Page 1

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΣΗΜΕΡΑ

ΣΗΜΕΡΑ

Περιμένοντας έναν πελάτη…

Σελ.3

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΦΥΛΛΟ 1030 - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 - ΤΙΜΗ 1 €

Στο πλευρό των Αγροτών ο δήμος Ναυπλιέων

Σελ.12

Ορνιθοπαρατήρηση στον υγρότοπο του Μουστού την Κυριακή

Σελ.7

Κανείς δεν φανταζόταν την τραγική κατάληξη της ρυμούλκησης φορτηγού πλοίου από τα λιμάνι του Κιάτου σήμερα το μεσημέρι. Το μικρό ρυμουλκό, για άγνωστη έως ώρας αιτία, συγκρούστηκε με το φορτηγό – πλοίο και στη συνέχεια βυθίστηκε. Οι αρχές που έφτασαν στο λιμάνι του Κιάτου και στο σημείο της σύγκρουσης ανέσυραν το τριμελές πλήρωμα, δυστυχώς όμως ο καπετάνιος του «Άρτεμις 5» υπέκυψε αφού είχε μεταφερθεί στο κέντρο υγείας Κιάτου. Τα υπόλοιπα δυο μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους

Σελ.6


2

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Από τη συνεδρίαση του Δ. Σ. Κορινθίων Σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς των Κορινθίων

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων υπό την προεδρία του Προέδρου Νικολάου Σταυρέλη τη Τρίτη 19/2/2013 με 26 θέματα στην ημερήσια διάταξη τα κυριότερα των οποίων ήσαν τα εξής: Κατ αρχάς ομόφωνα εγκρίθηκε η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κορινθίων (ΔΕΥΑΚ) για το νέο τιμολόγιο ύδρευσης και αποχέτευσης από το 2013 στον Καποδιστριακό Δήμο Κορινθίων. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή επέρχονται σημαντικές μειώσεις στο σύνολο των καταναλωτών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (73% των νοικοκυριών) θα λάβει μειωμένους λογ/σμούς που θα φθάνουν μέχρι και 10%. Όμως και οι υπόλοιποι καταναλωτές θα δουν μειώσεις στους λογ/σμούς τους που θα είναι περίπου της τάξης του 3%Παράλληλα θεσπίστηκαν ειδικά μειωμένα περαιτέρω τιμολόγια σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, ανάπηροι πολέμου κλπ) με την προϋπόθεση να μην γίνεται αλόγιστη και υπερβολική χρήση νερού. Τέλος κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν 4 δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης του κ. Γιώτη) εγκρίθηκε η εφαρμογή του τιμολογίου αυτού σε όλες τις δημοτικές ενότητες του νέου Καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων από 1/5/2013, η αρμοδιότητα ύδρευσης των οποίων θα ασκείται από την ως άνω ημερομηνία από την ΔΕΥΑΚ. Το τιμολόγιο στο εξής θα είναι το ίδιο για όλο το ΔΗΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ. Με την εφαρμογή αυτή θα επέλθουν περαιτέρω μειώσεις σε μερικές δημοτικές ενότητες (Σολυγεία, Σαρωνικός) τα τιμολόγιο των οποίων μέχρι σήμερα ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Ομόφωνα εγκρίθηκε η υπόδειξη υδάτινου αποδέκτη για τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων του Γενικού Καταστήματος Κράτησης «Αττική ΙΙ» στην περιοχή Ράχη Φάβη της τοπικής κοινότητας Αγ. Ιωάννη Δημοτικής Ενότητας Σαρωνικού, όπως προτάθηκε ομόφωνα από το Τοπικό Συμβούλιο, με μόνη παρατήρηση να ληφθεί υπόψη και να τηρηθούν τα περιβαλλοντικά μέτρα που έχει ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε προηγούμενη συνεδρίασή του, όπως προτάθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Χριστάκη. Έτσι το θέμα των Φυλακών στον Άγιο Ιωάννη προχωρά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το Δήμο να είναι υποστηρικτής της σημαντικής αυτής προσπάθειας για την τοπική κοινωνία, όπως έχει εκφραστεί και στο παρελθόν από τα Τοπικά Συμβούλια και το Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού, με τον Δήμο να έχει παραχωρήσει σημαντική έκταση για το σκοπό αυτό.

Εκδήλωση του επιμελητηρίου με θέμα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Tο Επιμελητήριο Κορινθίας, η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και ο Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε, σας προσκαλούν στην εκδήλωση ενημέρωσης που συνδιοργανώνουν με θέμα: «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας» την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κορινθίας (Ερμού 2, Κόρινθος). Το πρόγραμμα στοχεύει στην τόνωση της απασχόλησης µέσω της δημιουργίας πρόσθετων δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας των απειλούμενων από την ανεργία γυναικών, των ανέργων – αιτούντων εργασία και των ανενεργών γυναικών ηλικίας 18-64 ετών. Παρακαλούμε για την συμμετοχή σας .

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΚΩΔ. 2803

Εκδότης • Δ/ντής: ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΠΠΟΣ - Ιδιοκτησία: ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Α.Ε. Σύμβουλος Έκδοσης: ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΔΑΚΟΓΛΟΥ - ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΩΗΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΟΥΒΗΣ, Συντακτική Ομάδα: Χριστίνα Τσιορωτά, Μάνος Δαμασκηνός, Ανδρέας Δημητρακάκης Αρθρογραφούν ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ, ΖΩΗ ΘΑΝΑΣΗ Creative Director ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΠΑΤΣΕΛΗΣ - Εμπορική διεύθυνση: “All About” τηλ: 6942 554684 Δ/νση:Τέρμα Αγ. Άννης - 20100 Κόρινθος, τηλ. 27410-75726 & fax: 27410-84423 E-mail: simera@otenet.gr. ΕΚΤΥΠΩΣΗ: IRIS Διανέμεται από την ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

3

ΣΗΜΕΡΑ

ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Περιμένοντας έναν πελάτη…

Διπλές ουρές σχηματίζουν τα ταξί στην πιάτσα της Κορίνθου λόγω αναδουλειάς!

του Μάνου Δαμασκηνού Ακόμα και διπλές ουρές σχηματίζουν πολλές φορές τα Ταξί της Κορίνθου (όπως και σε άλλες περιοχές της Κορινθίας και της χώρας) ως αποτέλεσμα της αναδουλειάς που έχει προκύψει από την φορολογική αφαίμαξη των πολιτών. Οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες Ταξί παραπονιούνται αλλά μάταια αφού η κατάσταση ως έχει δεν αλλάζει αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του προέδρου των Ταξί Κορίνθου κου Γ. Κορδώση. «Δυστυχώς ένας από τους κλάδους που επλήγη περισσότερο από την κρίση είναι ο κλάδος των ΤΑΧΙ. Αυτή τη στιγμή στην ουσία είμαστε άνεργοι, με την έννοια αδυνατούμε ακόμα και στα πάγια έξοδα των αυτοκινήτων μας να ανταπεξέλθουμε. Αναφορικά με την φορολόγηση η κατάσταση είναι απελπιστική. Η φορολογία διπλασιάστηκε σε σχέση με παλιά και πολλοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης. Ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες είναι δυσβάσταχτες πλέον για τους συναδέλφους και πάρα πολλοί συνάδελφοι είναι ανασφάλιστοι.» Ωστόσο παρά την αναδουλειά και τον ανταγωνισμό που πλέον υφίστανται με την απελευθέρωση του επαγγέλματος οι ταξιτζήδες της Κορίνθου οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος. Έτσι στην προχθεσινή συνέλευση αποφασίστηκε η δημιουργία εταιρείας στα ραδιοταξί για την καλύτερη και σωστότερη εξυπηρέτηση των πελατών. Για το θέμα ο κος Κορδώσης είπε: «Εμείς πλέον οργανωνόμαστε σε εταιρεία, ήδη στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, βγήκε η απόφαση ότι το Ραδιοταξί Κορίνθου θα μετατραπεί σε εταιρεία, προσπαθούμε με καλύτερες υπηρεσίες, με καλύτερες τιμές και μέσα από την οργάνωση μιας εταιρείας να δώσουμε ότι καλύτερο στον κόσμο ώστε να γυρίσει πίσω στο Ταξί. Ο πρόεδρος των Ραδιοταξί κος Μπάκουλης Κυριάκος ανέφερε: «Σ αυτή τη δύσκολη εποχή για όλους το μόνο που υπάρχει είναι η οργάνωση και η συσπείρωση. Θα κοιτάξουμε να οργανωθούμε σε μια καλύτερη μορφή απ ότι είμαστε τώρα και να προσφέρουμε υπηρεσίες με όσο πιο επαγγελματικό τρόπο μπορούμε στους πολίτες.»

Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013 Η Κόρινθος όπως την φαντάζονται οι δημότες της…

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός υποδέχθηκε το πρωί της Τετάρτης, στο Δημαρχείο παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ντιγκιρλάκη, τους αρχιτέκτόνες-μηχανικούς κ.κ. Γρίσπο, Θεοδωρόπουλο και Δεληγιάννη, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα «Δίολκοι» που προωθεί σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές και τους πολίτες, ιδέες και σκέψεις για την αναβάθμιση των πόλεων. Μέσα στα πλαίσια αυτά η συγκεκριμένη ομάδα θα διοργανώσει στην Κόρινθο την έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013», όπως θα επιθυμούσε και θα φανταζόταν να εξελιχθεί η πόλη του, κάθε πολίτης. Η έκθεση, αποτελεί μια έκφραση πολεοδομικής, αρχιτεκτονικής και εικαστικής παρέμβασης και βασίζεται σε όσους έχουν μια ολοκληρωμένη πρόταση ή έχουν σε εξέλιξη εργασία ή δράση που αφορά το αστικό και περιαστικό τοπίο ή τα δημόσια κτήρια στην Κόρινθο και τη γύρω περιοχή. Όσοι πολίτες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην έκθεση αυτή, δεν έχουν παρά να στείλουν μια σύντομη περιγραφή της εργασίας τους στο imagine. korinthos@gmail.com, με σκοπό την παρουσίαση και την έκθεση τους, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαΐου. Η Δημοτική Αρχή αγκαλιάζει τα άτομα και τους φορείς που λειτουργούν σαν «δεξαμενές σκέψεις», μέσα στις οποίες επινοούνται, αναπτύσσονται και υποστηρίζονται δράσεις για την εικόνα και

την κουλτούρα των Ελληνικών πόλεων και δημιουργούν μια προοπτική και ένα όραμα για τους πολίτες. Οι κάτοικοι με τη σειρά τους θα είναι σε θέση να επισημάνουν και να αναδείξουν τα ζητήματα του αστικού τους τοπίου, με σκοπό να δημιουργηθεί μια τράπεζα ιδεών και θεμάτων, που θα αφορά δημόσια κτήρια, αναξιοποίητους δημόσιους χώρους , πλατείες και προσόψεις κτηρίων. Οι προτάσεις που θα είναι κατά γενική ομολογία εφαρμόσιμες, θα αξιολογηθούν και θα πλαισιωθούν με τις επιμέρους μελέτες του δήμου μας, ώστε να καταστούν υλοποιήσιμες προς όφελος των συμπολιτών μας.

Η Δημοτική Αρχή θα συμβάλλει στην παραπάνω προσπάθεια παρέχοντας επικουρικά την υποστήριξή της, διαθέτοντας επιπλέον αίθουσες και χώρους του Δήμου για εκθέσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις και διαλέξεις. Σε μια πόλη που αλλάζει προς το καλύτερο, με έργα που υλοποιούνται και αναβαθμίζουν το Δήμο μας, όποιες ιδέες μπορούν να συμβάλλουν με τη σειρά τους σε ένα καλύτερο αύριο είναι ευπρόσδεκτες, αφού οι συνδημότες μας αποτελούν το επίκεντρο όλων αυτών των προσπαθειών και των έργων που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή Κορίνθου.

Καραγκιόζης στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου Το Θέατρο Σκιών Αθανασίου παλεύοντας έως και σήμερα να διατηρηθεί, αυτή η λαϊκής μορφής, σπουδαία τέχνη, θα δώσει 2 παραστάσεις παραδοσιακού Καραγκιόζη, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, την Κυριακή 24/2/2013. Ημέρα & ώρες παραστάσεων: Κυριακή 24/2/2013 στο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ» Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ : 11.30 & 18:00 Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος : 5 ευρώ Πληροφορίες & προπώληση εισιτηρίων: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ 0,5 χλμ. Ε.Ο. Ισθμού – Λουτρακίου Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27440 21124 Ώρες Λειτουργίας: 9:00 π.μ. – 2: 00 μ.μ.


4

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αξιοποίηση των λιμανιών επί τάπητος στο Μαξίμου

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε ο υπουργός Ναυτιλίας

Η αξιοποίηση των λιμανιών και η προσέλκυση επενδύσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της, διάρκειας περίπου δύο ωρών συνάντησης, που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας. Σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη, στο τραπέζι τέθηκαν τα ζητήματα του εκσυγχρονισμού του υπουργείου εν όψει και του πολυνομοσχεδίου, το οποίο εισάγει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Έμφαση δόθηκε και στην αξιοποίηση των λιμανιών και γενικά στην προσέλκυση επενδύσεων, τη νησιωτική πολιτική, τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και τη ναυτική εργασία. Εκτενής συζήτηση έγινε και για τα θέματα ασφάλειας και αστυνόμευσης, τόνισε. Ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς οδηγίες για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο υπουργείο και ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη

«Πρώτος θα υπέγραφα πρόταση μομφής εναντίον του Στουρνάρα» «Έκρηξη» Κακλαμάνη για την απουσία του υπ. Οικονομικών από τη Βουλή

Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, με αφορμή την απουσία του υπουργού Οικονομικών από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο επίκαιρων ερωτήσεων. Ο κ. Κακλαμάνης αφού χαρακτήρισε τον κ. Στουρνάρα «αγαπημένο των καναλιών που τον λιβανίζουν από το πρωί έως το βράδυ», υποστήριξε πως «θα ήμουν ο πρώτος που θα έβαζα την υπογραφή μου για πρόταση μομφής εναντίον του» καθώς, όπως είπε, «η χώρα πρέπει να έχει υπουργό Οικονομικών που να σέβεται το Κοινοβούλιο». Ο κ. Κακλαμάνης συνέχισε την επίθεση του, τονίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι σε «κατάσταση αποσύνθεσης». Σημειώνεται πως ο κ. Κακλαμάνης είχε καταθέσει ερώτηση για τη φορολόγηση των off shore εταιρειών, στην οποία απάντησε τελικά ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης.

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Νέο σχέδιο για τη λειτουργία του Κράτους παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας: Στην Ελλάδα έχουμε μνημονιακό παρασύνταγμα Επαναφορά Κωνσταντόπουλου

«Τα τελευταία τρία χρόνια του Μνημονίου, δεδομένης της έκτακτης και ειδικής νομοθεσίας που έχει επιβάλει το «μνημονιακό παρασύνταγμα», έχει καταπατηθεί σχεδόν κάθε έννομη τάξη», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία που εκφώνησε για τη συγκρότηση επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αλλαγές στο κράτος και το πολιτικό σύστημα. Όπως ανέφερε στόχος είναι να διατυπώσουμε, μαζί με την κοινωνία, ένα συνολικό σχέδιο για τη λειτουργία του Κράτους και του πολιτικού συστήματος. «Για την επίτευξη του στόχου αυτού και για ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να συγκροτηθεί σήμερα μια Ομάδα Εργασίας για το Κράτος, το Πολιτικό Σύστημα και το Σύνταγμα, με τη συμμετοχή όλων εσάς, των καταξιωμένων αγωνιστών της γνώσης. Η Ομάδα Εργασίας μπορεί να οργανώνεται με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όμως ο στόχος είναι να λειτουργήσει ως ευρεία Επιτροπή της Αριστεράς, του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου, ανε-

ξαρτήτως κομματικής προέλευσης ή σημερινής κομματικής απόχρωσης» σημείωσε. Ο Τσίπρας πρότεινε πέντε θεματικούς κύκλους εργασίας: - Το Σύνταγμα και η συνταγματική πολιτική - Το πολιτικό σύστημα και η λειτουργία του - Οι εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας - Το πλαίσιο των Δικαιωμάτων και η διασφάλισή τους στη σημερινή περίοδο κρίσης της Δημοκρατίας - Το ζήτημα της Εθνικής Κυριαρχίας και των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Σημειώνεται ότι επιφανείς προσωπικότητες του δημόσιου βίου συμμετέχουν στην Επιτροπή Εργασίας που συγκροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία πρόεδρος είναι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος του ΣΥΝ.

Τη νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την επιβολή προστίμου ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί η χώρα μας δε συμμορφώθηκε με την απόφαση του 2005 για κλείσιμο των παράνομων χωματερών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει για δεύτερη φορά την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου όσον αφορά τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων. Το 2005, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των παράνομων ΧΥΤΑ, που ήταν εκατοντάδες σε όλη τη χώρα. Οκτώ χρόνια μετά, διαπιστώνοντας ότι δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος μετά την έκδοση της απόφασης, η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο και, σύμφωνα με την καθιερωμένη πολιτική, προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου, μέχρις ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση, καθώς και κατ’ αποκοπή προστίμου υπολογιζόμενου βάσει ποσού 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου. Η Επιτροπή σημειώνει ότι, από την έκδοση της πρώτης απόφασης Δικαστηρίου το 2005, η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο με την

παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση πολλών παράνομων ΧΥΤΑ και τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων. Σημειώνεται πως η ΕΕ έχει συγχρηματοδοτήσει τα περισσότερα από τα έργα αυτά. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, έως τα τέλη του 2008, έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και να έχουν αποκατασταθεί όλοι οι παράνομοι χώροι υγειονομικής ταφής. Τον Απρίλιο του 2009, εστάλη στην Ελλάδα επίσημη προειδοποιητική επιστολή δυνάμει του άρθρου 260 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υπενθύμιζε στη χώρα τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να

λειτουργούν περίπου 78 παράνομοι ΧΥΤΑ, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων, ενώ 318 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης. Η παύση λειτουργίας των παράνομων ΧΥΤΑ καθυστερεί, λόγω της έλλειψης εναλλακτικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω του επικείμενου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, στον οποίο καταλήγει το 90 % των αποβλήτων της Αθήνας και του οποίου η χωρητικότητα θα έχει εξαντληθεί στο τέλος του 2014. Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα μειώνονται με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση κάθε χώρου υγειονομικής ταφής, υπό τον όρο ότι δεν δημιουργούνται νέοι.

Κινδυνεύουμε με πρόστιμο 71.000€ την ημέρα γιατί δεν κλείσαμε τους παράνομους ΧΥΤΑ!


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

5

ΣΗΜΕΡΑ

Νομαρχιακό συμβούλιο Νεολαίας Κορινθίας: «Δεν χωρούν «ανώνυμοι» προστάτες του Κέντρου Νέων»

«Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα κείμενο με τίτλο «ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ». Το κείμενο φέρεται να «υπογράφεται» από «ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ».Το περιεχόμενο του κειμένου άκρως δυσφημιστικό για το ΝΟΣΥΝ και επικίνδυνα παραπλανητικό για την κοινή γνώμη. Και όπως συνήθως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο συντάξας ή οι συντάξαντες το κείμενο κρύφτηκαν πίσω από την ανωνυμία.Ως γνωστόν ο φερεντζές της ανωνυμίας δεν καλύπτει μόνον τo πρόσωπο των λασπολόγων αλλά και τις σκοπιμότητές τους, στις οποίες πάντα περιλαμβάνεται η διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Η δραστηριότητα των ανωνύμων της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ αφορά αποκλειστικά στην άσκηση κριτικής για το ΝΟΣΥΝ και τη σχέση του με το Κέντρο Νέων. Τα ουσιαστικά ζητήματα λειτουργίας του Κέντρου φαίνεται πως δεν τους απασχολούν. Εμφανίζονται ως αυτόκλητοι υπερασπιστές του Κέντρου Νέων. Σχεδόν υποκαθιστούν τη διοίκηση του Κέντρου γιατί δείχνουν να μιλούν για λογαριασμό της. Ταυτόχρονα η όποια διοίκηση του Κέντρου Νέων είναι άφαντη και βουβή. Φαντάζει να έχει αποδεχθεί ως συνηγόρους τα μέλη της Πρωτοβουλίας που κρύβονται κάτω από τον φερετζέ της ανωνυμίας. Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά και ποια είναι η πραγματικότητα; Την απάντηση δίνουν τα γεγονότα που οφείλουμε να θέσουμε υπόψη της κοινής γνώμης. Το «ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ» συστάθηκε το 2001 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας, την ΤΕΔΚ Ν. Κορινθίας, τον Δήμο Κορινθίων, την «Αναπτυξιακή Εταιρία Κορινθίας Α.Ε.» και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Νεολαίας Κορινθίας. Αποτελεί επιχείρηση ΟΤΑ με τη νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας. Σήμερα εταίροι είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως καθολικός διάδοχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας, ο Δήμος Κορινθίων και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Νεολαίας Κορινθίας (ΝΟ.ΣΥ.Ν.). Κυρίαρχο ρόλο στην εταιρία διαδραματίζει η Περιφέρεια που ορίζει και την πλειοψηφία του ΔΣ. Το ΝΟ.ΣΥ.Ν διαθέτει δυο μέλη στο Συμβούλιο. Από τη σύσταση της εταιρίας μέχρι πρότινος η βιωσιμότητα αυτής στηρίχθηκε ταυτόχρονα σε δύο παράγοντες: πρώτον, στη χρηματοδότηση από τους εταί-

ρους (σχεδόν αποκλειστικά από τη ΝΑ Κορίνθου και τώρα από την Περιφέρεια) και δεύτερον  στην άντληση πόρων μέσω των υλοποιούμενων προγραμμάτων. Από το 2010 η δυνατότητα χρηματοδότησης από την ΝΑ Κορινθίας και μετέπειτα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου περιορίστηκε δραστικά, ενώ το ΕΣΠΑ από το οποίο μπορούσε δυνητικά να αντλήσει πόρους το Κέντρο είχε βαλτώσει ήδη από το Φθινόπωρο του 2009. Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν να ανακύψουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην εταιρία. Το 2011 προέκυψε και νέο σοβαρό πρόβλημα καθώς από την εγκατάσταση της Περιφερειακής Αρχής (1.1.2011) το Κέντρο Νέων περιήλθε σε κατάσταση διοικητικής υπολειτουργίας. Η εταιρία διήνυσε διάστημα εννέα περίπου μηνών χωρίς διοίκηση. Το διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2011, ενώ μετά τη συγκρότησή του υπολειτουργούσε και δεν αντιμετώπισε κανένα από τα κρίσιμα τρέχοντα ζητήματα. Το σοβαρότερο όμως είναι ότι το ΔΣ δεν επεξεργάστηκε και δεν υπέβαλε στους εταίρους κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και λειτουργικότητας της εταιρίας. Περί το τέλος του 2011 το προσωπικό του Κέντρου προχώρησε σε επίσχεση εργασίας ενώ λίγους μήνες μετά λύθηκε η εργασιακή σύμβαση του διευθυντή και η επιχείρηση πλέον βρέθηκε χωρίς επιστημονικό προσωπικό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η εταιρία οδηγήθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή αδυναμία να υποβάλλει, να αναλάβει και να υλοποιήσει προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Πλέον η λειτουργία της παρήγαγε καθημερινά κόστος χωρίς όμως να παράγει έργο δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον νοσηρό. Το Κέντρο Νέων όπως το είχαμε οραματιστεί και όπως το ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε πια. Στη θέση του βρίσκονταν πια ένα κουφάρι. Έτσι στα μέσα Ιουνίου του 2012, και ενώ το ΔΣ του Κέντρου είχε να συνεδριάσει από τον Φεβρουάριο του 2012, πήραμε την πρωτοβουλία, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του σωματείου μας, να καταγγείλουμε την εταιρική σύμβαση σύστασης του Κέντρου Νέων και να το οδηγήσουμε υποχρεωτικά σε λύση και εκκαθάριση. Είχαν προηγηθεί επίμονες προσπάθειές μας, δυστυχώς άκαρπες, να ενεργοποιήσουμε τη διοίκηση του Κέντρου για την ορθολογική αντιμετώπιση της κατάστα-

σης. Ο πρόεδρος του ΔΣ, που κατά το καταστατικό φέρει την ευθύνη του συντονισμού και της διαχείρισης της εταιρίας παρέμεινε δυστυχώς σταθερά αδρανής. Η αστική εταιρία «Κέντρο Νέων Κορινθίας» έχει πλέον εκ του νόμου λυθεί και βρίσκεται υποχρεωτικά σε εκκαθάριση. Και ενώ περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, κάποιοι αποσιωπούν το γεγονός της λύσης και θέλουν να λειτουργούν την εταιρία ως να μην έχει λυθεί. Η ευθύνη βέβαια είναι δική τους. Εμείς από την πλευρά μας πράξαμε αυτό που η ίδια η πραγματικότητα επέβαλε. Να τερματίσουμε μια άκρως νοσηρή κατάσταση που δημιουργήθηκε και από αντικειμενικούς παράγοντες αλλά και με ευθύνη των διοικούντων την εταιρία . Έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη. Είμασταν οι μόνοι που επισημάναμε εγκαίρως τα προβλήματα, που διαπιστώσαμε τα αδιέξοδα, που θέσαμε στο τραπέζι του διαλόγου προτάσεις και ιδέες για το μέλλον του Κέντρου. Είμαστε αυτοί που είπαμε εγκαίρως ότι το Κέντρο Νέων δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τη συγκεκριμένη μορφή και ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί στη σημερινή διοικητική πραγματικότητα. Ωστόσο δεν εισακουστήκαμε. Προχωρήσαμε στην ενέργεια για καταγγελία, δηλαδή λύση, της εταιρίας χωρίς να δώσουμε δημοσιότητα και αναμένουμε έκτοτε από τους άλλους δύο εταίρους και ειδικά την Περιφέρεια, να προχωρήσουν σε διαβούλευση για το πώς μπορεί να συνεχιστεί δημιουργικά η λειτουργία του Κέντρου Νέων κάτω από τις νέες συνθήκες. Αυτή είναι λοιπόν η πραγματικότητα, που ενδεχομένως ενοχλεί κάποιους ωστόσο είναι υπαρκτή και πρέπει όλοι να την αποδεχθούμε και να την αντιμετωπίσουμε. Το Κέντρο Νέων ως χώρος δραστηριοτήτων δημιουργήθηκε για τη νεολαία και πρέπει να παραμείνει έτσι. Το Κέντρο Νέων ως αστική εταιρία έχει πάψει πλέον να υπάρχει. Το Σωματείο μας, που έχει προϋπάρξει αυτής της λυθείσας πλέον εταιρίας και στην ουσία ήταν προπομπός της, οφείλει να υπερασπιστεί την ιδέα και να συμβάλλει καθοριστικά σε μια νέα μορφή λειτουργίας. Στην προσπάθεια αυτή δεν χωρούν «ανώνυμοι» προστάτες του Κέντρου Νέων, που επιχειρούν συστηματικά την αλλαγή της χρήσης του, εξυπηρετώντας άλλα συμφέροντα, ούτε αφανείς διοικούντες εκπροσωπούμενοι από «ανωνύμους».

Πελοπόννησος:

Εξευρέθηκαν οι πόροι για την ένταξη των Ρομά και την απογκετοποίηση

«Σε συνέχεια του πολιτικού προβληματισμού για τους καταυλισμούς – γκέτο των Ρομά, που δημιουργήθηκε μετά τις δημόσιες αναφορές του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, αποφασίστηκε η άμεση λήψη μέτρων για την ενσωμάτωση των Ρομά στην Ελληνική κοινωνία, οι πόροι των οποίων εξευρέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Αποφασίστηκε επίσης η κατάρτιση ολοκληρωμένης πολιτικής ενσωμάτωσης των Ρομά η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020. «Πριν λίγο καιρό διατύπωσα πολιτικές θέσεις που τάραξαν λιμνάζοντα νερά όσον αφορά την αλλοθική συμπεριφορά απέναντι στην ύπαρξη καταυλισμών – γκέτο και οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο των πολιτικών άκρων προκειμένου να επωφεληθούν και να υπηρετήσουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα. Η προσέγγισή μου ωστόσο είναι απολύτως καθαρή εξαρχής: Καθαρές πολιτικές ενσωμάτωσης των Ρομά, που αποτελούν ισότιμους Έλληνες πολίτες, και καθαρή στάση απέναντι σε οποιαδήποτε λογική συνέχισης της γκετοποίησης» τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Τατούλης και έθεσε ως απαραίτητη συνθήκη την προάσπιση της νομιμότητας. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε ως πρωταρχικές επιδιώξεις της Περιφέρειας, κατά την εφαρμογή των πολιτικών για τους Ρομά, την υποχρεωτική ένταξη των νέων στην εκπαιδευτική διαδικασία, με παράλληλα προγράμματα δια βίου μάθησης για τους μεγαλύτερους και την ενσωμάτωσή τους στην αγορά μέσω της απασχόλησης. Μεταξύ των πρώτων κινήσεων που θα γίνουν είναι η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η δημιουργία συμβουλευτικού κέντρου, η ένταξη σε προγράμματα άνεργων γυναικών και αντρών Ρομά ενώ θα πρέπει να γίνουν προγράμματα για τη στέγαση των Ρομά εντός των τοπικών κοινωνιών. Συμφωνήθηκε, τέλος, να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα τεχνική συνάντηση όλων των φορέων προκειμένου να καθοριστούν οι ακριβείς δράσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου…».


6

ΚΟΡΙΝΘΟΣ Της Χριστίνας Τσιορωτά Επικοινωνία: xristina_tsiorota@ hotmail.com

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

78.000.000 ο προϋπολογισμός του Δήμου Κορινθίων «Ξεμπλοκάρουν τα προνοιακά επιδόματα

Με αυξημένη πλειοψηφία εγκρίθηκε ο δημοτικός προϋπολογισμός , όπως προτάθηκε από τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή και συντάχθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κορινθίων στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα. Ο προϋπολογισμός είναι ύψους 78.000.000 € και καλύπτει όλα τα φάσματα της κοινωνικοπολιτικής δράσης. Η ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Κορινθίων ξεμπλοκάρει και τα προνοιακά επιδόματα τα οποία ανέμεναν δεκάδες δικαιούχοι και όπως πρόσφατα είχε δηλώσει ο πρόεδρος των ΑΜΕΑ Κορίνθου Στάθης Ποτήρης, είναι επιδόματα απαραίτητα για την διαβίωση και

περίθαλψη των ανθρώπων αυτών. Το Υπουργείο είχε ρίξει το «μπαλάκι» στο Δήμο Κορίνθου προς τον οποίον μάλιστα είχε αποσταλεί και επιστολή διαμαρτυρίας από τον σύλλογο. Επιπλέον επι του προυπολογισμού που ψηφίστηκε από το σώμα, Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην κοινωνική πλευρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε με ελαφρύνσεις στους δημότες μέσω της μείωσης σχεδόν όλων των δημοτικών τελών. Παράλληλα προβλέπονται έργα σε όλα τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες , από έργα υποδομής (ύδρευση, καθαριότητα, σχολεία κλπ) αλλά και έργα αναπλάσεων (δρόμοι, παραλίες, πλατείες, γήπεδα κ.ά). Έχουν καταχωρηθεί επί-

σης σημαντικά κονδύλια για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και για τις επιχορηγήσεις στα νομικά πρόσωπα του Δήμου (Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού και περιβάλλοντος ΚΕΠΑΠ), Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής) για την άσκηση εκ μέρους τους των δραστηριοτήτων στους ευαίσθητους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής πολιτικής (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, κ.ά. -Από το σύνολο των 78.000.000 € του προϋπολογισμού ποσόν 20.880.000 € προβλέπεται να διατεθεί για μικρά και μεγάλα έργα σε όλα τα μήκη και πλάτη του Δήμου Κορινθίων, χωρίς να μένει παραπονεμένη καμία δημοτική ή τοπική κοινότητα. Από το ποσόν αυτό

13.743.607 προορίζεται για συνεχιζόμενα έργα και 7.137.786 € για νέα έργα που θα δημοπρατηθούν και εκτελεστούν μέσα στην τρέχουσα χρήση. -Στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται κονδύλια του ΕΣΠΑ στο οποίο ο Δήμος έχει ώριμα έργα προς ένταξη , έγκριση και δημοπράτηση (νέα σχολεία, νέοι παιδικοί σταθμοί, αποχετευτικά δίκτυα, κλπ). Τον προϋπολογισμό και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης ενέκρινε το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και οι δύο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ, παρότι ο Δήμαρχος έδωσε πειστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που του ετέθησαν, η μείζων αλλά και η ελάσσων μειοψηφία τον καταψήφισαν.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Νεμέας και συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου κ. Ανδριανάκου που ξεκίνησαν από τον Μαΐο του 2011 και ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2013, και περιελάμβαναν επανειλημμένες συναντήσεις και διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπηρεσιακούς παράγοντες των Τμημάτων Αμπέλου και Οίνου του εν λόγω Υπουργείου, υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π. Ε. Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και τοπικών φορέων, κατέληξαν σε μια δέσμη προτάσεων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που στοχεύουν στην ενίσχυση του οινικού δυναμικού της ζώνης Π.Ο.Π. Νεμέα και στη διόρθωση στρεβλώσεων και παρερμηνειών του παρελθόντος που αποτελούσαν για χρόνια τροχοπέδη στην εξέλιξη της αμπελουργίας στη ζώνη της Νεμέας και πλήγμα για την τοπική οικονομία. Συγκεκριμένα προτείνεται: 1. Η δυνατότητα ελεγχόμενης αντικατάστασης της ποικιλίας Αγιωργίτικο εντός της ζώνης Π.Ο.Π. Νεμέα μέχρι ποσοστού 20% επί των συνολικών υφιστάμενων εκτάσεων, μέσω των στοιχείων του Αμπελουργικού Μητρώου, με άλλες συνιστώμενες ή επιτρεπόμενες ποικιλίες για την παραγωγή οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Η υπέρβαση του ποσοστού αυτού, θα παγώνει τη διαδικασία χορήγησης τέτοιων δικαιωμάτων, μέχρις ότου οι τοπικοί φορείς και οι δημόσιες αρχές καταλήξουν σε νέα πρόταση. 2. Η στήριξη, η συνέχιση και η αντικειμενική εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για τα επόμενα χρόνια, με στόχο

την ποιοτική αναβάθμιση του αμπελουργικού δυναμικού με ταυτόχρονη διέξοδο στην αγορά. Επισημαίνεται ότι οι αμπελουργοί του Δήμου Νεμέας αλλά και ολόκληρου του Νομού Κορινθίας, έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές από την μη ορθή εφαρμογή (ουσιαστικά «μη εφαρμογή») του εν λόγω προγράμματος στην Κορινθία. 3. Θεωρείται επιβεβλημένη η παροχή νέων δικαιωμάτων φύτευσης στο Νομό Κορινθίας από το εθνικό αποθεματικό, γεγονός που θα ικανοποιήσει μεγάλο αριθμό αμπελουργών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά καιρούς, και παράλληλα θα βοηθήσει στη διόρθωση στρεβλώσεων του παρελθόντος. 4. Η αναστολή της διαδικασίας υποχρεωτικών εκριζώσεων τουλάχιστον μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αναζήτηση τρόπου διευθέτησης των παράτυπα φυτεμένων αμπελουργικών εκτάσεων. 5. Τέλος, προτείνεται ο σχεδιασμός και η εκπόνηση μελέτης από αρμόδια επιστημονική επιτροπή, συσχέτισης των εδαφοκλιματικών συνθηκών των διαφόρων μικροπεριβάλλοντων της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας, με τις καταλληλότερες ποικιλίες αμπέλου που μπορούν να καλλιεργηθούν, ώστε να αποτελέσει έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο οδηγό επιτυχημένης βελτίωσης της ποικιλιακής σύνθεσης του αμπελώνα της Νεμέας με στόχο την αειφορία της αμπελοκαλλιέργειας και τη στήριξη του εισοδήματος του αμπελουργού. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω επισημαίνεται ότι όποιος αμπελουργός επιθυμεί μπορεί να υποβάλλει αίτηση στη Δ/ νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να συμμετά-

σχει σε δράσεις όπως η αλλαγή της ποικιλιακής σύνθεσης του αμπελώνα του, εντός της ζώνης Π.Ο.Π. Νεμέα, με άλλες ποικιλίες πέραν του Αγιωργίτικου, η υποβολή αιτήσεων χορήγησης νέων δικαιωμάτων φύτευσης από το εθνικό αποθεματικό (βάσει του χρονοδιαγράμματος και των προϋποθέσεων που καθορίζει η ισχύουσα νομοθεσία), ενώ θέτονται οι βάσεις για την ορθή εφαρμογή

του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων σε ενδεχόμενη μελλοντική επαναπροκήρυξή του.

Ενισχύεται οι οινική ζώνη ΠΟΠ στη Νεμέα

Σύγκρουση πλοίων στο Κιάτο Νεκρός ο Πλοίαρχος

Κανείς δεν φανταζόταν την τραγική κατάληξη της ρυμούλκησης φορτηγού πλοίου από τα λιμάνι του Κιάτου σήμερα το μεσημέρι. Το μικρό ρυμουλκό, για άγνωστη έως ώρας αιτία, συγκρούστηκε με το φορτηγό – πλοίο και στη συνέχεια βυθίστηκε. Οι αρχές που έφτασαν στο λιμάνι του Κιάτου και στο σημείο της σύγκρουσης ανέσυραν το τριμελές πλήρωμα, δυστυχώς όμως ο καπετάνιος του «Άρτεμις 5» υπέκυψε αφού είχε μεταφερθεί στο κέντρο υγείας Κιάτου. Τα υπόλοιπα δυο μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους Το «Άρτεμις 5» συγκρούστηκε με πλοίο το οποίο βοήθησε να βγει από το λιμάνι Σύμφωνα με πληροφορίες το ρυμουλκό «Αρτεμις 5» συνέδραμε στο να βγει από το λιμάνι φορτηγό πλοίο σημαίας Μολδαβίας. Ξαφνικά το ρυμουλκό χτύπησε με το πλοίο και στη συνέχεια βυθίστηκε. Ο πλοίαρχος απεγκλωβίστηκε από το σκάφος, αλλά τελικά υπέκυψε στο Κέντρο Υγείας.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

7

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Προχωρά (παρά τις δυσκολίες) σε απευθείας διαπραγμάτευση το λιμάνι στο Π.Άστρος Προχωρά η διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης για το έργο του Λιμανιού στο Παράλιο Άστρος, ύστερα από την έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα ισοψηφίστηκε και πέρασε με την ψήφο της προέδρου, ενώ η αντίθετη πλευρά εξέφρασε τη γνώμη πως το έργο πρέπει να πάει και πάλι σε δημοπρασία, χωρίς όμως να απαντά ουσιαστικά, για το τι θα γίνει αν και πάλι το αποτέλεσμα είναι άγονο, ή για το ότι η μελέτη του έργου χρειάζεται εκ νέου επικαιροποίηση.

«Πράσινες» οι στέγες κτιρίων της ΕΑΣ Αρκαδίας Συνδέθηκε ο Φ/Β σταθμός με το δίκτυο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η σύνδεση του φωτοβολταΐκού πάρκου της ΕΑΣ Αρκαδίας (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) με το δίκτυο της Δ.Ε.Η. δυναμικότητας 100KW το οποίο κατασκευάστηκε στην οροφή του κτηρίου του εργοστασίου ζωοτροφών της Ένωσης, που εδρεύει στο 3ο χλμ της Εθνικής οδού Τρίπολης – Πύργου, από την εταιρεία B&T Energy που είχε αναλάβει την εκπόνηση του έργου μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό που είχε διεξαχθεί από την ένωση. Από την πλευρά της ΕΑΣ Αρκαδίας παραλαμβάνοντας το έργο μίλησε στο ρεπορτάζ του Arcadiaportal.gr ο Γεωπόνος Βαγγέλης Παρασκευόπουλος και παρουσιάστηκε το έργο από τον υπεύθυνο της εταιρείας B&TEnergy Ko Βασίλειο Βλάχο. Με σωστό προγραμματισμό και συντονισμένες ενέργειες η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρκαδίας δραστη-

ριοποιείται στο χώρο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και υποστηρίζει ενεργά το όραμα της πράσινης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής ευθύνης με ένα έργο που αναμένεται να

αποτελέσει σημείο εκκίνησης για άλλες παρόμοιες δραστηριότητες γιατί όχι και από άλλους συνεταιρισμούς και ενώσεις.

Ο φορέας διαχείρισης όρους Πάρνωνα – υγροτόπου Μουστού προσκαλεί όλους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση παρατήρησης των ειδών ορνιθοπανίδας που συγκεντρώνονται αυτήν την περίοδο στον υγρότοπο του Μουστού κυρίως για να ξεχειμωνιάσουν. Ο Μουστός είναι μία λιμνοθάλασσα που έχει χαρακτηρισθεί ως α) περιοχή απολύτου προστασίας της φύσης και β) καταφύγιο άγριας ζωής, διότι αποτελεί κομβικό σημείο ανεφοδιασμού των πουλιών καθώς βρίσκεται στον μεταναστευτικό διάδρομο των ανατολικών ακτών της Πελοποννήσου και φιλοξενεί ποικίλα προστατευόμενα είδη υδροβίων, παρυδάτιων και στρουθόμορφων πουλιών. Ο φορέας διαχείρισης έχει μέχρι σήμερα ξεναγήσει πολλούς μικρούς μαθητές στον υγρότοπο του Μουστού και έχει διαπιστώσει τον μεγάλο θαυμασμό και ενδιαφέρον τους για τη δραστηριότητα της ορνιθοπαρατήρησης. Πιστοί στο ραντεβού μας με τα πουλιά, διοργανώνουμε τη 2η συνάντηση με ερασιτέχνες ορνιθοπαρατηρητές, προκειμένου να απολαύσουμε για άλλη μία φορά τους φτερωτούς επισκέπτες της

λιμνοθάλασσας του Μουστού, πολλοί από τους οποίους συγκαταλέγονται σε σπάνια και προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας. Καλούμε όλους λοιπόν, παλιούς και νέους φίλους, στην εκδήλωση ενημέρωσης και παρατήρησης πουλιών που διοργανώνουμε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου από τις 10:00π.μ. έως τις 14:00μ.μ., στο γνωστό σημείο συνάντησης στο πανοραμικό σημείο θέας του υγροτόπου Μουστού στο Άστρος Κυνουρίας. Η παρατήρηση των πουλιών θα γίνει με τη χρήση του ειδικού εξοπλισμού παρακολούθησης (κιάλια, τηλεσκόπιο, οδηγοί αναγνώρισης ορνιθοπανίδας) που διαθέτει ο φορέας διαχείρισης και με την καθοδήγηση του

εξειδικευμένου προσωπικού του. Η δραστηριότητα μπορεί να συνδυαστεί με πεζοπορία σε ένα μικρό μονοπάτι εφαπτόμενο στον υγρότοπο, όπου και υπάρχουν τρία παρατηρητήρια από τα οποία ο παρατηρητής μπορεί να κάνει ορνιθοπαρατήρηση. Ο περίπατος μπορεί να συνεχιστεί και μέχρι τις εκβολές του καναλιού στη θάλασσα! Ελάτε μαζί μας να θαυμάσουμε από κοντά τα σπάνια και προστατευόμενα είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών που φωλιάζουν αυτήν την περίοδο στον υγροβιότοπο της περιοχής μας!! Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Ορνιθοπαρατήρηση στον υγρότοπο του Μουστού την Κυριακή

Να θυμίσουμε ότι παρόμοιες επιφυλάξεις, είχαν διατυπωθεί από μέλη του συμβουλίου τεχνικών έργων της περιφέρειας, το οποίο εισηγήθηκε (κατά πλειοψηφία) τη διαδικασία στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή της Βόρειας Κυνουρίας, εκφράζει την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα, αλλά και την πρόθεσή της να μην καθυστερήσει ούτε λεπτό το έργο, ενώ δηλώνει αντίθετη σε όποια παιχνίδια εργολάβων. Νωρίτερα, στη συνεδρίαση της επιτροπής, ο Δήμαρχος κ. Μ. Σκαντζός εξέφρασε την πικρία του για τη στάση του συναδέλφου του, Δημάρχου Τρίπολης, κ. Ι. Σμυρνιώτη, αλλά και της κυρίας Χαρ. Τσιώλη (προέδρου του ΤΕΕ Πελοποννήσου) που τάχθηκαν κατά της απευθείας διαπραγμάτευσης του έργου στη συνεδρίαση του συμβουλίου τεχνικών έργων της περιφέρειας, λέγοντας πως θα πει περισσότερα στη συνέχεια και θα κριθούν από την κοινωνία. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο στο Παράλιο Άστρος, θα δοθεί και συνέντευξη από τον Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, στην οποία θα μιλήσει εφ” όλης της ύλης για το θέμα…


8

ΣΗΜΕΡΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια γαστρονομίας των επαγγελματιών από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας συνδιοργανώνουν τα «Εκπαιδευτικά Σεμινάρια γαστρονομίας των επαγγελματιών εστίασης της Μεσσηνίας». Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στις 5, 6 και 7 Μαρτίου στην Costa Navarino υπό την αιγίδα του περιοδικού ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ και των Βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι». Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια αποτελούν την τρίτη και τελευταία φάση του προγράμματος «Ανάδειξη και Καθιέρωση της Μεσσηνιακής Κουζίνας». Στόχος των σεμιναρίων είναι η ενίσχυση της προσπάθειας για την ανάδειξη και καθιέρωση της Μεσσηνιακής Κουζίνας, την προώθηση των Μεσσηνιακών τοπικών προϊόντων, τη βελτίωση του προσφερόμενου αγροτικού, γαστρονομικού και τουριστικού προϊόντος στην περιοχή, καθώς και την αναβάθμιση των υπηρεσιών στον τομέα της εστίασης. Κατά την διάρκεια των σεμιναρίων θα αναπτυχθούν και θα συζητηθούν πολλά επίκαιρα και σημαντικά θέματα γύρω από την εστίαση. Μερικά από αυτά είναι η ανάδειξη της αξίας και των πλεονεκτημάτων των τοπικών προϊόντωνκαι γαστρονομικών ιδιαιτεροτήτων της Μεσσηνίας, η σχέση γαστρονομίας και τουρισμού καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ τοπικών

παραγωγών και επαγγελματιών εστίασης. Περισσότεροι από 20 έγκριτοι και καταξιωμένοι πανελλαδικά και διεθνώς επιστήμονες, επαγγελματίες, βραβευμένοι σεφ, κριτικοί γεύσης και άλλοι ειδικοί του χώρου της γαστρονομίας και του τουρισμού θα συμμετάσχουν στο τριήμερο πρόγραμμα. Σεφ όπως οι Λευτέρης Λαζάρου, Δόξης Μπεκρής, Χριστόφορος Πέσκιας, Νίκος Φωτιάδης, Νίκος Σαράντος και Δημήτρης Σκαρμούτσος, δημοσιογράφοι όπως οι Διονύσης Κούκης, Νίκη Μηταρέα, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Χριστιάνα Σταματέλου και Θάλεια Τσιχλάκη, θα παρουσιάσουν σύγχρονες τεχνικές και διαδικασίες για την αναβάθμιση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της κερδοφορίας των

επιχειρήσεων εστίασης της Μεσσηνίας. Ο κ. Ξενοφών Κάππας Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι πουτα Σεμινάρια γαστρονομίας των επαγγελματιών εστίασης της Μεσσηνίας, ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τοεπιτυχημένο Πρόγραμμα Ανάδειξης και καθιέρωσης της Μεσσηνιακής κουζίνας. Ευχαριστούμε θερμά τους εξαιρετικούς εισηγητές που δέχθηκαν να βοηθήσουν το έργο μας» και συμπλήρωσε: «Αποστολή του Ιδρύματος είναι η συμβολή στη συνέχιση του έργου που ξεκίνησε ο Καπετάν Βασίλης με σκοπό την καθιέρωση της Μεσσηνίας ως παγκόσμιου τουριστικού και γαστρονομικού προορισμού». Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσση-

νίας κ. Δημήτριος Μανιάτης δήλωσε «Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας βρίσκεται πάντα δίπλα σε προσπάθειες που έχουν στόχο να αναδείξουν την περιοχή μας, την ιστορία και την παράδοση της καθώς και να την αναπτύξουν οικονομικά» και συμπλήρωσε:«Είμαστε σίγουροι ότι τα Σεμινάρια θα προσφέρουν σημαντικότατη βοήθεια και ενημέρωση στους επαγγελματίες της εστίασης της Μεσσηνίας με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών μας και την περαιτέρω ανάπτυξή της την οποία όλοι επιδιώκουμε». Το αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και οι εισηγητές των σεμιναρίων, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στο: www.kalamatacvb.gr & www. messinianchamber.gr. Τα Σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 5, 6 & 7 Μαρτίου 2013, από τις 09:30-17:00, στο συνεδριακό House of Events (Navarino Dunes, Costa Navarino). Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση των σεμιναρίων παρακαλούμε επικοινωνήστε με: Γεωργία Παλόγλου, τηλ.: 27210 62218, FAX: 27210 62229 email: kalamatacvb@messinianchamber. gr Διονύσης Παπαδάτος, τηλ.: 27230 28353 κιν.: 6974366287 email: dpapadatos@cvf.gr Για οποιαδήποτε άλλη δημοσιογραφική πληροφορία παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κ. Σίλια Ποτιούδη, Account Manager Tourism & Industry, V+O COMMUNICATION, τηλ: 211 7501244, e-mail: sp@vando.gr

Ημερίδα για την παρουσίαση Νέων Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου , το Επιμελητήριο Αρκαδίας, η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και ο Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε και παρουσιάστηκαν τα προγράμματα: -Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για τη στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης Μέσω Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας -Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών -Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την στήριξης της Γυναικείας Απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας

Ο κ. Αϊβαλής Βασίλης, Αναπληρωτής διευθυντής της Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, μίλησε στην κάμερα του ArcadiaPortal.gr για αυτά τα προγράμματα και προέτρεψε τον κόσμο της Τρίπολης να ενημερωθεί. Εκτός από τον κ. Αϊβαλή την παρουσίαση έκαναν ο κ. Μπουντρούκας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αρκαδίας, η κ. Πετροπούλου Διευθύντρια του Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε, η κ. Τσούκα και η κ. Τσακαλογιάννη της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Στο τέλος της ενημέρωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις για τυχόν απορίες που είχαν για τα προγράμματα.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

9

ΣΗΜΕΡΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παναγροτική συνέλευση στη Νίκαια

Για την περαιτέρω στάση τους αποφασίζουν σήμερα οι αγρότες σε σύσκεψη εκπροσώπων και από τα 34 μπλόκα της χώρας στον κόμβο της Νίκαιας, επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12.00. Έπειτα από 30 ημέρες κινητοποιήσεων οι αγρότες παραμένουν αμετακίνητοι στους δρόμους. Παρόντες στα απεργιακά συλλαλητήρια της Τετάρτης οι αγρότες Οι Θεσσαλοί που παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας την Τετάρτη έκαναν πορεία με ορισμένα τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας. Στον Νομό Θεσσαλονίκης, στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, αγρότες μοίρασαν ζάχαρη στους διερχόμενους οδηγούς. Συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είχαν και οι αγρότες των Σερρών. Από τις 14.00 έκλεισαν για μία ώρα τον δρόμο στο ύψος του Λευκώνα. Οι αγρότες του μπλόκου των Κερδυλλίων, επί της εθνικής οδού Σερρών - Καβάλας, έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο για μία ώρα, από τις 14.30. Δύο ώρες περίπου διήρκεσε ο χθεσινός αποκλεισμός της ΠΑΘΕ στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας από εκατοντάδες

αγρότες, εργαζομένους και μέλη του ΠΑΜΕ, που βρέθηκαν εκεί μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου που διοργάνωσαν χθες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το ΠΑΜΕ. Προς ενίσχυση των Λαρισαίων έφθασαν και λεωφορεία με μέλη του ΠΑΜΕ από την Καρδίτσα, τον Βόλο ακόμη και από την Αθήνα. Η διαμαρτυρία, που ξεκίνησε περίπου στις 13.00, υπήρξε ειρηνική και μετά την πάροδο δύο ωρών, κατά τις οποίες

είχε σταματήσει η κυκλοφορία επί της εθνικής οδού στο συγκεκριμένο σημείο, οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν και η κίνηση των οχημάτων αποκαταστάθηκε. Ειρηνικά έληξε και η κατάληψη του οδοστρώματος της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών που πραγματοποίησαν εκατοντάδες αγρότες, στο 103ο χλμ., στο ύψος του Βέλου Κορινθίας. Το μεσημέρι της Τετάρτης, οι αγρότες της Κορινθίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική σήκωσαν

τις μπάρες στα διόδια Ζευγολατιού Κορινθίας και για περίπου 40 λεπτά οι διερχόμενοι οδηγοί δεν πλήρωναν το αντίτιμο διέλευσης. Εν τω μεταξύ, οι αγρότες επέστρεψαν από την Καλαμάτα στο μπλόκο στο Σουληνάρι Μεσσηνίας, με παρατεταγμένα τα τρακτέρ εκατέρωθεν του δρόμου, αν και είχαν δηλώσει αρχικά ότι θα αποχωρήσουν από το μπλόκο και θα ακολουθήσουν άλλη μορφή κινητοποιήσεων.

Ανοίγει το πρόγραμμα ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Η Alpha Plus Συμβουλευτική ενημερώνει τον επιχειρηματικό κόσμο ότι στις 25 Φεβρουαρίου ανοίγει το Πρόγραμμα ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω του οποίου θα διατεθούν κεφάλαια ύψους 456 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, κτιριακές εγκαταστάσεις, τεχνολογία, καινοτομία και μεταφορικά μέσα επαγγελματικής χρήσης, από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του χονδρικού εμπορίου, του τουρισμού, της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, εντούτοις πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να προκηρυχθεί σύντομα πρόγραμμα αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Φιλοδοξία του Υπουργείου είναι να επιχορηγηθούν περίπου 10.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 4.000 θέσεις απασχόλησης. Από το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος κονδύλια 45.000.000

ευρώ θα διατεθούν στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός των ενισχυόμενων επενδυτικών σχεδίων είναι για τη μεταποίηση από 30.000 έως 300.000 ευρώ, για τον τουρισμό από 20.000 έως 300.000 ευρώ και για το χονδρεμπόριο και τις υπηρεσίες από 20.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ τα ποσοστά επιχορήγησης κυμαίνονται από 50% έως 60%. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρκετές διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των κονδυλίων, όπως για παράδειγμα δεν θα είναι υποχρεωτικό να τεκμηριωθεί η δυνατότητα κάλυψης της ίδιας συμμετοχής, δίνεται επίσης δε η δυνατότητα προκαταβολής του 100% της επιχορήγησης με κατάθεση ισόποσης εγγυητικής επιστολής. Τέλος, επιχορηγούνται και οι λειτουργικές δαπάνες νέων ή υπό σύσταση επιχειρήσεων. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων έχει οριστεί η 25η Απριλίου 2013 και η

ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 15 μήνες για την μεταποίηση και τον τουρισμό και εντός 12 μηνών για το χονδρικό εμπόριο και τις υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία μας στο τηλ. 2741073585 και στο info@alpha-plus.

gr, ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας www.alpha-plus.gr Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι και τα έμπειρα στελέχη μας μπορούν να εξατομικεύσουν τις ανάγκες τις κάθε επιχείρησης και να προτείνουν τρόπους αξιοποίησης των παραπάνω ευκαιριών, προσδοκώντας το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για τον Μικρομεσαίο Επιχειρηματία.


10

«Οι Άθλιοι της Κατοχής»

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Οι Άθλιοι της Κατοχής η Άλλη Άποψη.

Στην εφημερίδα μας θα έχετε την δυνατότητα καθημερινά να διαβάζετε σε αποσπάσματα το ιστορικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Κωνσταντίνου Ε. Κοσκολέτου


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Λακωνία

11

ΣΗΜΕΡΑ

16χρονος τσιγγάνος με λεία 7.000 ευρώ από κλοπές

Αρκαδία Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ εν’ όψει Αυτοδιοικητικών εκλογών

Ευρύτατη σύσκεψη για την Αυτοδιοίκηση (Α και Β Βαθμού), έλαβε χώρα, χθες το πρωί, στην Τρίπολη και στο κατάμεστο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, με ευθύνη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, που ιδρύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Παρόντες, οι βουλευτές της Περιφέρειας (Θ. Πετράκος, Κ. Ζαχαριάς, Δ. Κοδέλας), ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Πατσαρίνος, αλλά και αρκετοί εκλεγμένοι ή μη, αυτοδιοικητικοί παράγοντες ή άτομα που επιθυμούν να εμπλακούν με τις επόμενες εκλογές.

Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνουν οι λάκωνες φιλόλογοι Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, 7 περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών και μία απόπειρα κλοπής σε οικίες, στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας. Για τις υποθέσεις αυτές, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 16χρονου ημεδαπού ΡΟΜΑ, ο οποίος συνελήφθη, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου και πρώτες πρωινές ώρες, στην Σπάρτη Λακωνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σπάρτης, για απόπειρα κλοπής. Ο 16χρονος κατηγορείται για διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και φθορών, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμα ένας 15χρονος ημεδαπός ΡΟΜΑ συνεργός του, ο οποίος αναζητείται. Ειδικότερα, όπως προέκυψε οι ανωτέρω, την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου το βράδυ, στη Σπάρτη, αφού μπήκαν σε επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων, διέρρηξαν ένα όχημα και αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν από το εσωτερικό του μία ηλεκτρονική συσκευή, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Σπάρτης, εντόπισαν τον 16χρονο και τον συνέλαβαν. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, το τελευταίο δίμηνο, στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, είχαν διαπράξει και τις παρακάτω περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών σε οικίες, καθώς και απόπειρα κλοπής: • Την 10-12-2012 το πρωί, στο Καβουράκι Λακωνίας, αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπού, αφαίρεσαν μία ηλεκτρονική συσκευή. •  Την 8-1-2013 το πρωί, στην Τραπεζοντή Λακωνίας, αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπής, αφαίρεσαν κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και χρήματα. •  Την 1-2-2013 το πρωί, στα Πακοτά Λακωνίας, αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπού, αφαίρεσαν χρυσαφικά. •  Την 2-2-2013 το πρωί, στον Άγιο Ιωάννη Λακωνίας, αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπού, αφαίρεσαν μία ηλεκτρονική συσκευή. •  Την 2-2-2013 το πρωί, στα Ανώγεια Λακωνίας, αφού μπήκαν σε οικία

ημεδαπής, αφαίρεσαν χρήματα και χρυσαφικά. • Την 10-2-2013 το πρωί, στο Παλαιολόγιο Λακωνίας, αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπού, αφαίρεσαν χρήματα και χρυσαφικά. •  Την 10-2-2013 το απόγευμα, στη Μαγούλα Λακωνίας, αφού μπήκαν σε οικία ημεδαπής, αφαίρεσαν χρυσαφικά. •  Την 12-2-2013 το πρωί, στην Παλαιοπαναγιά Λακωνίας, μπήκαν σε οικία ημεδαπού, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσουν κάτι. Συνολικά από την παραπάνω εγκληματική τους δράση, είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, που αγγίζει τις -7.000- ευρώ. Ο 16χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης, ενώ συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του συνεργού του. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το προανακριτικό έργο από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.

Οι μαθησιακές δυσκολίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ο ρόλος του ΚΕΔΔΥ είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας, αύριο Πέμπτη στις 7 το απόγευμα. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Λακωνίας κ. Ελένη Τζώρτζη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Σαϊνοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργίου και Χρυσαυγής Σαϊνοπούλου (Πεζόδρομος Κλεομβρότου, Σπάρτη).

Ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα της Φιλαρμονικής στο Παράλιο Άστρος Την Κυριακή 24η Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 12.00 μεσημβρινή, στην αίθουσα Φιλαρμονικής, στο Διοικητήριο Παρ. Άστρους, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των παιδιών, που ενδιαφέρονται για την παρακολούθηση μαθημάτων φιλαρμονικής, και των γονέων αυτών με τον καθηγητή μουσικής κ. Σπύρο Μαρίνη. Κατά τη συνάντηση αυτή θα χωριστούν οι μαθητές σε ομάδες και θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τον τρόπο, τις ώρες και τις μέρες λειτουργίας των μαθημάτων Φιλαρμονικής, ούτως ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα από τις αρχές Μαρτίου 2013.


12

ΣΗΜΕΡΑ

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Στο πλευρό των Αγροτών ο δήμος Ναυπλιέων

Την συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών της Αργολίδας εξέφρασε προχτες, 20 Φεβρουαρίου, με ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Ναυπλιέων, ενός Δήμου που στηρίζει την οικονομική του ανάπτυξη και στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, με αφορμή τις πρόσφατες αγροτοκτηνοτροφικές κινητοποιήσεις και λαμβάνοντας υπόψη: α) τις υπάρχουσες συνθήκες που αυξάνουν υπερβολικά το κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, γεωργικά- κτηνοτροφικά εφόδια, λιπάσματα κλπ.) β) τα φημολογούμενα οικονομικά μέτρα περί φορολόγησης των αγροτεμαχίων και καθιέρωσης βιβλίων εσόδων - εξόδων και στους μικρούς καλλιεργητές και γ) την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη Εκδίδει το παρόν ψήφισμα με το οποίο δηλώνει τη συμπαράσταση και στήριξή του στα δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται οδηγούν τους αγροτοκτηνοτρόφους σε μαρασμό και εξαφάνιση και θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, ενός τομέα που στηρίζει την εθνική οικονομία και να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα που να συμβάλλουν στη βελτίωση των τιμών».

Ψήφισμα απεργιακής συγκέντρωσης στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου στην απεργία της 20 Φλεβάρη 2013

Εμείς οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι που συγκεντρωθήκαμε στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου στην απεργία της 20 Φλεβάρη. ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ Η εμμονή της Κυβέρνησης στις μνημονιακές πολιτικές, έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Η κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων μας, η φορολεηλασία και τα απανωτά χαράτσια, η κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας, καθώς και των κλαδικών Συμβάσεων, είναι μερικά από τα μέτρα που ισοπεδώνουν τους εργαζόμενους. Μισθωτοί και συνταξιούχοι, τα μόνιμα και νόμιμα φορολογικά υποζύγια, καταδικάζονται «δημοκρατικά» σε μια «ακατάσχετη οικονομική αιμορραγία» και οδηγούνται στην απομόνωση. Το κοινωνικό κράτος καταρρέει, οι άστεγοι γεμίζουν τους δρόμους και τα συσσίτια πλημμυρίζουν από νοικοκυραίους. Οι πιο παράλογοι και ειδεχθείς πόθοι των διεθνών και ντόπιων μεγαλοεργοδοτών νομοθετούνται. Οι Έλληνες εργαζόμενοι γίνονται δουλοπάροικοι με συμβάσεις μιας ημέρας ή μιας ώρας στα «φέουδα» των ξένων funds. Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται «για ένα κομμάτι ψωμί» με διαδικασίες fast truck και χωρίς κανένα κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το τρίπτυχο «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» αποκρυσταλλώνει τις ζωτικές κοινωνικές ανάγκες και διεκδικήσεις απέναντι στο «γύψο των Μνημονίων» της ανεργίας και της ακραίας φτώχειας, της ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων, των «μισθών πείνας» και των συντάξεων «ανέχειας». Ταυτόχρονα σηματοδοτεί τους σημερινούς αγώνες ενάντια στην «αρβύλα των αγορών» της καταπάτησης κοινωνικών δικαιωμάτων και θεσμών, της διάλυσης του Ασφαλιστικού Συστήματος και της Δημόσιας – Υγείας, της απαξίωσης της εκπαίδευσης και της «διαφθοράς»

που εξακολουθεί να προστατεύεται μέσα σε κάποια «υπουργικά ερμάρια». Ας μπει επιτέλους ένα τέλος σε αυτήν την αθλιότητα. Η κοινωνία έχει εξαντλήσει κάθε όριο ανοχής και αντοχής. Η «σφαγή» των στοιχειωδών κοινωνικών κατακτήσεων δεν είναι πρόοδος. Το πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα σε βάρος του Ελληνικού Λαού πρέπει να σταματήσει εδώ. Η κοινωνική συνείδηση δεν διαγράφεται, η Κοινωνική Αναλγησία δεν παραγράφεται. Η μεγάλη ώρα έφτασε, η ώρα της αλήθειας πλησιάζει. Το ερώτημα δεν είναι ποιος θα μας το επιτρέψει, αλλά ποιος θα μας σταματήσει. Έχουμε εθνική ευθύνη και κοινωνικό καθήκον να σταματήσουμε αυτό το σύγχρονο «ολοκαύτωμα». Όλοι μαζί οφείλουμε να στοιχηθούμε σε έναν ανένδοτο αγώνα, μακριά από χρώματα και αντιπαραθέσεις, ώστε αυτές οι πολιτικές να «κιτρινίσουν στα συρτάρια» όσων τις εμπνεύ-

στηκαν........... εκεί που τώρα βρίσκονται οι λίστες των φοροφυγάδων που καλύπτουν. Όλοι μαζί ενωμένοι οφείλουμε να ανατρέψουμε τα Μνημόνια. Όλοι μαζί από κάθε μετερίζι οφείλουμε να διεκδικήσουμε το παρόν και το μέλλον που οραματιζόμαστε για την Πατρίδα και τις οικογένειές μας. Όσο πιο μακρύ είναι το αδιέξοδο που επικαλούνται τόσο πιο πολύ μοιάζει με δρόμο για εμάς. ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΟ «ΔΡΟΜΟ» ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ - ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ Όσοι νομίζουν πως μας «σκοτώνουν» θα πρέπει να ξέρουν ότι «αυτοκτονούν» Το παρόν ψήφισμα να σταλεί σε όλα τα Μ.Μ.Ε. του Νομού μας, στα πολιτικά κόμματα, καθώς και στους Δήμους ευθύνης του Εργατικού Κέντρου.

Με μεγάλη επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στο Άργος

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία -για το 2013- στην πόλη του Άργους. Η προσέλευση του κόσμου ξεκίνησε δυναμικά την Τετάρτη στο Κέντρο Ενημέρωσης Πρόληψης «Ελπίδα Ζωής» και συνεχίστηκε το ίδιο δυναμικά και το Σάββατο στο 3ο δημοτικό σχολείο Άργους. Σαν Σύλλογος οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους ανθρώπους που δούλεψαν γι’ αυτό, τόσο στην «Ελπίδα Ζωής» όσο και στην διεύθυνση του 3ου Δημοτικού Σχολείου. Πάνω απ’ όλα όμως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι προσήλθαν στις αιμοδοσίες και βοήθησαν με τον τρόπο τους να συνεχίσουμε να προσφέρουμε χαμόγελα σε ανθρώπους γύρω μας που το έχουν ανάγκη.


13

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΚΚΕ Αρκαδίας Ανακοίνωση για τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις και τα κοινά συλλαλητήρια και μπλόκα εργατών - αγροτών

Η μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, νέων, στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, έδωσε ηχηρή και αποστομωτική απάντηση στην συγκυβέρνηση και όλους όσοι με τα ψέματα, τους εκβιασμούς και τον αυταρχισμό επιδιώκουν να γονατίσουν την εργατική τάξη, να αλυσοδέσουν το λαό. Η συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία, αψηφώντας την επιστράτευση, τα μεγάλα κοινά συλλαλητήρια εργαζομένων - φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, καθώς και τα μπλόκα όπως αυτό στη Νίκαια της Λάρισας, δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν πιο αποφασιστικά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα για να αποκρούσουν την καταστολή, για να διαμορφωθεί η λαϊκή αγωνιστική συμμαχία ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια, την ΕΕ. Καμιά επανάπαυση. Τα βάρβαρα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα και η καταστολή θα κλιμακωθούν, το ίδιο και η επιχείρηση εξαπάτησης και παγίδευσης του λαού. Η μάχη είναι και θα είναι ακόμα πιο σκληρή. Γι’ αυτό χρειάζεται κατεπειγόντως να γίνει τώρα πιο ορμητική,αποφασιστική και συνειδητή η συμμετοχή όλων των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων στον αγώνα, στην οργάνωση της πάλης πρώτα από όλα στους τόπους και τους κλάδους δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες, στα χωριά. Η εργατική τάξη δεν έχει ακόμα αξιο-

ποιήσει τη μεγάλη δύναμή της, που βρίσκεται στην ταξική της οργάνωση, στην πολιτική και ιδεολογική της συνειδητοποίηση. Η μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ έδειξε ότι υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που μπορούν να στη-

ρίξουν και να δώσουν ώθηση στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στη δημιουργία ενός ρωμαλέου, χειραφετημένου, ταξικού εργατικού κινήματος, ικανού να βάζει φραγμό στα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ -κεφαλαίου,

Επαρχιακή οδός Παραλογγοί Τριπόταμα

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων λόγω κατολισθήσεων

Ο διευθυντής της Α.Δ. Αρκαδίας Έχοντας υπόψη: Το υπ. αριθ. 2517/1/43 από 19-022013 έγγραφο του Α. Τ. Τροπαίων. Το υπ. αριθ. 12441/932 από 18-022013 έγγραφο της Δ-νσης Τεχνικών Έργων της Π. Ε.Αρκαδίας, σύμφωνα με το οποίο, απαιτείται η άμεση διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επ. Ο. Παραλογγοί-Τριπόταμα, για την αποφυγή πρόκλησης ατυχημάτων, λόγω κατολισθήσεων βραχωδών μαζών και καθιζήσεων του οδοστρώματος, μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Την ανάγκη διακοπής της κυκλοφορίας των οχημάτων στην παραπάνω οδό, προς πρόληψη τυχόν

ατυχημάτων από τους χρησιμοποιούντες αυτή. Ιδόντες και τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 1,2 του Ν. 2696/1999 «περί κυρώσεως του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», όπου αναφέρεται ότι, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις μπορούν να παίρνουν μέτρα ρύθμισης της οδικής κυκλοφορίας προσωρινά, όταν αυτό επιβάλλεται από ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας ή σε έκτακτες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση προσωρινών καταστάσεων. Αποφασίσαμε Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επ. Ο. Παραλογγοί - Τριπόταμα, εξαιτίας κατολισθήσεων βραχωδών μαζών και καθιζήσεων του οδοστρώματος, μετά από

έντονες βροχοπτώσεις, φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και εγκυμονεί κινδύνους για τους χρήστες της οδού. Η κυκλοφορία των οχημάτων προς Παραλογγοί - Τριπόταμα και αντιστρόφως, θα γίνεται από την Επ. Ο. Κοντοβάζαινας- Παραλογγοί. Η παρούσα απόφαση έχει ισχύ, μέχρι αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων (κατολισθήσεων). Οι παραβάτες της παρούσας, η εκτέλεση της οποίας ανατίθεται στους Αστυνομικούς με τοποθέτηση της κατάλληλης οδικής σήμανσης, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ.-

ικανού να ηγηθεί της μεγάλης κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας που θα βάλει τέλος στην εκμετάλλευση και θα απαλλάξει το λαό από την εξουσία και την καταπίεση των μονοπωλίων.


14

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15

ΣΗΜΕΡΑ

Αντισυνταγματική η εφεδρεία που προβλέφθηκε με το πρώτο Μνημόνιο

Συνταγματικό «μπλόκο» θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στην εφεδρεία στο Δημόσιο, που επιβλήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο.Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε παράνομο το νομοθετικό καθεστώς -Νόμος 4024/2011, υπουργική απόφαση και εγκύκλιο που ακολούθησαν- που έθεσε σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα υπαλλήλους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με σχέση δημοσίου δικαίου. Να σημειωθεί ότι η απόφαση που κατά τις πληροφορίες έλαβε η Ολομέλεια του ΣτΕ, δεν «ακουμπά» την εφεδρεία των απασχολούμενων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Προσφυγές κατά του μέτρου της εφεδρείας είχαν καταθέσει στο ΣτΕ η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι ο Ν. 4024/2011 αλλά και το υπόλοιπο νομοθετικό «πλέγμα» που προβλέπει την πρώτη εφεδρεία, είναι παράνομο και αντίκειται σε διατάξεις του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, στις προσφυγές τους οι

συνδικαλιστικές οργανώσεις έκαναν λόγο για παραβίαση του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει την παύση των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του υπηρεσιακού τους συμβουλίου. Ωστόσο, όπως ανέφεραν, με το μέτρο της

εφεδρείας που επιβλήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο στην ουσία παύονται από τα καθήκοντά τους. Η απόφαση της Ολομέλειας Στο σημείο αυτό, δηλαδή στο άρθρο 103 του Συντάγματος, εστίασε κατά τις πληροφορίες και η πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ,

που έκρινε αντισυνταγματικό το μέτρο. Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί «είδαν» αντισυνταγματικότητα στο μέτρο, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό τους, πριν την επιβολή της εφεδρείας η κυβέρνηση ή άλλη αρμόδια δημόσια αρχή δεν εξέτασε εάν πλήττεται ή όχι η οργανωτική δομή των δημοσίων υπηρεσιών. Επίσης, κατά τις πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν ερευνήθηκε αν δημιουργούνται προβλήματα στην οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών από την εφεδρεία, αλλά ούτε και το πώς θα καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή του μέτρου. Σε ό,τι αφορά τώρα τους απασχολουμένους στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν μπήκε στην καν στην ουσία της υπόθεσης, καθώς απέρριψε το σκέλος αυτό των προσφυγών των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τυπικούς λόγους. Η απόφαση της Ολομέλειας αφορά το καθεστώς εφεδρείας που επιβλήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο. Ακολούθησε και δεύτερη εφεδρεία κατ’ επιταγήν του δεύτερου Μνημονίου, η οποία αφορά πολύ περισσότερους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Το κράτος νομιμοποιεί τη φοροδιαφυγή των εφοπλιστών Με «παραθυράκια» και αναβολές, η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα την ώρα που σύσσωμη η κοινωνία γονατίζει από τα μέτρα

Τα πρόσφατα μέτρα δεν έχουν αφήσει κανέναν τομέα της οικονομίας αλώβητο. Όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι βάλλονται πανταχόθεν από την αγωνιώδη προσπάθεια του κράτους να εξοικονομήσει έσοδα, εκτός από το εφοπλιστικό κεφάλαιο που έχει αναχθεί ως «ιερή αγελάδα» μιας χρεοκοπημένης πολιτικής. Την ίδια στιγμή που ακόμα και ο πρακτικά άνεργος ελεύθερος επαγγελματίας υποχρεούται να συνεισφέρει πλήθος εκτάκτων φόρων και επιβαρύνσεων όντας σε εγνωσμένη αδυναμία πληρωμών, οι εφοπλιστές που βλέπουν τα οικονομικά τους μεγέθη να καλπάζουν παραμένουν αλώβητοι, αμετανόητοι και είρωνες. Το σκανδαλώδες καθεστώς φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστών με τις δεκάδες ειδικές ρυθμίσεις και απαλλαγές διατηρείται στο ακέραιο, ενώ θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που επιτέλους θα έπρεπε να χάσουν τα προνόμια τους. Θα μπορούσε να υπάρξει η δικαιολογία της διατήρησης ευρωστίας ενός κλάδου, χάριν της «ανάπτυξης» ή της διατήρησης των θέσεων εργασίας, που ναι, θα αποτελούσε άλλοθι κοινωνικής μέριμνας. Εδώ λοιπόν έρχεται το δεύτερο μέρος της προκλητικής εύνοιας που αποκτά τις διαστάσεις Εθνικού σκανδάλου. Το «σχέδιο νόμου» της ντροπής Με αφόρητη δυσωδία εφοπλιστικής παρέμβασης, το σχέδιο νόμου που γυρίζει τη ναυτιλία πολλές δεκαετίες πίσω βρίθει από ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πλοιοκτήτες, με τη μείωση του λειτουργικού κόστους των πλοίων, την απαλλαγή τους από μισθολογι-

κά βάρη άλλα και «κρυφά» δώρα. Όσο για τους ναυτεργάτες, αυτοί μετατρέπονται σε εποχικούς, ευέλικτους και φθηνούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, στις ανάγκες των πλοιοκτητριών εταιρειών! Την ίδια στιγμή που ο κλάδος μαστίζεται από την ανεργία λόγω της «πατριωτικής» στάσης των εφοπλιστών να προσλαμβάνουν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς ως πληρώματα. Με την πραγματική ανεργία βάσει των στοιχείων της ΠΝΟ ξεπερνάει το 50% για τους Έλληνες ναυτικούς αλλά και ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων να παραμένει απλήρωτο, βάσει του νέου φορολογικού νόμου που «λησμονεί» τους εφοπλιστές, οι φορολογικοί συντελεστές για τους ναυτικούς τριπλασιάζονται για τα κατώτερα πληρώματα (από 3% σε 10 %) και για τους αξιωματικούς αυξάνονται από 6% σε 15%. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση «αγνοεί» πως με εργασία 8 και 10 μήνες τον χρόνο στο καράβι υπέρ του πλοιοκτήτη, οι ναυτικοί αποτελούν ειδική κατηγορία εργαζομένων. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο που εισηγείται ο κύριος Μουσουρούλης, ικανοποιείται ένα καίριο αίτημα των εφοπλιστών, ο μισθός των Ελλήνων ναυτικών να ισοσταθμίσει να φτάσει τον μέσο μισθό των χαμηλόμισθων αλλοδαπών, που όμως δεν ζουν τον ίδιο φο-

ρολογικό εφιάλτη! Η αδικία σε όλο της το μεγαλείο. Το συμπέρασμα; Με αυτά τα ντροπιαστικά σχέδια νόμου, η μάσκα του «πατριώτη» εφοπλιστή που συνεισφέρει σε δημιουργία θέσεων εργασίας, πέφτει αφήνοντας το πραγματικό πρόσωπο της διαπλοκής εφοπλιστών – εξουσίας: Ο «ευγενής» κλάδος, όχι μόνο

θα συνεχίσει να πλουτίζει ανενόχλητος εις βάρος του κράτους και των πολιτών, αλλά θα απομυζήσει ακόμα και τα όποια οφέλη παρείχε στην Ελληνική κοινωνία μέσω της απασχόλησης. Αλήθεια, ποιες ανίερες σχέσεις ανάγουν το πολιτικό προσωπικό της χώρας σε «φιλιππινέζες» υπεράκτιων κερδοσκόπων;


16

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ντία Τζανετέα : Πάνω από 50.000 άτομα θα επισκεφθούν μέσω κρουαζιέρας το λιμάνι Γυθείου το 2013

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη κ. Ντίας Τζανετέα με θέμα «Προγραμματισμός προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Γυθείου». Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Λιμενάρχης Γυθείου κ. Χ. Σταμπούλης, ο διοικητής του Α.Τ. Γυθείου κ. Τζεφεράκος, η πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Γυθείου κ. Σ. Ροζάκη, η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Β. Σταματίου ,εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας των έργων επέκτασης του Λιμένα Γυθείου εκπρόσωποι των εταιριών κρουαζιέρας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Σκοπός της συνάντησης ήταν το σχέδιο υποδοχής των 50.000 και πλέον επιβατών που προβλέπεται να επισκεφθούν κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο τη Λακωνία με κρουαζιερόπλοια, με δεδομένο ότι την περίοδο αυτή υπάρχει

εγκατεστημένο εργοτάξιο στο λιμένα Γυθείου για την εκτέλεση εργασιών επέκτασης του. Η κα Τζανετέα δήλωσε ότι η αυξημένη ζήτηση του λιμανιού για τουρισμό κρουαζιέρας δικαιώνει την επιλογή μας να επενδύσουμε στο λιμάνι του Γυθείου. Επιπροσθέτως τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκτός του λιμένα Γυθείου έχει προχωρήσει σε σημαντικά έργα υποδομής και πολιτισμού στην περιοχή του Γυθείου και της Μάνης, όπως οι βελτιώσεις του οδικού άξονα Γυθείου – Αρεόπολης – Γερολιμένα, η ολοκλήρωση της μελέτης του τουριστικού καταφυγίου Γυθείου καθώς και η συντήρηση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Γυθείου αποδεικνύοντας έμπρακτα την στήριξη της στην συγκεκριμένη περιοχή και στην ικανοποίηση χρόνιων αιτημάτων των κατοίκων της.

Τουριστική προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Μέγαρο Μουσικής

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σας προσκαλεί στην εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων για την Τουριστική Προβολή της Πελοποννήσου με ομιλητή τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Πέτρο Τατούλη τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δ. Μητρόπουλου (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη) Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της και θα απευθύνει χαιρετισμό η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γευτείτε Πελοποννησιακά Προϊόντα.

Η ΑΝΥΠΕΞ της Ινδίας στο Ναύπλιο συναντήθηκε με τον δήμαρχο

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε η αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ινδίας Ms Preneet Kaur και ο Ινδός Πρέσβης στην Ελλάδα Mr Tsewang Topden στο Δήμαρχο Ναυπλιέων Δ. Κωστούρο . Ο Δήμαρχος ,η Υπουργός και ο Πρέσβης κατά την διάρκεια της συνάντησης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο λαών καθώς και την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη τουριστικών επαφών στο μέλλον με τον Δήμο Ναυπλιέων.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΣΗΜΕΡΑ

17


18

auto

ΣΗΜΕΡΑ

moto

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Crossover χαρακτήρα αποκτά το Cherokee Βελτιωμένες επιδόσεις διαθέτει η νέα γενιά του μοντέλου

Το νέο Jeep Cherokee αλλάζει ρώτα και με τη βοήθεια του Gruppo FIAT, για πρώτη φορά, έρχεται για να προτάξει έναν crossover χαρακτήρα, με βελτιωμένες επιδόσεις σε κατανάλωση και εκπομπές ρύπων. Η στιγμή έφτασε για τη Jeep να αντικαταστήσει το Cherokee και παράλληλα, για πρώτη φορά στην ιστορία να του προσδώσει έναν λιγότερο «σκληροπυρηνικό» και off road χαρακτήρα. Ο λόγος έχει να κάνει φυσικά με τη γενικότερη προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων του μοντέλου και έτσι, θα δούμε μια νέα και πιο «ασφάλτινη» πλατφόρμα, αλλά και ένα νέο και πιο ελαφρύ σύστημα τετρακίνησης, που θα ταιριάξει με τη νέα πλατφόρμα. Στροφή προς τον αισθητικό δυναμισμό Στο αισθητικό κομμάτι, οι πληροφορίες των κατασκόπων και η πρώτη ηλεκτρονικά επεξεργασμένη φωτογραφία, αποκαλύπτουν ένα πολύ δυναμικό μοντέλο, που θα «κοιτάξει» προς τα crossover αυτοκίνητα. Ξεχωρίζουμε λοιπόν τα μακρόστενα μικρών διαστάσεων εμπρόσθια φωτιστικά, που πλαισιώνουν την τονισμένη μάσκα της Jeep με τις 7 κάθετες γραμμές, ενώ ο προφυλακτήρας φέρει μεγάλες εισαγωγές στο κάτω τμήμα του και μια αλουμινένια ποδιά. Στο πλάι, διακρίνονται οι στρογγυλεμένες γραμμές της πίσω κολόνας της οροφής, αλλά και οι μικρότερες σε μέγεθος γυάλινες επιφάνειες. Τα μαύρα πλαστικά περιμετρικά του αμαξώματος, δίνουν και μια έξτρα off road πινελιά στο όλο σχήμα, το οποίο πάντως γενικότερα θα αποπνέει μια πιο «ασφάλτινη» -και αεροδυναμική- αύρα. Νέα πλατφόρμα με ιταλικές καταβολές Το νέο Cherokee θα βασιστεί πάνω σε διαφορετική πλατφόρμα από πριν, η οποία είναι η ίδια με αυτή του σεντάν Dodge Dart, ενώ προέρχεται από την Alfa Romeo Giulietta. Διαθέτει Γόνατα ΜακΦέρσον μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, ενώ σίγουρα δεν θα είναι τόσο «hardcore» όσο στα προηγούμενα Cherokee. Από την άλλη, ειδικά για το Cherokee η πλατφόρμα αυτή θα φέρει τετρακίνηση, ενώ θα έχει και την ειδική ενισχυμένη ανάρτηση για τις πιο hardcore off road επιλογές. Σίγουρα, με τη νέα αυτή πλατφόρμα το Cherokee θα κερδίσει στο κομμάτι του βάρους και θα είναι πιο ελαφρύ από πριν, κερδίζοντας παράλληλα σε κατανάλωση και εκπομπές ρύπων. Και με μοτέρ μικρού κυβισμού Στη νέα γενιά του Cherokee, η Jeep θα προσφέρει για πρώτη φορά μοτέρ βενζίνης χαμηλού κυβισμού. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τον εκ FIAT προερχόμενο 1,4 turbo MultiAir που υπάρχει και στο Dodge Dart, αν και δεν αποκλείεται να δούμε και έναν νέο 1.800άρη turbo προερχόμενο από την Alfa Romeo. Ειδικά τώρα για την αγορά των Η.Π.Α. θα υπάρχει και έκδοση με έναν V6 βενζινοκινητήρα 3,2 λίτρων, που θα τοποθετηθεί στην κορυφή της γκάμας. Μαζί με το μοτέρ αυτό, θα δούμε και ένα ολοκαίνουργιο αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων προερχόμενο από τη ZF, που θα προσανατολιστεί και αυτό προς την οικονομία κίνησης και τις χαμηλές εκπομπές CO2.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

19

ΣΗΜΕΡΑ Γράφει ο Γιώργος Βαρβιτσιώτης

Γύρισε με μια«χιονόμπαλα» από την Αράχοβα ο Πέλοπας

Απώλεσε βαθμούς ο Πέλοπας Κιάτου στην Αράχοβα καθώς γνώρισε την ήττα με 1-0 από τον Παρνασσό στα πλαίσια της 16ης αγωνιστικής του 7ου ομίλου της Δ’ Εθνικής.

Πάλι δεν έπεισε η Κόρινθος

Για ένα ακόμα παιχνίδι η Κόρινθος έδειξε κατώτερη των περιστάσεων αφού έμεινε στο 0-0 με τον επίσης πολύ κακό Αστέρα Μαγούλας στα πλαίσια της 13ης αγωνιστικής της Φούτμπολ Λιγκ 2 του Νότιου Ομίλου. Η Μαγούλα σημείωσε γκολ από σουτ του Αλεξίου ωστόσο αυτό ακυρώθηκε ως οφσάιτ από απόφαση του βοηθού Τζιλίρη (ΣΔ Πειραιά). Το παιχνίδι ήταν κακό από άποψη ποιότητας αφού δεν δημιουργήθηκαν πολλές ευκαιρίες με τον Αστέρα πάντως να ήταν ελάχιστα καλύτερος. Η Κόρινθος για ακόμη ένα παιχνίδι είχε το κλασσικό πρόβλημα στην επίθεση και στο σκοράρισμα. Ένα πρόβλημα τεράστιο και όπως φαίνεται άλυτο μέχρι το καλοκαίρι. Ας ελπίσουμε να στοιχήσει ακριβά στην «Μπάρτσα». Αστέρας Μαγούλας (Αντώνης Πριόνας): Μπαλασάκης, Στρατομήτρος, Μπιμπίρης, Ιακωβάκης, Χάλαρης, Ιατρού (86’ Μήτκας), Χρυσάφης, Κορνελάτος, Αλεξίου (82’ Γαρουφαλιάς), Μαρίνου, Τριάντος (62’ Δημητριάδης). Κόρινθος (Σωτήρης Αντωνίου):  Αρχοντάκης, Φίλης, Παππάς, Σπυρόπουλος, Λουμπαρδέας, Τσουβαλτσίδης, Δασκαλάκης (46’ Λώττας), Σαμπάνης, Αράπογλου (75’ Γκάτσης), Κοτσόκολος, Κατσίκης (70’ λ.τ Πεχλιβανόπουλος). ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μάμμης (Δωδεκανήσου) ΒΟΗΘΟΙ: Τζιλίρης (Πειραιά), Γκούσαρη (Φωκίδας) ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Λώττας, Λουμπαρδέας, Σπυρόπουλος, Φίλης, Πεχλιβανόπουλος ΚΟΚΚΙΝΕΣ: Αποτελέσματα 13ης Αγωνιστικής 17.02.2013 17.02.2013

Ρούβας

1-0

Καλαμάτα

Επισκοπή

1-0

Π αναιγιάλειος

17.02.2013 17.02.2013

Πανηλειακός

Αστέρας

Μαγούλας

0-0 0-0

17.02.2013 AO Γλυφάδας

1-0

17.02.2013

3-0

Προοδευτική

Φωστήρας  ΠΑΣ Κόρινθος  Α.Ο. Χανιά  Εθνικός Αστέρας

Βαθμολογία 1

Παναιγιάλειος

25

2

Αστέρας Μαγούλας

24

3

Επισκοπή

24

4

Αχαρναϊκός

23

5

Φωστήρας

20

6

Πανηλειακός

17

7

AO Γλυφάδας

16

Α.Ο. Χανιά

15

ΠΑΣ Κόρινθος

15

10

Προοδευτική

13

11

Ρούβας

12 13

8 9

Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση ήρθε από την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μαρτιναίου στο 48’, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν αγγίξει το γκολ στο 25’ με τον Μπούκη να σημαδεύει το δοκάρι του Δημητρά. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ (Γιάννης Πούλος): Δημητράς, Καβρούζος (89’ Λύτρας), Παπαχαραλάμπους, Τσώνης, Μπαρκώσης, Διβόλης, Αλαφογιάννης, Γκαλαμέλος Κ., Καρακατσάνης (80’  Καλλέργης), Μαρτιναίος (57’ λ.τρ. Μίχας), Πουλλούκι ΠΕΛΟΠΑΣ  ΚΙΑΤΟΥ  (Βασίλης  Τζαλακώστας): Χασανμπέλι, Ντερτιλής, Χουσελάς, Σταύρου, Βελέτζας, Παπαϊωάννου, Πετρόπουλος, Παπαβασιλείου, Πράττος (67’  Λίλιος), Λυμπερόπουλος, Μπούκης

Αποτελέσματα 16ης Αγωνιστικής 17.02.2013

Παρνασσός Αράχοβας

1-0

Πέλοπας Κιάτου

17.02.2013

Πορτοχελιακός

2-0

Πανναυπλιακός Ηρακλής

17.02.2013

Λουκίσια

2-1

17.02.2013

Α.Ο. Μανδραϊκός

1-1

17.02.2013

Παναργειακός

1-0

Ευβοϊκός Αγ. Νικολάου

Πανελευσινιακός  Χαλκίδα

Βαθμολογία 1

ΑΕ Ερμιονίδας

33

2

Πανελευσινιακός

30

3

Α.Ο. Μανδραϊκός

29

4

Παναργειακός

29

5

Πέλοπας Κιάτου

21

6

Χαλκίδα

20

7

Πανναυπλιακός Ηρακλής

17

8

Παρνασσός Αράχωβας

15

11

9

Λουκίσια

13

Καλαμάτα

10

10

Ευβοϊκός Αγ. Νικολάου

8

Εθνικός Αστέρας

-2

11

Πορτοχελιακός

5


20

Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες των πρωταθλημάτων της Κορινθίας Α1 Κατηγορία 22η αγωνιστική

Ημ/νία

Ώρα Έναρξης

16-02-13

15:00

16-21-13

Διαγωνιζόμενες Ομάδες

15:00

16-02-13

ΠΑΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΕΛΛΑΣ ΒΕΛΟΥ

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ - ΘΥΕΛΛΑ ΠΕΤΡΙΟΥ

15:00

16-02-13

16-02-13

ΗΡΑΚΛΗΣ ΛΕΧΑΙΟΥ - ΑΟ ΣΠΑΘΟΒΟΥΝΙΟΥ

15:00

ΝΕΟΣ ΑΣΤΗΡ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ - ΠΑΝΚΑΜΑΡΙΑΚΟΣ

15:00

ΠΑΝΝΕΜΕΑΤΙΚΟΣ - ΠΑΝΣΟΛΥΓΕΙΑΚΟΣ

15:00

16-02-13

19-02-13

Ώρα

ΠΑΣ ΚΛΕΝΙΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ Γήπεδο

ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ

Διαγωνιζόμενες ομάδες

ΑΡΗΣ ΑΡΧ.ΚΟΡΙΝΘΟΥ

16.2.13

15.00

ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ

ΠΑΣ ΚΥΨΕΛΟΣ

ΠΑΝΕΥΡΩΣΤΙΝΙΑΚΟΣ

15.00

16.2.13

15.00

17.2.13

15.00

17.2.13

15.00

17.2.13

15.00

ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΙΑΤΟΥ ΞΥΛΟΚΑΤΡΟΥ ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ ΣΟΛΟΜΟΥ ΑΛΜΥΡΗΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΞΥΛ/ΣΤΡΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΝΕΟΙ ΤΕΝΕΑΤΗΣ

3-0αα

0-1 3-1 

ΑΕΤΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΑΕΤΟΣ ΑΓΓ/ΣΤΡΟΥ ΙΣΘΜΙΑΚΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Α1’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Βαθμολογία 1 ΠΑΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

50

2 ΠΑΣ ΚΛΕΝΙΑ

49

3 ΑΟ ΣΠΑΘΟΒΟΥΝΙΟΥ

45

4 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

43

5 ΠΑΣ ΕΛΛΑΣ ΒΕΛΟΥ

39

6 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ

38

7 ΝΕΟΣ ΑΣΤΗΡ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ

37

8 ΠΑΝΝΕΜΕΑΤΙΚΟΣ

32

9 ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ

29

10 ΠΑΝΣΟΛΥΓΕΙΑΚΟΣ

28

11 ΠΑΝΚΑΜΑΡΙΑΚΟΣ

28

12 ΘΥΕΛΛΑ ΠΕΤΡΙΟΥ

28

13 ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΤΑΚΙΟΥ

19

14 ΕΘΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΚΕΡΙΖΑΣ

17

15 ΗΡΑΚΛΗΣ ΛΕΧΑΙΟΥ

14

16 ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ

0

Α2’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Βαθμολογία 1 ΠΑΣ ΚΥΨΕΛΟΣ

52

2 ΑΕΤΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ

48

3 ΗΡΑΚΛΗΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

44

4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΙΑΤΟΥ

43

4-1

5 ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΩ ΔΙΜΗΝΙΟΥ

38

1-3

1-0

ΑΟ ΣΟΛΟΜΟΥ

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΑΟ ΑΛΜΥΡΗΣ

0-2

αποτέλεσμα

ΑΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΘΥΕΛΛΑ Κ.ΔΙΜΗΝ.

1-0

ΣΟΛΩΜΟΥ

ΑΡΗΣ ΒΟΧΑΪΚΟΥ

16.2.13

2-2

ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ

ΒΡΑΧΑΤΙΟΥ

ΑΟ ΛΕΧΑΙΟΥ

0-0

ΞΥΛΟΚΕΡΙΖΑΣ

Α2΄ Κατηγορια  21η αγωνιστική

ΛΕΧΑΙΟΥ

0-2

ΚΩΣΤΑΣ ΒΥΖΑΣ

15.00 15.00

3-5

ΑΡΧ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ

16.2.13 16.2.13

3-0

ΝΕΜΕΑΣ

ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΙ - ΣΦΛ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

15:00

Ημέρα

ΘΩΔΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΚΕΡΙΖΑΣ - ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ

15:00

16-02-13

Γήπεδο

ΣΗΜΕΡΑ

2-2

6 ΤΕΝΕΑΤΗΣ ΑΘΙΚΙΩΝ

33

7 Α.Ο. ΑΛΜΥΡΗΣ

30

3-5

8 ΑΟ ΣΟΛΟΜΟΥ

29

9 ΠΑΝΕΥΡΩΣΤΙΝΙΑΚΟΣ

28

10 ΑΡΗΣ ΑΡΧ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ

27

1-2

11 ΑΕΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

24

12 ΙΣΘΜΙΑΚΟΣ

23

13 Α.Ο. ΛΕΧΑΙΟΥ

17

14 ΑΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

13

15 ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΝΕΟΙ

13

16 ΑΡΗΣ ΒΟΧΑΪΚΟΥ

1

Β1’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Βαθμολογία

Ημέρα

17.2.13

17.2.13

Ώρα

11.00 11.00

11.00

17.2.13

11.00

17.2.13 17.2.13

15.00

15.00 15.00

17.2.13

15.00

Ημέρα

24.2.13

24.2.13

24.2.13

24.2.13

24.2.13

24.2.13

24.2.13

24.2.13

Ώρα

11.00

11.00

15.00

15.00

15.00

15.00

15.00

Γήπεδο

ΞΕΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

ΜΑΨΟΥ

ΝΕΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

Διαγωνιζόμενες ομάδες

ΛΟΥΤΡ. ΑΟ ΜΑΨΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΣ

ΑΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

ΚΟΥΤΑΛΑ

ΠΑΟ ΚΟΥΤΑΛΑ

ΙΣΘΜΙΩΝ ΛΕΧΑΙΟΥ

ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΧ.ΚΛΕΩΝΩΝ

ΑΓ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Γήπεδο

ΑΣΣΟΥ

ΒΡΑΧΑΤΙΟΥ

ΒΡΑΧΑΤΙΟΥ

ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΥ

ΠΟΥΛΙΤΣΑΣ

ΛΥΚΟΠΟΡΙΑΣ

Μ.ΒΑΛΤΟΥ

ΡΕΠΟ

ΠΓΣ Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ

ΑΣΤΕΡΑΣ

ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΦΩΚΑΣ ΑΡΧ.ΚΛ.

ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΓ.ΒΑΣ.

ΠΟΣΕΙΔΩΝ Κ.ΒΡΥΣΗΣ

ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ

Β2΄ Κατηγορια  20η αγωνιστική

Διαγωνιζόμενες ομάδες

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΣΣΟΥ

ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ

ΑΠΕΣΣΑΣ

ΑΟ ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΥ

ΔΑΦΝΗ ΠΟΥΛΙΤΣΑΣ

ΑΟ ΛΥΚΟΠΟΡΙΑΣ

ΚΕΡΑΥΝΟΣ Μ.ΒΑΛΤΟΥ

ΠΑΜΦΕΝΕΑΤΙΚΟΣ

ΑΡΑΤΟΣ

ΑΟ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ

ΤΑΡΣΙΝΑ ‘97

ΝΕΟΙ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ

ΘΥΕΛΛΑ ΛΕΟΝΤΙΟΥ

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΜΠΟΖΙΚΩΝ

ΑΟ ΛΑΥΚΑΣ

0-3 αα

34

8 ΣΟΦΙΚΟ ‘05

29

9 ΑΙΑΣ ΑΓΙΟΝΟΡΙΟΥ

28

15

1-1

14 ΠΑΟ ΚΟΥΤΑΛΑΣ

12

αποτέλεσμα

35

7 ΑΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

21

3-0

0-3 αα

6 ΑΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ

13 ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

1-2

36

1-6

1-3

ΑΠΣ ΑΓΙΑΝΝΗΣ

36

5 ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

24

2-5

ΣΟΦΙΚΟ ‘05

40

4 ΔΑΦΝΗ ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ

12 ΝΕΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

0-3 αα

ΑΙΑΣ ΑΓΙΟΝΟΡΙΟΥ

3 Α.Ο ΜΑΨΟΥ

24

1-3

ΔΑΦΝΗ ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ

43

11 ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΚΥΡΑ ΒΡΥΣΗΣ

αποτέλεσμα

ΚΟΡΙΝΘΟΣ ‘06

53

2 ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΓ. ΒΑΣ.

10 ΑΠΣ ΑΓΙΑΝΝΗΣ

η

17.2.13 17.2.13

Β1΄ Κατηγορια  19  αγωνιστική

1 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ‘06

15 ΦΩΚΑΣ ΑΡΧ. ΚΛ.

7

16 ΠΓΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ

-10

Β2’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Βαθμολογία 1 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΣΣΟΥ

45

2 Α.Ο. ΛΥΚΟΠΟΡΙΑΣ

40

3 Α.Ο. ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ

38

4 ΔΑΦΝΗ ΠΟΥΛΙΤΣΑΣ

35

5 ΤΑΡΣΙΝΑ ‘97

34

6 ΑΠΕΣΣΑΣ ΧΑΛΚΙΟΥ

33

7 ΝΕΟΙ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ

32

8 ΑΡΑΤΟΣ

21

9 ΑΟ ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΥ

21

10 ΠΑΜΦΕΝΕΑΤΙΚΟΣ

20

11 ΘΥΕΛΛΑ ΛΕΟΝΤΙΟΥ

20

12 Α.Ο. ΛΑΥΚΑΣ

13

13 Γ.Α.Σ. ΠΑΜΒΟΧΑΙΚΟΣ ΒΡΑΧΑΤΙΟΥ

0

14 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΜΠΟΖΙΚΩΝ

-2

15 ΚΕΡΑΥΝΟΣ Μ. ΒΑΛΤΟΥ

-8


21

6η Αργολική Πλοήγηση 2013 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Την Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013, ο AC3 διοργανώνει την 6η Αργολική Πλοήγηση, αγώνα που προσμετρά στο Argolis Historic Trophy 2013 με συντελεστή 1. Για ακόμη μια χρονιά, όλοι οι αγωνιζόμενοι θα έχουν μια ισότιμη ευκαιρία για διάκριση σε έναν αγώνα που συνδυάζει την δυσκολία της πλοήγησης με regularity ειδικές διαδρομές. Και για φέτος, ισχύουν οι γνωστές κατηγορίες με/ άνευ πρόσθετων οργάνων. Σημείο εκκίνησης, η πλατεία Αγίου Πέτρου στο Άργος. Τα πληρώματα καλούνται να καλύψουν 70 αγωνιστικά χιλιόμετρα με 5 Ειδικές Δοκιμασιές Ακριβείας που περιλαμβάνουν τμήματα της Αργολικής γης, όπως Κεφαλαρι, Ελληνικό, Άκοβα, Καρυά και να καταλήξουν στο Παραδοσιακό Μαλανδρένι, οπου σε συνεργασια με τον τοπικό Πολιτιστικό Συλλογο εχει οργανωθεί γευμα και τελετή απονομής με πολλές εκπλήξεις... Ο Διοικητικός-Τεχνικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από τις 9.30 το πρωί

ΣΗΜΕΡΑ

στο σημείο αφετηρίας, ενώ το πρώτο όχημα θα εκκινήσει στις 11.00. Κόστος συμμετοχής: 50,00 ευρώ (περιλαμβάνονται υλικά αγώνα, αναμνηστικά, γεύμα πληρώματος και ασφάλιση κατά την διάρκεια του Αγώνα). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση απευθυνθείτε στη διοργανώτρια λέσχη AC3. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2751100797 (Σταυροπούλου Αγγελίνα) & 6936969245 (Λακασάς Απόστολος)

AC3 (Argolis Classic Car Club) Λεωφόρος Ναυπλίου-Ν. Κίου & Σολωμού 1, Ναύπλιο Δαναού 11-13, Άργος Τηλ.: 2751100797 Fax : 2751100798 www.ac3.gr info@ac3.gr https://www.facebook.com/pages/ AC3/78582657598

Αστέρας Τρίπολης:

Πλησιάζει το ντεμπούτο Κοντοέ

Ο Γιάννης Κοντοές πλέον δεν έχει κανένα άλλο εμπόδιο στο να κάνει το ντεμπούτο του με τον Αστέρα Τρίπολης, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί κόντρα στον Λεβαδειακό. Ο δυναμικός ακραίος μπακ των Αρκάδων έχει αποκτηθεί εδώ και αρκετό καιρό από την ομάδα του Αστέρα, όμως, ακόμα δεν έχει κάνει την πρώτη του συμμετοχή. Ο Κοντοές αρχικά περίμενε να εκδικασθεί τυπικά το θέμα της προσφυγής του κατά της ΑΕΚ και να πάρει τη μπλε κάρτα του, έτσι ώστε να ενταχθεί με κάθε επισημότητα στο ρόστερ της ομάδας του Τσιώλη. Όταν αυτό συνέβη, ο Κοντοές και πάλι δεν μπορούσε να αγωνιστεί καθώς «κουβαλούσε» μαζί του κάρτες από την Ένωση και έτσι έπρεπε να εκτίσει την ποινή του. Αυτό έγινε στην αναμέτρηση του Αστέρα Τρίπολης με τη Βέροια και πλέον ο Τσιώλης μπορεί να τον υπολογίζει κανονικά για το ματς με τον Λεβαδειακό που ακολουθεί…


ΣΗΜΕΡΑ

22

γεία

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ο ίδιος βαθμός συμφωνίας σχετικά με την ταξινόμηση του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας στα παιδιά και στους εφήβους, όπως συμβαίνει με τους ενήλικες. Στους ενήλικες για να χαρακτηρίσουμε ένα άτομο υπέρβαρο ή παχύσαρκο χρησιμοποιούμε το ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος που υπολογίζεται από το τύπο: ΔΜΣ= βάρος/(ύψος)^2 ενώ για τα παιδιά έχουν καθοριστεί καμπύλες αναφοράς άλλα δεν υπάρχει ένα καθολικά αποδεκτό όριο. Έχουν δημιουργηθεί πίνακες αναφοράς για την ανάπτυξη, οι οποίοι βασίζονται στη σχέση βάρους προς ηλικία και ύψους προς ηλικία. Όμως αυτά τα στοιχεία αποτελούν ενδείξεις μόνο του μεγέθους του παιδιού και δεν παρέχουν καμιά ένδειξη του σχετικού πάχους του. Ένας γενικός κανόνας που θα μπορούσαμε να πούμε για τα παιδιά είναι ότι ο ΔΜΣ μεταβάλλεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, αυξανόμενος απότομα κατά τη βρεφική ηλικία, μειούμενος κατά την προσχολική ηλικία και αυξανόμενος και πάλι κατά την εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν το υπερβάλλον βάρος σε ένα παιδί οφείλεται σε καθυστέρηση ανάπτυξης ή σε περίσσεια λίπους. Αίτια Τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας που μαστίζει ολοένα και περισσότερες χώρες, είναι πολλά: - Γενετική προδιάθεση. - Παχύσαρκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μητέρες. - Υπερβολική σίτιση κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία. - Τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία και πολλές θερμίδες. - Ακατάστατοι χρόνοι γευμάτων. - Έλλειψη άσκησης που συνδέεται με αυξημένες ώρες τηλεθέασης. - Αυξημένο στρες. Μελέτες – στατιστικά δεδομένα Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει υψηλός επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας και ότι τα ποσοστά αυτής αυξάνονται επικίνδυνα. Η παχυσαρκία τείνει να είναι γίνει η μάστιγα του 21ου αιώνα. Δυστυχώς η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση! Σε μείζον εθνικό και κοινωνικό πρόβλημα εξελίσσεται η παχυσαρκία στη χώρα μας, η οποία αρχίζει να «χτυπά» τον ελληνικό πληθυσμό κυριολεκτικά από την κούνια. Πρόσφατη μελέτη ελλήνων επιστημόνων κατέδειξε ότι οι ελληνόπαιδες ξεπέρασαν σε βάρος ακόμη και τα παιδιά των ΗΠΑ, τα οποία επί σειρά ετών ήταν τα πλέον παχύσαρκα παιδιά του πλανήτη. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας και ιδιαίτερα της παιδικής έχει τεράστιες προεκτάσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο: προοιωνίζεται αυξημένη νοσηρότητα σε νεαρή ηλικία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι επιβαρύνεται η ποιότητα ζωής ενός τμήματος του πληθυσμού που θα όφειλε να είναι υγιές και παραγωγικό Επιπτώσεις του υπερβάλλοντος βάρους στην υγεία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία στα παιδιά και στους εφήβους περιλαμβάνουν: - Ψυχοκοινωνικά προβλήματα: Τα παιδιά που

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας Πρόληψη και αντιμετώπιση της πάθησης

βρίσκονται στην προεφηβική ηλικία συσχετίζουν το σχήμα ενός υπέρβαρου σώματος με χαμηλή κοινωνικότητα και κακή ακαδημαϊκή απόδοση, φυσική κατάσταση καθώς και με προβλήματα στο χαρακτήρα. Μεταξύ των εφήβων οι συγχρονικές μελέτες δείχνουν σταθερά μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ βάρους σώματος αφενός και συνολικής αυτοεκτίμησης και εικόνας σώματος, αφετέρου. Το υπερβάλλον βάρος κατά την εφηβεία μπορεί επίσης να συνδέεται με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή. Μια μεγάλη προοπτική μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες κατά την εφηβεία τους και πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλό εισόδημα, μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας και χαμηλότερα ποσοστά γάμων σε σχέση με άλλες γυναίκες που εμφάνιζαν άλλες μορφές χρόνιων νοσημάτων κατά την εφηβεία - Προβλήματα υγείας – αυξημένη νοσηρότητα: Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους, που συνδέεται με δυσλιπιδαιμία (αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών στο αίμα) και υπέρταση που σχετίζεται με την αυξημένη συσσώρευση κοιλιακού λίπους. - Διαταραγμένο μεταβολισμό γλυκόζης και αντίσταση της ινσουλίνης: Για πρώτη φορά καταγράφηκαν περιστατικά παιδιών τα οποία υπέφεραν από διαβήτη των ενηλίκων! - Ορθοπεδικές επιπλοκές: Είναι καλά τεκμηριωμένο το γεγονός ότι τα παχύσαρκα παιδιά εμφανίζουν ορθοπεδικές διαταραχές που η πιο σοβαρές αφορούν την ολίσθηση της κεφαλής της μηριαίας επίφυσης και τη νόσο Blount (μια οστική παραμόρφωση που οφείλεται στην υπερανάπτυξη της κνήμης). Επίσης τα παιδιά με υπερβάλλον βάρος έχουν αυξημένη ευαισθησία για διαστρέμματα του αστραγάλου - Άλλες επιπλοκές όπως: Ηπατικές και γαστρεντερικές διαταραχές, υπνική άπνοια και ενδοκρινικές διαταραχές Η πιο σημαντική μακροπρόθεσμη συνέπεια της παιδικής παχυσαρκίας είναι η διατήρηση της κατά την ενήλικη ζωή! Πιο συγκεκριμένα στην παιδική ηλικία έχουμε υπερπλαστική παχυσαρκία, ενώ στους ενήλικες συμβαίνει υπερτροφική παχυσαρκία. Η διαφορά είναι ότι στα παιδιά μεγαλώνει ο αριθμός των λιποκυττάρων, ενώ κατά την ενήλικη ζωή αυξάνει μόνο το μέγεθος αυτών (υπερτροφία). Με απλά λόγια ένα παχύσαρκο παιδί που δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έγκαιρα είναι καταδικασμένο να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας. Επίσης τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων, η υπέρταση και η υπερινσουλιναιμία της παιδικής ηλικίας μεταφέρονται όλα στην ενήλικη ζωή και η παρουσία της παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία αποτελεί σημαντικό προγνωσιακό παράγονται για τις τιμές αυτών των μεταβλητών κατά την ενήλικη ζωή. Πρόληψη και αντιμετώπιση Οι αντικειμενικοί στόχοι των στρατηγικών αντιμετώπισης του βάρους για τα παιδιά διαφέρουν από εκείνους για τους ενήλικες, γιατί πρέπει να ληφθούν υπόψη η σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Έτσι ενώ η αντιμετώπιση των ενηλίκων μπορεί να αποσκοπεί στην απώλεια βάρους, η θεραπεία των παιδιών στοχεύει στην πρόσληψη της αύξησης αυτού. Η μυϊκή μάζα του σώματος αυξάνεται με

την ηλικία των παιδιών. Έτσι η ελάττωση του λίπους ή η διατήρηση αυτού σε σταθερά επίπεδα θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση του βάρους του σώματος. Πιο απλά σε ένα παιδί φροντίζουμε να αναπτυχθεί (να αυξηθεί το ύψος του και η μυϊκή του μάζα) και όχι να χάσει κιλά στη ζυγαριά! Αν και στο επόμενο κομμάτι του άρθρου γίνεται μια εκτενέστερη ανάλυση για το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αντιμετωπίσουν το υπερβάλλον βάρος των παιδιών θα συνοψίζαμε τις λύσεις σε δύο κεντρικούς άξονες: Ελάττωση της ενεργειακής πρόσληψης και βελτίωση της ποιότητας διατροφής. Πιο αναλυτικά είναι πολύ σημαντικό να παροτρύνονται όλα τα παιδιά, είτε είναι παχύσαρκα είτε όχι, να ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες από μικρή ηλικία και να τις διατηρούν κατά την ενήλικη ζωή. Συντάσσοντας ένα διαιτολόγιο για ένα παχύσαρκο παιδί θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους ενεργειακούς περιορισμούς (πόσο υποθερμιδικό θα είναι το διαιτολόγιο) καθώς απαιτείται πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ενέργειας και θρεπτικών συστατικών ώστε να μη διαταραχθεί η φυσιολογική ανάπτυξη και αύξηση. Θεραπεία συστήνεται μόνο για παιδιά άνω των 6 ετών. Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας: Όλα τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο σωματικά δραστήρια. Ωστόσο, η ενεργειακή κατανάλωση φαίνεται ότι μπορεί να αυξηθεί πιο αποτελεσματικά μέσα από μια αύξηση της γενικής σωματικής δραστηριότητας και το παιχνίδι παρά μέσα από αθλήματα ανταγωνισμού και οργανωμένες ασκήσεις. Τα παχύσαρκα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη συμπεριφορά των συνομηλίκων

τους σχετικά με το σχήμα του σώματός του και τις αθλητικές τους ικανότητες. Πέραν της αυξημένης ενεργειακής κατανάλωσης η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας συνδυάζεται και με άλλα πλεονεκτήματα, όπως: Λιγότερη ώρα για πρόχειρα γεύματα και σνακ. Αποτέλεσμα στη διαφοροποίηση της σύνθεσης του σώματος και στην αύξηση του μυϊκού ιστού που συνεπάγεται αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού και της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής κατανάλωσης. Θετική επίδραση στην εμφάνιση και την αισθητική του σώματος. Τέλος αύξηση της δραστηριότητας συνδέεται αναμφίβολα με ελάττωση της καθιστικής ζωής και σωματικής αδράνειας. Η απότομη αύξηση της εμφάνισης υπερβάλλοντος βάρος κατά την παιδική ηλικία συνοδεύεται από μια εκρηκτική αύξηση των παθητικών ενασχολήσεων των παιδιών, όπως είναι τα παιχνίδια με τους υπολογιστές και αύξηση της τηλεθέασης. Η τηλεόραση αποτελεί την κύρια αιτία σωματικής αδράνειας και συνδυάζεται επίσης με αύξηση στην κατανάλωση ενεργειακά πλούσιων σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, γλυκά). Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι γονείς όπως φροντίζουν για την μόρφωση των παιδιών τους οφείλουν να φροντίζουν και για την υγεία τους. Έτσι ενώ το πρόγραμμα των παιδιών στη σημερινή εποχή είναι υπερβολικά φορτωμένο με ξένες γλώσσες, φροντιστήρια και άλλα μαθήματα σίγουρα θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να βρεθεί χρόνος για σωματική άσκηση γιατί από εκεί ξεκινάει η υγεία. Πηγή: diatrofi.gr


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

23

ΣΗΜΕΡΑ

Ευκολότερη πρόσβαση στα ανοικτά δημόσια δεδομένα

Η προώθηση της διαφάνειας και η καλύτερη πρόσβαση στα ανοικτά δημόσια δεδομένα αποτελούν το στόχο της μηχανής αναζήτησης ΥπερΔι@ύγεια, η οποία, στη διεύθυνση http://www. yperdiavgeia.gr, παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη τη δυνατότητα να ψάξει με ταχύτητα, ευκολία και ακρίβεια, στα περιεχόμενα όλων των δημοσίων εγγράφων που αναρτώνται στο πρόγραμμα Δι@ύγεια. Το Πρόγραμμα Δι@ύγεια εισήγαγε (με το νόμο 3861/2010), για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων και πράξεων των κυβερνητικών οργάνων και της δημόσιας διοίκησης στο Διαδίκτυο. Μέσω αυτού ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση, από ένα και μόνο σημείο (στη διεύθυνση et.diavgeia. gov.gr), στο σύνολο των νόμων και αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι ανεξάρτητες Αρχές και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι αποφάσεις δεν εκτελούνται, αν δεν αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο. Με την ολοκλήρωση της ανάρτησης, η κάθε απόφαση αποκτά έναν μοναδικό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), ο οποίος την πιστοποιεί. Με

αυτό τον τρόπο, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος πληροφοριών (Διοικητικές Πράξεις, Διορισμοί, Προκηρύξεις, Εγκύκλιοι, Έντυπα Δαπάνης κ.ά.). Αν και πρόκειται για μια σημαντική πηγή ενημέρωσης των πολιτών, παρέχοντας πρόσβαση σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανοικτών δημόσιων δεδομένων, η πλοήγηση και η αναζήτηση σε αυτά είναι συχνά δύσκολη με το υπάρχον σύστημα, εξαιτίας και του μεγάλου όγκου τους. Κάθε εργάσιμη ημέρα υπολογίζεται ότι αρκετές

χιλιάδες νέα δημόσια έγγραφα προστίθενται στη Δι@ύγεια, με αποτέλεσμα να είναι πλέον περισσότερες από 6,77 εκατ. οι καταχωρήσεις μέχρι σήμερα, με συνολικό όγκο δεδομένων 33,3 GB. Ο διαδικτυακός τόπος ΥπερΔι@ύγεια έρχεται να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, μέσα από τη δημιουργία ενός συστήματος άμεσης αναζήτησης στα περιεχόμενα όλων των εγγράφων που αναρτώνται στο πρόγραμμα Δι@ύγεια. Πρόκειται για μια καθαρά προσωπική ερευνητική προσπάθεια του Ευάγγελου Μπάνου, μηχανικού Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων, που δεν συνδέεται με κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Η ΥπερΔι@ύγεια επεξεργάζεται το σύνολο των μεταδεδομένων και των εγγράφων, εξάγοντας το πλήρες κείμενο, με τη βοήθεια και μεθόδων οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR). Βασίζεται στα διεθνή πρότυπα ευχρη-

στίας και προσβασιμότητας, διευκολύνοντας τους χρήστες με διάφορες λειτουργίες όπως: πολλαπλά φίλτρα αναζήτησης, προεπισκόπηση εγγράφων, αναζήτηση στο περιεχόμενο των αρχείων τύπου PDF που αναρτώνται στην Δι@ύγεια και όχι μόνο στους τίτλους, λειτουργία οπτικής αναγνώρισης για αρχεία που είναι κωδικοποιημένα σε μορφή εικόνας, πρόσβαση σε αντίγραφα των τελευταίων εγγράφων που αναρτώνται στην Δι@ύγεια (ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία όταν έχει τεχνικά προβλήματα η ίδια η Δι@ύγεια) κ.α. Η πορεία της ΥπερΔι@ύγειας κρίνεται επιτυχημένη, από τον Σεπτέμβριο 2011 που ξεκίνησε να λειτουργεί μέχρι σήμερα, καθώς ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός χρηστών την μαθαίνει και την αξιοποιεί. Η μηχανή αναζήτησης μάλιστα πρόκειται να αποκτήσει νέες δυνατότητες στο μέλλον.


Εξερευνώντας το παρελθόν συντροφιά με τις Μούσες ΣΗΜΕΡΑ

Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αρχαία ελληνική μουσική προσαρμοσμένο για τους μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολείων της Τεγέας θα πραγματοποιήσει ο κ. Χρήστος Τερζής, Αρχαιομουσικολόγος, τις προσεχείς ημέρες. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι , να αναδειχθούν πτυχές του αρχαιοελληνικού πολιτισμού (τέχνη, ποίηση, φιλοσοφία, τεχνολογία) με έναυσμα την αρχαία μουσική, ώστε να προβληθεί η αξία της μουσικής κατά την αρχαιότητα, και παράλληλα να υπογραμμιστεί η αναγκαιότητα της διεπιστημονικής της προσέγγισης σήμερα. Οι εκπαιδευτικές αυτές δράσεις της Παρασκευής 22/2 στο Δημοτικό Σχολείο Σταδίου Τεγέας, Δευτέρας 25/2 στο Δημοτικό Σχολείο Ριζών και Τρίτης 26/2/2013 στο Γυμνάσιο και Λύκειο Τεγέας, εντάσσονται στο πρόγραμμα του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος- Βιοχάλκο», του οποίου είναι προσκεκλημένος ο κ. Τερζής.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

shmera 22-2-2013  

shmerakorintos

Advertisement