Page 1

» Igor Chistol – demascarea » decor de Crăciun » iarna în Austria » preziceri 2011

Oxana Iuteş criminală la

ucis nervi


(ĂŽn incinta magazinului Conect)


cuprins

dacă vrei să primeşti revista în birou abonează-te GRATUIT pe www.15minute.md

cuprins

instigare la... VOT

5

minutul respiro Austria, skiing, shopping & sightseeing 6 minutul de shopping shopping de iarnă

8

minutul tău liber ghidul localurilor din oraş 12 petrecerea corporativă de revelion 19 minutul picant preziceri 2011

20

minutul de teatru Igor Chistol

22

minutul de film Biutiful The Turist Yogi bear 3D

27 27 27

minut în oglindă Abyss Spa Secret of beauty Hollywood look by Tulip

28 28 29

minut în culise Oxana Iuteş

30

minutul de artă Ziozik

32

minut în obiectiv Casa M Halloween la Shopping MallDova

37 39

minutul DECOnfort decor de crăciun

40

minut de horoscop

42

redacţia www.15minute.md str. Grigore Vieru 22/2, bir. 15 tel.: (+373 22) 92 90 15 Director, redactor-șef Elena Zbârnea elena.zbarnea@15minute.md tel.: (+373) 60 09 70 00 Director de marketing Sergiu Ţurcanu sergiu.turcanu@15minute.md tel.: (+373) 60 09 71 11 Manageri publicitate Olga Ursu olga@15minute.md tel.: (+373) 60 07 08 88 Irina Tolstousov irina.tolstousov@15minute.md tel.: (+373) 60 02 90 90 Marcela Lozovanu marcela@15minute.md tel.: (+373) 60 02 90 90 Texte » Dragoş Condrea Mihai Creţu Gonzo Rada Baltag Nata Belousov Fotografi » Alex Iustin Victor Garştea Viktor Piktor Igor Shimbător Tiraj 7000 exemplare Tipar "Neosan" S.R.L. Toate drepturile asupra materialelor aparţin SRL „15 minute”. Acestea nu pot fi reproduse parţial sau în întregime, fără aprobarea prealabilă în scris.

3


Sîntem în plină campanie electorală...de fapt, gândul e un pic obscur, fiindcă dacă e să fiu sincer tot în campanie electorală sîntem mai bine de un an. Billborduri care costă bine, afișe care ne sufocă privirea, politicieni care tot vin să facă declaraţii și tot promit, promit, iar în rest...nimic, adică mai trece o campanie, mai vine o altă guvernare, iar noi ramînem cu promisiunile înecate în lacrimi mai ceva ca sinistraţii de la Cotu-Morii. Iar cum sîntem un popor mîndru și ne place să ne credem urmașii lui Ștefan, desigur că de situaţia în care se află ţara și ne aflăm nemijlocit și noi, ca locuitori ai acestui petec de pămînt, dăm vina pe oricine! Creierul omului născut în Moldova funcţionează un pic diferit de cel al altor naţiuni. Știţi ce m-a făcut să ajung la asemenea concluzie? Exact starea de lucruri în care ne aflăm! Noi sîntem un popor care e obișnuit cu ideea că, dacă e rău în ţară, guvernanţii sînt de vină, dacă se sparge o ţeavă în capitală, primarul e de vină, dacă un cîine și-a făcut nevoile la ușă , tot pe el dăm vina, nicidecum pe noi, care am fost leneși și nu l-am scos afară! Pentru orice problemă apărută, pentru faptul că am pierdut banii din buzunar, că ne-au alungat de la serviciu, că s-a supărat iubita – vinovat e oricine în afară de propriul ego! Să vă spun un mic secret, da’ așa în șoaptă să nu îl audă nimeni... NOI SUNTEM VINOVAŢI DE SITUAŢIA CREATĂ! Ne caracterizează proverbul: „Capul plecat sabia nu-l taie...”, acum nu știu cîţi dintre voi știu şi continuarea-- „..dar nici soarele nu îl vede!”. De situaţia sociopolitică în care se află ţara noastră să știi că vinovat ești chiat tu...și eu..și colegul de serviciu, și vecinul de la bloc, iubita, mama și chiar bunica ta– TOŢI! Iar un bun exemplu este Referendumul din 2010 – eșec lamentabil!Nu ne-am prezentat la urne!

la...

Cea mai mare problemă a noastră este lenea, nu indiferenţa. Sîntem prea leneși să mișcăm burţile flioşcăite de bere din fotoliile din faţa televizorului și să mergem la vot! Noi sîntem unicii care ne decidem soarta! Noi sîntem cei care în cabina de vot devenim judecători și dăm votul de încredere sau neîncredere unui partid sau unui actor politic. În acele momente avem puterea de a decide viitorul nostru. Dacă ar fi posibil aș face votul obligatoriu și aș penaliza pe oricine nu se prezintă la urne. Ceea ce trebuie să conștientizăm e că orice vot contează și că doar așa avem dreptul să ne exprimăm nemulţumirile după alegeri. Cum poţi să ceri ceva atunci când nu oferi nimic în schimb, e mai mult decît simplu – fairplay! 28 noiembrie 2010 – data la care e bine să îţi faci 30 de minute libere și să mergi la vot; dacă o sa îmi zici: „Politica nu mă interesează”, am să îţi zic să taci! Momentan nu vorbesc despre politică, vorbesc despre responsabilitate civică! E mai mult decît simplu – dacă nu mergi la vot, nu ai nici cel mai mic drept să te plîngi că lucrurile merg prost! De ce? Deoarece prin absenţa de la viaţa social-politică instantaneu îţi renegi dreptul de a te plînge. Doar cei care merg la vot au dreptul să spere la un viitor mai bun fiindcă lor le pasă, ceilalţi rămîn a fi pleava societăţii care la cea mai mică adiere de vînt vor pleca...spre alte colţuri. Pînă la un nou material vă las să reflectaţi și să-mi răspundeţi la o întrebare: „Ce veţi face pe 28 noiembrie?”.

text » Dragoş Condrea


Austria – skiing, shopping & sightseeing

Dacă e să vorbim despre vacanţa de iarnă, Austria se numără printre cele mai populare destinaţii turistice: sute de staţiuni de schi, o infrastructură modernă şi privelişti extraodinare din vîrful Alpilor stau la dispoziţia turiştilor din toate colţurile lumii. Dar ce este Austria cu adevărat? Cu ce ne mai delectăm în afară de sporturile de iarnă? Wolfgang Lamprechter, directorul companiei „Travel 24” locuieşte în Chişinău de mai bine de un an și este originar din oraşul austriac Innsbruck, considerat inima Alpilor. Neam întîlnit cu el pentru a face o excursie imaginară și a afla cât mai multe despre ţara sa de baștină, Austria. Prin ce se deosebeşte Austria de celelalte destinaţii turistice privind sporturile de iarnă? Mai întîi de toate trebuie să recunosc că schiatul şi snowboardingul sînt pasiunile mele din copilărie și am avut ocazia să schiez și în Italia, Elveţia și Franţa. Fără vreo doză de patriotism vreau să spun că doar Austria oferă cele mai bune condiţii în ceea ce privește sporturile de iarnă. Cu toate că toate staţiunile sînt dotate cu tehnologii moderne veţi găsi cazare la preţ foarte accesibil chiar lîngă cele mai bune pîrtii. Dacă tot vorbim despre preţuri accesibile, care este costul cazării la o staţiune de schi de clasă înaltă? Veţi găsi cu ușurinţă o cabană la 30 euro per persoană, preţ ce va include și micul dejun. În unele staţiuni se practică mai des acest gen de cazare decât cea în hoteluri de lux. Iar în ceea ce privește calitatea, Austria are standarte foarte înalte, de aceea la un preţ redus veţi avea parte de cazare bună. Cum rămîne cu celelalte cheltuieli precum cina la restaurant, echipamentul de schi? Toate destinaţiile turistice din Austria vă oferă posibilitatea de a cina la preţ redus. Pur și simplu, ca în orice altă ţară, trebuie să știi unde să mergi. Costul permisului pentru schi variază de la o regiune la alta, media fiind între 25 şi 40 euro pe zi. Pentru un echipament complet aveţi nevoie de la 15 la 30 euro, ceea ce constituie costul echipamentului sportiv pentru o zi întreagă. Clienţii companiei „Travel 24” primesc un voucher de 15% reducere și echipament sportiv gratuit pentru copii. Voucherul este valabil în majoritatea staţiunilor. Oferim de asemenea şi referinţe în ceea ce privește cele mai accesibile restaurante, organizarea lecţiilor de schi în grup sau cu profesor individual.

Care este staţiunea pe care aţi cataloga-o drept cea mai bună? Totul depinde de experienţele anterioare ale turiştilor. Începătorilor le-aș sugera să aleagă o destinaţie mai puţin aglomerată şi cu pante mai ușoare. Regiunile precum Zell am See, Bad Gastein, Seefeld, Stubai, Kirchberg şi Innsbruck sînt perfecte pentru schiorii de clasă medie și începători. Staţiunile alpine precum Sölden, St. Anton şi Mayrhofen necesită experienţă şi sînt populare printre schiorii profesionişti. E de datoria noastră să alegem destinaţia potrivită pentru fiecare client în parte. Și ce facem cu timpul în afara schiatului, care ar fi destinaţiile obligatorii pentru un turist din Moldova? 90% din turiştii moldoveni merg în Austria cu mașina și acesta este un avantaj deoarece îi face mai mobili permiţîndu-le astfel să viziteze mai multe locuri. O destinaţie obligatorie este Viena şi Salzburg. Desigur că şi oraşul meu natal Innsbruck are multe de oferit. Dacă vreţi să faceţi shopping, vă recomand să părăsiţi staţiunile montane pentru o plimbare pînă la


Munchen pentru o zi, căci după sărbătorile de iarnă acesta este centrul reducerilor care variază între 50% şi 70% . În afară de aceasta vă recomand Muzeul Cristalelor Swarovski, care se află în vecinătatea orașului Innsbruck. Printre cei ce vor să-și petreacă vacanţa de iarnă la munte se numără și cei ce nu schiază. Ce ar avea de oferit Austria în afară de pîrtii și shopping? Pentru această categorie de turişti există băile termale şi centrele SPA. În acest scop vă recomand regiunile Bad Gaisten, Sölden şi Seefeld . Noi oferim intrare gratuită în centrele SPA pentru toţi clienţii noștri! O adevărată comoară este noua staţiune SPA din Zeel am See care a fost inaugurată cu cîteva zile în urmă. Acesta este în prezent este cel mai mare complex SPA din Austria, avînd o suprafaţă de 42.000 m.p. Staţiunea pune la dispoziţia turiştilor 12 piscine, saune, saloane de înfrumuseţare, zone special amenajate pentru copii etc. Austria a investit în acest proiect 85 de milioane de euro. Există chiar și un hotel unde veţi găsi mereu cazare la preţ rezonabil şi care are conexiune directă cu acest centru SPA. E posibil de închiriat o vilă sau un apartament în Austria? Desigur! De fapt, acesta este un tip de cazare foarte răspîndit şi avantajos pentru familii şi grupuri mai mari de prieteni. Ca să vă oferim toate condiţiile pentru a vă simţi ca acasă și pentru a vă scuti de preţul cazării de la hotel, compania noastră propune mai multe apartamente, case și vile la preţ rezonabil şi în apropierea pîrtiilor. În prezent mai aveţi oferte pentru sezonul de vîrf şi cel de după Anul Nou? Deși cele mai populare destinaţii sînt deja rezervate, mai există opţiuni alternative de cazare – apartamente, vile, bed and breakfast, și alte oferte la preţ redus și calitate înaltă. Voi fi bucuros să-i ajut pe turiştii din Moldova să-și aleagă destinaţia potrivită pentru această vacanţă de iarnă. Oficiul nostru este deschis în fiecare zi, inclusiv duminica. Ultima întrebare: am aflat că „Travel 24” oferă vacanţe la costul de 1 Euro. E o glumă? Nu e o glumă! E adevărat! „Travel 24” este prima companie din Moldova care vă oferă posibilitatea de a cumpăra o vacanţă cu 1 Euro! Oricine poate să participe la licitaţiile organizate pe Facebook. Cîştigătorul va fi cel care pînă la expirarea termenului va oferi cel mai mult, preţul de început este 1 Euro! Datorită sponsorilor noştri clienţii decid cît îi va costa călătoria spre destinaţia aleasă! text » Rada Baltag

travel24 zilnic 09:00 – 19:00 Bd. Ştefan cel Mare, 65, Chişinău tel.: (+373 22) 260 391, www.travel24.md

Vacanţă la 1 € - doar pe:

www.facebook.com/travel24.md


8

minutul de shopping

Shopping 529 Mango

289 Mango

840 Mango

Cu toate că liderii industriei modei au desemnat iarna 2010–2011 drept una pragmatică, paleta cromatică ne inspiră și vine să ne scoată în evidenţă atuurile. Camelul, mult timp blamat de creatori pentru lipsa de glam, revine în forţă. Una din curiozităţile acestui sezon este că putem să combinăm cu încredere mai multe piese vestimentare în această nuanţă, fără să fim sancţionaţi de poliţia modei. Bleumarinul înlocuiește negrul, conferind o notă de sobrietate ţinutei și devind sinonimul clasicismului în vestimentaţie. Bărbaţii pot alege să poarte un costum bleumarin pentru a fi în trend, iar un trenci în aceeași nuanţă va înnobila femeile.

199 Kotton

979 Sisley

3349 Mango

2399 Mango 1189 Koton

1189 Mango

1899 Mango

199 Koton

2399 Mango 999 Sisley


minutul de shopping

de iarnă Iarna 2010–2011 ţi se pare tristă din punct de vedere cromatic? Marea noutate e că roșul revine în colecţiile creatorilor de modă. O piesă vestimentară de culoare roșie e suficientă pentru a revigora ţinuta ta, ai grijă, însă, penrtu că un look total roșu este absolut demodat ! Nu vei da greș nici dacă vei alege violetul, verdele pal sau griul. Iar pentru a ieși din anonimat, alege să porţi nuanţe de auriu, roz și alb. Cu siguranţă că în iarna lui 2010–2011 pragmatismul cromatic este bine dozat. Iar pentru a fi în pas cu moda, îţi recomand să mixezi culorile în vogă și să nu uiţi de atitudine.

249 Benetton

2909 Benetton 329 Benetton

text » Victoria Neaga blog » estilat.ladyclub.md 199 Koton

1739 Mango

839 Mango

599 Koton

479 Mango

559 Benetton

839 Mango 839 Mango

939 Benetton

869 Mango

2149 Mango

9


10

minutul de shopping

529 Mango

589 benetton

749 Benetton

599 Sisley 1169 Sisley 1949 benetton

999 benetton

2519 benetton

779 benetton

2519 benetton

1719 Sisley

999 benetton


minutul tău liber

Forward International

12

Info: (+373 22) 40 77 38 (+373 22) 40 77 37

Torta della Nonna Restaurantul Trattoria della nonna cu specific italian aflat în incinta Shopping Malldova este primul restaurant cu bar deschis din Chișinău. Are un meniu amplu și în această iarnă vă invită la un ceai cu Torta della Nonna. Torta este făcută după o recetă unică și o puteţi gusta doar la noi!

str. Arborilor, 21, Shopping MallDova, et. 4, tel.: (+373) 69 74 74 72

Mîncare corectă pentru o viaţă activă.

primeşti 5 business-lunchuri

la preţ de 4!

*Anunţă parola „15 minute” operatorului când faci comanda, pentru a beneficia de această ofertă, şi prezintă acest cupon la livrarea comenzii.

Info: (+373) 24 11 11, (+373) 49 00 00 www.livrare.md


GP - Gustă din Plin! A mînca repede este un obicei (prost), a mînca sănătos este un lux pe care puţini dintre noi şi-l pot permite în ritmul zilelor noastre. Restaurantul de tip fast-food GP a reuşit să îmbine aceste două imperative. Pentru a afla totul despre mîncare şi secretele culinare ale GP, m-am întîlnit cu Olga Bolgar, bucătar–şef, care mi-a dezvăluit cîte ceva din secretele companiei. Prin ce vă deosebiţi de celelalte restaurante de tip fast-food? Ne deosebim prin grija şi loialitatea faţă de clienţi. Ei sînt oaspeţii şi prietenii noştri. Pe lîngă aceasta, procesul de preparare a bucatelor conţine secretele sale, care fac ca fiecare client să savureze din plin bucătăria noastră alături de cei dragi. Influenţa cărei bucătării se regăseşte în bucatele pregătite la GP? Bucătăria noastră este una cu specific italian. Am ţinut să aducem o părticică a Italiei aici, în Moldova, şi anume prin pizza italiană care este recunoscută în întreaga lume drept cea mai gustoasă. Pizza de la GP respectă reţeta de preparare a aluatului tipic italian, iar clienţii noștri participă în mod direct la prepararea acesteia: aceştia își aleg singuri topping-urile și ingredientele pentru pizza. Am lansat de curând o promoţie : dacă cineva comandă 6 pizza, o primeşte pe a şaptea gratuit din partea casei! Nu e numaidecît să comandati 6 pizza o dată, e suficient să adunaţi tichetele speciale pe care le primiţi la fiecare comandă de pizza și cea de-a 7-a comandă o achităm noi! Micii (mititeii) sînt şi ei printre specialităţile casei. Povestiţi-ne cîte ceva despre modul în care ei sînt gătiţi şi din ce sînt fabricaţi? Într-adevăr, mititeii sînt „cheia spre inima fiecărui client”. Adesea sîntem asaltaţi cu întrebări din partea clienţilor care vor să cunoască reţeta mititeilor. Iată că a venit și acest moment! Mititeii gătiţi la GP conţin: carne de vită şi de porc, un pic de slăninuţă, piper negru și un ingredient special pe care nu îl divulgăm care face ca mititeii noştri să fie inconfundabili. În ceea ce privește calitatea, utilizăm doar produse 100% naturale fără adaosuri sau modificări. Toate acestea, combinate, adaugă puncte în puşculiţa calităţii şi sporesc recunoștinţa oaspeţilor noștri. Să trecem la desert. De ce sînt atît de gustoase gogoşile? Acest fapt se datorează modului de preparare a acestora. Doar la GP există un aparat special pentru gogoși, care perfecţionează procesul de gătire a acestora– timpul de prăjire nu depășește momentul în care gogoşile capătă nuanţa aurie. Încă un aspect nelipsit de importanţă este că aceste gogoşi le imită perfect pe cele gătite de bunicile noastre, sînt la fel de suculente, pufoase şi dulci. La gogoşi oferim diferite topping-uri: ciocolată, caramel şi căpşuni. Cam asta ar fi o scurtă introducere în tainele bucătăriei GP: pentru a afla mai multe vă invităm să gustaţi din plin din bucatele delicioase pe care le găsiţi în Mall la etajul patru.

text » Rada Baltag

str. Arborilor, 21, Shopping MallDova, et. 4, info line: (+373 22) 843 823, (+373) 68 88 77 17 www.GP.md


14

minutul tău liber

Este o băutură tare, păstrată timp de 5 ani in butoaie de stejar. Starii Oreh are un buchet cu totul special, foarte plăcut, moale, ce în postgust oferă nuanţe fine de nucă. Având în componenţa sa tinctura din măcerat de nuci tinere, struguri Traminer și Muscat, tinctură de pelin amar, pelin lămâios și hamei, conţinut de vitamine și microelemente ca Kaliu (117,5 Mg/dm3) , Mg (8,1 Mg/dm3), Ca (5,1 Mg/dm3), Zn (0,11 Mg/dm3) ș.a. Colaborarea cu Institutul de Știinţe Energo-Informaţionale „Zeia” i-a oferit băuturii Starîi Oreh proprietăţi extraordinare unice pe tot globul pămîntesc. Starîi Oreh este un produs Creatio Verum, un produs EnergoInformaţional. Programele Energo-Informaţionale exercită o acţiune de recuperare și fortificare generală a organismului uman, sporesc imunitatea, activizează funcţiile de protecţie ale organismului și oferă mari surse de energie și vitalitate. Are efect benefic asupra glandei tiroide, sporeşte imunitatea, reglează tensiunea, şi nu în ultimul rînd, sporeşte potenţă. Chiar dacă este consumat în cantităţi mai mari produsul Creatio Verum nu provoacă dureri de cap a doua zi și nici stare de mahmureală, combate dependenţa alcoolică. Consumatorul acestui produs intră în armonie perfectă cu organismul său, resimte mult mai repede toate efectele enumerate mai sus.

produs 100% natural, nu conţine conservanţi şi coloranţi artificiali.

Se găseşte în magazinele: Nr.1, Green Hills, Fidesco, Linella, Everest, IMC. tel.: (+373) 68 22 11 07 www.agrovinbulboaca.md, info@vin-bulboaca.md


minutul tău liber

Don Taco este un restaurant de familie, care propune o nouă imagine cu specific latino-american. Don Taco începe în Republica Moldova un fenomen care s-a răspândit de curând pe întregul glob pământesc. Cu un aer discret, un design renumit pentru dezinvoltura şi prospeţimea sa, localul oferă 120 de locuri, interior de atmosferă de sărbătoare, personal prietenos, costumaţie şi muzică aleasă. Vă invităm să gustaţi din meniul larg și diversificat format din cele mai alese bucate latinoamericane și din bucătăria naţională! Şi cel mai important, Don Taco este la îndemână bugetului tuturor!

Quesadilla cu şuncă

Tortillas asortate

str. Arborilor, 21, etajul 4, Shopping MallDova tel.: (+373) 601 601 11 www.dontaco.md

15


16

minutul tău liber

revelion magic pentru copii

• program special de revelion • meniuri speciale • cei mai amuzanţi clovni • decor • moderator de petrecere

• discotecă pentru copii • servicii VIP str. Albişoara, 40/1, Info line: (+373 22) 22 85 90, Livrare: (+373 22) 23 32 51, e-mail: office@laromaclub.md, www.laromaclub.md, take away, 24/24

Russian Party în fiecare duminică!

atmosferă incendiară!

Hit-uri ruseşti mixate,

DJ Decabrist, MC Şuricov, MC Marco


Cu prieteni la Bier Platz

minutul tău liber

cea mai INCENDIARĂ

petrecere corporativă Rezervaţi o petrecere corporativă de revelion pînă pe 5 decembrie şi primiţi reducere de:

str.Albişoara, 44

10%

(+373 22) 22 44 95, (+373) 68 10 4444, (+373) 79 79 4444, www.44.md

17


18

minutul tău liber

"44" Jazz Cafe Petrecerea de revelion e unul din cele mai aşteptate evenimente corporative pentru majoritatea dintre noi. Aceasta e ocazia perfectă să scăpăm de dresscode-ul sufocant, de cămăşi albe şi cravate. E locul unde uităm de neplăcerile legate de serviciu, nu mai există concurenţă, directorii uită de ierarhie şi buna dispoziţie este omniprezentă. Pentru a vă ajuta să scoatem din banal acest eveniment frumos, vă prezentăm cîteva localuri care şi-au propus să vă ofere o petrecere memorabilă! str. Albişoara, 44 (etajul 2) tel.: (+373) 79 79 44 44, (+373) 68 10 44 44 tel.: (+373 22) 22 44 95, www.44.md

Sălcioara str. Puşkin, 39 tel.: (+373 22) 21 11 87, (+373) 69 76 73 67, (+373) 68 65 66 40, www.salcioara.md

Passepartout str. Mihail Kogâlniceanu, 62 tel.: (+373 22) 27 94 82, (+373) 68 30 08 04

"44" Jazz cafe Dacă doriţi să vă destindeţi într-o atmosferă relaxantă care predispune spre o comunicare degajată, "44" Jazz café e cel mai potrivit loc pentru dumneavoastră. Serile de jazz live şi bucătăria excelentă vă vor asigura buna dispoziţie. Iar pentru petrecerile corporative de revelion "44" Jazz café a creat un meniu flexibil şi diversificat începînd cu 150 lei per persoană, format din bucate europene şi moldoveneşti. Pe lângă asta, vi se oferă cadou serviciile unui fotograf şi decorarea sălii. Sălcioara Unde găsim bucate mai bune decît cele gătite acasă, la gura sobei? La restaurantul „Sălcioara”. Acest local e perfect pentru amatorii bucătăriei tradiţionale, într-un decor pe măsură! Iar dacă aveţi un colectiv mare acesta îşi va găsi loc în "Sălcioara" deoarece restaurantul dispune de 3 săli spaţioase: Casa Mare cu şemineu viu şi o capacitate de 20 de persoane. sala VIP în stil boieresc pentru 10 persoane şi sala principală cu separee. Passepartout Sunteţi un colectiv activ, deschis schimbărilor și căutaţi ceva nou? Atunci analizaţi oferta propusă de restaurantul Passepartout. Bucătăria este extrem de diversificată, conţinînd preparate engleze, franceze, italiene şi spaniole. Pentru petrecerile corporative restaurantul vă pune la dispozitie două etaje cu două săli, cu o capacitate de 20-40 de locuri fiecare.

www.

.md

Consultă Expertul vinului moldovenesc


minutul tău liber

The Flying Pig Cu prilejul aniversării, restaurantului "The Flying Pig", în perioada 3-10 decembrie, pe lingă o deservire impecabilă, băuturi şi mîncăruri delicioase, programe festive, surprize si muzică vie, administraţia vă oferă posibilitatea obţinerii unui CARD DE REDUCERE! Tot atunci puteţi să admiraţi prezentările culinare master-class şi să gustaţi din excepţionalele oferte ale casei. Iar dacă doriţi să simţiţi mai intens spiritul şi atmosfera sărbătorilor de iarnă, nu ezitaţi să vizitaţi restaurantul "The Flying Pig", căci v-au pregătit oferte speciale de Crăciun şi Anul Nou, fie aceasta cina la lumina lumînărilor sau o petrecere corporativă! Don Taco Aţi obosit de meniurile monotone și vreţi să faceţi o schimbare de atmosferă? Restaurantul în stil latino-american Don Taco vă propune un meniu variat de bucate mexicane și bucătărie naţională. Restaurantul se află în MallDova și spaţiul acestuia este împărţit pe trei niveluri și o cameră VIP. Pentru petrecerile corporative Don Taco a creat o ofertă specială care vă oferă posibilitatea de a primi gratis cîte un desert din partea casei în cazul în care faceţi rezervarea până la data de 10 decembrie în sumă totală de 5000 lei. Trattoria Nu cred că există cineva căruia nu îi plac cadourile! Tocmai de aceea restaurantul Trattoria vine să vă surprindă cu mici atenţii! Restaurantul a creat o ofertă specială în urma căreia fiecare invitat va primi cîte o sticlă de şampanie cadou în urma rezervării făcute până pe data de 10 decembrie în valoarea sumei totale de 3000 lei.

The Flying Pig Bd. Moscova 9, tel.: (+373) 799 88880

Don Taco str. Arborilor, 21, etajul 4, Shopping MallDova tel.: (+373) 601 601 11, www.dontaco.md

Trattoria della nonna

str. Arborilor, 21, etajul 4, Shopping MallDova tel.: (+373) 69 74 74 72, www.trattoria.md

19


20

minutul picant

minutul picant

profeţiile

unei minţi pierdute

între scaunele

microbuzului

Spre sfîrşit de an, majoritatea canalelelor media, începînd cu televiziunile şi terminînd cu blogurile, încep să ofere pronosticuri pentru anul viitor. Pronosticurile sînt pe cît de deocheate, pe atît de ireale uneori. Autorul acestui articol a decis să-şi dea şi el cu părerea. Viziunile asupra anului viitor i-au venit în microbuz, în momentul în care capul i-a fost prins între un scaun şi o doamnă care nu înţelegea ce s-a întîmplat de nu mai există bulevardul Lenin. Autorul este sigur că, dacă al Treilea Război Mondial nu începe în noiembrie 2010 (conform unor informaţii extrase de la o sursă demult trecută în underground), atunci 2011 va fi exact aşa cum spune el, adică cum spun eu: atenţie la ce urmează.

politică Anul 2011 va aduce schimbări imense în politica de stat a Republicii Moldova. Cerebelul social, enervat la culme de unduirile coapselor politice, presimte o revenire la monarhie. Numai că copywriterii guvernamentali vor înlocui termenul "Împărat" cu "Ţar" sau, cel puţin, cu "Rege". "Împărat" sună cam demodat. Nu?. Dacă pînă în 2010 tagma politică se diviza în cei "răi" şi cei "buni", în 2011 nu va mai fi nicio diferenţă între plusul şi minusul contingentului politic, toţi polii formînd un singur semn gras de întrebare. Cetăţeanul de rînd va ajunge la concluzia irefutabilă: tăţ îs de-o teapă. Fenomenul va declanşa o undă amplă de iobagizare în rîndurile populaţiei – opinia maselor va sălta spectaculos cu cîteva sute de ani în urmă, revenind la cocioabe, mămăligă, agramatism şi divinizarea totală a Ţarului. Ţarul va avea putere absolută – orice cuvînt al acestuia, va fi gravat cu aur pe primăriile fiecărui centru raional. În fiecare sătuc unde populaţia depăşeşte 500 de iobagi vor fi ridicate monumente ale ţarului, reprezentîndu-l cu ochiul drept mai mare decît cel stîng (simbol al viziunilor divine).

economie Leul va dispărea de pe piaţă fiind mîncat de un sabotaj iudeo-masonic. Moldova va reveni la economia trocului, uitînd rapid de mondeda naţională. Noul sistem economic va fi unul cît se poate de comod, de exemplu, facturile vor putea fi achitate cu pachete de ţigări, impozitele cu sticle de whisky, berea va costa o pereche de scutece pentru copii, iar călătoria în microbuz vreo "15 pachete" de chibrituri. În condiţiile trocului în zona Calea Basarabiei se va isca o "gaură neagră" care va înghiţi jumătate din Rusia, o pătrime din Ucraina, cîteva bucăţi din Turcia şi un picior de Românie. Catastrofa este inevitabilă.


cultură

Elita muzicală autohtonă va fi cuprinsă de noul val "tuflă-capela". Pe piaţa muzicală autohtonă vor fi lansate albumele "Fă-te tuflă!" "Beat, dar bărbat" şi "Cinstesc, deci exist", creaţii care vor duce faima culturii moldave pînă după graniţile ţării, continentului, planetei şi chiar cele ale sistemului solar. Muzica autohtonă va fi cea care va duce prima mesajul pămîntenilor către civilizaţiile intergalactice. Printre artiştii moldoveni vor apărea amatorii de dragoste cu extraterestrele, ceea ce va duce la naşterea unei supercivilizaţii, una care va depăşi din punct de vedere artistic şi cultural toate creaţiile născute de omenire timp de cîteva mii de ani. În Moldova se va naşte un nou curent filosofic care îşi va afla milioane de adepţi în toată lumea – dialectica mută (intitulată aşa nu pentru că participanţii comunică prin gesturi, ci pentru că vor fi "muţi" de-a binelea în urma consumului de băuturi din categoria "tuflă"). Moldovenii vor dărâma stereotipurile şi în materie de cinema. Ministerul Culturii va veni cu ideea genială de a plasa cîteva milioane de camere în toată ţara, pornind un proiect social inedit, un amestec superb între reality-show-uri gen DOM 2 şi stilistica cinema-

tografică marca Godard. Festivalurile internaţionale de film vor fi zguduite de viziunile basarabene asupra cinematografiei, iar Hollywood-ul va da faliment. Spre sfîrşitul anului 2011 toată elita din Beverley Hills va avea vile în nordul Moldovei; se aşteaptă un exod impunător de cineaşti cu renume în Moldova.

Savanţii autohtoni vor ajunge la concluzia că moldoveanul reprezintă unul din cele mai trainice şi apte pentru supravieţuire organisme din univers. Organismul moldoveanului poate fi comparat în complexitatea şi perfecţiunea sa cu organismele gîndacilor de bucătărie şi ale ciupercilor. În urma cercetărilor ample, savanţii vor descoperi că moldoveanul este în stare să supravieţuiască oriunde. Drept urmare a călirii cu duşuri reci iarna, organismul moldoveanului va putea supravieţui chiar şi în cosmos, şi – atenţie, fără costum de pro-

tecţie! Pe la mijlocul anului 2011 spre nebuloase va porni o expediţie de moldoveni curajoşi care vor face descoperiri de importanţă enormă pentru astronomia mondială. Alte naţiuni vor încerca prin diferite metode (se va ajunge chiar la şantaj şi boicot economic) să fure "gena perfecţiunii" din organismele moldave, doar că molecula perfecţiunii se autodistruge imediat ce ajunge în alt mediu decît cel moldovenesc. Maxima "nasc şi la Moldova oameni" va dobândi conotaţie internaţională şi va fi înlocuită treptat cu "nasc la Moldova superoameni". Graţie cercetărilor spectaculoase în domeniul clonării, moldovenii vor crea varianta moldovenizată a gînditorului Friedrich Nietzsche. Acesta va pune bazele unei noi societăţi moldoveneşti care va demonstra clar de tot că societatea perfectă nu mai reprezintă o utopie.

ştiinţă

societatea

Societatea moldovenească va fi cuprinsă de un val imens de intelectualizare în masă. În 2011 Moldova va naşte o duzină de filosofi, savanţi, oameni de cultură şi politicieni de geniu. Se presupune că înmînarea premiilor Nobel în 2011 va trece cu un mare scandal, deoarece lista nominaţiilor va fi în totalitate ocupată de moldoveni. Celelalte naţiuni vor învinui comisia Nobel de discriminare şi vor refuza să mai participe la concurs. Savanţii şi oamenii de cultură cu renume internaţional vor recunoaşte geniul nemaivăzut al moldovenilor şi vor încerca să plagieze multe din creaţiile nemuritoare ale acestora, pînă la urmă vor fi nevoiţi să emigreze în Moldova pentru a înţelege gîndirea autohtonă irepetabilă. Astea fiind spuse susţin cu tărie că ne aşteaptă vremuri bune, fraţilor. Vom avea parte de toate – pâine şi cultură cît încape, trei tone de progres şi cîte un kilogram de dragoste pe cap de locuitor dăruti de Ţar în fiecare an. La mai mulţi şi la mai mare!


Igor Chistol-demascarea!

De mic copil, Igor Chistol a crescut admirînd interpretările maeştrilor cinematografiei ruse. Şcolit la Moscova, la Şcoala de Artă teatrală Sciukin, a debutat pe scena teatrului Eugen Ionesco, ca mai apoi să descopere Bucureştiul şi Bucureştiul să-l descopere pe el; perioada petrecută pe scenele teatrelor din Bucureşti a fost, fără îndoială, una dintre cele mai fructuoase etape din cariera sa. Urmează apoi o consistentă lecţie de engleză – 7 ani în Irlanda – şi un apel telefonic după care au trecut trei ani de cînd actorul e împreună cu cei de la Bolşaia Razniţa. Ultima realizare a lui Igor Chistol a fost incarnarea unuia dintre cele mai îndrăgite personaje din Nuntă în Basarabia – ”Valera, 2000 de euro”.


minut de teatru

Sînteţi unul dintre protagoniştii mult mediatizatei comedii Nuntă în Basarabia. Cum a decurs castingul şi prima întîlnire cu personajul Valera? Se zvoneşte că ar fi un mafiot. Mafiot? E un simplu afacerist din Moldova, de altfel, un băiat de treabă. Cum aşa, dacă s-a îndrăgostit omul, gata e… mafiot?! Este un bărbat în floarea vîrstei, care nu face altceva decît să iubească. În ceea ce priveşte castingul, pentru mine nici nu a existat. Am dat de acest film pur întîmplător. Abia începusem sa lucrez la Moscova, mai aveam nişte filmări în Irlanda. În Moldova am ajuns cu gîndul de a-mi duce fiica la bunici, cînd tocmai se desfăşura preselecţia. Am făcut cunoştinţă cu regizorul, care a insistat să rămîn pentru filmări. De la bun început am fost măgulit de încrederea care mi se acordă, de rol, de scenariu, de conceptul peliculei.Totodată, rolul era gîndit să fie mult mai amplu, cu multe desfăşurări, dar, din lipsă de timp, riscam să ne complicăm viaţa şi ajungeam – Doamne fereşte! – la o telenovelă. În cele din urmă, am decis să fie un rol mai puţin stufos.

minut de teatru

Ce a favorizat succesul acestei pelicule? Ei bine, sînt mulţumit de ceea ce s-a realizat. O comedie romantică trebuie să ramînă într-adevăr doar o comedie romantică, aceasta nicidecum nu poate fi un Matrix. Puteau fi “împodobite” nişte cadre, dar esenţa rămînea aceeaşi. Vizionasem un premontaj, care mă lăsase fără cuvinte. Ştii, nici de bine, nici de rău. La început îi lipsea ceva, acel fir roşu care te ţine conectat la ecran. Imaginile erau, acţiunea era, dar ceva îi lipsea cu desăvîrşire. Bine, ulterior s-a revenit de nenumărate ori asupra imaginilor şi au fost oarecum redistribuite accentele. Premiera de la Iaşi m-a uimit de-a dreptul. Practic acelaşi film, pe care eram sigur că l-am vizionat, de această dată a prins viaţă. Ca să fiu sincer, sînt mîndru că am făcut parte din Nuntă în Basarabia. E un film foarte bun: în calitate de spectator am şi uitat că fac parte din joc şi l-am vizionat cu mare plăcere. Pelicula propune un scenariu foarte bine gîndit și este de altfel acel simbol al unităţii care promovează toleranţa.

23


Apariţia în acest film v-a sporit popularitatea. Vi se întîmplă des, pe străzi, să fiţi asociat cu Valera? Mă tot strigă lumea: ”Valera–2000–de–euro... Valera–2000–de–euro!!!” Încă mă mai s u r p r i n de acest lucru, succesul incontestabil al peliculei în Moldova. De altfel, s-a ajuns la decizia unei premiere şi în Bălti, oraşul meu natal, premieră la care voi asista cu mare plăcere. Cred că în parte succesul fulmului se datorează şi faptului că publicul a obosit de atîta producţie în limba rusă, le-a picat tuturor bine un film în limba română. Deşi aţi prins şi roluri dramatice, tot obişnuiţi să jucaţi personaje comice. În ce roluri vă simţiţi mai bine? Mă simt bine în orice rol care-mi place. Sînt universal, ştiu de toate. Chiar obişnuiesc să glumesc la acest capitol cu colegii din Moscova. Ei toţi fiind vorbitori doar de limbă rusă, le spun că spre deosebire de ei cunosc patru limbi și ”plitcă” pun dacă trebuie! Personajul care v-a consacrat este Chiriţa în regia lui P. Vutcarău. Aţi acceptat uşor acest rol, fără frica de a fi etichetat astfel pe tot parcursul carierei? Nu m-am gîndit la acest aspect atunci. Oricum îmbraci o mască, care minimalizează riscul de a fi asociat cu respectivul personaj, în cazul meu cu o femeie, ca de altfel şi Bolşaia Razniţa. Cu siguranţă, odată şi odată va trebui să mă debarasez de imageul ăsta. Rolul lui Valera din Nuntă în Basarabia a fost primul pas: am apărut pe ecran aşa cum mă vedeti

acum, fără mască, fără să îmbrac fizicul unui alt personaj. Un pas important pentru un actor. La un moment dat aţi părăsit ţara, fapt care a provocat multe speculaţii. De ce aţi plecat, cum a fost şi cînd aţi decis să vă întoarceţi? La început am plecat la Bucureşti, unde am stat 2 ani, în speranţa de a mă regăsi. Bucureştiul a însemnat o etapă fructuoasă în definirea mea ca actor. Am avut ocazia să lucrez cu oameni importanţi, precum Ducu Darie, Cătălina Buzoianu, marele Liviu Ciulei. Am avut un turneu în Italia, am jucat nişte roluri episodice în 4 filme. Oricum, la un moment dat am ajuns să mă întreb dacă a meritat această schimbare. Cred că puteam lucra nu mai puţin eficient şi în Moldova, mă simt bine la Chişinău, dar știu ce înseamna altă viaţă. La multe castinguri în limba engleză călcam strîmb, pentru că învăţam textul pe de rost, dar eram incapabil să răspund la vreo întrebare care putea să urmeze la casting, aşa că am plecat în Irlanda ca să învăţ limba. O şedere care ulterior s-a întins pe 7-8 ani. A urmat un val de joburi temporare, pînă am dat de un producător de film din Dublin, care m-a invitat în agenţia lui. A urmat un serial, altă dată un film. Mi-am încercat şi calităţile de afacerist, dar am realizat că mă mă descurc mai bine ca actor. Cum aţi ajuns la Bolşaia Razniţa – unul dintre cele mai urmărite showuri de divertisment la televiziunea naţională rusă? Probabil, dacă nu apărea proiectul moscovit nici nu mă întorceam în ţară. Începînd cu 2005 m-am reorientat spre piaţa rusească de film, unde actorii sînt


minut de teatru destul de solicitaţi. Treptat, am prins nişte roluri secundare în persoana unor aşa-numiţi mafioţi, banditi ruşi. Deseori făceam naveta Irlanda-Moscova, care pînă la urmă a dat roade. În 2007, de ziua mea, am primit un telefon de la Saşa Ţekalo, care m-a invitat la castingul pentru Bolşaia Razniţa, după care a urmat invitaţia la filmările proiectului, premiera căruia a venit în ianuarie 2008 și în care sînt implicat pînă acum. Şi totuşi, teatru, televiziune sau film? Peste tot trebuie să pui suflet şi mă implic, în egală măsură, în toate proiectele. Teatrul este un dar, atelierul sufletului, unde poţi să experimentezi şi nu eşti taxat pentru asta, dar nici remunerat. Aici capeţi o învăţătură pentru a o implementa pe viitor, acolo unde eşti plătit. În teatru ai posibilitatea să te autodescoperi și să te cizelezi ca actor. Am avut în paralel apariţii în nişte seriale din Moscova. Urmează să fac un pas important în cinematografie, în filmul ”Bablo”, unde joc un tip provenit din Harkov, personaj neordinar, puţin bizar, pe care l-am interpretat cu mare plăcere. De altfel, în primăvara lui 2011 veţi trage voi înşişi concluziile. Visul meu e filmul mare. Soţia Dvs, şi ea e actriţă de teatru, la Eugene Ionesco. Ce sorţi de izbîndă au în cuplu două personalităţi emotive?

În familie, ne întelegem foarte bine. Pe plan profesional, sper, cît de curînd, să lucrăm împreună la un proiect. Mai au loc divergenţe, dar cum fără... Încerc să fiu un soţ bun, un tată bun, să le îmbin cu activitatea profesională. Nu întotdeauna îmi reuşeşte, munca actoricească îţi ia din energie. Dar, fără doar şi poate, familia e tot ce contează. Munca mea, precum şi multe alte lucruri, sînt toate efemere. Meseria mă face să trăiesc viaţa din plin, dar familia totuşi este cea care îmi justifică existenţa. Care sînt paşii ce călăuzesc succesul unui actor? Aceşti paşi nu există, fiecare îşi are destinul său. Unora le ia 50 de ani să ajungă acolo sus, altora le este sortit să fie nominalizaţi pentru Oscar încă de pe bănca şcolii. Trebuie să munceşti mult, contează talenul şi mai mult experienţa. Însă, pînă a atinge anumite performanţe, marii actori au venit cu o şcoală, au trecut prin chinurile şi zbuciumul meseriei. Nu mai puţin importantă este şi şansa. Poţi sa fii talentat, dar să ai parte de ghinion. Trebuie să fii mereu pregătit: şansa apare cînd te astepţi mai puţin. Cum vă vedeţi în viitor? Ce planuri şi proiecte vă agită mintea? Am încercat să fac film. În colaborare cu Valeriu Andriuţă am filmat 2 scurtmetraje. Un pic naive, dar, ştiţi cum e... încercarea contează. Unul realizat în Ir-

25


minut de teatru

landa, care a venit mai mult ca o anecdotă, de 12 minute. Altul în Bucureşti, pe malul unui lac, avînd ca protagonişti 2 moldoveni la o confruntare, una verbală. Un film cu efecte tragicomice care a fost pentru mine o experienţă interesantă. Doresc să investesc şi la noi, atît în teatru, cît şi în film. Chiar am în proiect 2 scenarii de scurtmetraj, pe care sînt nerăbdător să le realizez. Dar, pentru început, să trecem de impasul politic din ţară, pentru că, la un anumit nivel, contează mult şi susţinerea statului.

text » Mihai Creţu foto » Viktor Piktor locaţia » Centro 73, blog » cerntro73.wordpress.com măşti » Nicolae Latunov


27

minutul de film

biutiful

Alejandro Gonzalez Inarritu

Mexicanul Alejandro Gonzalez Inarritu, apreciat de fani pentru Amores Perros şi de critici pentru Babel, revine cu un nou mozaic cinematografic ţesut din emoţiile şi retrăirile contemporanilor. Sinopsisul nu ne povesteşte prea multe, aflăm doar că e vorba de o fiinţă umană în cădere liberă – spre pierzanie. Cunoscînd însă migala cu care Inarritu îşi împleteşte povestirea şi aptitudinea acestuia de a crea o poveste puternică din detalii neînsemnate ne putem aştepta cu siguranţă barem la o jumătate de capodoperă. Cealaltă jumătate va fi oferită de actorul Javier Bardem (No Country for Old Men, Vicky Cristina Barcelona) care s-a reîncarnat în Uxbal, personajul principal. Mai plusăm la cele spuse 8.3 puncte oferite de imdb.com şi aşteptăm luna decembrie pentru o peliculă de zile mari. Unica problemă ar fi cinematografele de la noi, care în ultimul timp nu prea le au cu arta, mai mult cu afacerile.

the tourist Florian Henckel von Donnersmarck Nici nu ştii la ce să te aştepţi cînd e vorba de un regizor german practic debutant (Florian Henckel von Donnersmarck), o istorie romantică pe muchie de cuţit filmată în Veneţia şi Paris şi doi din cei mai doriţi actori din lume – Johnny Depp şi Angelina Jolie. Răsfăţaţii Hollywood-ului se întîlnesc în filmul The Tourist pentru o poveste pasionantă de dragoste alături de un teribilist dans al morţii. Depp joacă rolul unui american cu inima frîntă care speră să-şi regăsească sensul vieţii în Italia, aici întîlnind-o pe Jolie care pentru mulţi chiar reprezintă sensul vieţii. Nu cred că are rost să mai comentez ceva, decembrie va arde în flăcările pasiunii, însă aveţi grijă – dragostea poate fi fatală uneori.

Yogi Bear

text » Gonzo

Eric Brevig Şi dacă tot se apropie Crăciunul, de ce să nu pleci cu toată familia la o aventură plină de umor? Mai ales că e turnată conform ultimelor cerinţe ale modei cinematografice, adică tridimensional. Subiectul e simplu ca bună ziua: un primar corupt încearcă să distrugă parcul Jellystone (un fel de Ţaul american da’ mai tare) iar urşii Yogi Bear (Dan Aykroyd) şi Boo Boo (Justin Timberlake) cer ajutorul unui ranger (varianta americană a poliţistului) pentru a-i veni de hac răufăcătorului.Pelicula este regizată de Erik Brevig, omul care a creat cîndva serialul Xena:Warrior Princess. Unii din voi poate mai ţin minte aventurile celor doi date cîndva şi pe Cartoon Network, ei bine, de ce să nu ne împrospătăm memoria şi s-o facem în compania celor mici. I-aţi copilul şi... fuga la film!


28

minut în oglindă

prezintă: Chişinău, str. A. Corobceanu, 22/1 tel.: (+373 22) 23 80 23

GOLDEN GLOW CLEANSING MOUSSE, 200/100ml.

MULTIACTIVE ANTI-AGE COMPLEX, 30 ml.

Gel de curăţare. Îndepărtează delicat şi eficient impurităţile superficiale, hidratează şi catifelează pielea, nu afectează echilibrul ei de protecţie. Conţinut: nanoparticole de BIO-AUR, Aloegel, Lecitină, Sorbitol, Gliceron, Dimeticone.

Concentrat activ Antiage cu multivitamine. Se utilizează în calitate de tratament suplimentar al tenului şi se aplică sub crema de zi sau noapte, dar poate fi utilizat şi de sine stătător. Întinereşte epiderma, elimină urmele de oboseală, dinamizează metabolismul celular, accelerează procesele de regenerare.

AHA ACTIVE GEL 10%, 50 ml.

Gel cu Acizi de fructe în concentraţie de 10 %. Înălbeşte pielea, hidratează şi hrăneşte, se potriveşte perfect pentru pregătirea pielii pentru terapia de peeling profund. Aplicaţi gelul noaptea – de sine stătător, iar ziua – combinând neapărat cu un preparat de protecţie împotriva razelor solare.

DNA EYE AND THROAT GEL, 30 ml

Gel pentru tenul din jurul ochilor şi a gâtului. Împrospătează, hidratează, catifelează, hrăneşte şi regenerează pielea fină şi sensibilă din aceste zone. Elimină reţeaua de riduri fine, calmează, dinamizează microcirculaţia sangvină şi reprezintă o perfectă bază pentru make-up. Conţinut: extract de Castravete, extract de Alune de pădure, Carrageenan (Alge roşii), Aloe Vera, Alantoină, Pantenol, Fitonucleoproteide, Vitamina C.

SECRET OF BEAUTY-Centru de Cosmetologie Estetică •   Cosmetologia Estetică Contemporană are un analog perfect pentru toate mijloacele de epilare a părului nedorit de pe faţă sau corp-Epilare cu Laser. •   Epilarea cu Laser este destinată atît pentru femei cît şi pentru bărbaţi. •   Procedura de epilare , ajuta la minimalizarea riscurilor de inflamaţie şi iritaţie a pielii. •   Tehnologia inovativă permite stoparea creşterii părului nedorit, datorită interacţiunii Laserului anume pe rădăcina firului de păr , şi nu pe celulele pielii. •   procedura efectuată de profesionişti instruiţi şi cu experienţă Principiul Epilării cu Laser - funcţionează prin emiterea unei raze Laser către foliculii firului de păr, suficient de puternică pentru a distruge rădăcina firului de păr. Acest proces se numeşte foto-termoliză selectivă . Dupa 4-8 şedinţe, este înlăturat circa 99% de păr. str. Kogălniceanu, 41, etajul 2 tel.: +373 22 242172 tel.: +373 79 430306 e-mail: secretofbeauty2009@hotmail.com zilnic de la 10:00 – 19:00

Promoţie de toamnă de la SECRET OF BEAUTY!!! -Epilarea picioarelor+zona bikini= 50% reducere la subraţ. -Epilare bikini + subrat= gratis epilare facială (mustaţa)


Cristina Grosu în rolul lui Salma Hayek

În ajunul sărbătorilor primeşti 10% reducere la toate serviciile


30

minut în culise

minut în culise

Oxana Iuteş -criminală la ucis nervi

Este o prezenţă extrem de carismatică căreia e greu să-i reziști. În ziua ședinţei foto am adunat o galerie de curioși în parcul central, am fost scutiţi de amenzile agenţilor de circulaţie pentru depășirea vitezei în graba spre studiou și ne-am scăldat în atenţia adresată Oxanei cînd am încercat să improvizăm în maşina ei o cabină pentru o schimbare de look . În pofida mai multor calităţi e o fire modestă și fără fiţe, vorbește deshis despre experienţele și visele ei. Susţine că, deși apare în fiecare seară la televizor, nu e cu nimic diferită de toţi ceilalţi. Vă invităm să o descoperiţi pe Oxana din spatele camerelor, a microfoanelor și a știrilor.


Nu apreciez la oameni… lucrurile pe care, de fapt, le detest. Nu am înţeles niciodată de ce ar trebui să invidiez un om pentru că are merite, pentru că a muncit în sudoarea frunţii ca să obţină ceva în viaţă; de ce unii se mândresc cu prostia lor când pe dinănuntru sunt seci; de ce alţii se transfigurează numai ca să ajungă în graţiile sau lojele cuiva; de ce n-am suficienţi bani ca să le dau zgârciţilor care se tot plâng că sunt săraci lipiţi pământului, dar la mic-dejun ung caviarul pe pâinea cu unt; de ce mulţi oameni ajung să profite de bunătatea pe care le-o oferi pe tavă, ca apoi să te lase şi fără una, şi fără alta, şi cu mâna muşcată; n-am înţeles vreodată la ce bun sunt bârfele şi de ce minciuna cică “e mai dulce decât adevărul”; de ce unora le este lene să trăiască, în schimb sunt harnici la comentarii patetice şi lipsite de sens; de ce ne dezvăţăm să iubim? O spun des, mult prea des... “oare ce-o fi să-mi iau lumea în cap”. Zic că n-am încă suficient curaj. Mi-aş fi dorit să răstorn uneori munţi, dar sunt prea înalţi, deocamdată. Am o pasiune pentru... gătit. Îmi place să experimentez la bucătărie. Acolo mă simt ca orice

chimist în laboratorul său. Amestec elemente, condimentez, aplic formule şi aştept surprinzătoare, aproape flămândă, reacţiile – a fost bun sau nu?! Pentru mine, personal, nu gătesc. Urăsc să mă aşez singură la masă. Percepţia total greşită despre mine este... că se crede că aş fi altfel decât ceilalţi. Că ar trebui să fiu mai fericită decât toţi, că aş avea lumea la picioare sau că viaţa mi-ar fi ca mierea. Risc să provoc surâsul cititorilor, dar fac ceea ce fac atâţia alţii-- grădinăresc, am grijă de casa bunicilor la ţară, cumpăr lemne pentru iarnă, schimb roţile la maşină, mă întreţin singură şi mă gândesc, ca şi mulţi alţii, cum să fac rost de “prima casă”. Nu sunt politician, dar dacă aş fi, atunci... mi-aş plânge de milă că am devenit. Nu-mi place politica, nici nu ştiu dacă mi-aş dori vreodată să fac parte din această “bucătărie”. Chiar şi la PRO TV realizez, în mare parte, reportaje cu tematică socială. Cineva ar zice că de prima depinde şi a doua. Nu neg, însă indrăznesc să sper că într-o bună zi jocurile politice nu vor avea efecte atât de dure asupra celor din afara jocului. De aceea, aici las loc pentru cei „duri”.


32

minut în culise

Sunt bună la... a-mi savura viaţa din plin, secundă cu secundă. La a molipsi cu energie. La vorbit şi ascultat. Sper că sunt bună la a fi o prietenă şi fiică demnă, colegă şi subaltern suportabil. La nebunii, şotii şi surprize. Hmm... sunt bună de nebună. Sunt foarte nepricepută la... iubit şi fixat cabluri. Atunci când consider că fac totul ca la carte, frumos şi pasionat, atunci dau în bară. Mă „electrocutez” rău de tot. Petrecerea ideală e cînd... te i-au prietenii prin surprindere. Vii de la serviciu, obosită, arunci totul cât mai departe ca să nu-ţi virusezi neuronii în scurta meditaţie, fiind întinsă pe pat şi jucându-te cu luminile de pe tavan. Singură şi calmă. N-ai reuşit să cumperi ceva, de aceea laşi

minut în culise frigiderul flămând, nici măcar şampanie, doar în câteva ore bate ceasul spre o altă zi – cea în care te-ai născut. Ca spre miezul nopţii tresari de sunetul soneriei şi te gandeşti cum să reacţionezi, doar nu aştepţi pe nimeni. Mergi încet, dar vădit speriată, spre uşă şi întrebi cine e. Auzi un singur glas, cunoscut şi atât de drag. Şi când deschizi uşa realizezi că eşti cea mai fericită în acel moment, că ai cei mai buni prieteni şi că petrecerea de abia începe. Ador petrecerile spontane. În momentele de cumpănă obişnuiesc... să-mi plâng de milă, dar nu pentru mult timp. Exact atât cât îi trebuie ochiului să se cureţe de praful de peste zi. Anul acesta am avut marele nenoroc să am astfel de momente unul după altul. Cred că sunt o criminală la câţi nervi am ucis. Dar le-am depăşit, cum obişnuiesc să glumesc :„capul sus şi foc la ghete!”.


Mă cunoaşteţi mai mult în calitate de prezentator, însă, într-o altă viaţă... mă văd sau mă vedeam o îngrijitoare la delfinarium, un oceanolog, în orice altă postură numai să aibă tangenţe cu viaţa subacvatică. Cea mai frumoasă vîrstă este... orice vârstă. Fie că e vorba de copilărie, tinereţe sau bătrâneţe. De multe ori îmi spun: ce-aş face ca să dau timpul înapoi. Acum nu mai vreau. Fiecare an e frumos în felul său. E interesant şi atunci când nu întelegi multe lucruri în adolescenţă, spre exemplu, şi la fel de interesant e când zâmbeşti uitându-te în urmă la paşii nesiguri pe care-i făceai atunci. Cea mai mare dorinţă este să îmbătrânesc frumos şi să nu-mi pară rău niciodată de lucrurile pe care nu le-am reuşit. Pe scurt, despre viaţă... În orice eşec există speranţa unei noi provocări şi poţi să faci mai mult bine decît îţi permite răul din jur. Asta e, au spus-o oamenii deştepţi.

text » Mihai Creţu foto » Alex Ustin www.ustin.us make up » Daniela Mocanu vestimentaţie » str. Eminescu, 56 Tel: (+373 22) 22 06 45

Mulţumim micilor noştri prieteni patrupezi: Zoro, Fancy, Jacky, Kosha şi Unea.


ZIOZIK

despre desen, grafică și ilustraţii

foto » arhiva personală Ce trăsături te caracterizează? Încerc să fiu original și să am o abordare diferită de cea caracteristică locului. Pentru asta am nevoie de spaţiu de manevră și libertate în acţiuni, nu mă prezint niciodată ca un robot și cîteodată mă impun să fac ceva. Atîta timp cît dispun de toate acestea și fac ceea ce îmi place sînt mulţumit. Cărui stil aparţii, poate unei anumite orientări? Ilustratorii mai obişnuiesc să urmeze anumite tendinţe, fiind ”la modă”, demers pe care eu încerc să-l evit. Am stilul meu pe care vreau să-l păstrez, iar cînd lumea îmi recunoaște lucrările consider că mi-am îndeplinit scopul. Cu timpul treci prin anumite metamorfoze, navigînd într-un fel dintr-un stil în altul, de aceea lucrările mele de acum cinci ani arată diferit de cele recente, dar și printre acelea am lucrări pe care le revăd cu drag. Au existat situaţii când ai fost rugat să te apuci de vreo lucrare şi nu ştiai ce să faci ? Da, și nu o singură dată. Știi, clienţii profesionişti vin cu un plan de activitate bine stabilit, unde sînt indicate toate cerinţele faţă de grafician. Cu aşa oameni e uşor de lucrat, îndată ce ţi se pune o sarcină fixă nu rămîne decît să estimezi în cât timp va fi gata comanda și să te apuci de treabă. Pe când

Numele său complet este Sergiu Mîndru, pe el îl recunoaștem din nenumărate graffiti, care decorează orașul nostru, și ilustaţii pe care le revedem zi de zi în campanile de promovare a multor companii locale. Nu m-aș fi gîndit vreodată că un grafician atît de bun a urmat la început calea jurisprudenţei, pe când ilustraţiile, designul, le luase drept un hobby. Desena acasă, la şcoală, chiar în timp ce mânca. După ceva timp ajunge la o agenţie de publicitate unde cîștigă primii bani din design, de atunci și-a legat viaţa de această profesie. Este un tip modest plasîndu-se undeva între designer și illustrator, îi place să-și spună desenator. alţii au obiceiul să propună idei atît de vagi, încît nu ştii de unde s-o apuci, cu aceştia pierd mult timp în căutări, adesea rupîndu-mi din timpul liber la care eu ţin foarte mult. Cum îţi convingi clienţii că anume tu eşti omul potrivit? Nu e nevoie să-i conving, lucrările vorbesc pentru mine. Cu ceva timp în urmă, obişnuiam să-mi postez lucrările pe diferite site-uri de socializare, forumuri de design, unde graficienii îşi plasau lucrările şi discutau pe marginea acestora. Era, de fapt, o platformă comodă de a urmări evoluţia unui designer și adesea cu ajutorul acelor site-uri eram contactat de clienţi, care alegeau omul portrivit după capacităţile lui artistice. Cum reacţionezi la critică? Cu timpul mi-am format un grup de persoane cărora le încredinţez lucrările mele, părerea lor este cu adevărat importanţă pentru mine. Sînt conștient de faptul că nu poţi să fii pe placul tuturor, în pofida acestui fapt mă înfurie uneori critica neconstructivă venită de la oameni ce se află în afara temei. Aprecierea angajatorului ţine deja de altceva, acesta dictează condiţiile pe care ești obligat să le respecţi.


minutul de artă

Numeşte unele dintre obligaţiile şi responsabilităţile unui designer grafic. La proiectele importante, unde succesul personal nu depinde doar de mine, proiecte în care se lucrează în echipă, contează și cum te integrezi în grup. Aici trebuie să ţii cont și de termenele-limită. Trebuie să respecţi clientul și să te mulezi după cerinţele lui, doar așa vei obţine rezultatul dorit. Pe plan profesional, care-ţi sunt plusurile şi minusurile? Nu spun că sunt perfect, chiar dacă mulţi profesionişti mă consideră bun. Lucrez din greu, dar uneori am probleme cu motivaţia. Se mai întâmplă ca munca să nu-ţi fie apreciată, te descurajezi şi ajungi să-ţi pui întrebări dacă mai merită efortul. Cred că înainte munceam mai cu pasiune. Cum obişnuieşti să-ţi începi lucrările? Toate lucrările le încep de pe hîrtie. De exemplu, acelaşi personaj îl pot desena fragmentar pe 5 foi diferite ca mai apoi să le combin. Niciodată nu am început o lucrare la computer. Acest lucru îţi taie din vitalitate și nu simţi la fel de bine desenul, obișnuiesc șă folosesc calculatorul mai mult ca un instrument de execuţie.

minutul de artă

35


36

minutul de artă

Ce nu agreezi în activitatea de designer? Nu-mi place să lucrez la logotipuri, de altfel sînt mai degrabă ilustrator decît designer. Îmi place să desenez, pe cînd logotipurile vin cu principii, calităţi și cerinţe corespunzătoare. Fără doar şi poate, nu e partea cea mai plăcută a activităţilor zilnice, prea multe reguli de care trebuie să te conduci și minimum de spaţiu de manevră. Am văzut că ai blog – www.ziozik.livejournal. com. Care e utlitatea lui? La început mă gândeam să-l folosesc pe post de portofoliu. Acum cu ajutorul lui interacţionez cu oamenii, fac schimb de poze. În acelaşi timp, livejournal încadrează o comunitate interesantă a ilustratorilor și designerilor. Oamenii îşi postează lucrările, comentează, fac schimb de idei. Am ocazia să discut cu designeri importanţi din alte ţări. Am şi avut nişte comenzi din Rusia. Ce ambiţii are un designer? În general, îmi place pur şi simplu să desenez, nu

simt presiunea de a cîştiga bani sau de a urmări alte interese materiale. O fac din plăcere. Ai un designer lucrările căruia te inspiră şi în general din ce surse te informezi despre inovaţiile în design grafic? Nu am un anumit designer de la care m-aș inspira, îmi place să studiez lucrările europenilor în detaliu, să le analizez și apreciez mult diversitatea și originalitatea lor. Principala mea sursă de inspiraţie este visul de dimineaţă, cel mai lung şi profund vis. Atunci îmi vin cele mai bune idei pe care le schiţez îndată. Descrie-ne lucrarea perfectă, poate un vis al tău. Cînd ajungi să faci lucrarea perfectă, odată cu ea se sfârşeşte şi „viaţa”. Se stinge scânteia şi nu mai ai chef de creaţie sau de lucru şi nici nu te mai simţi oarecum motivat. Îmi place să cred într-un proces îndelungat, cu lucrări care sînt bune acum, vor urma altele şi mai bune. Astfel îmi menţin viu interesul de a continua și de a evolua.

text » Mihai Creţu


„Casa M” de Luminiţa Ţîcu Teatrul trebuie să reflecte realitatea pe care o trăim, exact de aceea a fost montată „Casa M”. Avînd la bază un text contemporan, spectacolul ne vorbește despre viaţa femeilor care au suferit în urma violenţei în familie și ne pune faţă-n faţă cu o realitate dură. O realitate care a existat, există şi din nefericire va exista. „Tata dacă bate – înseamnă că iubeşte. Mama unde bate uite-acolo creşte” este experienţa unor copii care trăiesc acest adevăr zi de zi fiind martori la violenţa domestică. O tăcere pătrunzătoare şi 4 actriţe care prezintă destine ale femeilor maltratate de către soţi: Snejana Puica, Mihaela Strambeanu, Ina Surdu, Irina Vacarciuc. Spectacolul se bazează pe interviuri cu persoane reale şi este scris în tehnica verbatim a teatrului documentar. Interviurile au fost realizate atît în localităţi rurale, cît şi la închisoarea de la Rusca.

text » Rada Baltag foto » Igor Schimbător

”Casa M” e o piesă care zguduie imaginaţia şi-ţi dezgoleşte adevăruri despre societate, oameni, relaţii. Părăsind sala te încearcă un sentiment dulceamărui.”Casa M” este o piesă de atitudine menită să provoace, să schimbe, să distrugă stereotipuri bolnave ale unei societăţi care degradează din cauza acestui fenomen numit violenţă.


balul costumelor de halloween de la Shopping MallDova Sute de tineri costumaţi au profitat din plin de petrecerea de Halloween organizată la Shopping MallDova, s-au distrat în compania animatorilor, au participat la concursuri şi au cîştigat sute de premii. Halloween a fost sărbătorit la mall într-o atmosferă unică, cu simbolistică specifică, cu fantome zburătoare şi cu dovleci, vrăjitoare, petreceri şi concursuri. Balul Costumelor de Halloween a fost deliciul evenimentului organizat sîmbătă, 30 octombrie. Petrecerea tematică a fost plină de fast şi s-a bucurat de un număr impresionant de vizitatori: peste 20 mii de oameni au venit pe parcursul zilei la mall. Diverta, Debenhams şi Forever 18 au oferit sute de cadouri nostime vizitatorilor curajoşi, care au îmbrăcat cele mai fioroase şi îndrăzneţe costume de Halloween. Cîştigătorii la cele 6 nominalizări – „copiii cei haioşi”, „cel mai fioros machiaj”, „cea mai îndrăzneaţă mască”, „cel mai haios costum de Halloween”, „dracii şi dracoaicele”, „cel mai diabolic cuplu” – au primit vouchere în valoare de 300 de lei valabile la Rock’n Roll Bowling. Petrecerea s-a încheiat cu un recital deosebit oferit de invitatul special al serii, Broono, care a încîntat publicul cu noile sale piese.


40

minutul DECOnfort

minim efort si maxim efect Deși anul acesta iarna se lasă așteptată, vă propun să începem pregătirile de sărbători. Ajunul Crăciunului și noaptea de revelion sînt pentru majoritatea dintre noi cele mai așteptate zile din an, ele aduc cu sine un întreg ritual. Pentru a crea o atmosferă de sărbătoare nu e suficient să alegi doar cadourile potrivite și să planifici în detalii meniul, ci e nevoie şi să decorezi locuinţa! Nu ne vom complica prea mult, e suficient doar să completăm cu cîteva elemente decorative interiorul casei noastre. Un efort minim pentru un maxim de efect! Orice articole, fie acestea fulare, broșe sau cești de ceai din cufărul bunicii pot fi reinventate cu puţină imaginaţie pentru a scoate din banalitate sărbătorile dumneavoastră. Canapeaua poate fi decorată cu catifea sau brocard și cu perne care au aplicaţii de sărbătoare. Elementele decorative alese vor pune în valoare personalitatea locuinţei dumneavoastră. Pomul de Crăciun e un element nelipsit din orice decor în perioada sărbătorilor de iarnă, iar diversitatea acestora este foarte mare; unii dintre noi preferă bradul natural, iar alţii le preferă pe cele artificiale care pot fi tradiţionale sau moderne, lucioase sau mat, pot avea diverse culori sau forme. Eu le prefer pe cele artificiale pentru că pot fi personalizate ca să arate mult mai original decît cele din vitrinele sclipitoare ale magazinelor. Bradul poate fi confecţionat din orice material, de la ziare pînă la pene. O idee de brad stilizat ar fi să confecţionaţi baza acestuia dintr-un carton laturile căruia să fie amplasate în formă de piramidă: veţi împodobi acest brad cu poze sau vederi, astfel obţinînd un brăduţ cu amintiri. Decorul bradului poate fi de asemenea obţinut din lucruri vechi, nu prea masive, globurile pot fi confecţionate din textile sau din aţă. Pentru a face un glob din aţă veţi avea nevoie de baloane, pe care le veţi umfla și apoi le veţi înfășura cu aţă de culoa-

rea dorită; mai apoi le acoperiţi cu lipici și le lăsaţi la uscat. După ce acestea vor fi uscate spargeţi balonul din interior și veţi rămîne cu un glob intact, după aceeași reţetă puteţi face și un abajur. Glogurile pot fi decorate cu fundiţe și mărgele. De asemenea, puteţi folosi conurile de brad pe rol de jucării: vopsite în auriu sau argintiu acestea pot fi decorul din exteriorul ferestrelor și pot împobi chiar și corpul de iluminat din sufragerie. Pentru a-i implica și pe cei mici în proces, rugaţi-i să învelească bomboanele în staniol sau să vopsească coaja de nuci în auriu, obţinând astfel alte decoruri pentru brad. Lumînările se numără și ele printre obiectele musthave de sărbători, acestea arată bine atît pe masă sau pervazuri, cît și pe șemineu sau pe jos. Și ultimul, dar nu și cel din urmă pas spre un decor finisat, este ușa dumneavoastră. Aceasta va fi deco-


minutul DECOnfort

rată cu o coroniţă, simbol preluat din Occident, care s-a integrat—simbolul, nu Occidentul-- cu succes la noi. Coroniţele de Crăciun se numără printre cele mai populare decoraţiuni de Crăciun. Acestea pot fi procurate de la florărie sau cu puţină inventivitate pot fi confecţionate acasă din crenguţe de brad prinse între ele cu o sîrmă subţire, decorate apoi după placul fiecăruia dintre noi. Iar dacă nu vă lasă inima să tăiaţi crengi de brad viu, puteţi apela la un cerc metalic care va fi împodobit pe tot perimetrul cu funde respectând cromatismul Crăciunului. E noapte, focul arde în șemineu, lumînările sînt aprinse, se simte mirosul de mandarine, scorţișoară și vanilie, iar noi avem timp să reflectăm asupra anului care a luat sfîrșit și asupra timpului petrecut alături de cei dragi. Poate fi ceva mai frumos decît pregătirile pentru aceste clipe?

text » Nata Belousov

minutul DECOnfort


42

minutul de horoscop

15 noiembrie – 15 decembrie berbec Capacitatea ta de seducţie atinge cote maxime la sfîrşit de noiembrie, bucură-te de arma secretă atît cît dispui de ea, căci la început de decembrie se abat nori de ploaie asupra casei tale – pot apărea probleme financiare neprevăzute. Simţi o nevoie excesivă de comunicare, de distracţie, pentru a alunga gîndurile negre. Te poţi baza pe prietenii apropiaţi care îţi vor readuce buna dispoziţie.

taur Mai deschis ca de obicei, îi împărtăşeşti unui bun prieten un mare şi ascuns secret personal. Te vei simţi uşurat, devii sentimental şi încerci să-ţi consolidezi prieteniile cu oamenii dragi ţie. Nu uita însă de îndatoririle de serviciu, mai ales ca acum apar noi oportunităţi de colaborare. Ai grijă de sănătatea ta, căci eşti predispus la răceli sezoniere!

gemeni Afişezi o atitudine independentă, dar celor din jur li se pare ca eşti prea rece cu ei. De fapt eşti confuz în privinţa viitorului, ai vrea să călătoreşti, să vezi alte ţări, însă îţi lipseşte motivaţia. Ai nevoie de un stimul extern ca să-ţi pui planurile în aplicare – povesteşte-i partenerului de viaţă sau unui prieten bun, poate acesta reuşeşte să te facă să-ţi duci la bun sfîrşit intenţiile.

rac Menţii cu uşurinţă un echilibru armonios între viaţa de familie şi carieră, ceea ce îţi dă un plus de încredere în puterile proprii, încît mergi la compromisuri curajoase pe plan profesional. Datorită calmului psihic, calităţile oratorice ţi se amplifică – în perioada asta poţi convinge pe oricine să facă (aproape) orice!

leu Eşti foarte încîntat de atenţia pe care ţi-o acorda prietenii si colegii de serviciu, primeşti recunoaşterea socială pe care o meriţi. Acasă, însă, te confrunţi cu probleme emoţionale, care au la bază secrete vechi de familie – se pare că a venit timpul să le confruntaţi împreună, pentru a le putea lăsa în urmă şi a merge mai departe. Nu e perioada potrivită pentru împrumuturi sau investiţii riscante, deci ai grijă cum îţi foloseşti banii de care dispui.

fecioară Apare o responsabilitate care îţi solicită capacităţile la maximum, dar nu încerca să găseşti calea cea mai rapidă de rezolvare, căci astfel te vei complica mai mult – ia-o încet dar sigur. La sfîrşit vei avea satisfacţia să descoperi că poţi mai mult decît credeai. Avînd bună dispoziţie, ai o mare deschidere amoroasă faţă de jumătatea ta, poate planificaţi o escapadă în doi şi lăsaţi în urmă rutina.


balanţă Dacă aveai probleme în cuplu, acum ele se rezolvă cel mai probabil în modul în care ţi-ai dorit. Schimbarea o cauţi şi pe plan profesional – fie îţi găseşti un job mai bine plătit, sau alegi o nouă ocupaţie care îti aduce mai multă satisfacţie morală. La capitolul sănătate stai mai bine ca oricînd, iar dacă voiai să incerci o dietă nouă, riscurile sunt minime acum.

scorpion Eşti cuprins de dorinţa de a trăi o nouă aventură pasională, tînjeşti după sentimentul de a fi îndrăgostit, iar după cum ştii, puterea gîndului e mare, ţine ochii deschişi, căci nu ştii de unde sare iepurele! La locul de muncă apare ocazia de avansare, demonstrînd superiorilor că eşti mai bun în ceea ce faci decît credeau, aşa că nu neglija nicio oportunitate.

săgetător Eşti plin de energie şi vrei să faci cît mai multe, însă graba se poate transforma în imprudenţă, iar astfel te expui riscului de accidentare. Dacă pui la cale o nouă afacere şi ai nevoie de un sfat, adresează-te numai celor mai de încredere persoane din anturajul tău, pentru că ideile tale bune ar putea fi şi pe placul altora, care ar încerca să tragă foloase de pe urma ta.

capricorn Oboseala din ultimul timp şi suprasolicitarea fizică îşi spun cuvîntul – organismul tău are nevoie de un regim mai sănătos, altfel rişti să-ţi faci probleme cu mîna ta. Profită de atenţia şi grija pe care ţi-o acordă partenerul şi fă-ţi timp pentru plimbări, ieşiri la natură sau orice fel de relaxare.

vărsător E o perioadă excelentă pentru carieră şi bani. De aici vine şi ocazia să călătoreşti în interes de serviciu sau să primeşti invitaţii la traininguri internaţionale. Cîştigul îl foloseşti cu întelepciune, calculat şi bine planificat. Eşti foarte inspirat şi în alegerea cadourilor – reuşeşti să faci fericit un prieten sau doi!

peştii Visezi cu ochii deschişi, dar nu prea dai din coate să realizezi ceva – păcat, pentru ca ai idei bune pe care lipsa ta de entuziasm le va lăsa să se piardă. Ia-ţi un abonament la sala de sport sau apucă-te de alergat în fiecare dimineaţă. Pe lîngă faptul că vei scăpa de surplusul de greutate, îţi va reveni energia şi dorinţa de a face ceva util.


Teatrul “Satiricus” str. Eminescu, 55 tel.: (+373 22) 20 28 90

Gelaterie Pennese bd. Negruzzi, 5


str. N. Dimo, 1/1 tel.: (+373) 68 600 848 (+373 22) 44 19 81


Contactează-ne: contact@15minute.md, tel.: (+373 22) 92 90 15 sau Ana Irina Toma: 060070888, Irina Tolstousov: 060029090, Nazilea Ismailov 060066800,

LeoGrand str. Mit. Varlaam, 77 tel.: (+373 22) 20 12 01 (+373) 79 40 92 18

Shopping MallDova str. Arborilor, 21 tel.: (+373 22) 60 32 55


nr.6 (15 noiembrie 2010)  
nr.6 (15 noiembrie 2010)  

Numărul 6 din 15 noiembrie a revistei cultural-informative cu distribuţie gratuită în Chişinău - 15minute

Advertisement