Page 1

1


2


COLLEGE of ARCHITECTURE and the BUILT ENVIRONMENT

SAMANTHA KANE | ETHAN MEGILL | BOLATITO OGUNLEYE

3


4


CONTENTS 07

Programming

15

Site Analysis

25 Massing 31

Design Development

61

Final Presentation 5


6


PROGRAMMING

entrance of faculty wing

7


Project Mission

The new College of Architecture and the Built Environment (C_ABE) building will provide Philadelphia University with a new College of Architecture building that is not only on the cutting edge of technology but also acts as a connective tissue between the campus and the surrounding communities, the old and the new, and the past and the future. With the addition of the new C_ABE building we hope to incorporate and focus on integrating the school of architecture into one centralized location, while encouraging a collaborative studio work and learning environment. This building will not only reflect the sustainability aspects so heavily incorporated into our learning system but will show the spirit of Philadelphia University and its ongoing relationship with the nearby neighborhoods. The C_ABE building will become the newest architecture studio building in Philadelphia, and with that it is our responsibility to show how the future of architecture is unfolding. Philadelphia University will be pioneering the way for the future.

8


Belvedere

noun \ˈbel-və-ˌdir\

An architectural structure, designed to command a view. Built in an elevated position to provide a view and capture daylight and fresh air, it has been used in Italy since the Renaissance, and often assumes the form of a loggia.

9


10

philadelphia university campus


Existing C_ABE buildings

Existing Conditions C_ABE is currently occupying five of Philadelphia University’s campus buildings. Two are on main campus, the rest are on the Ravenhill side of campus. The buildings the College currently occupies were all conver ted from varying programs including a house, a library, and a gym. The new building will seek to unify all undergraduates and faculty members as well as give the College a central location on campus.

The total square feet of existing C_ABE spaces are 47,557 sq ft

11

A studio in Smith House


100%

100%

90%

90%

80%

80%

70%

70%

60%

60%

50%

50%

40%

40%

30%

30%

20%

20%

10%

10%

Artificial Light

STUDIOS

Natural Light

Access to Outdoors

Use Frequency

Noise Level

Flexibility

Occupancy

Ventilation Required

100%

90%

90%

80%

80%

70%

70%

60%

60%

50%

50%

40%

40%

30%

30%

20%

20%

10%

0%

0%

100%

Artificial Light

Natural Light

Access to Outdoors

Use Frequency

Noise Level

Flexibility

Occupancy

10%

0%

Ventilation Required

0% Artificial Light

OFFICES

Natural Light

Access to Outdoors

Use Frequency

Noise Level

Flexibility

Occupancy

Ventilation Required

COMPUTER LABS

User + Client Needs The user and client information is based on the projected enrollment for all the current undergraduate and master programs as well as future ones. The total enrollment count including faculty for the new College of Architecture building is roughly 1,280 users.

Projected Enrollment of C_ABE 12

Artificial Light

Natural Light

Access to Outdoors

CRIT/PRESENTATION SPACE

Use Frequency

Noise Level

Flexibility

Occupancy

Ventilation Required


100%

100%

100%

100%

90%

90%

90%

90%

80%

80%

80%

80%

70%

70%

70%

70%

60%

60%

60%

60%

50%

50%

50%

50%

40%

40%

40%

40%

30%

30%

30%

30%

20%

20%

20%

20%

10%

10%

10%

0% Artificial Light

Natural Light

ARCHIVE/STORAGE

Access to Outdoors

Use Frequency

Noise Level

Flexibility

Occupancy

Ventilation Required

10% 0%

0%

0% Artificial Light

Natural Light

Access to Outdoors

Use Frequency

Noise Level

Flexibility

Occupancy

Artificial Light

Ventilation Required

Natural Light

Access to Outdoors

Use Frequency

Noise Level

Flexibility

Occupancy

PHOTO LAB

WOODSHOP

Natural Light

Artificial Light

Ventilation Required

Access to Outdoors

Use Frequency

Noise Level

Flexibility

Occupancy

Ventilation Required

CAFE

sensory requirements of program spaces

Required Spaces After considering the projected enrollment as well as the types of spaces required, a programming document was created totaling over 100,000 sf. This includes studios separated by year, faculty offices, a cafe, model shop, classrooms, computer labs, critique spaces, photo lab and storage for students and faculty.

Restroom

Model Shop 900 ft2

Restroom

Photo Lab 1,200 ft2

Offices 4,950 ft2 Classrooms 1,800 ft2

Studios

19,400 ft2 Crit/ Conference 2,500 ft2

Storage 1,000 ft2

Lounge/Cafe 1,000 ft2

Computer Labs 7,400 ft

2

Restroom

proposed adjacencies

13

programming document

Lobby 300 ft2

Support 2,000 ft2


14


SITE ANALYSIS

site entrance at henry avenue and philadelphia university drive

15


site entrance at philadelphia university drive

Campus Analysis In order to determine an appropriate location for the new College, extensive analysis of the campus was conducted which looked at environmental, social and physical conditions. In the research, we discovered a need for a more succinct master plan of the campus buildings,’ functions which we decided to propose for the future. Ultimately, the underused area next to the Paley Design Center at the intersection of Philadelphia University drive and Henry Avenue was chosen as the site for the new College of Architecture. The site allows for the University to have a prominent urban street presence. Fur thermore, the users of the building will be oppor tune to the vast amounts of vegetation while still being connected to main campus

existing campus zoning

proposed campus zoning 16


view from site entrance across henry avenue

pedestrian access

vehicular access

campus axes 17


site topography

vegetation density

building density

a day in the life of a C_ABE student 18


Selected Site Analysis The placement of the building on an ar terial street like Henry Avenue meant that the impact of the street could not be ignored. Fur ther study was done to understand the impact the building would have on this segment of the Avenue and vice versa

building density

selected site 19

vegetation density


supported streets

neighborhoods

transportation, traveling and time

Extended Macro Study

selected macro studies overlay 20


major roads network

real campus vs. empirical campus

henry avenue activity

noise created by vehicles, people and nature

21

zones

speed


adjacent buildings and proposed location of C_ABE

Site Features paley design center henry avenue

dense vegetation clearing

22

view of site’s clearing


23


24


MASSING

25


26


27

massing sketches , models and collages


Massing + Parti

1. site

2. program

3. separating program

students faculty public

4. volume change

5. program

final massing 28

(r) view from site entrance across henry avenue


29


30


DESIGN DEVELOPMENT

west elevation study

31


three joined studios

four joined studios

hotdesk studio

Plan Development In developing the plan, we decided that creating standard modules for the studio bar would be best. As we evolved the plan, we wouldn’t have to redesign the studio components, we could just modify the arrangements.

evolution of the ground floor

32


evolution of the second floor

evolution of the fourth floor

33


Ground Floor Plan

34


Second Floor Plan

35


Third Floor Plan

36


Fourth Floor Plan

37


Facade + Elevation Each elevation presented a unique challenge. The south had to address the various interior program as well as the views to the site. the nor th had to activate the street as well as respond to the interior conditions.

classroom north to south section

cafe north to south section 38


Henry Avenue Facade Development

39


40


Studio + Faculty Elevation The facades of the studio and faculty were primarily on the east and west facade so sun shading was the largest concern. We decided to use a double skin system with wood louvers on the east and west facade.

41


42

facade study models + sketch


north elevation

south elevation 43


east elevation

west elevation

44


45


structural concept

Systems + Structural Expression The resolution for the structure was inspired by the abundance of trees on the site. The cantilever is suppor ted by tree like columns that are bundled in groups of three to five and extend as the go past the floor plates. At each floor plate, they are connected to the secondary structure. This structural system allowed for large open spaces, a necessity in the studios.

structural concept models

46


exploration: studio structure + system section

exploration: faculty structure + system section 47


Systems + Sensoral Experience As we were designing the facade, we also had to consider the impact our choices would have on the building’s system. We made decisions that would not compromise the design integrity but were also environmentally responsible.

1

2

3

4

1. Existing Stone Patio 2. Photo-voltaic Panels 3. Green Roof 4. Geothermal well field 5. Water Collection

48

site plan

5


Systems + Sensoral Experience: Studios Given the scale of the project, we focused on three impor tant moments in the design and decided to explore them fur ther. The first was the studio, then the classroom and lecture halls facing henry avenue. We felt it was impor tant to resolve our street presence as well as the student experience.

3 1 5 informal pin-up space

2

6 1 6

7

studio layouts: second floor

informal pin-up space + collaborative desks 49

2

1. Informal pin-up space 2. Computer lab 3. Lecture room 4. Fabrication lab 5. Collaborative desks 6. Hot-desk studio 7. Student lounge

4 5


studio structure + system section 50


51

studios interior


Systems + Sensoral Experience: Lecture + Cafe

interior of lecture room

52


steel angle steel connector frosted float glass

radiant flooring rigid insulation steel plate fluorescent light concrete on metal decking frosted float glass W8 steel beam

cafe, fabrication lab + lecture room section

53

lecture room detail

cafe reflected ceiling plan


Systems + Sensoral Experience: Classrooms 6� hollow bronze panel rigid insulation

concrete on metal decking W8 steel beam perforated wood acoustic ceiling tile batt insulation perforated acoustic wall tile

radiant flooring 2� hollow bronze panel W8 steel beam

classrooms section

54

classrooms wall section


east-west section through studios and faculty offices

east-west section through cafe, entrance, lobby and classrooms

55

north-south section through lecture room and studios


56


57


58


59


60


FINAL PRESENTATION

61


6

A

4 1

2 4

4

9

8

NUE

7

1

B

5

2

3

10

3

HENRY AVE

13

11

9 T2

MOMEN

4 7

12

00

1 Photo-voltaic Panels 2 Existing Stone Patio 3 Geothermal well field 4 Water Collection

BELVEDERE

SITE PLAN 1⁄32 ” =1’-0’ ND

01

1 Cafe 2 Lobby 3 Full Time Faculty Offices 4 Classroom 5 Adjunct and Private Offices

GROUND LEVEL 1⁄16 ” =1’-0’ TH

02

6 Fabrication Lab 7 2nd Year Architecture Studios 8 Hot Desk Studios 9 Pinup + Storage 10 Photography Lab 11 Lecture Classroom + Formal Crit Space 12 2nd Year Interior Studios 13 2nd Year Landscape Studios

SECOND LEVEL

noun /ˈbelviˌdi(ə)r/

An architectural structure, designed to command a view. Built in an elevated position to provide a view and capture daylight and fresh air, it has been used in Italy since the Renaissance, and often assumes the form of a loggia.

MOMENT 2 MOMENT 1

SECTION A

SECTION B

1⁄16TH” =1’-0’

NORTH ELEVATION

EAST ELEVATION

1⁄16TH” =1’-0’

HVAC

12’ CENTER LUMINARIES 20’ CENTER SPRINKLERS 20’ CENTER SPRINKLERS

10’ CENTER TRACK LIGHTS

LOBBY

6” HOLLOW BRONZE PANEL RIGID INSULATION

The new College of Architecture building will provide Philadelphia University with a new building that is not only on the cutting edge of technology but also acts as a connective tissue between the campus and the surrounding communities, the old and the new, and the past and the future. The C_ABE building will incorporate and focus on integrating the school of architecture into one centralized location, while encouraging a collaborative studio work and learning environment. This building will not only reflect the sustainability aspects so heavily incorporated into our learning system but will show the spirit of Philadelphia University and its ongoing relationship with the nearby neighborhoods. The C_ABE building will become the newest architecture studio building in Philadelphia, and with that it is our responsibility to show how the future of architecture is unfolding. Philadelphia University will be pioneering the way for the future.

12’ CENTER HIGH BAY LUMINARIES

CLASSROOMS

FULL-TIME FACULTY OFFICES CONCRETE ON METAL DECKING W8 STEEL BEAM PERFORATED WOOD ACOUSTIC CEILING TILE BATT INSULATION PERFORATED ACOUSTIC WALL TILE

HVAC

REFLECTED CEILING PLAN

ENLARGED ELEVATION

REFLECTED CEILING PLAN REFLECTED CEILING PLAN

RADIANT FLOORING 2” HOLLOW BRONZE PANEL W8 STEEL BEAM

WALL SECTION ½”=1’0”

SECTION ¼”=1’0”

SECTION ¼”=1’0”

62


C

ENT

MOM

3 11

11

19

14 20 17 17

14 18 18

14

15

15 9

D

03

16

14 3rdYear Architecture Studios 15 3rd Year Interiors Studios 16 3rd Year Landscape Studios 17 Computer Workstation 18 Informal Crit Space

THIRD LEVEL

04

FOURTH LEVEL

19 5th Year Landscape 20 5thYear Architecture

MOMENT 3

OPERABLE VENT

8’ CENTER TASK

14’ CENTER PENDANT

LUMINARIES

LUMINARIES

20’ CENTER SPRINKLERS

SECTION C

SECTION D

WEST ELEVATION

SOUTH ELEVATION

ROOF MEMBRANE THERMAL INSULATION W8 STEEL BEAM WATERPROOFING MEMBRANE CAFE

LOW-E GLAZING OPERABLE VENT RADIANT FLOORING INSECT SCREEN

REFLECTED CEILING PLAN

W8 STEEL BEAM CONCRETE ON METAL DECKING

STEEL ANGLE STEEL CONNECTOR FROSTED FLOAT GLASS

WATERPROOFING MEMBRANE 15” HSS COLUMN

METAL CAP + FLASHING OPERABLE VENT PAVER WITH SHIM LOOSE-LAID RETENTION TEE

RADIANT FLOORING RIGID INSULATION STEEL PLATE FLUORESCENT LIGHT CONCRETE ON METAL DECKING FROSTED FLOAT GLASS W8 STEEL BEAM

LOW-E GLAZING OPERABLE LOUVERS

ENVELOPE DETAILS ½”=1’0”

WALL-FLOOR DETAIL ½”=1’0”

SECTION ¼”=1’0”

63


64


APPENDIX

65


Stuttgart Airport Terminal

stuttgart, germany, 1990 architects: von gerkan, marg + partner hamburg, germany structural engineer: weidleplan consulting stuttgart, germany photo credits: steel construction manual, habermann, schulitz, sobek 66


Sendai Mediatheque

sendai, miyagi prefecture, japan, 2001 architect: toyo ito tokyo, japan photo credits: www.archdaily.com 67


68


SPECIAL THANKS A special thanks to David Quadrini and Michael Cronomiz This project was conducted for the ninth studio in the B. Architecture program at Philadelphia University in the Fall of 2012 under the design and systems guidance of two professors

69

College of Architecture and the Built Environment (C_ABE) at Philadelphia University  

A proposal for the new College of Architecture building on Philadelphia University's campus. Completed in a studio project in Fall 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you