Page 1

1.UVOD 1.1. Predmet i cilj rada Osnovna svrha našeg projekta je izraditi poslovni model koji se temelji na on-line ponudi egzotičnih vjenčanja. Mjesto gdje će se susresti ponuda i potražnja za ovom vrstom usluge, te mogućnost komunikacije sa potencijalnim klijentima zainteresiranim za našu uslugu. Cilj nam je potpuno personalizirano pristupiti klijentima i njihovim željama i potrebama kako bi njihov dan iz snova bio ono što su oduvijek željeli.

1.2. Izvori podataka i metode prikupljanja Izvori podataka su uglavnom prikupljeni s internetskih stranica koje se bave tematikom vjenčanja te specijaliziranih časopisa za ovakvu vrstu usluge. 1.3. Sadržaj i struktura rada Sadržaj je koncipiran tako da se u početku rada upoznajemo s ciljem i predmetom poslovnog modela. Zatim navodimo misiju, viziju te ciljeve projekta. Detaljno ćemo opisati poslovni model, inovacije koje su dio našeg projekta, modele stvaranja prihoda, koji su naši klijenti, partneri i konkurenti. Nakon toga ćemo navesti web hosting i domene projekta te opisati CMS sustav. Izradit ćemo marketinški plan, navesti mobilne i web 2.0 tehnologije koje ćemo primjenjivati u projektu. Napravit ćemo swot analizu i web stranicu za naš projekt te definirati troškove pokretanja projekta.

1.4. Kratki opis poslovnog modela Naš poslovni model zamišljen je kao web agencija koja nudi pregled svih ponuda za egzotična vjenčanja na jednom mjestu. Putem naše agencije omogućujemo parovima vjenčanje na željenoj egzotičnoj destinaciji, te želimo stvarati, ne samo putovanja, nego i doživljaje koje će naši klijenti pamtiti zauvijek. Potpuno individualizirano pristupat ćemo klijentima, bez standardizirane ponude koju nudi većina agencija, kako bi sve bilo prema njihovim željama.


2. STRATEŠKA OSNOVA PROJEKTA 2.1. Misija Naša misija je Vaše idealno vjenčanje, bez stresa i daleko od svih iscrpljujućih priprema kako bi ovaj dan bio savršen, jer mi ćemo sve ovo učiniti za Vas. Omogućavamo parovima da se prepuste čarobnom doživljaju kojeg ćemo stvoriti prema njihovim željama.

2.2. Vizija Vizija portala EgzoticnoVjencanje.hr je biti vodeći portal za organizaciju vjenčanja na egzotičnim destinacijama, omogućavajući parovima savršeno vjenčanje.

2.3. Ciljevi projekta  Postići posjećenost portala od minimalno 4.000 posjeta mjesečno  Pridobiti minimalno 5 novih klijenata na mjesečnoj razini po destinaciji  Ostvariti proviziju od usluga fotografiranja, iznajmljivanja i kupnje vjenčanica, izrade vjenčanih buketa i aranžmana, glazbe u iznosu od 15% po obavljenoj usluzi  Proširiti ponudu na prostor susjednih zemalja u roku 1 godine

2


3. POSLOVNI MODEL 3.1. Detaljan opis poslovnog modela Poslovni model temelji se na web ponudi egzotičnih lokacija za vjenčanja, sa potpuno individualnim pristupom korisnicima, jer oni za ovaj događaj trebaju ono što su oduvijek željeli. Na jednom web mjestu omogućit ćemo susret ponude i potražnje vezane uz tematiku organizacije egzotičnih vjenčanja. Naše web mjesto sadrži cjelokupnu ponudu egzotičnih vjenčanja, i popratnih usluga kao što su: fotografiranje i izrada fotografija u digitalnom i klasičnom obliku, snimanje vjenčanja, cvjećarske, frizerske, glazbene i ostale usluge naših partnera, koje je moguće realizirati ukoliko to par želi. Omogućit ćemo parovima, ukoliko odluče otputovati sami, da im pronađemo odgovarajuće svjedoke njihova vjenčanja koje mogu samostalno odabrati putem fotografija i biografije na našoj web lokaciji, te prije samog putovanja stupiti sa njima u kontakt. Nudimo mogućnost interaktivnog foruma gdje će mladenci moći komunicirati i razmjenjivati svoja iskustva, fotografije i slične materijale koji bi im pomogli u dobivanju ideja. Naši klijenti imaju mogućnost komunikacije tijekom cijelog svojeg putovanja direktno sa agencijom, kako bi im pružili odgovarajuću razinu usluge i pružili im pomoć ukoliko nešto neće biti onako kako su zamislili. Također će na odabranoj destinaciji vjenčani par imati vlastitog koordinatora koji će brinuti o cjelokupnom njihovom boravku i organizaciji vjenčanja. Uz svu navedenu ponudu omogućit ćemo obitelji, prijateljima, kumovima ili bilo kojoj drugoj skupini klijenata da izvrše uplatu vjenčanja ili bilo kojih usluga koje nudimo zajedno s našim partnerima, kao vjenčani poklon za mladence, kako bi oni smanjili troškove vjenčanja. Na našim klijentima je samo da se prepustite čarobnom doživljaju koji ćemo pripremiti prema njih, gdje ćete se osjećati kao da su u raju, jer će upravo tako i biti.

3.2. Vrijednosti (ponuda) poslovnog modela Naša ponuda sastoji se od organizacije i pripreme vjenčanja za buduće mladence, te ponuda popratnih usluga koje je moguće realizirati prema željama klijenata. Nudimo individualan pristup svakom paru zasebno kako bi stvorili uslugu prema njihovim željama.

3.3. Organizacija projekta Naš projekt organiziran je kao web portal koji nudi organizaciju i pripremu vjenčanja na raznim egzotičnim lokacijama. Organizirat ćemo poslovni model na način da će klijenti moći

3


potpuno samostalno iz vlastitog doma organizirati svoje vjenčanje na odabranoj destinaciji i svim popratnim uslugama bez odlaska u agenciju. Rezervacija vjenčanja, booking i plaćanje obavljat će se putem weba na našoj Internet stranici.

4


4. INOVACIJE 4.1. Popis inovacija projekta  Individualizirana i personalizirana usluga prema željama i zahtjevima klijenata  On-line web mjesto koje sadrži cjelokupnu ponudu egzotičnih vjenčanja  Dogovor, rezervacija i plaćanje obavljaju se potpuno putem interneta  Ponuda svjedoka vjenčanja putem web stranice  Kontinuirana komunikacija s klijentima putem skype-a tijekom njihovog boravka na odabranoj destinaciji 4.2. Opis inovacije koje projekt sadrži 4.2.1. Inovacija 1: Klijenti mogu prema vlastitim željama organizirati vjenčanje, kako bi sve bilo onako kako su zamislili, od izbora same lokacije vjenčanja do svakog detalja na njihovom vjenčanju kako oni žele. 4.2.2. Inovacija 2: Na jednom mjestu nalazi se cjelokupna ponuda vjenčanja svih egzotičnih destinacija gdje je vjenčanje moguće obaviti. 4.2.3. Inovacija 3: Cjelokupno poslovanje vrši se putem interneta, kao što su: dogovor, rezervacije vjenčanja i plaćanje naših usluga, kao i popratnog sadržaja koji je u ponudi.

4.2.4. Inovacija 4:

Na našoj web stranici nudimo fotografije i biografije potencijalnih

svjedoka vjenčanja, kao i mogućnost stupanja u kontakt sa željenim svjedocima kako bi ih bolje upoznali. 4.2.5. Inovacija 5: Kako želimo klijentima pružiti nezaboravno iskustvo, trebamo im ponuditi mogućnost stalnog kontakta sa agencijom kako bi sve bilo savršeno i po planu, također bit ćemo tijekom cijelog putovanja u kontaktu sa koordinatorom vjenčanja kako bi organizacija i boravak prošli u najboljem redu.

5


5. MODELI STVARANJA PRIHODA 5.1. Popis modela stvaranja prihoda  Prihod od prodaje usluga  Provizija od strane naših partnera  Plaćanje po prikazu  Posrednički modeli  Sponzorstva

5.2. Opis svakog pojedinog modela 5.2.1. Model stvaranja prihoda 1: Prihod od prodaje usluga je temeljni prihod web agencije. Prihode ostvarujemo prilikom prodaje vjenčanih aranžmana klijentima.

5.2.2. Model stvaranja prihoda 2: Popratne usluge koje nudimo obavljaju se posredstvom naših suradnika i dobavljača koji obavljaju usluge za nas, kao što su: fotografiranje, vjenčanice, frizerske usluge, glazba i dr. Uz njihovu proviziju na obavljene usluge agencija naplaćuje dodatnu proviziju od 10% na obavljenu uslugu te je naplaćuje klijentu. 5.2.3. Model stvaranja prihoda 3: Modelom plaćanja po prikazu (CPM) ostvarujemo pravo na prihod od strane Web portal koji se oglašavaju na našoj Web lokaciji. Kada posjetitelji našeg Web mjesta tisuću puta posjete oglašavanu Web stranicu na našem portalu, mi ostvarujemo prihod. 5.2.4. Model stvaranja prihoda 4: Posredničkim modelom (CPA) ostvarujemo proviziju na osnovi svakog posjetitelja koji obavi kupnju tako da sa našeg Web mjesta stupi na Web lokaciju našeg posrednika. 5.2.5. Model stvaranja prihoda 5: Naša agencija ostvaruje prihod ukoliko neki Web portal pozicionira oglas na našoj stranici ili ako objavimo članak sa ključnom riječi koja je istaknuta i klikom posjetelja odvede na oglašavano Web mjesto.

6


6. KLIJENTI 6.1. Glavni klijenti  Mladenci  Obitelj  Kumovi  Prijatelji mladenaca

6.2. Detaljan opis glavnih klijenata 6.2.1. Klijent 1: Naši najvažniji klijenti, prema kojima je usluga orijentirana, su parovi koji se žele vjenčati na netradicionalan način, birajući moderne egzotične destinacije za svoje vjenčanje. Sve usluge na našoj stranici bit će usmjerene prvenstveno ovoj skupini klijenata jer su oni najznačajniji za naše poslovanje. 6.2.2. Klijent 2: Naši potencijalni klijenti, ukoliko se par odluči na vjenčanje povesti članove svoje obitelji. Ova skupina klijenata postojat će samo ako se vjenčani par odluči za takav način vjenčanja sa svojom obitelji. Također će postati naši klijenti ukoliko paru odluče uplatiti vjenčani aranžman na odabranoj destinaciji. 6.2.3. Klijent 3: Iako na našoj web stranici nudimo mogućnost izbora vjenčanih kumova koje parovi mogu izabrati putem njihovih fotografija i biografija, mladenci također mogu povesti svoje kumove koje su sami odabrali, bilo da se radi o njihovim prijateljima ili članovima obitelji. Kao i obitelj, kumovi također mogu uplatiti vjenčanje mladencima i na taj način postati naši klijenti. 6.2.4. Klijent 4: Ukoliko se par odluči na vjenčanje povesti svoje prijatelje, oni će postati naši klijenti, ili će to postati ako uplate određene usluge iz naše ponude kao dar mladencima.

6.3. Tržišta i jezik Web stranica Omogućit ćemo da naše usluge egzotičnih vjenčanja koriste svi klijenti, bez obzira iz koje zemlje dolaze. Web stranica bit će izrađena na 3 jezika: hrvatski, engleski i njemački, kako bi i klijenti iz stranih zemalja mogli pristupiti našem Webu.

7


6.4. Registracija klijenata Svi će klijenti moći besplatno pregledati sadržaj na našoj Web stranici, te neće biti potrebna registracija za posjetitelje, osim u slučaju potrebnih dodatnih informacija i rezervacije vjenčanja.

6.5. Direktne i indirektne koristi od besplatnog pružanja svih sadržaja Svi potencijalni klijenti koji pristupe Webu moći će vidjeti sadržaj i ponudu, što je velika prednost jer bi mnogi odustali ukoliko bi se trebalo odmah registrirati , što iz razloga jer je to naporno ili nemaju vremena za to.

8


7. PARTNERI 7.1. Glavni suradnici  Hotelski lanci i resorti  Crkve i matični uredi  Foto i video studio  Cvjećarne  Frizeri i vizažisti  Bandovi  Najam vozila  Turistički posrednici za izlete  Kumovi iz naše baze podataka  Koordinatori na putovanju

7.2. Opis suradnika 7.2.1. Suradnik 1: Hoteli i resorti pružaju potporu našem poslovanju na način da pružaju smještaj našim klijentima, all inclusive uslugu ukoliko se odluče za to, zabavni sadržaj tijekom boravka, salu za vjenčanje, odnosno mjesto u egzotičnom vrtu ili na plaži sa prikladnom dekoracijom po željama klijenata. Također nude wellness i spa sadržaje za opuštanje i relaksaciju i druge popratne usluge. Neki linkovi naših suradnika: http://www.sol-palmeras.com, http://www.vivantabytaj.com/, http://www.princeresortshawaii.com/hawaii-prince-hotel-waikiki/index.php, http://www.bali.grand.hyatt.com/hyatt/hotels-bali-grand/index.jsp?null 7.2.2. Suradnik 2: Crkve i matični uredi pružaju usluge pravovaljanog obreda vjenčanja, kako bi se klijentima omogućilo da njihov brak postane pravno utemeljen ako je to na odabranoj destinaciji moguće. 7.2.3. Suradnik 3: Foto i video studio usluge omogućuju parovima da njihov dan vjenčanja ostane zauvijek zabilježen prekrasnim fotografijama i video snimkama na egzotičnim lokacijama.

9


7.2.4. Suradnik 4: Cvjećarne omogućuju izradu dekoracija, vjenčanih buketa, aranžmana, vjenčića i drugih dekoracija koje klijent želi. 7.2.5. Suradnik 5: Frizeri i vizažisti pružaju usluge šminkanja i izrade frizura mladencima, obitelji, kumovima, prijateljima neposredno prije vjenčanja. 7.2.6. Suradnik 6: Ukoliko par poželi ceremoniju vjenčanja popraćenu glazbom, tu su glazbeni sastavi u duo, trio ili kvartet sastavu. 7.2.7. Suradnik 7: Klijenti imaju mogućnost besplatnog korišenja automobila zajedno sa svojim koordinatorom, kako bi mogli obaviti potrebne dogovore prije vjenčanja ili u bilo kojem trenutku kada im to zatreba. 7.2.8. Suradnik 8: Klijenti na egzotičnoj destinaciji borave određen broj dana, zato im omogućujemo razne izlete kako bi se što bolje proveli tijekom posjeta i upoznali krajolik, kulturu i običaje.

7.2.9. Suradnik 9:

Na našoj Web stranici posjedujemo bazu podataka s potencijalnim

kumovima koje parovi mogu odabrati kao svoje svjedoke na vjenčanju. Baza podataka sastojala bi se od domicilnog stanovništva ili pak osoblja hotela koji bi bili mogući svjedoci.

7.2.10: Suradnik 10: Na svakoj destinaciji koju nudimo imali bismo zaposlenog jednog koordinatora sa znanjem engleskog jezika koji bi tijekom cijelog boravka bio na usluzi našim klijentima.

10


8. KONKURENCIJA 8.1. Glavni konkurenti 8.1.1. Konkurent 1: http://www.mytravel.hr/. Hrvatska konkurentska agencija koja u svojoj ponudi ima veći izbor egzotičnih vjenčanja, kao što su vjenčanja na Sejšelima, Mauricijusu, Karibima, Maldivima itd. 8.1.2. Konkurent 2: http://www.en.sv4you.ru/ . Ruska agencija za vjenčanja koja nudi vjenčanja na lokacijama kao što su: Dominikanska Republika, Tajland, Indija, Jamajka, Mauricijus itd. 8.1.3. Konkurent 3: http://www.yourtravelvision.com/ . Agencija za vjenčanja koja u svojoj ponudi ima izbor vjenčanja na raznim egzotičnim lokacijama, kao što su: Karipski otoci, Bahami, Fiji, Havaji, Tahiti i druge destinacije. 8.1.4. Konkurent 4: http://www.egzoticna-vjencanja.com/ . Slovenska agencija specijalizirana za egzotična vjenčanja na brojnim lokacijama, primjerice: Mauricijus, Maldivi, Kukovi otoci, Grenada, Tobago, Havaji i drugo. 8.1.5. Konkurent 5: http://www.travelfreewithae.com/ . Američka agencija za vjenčanja koja u svojoj ponudi ima izbor neke od ovih destinacija: Bora Bora, Tahiti, Novi Zeland, Costa Rica, Fiji. 8.2. Sličnosti i različitosti s postojećim projektima na tržištu  http://www.mytravel.hr/ . Ova agencija nije specijalizirana isključivo na organizaciju egzotičnih vjenčanja, već u svojoj ponudi ima uobičajene turističke aranžmane te je samo obogaćena sa sadržajem egzotičnih vjenčanja koje nudi. Njihova Web stranica je veoma loše izrađena sa loše prevedenim hrvatskim jezikom jer je to zapravo hrvatska poslovnica sa sjedištem u Sloveniji.  http://www.en.sv4you.ru/. Agencija je loše optimizirana na Google tražilici, odnosno teško je dostupna, sama Web stranica je loša jer je za većinu informacija potrebno kontaktirati direktno agenciju. O destinacijama imaju napisane samo općenite stvari i njihovu kulturu, bez hotela koje nude za vjenčanje i cjenika, kao i popratnih usluga.

11


 http://www.yourtravelvision.com . Web stranica je nepregledna sa veoma šturim informacijama te nudi samo kontakt broj putem kojeg se mogu dobiti detaljne informacije, što je veoma nepovoljno za potencijalne klijente iz drugih država.  http://www.egzoticna-vjencanja.com/ . Smatramo da je ova agencija jedna od najboljih na tržištu koja nudi ovu vrstu usluge te potpuno specijalizirana za egzotična vjenčanja, što joj je i glavna djelatnost, samim time i naš najveći konkurent. Sadrži detaljno opisane programe za vjenčanja i sve usluge koje nude, kao i cijene svakog aranžmana i svih dodatnih sadržaja. Lako se pronalazi na tražilici. Kao nedostatak spomenuli bismo potpunu dostupnost Web mjesta jedino na slovenskom jeziku te samo dio stranice koji je dostupan na hrvatskom jeziku.  http://www.travelfreewithae.com/ . Oni nude estetski lijepo oblikovanu Web stranicu, što im je značajna prednost, ali imaju nedostatke vezane uz dostupnost ponuđenog sadržaja jer je potrebna registracija, odnosno potrebno ih je kontaktirati da bi dobili bilo kakve informacije o njihovoj ponudi.

8.3. Konkurentska prednost projekta Naša konkurentska prednost na tržištu hrvatske je neupitna, upravo iz razloga što hrvatsko tržište ne posjeduje ni jednu kvalitetnu web stranicu sa ponudom egzotičnih vjenčanja. Postoji samo jedna web stranica na hrvatskom jeziku koja je nekvalitetna kao što smo već naveli. Na svjetskoj razini postoji nekoliko agencija, koje prema našem mišljenju također imaju dosta nedostataka. Osim ove činjenice u našem projektu posjedujemo konkurentske prednosti koje naša konkurencija nema: besplatan pristup cjelokupnoj ponudi koja sadrži detaljne informacije, baza vjenčanih kumova koju ne posjeduje ni jedna od konkurentskih agencija kao i mogućnost komunikacije sa agencijom za vrijeme cijeloga putovanja.

12


9. WEB HOSTING I DOMENE 9.1. Web hosting projekta Web hosting provider za koji smo se odlučili: www.netdomena.hr , za njihov Net Start paket koji nudi mjesto od 100 MB diskovnog prostora, što je za početak poslovanja dovoljno. Start paket iznosi 30 kn/mjesečno te je uključena registracija i održavanje domene, webdesign program, 3000 MB prostora za smještaj stranice, dnevnu statistiku prometa, tehničku podršku putem e-maila, osobne konfiguracijske stranice i dr.

Slika 1: Web hosting projekta

Dostupno na: http://www.netdomena.hr/Net_100/net_100.html

9.2. Web domene projekta

9.2.1. .hr domena Web domena koju koristimo je: www.egzoticnoVjencanje.hr. U sklopu Web hosting projekta ujedno smo izabrali domenu koju ćemo koristiti u našem projektu. Odlučili smo se za plaćeni

13


oblik Web domene jer je to najznaÄ?ajnija domena za naĹĄe poslovanje i uz hosting paket nudi brojne iznad navedene pogodnosti.

9.2.2. komercijalne domene

Slika 2: Komercijalna domena broj 1 (www.exoticwedding.eu)

Dostupno na: http://www.plus.hr/domene

14


Slika 3: Komercijalna domena broj 2 (www.exoticwedding.us)

Dostupno na: http://www.infonet.hr/registracija-domene/

15


Slika 4: Komercijalna domena broj 3 (www.exoticwedding.org)

Dostupno na: http://logoims.com/sys/transfer.php

16


Slika 5: Komercijalna domena broj 4 (www.exoticwedding.de)

Dostupno na: http://logoims.com/sys/transfer.php

17


10. CMS SUSTAV 10.1. Popis mogućih CMS sustava za projekt  Joomla (http://www.joomla.org/)  Wordpress (http://wordpress.org/)  Drupal (http://drupal.org/)  Corvus CMS (http://www.corvuscms.hr/)  WMD SEO CMS (http://wmd.hr/izrada-web-stranica-cms/)

10.2. Opis CMS sustava projekta (najboljeg) Smatramo da je Joomla najbolji CMS sustav za naš projekt jer omogućava jednostavan i efikasan način za kreiranje vlastite web stranice. Joomla je CMS sustav za upravljanje web sadržajem otvorenog koda ("open source") koji služi objavljivanju sadržaja na World Wide Webu i intranetu. Odlika ovog sustava je i podrška za strane jezike pa je tako moguće preuzeti hrvatski jezični paket koji će je u potpunosti prevesti na hrvatski jezik. Ona je danas među najpopularnijim CMS sustavima u svijetu, Joomla 1.0.13 je lokalizirana i na hrvatski jezik. Osnovni Joomla paket je dizajniran tako da bude jednostavan za instalaciju, a nakon toga dolazi onaj lakši dio dodavanje sadržaja na stranicu. Po mnogima se smatra jednim od najboljih CMS sustava otvorenog koda koji je besplatan (ne ovisite o nekoj drugoj firmi čiji ste CMS kupili i možete svaku promjenu u CMS portalu, modulima ili u izgledu napraviti samostalno neovisno o bilo kome). Ima veliku podršku u nadogradnji ekstenzijama (skripti), izboru predložaka (izgled stranice) te integraciji sa forumima, galerijama i drugim php skriptama.

18


11. MARKETINŠKI PLAN 11.1. Marketinški plan projekta Naš projekt oglašavat ćemo samo on-line načinima oglašavanja. Tradicionalni oblik oglašavanja nema smisla jer je na taj način dosta teško doći do željene ciljane skupine, i najvjerojatnije bi ovaj način oglašavanja bio samo trošak koji ne bi stvorio željene rezultate. Najvjerojatnije bi letci i vizitke koje bi podijelili završili u rukama klijenata koje to uopće ne zanima, jer je naše tržište usko segmentirano i teško je na tradicionalan način doprijeti do naših potencijalnih klijenata. Od on-line oblika oglašavanja koristit ćemo oglašavanje na tražilicama, Newslettere, Bannere, Pop-up i Pop-under oglase. Također ćemo se ogalšavati i na društvenim mrežama, kao što su: Facebook, Twitter, LinkedIn, gdje ćemo napraviti svoje profile. Isto tako oglašavat ćemo se putem Youtube-a. On-line oblici oglašavanja plaćaju se u većini slučajeva po kliku korisnika na oglas, znači samo prikazivanje oglasa bez klika korisnika se ne naplaćuje. Tako da će se on-line oglašavanje plaćati po kliku korisnika na oglas. Početna on-line marketinška kampanja trajat će 6 mjeseci i spremni smo za nju izdvojiti 30.000 kn. Naši promocijski slogani biti će: „ Uživajte u ostvarenju snova uz EgzotičnoVjenčanje.hr!“ „Vi sanjate…EgzotičnoVjenčanje.hr realizira!“ „I vrijeme se zaustavlja uz EgzotičnoVjenčanje.hr!“ „Zaista je sve kao iz bajke uz EgzotičnoVjenčanje.hr!“ „Savršen početak novog života neka Vam pruži EgzotičnoVjenčanje.hr!“

11.2. Ključne riječi projekta Ključne riječi projekta su: egzotično vjenčanje, vjenčanje, egzotično, snovi, brak, mladenci, medeni mjesec, godišnjica, bajka, nezaboravni doživljaj, zabava, pustolovina, plaža, kokteli, raj, rezervacija, cijene, opuštanje, želja, ponuda, vjenčani kumovi, gostoljubivost, pouzdanost, iskustvo, more, pijesak, sunce, vječno ljeto, romansa, ljubav, izlazak sunca, romantika.

11.3. Google AdWords oglas

19


Naši klijenti govore hrvatskim i engleskim jezikom. Ciljano tržište nam je Hrvatska i susjedne zemlje te svi oni klijenti koje se služe engleskim jezikom.

Slika 6: Google AdWords

Dostupno na: https://adwords.google.com/cm/CampaignMgmt?__u=1135971827&__c=2950066547#r.ON LINE&app=cm

20


Slika 7: Google AdWords kampanja

Dostupno na: https://adwords.google.com/dashboard/Dashboard?__u=1135971827&__c=2950066547&mo de=real&type=desktop#&app=dashboard

11.4. Oglašavanje na društvenim mrežama Izraditi ćemo profile na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, LinkedIn, nakon toga zakupit ćemo oglasni prostor i plaćati oglašavanje po klikovima. Znači plaćat ćemo samo onaj oglas na koji korisnik klikne jer je stvarno zainteresiran za njega. Oglasi će biti vidljivi svima koji se nalaze na navedenim društvenim mrežama i to se neće plaćati, već samo klik na navedeni oglas. Društvene mreže su dobar način oglašavanja jer možemo oglase ponuditi točno ciljanim skupinama koji su za njih zainteresirani, znači prema dobi, interesima, načinu života, ključnim riječima, navikama i dr. Ovaj način oglašavanja omogućava veću popularnost naših stranica i više posjeta od strane korisnika i potencijalnih klijenata. Za početno oglašavanje angažirat ćemo agenciju za internetsko oglašavanje Etarget koja će postaviti našu kampanju i našu reklamu prikazivati na top portalima kao što su: net.hr, index.hr, vecernji.hr, tportal.hr, 24sata.hr i dr. Cijena kampanje je 400 kn, koji se skidaju svakim klikom na naš oglas.

21


11.5. Tablica marketinškog plana

RBR.

Web Oblik

adrese Termini

oglašavanja

oglašavanja

Troškovi

-

-

-

oglašavanja 1.

Newsletter

Šaljemo ga na e-mail adrese zainteresiranih klijenata koji se registriraju na

našem

Web

mjestu

za

navedenu

uslugu. 2.

Oglašavanje

na www.yahoo.com

tražilicama

Ujutro od 10 0,23

kune Nakon izrade

www.google.com do 13 sati, po kliku

oglasa putem

www.msn.com

poslijepodne

odgovarajućih

od 16 do 18

alata,

sati, navečer

navedeni

od 21 do 23

oglas

sata

prikazivati

će

se

korisnicima tijekom pretraživanja. 3.

Banner ( klasični)

kuna Oglas će se

www.net.hr

Ujutro od 9 0,25

www.tportal.hr

do 11 sati, po kliku

pojavljivati na

www.vecernji.hr

poslijepodne

navedenim

www.index.hr

od 18 do 20

stranicama

sati

prilikom posjeta korisnika ovim

Web

22


stranicama. 4.

Pop- under prozor

0,15

kuna Nakon

što

www.24sata.hr

Poslijepodne

www.dnevnik.hr

od 15 do 18 po kliku

korisnik

www.youtube.hr

sati, navečer

zatvori

www.tportal.hr

od 20 do 22

navedeno

sata

Web

mjesto

na kojima se oglašavamo putem

Pop-

under prozora, pojavi mu se naš oglas. 5.

Pop-up prozor

www.dnevnik.hr

Ujutro od 10 0,20

www.index.hr

do 12 sati, po kliku

može otvoriti

www.net.hr

navečer

kako

www.24sata.hr

20 do 23 sata

od

kuna Korisnik oglas

bi

posjetio našu Web stranicu ili

može

zatvoriti oglas i

nastaviti

pregledavati prethodno posjećenu Web stranicu. Riječ

je

o

oglasima koji se pojave kao novi prozor na posjećenim Web mjestima.

23


12. MOBILNE TEHNOLOGIJE 12.1. Način mobilnog elektroničkog poslovanja projekta Izradili smo mobilnu aplikaciju kako bi korisnici mogli pristupati našim Web mjestima i ponudi putem telefona. Aplikacija je razvijena kako bi se korisnici mobitela mogli njome koristiti i tako se bolje upoznati sa nama.

12.2. Opis aplikacije za pametne mobilne telefone Danas je sve veća zastupljenost pametnih telefona te je zbog toga potrebno napraviti aplikaciju za pametne telefone, kako bi korisnici mogli i putem svojih uređaja biti u kontaktu sa nama.

12.3. Detaljan opis funkcionalnosti mobilne aplikacije Naša aplikacija sastoji se od početne stranice za pametne mobilne telefone, gdje u izborniku korisnici mogu vidjeti informacije o našoj agenciji, našu ponudu, Web stranicu, naše profile na društvenim mrežama.

24


12.4. Grafički prikaz funkcionalnosti Slika 8: Mobilna aplikacija

Dostupno na: https://ibuildapp.com/app.php?470338,420110 12.5. Mogućnost mobilnog oglašavanja Oglašavanje je moguće putem društvenih mreža kao što su: Twitter, Facebok, LinkedIn.

25


13. WEB 2.0 TEHNOLOGIJE 13.1. Facebook profil projekta

Slika 9: Facebook profil projekta

Dostupno na: http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Egzoti%C4%8Dnovjen%C4%8Danje/101386256721501

13.2. LinkedIn profil projekta Slika 10: LinkedIn profil projekta

26


Dostupno na: http://www.linkedin.com/profile/view?id=241898241&trk=hb_tab_pro_top

13.3. Twitter profil projekta

Slika 11: Twitter profil projekta

Dostupno na: https://twitter.com/Evjencanje

27


14. SWOT ANALIZA PROJEKTA SNAGE

SLABOSTI

 Primjena

suvremene

informatičke

 Nedostatak

iskustva

kod

elektroničkog poslovanja

tehnologije  Dinamičnost,

fleksibilnost

i

 Visoki troškovi Internet poslovanja  Teško

pouzdanost  Praćenje trendova

zadobivanje

povjerenja

potencijalnih klijenata

 Skype i e-mail kontakt s kupcima

 Odsutnost fizičkog kontakta

 Kvalitetne usluge

 Ograničen početni kapital

 Velik broj potencijalnih korisnika zbog on line poslovanja PRILIKE  Rast

PRIJETNJE povjerenja

klijenata

prema

elektroničkom poslovanju  Mogućnost

poslovanja

ispuniti na

širem

geografskom području bez dodatnih troškova  Preporuka

 Mogući zahtjevi korisnika ne možemo  Pojava novih konkurenata  Odbojnost

potencijalnih

klijenata

prema e-plaćanju od

strane

postojećih

korisnika  Povećanje prometa kroz on line

 Loša ekonomska situacija  Problemi sa sigurnošću na mreži (virus, hakiranje…)

oglašavanje  Nove potrebe kupaca i razvoj novih tehnologija

28


15. TROŠKOVI POKRETANJA PROJEKTA Troškovi pokretanja našeg projekta iznose ukupno 38.190,00 kuna. Navedeni iznos uključuje slijedeće troškove:  trošak poslužitelja Web stranica, tj. Hostinga – 360,00 kuna  trošak domena: hr domena – 100,00 kuna komercijalne domene – 200,00 kuna  trošak promocije Web stranica na godišnjoj razini – 37.530,00 kuna, od čega:  Oglašavanje na tražilicama – 0,22x36.500 = 8.030,00 kn  Banner oglas – klasični – 0,25x36.500 = 9.125,00 kn  Pop – up prozor – 0,20x36.500 = 7.300,00 kn  Pop – under prozor – 0,15x36.500 = 5.475,00 kn  troškovi oglašavanja na društvenim mrežama  trošak izrade Web stranica –  trošak računalnog sklopovlja – računalo + printer – 2x3.500 + 1x600 = 7.600,00 kn  trošak softvera –  trošak mobilne aplikacije –

29


16. WEB STRANICE PROJEKTA 16.1. Struktura Web stranica projekta Slika 12: PoÄ?etna stranica projekta

Dostupno na: http://egzoticnovjencanje.freshcreator.com/

30


Slika 13: Web stranica - O nama

Dostupno na: http://egzoticnovjencanje.freshcreator.com/hrv/o-nama

31


Slika 14: Web stranica – Gdje se nalazimo

Dostupno na: http://egzoticnovjencanje.freshcreator.com/hrv/gdje-se-nalazimo

Slika 15: Web stranica – Proizvodi/usluge

32


Dostupno na: http://egzoticnovjencanje.freshcreator.com/hrv/proizvodiusluge

Slika 16: Web stranica - Cijene

Dostupno na: http://egzoticnovjencanje.freshcreator.com/hrv/cijene

33


Slika 17: Web stranica – Kontakti

Dostupno na: http://egzoticnovjencanje.freshcreator.com/hrv/kontakti

16.2. Opis strukture Web stranica projekta Naša Web stranica sastoji se od početne stranice http://egzoticnovjencanje.freshcreator.com/ sa koje se može pristupiti našoj ponudi, kontakt informacijama, cijenama, uslugama itd.

34


17. ZAKLJUČAK Ovim projektom zaključili smo kako je elektroničko poslovanje vrlo značajno i neophodno u današnjem suvremenom načinu poslovanja, uvelike nam može pomoći da poslovanje bude uspješno i profitabilno, iz razloga što se danas većina poslova obavlja putem Interneta i puno je lakše doći do potencijalnih klijenata i ponuditi im baš ono što traže. Imali smo prilike prikupiti nova znanja i iskustva, naučili smo izraditi Web stranicu i mobilnu aplikaciju, što je vrlo bitno kod pokretanja projekta i znatno nam smanjuje troškove. To nam uvelike može pomoći ukoliko se jednog dana odlučimo krenuti u ostvarenje ovog ili bilo kojeg drugog projekta. Nadamo se da ćemo jednog dana primijeniti znanja prikupljena izradom ovog projekta ili će nam barem pomoći u poslu i daljnjem životu.

35


18. POPIS LITERATURE 1) Web stranica: http://www.sol-palmeras.com 2) Web stranica: http://www.vivantabytaj.com/ 3) Web stranica: http://www.princeresortshawaii.com/hawaii-prince-hotel-waikiki/index.php 4) Web stranica: http://www.bali.grand.hyatt.com/hyatt/hotels-bali-grand/index.jsp?null 5) Web stranica: http://www.mytravel.hr/ 6) Web stranica: http://www.en.sv4you.ru/ 7) Web stranica: http://www.yourtravelvision.com 8)Web stranica: http://www.egzoticna-vjencanja.com/ 9) Web stranica: http://www.travelfreewithae.com/ 10) Web stranica: http://www.joomla.org/ 11) Web stranica: http://wordpress.org/ 12) Web stranica: http://drupal.org/ 13) Web stranica: http://www.corvuscms.hr/ 14) Web stranica: http://wmd.hr/izrada-web-stranica-cms/

36


19. POPIS WEB LINKOVA 1) www.netdomena.hr 2) http://www.netdomena.hr/Net_100/net_100.html 3) www.egzoticnoVjencanje.hr 4) http://www.plus.hr/domene 5) http://www.infonet.hr/registracija-domene/ 6) http://logoims.com/sys/transfer.php 7)https://adwords.google.com/cm/CampaignMgmt?__u=1135971827&__c=2950066547#r.O NLINE&app=cm 8) http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Egzoti%C4%8Dnovjen%C4%8Danje/101386256721501 9) http://www.linkedin.com/profile/view?id=241898241&trk=hb_tab_pro_top 10) https://twitter.com/Evjencanje 11) http://egzoticnovjencanje.freshcreator.com/ 12) https://ibuildapp.com/app.php?470338,420110

37


20. POPIS SLIKA Slika 1: Web hosting projekta Slika 2: Komercijalna domena broj 1 (www.exoticwedding.eu) Slika 3: Komercijalna domena broj 2 (www.exoticwedding.us) Slika 4: Komercijalna domena broj 3 (www.exoticwedding.org) Slika 5: Komercijalna domena broj 4 (www.exoticwedding.de) Slika 6: Google AdWords Slika 7: Google AdWords kampanja Slika 8: Mobilna aplikacija Slika 9: Facebook profil projekta Slika 10: LinkedIn profil projekta Slika 11: Twitter profil projekta Slika 12: Početna stranica projekta Slika 13: Web stranica - O nama Slika 14: Web stranica – Gdje se nalazimo Slika 15: Web stranica – Proizvodi/usluge Slika 16: Web stranica - Cijene Slika 17: Web stranica – Kontakti

38


21. ŽIVOTOPIS Vlatka Ipša

39


Sanja Marković

40


41


22. SAŽETAK Osnovna svrha našeg projekta je izraditi poslovni model koji se temelji na on-line ponudi egzotičnih vjenčanja. Na jednom Web mjestu omogućit ćemo susret ponude i potražnje vezane uz tematiku organizacije egzotičnih vjenčanja. Naše Web mjesto sadrži cjelokupnu ponudu egzotičnih vjenčanja, i popratnih usluga kao što su: fotografiranje i izrada fotografija u digitalnom i klasičnom obliku, snimanje vjenčanja, cvjećarske, frizerske, glazbene i ostale usluge naših partnera, koje je moguće realizirati ukoliko to par želi. Omogućit ćemo parovima, ukoliko odluče otputovati sami, da im pronađemo odgovarajuće svjedoke njihova vjenčanja koje mogu samostalno odabrati putem fotografija i biografije na našoj web lokaciji, te prije samog putovanja stupiti sa njima u kontakt. Individualizirana i personalizirana usluga prema željama i zahtjevima klijenata. Naši glavni klijenti su: mladenci, obitelji, kumovi, prijatelji i drugi. Konkurenti su nam razne strane agencije koje također nude egzotična vjenčanja. Partneri su nam hoteli, crkve, matični uredi, bandovi i drugi. Za CMS sustav izabrali smo Joomla-u jer omogućava jednostavan i efikasan način za kreiranje vlastite web stranice. Joomla je CMS sustav za upravljanje web sadržajem otvorenog koda ("open source") koji služi objavljivanju sadržaja na World Wide Webu i intranetu. Naš projekt oglašavat ćemo samo on-line načinima oglašavanja. Tradicionalni oblik oglašavanja nema smisla jer je na taj način dosta teško doći do željene ciljane skupine, i najvjerojatnije bi ovaj način oglašavanja bio samo trošak koji ne bi stvorio željene rezultate. Izradili smo swot analizu i troškove pokretanja našeg projekta. Isto tako izradili smo Web stranicu za naš projekt i mobilnu aplikaciju.

42


PRILOZI 1. Obavijesni bilten – newsletter

43

08 Egzotično vjenčanje  
08 Egzotično vjenčanje  

Sanja Marković, Vlatka Ipša

Advertisement