Page 1

LOLLAND-FALSTER GRATIS MAGASIN

TÆT PÅ ... Fantastiske strande, vilde dyr i nat-zoo eller på savannen, ridderturneringer, Dodekalitten og byjubilæer. Velkommen til store oplevelser med dem du holder af.

2016


- landsdelens største varehus

TexTil koloniAl slAgTervArer frugT & grønT isenkrAm rAdio & Tv quickfood BAgeri 370 p-plAdser

familien le e h r o f samme tag r e d n u lt a ...har

Søndagsåbent vi modTAger næsTen Alle former for BeTAlingskorT

Åbent

Alle dage....................................08.00-21.00 Bageren åbner .....................................07.00

2

VisitLolland-Falster.dk

guldBorgsundcenTreT · 4800 nykøBing f. · 54 88 60 00


indhold

6

Danmarks bedste strande

6 Danmarks bedste strande

11 Natzoo blandt krokodillerne

48

Herregårde og kulturhistorie

20

24

29 Tag på Øhop

35

61

14

Sjov for alle

Tips til shopping

Danmarks Frugthave

39 Sluk Tørsten, I glasset

37

Lokale specialiteter

42 Dodekalitten på Lollands Nordkyst

46 Små steder med kulturoplevelser

24

Med postbåden på tidsrejse

50 Byjubilæum i Nakskov og Maribo

60 Eventkalender

64 Overnat i træerne

70 Fik du oplevet?

Tradition og fornyelse Det er ikke tilfældigt at Lolland-Falster i folkemunde bærer navnet Sydhavsøerne. Vores region er Danmarks mest solrige, og det er derfor helt naturligt, at vi også har nogle af Nordeuropas største solfangeranlæg. Vi lægger nemlig også stor vægt på ren energi og lokalt producerede fødevarer.

Op i gear – mountainbike

Lolland-Falsters naturparker

Sydhavsøerne

For turisten, der ønsker at få naturoplevelser og en aktiv ferie, kan Lolland i dag tilbyde 2 naturparker, Maribosøerne og Nakskov Fjord, der sammen med det blanke stræde mellem Lolland og Falster, Guldborgsund, er et eldorado for kanoog kajakturister. Cykelturismen på Lolland-Falster er støt stigende med et stort udviklingspotentiale - du kan fx cykle på digestien fra Rødby til Nakskov for derefter at følge en af de mange cykelruter til Lolland og Falsters mange kulturhistoriske perler. Her finder du også nogle af Danmarks smukkeste kirker; bl.a. Maribo Domkirke, Klosterkirken i Nykøbing Falster, Kippinge Kirke og Sankt Nikolaj Kirke i Nakskov. I det hele taget er vores område unikt med en rig kulturarv, der afspejler sig i både by og landskab. Herregårdene på Lolland-Falster har gennem århundreder været kulturbærere, og mange herregårde har i dag åbnet dørene for publikum med stor succes. Besøg fx Knuthenborg Safaripark, læg turen forbi Knuthenlund Gods, der er en af Danmarks største økologiske producenter, og som har indrettet lækker gårdbutik, eller kør forbi Frederiksdal Gods, der har dedikeret sig til produktion af en højt præmieret kirsebærvin, der i dag eksporteres til Europa, Kina og USA med stor succes. Husk også at slå et slag op om øerne i Smålandshavet hvor både Fejø og Femø til trods for deres størrelse har meget at byde på.

54

Købstaden ved den smukke fjord

17

Drabelige ridderturneringer

Vi ønsker dig hjertelig velkommen til Lolland-Falster, hvor vi vil tage imod dig med både natur- og kulturoplevelser. Husk at reservere et par dage ekstra til vores byjubilæer i Nakskov og Maribo, der fylder henholdsvis 750 og 600 år i år. Rigtig god ferie Niels Halm Bychef Nakskov

Turistmagasin 2016

3


Velkommen til

Lolland falster

VEJRØVEJRØ FEMØFEMØ

FEJØFEJØ Vesterby Vesterby

OnsevigOnsevig

LILLEØ LILLEØ ASKØASKØ

Utterslev Utterslev

Kragenæs Kragenæs

Horslunde Horslunde

DODEKALITTEN DODEKALITTEN REVENTLOW-MUSEET REVENTLOW-MUSEET PEDERSTRUP PEDERSTRUP

Købelev Købelev

F Æ R G E FN Æ R G E N

NAKSKOV NAKSKOV FJORD FJORD

Tårs Tårs DANMARKS DANMARKS VARMESTE VARMESTE 9 BADEVAND BADEVAND

TURBÅD TURBÅD “POSTBÅDEN” “POSTBÅDEN” Langø Langø

9

KNUTHENLUND KNUTHENLUND Vesterborg Vesterborg Halsted Halsted

9

9

Stokkemarke Stokkemarke

9

Nakskov Nakskov

Søllested Søllested

NørreballeNørreballe

Højreby Højreby

Bandholm Bandholm

9

Vestenskov Vestenskov

9

9

KNUTHENBORG KNUTHENBORG SAFARIPARK SAFARIPARK

Sakskøbing Sakskøbin

Maribo Maribo

LOLLAND LOLLAND

Dannemare Dannemare

DANMARK

DIGESTIEN DIGESTIEN

NATURPARK NATURPARK TURBÅD TURBÅD MARIBOSØERNE MARIBOSØERNE “ANEMONEN” “ANEMONEN”

E47 E47

Hummingen Hummingen Kramnitze Kramnitze

Holeby Holeby

Rødby Rødby LALANDIA LALANDIA

Vester Ulslev Vester Ulslev

Errindlev Errindlev

Rødbyhavn Rødbyhavn

S C A N D SL ICNA ENSD L I N E S

Hyllekrog Hyllekrog

F E FME EMR E NR NB ÆB LÆT L T

D


Vordingborg

Stege

MØN

Bogø FÆRGEN IDA

Nørre Alslev

E47/E55 Guldborg

KROKODILLE ZOO

Eskilstrup

Horbelev

E55

E47 g

Stubbekøbing

Hesnæs FACTS OM

SMUK KYSTLINIE MIDDELALDER CENTRET Sundby

9

9

GULDBORGSUND ZOO & BOTANISK HAVE

Nykøbing F.

Døllefjelde

FUGLSANG KUNSTMUSEUM

Marielyst

E55

Lolland er Danmarks fjerdestørste ø med et areal på 1.242 km² og ca. 65.000 indbyggere. Falster har et areal på 514 km² og er dermed Danmarks 7. største ø. Her bor godt 43.000 indbyggere.

600 km kystlinie

Væggerløse

Kettinge

Nysted

FALSTER

LOLLAND-FALSTER

DANMARKS BEDSTE BADESTRAND

108.000 indbygere

Gedesby

Gedser SCANDLINES

SKANDINAVIENS SYDLIGSTE PUNKT Turistmagasin 2016

5


Sol, sommer og vand

Danmarks bedste StrandE Solvarmt sand og silkeblød havbund. Snup et havbad og nyd driverlivet på nogle af Danmarks bedste strande, mens grillen syder, og børnene leger i vandkanten.

6

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

Vi har også en strand til dig Dyrk det pulserende ferieliv eller nyd stilheden med skoven i vandkanten. Danmarks bedste strande byder dig velkommen. Gennem flere år har danske strandgæster kåret den kilometerlange, bløde, hvide strand ved Marielyst som Danmarks bedste. Og når man dertil lægger, at havbunden de fleste steder er fast og ren, så forstår man godt de mange, mange gæster, der vælger Marielyst som feriedestination år efter år. I baglandet ligger den sprudlende ferieby, der de seneste år har gennemgået en forskønnende udvikling. Byens torv er omdannet til en gigantisk terrasse med brede træplanker, der binder hele centrum sammen og kan nydes fra liggestole. Og så er der selvfølgelig mad og drikke for enhver smag og både indendørs og udendørs underholdning.

Vidste du... At badesikkerheden er helt i top på Lolland-Falster. Fx er der opstillet skilte med et bogstav og nummer, så alarmcentralen altid kan se, hvor er evt. alarmopkald kommer fra. Ved Marielyst Strand er stranden derudover i højsæsonen bemandet med specialuddannede kystlivreddere.

I det hele taget byder både Falsters og Lollands kyster på badeoplevelser for både små og store. Lavt vand og små skvulp kan kombineres med brusende bølger og salte skumsprøjt inden for få hundrede meter. Så velkommen til nogle af Danmarks bedste badeoplevelser. Find Lolland-Falsters strande på: www.visitlolland-falster.dk

Turistmagasin 2016

7


Kom med os på en spændende tidsrejse

25 YEARS

Velkommen til vores 25 års jubilæumssæson Oplev den farverige middelalder i købstaden Sundkøbing.

Vi har over 100 ridderturneringer i år og hver dag afskyder vi verdens største krigsmaskine. Besøg Middelaldercentret og Middelalder Teknologiparken på samme billet. Vi har åbent 1. maj - 30. september og i uge 42 (skolernes efterårsferie) Ved Hamborgskoven 2 · DK-4800 Nykøbing Falster · 54 86 19 34

8 www.middelaldercentret.dk VisitLolland-Falster.dk

Danish Research- & Discovery Centre for Early Technology and Craftsmanship


#visitlollandfalster

Idyllisk feriestemning.. 3

...finder du ved det gamle fiskerleje Hesnæs på Falsters østkyst. Her duver de blå fiskerbåde i havnen, mens de gamle bøgetræer strækker deres slanke grene ud over havet. Der er fin sandstrand på begge sider af havnen og god mulighed for en travetur i skoven. Pak madkurven og nyd en rigtig familiedag ved vandet.

ET GODT TIP

>

5 STRANDE du bør opleve

Hestehoved Strand... 2

1

Marielyst Strand

2

Hestehoved Strand

3

Hesnæs Strand

4

Nysted Strand (Skansen)

5

Kramnitze / Hummingen

2 3

5 4

1

>

... byder ikke bare på en af Danmarks længste badebroer og Danmarks varmeste badevand. Stranden ligger også midt i et rekreativt naturområde ved Nakskov Fjord med sine mange småøer og rige dyreliv. Området er et yndet sted for mange fugle, der finder deres føde i det lave vand tæt ved land.

Havnemiljø og købstadsidyl... 4

... findes ikke smukkere end i den gamle købstad Nysted. Nyd nogle timer på stranden og spis en god frokost på et af spisestederne på havnen. Slap af med udsigten til Aalholm Slot eller gå på opdagelse blandt Nysteds smukke, gamle fiskerhuse - og slut af med en gigantisk vaffelis.

Turistmagasin 2016

9


krokodille Zoo

Sjov for alle På det nordlige Falster, få kilometer fra Farøbroerne, ligger Europas største Krokodille Zoo med alle verdens 23 nulevende krokodillearter. Mød også slanger, kæmpeskildpadder, aber og træleoparder.

10

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

Nat Zoo blandt krokodiller Fra juli udvider Falsters Krokodille Zoo åbningstiderne og inviterer indenfor til Nat Zoo. For når solen går ned, og mørket sænker sig, vågner nattens rovdyr. Få en helt særlig oplevelse i nattetimerne, når dyrene fodres.

Mørket ligger tungt over palmer og vandbassiner i Krokodille Zoo. Blid rislen fra rindende vand og et skrig fra en fugl, fylder stilheden. Det pusler lidt i underskoven. Og så med ét glimter det i et sæt gule øjne, der rammes af lyset fra en lommelygte. Sobek er stået op - og han er sulten! Sobek er en afrikansk nilkrokodille, og er med sine over 5 meter og 500 kg den største beboer i Krokodille Zoo på Falster. Sobek betyder ”vandets hersker”, og sammen med 22 artsfæller udgør han Europas største krokodille zoo, hvor alle 23 nulevende krokodillearter er samlet.

Nat i Krokodille Zoo Hele juli samt i uge 42 er der udover de almindelige dagtimer ekstraordinært åbent i Krokodille Zoo om aftenen til nat-zoo. Ovstrupvej 9 4863 Eskilstrup Tlf. +45 54 45 42 42 Læs mere på: www.krokodillezoo.dk

Hen over sommeren kan du møde Sobek og hans venner til en helt særlig begivenhed, når Krokodille Zoo holder Nat-Zoo. I de sene aftentimer, når mørket har sænket sig, og det eneste lys kommer fra lommelygter, fodres krokodillerne. Det samme gør de smukke træleoparder, der kun sjældent lader sig se i dagtimerne. Men om natten leves livet mellem træerne, hvor de er i deres es.

Turistmagasin 2016

11


#visitlollandfalster

Ud i sommerlandet

Sjov for alle På besøgsgården Kirkehøjens Limousine kan du komme på en eksotisk ko-safari. Kom helt tæt på dyrene på det økologiske gods Knuthenlund, et eldorado for familier der elsker dyr og kvalitetsmad. Eller skru tiden tilbage og tag med museumstoget. Sommerlandet byder på oplevelser for hele familien.

Knuthenlund Midt i Lollands frodige landbrugsland ligger det økologiske gods Knuthenlund med 600 får, køer og søde klappegrise. Besøg dyrene i stalden og på markerne, se når der bliver malket, og få et kig ind i godsets eget mejeri. Den lækre gårdbutik har masser af Knuthenlunds egne produkter. Godset har flere arrangementer hen over sommeren, blandt andet den internationale kokkekonkurrence The Native Cooking Award, hvor stjernekokke fra flere forskellige lande dyster om at lave den bedste ret af lokale produkter og urter fra naturen.

Ko-safari på Kirkehøjen

Hop på veterantoget

>

>

>

Sæt dig godt tilrette og hold godt fast, for nu går det over stok og sten! Hos Kirkehøjens Limousine kan du komme helt tæt på de store, rødbrune limousinekøer og deres søde kalve, der græsser på gårdens marker. Safarien foregår på en trailer med bænke, og der er plads til både kørestole og barnevogne.

Lolland-Falsters første jernbane blev åbnet i 1869 som en fragtrute mellem købstaden Maribo og Bandholm Havn. I dag er den otte kilometer lange strækning genåbnet som museumsbane og byder på en rigtig dejlig tur gennem fantastisk natur. Se blandt andet Danmarks ældste driftsklare damplokomotiv fra 1879, KIØGE, samt de gamle 1. klasses kupeer med plyssofaerne.

Stubbekøbing Motorcykel- og radiomuseum Se åbningstider på www.motorcykelogradiomuseum.dk

Et af de største museer i Europa med over 160 motorcykler fra 1897 til 1994. Motorcykelsamlingen indeholder en perlerække af sjældenheder fra England, Tyskland, USA, Frankrig, Danmark, Belgien, Schweiz, Italien, Tjekkoslovakiet, Sverige og Japan. Den store bredde af sjældne mærker og klassiske modeller fra så mange nationer er ganske unik. Dertil fin samling af radioer, grammofoner og fjernsyn. Nykøbingvej 52 4850 Stubbekøbing Tlf. +45 54 44 22 22 www.motorcykelogradiomuseum.dk

12

VisitLolland-Falster.dk


NYHED FRA 2016 Se hjemmeside

NATZOO

- UNIK OPLEVELSE -

Kom og se natdyrene når de er VÅGNE HELE JULI: EXTRA ÅBENT FRA KL. 22-24 UGE 42 og UGE 7: kl. 20-22

ÅBNINGSTIDER: Højsæson: (16/6-30/8) Dagligt: kl. 10-17. Natzoo: kl. 22-24. Natzoo uge 42 + uge 7 kl. 20-22. Lavsæson: (1/9-15/6) Dagligt: kl. 12-16. Lukket: December og januar.

Krokodille Zoo

- SOBEK -

EUROPAS STØRSTE KROKODILLE

OPLEV

Verdens største samling af

KROKODILLER

23 forskellige arter

Ovstrupvej 9 • 4863 Eskilstrup • www.krokodillezoo.dk


#visitlollandfalster

Én på opleveren

Sjov for alle Mød de eksotiske dyr på Knuthenborg’s savanne eller tag en vild og våd tur i Congo Splash. Du kan også drage på sælsafari og få en dukkert i sælernes svømmehal.

Knuthenborg safaripark

>

Tag på sælsafari

>

Tilbring en nat med ulvene, tæl dyrene på savannen eller snup en tur med toget mellem de frække aber - Knuthenborg Safaripark på Lolland byder på feriens vildeste oplevelse blandt giraffer, næsehorn og stribede zebraer.

Pak kikkert og badetøj og få en skøn oplevelse på vandet. Fra begyndelsen af juli til midt i august kan du tage på tre timers sælsafari i Østersøen med afgang fra havnen i Nysted. I stævner ud gennem det smukke Nysted Nor og kommer blandt andet forbi den store havvindmøllepark Rødsand, ud til sandbankerne, hvor sælerne ligger og soler sig. Der er også mulighed for at få en dukkert på det lave vand. Husk pladsbestilling via www.nysted-sælsafari.dk eller via Nysted Mole Is og Grill.

14

VisitLolland-Falster.dk

Når parken slår portene op 30. april, leger de søde dyreunger på savannen, mens de flotte tigre driver dagen væk på en gren. Der er oplevelser til mange, mange timer på den store savanne, i tigerparken eller blandt de flotte ulve. Hyg dig med de søde ponyer og klap en kamel. Og brænd energien af med nogle abeskønne timer i Limpopo Land, som indeholder Danmarks største naturlegeplads med masser af aktiviteter for både tamme og vilde børn. Flyt for eksempel op mellem trækronerne, og drag på udflugt ad de mange gangbroer højt over jorden. Husk også badetøj. Den store vandlegeplads er for både store og små vandhunde, som køler på de varme sommerdage. Og de rigtig vilde kan vove sig op i Danmarks længste, højeste og mest stejle vandrutsjebane – Congo Splash. Hen over sommeren tilbyder Knuthenborg Safaripark derudover masser af specielle arrangementer. Har du fx nogensinde set en rigtig polokamp, hvor deltagerne drøner rundt efter en kugle, der baskes rundt på banen med en kølle - og alt sammen til hest? Eller hvad med selv at trække i badetøj og løbesko og gennemføre Danmarks vildeste triatlon mellem kameler og bøfler på Knuthenborg savanne? Og hele familien kan være med, når starten går for den årlige stafet.


Superbowling

Byder jer velkommen til en sjov dag for hele familien. Hyg jer hele dagen med vores mange aktiviteter i parken som breder sig over et areal på ca. 111.000 m2.

SuperBowling på Marielyst er et moderne bowlingcenter med 10 bowlingbaner, restaurant med plads til 250 spisegæster, café, spillehal og meget mere.

- Segway - Adventuregolf - Fodbold- og frisbeegolf - Driving range - Baseball cage - Børne legeplads og -forlystelser

- Bowling - Restaurant & Bar - Poker & casino - Sports aktiviteter - Billard & spillehal

Bøtø Ringvej 2e • Marielyst 4873 Væggerløse • Tlf. +45 54 130 130 www.golffunpark.dk

Marielyst Strandpark 1 4873 Væggerløse • Tlf. +45 54 13 19 19 www.superbowling.dk

Marielyst gokart & paintball center

>

>

>

Golf & Fun Park

Er du til adrenalin, fart og spænding? Du får hel pakken hos Marielyst Gokart og Paintball Center. Legepladsen til dig som aldrig bliver voksen. - Børnegokarts - Voksengokarts - El-minibiler - Paintball - Bowtag Godthåbs Allé 3B 4873 Væggerløse • Tlf. +45 54 17 44 04 www.gokart.dk

ÅDreents

ddaagg

159,-

Fra

Priser efter rabat med kupon: Øvrige åbningsdage 159,25/6-7/8 2016 175,-

gang d a i r F til alle forlystelser Turistmagasin 2016

15


FAMILIEHYGGE OG SJOVE OPLEVELSER

I Guldborgsund Zoo & Botanisk Have kan du komme tæt på dyrene og se dem lige i øjnene og mærke Zoos vilde natur. Her er masser af naturskønne områder med sø, flotte planteog dyreanlæg samt sjove aktiviteter for hele familien.

SJOVE AKTIVITETER • I vores børnezoo kommer I tæt på vores geder og æsler, som venter på at blive klappet af alle dyreglade børn og voksne. • På Falsters fedeste naturlegeplads er der masser af sjove udfordringer for alle børn, hvor klatretårne, svæveog rutsjebaner udfordrer alle legeglade børn og voksne. • I vores Dinohave kan du vandre tilbage som for 65 millioner år siden og få et spændende indblik i dinotiden, hvor bl.a. magnolier voksede blandt store dinosaurer og andre glubske dyr.

TA’ BØRNENE MED PÅ OPDAGELSE TIL FODS OG KOM I ØJNEHØJDE MED DE VILDE DYR. I Guldborgsund Zoo & Botanisk Have har vi mere end 80 dyrearter og en verden fuld af spændende planter. I kan f.eks.: • Tag en tur i Regnskoven og oplev en vild verden af dyr og planter. • Tag et undervandskig hos pingvinerne og se dem ”flyve” af sted efter en sild, eller når de daser i solen. • I vores fuglevoliere kommer I tæt på vingesuset fra spændende fugle med deres flotte fjerdragter. • Se vores frække næsebjørne og oplev de søde surikater, der holder vagt.

FAMILIEBILLET

200 kr. ØSTRE ALLÉ 97 4800 NYKØBING F TLF. +45 5473 2700

16

ÅBENT HELE ÅRET

WWW.GULDBORGSUNDZOO.DK

SOMMER 2+2: 200,- 1. MAJ - 18. OKT.: 9-17

WINTER 2+2: 130,- 19. OKT. - 30. APRIL: 10-16

VisitLolland-Falster.dk


Tæt på Nykøbing Falster centrum ligger to spændende attraktioner. I kan bevæge jer direkte ind i år 1400 med ridderturneringer, fabeldyr og middelalderbyen Sundkøbings travle mennesker. Eller i kan planlægge en dejlig dag i Guldborgsund Zoo og Botanisk Have, der også lokker med en helt fantastisk naturlegeplads.

I Sundkøbing på Guldborgsunds vestlige bred ligger Middelaldercentret med købstaden Sundkøbing, hvor tiden er skruet tilbage til år ca. 1400. Her har de tonstunge krigsmaskiner nu gennem 25 år sendt stenkugler ud over Guldborgsund, og de flotte riddere har dagligt dystet mod hinanden i drabelige turneringer. Sommeren igennem byder byen på både spændende og lidt uhyggelige oplevelser. Maj måned sætter især fokus på tro og overtro. Drag fx ind i skoven og mød De Underjordiske, Helhesten og Åmanden, som er nogle af middelalderens mange fabeldyr og væsener. I juni brændes der miler, laves trækul og brændes tjære, og ved kirkebyggeriet brændes kalk i kalkovnen. I juli og august fejres så centrets jubilæum med blandt andet buedage og pestweekend. I begyndelsen af juli kan I opleve historiefortællere fra hele Europa, og august står i maskinernes tegn med fokus på middelalderens teknologi.

Sjov for alle

Velkommen til Middelalderen og en rigtig hyggelig ZOO

Tip Når sulten melder sig, kan I altid finde en hyggelig spisekrog til madkurven eller besøge lamakiosken i Guldborgsund Zoo og Botanisk Have.

En hel anden hverdag møder I blandt mere end 80 forskellige dyr fra hele verden hos Guldborgsund Zoo. Mød fx den sibiriske tiger, der holder øje med hele haven eller de dristige kattalemurer, der springer fra gren til gren - eller surikaterne, der altid har en vagtmester ude. Gå en tur i regnskovens tunge varme og mød de gyldenhovede løvetamariner og paryksilkeaberne. Men husk også at kigge ned, for kæmpeskildpadderne og hjelmvagtlerne vandrer rundt i skovens dybe bund. Den botaniske have byder på flere afdelinger som fx en dinohave med magnolier som for 65 millioner år siden. I himalayakløften risler vandløbene mellem de hundredvis af rododendron. Energien brændes af med sjove spil eller på Falsters vildeste legeplads, den store naturlegeplads med udfordringer for hele familien. Og I må selvfølgelig ikke glemme et besøg i krybdyrenes fantastiske verden, hvor I møder både store bomberotter, bittesmå frøer og hvæsende kakerlakker.

Turistmagasin 2016

17


#visitlollandfalster

Sov kongeligt Wellness, spa og smukke, historiske værelser finder I på Lungholm Slot nær Rødby. det er muligt at leje hele slottet med den fantastiske park - og fx fejre sit bryllup.

Bandholms gule huse

En bid af solnedgangen

Få steder på Lolland-Falster finder man mere uforpligtende feriestemning end på Bandholm Hotel. De smukke, lyse værelser, de autentiske stuer og havluften er ren badeidyl. Romantikken fuldendes med en badetur fra Danmarks ældste badeanstalt kun få hundrede meter væk og måske en slentretur blandt havnebyen Bandholms flotte, gamle pakhuse.

Nyd en af Lolland-Falsters smukkeste middagsoplevelser, mens solen stille synker i havet. På restaurant Den Fuldkomne Fisker ved Onsevig Camping sammensættes menuen af, hvad værtsparret Hanne og Carl Madsen har kunnet indsamle af friske, lokale råvarer på dagen og varieres efter kokkens humør. Det lille, utraditionelle spisested gemmer sig godt ved havnebyen Onsevig på Lollands flade nord-vestkyst, hvor havet flere gange har forsøgt at lægge området øde. Hver gang har byen dog rejst sig igen og ligger i dag beskyttet i ly af dæmninger. Slå et smut ned omkring den lille, charmerende havn og oplev Danmarks - og verdens - første havvindmøller, mens dagens sidste lys eksploderer i et orgie af rødt mod vest.

Sommer for to På kanten af Østersøen Kør helt ud på Falsters østkyst, gå en tur i skoven og slut af med et dejligt måltid på traktørstedet Pomle Nakke. Her står det unge værtspar Kim og Tina klar med gode danske retter, mens Østersøen bruser lige nedenfor de mere end 100 år gamle bygninger.

18

VisitLolland-Falster.dk

Slip romantikken løs og lad jer rive med af stemningen på en af Lolland-Falsters mange gamle herregårde. Nyd en udsøgt middag, mens solen stille forsvinder mellem øerne i Smålandshavet, eller find jeres helt eget hemmelige sted i et landskab, der emmer af historie. Hvad enten I er til storslået ferie eller stille idyl, er det nemt at finde lige dét sted, der passer allerbedst, når man er to.


#visitlollandfalster

Rezie Coiffure

Tips til ...

Vi skaber helhed mellem trend og personlighed. Hos os er kun det bedste lige knapt godt nok…

Lækker wellness

Rezie Coiffure

Jernbanegade 3 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 82 02 04 rezie@hairtools.dk www.rezie.dk

Hudplejeklinikken/ Klinik for massage og zoneterapi

Artikel

vejl pris. kr. xxxx,xx

Afslappende velvære og ultimativ forkælelse for din indre og ydre skønhed.

ALT FOR DIG KLINIKKEN

Marielyst Wellness

St. Kirkestræde 10 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 82 82 89 www.hudplejeklinikken.dk www.zoneterapiklinikken.com

Kropsbehandling, tyrkisk sæbe, manicure, pedicure og hotstone. www.marielystswf.dk

Marielyst Strandpark 5 • 4873 Væggerløse • Tlf. +45 40 63 16 84

Hotel og restaurant i hyggelige omgivelser

Nakskov Idrætscenter SPORT - KULTUR - EVENT

Nakskov Idrætscenter har et stort udvalg aktiviteter, og vi kan byde på et af Danmarks nyeste svømmecentre, med fire bassiner, vandrutchebane, klatrevæg, vipper, og to saunaer. Vi har altid et stort aktivitetsprogram i skolernes ferie.

Grillarrangement Hver søndag og mandag i uge 27-32 Inkl. stor garniture buffet. Fra kr. 88,-

Få mere info om åbningstider og aktiviteter i Nakskov Idrætscenter på www.nakskovic.dk. Du kan også hele tiden få sidste nyt på vores Facebookside - Nakskov Idrætscenter - sport - kultur - event.

Gris på gaflen Gris fra egen avl tilberedt på 17 forskellige måder. Inkl. stor garniture buffet. Hver tirsdag og onsdag kl. 18.00 i uge 27-32 kr. 158,-

Fredagsbuffet Husk vores store fredagsbuffet - hver fredag kl. 18.30 i ugerne 12-46 kr. 198,-

Snyd ikke Dem selv Vi har virkeligt alt hvad hjertet, og maven, kan begære - på Lollands sydkyst i udkanten af Nysted. Slap af på vores hyggelige terrasse eller med et slag minigolf med hele familien.

syn i På gen v Nakskonter e Idrætsc

sport kulteunr t ev NAKSKOV IDRÆTSCENTER sport kultur event

Skansevej 19 | 4880 Nysted | Telefon +45 54 87 18 87 | www.cottage.dk

A. E. Hansensvej 1 / 4900 Nakskov / tlf. 54 92 72 60 info@nakskovic.dk / www.nakskovic.dk

Turistmagasin 2016

19

NAKSKOV IDRÆTSCENT


ET GODT TIP

Her kan du få pulsen op 1

Systofte grusgrav byder på en ca. 2 km. lang rute, der pt. udbygges løbende.

2

I Hamborgskoven ved Middelaldercentret starter begynder en ca. 4 km. lang kuperet rute ind gennem skoven. Begge ruter er afmærkede med skilte og piktogrammer. Læs mere på Facebook under Trailstars Falster.

2

1

Op i gear Mountainbike Lolland-Falster har et væld af større og mindre skove med gode grusstier, og to ruter dedikeret til mountainbike.

20

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

Løb afsted

Løb på diget

>

Sved dig til ferieformen. Ferie behøver ikke være rendyrket driverliv. Her får du et udpluk af aktiviteter og muligheder på Lolland-Falster.

Både Lolland og Falsters østkyst er skærmet mod Østersøen af kilometerlange diger. En tur på digernes brede grusstier fører gennem både natur og sommerhusområder, mens havet blinker kun få meter væk. Flere steder langs ruten er der toiletbygninger med drikkevand.

Følg Motionsslangen

Sved i grusgraven Rundt om Nørre Vedby Grusgrav på Nordfalster findes en 4 kilometer lang motionsrute, der både bugter og bakker sig. Er ruten ikke hård nok, er der flere steder mulighed for at slå et slag ned i grusgraven - og op igen. Området er naturskønt med søer i midten og flere bålpladser og shelters.

>

>

>

Motionsslangen er en 42 kilometer lang skiltet motionsrute gennem Nykøbing Falster og omegn. Start fx turen på Slotsbryggen, hvor du også kan finde oversigtskort. Turen kan afkortes flere steder, og den fulde rute fører gennem både by, land, skov og langs vandet.

Lollands alper Snør trailskoene og smut en tur til Ravnsby Bakker, også kaldet de lollandske alper. Det noget atypiske landskab blev skabt under istiden af store isblokke og byder på flere snoede stier med fin udsigt ud over Smålandshavet.

Turistmagasin 2016

21


#visitlollandfalster

Tips ...

Kite og windsurf skole

Til en Aktiv ferie

Surfcenter Falster Vi tilbyder kurser for både børn og voksne, alle kan være med. www.surfcenterfalster.dk

Tlf. +45 23 60 30 26 Marielyst Strandvej 30 4873 Væggerløse

Cykeludlejning

Mertz

Kort og langtidsudlejning. Læs mere på www.larsson-cykler.dk

Hansen blink 1 stk. 45,4 stk. 125,-

på Lolland

LARSSON CYKLER

Torvegade 9 4930 Maribo Tlf. +45 42 64 20 24

Jagt og Fritid

MERTZ jagt og fritid A/S Nykøbing Falster

Holger Brodthagensvej 6 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 88 01 78 www.mertz.dk

NAKSKOV

Heimdalsvej 9 4900 Nakskov Tlf. +45 54 92 19 11 www.mertz.dk

FAXE

Rønnedevej 52 4640 Faxe Tlf. +45 56 71 33 30 www.mertz.dk

T OG E

CE

M

NT NT R U

I Svømmecenter Falster kan hele familien nyde det store morskabsbassin med vandrutchebane og spa-pool, ligesom der er et sportsbassin med otte baner samt varmtvandsbassin.

OR

VE

FÅ EN DEJLIG VANDOPLEVELSE I TO MODERNE SVØMMECENTRE PÅ FALSTER

FO R S P

BESØG DE TO SVØMMECENTRE PÅ FALSTER I Nordfalster Svømmecenter er der sportsbassin med seks baner, varmtvandsbassin og et soppebassin til de mindste. Der er også et lækkert wellnessområde med tyrkisk bad og infrarød sauna. Vi ses i svømmecentrene på Falster.

CENTRUM FOR SPORT OG EVENT

SVØMMECENTER FALSTER NORDFALSTER SVØMMECENTER GULDBORGSUNDHALLERNE.DK TELEFON 5473 1540

BESØG DE TO SVØMMECENTRE PÅ FALSTER - EN DEL AF

22

VisitLolland-Falster.dk

GULDBORGSUND HALLERNE


#visitlollandfalster

Tip Du kan købe fisketegn i alle turistinformationer, på posthuse og på flere campingpladser.

En tur på havet Gå ombord på en kutter og tilbring dagen med linen i vandet. Havet omkring LollandFalster er et glimrende fiskefarvand, og en række kuttere ligger klar til at give dig en dejlig dag på vandet. Garantier for fangst kan vi ikke love. Vi kan til gengæld garantere, at fiskeskipperne kender alle de bedste steder. Find din kutter på: www.visitlolland-falster.dk

Golf dig gennem ferien Lolland-Falster har hele fem naturskønne og meget varierede golfbaner inden for få kilometers afstand. Snup fx en gang pay & play i ferielandet ved Bøtø, der også har en bane for helt nye golfspillere. Eller nyd den smukke natur omkring Maribosøerne, hvor du kan booke tid som gæstespiller med DGU-kort. Marielyst Golf. www.marielystgolfklub.dk Falster Golfklub. www.falster-golfklub.dk Golfklubben Storstrømmen. www.storstroemmen.dk Maribo Sø Golfklub. www.maribogolf.dk Halsted Kloster Golfklub. www.halstedklostergolfklub.dk

Ud i naturen Pak sadeltaskerne, træk i waders eller puds golfkøllerne. For nu får du en række gode tip til aktiviteter med frisk-luft garanti.

Hold ferie til hest Du kan sagtens tage hesten med på ferie på Lolland-Falster. Et forgrenet net af rideruter snor sig gennem skove og ud over det åbne land. En del hestepensioner stiller overnatning til rådighed for både to- og firbenede. Og har du ikke egen hest, kan du leje både på timebasis eller for flere dage. Find din rideferie på: www.visitlolland-falster.dk

Turistmagasin 2016

23


#visitlollandfalster

Ud og oplev

Lolland-Falsters naturparker Se havørnen jage og sælerne slikke sol i Lollands unikke naturparker.

En lille, blå isfugl eller en havørn på jagt. Kikkert og fuglebog er obligatorisk, hvis du står til søs med Anemonen. Turbåden sejler fra kajen ved Maribo Domkirke fra maj til september og er garant for unikke naturoplevelser på de smukke Maribosøer. Hen over sommeren tilbydes forskellige oplevelser, fx nattergaleturen eller jazzarrangementer. Der er også ture til 1100-tallets gamle kongeborg på Borgø.

Langsomt glider det brede skibsskrog gennem vandet i den ørige Nakskov Fjord. Her ligger Enehøje, hvor arkæologiske fund afslører beboelse af rensdyrjægere helt tilbage til 12.000 år før vor tid. Tidsrejsen spoler frem til 1926, hvor øen købt af polarforskeren Peter Freuchen, der boede her til 1940. Og kort efter sejler I ind i år 1509, hvor Kong Hans byggede det befæstede skibsværft Engelsborg på Slotø. Planen var at opbygge verdens første orlogsflåde som skulle værne Nakskov mod svenskerne og lübeckerne. Desværre holdt planen ikke, for allerede året efter sejlede lübeckerne vest om øen, hvor kanonerne ikke kunne nå, og brændte Nakskov ned - igen. Den gamle postbåd Vesta i Nakskov Fjord har været i drift i over 75 år og har rejst mere i historien end de fleste. Og nok kan den ikke tale, men det kan til gengæld skipper Otto Paludan, der gerne giver sejladsen et par ord med på vejen, mens han bringer post rundt til de beboede småøer.

Naturpark Maribosøerne

>

Med postbåden på tidsrejse

>

På søfart med Anemonen

Tip Find vej med din smartphone. Hent app’en Det naturlige Lolland og bliv guidet til de gode naturoplevelser.

24

VisitLolland-Falster.dk

Danmarks ø-rigeste fjord Se sælerne slænge sig i solen eller oplev det fantastiske fugleliv i Naturpark Nakskov Fjord. Området dækker omkring 55 km2 og spænder fra den lavvandede fjord over flade strandenge og krumodden Albuen, hvor middelalderens sildemarkeder fandt sted.

>

Midt i Lollands storslåede herregårdslandskab åbner naturen sig i den fredede Naturpark Maribosøerne. Tilsammen udgør de fire søer; Søndersø, Røgbølle Sø, Hejrede Sø og Nørresø og de tilstødende marker, enge, moser og skovarealer et unikt levested for en række fugle og dyrearter. Her lever og yngler fx nogle af Danmarks få havørne, her finder man den rødhovedede and, man ellers troede, var uddød i Danmark, og her kommer sjældne trækfugle på visit for at finde føde. Naturparken kan opleves både til fods, på cykel, i kano/kajak eller med guidet turbåd. Området gennemskæres på kryds og tværs af stier og skiltede ruter, og der er gode overnatningsmuligheder både under tag og i naturen.


Oplev

naturen på Lolland-Falster

I Lolland-Falsters natur finder du et væld af oplevelser og aktiviteter – året rundt! Til fods, til hest, til søs eller på cykel? Eventyret venter lige rundt om hjørnet. Velkommen i naturen på Lolland-Falster! Naturoplevelser på Lolland-Falster Scan koden eller hent app’en i App Store eller Google Play


Oplev naturen

til fods og på cykel Find Lolland-Falsters mest uberørte afkroge, gå ad de gamle munkeruter eller mærk stemningen mellem bronzealderens gravhøje.

ET GODT TIP

Gode vandreog cykelruter 4 1 2 3

26

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

Nyd naturen helt tæt på. Stress af og få pulsen ned, mens bølgerne slår rytmisk mod stranden, og fuglene synger mellem træerne.

Kirkeruten 23 km.Følg den naturskønne kirkerute gennem Nordøst Falsters bløde bakker og drag på rejse gennem næsten 1000 års kulturhistorie. Turen snor sig fra Stubbekøbing Havn gennem landskabet omkring fem historiske kirker med blandt andet velbevarede kalkmalerier. Læs mere: www.kirkeruten.dk

Naturskøn cykelrute, der fører gennem smukke landskaber, hyggelige købstæder og dejlige strande. 13 informationstavler på ruten guider gennem landskabet. Gode overnatningsmuligheder undervejs på både camping og bed & breakfast. Store dele af ruten følger de nationale cykelruter 7, 8 og 9.

Sundruten 44 km. 2

>

Sundruten er en af de mange cykelruter, der udspringer fra Nykøbing Falster som en række dagsture under navnet “Cykelblomsten”. Ruten starter ved Slotsbryggen og løber nordover langs Guldborgsund til Guldborg. Herfra krydses Guldborgbroen til Lolland, og kysten følges atter, denne gang sydpå tilbage mod Nykøbing Falster.

Paradisruten, Østersøstien 120 km. 3

Følger regional cykelrute 38. Ruten strækker sig fra Nykøbing F. over Frederik IX Bro til Lolland, hvor den løber langs kysten gennem idylliske Nysted og ender i Nakskov. Ca. 38 km. køres direkte på diget ud mod Østersøen.

Munkevejen - 420 km. Oprindelig gammel pilgrimsrute mellem St. Petri Dom i Bremen og Roskilde Domkirke. I dag tematiseret cykelrute, der i Danmark snor sig fra færgelejet i Rødbyhavn op over Lolland og Falster med infoskilte og mulighed for afstikkere.

Østersøruten 800 km. 4

København - Berlin - 700 km. Fra København følger ruten Køge Bugt ned over Stevns og Møn, hvor den når Falster via Færgen IDA som sejler mellem Bogø og Stubbekøbing. Herfra går det af småveje og gamle landeveje til Gedser Odde og færgen til Rostock.

Falster Rundt - 130 km.

>

Kirkeruten - 23 km.

>

Til fods og på cykel når du langt på Lolland-Falster. Med sine store naturområder, sunde og bælter, skove, moser og lange, uberørte kyststrækninger er Lolland-Falster et oplagt mål for ferie i det fri. Landskabet gennemskæres på kryds og tværs af cykel- og vandreruter. Mulighederne for overnatning i naturskønne omgivelser er mange. Find seværdighederne på de regionale eller internationale cykelruter, eller mærk stilheden dybt inde i skoven. Cykelruterne er godt skiltet og også velegnede til folk i travesko.

1

>

En af Danmarks smukkeste ruter. Ruten bugter sig fra Sønderjyllands østkyst, gennem Det sydfynske Øhav, Langeland og Lolland-Falsters åbne landskab. Ruten følger primært de eksisterende cykelruter og der er mange muligheder for at tage turen i deletaper tilpasset tid og energi.

Turistmagasin 2016

27


Ud på vandet

Sol i øjnene og salt i håret Et af Danmarks bedste område for kitesurfing venter lige om hjørnet. Og med over 600 km. kyststrækning, fjorde, vige og det blanke Guldborgsund er Lolland-Falster et rigtig godt sted for vandsport.

ET GODT TIP

Kom ud på vandet Surfcenter Falster Kite og Windsurfskole tilbyder kurser for både børn og voksne, alle kan være med. Slowboat.dk i Sakskøbing arrangerer ture i båd eller kajakker og udlejer udstyr. Download Kano/kajak/surf guide på www.visitlolland-falster.dk og se hvor du kan komme ud på vandet på Lolland-Falster.

28

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

uspoleret idyl

TAG PÅ ØHOP Æbleøerne Askø og Lilleø

ET GODT TIP

Kryds Smålandshavet på turistbillet >

Forførende Fejø

Kun 15 minutters sejlads fra det lille færgeleje i Kragenæs ligger Fejø med sin velordnede stokroseidyl, sine kønne, gamle huse og sit helt eget samfund. Tag cyklen rundt mellem frugtplantager og græssende køer og snyd ikke jer selv for en tur ud over dæmningen til den kun 1 km2 store ø Skalø, hvor de mange fugle tager imod.

>

I Smålandshavet ud for Lollands kyst ligger småøerne drysset som stjerner på himlen. Tag på bondegårdsferie på Fejø eller jazz på Femø. Gå tur på Askøs skønne strandenge eller oplev Apple Flower Festivalen på Lilleø.

>

Køb én billet og tag på cruise mellem øerne i Smålandshavet. Besøg Fejø, Askø og Femø i bil eller på cykel - og lige så meget, du vil. Billetten gælder en hel uge og koster fra 590 kr.

Lige i smørhullet af Lollands lune favn ligger småøerne Askø og Lilleø. Den beskyttede placering giver helt optimale forhold for frugtavl, og især æblerne trives godt i det milde klima. Askø nås med færge fra Bandholm, og herfra er der knap 5 km. til Lilleø, der nås ad dæmningen.

Jazz på Femø

Kvindelejr og jazz - så er man landet på Femø. Det bakkede landskab med de fine strande har normalt kun knap 150 fastboende. Men hver sommer drager i tusindvis af jazzinteresserede til øen for at hygge sig med Femø Jazz en uges tid. Det er også på Femø verdens første og ældste kvindelejr finder sted. Det har den gjort siden 1971. Se mere på www.visitlolland-falster.dk

Turistmagasin 2016

29


Vandtårnet

Nykøbing Falster

Udsigt Galleri Café Åbningstider: Mandag - fredag: 10.00 - 16.00 Lørdag - søndag - helligdage: Lukket Yderligere arrangementer se: www.vandtaarnet.multicentersyd.dk Hollands Gaard 20 - 4800 Nyk. F - Tlf.5482

30

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

Tips til ...

Vi kender et sted

Galleri Arleth Smykkekunst, skulptur og maleri. Skiftende udstillinger. Åbent: fredag, lørdag og søndag kl. 10-17 og efter aftale.

Strandhuse 9, Bregninge Halskov Vænge 4871 Horbelev Tlf. +45 54 44 51 94 www.arleth.dk

Restaurant Najaden

Færgen M/F Ida

Smuk udsigt. Alsidigt køkken: eksperimenterende og traditionel i fin forening. Egen import af en af verdens bedste olivenolie fra Spanien.

3 t. aftenkrydstogt på onsdage i juli og august - underholdning om bord. 12 min. overfart i dagtimerne 1. maj 30. september.

- Danmarks sydligste

www.bogoe-stubbekoebing.dk

Bogø - Stubbekøbing Overfarten • Tlf. +45 30 53 24 28

Restaurant Bangs Have En af Danmarks bedst beliggende pavilloner, velegnet til arrangementer af enhver art. God service er en selvfølge, og et køkken der har den bedste danske kvalitet.

Vine fra hele verden Prøv f.eks - L’U Rosso fra Lungarotti i Umbrien. Lækker fyldig og rund vin. pr. fl. dkr. 105,-

Gedesby Strand - Bed and beach NY primitiv overnatningsmulighed 100 meter fra stranden i skøn natur ved Gedesby. Åben fra 1/6-31/8 2016. Gedesby Strand - Bed & Beach • Holmevej 9-11 Gedesby Strand • 4874 Gedser • Tlf. +45 54 17 81 78 booking@bedandbeach.dk • www.bedandbeach.dk

Restaurant Najaden

Tlf.+45 54 17 02 87 Vestre Strand 1 4874 Gedser mail@najaden.dk www.najaden.dk

Der er mange vidunderlige pletter på LollandFalster, vi som kendere anbefaler. Resle Skov på Vestfalster, Skejten ved Nysted og Albuen ved Nakskov Fjord.

Lydolphs Isbar

- Kåret til Danmarks bedste Restaurant Bangs Have

Bangshavevej 23 4930 Maribo Tlf. +45 54 78 19 11 www.bangshave.dk

2010 Velsmag ad Libitum

C. E. Christiansens Vej 1 4930 Maribo Tlf. +45 54 76 34 30 info@2010.dk www.vinogvelsmag.dk

Store, lækre og billige flødeis. Åbningstider: Hverdage 11.00-20.00 søn- og helligdage 12.00-20.00. Sæson 10. marts til 18. september. LYDOLPHS Isbar

Nygade 7 • 4900 Nakskov www.facebook.com/Lydolphs.Nakskov

Turistmagasin 2016

31


I bil, med tog, på cykel

Tag broen Kun godt en times kørsel fra København ligger ø-riget Lolland-Falster. Vejen dertil er nem - tag broen, det koster ingenting.

1

Motorvejsbro mellem Sjælland og Falster. Består af to broer, en højbro, der krydser Storstrømmen mellem Farø og Falster og lavbroen, der krydser Kalvø Strøm mellem Sjælland og Farø. Broerne blev indviet i 1985 og spænder i alt over 3.300 meter.

ET GODT TIP

broerne 4

3

VisitLolland-Falster.dk

2

Guldborgbroen

Er fra 1934 og forbinder Falster med Lolland i den lille by Guldborg. Broen var gennem mange år en vigtig del af vejstrækningen Fugleflugtslinjen mellem Tyskland og Skandinavien, før den i 1988 blev afløst af motorvejen, der ledes under Guldborgsund gennem en tunnel.

1 3

2

32

Farøbroerne

Frederik IX Bro

Krydser Guldborgsund og forbinder Falster og Lolland ved Nykøbing Falster. Broen er bygget i 1875 som afløser for den tidligere Christian IX Bro.

4

Storstrømsbroen

Havde med sine 3.199 meter, mange år rekorden som Danmarks længste bro. Forbinder Sjælland og Falster. Den kun 9 meter brede bro rummer både cykelsti, to vejbaner samt jernbane. Broen blev påbegyndt i 1933.


#visitlollandfalster

Daggry og aftensol

Solopgang & solnedgang Corselitze, Østfalster Tag termokanden med og nyd morgenkaffen på den overdækkede veranda i Generalens Lysthus, mens himlen skifter farve mod øst. Det lille, hvide lysthus med det charmerende stråtag blev opført af general J. F. Classen og er en miniture-kopi af Liselund Gammel Slot på Møn. Huset ligger i skovbrynet lige ud mod Østersøen, der lige her byder på særligt godt fiskevand. Ca. 150 meter ude i vandet ligger et stenrev, der tiltrækker især havørreder, pighvar, sild og hornfisk.

Resle Skov, Vestfalster

>

>

Se dagen begynde eller nyd solens sidste stråler - eller hvad med at opleve begge dele samme dag? Uanset om du befinder dig på Lolland, Falster eller en af småøerne, er der mulighed for både at se dagen komme og gå.

Allerlængst ude, på Falsters vestligste næs, ligger en fin lille skov, ukendt for de fleste. Følg skovvejen langs vandet gennem den lille, privatejede Resle Skov til p-pladsen for enden. Her indbyder et dejligt grønt område med sand og strandeng til en stille time, men solen farver himlen rød og langsomt synker i havet. Også et godt sted for en dukkert, så husk badetøjet.

Foto: Threin Ottossen

>

>

Nakskov Fjord

Nogle af Lollands smukkeste solnedgange opleves ud over Nakskov Fjord. Brug dagens sidste time på slentretur på havnen i Nakskov eller fortsæt mod vest ud på landtangen Albuen og se solen forsvinde mellem de mange holme og småøer.

Guldborgsund, Nykøbing F. Ét sted på Lolland-Falster kan du både opleve solen stå op og gå ned. På Frederik IX Bro, der forbinder Lolland og Falster genspejler det blanke Guldborgsund dagens gang fra det tidlige morgengry i øst til solens sidste stråler i vest. Følger du sundet mod vest er den lille havn og broen i Guldborg et rigtig godt alternativ til en smuk solnedgang.

Turistmagasin 2016

33


En bid af sommer

Danmarks frugthave

Så snart du krydser grænsen fra by til land, ligger de små vejboder og gårdbutikkerne som perler på en snor. Dugfriske jordbær, nyopgravede kartofler - alt det bedste sæsonen kan byde på af frugt og grønt. 34

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

Friskplukket ferie Det er ikke for ingenting at Lolland-Falster kaldes for Danmarks Provence. Frugttræerne står tæt, og LollandFalsters milde klima og fede jord er garant for frugt og grønt i særklasse. Ud mod vejen står et gammelt bord med en improviseret reol arrangeret af gamle trækasser. Måske pynter lidt friske blomster i et par vaser, og midt i det hele står den obligatoriske pengekasse. Kom trygt nærmere. Du har fundet en af Lolland-Falsters mange vejboder, og der er garanti for saftspændte, nyplukkede frugter og friskopgravede grøntsager. Måske er der nogle glas med lækker, hjemmelavet marmelade eller silkeblød, nyslynget honning.

Madmarked og Frugtfestival Besøg Sydhavsøernes Frugtfestival og store madmarked i Sakskøbing. Tredje weekend i september forvandles byen til et mekka af frisk frugt og dygtige kokke, der konkurrerer på kreativitet og opfindsomhed.

Mulighederne er lige så mange, som der er vejboder. Og der er rigtig mange rundt om på Lolland-Falster og ikke mindst øerne Fejø, Femø og Askø. Kør også lidt mere målrettet efter de velassorterede gårdbutikker, hvor udvalget spænder rigtig bredt, og du ofte kan købe en hel middag med kylling, oksesteg, vin og grøntsager. Og så selvfølgelig lidt sødt til dessert. Flere steder kan du tage hele familien med og besøge dyrene i stalden eller se, hvordan produkterne bliver lavet. Og om efteråret kommer der gang i æblepresserne og mosterierne. Find gårdbutikkerne på: www.visitlolland-falster.dk

Turistmagasin 2016

35


#visitlollandfalster

Smag på ferien

Køb Lokalt Nyd ferien med ganen - køb aftensmaden lokalt og tag en lille bid af den med hjem. Lolland-Falster har flere gode delikatessebutikker, hvor du kan finde det bedste fra de lokale producenter.

Friske fisk ... Køber du på havnen i Langø, hvor Langø Fiskeeksport får deres havfriske varer direkte fra kutterne. På Falster finder du Sortsø Røgeri og Fiskeudsalg med masser af friske fristelser til pande og grill.

I Tværgade i Nykøbing Falster ligger butikken Helt Lokalt, der forhandler produkter fra lokale producenter. Butikken trækker på mere end 30 producenter, der leverer alt fra æblemost og marmelade til mel og ost. Besøg butikken eller online.

Sakskøbing Madhus

>

>

Kør ud og køb ind... Find fx en lækker frilandskylling hos Bryan og Dorthe på Dalbakkegaard, suppler med grøntsager hos familien Lolle hos Lolle Frugt og snup en pose af Finn og Eriks nyopgravede kartofler med i farten ved kartoffelboden i Marielyst. Lolland-Falster er spækket med gode, lokale råvarer lige til gryden.

Nykøbing Falster - Helt lokalt

Lokal gårdbutik på Torvet i det centrale Sakskøbing. Butikkens hylder bugner med dugfriske lokale råvarer, fx grøntsager, pølser, honning, æblemost og marmelader. I tilknytning til butikken ligger en café med et bredt udvalg af lokale delikatesser på menukortet. Find Sakskøbing Madhus på Facebook.

VELKOMMEN PÅ LANDET OPLEV DE FRITGÅENDE DYR PÅ DET ØKOLOGISKE OG BÆREDYGTIGE LANDBRUG

Nyd frokost i vores café. Smag vores prisvindende oste og køb dem i gårdbutikken eller i vores netbutik. Åbent alle dage fra kl. 10-17.

36

VisitLolland-Falster.dk

På Knuthenlund Gods på Lolland værner vi om de originale danske husdyr racer, der gennem århundreder har tilpasset sig det danske klima. Får, sortbrogede landrace grise og røde malkekøer nyder livet på markerne næsten året rundt. Deres mælk og kød danner basis for vores økologiske produkter, der smager af frisk luft, masser af motion og saftigt græs og krydderurter fra markerne. Knuthenlund Gods • Knuthenlundvej 7 4952 Stokkemarke • Tlf. +45 42 34 04 15 www.knuthenlund.dk


#visitlollandfalster

Tips til ...

Lokale specialiteter Tokkerupgård Gårdbutik med et stort udvalg af årstidendens grønsager, bla. kål, squash, purløg og nye danske kartofler. Også selvpluk af jordbær. Tokkerupvej 3 • 4892 Kettinge Tlf. +45 54 87 33 72 • mobil +45 20 44 21 44 www.tokkerupvej3.dk • bpa@tokkerupvej3.dk

Bandholm Frugtplantage Økologisk selvbetjent gårdbutik

Åbent hver dag kl. 7-19. Marmelade, sirup, æblemost og andre økologiske godbidder fra vores plantage på Lolland. Følg os på Facebook.

Dalbakkegård Salg af frilandskyllinger, juleænder, årstidens udvalg af friske grøntsager, æg og andre lokale specialiteter. Dalbakkevej 2 • Vester Ulslev • 4894 Øster Ulslev Mob. +45 21 26 66 93 • post@dalbakkegaard.dk www.dalbakkegaard.dk

Smag på din ferie Lokale specialiteter Lolland-Falster kaldes ikke for ingenting for Danmarks Provence. Store landbrugsarealer ligger side om side med bugnende plantager og frodige køkkenhaver

Bandholm Frugtplantage

Uglevængevej 8 4941 Bandholm

www.bandholmfrugtplantage.dk

Når der høstes, forvandles afgrøderne til lækre delikatesser og specialprodukter. Snup en bid af det hele og forkæl dig selv med smagsoplevelser ud over det sædvanlige, det er så hyggeligt at besøge gårdbutikkerne så snyd dig ikke for den oplevelse

Kirkehøjens Limousine Gårdbutik og ko-safari

Køb lækkert kød fra limousinekvæg, grise, uldgrise og lam fra fritgående dyr. Kom på en guidet tur og oplev dyrene tæt på. WWW.GODT-KOED.DK

Tårup Skovvej 22 • 4850 Stubbekøbing • Tlf. +45 54 43 35 51

Turistmagasin 2016

37


Frisk fra fad

Øl med herregårdsstemning

ET GODT TIP

Krenkerup Gods på Lolland har siden 2007 haft eget bryggeri. Godsets øl sælges i de fleste større danske dagligvarebutikker, men snyd ikke dig selv for et besøg i de stemningsfyldte lokaler på Krenkerups traktørsted, hvor der også kan bestilles en let anretning.

38

VisitLolland-Falster.dk

Arrangementer du bør opleve Godset arrangerer rundvisninger på bryggeriet samt afholder en kæmpe høstfest i slut august.


#visitlollandfalster

Sluk tørsten

i glasset Kirsebærvine i verdensklasse, fremragende, lokalt øl og højt præmieret æblemost. Lolland-Falster byder på mange smagsoplevelser både med og uden promiller, når tørsten skal slukkes.

Frederiksdal

>

Bondegårdsferie og økologisk æbledyrkning forenes på smukkeste vis på Kernegaarden på Fejø. Familien Winther har siden 1998 udlevet deres drøm om økologi og bæredygtighed i Fejøs skønne natur med de mange æbleplantager. I dag produceres blandt andet æblemost og cider samt et væld af økologiske produkter, der blandt andet sælges fra gårdbutikken.

>

Kernegaarden

>

Kirsebærvinene fra Frederiksdal Gods på Vestlolland er efterhånden solidt forankret på verdensmarkedet og har sat helt nye standarder for frugtvin. De specialdyrkede stevnskirsebær vokser i nøje anlagte plantager, der giver bærrene optimale forhold med lys og luft. Efter høst produceres kirsebærvinene i godsets eget vineri få hundrede meter fra voksestedet.

Vingårde Lolland-Falster byder på flere gode vingårde, blandt andre den meget anerkendte Vester Ulslev Vingård, der har høstet flere priser for sine vine. Østergaard Vin laver prisbelønnet æbleisvin og Jyderodsgaard laver solbær dessertvin. Der er nok at smage i glasset. Se mere på: www.visitlolland-falster.dk

Turistmagasin 2016

39


#visitlollandfalster

Flamez

Panino

Mundo

Den gamle Telegrafbygning fra 1906 har fået nyt liv. Hen over det sidste år er bygningen forvandlet fra et dødt bagerste hjørne af Torvet til en oase midt i byen. Om sommeren er stemningen nærmest sydlandsk. Kombinationen af store grønne planter og den åbne grill giver en intim og ferieagtig fornemmelse. Den store åbne grill fylder luften med duften af hvidvinsdampede blåmuslinger og grillede bøffer, hvilket nærmest kalder på et køligt glas vin inden maden, udtaler Benjamin Achton. Om vinteren – og på de koldere dage - er kælderen indrettet til en gourmetrestaurant i klassisk rustik stil med respekt for ejendommen. Restauranten er møbleret med store tunge borde og behagelige stole. Restauranten drives efter ønsket om en helhedsoplevelse med fokus på madens kvalitet og imødekommende betjening. Når det bliver for koldt at bruge terrassen, så kommer der liv i cocktailbaren. Publikummet er blandet i cocktailbaren – det er alt fra veninder på tøsetur, mænd i byen med logen og par der nyder hinandens selskab med Mojito eller Strawberry Dacquiri. Ideen om en restaurant på Torvet begyndte som et tilfælde, da forretningsmanden Benjamin Achton erhvervede ejendommen sammen med 2 forretningspartnere. Oprindelig havde de investeret i ejendommen fra den tidligere Kongelige Danske Telegrafstation blot med henblik på at ombygge den til lejeboliger. Men planerne blev ændret, og efter flere opfordringer valgte de endvidere at forvandle kælderen dybt under jorden til en gourmetrestaurant og cocktailbar. Da Benjamin Achton har flere caféer og restauranter på CV’et, var det helt naturligt, at han skulle stå bag restauranten, og således kunne han i sommeren 2015 åbne dørene til Restaurant Flamez på Nykøbing Falster Torv.

På gågaden i centrum af Nykøbing F. by ligger den hyggelige restaurant og pizzaria ”Panino”, hvor du kan spise i restauranten eller få maden med. Udvalget er stort: Pizza, sandwich og a la carte, alle retter med gode udsøgte råvarer - og til meget rimelige priser.

Rest. Mundo er en hyggelig familierestaurant beliggende med udsigt til vandet. Her serveres lækre sandwich, burgere, stenovns pizzaer, salater, pastaretter og saftige bøffer med kød fra USA og Australien. Fra kl. 11-15 får du 20% rabat på alle pizzaer.

Åbningstider: Man-Lør 10.00 - 21.00 og søn 14.00 - 20.00

Åbningstider: HVER DAG 11.00 - 22.00

Jernbanegade 20 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 44 14 www.panino-nyk.dk

Fejøgade 3 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 84 10 40 www.restaurantmundo.dk

Storbystemning på Torvet

40

VisitLolland-Falster.dk

Italiensk restaurant & Pizzaria

Hyggelig Familierestaurant

Rødgrød med fløde Opskrift: Nethe Plenge

Det smager af sol og sommer og er vel nærmest Danmarks national-sommer-dessert. - 1 kg blandede bær: jordbær, solbær, ribs og hindbær - 1 flækket vaniljestang - Ca. 100-150 g sukker

Foto: Ingrid Riis

Bærrene skylles og ribbes og toppen pilles af jordbærrene. Kom bærrene i en gryde. Flæk vaniljestangen og læg den ved. Kog bærrene møre i cirka 10 minutter. Blend dem i gryden med en stavblender og hæld dem derpå gennem en sigte, ned i en anden gryde. Mos massen med en grydeske, så alt frugtkødet kommer med. Kog igen ved svag varme. Kom nu sukkeret i lidt ad gangen. Server rødgrøden enten varm med mælk eller fløde, eller nyd den kold med let pisket flødeskum.


#visitlollandfalster

Tips til ...

lækker Mad & vin

Hos Kejserinden Hos Kejserinden i Nørre Alslev har vi altid lækker mad på menuen. Et fyrsteligt måltid. Mad ud af huset og levering til selskaber. Hos Kejserinden

Cargovej 3 • 4840 Nørre Alslev Tlf. +45 28 88 81 39 • info@hoskejserinden.dk www.hoskejserinden.dk

Totalleverandør i livsnydelse Danmarks ældste vin- og tobaksforretning, beliggende i historiske bygninger.

Frisk Rødspætte

Den gamle Digegård

Hver onsdag serverer vi lækre, friske stegte rødspætter.

Hele sommeren igennem serverer vi stegte ål, start med havudsigt og velkomstdrink på diget.

Hotel Nørrevang

Marielyst Strandvej 32 4873 Væggerløse Tlf. +45 54 13 62 62 info@norrevang.dk www.norrevang.dk

Marius Mortensen

Vinhandlerne Martin Iversen og Jes Jonigk Frisegade 2-4 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 03 38 m@rius.dk

Rigtig dansk smørrebrød

Vine fra hele verden

Et stort udvalg af traditionelt frisksmurt smørrebrød og lækre sandwichboller.

Prøv f.eks - Italiens bedste Ripasso - Valpolicella Domini Veneti Ripasso. Pr. fl. dkr. 175,-

den gamle digegård

Diget 1 • 4983 Dannemare Tlf. +45 54 94 60 40 • mail@dengamledigegaard.dk www.dengamledigegaard.dk

Schous

Restaurant, slagter og diner transportable KB Smørrebrød

Slotsgade 16 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 40 18 19 95 Find os på Facebook

2010 Velsmag ad Libitum

C. E. Christiansens Vej 1 4930 Maribo Tlf. +45 54 76 34 30 info@2010.dk www.vinogvelsmag.dk

Et rigt udvalg af frokostretter og a la carte. Alt til grillen, hjemmelavede pålægsvarer, smørrebrød og lunt take away. Schous

Bøtøvej 8 • 4873 Væggerløse Tlf. +45 54 13 62 71 • www.schous-marielyst.dk

Turistmagasin 2016

41


12-stenen

Dodekalitten på lollands nordkyst “I en fjern fortid, hvor havene steg, og vandene overskyllede menneskenes bopladser, brød et folk langt fra syd op fra deres hjemegn og begav sig mod nord.” Af Gunner Møller Pedersens sagn om lolerfolket.

42

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

Lolernes sang I et magisk univers af sagn og stemning binder monumentet Dodekalitten fortid og nutid sammen. Et gigantisk stenmonument over “lolerne” - et moderne sagn om et folk fra syd.

På det nordvestlige Lolland, hvor land møder vand, og seneste istid har krøllet landskabet til bakker og skrænter, er et helt unikt stykke landart ved at tage form. Dodekalitten (fra det græske “tolvsten”) er skabt ud fra billedhugger Thomas Kadziola og komponist Gunner Møller Pedersens ønske om et monument over lolerfolket. Et folk, der i et moderne sagn beskrives som vandrende fra syd.

TIP Du kan se flere af Thomas Kadziolas værker rundt omkring på LollandFalster. Fx ved Nykøbing Falster Teater.

I et fantasiunivers af natur, sten og musik skal 12 ca. otte meter høje stenstøtter danne en kreds med ansigterne vendt mod midten. De tonstunge granitblokke hentes i Sverige og udhugges i ét stykke med hammer og mejsel af Thomas Kadziola, der hentede sin første stenblok hjem fra Sverige i 2010. I dag har han fået rejst fire af de tolv sten på Ellevehøj ved Kragenæs. Et område, der i forvejen rummer mere end 70 gravhøje og jættestuer samt flere bavnehøje. Der er fri adgang til monumentet, der udbygges løbende.

Turistmagasin 2016

43


#visitlollandfalster

Fuglsang kunstmuseum Midt i noget af Sydøstdanmarks smukkeste natur ligger Fuglsang Kunstmuseum. Den markante hvide bygning blev indviet i 2008. Den er tegnet af den anerkendte engelske arkitekt Tony Fretton og falder smukt ind i naturen på de brede strandenge ned mod Guldborgsund. Museet er især kendt for sin fine samling af dansk kunst fra perioden 1780-1960, herunder malerier, skulpturer og kunstværker på papir. Hele museet har gode forhold for handicappede og kørestolsbrugere, og der er gratis adgang til foyeren med café og butik. annonce DK.GB.D OK_Layout 1 16/11/14 22.56 Side 1

FUGLSANG KUNSTMUSEUM DANSK KUNST FRA 1780 – 1960

www.fuglsangkunstmuseum.dk

44

VisitLolland-Falster.dk

Nystedvej 71, 4891 Toreby L.

– samt skiftende særudstillinger, café og butik


#visitlollandfalster

fortid og nutid På

4 fantastiske

køb EN billet til 4 musEER

museer

I 14.000 år har der været menneskelig aktivitet på Lolland-Falster. På fire faste udstillingssteder fortæller Museum Lolland-Falster de historier, som gennem tusinder af år har afsat spor, der har præget og formet området - fra istidens jægere, over samfundet i 1800-tallet til nutidige emner.

Falsters minder A

Oplev de kongeliges liv og færden på Falster i udstillingen om Nykøbing Slot i den sene middelalder og renæssancen. Eller gå en tur gennem en købstadsgade, som den kunne se ud år 1900 i Nykøbing. Museet Falsters Minder finder du i Czarens Hus ved byens torv sammen med Den gamle Købmandshandel og Nykøbing F. Turistinformation. Færgestræde 1A 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 84 44 00 www.museumlollandfalster.dk

C

Foto: Mogens Warrer

reventlow-museet pederstrup B

Frie bønder, følsomme fruer og markante reformer - det sene 1700tal var præget af nye erkendelser og store personligheder, ført an af statsminister C.D.F. Reventlow. I stuerne og i parken på Reventlow-Museet kan man komme helt tæt på ham og hans samtid, og få indblik i reformperioden, der skabte det moderne Danmark. Pederstrupvej 124 4943 Torrig L Tlf. +45 54 84 44 00 www.museumlollandfalster.dk

kr.

95,

normalpris pr. museum kr. 50,www.museumlollandfalster.dk

B C

D

A

stiftsmuseet

Stiftsmuseet ligger centralt på Banegårdspladsen i Maribo. Museet viser udstillinger om Lolland-Falsters spændende historie fra stenalderen og frem til i dag: Arkæologi, de polske roepigers hverdag, legetøj og museets unikke samling af korbuekrucifikser er blot nogle eksempler. Banegårdspladsen 11 4930 Maribo Tlf. +45 54 84 44 00 www.museumlollandfalster.dk

D

fRilandsmuseet

Besøg landets tredje ældste Frilandsmuseum beliggende i det naturskønne Naturpark Maribo. På Frilandsmuseet bliver almindelige menneskers hverdag og livsvilkår anskueliggjort på en sanselig måde, med små scenarier, der illustrativt formidler livet på landet i 1800-tallet. Meinckesvej 5 4930 Maribo Tlf +45 54 84 44 00 www.museumlollandfalster.dk

Turistmagasin 2016

45


museer og samlinger

små steder med kulturoplevelser Forstenede dyr, historiske traktorer og flotte uniformer fra de gamle sejlskibes tid. Historien lever, og kulturlivet blomstrer på Lolland-Falsters mange små museer, udstillinger og åbne arrangementer.

Møller 32 Fejø Mølle Herredsvej 278 A, 4944 Fejø www.fejoemoelle.dk

25 26

12 37

19

17

13

32

33 Gedesby Mølle Kobbelsøvej 1, Gedesby, 4874 Gedser www.gedesbymoelle.dk

34 Majbølle Mølle Majbølle Byvej 82, 4862 Guldborg, www.majboellemoelle.dk

24

19

35 Stouby Mølle Stoubyvej 19, 4873 Væggerløse www.stoubymoelle.dk

29

01

31

04

34

36 Kappel stubmølle Kappelvej 6, Kappel, 4900 Nakskov Tlf. +45 54 70 54 08 www.kappelstubml.dk

09 38

05

36

28

30 03

06

22

23

14

35

07 20

11

10

37 Vindeby Mølle Marrebæksvej 22, 4913 Horslunde Tlf. +45 54 93 30 60 www.vindebymolle.dk

02

27

08 18

19 21

46

VisitLolland-Falster.dk

33

16

15

38 Østofte Stubmølle Østofte Møllevej 262, 4951 Nørreballe Tlf. +45 54 70 68 25 www.moellerpaalf.dk/index.html?oestofte


#visitlollandfalster

01

Askø Museum

Konemadevej 40, Askø www.askoe-museum.dk

02

Bøtø Nor Gl. Pumpestation Møllesøvej 2, 4873 Væggerløse Tlf. +45 20 42 90 17 www.pumpemuseum.dk

09

D. S. I. Hvedemagasinet Havnegade 23, 4941 Bandholm Tlf. +45 40 13 80 11

17

Legetøjsmuseet i Nykøbing

Ejegodvej 4, 4800 Nykøbing F. www.legetojsmuseet-nykobing-f.dk

25

Byskovvej 114, 4913 Horslunde www.onsevighavn.dk/onsevig-museet

26 10

Errindlev mejeri

Errindlevvej 34B, 4895 Errindlev Tlf. +45 54 60 00 15 www.errindlev-lolland.dk/81596110

18

Minibyen i Maribo

Østre Landevej 33, 4930 Maribo Tlf. +45 54 78 90 11 www.maribominiby.dk

03

Danmarks Sukkermuseum Løjtoftevej 22, 4900 Nakskov www.sukkermuseet.dk

04

Danmarks Traktormuseum Nørregade 17B, 4863 Eskilstrup Tlf. +45 54 43 07 09 www.traktormuseum.dk

05

Den Gamle Smedje i Sakskøbing P. Hansensvej, 4990 Sakskøbing www.losenior.dk/ Smedien-i-Sakskøbing-172.aspx

06

Det gamle trykkeri i Nakskov

Emil Aarestrups Hus

Adelgade 80, 4880 Nysted Tlf. +45 38 10 29 59 www.aarestrup-foreningen.dk

Magasinvej 1, 4960 Holeby Tlf. +45 54 60 94 90 www.holebysmedjen.dk

Femø museum

Kirkehældevej 44, 4930 Maribo

Det Sorte Geomuseum

Skolegade 2B, 4874 Gedser Tlf. +45 27 18 83 43 www.detsortegeomuseum.dk

Skovbrugs-magasinet

Tromnæs Alléen 2, 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 44 70 29 www.skovbrugsmagasinet.dk

29

Stubbekøbing Motorcykel- og Radiomuseum

21

Museumsbanen maribo-bandholm

Nykøbingvej 52, 4850 Stubbekøbing Tlf. +45 54 44 22 22 www.motorcykelogradiomuseum.dk

www.museumsbanen.dk

14

Fuglsang Kunstmuseum Nystedvej 71, 4891 Toreby Tlf. +45 54 78 14 14 www.fuglsangkunstmuseum.dk

Gedser remise

Jernbanevejen 1, 4874 Gedser www.gedserremise.dk

16

Gedser vandtårn

Danmarksgade 6, 4874 Gedser

08

28

20

Højbygårdvej 34, Tågerup 4970 Rødby Tlf. +45 54 78 23 30 www.sukkermuseet.dk/Polakkasernen

15

Det historisk arbejdende værksted i Holeby

www.museumlollandfalster.dk

Herredsvej 192, 4944 Fejø Tlf. +45 54 71 31 00 www.fejoelokalarkiv.dk

13

Skottes SmedJe

Museum Tilegade 21, 4900 Nakskov Tlf. +45 23 84 30 88 Lolland-Falster www.skottessmedje.dk

Museum Polakkasernen

Jernbanegade 8, 4900 Nakskov www.det-gamle-trykkeri.dk

07

19

Fejø lokalhistorisk arkiv og museum

12

Richard Winthers hus

Marrebæksvej 6, Vindeby, 4913 Horslunde www.rdo-huset.dk

27 11

Onsevig Museum

30

22

StormflodsNakskov Brandmuseum museet i Gloslunde

Elvej 10, 4900 Nakskov Tlf. +45 54 95 66 27

23

Nakskov Skibs- og søfartsmuseum Havnegade 2, 4900 Nakskov Tlf. +45 54 95 39 09 www.skibsmuseum-nakskov.dk

Stenvadsvej 4, 4983 Dannemare Tlf. +45 54 94 47 36 http:/1872stormflod.dk/

31

Stubbekøbing Museum

Vestergade 43, 4850 Stubbekøbing Tlf. +45 54 44 13 04 www.stubbekoebing-museum.dk

24

Nykøbing F. Brand- & frisørmuseum Vendersgade 6, 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 20 20 90 96 www.brandmuseet.dk

47 47

Turistmagasin Turistmagasin 20162016


#visitlollandfalster

Historiens vingesus

Herregårde & kulturhistorie Få steder i landet ligger slotte, godser og herregårde så tæt som på Lolland-Falster. Læg dertil op mod 100 kirker og klostre. Så kommer du ikke meget tættere på Danmarks kulturhistorie.

Søholt barokhave Med den smukkest mulige beliggenhed direkte ned til Maribo Søndersø ligger godset Søholt. Godset byder blandt andet på en af Danmarks ældste og bedst bevarede barokhaver anlagt i 1690’erne. De geometriske linjer tegnes blandt andet af de mere end 300 år gamle avnsbøge, der er klippet til tætte hække.

Den mecklenburgske dronning havde i sit våbenskjold en særlig lyserød farve, og sagnet fortæller, at det er den farve, der ligger til grund for Lolland-Falsters mange lyserøde kirker. I det hele taget florerer sagn og myter bredt mellem Lolland-Falsters gamle adelsboliger. Gennem århundrede var det god skik, at kongen tildelte sine mest trofaste adelsmænd en herregård, og der findes næppe noget sted i landet, hvor de ligger så tæt som på Lolland-Falster, hvilket i stort omfang præger landskabet.

48

VisitLolland-Falster.dk

Vores kirker gemmer på store dele af vores kulturhistorie. Drag på opdagelse i fortiden gennem en vandring ad Munkevejens gamle pilgrimsspor eller Falsters kirkerute, der snor sig over det nordlige og østlige Falster. Læs mere: www.kirkeruten.dk og www.munkevejen.dk

>

Ved Slotsbryggen, i bunden af Nykøbing Falster havn, står en murstump, som er de eneste synlige rester af Nykøbing Falster Slot. Slottet blev solgt til nedrivning i 1767 og var fra 1594-1631 enkesæde for enkedronning Sophie, Christian IV’s mor.

>

>

Kirkernes historie

Gå i kloster Find fred ved de blanke Maribosøer, og find natlogi i det nærliggende Sankt Birgitta Kloster. Klostret har flere værelser og tilbyder diverse måltider efter aftale. Hele købstaden Maribo er vokset op omkring det oprindelige Sankt Birgitta Kloster fra begyndelsen af 1300-tallet, og den storladne Maribo Domkirke er bygget på resterne af den gamle klosterkirke.


#visitlollandfalster

25 år med kammermusik I 2016 markeres 25-års jubilæet for Storstrømmens Kammerensemble. Kammerensemblet har hjemsted i godset Fuglsangs hovedbygning og har gennem årene haft besøg af en række fremragende musikere og komponister og dirigenter. Ensemblet har en grundstamme på otte musikere og spænder fra renæssancen til vore dage.

Gå på opdagelse i de gamle herregårdslandskaber. Besøg fx udstillingen Herregård og Landskab på Reventlow-Museet på Pederstrup og nyd den fantastiske park.

Vindeholme Slot Eksklusivt bryllup, golfferie eller konference - det smukke Vindeholme Slot i en af Lollands mange skove og med udsigt over Østersøen kan bookes for en weekend eller længere ophold. Slottet er bygget af grev Ferdinand Reventlow i 1910 og drives i dag blandt andet med selskaber og kurser.

>

>

Adelsdame og færgekone Marie Grubbe fødtes i 1643 og giftede sig som helt ung med Ulrik Frederik Gyldenløve, uægte søn af kong Frederik den Tredje. Den unge brud havde dog en voldsom appetit på kærligheden, og efter at have grebet hende i adskillige udenomsaffærer, krævede Gyldenløve skilsmisse. Med sig fik hun sin medgift på 12.000 rigsdaler, som hun brugte på et par års ophold i udlandet - med sin svoger. Siden blev hun gift med adelsmanden Palle Dyre, men indledte et forhold til parrets kusk Søren Sørensen Møller. Med ham tilbragte hun sine sidste dage som færgekone i Borrehuset ved Stubbekøbing, hvor de to drev gæstgiveri og stod for færgefarten over Grønsund. Marie Grubbe døde i 1718.

Storstrøms Kammerensemble Storstrøms Kammerensemble spiller klassisk musik og har til opgave at spille koncerter, undervise og formidle musikoplevelser i kommunerne omkring Storstrømmen. En utraditionel sammensætning af fløjte, klarinet, fagot, harpe, klaver, violin, bratsch og cello. Vores hjemsted er de smukke gamle sale på Fuglsang Herregård, hvor kendte musikere og komponister har været gæster. For at udvikle musikken flytter vi i maj 2016 ind i den nye koncertsal i den restaurerede forpagterbolig på Fuglsang. Hele Fuglsang kan opleves når Storstrøms Kammerensemble fejrer sit 25-års jubilæum i kammermusikfestivalen ”Sommermusik på Fuglsang” i august måned 2016. Musikken vil slå gnister mellem fortid og nutid. www.chamberplayers.dk

Slotsferie i danmark Danmarks største udlejer af slotte og herregårde. Lej det eksklusive Lungholm Slot på Lolland for en forlænget weekend, bo i porthuset på Valdemars Slot lige ud til Svendborgsund eller i den tidligere godsforvalterbolig på Schackenborg og Egeskov Slot.

#ferie #herregård #fest SlotsferieDanmark Hasselvænget 1 • 5500 Middelfart • info@mob.dk Tlf. + 45 64 41 23 22 • www.slotsferiedanmark.dk

Turistmagasin 2016

49


Gamle købstæder

By jubilæum 2016 bliver et helt særligt år for to af Lollands gamle købstæder. Maribo kan fejre sit 600 års jubilæum, mens Nakskov skal have hele 750 lys i kagen.

Nakskov og Maribo Med sine gamle købmandsgårde, pakhusene og sit gamle bindingsværk fremstår den gamle handelsby Nakskov stadig som den driftige købstad, den har været gennem århundreder. Byen fik stadfæstet sine købstadsrettigheder i 1266, men området ved den righoldige Nakskov Fjord og det frodige opland har været beboet gennem tusindvis af år. Her har handelslivet blomstret med blandt andet fiskeri og, i nyere tid, som en af Danmarks vigtigste industribyer. Nakskov er i dag stadig Lollands største og vigtigste handelsby og har bevaret sit storhedspræg, der blandt andet kan opleves op gennem den brede gågade, der omkranser midtbyen i en halvcirkel. Et helt andet indtryk giver domkirkebyen Maribo, der med sin blanding af butikker og smukke, lave bindingsværkshuse har formået at bevare sin landsbycharme midt i et vrimlende byliv. Byen er opstået omkring Sankt Birgitta Klostret, der blev grundlagt i 1416. Ruiner af det oprindelig kloster ses stadig ved domkirken.

50

VisitLolland-Falster.dk


nakskov 750 år Både krige, invasion og afbrænding har hærget Nakskov gennem århundrederne. Men byen på Lollands vestkyst har en sjælden styrke til at rejse sig igen, og i år kan den fejre sit 750 års jubilæum. Midt under gudstjenesten, d. 19. juni 1659, kommer en granat pludselig fløjtende ned gennem taget i Sankt Nikolai Kirke i Nakskov. Ingen mennesker bliver ramt, men granaten flækker en gravsten i to og splintrer altertavlen. Det er svensken, der er på spil. Året før har Kong Frederik III måttet afstå store dele af Danmark til den svenske kong Karl X Gustav. Men svenskerkongen er grådig, og nu vil han også have resten af landet! Men Danmarks bestod, og det gjorde

Nakskov også. På trods - for byen har gennem historien flere gange fungeret som adgangsvej for fremmede tropper. Men også handelsfolk så mulighederne i den centralt liggende kystby, og “skoven på Nakken” har gennem tusindvis af år været et yndet sted for både beboelse og handel. Nakskov fik stadfæstet sine købstadsrettigheder i 1266 og kan dermed fejre sit 750 års jubilæum i år. Kig forbi www.nakskov750.dk - der er oplevelser for enhver smag.

Lollands sjæl Få et både dybt og personligt indtryk af Nakskov med fotoudstillingen Lollands Sjæl. Udstillingen kan opleves hele juni. Der er mere kultur på programmet fra 1.-7. august, hvor Nakskov Kulturfestival tager hul på en række arrangementer.

Jubilæums uge Nakskovs jubilæum skydes officielt i gang 25. april med et arrangement på Nakskov Teater. Derudover kommer hele uge 31 til at stå i jubilæets tegn med byfest og arrangementer for hele familien, og 14.-16. maj bliver byens havn et skue udi gamle træskibe ved Træskibssammenslutningens store pinsetræf.

Kunstbyen Nakskov Nakskovs 750 år markeres blandt andet med flere store kunstprojekter. Kunstneren John Kørner står for fire værker i blandt andet bronze og aluminium, og Leif Sylvester pynter Søhusene med et stort gavlmaleri. Stranden ved Hestehoved får et udsigtstårn og en legeplads af kunstnerduoen Randi & Katrine, der er kendt for deres forunderlige og eventyrlige universer, og 16.-19. juni går 21 kunstnere i gang med at udøve kunst i private hjem og haver.

Turistmagasin 2016

51


Byliv

Maribo 600 års jubilæum

Få byer på Lolland-Falster har en smukkere placering end domkirkebyen Maribo landsbyen ved Maribosøerne, der voksede op omkring Skt. Birgitta Klosteret i 1416. Den tidligere klosterkirke er i dag afløst af den imponerende Maribo Domkirke. Det er i år 600 år siden en flok munke fra det svenske Vadstena kloster blev sendt til landsbyen Skimminge på Midtlolland for at grundlægge et kloster. Landsbyen voksede hurtigt og tog navn til Maribo efter klosteret den hellige jomfru Marias bolig. 600-året for Maribos opståen markeres naturligvis overalt i byen med forskellige arrangementer. Dagen for domkirkens oprindelse, d. 23. maj, markeres således med en festgudstjeneste.

Købstaden Maribo Hvordan så der ud i ”gamle dage”? Det giver Frilandsmuseet i Maribo et godt billede af. Museet er en levendegørelse af en længst svunden tid, hvor håndens arbejde var i fokus. Besøg de arbejdende værksteder, oplev gamle dampmaskiner og se, hvordan håndværkerne arbejdede før elektriciteten kom til.

52

VisitLolland-Falster.dk

Middelaldermarked og bengnavergilde Jubilæet for Maribo markeres hen over hele sommeren. På arrangementslisten står blandt andet et middelaldermarked, bengnavergilde og aktiviteter omkring banegårdspladsen og museumsbanen. Desuden byder sommeren på både teater og en række koncerter med klassisk musik og opera i det fri. Visesangeren Erik Grip kommer forbi og giver koncert på Hestø i Maribosøerne. Du kan læse mere om markedet og alle de andre arrangementer på: www.maribo600.dk


Lollands største

handelsby

Fortid

Byen med sjæl og charme, havnefronten med den fantastiske udsigt, de små hyggelige stræder og de mange spændende butikker.

- NUTID - Fremtid

Masser af aktiviteter til markering af byjubilæet. Se programmet på: www.maribo600.net Se hvad Maribo kan byde på: Maribo.dk

Maribo Handelsstandsforening

W W W. N A K S KO V H A N D E L . D K

Spar penge - også i din ferie 1000 har hvad I skal bruge af dagligvarer til faste lave priser • REMA og masser af fordelagtige varer udover det faste sortiment. money - also when you’re on holiday • Save REMA 1000 has all the household items you need, at regular low prices, and plenty of other attractive items too.

Sie Geld - auch in den Ferien • Sparen REMA1000 hat alles für den täglichen Bedarf zu festen niedrigen Preisen und hat viele günstige Waren neben dem festen Sortiment.

Åbent alle ugens dage

8-21

• Østre Landevej 38, Maribo • Marielyst Strandvej 36, Marielyst • Tømmergade 6, Nakskov • Grønnegårdsvej 7, Nykøbing F. • Ny Esbjergvej 18, Præstø

Meget mere discount!

• Kongeleddet 54, Rødby • Søndergade 15, Sakskøbing • Kostervej 2, Stege • Vordingborgvej 51, Stensved • Valdalsvænge 1, Vordingborg

Turistmagasin 2016

53


SAKSKØBING

Købstaden ved den smukke fjord sakskøbing fjord

oreby mølle

krenkerup bryggeri

Festernes By

hotel saxkjøbing


Dejligt byliv i historiske rammer, gode spisesteder og smukke naturoplevelser er kendetegnet for Lollands gamle handelsby Sakskøbing. Fra Smålandshavet ved Lollands nordkyst skyder den lange, smalle Sakskøbing Fjord sig ind i landet. Fjorden bremses ved Sakskøbing Havn, få hundrede meter fra byens torv, men fortsætter sit løb tværs gennem byen som Sakskøbing Å og har helt tilbage fra byens opståen haft en enorm betydning for udvikling og handelsliv og ikke mindst Sakskøbings status som købstad.

Krenkerup bryggeri

Oreby Mølle

Sakskøbing Madhus

Traktørstedet, i forlængelse af Bryggeriet, har åbent tirsdag til søndag fra kl. 12-18 fra maj til september. Følg os på Facebook: Krenkerup Bryggeri

Historisk Herregårds Hotel ved udmundingen af Sakskøbing Fjord, stedet er en uberørt perle, hvor skønheden er slående og værtskabet uovertruffen.

En urban gårdbutik som sælger en bred vifte af lokale råvarer og fødevarer, båret af frivillige, i et hyggeligt miljø hvor butik og café smelter sammen.

Oreby mølle Orebygaard 4 4990 Sakskøbing Tlf +45 21 59 04 88

Sakskøbing Madhus Torvet 11 4990 Sakskøbing.

Krenkerup Bryggeri Krenkerupvej 29 4990 Sakskøbing Tlf +45 54 70 54 85 www.krenkerupbryggeri.dk

www.orebymolle.dk

www.sakskobingmadhus.dk

Byliv og turisme

Historisk optræder Sakskøbing første gang på skrift i 1230 og var gennem flere hundrede år en af Lollands vigtigste handelsbyer. Det gode byliv i de gamle gader findes stadig med flere gode specialbutikker. Slå også vejen ind forbi turistinformationen på Torvet og få gode tip om Sakskøbings spændende historie.

Sov godt

Både den historiske Oreby Mølle samt Radstedhus tilbyder overnatning til grupper, fx firmaarrangementer. Radstedhus har derudover Bed & Breakfast, og Hotel Saxkjøbing på Torvet tilbyder også bløde senge midt i det centrale Sakskøbing.

Gourmetmad med stemning

Sakskøbing har flere gode spisesteder, hvor blandt andet det gamle Hotel Saxkjøbing på byens torv og den smukt beliggende Oreby Kro byder på noget af det det bedste, der kan fremstilles af Lollands lokale råvarer. Besøg også bryggeriet på det smukke Krenkerup Gods, hvor den lokale øl kan nydes i selskab med en let anretning.

Hotel SaXkJøbing Hotellet er idyllisk placeret på Torvet midt i den gamle handelsby, med en restaurant i særklasse med fokus på lokal kvalitet og god atmosfære Hotel Saxkjøbing Torvet 9 • 4990 Sakskøbing Tlf +45 54 70 40 39 www.hotel-saxkjobing.dk

Lokale lækkerier

Området omkring Sakskøbing består af noget af Danmarks bedste landbrugsland, og det dyrkes flittigt med mange lokale råvarer. Sakskøbing Madhus på Torvet har samlet både friske råvarer og mange af de lokale delikatesser. Besøg også nogle af de lokale gårdbutikker, fx Lolle Frugt, hvis bugnende hylder altid frister.

Nyd den smukkeste udsigt sammen med de mest udsøgte retter med forkærlighed og respekt for de lokale råvarer og kvalitet, en oplevelse af de sjældne. Oreby Kro Orebygaard 2 4990 Sakskøbing Tlf +45 54 17 44 66 www.orebykro.dk

FESTERNES BY

Fantastisk frugtfestival

I midten af september, afholdes den populære Sydhavsøernes Frugtfestival. Byens torv og omkring liggende gader forvandles til ét stort frugtmekka med frugtavlere og fortrinsvist nicheproducenter fra ind-og udland. Oplev stjernekokke i konkurrencen ”Balladen om Guldborg”, fagskoler tryller med lokale frugter og gourmetmad af lokale råvarer. Festivalen trækker hvert år omkring 25.000 gæster - og der er frugtoplevelser til alle aldersklasser og interesser.

Oreby Kro

Radstedhus Bed & Breakfast Et godt og hyggelig udgangspunkt for Lolland og Falsters seværdigheder. Alle værelser med eget bad og gratis wifi. Priser fra 470 kr. Radstedhus Bed & Breakfast   Alleen 2 • 4990 Sakskøbing Tlf +45 54 70 71 91 www.radsted-hus.dk

I Sakskøbing er der tradition for et væld af temafester og fejringer lige fra Saxinefest, Pariserfest over Ærtefesten som løber ad stablen når de første friske ærter er høstet, til at man i december kan opleve et af Danmarks længste og største juleoptog. www.sakskobing-handel.dk www.visitsakskobing.dk

LOlle frugt Gårdbutikken sælger et udvalg af årstidens frugt og grønt, lokale specialiteter og om sommeren har vi også selvpluk. Lolle Frugt Gl Killerup 8 4990 Sakskøbing Tlf +45 21 70 64 24 www.lollefrugt.dk

Sydhavsøernes Frugtfestival Nyd en saftig weekend i byen, når Sakskøbing omdannes til et frugtmekka. Der er aktiviteter for hele familien, gastrofoodies og frugtentusiaster. 17. og 18. september Lørdag 10-17 Søndag 10-16 Gratis entré, mulighed for køb af festivalarmbånd www.frugtfestival.dk

Kom og oplev en levende by og vær med! Turistmagasin 2016

55


#visitlollandfalster

Tips ...

Til Shopping

Mille Marengs

Garn og Design Find inspiration til dit næste strikke- eller hækleprojekt i vores hyggelige butik. Mille Marengs

Slotsgade 5 • 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 26 23 33 13 • www.millemarengs.dk

Kræmmerhuset Eksklusiv og indbydende med alt det bedste fra dansk design, tøj og delikatesser.

Blog and Shop Nykøbing F.

Boheme butik- og onlineshop med unik specieldesignet tøj til alle kvinder. Blog & Shop

Langgade 26 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 25 34 80 29 www.blogandshop.dk

Husk postkort

Helsam - et sundere valg Stort udvalg i naturlægemidler, kosttilskud, økologiske fødevarer, økologisk make-up og hudpleje.

Lav et postkort og send til dem derhjemme. Naturligvis med dit eget foto.

Helsam

Østergågade 1 • 4800 Nykøbing F. • Tlf. +45 54 82 10 14 4800helsam@gmail.com • www.helsam-nyk.dk

Beo Beo

Quilteværksted KRÆMMERHUSET

Stovby Glaspusteri

Tlf. +45 54 92 01 87 Nygade 2 & Søndergade 55 4900 Nakskov kraemmerhuset-mk@live.dk www.kræmmerhuset.net

Åbent hele året Arbejdende værksted hvor alle kan komme og se, hvordan det 1120 grader varme glas bliver til brugsting. Anita’s Fotoshop

Østergågade 18 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 34 00 www.anitasfotoshop.dk

56

VisitLolland-Falster.dk

Stovby glaspusteri

Stovbyvej 19 4873 Væggerløse Tlf. +45 21 63 78 77 info@stovbyglas.dk www.stovbyglas.dk

Quilts & Patchwork. Professionel Quilter med mange års erfaring. Salg af materiale eller færdige produkter. Kurser indenfor syning af patchwork og quiltning. Tlf. +45 61 75 79 96 www.beobeo.dk


#visitlollandfalster

Shop og spis

Byliv Spændende specialbutikker, gode smagsoplevelser og smukke, gamle bygninger. Hyggelig købstadsstemning og moderne handelsliv forenes på bedste vis, når Lolland-Falsters største byer tager hul på dagen.

150 års kærlighed til vin og tobak har gjort den gamle tobakshandel Marius Mortensen i Nykøbing Falster til øens absolut førende på området. Bag den tunge indgangsdør blander søde, krydrede tobaksnoter sig med et strejf af gamle egetræsfade. Og fra bunden af butikken kan du fortsætte ind i delikatessebutikken Thea, der lokker med blandt andet kvalitetschokolade, kaffe og te.

Kræmmerhuset

>

>

Shop igennem på Nykøbing Falsters lange gågade med modetøj, skobutikker, boghandlere og sportsudstyr. Slå også vejen ned om Klostertorv med den historiske kirke og fortsæt ned mellem de gamle huse og modebutikkerne til Frisegades gamle huse og spændende specialbutikker. Når sulten eller tørsten melder sig, er mulighederne mange. Cafeen i byens gamle vandtårn er et godt alternativ, eller måske den spændende udendørs grill-restaurant Flamez midt på byens torv. I Nakskov er turen ad byens brede hovedstrøg mellem de gamle, velholdte bygninger en oplevelse i sig selv.

Marius Mortensen

En af Nakskovs absolut mest stilsikre butikker med modetøj, brugskunst og delikatessebutik i ét. Her finder du mærker som by Lassen og Malene Birger i en gennemført og stemningsfuld indretning, mens en blød duft af kaffe og chokolade frister fra butikkens tilstødende delikatesseafdeling.

>

Tip Et besøg på Gedser Odde kan snildt kombineres med en god middag. Besøg fx Restaurant Najaden på Danmarks sydligste lystbådehavn.

Marielyst Shop lækkert sportstøj på Ny Forms store lagersalg eller gør et moderigtigt kup hos Casa Italy. Marielyst er meget andet end badeby, og der er masser af spændende indkøbsmuligheder. Når sulten melder sig, finder du næppe flere cafeer og restauranter samlet ét sted på Lolland-Falster end rundt om det flotte, nyrenoverede torv. Besøg fx Tonis og nyd en gang lokal tapas eller en lækker sandwich.

Turistmagasin 2016

57


#visitlollandfalster

Slap lidt af

Byens oaser

Du kan jo eventuelt samle appetit i slotsparken med søen, hvor de døde træer står som sorte silhuetter mod himlen. Snyd heller ikke dig selv for et besøg blandt Nysteds gamle fiskerhuse, der med deres velholdte pastelfarver og blomsterflor er et billede på ren landsbyidyl. Du kan også besøge digteren og lægen Emil Aarestrups hus, hvor han boede fra 1827-1838. En helt anden stemning finder du i havnebyen Stubbekøbing, hvor den lille charmerende færge Ida lokker med en tur/retur til Bogø. Nyd havnemiljøet med en af havnens gode isvafler eller gå en tur i byens fine, gamle anlæg med udsigtspavillonen og den friske havluft.

58

VisitLolland-Falster.dk

Tip >

Restaurant Kongsnæs

Sommeren over henviser LollandFalsters lokale turistforeninger til masser af gode arrangementer og oplevelser for hele familien. Besøg en af de gamle købstæder eller større handelsbyer og få tip på det lokale turistkontor eller find oplevelsen på: www.visitlollandfalster.dk

I udkanten af Stubbekøbing, nærmest dér hvor vand møder land, finder du en af Falsters bedste restauranter og bøfhuse. Restaurant Kongsnæs er velanset for sit gode køkken, sin servicemindede betjening og ikke mindst stemningen med aftensol over Grønsund og udsigt til Bogø og Møn. Husk at bestille bord!

>

Et at Lolland-Falsters smukkeste åndehuller finder du på havnen i Nysted. Nyd en dejlig middag eller en let frokost med udsigt over det blanke Nysted Nor, smukke sejlbåde og det gamle Aalholm Slot.

The Cottage Oplev lidt rustik, engelsk landstil på Lollands sydkyst i udkanten af Nysted. The Cottage er både hotel og restaurant med et godt og varieret køkken, der tager udgangspunkt i årstiden og de lokale råvarer. Læg dertil smukke omgivelser og en storslået udsigt, så bliver oplevelsen ikke meget bedre.


#visitlollandfalster

1

Femø jazz

Den lille ø Femø bliver sat på den anden ende, når portene slås op for årets jazzfestival, der altid breder sig over en lille uge fra sidst i juli. Den traditionsrige festival besøges hvert år af tusindvis af musikelskere og er også en yndet familieudflugt.

ET GODT TIP

Musik steder

>

1

3 2

2

maribo jazz

>

Safari Live i Knuthenborg 3

>

Skummende øl på fad, og swingende rytmer i luften... så er rammen sat for Maribo Jazzfestival, der i år afholdes for 29. gang. New Orleans og bigbands afløser hinanden i en lind strøm, og det sker som altid den 3. weekend i juli.

Der bliver rocket på Savannen 18. og 19. juni, når Knuthenborg Safaripark i samarbejde med Dansk Folkehjælp fyrer op for Safari Live. Her sørger en række af Danmarks mest populære livebands for en abeskøn dag for både fikse dansemus og trampende elefanter.

TIP Torvet i Nykøbing Falster har ofte gratis livemusik, og der er flere gode cafeer og spisesteder rundt om scenen. Appleflower Festival på Lilleø i maj bør man heller ikke gå glip af.

Turistmagasin 2016

59


#visitlollandfalster

APRIL

GÅ IKKE GLIP AF ALT DET SJOVE ...

Event kalender Lolland-Falster

Døllefjelde-Musse Marked 21.-24. april Døllefjelde dfmm.dk

Valborgs Aften

Damptræf på Frilandsmuseet 21.-22. maj Maribo museumlolland-falster.dk

Native Cooking Award 28.-29. maj Knuthenlund knuthenlund.dk

Ladywalk Nakskov 30. maj Nakskov ladywalk.dk/nakskov.aspx

JUNI Nysted Lyrik og Vise Festival 17.-19. juni Nysted lyrikogvisefestival.dk

Safari Live

Femø Jazz Festival 2.-7. august Femø femoejazz.dk

Nysted Middelalderfestival

18.-19. juni Knuthenborg Safaripark knuthenborg.dk

5.-7. august Nysted

Skt. Hans på hele Lolland-Falster

Hajkutter Festival og Regatta

23. juni

6.-10. august Nysted hajkutter.dk

JULI Maribo Jazz

Nykøbing Falster Revyen 9. juni - 27. august Nykøbing Falster Teater nyk-revy.dk

Fejø Kammermusik Festival

Hippoaden Ridestævne

20.-24. juli Fejø fejoefestival.dk

60

VisitLolland-Falster.dk

Lys over Lolland

Krenkerup Høstfest

14.-17. juli Maribo maribojazz.dk

11. juni Knuthenborg Safaripark knuthenborg.dk

21. august Nakskov visitlolland-falster.dk

AUGUST

nystedmiddelalderfestival.dk

Falster Rundt JUNI

Torskefestival

26. august- 4. september Saxkjøbing Sukkerfabrik lysoverlolland.dk

30. april Frilandsmuseet Maribo museumlolland-falster.dk

MAJ

AUGUST

Lolland Rundt 22.-24. juli lollandrundt.dk

27. august Krenkerup Bryggeri krenkerup.dk

SEPTEMBER Økologisk Høstmarked 3.-4. september Knuthenlund knuthenlund.dk

Nakskov Fjorddage 3.-4. september Hestehovedet, Langø/Albuen visitlolland-falster.dk

Elvermose Koncerter

7. august falsterrundt.dk

3. og 10. august Elvermose elvermosekoncerter.dk

Sommermusik på Fuglsang

Sydhavsøernes Frugtfestival

17.-21. august Fuglsang Herregaard chamberplayers.dk

17.-18. september Sakskøbing frugtfestival.dk

Elvermose Koncerter 20. og 27. august Elvermose elvermosekoncerter.dk

Husk altid at tjekke vores eventkalender på www.visitlolland-falster.dk og se hvad der sker lige nu på Lolland-Falster


#visitlollandfalster

Tips ...

Til Shopping

Kaj Bojesen Mærkevarer indenfor gaveideer, køkken- og boligtilbehør. Inspiration Nykøbing

Jernbanegade 26 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 20 00 www.inspiration.dk nykobing-f@inspiration.dk

Tøjeksperten Kom og se vores store udvalg i lækre Brands fra Hilfiger, Gant, woodbird, Junk de Luxe, Gabba, Just Junkies, Elvine, Lindbergh og Bison. Tøjeksperten

Langgade 6-8 4800 Nykøbing F. www.tojeksperten.dk

Vine fra hele verden Prøv f.eks - Tre Secoli Brachetto Mousserende vin fra Piemonte, forførende sød vin perfekt til terrassen

Taske & sko-huset

2010 Velsmag ad Libitum

C. E. Christiansens Vej 1 4930 Maribo • Tlf. +45 54 76 34 30 info@2010.dk • www.vinogvelsmag.dk

Stort udvalg i tasker, rygsække, kufferter, rejserartikler, punge mm.

ECCO INTRINSIC Vejl. pris kr. 999,-

Taske & Sko-huset

Sko til hele familien. Masser af lækre sandaler, sneakers, stilletter, støvler.

Nykøbing Falster er den største handelsby på Lolland-Falster, men også Sakskøbing, Maribo og Nakskov giver gode shopping muligheder

Paw Sko

Din Ecco Butik Jernbanegade 21-23 Midtpunktet 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 82 25 20 www.pawsko.dk

Torvet 14 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 18 14 taskeskohuset@mail.dk www.taskeskohuset.dk

Lækker BH fra missya

Hos os bliver du klædt på fra top til tå. Bondo Jacobsen

Slotsgade 10 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 02 75

Din Tøjmand Vagn Larsen

Brax bukser. Stort udvalg i cowboy- og lærredsbukser.

Vagn Larsen

Østergågade 24-26 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 30 00 www.dintojmand.dk

Turistmagasin 2016

61


Prøv noget nyt Det betaler sig

Åbningstider/ Öffnungszeiten/ Opening hours

8-21

Hver dag Jeden Tag Every day

Nykøbing Falster Tømmergade 12 Nakskov Vejlegadebro 6 Maribo Brovejen 34

www.lidl.dk

MORE fOR LESS

i BorderShop Puttgarden eller Rostock – en af verdens største grænsehandelsforretninger.

Med e t SM samt p ILE kort få r du p å alt Borde hvad du ha oint på alle rShop ndler om bo rejser, *. Du får rd til vore s beds også adgan og i te tilb g * Gæld ud. er ikke He Læs ø vrige lsingborg-H www.s undtagelse elsingør ru r te candli nes.co og vilkår på n. m/SMIL E.

Neuer Skandinavienkai D-23769 Puttgarden Tyskland

62

VisitLolland-Falster.dk

Zum Südtor 5 D-18147 Rostock Tyskland

Se mere på border-Shop.dk


DAGLIGVARER BUTIKKER OG TANKSTATIONER PÅ LOLLAND OG FALSTER

www.daglibrugsen.dk

www.superbrugsen.dk SUPER BRUGSEN MARIBO Tlf. 54 64 77 01, Ved Åen 3 4930 Maribo SUPERBRUGSEN SAKSKØBING Tlf. 54 70 41 54, Søndergade 31 4990 Sakskøbing SUPERBRUGSEN NØRRE ALSLEV Tlf. 54 43 42 94, Kæpgårdsvej 6 4840 Nørre Alslev

DAGLI’BRUGSEN HORSLUNDE Nylandsvej 12, 4913 Horslunde

DAGLI’BRUGSEN NYSTED Wichmandsvej 14, 4880 Nysted

DAGLI’BRUGSEN DANNEMARE Bygaden 53, 4983 Dannemare

DAGLI’BRUGSEN GULDBORG Guldborgvej 189, 4862 Guldborg

DAGLI’BRUGSEN HOLEBY Vestervej 3 C, 4960 Holeby

DAGLI’BRUGSEN KETTINGE Grønnegadevej 4, 4892 Kettinge

DAGLI’BRUGSEN RØDBYHAVN Havnegade 28 C, 4970 Rødby

DAGLI’BRUGSEN GEDSER E. Schiødtsgade 2 4874 Gedser

www.ok.dk OK Plus Nakskov, Maribovej 134 C, 4900 Nakskov

OK Holeby, Vestervej 3 C, 4960 Holeby

OK Nakskov, Birkevænget 7, 4900 Nakskov

OK Guldborg, Guldborgvej 189, 4862 Guldborg

OK Søllested, Højrebygade 3, 4920 Søllested

OK Plus Nykøbing Falster, Østerbrogade 145, 4800 Nyk. F.

OK Stokkemarke, Vestre Landevej 241, 4952 Stokkemarke

OK Slotsgade, Slotsgade 58, 4800 Nykøbing F.

OK Dannemare, Bygaden 53, 4983 Dannemare

OK Storstrømmen, Vesterskovvej 27, 4800 Nykøbing F.

OK Horslunde, Nylandsvej 12, 4913 Horslunde

OK Orehoved, Gåbensevej 74, Orehoved, 4840 Nørre Alslev

OK Maribo, Lollands Centret 12, 4930 Maribo

OK Plus Stubbekøbing, Nykøbingvej 50, 4850 Stubbekøbing

OK Sakskøbing, Søndergade 31, 4990 Sakskøbing

OK Nørre Alslev, Kæpgårdsvej 6, 4840 Nørre Alslev

OK Kettinge, Grønnegadevej 4, 4892 Kettinge

OK Gedser, E. Schiødtsgade 2, 4874 Gedser

OK Nysted, Wichmandsvej 14, 4880 Nysted

OK Marielyst, Marielyst Strandpark 3, 4873 Væggerløse

OK Rødby, Østergade 33, 4970 Rødby

OK Væggerløse, Væggerløsevej 14, 4873 Væggerløse

OK Rødby Havn, Havnegade 28 C, 4970 Rødby

Turistmagasin 2016

63


Midt i naturen - og lidt fra oven

Sky camp

Sov mellem træerne, mens uglerne jager, og oplev skovens dyr helt tæt på. 64

VisitLolland-Falster.dk


#visitlollandfalster

Svæv mellem træerne Mellem træerne i Systofte Skov, midt i den uberørte natur, hænger en lille flok brede telte mellem træerne. Det er TREELIFE SKYCAMP, hvor gæsterne kan overnatte i op til et par meters højde over jorden. De svævende telte spændes stramt ud mellem træerne, så bunden er god og stabil at ligge på. Og hvert telt har plads til en familie på to voksne og to børn. Bag det lidt særprægede koncept står Tejs Sigsgaard, der får sine telte fra England. Han ejer selv skoven, og udover teltene rummer området både en velassorteret bygning med bad- og toiletfaciliteter, køkken, opholdsrum og ikke mindst færdigpakkede “overlevelseskasser”. Får man lyst til en overnatning eller flere mellem træerne, booker man et telt på hjemmesiden. Så modtager man en kode til døren og til en kasse, hvor man finder alt, man skal bruge. Kassen rummer blandt andet gryder til bålpladserne, sav, økse og diverse køkkengrej. Før man ankommer, har Tejs hængt teltet op, og er man for mange til ét telt, kan man få et familieområde med flere telte tæt på hinanden. Ellers hænges teltene spredt mellem træerne, så man har mulighed for at føle sig helt alene i skoven. Se mere på: www.visitlolland-falster.dk

Turistmagasin 2016

65


Byens bedste varehus For eN deN aF g Åg ade N i N y kø Bi Ng FaL sTe r

Bageri - ÅBNer kL� 7�00

FrugT & grøNT

sLagTer/deLikaTesse

TeksTiL

ViN

Åbningstider:

Nykøbing Falster

Mandag - fredag ��������� 8�00 - 20�00 Lørdag - søndag ���������� 8�00 - 18�00

Højbrogade 4 Tlf� +45 54 84 18 00

Næstved

Find adresser og åbningstider på www.aldi.dk

Præstø

Lolland

Vordingborg Stege Nørre Alslev

Nakskov

Maribo

Vi modtager

Helt uden gebyr

Sakskøbing

Nykøbing Falster

Rødby

KVALITETEN HELT I TOP - PRISEN HELT I BUND

66

VisitLolland-Falster.dk

Møn Stubbekøbing

Væggerløse

Falster


#visitlollandfalster

Tips ... Pandora armbånd

TIL SHOPPING

Ure - Guld - Sølv Stort udvalg i ure og smykker. Fantastisk service - og du ved du gi’r en gave der glæder. Emil Hansen & Søn

Jernbanegade 18 • 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 02 48 • www.emilhansen.com

My apartment Nyeste fashion

- mbym - Selected Femme - erbs - modström - Y.A.S. - Comfy Copenhagen. Find os på facebook og instagram.

SisterS Point

MÆRKEVARE SOLBRILLER

Hotte styles og nyeste trends til et ungt og moderne look. Mød os på instagram

Hos Thiele finder du et stort udvalg af nye smarte designer solbriller.

Sisters Point

Jernbanegade 23 Midtpunktet 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 02 43

Q shop

- tøj til kvinder I vores store butik finder du et bredt udvalg af tidens trends til gode priser. Mød os på facebook og instagram

Thiele

Østergågade 4 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 63 00 www.thiele.dk

Wagner

We dress people My Apartment

- Lindbergh - Junk de Luxe - Shine og mange flere. Find os på Facebook, Wagner Nykøbing Falster.

Midtpunktet Jernbanegade 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 02 41

Q Shop

Midtpunktet, Jernbanegade 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 02 44

Wagner

Jernbanegade 14 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 54 85 02 42 www.wagner.dk

Sol, sommer og udstyr - det du mangler til en dag på stranden Har du glemt solcremen, solbrillerne eller trænger du til en ny bikini? Du kan shoppe alt, dit strandhjerte begærer, i nogle af Lolland-Falsters spændende butikker Turistmagasin 2016

67


#visitlollandfalster

Tivoli Lidt for meget sol og strand? Så snup en københavnertur. Hovedstaden ligger nemlig kun godt en times kørsel fra motorvejsbroen til Sjælland, og der er også gode togforbindelser. Shop igennem på Strøget, spis frokost i Nyhavn og slut dagen af med en skøn aften i Tivoli, hvor magien får liv, når lysene tændes.

Kør ud

>

Bonbon-Land

Kig indenfor i Danmarks skøreste sommerland og hyg dig i selskab med Viktor Vandorm og Svend Svingarm. Bonbon-Land begyndte som et bolsjekogeri og er så vidt vides Verdens eneste forlystelsespark, der er opstået på grund af en hundeprut - et bolsje med et helt særligt udseende. Siden 1992 har det udviklet sig til en af Danmarks mest kendte og populære forlystelsesparker - og du kan stadig få en tur i Hundeprutte-rutsjebanen.

>

Lolland-Falster har meget at byde på - og det meste inden for fornuftig køreafstand. Men har du lyst til at komme lidt længere omkring, byder vores naboer mod nord og syd også på gode oplevelser.

>

tæt på

Rejs 70 millioner år tilbage i tiden og tilbring en interaktiv dag i kridttiden blandt dinosaurer og forhistoriske vulkanudbrud. Geocenter Møns Klint tilbyder over 500 forskellige aktiviteter hen over sæsonen og har mange særudstillinger. Nyd også en tur på naturfænomenet Møns Klint med garanti for fantastiske udsigter - og sved på panden.

Nem vej til...

Rostock

Geocenter Møns Klint

Ny

o ser-R Ged F g købin

ROSTOCK

ROSTOCK ZOO

ROSTOCK BY

e Færg stock

ostock Centrum havn - R

Bytur og shoppingtur til Rostock Med InterCombi Ticket kan du tage fra Nykøbing F på by- og shoppingtur i Rostock, Tyskland. På Nykøbing F Banegårdplads står du på bussen til Gedser, tager derefter Gedser-Rostock færgen og videre med bus ind til Rostock Centrum. Hele turen på én samlet billet - InterCombi Ticket - og nemt retur om aftenen. Læs mere om Rostock på www.rostock.de Yderligere information og bestilling af billetter på www.intercombi-ticket.de samt på Turistkontoret i Nykøbing F, tlf. +45 5485 1303 og Marielyst Turistbureau, tlf. +45 5413 6298.

SHOPPING

www.intercombi-ticket.de

68

VisitLolland-Falster.dk


MØNS KLINT SVÆVEBANE

MOUNTAINBIKE

TRÆKLATRING

KOM IND I CENTRET 3D biograf, eventyrlige udstillinger og sej interaktiv, leg-og-lær-verden for store og små ... FOSSILJAGT

SNORKLING

NY UDSTILLING! “VÆTTELYS WORLD EXPO”

+

NY 3D FILM! “WALKING WITH DINOSAURS”

OPLEV DANMARKS FØDSEL PÅ MØNS KLINT Sjov og viden for hele familien til mere end én dag

Stengårdsvej 8, 4791 Borre www.moensklint.dk

Turistmagasin 2016

69


#visitlollandfalster

Tjekliste

Fik du oplevet

får du stadig på Lydolphs Isbar i Nakskov, der flere gange er blevet kåret som Danmarks bedste isbar.

Havørnenes legeplads ligger i Maribo, hvor de store rovfugle spiser, yngler og boltrer sig i luften højt over søerne.

Lolland-Falsters højeste punkt

er Bavnehøj på Falster, der med sine 39,5 meter over havet tilbyder et smukt kig ud over landskabet og Smålandsfarvandet.

Korsbæk Station

ligger rent faktisk i Gedser. Den nu nedlagte Gedser Station blev brugt som kulisse for Mads Skjern og co i tv-serien Matador.

>

Danmarks største vandlegeplads

den finder du enten udendørs i Knuthenborg Safaripark som gør de varme dage mere behagelige eller indendørs i det vidunderlige Aquadome hos Lalandia i Rødby Havn.

Danmarks største træ er Valdemaregen i Corselitzeskovene. Træet har en diameter på tre meter og vejer cirka 100 tons.

Danmarks gladeste vandtårn

>

Danmarks bedste is

>

ligger på Gedser Odde. Oplev de store fugletræk forår og efterår, Sydstenen og udstillingen på den gamle marinestation.

De store stenskulpturer der står stolt på Ellevehøjen ved Ravnsby Bakker og stirrer ud over Smålandshavet i den fantastiske formation Dodekalitten.

>

danmarks sydligste punkt

12 stenen

står i Sakskøbing. Her hilser Saxine alle velkommen med et ordentligt smil.

Medbring denne voucher og få

1 stk. gratis adgang

på et af vores fire udstillingssteder, ifølge Med en betalende voksen gæst

GyldiG hele 2016 Mit diesem Coupon erhalten Sie 1 x freien Eintritt für einen unserer vier Ausstellungsstandorte in Begleitung eines zahlenden Erwachsenen. Gültig im ganzen Jahr 2016.

10% RAbAT

hos Kirkehøjens Limousine har du muligheden for at komme ud mellem de store køer på en anderledes safari.

finder du i Peter Hansens Have i Kappel ved Nakskov. Haven er kombineret prydhave og planteskole og er delt op i flere afdelinger og temaer. Mange kalder det paradis på jord.

NYKØBING FALSTE R

>

Fantastisk haveinspiration

i bAgERAFDElingEn

0% spåpdaagenrs ka2ffe & kage

10 % Rabatt für Gültig vom 1. Januar die Bäckerei - 31. Dezember 2016 10% discount in the bakery section. Valid January 1 to December 31 2016

T 10% rABA GU - 31 . AU

10 Gy ld

ju ni iG 1.

au Gu - 31 .

16 st 20

16 ST 20

VisitLolland-Falster.dk

chen.

15% Rabat 6.

ust 201

PÅ dit viNKØb

10% sPaPRanDORa

GYLDI G HELE 2016

D- tekst - Bamporr ltig t. Gü UK- tekst - Bamporro vellupidia sedicto essit voltik. Rabat o vellupidia sedicto 10 % Juni - 31. hr als essit voltik. 1. vom t 2016. Me über Augus dukte von eugern. Pro 400 ionalen Erz 40 reg allyloc s. off 10% specialitie grown ne 1 to Ju ER Valid t 31 2016. MB Augus CE

fra varer ale 400 Over end 40 lok mere center produ

tik. it vol tik. o ess sedict essit vol lupidia sedicto o vel idia mporr o vellup orr st - Ba D- tek st - Bamp tek UK-

2 0 16

. 16 2016 31 20 r ber zem cembe . De - 31 1 to De nuar ary 1. Ja Janu lid vom IG ltig ora. Va LD a. Gü Pand or GY Pand10% on auf batt u save % Ra r yo 10 uche vo this

1. JA

With

70

16 on 20

16 n 20

medbRiNg KuPONeN Og

Aug MA J Mai - 31. vom 1. IG 1. 6. Gültig GY LD r Wahl. August 31 201 ukt Ihre to ein Prod Valid May 1 att auf se. 10 % Rab item you choo Ihnen any 10% off

t % raba

sa is 16 /

20 & Ku ffee as on / se tige Ka auf heu e & Cake igung Coffe Ermäß Today’s on h 20% Sie sic t 20% off - Holen er - Ge tow rturm Water Wasse sæ so

re

Fri VA PÅ en VALG

ähren Wir gew

rnet

Vandtå

GYLDI G 1. JANU AR 31. DECEM BER 2016

Vi Gi’r

>

Ko-safari

>

With this voucher one person will be admitted free to one of our four exhibition sites accompanied by one paying adult visitor. Valid throughout 2016.

NU

AR

1. -3

DE

Fik du rabat Fik du brugt dine vouchers til Lolland-Falsters attraktioner og butikker, ellers er du velkommen til at komme igen vi glæder os til at se dig.


Praktiske oplysninger ALARM

TANDLÆGEVAGT

Tlf. 112

Tlf. +45 29 60 01 11

POLITI

DYRLÆGER

Tlf. 114

Nykøbing F. - Tlf. +45 54 85 32 36 Maribo - Tlf. +45 54 76 00 76 Nakskov - Tlf. +45 54 92 33 01

LÆGEVAGTEN Tlf. +45 70 15 07 00

SKADESTUEN I NYKØBING FALSTER Fjordvej 15 4800 Nykøbing F. Tlf. +45 70 15 07 08

Kolofon Business Lolland-Falster og Lolland-Falsters Folketidende. Forbehold for fejl og ændringer. Oplag: 70.000 eksemplarer (dansk, tysk og engelsk). Idé, koncept og forside: Pajor Reklamebureau. Layout og produktion: Club 1 Reklamebureau. Annoncesalg: Business Lolland-Falster og Folketidende Gruppen. Fotos: VisitDenmark, Business Lolland-Falster, Lolland-Falsters Folketidende, Pajor, Ingrid Riis, Patrick Kirkby, Threin Ottosen m.fl. Redaktion: Redaktør Louise Posborg-Ebenezerson og journalist Susanne J. Lassen, Erkom.

T9 T7

NUMMEROPLYSNINGEN Tlf. 118

T2

MERE INFO OM LOLLAND-FALSTER www.visitlolland-falster.dk

T10

T1

SKADEKLINIK I NAKSKOV

T3

T5

T6

T4

Hoskiærsvej 17 4900 Nakskov Tlf. +45 70 15 07 08

T8

Lolland-Falsters turistbureauer På Lolland-Falster er der 3 turistbureauer, der skilter med det grønne i. Få hjælp til at booke overnatning, købe fisketegn, campingpas og krochecks. I Maribo kan du købe billetter til turbåden Anemonen og Museumsbanen. I Nakskov kan du booke guidede ture på Nakskov Fjord. Begge steder kan du også komme på byvandringer og leje cykler. I Nykøbing Falster ligger bureauet i den gamle velbevarede købmandshandel. Marielyst Turistbureau finder du i højsæsonen på Marielyst Torv, og hele året på 4 turistinspirationssteder hos private lokale erhvervsdrivende. Derudover er der 6 sommerbureauer, drevet af frivillige, som er åbne i højsæsonen. T1

Maribo Turistinformation

T2

Nakskov Turistbureau

T3

Torvet, 4930 Maribo • Tlf. +45 54 78 04 96 visitmaribo@infololland.dk www.visitlolland-falster.dk

T4

MARIELYST TURISTBUREAU Marielyst Torv, 4873 Væggerløse, Tlf. +45 54 13 62 98 turist@informarielyst.dk www.visitlolland-falster.dk

Samt 4 turistinspirationssteder fordelt over området Marielyst:

Axeltorv 3, 4900 Nakskov • Tlf. +45 54 92 21 72 visitnakskov@infololland.dk www.visitlolland-falster.dk

ALDI, Stovby Ringvej 5 • LARSENS PLADS, Marielyst Strandvej 57 • MIN KØBMAND, Lupinvej 1 • VELKOMSTCENTRET, Marielyst Strandpark 3

Nykøbing Falster Turistbureau Færgestræde 1A, 4800 Nykøbing F. • Tlf. +45 54 85 13 03 turist@museumlollandfalster.dk www.visitlolland-falster.dk

Sommerbureauer T5

Sakskøbing Turistbureau Torvet 4, 4990 Sakskøbing Tlf. +45 54 70 56 30 www.visitlolland-falster.dk

T7

Stubbekøbing Turistbureau Vestergade 43, 4850 Stubbekøbing Tlf. +45 54 44 13 04 www.visitlolland-falster.dk

T9

Fejø Møllebutik og turistinformation Herredsvej 278 A, 4944 Fejø Tlf. +45 24 26 35 03/+45 54 71 10 13 www.visitlolland-falster.dk

T6

Nysted Turistbureau Adelgade 61, 4880 Nysted www.visitlolland-falster.dk

T8

gedser Turistbureau Gedser Landevej 79, 4874 Gedser Tlf. +45 54 17 00 97 www.visitlolland-falster.dk

T10

Peter hansens have Vesternæsvej 56, Kappel, 4900 Nakskov Tlf. +45 54 94 85 83 www.visitlolland-falster.dk

Turistmagasin 2016

71


#visitlollandfalster

C1

C2

C3

OVERNATNING

CAMPINGPLADSER

DCU Albuen strand camping

Falster City camping

Guldborg camping

Beliggende direkte til Albuen, med smukt naturområde og badestrand. Pool, legeplads, minizoo o.m.a.

8 min. fra Danmarks bedste strand. Trope vandland til billige priser, fælleshus med TV, internet og legepladser.

Dejlig kystnær helårsplads, omgivet af natur, med god atmosfære og kort afstand til utallige oplevelser.

www.dcu.dk

www.fc-camp.dk

www.guldborg-camping.dk

albuen@dcu.dk Tlf. +45 54 94 87 62 Vesternæsvej 70 4900 Nakskov

C4

C5

city.camping@gmail.com Tlf. +45 54 85 45 45 Østre Alle 112 4800 Nykøbing Falster

info@guldborg-camping.dk Tlf. +45 51 51 77 87 Guldborgvej 143-147 4862 Guldborg

C6

C7

Kragenæs Marina Lystcamp

Maribo Sø Camping

Nakskov Fjord camping

Nysted Camping og hytteferie

Camping i 1. række til Smålandshavet. Udsigt til Dodekalitten samt øerne Fejø & Femø. Natur, ro, gratis WIFI.

Beliggende midt i Naturpark Maribosøerne, med adgang til søbad. Hytte- og kanoudlejning.

Direkte til Nakskov Fjord. Masser af familieaktiviteter bl.a. hoppepude og børnevenlig strand.

Cykel-, vandre- og sportfiskerferie. Fred og ro i balance med naturen. Direkte adgang til dejlig strand.

www.kragenaes.dk

www.maribo-camping.dk

www.nakskovfjordcamping.dk

www.nystedcamping.dk

info@kragenaes.dk Tlf. +45 54 93 70 56 Mob. +45 21 47 74 56 Kragenæsvej 84 • 4943 Torrig L.

C8

camping@maribo-camping.dk Tlf. +45 54 78 00 71 Bangshavevej 25 4930 Maribo

nakskovfjordcamping@mail.dk Tlf. +45 54 95 17 47 Hestehoved 2 4900 Nakskov

info@nystedcamping.dk Tlf. +45 54 87 09 17 Skansevej 38 4880 Nysted

C9 C4

Rødby Lystskov camping

Sakskøbing Camping

Et naturligt udgangspunkt for aktive oplevelser i naturen. Inspiration til vandre-, cykel- eller rideture.

Hyggelig plads der giver energi til sjælen. Tæt ved Sakskøbing centrum og Sakskøbing Fjord.

www.rodbycamping.dk

www.saxcamping.dk

rodbycamping@gmail.com Tlf. +45 42 18 47 50 Strandvej 3 4970 Rødby

C10

C6 C1

C5 C11

C9

C2

C8 C7

camping@saxsport.dk Tlf. +45 54 70 45 66 Saxes Allé 15 4990 Sakskøbing

C11

C10

C3

C12

C12 OVERNATNING

Stubbekøbing Camping

Western Camp Kramnitze

østersøparken - Danmarks sydligste campingplads

Pladsen hvor hav og land mødes. I dybet af skoven, blot få meter fra det åbne hav med udsigt til Grønsund.

Utraditionel campingplads i ægte western stil. Oplev underholdning, aktiviteter og en unik atmosfære.

Børnevenlig strand beliggende 1 min. fra Østersøparken. Legeplads, multibane m.m. Busstop ved receptionen.

www.stubbekobing-camping.dk

www.westerncamp.dk

www.ostersoparken.dk

stubbekobing-camping@stubbekobing-camping.dk

Tlf. +45 71 75 29 29 Gamle Landevej 4 4850 Stubbekøbing

72

VisitLolland-Falster.dk

mail@westerncamp.dk Tlf. +45 54 94 61 00 Noret 2, Kramnitze 4970 Rødby

info@ostersoparken.dk Tlf. +45 54 13 67 86 Bøtøvej 243 4873 Væggerløse

Hoteller


#visitlollandfalster

H1

Bandholm hotel

H2

H5

Herskabeligt hotel lige ved Knuthenborg. Havudsigt, romantisk restaurant, cocktailbar, ishus og lækker wellness. info@bandholmhotel.dk Tlf. +45 54 75 54 76 Havnegade 37 4941 Bandholm

Hotel E4

H1

H11

H3 H2 H13

www.bandholmhotel.dk

H3

H8

H4

H10

DANhOTEL, STRANDhOTELLET RØDByhAVN A/S

H7

Feriehotel ved færgen til Tyskland. Miniferie og langtidsophold ved pragtfuld strand og Lalandia. Gratis internet.

H4

H9 H12

H14

H6

H5

www.danhotel.dk

danhotel@mail.tele.dk Tlf. +45 54 60 53 66 Havnegade 2, Rødbyhavn 4970 Rødby

H6

v/Susanne & Carsten Johannessen

Hotel Falster

Hotel harmonien

Hotel Nørrevang

Familiedrevet hotel beliggende ved afkørsel 49. Varm og hyggelig atmosfære og god restaurant.

Centralt placeret hotel i forhold til seværdigheder og golf. Du føler dig ikke blot velkommen - men hjemme.

Ældre by hotel i Nakskov Centrum. Kun morgenmad. 30 værelser. indkvartering med kodelås - 24 timer.

Bindingsværksidyl centralt beliggende tæt ved Marielyst Torv. Hotel, restaurant og kursuscenter.

www.hotele4.dk

www.hotel-falster.dk

www.hotel-harmonien.dk

www.norrevang.dk

info@hotele4.dk Tlf. + 45 54 60 14 85 Maribo Landevej 4 4970 Rødby

H7

info@hotel-falster.dk Tlf. +45 54 85 93 93 Skovalleen 4800 Nykøbing Falster

info@hotel-harmonien.dk Tlf. +45 54 95 91 90 Nybrogade 2 4900 Nakskov

H8

H9

info@norrevang.dk Tlf. +45 54 13 62 62 Marielyst Strandvej 32 4873 Væggerløse

H10

Hotel Saxkjøbing

Hotel Skovridergaarden

Hotel søpark maribo

Motel Højmølle kro

Beliggende på Torvet. Her er hyggelige rammer og et Spændende og lækkert menukort. Tilbud på ophold.

Hotellet ligger i skøn natur nær centrum. Restaurant/private selskaber/ kurser/golf- og weekendophold.

Hyggeligt byliv og skøn natur. Konference, weekend ophold og ferie lige ned til Maribosøerne.

Beliggende lige ved afkørsel 44, er Motel Højmølle-Kro placeret ideelt ifht. oplevelser på hele Lolland-Falster

www.hotel-saxkjobing.dk

www.skovridergaarden.dk

www.millinghotels.dk

www.hojmolle-kro.dk

kontakt@hotel-saxkjobing.dk Tlf. +45 54 70 40 39 Torvet 9 4990 Sakskøbing

H11

hotel@skovridergaarden.dk Tlf. +45 54 92 03 55 Svinglen 4 4900 Nakskov

13

H12

soepark@millinghotels.dk Tlf. +45 54 78 10 11 Vestergade 29 4930 Maribo

H13

info@hojmolle-kro.dk Tlf. +45 54 43 63 06 Nykøbingvej 112 4863 Eskilstrup

H14

OREBY MØLLE BOUTIQUE HOTEL

Slotsferie Danmark

Stop’n sleep Hotel

The Cottage

Konferencer - business camps møder - get aways - autentisk miljø lokalt - økologisk - 5 min fra E47.

Udlejning af slotte, herregårde, slotslejligheder og slotsrelaterede boliger i Danmark.

Budget hotel med moderne værelser, - lige ved afkørsel 50, færgen til Tyskland og Femern projektet.

Charmerende hotel og restaurant, skønt beliggende tæt på Østersøen. Stor have med minigolfbane.

www.orebymolle.com

www.slotsferiedanmark.dk

www.stopnsleep.dk

www.cottage.dk

info@orebymolle.com Tlf. +45 21 59 04 88 Orebygaard 4 4900 Sakskøbing

Tlf. +45 64 41 23 22

info@stopnsleep.dk Tlf. +45 61 19 60 66 Færgestationsvej 4 4970 Rødby

cottage@cottage.dk Tel. +45 54 87 18 87 Skansevej 19 4880 Nysted

Turistmagasin 2016

73

Turistmagasin 2016

73


#visitlollandfalster

V1

V2

V3

OVERNATNING

Vandrerhjem, Bed & Breakfast og feriehuse

V4

Danhostel Nakskov vandrerhjem

Danhostel Vesterskoven

Den Gl. Gaard i Stubberup ferielejligheder

Dejligt beliggende i skøn natur i udkanten af Nakskov. Fuld forplejning kan bestilles.

Forkæl dig selv og dem du holder af med et ophold hos os. Tæt på natur, by og oplevelser for hele familien.

Udsigt til Østersøen, tæt på Stubberup Havn og kun 5 min. på cykel fra købstaden Nysted.

www.danhostel.dk

www.vesterskoven.dk

www.dengamlegaard-stubberup.dk info@dengamlegaard-stubberup.dk Tlf. +45 54 87 15 50 Stubberupvej 17 4880 Nysted

nakskov@danhostel.dk Tlf. +45 54 92 24 34 Branderslevvej 11 4900 Nakskov

V5

info@vesterskoven.dk Tlf. +45 54 85 66 99 Østre Allé 110 4800 Nykøbing Falster

V6

V7

Fejø Feriecenter

Marielyst bed and breakfast

Novasol

Oldfruen Bed and Breakfast de luxe

Ny-renoverede feriehuse med moderne faciliteter. Pris fra kr. 2.600,pr. uge. Udlejes også enkeltdage.

Smuk gammel bondegård med stor have. Dejlige nye værelser, alle med adgang til bad, køkken og gratis wifi.

Hos NOVASOL gør vi alt for at sikre, at vores gæster får den bedste oplevelse - vi er her for jer!

Vi prioriterer et meget højt serviceniveau, så I kan føle jer godt til rette og hygge jer optimalt. Åben hele året.

www.fejoe-feriecenter.dk

www.marielystbedandbreakfast.dk

www.novasol.dk

www.oldfruen.dk

info@fejoe-feriecenter.dk Tlf. +45 57 82 02 08 Herredsvej 301 4944 Fejø

V8

mail@marielyst-bedandbreakfast.dk Tlf. +45 60 42 53 64 Stovby Ringvej 8 • 4873 Væggerløse

V9

Radstedhus bed and breakfast

Sakskøbing VandreRhjem

Et godt udgangspunkt for Lolland og Falsters seværdighder. Priser fra 450 kr.

Centralt placeret på Lolland, tæt ved motorvejen og et godt udgangspunkt for de mange attraktioner, øerne byder på.

www.radsted-hus.dk info@radsted-hus.dk Tlf. +45 54 70 71 91 Alleen 2, Radsted 4990 Sakskøbing

V10

marielyst@novasol.dk Tlf. +45 39 14 30 27 Marielyst Strandpark 3 4873 Væggerløse

mail@oldfruen.dk Tlf. +45 54 13 13 80 Marielyst Strandvej 25 A 4873 Væggerløse, Marielyst

V4 V1 V10

V12

SANKT BiRgiTTA KLOSTER “hABiTAcuLuM MARiAE”

Sol og Strand Feriehusudlejning

Skelby Gammel Præstegaard

Birgittinerinderne byder velkommen i klosteret og deres klosterkirke. Ture i naturskønne omgivelser.

Hold ferie i sommerhus på Lolland, Falster og Møn. Bureauet har åbent alle dage året rundt.

Dejlig overnatningsmulighed i rolige omgivelser 800m fra stranden. Perfekt til et rekreativt ophold.

www.sanktbirgittakloster.dk

www.sologstrand.dk

www.praestegaarden.dk

birgittasoestrene@mail.dk Tlf. +45 55 72 85 16 Refshalevej 81 4930 Maribo

74

VisitLolland-Falster.dk

falster@sologstrand.dk Tlf. +45 54 13 29 30 Marielyst Strandpark 3 4873 Væggerløse

V8

V3

www.saxsport.dk

Tlf. +45 54 70 45 66 Saxes Allé 10 4990 Sakskøbing

V11

V9

booking@praestegaarden.dk Tlf. +45 54 17 81 78 Gl. Landevej 59, Skelby 4874 Gedser

V2

V12

V5

V7

V6

V11


#visitlollandfalster

R3 R5

MAD og drikke

Restauranter

R12

R9

R1 R2

R8

R6 R7 R10

R13

R11 R3

Bandholm Hotel Restaurant Lige ved Knuthenborg med havudsigt. Overdækket terrasse med cocktailbar, ishus og romantisk restaurant.

R4

R2

R1

R4

www.bandholmhotel.dk info@bandholmhotel.dk Tlf. +45 54 75 54 76 Havnegade 37 4941 Bandholm

R5

Bangs Have

CafE 3kanten

Den Gamle Digegaard

Flamez

En af Danmarks bedst beliggende pavilloner, god til alle arrangementer. Køkken med den bedste danske kvalitet.

Kig ind og nyd den naturskønne natur med solnedgang over Guldborgsund i det maritime miljø.

Restaurant & Hotel i naturskønt område direkte v/strand. Ideelt til familiefester. Feriehusudlejning.

Find ægte sydlandsk sommerstemning med duften af trækulsgrill, god mad og kulørte drinks på Torvet i Nykøbing F.

www.bangshave.dk

www.cafe3kanten.dk

www.dengamledigegaard.dk

www.flamez.dk

bangshave@bangshave.dk Tlf. +45 54 78 19 11 Bangshavevej 23 4930 Maribo

R6

Tlf. +45 54 86 40 40 Slotsbryggen 24 4800 Nykøbing F.

R7

mail@dengamledigegaard.dk Tlf. +45 54 94 60 40 Diget 1 4983 Dannemare

R8

achton@achton.dk Tlf. +45 21 27 40 05 Torvet 7 4800 Nykøbing Falster

R9

Oreby Kro

Panya Thai Restaurant & Take-Away

Pomlenakke traktørsted

Restaurant fjorden

Ligger ved Sakskøbing Fjord med smuk udsigt i fredfyldte omgivelser. Dejlig mad af skønne, lokale råvarer.

Familievenlig restaurant med traditionelt thailandsk køkken. Stort udvalg i vegetarretter og børnemenuer.

God dansk mad. Børnevenlig. Udsigt over østersøen og ro fra skoven. Oplev atmosfæren i bygningerne fra 1909.

Familievenlig restaurant med skøn udsigt over Nakskov Fjord. A lá carte, selskaber og udeservering.

www.orebykro.dk

www.panya-thai.dk

www.pomlenakke.dk

www.restaurant-fjorden.dk

reservation@orebykro.dk Tlf. +45 54 17 44 66 Orebygaard 2 4990 Sakskøbing

R10

Tlf. +45 72 17 07 73 Vesterbrogade 55 4930 Maribo

R11

kontakt@pomlenakke.dk Tlf. +45 54 44 51 31 Midtskovvejen 1 4871 Horbelev

R12

restaurant.fjorden@c.dk Tlf. +45 54 92 23 48 Hestehoved 5 4900 Nakskov

R13

Restaurant Lupinen

Restaurant najaden

Restaurant Vinkælderen

The Cottage

God gammeldags mad, schnitzler, fisk, engelsk bøf m.m. Åbent dagligt fra 1. juli 2016. Ring for aftale.

Danmarks sydligste restaurant. Smuk udsigt. Køkken: eksperimenterende og traditionel i fin forening. Åben maj-sep.

Intim restaurant i centrum af Nykøbing. Mad lavet med kærlighed og passion samt vine i alle størrelser dertil.

Charmerende hotel og restaurant, skønt beliggende tæt på Østersøen. Stor have med minigolfbane.

www.restaurantlupinen.dk

www.najaden.dk

www.restaurantvinkaelderen.dk

www.cottage.dk

info@restaurantlupinen.dk Tlf. +45 54 13 64 06 Bøtøvej 151 4873 Væggerløse

mail@najaden.dk Tlf.+45 54 17 02 87 Vestre Strand 1 4874 Gedser

Tlf. +45 54 85 09 10 Slotsgade 22 4800 Nykøbing Falster

cottage@cottage.dk Tel. +45 54 87 18 87 Skansevej 19 4880 Nysted

Turistmagasin 2016

75


#visitlollandfalster

R14

R15

MAD og drikke

Restauranter

Sejlads

Toldcaféen

Tonis

Toldcaféen - en hyggelig café på torvet i Gedser med servering af lette anretninger.

Tapas af delikatesser fra spisekammer Lolland, Falster, Møn & Sydsjælland.

www.toldhuset.nu

Tonis.dk

a.brodersen@toldhuset.com Tlf. +45 41 88 64 64 Stationsvejen 1 4874 Gedser

L1

L2

Lystbådehavne

Tonis@Tonis.dk Tlf. +45 28 71 53 35 Marielyst Strandvej 38b 4873 Væggerløse

L3

L4

Askø Havn

Dybvig havn Fejø

Femø havn

Gedser lystbådehavn

Lille fredelig havn i god stand. Gode toilet og bade faciliteter. Fælles opholdsrum og køkken i havnehuset.

Tidligere færgehavn. Renoveret i 2015. Rigtig gode anlægsmuligheder og faciliteter, der er cafe på havnen.

Hyggelig havn ved siden af pragtfuld badestrand. Købmand på kajen. Bus til charmerende kro. Gode faciliteter.

Danmarks sydligste lystbådehavn. Dejlig legeplads, grillplads og dejlig badestrand.

kommunalehavne@lolland.dk Tlf. +45 51 64 79 68 Konemadevej 1 • Askø 4930 Maribo

L5

kommunalehavne@lolland.dk Tlf. +45 21 27 18 84 Dybvigvej 44 4944 Fejø

www.gedser-marina.dk gk@guldborgsund.dk Tlf. +45 54 17 92 45 Vestre Strand 1 4874 Gedser

kommunalehavne@lolland.dk Tlf. +45 23 60 30 32 Pigmosevej 2 • Femø 4930 Maribo

L6

L2

L9

L3

L1 Nakskov Havn

Nysted havn

Læg til kaj midt i den smukke gamle købstad, med de ny renoverede stræder op til byen.

En af Danmarks mest charmerende havne i skyggen af Aalholm slot og næsten midt i byen.

www.nakskovhavn.dk

seh@guldborgsund.dk Tlf. +45 54 87 12 73 Strandvejen 18 4880 Nysted

havne@lolland.dk Tlf. +45 54 67 73 32 Havnegade 2 4900 Nakskov

L7

L8

L5

L7

L9

Stubbekøbing havn

Vesterby havn fejø

I Rødbyhavn Trafikhavn har man alting tæt på: Togforbindelse mod København og Hamburg, samt dejlig badestrand.

Stubbekøbing Havn er smukt beliggende ud til Grønsund.

Læg til kaj ved Vesterby havn, på smukke kuperede Fejø. En lille hyggelig havn i smålandsfarvandet.

havne@lolland.dk Østre Kaj 3 4970 Rødbyhavn

76

VisitLolland-Falster.dk

stubhavn@guldborgsund.dk Tlf. +45 51 74 01 09 Vesterhavn 3 4850 Stubbekøbing

L6

R15 L4

Rødbyhavn Trafikhavn

www.rodbyport.dk

L8

kommunalehavne@lolland.dk Tlf. +45 21 27 18 84 Herredsvej 1 4944 Fejø

R14


#visitlollandfalster

G1 Sport og fritid

O6 G3

Golf oplevelser

G4 01

O3

O6

G3

Falster Golfklub ved Virket sø

G1 G2 06

O6 O6

G2

O6

G5

O5

07

G4

Unik Skovbane som nu har ligget i et herligt uspoleret område i 40 år. 15 min. til nærmeste motorvejsafkørsel.

www.falster-golfklub.dk info@falster-golfklub.dk Tlf. +45 54 43 81 43 Virketvej 44 4863 Eskilstrup

G5

Golfklubben Storstrømmen

Halsted Kloster Golfklub

Maribo sø Golfklub

Marielyst Golf klub

Flot og velplejet 18-hullers golfbane, centralt beliggende i Nykøbing Falster.

Et af de mest naturskønne områder på Vestlolland ved det smukke gamle Halsted Kloster. Tidsbestilling via Golfbox.

Let kuperet bane i naturskønne omgivelser. Nyd udsigten over Maribo Søndersø, hvor havørnen holder til.

Danmarks sydligste golfbane. En udfordrende 18-hullers par 71 bane. En blanding af skovhuller og åbne fairways.

www.storstroemmen.dk

www.halstedklostergolfklub.dk

www.maribogolf.dk

www.marielystgolfklub.dk

golf@storstroemmen.dk Tlf. +45 54 82 80 80 Kringelborg Allé 9 4800 Nykøbing F.

Aktiviteter og attraktioner

Oplevelser

info@halstedklostergolfklub.dk Tlf +45 54 93 93 63 Maribovej 252 4900 Nakskov

O1

O2

gk118@mail.dk Tlf. +45 54 13 41 83 Bøtø Ringvej 2, Marielyst 4873 Væggerløse

O3

Bliver du den næste, der ser en havørn fange en fisk?

BonBon-Land

Engestofte Gods

På turbåden Anemonen kan du slappe af og få en uforglemmelig oplevelse af Naturpark Maribosøerne fra søsiden.

Få årets sjoveste dag i forlystelsesparken BonBon-Land. Parken har forlystelser til børn i alle aldre.

Besøg Engestofte i 2016 når de afholder Gastronomisk Folkemøde 13.-14. august og julemarked 3.-4. december.

www.bonbonland.dk

www.engestofte.dk

www.naturparkmaribo.dk

Reservér plads under Aktiviteter

O4

maribogolf@maribogolf.dk Tel. +45 54 78 26 55 Refshale Byvej 22 4930 maribo

O5

post@bonbonland.dk Tlf. +45 55 53 07 00 Gartnervej 2 4684 Holmegaard

O6

le@engestofte.dk Tlf. +45 26 80 61 69 Søvej 10 / Engestoftevej 95 4930 Maribo

O7

Geocenter Møns Klint

Golf & fun park

Guldborgsund-bibliotekernE

Guldborgsund zoo og botanisk have

Kom og oplev Danmarks fødsel: find rester af fortidens havdyr. Leg og lær. Interaktiv udstilling.

Kæmpe park med oplevelser og spil for både børn og voksne med bl.a. segways, adventure minigolf og m.m.

Hyggelig Zoo for hele familien, hvor i kommer helt tæt på dyrene.

www.moensklint.dk

www.golffunpark.dk

Biblioteker i Nykøbing F, Nysted, Sakskøbing, Væggerløse, Nørre Alslev og Stubbekøbing. Gratis WiFi.

Se åbningstider m.m. på www.guldbib.dk

Facebook.com/guldborgsundzoo.dk Tlf.+45 54 73 27 00 Østre Allé 97 4800 Nykøbing Falster

geocenter@moensklint.dk Tlf. +45 55 86 36 00 Stengårdsvej 8 4791 Borre

info@golffunpark.dk Tlf. +45 54 13 01 30 Bøtø Ringvej 2E 4873 Væggerløse

www.guldborgsundzoo.dk

Turistmagasin 2016

77


#visitlollandfalster

Aktiviteter og attraktioner

Oplevelser

O8

O10

Hoby put and take

Knuthenborg Safaripark

Kosafari Kirkehøjens Limousine

Ørredfiskeri i naturskøn sø. Børne- og handicapvenligt. Toilet og renseplads. Perkering tæt ved vandet.

Et eventyr for både børn og voksne. Vilde dyr og vilde oplevelser og Congo Splash på den store legeplads.

Oplev dyrene på tæt hold. Vi kører på guidet tur ud på engen. Mulighed for køb af kød i gårdbutikken.

www.hobyputandtake.dk

www.knuthenborg.dk

www.godt-koed.dk

arvely@adr.dk Tlf. +45 23 25 41 12 Hobyvej 43 4983 Dannemare

O11

O9

O12

info@knuthenborg.dk Tlf. +45 54 78 80 89 Knuthenborg Allé 4930 Maribo

Tlf. +45 54 43 35 51 Tårup Skovvej 22 4850 Stubbekøbing

O13

O14

Krokodille zoo

Lalandia Sjov, leg og højt humør

LollandBibliotekerne

Maribo HalLerne

Verdens største samling af krokodillearter. Oplev Europas største krokodille, Sobek fra Sydafrika.

I Lalandia venter masser af vandleg, sjove aktiviteter og familiehygge i lange baner.

Lej en bane eller en sportshal. Svømmehallen har 25 m. bassin, børnebassin, vipper og legeredskaber. Åben fra 7 - 22.

www.krokodillezoo.dk

www.lalandia.dk

3 afdelinger og 7 bibliotekspunkter. Selvbetjening alle ugens dage kl. 7-22. Hotspot i alle afdelinger. LollandBibliotekerne - når det passer dig!

croczoo@mail.dk Tlf. +45 54 45 42 42 Ovstrupvej 9 4863 Eskilstrup

O15

lalandia@lalandia.dk Tlf. +45 54 61 05 00 Lalandia Centret 1 4970 Rødby

Læs mere på www.lollandbib.dk

www.maribohallerne.dk maribohallerne@lolland.dk Tlf. +45 54 78 12 76 Ved Stadion 4 4930 Maribo

O16 O10

Marielyst gokart og paintball center

Middelaldercentret

Få en sjov og aktiv dag i Danmarks sydligste gokart- og paintballcenter. Separat voksen- og børnebane.

Middelalderby, ridderturneringer, krigsmaskiner, aktiviteter samt den spændende Middelalder Teknologipark.

www.gokart.dk

www.middelaldercentret.dk

info@gokart.dk Tlf. +45 54 17 44 04 Godthåbs Allé 3B 4873 Væggerløse

O17

Tlf. +45 54 86 19 34 Ved Hamborgskoven 2 Sundby L. 4800 Nykøbing F.

O18

O13

O19

O9

O13

O16

O11 O20

08 O12

O15

018 013 014 017 O19

O20

Minibyen maribo

Museumsbanen maribo-bandholm

Nakskov Idrætscenter

Nykøbing F. revyen 2016

Oplev den kulturhistoriske gamle bydel med Maribo gamle Rådhus fra 1857, som en af perlerne. Str. 1 til 10.

Tag med på en tur med Danmarks ældste veterantog og besøg den gamle station i Bandholm.

Et af Danmarks nyeste svømmecentre, med morskabsbassin, vandrutchebane, varmtvandsbassin mv.

Spilleperiode: 9. juni - 27. august 2016.

www.maribominiby.dk

www.museumsbanen.dk

www.nakskovic.dk

www.nyk-revy.dk

birgit.nielsen@mail123.dk Tlf. +45 54 78 90 11 Østre Landevej 33 4930 Maribo

78

VisitLolland-Falster.dk

info@museumsbanen.dk Tlf. +45 54 78 85 45 Stationsvej 10 4941 Bandholm

info@nakskovic.dk Tlf. +45 54 92 72 60 A. E. Hansensvej 1 4900 Nakskov

info@nyk-revy.dk Tlf. +45 54 73 18 18 Østergågade 2 4800 Nykøbing F.


#visitlollandfalster

028 S1

Aktiviteter og attraktioner

Oplevelser

022

S1 S1

024

023

O22

O23

029 S2 S1

S1

S1 S1

028

025 021

S3 027

O26 S1

O24

O21

Nysted havmøllepark vindens verden Besøg vindens verden på havnen i Nysted og se udstillingen om 2 af verdens største havmølleparker.

www.nystedhavmoellepark.dk havnekontor@guldborgsund.dk Tlf. +45 54 87 12 73 Strandvejen 18 4880 Nysted

O25

Paradishaven

Peter Hansens have og planteskole

Sakskøbing Sportscenter

Storstrøms kammerensemble

Et paradis med et tusindtal af plan-ter og blomster, medicinske planter, billedtæpper og patchwork.

En af Nordeuropas største plantesamlinger i privat eje. Unik plantesamling i det 30,000 m2 store anlæg.

Alt hvad hjertet begærer, med adgang til svømmehal, træning, beachvolley og bordtennis, med fantastisk beliggenhed.

Sommermusik på Fuglsang 17.-21. aug. 2016. 25 års jubilæum med kammermusik, foredrag, kultur og fordybelse.

www.paradishaven-lolland.dk

www.peterhansens-have.dk

www.saxsport.dk

www.chamberplayers.dk

karin.hoej@123dk.dk Tlf. +45 54 93 40 50 Gallevej 64, Utterslev 4913 Horslunde

O26

peterhansenshave@mail.dk Tlf. +45 54 94 85 83 Vesternæsvej 56 4900 Nakskov

O27

Tlf. +45 54 70 45 66 P. Hansensvej 15 4990 Sakskøbing

O28

info@chamberplayers.dk Nystedvej 73, Fuglsang Herregård Tlf. +45 54 87 44 48 4891 Toreby L

O29

Stovby Glaspusteri

SUPERBOWLING MARIELYST

Svømmecenter Falster og Nordfalster svømmecenter

Vandtårnet Nykøbing Falster

Arbejdende værksted og butik. Åbent hele året.

Et moderne bowlingcenter med 10 bowlingbaner, restaurant, café, spillehal og meget mere.

Sports-, varmtvandsbassin og vandrutsjebane. Svømmecenter Falster har morskabs-bassin - Nordfalster Wellness.

Nykøbings 43 m. høje kunst- og kulturcenter med skiftende udstillinger samt et stemningsfyldt cafémiljø.

www.stovbyglas.dk

www.superbowling.dk

www.guldborgsundhallerne.dk

www.vandtaarnet. multicentersyd.dk

info@stovbyglas.dk Tlf. +45 21 63 78 77 Stovbyvej 19 4873 Væggerløse

marielyst@superbowling.dk Tlf. +45 54 13 19 19 Marielyst Strandpark 1 4873 Væggerløse

Tlf. +45 54 73 15 40

Kringelborg Allé 3 • 4800 Nykøbing F. Stationspladsen 8 • 4840 Nr. Alslev

Tlf. +45 54 82 19 08 Hollands Gård 20 4800 Nykøbing Falster

S1

S2

S3

Aldi

Art & design

Casa living Priorskov Gods

Maribo - Nakskov - Nykøbing F. Nr. Alslev - Rødby - Sakskøbing Stubbekøbing - Væggerløse (Marielyst).

Bolighus med eksklusive designmøbler, belysning og brugskunst fra ind- og udland.

Livstil til bolig og have. Showroom og webshop. Åbent iflg. aftale - ring gerne.

www.aldi.dk

www.artogdesign.dk info@artogdesign.dk Tlf. +45 54 81 71 99 Herningvej 36, 1. sal 4800 Nykøbing Falster

www.casaliving.dk

Byliv

Shopping

mail@casaliving.dk Tlf. +45 51 20 71 35 Priorskov 11 4800 Nykøbing F.

Turistmagasin 2016

79


#visitlollandfalster

S4

S5

S6

Byliv

Shopping

Det blå marked

Føtex Nykøbing Falster

Kræmmerhuset

Nordens største kræmmer- og antikmarked. Gratis entre og parkering. En oplevelse for hele familien.

Guldborgsundcentret. Landsdelens største varehus. Åbent alle dage 08.00-21.00. Bageren åbner 07.00.

Eksklusiv og indbydende med alt det bedste fra dansk design, tøj og delikatesser.

www.detblaamarked.dk

www.foetex.dk

www.kræmmerhuset.net

mail@detblaamarked.dk Tlf. +45 28 87 81 41 Lysholm Allè 86 4690 Haslev

S7

S8

Tlf. +45 54 88 60 00 Guldborgsundcentret 4800 Nykøbing Falster

kraemmerhuset-mk@live.dk Tlf. +45 54 92 01 87 Nygade 2 & Søndergade 55 4900 Nakskov

S9

S10

Legekæden

Kvickly Nykøbing Falster

Lidl

Marius Mortensens Eftf.

Hos Legekæden finder du legetøj til en sjov og underholdende ferie. LollandFalsters største LEGO afdeling.

Byens bedste varehus - for enden af gågaden. Mandag-fredag kl. 08-20. Lørdag-søndag kl. 08-18.

Nykøbing Falster • Tømmergade 12 Nakskov • Vejlegadebro 6 Maribo • Brovejen 34

Danmarks ældste vin- og tobaksforretning, beliggende i historiske bygninger.

www.legekaeden.dk

www.kvickly.dk

www.lidl.dk

Tlf. +45 54 78 25 21 Jernbanegade 21-23 (Midtpunktet) 4800 Nykøbing F.

S11

Tlf. +45 54 84 18 00 Højbrogade 4 4800 Nykøbing F.

S12

Nordea

rema 1000

Lolland-Falster. Kontaktoplysninger:

Åben alle dage 8.00 - 21.00. Nakskov, Maribo, Rødby, Sakskøbing, Nykøbing F., Marielyst, Stege, Præstø, Stensved og Vordingborg.

www.nordea.dk

Tlf. +45 70 33 33 33

Vinhandlerne Martin Iversen og Jes Jonigk m@rius.dk • Tlf. +45 54 85 03 38 Frisegade 2-4 • 4800 Nykøbing F.

S12 S14 S9

S6 S14 S9 S12 S14

S14

S14 S14 S12 S14

www.rema1000.dk

S14

S14 S12 S14

S13

S14

S15

Scandlines A/S

Super Brugsen Dagli’Brugsen

Taske og Sko-huset

BorderShop Puttgarden eller Rostock - en af Nordeuropas største grænsehandelsforretninger.

Super Brugsen: Maribo, Sakskøbing, Nørre Alslev. Dagli’brugsen: Horslunde, Dannemare, Holeby, Rødbyhavn, Nysted, Guldborg, Gedser, Kettinge.

Lolland-Falsters største udvalg i tasker, lædervarer og kufferter.

www.border-shop.dk

www.brugsen.dk www.daglibrugsen.dk

80

VisitLolland-Falster.dk

www.taskeskohuset.dk taskeskohuset@mail.dk Tlf. +45 54 85 18 14 Torvet 14 4800 Nykøbing Falster

S14

S14 S12 S14

S5

S7

S8 S9 S10 S11 S12 S14 S15


#visitlollandfalster

G1

G2

G3

Mad og drikke

Gårdbutikker og specialiteter

G4

2010 Velsmag ad libitum

Dalbakkegård

Frederiksdal Kirsebærvin

Vinbutik med vine fra hele verden. Kom og smag.

Salg af frilandskyllinger, årstidens udvalg af friske grøntsager, æg og andre lokale specialiteter.

Vore vine har unikke smagsnuancer, der stammer fra ét af de bedste bær i verden, de danske Stevnskirsebær.

www.vinogvelsmag.dk

www.dalbakkegaard.dk

www.frederiksdal.com

info@2010.dk Tlf. +45 54 76 34 30 C. E. Christiansens Vej 1 4930 Maribo

post@dalbakkegaard.dk Tlf. +45 21 26 66 93 Dalbakkevej 2 4894 Øster Ulslev

G5

info@frederiksdal.com Tlf. +45 54 90 11 11 Frederiksdalsvej 30 4912 Harpelunde

G7 Planlæg rejser

Guldborgsund frugt

HELT LOKALT Webshop og butik

Lammehave økologi

Danmarks mest velsmagende most, lavet skånsomt for at bevare smag og vitaminer.

Køb årstidens frugt, grønt, delikatesser, lækkerier, øl og vin fra lokale producenter. Husk gavekurve- og kort.

Vi dyrker ca. 20 forskellige slags grøntsager, og vi har eget mølleri til at male vores mel.

www.guldaebler.dk

www.heltlokalt.dk

www.lammehaveoekologi.dk

jhj@guldaebler.dk Tlf. +45 72 31 20 90 Kraghave Gaabensevej 95 - 97 4800 Nykøbing Falster

T1

kundeservice@heltlokalt.dk Tlf. +45 70 70 72 99 Tværgade 14 4800 Nykøbing F.

kontakt@lammehaveoekologi.dk Tlf. +45 54 45 65 06 Eriksdalsvej 24 4871 Horbelev

T2 G3

T1 Færgen Danske Færger A/S

De Grønne busser

Spodsbjerg-Tårs • Kalundborg-Samsø • Ystad-Rønne • Køge-Rønne • SassnitzRønne • Bøjden-Fynshav • Esbjerg-Fanø

Endagsture, miniferie eller almindelig kørsel med selskaber. Kvalitet, sikkerhed og god service er i højsædet.

www.faergen.dk

www.de-gronne-busser.dk

Tlf. +45 70 23 15 15 Dampskibskajen 3 3700 Rønne

T3

T3

G4

T4

G5

T5

G7 G1 G2

T2

info@de-gronne-busser.dk Tlf. +45 54 85 47 40 Håndværkervænget 22 4873 Væggerløse

T4

T5

Færgen M/F ida

Intercombi ticket

John’s bus

12. min. overfart mellem Bogø og Stubbekøbing i dagtimerne 1.5.-30.9. 3 t. aftenkrydstogt i juli og aug. m. underholdning.

Rejs nemt og bekvemt med Intercombi Ticket mellem Nykøbing F. og Rostock med bus, færge og bus.

Specialist I endagsture. Comfort I topklasse.

www.bogoe-stubbekoebing.dk

www.intercombi-ticket.de

www.johns-bus.dk

Bogø - Stubbekøbing Overfarten Tlf. +45 30 53 24 28

Transport og logistik

info@johns-bus.dk Tlf. +45 54 82 27 26 • Fax 54782726 Englandsvej 10 4800 Nykøbing Falster

Turistmagasin 2016

81


#visitlollandfalster

K1 Attraktioner

Kunst og Museer

K7

K5 C2

K3 K6

Det sorte geomuseum

K2 K4

C1 K1

K2

K3

K4

Rav med insekter, sjældne forsteninger og vulkanstykker. Stenfiskeri og andre sjove aktiviteter for børn.

www.detsortegeomuseum.dk info@detsortegeomuseum.dk Tlf. +45 27 18 83 43 Skolegade 2B 4874 Gedser

K5

Falsters Minder og den gamle købmandshandel

Frilandsmuseet

Fuglsang kunstmuseum

Rewentlov-museet pederstrup

Oplev bl.a. Nykøbing Slot i museets udstillinger. Den gamle Købmandshandel emmer af nostalgi og gode sager.

Frilandsmuseet er beliggende i et naturskønt område og fortæller om livet i 1800 årene.

Dansk kunst fra ca. 1780-1960 samt skiftende særudstillinger. Besøg også cafe og butik. Naturskønt beliggende.

Oplev historien om statsmanden C.D.F. Reventlow og de danske landboreformer på herregården Pederstrup.

www.museumlollandfalster.dk

www.museumlollandfalster.dk

www.fuglsangkunstmuseum.dk

www.museumlollandfalster.dk

post@museumlollandfalster.dk Tlf. +45 54 84 44 00 Færgestræde 1A 4800 Nykøbing F.

K6

post@museumlollandfalster.dk Tlf. +45 54 84 44 00 Meinckesvej 5 4930 Maribo

post@fuglsangkunstmuseum.dk Tlf. +45 54 78 14 14 Nystedvej 71 4891 Toreby L.

K7

post@museumlollandfalster.dk Tlf. +45 54 84 44 00 Pederstrupvej 124 4943 Torrig L

C1 Byliv

Stiftsmuseet

Stubbekøbing Motorcykelog radioMuSeuM

Oplev arkæologi, middelalderlig kirkekunst, 1800-tallets klædedragt og almuemøbler, legetøj og meget andet.

Nordeuropas største motorcykelmuseum og en unik radiosamling.

www.museumlollandfalster.dk

www.motorcykelogradiomuseum.dk Tlf. +45 54 44 22 22 Nykøbingvej 52 4850 Stubbekøbing

post@museumlollandfalster.dk Tlf. +45 54 84 44 00 Banegårdspladsen 11 4930 Maribo

cityforeninger

C2

Nakskov handel & erhverv Byen med sjæl og charme og masser af specialbutikker. En oplevelse værd for hele familien.

www.nakskovhandel.dk post@nakskovhandel.dk Tlf. +45 54 95 33 32 Nygade 30 4900 Nakskov

82

VisitLolland-Falster.dk

Open2day.dk - hvad har åbent, hvad sker der, hvor og hvornår? Find svaret og bliv inspireret på OPEN2DAY.dk - sitet der binder lokalsamfundet sammen, så alle aktører nemt og billigt kan annoncere og turister såval som lokale hurtigt kan orientere sig.

Sydfalster Turist & erhvervsforening På Marielyst finder du masser af caféer, spisesteder og butikker. Kåret som Danmarks bedste strand 3 år i træk.

www.infomarielyst.dk formand@infomarielyst.dk Tlf. +45 54 13 13 60 Marielyst Strandpark 3 4873 Væggerløse


NykøbiNg F. RevyeN 2016 9. juni - 27. august

Flemming Krøll præsenterer

Pernille Schrøder • Jacob Morild • Lisbeth Kjærulff • Michael Hasselflug Kapelmester Mickey Pless Instruktion og koreografi: Susanne Breuning • Kostumer: Henrik Børgesen Scenografi: Anders D. Jensen • Iscenesættelse: Flemming Krøll

BilletBestilling: Billetsalg på: www.nyk-revy.dk eller 5473 www.nyk-revy.dk eller 5473 18181818 83 Turistmagasin 2016


FÅ EN DAG MHEL ED

KOM OG OPLEV ÅRETS VILDESTE NYHED I LIMPOPOLAND Gå på opdagelse i Limpopoland og prøv Congo Splash – Danmarks største vandrutsjebane, Expedition Tiger, den store naturlegeplads og meget mere. Besøg også savannen og kør en tur blandt næsehorn, giraffer og mange andre spændende dyr. I Knuthenborg Safaripark får I en hel dag med vilde oplevelser. Vi glæder os til at se jer. Planlæg turen på Knuthenborg.dk

84

VisitLolland-Falster.dk

VILDE OPLEV

ELSER

Lolland-Falster Kataloget 2016  

En guide til Lolland-Falster - med de fantastiske strande, vilde dyr i nat-zoo eller på savannen, ridderturneringer, Dodekalitten og byjubil...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you