Page 1

,,,

Στην αρχή, υπήρχε μόνο το κενό, το Χάος… Έπειτα, γεννήθηκε Η Γη… και ο ουράνιος θόλος, ο Ουρανός . Με την παρέμβαση Του Έρωτα, η Γη και ο Ουρανός έγιναν οι πρώτοι γονείς Του κόσμου.

Οι τιτάνες Ο Ουρανός ξάπλωσε πάνω από τη Γη, την αγκάλιασε Και της χάρισε δώδεκα γιγαντόσωμα παιδιά, τους Τιτάνες. Ανάμεσά τους ήταν ο Ωκεανός, η Ρέα(η Δύναμη), η Θέμις (η Δικαιοσύνη ) και ο Κρόνος (ο Χρόνος). Ο Ουρανός και η Γη, όμως απέκτησαν και μερικά τερατόμορφα παιδιά: τους Κύκλωπες και τους Εκατόγχειρες, που ήταν γίγαντες με εκατό χέρια.


Οι ήρωες των δυο στρατοπέδων Αυτός ο χάλκινος γίγαντας κατασκευάστηκε από Το θεό Ήφαιστο και ήταν άγρυπνος φύλακας της Κρήτης. Γύριζε τις ακτές του νησιού τρεις φορές τη μέρα και πετούσε τεράστιους βράχους στα άγνωστα πλοία που πλησίαζαν, για να τα κρατάει σε απόσταση από το νησί. Το τρωτό σημείο του ήταν ήταν η μία και μοναδική φλέβα του, που κατέληγε στον αστράγαλό του. Κατά την Αργοναυτική Εκστρατεία, η Μήδεια τρέλανε με τα μάγια της τον Τάλω, που τραυματίστηκε στον αστράγαλό του. Τότε όλο του το αίμα χύθηκε και ο γίγαντας ξεψύχησε.

Ήταν δυο φοβερά θαλάσσια τέρατα. Η Χάρυβδη κατάπινε τα καράβια Και τους ναυτικούς .Η Σκύλα, με σώμα γυναίκας ,ουρά ψαριού, 12 πόδια και με 6 κεφάλια με τρεις σειρές φοβερών δοντιών κατασπάραζε όσους ναυτικούς είχαν γλιτώσει από τη Χάρυβδη .

. Πυράκτωνε το χάλκινο σώμα του κι έπειτα αγκάλιαζε σφιχτά τα θύματά του και τα έκαιγε.

Σημαίνει ότι κάποιος περνάει από μια συμφορά σε άλλη μεγαλύτερη. Γιατί αν κατάφερνε να ξεφύγει κάποιος από τη φοβερή Χάρυβδη, κατέληγε στα τρομακτικά δόντια της Σκύλλας.


Οι ήρωες των δύο στρατοπέδω ν

στρ ατο πέδ ων

Ο Οδυσσεας, ο βασιλιάς την Ιθάκη, φημιζόταν για την εξυπνάδα και την ευρηματικότητα του. Εκείνος πρότεινε να κατασκευάσουν το Δούρειο Ίππο, χάρη στον οποίο οι Αχαιοί νίκησαν τους Τρώες.

Στην Ιλιαδα , ο Όμηρος μας διηγείται γιατί, ο Αχιλλέας εξοργίστηκε με τον Αγαμέμνονα τον Έκτορα, προκειμένου να εκδικηθεί για το θάνατο του φίλου του του Πατρόκλου

Ήταν ο δεύτερος γενναιότερος πολεμιστής των Αχαιών, μετά τον Αχιλλέα. Απογοητευμένος επειδή δεν του αποδόθηκαν τα όπλα του Αχιλλέα ύστερα από τον θάνατο του, ο Αίας τρελάθηκε και αυτοκτόνησε.

Ο Πάτροκλος ήταν ένας γενναίος πολεμιστής. Όταν ο Αχιλλέας αποσύρθηκε από τη μάχη και οι Αχαιοί κινδύνευαν χάσουν τον πόλεμο

η «φτεροπόδαρος» Ο πιο ατρόμητος πολεμιστής των Ελλήνων ήταν ημίθεος , αφού μητέρα του ήταν η θεά Θέτις. Πίστευε ότι ένας ένδοξος θάνατος άξιζε περισσότερο από μια μακρά, ήμερη και συνηθισμένη ζωή. Όταν Αγαμέμνονας του πήρε με ατιμωτικό τρόπο τη Βρισίδια, μια νεαρή αιχμάλωτη την οποία είχε ερωτευτεί, ο Αχιλλέας εξοργίστηκε και αποσύρθηκε από τον αγώνα. Επέστρεψε στη μάχη μόνο για να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του φίλου του, του Πατρόκλου σκοτώνοντας τον Έκτορα.


ο Πάτροκλος έπεισε τον φίλο του να του δώσει τα όπλα και το στρατό του και να πολεμήσει στη θέση του. Δυστυχώς όμως , σκοτώθηκε από τον Έκτορα.

Πριν από τη βασιλεία του Δία ζούσαν στη Γη πολλά τρομακτικά τέρατα .Για να τα εξοντώσουν, οι ήρωες χριάζονταν συχνά τη βοήθεια παράξενων πλασμάτων.

Ο Πήγασος ήταν γιός του Ποσειδώνα και της Μέδουσας. Ξεπήδησε από το λαιμό της Μέδουσας, όταν ο Περσέας της έκοψε το κεφάλι .Ήταν ένα φτερωτό άλογο, που πετούσε με τη ταχύτητα του ανέμου .Με τα ηνία που του έδωσε η θεά Αθηνά, ο Βαλλεροφόντης κάτι να δαμάσει τον Πήγασο. Μαζί νίκησαν τη Χίμαιρα και από τοτε έγιναν αχώριστοι. Κάποια μέρα, ο Βαλλερο φόντης ίππευσε το φτερωτό άλογο και προσπάθησε να ανεβεί ως τον Όλυμπο για να συναντήσει τους θεούς . Ο Δίας εξοργισμένος από το θράσος του ,τον χτύπησε με τον κεραυνό του. Ο Βαλλεροφόντης έπεσε από το άλογο του και έμεινε ανάπηρος


Ο Βαλλεροφόντης κατάφερε να δαμάσει τον Πήγασο, ένα φτερωτό άλογο. Έπειτα, με τη βοήθεια του Πήγασου, σκότωσε τη Χίμαιρα που ρήμαζε τη χώρα.

Τέρατα και

Ποιο ζώο έχει τέσσερα πόδια το πρωί, δύο το μεσημέρι και τρία το βράδυ ρωτούσε η Σφίγγα. Μόνο ο Οιδίποδας κατόρθωσε να βρει την απάντηση O άνθρωπος, της είπε. Επειδή τα μώρα περπατούσαν στα τέσσερα, οι ενήλικοι στα δύο, ενώ οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν το μπαστούνι τους σαν τρίτο πόδι. Όταν λύθηκε το αίνιγμα η Σφίγγα έπεσε από το βράχο όπου και σκοτώθηκε

παράξενα πλάσματα


Αδελφή της Χίμαιρας , η Σφίγγα ήταν ένα φτερωτό τέρας με κεφάλι γυναίκας και σώμα λιονταριού. Καθόταν σε ένα βράχο, μπροστά στις πύλες της Θήβας , και απηύθυνε σε όποιον περνούσε ένα περίπλοκο αίνιγμα . Όταν οι περαστικοί δεν κατόρθωναν να το λύσουν , η Σφίγγα τους κατασπάραζε .

Για να ανακτήσει το θρόνο του πατέρα του, τον οποίο είχε πάρει με τη ο θείος του, ο Παλιάς, ο Ιάσωνας έπρεπε να φέρει το χρυσόμαλλο δέρας από τη μακρινή Κολχίδα. Έτσι, οργάνωσε μια τολμηρή επιχείρηση, την Αργοναυτική Εκστρατεία. Η Αργώ και οι Αργοναύτες Για το ταξίδι του στην Κολχίδα, ο Ιάσωνας παρήγγειλε στο σπουδαίο τεχνίτη Αργό ένα μεγάλο, Στην αποστολή του αυτή, ο Ιάσωνας είχε στο πλευρό του πενήντα από τους πιο φημισμένους ήρωες


της Ελλάδας: τον Ηρακλή, τον ποιητή Ορφέα, τον Θησέα, τον Κάστρα και τον Πολυδεύκη… Οι Αργοναύτες ήρθαν αντιμέτωποι με αναρίθμητους κινδύνους, προτού φτάσουν στη χωρά του βασιλιά Αιήτη, που είχε στα χέρια του το χρυσόμαλλο δέρας.

Ο βασιλιάς Αιήτης δέχτηκε να παραδώσει το χρυσόμαλλο δέρας, μόνο αν ο Θησέας έφερνε να ζέψει τους δύο άγριους ταύρους που έβγαζαν φλόγες από το στόμα, κι να οργώσει ένα χωράφι, να σπείρει τα δόντια του δράκοντα και να σκοτώσει τους φοβερούς δράκοντες που θα ξεφύτρωναν από τη γη. Η Μήδεια, που ερωτεύτηκε τον Θησέα, του έδωσε μια μαγική αλοιφή που θα τον προστάτευε την πύρινη ανάσα των ζώων. Έτσι, ο Θησέας τάφερε να τα ζέψει για να οργώσει το χωράφι να σπείρει τα δόντια του δράκοντα. Όταν βγήκαν οι γίγαντες, ο Θησέας έριξε ανάμεσα σε μια πέτρα, όπως τον είχε συμβουλέψει η Μήδεια, και τότε εκείνοι άρχισαν να παλεύουν μεταξύ τους, ώσπου σκοτώθηκαν όλοι.

Η Αργοναυτική εκστρατεία

Η Μήδεια οδήγησε τους αργοναύτες κρυφά στο δάσος του Άρη, όπου βρισκόταν κρεμασμένο σε μια βελανιδιά που το φυλούσε με ένα μαγικό φίλτρο. Έτσι, ο Ιάσωνας και οι σύντροφοι του κατόρθωσαν να αρπάξουν το χρυσόμαλλο δέρας και να επιστρέψουν θριαμβευτές στην πατρίδα τους. Ο Ιάσωνας παρέδωσε το χρυσόμαλλο δέρας στον Πελία και αφιέρωσε τη γοργοτάξιδη Αργώ στον Ποσειδώνα, το θεό των θαλασσών.


Τι ήταν το χρυσόμαλλο δέρας; Ο Φρίξος και η Έλλη κινδύνευαν από τη μητριά τους που ήθελε να τους εξοντώσει. Για να τους σώσει, η θεά μητέρα τους Νεφέλη τους έστειλε ένα χρυσόμαλλο κριάρι που πετούσε. Τα παιδιά ανέβηκαν στη ράχη του και πέταξαν μακριά. Έπειτα, ο Φρίξος θυσίασε το Κριάρι στους θεούς και χάρισε το δέρμα του-το χρυσόμαλλο δέρας-στο βασιλιά Αιήτη. Γιατί η Αργώ ήταν Τόσο φημισμένη; Επειδή η Αθηνά είχε προσθέσει στην πλώρη του ένα κομμάτι ξύλου από την ιερή βελανιδιά της Δωδώνης.

Ενώ οι αιματηρές μάχες μένοντας , η Τροία παρέμενε απόρθητη. Ο πολυμήχανος Οδυσσέας, όμως, κατέστρωσε ένα σχέδιο που θα χάριζε τη νίκη στους Αχαιούς .


Μετά το θάνατο του Έκτορα , ο Αχιλλέας τραυματίστηκε Θανάσιμα από ένα βέλος στη φτέρνα , το μοναδικό τρωτό σημείο του . Σύντομα οι Έλληνες κατάλαβαν ότι δε θα Κατόρθωναν να πάρουν ποτέ την Τροία . Τότε ο Οδυσσέας , ύστερα από συμβουλή της θεάς Αθηνάς , διέταξε την κατασκευή του Δούρειου Ίππου ,ενός γιγάντιου ξύλινου αλόγου.

Τρεις χιλιάδες άντρες κλείστηκαν μέσα στο ξύλινο άλογο, ενώ ο υπόλοιπος στρατός των Αχαιών έβαλε φωτιά στις σκηνές και επιβιβάστηκε στα καράβια ,δίνοντας έτσι την εντύπωση στους Τρώες ότι εγκαταλείπει τον πόλεμο .Βέβαια ότι ο Δούρειος Ίππος αποτελούσε πρόσφορα στη θεά Αθηνά , οι Τρώες μετέφεραν το ξύλινο άλογο στην πόλη τους.

Η άλωση της Τροίας

Ύστερα από δέκα χρόνια, οι Αχαιοί κατόρθωσαν να μπουν στην Τροία , κρυμμένοι μες στο Δούρειο Ίππο.


Όταν νύχτωσε, οι Έλληνες βγήκαν από το Δούρειο Ίππο και έτρεξαν να ανοίξουν τις πύλες της Τροίας. Τότε όλοι οι Αχαιοί πολεμιστές όρμησαν μες στην πόλη: Σκότωναν τους Τρώες, λεηλατούσαν και πυρπολούσαν τα σπίτια και τους ναούς, άρπαζαν τα γυναικόπαιδα… Ήταν το τέλος της Τροίας. Οι Αχαιοί είχαν νικήσει. Κρυμμένος με τους άντρες του μες στο Δούρειο Ίππο, ο Οδυσσέας μπήκε στην Τροία και χάρισε τη νίκη στους Αχαιούς!

Γιατί το μοναδικό τρωτό σημείο του Αχιλλέα ήταν η φτέρνα του ; Γιατί η μητέρα του θεά Θέτις τον είχε βουτήξει όταν γεννήθηκε στα νερά της Στύγας του ιερού ποταμού του Κάτω κόσμου για να τον κάνει αθάνατο. Επειδή όμως τον κρατούσε από την φτέρνα ,εκείνο το σημείο δε βυθιστηκε στο νερό έτσι παρεμινε τρωτό. Γιατί οι Τρώες ήταν Βέβαιοι ότι Δούρειος Ίππος αποτελούσε προσφορά στη θεά Αθηνά;

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Γ1  
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Γ1  

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Γ1

Advertisement