Page 1

Nr.23 (octombrie 2012)

» Tony Hawks, un alt Ambasador al Moldovei » Portret pentru suflet cu Natalia Ciobanu » Despre Cinque Terre, la superlativ » Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi!

Primele experienţe

cu Alex Calancea


cuprins

cuprins

abonează biroul tău pe www.15minute.md

minutul respiro 4 Despre Cinque Terre, la superlativ minutul web 6 paz.md bucateperoate.md curs.md evaluez.md Minutul tău liber 8 Ghidul localurilor din oraş Campionatul de karaoke 2012 minut în obiectiv 16 Tony hawks minutul picant 22 Învăţaţi, Învăţaţi, Învăţaţi minut din boxe 24 Alex Calancea minut în obiectiv 32 Natalia Ciobanu un minut cu Zina 40 Fricile unui bărbat minutul de horoscop 42

Vezi mai multe poze

și lasă-ne comentarii pe pagina de facebook

caută "revista 15 minute"

redacţia www.15minute.md str. Grigore Vieru 22/2, bir. 15 tel.: (+373 22) 92 90 15 Director, redactor-șef Elena Zbârnea elena@15minute.md tel.: (+373) 60 09 70 00 Redactor Gheorghe Gheţu Corector Olga Şumilin Director de marketing Sergiu Ţurcanu sergiu@15minute.md tel.: (+373) 60 09 71 11 Editori » Anastasia Taburceanu, Olga Roșca, Vica Demici, Zina Zen, Gonzo. Fotograf » COUBE Tiraj 4000 exemplare Tipar » Bons Offices Toate drepturile asupra materialelor aparţin SRL „15 minute”. Acestea nu pot fi reproduse parţial sau în întregime, fără aprobarea prealabilă în scris.

3


Despre Cinque Terre, la superlativ

De fiecare dată când povestesc despre Cinque Terre, mi se termină epitetele și superlativele de la prima din cele cinci localităţi-surori din care e compus acest minunat colţ de rai. Primul sătuc cu care am făcut cunoștinţă dimineaţa, când am coborât din tren a fost Riomaggiore: cochet, liniștit, suspendat deasupra Mării Ligurice, părea desprins dintr-un roman citit în adolescenţă. Nu știam de ce să mă minunez mai întâi – de marea care se spărgea în valuri spumoase, de casele colorate așezate printre stânci, de curţile cu măslini și lămâi ale localnicilor, de rândurile perfect aliniate cu viţă de vie, de arhitectura tradiţională mediteraneană, combinată cu frumuseţea nealterată a naturii sau de oamenii liniștiţi și zâmbitori, care ne întâmpinau oriunde binevoitor. Sunt 5 sătuce medievale, toate uimitor de frumoase, situate aproape, dar atât de diferite; iar la jumătate de oră de mers cu autobusul se află eleganta staţiune Portofino, despre care auzisem în melodiile cântate de Adriano Celentano, Engelbert Humperdinck și Dalida.

Dar să începem cu începutul: Cinque Terre („Cele Cinci Pământuri”) este o regiune mică de pe coasta stâncoasă a Rivierei Italiene și este cunoscută pentru incredibila sa frumuseţe și încăpăţânarea de a nu intra în vârtejul acestui secol grăbit și „modern”. Cinci localităţi pitorești s-au ascuns de mersul nebun al lumii și civilizaţiei și ne oferă, astăzi, o călătorie în timp, un răsfăţ, o sărbătoare a simţurilor. Această parte de lume este atât de spectaculoasă, încât și cei mai sceptici și pretenţioși turiști au revenit în paradisul italian Cinque Terre. Sunt 5 așezări întinse pe 11 kilometri și le poţi vedea într-o zi sau o viaţă. Localnicii ţin atât de mult la tradiţie, dezvoltând afaceri mici în familie și câștigându-și „ca pe vremuri” pâinea, sarea și uleiul de măsline, încât până de curând nici nu concepeau căsătoriile cu cineva din afara localităţii. Zona coastei, cele cinci sate, precum și dealurile care le înconjoară fac parte din Patrimoniul UNESCO și reprezintă o destinaţie perfectă pentru vacanţă. Se ajunge ușor: cu avionul până la Pisa sau Genova, cu trenul spre La Spezia, de


minutul respiro

unde sunt trenuri spre Cinque Terre la fiecare jumătate de oră. Cardul de călătorie pentru o zi costă 5 euro și-ţi permite să urci și să cobori de câte ori vrei în oricare din staţii. Distanţa dintre ele e mică, așa că mergeţi cam 4-6 minute. Se poate ajunge și cu vaporul, dar dacă marea e agitată, portul se închide. Din Riomaggiore vă recomand să mergeţi pe jos spre Manarola, pe Via dell’Amore. Este o alee săpată în stâncă, o faleză la mare înălţime și de la un capăt la celălalt și-au lăsat amprentele toţi îndrăgostiţii care au trecut de-a lungul timpului pe acolo – lacăte de diverse culori și dimensiuni, nume și inimioare desenate, mesaje de iubire în toate limbile lumii. Manarola este un sătuc mic, fermecător, cu o singură stradă principală care se termină în mare, cu bărci parcate în faţa caselor viu colorate. Totul miroase a proaspăt, iar calmul oamenilor fericiţi pe care-i întâlnești, turiști sau localnici, îţi oferă o stare de confort și bine. Corniglia – cel mai bine păstrat sat din Cinque Terre, este unicul care nu are ieșire la mare. Are un aer rustic, tradiţional, străduţe înguste și datorită altitudinii la care este situat – cea mai frumoasă panoramă asupra golfului; iar noaptea oferă cea mai spectaculoasă și impresionantă priveliște posibilă.

Monterosso al Mare – este cel mai mare și cel mai vizitat (de tineri) sătuc dintre toate. Are o faleză largă și frumoasă, o plajă lată, multe băncuţe, terase, hoteluri, pensiuni și o mare splendidă. Poţi sta la plajă sau citi o carte la umbra unui palmier, te poţi plimba cu bicicleta sau pe jos, savurând o îngheţată de casă sau urmărind bucătari care fac sosul pesto în stradă. Vernazza – preferatul meu, are 600 de locuitori și la intrarea în sat e o barieră care se ridică doar marţi dimineaţa, pentru aprovizionare. Este unicul port natural din Cinque Terre și este un loc ideal pentru liniște, promenade și contemplare. Ne-am despărţit cu greu de acest colţișor italian de lume, dar a fost mai degrabă o vizită de cercetare, am mers în recunoaștere, știu că mă voi reîntoarce cu siguranţă acolo. Are tot ce-mi place – livezi de lămâi și de măslini, vii crescute în stânci, limoncello de casă, îngheţată bună, bucătărie senzaţională, priveliște de vis, aer curat, mare, lumină, liniște, frumuseţe, culoare. Un loc perfect! text » Zina Zen

Planifică acum vacanţa de iarnă Sejur de 6 zile la munte în Romania: Brașov, Poiana Brașov, Bran, Sinaia Cazare hotel MARIDOR 4*

Acum doar la

160 €

str. Zelinski,12 tel.:+ 37368411440 + 373 22 844678 * pentru rezervarile facute pina la 1 noiembrie

Early

bookings

-10%*


minutul web

text » Sergiu Ţurcanu

Găseşte cel mai bun preţ! Mulţi dintre noi obişnuesc deja să-şi facă cumpărăturile online sau cel puţin se informează despre calităţile sau preţul produsului pe internet. Dar oare aţi găsit cel mai bun preţ? Paz.md este o platformă de cumpărături, şi în acelaşi timp, comparaţie de preţuri, unde deja o bună parte din magazinele online din ţară listează produsele şi ofertele de preţ. Paz nu este un magazin online şi nu se vrea astfel, aici nu se vând produse şi nici servicii, în schimb aici veţi găsi informaţii despre produsul căutat precum şi cel mai bun preţ pentru acesta. Scopul portalului este să ofere o experienţă de shopping unică şi să vă ajute în a lua decizii de cumpărare deştepte.

www.paz.md

Cum să economiseşti timp şi bani la prînz! Pentru cei ce nu au timp suficient la pauza de masă am găsit un site care oferă livrarea unui prânz într-adevăr delicios – bucateperoate.md. Pe site găsiţi meniul şi condiţiile de colaborare, dar şi o ofertă specială de TestDay – zi în care bucatele îţi vor fi livrate GRATIS! Bucatele sunt pregătite de o echipa selectă formată din bucătari cu experienţă. Toate produsele bucateperoate.md sunt pregatite proaspăt, respectând standardele şi luând în consideraţie toate exigenţele domeniului alimentar. Deci, intră pe site, alege prînzul pe care-l doreşti şi comandă GRATIS TEST DAY online sau la telefon.

www.bucateperoate.md Află instant rata de schimb! Aici găseşti nu doar ratele de schimb curente pentru principalele valute de referinţă, dar şi ratele pentru o multitudine de valute, cotaţiile acestora şi variaţiile zilnice. Există un convertor valutar foarte util care oferă posibilitatea transferului automat dintr-o valută în alta, dar are şi opţiunea de a seta data pentru care se calculează rata, precum şi banca conform ratelor căreia se face calculul. Tot aici se poate vizualiza evoluţia ratelor şi cursul valutar curent la toate băncile comerciale şi principalele puncte de schimb.

www.curs.md

Evaluează orice profesor sau judecător Ne dorim educaţie şi justiţie mai transparentă, iar acest site ne ajută să aflăm care sunt cei mai buni profesori sau judecători. Site-ul este divizat în 2 categorii: una pentru evaluarea cadrelor didactice universitare, iar alta pentru judecători. Nota se acordă judecătorilor după 5 criterii de bază: Profesionalism, Incoruptibilitate, Organizarea procesului, Etica profesională, Calitatea Hotărârilor. Pe site se mai găsesc declaraţiile pe venit pentru fiecare judecător în parte, dar şi hotărârile judecătorului atacate la CEDO, precum şi apariţiile acestuia în presă. Similar sunt evaluaţi şi profesorii. Se pot lăsa comentarii împreună cu evaluarea depusă, discuta subiectele pe forum şi adăuga un nou profesor sau judecător pentru evaluare.

www.evaluez.eu


între 12:00 şi 15: 00

Business lunch

la doar 75 lei

Chişinău, str. V.Alecsandri, 111; tel.: (+373 22) 277 389 (+373) 69404400 www.vega-l.com www.facebook.com/FlirtResto

-10%

Pentru Check-In! fă check-in în timp ce eşti la noi

arată administratorului şi primeşte reducere 10% pentru orice produs în afara Business Lunchului


de la 170 l.

*

* în curînd


Constantin Halcă vocea care cucerește Constantin Halcă este marele câștigător al Campionatului de Karaoke 2012 , organizat pentru al 4-lea an consecutiv de către muzCafe. Constantin se împarte între două pasiuni muzica și fotbalul. Nu știm cât de bine bate golurile, dar dacă o face la fel de pasional precum cântă, atunci sigur avem mari șanse să ne calificăm și la campionatul de fotbal – vocea lui ne-a vrăjit din prima notă și a meritat pe deplin marele premiu oferit de către organizatori.

Ce alte experienţe muzicale ai mai avut înainte de Campionatul de Karaoke 2012 la muzCafe? Am cântat în PMAN pe scenă, avînd ocazia de a cânta chiar și cu renumitul Panjabi MC când a fost în vizită la Chișinău, și evident la multele petreceri pentru prieteni.

De unde se ia pasiunea pentru muzică? Din copilărie, o ascultam pe mama cum cânta, ea își doarea foarte mult să mă fac artist. De la 7 ani joc fotbal, asta fiind deja o dorinţă de-a tatălui meu. Fotbalul a fost viaţa mea, și așa am ajuns antrenor. Acum am timp să mă ocup și de visul mamei, în seara când am luat premiul mare mi-a spus ”am simţit că vei reuși, asta e ceea ce îţi reușește și aceea ce trebuie să faci!” Prietenii din domeniu spun că eu am aptitudini pe care alţii nu le obţin nici după ani de studii muzicale şi asta mă motivează să merg înainte.

Atunci cum ai ajuns la finalul concursului să cânţi Belle din Musicalul Notre Dame de Paris? Am câţiva prieteni care sunt muzicieni și lor le place mult această piesă, noi o cântam mereu împreună, eu eram baritonul. La una din petrecerile noastre am cântat-o singur mi-a plăcut cum a sunat, așa a ajuns să fie piesa mea de final pentru concurs. Profesioniștii mi-au spus că am prestat la un nivel neașteptat de înalt, iar eu… nici notele muzicale nu le cunosc.

Ce stil de muzică îţi place? Nu sunt pretenţios, începând cu clasică pâna la rap.


Care este idolul tău în muzică, care te inspiră? Sunt meloman, ascult tot ce sună bine dar am o admiraţie aparte faţă de Ray Charles pentru muzica extraodinară pe care a făcuto, asta îmi doresc să fac și eu. Unde va merge premiul tău? Cei 15 mii de lei pe care i-am cîștigat au picat minunat, am planuri interesante pentru viitorul apropiat, de asemenea planific să îi investesc în dezvoltarea mea personală, a fost un premiu bine venit, motivindu-mă să îmi doresc, dar și să ajung cîștigător. .

Day Cafe, terrace & karaoke club Albişoara, 44, tel.: (+373) 22 22 44 95, www.muzCafe.md, www.facebook.com/muzCafe


Card de fidelizare Pentru fiecare 10 sandviciuri cumpărate primeşti 1 gratis

Bd. Decebal nr. 91, Botanica LIVRARE:

(+373 22) 558-008

(+373) 68396827 comandă on-line www.sandwichexpress.md

Dragă Amigo, la Don Taco găsești tot ce ai nevoie să uiţi de vremea posomorâtă de toamnă. La noi vei fi alintat de bucate latino-americane de excepţie: tradiţionalele Burrito, Fajitos, Quesadilla, desertul delicios Cioco Taco și multe altele, preparate de un bucătar iscusit și talentat. Intră în lumea incendiară a sărbătorii. Umplete cu veselie, voie bună și multe bucurii culinare! Numai la Don Taco! Chimichanga

53-00 Burrito cu carne de găină

45-00 str. Arborilor, 21, etajul 4, Shopping MallDova tel.: (+373) 601 601 11 www.dontaco.md Ne găsiţi și pe pagina Don Taco de pe facebook


Tony Hawks, un alt Ambasador

al Moldovei în Marea Britanie

Interviu realizat de Vica Demici şi Olga Roşca Abia a revenit dintr-un turneu în care şi-a promovat filmul prin oraşele din Marea Britanie. I-am zis că vrem un interviu cu el. A acceptat cu drag. Şi unde altundeva, decât la Wimbledon, Londra, putea să ne dea întâlnire autorul cărţii şi al filmului „Tenis cu moldovenii”. Multă lume te consideră un Ambasador al Moldovei în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Ce crezi despre asta? Nu-i faci concurenţă ambasadorului desemnat de Ministerul de Externe? Îmi place să povestesc oamenilor despre Moldova. Există oameni care nu cunosc multe despre ţara voastră. Din păcate, nu prea cunosc atâtea lucruri bune despre voi, câte ar trebui. Informaţia la care au ei acces nu întotdeauna este una plăcuta. Şi eu vreau să le povestesc ceea ce ştiu eu despre această ţară. Concurenţă cu ambasadorul? Nu cred (zâmbeşte) .

Ziarele britanice au publicat recent sfaturile de călătorie semnate de Tony Hawks şi adresate microbiştilor englezi care au venit la meciul cu Moldova luna trecută. Te-ai gândit să faci şi un ghid pentru călătorii în Moldova? În principiu, cartea mea este un fel de ghid de călătorie în ţara voastră. Mulţi oameni din SUA şi din ţări europene miau zis că au primit cândva cartea mea pentru a se pregăti înainte de a veni în Moldova şi a avea o perspectivă asupra faptului cum sunt moldovenii cu adevarat. Cartea e din 1998 şi lucrurile bineinţeles că s-au schimbat de atunci. Ce crezi că e mai distractiv, tenisul cu moldovenii sau fotbalul cu moldovenii? Dacă e vorba de cel mai recent meci, eu cred că Moldova a avut un mare nenoroc cu acea decizie de penalty deja în minutul doi. Asta a şi omorât jocul pentru Moldova. Da, poate multă lume va recunoaşte că jucătorii englezi sunt mai


minut în obiectiv

bine pregătiţi. Dar eu am vazut meciul Moldovei cu Olanda. Vreau sa vă spun că jucătorii moldoveni s-au descurcat foarte bine. Eu am încercat să ajung la acest meci din 7 septembrie, dar nu mi-a reuşit. Poate vin anul viitor, când vor juca deja aici, în Anglia. Continui să vii în Moldova deja pe parcursul a zece ani. Cum s-a schimbat Moldova de la prima ta vizita şi până azi? Acum sunt clădiri moderne şi maşini mari. Mie nu-mi plac maşinile mari. Ele sunt percepute ca un criteriu, un statut. Ai o maşină mare, deci îţi merge bine. Acum maşinile sunt pretutindeni în Moldova. Când am fost acolo prima dată mi-au plăcut troleibuzele. Mi-a placut că erau exotice şi, în special, m-au distrat feţele înăcrite cu care controlorii îmi luau banii pentru călătorie. De ce are nevoie Moldova? Care crezi că e reţeta succesului? Moldova are nevoie de mai multe oportunităţi pentru tineret. Tineretul pleacă din Moldova pentru că nu e nimic interesant pentru ei acolo. Daca îţi pierzi tineretul, îţi pierzi viitorul. Un amercian mi-a mai zis o data că în Moldova lumea nu vrea să asculte. El a zis că a întâlnit multă lume care îi spunea ca raspuns la sfaturile lui că ei ştiu totul şi că vor face aşa cum au facut întotdeauna, că nu e nevoie să schimbi ceva ce merge nu prea rău de atâta vreme. Eu cred ca Moldova ar trebui să înveţe să asculte. Prima ta vizită în Moldova te-a inspirat să înfiinţezi un centru pentru copii cronic bolnavi proveniţi din familii vulnerabile. Acesta îţi poartă numele şi acolo merg toate profiturile de la vânzări ale cărţilor şi ale filmului „Tenis cu moldovenii”. Cum funcţionează centrul, ce mai rămâne de făcut? Suntem încă la etapa de construcţie, instalăm încălzire centrală şi mai avem

nevoie de vreo 50 000 EUR pentru ca să finisăm prima etapă de construcţii. Prima parte fiind terminată, copiii vor putea să se mute în noul centru. Eu adun bani. Fac prezentări de film, atrag oamenii cu bani care vor şi îşi permit să le doneze pentru a oferi altora o viaţă mai bună. Recent am arătat filmul unui om foarte bogat de aici şi el imediat a făcut o donaţie de 10.000 de lire sterline pentru lucrări de construcţie. Cine doreşte să contribuie, poate să acceseze www.moldovansmovie.com/ unde filmul „Tenis cu molodovenii” poate fi privit gratuit online. Tot acolo se poate face o donaţie benevolă. Oricât de mică. Gestul contează. De fiecare dată când iei o bere ar fi bine să te gândeşti dacă nu cumva aceşti bani, oricât de puţini, ar face diferenţă dacă s-ar duce la cineva care chiar are nevoie. Doritorii să ajute Centrul Tony Hawks din Moldova mai pot intra şi pe pagina www.tony-


hawks.com ca să facă o donaţie. Eu cred că este important să promovez acest centru, să povestesc despre el. Uite că şi echipa de fotbal engleză a vizitat acest centru luna trecută cu ocazia meciului cu Moldova. Poate ar trebui ca şi Guvernul Moldovei să contribuie la promovarea acestui centru, să încerce să-l facă mai vizibil pentru acei care pot să-l ajute. Am făcut recent un turneu prin Anglia ca să promovez filmul şi am adunat nişte bani de la concetăţenii mei pentru copiii moldoveni din centrul nostru. Revenind la carte, se spune că o carte e întotdeauna mai bună decât filmul turnat în baza ei. Tu ce părere ai? Cartea şi filmul au public diferit. Filmul îl poţi da la televiziuni şi poţi face prezentări şi discuţii după aceasta. Dar bineînţeles că o carte e întotdeauna de o mie de ori mai bună. În carte sunt gândurile şi observaţiile mele. Iar în film este doar ceea ce spun, nu şi ceea ce cred cu adevărat. În carte tu erai autorul, iar în film, ai avut parte de sfaturi de la altcineva...

Sigur, la film am lucrat în echipa cu Mikolaj Jaroszewicz, coregizor. El a venit cu unele sugestii , dintre care unele eu le-am acceptat, altele ba. Mikolaj este polonez şi are o viziune proprie asupra spaţiului post-sovietic. Plus că să povesteşti o carte întreagă în 90 de minute e greu. Să spui chiar toată istoria ar fi prea mult. Vorbind despre prea mult, am auzit critici la adresa epizodului în care prietenul tău dezbaract în plină stradă cântă imnul Moldovei. Cum răspunzi la aceste critici? Nu înţeleg această critică. Aşa s-a întâmplat, e parte din istoria trăită de mine şi eventual relatată în carte. Atunci nu s-a revoltat nimeni. Eu le-aş spune criticilor mei, dacă aţi face un film despre asasinarea lui J.F. Kennedy, ce aţi face? Aţi scoate scena cu omorul pentru ca să nu-l arătaţi pe preşedinte vulnerabil? Aşa a fost. Cum poţi schimba realitatea? Când am pariat cu prietenul meu, asta a fost miza. El a spus dacă ajungi să câştigi, jucând


tenis cu fiecare fotbalist moldovean, eu mă dezbrac în stradă şi cânt imnul Moldovei în faţa mulţimii de trecători. N-am vrut să insult pe nimeni. Doar am relatat un fapt care s-a întâmplat cu adevarat. În Moldova noi te cunoştem ca autor şi regizor al peliculei „Tenis cu moldovenii”. Te cunoaştem şi pentru că faci caritate. Dar povesteşte-ne ce faci aici, la Londra. Aici prezint două emisiuni la radio cu o audienţă de circa două milioane de ascultători. Asta îmi ia mult timp. Particip cu drag şi la alte emisiuni la care sunt invitat. Pe lângă asta, sunt parte la un proiect care se numeşte Tenis gratuit. Ne dorim ca tenisul să devină mai accesibil şi în fiecare sâmbătă în parcuri antrenăm amatorii de tenis, care nu-şi pot permite sa plătească pentru lecţii. Cum este Tony Hawks scriitor ştim, dar cum este Tony soţ, Tony iubit? Deocamdată doar iubit. Nu şi soţ. Prietena mea a fost în Moldova şi i-a plăcut mult şi va mai veni. Uite acum mă aş-

teaptă să vin acasă, am promis că ajung la 20.30 şi deja întârzii. Atunci ultima întrebare: după frigiderul cărat în spate prin Irlanda şi pariul cu tenisul, care e următoarea miză? Pariezi cumva să pleci în cosmos? În cosmos?... Sau, o altă idee! Ce ar fi să pariezi că data viitoare în meciul cu Anglia, Moldova câştigă, şi pentru asta va trebui să antrenezi naţionala Moldovei... Buna idee! De asemenea, mi-ar plăcea să joc cu acei jucători englezi care atunci, în 1998, au bătut naţionala Moldovei. Am mai multe planuri. Am scris o carte pentru copii şi am terminat lucrul la o piesă de teatru muzical. Fac mereu lucruri noi care îmi iau multă energie şi timp. De asemenea recent m-am întâlnit cu editorul meu. El vrea să mă apuc de următoarea carte. E greu asta. E nevoie de curaj să te apuci. E o bucată de viaţă în care stai închis şi scrii pentru ca alţii să aiba ce să citească. Întrun fel, le dăruieşti o bucată din viaţa ta.


La Roma Catering alături de Muzeul Naţional de artă al Moldovei

– încă un banchet de succes! Pe data de 18 septembrie profesioniștii “La Roma Catering” au organizat Coffee Break și Bufet Suedez pentru Conferinţa Internaţională dedicata proiectului unic de restaurare a bisericii Adormirea Maicii Domnului din orașul Căușeni. Evenimentul a avut loc în incinta Muzeului National de Artă. La proiect au participat oficiali din provincia Prato, directorul Centrului de Restaurare Piacenti, cercetătorii de la Universitatea din Florenţa, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, cercetători, reprezentanţi ai Ministerului Culturii și mulţi alţi invitaţi. Această conferinţă este importantă pentru conservarea patrimoniului cultural din Republica Moldova. Și aceste acţiuni comune moldo-italiene sunt un pas important pentru restaurarea acestui monument valoros. Proiectul a fost iniţiat de Muzeul Naţional de Artă al Republicii Moldova. Catering-ul oferit de restaurantul La Roma a fost organizat la cel mai înalt nivel, lăsând invitaţii cu cele mai bune impresii.

Coffee Break de la 50 lei Fourchette de la 150 lei

Bufet Suedez de la 200 lei Barbeque de la 200 lei

Banchet de la 200 lei Cocktail Party de la 200 lei


• Coffee Break • A la Fourchette • Bufet Suedez • Barbeque • Banchet • Banchet de Nuntă • Kids Party • Cocktail Party

de la 50 lei de la 150 lei de la 200 lei de la 200 lei de la 200 lei de la 200 lei de la 170 lei de la 200 lei


minutul picant

22

Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi!

Toamna e anotimpul cunoştinţelor, e clar ca bună ziua. În fiecare toamnă elevii şi studenţii revin pe bănci şi în aule pentru a continua explorarea ştiinţei şi acapararea cunoştinţelor. Copiii şi studenţii trebuie să înveţe, pentru că mâine vor fi maturi şi vor lua decizii pentru noi. Astăzi nu vom vorbi des-

pre sistemul educaţional din Moldova, nici despre predarea religiei în şcoli. Vom vorbi despre studenţi, studenţii din Chişinău, cei care mâine ne vor informa, lecui, apăra în judecată, învăţa ş.a.m.d. În fiecare an observ o avalanşă de oameni care cuprinde Chişinăul începând cu luna septembrie. După liniştea sezonului estival vine furtuna de toamnă, iar studenţii revin la studii, care din alte municipii, care din alte oraşe, care din sate. Acum nu vreau să zic că e doar vina studenţilor din provincii, însă de câte ori începe un nou an de studii încep şi porcăriile din capitală. Poate îmi pare mie însă o dată cu 1 Septembrie în Chişinău apar ciocnirile violente de stradă între tineri, panourile sparte, gunoaiele aruncate la întâmplare ş.a.m.d. Pe lângă căminele studenţeşti devine imposibil să trecinoaptea: cineva îşi sparge capul, altul urlă pentru că l-a înşelat iubita, capitala se transformă într-un fel de junglă studenţească. Aşa că, dragi studenţi veniţi aici de pe ţărâmuri îndepărtate: păstraţi, vă rog ordinea şi curăţenia în această capitală. Pentru că mâine s-ar putea să creaţi o familie aici sau să începeţi o afacere. Şi nu cred că v-ar face plăcere să creşteţi copii întrun oraş plin de gunoi, cu bănci rupte şi panouri sparte. Nu o spun cu nume de rău, am fost şi eu student, am prins şi eu acele clipe când îţi pare că toată lumea e la picioarele tale. Însă această lume e la picioarele tale atunci când o respecţi, nu când îţi ştergi picioarele de ea. Sper să fiu înţeles de viitorii ingineri, medici, avocaţi, jurnalişti ş.a.m.d. Sper să trăim, să studiem şi să lucrăm întrun oraş curat, cu oameni culţi, nu într-o urnă de gunoi cu boschetari care scuipă în fântâna din care beau. Pentru că aşa îmi pare că e mai bine, mai uman nu ştiu cum. Aşa că învăţati, învăţaţi şi iarăşi învăţaţi! text » Gonzo


DELIVERY 858 858

Sună, comandă, savurează!

Noi îţi livrăm armonia bucatelor chinezeşti

Delivery: 25 lei In raza or. Chisinau Program: 10:00 – 22:00 www.5element.md

Restaurant 5th element, str. Kiev 4


Primele experienĹŁe

cu Alex Calancea


minutul din boxe

Știam de Alex de ceva timp, dar încă nu avusese ocazia să mă cucerească. I-am oferit-o acum 4 ani, la un festival de jazz. Era noapte și pădurea se umplea de o lumină rece și ascuţită care curgea dinspre scenă, oamenii și tulpinile s-au uniformizat, pe scenă Alex Calancea și Band-ul cântau “В траве сидел кузнечик” în stil jazz - mai departe euforie și extaz. Inima mea demult se tăvălea prin frunze uscate, mucuri de ţigări și pământ – mă îndrăgostisesm dramatic de Alex. Asta a fost prima mea întâlnire cu Alex Calancea, dar hai să vă povestesc despre prime experienţe ale lui, primului nostru bass-ist Alex Calancea. Prima mea chitară a fost mătura, adunam băieţii de prin mahala, pentru că aveam nevoie de public și pentru că aveam nevoie de participanţi și pe scenă – era un mise en scene adevărat. Primele tobe confecţionate din borcane și plastic au urmat imediat după mătură. Tata mi-a făcut și toba mare.

Primul meu studiou a fost plasat după casă, însă acolo nu aveam publicul – moment vital pentru artistul care eram pe atunci. De asta mi-am schimbat studioul într-un loc mai deschis. Marele meu noroc urma să vină – sora mea proaspăt căsătorită și-a adus mirele acasă și el avea chitară. Petreceam seri întregi cu acea chitară, repetam tot ce cânta el – mecanic, nu știam acordurile, le reproduceam după memorie. Peste încă jumătate de an (deseori zic că soarta a vrut să fie așa) pentru prima dată în satul Cuhnești se organiza un cerc muzical. Eram sigur că vor fi selectaţi doar copiii “talentaţi” ai profesorilor, brigadierilor și a președintelui de colhoz (eu eram paţan simpu), însă am călcat peste toate fricile mele și am îndrăznit să cer să fiu primit în acea grupă. Primul meu profesor - Sergiu Ţurcanu, aveam să îl întâlnesc la acel cerc, el a fost acel care m-a făcut să vreau și mai mult să fac bass.


La prima lecţie a cântat un fragment scurt și eu am fugit până acasă, adică în satul vecin și imediat ce am intrat am repetat fragmentul întocmai, am mai adăugat ceva de la mine și a doua zi i-am prezentat varianta mea de melodie – l-am cucerit -“ Tu o să fii bassist”- și asta a sunat ca un blestem. Primul concert a fost imediat peste o lună, la ferma din sat pentru lucrătorii de acolo. Nu voi uita niciodată acel concert, a fost o experienţă ruptă din tot ceea ce a fost până atunci sau după. Fluturii de dragoste sunt floare la ureche. Așteptarea, emoţiile, plăcerea necunoscutului, tremuriciul din genunchi ... mi-aș dori enorm de mult să se repete aceste emoţii măcar la scara de 1%, acum înainte de concertele mari, dar nu mai e. A fost cea mai fericită zi din copilăria mea. Primul fanatism a fot provocat de acel concert, întruna căutam ceva nou , așa am dat de “Serile de Jazz” cu Florin Lungu pe TVR, în fiecare seară stăteam lipit de ecran pentru că tocmai descoperisem că bass-ul e ceva mai mult decât tam-tam-tam, era clar că instrumentul pe care deja îl îndrăgisem poate face și mai multe minuni. Peste un an eram cel mai tare bass-ist de prin regiune, aveam invitaţii de la băieţii din satele vecine, eram invitat la nunţi – ce mai, cariera mea urca progresiv. Eram prin clasa a 6-7 și mergeam la nunţi, în corturi pe frig, nunţile se terminau a doua zi la amiază, eram mai mult decât epuizat. Într-un final, părinţii miau interzis să mai cânt nuntașilor. Prima trupă am format-o cu colegii de clasă - se numea “Speranţa”. Cu acești băieţi am obţinut mari succese, așa cum învăţam franceza la școală, engleza pentru noi era o adunătură de sunete absolut nedescoperită, după ore ascultam Scorpions și ghiceam ce-au zis – “shiut” sau „shut” și ce auzeam rescriam cu grafie chirilică - opere rare. În jumătate de an am făcut un repertoriu im-


Alex Calancea la sigur poate doborâ orice record cu numărul de colaborări pe care le are cu interpreţii și muzicienii autohtoni. Se mândrește mult cu proiectele comune avute cu Dan Balan, Geta Burlacu, Arsenium, Olia Tira și Natalia Barbu. Chiar dacă concertele de acum nu îi aduc același tremurici ca și concertul de la fermă, Alex adună mii de spectatoti și nu doar în Moldova. Noi l-am prins în plină pregătire pentru un megaturneu împreună cu Dan Balan, un turneu care va cuprinde o bucată mare de Rusie, după care o bucată bună de Europă.


Primii ani la conservator au fost foarte grei, mult efort , transpiraţie și munţi de cărţi. Prima întâlnire cu Yoga a fost o consecinţă logică a a celor eveniment, dar mai ales o consecinţă a întâlnirii mele cu Gleb, de la el am luat niște lecţii preţioase de yoga. Acestea îmi ofereau echilibrul necesar mie pe atunci, până la yoga îmi canalizam energia în fete și băuturi. Eram absolut dezorientat.

punător. Așa am ajuns să organizăm dansuri în sat, pe scările primăriei. Asta îmi plăcea să fac cel mai mult. Primul sponsor a fost președintele de colhoz care ne-a cumpărat instrumente muzicale pentru toţi, iar dna Victoria Cuzinski care era directoarea casei de cultură, ne asigura transportul și anume – un tractor ( noi îi ziceam târtâiac) în care încărcam aparatura pană la primărie. Ne-am extins cu dansurile până în satele vecine. După care am lăsat muzica pentru 4 ani, timp în care nici nu m-am atins de chitară. Dacă cânta cineva în sat în acea perioadă, mă ardea tot pieptul și nu îmi mai găseam locul, era mai puternic decât mine. Când învăţam la Universitatea Politehnică (pentru că asta credea societatea că trebuie să facă tinerii moldoveni) am înţeles că nu sunt eu om de birou și că muzica e acea cu care vreau să îmi petrec viaţa. M-am trezit înro dimineaţă, mi-am luat cărţi de muzică, chitara din sat și le-am asigurat vecinilor nopţi albe. Cântam până îmi sângerau degetele.

Primele meditaţii m-au ajutat să ajung mai repede la niște înţelesuri pe care le căutam demult. Făceam multă meditaţie, dar la un moment dat acestea m-au dus mai departe decât îmi permitea subconștientul. M-am speriat rău de tot și am lăsat-o mai ușurel cu meditaţiile, axându-mă pe Asana mai mult. Fiecare își caută Dumnezeul său, această comunicare mi-o găsesc în yoga, este o dăruire de energii și bunătate, cu prietenii sau dușmanii, și ajungi să realizezi niște fleacuri care îţi pot livra multă fericire. Spre exemplu, schimbul de energii pe care îl am cu publicul: important e să poţi lua energia în aceeași măsură în care o poţi da. Este un apogeu să primești aceeași monedă de la publicul tău. Și pentru a crea această energie niciodată nu am repetat cu trupa tot concertul sau să știm care piesă după care urmează. Am încercat mereu să păstrez acea emoţie și frică, dacă vrei, a necunocutului, a surprizei chiar și pentru membrii trupei, știu că ei se supăra uneori pe mine, dar așa sunt durele mele metode, vreau ca ei să se bazeze pe insticte. Mai ales atunci când cânţi jazz inima ta trebuie scoasă și aruncată publicului. Primele iubiri erau haioase, eram tare mic și mă îndrăgosteam de educatoarele mele. La școală mă îndrăgosteam de fetele din clasă, dar eram mult prea rușinos ca să le vorbesc, deci cam de fiecare dată era o dragoste unilaterală. Prima experienţă sexuală e haioasă, mă gândeam atunci, că dacă o să fie așa mereu păi nu mi-o mers. Odată cu experienţa


și tehnicile yoga îţi dai seama că energia sexuală este una foarte puternică, și sunt căi și modalităţi de a o folosi. Sunt un egoist în dragoste. Mă prind la ideea că ar trebui să îi ofer Violei mai multă dragoste, ea merită mult mai mult. Au fost experienţe din cauza căror am suferit și asta se rasfrânge acum asupra pragmatismului meu actual. Încerc să îi arăt că o iubesc altfel decât prin cuvinte. Suntem împreună de 10 ani și avem și un copil și asta e mai mult decât dragoste, arta unei relaţii constă în a face mecanismul să funcţioneze. Primul copil - nu știam ce să fac cu el când l-am văzut prima oară. Prima lună toţi din jur îmi ziceu că trăiesc o fericire enormă având un copil, și eu nu o vedeam, o căutam dar nu era, unde e, de ce eu nu o vad? A apărut ceva nou în viaţa mea, eram întrun mic șoc, trebuie să îi oferi multă dragoste și eu nu știam cum să fac asta. El plângea și făcea caca, asta e tot. Ca mai apoi să realizez că Damian este sensul vieţii mele. Îmi place să îl privesc cum doarme, e atât de liniștit și frumos, e absolut magic. Copilul m-a schimbat mult, totul în viaţa mea a luat altă formă, alt rost. A apărut și instinctul de tată, vreau să îl protejez. Într-un anumit sens, le dau drepatate femeilor care îl iubesc pe unul, dar se căsătoresc cu cel bogat, în cazul în care ea vrea să nască un copil, ea vrea să îi poată oferi tot. Tot acum îmi dau seama că mama e o eroină, ea a crescut 5 copii, noi avem unul și mai avem și dădacă și avem senzaţia că nu ne mai ţin puterile. Damian a fost planificat: l-am așteptat foarte mult, și când a venit vestea că vom avea copilul, bucuria era imensă. Dar mai ales când am aflat că e băiat. O! asta a fost bucuria cea adevărată. Nu știu cum se explică asta. text » Anastasia Taburceanu vestimentaţie » Room 37 Mitropolit Dosoftei 100, 2012 0791 78 338 foto » COUBE


Ea este noua Julieta a restaurantului Don Taco

Vladislava Coroleac


Conform bunei tradiţii, deja pentru a doua oară, Restaurantul Don Taco organizează și premiază finalista concursului intitulat ”Balconul Julietei”. Competiţia a avut loc pe pagina de facebook a restaurantului Don Taco. Ladies and gentlemen, please welcome – Vladislava Coroleac! De ceva timp a lansat un blog util cu motoul ”Din orice vechitură poţi creea o piesă vestimentară chic și originală! Începe chiar de azi să dai o noua viaţă hainelor demodate” unde prezintă în imagini reciclarea propriei garderobe. Vlada este de nelipsit de la târgurile de handmade, deoarece este o creatoare de papioane superbe, care au mare priză la public și asta nu e tot, în timpul liber cântă la chitară si se pregătește să devină un manager de succes, pentru a putea conduce propria afacere pe care o va îmbina cu creativitatea. Pentru a o descoperi mai bine în aceste pasiuni vizitaţi-o accesând www.dirtyinspiringyoung. blogspot.com. str. Arborilor, 21, etajul 4, Shopping MallDova tel.: (+373) 601 601 11 www.dontaco.md Acum ne găsiţi și pe pagina Don Taco de pe facebook

Are o relaţie de doi ani cu Florin, partenerul ei și în această ședinţă foto și cel alături de care a savurat cina romantică pe care a primit-o în dar de la Don taco – restaurantul unui bucătar cu bun gust. "Am avut parte de o deservire impecabilă și calduroasa din partea personalului iar designul interior și muzica, m-au făcut să mă teleportez undeva în America latină, pentru că totul până la cele mai mici detalii a fost reprezentativ pentru acele meleaguri. M-am simţit în centrul atenţiei la balconul Julietei, unde pe tot parcursul cinei noastre a domnit o atmosferă extraordinar de romantică. Am fost plăcut surprinsă de creativitatea echipei Don Taco când am primit desertul Zorro.” Pe parcursul ultimilor ani, Restaurantul Don Taco a găzduit nenumărate cereri în căsătorie la Balconul Julietei, pentru că este unicul şi cel mai potrivit loc pentru aceasta dar şi pentru o cină de neuitat. Fiţi cu ochii pe Don Taco pentru a afla primii de noile surprise în stil latino!


obţinute peste hotarele Moldovei. Haideţi să ne cunoaștem eroii! V-o prezentăm pe Natalia Ciobanu, cea care face fotografii cu suflet pentru suflet. Cine se visa Natalia când era mică? Voiam să fiu cunoscută de toţi, trebuia să fiu vestită, dar cum nu știam încă. Probabil m-am maturizat prea devreme, pe la vârsta de 13 ani am realizat că trebuie neapărat să devin cineva în viaţă și să mă cunoască lumea.

Portret pentru suflet

cu Natalia Ciobanu text » Anastasia Taburceanu

Natalia este un fotograf tânăr, dar cu o armată de admiratori, cu un număr impunător de lucrări de calitate, cu un șir de premii în fotografie, multe din acestea

Când ai realizat că vrei să faci fotografie? Nu a existat acest moment crucial în viaţa mea. A fost o conștientizare treptată și asumată, totul s-a întâmplat încet. Am avut un aparat simplu cu care făceam fotografiii, fac asta și până acum cu mai multă implicaţie și efort. Dacă e un lucru pe care trebuie să-l faci atunci vei ajunge neapărat să-l faci,


minutul de artă

cred în asta după 5 ani de viaţă conjugală cu fotografia. Cum se nasc ideeile tale? Acestea vin de la protagonistul fotografiei. Fiecare din noi are gânduri, preferinţe, idei, aspiraţii, ești, ai fost sau ai vrut să fii cineva, iar eu încerc să redau această stare în fotografie. Discut mult cu personajele mele și încerc să le cunosc și ceea ce văd redau în imagini. Tu cauţi personajele sau ele te caută pe tine? Varianta 2, ele vin la mine de regulă. Locaţiile din fotografiile tale sunt absolut inspirante, cum le găsești? Simplu — merg pe drum, le văd, le notez în agendă, pentru că dacă am vazut-o azi nu înseamnă că mâne o să fac poza, pot să ajung în acel loc peste un an poate. Mai complicat sunt de găsit locaţiile pentru interior, atunci apelez la prieteni și cunoștinţe. Des merg să fac poze în Ucraina sau Rusia. Unde este mai ușor să faci un proiect, acasă sau acolo? Nu contează ţara, contează oamenii cu care lucrezi. Dar să știi că mă bucur că sunt din Chișinău, trebuie să recunoaștem că nu este un oraș atât de vechi sau cu multe locaţii istorice. Însă orașul meu mă învaţă să găsesc ceva de unde nu prea ai ce găsi, și atunci când merg în afara ţării găsesc mult mai ușor locaţiile, ele parcă îmi sar în faţă, am ochiul deja antrenat. Important e să poţi să faci o poză într-o locaţie în așa fel încât pentru restul lumii ea să pară un loc absolut nou. Cum ai ajuns să faci poze peste hotare? Totul a început cu o invitaţie de a merge în Kiev. După care a devenit o chestie obișnuită și firească. Scopul meu, de fapt, este să călătoresc cu fotografia mea.


Echipa cu care lucrezi este una stabilă, deja ai o mână de oameni preferaţi?

Lucrările mai vechi, cum sunt privite astăzi de tine?

Recent am realizat că stiliștii cu care vreau să lucrez sunt prietenele mele tare bune, ele erau mereu alături de mine și eu le căutam în altă parte. Ne înţelegem de minune și asta face ca lucrul nostru să meargă bine. Încă mai sunt în căutare de artiști make-up-eri sau cuafori, recunosc că sunt foarte exigentă și încă nu am întâlnit pe nimeni cu care să lucrez. Aș vrea să am o echipă stabilă cu care să lucrăm împreună pentru un rezultat.

Niciodată nu am regretat lucrările mele, care poate nu sunt perfecte și nici nu încerc să schimb chestii care deja s-au trecut, nu văd rostul. De fapt, văd imperfecţiuni și în lucrările mai recente. Trebuie să fim autocritici și să lucrăm mult, prea multe păreri dinafară nu fac ca lucrarea ta să fie doar a ta, e o simbioză de păreri străine, așa că eu ascult în primul rând de mine.


Recent am văzut un proiect de al tău – Femeile Celebre, povestește-mi mai mult despre el. Ideea cu femeile celebre a venit întâmplător într-o discuţie cu o prietenă, vorbeam despre un proiect Marilyn Monroe, trebuia să-i facem poze altei prietene și ambele aveam în cap imaginea lui Marilyn chiar dacă vizual nu seamănă, atitudinea coincide. Apoi ne-am gândit că eu m-aș potrivi drept Coco Chanel, așa a pornit o întreagă serie de fotografii. Dacă ai văzut foto-

grafiile, probabil ai observat că nu există neapărat o asemănare fizică, am încercat să aduc trăirile și atitudinile acelor femei. De exemplu, nu se găsea nimeni pentru Audrey Hepburn, într-o seară îmreună cu prietenele mele am răscolit toate feţele cunoscute. A doua zi, la bancă, am văzut o fată perfectă pentru acest rol, dar nu m-am apropiat, peste o oră am văzut-o în cafenea, am înţeles că a ea trebuie să fie și i-am vorbit. Acum se mai lucrează încă la o serie de fotografii – Cabaret, am deja prima poză și mai urmează.


În afară de fotografie ce mai faci? Nimic, fotografia îmi ocupă tot timpul și sunt mereu cu gândurile la fotografie, înainte de somn, la masă, la odihnă – asta îmi domină viaţa. Filme, cărţi, reviste, discuţii cu soţul meu care e tot fotograf, totul ţine exclusiv de fotografie și asta probabil îmi asigură succesul – mă pot dedica exclusiv. Cum se împacă doi fotografi într-o casă? Foarte bine, în afară de discuţiile despre pasiunea noastră comună, el a fost acel care a pus baza tehnică în fotografie pentru mine, trebuie să recunoaștem, că noi, femeile, suntem mai puţin talentate la chestiile astea tehnice. Unde vrei să ajungi cu fotografiile tale? Aș vrea să rămân în istorie. Cred că toţi oamenii trebuie să lase ceva în urma lor, inevitabil toţi murim și este un păcat să se întâmple asta fără ca să reușești să faci ceva. Ceva frumos, să faci o schimbare - eu încerc. Tu cum schimbi lucrurile? Găsesc frumosul și îl arăt în fotografie. Încerc să fac ceva bun fără negativ în arta mea, vreau să las o urmă pozitivă și energie bună pe care încerc să o creez, pentru că aș vrea să cred că această energie se va întoarce la mine în aceeași formă. Să știi că funcţionează, eu cred că trebuie să faci doar ceea ce îţi place, asta în cazul în care vrei să ai rezultate frumoase, din acest motiv iniţial trebuia să refuz multă lume. Acum datorită energiei cu care m-am înconjurat nu mai trebuie să fac asta, la mine vin oameni cu care chiar îmi doresc să lucrez, cu niște propuneri și idei pe care chiar vreau să le fac. Unii zic că e imposibil, eu pot demonstra că există cazuri când poţi face exclusiv ceea ce îţi place.


un minut cu Zina

Fricile unui bărbat Se schimbă vremurile, oamenii, tehnologiile, dar relaţiile dintre bărbaţi şi femei rămân la fel. La fel de complicate, imprevizibile, curioase, interesante, uimitoare. Încep din aceleaşi motive, se consumă cu acelaşi scop şi se termină la fel şi acum, ca şi în Antichitate. Fie nord sau sud, război sau pace, iarnă sau vară – iubirea, veche de când lumea, va dura cât există oamenii şi viaţa pe Pământ. Totul trece, curge, se transformă, dar iubirea, ca fenomen, ca sentiment, ca stare, rămâne în topul preferinţelor umane. Suntem diferiţi, ne dezvoltăm în permanenţă, găsim noi sensuri şi valenţe, ni se schimbă gusturile şi preferinţele, ne cresc sau scad pretenţiile, dar aproape întotdeauna suntem în căutarea bărbatului/femeii ideal/e. (Ideal/e pentru fiecare din noi, evident.) Şi-n aceste dezvoltări personale şi căutări neobosite, prin lumea asta fără graniţe fixe, apar întrebări, stereotipuri, neînţelegeri, situaţii neprevăzute. De exemplu, bărbatul este considerat sexul tare. El reprezintă puterea. El e cu muşchii, direcţia de mers şi deciziile. Numai că psihologii, numărul cărora a crescut în mod periculos în ultima vreme, când au început să exploreze lumea „puternică” a bărbaţilor, au scos la iveală o groază de frici. M-am interesat, doar un pic, de ce fel de femei se tem bărbaţii. - De femei prea frumoase. Extraordinar. De unde hotărâsem în unanimitate că frumuseţea va salva omenirea, se pare că bărbaţii, la vederea unei femei „prea” frumoase se ruşinează, dezvoltă complexe, neîncrederi, angoase, şi asta-i face să treacă pe lângă o femeie „prea” frumoasă fără s-o o p re a scă. În plus, nici nu-şi imaginează că ar avea vreo şansă sau că o femeie „prea” frumoasă poate fi singură şi interesată de schimbarea acestui statut so-

cial. (Cică de femei date naibii, care vorbesc mult şi tare nu se tem. Nu le plac în mod deosebit, dar nu fug de ele :) - De femei-şef. Şi asta nu pentru că nu ar admite că o femeie poate fi un manager extraordinar. Nu pentru că nu ar înţelege că femeile au egalitate de şanse în parcursul lor profesional. Este vorba strict de orgoliul maculin. Este greu, descurajator, aproape inadmisibil pentru un bărbat să asculte de la o femeie, în fiecare zi, care e direcţia de mers, deciziile de luat şi paşii de urmat. - De femei prea deştepte. Se pare că aproape niciun bărbat nu s-ar mândri şi bucura pe deplin de un partener cel puţin egal, pentru o viaţă de calitate superioară. Lucru acesta m-a întristat, pentru că viaţa în doi nu este o competiţie pe teme intelectuale, în cuplu nu suntem la concursul „Ştii şi câştigi”. Iar eu, de mică am învăţat că dacă realizezi că eşti cel mai deştept om dintr-o încăpere, nu ar trebui să te bucuri. Să nu credeţi că toţi bărbaţii fug de femei deştepte. Le place când femeia lor are o părere, ştie s-o susţină, are logică, argumente şi răbdare. Nu le plac, însă, femeile „prea” deştepte, cele care le amintesc şi demonstrează din când în când că ele sunt mai deştepte decât majoritatea bărbaţilor. - De „a doua mamă”. Psihologii susţin că în subconştient fiecare bărbat îşi caută o femeie care să semene cu mama sa. Dar nu vă bucuraţi dacă vă mărturiseşte asta, s-ar putea să aibă amintiri înspăimântătoare din copilărie, aşa că asemănarea nu ar fi deloc în avantajul dumneavoastră. În plus, specialiştii dezvoltă nişte teorii foarte complicate, care pot fi subiectul unei discuţii separate. - Bărbaţii sunt şi ei oameni. Le e frică să nu fie respinşi, să nu fie înşelaţi, să nu fie conduşi, să nu fie controlaţi. Se tem de responsabilităţi, de scutece, de monogamie, că nu vor realiza nimic în viaţă, că vor cheli, că-şi vor pierde virilitatea, puterea, masculinitatea. O groază de frici, toate omeneşti, până lă urmă. -Iar femeile? Reiese că cea mai tristă soartă o au femeile frumoase, sclipitoare, deştepte, care se bucură de succes în carieră? Tocmai ele sunt condamnate la singurătate? - De fapt, eu cred că lucrurile sunt mult mai simple. Mai ales când ne întâlnim, unii în căutarea celorlalţi, prin lume. Dispar complexele, stereotipurile şi toate închipuirile despre lucruri şi oameni. Pentru că de când e lumea, relaţiile încep din aceleaşi motive şi se consumă cu acelaşi scop.

blogul Zinei: zinazen.revistatango.ro


Comandă cărţi online!

Plăteşte online cu cardul

sau cash la livrare!

www.bestseller.md

Plata se efectuează după finalizarea comenzii prin introducerea rechizitelor cardului bancar pe pagina de plată securizată. Sunt acceptate cardurile: VISA Electron, VISA, Maestro şi MasterCard.


42

15 octombrie - 15 noiembrie 2012 berbec Capacitatea ta de seducţie atinge cote maxime la sfîrşit de noiembrie, bucură-te de arma secretă atît cît dispui de ea, căci la început de decembrie se abat nori de ploaie asupra casei tale – pot apărea probleme financiare neprevăzute. Simţi o nevoie excesivă de comunicare, de distracţie, pentru a alunga gîndurile negre. Te poţi baza pe prietenii apropiaţi care îţi vor readuce buna dispoziţie.

taur Mai deschis ca de obicei, îi împărtăşeşti unui bun prieten un mare şi ascuns secret personal. Te vei simţi uşurat, devii sentimental şi încerci să-ţi consolidezi prieteniile cu oamenii dragi ţie. Nu uita însă de îndatoririle de serviciu, mai ales ca acum apar noi oportunităţi de colaborare. Ai grijă de sănătatea ta, căci eşti predispus la răceli sezoniere!

gemeni Afişezi o atitudine independentă, dar celor din jur li se pare ca eşti prea rece cu ei. De fapt eşti confuz în privinţa viitorului, ai vrea să călătoreşti, să vezi alte ţări, însă îţi lipseşte motivaţia. Ai nevoie de un stimul extern ca să-ţi pui planurile în aplicare – povesteşte-i partenerului de viaţă sau unui prieten bun, poate acesta reuşeşte să te facă să-ţi duci la bun sfîrşit intenţiile.

rac Menţii cu uşurinţă un echilibru armonios între viaţa de familie şi carieră, ceea ce îţi dă un plus de încredere în puterile proprii, încît mergi la compromisuri curajoase pe plan profesional. Datorită calmului psihic, calităţile oratorice ţi se amplifică – în perioada asta poţi convinge pe oricine să facă (aproape) orice!

leu Eşti foarte încîntat de atenţia pe care ţi-o acorda prietenii si colegii de serviciu, primeşti recunoaşterea socială pe care o meriţi. Acasă, însă, te confrunţi cu probleme emoţionale, care au la bază secrete vechi de familie – se pare că a venit timpul să le confruntaţi împreună, pentru a le putea lăsa în urmă şi a merge mai departe. Nu e perioada potrivită pentru împrumuturi sau investiţii riscante, deci ai grijă cum îţi foloseşti banii de care dispui.

fecioară Apare o responsabilitate care îţi solicită capacităţile la maximum, dar nu încerca să găseşti calea cea mai rapidă de rezolvare, căci astfel te vei complica mai mult – ia-o încet dar sigur. La sfîrşit vei avea satisfacţia să descoperi că poţi mai mult decît credeai. Avînd bună dispoziţie, ai o mare deschidere amoroasă faţă de jumătatea ta, poate planificaţi o escapadă în doi şi lăsaţi în urmă rutina.


balanţă Dacă aveai probleme în cuplu, acum ele se rezolvă cel mai probabil în modul în care ţi-ai dorit. Schimbarea o cauţi şi pe plan profesional – fie îţi găseşti un job mai bine plătit, sau alegi o nouă ocupaţie care îti aduce mai multă satisfacţie morală. La capitolul sănătate stai mai bine ca oricînd, iar dacă voiai să incerci o dietă nouă, riscurile sunt minime acum.

scorpion Eşti cuprins de dorinţa de a trăi o nouă aventură pasională, tînjeşti după sentimentul de a fi îndrăgostit, iar după cum ştii, puterea gîndului e mare, ţine ochii deschişi, căci nu ştii de unde sare iepurele! La locul de muncă apare ocazia de avansare, demonstrînd superiorilor că eşti mai bun în ceea ce faci decît credeau, aşa că nu neglija nicio oportunitate.

săgetător Eşti plin de energie şi vrei să faci cît mai multe, însă graba se poate transforma în imprudenţă, iar astfel te expui riscului de accidentare. Dacă pui la cale o nouă afacere şi ai nevoie de un sfat, adresează-te numai celor mai de încredere persoane din anturajul tău, pentru că ideile tale bune ar putea fi şi pe placul altora, care ar încerca să tragă foloase de pe urma ta.

capricorn Oboseala din ultimul timp şi suprasolicitarea fizică îşi spun cuvîntul – organismul tău are nevoie de un regim mai sănătos, altfel rişti să-ţi faci probleme cu mîna ta. Profită de atenţia şi grija pe care ţi-o acordă partenerul şi fă-ţi timp pentru plimbări, ieşiri la natură sau orice fel de relaxare.

vărsător E o perioadă excelentă pentru carieră şi bani. De aici vine şi ocazia să călătoreşti în interes de serviciu sau să primeşti invitaţii la traininguri internaţionale. Cîştigul îl foloseşti cu întelepciune, calculat şi bine planificat. Eşti foarte inspirat şi în alegerea cadourilor – reuşeşti să faci fericit un prieten sau doi!

peştii Visezi cu ochii deschişi, dar nu prea dai din coate să realizezi ceva – păcat, pentru ca ai idei bune pe care lipsa ta de entuziasm le va lăsa să se piardă. Ia-ţi un abonament la sala de sport sau apucă-te de alergat în fiecare dimineaţă. Pe lîngă faptul că vei scăpa de surplusul de greutate, îţi va reveni energia şi dorinţa de a face ceva util.


Bubble Tea str. Banulescu Bodoni, 57 Shopping Malldova, et. 4 tel.: (+ 373) 693 25 032 (+ 373) 798 73 77 1

Karl Schmidt str. Alexandru cel Bun, 83 tel. (+373 22) 84 08 08 (+373) 78 84 08 08

Mojito bd. Ĺžtefan cel Mare, 152 tel.: 060 19 1111

Sandwich express, Bd. Decebal nr. 91 (+373 22) 558-008 (+373) 68396827

th 5 Element str. Kiev, 4 tel.: (+373 022) 85 88 58

bd.Decebal, 61 (+373 22) 855 719

Paparazzi str. S.Lazo 40, tel.: (+373) 060 44 00 22

Tucano Cofee str. Puskin, 15

str. Alexandru cel Bun, 91A

tel.: (+373 22) 211 444 tel.: (+373 22) 211 444 str. Puskin, 15


D

bd. Moscova, 16 tel.: (+373 22) 86 09 90 (+373) 78 34 76 90

(+373) 68300825

Flirt

str. V.Alecsandri, 111; tel.: (+373 22) 277 389

Derma Beauty Chisinau, s. Hincesti 43 +373 22 998899

Weyergans High Care str, Kogトネniceanu, 54 tel.: (+373) 241592 tel.: (+373) 241592 54 str, Kogトネniceanu,


X.T.Z

GH. Asachi 58. tel.: 068110811 078110811

Shoptime.md str. Banulescu Bodoni 29, tel.: (+373 022) 234 900

str. PuĹ&#x;kin, 14 tel.: (+373 22) 840 111


Livram vise

direct la usa Dvs Livrăm vise direct la ușa Dvs!

24/24

022 855 717

Livrare Star Kebab 24/24: (+373 22) 855 717 Comenzi online pe: www.starkebab.md


octombrie 2012 (ed.23)  
octombrie 2012 (ed.23)  

ediţia nr.23 / octombrie 2012 a revistei "15 minute": Alex Calancea povesteste despre primele sale experiente, interviu exclusiv cu Tony Haw...

Advertisement