Page 1

ИНФОРМАТИВНИ БИЛТЕН Година XXVIII • Број 327/8 • Јануар/Фебруар 2018.i

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА У НОВОМ САДУ


Упис ГОДИШЊА ЧЛАНАРИНА За децу 300.00 динара, за одрасле 500.00 динара. ПОРОДИЧНА ЧЛАНАРИНА Уписом једног члана породице остали стичу право на бесплатан упис. Упис првог члана породице је 700.00 динара. КОЛЕКТИВНИ УПИС ЗА УЧЕНИКЕ И НАСТАВНИКЕ За групе од 10 ученика или запослених у школи цена чланарине је 200.00 динара. КОЛЕКТИВНИ УПИС ЗА ЗАПОСЛЕНЕ Група од 20 запослених има право на упис по цени од 250.00 динара годишње. ПОПУСТ ЗА СТУДЕНТЕ Доносиоци било које студентске картице остварују попуст од 50%. БЕСПЛАТАН УПИС За прваке. За предшколце. За грађане преко 70 година. За особе са инвалидитетом, теже хроничне болеснике, кориснике кућне неге. За све информације о упису позовите 6615-515 и 529-415


Прикази Књига Визуелна интелигенција мења наш поглед на свет, како и пише на насловној страни, јер нам показује да се та вештина усавршава вежбом, посматрањем, проматрањем... Технике перцепције које износи ауторка испитане су у пракси од стране припадника специјалних јединица, лекара...а у циљу су бољег тумачења појава, уочавања талената, прилика и уопште побољшавања квалитета живота, који примамо чулима. Помоћу ових техника постиже се и унапређивање комуникације. Интересантно је, да за предмете изоштравања чула вида, ауторка узима уметничка дела чувених сликара и вајара. Свет је пун чуда и стрпљиво чека да се наша чула изоштре. непознати аутор

УДК 159.9 (латиница)

1. ХЕРМАН, Ејми Визуелна интелигенција : изоштрите опажање, унапредите размишљање / Ејми Е. Херман ; превео Горан Скробоња. - Београд : Лагуна, 2017 (Нови Сад : Артпринт МЕДИА) . - 426 стр.

Психологија Осећање страха, не мора нужно да буде негативна емоција. Она може да покреће биће на активност, и неретко буде заслужна за очување егзистенције. Зато треба да научимо да искористимо његову снагу, да га освестимо и превазиђемо. Страх спутава, а вештина живљења у компликованом свету се тренира, наводи ауторка ове књиге, Беба Бајалски, бизнис консултант за међународне преговоре, комуникаторпреговарач и лајф коуч. Свако поглавље ове књиге је један вид охрабрења, и свака страница нам нуди начин да у различитим сферама живота начинимо БАЈАЛСКИ, Беба корак унапред незастајкујући пред страховима. 2 . Толико је било у животу ствари којих смо се бојали. Од сада без страха / Беба А није требало. Требало је живети. Иво Андрић Бајалски. - Београд : Лагуна, 2017 (Београд : Артпринт Медиа) . - 215 стр.

УДК 159.9 (латиница)

3


Прикази Религија Ново издање у популарној серији Сажети приручници, Oxford University Press, штампано је као потреба да се Ислам, као светска религија, приближи јавности која на основу медијске слике и истицања једноумља појединих милитантних група, баца сенку на ову религију у целости, што води непоштовању и нетолеранцији међу припадницима различитих вероисповести. 3. МАЛИЗ, Ривен, 1942Ислам : сажети приручник / Мализ Ривен ; превела Јулија Новачић. - Београд : Лагуна, 2017 (Београд : Марго-арт) . 247 стр.

УДК 2 (латиница)

Политика

4. ЦИГЛЕР, Жан, 1934Промени свет! : зашто морамо да срушимо нехумани светски поредак / Жан Циглер ; превела с немачког Ирена Митровић. Београд : Лагуна, 2017 (Београд : Службени гласник) . - 312 стр.

Књигом Промени свет (зашто морамо да срушимо нехумани светски поредак), чувени социолог Жан Циглер, наставља своју борбу за хумани светски поредак. Не мири се са чињеницом да су глад, сиромаштво, ратови свеприсутни у моменту када се знају, а не користе, начини за превазилажење тих стања, која држе људе у потчињеном положају, гушећи им слободу мисли и делања. Књигама којима позива на побуну духа, аутор наставља свој животни пут посвећен борби за остваривање људских права. Значај његовог рада је препознат и награђен од стране различитих институција од светског значаја које деле исту мисију као он. УДК 32 (латиница)

4


Унутрашња политика По вокацији новинар, Андрија Чолак је био и хроничар једног времена, тачније испратио је распад Југославије, као активни учесник тј.посредник између народа и челника државе, на месту саветника за медије Председништва СК Југославије. Био је сведок формирања и пласирања истине једног доба. Рецезенти овoг својеврсног дневника, износе став да се ово узбудљиво штиво чита као политички трилер што звучи интересантно када узмете у обзир да су вам актери познати, али и деморалишуће када схватите да сте и сами били актери тог филма. Политички лидери који се спомињу су: Милошевић, Шувара, Булатовић…

Прикази

5. ЧОЛАК, Андрија, 1938Агонија Југославије / Андрија Чолак. - Београд : Лагуна, 2017 (Нови Сад : Артпринт медиа) . - 547 стр.

УДК 323 (латиница)

Медицина Смрт као тема разговора или писаних текстова је често избегавана, што је претворило у табу тему, често мистификовану, а уствари врло реалну и неминовну. Како бисмо млађима од себе то искуство пренели на што прихватљивији начин, да бисмо смрт наших најближих лакше прихватили и да бисмо се припремили за ту неминовност која ни нас неће заобићи, потребно је да ту непријатну тему начнемо. Ђан Доменико Боразио, аутор књиге о смрти, је познати лекар, професор, публициста, оснивач катедре за палијативну медицину Универзитета у Лозани.

УДК 61 (латиница)

5

6. БОРАЗИО, Ђан Доменико, 1962О умирању : шта знамо, шта можемо да урадимо, како да се припремимо / Ђан Доменико Боразио ; превео с немачког Никола Б. Цветковић. - Београд : Лагуна,


Прикази Медицина

7. ДАЛКЕ, Ридигер, 1951Животне кризе као прилике за развој / Ридигер Далке ; превела Душица Милојковић. Београд : Лагуна, 2017 (Београд : Марго-арт) . - 438 стр.

Својим поднасловом Прекретнице у човековом животу и болести карактеристичне за њих, књига аутора који нам се представио и стекао популарност насловима: Болест као пут и Болест као говор душе, доктора и психотерапеута Ридигера Далкеа Животне кризе као прилике за развој, се наметнула као својеврсна обавезна литература свих оних који желе да сазнају нешто више о патолошким стањима. Велика скала појава којa обухвата својим садржајем, фазе људског развоја које су разматране од најранијег периода, и широка слика проблема које обрађује, чине ову књигу својеврсном енциклопедијом човека. УДК 61 (латиница)

Архитектура

8. СТЕФАНОВИЋ, Ненад Новак,1961Водич кроз љубавну историју Београда / Ненад Новак Стефановић. - 4. изд. - Београд : Лагуна, 2017 (Београд : Марго-арт) . - 422 стр.

Пред Вама је књига коју можете понети у шетњу по Београду, док разгледате здања описана у њој и откривате љубавну исторују престонице. Град који је био дом и угостио многе значајне личности, иза својих зидова скрио је многе тајне и љубави, које нам својим вештим пером у лирском тону открива романсијер и новинар Ненад Новак Стефановић наводећи: Једна кућа – једна љубавна прича. Издавање ове књиге, уступљеним материјалом, потпомогли су: Српска академија науке и уметности, Фотоархив Краљевског двора, Музеј Југословенске кинотеке, Музеј града Београда, породице, легати и задужбине појединих поменутих славних Срба. УДК 72 (латиница)

6


Прикази Роман Нову књига Марка Видојковића смо са нестрпљењем очекивали. После сјајног трејлера за књигу, у којем је наглашено да је у питању акциони роман који ће поново ујединити Југославију, сви они који жале за минулим временима или имају критичке погледе на то доба, ишчекивали су ову књигу која се налази на првом месту Лагунине топ листе. У коментарима оних који су имали прилику да је прочитају понављају се речи чудесна књига. Књига која прошлост ставља у неки други универзум, измешта је и боји примесама научне фантастике са циљем да боље схватимо једно време које је прошло, али чије остатке живимо.

9. ВИДОЈКОВИЋ, Марко, 1975-Е баш вам хвала : смрт банди - слобода Југославији / Марко Видојковић. - 4. изд. - Београд : Лагуна, 2017 (Београд : Марго-арт) . - 222 стр.

Роман Распад Југославије, кривци за распад тј. њено убиство. Својим новим романом политичар и писац, Вук Драшковић тражи одговоре. Тематским јединством, петнаест прича ове књиге повезане су у целину. Као добар познавалац историјског и политичког стања у којима је нестала једна држава, доноси нам интригантну причу која отвара многа питања и оставља Вас упитане. 10. ДРАШКОВИЋ, Вук, 1946Ко је убио Катарину / Вук Драшковић. - 2. изд. - Београд : Лагуна, 2017 (Београд : Службени гласник) . - 196 стр.

УДК 821.163.41-31 (латиница)

7


Прикази

11. МИТРОВИЋ, Мирјана, 1961Хелена или о немиру / Мирјана Митровић. - Београд : Лагуна, 2017 (Београд : Службени гласник) . - 357 стр.

Мирјана Митровић се читалачкој публици представила романима: Емилија Лета, Аутопортрет са Миленом, Месечари из Маргума, који су наишли на одличан пријем. Својим делима сезала је у историју како друштва тако и појединца. Надахнута тим прошлим временима, пред читаоце је лирски износила сенке прошлости. Новим романом Хелена или о Немиру, списатељица нас води у Римско царство у жељи да осветли неке догађаје као што су: Како је писано и зашто није сачувано житије мајке Константина Великог? Зашто је царица-мајка Хелена путовала у Јерусалим и где је пронашла Христов крст? УДК 821.163.41-31 (латиница)

12.СКРОБОЊА,Горан, 1962Када кажеш да сам твој / Горан Скробоња. - Београд : Лагуна, 2017 (Београд : Маргоарт) . - 336 стр.

Србија осамдесетих, рок бенд, концерти, турнеје... Роман у којем осетите узаврелост креативних младих људи који су спутани местом рођења. Читајући, имате утисак да сте је проживели, ако се генерацијски уклапате у контекст, или да сте видели неког Лазара Петронијевића Лакија, протагонисту романа, у породичном албуму родитеља. За неке носталгично, а за све читаоце интересантно бележење једног доба, доба домаћег рокенрола.

УДК 821.163.41-31 (латиница)

8


Прикази За свој роман Живот после живота, Кејт Аткинсон је добила књижевну награду Коста. Ова фасцинантна прича о приликама у животу да кренемо испочетка, да поправимо и предупредимо неке догађаје, почиње од чина рођења и заправо нема краја. Маштовито, динамично, топло, необично и интересантно штиво које нас позива да размислимо о својим поступцима јер другу прилику можда нећемо имати, или? Урсула Тод је имала, а Ви?

13.АТКИНСОН, Кејт, 1951-

УДК 821.111-31 (латиница)

Живот после живота / Кејт Аткинсон ; превела Ели Гилић. Београд : Лагуна, 2017 (Нови Сад : Артпринт медиа) . - 566 стр.

Из пера Едварда Радерфурда, великог мајстора историјских романа, стиже задивљујући еп о величанственом граду Паризу. Град светлост, аутор нам доноси у свој својој раскоши и беди, а историјским чињеницама које вешто уноси у текст ствара код читалаца осећај уверљивости. До сада нас је Едвард Радерфуд водио пут Русије, Уједињеног Краљевства, до срца Америке, а сада је у заводљивом Паризу. Одважите се на ново путовање у два тома романа Париз.

14.РАДЕРФУРД, Едвард, 1948Париз. Том 1 / Едвард Радерфурд ; превела Александра Чабраја. - Београд : Лагуна, 2017 (Београд : Службени гласник) . - 569 стр.

УДК 821.111-31 (латиница)

9


Прикази

15.МИЛЕР,

Херта,

1953-

Радња овог романа, добитнице Нобелове награде Херте Милер, смештена је у Румунију, осамдесетих година прошлог века. Приповедајући у првом лицу, списатељица нам се обраћа директно. Упознати са приватним животом Херте Милер, читајући овај роман, уочићемо биографске елементе које је у њега унела. Страх и покушаји да се од њега побегне били су део и њеног живота. Уздижући тему на виши ниво, изнад Чаушескуове диктатуре, о којој пише, ова књига нам открива универзалну тему. Страх је створен с намером да људе држи у покорности. У те сврхе страх користе сви режими, на свим нивоима, у свим сферама Вашег живота манипулишу страхом, јер он спутава делање, побуну духа, а затим и речи.

Животиња срца / Херта Милер ; превео с немачког Небојша Бараћ. - Београд : Лагуна : Златни змај, 2017 (Београд : УДК 821.112.2-31 (латиница) Марго-арт) . - 252 стр.

Валтер Уго Маи, популарни португалски писац, добитник је престижне награде за књижевност Жозе Сарамаго. Поред писања се бави компоновањем и вајањем. Главни лик његовог романа, берберин Антонио Жорж де Силва, своје последње године живота проводи у старачком дому. Време, којег има на претек допушта му да пред нама отвори своју душу и изнесе своја размишљања о судбини Португалаца, тог политички и историјски условљеног живота народа, о самоћи, старости... Кроз његову причу, писац нам даје своје виђење света 16. МАИ, Валтер Уго, 1971и појединца у њему, као и борбу са личним Машина за прављење Шпанаца / микрокосмосом душе. Пролазност и старост Валтер Уго Маи ; превели с наглашава, у жељи да код читалаца превлада португалског Јасмина Нешковић, жеља за кавалитетним животом упркос побуни Јован Татић. - Београд : тела, како истиче у једном интервјуу. Лагуна, 2017 (Београд : Маргоарт) . - 236 стр.

УДК 821.134.3-31 (латиница)

10


Прикази Мале успомене, крију у себи велику душу писца који је умео да опази, и да читаоца опомене, нагна да се присети сличних догађаја које је имао у свом животу, а можда је само прошао поред њих и није их довољно примио свим чулима. Ма колико се човек трудио, никада нема довољно речи да се опише сиротињски сеоски кокошињац, речи су аутора. У овом роману преплићу се размишљања и осети дечака и човека позне доби који жели да поново, макар и у сећању, проживи то нимало лако али надасве драгоцено одрастање које га је формирало. Одрастање у сиромаштву, одласци код бабе и деде, прерана смрт брата, прва интимна искуства, само су неке од успомена које призива Жозе Сарамаго.

17. САРАМАГО, Жозе, 1922-2010 Мале успомене / [Жозе] Сарамаго ; с португалског превели Јасмина Нешковић и Јован Татић. - Београд : Лагуна, 2017 (Београд : Марго-арт) . - 175 стр.

УДК 821.134.3-31 (латиница)

Варужан Возгањан, књижевник, председник јерменске заједнице, члан Либералне парије, и министар економије у периоду од 2006 до 2008. године у Румунији, доноси нам болну причу о прогону Јермена. Књига има велику документарну вредност, јер је делом писана на основу прича очевидаца геноцида. Као њихов гласноговорник, Варужан износи многе ствари о којима се није смело говорити наглас. Преведена на десетине светских језика, 18. ВОЗГАЊАН, Варужан, 19582009. године сматрана је књигом године у Књига шапата / Варужан Румунији.

Возгањан ; превела с румунског Даниела Попов Јовановић Рета. - Београд : Лагуна, 2017 (Београд : Марго-арт) . - 500 стр.

УДК 821.135.1-31 (латиница)

11


Прикази

19. АЛЕКСИЈЕВИЧ, Светлана Александровна, 1948Лимени дечаци / Светлана Алексијевич ; превела с руског Ениса Успенски. - Београд : Лагуна, 2017 (Београд : Марго-арг) . - 350 стр.

Од добитнице Нобелове награде за књижевност за 2015. годину, Светлане Алексијевич, стиже нам нова потресна прича о ратним временима. У центру њене списатељске знатижеље је бесмислени рат у Авганистану. Наслов романа Лимени дечаци, може неупућеном читаоцу да буде допадљив док читајући не схвати, да је брутално реалан и да представља руске младиће који су се са ратишта у Авганистану враћали у лименим сандуцима. Књига која обилује исповестима оних који су рат гледали у очи, који су га доживели, преживели, и који никада нису успели да забораве ратне страхоте и све оне које је он спаковане вратио кућама, никога не може оставити равнодушним. УДК 821.161.1-31 (латиница)

Приповетке Интересантан наслов збирке приповедака, Владимира Кецмановића, наводи нас на помисао да одраз онога што у њему посматрамо може да буде леп, искривљен, умножен... Пред списатељско огледало, углавном ставља људе са маргине, и својим пером се труди да овековечи њихов одраз у друштву које их често није ни приметило. Владимир Кецмановић је и у овој књизи остао веран темама и стилу писања по којем је препознатљив. 20. КЕЦМАНОВИЋ, Владимир, 1972Као у соби са огледалима / Владимир Кецмановић. - Београд : Лагуна, 2017 (Београд : Марго-арт) . - 218 стр. УДК 821.163.41-34 (латиница)

12


Најчитаније Тражили сте... 1. Александар Гаталица – Велики рат 2. Владимир Арсенијевић – У потпалубљу 3.Светлана Велмар-Јанковић – Лагум 4. Владимир Кецмановић – Осама 5. Дејан Лучић – Теорија завере 6. Зоран Миливојевић – Формуле љубави 7. Светислав Басара – Фама о бициклистима 8. Лука Мичета – Стефан Немања 9. Вања Булић – Јованово завештање 10. Бачић Алимпић Јелена –трилогија Казна за грех

По захтеву Народне библиотеке града Београда, а у сврху праћења читаности домаћих писаца, Градска библиотека у Новом Саду шаље листу читаности сачињену на основу Вашег интересовања за дате наслове. Уколико нисте читали неки од ових наслова, наши корисници су их за Вас уврстили у оне за препоруку овог броја билтена.

...а ми вам препоручујемо: 1. Паола Каприоло - Неми пијаниста 2. Рафаеле ла Каприја - Смртно рањен 3. Грација Деледа - После развода 4. Ађан Брам - Слоница која је изгубила срећу 5. Матијас Ернар - Бусола 6. Жозе Сарамаго - Пећина 7. Фредерик Бакман - Човек по имену Уве 8. Томас Пинчон - Пробна фаза 9. Херт Мак - У Америци 10. Арно Гајгер - Добро нам иде

13


О нашим члановима Горана Раичевић Запослени у Градској библиотеци у Новом Саду, неретко имају част да у својој кући књига угосте и услуже оне који су им пренели знање, и љубав према писаној речи. Горана Раичевић, доцент на новосадској Катедри за српску књижевност, на предмету Српска књижевност 20. века, један је од таквих корисника. Њена ауторска дела се налазе у стручном делу нашег фонда. Својим одабиром литературе коју чита, даје пример, да и поред сталног стручног усавршавања треба бити у току, и наћи времена за романе и литературу која није део нашег професионалног опредељења.

Преглед дешавања код “Ђуре” СВЕТОСАВСКА ИЗЛОЖБА У фоајеу Градске библиотеке у Новом Саду, постављена је изложба посвећена првом српском просветитељу. Наш фонд обилује литературом која Вам може помоћи да освежите и надоградите знање, како о Светом Сави тако и о лози Немањића из које је потекао. У зависности од Вашег интересовања нудимо Вам литературу: од илустроване историје Срба, преко житија, историјских књига, и оних о архитектури средњег века и нашим светињама.

14


Преглед дешавања код “Ђуре” ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА НОВОГ САДА 1748. године богати грађани Рацке вароши (неколико Срба и два Немца) одлазе у Беч, где за 80.000 рајнских форинти купују од царице Марије Терезије статус слободног краљевског града. Поставши слободан краљевски град, Нови Сад добија и данашње име. Царица тим поводом, 1. фебруара 1748. издаје едикт, “Повељу слободног краљевског града”. Нови Сад је том повељом стекао аутономију високог степена у оквиру тадашње Хабсбуршке монархије. Од 1998. године 1. фебруар се и званично обележава као Дан града, а грађанима и грађанкама заслужним за допринос и промоцију слободарских вредности које су препознате као најзначајније обележје града и његових становника и становница додељује се престижна Фебруарска награда.

На Одељењу „Ђура Даничић” постављене су две изложбе: у централном холу изложба Нови Сад и књиге новосадских аутора, а у излозима Библиотеке изложба Елибертација – статус слободног краљевског града.

Од 17.00 до 18.00 часова гост–библиотекар био је Ђорђе Писарев, новосадски књижевник и новинар, који је корисницима препоручивао књиге. Манифестација је наишла на добар пријем код наших суграђана.

15


Преглед дешавања код “Ђуре” ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 15 ФЕБРУАРА - ДАНА ДРЖАВНОСТИ

Пригодном изложбом обележен је Дан државности, 15. фебруар. Тог дана 1804. године букнуо је Први српски устанак, а истог дана 1835. донет је први Устав тадашње српске кнежевине. На Сретење, 1835. године, Скупштина у Крагујевцу донела је Сретењски устав, први устав модерне Србије, један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог доба. Њиме је у Србији укинут феудализам (међу првима у Европи) и уједно је представљао најисточнији одблесак Француске револуције. Овај датум је узет као почетак стварања модерне српске државе. Дан државности Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, a као национални празник се слави од 2001. године.

16


Преглед дешавања код “Ђуре” ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 28. ФЕБРУАРА НАЦИОНАЛОГ ДАНА КЊИГЕ и ДАНА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ Дан када је политичар, дипломата, уставописац и кнежев секретар Димитрије Давидовић упутио (15. фебруара по старом, а 28. по новом календару) писмо кнезу Милошу о уређењу Библиотеке, узет је за Дан Народне библиотеке Србије, који је 2013. године проглашен за Национални дан књиге. Тим поводом, у холу Библиотеке, поставили смо пригодну изложбу.

Вест о додели НИН-ове награде Сваке године са нестрпљењем очекујемо проглашење добитника НИНове награде. Ове године, велика дилема између два романа, Лузитаније и Горгоне, довела је до још веће тензије и ишчекивања. 64. НИН-ову награду добио је Дејан Атанацковић за роман Лузитанија. Добитник се окупљенима обратио путем Скајпа из Фиренце у којој живи и ради. “Захвалан сам што је награда додељена делу, а не имену, што је оно нашло свој пут до читалаца и стручне јавности. Фасцинира ме чињеница да књига, откако се појавила у књижарама, функционише као живо биће и стиче свој пут и видљивост мимо аутора”, изјавио је Дејан Атанацковић.

У најужем избору за НИН-ову награду били су још романи Сродници Јовице Аћина, Горгоне Мире Оташевић, Данас је среда Давида Албахарија и Сребрна магла пада Срђана Срдића. Све ове књиге можете наћи у нашем фонду.

17


Књижевне награде

НИНОВА НАГРАДА

НИН-ова награда је књижевна награда критике за најбољи роман године, а додељује је НИН. Oва награда први пут је додељена 1954. године, а добио ју је Добрица Ћосић за роман „Корени“. Током протеклих више од пола века додељивана је писцима са простора целе бивше Југославије. 1955. године југословенски књижевник хрватског порекла, Мирко Божић, добио је ову награду за роман Неисплакани. По завршетку правног факултета, у току Другог светског рата ангажовао се у народно ослободилачком покрету, а у послератном периоду је обављао различите функције од политичког и културног значаја. Свој стваралачки рад није ограничио на писање романа већ је писао радио и телевизијске драме, као и филмске сценарије.

Поред романа Неисплакани, књижевну славу је стекао трилогијом Курлани.

18


Књижевне награде

НОБЕЛОВА НАГРАДА

Нобелова награда је интернационална награда, коју годишње додељују шведске и норвешке институције, као знак признања за академска, културна, и/или научна достигнућа. По жељи шведског научника и проналазача Алфреда Нобела, ова награда је установљена 1895. године. Први пут је додељена 1901. године и то из области хемије, књижевности, мира, физике, психологије и медицине. Шведски књижевник, Пер Лагерквист, добитник је Нобелове награде за књижевност 1951. године. Његов књижевни рад је био веома разнолик по форми. Писао је: поезију, приповетке, есеје, романе и позоришне комаде. Широј читалачкој публици постао је позанат након објављивања романа Патуљак 1950. године, а већ следеће године за роман Бараба добио је ову престижну награду. Своја виђења света, и места културе у њему је износио у есејима, у којима се залагао за уметност која спаја форму и садржај.

19


Приновљене публикације - јануар 2018 004 ИНТЕРНЕТ.МАРКЕТИНГ КОЛМАН, Габријела Хакер, трол, узбуњивач, шпијун : многа лица Анонимуса  159.9 ПСИХОЛОГИЈА БАЈАЛСКИ, Беба Од сада без страха  ДАКВОРТ, Анџела Имате ли петљу : моћ страсти и истрајности  ЛИНДАУ, Фајт Воли без задршке : шта мораш да урадиш да би твоја веза процветала  ХЕРМАН, Ејми Визуелна интелигенција : изоштрите опажање, унапредите размишљање 17 ЕТИКА ШАПИРА, Хаим Срећа & друге мале важне ствари  2 РЕЛИГИЈА МАЛИЗ, Ривен Ислам : сажети приручник 32 ПОЛИТИКА АРЕНТ, Хана Извори тоталитаризма  ЦИГЛЕР, Жан Промени свет! : зашто морамо да срушимо нехумани светски поредак  33 ПРИВРЕДА. ЕКОНОМИЈА ФАЛЧЕР, Џејмс Капитализам : сажети приручник  323 УНУТРАШЊА ПОЛИТИКА ЧОЛАК, Андрија Агонија Југославије  61 МЕДИЦИНА БОРАЗИО, Ђан Доменико О умирању : шта знамо, шта можемо да урадимо, како да се припремимо ДАЛКЕ, Ридигер Животне кризе као прилике за развој ЛИОТА, Елијана Дијета Смартфоод : витки и здрави са 30 намирница које продужавају живот  СТОЈИЉКОВИЋ, Станиша Моћ и немоћ организма СТРИТ, Карен Ли Едгар Алан По и загонетка из кутије  СТРУКУЛ, Матео Династија Медичи : у име породице

72 АРХИТЕКТУРА СТЕФАНОВИЋ, Ненад Новак Водич кроз љубавну историју Београда 821... -1 ПОЕЗИЈА ДАМЈАНОВ, Сава Најцрвенији бан : особите пјесме и поскочице 2 КОНЕЧНИ, Владимир Не знам : песме 2013-2015. 821... - 3 ПРОЗА АЂАН БРАМ Слоница која је изгубила срећу ЛАЗИЋ, Радмила Угризи живот ОТАШЕВИЋ, Мира Горгоне  СТЕВАНОВИЋ, Богдан Облоге од мастила 821... - 31 РОМАНИ АБЕРКРОМБИ, Џо Јунаци АЈЗЛЕР, Бари Под будним оком АКСАТ, Федерико Убиство је излаз  АЛБАХАРИ, Давид Данас је среда АЛЕКСИЈЕВИЧ, Светлана Александровна Лимени дечаци  АТАНАЦКОВИЋ, Дејан Лузитанија  АТКИНСОН, Кејт Живот после живота АЋИН, Јовиц Сродници  БАР, Емили Једино сећање Флоре Бенкс  БАЧИЋ-АЛИМПИЋ, Јелена Нигде нема те  БЕЛ, Дарси Мило за драго БЈЕЛИЦА, Исидора Црногорске принцезе  БРАУН, Ден  Порекло  ВАЈЗМАН, Елен Мари Неко ко ме воли ВЕЛЧ, Џена Еванс Љубав & италијански сладолед

20


ВЕР, Рут Док смо били живи ВИДОЈКОВИЋ, Марко Е баш вам хвала : смрт банди - слобода Југославији ВОЗГАЊАН, Варужан Књига шапата ВОКЕР, Сареј Незгодна жена ВОТ, Ерин Принц од папира ВУД, Моника Један у милион  ГАЈГЕР, Арно Добро нам иде ГАРБЕР, Стефани Каравал  ГАРВИС ГРЕЈВС, Трејс На пустом острву ГАРДОШ, Петер Јутарња грозница ГЕМЕЛ, Дејвид Послање изгубљених јунака  ГОЛ, Кристијана Песма Маора  ГРЕГОРИ, Филипа [Родбински ратови. Књ. 6], Краљева клетва ГРЧЕ, Владислава Поравнање ДЕЛЕЈНИ, Џозеф П. Била је ту пре мене ДИКЕР, Жоел Књига о Балтиморцима ДРАГНИЋ, Наташа  Крив је ветар  ДРАШКОВИЋ, Вук Ко је убио Катарину ЕСТИЗ, Кели Девојка која је писала свилом ЕШКРОФТ, Џени Кад кажемо збогом ИВЕЉА, Драгиша Био сам Титов шпијун  ЈОРТ, Микаел Човек који није био тамо  КАН, Кејти Заустави време за нас  КАРИЗИ, Донато Господар сенки 

Приновљене публикације КАРЛАН, Одри Calendar girl. Jul/avgust  Calendar girl. Maj/jun  Calendar girl. Mart/april    Calendar grl. Septembar/oktobar КВИК, Аманда Савршен отров КЕЛИ, Викторија Госпођа Худини  КЕМЕРЕР, Бриџид Писма изгубљенима  КЕС, Кира Елита  КЕЦМАНОВИЋ, Владимир Немањићи. [Књ. 3], У име сина  КИЛОРЕН-БЕНСАЈМОН, Кели У опасним годинама КИНКЕЈД, Џамејка Осветница  КИНСЕЛА, Софи Мој не тако савршени живот КИРОВИЧИ, Еуђен Овидију Књига огледала  КИТИНГ, Луси Сан за двоје  КОБЕН, Харлан Недостајеш ми КОВАЧ, Кристина Двострука игра  КОЛ, Данијел Твој последњи дан КОНАР, Афинити Згажене булке КОРНВЕЛ, Патриша Последња станица  КРАФТ, Елизабет Цвет  КРОНИН, Џастин Град огледала  ЛАТИНОВИЋ, Милош Четири лудила ЛЕВИ, Марк Она и он ЛУЦ, Лиса Алиби  МАИ, Валтер Уго Машина за прављење Шпанаца МАКОМБЕР, Деби Цветови успомена  У заливу ружа

21


Приновљене публикације МАРКОВИЋ, Предраг Заводник ништавила. два музеја и лавиринт МАС, Сара Џ Стаклени престо]. [Део 3], Наследница ватре МИЛЕР, Херта Животиња срца  МИТРОВИЋ, Мирјана Хелена или о немиру МУСО, Гијом Стан у Паризу НАЗАРИЈАН, Сантјаго Смрт без имена НЕСБЕ, Ју Крв на снегу Жеђ  ОЛДЕ ХЕВЕЛТ, Томас Hex : veštica iz Blek Springa  ОНОЏАЈФИ, Карен Украдена светлост  О’ФАРЕЛ, Меги Мора да је ово то место ПАЛОМБО, Алиса Виолиниста из Венеције : прича о Вивалдију ПАРИС, Б. А. Иза затворених врата  ПАРСОНС, Тони Последња жртва ПЕЈЏ, Лорелин Први додир : интриге, напетост и безумна страст  ПИНБОРО, Сара Поглед испод обрва  ПИНЧОН, Томас Пробна фаза  ПОНС, Леле Преживети средњу школу : уради то за Вајн ПРОТИЋ, Милан Ст. Синајско јеванђеље : роман о оном што је било и оном што је могло бити  РАЦКОВИЋ, Ненад Пето годишње доба РАЈЛИ, Лусинда [Седам сестара]. [2], Олујна сестра : Алина прича  РИМЕР, Кели Тако је било суђено РОБЕРТС, Нора  Саша 

РОЗГА, Невена Живот те чека  САГ, Зои Onlajn devojka solira САНДЕР, Јоаким Верник  САРАМАГО, Жозе Мале успомене СИМСЕС, Мери Пољубац с укусом боровница СКРОБОЊА, Горан Када кажеш да сам твој  СПАРАКО, Симона На мојој страни срца  СПАРКС, Николас Удвоје СРДИЋ, Срђан Сребрна магла пада СТЈУАРТ, Кит Био једном један дечак СТОЈИЉКОВИЋ, Дејан Олујни бедем : [битка се наставља] ТРЕВИДИК, Maрк Сан ТРИПКОВИЋ, Лука Осмех под гором маслиновом ФЛАНАГАН, Ричард Гладна срца  ХАЈЦ, Маркус Екскарнација : рат старих душа  ХАНИМАН, Гејл Сада сам сасвим ок ХАУЗЕР, Мелани Авијатичарева жена  ХОГАН, Рут Кад су руже цветале  ЧАНКОВИЋ, Бранко Пацијент ЧИ, Александер Краљица ноћи ЏЕЈМС, Елоиза Четири ноћи са војводом  ШАРМА, Робин Светац, сурфер и директорка ШЕВАЛИЈЕ, Трејси Нови ученик : поново испричан Шекспиров Отело ШЕЛИЋ, Марко Малтерего. Књ. 2, Хигијена несећања. Део 1

22


Приновљене публикације - фебруар 2018 0 ОПШТА ГРУПА ХАН, Ђијентанг Кинеска култура. Писмо  1 ФИЛОЗОФИЈА ВУ, Чун Кинеска култура. Философија  МАТИЋ, Димитрије, политичар, књижевник О путу којим се филозофија Фихтеа, Шелинга и Хегела развила из Кантовог спекулативног истраживања = De via qua Fichtii, Schellingii Hegeliique philosophia e speculativa investigatione Kantiana exculta sit  НИЧЕ, Фридрих Сутон идола или Како филозофирати чекићем ФИХТЕ, Јохан Готлиб Рецензија Енесидема или О фундаментима Елементарне филозофије коју је у Јени понудио г. проф. Рајнхолд. уз одбрану скептицизма од уображености критике ума  11 МЕТАФИЗИКА ЗАФРАНСКИ, Ридигер Време : шта оно чини нама и шта ми чинимо од њега 13 ОКУЛТИЗАМ ИГЛТОН, Тери  Култура  159.9 ПСИХОЛОГИЈА АХТАР, Салман Психологија патње : страх, похлепа, кривица,обмањивање, издаја и освета  БАТЛЕР, Џилијан Психологија : сажети приручник  БОРГ, Џејмс Говор тела : како да знамо шта је ЗАИСТА изговорено ЈИАНГ, Роб Самопоуздање : самопоуздање ће вам у потпуности променити живот  САРЏЕНТ, Ема Вештина разговора : како разговарати с било ким у било којој ситуацији  ЧОПРА, Дипак Супермозак

ШЕРИДАН, Миа Арчеров глас  ШИПМАН, Вајола Наруквица успомена  ШУЛЦ, Зорана Преплитање 821... - 34 ПРИПОВЕТКЕ ГРЕГАНОВИЋ, Јелица Зовем се мама. 2  КЕЦМАНОВИЋ, Владимир Као у соби са огледалима КОНЕЧНИ, Владимир Селфи на мосту : проза 2015-2017. КРАЉИЦА Лир и... КРАЉИЦА Лир и њена деца : српска  женска прича  ЋИРИЋ, Лидија Без “Драги моји” 821... - 82 МЕШОВИТА ДЕЛА ДОМАНОВИЋ, Радоје Овако срећан народ 821... - 92 НОВИНАРСТВО ГРАХОВАЦ, Благоје Три цунамија или Европа је рањена 930.85 КУЛТУРНА ИСТОРИЈА БАУЕР, Сузан Вајс  Историја старог света. Том 1, Прве цивилизације 821 … - 94 МЕМОАРИ РАДОЊИЋ, Саша Вечерњи доручак : (приче и дневничке белешке) 94(497.1) НАЦИОНАЛНА ИСТОРИЈА ГАЋИНОВИЋ, Радослав Ђ. Насиље над Србима у XX веку : узроци и последице. Књ. 1 Насиље над Србима у XX веку : узроци и последице. Књ. 2

23


Приновљене публикације ШО, Џулија Сећање је мађионичар : зашто можда нисте особа која мислите да јесте  17 ЕТИКА ДЕЈВИС, Вилијам Индустрија среће : како су нам државне управе и велике корпорације продале благостање  2 РЕЛИГИЈА МАРЈАНОВИЋ-ДУШАНИЋ, Смиља Свето и пропадљиво : тело у српској хагиографској књижевности  СУЕКИ, Фумихико Историја јапанске религије 316 СОЦИОЛОГИЈА ИЛИЋ, Дејан Два лица патриотизма ЈАРИЋ, Исидора Родитељство под ризиком : социокултурна анализа стигматизације оболелих од ретких болести  МАНИЋ, Жељка Анализа садржаја у социологији 32 ПОЛИТИКА ДИВЈАК, Слободан Речник основних термина филозофије политике  ДИМИТРИЈЕВИЋ, Ненад Демократија на ивици : расправе о кризи и алтернативама КЈЕЗА, Ђулијето Русофобија  МИЛЕР, Јан-Вернер Шта је популизам? МИНКЛЕР, Херфрид Сила у средишту : нови задаци Немачке у Европи ФОА, Марчело Господари медија : спин доктори и манипулација јавношћу у служби власти  ХОРЊАК, Арпад Сусрети и сукоби : огледи о српскомађарским односима 323 УНУТРАШЊА ПОЛИТИКА МАРКОВИЋ, Ратко Са уставне осматрачнице 33 ПРИВРЕДА. ЕКОНОМСКЕ НАУКЕ НИКОЛИЋ, Горан Разбијање економских митова СЈАОСИ, Ванг О моралном капиталу

34 ПРАВО ГЛЕНИ, Миша Немезис : један човек и битка за Рио  ЂУРЂЕВИЋ, Зоран Кривична дела убиства : етиолошке и феноменолошке карактеристике  КИРХМАН, Јулијус фон Безвредност јуриспруденције као науке : предавање одржано у Правничком друштву у Берлину 1848 ЛОПАНДИЋ, Душко Европска интеграција између нације и глобализације : ЕУ,Балкан, Србија 37 ВАСПИТАЊЕ. ОБРАЗОВАЊЕ ФРЕИРЕ, Пауло Педагогија аутономије : неопходно знање за образовну праксу  39 ЕТНОЛОГИЈА. ОБИЧАЈИ РИЗНИЦА народних веровања... РИЗНИЦА народних веровања и обичаја  у Срба  57 БИОЛОГИЈА БЛЕКБЕРН, Елизабет Теломере : кључ дуговечности ТОЉАН, Сања Чудесна моћ хормона 58 БОТАНИКА ВОЛЕБЕН, Петер Тајни живот дрвећа  6 ТЕХНОЛОГИЈА ТОДОРОВИЋ, Александар Луј Дискурс нових технологија  61 МЕДИЦИНА БУЛАЈИЋ, Нина Детоксикација путем макробиотике : како спречити дијабетес, рак, кардиоваскуларна и друга хронична обољења  64 ДОМАЋИНСТВО ЉУ, Ђунру Кинеска култура. Храна 65 ОРГАНИЗАЦИЈА РАДА. ТРГОВИНА. САОБРАЋАЈ СУБЕР, Питер Отворени приступ

24


Приновљене публикације 7 УМЕТНОСТ БЕЛИЋ, Милија Изазов модерности  БОЈИЋ, Зоја Антички историографи уметности и Калистрат о скулптури ЉУ, Ћенгунг Кинеска култура. Уметност ЏАЛТО, Давор Уметност као таутологија 78 МУЗИКА КОТЕВСКА, Ана Исечци са краја века : музичке критике и (не)критичко мишљење : (1992-1996) 793 ПЛЕС ХУДИНИ, Хари О уметности обмане : комплетно разоткривање модус операнди гутача ватре, ватроотпорних људи, гутача отрова, кротитеља отровних гмизаваца, гутача мачева, људи-нојева, снагатора, итд.  82 КЊИЖЕВНОСТ УОПШТЕ МЕДЕНИЦА, Иван Трагедија иницијације или Непостојани принц ПОПОВИЋ, Михаило Ст. Од Будима до Константинопоља 821 … - 1 ПОЕЗИЈА ЛАЗАРОВ, Ристо Мрак МИЛАНОВИЋ, Братислав Р. Одрон светлости НЕГРИШОРАЦ, Иван Изложба облака : изабране и нове песме Матични млеч НОГО, Рајко Петров Сонет и смрт  ОР, Амир Реци и ја ћу бити Матични млеч  ПАЈОВИЋ, Миленко Пусто полуострво  РАДУЛОВИЋ, Селимир Дах мале молитве : изабране и нове песме ЧЕГЕЦ, Бранко Пун мјесец у Истанбулу : Лица. Слојеви 821 … -3 ПРОЗА ВАЉЕ-ИНКЛАН, Рамон дел Чаробна лампа : духовне вежбе  ДИЛАН, Боб Тарантула 

821 … - 31 РОМАНИ АБЕЈ, Жак Земља статуа  АБРАХАМСОН, Еми Како се заљубити у мушкарца који живи у жбуну  АМУРИ, Лоренцо Без даха  АНДОНОВСКИ, Венко Азбука за непослушне АСУЛИН, Пјер Клијенткиња  БАЈРАМИ, Мохамад Реза Приче са Сабалана  БАЛАБАН, Јан Питај тату  БАРКЛИ, Линвуд Никад не скрећи поглед  БЕН ЖЕЛУН, Тахар Брак из задовољства БЛЕХЕР, Макс Збивања у непосредној нестварности  БОБИЋ-МОЈСИЛОВИЋ, Мирјана Тражи ме БУЈУКАС, Пан Кукурику  Тетоважа  ВЕСТ, Натанијел Дан скакаваца  ВУРУНА, Младен Кошуља са ликом Че Геваре ГЕЈ, Мари-Луиз Путујући циркус ГРОСМАН, Давид Коњ улази у бар  ДЕЛИЋ, Жељко Демони ноћења. Година ловца  ДУДОК, Емилија Селинин закон привлачења ДУРАЦОВСКИ, Димитрије Insomnia = Nesanica  ЖЕРМЕН, Силви Неопажено ЖУХОВА, Светлана Слике из живота М. ИЛИЋ, Миодраг Љубав се зове Ванда

25


Приновљене публикације ЈАРГЕКОВ, Нина Двојно држављанство ЈОВАНОВИЋ, Милан Књига правила  КАЦИР, Јудит Цила  КНЕЖЕВИЋ, Марија Ауто КУЕС, Вилхелм Дијанина листа : биографски роман ЛИНСТРЕМ, Мерете Из зимских архива  ЛУКАЧ, Рајко Дивит и рукописи : грађа за лијеп српски роман МАГРИС, Клаудио Обустављен поступак  МАКОЛ СМИТ, Александар Драгоцена и Грејс  Осмотри све издалека  МАРТЕН-ЛИГАН, Ањес Срећни људи читају и пију кафу  МАХФУЗ, Нагиб Срце ноћи  МЕРСБЕРХЕН, Јан ван Балкански Худини  МИЛАШИНОВИЋ, Горан Случај Винча  МОРАВЧЕВИЋ, Никола Браћа Анђеловићи : удео браће Анђеловића, војводе Михаила и великог везира Махмуд паше, у пропасти српске депотовине : историјски роман  НУЈЕН, Вијет Тан Симпатизер ОГЊЕНОВИЋ, Вида Максимум ОЛУЈИЋ, Гроздана Преживети до сутра  ПЕРЕК, Жорж Сарајевски атентат : приповест ПИСАРЕВ, Ђорђе У кухињи са Зевсом  ПИШТАЛО, Владимир Сунце овог дана : писмо Андрићу ПОПОВИЋ, Јован Дуго путовање укруг : кратка хроника једне породице на прелазу века  ПРАДАС, Нурија Снови по мери 

ПРАТ, Хуго Корто Малтезе у Сибиру РАЈЛИ, Лусинда Седам сестара : Мајина прича  РАНСМАЈЕР, Кристоф Кокс или Ток времена  РУСКОВ, Милен Узвишење  САВИЋ, Душан Међустаница Лисабон СЕНЧИН, Роман Валерјевич Подручје за потапање  СЕРКАС, Хавијер Саламински војници СЈОН Месечев камен : дечак који никад није постојао СМИЉАНИЋ, Радомир Хитлер  СМИЉАНИЋ, Слободан На Христовом распећу  СОЛЕРС, Филип Бљесак  СОСЈЕ, Жoслин Падала је киша птица  СТАНИШИЋ, Саша Клопкари  СУНД, Ерик Аксл [Меланхолија]. [1], Стаклена тела ТАЈЛЕР, Ен Калем плавог конца  ТИКАНЕН, Хенрик Адреса: Брендевеген 8 ТРЕВИ, Емануеле Понешто записано  ТУРНИЈЕ, Мишел Златна капљица ТУЧКОВА, Катержина Богиње са Житкове ФОСУМ, Карин Кад ђаво држи свећу УЛИЦКА, Људмила Јаковљеве лестве  ХАЛИЛОВИЋ, Енес Ако дуго гледаш у понор : дијалог о празнини

26


Приновљене публикације ХАСБУН, Родриго Приврженост ХЕГАЗИ-ХЕЈЕР, Ида Опрости ХУА, Ју Седми дан  ЏАНГ, Веј Јесењи гнев ШВЕБЛИН, Саманта Спасоносна раздаљина ШОЈИЋ, Дајана Повратак у прошлост 821… - 34 ПРИПОВЕТКЕ АЛЕКСИЋ, Драган Crni muški bicikl marke “Partizan” made in Yugoslavia АНДРИЋ, Иво Приче о јунацима и антијунацима Приче о сновима  ВЕРОНЕЗИ, Сандро Пророчанство и друге приче  ВЛАХОВИЋ, Гордана Возови, снови и сећања : приче-есеји  ДАВИДОВИЋ-ВУЧКОВИЋ, Слободанка Приче свилом проткане ЗЕЛИНСКА, Јелена Јабука са јабуке КАДАРЕ, Исмаил Разговор о брилијантима једног децембарског поподнева : приповетке  КЕЛМАН, Данијел Ф ЛУКАЧ, Рајко Писац на усијаном лименом крову библиотеке : крат-кратке приче  ПАНТИЋ, Михајло Када ме угледа оно што тражим ПРОХАСКОВА, Ива Отмица РАЈИЋ-РАЦИЋ, Драгица Чаролија мога деде : чаробне приче које су ми спасиле живот, и истините приче разних исцељења и победа СТАНИШИЋ, Саша Клопкари СТИВЕНСОН, Роберт Луис Нова хиљаду и једна ноћ  ТУШЕВЉАКОВИЋ, Дарко Накнадне истине ХАКЛ, Емил О родитељима и деци

ШАЈТИНАЦ, Угљеша Жена из Хуареза  821 … - 36 КРАТКЕ ПРИПОВЕТКЕ. АНЕГДОТЕ БЛАТНИК, Андреј Капираш?  821 … - 4 ЕСЕЈИ СИМИЋ, Милан Р. Дневник читаоца. (2) : огледи, критике, опажања и осврти  Капираш? ШАВИЈА, Милован Путовања, путовања 821 … - 82 МЕШОВИТА ДЕЛА ЛУКИЈАН ИЗ САМОСАТЕ Изабрани списи 821 … - 83 РАЗГОВОРИ ШЕВАРЛИЋ, Миладин Отаџбина је у опасности 821 … - 84 АФОРИЗМИ ДАНГУБИЋ, Ратко Црвени тепих 821 … - 92 НОВИНАРСТВО БАСАРА, Светислав Пушачи црвеног бана : смешна страна пропасти Србије 821 … - 94 МЕМОАРИ АБРАМОВИЋ, Марина Пролазим кроз зидове АМУРИ, Лоренцо Без даха БАРОВА, Лида Бекства Лиде Барове : живот чешке глумице, како га је по њеном казивању записао Јозеф Шкворецки БАИТАР, Амир Под истим кровом : Сиријац и Намац приповедају БАЈРАМИ, Мохамад Реза Приче са Сабалана БАРКЛИ, Линвуд Никад не скрећи поглед БЕН ЖЕЛУН, Тахар Брак из задовољства  БЈЕЛИЦА, Исидора Пут у срце косовског мита : Вук Бранковић - херој или издајник

27


Приновљене публикације ВАРГАС ЉОСA, Марио Риба у води : мемоари  ЂУРИЧИЋ, Александар Чуваркуће : удовице писаца КЕРТЕС, Имре Дневник галиота ЛАЛИЋ, Борислав Трагом мога пера  МУРАКАМИ, Харуки О чему говорим кад говорим о трчању РЕЂЕП, Драшко Постајати други : Црњански, Матић, Антић : разговори  СПРИНГСТИН, Брус Born to Run СТОЈАНОВИЋ, Стеван Ј. Храстово иверје  821 … - 95/97 БЕСЕДЕ. РЕЛИГИОЗНА ЛИТЕРАТУРА 99 суфијских прича 821 … - 992 ПУТОПИСИ ХЕРН, Лафкадио Непознати Јапан  821 … (091) ИСТОРИЈА КЊИЖЕВНОСТИ ФЈУТ, Александер У власти привида 821... 09 КЊИЖЕВНА КРИТИКА ДУШАНИЋ, Дуња Фикција као сведочанство : искуство Првог светског рата у прози српских модерниста ЂОГО, Гојко Пут уз пут  ЂОРЂИЋ, Стојан Калиграфија метафоре : књижевнокритички портрет Драгана Јовановића Данилова  ЛИ, Чуењу Кинеска култура. Књижевност ПАОВИЦА, Марко Метакритички излети : огледи ПЕЈЧИЋ, Јован Критика као избор и разговор с Црњанским : одабарани осврти  СРБИНОВИЋ, Вера Хује песме 

902/904 ПРАИСТОРИЈА ЧАНАК-МЕДИЋ, Милка Ромулијана (Гамзиград) 929 БИОГРАФИЈА ВУКМАНОВИЋ, Љуба Јесењин - руска душа  ГИЉЕН, Никола Два наша странца : две биографије као прилог војној историји српског народа ЈЕВТИЋ, Милош Очево лице књиге : разговори са Селимиром Радуловићем МАКБРАЈД, Џејмс Ožeži pa beži : James Brown i potraga za američkim soulom РОГАНОВИЋ, Весна Ђаво гуди на раскршћу : разговори са Чарлсом Симићем РОЛ, Џон Пут у Сарајево : Кајзер Вилхелм II и узроци Првог светског рата  930.85 КУЛТУРНА ИСТОРИЈА РЕСТА, Катерина Геофилозофија Медитерана 94(100)”1914/1918” ПРВИ СВЕТСКИ РАТ МИХАЈЛОВИЋ, Мила Италијански морнари за српску ојску : залог хуманости у одисеји пакла : (1915-1916) 94(497.11) НАЦИОНАЛНА ИСТОРИЈА БРУН, Милош Београд у Великом рату : очима савременика 

28


О нама ФОНДОВИ Позајмно одељење „Ђура Даничић” располаже са око 65.000 књига на српском језику. Осим богатог избора лепе књижевности, корисницима су доступне и стручне књиге из готово свих области науке. Књиге на страним језицима, као и приручну литературу за учење страних језика, можете да изнајмите у Библиотечком огранку „Аница Савић Ребац”, на Тргу Републике бр. 2. Дечје одељење очекује младе читаоце са око 32.000 занимљивих књига за разодноду и учење. Компјутер са едукативним играма, ТВ и видео, као и разне креативне радионице, довољан су разлог да деца своје слободно време проводе у Библиотеци. У Читаоници Градске библиотеке на располагању вам је богат фонд приручника, научне литературе, периодичних публикација из свих области људског знања и уметности, као и приручне литературе на страним језицима. Информационо-реферални центар члановима Библиотеке омогућава бесплатан приступ интернету, стручну помоћ у претраживању електронских извора и тематско претраживање интернета и базе података paragraf.net, уз могућност слања резултата претраге кориснику електронском поштом. Нашим члановима који се баве истраживачким радом препоручујемо фондове Завичајне збирке, која има карактер музејске збирке и сакупља и чува стару и ретку књигу, периодику и текућу издавачку продукцију у вези са Новим Садом. Део фонда чине легати Стевана Пешића, Милорада Грујића, Милана Кујунџића и проф. др Момчила Грубача. Од 2013. године, део грађе сврстан је у колекције дигиталне библиотеке. Библиотека периодично објављује грађу Завичајне збирке и библиографије. Поред ових, у саставу Библиотеке и вама на располагању налази се још 21 огранак у граду и околним насељима, у којима се у сваком тренутку може добити информација о стању целокупног књижног фонда и податак о локацији тражене литературе. Подаци о књижном фонду Библиотеке могу се пронаћи у електронском каталогу на интернет страници: www.gbns.rs. КАТАЛОЗИ Самостално или уз помоћ библиотекара можете да користите Електронски централни каталог. На терминалу у Огранку ‘’Ђура Даничић’’омогућено вам је да сами претражујете базу података Градске библиотеке. УПИС Упис у било који огранак Библиотеке омогућава вам коришћење свих фондова Градске библиотеке, али не у исто време. Чланарина важи годину дана од дана уписа. ПОЗАЈМЉИВАЊЕ КЊИГА У свим огранцима Градске библиотеке можете позајмити највише три књиге одједном, од тога само једну лектиру. Књиге се издају најдуже на 20 дана. РЕЗЕРВАЦИЈА КЊИГА Ако је књига коју желите да прочитате тренутно заузета, можете је резервисати у огранку у којем сте члан. СЕРВИС ДОСТАВЕ КЊИГА НА КУЋНУ АДРЕСУ Уколико желите да користите наше фондове и услуге, а нисте у могућности да дођете до Библиотеке, препоручујемо да нас позовете и ми ћемо вам књигу донети до кућних врата. Сервис је намењен старијим особама са смањеном могућношћу кретања, тежим хроничним болесницима, особама на кућној нези, особама с инвалидитетом, рековалесцентима. 29


ОГРАНАК

АДРЕСА И ТЕЛЕФОН

ДАН У НЕДЕЉИ

РАДНО ВРЕМЕ

Нови Сад, Дунавска 1, тел. 422-290

сваког радног дана, суботом

07.30 – 20.00 08.00 – 14.00

Завичајна збирка

Нови Сад, Цара Душана 27, тел. 6364838

сваког радног дана

07.30– 15.00

Ђура Даничић

Нови Сад, Дунавска 1, тел. 451-233

сваког радног дана суботом

07.30 – 20.00 08.00 – 14.00

Дечје одељење

Нови Сад, Дунавска 1, тел. 6610-081

сваког радног дана суботом

07.30 – 20.00 08.00 – 14.00

Стеван Сремац

Нови Сад,Народних хероја 5, тел. 451-928

сваког радног дана прва и трећа субота

07.30 – 20.00 08.00-14.00

Аница Савић Ребац

Нови Сад, Трг Републике 2, тел. 6611251

пон. сре. пет. уто. чет. трећа субота

07.30 – 14.00 13.00 – 20.00 08.00 - 14.00

Данило Киш

Нови Сад, Народног фронта 47, тел. 6364-723

сваког радног дана прва и трећа субота

07.30– 20.00 08.00-14.00

Жарко Зрењанин

Н. Сад, Д. Даниловића 12, тел. 498-218

сваког радног дана прва и трећа субота

07.30– 20.00 08.00-14.00

Петефи Шандор

Нови Сад, Јожеф Атиле 16, тел. 469-007

пон. сре. пет. уто. чет.

13.00– 20.00 07.30 – 14.00

Вељко Петровић

Нови Сад, Задружна 17, тел. 6417- 588

сваког радног дана

09.00 – 16.00

Коста Трифковић

Н. Сад, Бр. Могин 2, тел. 6315-234

сваког радног дана прва и трећа субота

07.30 – 20.00 08.00 - 14.00

Владимир Назор

Петроварадин, Косте Нађа 1, тел. 6433486

пон. сре. пет. уто. чет.

12.30 – 19.30 07.30 – 14.00

Бранко Радичевић

Ср. Карловци, Карловачких ђака 4, тел. 883-843

пон. сре. пет. уто. чет.

07.30 – 14.00 12.30 – 19.30

Ђура Јакшић

Каћ, Војина Палексића бб, тел. 6211007

пон. сре. пет. уто. чет.

12.30 – 19.30 07.30 – 14.00

Ендре Ади

Будисава,Војвођанска 137, тел. 718- 313

пон. сре. пет. уто. чет.

12.30 – 19.30 07.30 – 14.00

Лаза Костић

Ковиљ, Лазе Костића 42 2988-023

пон. сре. пет. уто. чет.

12.30 – 19.30 07.30 – 14.00

Јован Јовановић Змај

Футог, Цара Лазара 22 тел. 893-712

сваког радног дана трећа субота

07.30 – 20.00 08.00-14.00

Иво Андрић

Руменка, А. Чарнојевића 24 6216-288

пон. сре. пет. уто. чет.

12.30 – 19.30 07.30 – 14.00

Михал Бабинка

Кисач, Словачка 22, тел. 829-136

пон. сре. пет. уто. чет.

12.30 – 19.30 07.30 – 14.00

Петар Кочић

Ветерник, И.Л. Рибара 1, тел. 820- 333

пон. сре. пет. уто. чет.

12.30 – 19.30 7.00 – 14.00

Јован Јовановић Змај

Ср. Каменица, Краља Петра I 1, тел. 463-911

пон. сре. пет. уто. чет.

12.30 – 19.30 07.30 – 14.00

М.С. Српкиња

Буковац, Видовданска 17 825-372

пон. сре. пет. уто. чет.

12.30 – 19.30 7.00 – 14.00

Ђорђе Арацкић

Лединци, Змај Јовина 17 2986-535

пон.сре.пет. уто.чет.

12.30 – 19.30 07.30 – 14.00

Тоша Трифунов

Бегеч, Краља Петра I 1, тел. 898-759

пон. сре. пет. уто. чет.

12.30 – 19.30 07.30 – 14.00

Никола Тесла

Степановићево, В. Путника 9, тел.717687

пон. сре. пет уто. чет.

12.30 – 19.30 07.30 – 14.00

Трифун Димић

Шангај, Улица Прва 15, тел. 6616-951

сваког радног дана

09.00-16.00

Инфор.реферални Читаоницом

ц.

са


Градска библиотека у Новом Саду Дунавска 1 www.gbns.rs e-mail: gradskabibliotekans@gmail.com

Главни уредник: Драган Којић Уредник Билтена: Биљана Кичема Приређивач броја: Данијела Станковић, Тања Глигорић - Глуховић Дизајн и прелом: Неда Бабић Нови Сад, јануар/фебруар 2018. Тираж 100 CIP - Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад 02+017 ИНФОРМАТИВНИ билтен / Градска библиотека у Новом Саду; главни уредник Драган Којић; уредник Билтена Биљана Кичема. - Год. 15, бр. 170 (2005). - Нови Сад: Градска библиотека, 2005- . - 21 cm Двомесечно. - Је наставак: Билтен приновљених публикација - Градска библиотека у Новом Саду ISSN 2560-3604 = Информативни билтен (Градска библиотека у Новом Саду) COBISS.SR-ID 243080455


О Матици српској

М

атица српска је најстарија и најзначајнија културна установа код Срба, а такође, и најстарија књижевна и научна институција у Србији. Налази се на адреси Матице српске бр. 1. Некада је центар Новог Сада био ту где се она данас налази. Основали су је у Пешти 1826. године родољубиви српски интелектуалци и богати трговци са циљем да се очува српски национални и културни идентитет под Аустрогугарском влашћу, да се народ просвећује.

Главни мотив за покретање Матице био је да се сачува тада једина новина „Сербски летопис“. Оснивањем наше најстарије установе часопис добија нови назив „Летопис Матице српске“. Ово је уједно и најстарији часопис на свету који непрестано, са малим прекидима излази и данас. У Нови Сад Матица српска је пресељена 1864. године, а у садашњој згради, задужбини Марије Трандафил од 1928. г., где се и трајно настанила. Управо је њено постојање један од разлога што је Нови Сад назван Српска Атина. Пројектовао ју је у стилу псеудокласицизма Мочило Тапавица 1912. године, који је био први Србин који је учествовао на Олимпијади 1896. године у Атини, такмичећи се у атлетици за тадашњу угарску екипу. ИЗВОР mladiblogerins.wordpress.com

Информативни билтен Градске библиотеке у Новом Саду (Бр. 327/8, јануар- фебруар 2018)  

Билтен приновљених публикација садржи кратке анотације о приновљеним књигама, актуелне информације о збивањима у култури и листе најчитанији...

Информативни билтен Градске библиотеке у Новом Саду (Бр. 327/8, јануар- фебруар 2018)  

Билтен приновљених публикација садржи кратке анотације о приновљеним књигама, актуелне информације о збивањима у култури и листе најчитанији...

Advertisement