Page 1

Poštovane djelatnice i djelatnici sustava 112, čitatelji ovog vjesnika Neposredno nakon imenovanja za ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, 26. siječnja 2012. godine, imao sam se prilike osvjedočiti o izuzetnom doprinosu djelatnica i djelatnika u centrima 112 na otklanjaju posljedica izazvanih snježnim nevremenom. Tijekom sedmogodišnje primjene u Republici Hrvatskoj broj 112 stekao je povjerenje hrvatskih građana i turista koji dolaze u Hrvatsku, o čemu svjedoči i 3.000.396 poziva tijekom 2011. godine. Broj 112 u Republici Hrvatskoj uspješno objedinjava djelovanje svih hitnih službi, a istodobno je i potpora djelovanju svim tijelima središnje i lokalne vlasti i uprave u poplavama, požarima, potragama i drugim situacijama u kojima se koordinira djelovanje više hitnih službi.

Ravnatelj dr.sc. Jadran Perinić

Broj 112 uveden je u Republici Hrvatskoj u operativnu funkciju 11. veljače 2005. godine, čime se Hrvatska pridružila europskom projektu omogućavanja dojavljivanja nesreća i potreba za djelovanjem hitnih službi na jedinstveni europski broj 112.

Srdačne čestitke povodom 11. veljače - Dana europskog broja 112! 1

Državna uprava za zaštitu i spašavanje

broj 4 – veljača 2012


Predsjednik RH Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran Milanović posjetili DUZS Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran Milanović posjetili prvog dana Nove godine Državnu upravu za zaštitu i spašavanje. Tom su prigodom zaposlenicima, volonterima i pripadnicima državnih tijela koja sudjeluju u zaštiti i spašavanju čestitali Novu godinu. "Uvjerili smo se kako je sustav u zadnjih godinu dana napredovao u tehničkom, organizacijskom i stručnom smislu", rekao je novinarima predsjednik Josipović. Izrazio je također i uvjerenost kako će Vlada učiniti sve da sigurnost hrvatskih građana i imovine bude na još višoj razini. S time se složio i premijer Zoran Milanović te kazao kako "sustav funkcionira, a uvijek može i bolje".

"Uvjerili smo se kako je sustav u zadnjih godinu dana napredovao u tehničkom, organizacijskom i stručnom smislu", rekao je novinarima predsjednik Josipović.

Snježno nevrijeme

Premijer Milanović je nakon razgovora iza zatvorenih vrata s predstavnicima DUZS-a i Državnog centra 112, rekao kako se došao informirati obzirom na prognozu za sutra, prema kojoj se očekuje hladno vrijeme, vjetar i mogući snijeg. Dodao je da je država tu da pomogne, ali i da se lokalna vlast treba pripremati: "Normalno je da je u Dalmaciji manje uobičajeno da ima snijega nego u drugim dijelovima Hrvatske, pa je onda i taj faktor iznenađenja razumljiv, ali pred nama je moguća nova vremenska nepogoda; tu smo da se s tim stvarima nosimo zajedno", kazao je premijer Milanović. Napomenuo je kako je zadovoljan kako su službe odreagirale, ali i napomenuo da treba gledati vremenske prognoze: "Lokalna samouprava u koordinaciji s državnom vlašću treba se pripremati za takve događaje; tamo gdje je to normalna pojava to je već pomalo rutina, a gdje nije može doći do iznenađenja, ali srećom sada je sve pod kontrolom", zaključio je premijer. DUZS je s premijerom posjetio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović posjetio je u nedjelju 05. veljače 2012.g. Državnu upravu za zaštitu i spašavanje. U izjavi novinarima istaknuo je da se zbog moguće nove vremenske nepogode lokalna samouprava, u koordinaciji s državnom vlašću, treba pripremati za takve događaje.

Više pogledajte na Youtube kanalu 112 novosti.

2 Državna uprava za zaštitu i spašavanje

broj 4 – veljača 2012


Centri 112 preuzimaju hitne pozive te kvalitativno i kvantitativno analiziraju slučaj i postupaju sukladno standardnim operativnim postupcima. Takvom organizacijom rada u centru 112 koordinativnog tipa, koordinatori žurnih službi se rasterećuju nepotrebnih poziva (nenamjenskih ili zlonamjernih) kao i ponovljenih poziva o nesrećama kada su operativne snage već angažirane.

112 kao pokazatelj prepoznatljivosti našeg rada U 2011. godini na području Republike Hrvatske je na broj 112 upućeno 3.000.396 poziva i to: 1.535.623 namjenskih, 1.421.446 nenamjenskih, 43.327 zlonamjernih poziva. Ovo je prva godina u kojoj je udio namjenskih poziva upućenih na broj 112 postao prevladavajući. Broj zlonamjernih poziva se iz godine u godinu smanjuje.

Nismo niti svjesni koliko su građani prihvatili broj 112 te koliko je od 2005.g. uznapredovala njegova uloga u svakodnevnom životu. Osvrnimo se! To su dokazi prepoznatljivosti našeg rada.

U 2011. godini zabilježeno je ukupno 498.604 događaja na području Republike Hrvatske u kojima su Centri 112 djelovali poradi zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara.

3 Državna uprava za zaštitu i spašavanje

broj 4 – veljača 2012


Obilježavanje Dana europskog broja 112 11. veljače (11.2.) se obilježava petu godinu za redom u 27 država članica Europske unije kao i drugim državama koje su uvele broj 112. Dan europskog broja 112 obilježava se na razne načine u državama članicama Europske unije. I u Republici Hrvatskoj se po peti put obilježava Dan europskog broja 112. Zbog pojačanih aktivnosti vezanih uz otklanjanje posljedica snježnog nevremena, ove godine se na razini Državne uprave za zaštitu i spašavanje neće obilježavati Dan europskog broja 112 kao i u županijskim centrima 112 čije su županije zahvaćene snježnim nevremenom.

José Manuel Barroso predsjednik Europske komisije

Vijeće Europe je 29. srpnja 1991. godine donijelo Odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne situacije 112. Odlukom je ustanovljena obveza svih članica Europske unije da najkasnije do 31. prosinca 1996.g. broj 112 mora biti u funkciji. Europski parlament je u rujnu 2007. godine prihvatio pisanu deklaraciju kojom se preporučuje obilježavanje Dana europskog broja 112 za žurne situacije. Deklaracija je bila prihvaćena najvećom ikad postignutom većinom za bilo koju deklaraciju (530 članova Parlamenta od ukupno 785). Deklaracija poziva zemlje članice na medijsko promicanje ovog jedinstvenog broja i sve aktivnosti kojima se obilježava ovaj Dan.

Znate li da 112 ima svoju himnu? Kako ona glasi saznat ćete slijeđenjem ove poveznice: http://www.youtube.com/watch?v=pK3qP yCKckU&feature=related

Neke kolegice i kolege će ovaj Dan obilježiti radno, a ostalima preporučamo da ga iskoriste za sebe. Družite se sa članovima obitelji, radnim kolegama, prijateljima, bavite se sportskom rekreacijom, poklonite vrijeme omiljenim životinjama, otiđite na pecanje ili se bavite nečim što vam smanjuje nivo stresa prikupljenog na poslu. Sutra je novi dan „Jedan, jedan, dva ……“.

4 Državna uprava za zaštitu i spašavanje

broj 4 – veljača 2012


Telefonska anketa je provedena 2011.g. u 27 članica EU na više od 45.500 ispitanika starijih od 15 godina te je obuhvaćeno po 1.500 ispitanika u svakoj članici EU.

Anketa o broju 112 u Europskoj uniji

Na razini Europske unije: 96% ispitanika smatra kako je vrlo korisno imati jedinstveni broj za žurne pozive 87% ispitanika smatra kako njihove države trebaju više učiniti na dostupnosti broja 112 invalidnim osobama

Europska komisija svake godine provodi anketu među europskim građanima o značaju broja 112. Nešto više od trećine (35%) građana EU složilo se da su u svojoj zemlji na odgovarajući način obaviješteni o postojanju broja 112 (15% u potpunosti i 20% sklono tvrditi). Ipak, većina ispitanika (58%) smatra kako građani u svojoj zemlji nisu dovoljno obaviješteni o postojanju broja 112, dok se 7% ispitanika nije izjasnilo. Većina građana Europske unije je obaviještena o broju 112 u svojoj zemlji putem medija - od kojih najveći utjecaj ima televizija (61%), novine (23%), a potom radio (16%).

Rezultati ankete upućuju da će u slučaju potrebe za žurnim pozivom u vlastitoj zemlji, polovica anketiranih građana EU nazvati broj 112. Svijest o broju 112 u nacionalnom kontekstu postupno se povećavala od prvog istraživanja (od 41% u 2008.g. do 50% u 2011. g.). Ipak, samo 26% građana EU zna da je broj 112 dostupan širom EU. Najupućeniji su građani Luksemburga (63%), Češke, Slovačke i Poljske, a najneupućeniji su građani Cipra, Ujedinjenog kraljevstva, Italije i Grčke (svega 6%). Cjelokupna anketa je dostupna na poveznici: http://ec.europa.eu/information_society/activities/112/docs/survey_summary2011.pdf 5

Državna uprava za zaštitu i spašavanje

broj 4 – veljača 2012


Područni ured za zaštitu i spašavanje Slavonski Brod je tijekom veljače, ožujka i travnja 2009.g. proveo anketu kojoj je bio cilj utvrditi koliko su žitelji Brodsko-posavske županije informirani o broju 112 nakon četiri godine od uvođenja jedinstvenog europskog broja 112.

Anketa o broju 112 u Hrvatskoj

Jedna od anketa čiji bi se rezultati mogli djelomično porediti s rezultatima provedene ankete u Europskoj uniji 2011.g. je anketa koju je proveo Područni ured za zaštitu i spašavanje Slavonski Brod 2009. godine o informiranosti žitelja Brodsko-posavske županije o broju 112. Anketa je provedena u razdoblju od veljače do travnja 2009. godine na uzorku od 1.500 ispitanika različitog spola, dobi, školske spreme te sa cijelog područja Brodsko-posavske županije, metodom slučajnog uzorka, pozivanjem brojeva vlasnika telefonskih priključaka čija su imena objavljena u telefonskom imeniku. Prema podacima koje su objavili Hrvatska gospodarska komora i Nacionalno vijeće za konkurentnost u publikaciji „Regionalni indeks konkurentnosti Hrvatske 2007“ broj stanovnika na jednu telefonsku liniju je iznadprosječan u Brodsko-posavskoj županiji (rang 5) i iznosi 3,20 stanovnika na jednu telefonsku liniju dok je prosjek Republike Hrvatske 2,77 stanovnika na jednu telefonsku liniju. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine Brodsko-posavska županija je imala 176.765 stanovnika što je činilo 4% ukupnog stanovništva Republike Hrvatske.

Anketa pokazuje da je o broju 112 na području Brodsko-posavske županije informirano 66% vlasnika – korisnika fiksne telefonske mreže.

Iako se podaci iz ove ankete ne mogu porediti s provedenom anketom u Europskoj uniji 2011.g. zbog drugačije metodologije, no s obzirom na istovjetan broj ispitanika i način provedbe, rezultati ankete ukazuju na činjenicu da su žitelji Brodsko-posavske županije prepoznali važnost jedinstvenog europskog broja 112 što može uputiti na zaključak da je broj 112 prepoznat i na cjelokupnom području Republike Hrvatske. Vjerujemo da ćemo u europskoj anketi 2014.g. dobiti potvrdu rezultata ove ankete.

6 Državna uprava za zaštitu i spašavanje

broj 4 – veljača 2012


EU - HR Hrvatska i EU Odnosi Hrvatske i Europske unije počinju se razvijati međunarodnim priznanjem Republike Hrvatske kao nezavisne i suverene države 15. siječnja 1992. godine. Intenziviranje odnosa krajem 1999., a poglavito početkom 2000. godine dovelo je do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 29. listopada 2001. godine. Hrvatska je bila druga zemlja koja je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU-om i taj sporazum predstavlja prvi službeni ugovorni korak u institucionalizaciji odnosa Hrvatske s EU-om. Sporazum je stupio na snagu 1. veljače 2005. godine. Slijedom podnošenja zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji 21. veljače 2003. godine u Ateni, Vijeće EU-a je Europskoj komisiji dalo mandat za izradu mišljenja o zahtjevu Republike Hrvatske za članstvom. Temeljem pozitivnog mišljenja Europske komisije o tom zahtjevu, Europsko vijeće je u lipnju 2004. godine Republici Hrvatskoj dodijelilo status države kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji. U prosincu 2004. godine, Europsko vijeće je donijelo odluku o otvaranju pregovora o pristupanju 17. ožujka 2005. godine, pod uvjetom ostvarivanja pune suradnja s UN-ovim Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Međutim, u pomanjkanju potvrde o potpunoj suradnji, Vijeće je 16. ožujka 2005. godine donijelo odluku o odgodi pregovora o pristupanju, iako je usvojen Pregovarački okvir za Hrvatsku kako bi pregovori mogli započeti kada uvjet pune suradnje s ICTY-em bude ispunjen. Nakon pozitivne procjene tadašnje glavne tužiteljice ICTY-a da je suradnja Republike Hrvatske s ICTY-em potpuna, zaključeno je da su ispunjeni svi uvjeti za otvaranje pregovora te su pregovori o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji službeno otpočeli 3. listopada 2005. godine. Nakon uspješnih pregovora države članice EU-a odlučile su 30. lipnja 2011.g. zaključiti pristupne pregovore s Hrvatskom. Na posebnoj svečanosti koja je prethodila sjednici Europskog vijeća, 9. prosinca 2011.g. u Bruxellesu je potpisan Ugovor o pristupanju s Hrvatskom. Taj povijesni trenutak za Hrvatsku i Europsku uniju otvara put procesu ratifikacije koji će formalizirati članstvo Hrvatske u Uniji 1. srpnja 2013.g. kao 28. članice Europske unije.

Referendum Građani su se odlučili za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Na referendumu ZA je glasovalo 66,27 posto birača, a PROTIV je bilo 33,13 posto. Republika Hrvatska će 1. srpnja 2013. postati punopravna članica te asocijacije, nakon što Hrvatski sabor i parlamenti 27 država članica ratificiraju Pristupni ugovor.

Prenosivost broja Kada nam se na zaslonu telefona prikaže telefonski broj pozivatelja, pretpostavit ćemo da pozivatelj zove iz mreže čiji predbroj vidimo. Prema podacima HAKOM-a za 2010.g. u nepokretnoj mreži je preneseno 463.739 brojeva, a u pokretnoj mreži 194.892 broja. Korisnici mogu odabrati za sebe optimalnog operatora sukladno svojim potrebama i navikama. Služi li se korisnik uslugama jednog operatora i odluči prijeći u mrežu drugoga, to može učiniti na jednostavan način uz zadržavanje dotadašnjeg broja. Operatori i davatelji usluga moraju omogućiti korisnicima zadržavanje istog broja i predbroja, bez obzira na mrežu u koju prelaze. Procedura prenosivosti broja određena je Pravilnikom o prenosivosti broja. Putem internetske stranice HAKOM-a možete provjeriti mrežu u kojoj se neki broj trenutno nalazi: http://www.hakom.hr/default.aspx?id=62

Promjena operatera poslovne mobilne mreže DUZS Državna uprava za zaštitu i spašavanje je 26. prosinca 2011.g. promijenila operatera poslovne mobilne mreže. Novi operater je Tmobile. Za korisnike poslovne mobilne mreže se sukladno Pravilniku o prenosivosti broja nisu promijenili brojevi. Razgovori unutar VPN mreže su i nadalje besplatni. Tarife prema drugim brojevima i ostale usluge su određene posebnim cjenikom.

7 Državna uprava za zaštitu i spašavanje

broj 4 – veljača 2012


Impressum Državna uprava za zaštitu i spašavanje 112 Vjesnik

Poziv na suradnju

Sadržaj

Pozivamo vas na suradnju. Pošaljite vaše prijedloge o temama slijedećeg broja Vjesnika ili pak vaše tekstove ukoliko smatrate da će biti zanimljivi čitateljima na e-mail: 112vjesnik@duzs.hr.

Ravnatelj dr.sc. Jadran Perinić

Izlazi povremeno Adresa: Nehajska 5, Zagreb E-mail: 112vjesnik@duzs.hr

Tekstovi: Bernardica Franjić-Nađ Mladen Tadić

Tekstovi su prilagođeni sadržaju Vjesnika. Slike su korištene iz različitih izvora (DUZS, televizija, internet, autorske).

1

Predsjednik RH Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran Milanović posjetili DUZS

2

112 kao pokazatelj prepoznatljivosti našeg rada

3

Obilježavanje Europskog dana broja 112

4

Anketa o broju 112 u Europskoj uniji

5

Anketa o broju 112 u Hrvatskoj

6

Hrvatska i EU

7

Referendum

7

Prenosivost broja

7

Promjena operatera poslovne mobilne

Posebna zahvala kolegicama i kolegama u centrima 112 na iskazanom doprinosu pri otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

mreže DUZS

7

Impressum

8

Izdanje: veljača 2012.g. Autorski tekstovi ne izražavaju nužno službene stavove Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Čuvajte prirodu – ne trošite papir!

8 Državna uprava za zaštitu i spašavanje

broj 4 – veljača 2012

112 vjesnik - broj 4  

Četvrti broj 112 vjesnika - izdanje veljača 2012.g.