det gik galt. Ingen tvivl om Don Ø dog har rykket FCK enormt fremad og samlet set har været en stor gevinst for klubben. Vi skulle nok bare have slået bremserne i inden Fitness center, ny kontor-tribune, og badelandsimperiet gik i søen.

SBS ejer blandt andet Kanal 5 og Canal 6, og det bliver formentlig på en af de kanaler, man kommer til at se Torres, Rooney og Bentner. Hos SBS TV er der stor glæde over at have sikret sig rettighederne for de kommende tre sæsoner, men for de seere, der ønsker at følge med, kan der blive tale om en prisstigning. ”Det er bestemt en mulighed, men mere kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt,” siger Jes Holm Andersen til tipsbladet.dk. 18 sportsfan

Re: Don Ø stopper i Parken Af Strictly Tror det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt han samlet har været en gevinst for klubben. På plussiden tæller, at han fik sparket liv i klubben, da den lå ned, og at han med købet af Parken fik skabt en økonomi, der sikrede flotte resultater på fodboldbanen. Han har på mange måder også været dygtig til at brande klubben og skabe en hype, der fik folk til at strømme til Parken. På minussiden tæller, at han i bund og grund nok slet ikke er en dygtig forretningsmand. De tvivlsomme og direkte dårlige handler i pse-imperiet ser i hvert fald ud til at være i overtal. Han forlader måske klubben i en endnu dårligere økonomisk forfatning, end da han kom til. Han har bestemt ikke lignet en mand, der havde evnerne til at lede i krisetider, eller for den sags skyld besad de nødvendige analytiske evner, der skal bruges forud for investeringer i nye markeder. Endelig har han omgivet sig med nogle af de værste drenge i dansk erhvervsliv, hvilket vel egentlig burde sige alt om manden. Men desværre faldt alt for mange københavnere for hans arrogante stil og glemte at forholde sig kritisk. Hans til tider bonderøvsagtige facon i medierne har også været en pine at følge - særligt hans elendige håndtering af kritiske journalister. Re: Don Ø stopper i Parken

Problemet med Østergaard er vel i lige så høj grad, at han (og hans image) var gået fra at være et asset for forretningen til at være en hæmsko. Den smarte, arrogante, selvtilstrækkelige stil gik af mode, da finanskrisen indtraf, og Østergaard formåede på ingen måde at omstille sig til en mere ydmyg fremtoning. En langvarig offentlig benægtelse af tingenes faktiske tilstand, verbale overfald på journalister, der dristede sig til at stille kritiske spørgsmål, og som kronen på værket en eklatant grådighed i forhold til egne honorarer og aktiehandler, var bare mere end PS&Es image kunne bære, når der nu skulle leves på kreditorernes nåde.

Re: Don Ø stopper i Parken Af fckcs For et par år siden frygtede jeg virkelig, hvad der ville ske den dag, Don Ø stoppede, men sådan som det er gået, synes jeg faktisk også, det er på tide. Dog lidt sjovt, at han blev nødt til at gå før Per Bjerregaard.


6300 DKK

*

chosen by Michael Owen Football Player

Touch the screen to get the ultimate sports watch experience with 15 functions including meteo, altitude difference meter and compass.

in TOUCH wiTH yOUr Time

Experience more at www.tissot.ch * Vejledend e u d s a l g s p r i s


Der er knyttet næver og god bokseattitude. Alt er sat op til en spændende kamp, når Kessler skal kæmpe for karrieren i Herning 24. april. 20 sportsfan


Kort om sport

UPfront

Tid til revanche

Nederlaget til André Ward gjorde ondt på Mikkel Kessler. 24. april skal danskeren revanchere sig mod den ubesejrede brite, Carl Froch. Danskeren er favorit, mener bokseekspert, men kun hvis danskeren kan genfinde den rigtige vilje og mentalitet. Af Michael Søvsø

N

år Mikkel Kessler går i ringen mod Carl Froch 24. april, er det den hidtil vigtigste kamp i Kesslers karriere. November-nederlaget mod Andre Ward i Oakland gjorde ondt, og spørgsmålstegnene omkring den danske superstjernes fortsatte evner i verdenstoppen har været større end nogensinde. Kan han rejse sig igen, komme tilbage i Super Six-turneringen og samtidig erobre Carl Frochs WBC-bælte? SPORTSFAN sender spørgsmålet videre til Anders Damgaard, Sporten.dk, der gennem en lang årrække har fulgt den professionelle danske boksesport i al almindelighed og Mikkel Kessler i særdeleshed. ”Hvis Mikkel lever op til sit bedste, er jeg ikke i tvivl om, at han vinder kampen. Han er klart favorit. Han har trods alt hjemmebane, og historien har vist, at det betyder meget i en boksering. Samtidig er han en klart bedre bokser end Carl Froch. Mikkel Kessler er hurtigere og teknisk stærkere end sin modstander, der er en klassisk britisk værtshusfighter. Froch slår hamrende hårdt, men han er langsom og derfor guf for en Mikkel i topform,” siger Anders Damgaard. Det lyder alt sammen meget godt, men alligevel er Anders Damgaard slet ikke sikker på, at alting går så nemt for danskeren. ”For jeg vil tillade mig at stille det store spørgsmål: Er Mikkel klar til kampen rent fysisk og rent mentalt? Selv siger han jo, at han er mere sulten end nogensinde før, men det skal han først bevise. Han blev reelt udbokset i sin seneste kamp mod Andre Ward, og

situationen er slet ikke den samme, som da Mikkel tabte til Joe Calzaghe (de to nederlag er Kesslers eneste i karrieren, red.). Dengang var han småskadet og kunne på den baggrund være sin indsats bekendt, men den her gang har han virkelig været langt nede,” fortæller Anders Damgaard, der vurderer, at Carl Froch i modsætning til Kessler ikke har nogen problemer med motivationen. ”I en VM-kamp mod Jermain Taylor, før Super Six-turneringen gik i gang, var han nede i tredje omgang, men kom alligevel tilbage og knockoutede Taylor i sidste runde. Det siger alt om Carl Frochs vilje.” Froch med fordel i tabellen Briten, der kommer fra Nottingham, er ubesejret i 25 kampe, mens Mikkel Kessler er noteret for 42 sejre og to nederlag. Udgangspunktet i Super Six-turneringen er forskelligt for de to boksere, for Froch vandt sin første kamp mod Andre Dirrell, mens Kessler altså tabte til André Ward. Det betyder, at Froch med en sejr reelt kan sikre sig en plads i semifinalen, mens Kessler med et nederlag kan blive presset helt ud i tovene. ”Men selv om Mikkel taber, har han stadig muligheden for at vinde sin sidste kamp i indledende runde (mod Allan Green, red.), komme blandt de fire bedste og dermed ryge videre til semifinalen i Super Six. Så på den måde betyder formatet i turneringen, at Mikkel – selv om han skulle tabe til Froch – stadig har muligheden for at stå som den store vinder til sidst. Så endnu er det ikke alt eller intet for Mikkel Kessler, men spørgsmålet er, om han overhovedet er i stand til at rejse sig og vinde den næste fight, hvis han taber til Froch,” siger Anders Damgaard. sportsfan 21


UPfront Kort om sport

SPORTSFAN sætter odds

Her er vores forslag til, hvad man burde vædde om i denne måned - hvis ellers bettingselskaberne gav lov. Af Kristian Leider Brøndby ansætter en ny direktør, som bliver på posten igennem flere sæsoner:

Odds: 300

Proms kemiske fabrikker bliver frikendt for miljøsvineri i den sydsjællandske undergrund, da det kommer frem, at det bare var Bjarne Riis og Mads Larsen, som havde tisset i det fri.

Odds: 400

Morten Olsens høreapparat-firma, Widex, påtager sig det fulde ansvar for, at forhandlingerne om placeringen af EM-kvalifikationskampene brød sammen.

Odds: 55

Efter endnu en skuffende Champions Leauge-sæson trøsteindkøber Real Madrid spillere for et par milliarder i sommerferien.

Odds: 1,02

København får sin multiarena NFL-spiller til Danmark

Triangle Razorbacks fra Vejle har lavet et stort scoop kort før sæsonstart. De har som de første danskere fået en tidligere NFL-spiller på kontrakt. Tony Simmons hedder han, og han har tidligere i karrieren repræsenteret hele fire forskellige NFL-hold. Tilbage i 1998 blev han han draftet i anden runde som receiver af New England Patriots, og siden tog NFL-karrieren ham til Cleveland Browns, Indianapolis Colts og New York Giants. De seneste år har han dog ernæret sig i den canadiske liga for BC Lions. Tony Simmons debuterer for de tidligere tredobbelte danske mestre fra Vejle i sæsonpremieren i Nationalligaen 18. april, når Triangle Razerbacks møder fusionsholdet Hvidovre Stars på Vejle Gl. Stadion. 22 sportsfan

Det har været længe undervejs, og flere gange har det set ud til at mislykkes, men nu skulle den være sikker; København får alligevel en multiarena med plads til 15.000 tilskuere. Arenaen kommer til at ligge i Ørestad Syd. Den finansieres af kommunen i samarbejde med By & Havn og fonden Realdania, mens selve driften af arenaen udliciteres, skriver Berlingske Tidende. Det lykkedes ikke tidligere den internationale underholdningsgigant AEG at gennemføre sine planer om at bygge en multiarena i Ørestaden. Trods udsigten til et rente- og afdragsfrit lån på 200 mio. kr. fra Københavns Kommune, kunne AEG ikke skaffe yderligere en milliard til byggeriet. Derfor har kommunen nu besluttet at trække sit lånetilbud tilbage. Københavns Kommune, By & Havn og Realdania skal nu i stedet sammen skaffe de 1,2 mia. kr., multiarenaen koster, men overborgmesteren vil ikke fortælle de nærmere detaljer i finansieringen. Price Waterhouse Cooper er sat til at lave en forretningsmodel, som skal være færdig allerede i denne måned.


UPfront Månedens profil: Christian Eriksen

Aldrig andet end professionel

Supertalentet Christian Eriksen har fået et bemærkelsesværdigt gennembrud i Ajax som bare 18-årig. Allerede som dreng lagde han en plan for at blive blandt de bedste. Af Mads Davidsen

H

an er bare 18 år gammel, og alligevel kan han skrive en A-landskamp, to Europa League kampe og flere optrædener i Æresdivisionen på cv’et. Det danske stortalent Christian Eriksen indrømmer da også selv, at det kan være svært helt at forstå den eksplosive udvikling. ”Det er gået sindssygt stærkt. Jeg havde nok ikke turdet drømme om det her, men jeg forbliver bare mig selv og holder fokus på fodbolden. Det er dog svært at følge med. Jeg spillede U/19 fodbold for bare et halvt år siden,” siger Christian Eriksen Flere danskere før Christian Eriksen har taget turen til den hollandske storklub Ajax Amsterdam. Profiler som Frank Andersen, Søren Lerby, Jan Mølby, Jesper Grønkjær og Michael Krohn-Dehli har alle i en ung alder forsøgt lykken i Amsterdam-klubben. Dertil har både Michael og Brian Laudrup sent i deres karriere optrådt for klubben med 29 hollandske mesterskaber. Klubben sætter stor pris på skandinaviske spillere, fordi de er nemme at integrere samt hurtige til at lære det hollandske sprog, har Ajax’ danske chefscout, John Steen Olsen, tidligere udtalt. Samtidig er Ajax kendt for at være en stor familie, hvor tidligere storspilleres forældre, eksempelvis Michael Reizigers forældre, agerer plejeforældre for nutidens unge talenter. Et menneskeligt aspekt, der stemmer fint overens med den danske mentalitet, og Christian Eriksen kan også godt mærke, at klubben er vant til at hjælpe de unge talenter med at få livet til at hænge sammen. ”Min plejefamilie har været utrolig gode til at hjælpe mig, og klubben har også gjort rigtig meget. Man kan godt mærke, at de har hjulpet mange unge spillere igennem tiden, og der er ingen tvivl om, at klubben og min plejefamilie har en stor andel i min succes, fordi jeg har følt mig godt tilpas og sikker hele vejen igennem”, forklarer Eriksen, der også fortæller, at hans ’rigtige’ familie i Middelfart kommer på besøg hver anden weekend. Som treårig startede Christian Eriksen sin fodboldkarriere i Middelfart Gymnastik & Boldklub. Legen med bolden og glæden ved spillet er det primære i børnefodbold, men tidligt i karrieren lagde den unge Eriksen en seriøs plan. ”Jeg har faktisk aldrig tænkt på andet end at blive fodboldspiller. Fodbold har været hele mit liv, lige fra tiden i Middelfart, hvor jeg startede, over OB og til nu. Drømmen om at være professionel har altid været der”.

24 sportsfan

Fra OB til Ajax Skiftet fra OB til Ajax i 2008 var et skridt i den rigtige retning. I første omgang skulle danskeren spille på klubbens talentfulde U/19 hold, men allerede den 17. januar i år fik Christian Eriksen 83 minutter på banen i Æresdivisionskampen mod NAC Breda. ”Det var selvfølgelig en fantastisk overraskelse, men jeg havde det lidt på fornemmelsen. Allerede da jeg blev udtaget til førsteholdets træningslejr i januar måned, overbeviste det mig om, at jeg var tæt på, og så kunne jeg selvfølgelig også mærke, at det gik bedre og bedre på U/19-holdet,” fortæller Christian Eriksen beskedent og henviser indirekte til 10 mål i 10 turneringskampe og fem scoringer i to pokalkampe for Ajax’ U/19-hold. Den 18-årige dansker betegnes som en intelligent spiller med en veludviklet spilforståelse og split vision for sine medspillere. Samtidig er han i besiddelse af et fantastisk spark med begge ben, men trods spidskompetencerne, så er der plads til forbedringer, indrømmer han. ”Jeg mangler ganske enkelt nogle flere kilo på kroppen, og det arbejder jeg allerede hårdt på,” siger Christian Eriksen og fortsætter snakken om fremtidsplanerne. ”På den lange bane, så vil jeg selvfølgelig etablere mig hos Ajax, og så vil jeg gerne med til U/21 EM næste sommer, der afvikles i Danmark. På den korte bane skal jeg forbedre mig fysisk”, siger Eriksen, der styrketræner så ofte som kampprogrammet tillader det. Ydmyghed er nøgleordet Han siger det ikke direkte, men det er tydeligt, at knægten fra Middelfart er opmærksom på at bevare benene på jorden. Ordene ’stille og roligt’ går igen flere gange i interviewet, og måske kan evnen til at fastholde fokus på fodboldbanen være en del af opskriften på hans gennembrud. ”Selvfølgelig er der en masse opmærksomhed lige nu, og min familie og venner er naturligvis glade og stolte. Min far var meget overrasket og stolt over, at Morten Olsen havde ringet til mig. For mine venner og tidligere klassekammerater er det nok lidt underligt at se mig løbe rundt på tv, men selvfølgelig er de glade på mine vegne. Ajax forsøger også at rådgive mig, hjælpe mig og sørge for, at jeg holder fokus på fodbold. Jeg har en masse gode mennesker omkring mig, så det skal nok gå, og ellers tager jeg det bare stille og roligt,” siger Christian Eriksen.


Christian Eriksen er et led i rækken af mange danske landsholdsstjerner som Frank Arnesen, Søren Lerby, Jan Mølby, Jesper Grønkjær og Michael Krohn-Dehli, der alle i en ung alder har været i Ajax.

Fakta Christian Dannemann Eriksen Født: 14.februar 1992 Klub: Ajax Amsterdam Tidligere klubber: Middelfart og OB A-landskampe: 1 U-landskampe: 35 kampe og 11 mål

sportsfan 25


UPfront Ekspert-analyse

Landsholdets unge midterakse er klar

Fremtiden for fodboldlandsholdet tegner lys. VM venter forude, og de brede skuldre på de unge talenter skaber mere og mere plads til sig selv. De er ved at være modne til at tage over, skriver fodboldkommentator Jeppe Horskjær. De unge danske landsholdstalenter står i kø for at markere sig. Folk som forsvareren Simon Kjær, midtbanespilleren Christian Eriksen og angriberen Nicklas Bendtner. De tre skaber en midteraksen og holdets rygrad. Det er uvurderligt vigtigt i opbygningen af et fodboldhold. Hvis ikke der er sammenhæng mellem centerforsvar, den centrale midtbane og centerforwarden, er det svært at skabe stabilitet og et højt grundniveau. Men med den fart, ovennævnte trekløver udvikler sig, behøver landsholdet ikke være bange for at brække ryggen i de kommende år. Kjær, Eriksen og Bendtner har alle markeret sig som

for Ajax henover de kommende måneder, bør han være sikker mand i VM-truppen. Ikke kun for at modne ham til kommende landsholdsopgaver, men fordi han er god nok allerede. Der er blevet prøvet 20 midtbanespillere på landsholdet i de sidste to år, men ingen med så mange offensive kvaliteter som Christian Eriksen. De talenter, der bryder igennem nu, er i det hele taget langt bedre skolet i de danske klubber end tidligere årgange. De får mere hår på brystet og højere kvalitet i den daglige træning. De indgår oftere i træningen med førsteholdet, får tidligere debut i seniorfodbold og tilpasser sig derfor hurtigere det endnu hårdere konkurrencemiljø i de udenlandske klubber. 18-årige Christian Eriksen kom til Ajax fra OB’s talentafdeling, blev med det samme dominerende på ungdomsholdet, og etablerede sig som starter på førsteholdet efter kort tid i seniortruppen. Han er født fire måneder før Danmark vandt EM i 1992 og blev mod Østrig den yngste landsholdsdebutant siden Michael Laudrup. Tiderne, hvor de danske talenter fik et kæmpe kulturchok under mødet med udenlandske klubber, er forbi. Simon Kjær er et andet eksempel på en velforberedt spiller, der med uddannelsen fra FC Midtjyllands akademi i ryggen, i lyntempo etablerede sig som Serie A-spiller i Palermo. Normalt ikke et sted, hvor konkurrenterne til pladsen på holdet siger velkommen med en buket blomster.

Der er virkelig grund til at juble over den fokus, der er på talentudvikling i disse år. selvlysende stjerner, og landsholdets mælkevej ligger åben for dem. Efter en del år med mangel på de helt store talenter, er det nu åbenlyst, hvem landsholdet bør bygges op omkring i de kommende år. Selvfølgelig er 30-årige Christian Poulsen holdets fremtidige leder og midtbanens defensive omdrejningspunkt. 25-årige Daniel Agger er allerede en af de rutinerede og etableret som forsvarsminister. De er begge på toppen af karrieren, og har mange år foran sig på landsholdet. Fra den næste generation er Bendtner og Kjær ved at være etablerede startere, og blot 18-årige Christian Eriksen har potentiale til at blive det snart. Det har han vist med sine præstationer for Ajax Amsterdam og i debuten på landsholdet. Hvis fynboen holder niveauet 26 sportsfan

Der er virkelig grund til at juble over den fokus, der er på talentudvikling i disse år. Både på klub- og landsholdsplan. DBU giver området rigtig meget opmærksomhed, og i Morten Olsens periode som landstræner, er der udtænkt helt nye visioner om, hvordan DBU gerne vil have, at talentudviklingen foregår.


www.vangilsparfums.com www.vangilsparfums.com


B

Kampen om magten og æren

Det har rystet under jorden på dansk fodbolds mest magtfulde mænd. F.C. Københavns Flemming Østergaard måtte falde, mens Per Bjerregaard befæstede sin magt i Brøndby i uskøn ledelseskamp. Spørgsmålet er, hvordan det kom så vidt, og hvordan fremtiden ser ud for dansk fodbolds flagskibe. Af Emil Norsker 28 sportsfan


Ø D

e to store bosser har kæmpet mod hinanden om København og resten af Danmark i mere end et årti. Varme følelser er der ikke mange af mellem dem, men de anerkender den andens eksistens og ved, at konflikten mellem dem styrker dem begge. De har flere gange været på kanten af god ledelsesskik, for når man når til en vis størrelse, er man næsten hævet over loven. I en kort overgang virkede i hvert fald den ene, Flemming Østergaard, også hævet over tyngdeloven. Men det er ingen. Og for ham var faldet da også hårdest. De to, Don Ø og Don Bjerregaard (flere Brøndbyfans kalder ham

The Real Don) fulgtes ad i toppen, og det ser ud til, at de begge er på samme kurs den anden vej i voldsom fart. Der er mange ligheder mellem de to, men deres to klubbers situation adskiller sig dog også væsentligt, forklarer sportsredaktør på Jyllands Posten, Christian Thye-Petersen. ”Det, der har været mest ændrende, er stadig det, der er sket i F.C. København. Vi har ikke set enden på den genopretning af klubben endnu. Selv om det virker absurd at skulle sige, at der er noget, som er værre end Brøndby, så må man nok sige, at det er det i FCK.” Parken har de dybeste problemer i et finansielt morads, der til gengæld er mere koncentreret, mens Brøndby på deres side kæmper på flere fronter. ”I FCK er der ikke noget at komme efter sportsligt. De har den rigtige sportsfan 29


træner, holdet præsterer på et højt niveau, og de har ikke mange skader. Mens alt er galt i Brøndby. Ingen har tillid til træneren, spillertruppen er ikke tilnærmelsesmæssigt på FCK’s niveau, og så er der hele den ledelse og organisatoriske krise med Per Bjerregaard. FCK’s problemer er potentielt de mest alvorlige med deres store gæld, men lige nu og her har Brøndby de største udfordringer, for intet fungerer derude,” siger Christian Thye-Petersen. Finanskrisen til fælles Finanskrisen og dets store konsekvenser er andet vilkår, de to har til fælles. Igen har Flemming Østergaard måttet tage de største tæsk. Hele hans livsværk står under vand, og aktionærerne har smidt ham på porten for at redde, hvad reddes kan. I den sammenhæng er Per Bjerregaards problemer mere koncentreret omkring det sportslige og ledelsesmæssige. På ledelsesfronten er han ved at hente erstatninger til Frank Buch-Andersen og Anders Bjerregaard. I skrivende stund ser den nye ledelse ud til at bestå af Ole Palmå, som forfremmes fra kommerciel direktør til administrerende direktør, og Jacob ’Gaxe’ Gregersen, der skal være sportsdirektør. Sidstnævnte skal forsøge at rette op på det sportslige morads, der har plaget klubben i mere end fire år. Her vil man gerne af med flere spillere, som f.eks. tidligere anfører Stefan Gislason (købt for ca. 10 millioner kroner). Men markedet er helt dødt. Det gør det også svært at hente de nødvendige nye kræfter ind til stort set alle kæder, hvor især den centrale midtbane har manglet pondus det meste af sæsonen.

”Parken, som er holdingselskab for FCK, er langt hen ad vejen også et ejendomsselskab med flere andre ting som Lalandia og Fitness. dk. Alle de spørgsmålstegn, der er stillet ved Flemming Østergaards ledelse, har derfor i langt højere grad handlet om hans evne til at styre selskabet ud fra en virksomhedsbetragtning. Det har ikke handlet om fodboldholdet, der er stabilt. Brøndby på den anden side er entydigt en sportsklub, og derfor bliver der meget hurtigt lavet en kobling mellem det, der foregår på ledelsesgangen, og det som sker på banen. Hver gang der er ballade i ledelsen, frygter man, hvad det får af sportslige konsekvenser. Og der er da også en tydelig sammenhæng. Går det godt på banen, skændes man ikke så meget i bestyrelseslokalet.” Stoppe i tide Meget havde nok set anderledes ud for de to bosser, hvis Per Bjerregaard var stoppet sammen med Michael Laudrup efter kulminationen med The Double i 2005, og Flemming Østergaard havde trukket sig i 2007, da aktien lå på 2000, man havde lige vundet det sjette mesterskab, og Parken havde scoret en 14. plads på imagelisten i dansk erhvervsliv. I stedet blev det næsten den værst tænkelige exit for Flemming Østergaard, der måtte se sig tvunget ud. Knap et halvt år efter han havde proklameret, at krisen ikke ville mærke klubben. Men hvorfor er det så svært at stoppe i tide? Svaret ligger i stærke følelser, mener erhvervskommentator på Politiken, Niels Lunde. ”Fodboldklubber er noget helt særligt. De drives meget mere end andre firmaer af engagement. Man tjener penge for at spille fodbold, man spiller ikke fodbold for at tjene penge. Det gør en stor forskel. Miljøet i sådanne virksomheder er langt mere følelsesbetonet end andre steder, og det giver grobund for, at sådanne personer kan fortsætte i så lang tid.”

Vil du gerne læse mere?

Spørg efter SPORTSFAN i din lokale kiosk... eller tegn abonement nu > sportsfanplus.dk

Forskellig struktur De to klubber har ikke kun forskellige udfordringer. Deres ejerstruktur er også vidt forskellig, selv om de begge er børsnoteret aktieselskaber. Parken Sport & Entertainment er hovedsagligt ejet af en gruppe storaktionærer som Lønmodtagernes Dyrtidsfond og Nordea. Sidstnævnte har stadig omkring en milliard kroner til gode efter den kommende aktieemission i klubben og skal godkende alle større beslutninger omkring Parkens økonomi. Deres medbestemmelse er så stor, at flere er begyndt at kalde klubben FC Nordea. I Brøndby derimod sidder amatørafdelingen af klubben på den bestemmende aktieandel, og da amatørafdelingen står bag Per Bjerregaard, har han stadig den altoverskyggende magt. ”Per Bjerregaard ville nok have haft meget svært ved at fastholde magten, hvis Brøndby havde samme struktur som FCK. Men lige nu ville det være absurd, hvis man fik Per Bjerregaard til at gå, for så ville der ikke være nogen reel ledelse. Han er nødt til at være der. Men en langsigtet løsning vil på en eller anden måde også være uden Per Bjerregaard, for han kan ikke blive ved. På den korte bane nytter det ikke, at han går, men på den lange bane er man nødt til at ruste virksomheden til at stå på egne ben uden ham,” mener Christian Thye-Petersen.

Ridser i imaget De to herrer har fået mange ridser i deres personlige image. Flemming Østergaard har primært fået hug i erhvervslivet, hvor hans status er styrtdykket, mens han i fodboldverdenen stadig nyder en smule respekt. Per Bjerregaard derimod får voldsom kritik fra sportsverdenen på trods af, at Brøndby måske er den klub i Superligaen med det bedste resultat for 2009 (primært hentet fra indsprøjtning fra Kasi-Jesper). Det skyldes igen de to klubbers forskellige opbygning, forklarer Morten Thanning Vendelø, der er ekspert i ledelse, management og virksomhedsimage hos Copenhagen Business School, CBS. 30 sportsfan

Et spørgsmål om eftermæle En anden stopklods kan være, at de tidligere har opnået succes, og derfor tror på, at de kan vende skuden, forklarer Morten Thanning Vendelø fra CBS. ”Der er meget få ledere, der kan lide at forlade en virksomhed, som er i dårlig stand. Samtidigt er de begge personer, som tidligere har haft succes, og derfor ved de af egen erfaring, at de kan skabe fremgang. Spørgsmålet er selvfølgelig, om de kan gøre det igen, men de har i hvert fald gjort det før. Derfor siger de: Jeg bliver nødt til at rette op på det, inden jeg går. Det er et spørgsmål om eftermæle.” Derfor er det heller ikke sikkert, at nu er det rette tidspunkt for Per Bjerregaard at gå, vurderer Morten Thanning Vendelø. ”Det kan godt være, at Brøndby bliver en fantastisk klub igen om tre-fire år, hvis Bjerregaard bliver. Så vil man på det tidspunkt sige: det var da godt, at han ikke forlod posten. Hvis man ser på Flemming Østergaard, er det banken og aktionærerne, der har besluttet det for ham, og det gør de simpelthen, fordi de er bange for deres penge.” Dårlig virksomhedsledelse Nogle af de faktorer som ejerne af Parken har gjort i deres overvejelser om fyringen af Flemming Østergaard, er hans tendens til såkaldt dårlig ’cooperative governance’ (virksomhedsskik). Her har Parken flere gange fået påtaler af Fondsbørsen for ikke at bringe afgørende information ud i tide, og for handel med egne aktier, der har forgyldt nøglepersoner som Flemming Østergaard selv. ”Når banken og investorer har siddet og vurderet, om Flemming Østergaard er den rigtige mand til at få dem ud af den her krise, så bruger man alle de små indikatorer, man har fået over tid. Sådan en

Sportsfan 49 - Sneak Peak!  

Se lidt i det nye nummer af SPORTSFAN!