Page 1

LOLLAND-FALSTER Oplev de danske sydhavsøer

HESNÆS STRAND

2018

Værs’go! gratis magasin


- landsdelens største varehus

TexTil koloniAl slAgTervArer frugT & grønT isenkrAm rAdio & Tv quickfood BAgeri 370 p-plAdser

familien le e h r o f samme tag r e d n u lt a ...har

Søndagsåbent vi modTAger næsTen Alle former for BeTAlingskorT

Åbent

Alle dage....................................08.00-21.00 Bageren åbner .....................................07.00

2

VisitLolland-Falster.dk

guldBorgsundcenTreT · 4800 nykøBing f. · 54 88 60 00


63

64

Tips til mad og vin

Tag på tidsrejse med Postbåden

45

Små steder med kultur oplevelser

51

10

Sælsafari Nysted

Marielyst

70

22

Fisk på krogen

Krokodille Zoo

Kolofon Business Lolland-Falster og Lolland-Falsters Folketidende. Forbehold for fejl og ændringer.

32

Middelaldercentret

Oplag: 80.000 eksemplarer (dansk, tysk og engelsk). Idé, koncept og forside: Pajor Reklamebureau. Layout og produktion: Club 1 Reklamebureau. Annoncesalg: Business Lolland-Falster og Folketidende Gruppen.

53

Lokale øl

44

Oplevelser på to hjul

Fotos: VisitDenmark, Business Lolland-Falster, Lolland-Falsters Folketidende, Pajor, Ingrid Riis, Patrick Kirkby, Threin Ottosen, Flemming Karlsen Kim Nielsen - KonceptLab, Jesper Henriksen, Henning Elsner, Poul Hansen, Frederik Lorentzen, www.naturaaktiv.com, m.fl. Redaktion: Redaktør Rikke Fabienke, Business Lolland-Falster, Pajor og Kim Nielsen, KonceptLab.

Turistmagasin 2018

3


Tæt på

Rostock - Venskabsbyen mod syd Guldborgsund Kommune og Hansebyen Rostock har gennem mere end 10 år haft et tæt samarbejde. Vi ønsker fortsat at lære hinanden bedre at kende og inddrage de stærke fællesskaber og aktive lokalområder på tværs af Østersøen. I fællesskab vil vi gøre vores del af verden til et endnu bedre sted at leve og besøge. Derfor står vi sammen for at fremme turisme, kultur, uddannelse, erhvervsudvikling og transport.

Vidste du at:

4

Interconnect er et nyt EUprojekt som har til formål at fremme bæredygtig offentlig transport hen over landegrænser mellem fem lande omkring Østersøen.

 rojektet skal også styrke P det nære samarbejde mellem borgere, institutioner og myndigheder i Rostock og Guldborgsund Kommune.

 Samarbejdet mellem Rostock og Guldborgsund Kommune er vokset stødt siden 2009, og i 2014 underskrev de to borgermestre en venskabsbyaftale.

VisitLolland-Falster.dk

Flotte træskibe sejler om kap til Rostock Nysted Hajkutter Regatta er et spændende eksempel på et frugtbart og folkeligt samarbejde om maritim kulturarv med den gode nabo mod syd. I år kan man i august for 10. gang opleve disse prægtige gamle fiskebåde stævne ud fra Nysted havn med kurs mod Warnemünde og Rostock Havn. Regattaen er den officielle prolog til det store Hanse Sail i Rostock. En by, som i 2018 fejrer 800 års jubilæum.

God rejseforbindelse mellem Rostock og Nykøbing Falster En god infrastruktur er alfa og omega for et tæt samarbejde hen over Østersøen. Rostock og Guldborgsund Kommune har sikret en sammenhængende rejseforbindelse Nykøbing – Gedser - Rostock Centrum, hvor buskøreplanen er tilpasset færgesejladsen. Langs rejseruten og i busser og på Scandlinesfærgen er der opsat elektroniske skilte med information om de aktuelle bus og færgetider.

Kulturudveksling i Gedser De lokale Gedser-borgere har tætte bånd til venskabsbyen Rostock. Her har man arrangeret et stort antal klassiske koncerter med ensembler fra begge lande. Den gamle Marinestation ved Danmarks sydligste punkt huser jævnligt kunstudstillinger, som er skabt i et dansk-tysk samarbejde. Og på Gedser Remise har den tyske og danske Olsenbanden Fanklub gjort en stor indsats for flytningen og renoveringen af det flotte Gule Palæ. Den danske filmskat og Olsenbanden er stadig på sporet!

Bedre busforbindelse til Marielyst Et nyt EU projekt ved navn Interconnect skal nu hjælpe til at endnu flere mennesker kommer til at lære hinanden bedre at kende på tværs af Østersøen, og gøre den offentlige transport endnu bedre. Dette gælder også busforbindelsen mellem Gedser og det populære ferieområde Marielyst. På den måde kan de udenlandske gæster og landgangspassagerer på færgen få lettere adgang til de gode oplevelser på Marielyst torv og den flotte familievenlige strand.


Shopping uden grænser

Verdens største BorderShop Tag på en sjov og familievenlig endagstur til Puttgarden eller Rostock med kæmpestore BorderShops, der tilbyder alverdens varer til aldeles overkommelige priser.

Hyggen starter på færgen, hvor familien kan spise morgen-, frokost- eller aftenbuffet i restauranten eller tyvstarte på shoppingen i færgens butikker. Når I kommer i havn, er der ikke langt til den helt store shoppingoplevelse. BorderShop ligger nemlig lige ved færgehavnen i Puttgarden og tæt på færgehavnen i Rostock. Har du bilen med, er der masser af gratis parkeringspladser. Stort udvalg I BorderShop finder du alle de kendte mærker inden for spiritus, slik, snacks, legetøj og meget andet. Butikken er billigst på øl, cider og sodavand, og der er ingen pant på dåserne. Desuden finder du et stort udvalg af vin med mere end 1000 forskellige slags, samt Nordeuropas største whiskysortiment. Det hele med kæmpe besparelser!

Er du i tvivl om hvad du skal vælge, får du naturligvis rådgivning og smagsprøver i butikken. Spar penge på færgebilletten og få flere fordele Med en 3 timers shoppingbillet kan du spare mange penge på færgebilletten mellem Rødby og Puttgarden. Her køber du billetten inden afrejse og får størstedelen af prisen retur ombord på hjemrejsen, hvis du bare tjekker ind i Puttgarden senest 3 timer efter afgang fra Rødby. Tilmeld dig Scandlines fordelsprogram SMILE og optjen point ombord på færgen, online og i BorderShop, som kan bruges, når du shopper. Du får også tilbud om billige billetter og en masse fordele og tilbud, helt gratis.

Indkøbstur sydpå Afgang fra Rødby hver halve time. Fra Gedser ti gange dagligt. Booking og information: Tlf. +45 33 15 15 15. www.scandlines.dk

www.border-shop.dk

Turistmagasin 2018

5


Velkommen til

Lolland falster

GASTRONOMISK LUKSUS

VEJRØ

Vesterby

Onsevig FREDERIKSDAL KIRSEBÆRVIN

FÆRGEN

TURBÅD “POSTBÅDEN”

DODEKALITTEN REVENTLOW-MUSEET PEDERSTRUP KNUTHENLUND

9

Halsted

Nakskov

Langø

LILLEØ ASKØ

Kragenæs

Horslunde

Tårs DANMARKS VARMESTE BADEVAND

OPLEVELSER PÅ SMÅØERNE

Utterslev

Købelev

NATURPARK NAKSKOV FJORD

FEMØ

FEJØ

Vesterborg

9

Stokkemarke

9

Søllested

Bandholm KNUTHENBORG SAFARIPARK Nørreballe

Højreby Vestenskov

PETER HANSENS HAVE

LOLLAND

DANMARK

DIGESTIEN

NORGE

KRENKERUP BRYGGERI

NATURPARK MARIBOSØERNE

TURBÅD “ANEMONEN”

E47

Hummingen Kramnitze

Holeby

Rødby

SVERIGE

Vester Ulslev

Errindlev

Rødbyhavn

SCANDLINES

TYSKLAND

9

Maribo

Dannemare

LALANDIA DANMARK

MADMEKKA

Sakskøbing

Hyllekrog

FEMERN BÆ LT


P I

Vordingborg

Stege

NATUROMRÅDE GULDBORGSUND

Bogø

E47/E55 Guldborg

9

E55

Lolland er Danmarks fjerdestørste ø med et areal på 1.242 km², mens Falster med sit areal på 514 km² er Danmarks 7. største ø.

Horbelev

Hesnæs

HORREBY LYNG

SMUK KYSTLINIE

Rundt omkring på de to øer venter der dig helt unikke natur- og aktivitetsoplevelser. Vi har f.eks. Danmarks varmeste badevand, landets bedste og mest børnevenlige sandstrande, to vilde naturparker, masser af småøer og et hav af lokale fødevareproducenter.

GULDBORGSUND ZOO & BOTANISK HAVE

9

Nykøbing F.

FUGLSANG KUNSTMUSEUM

FALSTER

Væggerløse

600 km kystlinie og 100 steder du skal se

Marielyst

NATUROMRÅDE GULDBORGSUND

Nysted

Stubbekøbing

VIRKET

MIDDELALDER CENTRET Sundby

Kettinge

LOLLAND-FALSTER

KROKODILLE ZOO

Eskilstrup

E47

FACTS OM FACTS OM

FÆRGEN IDA

Nørre Alslev

MØN

E55

DANMARKS BEDSTE BADESTRAND

SÆLSAFARI

Gedesby

Gedser SCANDLINES

DANMARKS SYDLIGSTE PUNKT

Oplev det bedste på din ferie Lolland-Falster byder udover de mange fantastiske strande, også på store oplevelser inde i landet. På kortet har vi markeret nogle af de steder, der er et beøg værd. Læs mere om det der venter dig i magasinet. Go’ ferie ...


Sol, sommer og vand

danmarks bedste StrandE

Tag en tur i bølgen blå, og nyd driverlivet på nogle af Danmarks flotteste strande, mens børnene leger i vandkanten. Flotte hvide stande, klart badevand og oftest de luneste badevandstemperaturer. Strandene omkring Lolland og Falster er virkelig et besøg værd, når du har brug for et pusterum.

8

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

ET GODT TIP

STRANDE du bør opleve 6 4

5

3 1

2

1

Marielyst Strand – en af Danmarks bedste

2

Nysted Strand

3

Hele Danmarks sydkyst

4

Dejligt badevand ved Hestehoved Strand

5

6

Det er næppe tilfældigt, at den brede, hvide Marielyst Strand gang på gang er blevet kåret som Danmarks bedste. Med sine gode bademuligheder, livreddertårn, sit store sommerhusområde, masser af aktiviteter og spisesteder har stranden noget for enhver smag. Sydpå, ikke langt fra Marielyst, ligger Fribadestranden Bøtø, der er officiel naturiststrand.

Nysted Strand kaldes også Skandsen, opkaldt efter ruinerne af det nærliggende forsvarsanlæg. Stranden ligger et par hundrede meter fra havnen, og er særdeles velholdt; der fjernes tang og fyldes frisk sand på flere gange om året, så den altid er indbydende.

Langs Lollands sydkyst ligger de indbydende sandstrande som perler på en snor, og du kan let finde fem lækre strande at besøge på fem dage. Vestpå ligger Albuen strand, hvor du samtidig kan opleve den betagende Nakskov Fjord. Maglehøj Strand renses hver tredje uge af lokale foreninger, og i Kramnitse har stranden badebro, er handicapvenlig og er velegnet til surfing. Lidt længere østpå ligger Bredfjed Strand. Her finder du en meget børnevenlig strand med sjældne vilde planter, og på den anden side af Rødbyhavn og stranden ved Lalandia, finder du Hyldtofte Østersøbad, en lækker bred sandstrand med klitter.

Danmarks varmeste badevand finder du ved Hestehoved Strand ved Nakskov. Rolig, børnevenlig sandstrand i dejligt naturområde ud til Nakskov Fjord og campingpladsen. Gode spisesteder og tæt på lystbådehavnen, som også tilbyder beachvolley og minigolf.

Bandholm Strand med kig til historien Den fine, hvide Bandholm Strand er anlagt i 2016, og kun få meter væk ligger Danmarks ældste badeanstalt med badebroer og vandrutsjebaner. Stranden ligger som en del af en strandpark med bænke og er en oplagt mulighed for en pause efter et besøg i den nærliggende Knuthenborg Safaripark. Lækkersulten stilles med en Bandholmer i den nærliggende iskiosk.

Stubbekøbing strand med badebro og havnemiljø Fra Stubbekøbing er der udsigt til Grønsund og Bogø, og ikke langt derfra finder du den skønne badebro. Stranden ligger i gåafstand til den hyggelige havn, hvor der er café og maritim stemning. Du finder en fin parkeringsplads for enden af Strandvejen, og så skal du blot gå gennem anlægget, så er du ved stranden.

Turistmagasin 2018

9


#visitlollandfalster

10

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

Lige ved den skønne natur

MArielyst Marielyst ligger midt i den skønneste natur, omgivet af diger, skove og en af landets bedste badestrande.

Blandt Danmarks bedste strande I alt finder du 20 kilometer blød, hvid sandstrand på Falsters østkyst. Stranden ud for Marielyst har livredder om sommeren, er børnevenlig og er blevet kåret til Danmarks bedste strand hele tre gange. Når solen skinner, er der ikke noget bedre end at slappe af på stranden, mens børnene leger i vandkanten. Er børnene ikke i humør til at bade og lege i sandet, ligger der en stor naturlegeplads ved stranden. Oplev naturen på Sydfalster Det sydfalsterske dige er bygget for at beskytte området mod oversvømmelse, men er meget velegnet til en gå- eller løbetur. Fra diget har du udsigt til skoven på den ene side og havet på den anden. Naturen tæt ved stranden er helt unik, og det er en oplevelse at studere den rige fauna. Der er desuden gode muligheder for cykeloplevelser i området. Bøtø Plantage og Fuglereservat Bøtø Plantage syd for Marielyst på Falster er en særlig naturoplevelse. Lige nu er et storstilet projekt i gang for at omdanne fyrreskovene til lyse skove med åbne sletter, der skal afgræsses af kvæg og vildheste. Her kan du i fremtiden møde en række af Danmarks sjældne dyrearter, som for eksempel havørnen, ni forskellige slags flagermus og sjældne sommerfugle, såsom sort ildfugl. Fiskeri Strandene omkring Marielyst er oplagte til kystfiskeri efter hornfisk, havørred og rødspætter. Du finder også flere put and take-søer i området. Vil du have den helt store fiskeoplevelse, kan du tage med på en fisketur på en af de lokale både – spørg efter tidspunkter i turistinformationen.

Turistmagasin 2018

11


#visitlollandfalster

Livligt ferieparadis

MARIELYST Marielyst pĂĽ Falster er et af Danmarks mest livlige ferieomrĂĽder. Her er der masser af aktiviteter og et unikt torv med et stort udvalg af restauranter og barer og masser af musik og aktiviteter.

12

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

Danmarks største træterrasse

Torvet i Marielyst er Danmarks største træterrasse. På torvet er der en nærmest sydlandsk stemning med udendørsservering på restauranterne og livemusik. Her er der restauranter og natteliv for enhver smag.

Aktiviteter og underholdning

Marielyst tilbyder et væld af aktiviteter, hvis du ikke vil bruge dagen på stranden. Du kan for eksempel spille golf, minigolf og paintball, bowle eller køre gokart og segway. I højsæsonen er der ugentligt et kunsthåndværkermarked, og hvis du vil udvide din horisont, kan du booke et dagskursus på Højskolen Marielyst, der også ofte har foredrag og koncerter.

Shopping og indkøb

Der er fine muligheder for at handle ind i Marielyst, for området har fire supermarkeder og masser af små boder ved vejene med friske grøntsager. Omkring torvet og langs Marielyst Strandvej kan du shoppe tøj, souvenirs, delikatesser og meget andet i de mange butikker.

Et godt sted at bo i ferien

Der er mere end 7000 sommerhuse i Marielyst og de nærliggende områder, og der er gode muligheder for at leje et sommerhus, der passer til dine behov, uanset om det skal være et lille og enkelt sommerhus eller et stort sommerhus med pool. Området har også fire campingpladser og flere Bed & Breakfast. Marielyst er et godt udgangspunkt for dagsudflugter, hvis du for eksempel vil køre til Danmarks sydligste punkt, Knuthenborg Safaripark eller Lalandia, København eller tage færgerne til Tyskland. Mangler du inspiration, kan du besøge den lokale turistinformation, som er åben hver dag i højsæsonen.

Turistmagasin 2018

13


#visitlollandfalster

> Danmarks største golfpark Velkommen i Danmarks største ”Golfpark” for hele familien Golf & Fun i Marielyst har noget for enhver smag – adventure minigolf, fodboldgolf, frisbeegolf og håndboldgolf. Når I har prøvet kræfter med de mange forskellige slags golf, kan I tage en tur på de populære segways, skyde bolde ud på vores overdækkede driving range eller slå en homerun i vores Baseball Cage. Spil fodbold med vennerne iført en Bumper Ball, en oppustelig bold, der fungerer som en airbag og giver jer mulighed for at lave kunster og bumpe ind i vennerne, helt uden at komme til skade, eller prøv det lidt mere stille fodboldpool. For familiens yngste byder vi på el-biler, bumperballs, legeplads med trampolin eller vores westernby med guldgraveri. Når I har brug for en pause, kan I besøge kiosken, som tilbyder lækre sandwiches, toast, grill selvburger og meget andet. I er også velkomne til at medbringe egen mad og bruge parkens grill. Velkommen til legepladsen for alle! Se mere på: www.golffunpark.dk

Marielyst Gokart & Paintball Center

Bowl og spis

Legepladsen til dig som aldrig bliver voksen

En sjov aktivitet for hele familien

Gokartbanen er 390 meter lang og du kan komme op på 65 km/t, udenfor de mange skarpe kurver. Der er også børnebane og elbiler for de helt små. På paintballbanen får I professionel vejledning og sikkerhedsudstyr, og så er det ellers bare at gå i krig. Bowtag er ligesom paintball, men her skyder man med bue og med pile udstyret med en skumklods i spidsen. Sidst men ikke mindst kan I prøve de sjove Bumperz, hvor du spiller fodbold mens du og dine medspillere er inde i hver sin oppustelige kæmpebold. Det er hylende morsomt!

Bowling er konkurrence, leg og hyggeligt samvær med dem, du holder af. Inviter hele familien på en sjov dag i Superbowling Marielyst, og få mange timers sjov med bowling og spillehal samt fodboldbane, beachvolley og streetbasket til legebørn i alle aldre. Til de større ”legebørn” er der midnatsbowling med mulighed for at vinde shots til vennerne.

www.gokart.dk www.marielyst-paintball.dk

14

VisitLolland-Falster.dk

Når sulten melder sig, kan I nyde lækker mad i restauranten. I sommersæsonen er der grillbuffet på terrassen. Læs mere: www.superbowling.dk


#visitlollandfalster

Guldborgsund-Bibliotekerne Indbyder vejret til indendørsaktiviteter? Så kig forbi biblioteket. Det fornyede børnebibliotek på Hovedbiblioteket indbyder til timevis af leg, læring og afslapning. Du finder biblioteket i centrum af Nykøbing tæt på gågaden lige over for byens nye, store legeplads. Her kan du fordybe dig i en spændende roman, avisen eller et magasin, mens ungerne leger på skibet, spiller på konsollerne, giver den gas på det interaktive legegulv, udfordrer hinanden i brætspil eller måske bare surfer på nettet. Adgang alle ugens syv dage Alle Guldborgsunds biblioteker har åbent bibliotek. Dvs. at du og familien selv kan lukke jer ind på biblioteket alle ugens syv dage kl. 7-22 – også selvom I er turister. Du kan læse mere om, hvordan I får adgang og hvad der sker på Guldborgsund-bibliotekerne på guldbib.dk.

Visionen for Hovedbibliotekets børnebibliotek, der forventes færdig til foråret 2018.

>

T OG E

CE

M

NT NT R U

I Svømmecenter Falster kan hele familien nyde det store morskabsbassin med vandrutchebane og spa-pool, ligesom der er et sportsbassin med otte baner samt varmtvandsbassin.

OR

VE

FÅ EN DEJLIG VANDOPLEVELSE I TO MODERNE SVØMMECENTRE PÅ FALSTER

FO R S P

BESØG DE TO SVØMMECENTRE PÅ FALSTER I Nordfalster Svømmecenter er der sportsbassin med seks baner, varmtvandsbassin og et soppebassin til de mindste. Der er også et lækkert wellnessområde med tyrkisk bad og infrarød sauna. Vi ses i svømmecentrene på Falster.

CENTRUM FOR SPORT OG EVENT

SVØMMECENTER FALSTER NORDFALSTER SVØMMECENTER GULDBORGSUNDHALLERNE.DK TELEFON 5473 1540

BESØG DE TO SVØMMECENTRE PÅ FALSTER - EN DEL AF Turistkatalog_190x120mm_dansk.indd 1

GULDBORGSUND HALLERNE 19-12-2016 13:17:36

Turistmagasin 2018

15


#visitlollandfalster

Gedser og Gedesby

Danmarks Sydligste punkt

App

Min Landsby Hent app’en Min Landsby, find gedser, og gå på opdagelse i byen og områdets spænDende steder og arrangementer.

Mærk naturens kræfter Det er umuligt ikke at føle respekt for naturens kræfter, når man står på Gedser Odde og bliver blæst godt igennem, mens de store Østersøbølger slår mod kysten og æder af lerklinten. Der kan være helt vindstille på den ene side af odden, samtidig med at vinden raser på den anden. Gå en tur i vandkanten og se, hvad der skyller ind. Måske er du heldig at finde rav eller fossiler. På spidsen af odden finder du Sydstenen, som markerer Skandinaviens sydligste punkt. Den vejer fire tons og er omkring 1 milliard år gammel.

16

VisitLolland-Falster.dk

Et besøg på Danmarks sydligste punkt er en spændende oplevelse for hele familien. Gedser rummer nemlig både vild natur, spændende aktiviteter og lækre smagsoplevelser.

En verden af dyr fra fortiden I Gedser by finder du blandt andet Det sorte Geomuseum, som inviterer dig ind i en verden af spændende dyr fra fortiden. Gå på opdagelse i fossiler og rav, som er fundet på Gedser Odde, og tag på rejse gennem livets udvikling på kloden. Museet har åbent i sommerperioden samt påske- og efterårsferien. Lækre kager og kunsthåndværk Besøg Købmandsgaarden i Gedser, hvor kunst, kultur og kager går op i en højere

enhed. Her er håndlavet kunsthåndværk til overkommelige priser, skiftende udstillinger med lokale kunstnere og en hyggelig økologisk café med lækkert hjemmebag. Snyd ikke dig selv for en lækker is fra Islingen, som er Købmandsgaardens egenproducerede økologiske flødeis. Købmandsgaarden fungerer desuden som turistinformation og cykeludlejning.


Måske er du heldig at finde rav eller fossiler Café med mere Indtag frokosten på Toldcaféen - en hyggelig retrooplevelse med god mad. Nyd Yvonnes lagkage med kaffe på torvet, eller en kold øl til frokosten i selskab med Olsen Banden. I godt vejr kan man sidde udendørs på det lille torv foran caféen, hvor Gedserlampen står opstillet. Her tilbyder caféen også aktiviteter som vikingespil, petanque og stangtennis. Toldcaféen er en social virksomhed der drives af bostedet Toldhuset.

Gedser Røgeri Havnegade 2 • 4874 Gedser Tlf. +45 20 10 30 75 gedserroegeri@gmail.com www.gedser-roegeri.dk

Det sorte Geomuseum Skolegade 2B • 4874 Gedser Tlf. +45 27 18 83 43 info@detsortegeomuseum.dk www.detsortegeomuseum.dk

I Olsenbandens fodspor På Jernbanemuséet Gedser Remise får du historien om ”jernbanens guldalder.” Her kan du se de gamle togvogne helt tæt på. Muséet ligger tæt på Gedser Station, som lagde kulisse til Korsbæk i TV-serien ”Matador”. Kommandoposten ”Det Gule Palæ” er et must-see for Olsenbanden-fans. Det er kendt fra filmen ”Olsenbanden på sporet” og har i mange år stået ubenyttet i København, inden det sidste år kom til Gedser og blev istandsat. Røgvarer på den gammeldags facon På Fiskerihavnen i Gedser ligger Gedser Røgeri. Her sælges skønne røgvarer som f.eks. kold-og varmrøget laks, røgede rejer, bacon, koldrøget portermarineret mørbrad og forskellige røgede oste. På terrassen serveres lækre anretninger, udvalgte vine og lokale øl. Røgeriet har en unik beliggenhed med fantastisk udsigt til Østersøen. Historisk landsbyidyl Sydfalsters ældste landsby hedder Gedesby. Her finder du hyggelig landsbyidyl og historie i skøn forening. Gedesby blev første gang omtalt i år 1135, og historien fortæller, at zaren Peter den Store gik i land ved den daværende Rostokker Færgehavn. Gedesby Mølle er en, over 100 år gammel, hollandsk mølle med en interessant historie. Møllen ligger smukt ved indfaldsvejen til Gedesby og er absolut et besøg værd. Mad med den skønneste udsigt Restaurant Najaden ligger på Gedsers charmerende lystbådehavn, hvorfra der er udsigt til sælreservatet Rødsand, Guldborgsund og Ålholm Slot. Køkkenet er alsidigt med en god kombination af nyt og traditionelt. Nyd en cremet fiskesuppe med rejer, fennikel og Pernod, frisk fisk eller en god steak. Najaden håndbrygger ligeledes deres egen fadøl, og serverer både frokost og aftenmenu. Gedser vandtårn Fra toppen af Gedser vandtårn er der en storslået udsigt over Danmarks sydspids, Gedser by, færgehavnen, lystbådehavnen og den smukke omegn. Med kikkert kan du spejde efter sæler i reservatet ved Rødsand, og i klart vejr kan du se helt til Nysted, Rostock og havmølleparken ved Rødsand.

gEDser vandtårn Danmarksgade 6 4874 Gedser Tlf. +45 20 61 41 06 www.gedservandtårn.dk

gEDESBY mØLLE Kobbelsøvej 1 • Gedesby 4874 Gedser Tlf. +45 21 56 24 14 info@gedesbymoelle.dk www.gedesbymoelle.dk

Toldcaféen På torvet • Stationsvejen 1 4874 Gedser Tlf. +45 41 88 64 64 facebook.com/Toldcafeen www.toldcafeen.dk

Købmandsgården & Islingen Gedser Landevej 79 4874 Gedser Tlf. +45 29 71 80 44 Tlf. +45 54 17 00 97 info@radbjerg-keramik.dk www.radbjerg-keramik.dk

Gedser Naturcenter Skovvænget 30 • 4874 Gedser Tlf. +45 22 84 48 74 www.gedsernaturcenter.dk

Gedser remise & Det gule palæ Stationsvejen 20 4874 Gedser Tlf. +45 26 21 57 27 www.gedserremise.dk

Restaurant najaden Vestre Strand 3 • 4874 Gedser Tlf. +45 54 17 02 87 www.najaden.dk

Turistmagasin 2018

17


#visitlollandfalster

på tur på

lolland-Falster Der er masser af ting at se på Lolland-Falster, så hvad enten du er til en endagstur eller mere, er her en guide til mange af landsdelens seværdigheder. I sommerhalvåret finder du desuden masser af små vejboder og gårdbutikker, der sælger alt fra hjemmelavet marmelade til kirsebærvin.

6

5

4

7

7

5 6

8 2

2

4

5

3

4

9

3

8

2 1 1

2

1

18

VisitLolland-Falster.dk

3


#visitlollandfalster

Midtturen: Kunst og købstæder på Lolland Midt på Lolland finder du moderne kunstidyl, gamle købstæder og et populært bryggeri. I safariparken Knuthenborg ligger tigrene på lur. Forslag til ture:

• • 1

Nysted: Spændende havnemiljø med udsigt til Ålholm slot og havvindmøller. Herfra kan du tage på sælsafari i Østersøen.

2

Fuglsang kunstmuseum: Et af Danmarks ældste kunstmuseer med en væsentlig samling af dansk kunst fra 1700-1900’tallet. Rundt om museet ligger Fuglsang have og den fredede strandeng Skejten.

Vestturen: Vestlollands seværdigheder Hyggelige havnebyer, betagende naturparker og spændende kunstmuseer er blandt Lollands seværdigheder. Gårdbutikkerne sælger lokale råvarer af høj kvalitet. Forslag til ture:

• • 1

Kramnitse havn: Populært turistområde og charmerende havnemiljø. I juli måned afholdes den populære hornfiskefestival.

2

Albuen og Langø: Naturskøn krumodde på Lollands vestkyst med mange fugle og sjældne strandtudser. Ved indsejlingen til Nakskov Fjord ligger Langø med gamle fiskerhuse og fiskerihavnen, hvor man kan købe friske fisk.

• 3

Nakskov by og Fjord: Lollands største by med et aktivt handelsliv og en smuk beliggenhed for enden af Nakskov Fjord. Udforsk fjorden med Postbåden, der sejler mellem de små øer.

• 4

Frederiksdal Gods og vineri: Danmarks største vineri, der producerer prisvindende kirsebærvine. Find dem i den tilhørende gårdbutik.

• 5

Reventlow-museet: Fortæller herregårdshistorie og historier om statsmanden C.F. Reventlow. Gå en tur i den smukke park, der omgiver museet.

• • 6

Birket Kirke: En anderledes kirke uden tårn, men med Danmarks ældste klokkestabel af træ.

7

Dodekalitten og Kragenæs: Monument med de imponerende stenstøtter omgivet af forhistoriske gravhøje. Parkér ved havnebyen Kragenæs og nyd den smukke marina og udsigten over smålandshavet.

• 8

Knuthenlund: Åbent økologisk landbrug med gårdbutik og mulighed for overnatning. Smag de berømte oste i caféen eller tag på picnic i det grønne.

3 Krenkerup Bryggeri og Traktørsted: Krenkerup Gods brygger gode lokale øl, som kan smages på det tilhørende traktørsted. I den nærliggende Sakskøbing by er der restauranter og en gårdbutik med lokale varer - midt i byen.

• 4

Maribo: Oplev Kaj Munks fødeby med domkirken og det historiske kloster. Ved siden af ligger Naturpark Maribosøerne med fascinerende dyreliv og en spændende historie.

• 5

Bandholm og Knuthenborg: Lille havneby med egen strand og badeanstalt. Prøv en ”Bandholmer” is fra Hotel Bandholm, og gå ikke glip af områdets helt store attraktion: Knuthenborg Safaripark.

Østturen: Falster rundt Falster har hele to Danmarksrekorder og er med sine hvide sandstrande, grønne skove og spændende familieaktiviteter absolut et besøg værd. Forslag til ture:

• 1

Danmarks sydligste punkt Gedser Odde: Alsidig natur med vindblæste lerklinter på sydspidsen og hvide sandstrande mod nord. Gammeldags skinnecykler og Olsenbandenklenodiet Det Gule Palæ.

• • • • • 2

Marielyst: Danmarks bedste strand samt gokart, minigolf og et aktivt caféliv.

3

Hesnæs: Hyggeligt fiskerleje omgivet af grønne skove. Spis frokost eller is på det charmerende Pomle Nakke traktørsted midt i skoven.

4

Gårdbutikken Lammehave Økologi: Økologisk lammekød, grøntsager og æg.

5 Stubbekøbing: Aktivt havnemiljø og Nord europas største samling af motorcykler på Motorcykelmuseet. 6

Krokodille Zoo: Alverdens krokodillearter samlet på ét sted. Krokodille Zoo har desuden Europas største krokodille og Danmarks eneste træleoparder.

• • •

6

Kippinge Kirke: Pilgrimskirke fra middelalderen.

7

Nykøbing: Falsters hovedby med masser af butikker, restauranter og caféer.

9 8

Middelaldercentret: Besøg middelalderbyen Sundkøbing og dens beboere, mød datidens magiske væsener og prøv kræfter med datidens teknologi.

Turistmagasin 2018

19


#visitlollandfalster

Familieferie

tæt på naturen

ET GODT TIP

Economy billet der er mulighed for at opnå gode rabatter ved at booke din billet senest 14 dage før afgang. Billetten kan kun bookes online og forudsætter medlemskab af Scandlines’ fordelsprogram SMILE. Se mere på www.scandlines.dk

20

VisitLolland-Falster.dk

Lange sommeraftener, glade unger og gang i grillen. Der er noget ved sommeren, når du tilbringer den på en af Lolland-Falsters mange campingpladser. Det er ikke løgn, når vi siger, at solen skinner lidt mere på Lolland-Falster. Faktisk får Sydhavsøerne ca. 50 timer mere sol end landsgennemsnittet, så hvorfor ikke bruge solskinstimerne sammen med familien på en skøn campingferie? Nyd en sommeraften på pladsen med grin og lange samtaler over campingbordet, lyden af

børn, der leger, i baggrunden og udsigt over vandet. Rammerne er helt i top: Strand, sø eller skov er aldrig langt væk, der er gode faciliteter og masser af aktiviteter for børn og voksne. Lej en cykel og tag familien med på eventyr i det flade landskab med marker, enge, skove, romantiske landsbykirker, imponerende oldtidshøje og meget andet. På Lolland-Falster finder du altid en god oplevelse inden for cykelafstand!


#visitlollandfalster

5

11

4

9 1

3

6

2

12

8 7

10

1

2

3

4

DCU Albuen strand camping

Falster City camping

Falster familiecamping

Guldborg Camping

Beliggende direkte til Albuen med smukt naturområde og badestrand. Pool, legeplads, aktivitetsområde o.m.a.

8 min. fra Danmarks bedste strand. Trope-vandland til billige priser, fælleshus med TV, internet og legepladser.

Mindre rolig plads tæt på fortidsminde skoven og strand. Vi har bl.a. pool, hoppepude, legeplads.

Kystnær helårsplads med stilfuld, romantisk restaurant, god atmosfære og kort afstand til utallige oplevelser.

www.dcu.dk

www.fc-camp.dk

www.199.dk

www.guldborg-camping.dk

albuen@dcu.dk Tlf. +45 54 94 87 62 Vesternæsvej 70 4900 Nakskov

5

city.camping@gmail.com Tlf. +45 54 85 45 45 Østre Alle 112 4800 Nykøbing Falster

6

camping@199.dk Tlf. +45 54 44 52 19 Tværmosevej 2 • 4871 Horbelev Facebook: Falster Familiecamping

7

Kragenæs Marina Lystcamp***

Maribo Sø Camping

Marielyst Familiecamping

Camping med udsigt til havet, Dodekalitten, Fejø & Femø. Maritim atmosfære. Spisested, cafe og bus på kajen.

Beliggende midt i Naturpark Maribosøerne med adgang til søbad. Hytte- og kanoudlejning.

www.kragenaes.dk

www.maribo-camping.dk

Campingplads til hele familien i na-turskønne omgivelser med søer, øer, legepladser, kuglerum og svævebane.

info@kragenaes.dk Tlf. +45 54 93 70 56 Mob. +45 21 47 74 56 Kragenæsvej 84 • 4943 Torrig L.

9

camping@maribo-camping.dk Tlf. +45 54 78 00 71 Bangshavevej 25 4930 Maribo

10

www.marielystfamiliecamping.dk Tlf. +45 53 69 04 80 Godthåbs Allé 7 4873 Væggerløse

11

info@guldborg-camping.dk Tlf. +45 51 51 77 87 Guldborgvej 143-147 4862 Guldborg

8

Marielyst Ny camping Helårsplads med mini-købmand. Dejlig atmosfære, rolige omgivelser, tæt på natur, 400 m til stranden og 3,5 km til byen.

www.marielystnycamping.dk ferie@marielystnycamping.dk Tlf. +45 44 44 23 44 Sildestrup Øvej 14A 4872 Idestrup

12

Nakskov Fjord camping

Nysted Strand camping

Stubbekøbing Camping

Western Camp Kramnitze

Direkte til Nakskov Fjord. Masser af familieaktiviteter bl.a. hoppepude og børnevenlig strand.

Natur - Strand - By.

Pladsen hvor hav og land mødes. I dybet af skoven, blot få meter fra det åbne hav med udsigt til Grønsund.

Utraditionel campingplads i ægte western stil. Oplev underholdning, aktiviteter og en unik atmosfære.

www.nakskovfjordcamping.dk

www.nystedcamping.dk

www.stubbekobing-camp.dk

www.westerncamp.dk

nakskovfjordcamping@mail.dk Tlf. +45 54 95 17 47 Hestehoved 2 4900 Nakskov

info@nystedcamping.dk Tlf. +45 54 87 09 17 Addresse Skansevej 38-40 4880 Nysted

mail@domænenavn.dk Tlf. +45 25 32 12 22 Gl. Landevej 4 4850 Stubbekøbing

mail@westerncamp.dk Tlf. +45 54 94 61 00 Noret 2, Kramnitze 4970 Rødby

Turistmagasin Turistmagasin2018 2018

21


#visitlollandfalster

Krokodille Zoo

Krokodille-safari på Falster

DET KAN DU OPLEVE ... Krokodille Zoo inviterer indenfor til en sej verden, hvor du kan møde alle 23 krokodille-arter fra hele verden. Fra de helt små, du kan få lov til at holde i hånden - til Europas største krabat på over 5 meter!

22

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

Oplev verdens eneste samling af alle 23 krokodillearter På det nordlige Falster, et stenkast fra Farøbroerne, ligger Europas største Krokodille Zoo. Her kan du møde krokodiller i alle størrelser, se træleoparder og hilse på slanger, aber og kæmpeskildpadder. I rigtig junglestemning kan du komme helt tæt på de koldblodige dyr - hvis du tør. Kæmperne Har du nogensinde mødt Medusa? Kæmpeslangen med en vægt på over 100 kg., som kræver otte mand for at løfte hendes seks meter lange krop! Eller har du set den enorme frø, Storm, på 2 kg? Har du mærket suset i maven, når du pludselig står over for Europas største krokodille, Sobek, på mere end fem meter? Som noget nyt kan du nu også opleve verdens største skildpaddeart fra Galapagos.

I Krokodille Zoo kommer du helt tæt på, når dyrepasserne tager dig rundt i krokodillernes verden. Der er fodringer og nærkontakt med dyr hver dag fra kl. 11-14.30 i alle ferieperioder. Bag facaden Krokodille Zoo er en hjertesag, der beror på passion og et stærkt værdigrundlag med absolut fokus på krokodille- og naturbevarelse. Når du køber en billet, støtter du samtidig bevaring af krokodiller. Lær meget mere om de forskellige projekter, og hvad det er du støtter, når du besøger Krokodille Zoo. NatZoo - for de modige Mørket ligger tungt over palmer og vandbassiner i Krokodille Zoo. Blid rislen fra rindende vand og et skrig fra en fugl, fylder stilheden. Det pusler lidt i underskoven - og så med ét glimter det i et sæt røde øjne, der rammes af lyset fra en lommelygte. Sobek er stået op og han er sulten.

KROKODILLE ZOO 16. juni - 30. august Dagligt kl. 10-17 PRISER Voksne: 95 kr. Børn (3-11 år): 60 kr. Natzoo juli måned: kl. 22-24. Natzoo uge 42: kl. 20-22. 1. september - 15. juni Dagligt kl. 12-16 Ovstrupvej 9 4863 Eskilstrup www.krokodillezoo.dk

Hen over sommeren kan du i de sene aftentimer møde Sobek, Danmarks eneste træleoparder og alle deres venner til en helt unik oplevelse, når Krokodille Zoo holder NatZoo.

Krokodillerne levede på jorden allerede for 200 millioner år siden.

Turistmagasin 2018

23


STUBBEKØBING & Nørre alslev Farøbroen

24

VisitLolland-Falster.dk

Nørre Alslev Kirke


Nordfalster er et smukt og grønt område med gode muligheder for hyggelige oplevelser. Stubbekøbing er omringet af smuk natur med grønne landskaber på den ene side, Grønsund og udsigt til Bogø på den anden side, og byen har ikke uden grund fået tilnavnet “Danmarks Grønne Hjørne”. Stationsbyen Nørre Alslev er Falsters næststørste by og er ligeledes omkranset af grønne marker og flotte skove. Området udgør et perfekt udgangspunkt for lystfiskere, der kan tage fiskestangen med til Guldborgsund på den ene side, Grønsund og østkysten på den anden, eller blot finde en af de lokale Put & Take fiskesøer. Gå på jagt i det lokale spisekammer ved at tage på torvemarked eller besøge en af områdets mange gårdbutikker med fødevarer af høj kvalitet. Besøg Krokodille Zoo med Europas største samling af krokodille- og alligatorarter. Mærk historiens vingesus på Danmarks Traktormuseum, på Stubbekøbing Motorcykelmuseum eller ved at tage en hyggelig sejltur med en af Danmarks sidste træfærger Ida, der sejler mellem Bogø og Stubbekøbing i sommerperioden.

Stubbekøbing havn Byen er en gåtur værd. Stubbekøbing stammer helt tilbage fra 1354 og er en af Danmarks ældste købstæder med erhvervshavn og lystbådehavn. Snyd ikke jer selv for en vandretur rundt i den gamle købstad. Stubbekøbing er en del af cykelruten Berlin - København, hvor færgen IDA sejler mellem Stubbekøbing og Bogø. På havnen er der shelterplads, legeplads, grillplads og udekøkken til sejlere og cykelturister. Muligheder for proviantering i gåafstand. Fakta, Netto, Aldi, bager, Stubbekøbing Vinhandel, Café Fryd mv. Link: http://marinaguide.dk/stubbekoebing-havn/ https://www.facebook.com/stubbekoebing.havne http://www.stubbekoebing.dk/

Spice surprice Over 70 forskellige slags te- og kaffevarianter. Lokale danske og internationale specialiteter. Gode vine og dejlig øl. Tøj, brugskunst og gaveartikler i alle prisklasser, og du kan nyde en kop kaffe i vores café. Spice Surprice Nørre Alslev Langgade 47 4840 Nørre Alslev Tlf. +45 40 27 12 63 www.spice-surprice.dk Mød os på facebook Spice Surprice v/Lene Holse

Pomlenakke traktørsted Restauranten er åben fra påske til sidste søndag i aug. Mandag lukket. Tirsdag lørdag 12-22. Søndag 12-21. Pomlenakke Traktørsted Midtskovvejen 1 4871 Horbelev Tlf. +45 54 44 51 31 www.pomlenakke.dk Mød os på Facebook

Danmarks traktormuseum Her er masser at opleve for alle traktor- og motorinteresserede - voksne som børn. Danmarks Traktormuseum i Eskilstrup Nørregade 17 B 4863 Eskilstrup Tlf. +45 54 43 70 07 www.traktormuseum.dk

Grundlagt i 1977

M/F IDA motorcykelmuseet i stubbekøbing med radioer & Motorcykler Nordeuropas største motorcykelmuseum med over 250 motorcykler, knallerter og motorer + en Radioafdeling med verdens første højtaler MAGNAVOX. Vi har Danmarks ældste motorcykel fra 1897 og 100 år frem. Motorcykelmuseet i Stubbekøbing  Nykøbingvej 52 • 4850 Stubbekøbing Se meget mere på: www.motorcykelmuseet.dk

Følg os på

DANMARKS HYGGELIGSTE FÆRGE! Færgen IDA, der sejler mellem Bogø og Stubbekøbing, er Danmarks ældste træfærge i drift. M/F IDA sejler i dagtimerne i perioden 1.maj til 30. september og i uge 42. Det er sejlende kulturarv, og de tolv minutters sejltur er et skønt break på sommerudflugten. Og et must for cykelturister, da flere internationale og nationale cykelruter går via Bogø-Stubbekøbing Overfarten. Du kan også tage med på et tre timers aftenkrydstogt på onsdage i juli og august - med underholdning om bord. Eller leje ’hele færgen’ til årets familieudflugt eller firmaskovtur. www.bogoe-stubbekoebing.dk

Turistmagasin Turistmagasin2018 2018

25


#visitlollandfalster

Smag på Lolland-Falster

Gårdbutikker og lokale specialiteter

Det er en oplevelse for hele familien at besøge Lolland-Falsters gårdbutikker, der bugner af lækre lokale specialiteter. Solen skinner lidt mere på Lolland-Falster, og det kan man smage i de lokale specialiteter. Æblerne er sprødere og grøntsagerne smager af mere. Prøv selv i en af Lolland-Falsters mange gårdbutikker - ja selv øllet fra de lokale bryggerier er høj klasse. Man kan sagtens få en god udflugt ud af at besøge områdets gårdbutikker. Tag familien med på landet og besøg en af de

26

VisitLolland-Falster.dk

lokale gårde, hvor I kan se, hvordan dyrene lever og kornet gror. Her kan I klappe kaniner, hilse på køerne og se glade grise rode i jorden. I gårdbutikkerne kan I købe ind til et lækkert måltid; kød fra dyr, der har haft et godt liv på gården, og grøntsager, der kommer direkte fra jorden udenfor. Frisk frugt, der er modnet i solen, og lækre oste lavet på lokal mælk. Kort sagt: Alt hvad hjertet kan begære.


#visitlollandfalster

1

1

3

13

Frederiksdal kirsebærvin

8

5

12

4

Besøg Vineriet - se den unikke produktion, hør om vinene, smag og køb en flaske med hjem. Åbent fra 10 - 16 i perioden 1. maj - 31. aug.

2

frederiksdal.com

10

11

9

info@frederiksdal.com Tlf. +45 54 90 11 11 Frederiksdalvej 30 4912 Harpelunde

2

3

4

6 7

5

Hvidkildegaard Limousine

Knuthenlund økologisk gods

Krenkerup Bryggeri og Traktørsted

Økologisk gårdbutik med udskæringer af kvalitets Limousine kvæg og frilandsgrise.

Økologisk gårdbutik & café. Kom tæt på dyrene og nyd en frokost i vores café.

Friskbrygget kvalitetsøl i unikke omgivelser ved det lokale bryggeri. Servering, salg og stemning.

Gårdbutik med årstidens frugt og grønt. Kartofler, jordbær og ærter, efterfulgt af søde kirsebær, æbler og pærer. Egen most og honning.

www.knuthenlund.dk

www.krenkerupbryggeri.dk

www.lollefrugt.dk

www.hvidkildegaard.dk Tlf. +45 20 20 28 78 Bregningevej 6 4892 Kettinge

6

Sakskøbing Gårdbutik Find de bedste råvarer og produkter fra Sydhavsregionen under ét tag.

Sakskøbing Madhus

Gårdbutikken, Jette Pedersen post@saxmadhus.dk Tlf. +45 60 24 66 94 Torvet 11 • 4990 Sakskøbing

10

Tokkerupgård Vi sælger alt lige fra kartofler, rødkål og hvidkål til jordbær, ærter og squash og alt derimellem - alt efter årstiden.

Facebook: Tokkerupgård Tlf. +45 20 44 21 44 Tokkerupvej 3 4892 Kettinge

info@knuthenlund.dk Tlf. +45 42 34 04 15 Knuthenlundvej 7 4952 Stokkemarke

7

info@krenkerup.dk Tlf. +45 25 67 18 18 Krenkerupvej 33 • 4990 Sakskøbing www.facebook.com/krenkerupbryggeri

8

Saxenhøj Økologi

Sommergården Falster

Økologisk besøgsgård og gårdbutik med salg af kød samt årstidens grøntsager og blomster.

Salg af jordbær, kartofler og lækre grøntsager. Selvpluk af jordbær, ærter og blomster fra midt juni. Åbent i juni og juli.

Facebook: https://www.facebook.com/ butikkenogdengamlegartner/

Facebook: Jordbærboden - Bruntofte

Tlf. +45 25 18 03 32 Nørrevang 24 • 4990 Sakskøbing

11

Tlf. +45 21 82 84 26 Bruntofte Alle 20 4800 Nykøbing Falster

12

Lolle frugt

info@lollefrugt.dk Tlf. +45 21 70 64 24 • Gl. Killerup 6 4990 Sakskøbing www.facebook.com/lollefrugt

9

Strandgårdens Gårdbutik Euroflorist - salg af blomster, kartofler fra egen avl og en række lokale afgrøder samt alm. frugt og grønt.

Åbent hele året

Facebook: Strandgården Tlf. +45 50 71 34 89 Marielyst Strandvej 6 4873 Væggerløse

13

Væggerløse Håndbryg

Økologisk Gårdbutik

Østergaard Vinmageri Stokkemarke

Bryggeri og destilleri. Åbent fredag 12-16 og lørdag 10-12. Følg os på Facebook.

Hvor vi har mel, frugt, grøntsager, kød, æg o.m.a. Døgnåbent. Selvbetjening.

Vi laver vin - til dig. Besøg dansk vingård med egen gårdbutik, rundvisning og lokale specialiteter.

www.v-haandbryg.dk Tlf. +45 30 12 75 54 Væggerløsevej 13 4873 Væggerløse

Lammehave Økologi Tlf. +45 21 29 65 06 Eriksdalsvej 24 4871 Horbelev

www.ostergaard-vin.com Tlf. +45 25 75 48 28 Vestre Landevej 198 4952 Stokkemarke

Turistmagasin Turistmagasin2018 2018

27


#visitlollandfalster

Vild med dyr

Besøg en gård og klap et dyr Er der noget mere nuttet end en kalv med store sorte øje, eller mere charmerende end en behåret gris der ruller sig i en mudderpøl. På Sydhavsøerne er der rig mulighed for at besøge gårdens dyr, hvilket altid er et hit hos familiens mindste. Her er vores bud på tre steder du kan tage hen og hilse på dyrene, og måske komme så tæt på at du kan klappe dem på hovedet.

Lammehave Økologi

>

Her produceres økologisk kød, mel og grøntsager, som sælges fra gårdbutikken, og så er Lammehave Økologi også et privat socialt beskæftigelsesprojekt. Turister er meget velkomne til at besøge gården, få en snak med medarbejderne og hilse på høns, heste og de mange får.

Kernegaarden på Fejø

Saxenhøjs Besøgsgård

>

>

Denne gård på den lille ø Fejø, er berømt for deres produktion af æblemost og cider af høj kvalitet. Det er muligt at få en rundvisning i æbleplantagen og cideriet, og man kan holde bondegårdsferie på gården. Alle er velkomne til at hilse på gederne, frilandskvæget, kaninerne, hanen og gårdens katte.

Gården har tidligere været traditionelt landbrug, men har i snart 20 år været drevet som økologisk produktionsgård, der er åben for publikum. Besøgsgården har mange forskellige dyr, og de fleste vil gerne klappes. Heste, køer, geder, får, grise, høns, gæs, katte og kaniner. I sommerperioden er de største af dyrene dog sat på græs.

28

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

FLEXBOLIG - DIT ANDET HJEM

Galleri Finnermann

Brug et helårshus som sommerhus

Moderne Kunst og lækker tapas

En flexbolig er et rigtig godt alternativ til et sommerhus. Du kan bruge en flexbolig året rundt. Det kan være det lille byhus, hvor du bliver en del af det lokale liv, eller den store gård på landet, hvor du bor naturskønt med langt til naboen.

Et galleri med moderne, abstrakt kunst og tapasrestaurant i en unik, historisk bygning. Kunstneren Finnermann har indrettet denne perle i det gamle, gule pakhus. Huset er resterne fra dengang, der var kongeslot i Nykøbing F. - og den kongelige kuskestald ligger stadig på grunden bag galleriet. Nyd god mad i historiske rammer, mens du kigger på moderne kunst og fairtradeprodukter. Vægten er lagt på lokale fødevarer og øl - samt frisk brød fra den lokale bager. Hver lørdag hele sommeren er der desuden musik i gårdhaven kl. 13.00.

Det eneste, du behøver, er en godkendelse fra din kommune. I Vordingborg, Guldborgsund og Lolland Kommune godkender vi langt de fleste huse som flexboliger. Spørg den lokale ejendomsmægler om flexboliger eller se mere på www.flexbolig.nu

Galleri Finnermann • Slotsgade 30 • 4800 Nykøbing F. www.facebook.com/finnermann • www.finnermann.dk

Velkommen til

Museum Obscurum

- på grænsen til Virkeligheden træd ind i en fantastisk verden, hvor fortidens og nutidens mærkelige og mystiske væsner mødes. opdag den ”hemmelige” kryptozoologiske samling og lær samleren Cornelius at kende. Udstillingen handler om tro og overtro omkring år 1900 og i dag. hør om spiritisme, fabeldyr, spøgelser og mystiske væsner, som du kender dem fra Youtube og spil.

www.museumobscurum.dk Færgestæde 1A, 4800 nykøbing F

Turistmagasin 2018

29


Sjov for alle

Vildt Hyggeligt Guldborgsund zoo & Botanisk have Østre Alle 97 • 4800 Nykøbing Falster www.guldborgsundzoo.dk Frem til 30/4-18: Åbent hver dag kl. 10-16 Voksne: 60 kr. Børn: 30 kr. Familiebillet (2 voksne+2 børn): 135 kr. Fra 1/5-18 til og med uge 42: Åbent hver dag kl. 9-17 Voksne: 90 kr. Børn: 50 kr. Familiebillet (2 voksne+2 børn): 210kr. Mulighed for gruppebillet og årskort.

30

VisitLolland-Falster.dk

Pingvinerne leger under vandet, mens den sjældne sibiriske tiger Luna holder vagt fra sit bur. Oplev de vilde dyr og få en hyggelig dag i Guldborgsund Zoo og Botanisk Have. Det bliver vildt hyggeligt!


#visitlollandfalster

Træd ind i dyrenes verden Den vagtsomme surikat holder øje, mens resten af flokken graver huler og nyder livet. Når du går forbi de små frække dødningehovedaber, bliver du fulgt meget nysgerrigt, og møder du tigeren Luna, får du måske et brøl med på vejen. I Guldborgsund Zoo & Botanisk Have bliver du inviteret helt tæt på dyrenes verden. Haven er inddelt, så du kan opleve dyrene så tæt på deres naturlige habitat, som muligt; på den australske slette hopper kænguruerne forbi, mens emuerne kigger på. Odderne laver spilopper i Asienanlægget, hvor kalkungribben Ib holder øje fra luften. I regnskoven, hvor luftfugtigheden er høj, sidder paryksilkeaberne på lur, og i skovens dybe bund vandrer kæmpeskildpadder og hjelmvagtler rundt. I dinosaurernes fodspor Tag på en spændende tidsrejse i DINOhaven og se de flotte planter, som dinosaurerne levede blandt for 65 millioner år siden. Prøv den spændende klatrebane, som løber igennem bregner og kæmpe padderokker, men pas på dinoæggene og de glubske dinosaurer! I den store DINOsandkasse er der spændende fossiler og dyrespor, som bare venter på at blive opdaget. Abekattestreger og afslapning Det er ikke kun de legesyge aber, der får lov til at klatre rundt. På Naturlegepladsen kan du udfordre din mor og far på forhindringsbanen. Er I til sjove spil og konkurrencer, er det bare med at gå på opdagelse; der er nemlig flere af dem rundt omkring i haven. Når sulten melder sig, finder I mange hyggelige kroge, hvor I kan nyde jeres medbragte mad, og i sommerhalvåret er Caféen åben. Lær dyrene at kende Guldborgsund Zoo & Botanisk Have er det rette sted at tage hen, hvis du gerne vil lære alverdens dyr at kende. Du kan komme tæt på de afrikanske bjerggeder i BørneZOO, der elsker at blive klappet, og selv om æslerne er noget så stædige, kommer de også gerne hen og hilser på. Oplev de fem frække tyveknægte også kendt som dødningehovedaberne. De holder øje med alle gæsterne. Med andre ord: Det er vildt hyggeligt at besøge Guldborgund Zoo & Botanisk Have.

Turistmagasin 2018

31


Nykøbing Falster

Middelaldercentret I Middelaldercentret ved Nykøbing Falster kan du opleve, hvordan det var at leve i Danmark omkring år 1400. Besøg middelalder-købstaden Sundkøbing, hvor byens borgere lever som i middelalderen og oplev historien på egen krop.

Fakta 30. april - 30. juni: 10.00 - 16.00 1. juli - 13. aug.: 10.00 - 17.00 14. aug. - 30. sept.: 10.00 - 16.00 Skt. Hans, 23. juni: 10.00 - 21.00 Efterårsferie, 16. okt. - 20. okt.: 10.00 - 16.00 I maj og sept.: Lukket mandag Ved Hamborgskoven 2 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 86 19 34 www.middelaldercentret.dk

32

VisitLolland-Falster.dk

Tag på tidsrejse Når du træder ind gennem porten til Sundkøbing, kommer du på en tidsrejse tilbage til år 1406. Du står midt i bygaden, hvor du kan høre smeden hamre og hanen gale, dufte bålrøg og se torvekonerne falbyde deres varer på torvet. Tag en snak med byens borgere og hør, hvordan deres liv er, og hvordan de ser verden. Ridderturneringer og krigsmaskiner Middelalderens store krigsmaskiner er en oplevelse i sig selv. Se for eksempel verdens ældste og måske største blide i aktion - den kan kaste sten, døde dyr eller sågar mennesker op til 300 meter! Gå heller ikke glip af den spektakulære ridderturnering, når byens ridder, Hr. Henrik Svane, inviterer fremmede riddere til at dyste om ære og værdighed. Tidens teknologiske vidundere Se, prøv og oplev nogle af middelalderens store opfindelser så som bilen, elevatoren

og evighedsmaskinen. I Teknologiparken kan du teste en række af middelalderens teknologiske vidundere i fuld størrelse – også dem, der aldrig rigtig blev til mere, fordi de ikke helt fungerede efter hensigten. Middelalderens magiske væsener I Den magiske skov kan du opleve nogle af middelalderens overnaturlige væsener. Mød for eksempel helhesten; en spøgelseshest med kun tre ben, som varslede død i familien, eller Åmanden, der tog de små børn. Der bor mange væsener i Den magiske skov – besøg dem, hvis du tør! Spis som i middelalderen Du kan kombinere turen med et besøg i Gæstgiveriet, hvor der serveres middelaldermad med ingredienser der eksisterede i middelalderen. Gæstgiveriet er indrettet med åbent ildsted, en folkestue med bænke og plankeborde samt Ridder Svanes fornemme spisesal.


#visitlollandfalster

Tips ...

til SHOPPING

Q shop

- tøj til kvinder I vores store butik finder du et bredt udvalg af tidens trends til gode priser. Mød os på facebook. Q Shop

Midtpunktet Jernbanegade 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 02 44

Fremkald billeder direkte fra din smartphone/tablet Nu kan du fremkalde billeder direkte fra sofaen! Download vores App. Alt hvad du skal gøre er at søge efter “Photocare”.

My apartment Nyeste fashion

- mbyM - Y.A.S. - Comfy Copenhagen - Only - Object - Love & Divine Find os på facebook og instagram.

Kære Børn SisterS Point

Vi har alt i babyudstyr, legetøj, lækkert tøj og sko til dit barn fra 0-8 år.

Hotte styles og nyeste trends til et ungt og moderne look. Mød os på instagram Sisters Point

Jernbanegade 23 Midtpunktet 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 02 43

Kære Børn • Fejøgade 23

4800 Nykøbing F. • Tlf. +45 54 74 44 74

Anita’s Fotoshop - PhotoCare

Østergågade 18 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 34 00 www.anitasfotoshop.dk

Wagner

We dress people - Lindbergh - Junk de Luxe - Shine - Bison - Wrangler og mange flere. My Apartment

Midtpunktet Jernbanegade 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 02 41

Wagner Nykøbing Falster

Wagner • Jernbanegade 14

4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 02 42 www.wagner.dk

WestWind Kom ind og besøg vores ca. 400 kvm store butik, hvor du kan finde tøj til hele familien. Vi fører alle de populære mærker og altid til skarpe priser. Butikken har beliggenhed, som nabo til Netto. WestWind

Marielyst strandvej 55 b • 4873 Væggerløse Tlf. +45 54 87 81 00 • www.west-wind.dk

Turistmagasin 2018

33


#visitlollandfalster

Nykøbing Falster er landskendt for Middelaldercentret og Nykøbing F. Revyen og er den største by på ’Sydhavsøerne’. Her finder du masser af shoppingmuligheder, aktiviteter for hele familien og historiske oplevelser.

Nykøbing Falster

Byliv i historiske rammer Aktiviteter i byen

Det myldrer i gaderne, når der er ”Late Night” flere gang om året. Det handler ikke kun om at butikkerne har længe åbent, men også om at det er et festligt tilløbsstykke med gode tilbud i butikkerne. Oplev byen med markedsdage på torvet, sjove aktiviteter, underholdning i gaderne eller den landskendte revy på teateret.

Masser af spisesteder

I centrum af Nykøbing finder du mere end tyve forskellige restauranter og caféer – der tilbyder alt fra saftige bøffer til lækre gourmetmenuer i hyggelige omgivelser. De fleste steder er der mulighed for udendørs-servering, og det er let at finde en café til en kop kaffe eller en kold øl.

34

VisitLolland-Falster.dk

Oplevelser for hele familien

Om det skal være en tur i byens moderne biograf, fortidens middelaldercenter, det lækre svømmecenter eller Guldborgsund Zoo og Botanisk Have, kan være svært at vælge. Nykøbing byder på oplevelser for enhver smag og for hele familien.

Handelsbyen

Nykøbing blev grundlagt i 1100-tallet, og på en tur gennem byen vil du kunne se mange gamle bygninger og ruinerne af Nykøbing Slot. Byen har altid været en livlig købstad, og der er stadig noget for enhver smag i Lolland-Falsters største handelsby. Nykøbing har et varieret udbud af butikker – både landskendte mærkevarebutikker og spændende specialvarebutikker.


#visitlollandfalster

Hotel Falster

Familiedrevet hotel med uhøjtidelig og rar atmosfære. Med mange af Falsters store seværdigheder inden for kort afstand, er Hotel Falster det perfekte udgangspunkt for en god ferie. Uanset om du skal på cykelferie, golfophold, ferie eller weekendophold, lægger hotellet en god ramme om din tur. Hotel Falster blev gennemrenoveret i 2015, og alle værelser er indrettet med nye moderne møbler. I restauranten kan du få en perfekt start på dagen ved det store morgenbord, og senere bydes der på lækker mad fra det danske og franske køkken alle årets dage.

Teater i byens centrum

Nykøbing Teater ligger midt i Nykøbings hyggelige gågade og lægger scene til sommerrevyen samt et varieret udvalg af teaterforestillinger. Revyen besøges hvert år af omkring 30.000 gæster, hvoraf 9.000 sætter sig til bords i teatersalen og bespises af Hotel Falsters dygtige kokke. Ud til gågaden finder du Teatercaféen, hvor man mødes til en tår at drikke før og efter teaterforestillingerne og på alle årets andre dage.

Gode til konferencer og møder

Hotel Falster har mulighed for at holde store selskaber på op til 250 personer, og konferencer, kurser og møder med på til 200 deltagere. Har du brug for endnu mere plads, kan Nykøbing Teater også bruges til fester på op til 400 mennesker og konferencer på op til 600 personer. Hotel Falster • Stubbekøbingvej 150 • 4800 Nykøbing F. For booking: www.hotel-falster.dk eller tlf. +45 54 85 93 93

Turistmagasin 2018

35


#visitlollandfalster

Hudplejeklinikken Tips til ...

Velvære & SHOPPING

• Hudpleje • Make up • Voksbehandlinger • Bryn og vipper • Tandblegning • Permanent hårfjerning • Botox og restylane • Hotstone Massage

Paw Sko Bliv inspireret til dit næste par sko. Vi har alt i lækre sandaler, sneakers, børnesko, støvler, mm. Paw sko ECCO

Rezie Coiffure Velkommen til vores AVEDA lifestylesalon og webshop. Vi har en stor frisørafdeling i et eksklusivt wellness univers, hvor fokus er at værne om naturen og samtidig forene skønhed med velvære. I wellnessafdelingen tilbyder Heidimaria holistiske behandlinger som kosmetolog, energiterapeut, tryk&glad baby og børnebehandler, mindfulnessinstruktør.

Hudplejeklinikken

St. Kirkestræde 10 • 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 82 82 89 www.hudplejeklinikken.dk Hudplejeklinikken - Nykøbing F.

Jernbanegade 21-23 Midtpunktet 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 82 25 20 www.pawsko.dk

Rezie Coifure

Jernbanegade 5 • 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 82 02 04 www.rezie.dk

Seeds-Followme Kay Bojesen Mærkevarer inden for gaveideer, køkken- og boligtilbehør.

Besøg vores flotte butik med et stort udvalg af kids & tweens wear. Str. 8-16 år. SEEDS-FOLLOWME

Værsgo

Din tøjmand

Jernbanegade 26 • 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 20 00 nykoebingfalsterbutik@vaersgo.dk www.vaersgo.dk

Førende herretøjsforretning i Nykøbing F. Midt i gågaden i Nykøbing ligger Din Tøjmand, en herretøjsbutik med stort sortiment, som faktisk har ligget på adressen i 125 år. Her møder du et veluddannet personale der påklæder herrer i alt fra sommershorts til jakkesæt. Butikken har egen skrædder, og tilbyder gratis oplægning i forbindelse med køb. Din Tøjmand har et bredt udvalg af kendte brands, som Meyer, Gant, RedGreen, Eterna, JBS, Pierre Cardin og mange flere.

Taskehuset Stort udvalg i tasker, rygsække, kufferter, rejseartikler, punge m.m. Taskehuset

Din Tøjmand • Lille Torv • Østergågade 24-26 • 4800 Nykøbing F. www.dintojmand.dk/store/1252

36

VisitLolland-Falster.dk VisitLolland-Falster.dk

Torvet 14 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 18 14 taskeskohuset@mail.dk www.taskeskohuset.dk

Raadhusstræde 4-6 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 82 23 00 jetteseeds@gmail.com www.seeds.dk


#visitlollandfalster

1912

2018

Revykøbing

Nykøbing F. Revyen Festlig og morsom revy i lækker indpakning. Sådan kendes den traditionelle sommerrevy i Nykøbing Falster.

En god dansk revy kan forbavse, fornærme og forføre. Den kan få skovlen under danskernes selvtilfredshed og levere politiske budskaber og morsomme sketches. Den kombinerer sang og dans med samfundssatire og morsomheder. Sådan en revy er Nykøbing F. Revyen. Danmarks næststørste revy Nykøbing F. Revyen har i mange år været en af landsdelens største attraktioner, og hver sommer strømmer publikum til fra nær og fjern. Revyen er Danmarks næststørste (efter Cirkusrevyen) og har vundet flere priser, blandt andet ”Årets Revy”, ”Årets Dirch”, ”Årets komponist” og ”Årets forfatter”. Det er entertaineren Flemming Krøll, der driver og iscenesætter Nykøbing F. Revyen. I år er det 28. gang, han gør det, og han er selv en del af skuespillerholdet. Revykøbing i mere end 100 år Nykøbing F. Revyen blev spillet for første gang i 1912. Det var dengang den daværende

instruktør, Ove Bassøe, blev fotograferet ved bygrænsen, hvor byskiltets ’N’ var dækket af en seddel, hvorpå der stod ”Rev”. Senere fik revyen kælenavnet ”Revykøbing”. De mest berømte instruktører af revyen er Viggo Brodthagen, der besad stillingen fra 1947 til 1967, og Sejr Volmer-Sørensen fra 1972 til 1978. Revyskuespillerne Gennem årene har en lang række kendte danske skuespillere optrådt i revyen. I år er det, ud over Flemming Krøll, Pernille Schrøder, Rasmus Krogsgaard, Julie Steincke og Gordon Kennedy, der står for underholdningen, mens kapelmester Mickey Pless sørger for musikken. Holdet er således sammensat af erfarne skuespillere, der mestrer den unikke danske revygenre.

Tip Nykøbing F. Revyen spiller i perioden 14. juni til 25. august. Læs mere på www.nyk-revy.dk

Turistmagasin 2018

37


Cafe 3kanten Slotsbryggen 24 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 86 40 40 www.cafe3kanten.dk

Café 3Kanten

Lækker mad med udsigt ud over sundet Café 3kanten i Nykøbing er stedet, hvor du kan få lækker mad med udsigt over det smukke Guldborgsund. Byens bedste beliggenhed For enden af Slotsbryggen i Nykøbing ligger Café 3kanten, helt ud til vandet. Herfra kan du følge med i bådtrafikken og skue ud over Guldborgsund med Lollands natur i baggrunden. Fokus på gode råvarer Om sommeren er der åbent på terrassen, så du kan nyde din mad helt tæt på vandkanten. På menukortet finder du både de klassiske caféretter og saftige bøffer. Der er fokus på at bruge de bedste råvarer, og det meste er lavet fra bunden.

38

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

Rosmarino Slotsbryggen 24 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 86 40 44 www.rosmarino.dk

Rosmarino

Italienske lækkerier og dansk design Restaurant Rosmarino kombinerer lækkerier fra støvlelandet med dansk design og indretning. Autentiske pizzaer fra stenovn Midt i Restaurant Rosmarino står den store stenovn, som bager autentiske sprøde pizzaer. Den er restaurantens hjerte, for her tager man den italienske mad seriøst. De fleste råvarer er italienske, og alt er lavet med stor kærlighed til Italien. Dansk interiør Du finder Rosmarino på Slotsbryggen i Nykøbing, hvorfra der er udsigt til Guldborgsund. Restauranten er indrettet med dansk design, og prikken over i’et er den store levende plantevæg.

Turistmagasin 2018

39


App Vi har masser af spændende naturog friluftsoplevelser som venter på dig; hent app’en Naturlandet LollandFalster. Følg Naturlandet på Facebook.com/naturlandet

40

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

Masser af naturoplevelser for store og små

Naturlandet Smuk natur, flotte søer, små hyggelige stier og masser af vand. Lolland-Falster har - helt naturligt - fået tilnavnet ”Naturlandet.” Her kan du komme helt tæt på det livlige dyreliv og den dejlige natur. > Cykling, vandring, kajakroning og ridning

Naturen på Lolland-Falster

Foruden de tre naturområder er der en masse andre spændende naturområder. Kystlandskabet Saksfjed Hyllekrog mod syd med de storslåede fuglereservater og mulighed for at møde havørnen. Øerne i Smålandsfarvandet mod nord, der byder på fred og ro og ikke mindst mulighed for at møde både sæler og marsvin. Højmosen Horreby Lyng med spor efter fortidens tørvegravning og nye plankestier, der giver dig mulighed for at komme helt tæt på områdets specielle fauna. De store skønne skove på Midt- og Østfalster. Bøtø Plantage syd for Marielyst på Falster er, gennem et stort naturgenopretningsprojekt, ved at blive omdannet til lyse vildtvoksende skove, der skal afgræsses af kvæg og vildheste. Her vil en række sjældne dyrearter få deres foretrukne tilholdssted, og området bliver et turistmål for dem der gerne vil opleve urørt skov. Lolland-Falster er også kendt for sine storslåede herregårdslandskaber, hvor der er et væld af kulturhistoriske perler. De mange gamle godser, kirker, landsbyer og fortidsminder er med til at give karakter til landskabet på Lolland-Falster.

Lolland-Falster byder på noget for enhver smag. Her i Naturlandet finder du de helt rigtige naturoplevelser, hvad enten du vil opleve naturen til fods, i kajak, på cykel eller hesteryg. Uanset hvad har Naturlandet en rute, der passer til dig. Der er spændende og smukke naturoplevelser for alle på LollandFalster - det må du ikke gå glip af!

> > Nakskov Fjord, Maribosøerne og Guldborgsund Vi har tre helt unikke naturområder. På Vestlolland ligger Naturpark Nakskov Fjord. Foruden den skønne natur er fjorden også Danmarks ø-rigeste. I Naturpark Maribosøerne midt på Lolland er der et rigt dyre- og planteliv. Dyrelivet i naturparken indebærer blandt andet en stor bestand havørne, som kan betage alle. Naturområde Guldborgsund er farvandet mellem Lolland og Falster, og her er kajakforholdene helt perfekte. Der er også fantastiske cykelruter langs kysten på begge sider af sundet.

Turistmagasin 2018

41


#visitlollandfalster

Lær at surfe i perfekte omgivelser Vil du gerne lære at surfe? Lolland-Falster er stedet, hvor du kan lære at wind- eller kitesurfe i sikre omgivelser. Der findes mange gode surfspots på LollandFalster, og de mange lavvandede områder er perfekte for nybegyndere. Lær at surfe med de flotte Farøbroer som baggrund på Surfcenter Falster, som har mere end 14 års erfaring. Windsurfing er for hele familien, alle kan være med - store som små - og al undervisning foregår på lavvande områder. Med et kursus i wind- eller kitesurfing får du en sjov udfordrende oplevelse. Surfcenter Falster tilbyder kurser i wind- og kitesurfing som hold- eller enkeltundervisning. Surfcenter falster v/Timo Sander • Marielyst Strandvej 30 4873 Væggerløse • Tlf. +45 23 60 30 26 www.surfcenterfalster.dk

Lolland-Falster fra den anden side

>

Hasselø Kajak Lolland-Falster er mindst lige så smuk fra vandsiden. Med en guidet tur i kajak kan du nyde den unikke natur fra en helt ny vinkel. I det smalle Guldborgsund er der grønne skovarealer til begge sider, og måske kan du spotte en havørn højt oppe i luften. Hasselø Kajak tilbyder guidede ture i havkajak på Guldborgsund eller lige der, hvor du ønsker. Du behøver ikke have erfaring med at sejle i kajak – den erfarne guide viser dig alt, hvad du har brug for. Hasselø Kajak tilbyder også kajakudlejning til dig, der gerne vil ud på egen hånd.

Hasselø kajak Hasselø Tværvej 1 4873 Væggerløse Tlf. +45 21 27 80 11 Facebook: Hasselø Kajak

42

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

Aktiviteter på

bølgen blå Kajaktur i naturskønne omgivelser på sundet mellem Lolland og Falster eller kitesurfing ved Danmarks sydligste spids. Lolland-Falsters mange fjorde, søer og sunde indbyder til et hav af gode oplevelser på vandet.

Der er aldrig langt til vandet på Lolland-Falster, og hvad enten du er til action på et surfbræt eller en fredfyldt sejltur i kano eller kajak, vil en oplevelse på vandet med garanti give dig en følelse af frihed.

Vind i håret og masser af action

Vidste du at:

Nyd naturen i kano eller kajak

>

>

Mærk friheden, når vinden rigtig tager fat og du gør dig klar til, at ride med på den næste bølge. Uanset om du er til wind- eller kitesurfing, er der mange gode surfspots på Lolland-Falster for både nybegyndere og øvede. Fra det øjeblik hvor du skuer ud over Østersøens vande, kan du rigtig slå dig løs, og lægge hverdagen bag dig. Lær at kite- eller windsurfe i det store lavvandsområde ved Albuen i Nakskov Fjord eller prøv kræfter med de helt store bølger ved Gedser Odde på Sydfalster. Du kan ikke undgå at blive grebet af surfsporten, når du én gang har prøvet at glide hen over vandet på et surfbræt og en uendelig horisont foran dig.

• Du kan komme på sælsafari på Lolland-Falster og se de legesyge sæler helt tæt på. • Der er masser af guidede ture i kajak for begyndere og let-øvede. • Lolland-Falster har 14 kajak- og roklubber. • Hver sommer i juni, er der kajakmaraton i sundet mellem Lolland og Falster. Find kajakruter og surfspots her: www.visitlolland-falster.dk/ lolland-falster/paa-vandet

Lolland-Falster er omkranset af mere end 600 km kyststrækning og har derudover flere store søer, med rig mulighed for kano- og kajakoplevelser for enhver smag. Det lave farvand i de mange fjorde på LollandFalster er ideelle for nybegyndere. Book en guidet tur, og få din teknik finpudset eller lær nye ruter at kende. Sejl til småøerne Fejø, Vejrø eller Askø i Smålandsfarvandet nord for Lolland og oplev de små øsamfund, eller oplev Maribosøerne og Naturparkens unikke natur og dyreliv fra vandsiden. Kanoer og kajakker kan bl.a. lejes hos Hasselø Kajak, DCU Albuen, Langø Bådelaug, Fejø Kajakhus, Maribo Sø Camping og Flamingo Pro i Stubbekøbing.

Turistmagasin 2018

43


Cykelferie på Lolland-Falster

Oplevelser på to hjul

Find cykelruter Du finder mange fine cykelruter på www.visitlolland-falster.dk og på appen ’Naturlandet’, som løbende opdateres med nye ruter og turforslag.

44

VisitLolland-Falster.dk

Et godt udgangspunkt På Lolland-Falster er der aldrig langt til aktive ferie-oplevelser, hvad end du er til MTB, hyggelige skovruter, eller landevejscykling. Der er også altid en lækker strand inden for rækkevidde, og langs ruterne vil du opdage, at Lolland-Falster har masser af små sjove oplevelser og overnatningsmuligheder til dig. Tag en tur på det sydlollandske dige, hvor du, som det eneste sted i Europa, kan cykle 38 km på digekronen, fra Albuen ved Nakskov til Hyllekrog ad Østersøstien. Undervejs på din cykeltur er der hjælp at hente, hvad enten du skal have lejet en cykel, repareret din egen, fundet et godt overnatningssted eller have gode råd om oplevelser. Her er med andre ord cykeloplevelser for alle, i alle aldre, hele året rundt.

Let at planlægge en cykeltur Østersøens mange cykelruter giver dig en cykeloplevelse i trygge rammer, uanset om du er til kuperet terræn, kultur, lange etaper, dagture eller bare frisk luft. På dansk og tysk side finder du gode cykelruter både skiltede og på kort. Ruterne er tematiserede, så du nemmere kan planlægge din næste ferie. Cykelruter Østersøruten strækker sig igennem det smukke herregårdslandskab på LollandFalster, og de mange kilometer løber langs store dele af Østersøkysten. Safariruten ved Bandholm går gennem Knuthenborg Safaripark og er ideel for børnefamilier. Fødevareruten på Østfalster er som skabt til den madglade cykelentusiast, der føres fra den ene lokale gårdbutik til den næste. Sundruten i Nykøbing og Fjordruten ved


#visitlollandfalster

Lolland og Falster er fyldt med unikke naturoplevelser og spændende seværdigheder. Tag på cykelferie her og kom helt tæt på naturen med grønne skove og enge, søer, uberørte kyststrækninger og hvide sandstrande.

Nakskov tager dig begge langs de smukkeste fjorde på Lolland-Falster, mens Naturlandet Rundt er ruten for dig, der vil have flere kilometer i benene og samtidig vil opleve hyggelige købstæder og nogle af Danmarks bedste strande. MTB Rundt om Nykøbing F finder du tre udfordrende MTB spor udviklet af Trailstars Falster. Sporene er både logisk sammenhængende og målrettet forskellige niveauer. De nye MTB spor på Lolland-Falster byder på alt fra teknik- til pump tracks. Brug en dag i løbet af din ferie på denne fede sport og find ud af sammen med venner eller familie om det er noget for dig.

Lolland-Falster. Larsson Cykler er bare et af stederne, der tilbyder kort- og langtidsudlejning af cykler fra mange forskellige udlejningssteder. Larsson Cykler har desuden et velfungerende cykelværksted i Maribo. Læs mere på www.larsson-cykler.dk og se mere om cykeludlejning på: www.visitlollandfalster.dk/lolland-falster/cykling

App Hent appen “Donkey Republic - Rent a bike” og book cyklen på forhånd, direkte fra sofaen og ud i det blå. Se mere på www.donkey.bike

Cykeludlejning Har du ikke cyklen med på ferien, kan du leje MTB- og kvalitetscykler flere steder på

Turistmagasin 2018

45


VEJRØ

Sønderskov Huse

le

FEMØ Nørreby

Andem

SKALØ

Rågø Sund

Kastager

Wintersborg

Vindeby Mølle Købelevhaven Botanisk Japansk Have Frederiksdal

Nørre Tvede

Nybølle

Nybølle Lunder

Vindeby

Horslunde

FEJØ

Torrig Vig Kragenæs-Fejø (15 min)

Torrig Skov

Svinsbjerg Nøbbet

Utterslev Lille Utterslev

Sletteren

Ståldyb

Østerskoven

289

næ ge

em s-F

LILLEØ

Kragenæs

Torrig

Kong Svends Høj

Kr a

AVERNAKKE HAGE

SMÅL FARV

ø(

Onsevig

VENSHOLM

Østerby

Vesterby

Urne

Onsevig

Sønderby

50 min )

RÅGØ KALV

LANGELANDSBÆLT

Femø Sund

RÅGØ

Askø By Dodekalitten Birket Pederstrup Ravnsborg Ravnsby Bønnet Voldsted g-T Pederstrup års LINDHOLM Højsmarke Magletving Lindet (45 Store Løjtofte ASKØ mi Hejringe Ludvigshave n) Tårs Asserstrup Saltvig Sandby 289 Vester Vedby Lille Løjtofte Nordlunde Øster Blans Vig 289 Ugleholt Norlunde Nørre Fredskov Skov Øster Karleby Vester Karleby Blans Skifterne 9 Rosningen Keldernæs Kragemose Abildtorpe Branderslev Skovhuse Knuthenlund Sakskøbing S VEJLØ Dyre-VesterSvanevig Halsted StokkeFjord have borg Lindelse Kristiansdal Reersnæs Rørmark Abildtorpemarke Sandvadet ENEHØJE 9 HAVNEØ mose Hellinge Hellenæs SLOTØ Havløkke Bandholm Halsted Kloster Rosnæs Søllested Knuthenborg Sørup Sæbyholm Abed Skov Park og Safari Hestehave Sæby Huse 289 Store Lille Tjennemarke Skovlænge Knuthenborg Merret Skov Avnede Avnede Nakskov Fjord Gods Sørup ALBUEN Søllestedgård MuseumsIndre Søllested Ullerslev Pårup banen Krårup 291 Løjet Nørreballe Fjord Torpe Gurreby Søndernor Hunseby 291 9 Holleby Langø Maglemer Ore Højreby Huse Stibanken Langet Østofte Højreby SkidenRårup Vesterskov SkåningsHestestræde Lysemose Arninge have Holmemark have Skelstrup Bjergeskov 4 Jordbjerg Erikstrup Gammelgård Peter Øllingsø Vestenskov 153 Kristianssæde Hansens Nybølle TrygØster Ydø Have Skov GrønneSjunkeby Gammel Læsø huse Skovby 275 gade Skodsebølle E47 Fredsskov Ålstrup Græshave Næsby Rudbjerggård Kappel Vesternæs Revshale Håred Skovbølle

Spo dsb jer

Vesterbo Købelev

Sandbjerg

Ørsløkke

B an

skø lm-A dho

(30 min)

NAKSKOV

Gottesgabe

Knubbeløkke

Næsby Strand

Munkeby

Alminde

Tillitse Majbølle

Dannemare Gloslunde

Naturcenter Vester- Lindeskov Kongeskov skov Vindeholme Slot Rudbjerg Maglehøj Strand Stødby Magleskov Huse

Korterup

Brandstrup

Hæsø

Hoby

Vejleby Holle

Pilehave Glukse

Hummingen

V. Skørringe

Vejlebyskov Vejleby

Askø

Viet

Kramnitse

Tjørnebjerg

Maribo

LOLLAND

Christianssæde

Landet

Vester Tirsted

Hillested

Øster Skørringe

Norre Bukkehave 297

Rødby

49

E47

Søholt Favrsted Skov R

Bursø Krønge Hillestolpe

Holeby

Højby

Lidsø Gods Lalandia

Storsko

Binnitse

153

Nebbe- SædingeGl. gård lunde Holeby Sædinge Højbygård 275

Bredfjed

Natur- Søndersø skole

Bøsserup Als Fuglse

297 Skottemarke Torslunde Flaa

Assenbølle Kjærstrup Polakkasernen Torpe BremersTågerup Lungholm vold Errindlev Keld Hyldtofte Egelund

Rødbyhavn

Bjernæs 50

Pilet

Sjælstofte Errindlev Havn Lundehøje

Husby

SAKSFJED INDDÆMNING

LILLEAGER STOREAGER

Rød by-P (45 uttgard min ) en

HYLLEKROG

46

VisitLolland-Falster.dk

FEMERN BÆLT


bjerg

Vindinge

Vallebo Skov

22

Iselingen

Ore Rosenfeldt

Mas n sun edd

41

Gåsetårnet

Nyråd

Vordingborg ) Orehoved Skov

Vålse Vesterskov

STOR-

Orenæs

SKELLEREV

153

LANDSVANDET

Nørre Vedby

Ravnse 43

Øster Kippinge

Tårs Vig

153

Kallø Skovby

Orebygaard Maltrup Skov Nielstrup

Tårs

Soesmarke

Kogangen

Berritzgård

Oreby

153

Sønderskov

Gu

ld

bo

e

Sakskøbing Indtægten

Sletteskov

Engestofte Bøgeskov ov

Røgbølle Sø

rg S

Dyrehave Studehave

Radsted Hyrdeskov

Krenkerup Lille Slemminge Kartofte Udstolpe 283 St. Rykkerup Slemminge Fjelde Skov Bramsløkke

Lille Musse Godsted

Ønslev Byskov

und

Klodskov

Grænge Skov

Toreby Skov

Grænge

Krattet

Frostrup Skov

297

Priorskov LILLEØ

Store Musse Brydebjerg

LINDHOLM

Nysted

Heste-

Strandskov

Vindebæk

Hårbølle Strand

293 Næs Vejringe

Nr. Tåstrup Truelstrup

Horbelev

Aastrup Moseby

Korselitse Østerskov

Bønnet Bregninge

Hesnæs

Bønnet Skov

Smalby

Sønder Kirkeby

Teglskov Corselitze

Egebjerg Sønder Alslev Sønder Ørslev

Hallerup Skov

Ulslev Elkenøre Sdr. Tåstrup

E55

Hasselø By

Tjæreby Stovby

KALVØ

Væggerløse kobbel GrønneNørre Frejlev gade Rågelunde Radbjerg Frejlev Karleby Sørup SkårupSkov Underup Frejlev Sløsse gård Lågerup Højet 297 Frejlev Øster Kettinge Østermark Frejlev Herritslev arup Ulslev Søby Marrebæk Bækkeskov Enghave Vester Øllebølle 283 Ulslev Folehave FlårupBruserup Roden melle Skov Kallehave Stubberup Gammel dskov SandFredskov ager Stavreby Vantore Nysted Aalholm BØTØ GedserTågense NOR

Hårbølle

Sildestrup Elkenøre Strand

KEJLSØ

Sildestrup Strand

Marielyst Bøtø By

Nykøbing Strandhuse

gård

Fiskebæk

TJØRNEHOLM

Skelby Nygårds Huse

E55

Bøtø Plantage

Gedesby Nyby Gedesby Mølle

Rosto Gedserin) (1t 45m ck

RØDSAND

Gedesby

Det Sorte Geomuseum

Gedser

Gedser Fyr

GEDSER ODDE

47 47

Turistmagasin Turistmagasin 2018 2018

Hjel

Grønved Skov

Idestrup

Hasselø Plantage

FLATØ

Store Damme

Kokseby Vollerup

Damsholte

Sønder Frenderup

Skjoltrup Meelse Eget Halskov Mellemskov Karleby Tunderup

Nørre Ørslev

Orupgaard

Nagelsti Fuglsang

Letten

Askeby

Maglebrænde

Falkerslev Særslev

Horreby

Sønder Vedby

N

Tostenæs

Ore Grøn su nd Strand

Ore

Horreby Lyng

NYKØBING F.

Strandby

Sløsserup

Hannenov Skov

Tåderup

Sundby

Toreby

Døllefjelde

Virket 271

Ø. Toreby

Rykkerup

Blæsebjerg

Algestrup

Ovstrup Skov

E55

Flintinge

Bregninge

Bruntofte

Middelaldercentret Hamborg Skov

Hanemose

9

Stubbekøbing-Bogø (15 min) (Sejler kun sommer)

Nyby

Nebl Æbelnæs

Gammel Dyrehave 287

Bogø By

287

Østerskov

Sørup

Tjørnemarke

59

Røddinge

Østerskov

FALSTER

Ovstrup

Tingsted Stubberup Øverup Ny Kristineberg Møllehave Storskov Nordbyen Hullebæk Listrup Bangsebro Systofte Lynghuse Kraghave Skovby 271 Systofte

Hjelm

Krungerup

Krokodille Zoo

Stødstrup

nd

Store Lind

BOGØ

Sortsø

Gundslevmagle

45

Nr. Radsted E47

E47 E55

U

u l vs

Sprove

Tårup Stubbekøbing Liselund 271 Torkilstrup Lillebrænde

Eskilstrup

Vennerslund

E47

Våbensted

47

Nørre Kirkeby

Sundby

Rørbæk

46

Skerne

Nørre Alslev

44

Majbølle

Killerup

Egelev

Lundby

Kallø Kohave

293

Lommelev Brarup

Guldborg Storskov

Stensore

Riserup

LANGØ

Lendema Koster

TÆRØ

Sortsø Strand

Gundslev 293

Langebæk Skov

St

Gammel Kalvehave

FARØ

Vesterskov

Skovby

Langebæk

Stensby Skov

E47 E55

42

Alslev Skov

Nørre Grimmelstrup

Alstrup

Odden

N

Havnsø

Vester Kippinge

Vigsnæs

Bakkebølle Strand

HAVNSØ NÆB

Vålse Egense

VIGSØ

Gåbense

Vålse Vig

Resle Skov

MM E

59

Vesten- Stensby bæk

Bakke-

LINDHOL

Kalvehave

Petersgaard

Stensved

Farø

Orehoved SUDERØ

S TR Ø

265

Skovhuse

Nørrehave Skov

bølle MASNEDØ Færg es trø m

(202 2

mose

STORE KULSBJERG 107m

Stege Bugt

Viemose Skov

Labyrintpark

Skovhuse Skov


#visitlollandfalster

Tips til ...

overnatning

Danhotel Et hyggeligt familie drevet hotel placeret ved en charmerende fiskerihavn, med gode muligheder for fiskeri i Østersøen. Danhotel Rødby

Havnegade 2 4970 Rødby Tlf. +45 54 60 53 66 danhotel@danhotel.dk www.danhotel.dk

Hotel Søpark Maribo Hyggeligt byliv og skøn natur. Konference, weekendophold og ferie lige ned til Maribosøerne.

Lungholm Slot Bliv inspireret på www.lungholm.dk Kontakt Slotsforvalter Henrik Fabricius Hansen Tlf. +45 51 22 02 53

Danmarks bedste hotel I f ø l g e Tr i p A d v i s o r

„En helt igennem suveræn oplevelse. Romantiske og hyggelige lokaler, et meget venligt og serviceminded personale, mad i topklasse, fine værelser og afslutningsvis en stor indbydende morgenbuffet. Tak for et forrygende døgn på Bandholm Hotel. Vender klart tilbage.“

TELEFON +45 5475 5476 ••• WWW.BANDHOLMHOTEL.DK HAVNEGADE 37 ••• 4941 BANDHOLM

48

VisitLolland-Falster.dk

Hotel søpark Maribo

Vestergade 29 4930 Maribo Tlf. +45 54 78 10 11 soepark@millinghotels.dk www.millinghotels.dk

GOURMET KONFERENCER OPHOLD WELLNESS NATUR FESTER


#visitlollandfalster

Kunstmuseum

i smukke omgivelser På Fuglsang Kunstmuseum finder du en imponerende samling af dansk billedkunst fra 1780-1980. Museets prisbelønnede arkitektur er i smuk samklang med de naturskønne omgivelser. Uanset hvor du kigger hen på Fuglsang Kunstmuseum, falder øjnene på noget smukt. Museet viser altid et udvalg af egne kunstværker samt skiftende særudstillinger. En fryd for øjet Gå gennem de fine udstillingssale og oplev de væsentligste kunstnere og strømninger i dansk kunsthistorie, heriblandt guldalder, Skagensmalerne, Fynboerne, modernismen og Cobra. Eller gå en tur uden for museet og nyd naturen i Fuglsang Have, det udstrakte herregårdslandskab og den fredede strandeng Skejten. Museumsbygningen er tegnet af den anerkendte engelske arkitekt Tony Fretton og er i sig selv en fryd for øjet. Det store udsigtsrum er et af højdepunkterne med sin panoramaudsigt ud på det evigt foranderlige landskab på Fuglsang.

Aktiviteter for hele familien Tag gerne hele familien med til Fuglsang Kunstmuseum; museet byder på aktiviteter, der inddrager både børn og voksne i kunstens verden. Den store plæne udenfor indbyder til leg, og man kan også gå på opdagelse i Fuglsang Have. I skoleferierne afholdes desuden kreative familieworkshops. Caféen frister med lokale lækkerier til frokost eller kaffe, og i museumsbutikken kan du købe udvalgte design- og kunstnerartikler. Børn og unge under 26 år har gratis adgang til museet. Desuden er hele museet handicapvenligt og medlem af mærkeordningen ’God adgang’. Fuglsang Kunstmuseum har åbent hele året.

Fakta Fuglsang Kunstmuseum Nystedvej 71 4891 Toreby - Lolland www.fuglsangkunstmuseum.dk

Turistmagasin 2018

49


#visitlollandfalster

Nysted

En lille perle på det sydlige Lolland

Den lille maleriske købstad overrasker de fleste med sine små snørklede gader, idylliske huse og stemningsfulde havn. Et mangesidet aktivt område med et godt handels- og erhvervsliv. Naturen omkring Nysted Nysted ligger i bunden af Nysted Nor – en smuk naturhavn på Lollands sydvendte kyster. Området er Ramsar & Natura 2000 område, med et rigt fugle-, dyre og planteliv, som nydes optimalt til fods eller på cykel. Der er mange cykelruter, vandrestier i skove, langs kysten eller omkring byen. Ved indsejlingen til noret ligger Skanseanlægget og Nysted Strand – et dejligt parkområde, perfekt til familien, som vil ud og nyde naturen og vandet. Stranden er en børnevenlig sandstrand.

50

VisitLolland-Falster.dk

Foreninger Selvom Nysted er en gammel by – med købstadsrettigheder tilbage fra 1409 – og selvom vi er et gammelt handels- og søfartssted omgivet af store landbrug, så er vi stolte af at kunne sige, at Nysted i dag også er en moderne by med et aktivt og levende erhvervsliv med foreninger og ildsjæle, der arbejder for områdets fremme og holder styr på de mange aktiviteter der findes. Her fremhæves især Nysted Erhvervs- og Turistforening, i daglig tale NET se www.visitnysted.dk og Nysted og Omegns Fællesråd, i daglig tale NOF www.nysted.dk


Historie & kultur Nysted står som et lysende eksempel: Danmarks sydligste og mindste købstad med en styrke i et spændende, smukt og velbevaret bymiljø, der afspejler århundreders historie og aktiviteter. Nysted er endvidere kendt for sine to unikke begivenheder: Hajkutter Regattaen, hvor der sejles med flotte, gamle træsejlskibe, og den internationalt anerkendte Nysted Middelalderfestival, der har en fantastisk stemning, ridderturneringer, teater og megen andet underholdning. Begge arrangementer foregår i starten af august. En forholdsvis ny aktivitet er Nysted Sælsafari, der tilbyder daglige ture med båden DROST i juli og august måned samt også det lille Sælmuseum, der ligger tæt på molen i det tidligere redskabs- og røgehus, der husede sælfangerbrødrene Landt’s virke op til slutningen af 1900-tallet.

Indkøbsmuligheder: Den gamle købstad råder over dagligvarebutikker, blomsterhandler, cykel- og knallertforhandler, tankstationer, antik- og genbrugsbutikker, dyrlæge, frisør, apotek, bibliotek, ejendomsmægler, butik med jagt & fiskeri samt bager, slagter og røgeri. Både hos Nysted Slagteren og Det Gamle Røgeri har du mulighed for at købe varer, som er produceret lokalt. Ønsker du den gode nære oplevelser kombineret med noget godt til ganen, er disse to butikker absolut en henvendelse værd. Det Gamle Røgeri er med til at holde de traditionsrige metoder i hævd, så glæd dig til røgvarer af enhver slags. Hos Nysted Slagteren finder du både det velhængte, krogmodnede kød til grillen samt spegepølser og spegeskinker fra egen pølsemager.

Spisesteder/overnatning: I det hyggelige havnemiljø findes gode restauranter som sammen med byens andre udvalg af alt fra pølsevogn, kiosk og pizzeriaer til gourmetrestauranter står klar til at byde gæsterne velkommen. Ud over byens hotel ligger bindingsværksidyllen The Cottage med restaurant- og hotelvirksomhed i udkanten af Nysted side om side med Nysted Strand Camping. Bare få kilometers kørsel mod Nykøbing F. ligger Fuglsang Herregaard. En historisk bygning fra 1869 med mulighed for overnatning, mødeaktivitet og fester lige midt i den smukkeste park og nabo til Fuglsang Kunstmuseum og Ensemble Storstrøms domicil.

www.nystedsealsafari.com

www.nystedmiddelalderfestival.dk

NYSTED SLAGTEREN SE MERE PÅ

WWW.NYSTEDSLAGTEREN.DK

ELLER RING 54871076

www.nystedslagteren.dk

Det Gamle Røgeri Adelgade 68 • Tlf. +45 22 46 76 89

www.cottage.dk

www.nystedcamping.dk

www.fuglsangherregaard.dk

www.dengamlegaard-stubberup.dk

Endvidere blot 5 min. kørsel fra Nysted, tæt på skov og strand placeret i det lille fiskerleje Stubberup, ligger Feriecenter Den Gamle Gaard med 55 ferielejligheder, ligeledes med udlejning til fest og mødeaktivitet. Fra Nysted havn leder en cykelsti forbi den gamle middelalderborg Aalholm, gennem skov og marker, direkte til Stubberup.

Turistmagasin 2018

51


#visitlollandfalster

>

Art & Design Tag den gode stil med hjem

Elsker du også de danske designklassikere? Så vil du helt sikkert nyde et besøg i bolighuset Art & Design, hvor du kan opleve et af Danmarks flotteste udvalg af eksklusive designmøbler. Her finder du alle de store danske møbelarkitekter: Arne Jacobsen, Børge Mogensen, Hans J. Wegner - de er der allesammen! Hos Art & Design kan du opleve møbelklassikerne i inspirerende miljøer og høre historierne bag håndværket. Du kan også få tips til din boligindretning fra en indretningsarkitekt og nyde en kop lækker kvalitetskaffe, mens du går på opdagelse blandt designklassikerne. Butikken rummer desuden en stor belysnings -afdeling med lamper til alle boligens rum, en eksklusiv Louis Poulsen-afdeling med smukke designlamper samt en stor interiørafdeling med boligtilbehør fra HAY, Ferm LIVING, Kay Bojesen og mange andre. Besøg et bolighus ud over det sædvanlige, mandag til fredag 10-17 og lørdag 10-14. Art & Design Herningvej 36 4800 Nykøbing Falster www.artogdesign.dk

Indendørs shoppingcenter med 70 specialbutikker og Bilka Hypermarked ... og mange flere!

naestved-stor-center.dk ÅBNINGSTIDER: CENTER BILKA

10-20 10-16 11-15

H V E R DAG E L Ø R DAG E S Ø N DAG E

6-24 6-24 6-24

… fordi vi elsker shopping 2.000 GRATIS P-PLADSER

52

AKVARIE

AMMEOMRÅDE

VisitLolland-Falster.dk

FØLG OS PÅ FACEBOOK

FØLG OS PÅ INSTAGRAM


Lokale øl

Velbrygget øl på Lolland og Falster Der er rig mulighed for at smage noget rigtig godt lokalt øl, når du besøger landsdelen.

Historisk har Lolland-Falster været et sted med flere større bryghuse, blandt andet de nu lukkede Nykøbing Bryghus og Maribo Bryghus. Men i takt med at de store bryggerier er lukket ned, er der opstået en subkultur med mange håndbryggere og endnu flere ølentusiaster, der foretrækker øl med mere karakter end den velkendte hurtigbryggede pilsner. Ølentusiasterne mødes i små foreninger som Lollands Øllaug, Nykøbing F. Ølklub og Danske Ølentusiaster, og her bliver der både arrangeret smagninger og konkurrencer i ølbrygning. Flere af de håndbryggere der har været med her, har nu udviklet sig til at være professionelle brygmestre. De små bryggerier bliver rost for deres produkt, der brygges med omhu og tålmodighed. Jes Jonigk er vin- og ølhandler hos Marius Mortensens Efterfølger i Nykøbing, og desuden modtager af Danske Ølentusiasters regionale ølpris 2017. Han er meget begejstret for det lokale øl. ”Der bliver brygget øl af meget høj kvalitet på Sydhavsøerne. Krenkerup er jo lokomotivet - de leverer altid god øl i meget høj kvalitet, og har stor kapacitet. Men også på de små bryggerier og hos håndbryggerne er niveauet højt.” Faktisk mener Jes Jonigk at flere af håndbryggerne, sagtens kunne gøre en karriere ud af øllet. ”I den lokale ølklub i Nykøbing er der årlige mesterskaber i ølbrygning

blandt medlemmerne, og nogle af dem der deltager, kunne sige deres job op i morgen, og med held begynde at producere øl.” Krenkerups Øl er let at finde og fås hos supermarkeder og vinhandlere i landsdelen, og ellers kan man besøge traktørstedet på bryggeriet lidt uden for Sakskøbing. Du kan også finde steder hvor du kan købe velbrygget øl fra de små bryggerier. Idaslettens mikrobryggeri tæt på Kettinge på Lolland, producerer også mjød og honning og har egen gårdbutik hvor øllet sælges. Juels Bryg i Søllested er opstartet i 2017, og er også et besøg værd. De blev hurtigt vel modtaget i lokalområdet, da den lokale turistkreds uddelte dem en pris for det lokale initiativ. På Sydfalster ligger Væggerløse Håndbryg, med den tidligere vinhandler Martin Iversen. Han har ligeledes opstartet sit bryggeri i 2017, efter tidligere at have produceret vin med druer fra falsterske marker. Der er også Bryghuset Riis i Nykøbing, som er et af Danmarks mindste kommercielle bryggerier. Efter syv år som håndbrygger, blev Jan Riis Sørensen professionel ølbrygger i 2014. Nu udvider han kapaciteten, når han åbner en vaskeægte brewpub i den gamle kinoarkade i gågaden i Nykøbing.

Turistmagasin 2018

53


SAKSKØBING

Købstaden ved den smukke fjord

sakskøbing fjord

App

Min Landsby Hent app’en Min Landsby, find Sakskøbing, og gå på opdagelse i byen og områdets spændende steder og arrangementer.

54

VisitLolland-Falster.dk

Madmekka: Besøg Sakskøbing og få en rigtig god madoplevelse Byen ved Sakskøbing Fjord er centrum for handel med landsdelens lokale fødevarer. Her kan du købe frisk lokal frugt og grønt, kød fra lokale gårde og meget andet. Den gamle købstad er en hyggelig provinsby. En gåtur i gaderne omkring torvet og gennem Søndergade åbenbarer en række spændende butikker. Sakskøbing er kendt for at have et aktivt og velassorteret butiksliv. Sakskøbing er ved at udvikle sig til landsdelens gastronomiske centrum med et bredt

udbud af lokale fødevarer. På Frugtfestivalen i september kan du opleve kulminationen af egnens fødevareproduktion, frugthøst og gastronomiske udvikling. I området omkring Sakskøbing ligger mange producenter af friske fødevarer, og i Sakskøbing Madhus på Torvet kan man dagligt købe alle de lokale fødevarer eller deltage på et madkursus. Sakskøbing er byen, der byder på gastronomiske oplevelser for alle til gane, indkøbskurv og øje.


Oreby Kro Gastronomi, historie og skøn natur. Nyd et lækkert måltid på historiske Oreby Kro. Køkkenet byder på god, nordisk mad, lavet på lokale råvarer – prøv for eksempel en sprød smørstegt rødspætte med grønt fra den lokale landmand, kartofler og kryddersmør. Kong Christian VI underskrev i 1737 bevillingen til at drive kro på Oreby Gods, og siden da har Oreby Kro været et populært besøgsmål for lokale og turister. Med beliggenheden ud til smukke Sakskøbing Fjord er du garanteret en god udsigt og fredfyldte omgivelser.

>

Radstedhus Bed & Breakfast >

Oreby Kro Orebygaard 2 • 4990 Sakskøbing Tlf. +45 54 17 44 66 • www.orebykro.dk

Et godt og hyggeligt udgangspunkt for Lolland og Falsters seværdigheder. Alle værelser er med eget bad og gratis wifi. Priser fra 470 kr. Der er mulighed for at bestille aftenmenu for grupper over 10 personer. Radstedhus Bed & Breakfast Alleen 2 • 4990 Sakskøbing • Tlf. +45 54 70 71 91 • www.radsted-hus.dk

Sydhavsøernes frugtfestival - Danmarks saftigste festival!

SAKSKØBING GÅRDBUTIK Find de bedste råvarer og produkter fra Sydhavsregionen under ét tag. Butikkens udvalg er sæsonbetonet og fokuserer på lækre, lokale produkter, kombineret med et internationalt vinudvalg. Den er også et hyggeligt samlingspunkt. Ved langbordet kan du bl.a. nyde kaffe, most og lokal øl eller en tapastallerken med lokale specialiteter. Gårdbutikken drives som et non-profit projekt, derfor møder du også frivillige borgere fra byen bag den gamle købmandsdisk, som hver dag yder godt værtskab og fortæller historier fra Sydhavsøerne.

Weekenden den 15. og 16. september 2018 Åbningstid: 10 - 17 lørdag og 10 - 16 søndag Adgang og parkering er gratis! www.frugtfestival.dk Facebook: Sydhavsøernesfrugtfestival

>

>

Hotel Saxkjøbing

>

Besøg gårdbutikken Torvet 11 • 4990 Sakskøbing Søndag og mandag: Lukket Tirsdag-Torsdag: 11.00 - 17.00 Fredag: 11.00 - 18.00 Lørdag: 10.00 - 14.00

Hyggelig sydlandsk høstmarked med masser af stemning og markedshandel. Mød frugtdoktorer, frugtavlere, frugtnørder, producenter af frugteddike og marmelade fra ind og udland. Køb dig fattig på alt fra frisk frugt, forædlede frugtprodukter til lækker streetfoods. Masser af underholdende madevents som den heftige Frugt Battle til de mere mundvandstrækkende som kagekunst fra Danmarks konditorskole. Børn kan lege med i børnekøkkenet. Et væld af dejlig smagsoplevelser i frugtens univers! Køb et festival armbånd og få masser af ekstra smagsoplevelser, rabatter mv. Over 20.000 besøgende

Hotellet er det naturlige samlingspunkt for byen. Med en central placering midt på byens torv fremstår det smukt og nyrenoveret fra kælder til kvist med skønne værelser og en restaurant i særklasse. Mad af høj kvalitet, baseret på egnens delikate råvarer er en hjertesag for hotellet. Kvalitet er kendetegnet for alt på hotellet fra den hyggelig teatersal til de nye lækre konferencefaciliteter. Når du booker dig ind på Hotel Saxkjøbing booker du dig samtidig ind i et gastronomisk univers under Claus Meyer. Han er medejer af hotellet, og lægger et stort hjerte i at udvikle det til det bedste sted at overnatte og spise, og i at udvikle et gastronomisk kogepunkt der rækker ud over hotellet, ved af gøre det muligt at gæste gårdbutikken og madskolen som knytter an til hotellet. Du kan nyde en dejlig middag eller et klassisk weekendophold på hotellet, men du kan også kombinere opholdet med et kursus i Sakskøbing madskole eller ved at forkæle dig selv med indkøb i gårdbutikken. Hotel Saxkjøbing • Torvet 9 • 4990 Sakskøbing Tlf. +45 54 70 40 39 • www.hotel-saxkjobing.dk

Turistmagasin 2018

55


Flot vinbutik

Oplevelser med vin og velsmag I Maribo ligger landsdelens største og lækreste vinbutik, med stort udvalg og gode smagsoplevelser.

Fakta 2010 Vin & Velsmag C.E. Christiansensvej 1 4930 Maribo www.vinogvelsmag.dk Åbningstider: Mandag - torsdag 9.00 - 17.00 Fredag 9.00 - 18.00 Lørdag 9.00 - 13.00

56

VisitLolland-Falster.dk

En udflugt værd Når du ankommer til 2010 Vin & Velsmag, er det som at træde ind i en anden verden. Det varme, dæmpede lys og de rustikke sten på væggene giver butikken en sydlandsk stemning. Her kan man gå rundt længe og studere de mange forskellige vine, champagner, delikatesser og meget mere. Kæmpe udvalg – kom og smag 2010 Vin & Velsmag er en stor butik på 450 m2, og der er derfor også god plads til et kæmpe udvalg. Der er altid omkring 650 forskellige vine på hylderne, og 700 varenumre med spiritus, primært gin, rom og whisky. Det er værd at tage en udflugt til butikken, der altid gerne byder på en smagsprøve – for eksempel på deres egne

fantastiske private label rom. Prisniveauet ligger, så der er noget for enhver smag og pengepung, gående fra 30 kroner til 6.500 kroner pr. flaske, men med hovedvægten på dem til en hundredekrone eller to. Meget andet end vin De dyreste vine finder man i VIP-rummet, som præges af det lange bord fremstillet af bolværket fra en havn. Champagner og spiritus har sit eget smagerum, den lille hyggelige ”champagnehule”. Du finder også meget andet end vin og spiritus i butikken. Der er et stort udvalg af lækre specialøl, chokolade fra Summerbird, forskellige former for eksklusivt konfekture, og så verdensberømte lokale produkter som kirsebærvinene fra Frederiksdal og ostene fra Knuthenlund. Dem skal du nå at smage!


#visitlollandfalster

Tips til ...

Vi kender et sted Lolland-Falster tur-retur Udvid horisonten med en bustur Storbyferie i Polen, ølfest i Bremen eller endagstur til en af Tysklands mange hyggelige byer. Tag på tur med Lolland-Falsters populære busselskab De Grønne Busser og få udvidet horisonten eller indskrænket livvidden med en slanke- og sundhedsrejse til Polen. I mere end 50 år har busserne transporteret lokale foreninger, firmaer og turister fra A til B under mottoet ”Vi samler kun på tilfredse kunder.” Desuden er De Grønne Busser handikapvenlige og har specialiseret sig i kørsel med stor lift.

Stovby Glaspusteri

De Grønne Busser • www.de-gronne-busser.dk www.slankekurrejser.dk

Åbent hele året Arbejdende værksted, hvor alle kan komme og se, hvordan det 1120 grader varme glas bliver til brugsting. Stovby glaspusteri

Stovbyvej 19 4873 Væggerløse Tlf. +45 21 63 78 77 info@stovbyglas.dk www.stovbyglas.dk

Minibyen Maribo Oplev den kulturhistoriske gamle bydel med Maribo Rådhus fra 1857 som en af perlerne i str. 1.10.

Tag toget tilbage i tiden Familietur som i gamle dage Der var en gang, hvor der ikke var så meget trafik. For godt 100 år siden foregik ferieture som regel med toget, og den forventningsfulde rejsestemning kan man stadig opleve på en tur på Museumsbanen mellem Maribo og Bandholm. Her kører de gamle tog, hvor passagererne mærker datidens komfort, mens de nyder udsigten og stemningen i toget. Man kan også se lokomotivet arbejde, høre fløjten og indsnuse dampen. Endelig holder togene ved Bandholm station, som er Lollands ældste - med aktivitet, udstillinger og kiosk. Mere info og køreplan på www.museumsbanen.dk

Minibyen maribo

Tlf. +45 54 78 90 11 • Østre landevej 33 • 4930 Maribo ebvej4@gmail.com • www.maribominiby.dk

Turistmagasin 2018

57


#visitlollandfalster

Maribo – altid et besøg værd ...

DIVINE BY NATURE Klosterbyen Maribo er en aktiv handelsby, der byder på masser af kultur, historie og natur. Naturpark Maribosøerne er bogstaveligt talt en del af byen.

Rig på historie

Smukke søer, et rigt dyreliv og en billedskøn natur. Naturpark Maribosøerne har det hele. Søerne ligger i et storslået herregårdslandskab i gåafstand fra byen, og der venter storslåede naturoplevelser, hvad enten du kommer for at studere det fascinerende fugleliv, tage en guidet tur med turbåden Anemonen eller blot nyde den fredfyldte natur.

Maribo har en rig historie, der går tilbage til 1400-tallets klostertid, og derfor er domkirken også et naturligt udgangspunkt for en historisk vandretur i byen. På udvalgte dage kan du gå med vægteren rundt, når han som i gamle dage synger vers i gaderne. Museumsbanen kører gæster til Bandholm og retur med Danmarks ældste kørende damplokomotiv. Stiftsmuseet, der ligger lige ved Maribo Station, udstiller kunst og historie. Her kan du se nogle af de fund, der er gjort under udgravningerne til Femern-forbindelsen.

>

Naturpark Maribosøerne

Tip Oplev den hyggelige Maribo Jazzfestival 19. - 22. juli 2018. Hver onsdag i ugerne 27-32 er der kæmpe onsdagsmarked med masser af børneunderholdning.

58

VisitLolland-Falster.dk

>

>

Alt inden for gåafstand

Kaj Munk skrev om sin fødeby: ”Det er muligt, at der er lige saa kønne steder i Verden, men der er ingen kønnere end Maribo.” Når du besøger byen, vil du opleve, at natur, handel, kultur og oplevelser er tæt forbundne og inden for gåafstand… men sæt gerne godt med tid af. Turistbureauet kan hjælpe med forslag til oplevelser.

Leonora Christina Historien om Leonora Christina Ulfeldt, Christian 4.’s datter, er en vigtig del af Danmarkshistorien, men hun er også en del af Maribos historie. Kongedatteren levede nemlig sine sidste år i kloster i Maribo. Besøg Maribo Domkirke og mærk historiens vingesus i Maribo Kloster-ruin, som blev grundlagt af Birgitta-ordenen. Birgittiner-nonnerne er stadig i byen, og de driver et refugium tæt på naturen, hvor du kan leje et værelse for kortere eller længere tid.


#visitlollandfalster

Spis godt i maribo

CARTE DE DÎNER Næsten uanset hvad du har lyst til at spise, så kan du få en både god og billig madoplevelse i Maribo.

Cafe Victoria

Restaurant B

LollandsCentret 26 4930 Maribo Tlf. +45 54 78 78 98 Åbningstid: Man. - lør. kl. 11.00 - 21.00 Søndag kl. 12.00 - 21.00

Vesterbrogade 23 4930 Maribo Tlf. +45 54 78 10 08 Åbningstid: Man. - lør. kl. 17.00 - 21.00 Søndag lukket.

Panya Thai

China House

Vesterbrogade 55 4930 Maribo Tlf. +45 72 17 07 73 Åbningstid: Tirs. - søn. kl. 16.30 - 21.30 Mandag lukket.

Vestergade 2A 4930 Maribo Tlf. +45 54 78 13 66 Åbningstid: Hver dag kl. 12.00 - 22.00

Restaurant Xanthos

Torvegrillen

Østergade 33 4930 Maribo Tlf. +45 54 75 77 78 Åbningstid: Man. - lør. kl. 11.00 - 22.00 Søndag kl. 12.00 - 22.00

Torvet 4930 Maribo Tlf. +45 54 75 52 85 Åbningstid: Man. - lør. kl. 10.00 - 20.00 Søndag kl. 11.00 - 20.00

Hvad kunne du tænke dig at spise i dag? De lokale fra Maribo går tit ud og spiser, og man forstår godt hvorfor - mulighederne er nemlig mange! Byen er beliggende i Danmarks største “spisekammer” hvilket både kan ses og smages. En del af produkterne kan også købes i byens supermarkeder. Frugt, vin og kødprodukter er ”verdens-kendt” og har vundet store priser i internationale konkurrencer, og kendte restauranter er faste aftagere af Lollands guld. Maribo har hele elleve spisesteder inden for én kvadratkilometer. Så uanset om du er til kinesisk, thailandsk, italiensk, bøffer, pizza, sushi eller klassisk dansk, så finder du det i Maribo. Og prisen, den er så hele familien kan være med.

Turistmagasin 2018

59


#visitlollandfalster

Reventlow-museet pederstrup Offentlige omvisninger hver torsdag kl. 14.00 fra 28. juni til 9. august 2018.

reventlow-museet pederstrup A

Markante ministre, følsomme fruer & ægte herregårdsliv. Pederstrupvej 124 • 4943 Torrig L Tlf. +45 54 84 44 00 www.museumlollandfalster.dk

60

VisitLolland-Falster.dk


A B

C

Museum Lolland-Falster

HVOR FORTID & NUTID MØDES

Stiftsmuseet Face - en udstilling om dit ansigt fra 17. marts til 27. oktober 2018.

B

Gå ind i en verden, fyldt med oplevelser for alle sanser. Mærk historien og kom helt tæt på forfædrenes liv og virke. Se hvor og hvordan på www.museumlollandfalster.dk

stiftsmuseet

Fortid, nutid og fremtid på Sydhavsøerne.

Offentlige omvisninger i særudstillingen. Face - en udstilling om dit ansigt. Alle onsdage i juli måned kl. 14.00.

Banegårdspladsen 11 4930 Maribo Tlf. +45 54 84 44 00 www.museumlollandfalster.dk

Frilandsmuseet Gamle håndværkstraditioner: 6. maj 2018. Oplev dampmaskiner 26. og 27. maj 2018. Aktiviteter for hele familien: mandage og onsdage i juli + uge 42.

C

fRilandsmuseet

Aktiviteter og oplevelser for hele familien - kom helt tæt på fortiden. Meinckesvej 5 • 4930 Maribo • Tlf +45 54 84 44 00 • www.museumlollandfalster.dk

Turistmagasin 2018

61


#visitlollandfalster

Restaurant MejeriGaarden

Tips til ...

Restaurant

Charmerende restaurant i hjemlige omgivelser og en vidunderlig terrasse på en lun sommer aften.

Cocomarie

Bistro & Café i Guldborg I stilfuldt, romantisk ambiente byder vi på hjemmelavet velsmag: Internationalt, moderne køkken og husmandskost, menuer og dagens ret, friskbryggede kaffespecialiteter, hjemmelavede lagkager og is.

Mejerigaarden

Gl. Landevej 87 • 4874 Gedser • Tlf. +45 70 23 70 40 info@mejerigaarden.com • www.mejerigaarden.com

www.cocomarie.dk

Guldborgvej 143 4862 Guldborg Tlf. +45 51 51 77 87

cocomarieguldborg

Panya Thai

Restaurant og Take-Away Familievenlig restaurant med traditionelt thailandsk køkken. Stort udvalg i vegetarretter og børnemenuer. Åbningstider: Mandag lukket. Tirsdag-søndag kl. 16.30 - 21.30.

Panya thai

Vesterbrogade 55 4930 Maribo Tlf. +45 72 17 07 73 www.panya-thai.dk

Den gamle Digegård Panino italiensk-inspireret restaurant Der er altid fyldt i weekenden på Nykøbings mest berømte italiensk-inspirerede restaurant. Nykøbingenserne ved nemlig, at på Panino får man de sprødeste pizzaer, lækre pastasalater og møre bøffer. Alt er hjemmelavet; prøv for eksempel den hjemmelavede dressing i en frisklavet sandwich med nybagt brød. Hos Panino kan du få en hurtig pastaret eller tilbringe en hyggelig aften med en treretters menu, god vin og dem du holder af. Ejeren Sam står selv i køkkenet og sørger for, at maden er i orden. Panino • Jernbanegade 20 • 4800 Nykøbing Falster www.panino-nyk.dk

62

VisitLolland-Falster.dk VisitLolland-Falster.dk

Hele sommeren serverer vi bl.a. stegte ål, andre fiskespecialiteter eller prøv f.eks. vores Fredagsgrill. Udlejning af ferielejligheder samt luksussommerhuse beliggende lige bag diget ved Hummingen strand. Ideelt for fester af enhver art.

den gamle digegård

Diget 1 • 4983 Dannemare • Tlf. +45 54 94 60 40 mail@dengamledigegaard.dk • www.dengamledigegaard.dk


#visitlollandfalster

Tips til ...

Mad & vin Frederiksdal Kirsebærvin Perfekt til vildt, oste, desserter eller bare som ren nydelse. Tjek forhandlerliste på hjemmesiden. Frederiksdal Kirsebærvin

Tlf. +45 54 90 11 11 • Frederiksdalvej 30 4912 Harpelunde • info@frederiksdal.com frederiksdal.com

Helt Lokalt

Totalleverandør i livsnydelse

Schous • Bøtøvej 8 • 4873 Væggerløse Tlf. +45 54 13 62 71 • www.schous-marielyst.dk

Stort udvalg af specialiteter fra lokale producenter på Lolland-Falster, Møn og Syd-Sjælland. Lokalt kunsthåndværk, økologiske æg, frugt og grønt, etc.

Danmarks ældste vin- og tobaksforretning, beliggende i historiske bygninger.

Schous

Restaurant, slagter og diner transportable. Et rigt udvalg af frokostretter og á la carte. Alt til grillen, hjemmelavede pålægsvarer, smørrebrød og lunt take away.

Hyggelig gårdbutik på Torvet i Nykøbing F.

Helt lokaLt Marius Mortensen

Vinhandler Jes Jonigk Frisegade 2-4 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 03 38 m@rius.dk

Torvet 16 • 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 82 10 01 • www.heltlokalt.dk

Kaffehuset Midtpunktet - i hjertet af Nykøbing

Skøn udendørs terrasse med udsigt over byen, stort udvalg af kaffe med friskkværnet bønner til hver kop og stedet for dig der ønsker et hyggeligt, hjemligt og roligt sted at slappe af.

Lydolphs Isbar

- Kåret til Danmarks bedste Kaffehuset Midtpunktet

Tlf. +45 31 25 67 06 Jernbanegade 21-23 4800 Nykøbing F, Facebook og Instagram: Kaffehuset Midtpunktet www.kaffehusetmidtpunktet.dk

Store, lækre og billige flødeis. Åbningstider: Hverdage 11.00-20.00 søn- og helligdage 12.00-20.00. Sæson 9. marts til 17. september. LYDOLPHS Isbar

Nygade 7 • 4900 Nakskov www.facebook.com/Lydolphs.Nakskov

Turistmagasin 2018

63


Tag en

picnicpose med på tur Når du skal ud at sejle med Anemonen på Maribo Søerne, eller med Postbåden i Nakskov Fjord, kan du samtidig bestille en lækker picnicpose. Poserne fyldes med lækkerier, som for eksempel varmrøget laks, lollandsk spegepølse, paté, oste med tilbehør, godt brød og meget andet. Restaurant Bangs Have fylder poserne i Maribo, mens Slagter Friis sørger for delikatesserne i Nakskov. Pris 125 kr. pr. pose. Picnicposerne bestilles i turistbureauerne i Nakskov og Maribo, mindst to hverdage før de skal leveres. Du har i øvrigt mulighed for at få picnicposerne leveret direkte på båden. Picnicposerne kan bestilles her: • Maribo Turistbureau tlf. +45 54 78 04 96 • Nakskov Turistbureau tlf. +45 54 92 21 72 • Slagter Friis tlf. +45 54 92 22 44

64

VisitLolland-Falster.dk

En bid af sommer

Ud på vandet På søfart med Anemonen En lille blå isfugl eller en havørn på jagt. Kikkert og fuglebog er en god idé, når du sejler ud med båden Anemonen. Turbåden sejler fra kajen ved Maribo Domkirke fra maj til september, og der er garanti for unikke naturoplevelser på de smukke Maribosøer.

Hen over sommeren afholdes forskellige særarrangementer, hvor du bl.a. kan opleve solnedgangen over søerne eller gourmetmad med vin og musik. Der er også ture til 1100-tallets kongeborg på Borgø. Læs mere: www.naturparkmaribo.dk


#visitlollandfalster

Med postbåden på

tidsrejse Langsomt glider det brede skibsskrog gennem vandet i den ø-rige Nakskov Fjord. Efter en halv times sejlads ankommer Postbåden til Middelalderen på Slotø, hvor der ligger en borg, ”Engelsborg”, opført af Kong Hans i 1509. Borgen er faktisk mere et skibsværft end en borg. Her byggede man skibe mellem 1509 og 1534, nogle af dem var de største i verden. Senere kom Christian d 4. til øen og byggede skibe fra 1623 – 1633. Postbåden fortsætter sin rejse i tiden og ankommer til Enehøje. Her boede nogle af de første mennesker, der kom til Danmark. Fra 1926 – 1940 boede polarforskeren Peter Freuchen på øen. Her sad han i ”Den Blå Smedie” og redigerede ”Ude og Hjemme” samt skrev en hel del af sine bøger. På øens højeste punkt finder man en statue af ”Den store Peter”. Den gamle postbåd ”Vesta” er selv et stykke historie, da den blev bygget i 1924 som færge mellem Kragenæs og Fejø. I 1937 blev den købt af postmanden på Nakskov Fjord og har sejlet med pakker, post og proviant til

øerne. Turen går desuden til Albuen med middelalder-sildemarked, lodshus, fyr og fiskerhuse. Her er en times ophold, inden kursen sættes hjem til Nakskov.

Slagter Friis Nyd vores lækre picnicposer hvor du bl.a. kan smage: Lollandsk spegepølse, Lovestormpølse m. kirsebærvin, hjemmerøgede snackpølser, to slags sandwich m. laks og kylling, to slags oste med tilbehør og snack’s.

www.madmedmere-nakskov.dk

nakskov@slagterfriis.dk • Tlf. +45 54 92 22 44 Søndergade 39 • 4900 Nakskov

Ture med Postbåden Du kan hele sommeren tage med Postbåden på arbejde om morgenen, hvor der lægges til der, hvor posten skal hen. Om eftermiddagen er der mulighed for enten den lille ø-tur på to timer eller Ø-hopperen på 3½ time. Hver torsdag aften i juli tager Vesta på solfaldsture til Albuen, hvor man kan bade eller nyde sin medbragte madpakke. I august er der solfaldstur til Enehøje, hvor man kan plukke løs af øens store brombærbuske. Booking: postbaaden@gmail.com eller tlf. +45 25 88 82 36 / +45 54 93 12 36 Mødested: Over for Havnegade 27, 4900 Nakskov

Bangs Have Vi danner rammen om livets ring fra dåb til mindestund og alt der imellem med den bedste danske kvalitet, god service og fantastisk udsigt.

www.bangshave.dk

Priser og turbeskrivelser: www.postbaaden.dk

bangshave@bangshave.dk • Tlf. +45 54 78 19 11 Bangshavevej 23 • 4930 Maribo

Turistmagasin 2018

65


#visitlollandfalster

Danmarks ø-rigeste fjord

Skovridergaarden Restaurant/hotel i skoven nær centrum. Åbent mandag/lørdag fra kl. 17.00 - 21.00. Selskaber/ diner transportable m.m.

Købstaden Nakskov

Skovridergaarden Svingelen 4 4900 Nakskov Tlf. +45 54 92 03 55 www.skovridergaarden.dk

Restaurant Fjorden Udsigt over Nakskov Fjord fra restauranten. A la carte kort. Hver torsdag fra kl. 17.00 stegt flæsk ad libitum med persillesovs.

Kunst, kultur og musik Nakskov er udsmykket med 36 store skulpturer, blandt andet af den internationalt kendte Per Kirkeby, der også har lavet bronzeskulpturer til Operaen i København, og John Kørner, der blandt andet har udsmykket Kronprinseparrets palæ på Amalienborg.

Restaurant Fjorden Hestehovedet 5 • 4900 Nakskov Mobil +45 21 26 35 95 Tlf. +45 54 92 23 48 www.restaurant-fjorden.dk

Fjorden og havnen

Frokost: Dansk Smørrebrød med et twist. Aften: Moderne Trattoria. Restaurant Gonzalez Feilberg

Axeltorv 4 • 4900 Nakskov Tlf. +45 21 70 60 25 www.restaurantgonzalezfeilberg.dk

66

VisitLolland-Falster.dk

Der har været tradition for skibsbyggeri i Nakskov i flere århundreder, og havnen ligger ganske kort fra byens hovedgade. Her kan du både opleve industrihavnen og lystbådehavnen, og som regel lægger Danmarks ældste og bedst bevarede skonnert, Johanne, til ved den charmerende havnefront. Her begynder den betagende smukke Nakskov Fjord, der er Danmarks ø-rigeste fjord. På fjorden er der en fantastisk natur og et rigt dyreliv, som du kan opleve med Postbåden. Du kan også opleve fjorden på tæt hold ved at køre til Albuen. Her kan du parkere og gå de fem kilometer ud til enden af krumodden Albuen.

Nakskov har et rigt kulturliv med et aktivt teater, forskellige kor og flere museer. Besøg for eksempel Nakskov Skibs- og Søfartsmuseum, Danmarks Sukkermuseum og Det Gamle Trykkeri.

>

Gonzalez Feilberg

>

Hvis du er på tur med Postbåden til Enehøje i Nakskov Fjord, kan du også se en bronzefigur af Peter Freuchen, lavet af John Kørner.


#visitlollandfalster

Historisk handelsby

Tips TIL ...

Nakskov er en spændende by at shoppe i med sine hyggelige gader og over 70 specialbutikker. Byen har formået at bevare en stor del af sin historie, der går helt tilbage til middelalderen.

SHOPPING i Nakskov

På en tur gennem byen ser du mange gamle bindingsværkshuse, pakhuse og købmandsgårde samt flere små gader og stræder og ikke mindst Sankt Nikolai Kirke, der er fra 1200-tallet. Der er musik på Axeltorv hver lørdag i juli og august.

Intersport Sportsbutik midt i Nakskov centrum med stort udvalg til voksne og børn. Intersport nakskov

Nygade 1 B 4900 Nakskov Tlf. +45 54 92 71 01 www.intersport.dk

Carpe Diem blomster Begravelsesbinderi, buketter, sammenplantninger, gavekurve m.m. Stort udvalg i planter og brugskunst. Medlem af Euroflorist.

Din Tøjmand - Arthur A

Carpe Diem Blomster Søndergade 12 • 4900 Nakskov Tlf. +45 54 92 00 10 • www.carpediemblomster.net

Vi er klar til at hjælpe dig. Gå hvor udvalget er størst gå hos arthur først. Vi har str. smal til 7xl. Vi ses. DIN TØJMAND - Arthur A Østergade 1 • 4900 Nakskov • Tlf. +45 54 92 08 30 www.dintojmand.dk

Kræmmerhuset Modetøj Boligindretning Delikatesser Kræmmerhuset Nygade 2 4900 Nakskov Tlf. +45 54 92 01 87 www.kræmmerhuset.net Webshop: Magii.dk

Lohse

Butik Nicolai

Modehuset med landsdelens største udvalg af hverdagstøj, festtøj, overtøj, undertøj, nattøj og badetøj til kvinder i str. 36-56.

En tøjbutik fyldt med oplevelser. 9 brands.

Byens ure & guld

Butik Nicolai Søndergade 26-28 4900 Nakskov Tlf. +45 92 20 23 Følg os på Facebook

“Din Lokale Forhandler” Ure - smykker - reparation. Batteriskift - gravering.

Lohse Nygade 3-5 • 4900 Nakskov Tlf. +45 24 59 87 63 lohsenakskov@gmail.com www.hoslohse.dk

Byens Ure & Guld Søndergade 43 4900 Nakskov Tlf. +45 54 92 02 31 Facebook: Byens Ure & Guld

Turistmagasin 2018

67


#visitlollandfalster

Hasselø Rideudstyr Tips til ...

Velkommen i hestens verden

Aktiv fErie

Vi har over 30 års erfaring og et bredt udvalg af udstyr til dig og din hest. Vi vil gøre vores bedste for at servicere jer, så i finder det helt rigtige og altid til gode priser. Hasselø Rideudstyr

Hasseløvej 90 4800 Nykøbing Falster Tlf. +45 54 86 15 37 www.hasselorideudstyr.dk

Culthus Café • Skatehal • Kreative værksteder Klatrehal • Koncerter • Billedfabrik Festivaler • Workshops • Events Kulturfabrikken

Industrivej 10 • 4800 Nykøbing Falster www.culthus.dk • Facebook.com/Culthus Falster

Maribo Hallerne Lej en bane eller en sportshal. Svømmehallen har 25 m. bassin, børnebassin, vipper og legeredskaber. Åben fra 7.00 - 22.00. Maribo hallerne

Ved Stadion 4 4930 Maribo Tlf. +45 54 78 12 76 maribohallerne@lolland.dk www.maribohallerne.dk

LollandBibliotekerne Mange aktivitetsmuligheder på bibliotekerne samt et bredt udvalg af bøger, lydbøger, spil og film til alle aldersgrupper. Læs mere på www.lollandbib.dk

NAKSKOV IDRÆTSCENTER

SPORT • KULTUR • EVENT Nakskov Idrætscenter har et stort udvalg aktiviteter, og vi kan byde på et af Danmarks nyeste svømmecentre, med fire bassiner, vandrutchebane, klatrevæg, vipper, og to saunaer. Vi har altid et stort aktivitetsprogram i skolernes ferie. Få mere info om åbningstider og aktiviteter i Nakskov Idrætscenter på www.nakskovic.dk. Du kan også hele tiden få sidste nyt på vores Facebookside: Nakskov Idrætscenter - sport kultur event.

68

VisitLolland-Falster.dk

NAKSKOV IDRÆTSCENTER sport kultur event

A. E. Hansensvej 1 / 4900 Nakskov / tlf. 54 92 72 60 info@nakskovic.dk / www.nakskovic.dk


Mertz

Jagt & Fritid Mertz Jagt & Fritid er den lokale grejbutik hvad enten du er jæger, lystfisker eller bare outdoormenneske. Kig forbi en af de to store butikker i Nykøbing F. og Nakskov, og træd ind i en verden hvor du ikke kan undgå, at blive lidt overvældet af det store udvalg.

Fiskegrej og udstyr Mertz Jagt & Fritid har landsdelens største udvalg af fiskegrej og -udstyr. Her finder du grej til stort set alle former for fiskeri, hvad enten det er kystfiskeri efter havørred, havfiskeri efter fladfisk og torsk eller noget helt tredje. De to butikker sælger også levende agn og fisketegn og er et rigtigt godt sted at forberede fisketuren. Lolland og Falster har nogle af landets bedste betingelser for kystfiskeri. Medindehaver Jens Agner uddyber: ”Vi hjælper gerne med at anvise de gode fiskepladser, og give et par gode råd med på vejen om det grej du skal bruge.” Jagt Interessen for jagt har siden starten af det nye årtusinde været stigende. Livsstilsforskere mener, at den stigende interesse for at gå på jagt ligger så dybt forankret i det moderne menneske, som alternativ til et stadig mere stillesiddende kontorliv. De jagtinteresserede får en stor oplevelse ud af at kigge ind i en af butikkerne, der har alt i beklædning og udstyr til jagt i Danmark og udlandet, og fører alle de kendte danske mærker. Både nybegyndere og erfarne jægere kan få kyndig hjælp hos Mertz Jagt & Fritid.

trekking, så finder du her et stort udvalg i outdoor beklædning, fritidstøj og fodtøj til både herrer og damer. Eksempelvis gummistøvler, vandrestøvler, regntøj og fritidstøj i de bedste kvaliteter. ”Vi klæder folk godt på, uanset årstid”, fortæller Jens Agner. ”Men man er også meget velkommen til bare at komme ind, se på varerne og lade sig inspirere.”

Fakta Holger Brodthagensvej 6 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 88 01 78 Heimdalsvej 9 4900 Nakskov Tlf. +45 20 55 26 33 www.mertzjagt.dk

Outdoor Hvad enten du er hundelufter, går jævnlige vandreture eller måske ligefrem er til

Turistmagasin 2018

69


#visitlollandfalster

Fisk på krogen

Lystfiskeri

Uanset om du fisker fra kyst, i sø eller til havs, er der gode muligheder for at hjembringe både minder og fangster fra Lolland-Falster. Lystfiskeri er frihed Lystfiskeri handler om friheden til bare at nyde livet og at være til stede i nuet. Langs kysterne på Lolland-Falster kan du altid finde plads, og der er både råd og inspiration at finde hos lokale og skippere der har stort kendskab til havet og fiskepladserne i området. Vil du finpudse dine fangstmetoder og tilpasse dem efter sæsonen og forskellige fiskearter, er der ikke langt til nærmeste fiskeforretning, hvor du kan opkvalificere udstyret og få tips og gode råd.

70

VisitLolland-Falster.dk VisitLolland-Falster.dk

Få din bedste fangst ved Østersøen På Østersøen kan du fiske året rundt, og der er gode muligheder for at planlægge fisketure med venner, blive inspireret af dedikerede lystfiskere og finde aktiviteter for hele familien. Fra de lange kyststrækninger omkring Østersøen kan du fiske direkte fra strandene eller booke en tur med kutter. Er du til dybhavsfiskeri, sejler kuttere fra udvalgte lokationer, og er vejret ikke til fiskeri fra båd, kan du prøve lykken i en af de mange Put & Take søer. Sejl ud på havet Bådene M/S Svend, M/S Kirsten og M/S Drost er blot nogle af de lokale fiskekuttere, der sejler ud fra Lolland-Falsters kyster. Pladsbestilling er nødvendig, og husk at have gyldigt fisketegn.

Find et stort udvalg af fiskesports, fisketure, forretninger med fiskeudstyr og meget andet her: www.visitlolland-falster.dk/ lolland-falster/fiskeri


#visitlollandfalster

6 1

2

5 3

4

1

2

Hoby put and Take

Iglekærsø put and Take

Ørredfiskeri i naturskøn sø. Børne- og handicapvenligt. Toilet og renseplads. Parkering tæt ved vandet.

Stør og ørred sø i smukt natur område. Flade som skrå fiskepladser - du kan altid finde et sted med læ.

www.hobyputandtake.dk

Facebook: Iglekærsø Put & Take

henrik@henielsen.dk Tlf. +45 23 25 41 12 Hobyvej 43 • 4983 Dannemare Find os på Facebook

3

fiskersimon@live.dk Tlf. +45 51 95 60 21 Søen ligger overfor Grønvej 1 4891 Toreby

4

JM Outdoors Put and Take

KiK In Nysted

En børne- og familievenlig sø. Også god for fluefiskere. Renseplads, toilet og grejbutik ved søen.

Vi har grejet til enhver lystfisker - til kyst, sø, å, put & take og havfiskeri.

www.jmoutdoors.dk

www.kik-in.dk

Martin Jørgensen • Hagesvej 20 4970 Rødby • Tlf. +45 25 53 39 03 Facebook: jm outdoors, put and take ved lalandia

5

info@kik-in.dk Tlf. +45 54 87 21 21 Wichmandsvej 10 4880 Nysted

6

Korsgaards put and take

Mertz Jagt og Fritid

Lille sø med regnbueørred, stor sø med aborre, karper, gedder, skaller og suder. Dejlig natur og parkering tæt ved søerne.

Stort udvalg i fiskegrej, fritidstøj og jagtudstyr.

www.korsgaardsputandtake.dk

Rasmus Hansen Tlf. +45 54 86 40 97 Mobil +45 23 32 35 73 Tåstrupvej 5, St. Musse • 4880 Nysted

Nykøbing • Tlf. +45 54 88 01 78 Holger Brodthagensvej 6 4800 Nykøbing F.

Nakskov • Tlf. +45 20 55 26 38 Heimdalsvej 9 • 4900 Nakskov www.mertzjagt.dk

Turistmagasin Turistmagasin2018 2018

71


#visitlollandfalster

Under åben himmel

Kunst

ET GODT TIP

Parkering Parkér i Kragenæs og gå til Dodekalitten ad Glentehøjstien. Læs mere her: www.dodekalit.dk

72

VisitLolland-Falster.dk

Dodekalitten På en mark på det nordlige Lolland vil der rejse sig 12 høje stenstøtter. Det lollandske ’Stonehenge’ har fået navnet Dodekalitten og hylder sagnfolket ’lolerne’, som menes at være kommet til Lolland for over 5000 år siden. De rejste dengang 12 stenmonumenter i en cirkel, og det hævdes, at stenene jævnligt sang sammen. En smuk og dragende korsang, som fortryllede, men også skræmte de lokale. Ved midsommer, fortælles det, var sangen særligt kraftfuld, og modige lokale, der midsommernat vovede sig nær nok, har berettet om svævende kvinder, der dansede rundt om og inde i stenkredsen.

Kunstneren bag Dodekalitten hedder Thomas Kadziola, og hans udhuggede stenansigter kan du også se i bybilledet ved Nykøbing F. Teater og på havnefronten i Nakskov. De flere tons tunge granitblokke hentes i Sverige og transporteres til Lolland i ét stykke, hvor ansigterne udhugges med hammer og mejsel. Thomas Kadziola har indtil videre udhugget fire ansigter, men det gør ikke så meget at processen varer flere år, når man ved, at Dodekalitten måske står i tusind år?


#visitlollandfalster

Eksklusiv ø-luksus

Vejrø Vejrø er med sine godt 1,5 kvadratkilometer en lille ø, men en stor oplevelse! Afslappende luksus tæt på naturen med økologisk gastronomi og masser af ro.

>

Indbydende havnemiljø Kommer du sejlende til Vejrø, vil du blive mødt af et indbydende havnemiljø med topmoderne faciliteter. De nyanlagte bådpladser har adgang til både el og vand, og det topmoderne havnehus har fine toilet- og badeforhold. Lad børnene lege på sørøverlegeskibet eller kaninbjerget, mens I tager et spil petanque og slut dagen af med lækker mad på grill eller over bål. Der er desuden adgang til tennisbaner, mountainbikes samt udendørs grovkøkken på havnen.

En uforglemmelig fest Gør din fest til en uforglemmelig oplevelse; få sejlet venner og familie til Vejrø og lad de naturskønne omgivelser, komfortable og stilfulde overnatningsmuligheder og kulinariske nydelser danne rammen for din store dag. Vejrø Resort står gerne for al planlægningsarbejdet.

>

På Vejrø sætter du selv tempoet. Her er plads, tid og ro til selvforkælelse. På Vejrø Resort kan du overnatte i moderne komfortable omgivelser midt i naturen med udsigt til mark, skov og hav. Der er noget for enhver smag; fra luksussuiter og gæstehuse til ferielejligheder og havnepladser. Invitér på et romantisk luksusophold, langt væk fra hverdagen, eller tag familien med på en anderledes ø-oplevelse.

Egen landingsplads Vil du hurtigt frem, kan du også vælge at flyve til Vejrø. Øen har nemlig egen landingsplads, så den eksklusive ø-luksus aldrig er for langt væk.

Teambuilding tæt på naturen

>

>

Tid til forkælelse

Vejrøs natur er det ideelle sted for nytænkning og inspiration til firmaarrangementer og teambuilding. Øens kapacitet rækker til arrangementer med op til 85 personer, og der er både konference- og mødelokaler samt AV-udstyr og gratis internet. Lær kollegerne bedre at kende gennem sjove aktiviteter. I kan for eksempel tage på jagt efter råvildt, prøve kræfter med lerdueskydning eller komme tæt på naturen i en havkajak.

Ærligt landkøkken - Fra mark til mund

>

Vejrøs økologiske landbrug leverer mange af øens lækre specialiteter – fra mark til mund. Derfor vil du ofte se økologisk svin eller lam med sæsonens grøntsager på menukortet på øens skønne restaurant. Gårdbutikken sælger frisk frugt og grønt, most og marmelader, og i orangeriet kan du nyde en rolig stund, omgivet af eksotiske planter og blomster. I markskellene vokser vilde brombær og hyben, og i øens mange frugthaver finder du hindbær, solbær, ribs og stikkelsbær.

Turistmagasin 2018

73


Mølledag Dansk Mølledag 17. juni 2018. Hver 3. søndag i juni fejres Dansk Mølledag over hele landet. Oplev kørende møller og spændende arrangementer med et historisk præg.

Møller 1 Ejegod Mølle Ejegodvej 4, 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 20 36 25 55 www.ejegodmoelle.dk 2 Eskilstrup Mølle Eskilstrup Vestergade 11, 4863 Eskilstrup Tlf. +45 23 49 84 65 www.moellerpaalf.dk/index.html?eskilst 3 Fejø Mølle Herredsvej 278 A, 4944 Fejø Tlf. +45 61 60 58 99 www.fejoemoelle.dk 4 Gedesby Mølle Kobbelsøvej 1, Gedesby, 4874 Gedser Tlf. +45 21 56 24 14 www.gedesbymoelle.dk FB: Gedesby Mølle 5 Kappel stubmølle Kappelvej 6, Kappel, 4900 Nakskov Tlf. +45 60 56 57 28 www.kappelstubml.dk 6 Kettinge Mølle Grønnegadevej 1B, 4892 Kettinge Tlf. +45 61 50 31 70 www.kettingemoelle.dk 7 Majbølle Mølle Majbølle Byvej 82, 4862 Guldborg Tlf. +45 48 17 12 72/+45 51 20 71 52 www.majboellemoelle.dk

3

8 Stouby Mølle Stoubyvej 19, 4873 Væggerløse Tlf. +45 40 82 41 16/+45 24 89 06 93 www.stoubymoelle.dk FB: Stouby Mølle

10

Nakskov

5

11

9

2

7 Sakskøbing

Nykøbing F.

Maribo

6

1

10 Vindeby Mølle Marrebæksvej 22, Vindeby 4913 Horslunde Tlf. +45 54 93 21 22/+45 40 15 05 67 www.vindebymolle.dk FB: Vindeby Mølle

8

4 Møller på Lolland-Falster

Besøg de gamle møller og hør om møllernes vigtighed for industrialiseringen i Danmark. Få historien om hvordan møller har forandret sig fra vandmøller over vejrmøller og til de vind- og havmøller som vi kender i dag.

74

VisitLolland-Falster.dk

9 Torkilstrup Mølle Torkilstrupvej 10A, Torkilstrup 4863 Eskilstrup, Tlf. +45 54 43 30 97 www.moellerpaalf.dk/index.html?torkilst

Gedser

11 Østofte Stubmølle Østofte Møllevej 262, 4951 Nørreballe Tlf. +45 54 70 68 25 www.moellerpaalf.dk/index.html?oestofte


#visitlollandfalster

Små steder med kulturoplevelser

Museer, arkiver og samlinger Historien bliver levende på LollandFalsters mange kultursteder. Kom til masser af åbne arrangementer, hvor du bl.a. kan opleve flotte gamle traktorer, gamle røde brandbiler, museer der fortæller om livet på øerne i Smålandsfarvandet, søfartshistorien på Sydhavsøerne og hvorfor der var roepiger på LollandFalster.

Turistmagasin 2018

75


#visitlollandfalster

museer og samlinger

små steder med kulturoplevelser Historien lever, og kulturlivet blomstrer på Lolland-Falsters mange små museer, udstillinger og åbne arrangementer.

17

13 25

24

12

26

19

19

29

01

04

Nakskov

31

09

Maribo

05 Sakskøbing

30 03

06

22

23

14

28

Nykøbing F.

07

27 20

11

10

02 08

18

19 21

76

VisitLolland-Falster.dk

Gedser

16

15


#visitlollandfalster

01

Askø Museum

Konemadevej 40, Askø Tlf. +45 28 19 82 09/+45 24 27 65 36 www.askoe-museum.dk

02

Bøtø Nor Gl. Pumpestation Møllesøvej 2, Marrebæk 4873 Væggerløse Tlf. +45 20 42 90 17 www.pumpemuseum.dk

09

Havnegade 23, 4941 Bandholm Tlf. +45 54 78 80 30 www.hvedemagasinet.org

10

Danmarks Sukkermuseum Løjtoftevej 22, 4900 Nakskov Tlf. +45 54 92 36 44 www.sukkermuseet.dk

Errindlev mejeri

Errindlevvej 34B, 4895 Errindlev Tlf. +45 24 48 57 40 www.errindlev-mejeri.dk

11 03

Hvedemagasinet

Emil Aarestrups Hus

Adelgade 80, 4880 Nysted Tlf. +45 42 16 82 50 Tlf. +45 30 32 01 50 www.aarestrup-foreningen.dk

12

04

Danmarks Traktormuseum Nørregade 17B, 4863 Eskilstrup Tlf. +45 54 43 70 07 www.traktormuseum.dk

Fejø lokalhistorisk arkiv og museum Herredsvej 192, 4944 Fejø Tlf. +45 23 23 19 72 www.fejoelokalarkiv.dk

13 05

Den Gamle Smedje i Sakskøbing

Femø museum

Kirkehældevej 44, 4945 Femø Tlf. +45 30 60 82 80 www.femo.dk/besog/ specielle-sevaerdigheder

P. Hansens Vej 6, 4990 Sakskøbing Tlf. +45 40 50 50 25

17

Legetøjsmuseet i Nykøbing F.

06

Det gamle trykkeri i Nakskov Jernbanegade 8, 4900 Nakskov Tlf. +45 54 95 63 40 www.det-gamle-trykkeri.dk

Nystedvej 71, 4891 Toreby Tlf. +45 54 78 14 14 www.fuglsangkunstmuseum.dk

15 07

Det historisk arbejdende værksted i Holeby

18

Minibyen i Maribo

Østre Landevej 33, 4930 Maribo Tlf. +45 54 78 90 11 www.maribominiby.dk

Magasinvej 1, 4960 Holeby Tlf. +45 54 60 94 90 www.holebysmedjen.dk

08

Det Sorte Geomuseum

Skolegade 2B, 4874 Gedser Tlf. +45 27 18 83 43 www.detsortegeomuseum.dk

16

Onsevig Museet

Byskovvej 114, 4913 Horslunde Tlf. +45 51 51 05 61 www.onsevighavn.dk/onsevig-museet

Museum 26 Richard Winthers hus Lolland-Falster Tlf. +45 54 84 44 00 www.museumlollandfalster.dk

20

Museum Polakkasernen Højbygårdvej 34, Tågerup 4970 Rødby, Tlf. +45 23 77 92 01 www.polakkasernen.dk

21

Museumsbanen maribo-bandholm Tlf. +45 54 78 43 54 www.museumsbanen.dk FB: Museumsbanen Maribo-Bandholm

Marrebæksvej 6, Vindeby, 4913 Horslunde Tlf. +45 30 61 03 01 www.rdo-huset.dk

27

Pakhuset i rødby

Østergade 65, 4970 Rødby Tlf. +45 60 67 64 63 FB: Pakhuset i Rødby

28

Skovbrugsmagasinet

Tromnæs Alléen 2, 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 44 70 29 www.skovbrugsmagasinet.dk

29

22

Nakskov Brandmuseum Elvej 10, 4900 Nakskov Tlf. +45 23 47 12 32 www.sprojtehuset.dk FB: Nakskov Brandmuseum

Stubbekøbing Motorcykelmuseum Nykøbingvej 52, 4850 Stubbekøbing Tlf. +45 51 70 02 22 www.motorcykelogradiomuseum.dk

30

23

Nakskov Skibs- og søfartsmuseum Havnegade 2, 4900 Nakskov Tlf. +45 54 95 39 09 www.skibsmuseum-nakskov.dk

Gedser vandtårn

Danmarksgade 6, 4874 Gedser Tlf. +45 20 61 41 09 www.gedservandtårn.dk

25

19

Gedser remise

Jernbanevejen 1, 4874 Gedser Tlf. +45 54 17 01 04 Tlf. +45 23 70 01 05 www.gedserremise.dk

Nykøbing F. frisørmuseum

Ejegodvej 4, 4800 Nykøbing F. Vendersgade 6, 1. sal Tlf. +45 60 71 57 11 4800 Nykøbing F. FB: Legetøjsmuseet Nykøbing Falster Tlf. +45 21 75 59 64 www.frisoermuseet.dk

14

Fuglsang Kunstmuseum

24

Stormflodsmuseet i Gloslunde Stenvadsvej 4, 4983 Dannemare Tlf. +45 54 94 47 36 http:/1872stormflod.dk/

31 24

Nykøbing F. Brandmuseum Vendersgade 6, 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 20 20 90 96/+45 54 85 22 42 www.brandmuseet.dk FB: Nykøbing F. Brandmuseum

Stubbekøbing Museum

Vestergade 43, 4850 Stubbekøbing Tlf. +45 54 44 13 04 www.stubbekoebing-museum.dk

Turistmagasin 2018

77


Træd ind i en anden verden

GALLERIER PÅ LOLLAND-FALSTER Lolland-Falsters mange små gallerier inviterer dig ind i hjertet af den lokale kunst, der hvor den bliver skabt.

78

VisitLolland-Falster.dk

Kunst skal ses i virkeligheden. Helst helt tæt på, hvor den er til at se og føle på – bogstaveligt talt. Derfor er det en stor oplevelse at besøge de små gallerier på Lolland-Falster, beundre værkerne og mærke stemningen, når kunstnerne arbejder. Her går farver, tanker og idéer op i en højere enhed. En verden uden stress Når du træder over dørkarmen til et af lokale gallerier, træder du ind i en helt anden verden, hvor hverdagens stress forsvinder, mens du bearbejder de mange nye sanseindtryk. Store dekorative krukker fanger øjet, mens farverige malerier med spændende motiver fylder væggene og sjove skulpturer bringer smilet frem.

Glaskunst, pileflet, keramik, smykker, malerier, tegninger og fotografier. Kunsthåndværkerne på Lolland-Falster spænder bredt, så der er altid en ny oplevelse, der venter på dig bag døren. Mød mennesket bag værket På gallerierne møder du mennesket bag værket og bliver klogere på håndværket og tankerne bag. Mange steder er det kunstnerne selv, der viser rundt, og her får man virkelig en fornemmelse af den kærlighed, der er lagt i værkerne. Har du lyst, kan du tage lidt af den kærlighed med hjem, men uanset hvad er det en oplevelse at besøge gallerierne.


#visitlollandfalster

8

2 6

9

3

1 5

4 7

1

Atelier Inge Lise Stenkjær Atelier/keramikværksted. Abstrakte malerier og unika keramik af stentøj og raku. Åbent efter aftale.

www.atelier-istenkjaer.dk itstenkjaerlive.dk Tlf. +45 40 27 46 82 Østrigsvej 28 4800 Nykøbing F.

2

Galleri Arleth Smykkekunst til netop dig. Udstillinger af maleri og skulptur. Fredagsøndag kl. 10-17 og efter aftale.

www.arleth.dk

galleri@arleth.dk Tlf. +45 54 44 51 94 Strandhuse 9 • Halskov Vænge Bregninge • 4871 Horbelev

6

3

Galleri Courage Malerier, keramik, skulpturer, udsøgte håndlavede knive, unikt kunsthåndværk, 200 m2 udstilling.

www.galleri-courage-art.dk kirstenogjan@live.dk Korsvej 18 • 4894 Øster Ulslev Kontakt os venligst for besøg på tlf. +45 40 83 37 85 / 23 69 67 20 Vi bor på stedet.

7

4

Galleri Nymand Akrylmalerier, collager, og unikatryk og undervisning i maleri. Åben når skiltet er ude, eller efter aftale.

www.lisbethnymand.dk kontakt@lisbethnymand.dk Tlf. +45 51 35 98 30 Digevej 2 4800 Nykøbing F.

8

5

Galleri Peter Pitsch Akrylmalerier, collager, fotografier, digtsamlinger, kunst- og fotobøger.

www.galleri-peter-pitsch.com pitsch-pedersen@privat.dk Tlf. +45 40 85 20 16 Store Kirkestræde 1C 4800 Nykøbing Falster

9

Galleri Schlegel

Galleri Slotsbryggen

Henrik SKORÁ

Stovby Glaspusteri

Kunst og kunsthåndværk. Skiftende udstillinger. Akvarel, stregtegninger, malerier, keramik og pileflet.

Malerier, fotos, keramik og glaskunst fra 4 lokale kunstnere. Fredag 13-17, Lørdag 10-13.30.

Abstrakte, farverige og smukke malerier inspireret af natur, by, mennesket, musik og farverne i alting.

Arbejdende værksted og butik. Åbent hele året.

www.gallerischlegel.dk

www.Galleri-slotsbryggen.dk

www.skora.dk

www.stovbyglas.dk

Gallerischlegel@icloud.com Tlf. +45 28 92 11 32 • Skovstræde 12 Krattet • 4891 Toreby L Søndag 10-16 og efter aftale.

Slotsbryggen 3 4800 Nykøbing F. www.fb.com/gallerislotsbryggen

henrik@skora.dk Tlf. +45 21 64 16 39 Gåbense Strandvej 61 G 4840 Nørre Alslev

info@stovbyglas.dk Tlf. +45 21 63 78 77 Stovbyvej 19 4873 Væggerløse

Turistmagasin 2018 Turistmagasin 2018

79 79


#visitlollandfalster

Lad dig overraske af

Sydlolland Danmarks længste dige

Den smukke rå natur

>

Sydlolland har et skønt udvalg af sjældne vilde planter, fugle og dyr. I områderne bag diget kan du møde fløjtetudsen, en af Danmarks sjældne padder, havørne samt smukke sangsvaner på træk. Ved Hyllekrog kan du besøge det over 100 år gamle fyr og opleve et af Danmarks flotteste udsigtspunkter. Her yngler havørnene, og du kan følge med i livet i ørnereden på webcam på Lyttesholm Naturcenter. I området mellem Hyldtofte Østersøbad og Brunddragerne kan man iagttage de vilde heste fra diget.

80

VisitLolland-Falster.dk

Også et besøg værd

Sydlolland er kendetegnet ved sit inddæmmede land og det skønne sydlollandske dige, som med sine 63 kilometer er Danmarks længste. Tag en cykel- eller gåtur på diget, hvorfra du kan beundre rapsmarkernes gule farver og havets blå. Eller und dig selv en meditativ stund på diget ved solopgang eller solnedgang. Området egner sig også fortrinligt til drageflyvning.

>

>

Før det lollandske dige blev bygget, dræbte en stormflod 80 mennesker og tusindvis af husdyr. Er du historisk interesseret, kan stormflodshistorien opleves på Stormflodsmuseet i Gloslunde og ved Mindeparken i Rødbyfjord. Rødby er en gammel købstad og havneby, som i vikingetiden lå i ly dybt i Rødbyfjorden, der nu er inddæmmet. Det gamle pakhus, som nu ligger midt i Rødby, var tidligere stedet, som skibene sejlede til. Nu er det således dét pakhus i Danmark. som ligger længst fra kysten. I pakhuset kan du blive klogere på områdets historie.

>

Områdets dramatiske historie

Polak-kasernen i Taagerup fortæller historien om de polske sæsonarbejdere, der kom til Danmark fra 1893 for at arbejde i roemarkerne. Lungholms Gods er et smukt gods, hvor man kan overnatte i større grupper og holde store fester, ligesom Vindeholme Slot, som ligger i en lille ”trylleskov” synligt fra diget, også er et godt sted sted for fester. Vil du have et kig ud i den nærmeste fremtid, kan du finde Femern A/S Infocenter på Langelinje i Rødbyhavn, hvor planerne for det kommende tunnelbyggeri kan ses. Globen – Visual Climate Center i Holeby viser hvordan klimaet påvirker verdens forandringer. Langs Sydlollands Kyst er der små skønne havne som Kramnitze, Rødbyhavn, Lundehøje og Errindlev Havn, med masser at kigge på.

Tip Følg med i havørnenes liv på www.facebook.com/havoernene


#visitlollandfalster

Sydlolland er et område med masser af historie, kultur, natur og engagerede mennesker.

Butik Landliv Anderledes brugskunstbutik i gårdens gamle værksted. Åbningstider se hjemmeside/Facebook. Butik Landliv Rolandsvej 9, Næsby Strand 4900 Nakskov Tlf. +45 51 84 10 23 info@butiklandliv.dk www.butiklandliv.dk

Det lokale sammenhold Der er mange handelsmuligheder i Rødbys dagligvareforretninger, og mulighed for et hvil i cafe eller pizzaria. Selv om byen bærer præg af tidens udvikling med flere tomme butikslokaler, er byens befolkning ved at vende udviklingen gennem stærkt sammenhold, frivillighed og optimisme. Et eksempel på dette er byfornyelsesprojektet ”købstadshotel,” hvor man om nogle år vil kunne overnatte i den gamle boghandel, frisør, den gamle arrest og så videre.

Spar Rødby Lokalt supermarked i Rødby. Åbent alle dage fra 7-20. Tilbyder bl.a. egen slagter, bagerudsalg frisk frugt & grønt samt posthus. Spar Rødby Østergade 12 4970 Rødby Vi kan findes på facebook/sparrodby

Kultur- og pakhuset I det fredede Kultur- og Pakhus afholdes musikarrangementer, udstillinger og andre events. Rummer Minimuseum med Sydlollands historie.

Jørgen P. textil Kvalitetstøj til herrer og damer til rigtige gode priser. Også i store størrelser. Jørgen P. Textil Østergade 6 • 4970 Rødby jorgen.peter@pc.dk www.facebook.com/ jorgenptextil

Bageren & Thereses Køkken Bestil dit brød/kage senest dagen før inden kl. 15.00. Frisk smørrebrød, sandwich buffet m.m. hver dag.

Østergade 65 • 4970 Rødby Pakhuset@rodby.dk Facebook: Pakhuset

Østergade 2 • 4970 Rødby Tlf. +45 54 60 24 20 guld4970@pc.dk www.facebook.com/ BagerenTherese

Dagli`Brugsen Rødbyhavn

Cafe Marife

Wienerbageriet Rødby Havn

Bake-off, kødvare fra slagteren i Super Brugsen, måltidsløsninger samt bestilling af smørrebrød. Frisk udvalg i frugt og grønt.

Sandwich, hjemmelavede forårsruller, filipinsk buffet, burger, nachos, varme og kolde drikke, kaffe og kage.

Lækkert morgenbrød eller skønne kager til eftermiddagskaffen. Kom og besøg vores hyggelige café.

Cafe Marife Østergade 38 • 4970 Rødby Tlf. +45 53 11 49 70 www.cafemarife.dk

Wienerbageriet Havnegade 41 4970 Rødbyhavn Tlf. +45 54 60 59 00

Dagli´Brugsen Havnegade 28 • 4970 Rødby 04694@coop.dk

Turistmagasin 2018

81


#visitlollandfalster

Forelsket i

Lolland-Falster Tag din udkårne med til Lolland-Falster og nyd tosomheden i romantiske omgivelser.

Lolland-Falster har mange smukke strande, som er oplagte til en dejlig udflugt. Gå en tur langs vandet og mærk vinden i håret og det fine hvide sand mellem tæerne eller nyd solnedgangen hånd i hånd. På Slotsbryggen i Nykøbing kan du sætte dig midt i det hyggelige havnemiljø med en flaske kølig hvidvin, eller du kan byde på en lækker middag på en af Slotsbryggens restauranter. Her kan I nyde middagen og kigge hinanden dybt i øjnene, men husk også at lægge mærke til Slotsbryggens fantastiske udsigt over Guldborgsund.

82

VisitLolland-Falster.dk

>

Tag en dukkert i det varme badevand ved Hestehovedet Strand på Lolland og indtag udsigten fra den berømte badebro (Danmarks næstlængste) sammen med din elskede. Badebroen blev verdenskendt i 2015, da en lokal amatørfotograf vandt en international fotokonkurrence med sit billede af broen. Er I til romantiske fotostunder, gør badebroen sig ekstra godt ved solopgang og solnedgang.

>

Hånd i hånd

Dukkert ved Hestehovedets berømte badebro

Pak en lækker picnickurv, tag et tæppe under armen og mærk naturen helt tæt på. Lolland og Falster har mange smukke skove og naturområder, som er oplagte til en skovtur. Corselitze-skovene på Østfalster kombinerer grønne skove med hvid sandstrand, på Horreby Lyng kan du opleve unik natur i Falsters eneste højmose, og i Roesporet ved Lungholm Gods kan du få indblik i nogle af de forhold, der karakteriserede roedyrkningen på Lolland. Find flere ruter på www.spor.dk.

>

ET GODT TIP

Skovtur i det grønne

Hygge på havnen

Når solen skinner, er det oplagt at besøge en af Lolland-Falsters mange små hyggelige havne. Tag turen til Guldborg Havn, hvor I kan nyde udsigten udover Guldborgsund mens I får en stor is eller et godt måltid på havnens restaurant. Nysted Havn er med sine smukke omgivelser og sin afslappede atmosfære et andet godt udflugtsmål på en romantisk tur i det fri.


#visitlollandfalster

Oplev

Lolland-falster fra vandet Forestil dig at glide lydløst gennem vandet i sejlbåd på en solrig dag, og bare nyde den smukke natur omkring dig. Eller at se landskabet passere forbi fra dækket af en båd med en let brise i håret. Lolland-Falsters flotte kyster er helt unikke og byder på et væld af smukke naturoplevelser.

Højtliggende skove ved Hesnæs Sejler du øst om Falster, venter der en rigtig naturperle ved Hesnæs. Her rejser de højtliggende skove sig majestætisk på de stejle klinter, der skråner ned mod Østersøen. Det siges, at Adam Oehlenschläger havde Hesnæs i tankerne, da han skrev teksten til “Der er et yndigt land”, og det er da også svært ikke at blive begejstret for det smukke landskab, der tager sig særligt godt ud fra vandet. Dodekalitten: Sagnet om Lolerne På en lollandsk mark ud for Smålandsfarvandet står tolv syngende stenstøtter som et symbol på sagnfolket Lolerne, der gav Lolland sit navn, da de kom til landet for tusinder af år siden. Monumentet Dodekalitten er omgivet af fire gravhøje, hvoraf den ene er en jættestue. Sejl med sælerne Området omkring Rødsand syd for Lolland er det vigtigste tilholdssted og yngleområde for spættede sæler i hele Østersøen. Her kan

du se sælerne boltre sig i vandet eller sole sig på land. Sælerne benytter sig af sælreservatet hele året, men der er især mange i yngletiden, som ligger i juni/juli. Havvindmøllesafari Syd for Lollands kyst ved Rødsand og Nysted kan du komme tæt på en af verdens største vindmølleparker. De store vinger når op i 110 meters højde, og er et fascinerende syn. Nysted vindmøllepark og udbygningen Rødsand II er populære udflugtsmål og kan nemt kombineres med en sælsafari. Danmarks sydligste punkt Som Skandinaviens sydligste punkt er Gedser Odde på Sydfalster absolut et besøg værd. Landskabet her er et vidnesbyrd om naturens voldsomme kræfter. Der kan være helt roligt det ene sted, mens stormen pisker og æder af lerklinten lige rundt om hjørnet. Den barske sydspids ved Gedser Odde står i stærk kontrast til de venlige og brede sandstrande kun få hundrede meter mod nord.

SOLNEDGANGSTUR

PÅ DET SKØNNE GRØNSUND Giv dig selv en oplevelse for livet! Et 3-timers aften-krydstogt med Danmarks hyggeligste færge M/F Ida. Afgang fra Bogø og Stubbekøbing på onsdage i juli og august. Med underholdning om bord! Se programmet på hjemmesiden. I dagtimerne 1. maj 30. sept. sejler IDA i rutedrift mellem Bogø og Stubbekøbing. Til glæde bl.a. for regionens mange cykelturister. www.idas venner.dk

Turistmagasin 2018

83


#visitlollandfalster

1

2

3

4

Askø Havn

Dybvig Havn

Femø Havn

Gedser Lystbådehavn

Lille fredelig havn i god stand. Gode toilet- og badefaciliteter. Fælles opholdsrum og køkken i havnehuset.

Tidligere færgehavn. Renoveret i 2015. Rigtig gode anlægsmuligheder og faciliteter. Der er cafe på havnen.

Hyggelig havn ved siden af pragtfuld badestrand. Købmand på kajen. Bus til charmerende kro. Gode faciliteter.

Danmarks sydligste lystbådehavn. Dejlig legeplads, grillplads og dejlig badestrand med udsigt til havmøllerne på Rødsand og solnedgangen i horisonten.

kommunalehavne@lolland.dk Tlf. +45 51 64 79 68 Konemadevej 1 • Askø 4930 Maribo

kommunalehavne@lolland.dk Tlf. +45 21 27 18 84 Dybvigvej 44 4944 Fejø

kommunalehavne@lolland.dk Tlf. +45 23 60 30 32 Pigmosevej 2 • Femø 4930 Maribo

www.gedser-marina.dk

5

6

gk@guldborgsund.dk Tlf. +45 54 17 92 45 Vestre Strand 1 • 4874 Gedser

7

8

Hestehoved Lystbådehavn

Kragenæs Marina & Lystcamp

Maltrup vænge, Sakskøbing

Nakskov Havn

Mange gode ankerpladser. Gå-afstand fra Nakskov centrum. Gode bade- og toiletforhold. Fri brug af sejlklubbens klubhus.

Idyllisk Marina & Camping i ét, nye faciliteter & fri WIFI. Udsigt til Dodekalitten. Bus, cafe, spisested og indkøb på kajen.

Læg til kaj midt i den smukke gamle købstad med de nyrenoverede stræder op til byen.

www.hestehovedetlystbådehavn.dk

www.kragenaes.dk

Omgivet af dejlig natur, nær fjordenge, løvskov og marker. Oser af idyl med fred og ro. Plads til lystbåde og autocampere. Ca. 10 min. gang til Sakskøbing by.

www.saxbaad.dk

havne@lolland.dk Tlf. +45 54 67 73 32 Havnegade 2 4900 Nakskov

afk@youmail.dk Tlf. +45 40 59 46 90 Hestehovedet 2 • 4900 Nakskov

9

info@kragenaes.dk Tlf. +45 54 93 70 56 Mob. +45 21 47 74 56 Kragenæsvej 84 • 4943 Torrig L.

nymansport@gmail.com Tlf. +45 20 63 07 06 Maltrupvænge 35 • 4990 Sakskøbing

10

11

www.nakskovhavn.dk

12

Nysted Havn

Rødbyhavn Trafikhavn

Stubbekøbing Havn

Vesterby Havn (Fejø)

En af Danmarks mest charmerende havne med udsigt til Aalholm Slot og næsten midt i byen.

I Rødbyhavn Trafikhavn har man alting tæt på: Togforbindelse mod København og Hamburg, samt dejlig badestrand.

Smukt beliggende ud til Grønsund. Lystbådehavnen byder på et hyggeligt autentisk miljø med legeplads, grillpladser, udekøkken og shelters.

Læg til kaj ved Vesterby havn på smukke kuperede Fejø. En lille hyggelig havn i smålandsfarvandet.

seh@guldborgsund.dk Tlf. +45 54 87 12 73 Strandvejen 18 4880 Nysted

www.rodbyport.dk

stubhavn@guldborgsund.dk Tlf. +45 51 74 01 09 Vesterhavn 3 4850 Stubbekøbing

kommunalehavne@lolland.dk Tlf. +45 21 27 18 84 Herredsvej 1 4944 Fejø

havne@lolland.dk Tlf. +45 54 60 57 22 Østre Kaj 3 • 4970 Rødbyhavn

13 3

13 2

12 6

Vejrø Marina

5

8

11

1

7

Unik ø med prisvindende faciliteter. Hotel & restaurant. Havnefee inkl. el, vand, bad/vask, tennisbane, legeplads mv.

www.vejroe.dk

info@vejroe.dk Tlf. +45 20 67 01 46 Mob. +45 20 27 23 60 Vejrø 4 • 4943 Torrig L.

10

9

4

84

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

fif og tips

til sejlere Vandet i omkring Lolland-Falster er som udgangspunkt ukomplicerede farvand – noget for både erfarne og mindre rutineret sejlere. Få steder er det vigtigt at være ekstra opmærksom. Er du det, så er der al grund til at udforske disse områder. Sejlads i Guldborgsund

Signalering ved broer

Kong Frederik d. IX’s bro

Om dagen: Det internationale signalflag N (eller i mangel heraf nationalflaget) hejst på halv fortop samt en lang og en kort tone med fløjte eller tågehorn.

Vandstanden syd for Nykøbing F. er minimum 1,80 meter ved daglig vande, så længe man holder sig inden for renden og i øvrigt sejler i henhold til godt sømandskab. Nord for Nykøbing F. er renden dybere. Bemærk vandstanden ved hjælp af vandstandsbrættet. Kald evt. brovagten for hjælp eller vurder om det er lavvande – evt. i forhold til Gedsergårdbroen. Vær opmærksom på vind og strøm. Sejl ikke klods til afmærkninger, hold evt. op til luvsiden, så man er sikker på at ligge midt i renden. Gennemsejlingshøjde er 4 m under klappen ved daglig vande, når broen er i lukket stilling. 3,6 m under de faste brofag. Gennemsejlingsbredde er 20 m. Yderligere oplysninger tlf. +45 54 82 31 70.

Guldborgbroen

Ved daglig vande er gennemsejlingshøjden 4 m under broklapper og 2,5 m under den fast bro. Gennemsejlingsbredde er 30 m. Forskellen mellem høj- og lavvande er ca. 0,6 m Kun ét skib må passere broåbningen ad gangen. Yderligere oplysninger tlf. +45 54 77 00 17.

Skibe og fartøjer kan vederlagsfrit forlange gennemsejling, ved at afgive signal mindst ½ sømil fra broen, ved at:

Om natten: Et hvidt lys for boven samt en lang og en kort tone med fløjte eller tågehorn Mulige svar signaler fra broen ved hjælp af broens lanterner: • A: 1 rødt fast lys betyder at gennemsejling er forbudt. • B: 2 røde blinkende lys betyder at broen vil blive åbnet for et skib kommende fra N • C: 2 røde faste lys betyder at et skib kommende fra N kan passere • D: 3 røde blinkende lys betyder at broen vil blive åbnet for et skib kommende fra S • E: 3 røde faste lys betyder at et skib kommende fra S kan passere

Såvel om dagen som om natten vil et kraftigt lydsignal tilkendegive, at broen trods det afgivne signal for gennemsejling ikke kan åbnes; så vidt forholdene tillader det, vil desuden signalet for gennemsejling blive slukket.

Bro åbningstider 1. april - 31. maj 07.00 - 19.00 1. juni - 31. august 07.00 - 20.00 1. sept. - 30. sept. 07.00 - 19.00 1. oktober - 31. oktober 08.00 - 18.00 1. november - 31. marts se mere her: www.danskehavnelods.dk VHF kanal 12 eller 16.

Turistmagasin 2018

85


overnatning

i hjemlige omgivelser

Du skal ikke køre ret langt på Lolland-Falster for at støde på et af de mange hyggelige Bed & Breakfast, der tilbyder overnatning i hjemlige omgivelser. Tæt ved skov, strand eller midt inde i en af vores stemningsfulde handelsbyer – der er noget for enhver smag. Nogle steder er der kun et enkelt værelse eller to og morgenmaden indtages i familiens køkken. Andre steder tilbydes middag og i nogen tilfælde kan du ligefrem holde din næste fest her. Er du en af dem, som længe har overvejet om Bed & Breakfast er noget for dig, så kan du roligt springe ud i

86

VisitLolland-Falster.dk VisitLolland-Falster.dk

en ”lokal privat oplevelse”, for menneskerne på Lolland-Falster er hyggelige, imødekommende og glæder sig til at byde dig velkommen. Invitér på en hyggelig miniferie til LollandFalster og benyt lejligheden til at besøge en eller flere af vores mange seværdigheder, gallerier, gårdbutikker, museer og meget mere. Din vært skal nok give dig kyndig vejledning. Er du mere til ro, natur og landlige omgivelser, så er Lolland-Falster helt sikkert et

sted for dig. Uanset hvor på vores øer du befinder dig, vil du sjældent være meget mere end 10 minutter fra vandet og en af vores utallige strande. I Nakskov og Maribo kan du opleve to af Danmarks fantastiske naturparker, som du kan vælge at udforske til fods, på cykel eller fra vandet. Alternativ tag en tur med færgen fra Kragenæs eller Bandholm for at besøge en af vores helt unikke øer – Femø, Fejø, Askø og Lilleø - hvor der i øvrigt også er mulighed for Bed & Breakfast overnatning for hele familien.


#visitlollandfalster

5 7

1

8

2 4

1

BELLINGEGÅRD BED & BREAKFAST

Fjelde Guesthouse 9 lækre værelser med individuel stil. Fælles opholdsstue, lille køkken og skøn have med BBQ, trampolin og gratis parkering.

www.bellingegaard.dk

www.fjelde.dk

4

Godstedlund Bed and Breakfast Den skønneste udsigt i lækre omgivelser finder du på Godstedlund. Nyd vores lokale tapas på terrassen i solskin eller i salonen foran brændeovnen.

www.godstedlund.dk

Tlf. +45 71 72 11 66 Godstedvej 18 • 4894 Øster-Ulslev

Overnatning tæt ved skov, strand eller i en af vores stemningsfulde handelsbyer – der er noget for enhver smag.

2

Bo på en hyggelig herregård ved skov og strand nær Østersøen. Lave priser, leje af rideheste og udlån af cykler. anneholmbellinge@gmail.com Tlf. +45 20 89 20 20 Bellingegårdsvej 7 4800 Nykøbing Falster

7

9

guesthouse@fjelde.dk Tlf. +45 52 58 94 64/+45 52 58 58 94 Engestoftevej 1 • 4990 Sakskøbing Facebook: Fjelde Guesthouse

5

Kernegaarden Fejø Ferielejligheder med havudsigt, klappedyr, gårdbutik, tapascafé. Mosteri med egen lokalproduceret most og cider.

www.kernegaarden.dk info@kernegaarden.dk Tlf. +45 24 81 26 29 Hjortemosevej 41 4944 Fejø

8

3

6

3

Fuglsang Herregård Kulturhistorisk herregård der tilbyder overnatning, selskaber, møde- og konferencefaciliteter og café.

www.fuglsangherregaard.dk post@fuglsangherregaard.dk Tlf. +45 54 87 33 87 Nystedvej 73 4891 Toreby L.

6

Marielyst bed and breakfast Smuk gammel bondegård med stor have. Dejlige nye værelser, alle med adgang til bad, køkken og gratis wifi. www.marielystbedandbreakfast.dk mail@marielyst-bedandbreakfast.dk Tlf. +45 60 42 53 64 Stovby Ringvej 8 4873 Væggerløse

9

Postholderens sted i svinget i Guldborg

SANKT BiRgiTTA KLOSTER “hABiTAcuLuM MARiAE”

VOLDSTEDGÅRD HERREGÅRDSPENSION

Spisested - lækker mad, friske råvarer, B&B, musik, events, håndværk og fantasi tæt på naturen.

Birgittinerinderne byder velkommen i klosteret og deres klosterkirke. Ture i naturskønne omgivelser.

www.postholderenssted.dk

www.sanktbirgittakloster.dk

Overnat i romantiske værelser på den gamle herregård, med grønne marker og frodig skov som nærmeste nabo.

Tlf. +45-23 20 83 06 Tlf. +45 45 54 55 13 Guldborgvej 215 4862 Guldborg

birgittasoestrene@mail.dk Tlf. +45 55 72 85 16 Refshalevej 81 4930 Maribo

www.voldstedgaard.dk Tlf. +45 30 44 89 78 Virketvej 42 4863 Eskilstrup

Turistmagasin 2018

87


#visitlollandfalster

Geocenter Møns Klint

Leg og lĂŚr om danmarks fortid

88

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

Se det hele fra oven Det er en vild oplevelse at se den smukke natur på Møns Klint fra trætoppene. Der er både klatre- og svævebane med uddannede instruktører i træerne, der vokser på Møns Klint. Nyd udsigten fra toppen - hvis du tør!

Udvid udflugten til Møns Klint med et besøg i Geocentret, der kombinerer den nyeste teknologi i det indendørs sciencecenter med spændende aktiviteter udendørs. Et enestående område Møns Klint troner sig op 128 meter over havets overflade og vidner om de enorme naturkræfter, der har skabt Danmark. Naturen her er helt unik, og du finder både planter og dyr, der ikke vokser andre steder i landet. Danmarks vilde fortid Engang var havene fyldt med drabelige monstre. Geocenter Møns Klint inviterer på en fantastisk tidsrejse til dengang, hvor næsten alt liv på jorden døde på grund af meteornedslag og supervulkaner, og dengang, hvor gigantiske gletsjere formede landskabet. Løs mysteriet om de døde dinosaurer Da GeoCenter Møns Klint for nogle år siden tog på ekspedition i Grønland, gjorde de et helt fantastisk fund! Knogler fra fire forskellige typer pythosaurer – kæmpe krokodillelignende øgler, der aldrig før er

fundet i Grønland. Men hvorfor døde hele flokken af pythosaurer lige der? Hjælp GeoCentret med at løse gåden på det digitale udgravningsbord. Flyv med vandrefalken På med brillerne! Nu kan du komme ud at flyve og jage med vandrefalken i virtual reality. Vandrefalken er kendt som verdens hurtigste dyr, der efter sigende kan nå en fart på 320 km/t, når den styrtdykker efter sit bytte. Forbered dig på en vild jagt i rasende fart. Se de vilde 3D-film - hvis du tør Kom med på en rejse tilbage til tiden, hvor dinosaurerne styrede alt liv på jorden. Den nyeste interaktive teknologi bringer dig helt tæt på fortidens kæmper. Du bliver klogere, du bliver underholdt og du bliver garanteret også forskrækket. Læs mere: www.moensklint.dk

Turistmagasin 2018

89


Praktiske oplysninger ALARM

SKADESTUEN I NYKØBING FALSTER

Tlf. 112

Tlf. 114

Fjordvej 15 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 70 15 07 08

LÆGEVAGTEN

SKADEKLINIK I NAKSKOV

Tlf. +45 70 15 07 00

Hoskiærsvej 17 4900 Nakskov Tlf. +45 70 15 07 08

POLITI

TANDLÆGEVAGT

Apotek

Tlf. +45 29 60 01 11

Lige uger - Tlf. 54 85 33 00 Ulige uger - Tlf. 54 85 06 22

DYRLÆGER Nykøbing F. - Tlf. +45 54 85 32 36 Nykøbing F. - Tlf. +45 51 15 55 07 Nykøbing F./Nr. Alslev - Tlf. +45 54 43 54 43 Maribo - Tlf. +45 54 76 00 76 Nakskov - Tlf. +45 54 92 33 01

NUMMEROPLYSNINGEN Tlf. 118

MERE INFO OM LOLLAND-FALSTER www.visitlolland-falster.dk

Lolland-Falsters turistbureauer På Lolland-Falster er der 3 turistbureauer, der skilter med det grønne i. Få hjælp til at booke overnatning, købe fisketegn og krochecks.

T1

Maribo Turistbureau

I Maribo og Nakskov kan du købe billetter til turbåden Anemonen og Postbåden, ligesom du kan leje cykler og komme på byvandringer. I Nykøbing Falster ligger bureauet i den gamle velbevarede købmandshandel. Marielyst Turistbureau finder du i Marielyst centrum. Alle bureauer har åbent hele året.

T2

Nakskov Turistbureau

T3

MARIELYST TURISTBUREAU

T4

Banegårdspladsen 11, 4930 Maribo Tlf. +45 54 78 04 96 visitmaribo@infololland.dk www.visitlolland-falster.dk

Marielyst Strandvej 54, 4873 Væggerløse Tlf. +45 54 13 62 98 turist@infomarielyst.dk www.infomarielyst.dk

Samt et turistinspirationssted i butikken ALDI i Marielyst.

Axeltorv 3, 4900 Nakskov Tlf. +45 54 92 21 72 visitnakskov@infololland.dk www.visitlolland-falster.dk

Lalandia turist hotspot

T5

Lalandia Centret 1, 4970 Rødby Tlf. +45 54 61 05 00 lalandia@lalandia.dk www.lalandia.dk

Nykøbing Falster Turistbureau Færgestræde 1A, 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 13 03 turist@museumlollandfalster.dk www.visitlolland-falster.dk

Derudover er der 6 sommerinfosteder, drevet af frivillige, som er åbne i højsæsonen.

T9 T7 T2

T10

Sommer infosteder T5

T6

90

infohus Sakskøbing Torvet 4, 4990 Sakskøbing Tlf. +45 53 35 87 61 www.visitsakskobing.dk www.visitlolland-falster.dk

T7

Info café Nysted Adelgade 61, 4880 Nysted www.nysted.dk www.visitlolland-falster.dk

T8

VisitLolland-Falster.dk

T1

T5 info café Stubbekøbing Vestergade 43, 4850 Stubbekøbing Tlf. +45 54 44 13 04 www.turistinfo-stubbekoebing.dk www.visitlolland-falster.dk gedser informationssted Købmandsgården Gedser Landevej 79, 4874 Gedser Tlf. +45 54 17 00 97 www.radbjerg-keramik.dk/ Koebmandsgaarden/ turist-information.html www.visitlolland-falster.dk

T3

T5

T6

T4

T8 T9

Fejø Møllebutik og turist infosted Herredsvej 278 A, 4944 Fejø Tlf. +45 24 26 35 03/+45 54 71 10 13 www.visitlolland-falster.dk

T10

Peter hansens have Vesternæsvej 56, Kappel 4900 Nakskov Tlf. +45 54 94 85 83 www.visitlolland-falster.dk


Dagligvarer butikker på lollanD-Falster

www.daglibrugsen.dk www.superbrugsen.dk super brugsen Maribo Tlf. 54 64 77 01, Ved Åen 3 4930 Maribo superbrugsen sakskøbing Tlf. 54 70 41 54, Søndergade 31 4990 Sakskøbing superbrugsen nørre alslev Tlf. 54 43 42 94, Kæpgårdsvej 6 4840 Nørre Alslev

Dagli’brugsen stokkeMarkeD Vestre Landevej 241, 4952 Stokkemarke

Dagli’brugsen gulDborg Guldborgvej 189, 4862 Guldborg

Dagli’brugsen DanneMare Bygaden 53, 4983 Dannemare

Dagli’brugsen kettinge Grønnegadevej 4, 4892 Kettinge

Dagli’brugsen Holeby Vestervej 3 C, 4960 Holeby

Dagli’brugsen geDser E. Schiødtsgade 2, 4874 Gedser

Dagli’brugsen røDbyHavn Havnegade 28 C, 4970 Rødby

Dagli’brugsen HorslunDe Nylandsvej 12, 4913 Horslunde

Dagli’brugsen nysteD Wichmandsvej 14, 4880 Nysted

Dagli’brugsen væggerløse Væggerløsevej 14, 4873 Væggerløse

Næstved

Find adresser og åbningstider på www.aldi.dk

Præstø

Lolland

Vordingborg Stege Nørre Alslev

Nakskov

Maribo

Vi modtager

Helt uden gebyr

Sakskøbing

Møn Stubbekøbing

Nykøbing Falster

Rødby

Væggerløse

Falster

KVALITETEN HELT I TOP - PRISEN HELT I BUND

Turistmagasin 2018

91


Rejsen isolen det danske ø-hav Mærk begynder på Færgen på Ø-camping Medbring campingvogne gratis på udvalgte afgange

BØJDEN-FYNSHAV Bil + 9 personer, standard enkelt, fra

215

SPODSBJERG - TÅRS Bil + 9 personer, standard enkelt, fra

270

DKK

DKK

Færgen byder velkommen på moderne færger med Shop og bistro, samt børneområde og gratis Wifi om bord. Find tilbud og priser på ”genvejs-færgerne” der sejler mellem Langeland - Lolland, Als og Fyn på faergen.dk/tilbud. Rejser du ofte sparer du tid og helt op til 40% af standardprisen med en Færgen Bizz aftale.

SPODSBJERG-TÅRS

BØJDEN-FYNSHAV

• Timedrift hele året

• Timedrift 1. juni -31. august

• 45 min. overfart

• 50 min. overfart

• Check-in med bizz

• Check-in med bizz

Fyn FYNSHAV Als

BØJDEN TÅRS SPODSBJERG

Langeland

Lolland

LANGELAND DESTINATION

www.faergen.dk

Profile for Business Lolland-Falster

Lolland-Falster Katalog 2018  

Gratis turismekatalog, som giver dig inspiration til alt det sjove, kulturelle og spændende som Lolland-Falster byder på. Download her og bo...

Lolland-Falster Katalog 2018  

Gratis turismekatalog, som giver dig inspiration til alt det sjove, kulturelle og spændende som Lolland-Falster byder på. Download her og bo...

Profile for 171188
Advertisement