Page 1

MAGASIN OG FRØKATALOG FRA NELSON GARDEN

Hagegleder Sara Bäckmo Så året rundt

Dyrk i vann

Kom i gang med hydroponisk dyrking

Nye frø til å så inne og ute

617

FRØSORTER I KATALOGEN

HAGEGLEDER  2019


FRØ Det er en deilig følelse å se frøet du sådde spire, vokse og gro til en nydelig plante. Tenk å plukke dine helt egne buketter fra hagen, eller når du høster de første solmodne tomatene – en følelse som bare en ekte frøelsker kjenner til!


INNHOLD

D

yrk det du liker. Dyrk det som trives. To klassiske råd til alle hagevenner. Utmerkede råd som gjerne kan blandes med noen mer usikre kort. Hvorfor ikke så en blomst du aldri har sett i virkeligheten, eller en grønnsak du aldri har smakt? Eller så de sikre kortene på nye steder. Eller på en annen årstid. Våg å teste - lek - med dyrkingen din. Leken dyrking er akkurat hva årets nummer av Hagegleder handler om. Bla videre og møt hagevennen Sara Bäckmo som takket være sin nysgjerrighet har funnet sin måte å kunne høste egendyrkede grønnsaker hele året. Å høste tolv måneder i året kan du også få til med hydroponisk dyrking. Nysgjerrig på hvordan du kan dyrke i vann? Bla til side 10. Det som er så fantastisk med dyrking er at det sjeldent finnes bare en vei å gå. Mulighetene er mange, og overraskelsene likeså. Med årets frøkatalog vil vi på Nelson Garden forenkle, inspirere og hjelpe deg med å lykkes med din dyrking uavhengig av om det er i mai eller oktober. Vi er din hagevenn. Fortsett å så!

4 FRØEKSPERTEN

Hortonom Anna Lindeqvist presenterer spennende frønyheter.

5 AKTUELT

Nordlig dyrking, nyheter, oppskrifter, barnas favoritter og leking med maten.

7 SÅ ÅRET RUNDT

Sara Bäckmo sår lite og ofte for en uendelig dyrkingssesong.

10 DYRK UTEN JORD

Hydroponisk dyrking blir stadig mer populært.

13 FRØKATALOG Alle våre frø og løker 2019.

14 DYRK I VANN

Med dyrkingskassen Harvy dyrker du egen mat helt uten jord.

16 DYRK INNENDØRS

Spiselig i mindre format med Micro Leaf, Kjøkkenets Urter og spirer.

22

SÅ MED RIKTIG AVSTAND

Med såbånd slipper du å tynne såradene.

”Så lite men ofte” 24 GRØNNSAKER

Forlenge, foredle og oppbevare avlingene.

46 BLOMSTER

Så blomster til dekorasjon og matlaging.

63 BLOMSTERLØK

Nå kan du få praktfulle blomster i potter og blomsterbed med økologiske georgineknoller.

N VA

E MER K

E

T

Hagegleder er produsert av Nelson Garden AS, Postboks 3723 Fyllingsdalen, 5845 Bergen, Norge, +47 55176160, nelsongarden.no ANSVARLIG UTGIVER: Amund Aarseth, amund.aarseth@nelsongarden.no PROSJEKTLEDER/SJEFSREDAKTØR: Lovisa Back LAYOUT: Markus Danielsson TRYKK: Löwek Trycksaker AB, Växjö FOTO: Markus Danielsson, Anna Lindeqvist, Lovisa Back, Annika Christensen, Katja Ragnstam, Maria Fors Östberg. Kopiering av tekst eller bilder er forbudt uten samtykke fra redaksjonen. Alt materiale lagres og kan bli publisert digitalt, men forut­setter redak­sjonens samtykke.

S

Lovisa Back SjefsredaktØr og hagevenn, Nelson Garden

Trykksak 5041 0004

HAGEGLEDER  2019

3


FRØEKSPERTEN Med årets nyheter vil vi på Nelson Garden inspirere alle til å, med barnlig nysgjerrighet, tørre å prøve selv det som virker litt vrient. Vi vil også oppfordre til å inkludere barna i dyrkingen - ta med egne barn, barnebarna eller naboungene. Barn elsker farger og i år gir vi alle muligheten til å plukke fargesprakende buketter! Solsikken ’Double Sunking’, blomkarsenyhetene ’Yellow Troika’ og ’Crazy Jewel’, og sinniablandingen Graffiti har alle store frø som er enkle for små hender å håndtere. Ringblomsten ’Kinglet Yellow’ har taggete frø som nesten ligner mumifiserte insekter. Hvorfor ikke spille bondesjakk med dem før de stikkes i jorden? Det er herlig å høste egen mat rett fra plantene, uavhengig av hvilken alder man er. Tomatnyhetene ’Tigerette Cherry’ og Romello’ F1 blir ikke høyere enn at de kan nås av små hagevenner. ’Tigerette Cherry’ kan du også lese mer om på side 5. Den lille chilien ’Biquinho’ får mengder av bittesmå, ildrøde frukter. Min sønn Herman pakket fornøyd matboksen full, og klassekameratene stirret storøyd på da han slukte én etter én uten en mine. Til tross for sitt hete utseende er denne chilien nemlig mild og god. Årets spiselige økologiske nyheter er fulle av karakter. ANNA LINDEQVIST

Hortonom og hagevenn, Nelson Garden 4

H A G E G L E D E R  2019

FOTO: Markus Danielsson

ÅRETS NYHETER


AKTUELT PLUKKVENNLIGE FAVORITTER SUKKERERT ’NORLI’ gir rikelig avling av møre og søte belger. De er aller best direkte fra planten når de fortsatt er små. Om du likevel ikke rekker å spise alle opp når de er ferske kan belgene fint forvelles og fryses. BUSKTOMAT ’TIGERETTE CHERRY’ gir mange gylne tomater i passelig plukkhøyde, selv for de mindre barna. Tomat smaker ikke like godt for alle barn, men det å la dem oppdage hagens delikatesser i eget tempo vil sannsynligvis gi mersmak.

TØFF TOMAT

’Tigerette Cherry’ stikker seg utvilsomt ut! Det er lett å bli bekymret og tro at planten ikke har det godt siden bladverket er gulere enn hos de andre små tomatplantene - men alt er akkurat som det skal være. Når ’Tigerette Cherry’ har vokst seg større vil du se at det tette, lysegrønne bladverket er en av de tingene som gjør planten unik. Sorten har dessuten en artig historie. Den oppstod som en gul mutasjon hjemme hos tomatkongen Åke Truedsson på 1980-tallet og er en av få gule busktomater som er tilgjengelig som økologiske frø.

TIPS

Pangstart Har du ikke tid, ork eller tålmodighet til å fylle pluggbrettene dine med jord er planteplugger et godt alternativ. De er produsert i kokosfiber og torv, noe som gjør dem til perfekte barnerom for dine frøspirer. I et lite minidrivhus holder de dessuten bedre på fuktigheten og frøene spirer fortere. Når du og dine planter er klare vil utplantingen være over på et blunk!

NORDLIG BELIGGENHET

30 mil nord for polarsirkelen er ikke kulden den største utfordringen for plantene - det er den lange, mørke vinteren. I Tromsø Botaniske Hage finnes det, tross den nordlige beliggenheten, en komplett urtehage med salvie, timian, dill, persille, mynte og mye mer. Også stauder med opphav fra den sørlige halvkule kan man finne her.

PHYSALIS er omkapslet av et tynt papirlignende skall som skjuler den gullgule perlen. Den søtsyrlige smaken fører tankene til eksotiske frukter vi finner i fruktdisken, men siden det er egendyrket smaker det enda bedre!

Gulrotkakesmoothie DU TRENGER:

1 banan 1-3 små gulrøtter 2-2½ dl valgfri melk 2 ss valnøtter ½ ts kanel GJØR SLIK:

Riv eller kutt gulrøttene grovt og kjør sammen med de andre ingrediensene i en blender på høy hastighet. Bruker du stavmikser kan det være lurt å koke gulrøttene først for å få smoothien jevn. Hell over i glass og server! HAGEGLEDER  2019

5


AKTUELT SPISELIGE BLOMSTER TUSENFRYD må være små, men både stilk, blad, knopp og blomst kan spises. KORNBLOMST er mild og kronbladene er meget dekorative. RINGBLOMST smaker litt ”blomstrete”, mild og aromatisk smak. FLØYELSBLOMST finnes både med mye kryddersmak og i mildere varianter. STEMORSBLOMST er vakker og passer utmerket til en dekorativ salat. BLOMKARSE har en litt pepperaktig smak på både blomstene og bladene.

LEK MED MATEN NYHET

Hvorfor sette frem ekstra borddekorasjoner når det du serverer kan være dekorativt i seg selv? Det finnes mange spiselige blomster å dekorere sommerens salater med. Kanskje til og med noen av dine egne favoritter du allerede dyrker?

...på to måter Bønnevikke er en favoritt blant våre Micro Leaf-frø. Under optimale forhold kan de gi to, tre og kanskje fire avlinger før man behøver å så på nytt! Perfekt å dyrke inne i kjøkkenvinduet for å nyte av egendyrket hele året. Flere Micro Leaf-frø finner du på side 40.

Når nettene blir lange Pyntekorg er en av våre mest elskede sommerblomster! Årets nyhet ’Gazebo Red’ er med sin kirsebærrøde farge mørkere enn mange andre sorter. Stilken er dessuten noe kortere som gir lavere planter. Pyntekorg er en såkalt kortdagsplante og vil helst ha mørke netter for å blomstre. Den blomstrer dessuten best om den ikke få for mye næring. Blomstrer ikke din pyntekorg? Det beste tipset vi kan gi er å redusere gjødslingen og vente på sensommerens litt lengre netter. 6

H A G E G L E D E R  2019

Bønnevikke...

Fryst eller tørket bønnevikke er perfekt å lagre for bruk om vinteren. I motsetning til andre bønner er bønnevikke ikke så glad i kald jord, men kan sås så snart jorden er tørket opp om våren. Bønnene må kokes før servering og er gode som de er, i gryter, eller i bønnestuing.


Sara sår og høster året rundt For hagebloggeren og dyrkeren Sara Bäckmo har dyrkingssesongen hverken en begynnelse eller slutt. Den pågår for fullt hele året, og vintersesongen er den store bonusen. Hvorfor begrense dyrkingsåret når man kan nyte av herlighetene året rundt? TEXT OCH FOTO: Maria Fors Östberg FOTO: Markus Danielsson, Lovisa Back

I NORDENS STØRSTE hageblogg deler Sara Bäckmo sine med- og motganger i Saras kjøkkenhage. Hagen og bloggens navn på originalspråket, Skillnadens trädgård, vekker nysgjerrigheten hos leseren, det er noe magisk og lidenskapelig over det. Det var her, i smålandske Bökebacken i Sør-Sverige, Saras hageinteresse ble født. Året var 2011, og frem til da hadde tomten hovedsakelig bestått av busker og kratt, brennenesler og ugress. Naboens gravemaskin reddet henne fra et evigvarende helvete med spade og hakke, og en 350 kvm stor flate, som skulle bli hennes fremtidige kjøkkenhage, vokste frem foran stuevinduet.

Allerede da Sara kjøpte det gamle huset hadde hun en drøm om en egen kjøkkenhage. Hun var oppvokst med kjøkkenhage og det var selvsagt at det var noe hun selv skulle ha. Vi går på en sti av heller som er kantet med buskete asparges, hun slår ut armene og forklarer: – Jeg så for meg en slik levende hage fylt av planteliv men jeg hadde ikke helt kunnskapen den gangen. At det skulle være mulig å dyrke mat hele året var helt ubegripelig. Hun så på dyrking på en tradisjonell måte, som så mange hobbygartnere gjør. Man slenger litt frø i jorden om våren og ser hva som skjer frem mot sommeren. Nå er hun betydelig mer bestemt og motivert med sin dyrking. Nå finnes hverken begynnelse eller slutt på sesongen, den pågår hele tiden. «Så lite men ofte» har blitt som et slagord for Sara. Erfaringen har gjort henne modig. Et dårlig resultat er ikke å mislykkes, hun ser heller på det som lærdom, eller til og med en gevinst hun tar med seg til neste omgang. Hele tiden prøver hun seg frem med hva som fungerer og ikke fungerer i hagen sin. Men å dyrke hele året, er det virkelig mulig? Det høres nesten ut som en utopi på våre breddegrader. Jovisst går det, og det er superenkelt å komme i gang, mener Sara. – Den aller enkleste metoden er å så litt mer enn det du trenger, og så la grønnsakene stå i bakken lengre enn de normalt ville gjort. Man trenger ikke å tenke på å dyrke sorter spesielt for vinteren, det er bare å kjøre på med mer av alt. Bortsett fra de mer varmekrevende grønnsakene som tomat, agurk og belgfrukter, naturligvis.

SARA BÄCKMO FAMILIE: Partneren Philip og barna Otto, Viggo, Alba og Loa. Hunden Kapten Kuling og en flokk med katter. BOR: I et 1800-tallshus i Bökebacken sør for Växjö i Sør-Sverige. GJØR: Selvforsynt dyrker, forfatter, journalist og blogger. Driver Nordens største hageblogg sarabackmo.se. Har skrevet bøkene Skillnadens trädgård – Ett ekologiskt trädgårdsskafferi, Skillnadens skörd, og Vinterodling – Skörda när det är kallt. HAGEGLEDER  2019

7


Til høyre: Purreløken som høstes i tidlig april forkultiverte Sara tidlig året før. Om sommeren vokser den i kjøkkenhagen og høstes ved behov. På høsten graver Sara opp den purreløken som ennå ikke er spist, planter dem i et stort spann og lar dem overvintre i veksttunnelen. Kuldebestandige sorter klarer også perioder med temperaturer under null.

SÅ TIDLIG FOR VINTERAVLING: Purre Sellerirot Vinterkål Pastinakk – Kutt ut høstrengjøringen i hagen, la alt stå i jorden slik at du kan høste godsaker i desember. En virkelig skatt!

De aller fleste grønnsakene vi har tåler mye kulde og klarer fint å lagres i jorden. Purreløk er en helt suveren vintergrønnsak, som tåler å stå i jorden og til og med overvintre. Gulrøttene kan også stå i bakken, pastinakk vil kunne klare seg over vinteren uten problemer, jordskokk likeså. De fleste kålsortene kan man la stå så lenge som man ønsker. Sara er fullstendig betatt av kål, så det er ingen overraskelse at det vokser mange typer kål i Skillnadens trädgård. Når man har oppdaget potensialet i hagen, hvor mye man faktisk kan få ut av den og hvor fint det blir, vil man naturligvis ha mer. Da kan man ta dyrkingen ett steg videre og dyrke mer spesifikke vintergrønnsaker om sommeren som kan høstes om vinteren. Sara sparer gjerne en del favoritter, som vintersalat, til den kalde årstiden. Om sommeren dyrker hun så mange andre gode salattyper og vintersalaten blir en eksklusiv delikatesse å lengte etter. Hun sår den på sensommeren og fortsetter i omganger hele høsten.

8

H A G E G L E D E R  2019

Vintersåing er neste steg, altså å så på nytt midt på den iskalde vinteren. Salat og spinat passer spesielt godt til dette. Det er bare å grave ned frøene i jorden og la vinteren og snødekket gjøre sin del. – Det er et slikt bittersøtt kick om våren når man høster alt det gode som man egentlig ikke har jobbet særlig mye for, sier hun. Det som skiller vinterdyrking fra den tradisjonelle sommerdyrkingen er den utrolig lange tiden det tar før avlingene blir klare. Om våren og sommeren kan du så og høste med bare noen ukers mellomrom, mens vinterdyrking krever en helt annen planlegging. I november er det ikke mulig å så noe som kan høstes i januar. I visse tilfeller må man planlegge et år i forkant, som med purreløk. Det er smart å ha dyrket mye av den ettersom det ikke er mulig å så den på nytt i august, da er det for sent. Det er en utfordring, mener Sara, samtidig som det er akkurat det som gjør det så gøy!


SARAS FIRE VINTERFAVORITER Vintersalat Grønnkål Purre Jordskokk

Den avgjørende faktoren for vinterdyrking er å velge sorter som tåler kulde. De skal være herdige for det nordiske klimaet. Vi ser inn i den ene av to veksttunneler som finnes i Skillnadens trädgård. Sara forteller at hun har møtt mennesker som har dyrket i 40 år men som aldri har hørt om at man skulle kunne dyrke om vinteren. Mennesker som tror man må ha oppvarmede drivhus med ekstra lys for å kunne lykkes. Det er ille at folk er så uvitende om hva man faktisk kan gjøre, hvordan man kan dyrke i alle årets sesonger, også på friland. Det meste av jobben med vinterdyrking gjøres jo om sommeren og høsten, når man allerede er godt i gang med lignende arbeid. Såvisst forenkler drivhuset dyrkingen og øker mulighetene, men det er absolutt ikke nødvendig. Se på din egen dyrkingsplass. Hvordan er vindforholdene? Finnes det steder som ligger mer i le? Det gjelder å utnytte plassen man har på best mulig måte. Vindforhold har mye å si, og å dyrke på nordsiden er ikke anbefalt om vinteren. Du vil få et helt annet resultat om du dyrker på sørvendt sted

med beskyttelse mot vind, og kanskje til og med dekke med drivbenk eller fiberduk. Optimale vekstforhold i kombinasjon med riktig plantevalg baner veien for fremgang. Dette med å dyrke og arbeide med alt som vokser og blomstrer har betydd mye for Sara. – Jeg blir ikke stresset av hagen som jeg vet mange andre blir. Alt behøver ikke være perfekt, jeg er kommet forbi akkurat det. «Det er det som ikke er perfekt som er perfekt for meg akkurat nå». Jeg er en person som liker å være litt nerd om ting jeg liker, og om femten år holder jeg kanskje på å utforske alt om vegetabilske fargestoffer. Eller noe helt annet. Men grønnsaksdyrking kommer nok alltid til å finnes i livet mitt, for det gir meg så utrolig mye glede.

SARAS TIPS FOR Å MAKSIMERE AVLINGENE: DYRK MYE, mye mer enn du egentlig behøver. Dyrker du en overflod har du det overskuddet som lar deg høste og spise, og samtidig kunne la en del av plantene stå igjen i jorden. På den måten forlenger du sesongen uten at du gjør spesielt mye ekstra.

HAGEGLEDER  2019

9


Å dyrke uten jord Du trenger ikke jord for å dyrke. Vann, næring, varme og lys er nok. Hydroponisk dyrking er på fremmarsj. Det er både enkelt og gir stor avling på liten plass. Pioneren Niklas Hjelm fra Hemmaodlat forklarer dyrkingsteknikkens store fordeler. TEXT: Andreas Björkman FOTO: Peter Carlsson, Ulrika Grönlund, Emelie Otterbeck, Niklas Hjelm

10

H A G E G L E D E R  2019


Hydroponisk dyrking gjør det mulig å dyrke grønnsaker innendørs hele året uten å dra store, tunge jordsekker inn i leiligheten. Salat, urter, chili, tomat, og mange andre planter klarer seg utmerket helt uten jord og vokser så lenge det er tilgang til vann, næring, varme og lys.

D

et startet som en studiesirkel. Niklas Hjelm og Andreas Sörensen ville vite mer om hydroponisk dyrking, men mangelen på informasjon gjorde det vanskelig. Løsningen var å starte en egen studiesirkel om hydroponikk. De ble raskt pionerer innen temaet i Sverige og startet i 2014 den ideelle organisasjonen Hemmaodlat med mål om å få så mange som mulig til å starte å dyrke selv. – At valget falt på akkurat hydroponikk handlet mest om mitt kontrollbehov. Jeg likte ideen om å kunne styre næringsverdiene og pH-verdiene i vannet uten å være avhengig av jordens struktur og næringsemner. Jeg kunne egentlig ingenting om dyrking, og ville ha så nøyaktige instrukser som mulig. Det fikk jeg med hydroponikk, sier Niklas.

ALLE HYDROPONISKE SYSTEMER har en ting til felles, man dyrker uten jord. Så lenge plantene får sine behov av lys, varme, vann og næring oppfylt vokser de like bra i vann eller lecakuler som i jord. – Den store forskjellen mellom å dyrke i vann sammenlignet med jord er at du starter fra null i vann. Du tilsetter akkurat så mye næring som plantene trenger i hver vekstfase.

Luftspalten mellom planten og vannet gjør at rotsystemet får tilstrekkelig med luft hele tiden, sier Niklas. I hydroponiske systemer kan du dyrke alt fra salat, urter og blomster til chili, tomat og andre fruktbærende planter. Det gir stor avling på liten plass, du slipper jord i leiligheten og det er enkelt. Tre av flere fordeler, mener Niklas. – Det er vanskelig å mislykkes og plantene vokser fortere ettersom de ikke behøver å lete etter næring og luft. Det å kunne måle og kontrollere næringsnivåene gjør det også enklere å se om noe har gått galt. I tillegg sparer du ryggen siden du slipper å bære tunge jordsekker opp trapper til leiligheten eller ut i drivhuset i hagen. DET ER VANLIGST å dyrke salat og urter, men det går minst like bra med blomster, tomater, chili og aubergine. Rotfrukter er litt vanskeligere siden de trenger mer plass. – For meg er hydroponisk dyrking et supplement til dyrking i jord. Har du hage eller pallekarmer skal du selvsagt bruke de til å dyrke i, og kanskje i tillegg ha hydroponisk dyrking innendørs. For meg forlenger hydroponikken dyrkingssesongen fremfor alt, og gir egendyrkede grønnsaker hele året.

Pionerene Hemmaodlat startet som en studiesirkel og er i dag en ideell organisasjon med mål om å øke dyrkingen av grønnsaker hjemme. Organiasjonen ble grunnlagt i 2014 av Nicklas Hjelm og Andreas Sörensen og har i dag rundt 90 medlemmer. Organisasjonens hovedformål er å utfordre tradisjonelle oppfatninger om hvor og hvordan du kan dyrke grønnsaker, og å skape muligheter til å kunne dyrke din egen mat hele året – uavhengig av hvordan du bor.

HAGEGLEDER  2019

11


OPPSKRIF

Grønnkålsmoothie DU TRENGER:

4-5 store grønnkålblad Ca 6 dl mandelmelk eller annen nøttemelk 1 godt moden banan ½ liter bær, f.eks. bringebær, jordbær, rips 1-2 ss honning 1 syrlig eple 2 ss sitronsaft Ca 1 håndfull mynteblader En håndfull isbiter GJØR SLIK:

Miks sammen alle ingredienser til du har en jevn, klumpfri smoothie. Serveres med det samme.

Fortell om Nelson Gardens nye hydroponiske dyrkingsløsning.

I hydroponisk dyrking kan du dyrke alt fra salat og kål til urteplanter og blomster. Om du vil få en god start kan du med fordel velge noen av våre forhåndssådde planteplugger som er spesielt utviklet til vårt hydroponiske dyrkingssystem.

Du trenger Salat Grønnkål Pak choi Koriander Persille Basilikum

NYHET

Det går fort og enkelt å komme i gang. Det eneste du behøver er en hydroponisk dyrkingskasse med seks pluggholdere, seks forhåndssådde planteplugger, vann og næring, samt plantelys om du vil dyrke i vinterhalvåret.

Fordeler ved hydroponikk Du kan dyrke mer på liten plass, det vokser hurtigere, og det brukes mindre vann. Risikoen for at plantene tørker ut er også minimal når du dyrker i vann. Du behøver ikke bære på jord eller kaste brukt jord, og plantene får ikke jordbårne sykdommer. Les mer på harvy.no.

12

H A G E G L E D E R  2019

Ulf Fransson

PRODUKTUTVIKLER AV DEN HYDROPONISKE DYRKINGSKASSEN HARVY

6 SORTER FOR HARVY

VÅRE SORTER

HEISANN …

Bakgrunnen for at vi har laget en hydroponisk løsning er at vi alltid søker nye metoder vi har tro på, og hva som passer for den vanlige hobbydyrkeren. Hydroponikk er virkelig tidsriktig – vi ønsker å dyrke egne bladgrønnsaker og urter hjemme på kjøkkenet eller på balkongen. Vi har utviklet produktet sammen med spesialistene bak Hemmaodlat.se. Hvordan fungerer den?

Den er ren og enkel. Dyrkingskassen for hydroponisk dyrking er like stor som en balkongkasse og består av tre deler: Kassen, et lokk med seks hull i, og seks pluggholdere. I pluggholderne plasseres våre forhåndssådde planteplugger med f.eks. salat, grønnkål, pak choi eller basilikum. Det eneste du behøver å gjøre er å fylle på vann og næring. Med plantelys i vinterhalvåret kan du ha tilgang til egendyrket salat, kål og urter hele året og slipper å løpe i butikken. Hva er fordelene ved hydroponisk dyrking?

For det første er det utrolig enkelt. For det andre slipper du å bære jord inn i leiligheten og kaste jorden når dyrkingen er ferdig. For det tredje får plantene alltid optimal tilgang til vann og næring, og du kan uten problem reise bort fra plantene dine i opp til 14 dager før de behøver påfyll med vann og næring. Jeg tror at Harvy kan konkurrere ut potteplantene i kjøkkenvinduet, og det er veldig artig.


Frøkatalog Frø, løk og spirer

14 DYRK I VANN

Med dyrkingskassen Harvy dyrker du egen mat helt uten jord.

16 DYRK INNENDØRS

Spiselig i mindre format med Micro Leaf, Kjøkkenets Urter og spirer.

22 SÅ MED RIKTIG AVSTAND Med såbånd slipper du å tynne såradene.

24 GRØNNSAKER

Forlenge, foredle og oppbevare avlingene.

46 BLOMSTER

Så blomster til dekorasjon og matlaging.

63 BLOMSTERLØK

FOTO: Anna Lindeqvist

Nå kan du få praktfulle blomster i potter og blomsterbed med økologiske georgineknoller.

HAGEGLEDER  2019

13


DYRK I VANN

Ved hjelp av den hydroponiske dyrkingskassen Harvy kan du enkelt dyrke hjemme uten jord. Alt du trenger for å komme i gang er vann og en vinduspost. Resten er inkludert i startpakken. Når kassen er fylt med vann plasserer du de forhåndssådde plantepluggene i lokket. Sjekk vannivået etter et par uker. Etter ytterligere noen uker er det tid for å høste. 14

HAGEGLEDER  2019

FOTO: Peter Carlsson

Uten jord i hydroponisk dyrking


Koriander Coriandrum sativum L.

Basilikum Ocimum basilicum L.

1 uke

5 uke

1 uke

Salat Lactuca sativa

5 uke

1 uke

Persille Petroselinum crispum

4 uke

2 uke

Grønnkål Brassica oleracea

Pak Choi Brassica rapa

6 uke

1 uke

4 uke

1 uke

5 uke

’Emily’

6 planteplugger, av kokosfiber og torv pluss litt næring, forhåndssådde med basilikum. Passer til hydroponisk dyrking, d.v.s. dyrking i vann.

’Marino’ 6 planteplugger, av kokosfiber og torv pluss litt næring, forhåndssådde med koriander. Passer til hydroponisk dyrking, d.v.s. dyrking i vann.

’Lollo Rossa’ 6 planteplugger, av kokosfiber og torv pluss litt næring, forhåndssådde med salat. Passer til hydroponisk dyrking, d.v.s. dyrking i vann.

’Gigante d’Italia’ 6 planteplugger, av kokosfiber og torv pluss litt næring, forhåndssådde med persille. Passer til hydroponisk dyrking, d.v.s. dyrking i vann.

’Summer Breeze F1’ 6 planteplugger, av kokosfiber og torv pluss litt næring, forhåndssådde med pak choi. Passer til hydroponisk dyrking, d.v.s. dyrking i vann.

’Half Tall’ 6 planteplugger, av kokosfiber og torv pluss litt næring, forhåndssådde med grønnkål. Passer til hydroponisk dyrking, d.v.s. dyrking i vann.

5530

5531

5532

5533

5534

5535

Les mer på harvy.no

Harvy, startpakke Startpakke for hydroponisk dyrking. Hvit kasse med lokk for 6 planter + 6 forhåndssådde plugger (3 x salat, 3 x basilikum) + pluggholdere + 250 ml spesialnæring. Kasse av PS og ABS, holdere av PE. Produsert i Sverige. 795 x 160 x 150 mm.

Hvitt lokk 5551

Planteplugg uten frø

Hydroponisk næring 250 ml

Brunt lokk 5552

6 planteplugger til hydroponisk dyrking. Av kokosfiber og torv pluss litt næring. Tilsett egne frø.

5537

Plantenæring, spesielt tilpasset hydroponisk dyrking, d.v.s. dyrking i vann. Flaske med praktisk skala i korken som gjør det enkelt å dosere næringen. Rekker til flere dyrkingsomganger. 250 ml. NPK 4-0,7-3

Blått lokk 5553

6765

HAGEGLEDER  2019

15


DYRK INNENDØRS

Micro Leaf

FOTO: Annika Christensen

Micro Leaf er små, sprø og meget næringsrike mikroblader som kan dyrkes innedørs uansett årstid. Skuddene blir ferdige på bare noen få uker. De tilfører en fantastisk knasende smak til dine matretter. Med Micro Leaf dyrker du altså raskt og enkelt grønnsaker i vinduskarmen – hele året!

16

HAGEGLEDER  2019


Bønnevikke En bønnevikke med herlig sprø smak, som gir rikelig avling. Sorten er en såkalt ”cut-and-come-again” - etter høsting vokser nye blad ut.

Salatkarse Denne fine karsen gir små, mørkegrønne blader med sterk smak. Meget dekorativ i salater. Sorten er en såkalt ”cutand-come-again” - etter høsting vokser nye blad ut.

Grønnkål Grønnkål er rik på antioksidanter, C- og E-vitamin. Gir blågrønne, sprø blader med en mild kålsmak. Dyrkes innendørs hele året.

Agurkurt Agurkurt har fyldige blad med smak av agurk. Gode i f.eks. salater. Ikke la bladene bli for store, for da blir de lett ”hårete”.

56866

56868

56850

56852

Koriander Koriander brukes i det asiatiske og det søramerikanske kjøkkenet. Gir frodige, friske blad. Sorten er en såkalt ”cutand-come-again” - etter høsting vokser nye blad ut.

Pak Choi Denne Pak Choy-sorten gir vakkert røde, spenstige blad. Topp med noen blad på salat eller fisk. Sorten er en såkalt ”cut-and-come-again” - etter høsting vokser nye blad ut.

Bladreddik Bladreddik utvikler raskt blad med en god del styrke. Får blad med vakker grønnfarge og rosa bladnerver. Spis de første og andre bladparet.

56854

56856

56858

Sareptasennep Sareptasennep er et miniblad med snert i! Får en herlig farge og en fin frynsete bladform. En heftig smakskombinasjon er små, små blader til en mild pannacotta.

Solsikke Solsikkeskudd på smørbrødet gir mengder av vitaminer og mineraler i hvert tygg. Skuddene blir tykke og sprø, med en nøtteaktig og mild smak. Kan også wokes lett.

Ert Friske erteskudd er enkle å dyrke! Gode på smørbrødet, til dampet fisk, eller til grillmat. Sorten er en såkalt ”cut-andcome-again” - etter høsting vokser nye blad ut.

56862

56864

Micro Leaf 3-boks Tre smarte Micro Leaf-bokser av hardplast og i diskret design for dyrking av mikroblader innendørs året rundt. Lokk med ventilasjon. Bunntrau og dyrkingskar tåler oppvaskmaskin. 65 x 20 x 14 cm.

56860

5794

Micro Leaf 1-boks Funksjonell Micro Leaf-boks av hardplast i diskret design for dyrking av mikroblader innendørs året rundt. Lokk med ventilasjon. Bunntrau og dyrkingskar tåler oppvaskmaskin. 21 x 17 x 12 cm.

5792

HAGEGLEDER  2019

17


DYRK INNENDØRS

Kjøkkenets urter

FOTO: Annika Christensen

Utnytt lyset som finner veien gjennom kjøkkenvinduet, og dyrk urtene dine så nære måltidet som mulig. Med Kjøkkenets Urter kan du dyrke frem mengder av smak på liten plass. Det er kanskje den enkleste måten å lage egen urtehage i vinduskarmen. Ferskere enn det blir det ikke!

18

HAGEGLEDER  2019


Kjøkkenets urter

Kjøkkenets urter, dill

Kjøkkenets urter, kruspersille

Kjøkkenets urter, bladpersille

Kjøkkenets urter, basilikum

Fint og funksjonelt trau for innendørsdyrking av grønne bladvekster hele året. Dill til 3 dyrkingsomganger er inkludert. Bunntrau og dyrkingskar tåler oppvaskmaskin. 21 x 17 x 12 cm. 5800

Fint og funksjonelt trau for innendørsdyrking av grønne bladvekster hele året. Kruspersille til 3 dyrkingsomganger er inkludert. Bunntrau og dyrkingskar tåler oppvaskmaskin. 21 x 17 x 12 cm. 5801

Fint og funksjonelt trau for innendørsdyrking av grønne bladvekster hele året. Bladpersille til 3 dyrkingsomganger er inkludert. Bunntrau og dyrkingskar tåler oppvaskmaskin. 21 x 17 x 12 cm. 5802

Fint og funksjonelt trau for innendørsdyrking av grønne bladvekster hele året. Basilikum til 3 dyrkingsomganger er inkludert. Bunntrau og dyrkingskar tåler oppvaskmaskin. 21 x 17 x 12 cm. 5803

Kjøkkenets urtesaks

Liten og smidig urtesaks. De lange bladene gjør det enkelt å høste urter og et hull til pekefingeren gir et meget godt grep. L 15 cm. 5985

HAGEGLEDER  2019

19


Spirer

Det er ren luksus å servere noe man nettopp har høstet på tallerkenen – spesielt om vinteren. Med spiring har du på kort tid og med minimal arbeidsinnsats alltid ferske grønnsaker. Nøtteaktige, sterke eller med smak av lakris. Hvite, grønne eller knall rosa. Variasjonen mellom de ulike spirene er enorm! Alle våre spirefrø er dessuten økologiske.

20

HAGEGLEDER  2019

FOTO: Annika Christensen

DYRK INNENDØRS


Alfalfa En sprø spire med mild nøttesmak. Passer på smørbrød og i salater.

Brokkoli En sprø spire med spennende brokkolismak som passer i salater, supper og på smørbrød.

5651

5656

Fennikel En spire med smak av nøtter og et snev av lakris. Passer i salater, supper og på smørbrød. Kan både spire- og skuddyrkes.

Reddik, VinterEn hurtigvoksende spire i rosa toner. Gir en spennende smak til salater og kjøtt. Inneholder et høyt nivå av vitaminer og mineraler.

5657

5658

Karse En lettdyrket og dekorativ spire med mild peppersmak. Passer på skiven og i salater.

Reddik En lettdyrket spire som gir en krydret smak til salater og wokede retter. Kan utvikles til skudd.

5659

5662

HotMix En sterk miks av krydrede spirer: rød reddik og sennep. Gir en spennende kryddersmak til salater, smørbrød og diverse matretter.

LinsMix En spennende miks av linsespirer. Garanterer en god smaksopplevelse.

5665

5666

Spireboks Med hjelp av spireboksen er det enkelt å spire ulike sorter frø, f.eks alfalfaspirer. 15 x 15 cm.

5670

Spiretrau 2 pk Spiretrauet gjør det enkelt å spire/gro frem spirer av ulike frø. Spesielt egnet til små frø, f.eks karse. 10 x 15,5 cm

Spiretrau med karsefrø Spirekit som inneholder et spiretrau og fire poser karsefrø. Karse er enkel å få til og har en mild smak av pepper. 10 x 15,5 cm

5674

5672

HAGEGLEDER  2019

21


SÅBÅND VÅRE SÅBÅND Reddik (’Saxa 2’) Dill (’Como’) Koriander (’Micro Splits’) Salatløk (’White Lisbon’) Kruspersille (’Moss curled 2’) Rødbete (’Moulin Rouge’) Salat (’Baby Leaf mix’) Hodesalat (’Hilde II’) Plukksalat (’Australischer Gele’) Ruccola (salatsennep) Sommergulrot (’Nantaise 2’) Vintergulrot (’Flakkée 2’) Asiatisk kål (Mix)

VÅRE PELLETERTE FRØ Sommergulrot (’Nantaise 2’) Vintergulrot (’Neptun’)

Såbånd og pellets Små gulrotfrø finnes også som pellets. Hvert frø er da innkapslet av et lag leire som brytes ned når frøene er sådd og du har begynt å vanne. Pelleterte frø er enklere å håndtere – særlig for små barnehender. 22

HAGEGLEDER  2019

FOTO: Lovisa Back

Gulrøtter, rødbeter og reddiker er noen av de grønnsaksfrøene som med fordel kan sås med en viss avstand om du vil slippe å tynne litt senere i sesongen. Såbåndene er laget av nedbrytbar cellulose og er forhåndssådde med frø i passe planteavstand. Hvert frø spirer da på riktig avstand og får tilstrekkelig plass til å vokse seg stor. Rette planterader er inkludert!


GRØNNSAKER

FOTO: Annika Christensen

Artig, vakkert og godt - tre ord som oppsummerer grønnsaksdyrking. Uavhengig av om du sår i potte innendørs, på balkongen eller i kjøkkenhagen finnes det et økende sortiment av økologiske frø å velge mellom. Blant årets økologiske nyheter finner du nakenfrøgresskaret ’Eso’, hvis frø er uten skall og klare til å ristes. Gå heller ikke glipp av tomaten ’Tigerette Cherry’, en gul busktomat med gulgrønne blader.

HAGEGLEDER  2019

23


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, FrilandsCucumis sativus

Agurk, FrilandsCucumis sativus

30 cm

Agurk,PotteCucumis sativus

12 cm

'Profi' F1 Fin sort agurk til sylting som gir mørkegrønne, knudrete frukter. Høstes etter hvert. Setter bare hunnblomster. Legg gjerne frøene i bløt et par timer før såing.

'Picolino' F1 Delikat miniagurk som gir svært gode, sprø frukter med glatt skall. Agurkene må ikke få vokse seg for store, høstes etter hvert. Denne sorten er god å spise fersk, rett fra planten.

4 85329

5 85340

5 85308

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

25 cm

Basilikum, Rød Ocimum basilicum var. purpurascens

25-30 cm

'Rosie' En svært dekorativ rød basilikum som elsker varme. Plant gjerne basilikum i en potte på en varm og solfylt plass. Bladene som høstes etter hvert passer utmerket i en smakfull rød pesto eller sammen med tomater og litt revet parmesan.

4 85041

4 85047

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, PrydPhaseolus coccineus 200 cm

Bønne, StangbrekkPhaseolus vulgaris

200 cm

'Lady Di' En motstandsdyktig prydbønne med vakre, røde blomster. Fin å dyrke ved f.eks. en espaljé på lunt sted. Gir rikelig avling med smakfulle grønne belger som kan brukes kokte som snittbønne.

5 85104

24

HAGEGLEDER  2019

1

3 Prisgruppe

4

5

20 cm

J F M A M J J A S O N D

Bladbete Beta vulgaris

Brokkoli Brassica oleracea

2-årig

Bønne, BrekkPhaseolus vulgaris

40 cm

'Calabrese natalino' Brokkoli er svært lett å få til. Takket være den rikelige avlingen er den perfekt for en liten grønnsakshage. En av våre mest næringsrike grønnsaker med mild, utsøkt smak.

'Maxi' En ekstra tidlig sort som gir vakre grønne belger. Høstes etter hvert. Ikke la belgene bli for store, ca 18 cm er bra. Kokes og spises som delikatesse.

3 85079

5 85139

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønnevikke Vicia faba

Chilipepper Capsicum annuum Scoville°

'Express' En tidlig sort som høstes etter hvert. Spises lett kokte eller la dem modne og tørke på planten for vinterlagring. Plantene behøver påfyll med jord når de er ca 10 cm høye. På vindfulle steder kan de trenge støtte.

4 85115

2

J F M A M J J A S O N D

60-90 cm

5 85187

50 cm

J F M A M J J A S O N D

4 85629

'Markant' En fin sort som gir rikelig avling av lange, helt trådfrie belger. Plantes f.eks. ved en espaljé på et lunt sted. Høstes etter hvert. Kokes og spises, kan med fordel fryses.

5 85028

5 85363

'White silver 3' Lettdyrket bladbete som gir rikelig avling. Høst enstilkede blad, eller skjær av hele planter etterhvert. I Italia forvelles bladbeten ofte, og stekes siden sammen med olivenolje, salt, og pepper - nydelig.

Aubergine Solanum melongena

'Black Beauty' Aubergine er en svært varmekrevende vekst. De avlange og mørkt lilla fruktene høstes etterhvert, drøyt 5 mnd etter sådd. Nydelige å steke i litt olivenolje og strø flaksalt over, eller i moussaka.

'Emily' Basilikum er en dekorativ og aromatisk krydderplante som elsker varme. Plant basilikum i en potte på en varm og solfylt plass. Bladene som høstes etter hvert passer utmerket i en deilig pesto eller sammen med tomater og litt revet parmesan.

50 cm

Agurkurt er en søt blåblomstrende plante som lett frøsår seg og dermed blir flerårig. Meget godt likt av sommerfugler, bier og humler. En god grønngjødslingsplante med mye bladmasse, vend ned i jorden før planten setter frø.

Agurkurt Borago officinalis

10 cm

'Marketer' Frisk og hardfør agurk som gir rikelig avling av lange mørkegrønne frukter med et noe ruglete skall. Denne sorten er deilig å spise fersk, rett fra planten.

Basilikum Ocimum basilicum L.

Dill, BladAnethum graveolens L.

35-50 cm 1000-4000 °

20-30 cm

'Hungarian Hot Wax' Varmekrevende chilipepper som kan variere i styrke avhengig av når man høster dem. Brukes ferske eller tørkede i matlaging. Vask alltid hendene etter at du har håndtert fersk chili.

'Gold Crown' En sort med aromatiske, mørkegrønne og finflikede blad. Sorten går i blomst senere enn vanlig dill, noe som gjør den egnet å høstes som bladdill. Pynt nypoteter med dill eller la den smaksette fiske- og skalldyrssuppen. Bytt voksested hvert år.

4 85236

4 85275

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ert, MargPisum sativum

65 cm

Ert, SukkerPisum sativum

60-65 cm

'Karina' Tidlig og varmeelskende sort som gir rikelig avling, 7-9 erter per stilk. Resistent mot sykdommer. Høstes for hånd, skallet fjernes for å nå de søte og smaksrike ertene. Dyrk gjerne erter på ulikt sted hvert år; de gjødsler jorden.

4 86400

Fennikel Foeniculum vulgare

'Norli' Lettdyrket og deilig sukkerert som gir rikelig avling av møre belger med søt smak. Høstes etter hvert, før belgene blir runde. Spises som ferske delikatesser eller lett forvellet. Så i omganger for jevn tilgang. Dyrk gjerne erter på ulikt sted hvert år; de gjødsler jorden.

60 cm

Grasløk Allium schoenoprasum

30-40 cm

'Finale' Sprø grønnsak med lekker smak av lakris. De oppsvulmede bladslirene og skuddene er gode å bruke både rå og tilberedt. Prøv ovnsbakt sammen med rotfrukt.

Flerårig

'Staro' Denne sorten gir smale blad med fantastisk aroma og mild løksmak. Blomstrer med lilla, små blomster. Bladene høstes etter hvert. Blomstene kan også spises og er svært fine å dekorere med. Økologisk risikokategori: SE. Se Artsdatabanken.no

4 85285

4 86431

Gresskar, KjempeCucurbita maxima

1-3 Kg.

'Uchiki Kuri' Gresskar med runde, orangerøde frukter. Fruktkjøttet er mørkt gult. Halmodne frukter passer godt til sylting, men om gresskaret skal lagres må det være modent når det høstes. God å spises ovnsbakt.

4 85829

4 85290

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gresskar, NakenfrøCucurbita pepo

Gulrot, SommerDaucus carota L

3-5 Kg.

'Eso' Fint, rundt gresskar med frø uten skall som er perfekte til ristes og brukes i matlaging. Fruktkjøttet er uten tråder og smakfult, og kan også brukes. Krever mye plass for dyrking.

5 85826

Gulrot, VinterDaucus carota L

'Berlicum 2' Tidlig gulrotsort med glatte røtter. Høstes etter hvert - fantastisk gode å spise ferske, rett fra hagen. Gulrøtter kan også brukes i brød eller kaker for å øke saftigheten og hjemmelaget gulrotmarmelade er en skikkelig delikatesse. Gjenta gjerne såingen. Kan vinterlagres.

4 85660

Karse, KrydderLepidium sativum

1-5 cm Velkjent og svært lettdyrket krydder. Kan plantes inne hele året, for så å høste med jevne mellomrom. Hvert frø gir bare en spire, så det går med relativt mye frø. Brukes fersk til smaksetting og dekorasjon.

'Rothild' En saftig høst- og vintergulrot med høyt innhold av karoten. Roten blir ganske stor, 2025 cm. God å spise lettkokte med en smørklatt og persille. Er egnet til både å spises fersk og til vinterlagring. Oppbevares svalt og fuktig.

4 85658

4 85404

Knutekål Brassica oleracea

'Azur-Star' Fin knutekål med sprø og søt smak. Den er god revet fersk i salater, eller stekt i smør og salt. Tynnes tidlig.

5 85520

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Koriander Coriandrum sativum L.

60 cm

Kål, BlomBrassica oleracea

'Cadiz' Koriander er en dekorativ krydderplante med mild karrismak som får tankene til det nordafrikanske kjøkkenet. Såes i flere omganger for jevn tilgang, høst bladene etter hvert. Frøene høstes ved at hele planten klippes av og deretter henges opp-ned for å tørke. Samle sammen frøene og bruk dem som krydder.

Kål, Japansk, Tatsoi Brassica rapa

'Janvel' F1 En blomkål som gir rikelig avling av store og vakre hvite hoder. Like god rå som tilberedt blomkålsuppe med hvitløksristede krutonger er et deilig tips!

5 85432

4 85393

Kål, RosenBrassica oleracea

Tatsoi Herlig asiatisk bladgrønnsak. De mørkegrønne bladene vokser i en lav, kompakt rosett. Høst enkle blad eller hele planter. Gode å steke med hvitløk og servere til fisk eller kjøtt. For jevn tilgang bør man så med noen ukers mellomrom. Dekk gjerne med fiberduk for å beskytte mot skadeinsekter. Tåler en del frost om høsten.

Kål, RødBrassica oleracea

'Igor' F1 Rosenkål som gir rikelig avling. Høstes etter hvert og spises lett kokte. Dekkes med fiberduk, planten toppes i slutten av august.

'Langedijker Bewaar 2' Vakkert røde hoder med fin kålsmak. Høstes når hodet kjennes fast ut. God finstrimlet i salat med fetaost og ristede solsikkefrø.

4 85460

4 85500

4 85414

Scoville° HAGEGLEDER  2019

Høyde

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

25


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Løk, KepaAllium cepa

Mais, SukkerZea mays

150 cm

'Stuttgarter Riesen' Svært god og smaksrik gul løk. Høst løken når toppen bøyer seg, legges deretter tørt. Gul løk brukes både fersk som tilberedt. Nyt den første løken i tynne skiver på en sommersalat eller i en fransk løksuppe.

4 85560

Oregano/Bergmynte Origanum vulgare L.

'Golden Bantam' Gammel, klassisk sort av mais, som gir normalsøte kolber. Høstes etter hvert når "skjegget" i enden begynner å visne. God å grille, eller å koke og spise sammen med smør.

40 cm

Flerårig 60-90 cm

Oregano er en aromatisk kryddervekst med blå blomster. Høst bladene etter hvert og bruk dem ferske eller høst hele kvister og la dem tørke. Deilig på tomater og fetaost.

Paprika Capsicum annuum

9 cm

60-80 cm

'Olly' F1 Deilig paprika som høstes grønn eller rød - de røde fruktene har søtere smak. Tilberedes i ovnen sammen med løk, squash, tomater og urtekrydret olivenolje. Dusj planten ofte for å forhindre skadedyrsangrep

4 85722

5 85615

Paprika Capsicum annuum

25 cm

'Zazu' En søt og god spisspaprika. God å nytes fersk eller i matlaging. Dyrkes på et varmt og rolig sted, gjerne i store potter. Dusj ofte, det forhindrer insektsangrep.

5 85247

5 85739

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pastinakk Pastinaca sativa

Persille Petroselinum crispum

'White King' Pastinakk er en lettdyrket og nyttig rotfrukt. Roten vokser mest på sensommeren, og bør derfor høstes sent. Sorten har spisse, slette og hvite røtter. Deilig å tilberede i ovnen med olivenolje og saltflak. Kan også sås på høsten for tidligere avling året etter.

25 cm

Persille Petroselinum crispum

2-årig

'Grüne Perle' Persille med ekstra krusete blad. Høstes etter hvert, langt ut på høsten. Velegnet til grillet fisk. Lag gjerne tabbouleh med couscous, tomater og persille.

35 cm

2-årig 70-100 cm

'Gigante d'Italia' Sort med sterkere smak enn kruspersille. Høstes etter hvert, langt ut på høsten. Godt krydder til grillet fisk og grillet lam.

4 85792

4 85780

Physalis, Organic Physalis grisea

Purre Allium ampeloprasum

2 cm

Et utsøkt søtt bær. Beskyttes av blekt gule, papirlignende lykter og høstes når de har fått en gul farge. Ettermodnes inne. Bærene spises ferske som små delikatesser eller brukes i desserter.

'Herfstreuzen 3' Lettdyrket purreløk med tykk hals og mørkegrønne blad. Strimles tynt og brukes i salater eller hvorfor ikke marineres og grilles? Sped på med ny jord for å få lange hvite halser.

5 85369

4 85576

4 85735

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Reddik Raphanus sativus

Reddik Raphanus sativus

'Flamboyant 2' Smaksrik reddik som gir avlange røde frukter med hvit spiss. Høst de spede reddikene etter hvert og spis dem ferske - de er fantastisk god i salater, tynt skivet på smørbrød eller som tilbehør på en diptallerken. For å få jevn tilgang til sprø reddiker bør man så med noen ukers mellomrom. Dekk gjerne med fiberduk

'Saxa 2' Smaksfull reddik som gir runde, helt røde reddiker. Høst de spede reddikene etter hvert og spis dem ferske - de er utrolig god i salater, tynt skivet på smørbrød eller som tilbehør på diptallerken. For å få jevn tilgang bør man så med noen ukers mellomrom. Dekk gjerne med fiberduk.

4 85884

4 85904

26

HAGEGLEDER  2019

1

Ruccola Diplotaxis tenufolia

2

3 Prisgruppe

4

5

Rødbete Beta vulgaris

Flerårig

Salat, EskarollCichorium endivia

Også kjent under navnet salatsennep og har en kraftig og krydret smak. Fantastisk god i salater, gjerne sammen med chèvre, melon og valnøtter. Ved midtsommer går planten lett i blomst - fjern eventuelle blomsterstengler. Dekk med fiberduk for å forhindre angrep av skadedyr.

'Detroit 2' Populær rødbete som gir runde og mørkt røde beter. Svært velsmakende - spises kokt med litt smør. Kok rødbeten med litt av toppen og hele skallet på, slik at den røde saften ikke forsvinner. Kan også rives til råkost. Så ikke for tidlig; ved frost kan planten gå i blomst.

5 86081

4 85949

'Nuance' En type sikori med lekkert flikete og frynsete blad. Dette er en fin sort med velfylt bladrosett. Tåler mye frost.

3 85988

J F M A M J J A S O N D Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, HodeLactuca sativa

Salat, PlukkLactuca sativa

'Matilda' Fin sort hodesalat som gir store, jevne hoder med sprø blad. Tynningshøst før plantene blir for tette. Høst hele planter etter hvert. For kontinuerlig tilgang til salat bør såingen gjentas annenhver uke.

'Plezir' Svært velsmakende plukksalat med eikebladlignende, finflikede og krusete blad. Høstes etter hvert. For kontinuerlig tilgang til frisk salat hele sommeren bør såingen gjentas annenhver uke.

4 85995

5 86031

J F M A M J J A S O N D

Selleri, KnollApium graveolens

Salat, VinterValerianella locusta

Salvie Salvia officinalis L.

40 cm

Flerårig

'Tantan' Romersk salat og bindsalat er andre navn på denne sorten. Gir jevne hoder med søt smak og sprø blader. Tynningshøstes før plantene får det for trangt. Høstes etter hvert. For kontinuerlig tilgang bør såingen gjentas annenhver uke.

'Vit' En meget hardfør salatsort som egner seg for innhøsting høst og vinter. Plukk blader etter hvert eller skjær av hele planten. Meget god på smak. Kan fryses og tines noen ganger uten at bladene blir ødelagt. Spises fersk som salat eller serveres som spinat. En delikatesse.

4 86057

3 86021

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sitronmelisse Melissa officinalis L.

Salat, RomanoLactuca sativa

50 cm

Spinat Spinacia oleracea L.

Flerårig

'Prinz' Delikat rotfrukt som får store, runde og jevne røtter. Bladverket er mørkegrønt. Lettdyrket, men tar lang tid. God i gratenger eller smørdampet. Tåler kulde om høsten, men ikke om våren, så ikke sett ut plantene for tidlig.

'Lemona' Sitronmelisse er en dekorativ krydderplante med vakkert grønt bladverk og hvite blomsterspirer. Dyrkes i potte eller i staudebed. Sitronduftende blader høstes etter hvert og brukes til smakssetting eller dekorasjon.

4 86096

4 85259

Squash Cucurbita pepo

'Vroeg Reuzenblad' Spinat er en næringsrik og lettdyrket bladgrønnsak med mørkegrønne blad. Denne sorten går ikke i blomst så lett. Studet spinat er en klassiker, men bladene er også god i fersk salat eller til pasta - høst tidlig for å få sped babysalat. Så i omganger, med et opphold midt på sommeren når plantene lettere går i blomst.

Salvie er en aromatisk kryddeplante med sølvgrønne, litt lodne, blader. Høst bladene etterhvert, og bruk dem ferske eller tørkede, kanskje til en god kyllingfilet med bacon.

4 86070

Timian, KrydderThymus vulgaris L.

25 cm

Flerårig

'Black Beauty' En vakker mørkegrønn squash som gir rikelig avling. Brukes fersk som agurk eller tilberedt i ulike matretter. Hvorfor ikke prøve pasta av squash?

German Winter Kryddertimian er en lettdyrket og vintergrønn vekst med aromatiske blad. De vakre rosalilla blomstene lokker til seg bier. Bladene høstes etter hvert og brukes ferske eller tørket.

4 86133

4 86191

4 86119

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, BuskSolanum lycopersicum 60-75 cm

Tomat, Høy Solanum pimpinellifolium

6 cm

'Ace 55 VF' Fin sort med kompakt og kraftig voksemåte, gir store og smaksrike tomater. Svært god til bruschetta - hakket med litt basilikum. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene, "tyvene", fjernes ikke.

4 86355

150-200 cm

Tomat, Høy Solanum lycopersicum

1 cm

150-200 cm

Tomat, Høy Solanum lycopersicum

3 cm

150-200 cm

'Golden Currant' Liten druetomat som gir rikelig avling av små guloransje tomater. Perfekte å spise som snacks. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene, "tyvene", skal ikke fjernes.

'Zuckertraube' Lettdyrket coctailtomat som gir rikelig avling av små røde tomater. Skikkelig god til å spises solvarme, rett fra planten. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene, "tyvene", fjernes.

5 86370

4 86337

Tomat, PotteSolanum lycopersicum

8 cm

'Ella' F1 Ypperlig sort som gir rikelig avling av vakkert røde tomater. Høstes etter hvert. Fantastisk gode til tomat- og mozzarellasalat. Planten trenger støtte og skuddene i bladvikene, "tyvene", skal fjernes.

5 86205

50-60 cm

5 cm

'Tigerette Cherry' En gulbladet variant av 'Tigerette Cherry' som først oppstod som en gul mutasjon hos tomatkongen Åke Truedsson på 1980-tallet. Perfekt til dyrking i potte. Høstes etter hvert. Skuddene i bladvikene, "tyvene", skal ikke fjernes.

5 86254

Scoville° HAGEGLEDER  2019

Høyde

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

27


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Anna Lindeqvist

J F M A M J J A S O N D

Grønnsaksfrø J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, Ampel-

Cucumis sativus

Agurk, Asie-

Cucumis sativus

10 cm

Agurk, Jungel-

Melothria scabra

30 cm

150-250 cm

Agurk, FrilandsCucumis sativus

3 cm

Agurk, FrilandsCucumis sativus

5-7 cm

12 cm

'Hopeline' F1 Lekker miniagurk av asiatisk type med et noe tørrere fruktkjøtt enn vanlig, og en mer intensiv smak. Voksemåten gjør den utmerket å dyrke i ampel. Høstes etter hvert når de er ca 8-10 cm lange, og spises ferske. Sorten skal ikke pollineres. 90395

'Langelands Kaempe' Eldre sort, ofte kalt kjempeagurk. Høstes fullt utviklet, ca. 30–35 cm lang og ca. 10 cm i Ø. Mørkegrønt og litt knudrete skall, medet lite kjernehus. Utmerket til sylting. 90332

Annerledes agurklignende grønnsak med meksikansk opprinnelse og slyngende voksemåte. Gir rikelig med 3cm lange frukter med flekkete mønster. Velegnet i salater, til nedlegning, i gryter og wok. 90296

'Lemon' En rund agurk som gir rikelig med frukt på friland. Kan også dyrkes i drivhus. Bind opp, eller la planten slynge seg på bakken. Høst frukten når den er gul i fargen. La dem ikke vokse seg for store, det gir en dårligere smak og mindre fortsatt fruktsetting. 90336

'Profi' F1 God og motstatndsdyktig frilandsagurk. Setter bare hunblomster, og skal derfor ikke dyrkes sammen med sorter som gir hannblomster. Trives i veldrenert, næringsrik og fuktig jord, på et lunt sted. Vannes regelmessig. 90340

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk, FrilandsCucumis sativus

12 cm

'Rhensk druv Hg' Hurtigvoksende og lettdyrket frilandsagurk. Mørkegrønne og små agurker passende for sylting. Kan brukes som "miniagurker". Trives best i veldrenert, næringsrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes regelmessig. 90348

28

Agurk, FrilandsCucumis sativus

Agurk, Veksthus Cucumis sativus

30 cm

'Tanja' Delikat frilandsagurk av slangeagurktype. Agurkene er beregnet på å spises ferske. God i salater mm. Høstes ofte og la ikke agurkene vokse seg for store. Trives best i veldrenert, næringsrik og fuktighetsholdende jord på beskyttet sted. Vannes rikelig. 90364

Agurk, Veksthus

'Delistar' F1 Knasende og aromatisk agurk med søt smak og tynt skall. Gir rik avling av 16-18 cm lange frukter. Høstes ofte, ikke la agurkene bli for store. Vann regelmessig. Planten bindes opp, toppes når den når taket. 90376

Cucumis sativus

16 cm

35 cm

Agurk, Veksthus Cucumis sativus

'Louisa' F1 Til dyrking i hobbydrivhus. Motstandsdykrig mot agurkmeldugg. Setter bare hunnblomster. Gir fin avling av lange, mørkegrønne slangeagurker. Trives best i næringsrik, veldrenert og fuktig jord. Vannes regelmessig. 90380

15 cm

'Passandra' F1 Drivhusagurk. Motstandsdyktig mot mange sykdommer. Setter bare hunblomster. Gir rik avling av ca 15-20 cm lange frukter med noe knudrete skall. Trives best i næringsrik, veldrenert og fuktig jord. Vannes regelmessig. 90388

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

Prisgrupper

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Agurk,Potte-

Cucumis sativus

Agurk,Potte-

Cucumis sativus

10 cm

Artiskokk

Cynara cardunculus

8 cm

100-150 cm

Aubergine

Solanum melongena

30 cm

Aubergine Solanum melongena

20 cm

30 cm

8 cm

'Iznik' F1 Lekker miniagurk til dyrking i drivhus. Gode, sprøde frukter, ca. 10 cm lange med slett skall, egnet til å spises ferske. Motstandsdyktig mot agurkmeldugg. 90372

'Baby' F1 Utsøkt miniagurk med en kompakt voksemåte som gjør den fin i krukke. Gir rikelig avling av smaksrike, sprø agurker med slett skall. Ikke la agurkene bli for store, en lengde på ca 8-10 cm er bra. Høstes etter hvert og spis dem ferske, rett fra hagen. 90374

'Vert de Provence' En riktig lekker grønnsak - men en utfording å dyrke. Jo tidligere den blir sådd, desto bedre. Høstes når dekkbladene begynner å brette seg utover (et tegn på begynnende blomstring). Trives i næringsrik, veldrenert og dyp jord på et varmt sted. 90442

'Moneymaker No.2' F1 Avlange, mørkt fiolette frukter med delikat smak. Dyrkes i drivhus eller utendørs på et godt beskyttet sted. Høstes drøyt 5 mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vannes regelmessig. 90054

'Ophelia' F1 Tidlig sort. Gir rikelig med lekre, mørkt purpurfargede frukter. Dyrkes i drivhus eller utendørs i krukke på et meget lunt sted. Høstes drøyt 50 dager etter omplanting. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vannes regelmessig. 90056

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilikum

Ocimum basilicum L.

25 cm

Basilikum, Kanel-

Ocimum basilicum L.

40 cm

Basilikum, Rød

Ocimum basilicum var. purpurascens

25-30 cm

Basilikum, Salat-

Ocimum basilicum L.

35-45 cm

Basilikum, Sitron-

Ocimum basilicum L.

30-40 cm

Ordinary Gir stor avling av glatte, grønne blader med sterk og aromatisk duft. Bruk de ferske bladene i tomatsaus, eggretter, salater mm. Planten er fin å dyrke i krukker på et varmt og solrikt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90074

'Cinnamon' Kanelduftende blader. Topp planten ofte og bruk de gode bladene og skuddene etter hvert. Basilikum er en plante som er svært glad i varme, og det passer derfor godt å dyrke den i krukker på et solrikt, varmt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90086

'Round Midnight' Aromatisk duftende basilikum med store, dekorative, mørkt røde blader. Delikat i forskjellige matretter og fin som dekorasjon. Knip av hele toppen og bruk bladene. La den ikke blomstre. Basilikum er en varmekjær plante. 90098

Large leaved Aromatisk duftende basilikum med store, grønne, buklete blader med mye smak. Delikat i forskjellige matretter og fin som dekorasjon. Knip av hele toppen og bruk bladene. Ikke la den blomstre. Basilikum er en varmekjær plante. 90104

'Lemon scent' Friske grønne blader med deilig krydret sitronsmak. Utmerket til salater og andre matretter, også bra til te. Basilikum trives i varmen, og passer derfor godt å plante i krukker på et solrikt og varmt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90068

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Basilikum, Småbladet

Basilikum, Thailandsk

Ocimum basilicum L. ssp. minimum 30-40 cm

'Balkon Star' Dekorativt, kuleformet voksemåte. Ser ut som et lite tre. Passer godt å dyrke i potter innendørs og utendørs på et solrikt, varmt sted. Det er de små, grønne bladene som brukes, ferske eller tørket. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90092

Ocimum basilicum L. 30-40 cm

Bladbete Beta vulgaris

'Siam Queen' Vakker og velduftende, prydvekst og krydderplante. Antydning til purpur i de grønne, avlange bladene, purpurfarget blomsterstand. Kan dyrkes i potter på et solrikt, varmt sted. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90110

2-årig

'Bright Yellow' Gule bladstilker. Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som ettårig, men overvintrer tildekket i store deler av landet. Trives best i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord. 90682

Bladbete Beta vulgaris

2-årig

'Rhubarb Chard' Sort med røde bladstilker. Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som 1-årig, men overvintrer tildekket i store deler av landet. Trives best i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord. 90689

Bladbete Beta vulgaris

'White silver 2' Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Bladene tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som ettårig, men overvintrer tildekket i store deler av landet, og gir tidlig avling 2. året. Trives i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord. 90696

Scoville° HAGEGLEDER  2019

Høyde

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

2-årig

29


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Brokkoli

Brassica oleracea

Brokkoli Brassica oleracea

Brønnkarse Nasturtium officinalis

20-30 cm

Bønne, Asparges-

Phaseolus vulgaris

200 cm

Bønne, BrekkPhaseolus vulgaris

40 cm

'Apollo' F1 Ypperlig broccolisort som gir mengder av små hoder langs den forgrenede stilken. Lang innhøstingsperiode. Hode og stilk er spede og velsmakende. Trives i leirholdig, muldrik jord, men også lettere jord går fint. Vann ved tørke 90153

'Premium Crop' F1 Fin og pålitelig sort. Gir store kuppelformede hoder med relativt kort hovedstilk. Senere i sesongen kan også en del av de små sideskuddene høstes. Trives i noe leireholdig, moldrik og veldrenert jord, men også lettere jord går bra. Vannes ved tørke. 90159

Herlig pepperaktig krydderplante. Behøver et fuktig sted for trives godt. Karsens spede, smakfule blad høstes etter hvert, jo mer du plukker, desto mer vokser den - nye skudd dannes hver dag. Nytes nyhøstet. Kan overvintre på gunstige steder 91517

'Blue Lake' Gir stor avling på liten dyrkningsflate. Høstes ofte. Belgene måvokse helt ut, men være slanke. Spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. 90228

'Ferrari' Ekstra fin og god sort. Gir rikelig avling. Høstes ofte, la belgene bli ca 12 cm. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90171

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Brekk-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, BrekkPhaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, BrekkPhaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Pryd-

Phaseolus coccineus

45 cm

Bønne, Pryd-

Phaseolus coccineus

200 cm

'Purple Queen' Toppkvalitetstype som gir rikelig med avling av fiolette belger. Høstes ofte, ca 10cm lange og slanke. Belgene spises kokte, blir grønne når de kokes. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90192

'Saxa' Fin og tidlig sort. Gir rikelig med avling av mørkegrønne belger. Høstes ofte, ca 12cm lange og slanke. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. 90199

'Saxa' Fin og tidlig sort. Gir rikelig med avling av mørkegrønne belger. Høstes ofte, ca 12cm lange og slanke. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90200

'Hestia' Vakker tofarget rosenbønne. Fin i krukker i hagen, men også utmerket å bruke som kokt grønnsak. Belgene høstes slanke. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90122

'Celebration' Hurtigvoksende bønne med lakserosa blomster. Gir rikelig avling av 25 cm lange belger som høstes slanke. Dyrkes gjerne mot en espaljé. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktighetsbevarende jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90127

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, PrydPhaseolus coccineus 200 cm

Bønne, SnittePhaseolus vulgaris

'Preisgewinner' Hurtigvoksende og vakker rosenbønne. Fin som pynt og som grønnsak. Gir rikelig med avling av smakfulle, trådfrie belger. Belgene høstes slanke og spises kokte. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90128

30

40 cm

Bønne, SnittePhaseolus vulgaris

'Admires' Delikatesse med ca 18cm lange, 20 mm brede og trådfrie belger. Høstes ofte. Belgene spises kokte. Utmerket å fryse lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et lunt sted. Vannes rikelig. 90207

40 cm

Bønne, SnittePhaseolus vulgaris

'Serpedor' Lav snittebønne med trådfrie og flate belger, ca 14 cm lange og 8 mm brede. Høstes ofte. Beholder sin vakre farge når de kokes. Kan gjerne fryses ned lett forvellet. Trives best på lune steder. 90208

40 cm

Bønne, StangbrekkPhaseolus vulgaris

200 cm

'Merveille de Piemonte' Morsom sort der belgene blir gule med lilla striper. Høst inn ofte. La ikke frøene begynne å svelle. Flate belger ca. 18cm lange, 17mm brede og trådfrie. Spises kokte. Kan fryses etter lett forvelling. 90214

'Monte Cristo' Høy sort, passer til dyrking ved espaljé i en større potte på balkongen. Gir ca 18 cm lange, slanke belger som spises kokte. Fine å fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert og moldrik jord som holder på fuktigheten, på lune steder. Vann rikelig. 90227

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

Prisgrupper

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønne, Stangbrekk-

Phaseolus vulgaris

Phaseolus vulgaris

200 cm

Bønne, Stangvoks-

Phaseolus vulgaris

200 cm

Bønne, Voks-

Phaseolus vulgaris

40 cm

Bønne, Voks-

60-90 cm

'Carminat' Gir stor avling på liten dyrkningsflate. Høstes ofte. Belgene skal vokse ut, men fortsatt være slanke. Belgene spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktig jord på et beskyttet sted. 90230

'Neckargold' Gir stor avling på liten dyrkningsflate. Høstes ofte. Belgene skal ha vokset ut, men være slanke. Spises kokte. Kan gjerne fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. Trenger støtte. 90235

'Maxidor' Svært dyrkingsverdig og god sort. Høstes ofte, må ikke bli for store. Smaker best 12-15cm lange og slanke. Spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90242

'Maxidor' Svært dyrkingsverdig og god sort. Høstes ofte, må ikke bli for store. Smaker best 12-15cm lange og slanke. Spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted. 90243

'Red Epicure' Får store og røde bønner. Spises ferske (kokte) så snart de er utviklet. Kan også bli hengende til de modnes og blir tørre, for så å oppbevares gjennom vinteren. 90140

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Bønnevikke

Vicia faba

50-90 cm

Chilipepper Capsicum annuum Scoville°

60-90 cm

Chilipepper

Capsicum annuum Scoville°

35000 °

40-60 cm

Chilipepper

Capsicum chinense Scoville°

3000 °

60-70 cm

Chilipepper Scoville°

70-90 cm 3000-10000 °

200000 °

'Cayenne long slim' Peperoni. Lange, smale frukter med meget sterk smak. Kan brukes grønn eller rød, fersk eller tørket. Sås i januar og dyrkes som potteplante til utplanting på balkong er mulig. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90894

'Chiluacle Negro' Meget lettdyrket pepperfrukt som i tørket form brukes i mengder i det meksikanske kjøkken. Lekker i gryter og sauser. Gir stor avling av passende hete frukter. Utmerket i potte på altanen og i drivhus. 90901

'Chocolate Scotch Bonnet' Vakker sort med brune frukter. Smaken er god og fruktig, med tydelig styrke. Styrken er målt opp til 100 000 - 300 000 scoville. Vask hendene godt med en gang etter kontakt med fruktene. Fin i potte på altan, balkong, eller i drivhus. 90905

'Erotica' En chili med et spesielt, frekt utseende. De oransje fruktene blir ca 5-8 cm lange. Topp gjerne planten for å gjøre den tettere. Har en aromatisk og syrlig smak. Fjern frøene før fortæring. Gjødsle og vann regelmessig. 90906

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Capsicum baccatum Scoville°

50 cm

30000 °

'Hot Lemon' Spennende sort med duft og smak av citrus! Får ca. 4cm lange, gule frukter med sterk smak. Ypperlig til sterke rekeretter. Ta bort de sterke frøene før fortæring. Fin i potte på altan, balkong eller i drivhus. Gjødsle og vann regelmessig. 90908

Chilipepper Capsicum annuum Scoville°

60-80 cm

Chilipepper

Capsicum baccatum Scoville°

5000 °

100-125 cm

'Fundador' F1 Sorten er kjent for sin glatte, jevne frukt. Fruktene er slanke, ca 7cm lange, drøyt 2cm i diameter. Sås i januar og dyrkes som potteplante frem til utplanting. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90915

14000 °

Chilipepper Capsicum annuum Scoville°

60-80 cm

'Jamaican Bell' Velsmakende og mild. Klart røde og vakre frukter med en klokkeform som har gitt plantens navn. Dufter friskt og syrlig, minner om rabarbraduft. Vokser kraftig og kan danne en høy busk. 90922

500 °

'Lombardo' Mild, aromatisk og søtlig smak. 12-16cm lange, slanke frukter. Lysegrønne som umodne, røde som modne. Sås i januar og dyrkes som potteplante til utplanting. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 90929

Chilipepper Scoville°

40-60 cm 1000-8000 °

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

'Padron' En tapaschili som øker spenningen. Smaken er fruktig og god, men ca hver tiende chili er skikkelig sterk – sorten kalles også russisk roulette! Høstes vanligvis når frukten er lysegrønn. Som moden blir chili rød, men de kan høstes i alle stadier av modningsprosessen. 90932

HAGEGLEDER  2019

Krydderplanter

Capsicum annuum

Scoville° Høyde

Capsicum baccatum

'Threefold White' Tradisjonell og lettdyrket bønne. Belgene er store og inneholder mellomstore, flate bønner som brukes som kokt grønnsak eller i suppe. Trives best i noe leireholdig, moldrik og veldrenert jord. Planten er rik på kalium. 90146

Chilipepper

Vicia faba

40 cm

Bønnevikke

31


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Chilipepper Capsicum annuum Scoville° 40-60 cm

Chilipepper

Capsicum chinense Scoville°

60-80 cm 500-1000 °

1500 °

Chilipepper

Capsicum chinense Scoville°

60-90 cm

Dill

Anethum graveolens L.

1,5 mill. °

100 cm

Dill

Anethum graveolens L.

100 cm

'Piment d'Espelette' Utmerket sort for dyrking utendørs. C-vitaminrike frukter som kan mikses til chilipulver eller nytes ferske, tørkede eller dypfryste. Varmekrevende plante som trives godt i potte på altan, balkong eller i drivhus. 90936

'Biquinho' Spennende chili som er smakfull uten å være het. Meget god i matlaging. Gir rikelig med vakre frukter som blir røde når de modner. Kan høstes i hvilket modningsstadie man ønsker. 90939

'Trinidad Scorpion' Ønsker man det sterkeste av det sterke er dette rette chilien! Styrken er målt en god del over en million scoville. Vask hendene godt med en gang etter kontakt med fruktene. 90940

'Como' Sorten passer både som krondill og til å høstes som bladdill. Ønskes krondill bør den sås senest i mai. Krondill (planteavstand 15-20 cm) høstes når blomstringen er over. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90277

'Como' Sorten passer både som krondill og til å høstes som bladdill. Ønskes krondill bør den sås senest i mai. Krondill (planteavstand 15-20 cm) høstes når blomstringen er over. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90278

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Dill

Anethum graveolens L. 100 cm

Dill, BladAnethum graveolens L.

20-30 cm

Dill, Blad-

Anethum graveolens L.

20-30 cm

Ert, Brytsukker-

Pisum sativum

50 cm

Ert, Brytsukker-

70-90 cm

'Gold Crown' Sorten har aromatiske, duftende, mørkegrønne og finflikete blad. Passer spesielt godt å høstes som bladdill. Går i blomst betydelig senere enn vanlig dill. Utmerket til frysing. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90290

'Bouquet' Sorten har spesielt aromatiske, duftende, mørkegrønne og finflikete blad. Passer spesielt godt å høste som bladdill, går i blomst betydelig senere enn vanlig dill. Fin å fryse. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90271

'Jessy' Svært god type ert som spises hel, omtrent som brekkbønne. Skallet er tykt, saftig og søtt. Høstes når belgene er 9-10cm lange og begynner å bli runde. Kan spises fersk eller lett forvellet med litt smør. Svært god ert. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91771

'Sugar Lord' Gir stor mengde søte og sprøde sukkererter som er tykkere enn normalt. Belgene spises hele, ferske eller lett kokt. Høstes etter at belgene begynner å bli runde. Trekk strengene bort fra endene. Så gjerne i omganger for lengre innhøstingstid. 91779

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pisum sativum 100-150 cm

'Alderman' Gir 7-10 gode erter/belger. Høytvoksende, krever støtte. Gir rikelig avling på liten flate. Kan høstes over lang tid. Passende til frysing. Noe søtere enn vanlige erter, men kan ikke sås like tidlig på våren. Trives i porøs jord, er lite krevende. 91795 32

Ert, MargPisum sativum

50 cm

Ert, MargPisum sativum

'Kelvedon Wonder' Tidlig sort som gir god avling. Får knapt 10cm lange belger med 7-9 erter i hver. Trenger ikke støtte. Skal ikke sås for tidlig. Noe varmekrevende sort som er motstandsdyktig mot sykdommer. Trives i porøs jord, er ganske lite krevende. 91803

50 cm

Ert, Marg-

'Kelvedon Wonder' Tidlig sort som gir god avling. Får knapt 10cm lange belger med 7-9 erter i hver. Trenger ikke støtte. Skal ikke sås for tidlig. Noe varmekrevende sort som er motstandsdyktig mot sykdommer. Trives i porøs jord, er ganske lite krevende. 91804

Pisum sativum

80 cm

Ert, PillPisum sativum

'Markana' Næringsrik og lettdyrket. Gir stor avling av 7-8cm lange belger med velsmakende erter passende for frysing. Motstandsdyktig mot sykdommer. Lett å høste takket være lite bladverk. Trives i porøs jord, og er ganske lite krevende. 91819

50 cm

'Meteor' Kan sås tidlig, gir tidlig avling. Del belgene og spis kun ertene. Høstes når belgener ca 9cm. Smaken er god, ikke like søt som margerten. Godt egent for nordlige deler av landet. Passer å fryse. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91852

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

Prisgrupper

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Pisum sativum

'Como' Sorten passer både som krondill og å høste som bladdill. Ønskes krondill bør den sås senest i mai. Krondill (planteavstand 15-20 cm) høstes når blomstringen er over. Trives i næringsrik, porøs, fuktig og veldrenert jord. 90284

Ert, Marg-

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ert, Sukker-

Pisum sativum 100-120 cm

Ert, SukkerPisum sativum

60-80 cm

Fennikel Foeniculum vulgare

60 cm

Gojibær/Bukketorn Lycium barbarum

40-50 cm

Grasløk Allium schoenoprasum

Flerårig

30-40 cm

Flerårig

'Grijze Roodbloeiende' Gammel sort med store blomster. Belgene er relativt store, med tykt skall. HAr en herlig søt smak. Belgene spises hele, ferske eller lett kokte. Høstes innen belgene blir runde. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91836

'Oregon Sugar Pod' God sort som er verdt å dyrke. Passer fint å høste sent på sommeren. Vokser sakte, belgene kan høstes over lang tid. Belgene blir 9-10 cm lange. Motstandsdyktig mot sykdommer. Spises hele, ferske eller lett kokte. Trives i moldrik, veldrenert jord. 91844

'Fino' Grønnsak og krydderplante. De oppsvulmede bladfestene danner en slags knoll som brukes som stangselleri. Trøkede frø brukes som krydder i matlaging og baking. Kan direktesås på varme steder, bør ellers forkultiveres. Trives i porøs, moldrik jord. 90308

En busk med lange, tynne grener og grågrønne blad. Blomstrer på sensommeren med stjerneformede blomster i lilla og gir vakre oransjefargede bær allerede første året. Bærene er rik på antioksidanter og vitaminer. Kan tørkes. 90150

'Biggy' Lettdyrket, kan sås direkte eller forkultiveres. De brede bladene får en fin aroma. Brukes i salater, til sild, i eggretter, mm. Passer utmerket å fryse til bruk om vinteren. Trives best i moldrik, kalkholdig jord, gjerne i leirejord, men nøysom. 90317

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Grasløk

Allium schoenoprasum 30-40 cm

Grasløk, KinaAllium tuberosum

Flerårig

30-40 cm

Gresskar Cucurbita pepo

Flerårig

Gresskar

Cucurbita maxima

0,5-1 Kg.

Gresskar

Cucurbita pepo

0,9-1,5 Kg.

3-5 Kg.

'Twiggy' Lettdyrket, kan sås direkte eller forkultiveres. De smale bladene har en fin aroma og mild løksmak. Brukes i salater, til sild, i eggretter, mm. Passer utmerket å fryse til bruk om vinteren. Trives best i moldrik, kalkholdig jord, gjerne i leirejord. 90320

Garlic oriental Delikat variant av gressløk. Litt mer krydret, og med en tydelig smak av hvitløk. De ferske bladene brukes i salater, sauser og mange matretter. Kan sås direkte på stedet, men kan også forkultiveres. Trives i moldrik, kalkholdig jord, gjerne leirejord. 90314

'Baby Bear' Små, vakre gresskar, ca 1 kg. Intens oransje farge utpå og inni. Godt og trådfritt kjøtt. Hver plante kan gi 6-8 frukter, drøyt 10 cm store. Kan lagres svalt 3-4 måneder. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. 90995

'Delica' F1 Små og vakkert mørkegrønne gresskar på ca. 1,2kg. Oval form, lengde ca. 10–15cm. Godt kjøtt med nøtteaktig smak som kan brueks til pai mm. Hver plante gir 3-6 frukter. Meget god lagringsevne, 3-4mnd. 91019

'Long White Bush 2' Hurtigvoksende med lange, ovale frukter. Når den er moden er fargen på skallet lys gul. Gir god avling. Modne frukter kan lagres svalt ganske lenge, 1-2mnd. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. 91027

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gresskar

Cucurbita pepo

Gresskar, KjempeCucurbita maxima

3-6 Kg.

'Tom Fox' Klassisk gresskar for Halloween. Fruktene kan bli opp til 8kg store. De passer utmerket til desserter, supper mm. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i velgjødslet og veldrenert jord. Trenger vann og næring hele vokseperioden. 91051

Gresskar, KjempeCucurbita maxima

3-5 Kg.

'Nelson' F1 Et vakkert gresskar perfekt til matlaging. Lik moskusgresskar i fasong. Fantastisk å sylte eller til å brukes i pai. Lettdyrket. Trives i ly på varmt og solrikt sted i velgjødslet og veldrenert jord. Trenger mye vann og næring. 91020

Gresskar, Spaghetti Cucurbita pepo

25-50 Kg.

'Gele Reuzen' Hurtigvoksende og lettdyrket. Gir store, runde og gule frukter. Kan dyrkes i komposthaugen. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted, i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Trenger mye vann og næring i hele vokseperioden. 91011

Grønngjødsling Mixture

2-4 Kg.

'Vegetable Spagetti' Spennende, gulfruktig gresskar. Fruktkjøttet ligner og spises som spaghetti. Kan lagres rå, på et svalt sted, 1-2mnd. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Trenger mye vann og næring. 91043

Blandingen inneholder honningurt, blodkløver, og bokhvete. Honningurt har et frodig grønnfôr, blodkløver er en nitrogenbindende plante, og bokhvete har en god teppedannende egenskap. 90325

Scoville° HAGEGLEDER  2019

Høyde

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

33


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, SommerDaucus carota L

Gulrot, SommerDaucus carota L

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, SommerDaucus carota L

'Harlequin' Mix F1 Fabelaktig miks av gulrøtter i en mengde farger: fiolett, gult, oransje og hvitt. Høst de slanke glatte røttene etter hvert og spis dem direkte. Er også egnet til forvelling og kan fryses. 90739

'Flyaway' F1 Ekstra god smak, samt høyt karoten- og sukkerinnhold. Sorten har en spesielt god smak. Gir avling av 20-25cm lange, glatte røtter, spises direkte eller lagres for vinteren. Kan forvelles og fryses. Trives i dyp, steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90750

'Mokum' F1 Ekstra tidlig med utmerket smak. Passer å dyrke i drivhus eller drivbenk. Sorten er beregnet til å spises fersk eller kokes og fryses. Høstes tidlig på høsten, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i dyp, steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90764

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90771

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90772

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, SommerDaucus carota L

Gulrot, SommerDaucus carota L

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

Gulrot, Sommer-

Daucus carota L

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90779

'Nantaise 2' Tidlig gulrot med lange, slanke røtter. Sorten er beregnet på å spises fersk eller forvelles og fryses. Høstes tidlig, egner seg ikke for vinterlagring. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. 90782

'Sugarsnax 54' F1 Tidlig sort med høyt karoteninnhold. Meget søt smak, egnet til å spises fersk. Røttene blir lange, 22-25cm, mørkt oransje og slanke. Høstes tidlig, egner seg ikke til vinterlagring. 90786

'White Satin' F1 Fin, hvit gulrot som er søt i smaken og har et sprøtt og saftig kjøtt. God å spises fersk. Er også egnet til forvelling og frysing. 90790

'Cosmic Purple' Lekker gulrot med lilla skall og oransje kjøtt. Sprø og god å spise direkte fra kjøkkenhagen. Er også egnet til forvelling og frysing. 90792

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, SommerDaucus carota L

Gulrot, SommerDaucus carota L

'Jaune du Doubs' En herlig, gammeldags gul sort fra begynnelsen av 1900-tallet. Har et velsmakende, sprøtt fruktkjøtt med frisk sødme. Meget gode lagringsegenskaper. 90793

34

Gulrot, SommerDaucus carota L

'Oxheart' Kjent gammel gulrotsort som er nevnt så tidlig som på slutten av 1800-tallet. Roten er tykk og kjegleformet med en god gulrotsmak. Er også egnet til forvelling og frysing. 90794

Gulrot, VinterDaucus carota L

'Pariser Markt 5' Liten, rund, søt gulrot som er perfekt å dyrke i potter eller lave pallekarmer. Spises fersk, eller kokes og fryses. Høstes tidlig, ikke egnet for vinterlagring. 90798

Gulrot, VinterDaucus carota L

'Chantenay Red Cored 3' Stumpe, kjegleformede røtter, ca 15cm lange. Gode å spise direkte, men kan også vinterlagres. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. Tynn ut og rens bort ugress når planten er liten. 90729

'Flakkée 2' Gir rik avling av relativt korte og tykke gulrøtter. Høstes sent og er spesielt egnet for vinterlagring. Kan også forvelles og fryses. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. Bytt vokseplass hvert år. Vannes ved tørke. 90736

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

Prisgrupper

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gulrot, Vinter-

Daucus carota L

Japansk sodaurt

Salsola komarovii

30 cm

Jordbær

Fragaria x ananassa

30 cm

Jordbær

Fragaria x ananassa

Flerårig

Jordbær, Måneds-

Fragaria vesca var semperflorens

Flerårig

Flerårig

'Neptun'F1 Stumpe, kjegleformede røtter, ca 25cm lange. Gode å spise direkte, men kan også vinterlagres. Trives best i steinfri, moldrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. Tynn ut og rens bort ugress når planten er liten. 90738

Heftig plante fra japan som også kalles "sjøgress på land". De spede skuddene kan brukes i salat, og har en salt og mineralsk smak. Stilkene er gode dampkokt og minner om spinat i smaken. Planten er rik på vitaminer og mineraler. 90413

'Rainbow Treasure' F1 Vakker jordbærplante som blomstrer i hvitt og i ulike nyanser av rosa, og er et virkelig blikkfang! Egnet til å dyrkes i ampler eller potter. Har en buskete voksemåte, og danner utløpere. Får røde, ganske store bær som kan høstes langt ut på høsten 90416

'Temptation' Tidlig sort med kompakte planter, særlig egnet for ampler, urner og balkongkasser. Mørkerøde, velsmakende bær som kan høstes langt ut på høsten, etter som sorten blomstrer til frosten kommer. Trives i moldrik jord. 90418

'Rügen' Gir rikelig med store, røde jordbær hele sommeren. Gir ingen utløpere. Lettdyrket og takknemlig plante. Frøene er svært små og sentvoksende, derfor anbefales forkultivering innendørs. Trives best i porøs jord. 91401

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Karse, Greek

Lepidium sativum 10-20 cm

Karse, Krydder-

Lepidium sativum

1-5 cm

Kjørvel, Dansk

Anthriscus cerefolium

40 cm

Knutekål

Brassica oleracea

Knutekål Brassica oleracea

Greek Kan man dyrke krydderkarse i jord? Naturligvis! Denne typen krydderkarse gir fine blad som minner om ruccola i utseende. Smaken er sterk, og bladene er gode å bruke i salater elelr supper. Høstes når bladene er mellom 14 – 20 cm høye. 90435

Lettdyrket og vitaminrik. Godt på brødskiven. Dyrkes innendørs året rundt. Så og høste med jevne mellomrom. Ett frø gir én spire, så det går med en god del frø. Passer for barn som vil prøve å dyrke noe på egenhånd. 90436

'Fijne Krul' Anissmakende blad som brukes ferske i salater og strøs over poteter, supper og sauser på samme måte som persille. Ekstra finflikete og krusete blader. Lettdyrket, frøsår seg lett. Finklippede blader kan fryses. Trives i porøs, næringsrik jord. 90594

'Blaro' Den sprøeste av alle rotfrukter. Det er stammen over jordflaten som spises. Sorten har et fiolett skall. Høstes når knollene er ca 7cm store, ca 3mnd etter den er sådd. Trives i næringsrik, fuktig, porøs og veldrenert jord. 90570

'Delikatess weisser' Den sprøeste av alle rotfruktene. Det er den stammen over jordflaten som spises. Sorten har et hvitgrønt skall. Høstes når knollene er ca 8cm store, ca 2mnd etter den er sådd. Trives i fuktig, porøs og veldrenert jord. 90576

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Koriander Coriandrum sativum L.

60 cm

Koriander Coriandrum sativum

Orientalsk krydder som bl.a brukes i curry. De grønne bladene brukes ferske i salater og matretter. Frøene brukes også, de høstes og tørkes. Dekorativ plante med lyserosa blomster. Trives i de fleste typer jord, gjerne tørr og lett jord, på et lunt sted. 90424

20-40 cm

Kål, Baby Leaf Brassica oleracea

'Micro Splits' Spesielt krydder som gir et snev av det asiatiske og det sydamerikanske kjøkkenet. Denne sorten gir frodige blader som brukes i matlaging. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 90425

Kål, BlomBrassica oleracea

'Lord Kale' Grønnkål med røde bladnerver som primært høstes som "baby leaf". Smaken er søt, og bladene er kjempegode på frokostbrødskiven. Kan også høstes som store blad 90490

Kål, BlomBrassica oleracea

'Multih Head' F1 Spennede sort som gir 3-5 sidebuketter i tillegg til hovedbuketten. Høst hovedbuketten så tidlig som mulig for å gi sidebukettene tid til å utvikles. Nytes rå i salat eller kokt. 90471

HAGEGLEDER  2019

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

'Idol' Fin sort av tidlig blomkål. Gir avling av faste hvite hoder, ca 2mnd etter den er sådd. Nytes fersk i salat eller lett forvellet. Dyrkes i omganger for å forlenge innhøstingstiden. Trives best i en noe leireholdig, moldrik og veldrenert jord. 90474

Scoville° Høyde

35


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Grønn-

Brassica oleracea

Kål, GrønnBrassica oleracea

Kål, GrønnBrassica oleracea

Kål, Hvit-

Brassica oleracea

Kål, Japansk, Mix Brassica rapa

'Half Tall' Grønnkål er hardfør, lettdyrket og stappfull av vitaminer og mineraler. Høstes ca 3mnd etter den er sådd. Ved sen såing høstes den om høsten/vinteren. Smaker best etter noen frostnetter. Trives i leireholdig, moldrik og veldrenert jord. 90495

'Scarlet' En grønnkål med vakkert røde blader. Nyttig, lettdyrket, og dekorativ i bedet. Høstes etter hvert. Kan stå igjen på voksestedet og høstes også om vinteren. Trives i leirholdig, moldrik og veldrenert jord, men er ikke kresen. Vann ved tørke. 90508

'Black Magic' En svært dekorativ kål med lange, smale blad som vokser som en palmekrone. Den nyttige kålen brukes blandt annet i italiensk matlaging og er deilig i gratenger og pastaretter. Høstes etter hvert, ca 3 mnd etter såing. 90510

'Amager kurzstrunkig' Store hoder som kan veie opp til 3kg. En meget god vinterkål, kan høstes drøyt 3mnd etter utplanting. For lagring høstes hodene sent på høsten, harde og faste. Trives best i leireholdig, veldrenert, mold- og næringsrik jord. 90551

Mix Mix med sortene Komatsuma Green Boy, Mibuna Mizuna Early, Misome og Mustard Red Giant. Bladene brukes som spinat, salat, lett kokte eller wokede. Trivest best i næringsrik, porøs og veldrenert jord. 90460

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kål, Kina-

Brassica rapa

Brassica rapa

Kål, Pak Choi

Brassica oleracea

Kål, Rosen-

Kål, Rosett-

Brassica oleracea

Kål, Savoi-

'Summer Breeze' F1 Pak Choy, eller sellerikål som er dens korrekte navn, er en lekker bladgrønnsak med kraftige stilker. Spede blad kan utmerket brukes som "baby leaf" i salater. Større blader smaker godt stekt, sammen med f.eks ingefær og hvitløk. 90513

'Masterline' F1 Meget velsmakende. Gir en mengde små hoder. Lang utviklingstid, vokser langt ut på høsten. Høstes sent, etter hvert som hodene blir ferdige. Smaker best etter noen frostnetter. Trives i leireholdig, moldrik, veldrenert jord. 90488

Kalette 'Autumn Star' F1 Blomsterkål er en spennende krysning mellom rosen- og grønnkål. Langs stilken vokser det en mengde små hoder med søt og nøtteaktig smak. Høstes på senhøsten, etterhvert som hodene blir klare. 90480

'Aubervilliers' Tidlig og velsmakende. Vakre grågrønne, bulkete blader. God i salater, lett kokt med litt smør og som dekorasjon. Gir store runde hoder, drøyt 3mnd etter utplanting. Tåler også litt frost. Trives i leireholdig, moldrik, næringsrik og veldrenert jord. 90530

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Brassica oleracea

Kål, Spiss-

Brassica oleracea

'Express' Middels tidlig sort som gir spisse, sprø og lekre hoder. Høstes når hodet er velutviklet. Brukes fersk i salat eller spises lett forvellet i båter. Trives i leireholdig, moldrik og veldrenert jord, men utvikles bra også i lett jord. 90537

36

Kålrot Brassica napus

'Kalibos' Smaksrik og vakkert rødfarget variant av spisskål. Meget god i salater eller lett forvellet i båter. Forkultivering anbefales. Trives i leirholdig, moldrik og veldrenert jord. Vann ved tørke. 90544

Løk, Kepa-

'Wilhelmsburger' Meget anvendbar kålvekst. God bl.a i gryter, gratenger, rotmos og i wok. Start innhøstingen ca 3mnd etter den er sådd. Kålrot for vinterlagring sås sent og høstes sist. Trives i de fleste typer fuktig og veldrenert jord. 90588

Allium cepa

Løk, SalatAllium cepa

'Stuttgarter Riesen' Rikelig med vann og gjødsel gir stor avling. Løkene har en mild smak og kan spises direkte. Når bladverket begynner å visne, la bladene tørke, høst og lagre deretter løken tørt. Trives i moldrik og gjødlset jord. 90612

'Apache' Tiltalende salatløk med mørkt lilla farge. Smaken er mild og fin. Kan sås og høstes hele sommeren. Eldre planter gir flaskeformede, lilla løker. Trives best i muldrik, gjerne kalkholdig jord. 90640

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

Prisgrupper

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Brassica oleracea

'Scarvita' F1 En lekker lilla kinakål som bevarer sin vakre farge ved tilberedning. Får sprø blader, perfekt å brukes f.eks. i salat eller lett wokede. Fiberduk beskytter mot insektangrep så plantene vokser fortere. 90524

Kål, Spiss-

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D SETTELØK

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

NL-BIO-01

NL-BIO-01

FOTO: Markus Danielsson

EU Agriculture

EU Agriculture

J F M A M J J A S O N D NL-BIO-01 EU Agriculture

Sjalottløk Avlang sjalottløk som er ekstra lett å bruke grunnet formen. Smaken er mild med en fyldig sødme, og den er utsøkt å grille, og også god rå. Økologisk dyrket. 2925 Foliepose 200 g.

Gul løk Gul løk Organic - løken er økologisk dyrket, uten kunstgjødsel og bekjempelsesmiddel. 3006 Foliepose 250 g.

Rød løk Rød varmebehandlet løk Organic - løken er økologisk dyrket, uten kunstgjødsel og bekjempelsesmiddel. 3008 Foliepose 250 g.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gul løk ’Keravel’ Rosa setteløk fra Frankrike (også kjent som ”Roscoff Pink”) med lang historie ettersom den er lagringsdyktig og c-vitaminrik, og ble brukt av 1800-tallets sjømenn. Meget smakfull, en smule søtaktig rå, mør og fruktig tilberedt. 2968 Foliepose 250 g

Sjalottløk ’Hermine’ En unik sjalottløk fra Frankrike. Meget smakfull, men også så mild at den fint kan brukes rå i salater. Enestående som grillet eller ovnsbakt. Hver plantet løk deler seg til et knippe av ca 5-8 nye løker. 2928 Foliepose 250 g.

Gul løk Gul løk med deilig smak. Veldig enkel å dyrke, noe som gjør den til den mest populære sorten. Rund. 2910 Foliepose 250 g 2935 Foliepose 500 g.

Sjalottløk Sjalottløk er en av de fineste løksortene. Smaken er mild og aromatisk - deilig til matlaging. 2930 Foliepose 250 g.

Hvitløk Hvitløk er en populær matlagningsløk med karakteristisk smak. Denne sorten har veldig lang holdbarhet. 2933 Nettpose 100-150 g. 3 pk.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Gul løk VARMEBEHANDLET Gul varmebehandlet løk med deilig smak. Veldig enkel å dyrke, noe som gjør den til den mest populære sorten. Rund. 2960 Foliepose 250 g 2980 Foliepose 500 g

Rød løk VARMEBEHANDLET Rød varmebehandlet løk. Rødløk er mildere i smak en gul løk og passer utmerket i salater. 2965 Foliepose 250 g.

Gul avlang løk VARMEBEHANDLET Gul avlang løk med herlig smak. Den avlange formen gjør løken enkel å håndtere, f.eks når den skal skives. Foliepose 250 g. 2970 Foliepose 250 g.

Sølvløk VARMEBEHANDLET Varmebehandlet sølvløk Snowball, med mild og noe krydret smak. Herlig i salater eller til sylteløk. 2975 Foliepose 250 g.

Mix setteløk VARMEBEHANDLET Mix med varmebehandlet setteløk: gul, rød og sølvløk. En smaksrik blanding av våre mest populære sorter. 2977 Foliepose 250 g.

Scoville° HAGEGLEDER  2019

Høyde

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

37


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Løk, SalatAllium fistulósum 'White Lisbon' Mild og fin smak. Kan sås og høstes hele sommeren. Ved sen såing kan småløker overvintres for tidlig våravling. Trives best i moldrik, gjerne kalkholdig jord. Høstes hele sommeren, eldre planter gir små, gode, hvite løker. 90647

Løk, Salat-

Allium fistulósum

Løk, SjalottAllium cepa

Løk, SølvAllium cepa

Løpstikke Levisticum officinale

150-200 cm

Flerårig

'White Lisbon' Delikat salatgrønnsak med mild og fin smak. Kan sås og høstes hele sommeren. Så en rad annenhver uke for jevn tilgang til sped løk.Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 90648

'Zebrune' Herlig, velsmakende løk som passer fint å anvende rå i salater og andre matretter. Danner avlange løker. Får rosa skall, men hvitt kjøtt. Direktesås i Sør-Norge, bør forkultiveres ellers i landet. Trives i muldrik, gjerne kalkholdig jord. 90654

'Pompei' Hurtigvoksende ekstra mild matløk med herlig aroma. Brukes rå i salater, til hamburger og andre matretter. Direktesås sør i landet, forkultiveres i resten av landet. Småløk er fine som sylteløk. Trives i moldrik, gjerne kalkholdig jord. 90661

Stor og praktfull. De sellerismakende bladene, stilkene og frøene brukes ferske eller tørkede i supper, sauser, til buljong og i kjøttretter. Lettdyrket og herdig. Gule blomster. Vokser i alle typer jord, gjerne leirejord i skyggen. 90600

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mainepe

Brassica rapa L.

Mainepe Brassica rapa L.

Mainepe Brassica rapa L.

'Enon kanta' En gammel finsk kulturplante. Ble vanligvis dyrket etter bråtebrann. Roten er plattrund og lilla i fargen, med en lys underside. Noen røtter får en annen farge. Saftig trådfritt kjøtt. Ikke la nepen bli for stor, 6-8 cm er passe.

J F M A M J J A S O N D

Cucumis melo

'Stellio' F1 Delikat melon til drivhus og drivbenk. Kraftigvoksende sort, gir runde frukter som modnes tidlig. Trives i porøs, næringsrik jord. Tåler ikke tørke. Dyrkes liggende eller bundet opp. 90710

38

Malabarspinat

200-300 cm

1-årig

91090

'Rubra' Klatrende bladgrønnsak som er vakker og dekorativ med sine røde stilker og mørkegrønne blader. Plukk bladene etter hvert, eller høst hele planten. Fin i matlaging, både blad og stilk kan brukes. Også god i gratenger og i gryter 90680

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Melon, Vann-

Citrullus lanatus

Merian Origanum majorana L.

2-3 Kg.

'Sugar Baby' Lekker, tidlig vannmelonsort med rødt kjøtt og grønt skall. Frukten blir ca 2-3kg tung. Trives i porøs, næringsrik jord. Tåler ikke tørke. Hunblomsten befruktes ved å ta pollen fra hanblomsten med en liten pensel og pensle inni hunblomsten. 90717

25 cm

Mynte, Pepper

Lettdyrket og god krydderurt. God i ertesuppe, pizza, kjøttsaus og salater. Liten, lav vekst med små, hvite blomster. Kan sås innendørs året rundt og høstes etter hvert. Trives best i porøs, moldrik jord - men ikke for leirholdig. 90703

Mentha x piperita L.

60 cm

Oregano, Gresk

Origanum vulgare ssp. hirtum

Flerårig

Sterkt duftende, aromatiske blad som brukes ferske eller tørkede til te, salater, sauser, søtsaker, drinker mm. Bladene dufter og smaker sterkt av peppermynteolje. Vakre, grønne blader og fine lillarosa blomsterspirer. 90811

30-40 cm

Flerårig

Greek Den beste av alle oreganotyper, med en frisk og kraftig smak. Passer utmerket til ulike tomatretter. Med sine hvite blomster passer den også i blomsterbedet. Trives best i veldrenert, lett jord og på et lunt, varmt sted. 90823

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

Prisgrupper

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Basella rubra  L.

'Sweet Nugget' F1 Storvokst og solelskende plante. Gir ekstra søte kolber av høyeste kvalitet. Ulike maissorter må ikke blandes, og må dyrkes med en avstand på minst 100m fra hverandre. Trives på varme steder, vil ha mye vann og gjødsel. 90675

0,8-1,2 Kg.

Zea mays

150 cm

'Snowball' Delikat, hurtigvoksende kålvekst som brukes på samme måte som kålrot eller spises fersk som reddik. Sorten gir hvite, runde røtter med søt smak. Trives i de fleste typer jord, gjerne leirejord. Vil, som alle kålvekster, ha rikelig med gjødsel og vann. 91087

Mais, Sukker-

'Golden Ball' Delikat, hurtigvoksende kålvekst som brukes på samme måte som kålrot eller spises fersk som reddik. Sorten gir gule runde/ovale røtter med søt smak. Trives i de fleste typer jord, gjerne leirejord. Vil, som alle kålvekster, ha realt med gjødsel og vann. 91079

Melon

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Oregano/Bergmynte

Origanum vulgare L.

40 cm

Capsicum annuum

Flerårig

Paprika

100 cm

Paprika

Capsicum annuum

25 cm

60-90 cm

Paprika

Capsicum annuum

9 cm

60-90 cm

Paprika Capsicum annuum

10 cm

60-90 cm

10 cm

Aromatisk, velduftende og lettdyrket. Bladene brukes til pizza, tomatretter, grønnsaks- og kjøttgryter. Små, lyseblå blomster. Tåler tørke. Kan sås innendørs året rundt, men smaken blir ikke så sterk. Lite krevende, gjerne kalkholdig jord. 90829

'Astor' F1 25-30cm lange frukter med søt smak. Mørkegrønn som modnes til orange, og får da søtere smak. Kan også høstes grønne. Perfekte i store potter med næringsrik jord. Bind gjerne opp mot en bambuspinne. 90847

'California Wonder' Velkjent og velsmakende sort som gir herlige røde frukter. Egnet for dyrking i drivhus og på varme, lune steder utendørs. Avling av grønne frukter gir flere frukter, mens de røde har en søtere smak. Trives i næringsrik, porøs jord. Vannes regelmessig. 90854

'Amyka' F1 Paprika i herlig kremhvit farge. God å spises fersk eller til å tilberedes. Gir tidlig avling. Høstes når frukten har fått ferdig utviklet farge. Sås på et varmt og rolig sted, f.eks. på terrasse, balkong, eller i drivhus. 90858

'Luteus' F1 Mild og saftig smak. Dekorativ i salater med sin herlige gulfarge. Fruktene skal høstes grønne og planten gir da større avling. Kan dyrkes oppbundet som tomat i drivhus eller som busk. Trives i næringsrik og porøs jord, vannes regelmessig. 90868

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Paprika

Capsicum annuum 100 cm

Paprika, Potte-

Capsicum annuum

25 cm

30-40 cm

Paprika, Potte-

Capsicum annuum

10 cm

30-40 cm

Pastinakk

Pastinaca sativa

6 cm

Persille

Petroselinum crispum

25 cm

2-årig

'Thor' F1 Høy og relativt kraftig voksende sort. Fruktene er intenst røde, avlange og 25–30cm lange med en lekker søt smak. Egnet til dyrking på varme og beskyttede steder f.eks. på altan, balkong eller i drivhus. 90882

'Redskin' F1 Lav og kompakt. Egnet for dyrking på lunt og solrikt sted på balkong, i drivhus eller som potteplante. Mellomstore frukter med mild, god smak. Avling av grønne frukter gir flere frukter, mens de røde har en søtere smak. Trives i næringsrik, porøs jord. 90861

'Snacking Purple' Vakker, lilla paprika med små, søte frukter. Passer perfekt i potte. Planten forgrener seg fint uten topping. Dyrk på et lunt og varmt sted, f.eks. på terasse, balkong eller i drivhus. Dusj planten ofte for å hindre skadedyrsangrep. 90865

'White Gem' Lettdyrket og anvendbar rotfrukt. Lange, spisse, glatte, hvite røtter. Det meste av rotens utvikling skjer sent på sommeren. Høstes derfor sent. Vokser best i porøs, mold- og sandrik jord. Så på høsten for tidligere avling neste år. 90835

'Grüne Perle' Utmerket som smakstilsetning og dekorasjon i matretter. Samle inn blader til langt ut på høsten. Planten overvintrer ute i noen deler av landet og gir tidlig avling 2. året. Ekstra krusete blader. Kan fryses. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90948

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Persille Petroselinum crispum

25 cm

2-årig

'Moss curled 2' Utmerket som smakstilsetning og dekorasjon i matretter. Samle inn blader til langt utpå høsten. Planten overvintrer ute i noen deler av landet og gir tidlig avling 2. året. Ekstra krusete blader. Kan fryses. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90962

Persille

Petroselinum crispum

25 cm

Persille

Petroselinum crispum

2-årig

'Moss curled 2' Klassisk krydderplante i matlaging og dekorasjon. Høst inn blader ved behov til langt ut på høsten. Planten overvintrer sør i landet. Gir tidlig avling år 2 før den går i blomst. Passer godt til å fryses. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 90963

35 cm

2-årig

'Comun 3' Glattbladet persille gir mer smak enn kruspersille. Utmerket som smakstilsetning og dekorasjon i matretter. Planten overvintrer ute i noen deler av landet og gir tidlig avling 2. året. Kan fryses. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 90976

Persille, Rot Petroselinum crispum

2-årig

'Halblange' Roten, som først og fremst benyttes, kan brukes som pastinakk, og de glatte, grønne bladene brukes som vanlig persille. Høst bladene etter hvert, og røttene sent på høsten. Trives best i porøs, næringsrik, dyp og moldrik jord. 90969

Persilleselleri Apium graveolens

20 cm

'Gewone Snij' Frisk, aromatisk sellerismak. Bladene høstes etter hvert, på samme måte som persille, og brukes som krydder i f.eks. saus, suppe, grønnsaksblandinger og salat. Kan tørkes. Trives i næringsrik og moldrik jord. Vannes rikelig. 91377

Scoville° HAGEGLEDER  2019

Høyde

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

39


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Physalis

Physalis grisea 70-100 cm

Portulakk, Hage-

Portulaca oleracea L.

2 cm

Allium ampeloprasum

15 cm

Purre

Purre

Allium ampeloprasum

Ramsløk Allium ursinum L

20-30 cm

Flerårig

Til dyrking i hobbydrivhus eller på en solrik, lun altan/balkong. Bærene er ca 2cm store og er innkapslet i et tørket blad liknende japanske lykter. Brukes som frukt, naturell, til pai og marmelade. Dyrkes i store krukker eller direkte i bakken. 90406

Yellow Gammel kulturplante. Bladene er rike på omega 3 fettsyrer og E-vitamin. De mildt syrlige bladene kan brukes som spinat, i supper eller i salater. Kan fryses etter forvelling. Trives best i næringsrik, moldrik og porøs jord, på et varmt sted. 90983

'Blaugrüner Winter' Populær og lettdyrket grønnsak. Sorten er en staselig og kraftig, egnet til innhøsting om vinteren. I milde vintre kan den bli stående lenge ute og høstes inn etter hvert. 90626

'Herbstriesen 2' Svært anvendbar og lettdyrket. Den kan dyrkes langt ut på høsten, tåler kulde, og tas inn innen bakken fryser. Direktesås i de sørlige delene av landet, ellers forkultiveres den. Trives i næringsrik, fuktig jord, gjerne kalkholdig. 90633

Ramsløk regnes som en klosterplante. Bladene har en mild hvitløksmak og brukes som gressløk. Også løken kan brukes. Blomstrer året etter den ble sådd med hvite stjerneliknende blomster. Trives i fuktig jord. Sprer seg der den trives. 91063

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Reddik

Raphanus sativus

Raphanus sativus

Reddik

Raphanus sativus

Reddik

Reddik

Raphanus sativus

Reddik

'Cherry Belle' Sorten gir runde, helt røde reddiker, som kan stå lenge uten at de blir dårlig. Gjenta såingen annenhver uke, gir bedre resultat i form av spede reddiker. Trives best i porøs, fuktig jord. Vannes rikelig. 91099

'French Breakfast 3' Gir avlange, sprø reddiker, røde med hvit spiss. Høstes møre. Hurtigvoksende grønnsak, kan dyrkes mellom salat, kål, squash, agurk mm. Rekker å bli innhøstingsklar innen de andre grønnsakene blir store. Trives best i porøs, fuktig jord. 91107

'National 2' Lettdyrket. Gir raskt avling av runde, røde reddiker med hvit spiss. Kan dyrkes mellom andre grønnsaker som kål, agurk og squash. Blir innhøstingsklar før de andre grønnsakene blir store. Trives i porøs og fuktig jord. Vannes rikelig. 91115

'Saxa 2' Lettdyrket grønnsak, gir raskt avling. Passer fint å dyrke mellom andre grønnsaker som f.eks kål, agurk og squash. Rekker å bli innhøstingsklar innen de andre grønnsakene blir store. Trives best i porøs og fuktig jord. Vannes rikelig. 91123

'Saxa 2' Sort med runde, helt røde, sprø reddiker. Skal høstes møre. Gjenta derfor såingen med 2 ukers mellomrom gjennom hele sommeren. "Såbånd" gir planter med passende avstand. Trives best i porøs og fuktig jord. Vannes rikelig. 91131

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Reddik, Vinter-

Raphanus sativus

Rosmarinus officinalis L.

'Ronde Zwarte' Delikat rotfrukt. Såes tidlig for å spises ferske, senere for vinterlagring, slik at den ikke rekker å bli treete før innhøsting. Tåler en del frost, kan høstes sent. Dekk med fiberduk for å beskytte mot kålfluer. Foretrekker moldrik jord. Vannes ved tørke. 91147 40

Rosmarin

40 cm

Flerårig

Søt liten busk med duftende, aromatiske furubarliknende blader. Herlig krydder til kjøttretter, grillet kjøtt, potetretter, lam, fugl og vilt. Bladene er også gode til te. Trives i porøs og varm jord. Dyrkes med fordel i stor krukke. 91071

Ruccola Diplotaxis tenufolia

Flerårig

Kalles også steinsennep eller vill ruccola, og har en kraftfull og krydret smak. Kan dyrkes i potter innendørs året rundt, får da en mildere smak. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91345

Ruccola

Diplotaxis tenufolia

Ruccola Diplotaxis tenufolia

Flerårig

'Dragon's Tongue' En kraftig og krydret smak. Fantastisk god i salater, gjerne sammen med chèvre, melon og valnøtter. Kan dyrkes på friland eller i krukke. Kan utmerket plantes inne året rundt, da får bladene en mildere smak. 91348

Flerårig

'Wildfire' Smaken på denne steinsennepen blir sammenlignet med wasabi, den er altså svært sterk! Kan sås i friland eller i potte. Kan også dyrkes innendørs hele året, da får bladene en noe mildere smak. Går lett i blomst om sommeren - knip av evt blomsterstengler. 91351

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

Prisgrupper

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Raphanus sativus

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ruccola

Diplotaxis tenufolia

Ruccola

Eruca sativa

Flerårig

Ruccola

Eruca sativa

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete Beta vulgaris

'Speedy' Ekstra hurtigvoksende ruccola med taggete, smakfulle blad. Kan dyrkes på friland så vel som i potte. Også fin å dyrke innendørs hele året, da vil bladene få en mildere smak. Midt på sommeren går planten lett i blomst - knip av eventuelle blomsterstilker. 91352

Rucola Smaken er krydret og litt pepperaktig. Dyrkes på friland eller i krukke på f.eks balkongen. Kan også dyrkes i potter innendørs året rundt. Innendørs får bladene en mildere smak. Trives best i moldrik, fuktig og veldrenert jord. 91353

Rucola Populær plante, med krydret og litt pepperaktig smak. Gjentatt såing gir tilgang til frisk salat i lang tid. Dekk gjerne med fiberduk. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91354

'Chioggia' Lekkert rød- og hvitstripete med noe søtere smak. God fersk, kokt eller syltet. Unge blader kan brukes som bladbete. Så ikke for tidlig, plantene kan gå i blomst om de utsettes for vårfrost. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91159

'Burpees Golden' Bete med søt og mild smak. Beholder sin fine farge ved koking. Egnet til sylting og som råkost. De unge bladene brukes på samme måte som bladbete. Så ikke for tidlig 91160

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete

Beta vulgaris

Rødbete

'Egyptische Platronde' Tradisjonell, oval form. Mørkerød. Egnet for sylting som hel eller spises fersk. Unge blad kan brukes som mangold. Må ikke såes for tidlig, plantene kan gå i blomst. De gir da ingen avling. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91175

'Forono' Gir stor avling av gjennomrøde rødbeter. Utmerket til sylting takket være sin avlange form. Unge blad kan brukes som mangold. Må ikke såes for tidlig, da kan plantene gå i blomst. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91180

'Forono' Gir stor avling av gjennomrøde rødbeter. Utmerket til sylting takket være sin avlange form. Unge blad kan brukes som mangold. Må ikke såes for tidlig, da kan plantene gå i blomst. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91181

'Moulin Rouge' Jevnt rund form og mørkerød tvers gjennom. Spesielt egnet for sylting. Må ikke såes for tidlig. Tåler vårfrost bedre enn andre sorter, går ikke i blomst like lett. Unge blad kan brukes som bladbete. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91189

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Beta vulgaris

Salat, Baby Leaf Lactuca sativa

'Moulin Rouge' Rund sort, og mørkt rød helt igjennom. Særlig egnet til sylting. Må ikke sås for tidlig. Tåler eventuell vårfrost bedre enn mange andre sorter, går ikke like lett i blomst. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91191

Salat, Baby Leaf Lactuca sativa

Baby Leaf mix Denne blandningen av ulike salatsorter gir en ferdigblandet salat allerede i kjøkkehagen. Passer godt til planting i tette rader. Klipper du bladene noen cm over tilvekstpunktet, kan du høste enda en gang. Kan også plantes i krukke. 91209

Salat, Blad-

Baby Leaf mix Herlig blanding av ulike salatsorter, 'Amerikanischer Brauner', 'Salad Bowl', 'Red Salad Bowl', 'Lollo rossa', 'Australische Gele' og 'Rouge Grenobloise'. Hurtigvoksende, lettdyrket og riktytende. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91210

Lactuca sativa

Salat, HodeLactuca sativa

'Lollo Rossa' Bladsalat er en mellomting mellom plukksalat og hodesalat. Bladene danner en tett rosett av sprø, krusete grønne blader. Denne sorten får en rød tone, spesielt mot kantene. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91225

HAGEGLEDER  2019

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

'Matilda' Gir fine, jevne hoder med sprø blader. Gjenta såing, gir da avling hele sommeren. Tynn ut tidlig og høst deretter (ca 2 mnd etter såing) hele planter. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91241

Scoville° Høyde

Beta vulgaris

'Detroit 2' Jevn rund form og mørkerød tvers gjennom. Spesielt egnet for sylting. Så ikke for tidlig. Tåler vårfrost bedre enn andre sorter, går ikke i blomst like lett. Unge blad kan brukes som mangold. Trives i næringsrik, moldrik og fuktig jord. 91167

Rødbete

41


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Hode-

Lactuca sativa

Salat, Hode-

Lactuca sativa

Salat, Hode-

Lactuca sativa

Salat, Is-

Lactuca sativa

Salat, PlukkLactuca sativa

'Hilde II' Gir jevne hoder med sprø blad. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter (drøyt 2mnd etter såing) hele planter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91249

'Merville des quatre saisons' Velkjent sort fra 1800-tallet. Rødtonet med bulkete blader. Hodene er relativt løse. Gjentatt såing gir tilgang til frisk salat hele sommeren. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91257

'Diana' Jevne og fine hoder med velsmakende og sprø blader. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig, høst deretter hele planter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91265

'Calmar' Fin sort som gir grønne, faste og tette hoder. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter hele planter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91273

'New Red Fire' Vakre, blanke røde blader. God smak. Går sent i blomst, og beholder sin fine smak også når bladene er store. Gjenta såingen med to ukers mellomrom for å ha tilgang til friske, sprø salatblad hele sommeren 91338

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

Salat, Plukk-

Lactuca sativa

Salat, PlukkLactuca sativa

'Amerikanischer brauner' Krusete, lett rødkantede blad. Hurtigvoksende, lettdyrket og riktgivende. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter blad etter hvert. Kan dyrkes i krukke. Trives i moldrik, fuktig og veldrenert jord. 91289

'Australischer Gele' Gulgrønne og lett krusete blad. Gjentatt såing gir langvarig avling. Tynn ut tidlig og høst deretter hele bladrosetter etter hvert. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91297

'Australischer Gele' En velsmakende plukksalat med gulgrønne og lett krusete blader. Gjenta såingen med to ukers mellomrom for å ha tilgang til friske, sprø salatblader hele sommeren. Posen inneholder såbånd som gir planter med passende avstand. 91298

'Red salad bowl' Rødfarget sort plukksalat. Kan dyrkes på friland og i store krukker på f.eks balkongen. Sorten kan sås og høstes hele sesongen. Trives best i en moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91313

'Salad Bowl' Lysegrønne, eikebladslignende, finflikete og krusete blad. Gjentatt såing gir langvarig avling. Sorten tåler både varme og kulde, passende for dyrking hele sesongen. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. Vannes regelmessig. 91321

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salat, RomanoLactuca sativa

Salat, RomanoLactuca sativa

'Chartwell' Romanosalat og bindsalat er andre navn på denne salatsorten. Denne sorten gir middelstore, jevne hoder som står lenge uten å gå i blomst. Ekstra fin smak! 91329

42

Salat, RosenCichorium intybus

'Lobjoits Green Cos' Romersk salat, eller romanosalat som den også kalles, har avlange hoder med kraftige, lange og sprø blad. Kan dyrkes langt ut på høsten. Trives best i en moldrik, fuktig og veldrenert jord. 91337

Salat, VinterValerianella locusta

'Palla Rossa 5' En type sikorisalat. Kalles også rosésalat eller radiccio. Danner små hoder med en kjerne som er intenst rød med hvite nerver. Smaken er noe bitter, men spennende i en blandet salat. Trives best i moldholdig, fuktig og veldrenert jord på lunt sted. 91339

Salvie Salvia officinalis L.

'Verte de Cambrai' Hardfør salatsort egnet for høst- og vinteravling. Plukk blader etter hvert eller skjær av hele planten. Kan dyrkes i benk med såing om høsten for innhøsting tidlig neste vår. Trives i moldholdig, fuktig og veldrenert jord. 91281

40 cm

Flerårig

Blåblomstrende med sølvgrønne, litt lodne, aromatiske blader som brukes ferske eller tørkede. Passer til fugl, svin og lam. Vintergrønn, bør dekkes til på vinterstid. Lokker til seg bier og insekter. Trives i porøs jord, tåler tørke og mager jord. 91369

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

Prisgrupper

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sareptasennep

Brassica juncea

Selleri, Knoll-

Apium graveolens

Selleri, Stilk-

Apium graveolens

Sitronmelisse

Melissa officinalis L.

50 cm

Skorsonerrot Scorzonera hispanica L.

Flerårig

'Agano', 'Bloody Mary', 'Frizzy Joe' En miks av ulike sorter sareptasennep i vakre farger og former. Smaker som pepperrot. Høst små, spede blad som gir kryddersmak til salaten. Dyrkes i grønnsakshagen eller i potte, både dekorativt og godt. Trives best i varm jord. 91358

'Mars' Delikat rotfrukt som får store, runde og jevne røtter. Bladverket er mørkegrønt og opprett, noe som gjør det mer motstandskraftig mot sykdommer. Trives i muldrik jord, gjerne kalkholdig. 91393

'Golden Self Blanching 2' Velsmakende, aromatisk salatgrønnsak som også brukes som smakstilsetning i mange matretter. Lettdyrket, med tar lang tid. Sorten er selvblekende, og både blad og stilker kan brukes. Trives i moldrik jord. 91385

Dekorativ med vakkert grønt bladverk og rosalilla blomsterspirer. De ferske, sitronduftende, aromatiske bladene brukes i matretter og til te mm. Lokker til seg bier, og er vakker i bedet. Trives i de fleste typer jord, tørre som fuktige. 90259

'Lange Jan' God og litt uvanlig rotfrukt som i riktig type jord kan gi stor avling av lange, svarte røtter. De spises som asparges. Ved dyrking i hard jord grener roten seg og blir mindre anvendbar. Trives i porøs, steinfri, dyp og moldrik jord, ikke i hard leirejord. 91505

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Spinat

Spinacia oleracea L.

Spinat

Spinacia oleracea L.

Spinat, Nyzealandsk

Tetragonia tetragonioides

Squash

Cucurbita pepo

Squash

Cucurbita pepo

'Vroeg Reuzenblad' Rikt innhold av vitaminer og mineraler. Sorten gir rikelig med mørkegrønne blad uten hanplanter for å gi avling i en lang periode. Kan gjerne fryses. Kan dyrkes i de fleste typer jord, men foretrekker moldrik, fuktig jord. 91409

'Nores' Næringsrik og lettdyrket bladgrønnsak. Gir mellomstore, kraftige, mørkegrønne blad. Går ikke så lett i blomst. Trives i de fleste typer jord, men foretrekker porøs, moldrik jord. Vannes rikelig. Så i aug/sept for høstavling og evt overvintring. 91417

Neuseelaender Takknemlig sommergrønnsak som brukes likt som vanlig spinat. Går ikke lett i blomst, og er derfor bra også på midtsommeren. Trives best i porøs og næringsrik jord. Kan direktesås, men forkultivering anbefales. 91425

'Black Beauty' Vakkert mørkegrønn squash, brukes fersk som agurk eller tilberedt i matretter. Lettdyrket og takknemlig grønnsak som gir rikelig avling. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, gjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91437

'Diamant' F1 Lettdyrket og avlingsrik. Kan brukes fersk som agurk eller i matlaging. Mellomgrønt skall, og store, dekorative blader som lett kveler ugress. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91445

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash Cucurbita pepo

Squash Cucurbita pepo

'Pic n Pic' Lekker gul squash, perfekt for den lille kjøkkenhagen eller i en større potte. Plukk fruktene når de er 10-15 cm store. Gir frukter hele sesongen. Trives på varmt, solfylt og lunt sted i moldrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91452

Squash Cucurbita pepo

'Eight Ball' F1 Herlig, rund sort med konsistens som likner fruktkjøttet hos et eple. Eplesquashen har en rik smak og brukes i salater, fylles og gratineres, stekes eller kokes lett. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. 91453

Squash Cucurbita pepo

100-150 cm

'Soleil' F1 Lettdyrket og avlingsrik. Kan brukes fersk som agurk eller i matlaging. Vakker gulfarge og god smak. Store, dekorative blader som lett kveler ugress. Trives på et varmt, lunt, solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91461

Squash Cucurbita pepo

'Black Forest' F1 En fin sort av sommersquash som er klatrende, noe som gjør den enkel å høste. Planten trenger støtte og noe å vokse mot, f.eks et espalier. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig. 91469

'Latino' F1 Populær grønnsak som gir stor avling. Dekorative frukter med kraftige rygger. Høstes tidlig med blomsten på. Brueks frisk som agurk eller i gryter og wok. 91477

Scoville° HAGEGLEDER  2019

Høyde

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

43


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Squash

Cucurbita pepo

Stevia Stevia rebaudiana

40 cm

Thymus 'Fragrantissimus'

Flerårig

Timian

25 cm

Thymus vulgaris L.

Flerårig

Timian, Krydder-

25 cm

3-10 cm

Flerårig

'Partenon' F1 Tidlig sort som gir frukter uten pollinering. Gir derfor stor avling selv på en sommer med dårlig vær, da den ikke er avhengig av pollinerende insekter. Passer derfor også fint til å dyrkes i drivhus. 91485

Stevia En vakker dekorativ bladvekst som dyrkes i krukke, både inne og ute. Planten kommer opprinnelig fra Syd Amerika. Der brukes den som naturlig søtningsmiddel og det sies at det er 300 ganger søtere enn sukker. 91510

Lettdyrket, vintergrønn krydderplante med lyserosa blomster som lokker til seg bier og andre instekter. De mørkegrønne bladene er aromatiske og har en frisk sitrussmak. Tåler tørke; egnet for skråninger, murer, og steinpartier. Bladene anvendes ferske eller tørkede. 91523

Vintergrønn med små, mørkegrønne, aromatiske blader og rosalilla blomster. Lokker til seg bier og andre insekter. Bladene brukes ferske eller tørkede i kjøttretter, potetretter, ertesuppe og sauser. Trives i porøs, gjerne mager jord. 91521

Lavtvoksende dvergbusk med utbredt voksemåte. Danner etter hvert herlig krydderduftende matter og er en fin bunndekker. Vakre rosa-purpurfargede blomster. Trives i mager, sandholdig og tørr jord på solrike steder. 91513

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Ampel-

Solanum lycopersicum 30-45 cm

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

3 cm

90-120 cm

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

2 cm

60-90 cm

Tomat, Busk-

Solanum lycopersicum

4 cm

75-100 cm

Tomat, Høy 150-200 cm

5 cm

4 cm

'Ildi' Gir mengder av tomater med frisk og god smak. Opptil 120 frukter på én og samme klase! Dyrkes i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Høstes etterhvert, ca 4mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91696

'Incas' F1 Herlige plommeformede tomater med ekstra mye fruktkjøtt, modnes tidlig. Perfekte til å spises friske, men også i suppe, gryter, til steking. Tyvene skal ikke fjernes. 91596

'Maskotka' Ypperlig sort, dyrket frem spesielt for dyrking i potte på balkong, altan eller i drivhus. Rik avling av ekstra søte, små tomater fra ca. 3mnd etter såing. Tyvene trenger ikke å fjernes. 91606

'Green Envy' Når smaken på denne tomaten skal beskrives, hagler superlativene! Spektakulær, vindunderlig, unik... Sorten gir små, litt avlange tomater med smaragdgrønn farge. 91642

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solanum lycopersicum 150-200 cm

5 cm

'Tiger' F1 Smaksrik tomat med tykt, vakkert skall og mye fruktkjøtt, noe som gjør den ideell til matlaging, og det er den beste sorten å tørke i ovn. Trives i næringsrik og veldrenert jord. Skuddene i bladhjørnene fjernes. 91643

44

Tomat, Høy Solanum lycopersicum 150-200 cm

8 cm

'Shirley' F1 En favorittomat for mange! Gir røde, glatte, og middels store frukter. Modner tidligere enn mange andre sorter. Sås med fordel i drivhus. Motstandsdyktig mot meldugg. Skuddene i bladvikene, "tyvene", skal fjernes. Sorten behøver støtte. 91644

Tomat, Høy Solanum lycopersicum 150-200 cm

7 cm

'Hildares' F1 Klassisk rød tomat som gir tidlig avling. Passer i drivhus eller ute på lunt sted. Trenger støtte. Skuddene i bladhjørnene, "tyvene", skal fjernes. 91645

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Høy Solanum lycopersicum

150-200 cm

8 cm

'Tigerella' Spennende sort for tidlig avling. Egnet for dyrking i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Avling av mellomstore røde tomater med gylne striper, ca 2,5mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91646

4 cm

'Indigo Rose' En mørklilla, nesten auberginesvart tomat, stappet av antioksidanter. Høstes når fargen går fra blålilla til rødbrun - tomaten har da en perfekt balanse mellom sødme og syrlighet. 91649

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

Prisgrupper

Forkultur

Såing direkte

Høst

Forkultiveres

Solanum lycopersicum

'Romello' F1 Fin tomatsort med god fruktsetting, spesielt egnet til å dyrkes i ampel på balkong eller terrasse. Gir rikelig avling av søte, små tomtater. Plant 2-3 planter i en ampel og la dem henge ned. Blir ganske stor. 91660

Tomat, Høy

Thymus serpyllum L.

Flerårig

Timian, Smal-

Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

3 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

4 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum

150-200 cm

3 cm

7 cm

'Sungold' F1 Verdens søteste tomat - i følge flere tester. Egnet for dyrking i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Rik avling av saftige tomater med tynt skall, ca 4mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91706

'Supersweet 100' F1 En meget riktbærende og fin sort, først og fremst for drivhus eller utendørs planting på et lunt sted. Høst de ca 4cm store tomatene etterhvert, ca 3,5mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91716

'Chocolate Cherry' Små, søte tomater med striper av mørk sjokolade. Høst inn etter hvert, ca. 2,5mnd etter såing. Dyrk i næringsrik jord, gjerne i en stor potte. Vann og gjødsle regelmessig. Planten trenger støtte. Skuddene i bladhjørnene, "tyvene", må tas bort. 91666

'Gardener´s Delight' Storfavoritt i mange land. Til dyrking i drivhus eller utendørs på et lunt sted. Rikelig avling ca 2,5 mnd etter såing. Gir tomater med fantastisk god smak. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91676

'Olivade' F1 Herlig tomat til matlaging. Dyrkes først og fremst i drivhus eller utendørs på et meget velegnet sted. Gir rikelig med avling av store, plommeformede tomater, ca 3,5mnd etter såing. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91746

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tomat, Høy Solanum lycopersicum 150-200 cm

7 cm

Tomat, Høy

Solanum lycopersicum 150-200 cm

Tomat, PotteSolanum lycopersicum

9 cm

50-60 cm

Tomat, PotteSolanum lycopersicum

6 cm

50-60 cm

Tomat, PotteSolanum lycopersicum

3 cm

30-40 cm

4 cm

'Marmandino One' F1 Uvanlig vakker og velsmakende bifftomat for dyrking utendørs. Tomatene er 7–9cm store med kraftige grønne rygger. Tyvene må fjernes. 91556

'Balkonzauber' Utmerket, kompakt og lav sort til krukke på balkong/altan eller friland. Høstes etterhvert, ca 3mnd etter såing. Tomatene er mellomstore, søte og smakfulle. Trives i næringsrik, veldrenert jord og på et lunt sted. Tyvene skal ikke fjernes. 91576

'Bitonto' Lav og tett sort, utmerket for dyrking i potte. Tomatene er små og kirsebæraktige. 91661

'Tiny Tim' Lettdyrket sort for krukke på balkong, i vinduskarmen, i drivhus eller utendørs på et ekstra lunt sted. Rikelig med avling ca 2mnd etter såing. Tomatene er små med søt smak. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes ikke. 91726

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Annika Christensen

'Sparta' F1 Meget riktbærende og fin sort, først og fremst for drivhus, men også for dyrking utendørs på et velegnet sted. Gir avling av mellomstore tomater med utmerket smak etter ca 3mnd. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Tyvene fjernes. 91756

Scoville° HAGEGLEDER  2019

Høyde

Krydderplanter

Styrke

Størrelse

Lengde

Vekt

45


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

BLOMSTERFRØ Blant våre blomsterfrø finner du mange lettdyrkede favoritter. En blomstrende hage lokker til seg pollinerere som bier og sommerfugler, som er en forutsetning for at dine grønnsakplanter skal sette frukt. Flere av våre mest lettdyrkede sommerblomster er dessuten spiselige og blomstrer kraftigere om vi plukker dem jevnlig. Med andre ord er alt tilrettelagt for å pynte sommerens utelunch med egendyrkede blomster.

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Økologiske blomsterfrø

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

Blomster er ikke bare flotte å se på, de lokker også til seg nyttige pollinerere. Inviter naturens egne gartnere til hagen din ved å plante de blomstene de elsker. Våre økologiske blomsterfrø oppfyller EUs krav for et økologisk jordbruk.

125 cm

5 cm

Honningurt

Phacelia tanacetifolia

1-årig

70-80 cm

Spencer Blanding av velduftende blomstererter som gir mengder av blomster. Søte i både bed og krukke. Trenger støtte. For rikeligere blomstring bør visne blomster klippes bort. Bløtlegg frøene et par timer før såing.

Kornblomst

Centaurea cyanus

4-5 cm

70 cm

1-årig 3 cm

Vakker i sommerbedet. Lokker mengder av sommerfugler og bier til hagen. Perfekt som grønngjødslingsplante i kjøkkenhagen.

Kornblomst er en velkjent blomst - herlig i bukett og bed. Denne sorten blir høy. Kan også sås på høsten for blomstring til midtsommer året etter.

4 87555

3 87297

4 87806

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lavendel

Lavandula angustifolia

40 cm

Flerårig

Romantisk og velduftende lavendel med lavendelblå blomster som elskes av sommerfugler og bier. Brukes også til duftposer og potpurri - høstes når blomstene slår ut. Blomstrer året etter såing. 4 87684

Månedslavatera

Lavatera trimestris L.

60 cm

6 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig

'Loveliness' Elegant månedslavatera med store blomster i kirsebærrødt. Denne sorten er svært lettdyrket og blomstrer rikelig på sensommeren. Skinner i hvert bed og bukett. 4 87834

50 cm

7 cm

Solsikke Helianthus annuus

1-årig

150-500 cm

I kjøkkenhagen er ringblomst helt fantastisk. Denne blandingen gir blomster i ulike nyanser av gult, aprikos og oransje. De vakre kronbladene kan spises og er dekorative i f.eks. salater. Klipp bort visne blomster etter hvert, eller la frøene utvikle seg før frøsåing. Planten kan også vendes ned som grønngjødsling på høsten.

30 cm

1-årig

En kraftigvoksende og praktfull solsikke med store gullgule blomster. Plantes til en staselig hekk eller en vindbeskytter. Også fantastisk i bukett. Frøsettingen kan spares til vintermat til fuglene. 4 88358

1

2

3

4

5 J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Valmue, Korn-

Blomstring

Papaver rhoeas L.

40-50 cm

6 cm

1-årig

Med sine enkle røde blomster utgjør kornvalmuen et vakkert, lysende innslag på villenger og naturtomter. I vill tilstand ser man den ofte langs åker og veikanter. Frøsår seg gjerne og er godt egnet til forvilling. 4 88743

5 88161

46


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Akeleie

Aquilegia × cultorum

Aquilegia vulgaris Flerårig

5 cm

30-35 cm

'Mckana Giants' Sped og elegant, trives sammen med roser. Gir store blomster med lange sporer. Fargene er blandede, mange blomster er tofargede. Lite krevende, men ønsker gjerne litt fuktig jord. Gir mer langvarig blomstring i et mindre solrikt område. 93074

FOTO: Anna Lindeqvist

Flerårig 5 cm

'Winky Double Red-White' Den vanlige akeleien er kjent som en gammeldags "bondehageplante". Sorten er meget vakker med doble blomster i hvitt, rosa og vinrødt. Trives i moldrik, veldrenert jord. Blomstrer året etter såing. 93080

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Asalia, Sommer-

Clarkia amoena

70 cm

Akeleie

40 cm

Asalia, Sommer-

Clarkia amoena

1-årig 5 cm

45 cm

Asalia, Sommer-

Clarkia amoena

1-årig 5 cm

40 cm

Asters

Callistephus chinensis

1-årig 5 cm

70 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

50-60 cm

1-årig 8 cm

Mix Riktblomstrende og vakker. Doble blomster med noe krusete kronblad i blandede nyanser av rød, rosa, oransje og hvit. Trives i en næringsrik, moldrik og veldrenert jord i full sol og på et lunt sted. 93194

'Rembrandt' Lekkert kirsebærrosa og hvite, azalealignende blomster på opprette stilker. Fin i bed og til snitt, ekstra holdbar hvis man fjerner bladene under vannflaten. Lettdyrket og riktblomstrende. 93202

'Sybil Sherwood' En vakker sort med store, doble, asalealiknende rosa blomster. Noe krusete kronblad som er lett skimrende. Vakker både i bed og som snittblomst. Trives i næringsrik, moldrik og veldrenert jord, på et lunt sted. Krever mye sol. 93210

American Branching mix Vakker og solid med store, velfylte blomster i varierende farger. Buskformet voksemåte. Fin bed- og snittblomst, lang holdbarhet. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Vannes rikelig. Bytt voksested fra år til år, for å unngå soppangrep. 93098

Semi-Tall mix Blanding av tidlige asterssorter. De er alle doble med både sterke og duse farger. Takknemlig snittblomst som holder lenge i vase. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested fra år til år for å unngå soppangrep. 93106

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Asters

Callistephus chinensis

25 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

7 cm

Dwarf chrysanthemum mix Lav og buskete med store, doble blomster i blandede farger. Fin som kantvekst og som høstblomst i balkongkassen og i krukker på altanen. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Vannes rikelig. Bytt voksested fra år til år, for å unngå soppangrep. 93114

60 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

Chinensis mix Blomstene er store, enkle og åpne med gult senter. Blandingen inneholder mange fine, klare farger. Sorten er motstandsdyktig mot sykdom. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested fra år til år for å unngå sykdommer. 93122

90 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

Matador mixed Vakker og stor asters i blandede farger. Fin i bed og til snitt. Har store, doble blomster på stødige stilker. Motstandsdyktig mot soppsykdommer. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested hvert år for å unngå soppangrep. 93130

70 cm

Asters

Callistephus chinensis 1-årig

8 cm

Princess mix Gir store, fylte blomster i blandede farger med stødige stilker. Meget holdbar, utmerket til snitt, vakker i bedet. Blomstrer lenge. Trives i velgjødslet, veldrenert jord. Bytt voksested fra år til år for å unngå soppangrep. 93162

60 cm

1-årig 8 cm

'Prinette' mix En fargeflom i rødt, rosa og lilla. Utmerket som sent blomstrende innslag i sommerblomsterbedet. Passer også fortreffelig i sensommerbuketten. Trives best i en næringsrik og veldrenert jord. Bytt vokseplass hvert år for å unngå sykdommer. 93186

2019 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

47


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blodbeger

Rhodochiton atrosanguineum 300 cm

Blomkarse, Kanari-

Tropaeolum peregrinum L.

Flerårig

6 cm

200-300 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 2 cm

30 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

Blomkarse, Stor Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30-40 cm

1-årig 5 cm

Praktfull, gammeldags slyngplante. Dyrkes i stor krukke med støtte av espalier. Rankene kan bli flere meter lange og har spisse, hjerteformede blad og blomster i mørkerødt. Trives i en solrik vinduskarm, vannes med måte. Overvintres svalt. 95733

Fyldig og hurtigvoksende, kan bli svært høy og dekker raskt et stort område. Bladene er femflikete, lyst grønne og utgjør en fin bakgrunn for de gule, sommerfuglliknende blomstene. Trives i velgjødslet og porøs hagejord. 93776

'Whirlybird Mahogny' Halvfylte, propellignende, rødbrune blomster på lave buskete planter. Fin i bed og potte. Blomstene kan spises og er dekorative i salater. Frisk fargeklatt i haven eller på altanen. Bløtlegg frøene i 1døgn i lunkent vann før såing. 93864

Tom Thumb Kompakte planter med blomster i gule, oransje og røde nyanser. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrenert jord. 93856

'Salmon Baby' Kompakte planter med doble, sterkt lakserosa blomster. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives i mager og veldrenert jord. 93848

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus 30-40 cm

Blomkarse, Stor Tropaeolum majus

1-årig

5 cm

200 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

30 cm

1-årig 5 cm

Crazy Jewel Tøff fargekombinasjon av sortene 'Primrose Jewel' og 'Mahogony Jewel'. Fin som kantplante, i balkongkasse, eller i blomsterbed. Blomstene kan spises, og er dekorative i salater. 93842

Blomster i gule, oransje og røde nyanser. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalie og som markdekker. Blomstene kan spises, dekorativ i salater. Trives godt i mager og veldrenert jord. 93784

Blomster i gule, oransje og røde nyanser. Fin å dyrke i f.eks ampel, balkongkasse, mot espalie og som markdekkende vekst. Blomstene kan spises, dekorativ i salater. Trives godt i mager og veldrenert jord. 93785

'Yellow Troika' En blomkarse med blomster i en intensiv gul farge med røde markeringer ut fra midten. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espaljéer eller som markdekke. 93789

'Black Velvet' Dramatiske, mørke og fløyelsrøde, Ca 5 cm store blomster med gyllent sentrum og en fin kompakt voksemåte. Fin å dyrke i potte, balkongkasse og som kantplante i bedet. Blomstene kan spises. 93800

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus

75 cm

Blomkarse, Stor Tropaeolum majus

1-årig

5 cm

Glorius Gleam Fylte blomster i gule, oransje og røde nyanser på halvlange ranker. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalie og som markdekkende vekst. Blomstene kan spises, dekorativ i salater. Trives godt i mager og veldrenert jord. 93808

48

30-40 cm

5 cm

1-årig

'Golden Globe' Kompakte planter med doble, gule blomster. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrenert jord. 93816

Blomkarse, Stor

Tropaeolum majus 200 cm

Blomkarse, Stor Tropaeolum majus

1-årig 5 cm

200 cm

'Milkmaid' Herlig kremgul blomst med gyllent sentrum. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalier og som markdekker. Blomstene kan spises, dekorative i salater. 93824

Prisgruppe

Såing direkte

Blomstring

Tropaeolum majus 30-40 cm

'Out of Africa' Fargesterk og kjær sommerblomst i gule, oransje og røde nyanser. Bladverket er lysegrønt med hvite striper. Fin å dyrke i ampel, balkongkasse, mot espalier og som markdekker. Blomstene kan spises, dekorative i salater. 93832

Forkultur

Blomkarse, Stor

1-årig 5 cm

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

5 cm

1-årig

'Peach Melba' Kompakte planter med lyst gule, ferskenfargede blomster med klare røde flekker. Meget godt egnet som kantvekst, i balkongkasser, bed og i steinparti. Blomstene kan spises, dekorative i salater. Trives fint i mager og veldrenert jord. 93840


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lathyrus odoratus L. 150 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

125 cm

um rf

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

125 cm

um rf

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

100-150 cm

um rf

Blomsterert

Pa

um rf

Pa

Pa

Pa

Blomsterert

Pa

um rf

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

100-150 cm

1-årig 5 cm

Stars and Stripes Lekker blanding av blomstererter med striper i ulike nyanser av purpur, rosarødt og lilla. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94106

Royal Mix Vakker og velkjent slyngplante med mengder av duftende, langstilkede blomster i en flott fargeblanding. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94091

Royal Mix Vakker og velkjent slyngplante med mengder av duftende, langstilkede blomster i en flott fargeblanding. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94090

'Royal White' Vakker og velkjent slyngplante med mengder av hvite, duftende, langstilkede blomster. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94082

'Royal Scarlet' Vakker og velkjent slyngplante med mengder av lysende røde, duftende, langstilkede blomster. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94074

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lathyrus odoratus L. 100-150 cm

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

25 cm

um rf

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 4 cm

150 cm

um rf

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

150 cm

um rf

Blomsterert

Pa

um rf

Pa

Pa

Pa

Blomsterert

Pa

um rf

Lathyrus odoratus L.

1-årig 5 cm

150 cm

1-årig 4 cm

'Royal Rose' Vakker og velkjent slyngplante med mengder av rosa, duftende, langstilkede blomster. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94066

'Villa Roma' White & Rose En duftende, lav blomsterert med utbredt voksemåte i søt, romantisk fargeskala. Pen i ampler eller som markdekke. For rikeligere blomstring klippes visne blomster bort etter hvert. Bløtlegg frøene i ett døgn før såing, så spirer de bedre. 94051

Old Spice Mix Vidunderlig både når det gjelder duft og fargerikdom. Blomstene er ikke så store, men forekommer rikelig. Egnet både for krukke og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94042

'Lord Nelson' Gammeldags sort fra 1907. Sjarmerende med en mengde mindre blomster i blålilla, med en herlig duft. Egnet både for krukke på balkong og i bed. Trenger støtte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94034

'Fire and Ice' Spennende farvekombinasjon av hvitt og rosa/lilla. Senere i sesongen blir vingenes dekorative blå kanter bredere og mer markerte. Med sin rike blomstring egner den seg godt til å klynge seg opp på nett eller espalier. Utmerket snittblomst. 94026

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

um rf

Pa

Blomsterert

Lathyrus odoratus L.

40 cm

5 cm

1-årig

Bijou Mix En lavtvoksende og velduftende blanding av blomsterert. Plantene er ganske kompakte og trenger ikke støtte. Blandingen inneholder rosa, røde, blå, fiolette og hvite nyanser. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Vann og gi næring regelmessig. 94018

Breiskolm

Lathyrus latifolius L. 100-150 cm

3 cm

Brennende kjærlighet

Lychnis chalcedonica L.

Flerårig

Enestående vakker, flerårig slyngplante. Hurtigvoksende og riktblomstende i rosa nyanser. Søt i buketter. Dufter ikke. 95857

90 cm

10 cm

Flerårig

Velkjent, gammeldags og pålitelig plante. Den blomstrer med ildrøde blomster på midtsommeren. Fin i bedet og til snitt. Meget værtålig, blomstrer også dersom sommeren er kald og regnfull. Trives i porøs jord, men er lite krevende. 95476

Brudeslør Gypsophila elegans

40 cm

1,5 cm

1-årig

Søt plante som brer seg utover, med små blad på tynne stilker, noe som gjør at den ser spinkel men fin ut. De hvite blomstene er små og passer fint i sommerbuketten. Kan også brukes i bedet. Trives i en lett og veldrenert jord med mye sol. 95376

Brudeslør Gypsophila paniculata L.

90 cm

0,5 cm

Snowflake Lettdyrket. Fin i bed og vakker som snittblomst. Også fin som tørket evighetsblomst. Hvite, doble blomster, nesten som små snøballer. Planten blir etter hvert ganske frodig. Lite krevende når planten har utviklet seg. Blomstrer året etter såing. 93446

2019 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

Flerårig

49


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Dianthus barbatus

40 cm

Busknellik Dianthus barbatus

2-årig

2 cm

40 cm

um rf

Dagfiol

Pa

Busknellik

Hesperis matronalis L.

2-årig 2 cm

60 cm

Fagerklokke Campanula persicifolia L.

2-årig

40-80 cm

Fiol, Ampel-

Viola tricolor

Flerårig 5 cm

15 cm

2-årig 3 cm

Mix Populær, gammeldags plante i nyanser av rødt, rosa, hvitt, og ulike tofargede kombinasjoner. Meget holdbar snittblomst. Blir gjerne flerårig ettersom den sprer seg selv. Pass på så du ikke luker bort selvsådde frøplanter. Trives i næringsrik, fuktig jord. 93422

'Herald of Spring' Populær, gammeldags plante i rosa, fløyelsrød, hvit og mange ulike tofargede kombinasjoner. Meget holdbar snittblomst. Blir gjerne flerårig ettersom den sprer seg selv. Pass på så du ikke luker bort selvsådde frøplanter. Trives i næringsrik, fuktig jord. 93428

Vidunderlig velduftende, gammeldags plante. Blomstrer med fiolette blomster på forsommeren. På varme sommerkvelder sprer den deilig duft rundt i hagen. Planten er toårig, men sprer seg selv. Lite krevende og hardfør. 94228

Velkjent blomst for hage og eng. En selvsagt plante på naturtomten, egnet til forvilling. Trives i mager, veldrenert og varm jord. 93392

'Velour Blue Blotch' Gir en søt samling med fiolblå blomster. Avhengig av såtid kan de brukes sammen med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/høst. Trives i næringsrik, veldrenert plantejord. 95913

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fiol, Bukett-

Viola tricolor 12-15 cm

Flaskegresskar Lagenaria siceraria

2-årig

3 cm

250 cm

Flittig Lise Impatiens walleriana

1-årig

30 cm

Fløyelsblomst

Tagetes erecta

1-årig 4 cm

35 cm

Fløyelsblomst

Tagetes erecta

1-årig 7 cm

50 cm

1-årig 7 cm

'Tiger Eye' F1 Herlig fargekombinasjon med unikt mønstrede blomster. Avhengig av såtid kan de brukes sammen med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/høst. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95905

Dekorativ med artig form. Plukkes om høsten og henges opp til tørk og til pynt. Den vokser fort mot en vegg eller espalier på et solrikt sted. Trives i moldrik og velgjødslet jord på et varmt sted, gjerne i en stor krukke på balkon/altan. 93542

'Cha Cha' F1 mixture Fargerik blanding av blomster i rødt, oransje, lakserosa og hvitt. Takknemlig utplantingsplante som blomster rikelig selv i skygge. Tåler en regnfull og kald sommer, men er meget følsom for frost. Fin som potteplante. 93559

'Vanilla' F1 Spennende farge på fløyelblomst. De kremhvite blomstene lar seg lett kombinere med andre farger i bed og urner. 95643

'Taishan Orange' En staselig og robust fløyelsblomst som passer fint i sommerbedet og også i store potter på balkong og terrasse. Knip bort de første knoppene så blir planten tettere. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Fjern visne blomster etter hvert. Bør forkultiveres. 95637

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløyelsblomst

Tagetes erecta

50 cm

Fløyelsblomst Tagetes patula

1-årig

7 cm

'First Lady' F1 Takknemlig og lettdyrket. Gir store, meget fyldige, klargule blomster. Blomstene sitter høyt over bladverket. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95635

50

20 cm

4 cm

1-årig

'Yellow Boy' Takknemlig og lettdyrket. Sorten gir gule, fyldige blomster på ca 4cm. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord, men er lite krevende. 95627

Fløyelsblomst

Tagetes patula

20 cm

Fløyelsblomst Tagetes patula

1-årig 4 cm

'Strawberry Blonde' En fløyelsblomst i rosa toner. Passer i bed og i potter. Planten er lav, og blomster rikelig selv i kaldt vær. Knip bort de første knoppene så blir planten tettere. Trives i velgjødslet jord, men er nøysom. Fjern visne blomster etter hvert for rikeligere blomstring. 95620

25 cm

4 cm

1-årig

'Tiger Eyes' Takknemlig og lettdyrket. Vakker med fyldig sentrum i gullgult og med et mahognyrødt "skjørt" av større kronblader. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95619

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Blomstring

Fløyelsblomst Tagetes patula

20 cm

4 cm

1-årig

'Panther' Takknemlig og lettdyrket. Sorten gir brunrøde, fyldige blomster på ca 5cm. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord, men er lite krevende. 95603


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløyelsblomst

Tagetes patula

15 cm

Fløyelsblomst

Tagetes patula

1-årig 2 cm

20 cm

Fløyelsblomst

Tagetes patula

1-årig 4 cm

25 cm

Fløyelsblomst

Tagetes patula

1-årig 5 cm

20 cm

Fløyelsblomst, BuskTagetes tenuifolia

1-årig 4 cm

20 cm

1-årig 1 cm

'Mowgli Orange' Søt minifløyelsblomst der blomstene blir ca. 2cm i diameter. Sorten gir fylte blomster i rent oransje. Planten er lav og blomstrer selv om været er kaldt og regnfullt. Utmerket i bed og potte. Blomstrer rikelig hele sommeren. 95589

'Boy o Boy' Takknemlig og lettdyrket. Fyldige blomster, på ca 5cm, i sitrongule, oransje og tofargede nyanser. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95579

'Alumia Vanilla Cream' En søt og liten, kremhvit fløyelsblomst. Passer fint i bed og i potter. Planten er lav, og blomster rikelig selv i kaldt og regnfullt vær. Knip bort de første knoppene så blir planten tettere. Trives i velgjødslet jord, men er nøysom. 95572

'Bolero' Takknemlig og lettdyrket. Gir rustrøde blomster med guloransje kant i varierende bredde rundt kronbladene. Blomstrer rikelig også i kaldt, regnfullt vær, tåler en del frost. Bør forkultiveres, er lett å lykkes med. Trives i velgjødslet jord. 95571

'Lemon Star' En herlig sitrongul liten fløyels-blomst (ca. 2 cm brede). Busklignende voksemåte, finflikete bladverk og rikelig blomstring. Utmerket kantplante i bedet og dekorativ som blomstrende lav hekk. 95555

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Fløyelsblomst, Signet-

Tagetes tenuifolia 20-30 cm

Forglemmegei

Myosotis sylvatica

1-årig 1 cm

15 cm

Forglemmegei, Kinesisk

Cynoglossum amabile

2-årig 0,7 cm

40 cm

Hagepute

Aubrietia x cultorum

1-årig 1 cm

10-12 cm

Hagesplittblomst

1 cm

40 cm

1-årig 3 cm

'Blue Ball' Små blå, stjerneaktige blomster. Den er lav med en avrundet, kompakt voksemåte. Trives både i skyggefulle og solrike områder. Fin som kantvekst og i framkant av eller under større busker. Trives i de fleste typer jord, gjerne litt fuktig. 93608

'Firmament' Lettdyrket og takknemlig med små, klarblå, stjerneaktige blomster og rak voksemåte. Blomstrer stort sett hele sommeren. Dekorativ som kantvekst i bedet og fin i buketter. Ikke kravstor når det gjelder jord, trives i skyggen. 93614

'Red Cascade' Riktblomstrende og vintergrønn markdekker. Gir flotte fargeklatter på våren og forsommeren. Honningduften lokker til seg insekter. Fin i steinparti. Trives i næringsrik, lett, sandblandet og veldrenert jord. Blomstrer året etter såing. 93226

Dr.Badger´s hybrids Blomstringsvillig. Blanding av fiolette, rosa, gule og hvite toner i ulike kombinasjoner, mange er flerfargede. Lettdyrket bedplante som er penest dyrket i gruppe. Vakker også i krukker, urner og balkongkasser. Trives best i porøs, sandrik og moldrik jord. 93536

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pa

Heliotrop, Duft-

Heliotropium arborescens L.

40 cm

Hjelmbønne Lablab purpureus

1-årig 10 cm

'Marine' Velduftende plante med store, fiolettblå blomsterskjermer. Bladene er dypt grønne og grove. Den må forkultiveres og bruker ganske lang tid på å utvikle seg, men det er verdt det. Trives i velgjødslet og moldrik jord. 93644

250-300 cm

Høststråblomst

Xerochrysum bracteatum

1-årig

Fascinerende slyngplante med rosalilla, duftende blomster, samt dekorative, mørkt purpurfargede belger (kan spises kokte). Utmerket espalierplante. Trives i næringsrik, veldrenert jord på et solrikt, rolig og lunt sted. 93656

80 cm

Ipomoea Ipomoea nil

1-årig 4 cm

200-300 cm

Vakker og fargesterk i bed, som snittblomst og til tørking. Plantene blir høye med mange doble blomster i lyse varianter av gul, rød, rosa, hvit og oransje. Trives i porøs og moldrik jord. Vannes når planten er liten. 93704

Ipomoea Ipomoea quamoclit

1-årig 8 cm

'Split Second' Herlig klatreplante med rosa, doble blomster. Passer utmerket i store potter på balkong, altan og i uterom. Trives best i næringsrik, veldrenert jord på varme og beskyttede steder. Gi planten støtte å klatre på. 95877

200 cm

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

1-årig

'White Feather' Slyngende klatreplante med tynne, fjærformede blader som kan bli opptil 10cm lange. Klokkeformede blomster med hvite, stjerneaktige kronblader. Besøkes gjerne av fugler og sommerfugler. Utmerket i potte på altanen, i uterommet. 95869

2019 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte

Schizanthus pinnatus

Flerårig

'Tangerine Gem' De finflikete bladene har en skarp, krydret sitronsmak, og er god i salat og til fisk. Blomsten brukes i salater og som dekorasjon. Vokser puteformet og blir overstrødd med små, enkle, oransje blomster. Hardfør, vannes ved tørke. 95563

um rf

51


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ipomoea

Ipomoea tricolor 300 cm

Japansk lykt

Physalis alkekengi franchetii

1-årig 7 cm

60 cm

Kaliforniavalmue

Eschscholzia californica

Flerårig 5 cm

20 cm

Kattost, Rød

Malva sylvestris

1-årig 5 cm

100 cm

Klokkeranke

Cobaea scandens

2-årig

4 cm

200-400 cm

1-årig 7 cm

'Heavenly Blue' Strålende himmelblå blomster. Hver enkelt blomst er åpen bare én dag. Passer utmerket i f.eks. i store potter på balkong, altan og innglassede uterom. 93302

Lettdyrket. Får lysende, oransjerøde "lykter" som omkranser de små blomstene. Har en litt spredt voksemåte. Høstes for tørking når "lyktene" har blitt oransje. Lite krevende, men gir flest "lykter" når den dyrkes i kalkholdig jord. 93692

'Rosa Romantica' Vakker sommerblomst i romantiske rosa toner. Den blomstrer rikelig hele sommeren. Blomstene lukker seg mot kvelden. Takknemlig i bed, fin og holdbar som snittblomst hvis den plukkes i knopp. 95524

'Purple Satin' Satengglinsende og vakre blomster. Passer like bra i bed som i mer naturlige omgivelser. Gammel medisinplante. Trives i næringsrik og veldrenert jord på et lunt sted. 94164

Populær og hurtigvoksende. Dypt blåfiolette, klokkeformede og meget dekorative blomster. Utmerket på balkong og altan, også utendørs på et solrikt sted. Kan dyrkes som potteplante i en solrik vinduskarm. Trives i gjødslet, porøs jord. 93752

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Kniplingsblomst

Trachymene caerulea

60 cm

Kornblomst

Centaurea cyanus

1-årig 7-8 cm

60-80 cm

Kornblomst

Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

80 cm

Kornblomst

Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

70 cm

Kornblomst

Centaurea cyanus

1-årig 3 cm

40 cm

1-årig 3 cm

Lace Mixture Se gjerne nøye på denne vakre blomsten. Som små blondeparaplyer gir den et romantisk preg til bed og bukett. Dufter nydelig, og lokker til seg både sommerfugler og bier til hagen. Kan behøve støtte. Klipp bort visne blomster etterhvert. 93397

'Black Boy' Velkjent plante med lekre blomster i mørk purpur. Lettdyrket, og spinkel, vevende voksemåte. Trives i næringsrik, veldrenert jord. Lite krevende. Fin som evighetsblomst. 93362

'Blue Boy' Vidunderlig i buketter og lett å dyrke. Hurtigvoksende og begynner å blomstre tidlig i sesongen. Sås allerede i aug-sept for å få den klar til neste St. Hans. Trives i næringsrik, veldrenert jord, er lite krevende. Fin som evighetsblomst. 93368

Mix Populær, gammeldags sommerblomst, fin også i buketter. Doble blomster i rosa, røde, hvite og blå nyanser. Lettdyrket og vakker fargeklatt i hagen. Trives i næringsrik, veldrenert jord, er lite krevende. Fin som evighetsblomst. 93374

'Polka Dot' Populær, gammeldags sommerblomst, fin i buketter og som evighetsblomst. Doble blomster i rosa, røde, fiolette, hvite og blå nyanser. Sorten har en buskaktig voksemåte. Lettdyrket og vakker fargeklatt. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93380

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Echinops bannaticus 80-100 cm

Lavendel Lavandula angustifolia

Flerårig

5 cm

Herlig, gammeldags plante som gir kulerunde, sølvblå blomster. Robust og dekorativ i bed, alene eller tørket som evighetsblomst. Bladene er mørkegrønne med sølvhvit underside. Lite krevende, tåler en del tørke når planten er vel utviklet. 93416

52

30-35 cm

um rf

Lavendel Lavandula angustifolia

Flerårig

'Ellagance Ice' Fantastisk velduftende og vakker krydderplante som lokker til seg bier og sommerfugler. Blomstene er hvite og dekorative i salater. Trives i varm og porøs jord. 93888

40 cm

um rf

Levkøy, Sommer-

Pa

Pa

Kuletistel

Matthiola incana

Flerårig

Velduftende og vakker. Lokker til seg bier og sommerfugler. Blomstene brukes bl.a i krydderblandingen "Herbes de Provance" og i duftposer. Lavendelblå blomster. Passer fint i staudebed. Trives i porøs og varm jord. 93882

40 cm

Prisgruppe

Linum usitatissimum L.

'Ten Week' Duftende og riktblomstrende, vakker også til snitt. Rake blomsterstengler med blomster tett langs med stilken. En lavtvoksende sort. Blandingen inneholder nyanser av gulhvit, mørk fiolett, rosa og rødt. Trives i velgjødslet, porøs jord. 94140

Forkultur

Lin, Spinne-

1-årig 2 cm

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

Såing direkte

Blomstring

70 cm

2 cm

1-årig

Nett og lettdyrket, med vakre blå blomster. De brune frøkapslene brukes som evighetsblomst. Stilken er smal med et tynt bladverk. Blomstene sitter i rake, kostliknende samlinger. Nøysom, men trives best i porøs jord. 93954


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Lobelia, Henge-

Lobelia erinus 5-10 cm

Lobelia, Henge-

Lobelia erinus

1-årig 1 cm

5-10 cm

Lobelia, KantLobelia erinus

1-årig 1 cm

10 cm

Lobelia, KantLobelia erinus

1-årig 1 cm

10 cm

Mariklokke Campanula medium L.

1-årig 1 cm

70 cm

2-årig 6 cm

'Saphir' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, balkongkasser, urner og krukker. Vakker sort med en hengende voksemåte, lysegrønt bladverk og klarblå blomster med hvitt øye. Trives best i en næringsrik, veldrenert jord. 93974

'Red Cascade' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, balkongkasser, urner og krukker. Vakker sort med en hengende voksemåte, lysegrønt bladverk og rødfiolette blomster med hvitt øye. Trives best i en næringsrik, veldrenert jord. 93966

'Snowball' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, balkongkasser, urner og krukker. Planten har en kompakt voksemåte. Hvit lobelia er dessverre vanskelig å få helt hvit. Bli ikke forundret om noen blomster blir blå. Trives best i næringsrik, veldrenert jord. 94006

'Crystal Palace' Brukes hovedsaklig som kantvekst i bed, urner og krukker. Populær sort med kompakt voksemåte, mørkt grønt bladverk og rikelig med intenst blå blomster. Trives best i næringsrik, veldrenert jord. 93990

Gir en mengde klokker langs en stø og rak stilk. Klokkene i hvitt, rosa og dypblå sitter på korte skaft tett inntil stilken. Blomstrer året etter såing. Holdbar og vakker i bukett. Lite krevende, trives i de fleste typer jord, gjerne porøs og moldrik. 94196

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Matrem Tanacetum parthenium

20 cm

Middagsblomst Dorotheanthus bellidiformis

1-årig 1,5 cm

10-15 cm

Mirakelblomst Mirabilis jalapa L.

1-årig 3 cm

60 cm

Mix, Engblomster Nelson Mixture

1-årig 4 cm

40-75 cm

Mix, Evighetsblomster Nelson Mixture

Flerårig

80 cm

1-årig

'Snowball' Liten og fin, meget egnet som kantvekst i bed og steinparter. Kompakt og lavtvoksende. Den overstrøs av små, hvite, meget fyldige blomster. Bør forkultiveres, men kan direktesås på solrike steder. Trives best i næringsrik jord. 94204

Mix Oppsiktsvekkende, lav plante som passer i bed og steinparti. Små, tykke blad. Blomster i de nydligste nyanser av rosa, gult, oransje, rødt og hvitt. Blomstene er åpne i sol og lukker seg på kvelden og i dårlig vær. Trives i porøs jord, tåler tørke. 93488

Store, iøynefallende, trompetaktige blomster i varierende farger. Planten er storvokst og friskt grønn. De duftende blomstene kan være rosa, gule, kirsebærrøde og hvite. Vakker i bed og i store krukker. Trives best i porøs og velgjødslet jord. 95743

Blomster som hører hjemme i blomsterengen, som kløver, prestekrage, blåklint, gul gåseblom, nyseryllik mm. Blomster med ulike krav til voksested. Alle passer derfor ikke på samme voksestedet, det blir et utvalg av dem som er best egnet. 93266

Planter egnet for tørking. Fargene og formene er mange, egnet til blandede buketter som skal tørkes. De ulike sortene skal alle høstes når de er nyutsprunget. Trives i velgjødslet og porøs jord. Vannes ved tørke. 93272

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Honningblomster Nelson Mixture 40-75 cm

Mix, Slyngplanter Nelson Mixture

1-årig

Nyttig og vakker blanding med utvalgte sorter som lokker til seg, og mater bier. Bier er nødvendig for pollinering i hagen. Inneholder reseda, agurkurt, ormehode, honningurt, sommermalope mm. Trives i porøs, moldrik jord, men flere sorter er lite krevende. 93254

100-200 cm

Mix, Sommerblomster Nelson Mixture

1-årig 40-70 cm

Praktfull blomstrende blanding av høytvoksende slyngplanter med blomsterert, karse mm. Egnet for murer, gjerder og espalier. Kan dyrkes i krukke. Trives best i godt gjødslet, porøs jord, men er lite krevende. 93260

Mix, Sommerblomster Nelson Mixture

1-årig 40-70 cm

Herlig blanding med flere av sommers favorittblomster. F.eks blåklint, ringblomst, asters, zinnia, romersk ridderspore mm. Skikkelig dekorativ i bedet og til å plukke som snittblomster. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93278

1-årig

Herlig blanding med flere av sommers favorittblomster. F.eks blåklint, ringblomst, asters, zinnia, romersk ridderspore mm. Skikkelig dekorativ i bedet og til å plukke som snittblomster. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93279

Mix, Sommerblomster Blue Shades 40-75 cm

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

1-årig

Fantastisk blanding med blå og fiolette fargetoner. Et herlig innslag i bedet. Inneholder lettdyrkede sorter med ulik blomstringstid for lang blomstring. Trives best i porøs og moldrik jord, men mange av sortene er lite krevende. 93290

2019 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte

53


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Mix, Sommerblomster Pink Shades 40-75 cm

Månedslavatera Lavatera trimestris L.

1-årig

60 cm

Månedslavatera Lavatera trimestris L.

1-årig 8 cm

60 cm

Nattlys Oenothera macrocarpa

1-årig 8 cm

15 cm

Nemesia Nemesia strumosa

Flerårig 9 cm

20-30 cm

1-årig

2 cm

Fantastisk blanding med lyse- og mørkerosa fargetoner. Et herlig innslag i bedet. Inneholder lettdyrkede sorter med ulik blomstringstid for lang blomstring. Trives best i porøs og moldrik jord, men mange av sortene er lite krevende. 93296

'Silver Cup' Kraftig og lettdyrket. Sorten er prisbelønnet for sine gode egenskaper som frodighet, holdbarhet og vakre, dypt rosa, traktformede blomster. Vakker i bukett. Lite krevende, trives i de fleste typer jord, gjerne næringsrik og veldrenert. 94180

'Mont Blanc' Kraftig og lettdyrket. Sorten er prisbelønnet for sine gode egenskaper som frodighet, holdbarhet og store, hvite, traktformede blomster. Vakker også i bukett. Lite krevende, trives i de fleste typer jord, gjerne næringsrik og veldrenert. 94172

Liten, med krypende voksemåte. Får rikelig med store, gule, traktformede blomster. Passer fint i steinparter, skråninger og i fremkant av bed. En vakker, intenst gul blomst med mørkt grønne blad. Blomstrer året etter såing. Trives i veldrenert jord. 94220

Carnival mixed Frodig blomstrende og fargesterk. Dekorativ i både bed, krukker og balkongkasser, gjerne sammen med større planter. Blandingen inneholder nyanser i gult, oransje, rødt og rosa. Trives i moldrik, velgjødslet jord. 94260

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Nikkesolveng Rhodanthe manglesii 30-40 cm

Papirblomst Xeranthemum annuum

1-årig 2,5 cm

45 cm

Pelargonium Pelargonium x hortorum

1-årig 3 cm

35 cm

Pelargonium Pelargonium x hortorum

1-årig 2,5 cm

35 cm

Pelargonium Pelargonium x hortorum

1-årig 2,5 cm

30 cm

1-årig

Meget vakker evighetsblomst med silkeglinsende blomster. Blandingen inneholder rosa, lilla og hvite nyanser av doble blomster. Den spede stilken gjør at blomstene svaier mykt i vinden. Trives i en porøs, sandblandet jord. 94332

'Inspire White' F1 Potte- og utplantingsplante. Kan overvintres lyst og svalt, 5°C. Gir rikelig med blomsterstander, kan ha opp til 15-20 blomster samtidig. Kompakt voksemåte, med mange skudd fra basen. Tidligblomstrende. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94408

'Inspire Scarlet' F1 Potte- og utplantingsplante. Kan overvintres lyst og svalt, 5°C. Gir rikelig med blomsterstander, kan ha opp til 15-20 blomster samtidig. Kompakt voksemåte, med mange skudd fra basen. Tidligblomstrende. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94400

'Inspire Pink' F1 Potte- og utplantingsplante. Kan overvintres lyst og svalt, 5°C. Gir rikelig med blomsterstander, kan ha opp til 15-20 blomster samtidig. Kompakt voksemåte, med mange skudd fra basen. Tidligblomstrende. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94384

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

25 cm

Petunia Petunia hybrida

1-årig

8 cm

'Dreams Wild Rose' F1 Mix Riktblomstrende petunia med en kompakt voksemåte i blandet rosa toner. Egner seg både i bed, urner og ampler. Trives i porøs plantejord med regelmessig næring. 94547

54

25 cm

Petunia Petunia hybrida

1-årig 9 cm

'Glorius' F1 Populær og velkjent utplantingsplante. Blomstene er store og fyldige med kronblad som har svært krusete kanter. Blomstrer rikelig og er mest egnet til balkongkasser og krukker. Trives i porøs plantejord. 94544

30 cm

Petunia Petunia hybrida

1-årig 9 cm

'Cascade Orchid Mist' F1 Velkjent plante som passer i balkongkasser, potter og ampler. Denne sorten får doble blomster i herlige pastelltoner. Trives i porøs plantejord, gi næring regelmessig. Sorten blomstrer rikelig. 94528

30 cm

Prisgruppe

Petunia hybrida

'Purple Pirouette' F1 Velkjent plante som passer i balkongkasser, krukker og ampler. Fargekombinasjon av dypt fiolettblå, doble blomster, ca 10cm, med en rent hvit blondekant. En værtålig og blomsterrik sort. Trives i porøs plantejord. 94616

Forkultur

Petunia, Henge-

1-årig 9 cm

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

Såing direkte

Blomstring

30 cm

2,5 cm

Nett og lettdyrket evighetsblomst i en blanding av rosa nyanser. Flere, lett nikkende blomster sitter i toppen av en sped stilk. Meget søt i ulike typer arrangement. Ganske ømtålig, håndteres forsiktig. Lite krevende men foretrekker porøs jord. 95200

Petunia Petunia hybrida

6 cm

1-årig

'Showers Burgundy' Vakker og riktblomstrende sort med hardføre blomster i en herlig farge. Vokser først litt opprett, men får med tiden 50-60cm lange skudd og en hengende voksemåte. Fin i ampler, potter, balkongkasser og som markdekker. 94560


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Petunia, Mini-

Petunia hybrida 10-15 cm

Portulakk, Pryd-

Portulaca grandiflora

1-årig 4 cm

15 cm

Prakttrompet

Salpiglossis sinuata

1-årig 3 cm

50 cm

Prestekrage

Leucanthemum vulgare

1-årig 5 cm

70 cm

Prydgress

Nassella tenuissima

Flerårig 6 cm

40 cm

1-årig

’Picobella’ F1 Liten petunia med en kompakt voksemåte. Gir svært rikelig med blomster. Egnet både i bed, balkongkasser, urner og ampler. Blandingen gir minst fem vakre farger. Trives i porøs plantejord og regelmessig næring. 94536

'Kariba' F2 Takknemlig plante for tørre områder. Ekstra store, doble blomster i klare farger: gult, rødt, rosa og hvitt. Krypende voksemåte, små blader. Blomstene lukker seg om kvelden. Kan direktesås, men forkultivering anbefales. Trives i de fleste typer jord. 94636

'Bolero' F2 Store petunialignende blomster i en basefarger fra gult, rødt, rosa, lilla, purpur mm. Har dessuten et vakkert åremønster i avvikende farge, vanligvis gult. Kompakt voksemåte. Trives i næringsrik, porøs jord. 95681

'Maikönigin' Velkjent og tradisjonell. Vakker i bed og i sommerbuketten. Flerårig plante som gjerne kan vokse vilt i et hjørne av hagen. Sorten har uvanlig store, hvite blomster. Ganske lite krevende, tåler tørke når plantene er velutviklet. 94772

'Pony Tails' Et meget vakkert og skjørt prydgress med sirlige aks og lange snerp. Kan brukes som evighetsblomst. Passer utmerket i bedet, men også i krukker og urner. Trives i næringsrik, veldrenert plantejord, men er lite krevende. 94732

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Prydgress

Panicum elegans 60-80 cm

Prydgress Hordeum jubatum L.

1-årig

40-60 cm

Prydgress Festuca

1-årig

15-30 cm

Prydgulrot Daucus carota

Flerårig

90 cm

Prydløvemunn Antirrhinum majus

2-årig

80 cm

1-årig 3 cm

'Frosted Explosion' Lekker hirsesort med meget dekorative fjærbusker. Pen i bed og potter sammen med andre sommerblomster og stauder eller som solitær. Holdbar i bukett. Trives i næringsrik, veldrenert jord, men er nøysom. 94724

Vakkert og skjørt gress med fjæraktige aks og lange snerp som skifter i fiolett i toppen. Utmerket i bed, krukker, urner og frittstående. Snerpene er harde/skarpe og kan stikke. Dyr må ikke spise dem. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94716

Vakkert blågrått, tuedannende prydgress for tørre og solrike områder. Den blågrå nyansen varierer noe fra hver plante. Får skjøre frøklaser i juni-juli. Kan dyrkes de fleste steder i landet, på et veldrenert og lunt sted. Trives i mager, tørr jord. 94708

'Dara' Dekorative, delikate blomster i rosa, purpur og hvitt som fint binder sammen et blomsterbed. Fantastisk som fyllplante i buketter. 93319

Klassisk sommerblomst. Blandingen inneholder nyanser i gult, rødt, hvitt og rosa. Utmerket å plante både i bed med sommerblomster og i krukker. Fin til snitt. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. 93919

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Antirrhinum majus

40 cm

Prydtobakk Nicotiana x sanderae

1-årig 3 cm

'Cheerio' F2 Klassisk sommerblomst. Blandingen inneholder nyanser i gult, rødt, hvitt og rosa. Utmerket å plante både i bed med sommerblomster og i krukker. Fin til snitt. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. 93912

25 cm

Prydtobakk

Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

'Avalon Lime/Purple Bicolour' F1 Lyst limefarget med litt rosa kanter som nyutsprunget. Skifter til rosa, blir til slutt mørkerosa. Riktblomstrende. Kompakt, buskaktig voksemåte. Overstrøs av 4-5cm store, trompetformede blomster. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93320

40 cm

Prydtobakk Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

100 cm

'Crimson Bedder' Vidunderlig riktblomstrende og lettdyrket. Trives både i solrike og skyggefulle områder, og er ganske hardfør mot regn og vind. Sorten er mørkt rød uten lukt. Meget vakker både i bed og krukke. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93326

um rf

Prydtobakk

Pa

Prydløvemunn

Nicotiana x sanderae

1-årig 4 cm

'Lime Green' Storvokst og vakker med dekorative gulgrønne blomster. Bladrosetten er kraftig og sitter samlet ved bakken, bare blomsterstengelen strekker seg over bakken. Takknemlig også på skyggefulle områder. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93332

50 cm

1-årig 5 cm

'Perfume Deep purple' F1 Vakker og riktblomstrende. Blir overstrødd av purpurlilla, ca 5cm store trumpetformede blomster. Utmerket å plante både i krukke og bed. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Vannes ved tørke. Klipp bort visne blomster etter hvert. 93338

2019 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

55


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

um rf

Pa

Prydtobakk

Nicotiana alata

75 cm

Purpurvindel Ipomoea purpurea

1-årig

4 cm

250 cm

Purpurvindel

Ipomoea purpurea

1-årig 5 cm

250 cm

Puslingkrage

Mauranthemum paludosum

1-årig 5 cm

20 cm

Pyntegresskar

Curcubita maxima

1-årig 2 cm

200 cm

1-årig

'Grandiflora' Vidunderlig riktblomstrende og lettdyrket. Trives både på solrike og skyggefulle steder, er ganske hardfør mot regn og vind. Sorten er hvit og dufter herlig. Meget vakker både i bed og krukke. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 93350

'Star of Yelta' Vidunderlige, silkeaktige og store blomster, ca 7cm. Passer utmerket i store krukker på balkong/altan. Trives best i næringsrik, veldrenert jord. Gi planten støtte i form av espalier, som den kan klatre på. Planten er giftig. 95893

'Bohemian Shades' Bedårende miks som blomstrer rikelig i mørkt lilla og kirsebærsrødt. Fin i store krukker på balkong/veranda. Gi plantene støtte, f.eks. en espalje å klatre i. Plantens frø er giftige. 95891

Meget nett, prestekrageliknende sommerblomst. Blomstene er ca 2cm brede og bladverket er vakkert lysegrønt. Passer utmerket i potter og som kantvekst i bed. Trives best i næringsrik, moldholdig og veldrenert jord. 94780

'Turk´s Turban' Kan vokse mot espalier, men også krypende på bakken. Gule blomster etterfølges av store, turbanliknende gresskar mer eller mindre stripete i oransje, rødt, grønt og hvitt. Kan spises, men hovedsaklig til dekorasjon. Næringsog humusrik jord. 94764

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pyntegresskar

Cucurbita pepo 200 cm

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus

30-50 cm

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus

11 cm

50-60 cm

Pyntekorg

Cosmos bipinnatus

8 cm

80-100 cm

Pyntekorg Cosmos bipinnatus

11 cm

100 cm

11 cm

Shenot, 'Crowns of Thorn' Kan vokse mot espalier, men også krypende på bakken. Gule blomster etterfølges av kroneliknende gresskar, mer eller mindre stripete i oransje, rødt, grønt og hvitt. Kan spises, men hovedsaklig til dekorasjon. Nærings- og humusrik jord. 94756

Vega Mixture Herlig sortblanding med store blomster i hvit, rosa og ulike rosarøde nyanser. Relativt lav høyde, passer like godt i bed som i krukke. Dyrkes i en litt sparsom næringsrik, moldrik og veldrenert jord. 95052

'Xanthos' Veldig vakker og spesiell pyntekorg i lys gullgul farge. Blir lavere enn vanlig pyntekorg, og passer fint i bed og potte. Søt snittblomst. 95048

'Purity' Lettdyrket blomst i en lysende hvit farge. Hyggelig i samplantinger og som bakgrunn for lengre blomster. Vakkert dillaktig bladverk. Fin i bed og til snitt, holder seg lenge i vasen. Porøs jord iblandet kompost. 95044

'Early Summer' Lettdyrket blomst i en blanding av hvite, lyserosa og mørkerosa nyanser. Fin i samplantinger og som bakgrunn for lengre blomster. Vakkert dillaktig bladverk. Fin i bed og til snitt. Porøs jord iblandet kompost. 95036

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Pyntekorg Cosmos bipinnatus

75 cm

Pyntekorg Cosmos bipinnatus

1-årig

120 cm

'Gazebo Red' Litt lavere variant av pyntekorg som blomstrer med store blomster i kirsebær til rødt. Perfekt til sommerbed og som snittblomst 95029

56

Pyntekorg Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

'Double Click' Herlig, riktblomstrende sort med store, halvt og helt fylte blomster i hvitt og ulike rosa nyanser. Perfekt bak i bedet med sommerblomster, og passer fint i buketter. Trives best i sparsomt næringsrik, moldrik og veldrenert jord. 95028

100-120 cm

Pyntekorg Cosmos bipinnatus

1-årig 11 cm

'Daydream' Lekker fargekombinasjon i hvitt, lyst rosa og mørkt kirsebærrødt. Perfekt for sommerblomstbedet og til snitt. Dyrkes i litt sparsomt næringsrik, moldrik og veldrenert jord. Kan trenge å bindes opp. 95020

75 cm

Prisgruppe

'Candy Stripe' Lettdyrket. Gir store, hvite blomster, enten med en rosarød kant rundt hele kronbladet, eller med dyprosa flekker og prikker mot den hvite bakgrunnen. Vakkert dillaktig bladverk. Fin i bed og til snitt. Trives i porøs kompostblandet jord. 95012

Forkultur

Pyntekål Brassica oleracea

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

1-årig 11 cm

Såing direkte

Blomstring

25 cm

1-årig

Gir store, dekorative hoder i rødt og grønt, eller hvitt og grønt, med krusete bladkanter. Kan brukes som dekor ved borddekking, som kantvekst i bedet og i blomsteroppsatser. Frosttålig. Trives i tyngre, leireholdig jord. 94740


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

um rf

Pa

Reseda, Duft-

Reseda odorata L.

30 cm

Reveamarant Amaranthus caudatus L.

1-årig

80 cm

Revebjelle Digitalis purpurea L.

1-årig

80-100 cm

Ridderspore

Delphinium elatum

2-årig 3 cm

180 cm

Ridderspore Delphinium belladonna

Flerårig 2 cm

80-100 cm

Flerårig 3 cm

Små blomster som dufter deilig på varme sommerkvelder. Fin i bukett med sin deilige duft. Lokker til seg bier og insekter. Så gjerne i små grupper flere steder i hagen. Lite krevende plante som klarer seg bra i tørre perioder. 94788

Dekorativ med vinrøde blomster samlet i lange, hengende, haleliknende blomsterstander. Buskaktig voksemåte. Originalt innslag i bed, krukke eller som en lav, tilfeldig hekk. Fin til snitt og evighetsblomst. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 95128

Storvokst og praktfull. Blandingen inneholder rosa og gulhvite fargetoner, hvor blomstene er mer eller mindre tofargede. Vakker også som snittblomst. Trives i de fleste jordtyper. Blomstrer året etter såing. Giftig. 93524

'Blue Bird' Praktfull, storvokst og riktblomstrende. Lettdyrket med gammeldags sjarm som pynter opp i bedet. Bør støttes eller dyrkes mot en vegg da plantene blir høye. Vakker som enkeltstående. Trives i moldrik hagejord. 94864

'Blue Donna' Praktridderspore med gammeldags sjarme som blomstrer med dypt blå, halvfylte blomster. Bør støttes eller dyrkes mot en vegg. Vakker som solitær og sammen med andre planter. Trives i moldrik gartnerjord, vannes ved tørke. Planten er giftig. 94840

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringblomst

Calendula officinalis

50 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

65-75 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50-70 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 7 cm

50 cm

Ringblomst

7 cm

40-60 cm

1-årig 7 cm

'Ivory Princess' Dobbel ringblomst i lysegule, nesten hvite toner. Midten er møtk eller kremfarget. Kronbladene kan spises, og er dekorative i salater. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er ikke kravstor. 94933

'Pink Surprise' Blomstringsvillig og lettdyrket med blomster som skifter fra oransje til aprikos. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige, dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Lite krevende. 94932

'Pacific Beauty' Blomstringsvillig og lettdyrket. Fyldige blomster i gult, aprikos og oransje. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige og dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Lite krevende. 94924

'Kinglet Yellow' Ringblomst i vakkert gult med fylt midtre. Noen blomster kan bli ufylte. Fantastisk i buketter. Fin å dyrke i bedet og kjøkkenhagen. 94920

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Calendula officinalis

60 cm

Ringblomst Calendula officinalis

1-årig 7 cm

'Orange Porcupine' En praktfull og klassisk sommerblomst. Med sin lysende farge er den vakker å dyrke i bed og kjøkkenhage. Ideell til snitt. Kronbladene kan spises, dekorative i salater og drinker. 94916

30 cm

Ringblomst

Calendula officinalis

1-årig 6 cm

'Fiesta Gitana' Blomstringsvillig og lettdyrket. Fyldige blomster i gule, aprikose og oransje farger. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige, dekorative kronblad. Frøsår seg lett. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. Lite krevende. 94908

20 cm

Ringblomst Calendula officinalis

1-årig 6 cm

Daisy Citrus Mix Herlig fargekombinasjon av sortene 'Apricot Daisy', 'Lemon Daisy' og 'Orange Daisy'. De er lavtvoksende og passer fint i potte og som kantplante i bedet, og i kjøkkenhagen! Kronbladene kan spises. 94900

45 cm

Ringblomst Calendula officinalis

1-årig 7 cm

'Bronzed Beauty' Lettdyrket, riktblomstrende ringblomst med iøynefallende farve. Kronbladene er spiselige og dekorative i salater og drinker mm. Fin snittblomst. 94892

50 cm

1-årig 7 cm

Blomstringsvillig og lettdyrket. Blomstrer i lysegul, aprikos og mørk oransje. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselig, dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er lite krevende. 94877

2019 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

Calendula officinalis

1-årig

'Radio' Blomstringsvillig og lettdyrket. Fyldige blomster med lange, oransje kronblad. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spisende, dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er lite krevende. 94940

Ringblomst

57


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Ringblomst

Calendula officinalis

50 cm

Ringkrage Chrysanthemum carinatum

1-årig

7 cm

60 cm

Risp, Kne-

Limonium sinuatum

1-årig 6 cm

60 cm

Rør meg ikke

Mimosa pudica

1-årig 0,5 cm

25 cm

Salvie, Blå-

Salvia patens

1-årig 1,5 cm

60-70 cm

1-årig 4 cm

Blomstringsvillig og lettdyrket. Blomster i lysende nyanser av gult, aprikos og oransje. Vakker i bed og kjøkkenhage. Fin til snitt. Spiselige og dekorative kronblad. Frøsår seg gjerne. Trives best i næringsrik og veldrenert jord, men er lite krevende. 94876

Lettdyrket. Bladene er mørkegrønne og finflikete. Gir en mengde farger som gult, rosa, rødt og hvitt i ulike kombinasjoner med dekorative brune senter. Fin i bed og til snitt. Trives i de fleste typer jord, gjerne porøs og moldrik. 94960

Mix Meget fargesterk, kan brukes både som frisk snittblomst og tørket evighetsblomst. Fargen er intens. Blomstene er små, men samlet gir de et fyldig uttrykk. Kan direktesås i gode områder, men bør forkultiveres. Trives i sandblandet jord. 94976

Liten, nett potteplante som folder sammen bladene ved berøring, og folder dem ut etter noen minutter. Blomstene er ullaktig, rosa baller på korte stilker, bladene er grågrønne. Lettstelt og takknemlig. Trives i næringsrik jord på et lyst sted. 95192

'Blue Angel' Fin, vevende voksemåte. Lysende, klarblå blomster. Utmerket med andre planter og fargeaksent både med stauder og andre sommerblomster. Gir bedet det lille ekstra! Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95148

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Salvie, Prakt-

Salvia splendens

25 cm

Sinnia

Zinnia elegans

1-årig

40 cm

Sinnia

Zinnia haageana 1-årig 5 cm

45 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig

4 cm

70 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig 7 cm

40 cm

1-årig 5 cm

'St. Johns Fire' Blomstrer hele sommeren med rake, klarrøde blomster som er samlet i en aks. Utmerket kantvekst i bed, balkongkasser og urner. Fin sammen med pelargonia, da blomstenes fasong er så ulike. Trives i næringsrik, porøs plantejord. 95180

'Sunbow mixed' Den har stiv, rak stilk med en eller flere velformede, fyldige blomster i massevis av farger på toppen. Fargesterkt innslag i bed og krukker, samt meget fin og holdbar snittblomst. Trives i velgjødslet og næringsrik jord. 96017

'Soleado' En meget riktblomstrende sinnia med enkle blomster. De oransje kronbladene har gullgule kanter og en intenivt mahognyrød ring rundt midten. En fargeklatt i blomsterbed og potter. Holdbar som snittblomst 96014

'Zinderella Peach' Fylt dobbel sinnia i oransje og rosa toner. Fint og mørkt midtre som skaper kontrast. Enstilkede blomster blir enkle. Lettdyrket og takknemlig. Utmerket som snittblomst. 96010

'Sunbow Purple' Den har stiv, rak stilk med en eller flere velformede, fyldige blomster på toppen. Fargesterkt innslag i bed og krukker, samt meget fin og holdbar snittblomst. Sorten er lav med fiolette blomster. Trives i velgjødslet og næringsrik jord. 96009

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sinnia

Zinnia elegans 60-80 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig

7 cm

'Graffiti' Lekker kombinasjon av ulike typer sinnia. Plukk gjerne til buketter, det gjør at planten forgrener seg. Lettdyrket og takknemlig. 96008

58

60 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig 5 cm

'Pop Art Gold & Red' En tøff sinnia i gult med røde striper. Et nydelig innslag i bedet og flott i samplantinger. Lettdyrket og takknemlig, enkel å forkultivere. Plukk bort visne blomster etterhvert. Trives i næringsrik, porøs plantejord. Vannes ved tørke. 95997

80 cm

Sinnia

Zinnia elegans 1-årig 7 cm

Den har stiv, rak stilk med en eller flere velformede, fyldige blomster på toppen. Fargesterkt innslag i bed og krukker, samt meget fin og holdbar snittblomst. Blanding i mange farger med store blomster. Trives i velgjødslet og næringsrik jord. 95985

60 cm

Prisgruppe

Sjokoladeblomst

1-årig 7 cm

'Envy' Herlig limegrønn farge. Et nydelig innslag i bedet og flott i samplantinger. Lettdyrket og takknemlig, enkel å forkultivere. Plukk bort visne blomster etterhvert. Trives i næringsrik, porøs plantejord. Vannes ved tørke. 95977

Forkultur

um rf

Berlandiera lyrata

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

Pa

Såing direkte

Blomstring

30 cm

2-årig 4-5 cm

'Choko Prince' Lekkert lysende gule blomster og stilker i en brun nyanse. Blomstene lukter tydelig av sjokolade. Passer best i potter på varmt sted. 93449


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Scabiosa atropurpurea

90 cm

Skjermsløyfe

Iberis umbellata L.

1-årig 3 cm

30 cm

um rf

Smådodre

Lobularia maritima

1-årig 3 cm

10 cm

um rf

Smådodre

Pa

um rf

Pa

Pa

Skabiosa, Sørge-

Lobularia maritima

1-årig 0,3 cm

10 cm

Solhatt, Rød Echinacea purpurea

1-årig 0,3 cm

50 cm

Flerårig 9 cm

'Snowmaiden', 'Black Knight' Lekker kontrast med blomster i hvitt og mørkt rødt, nesten svart. Blomstenes duft trekker til seg humler, bier og sommerfugler. Kan trenge støtte. Klipp bort visne blomster etter hvert eller tørk blomstene til evighetsblomster. 94655

Fin liten plante for kanter og steinparti. Jevne, kompakte planter i nyanser av rosa, lilla og hvit. Lettdyrket og lite krevende plante som kan direktesås. Vil ha jevn temperatur og fuktighet. Trives i veldrenert jord. 94992

'Violett Queen' Nett kant- og steinpartiplante. Blomstrer rikelig med dypt fiolette, duftende blomster. Blomstene er verdsatt av bier og insekter. Smale, mørkegrønne blader. Plantene danner etter hvert et tett, blomstrende teppe. Lite krevende. 95464

'Carpet of Snow' Nett kant- og steinpartiplante. Blomstrer rikelig med lysende hvite, duftende blomster. Blomstene tiltrekker seg bier og insekter. Smale, mørkegrønne blader. Plantene danner etter hvert et tett, blomstrende teppe. Lite krevende. 95448

'White Swan' Kulturplante, brukes bl.a i forkjølelsesmedisiner. Stødig bedplante, dekorativ til snitt og som evighetsblomst. Store, hvite blomster med typisk utstående midtknapp. Lettdyrket og hardfør. Holdbar i bukett. Trives på et lunt sted i veldrenert jord. 95080

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solhatt, Rød

Echinacea purpurea 100 cm

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

Flerårig 9 cm

25 cm

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 8 cm

70-80 cm

Solhatt, Sommer-

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig 10 cm

45-50 cm

Solhatt, Sommer-

8 cm

50 cm

1-årig 10 cm

'Toto Gold' Kompakt voksemåte, overstrødd av gyllengule blomster med det typiske mørkebrune senteret. Vakker i bed, krukker og balkongkasser. Trives i næringsrik jord. Gjødsle og vanne rikelig. Ser planten liten ut i starten, vokser den seg snart til. 95120

'Prairie Sun' Herlige, store, vide blomster, ca 10cm. Kronbladene er lysegule i ytterkant, gullgule lengre inne, og med et spesielt grønt senter. Passer utmerket i bed, tåler litt frost. Flott til snitt. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95112

'Maya' Store, fyldige blomster, ca 8cm, på stødige stilker. Fortreffelig i bedet som kontrast blant stauder og andre sommerblomster. Passer også i store krukker. Trives best i næringsrik og veldrenert jord. 95096

'Cherry Brandy' Denne sorten sommersolhatt har en herlig kirsebærrød farge. Med sine store blomster, stødige stilker og fint forgrenede voksemåte er den fortreffelig i bedet. Passer også i store potter på balkong og altan 95088

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sanvitalia procumbens 15-20 cm

Solsikke Helianthus annuus

1-årig 2 cm

'Million Suns' En fantastisk sommerblomst. Danner overveldende, stødige blomstrende planter som tåler alt slags vær. Klart lysende gule kronblad og mørk i midten. Som en solsikke i miniatyr. Trives i næringsrik og veldrenert jord. 93662

70 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 25 cm

40-50 cm

'Zebulon' Vakker solsikke med stor, ca 25cm, enkel, intenst gul blomst på en liten plante. Sorten er vakker i bed, men også beregnet til å klippe av og sette i vase. Lite krevende, men vokser bedre med vann og næring om sommeren. 95340

Solsikke Helianthus annuus

1-årig 10 cm

170-200 cm

'Sunspot' Lysende solgul sort som er egnet til såing direkte på voksestedet. Sorten gir en lav plante med fin forgrening og mange tidlige, 10cm store solgule blomster. 95332

Solsikke

'Double Sunking' Gullgule fylte blomster på en fint forgrenet stilk. Fin som snittblomst og et blikkfang i bedet. Nøysom. 95326

60 cm

17 cm

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

1-årig

'Sungold' Lengre enn vanlige solsikker, men har like store, fine blomster. De er gullgule og helt fylte, meget dekorative både i bed og i vase. Planten toppes for å bli mer buskaktig, gir 6-7 blomster/planter. Lite krevende, men ønsker vann og næring. 95324

2019 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte

Helianthus annuus

1-årig 15 cm

Rudbeckia hirta var. pulcherrima

1-årig

'Starlight' Kulturplante som brukes i forkjølelsesmedisiner. Stødig, trenger ikke støtte. Sorten har store, dyprøde blomster med den typiske utstående midtknappen. Lettdyrket og hardfør. Holdbar i bukett. Trives på et lunt sted i veldrenert jord. 95072

Solknapp

59


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus annuus

180-200 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 20 cm

30-40 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig

10 cm

200-300 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig

20 cm

150-500 cm

Solsikke Helianthus annuus

1-årig 30 cm

120 cm

1-årig 13 cm

'Ruby' F1 Den populære solsikken i ny skikkelse: Store, dypt rubinrøde blomster som vekker oppmerksomhet. Trives i veldrenert jord. Knoppene smaker godt lettkokte med smør, også frøene kan spises. Fin snittblomst og et blikkfang i bedet. 95316

'Pacino Gold' Lysende solgul solsikke, egnet for dyrking i krukke. Sorten gir en lang plante med fin forgrening og mange tidlige, 10cm store solgule blomster. Vakker i større krukker, i bed og til snitt. Lett og takknemlig å dyrke. Trives i de fleste jordtyper. 95292

'Moonwalker' Velkjent og lettdyrket. Sorten forgrener seg, gir et buskaktig inntykk, og dekkes med 6-10 store, intenst sitrongule blomster med sjokoladefarget senter. Trives i de fleste typer jord, trenger rikelig med vann og næring. 95284

'Uniflorus' Praktfull med en fantastisk vekstkraft. Kan plantes i bedet, i åkeren eller som vindstopper. Staselig snittblomst. Sorten gir en stor, gul blomst. Lite krevende, men ønsker gjerne vann og gjødsel om sommeren. Ta vare på frøstillingen til fuglene. 95276

'Ikarus' Forgrener seg fra basen og blomstrer rikelig med 12-15cm store solgule blomster med mørkt senter. Utmerket til snitt, i bed, som avskjerming, plantes mot husvegg eller mur. Trives i næringsrik jord, men er lite krevende. 95268

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Solsikke

Helianthus debilis 200 cm

Solsikke Helianthus annuus

1-årig

7 cm

100-150 cm

Solsikke

Helianthus annuus

1-årig 15 cm

150-200 cm

Sommeradonis

Adonis aestivalis L.

1-årig

30 cm

Sommerfloks

Phlox drummondii

1-årig 3 cm

30 cm

1-årig 2 cm

'Ice Cream' Denne solsikken får mindre blomster, men blomstrer rikelig og grener seg mer enn den klassiske varianten. Lyst vaniljegule/sitrongule blomster med meget mørkt senter. Flott i bed og utmerket til snitt. Trives i næringsrik jord, lite krevende. 95260

'Golden Hedge' Ca 15cm store og vakkert gullgule blomster. Forgrener seg ca 50cm over bakken. Flere planter på rad danner en tett, blomstrende hekk. Pollenfri sort, blomstrer derfor flere uker lenger. Fin til snitt. Hardfør, vannes for bedre tilvekst. 95252

Wilde mixture En herlig blanding i ulike høyder og farger - gyllengul, bronse og ulike rødtoner. Kan brukes til avskjerming, plantes mot husvegg eller mur. Flott i bed og praktfull til snitt. Trives best i næringsrik jord, men er lite krevende. 95244

Lettdyrket med dekorativt dilliknende blad i stor mengde. Gir et lett og luftig grønt inntrykk som toppes med klart røde, små blomster med svart øye. Vakker både i bed og steinparti. Ganske lite krevende plante som trives i de fleste jordtyper. 95360

Velduftende i mettede farger som rosa, gul, blå, lilla og rød. Ganske lav, passer utmerket som kantvekst, i bed, steinparti og balkongkasser. Kan direktesås, men forkultivering anbefales for tidligere blomstring. Trives i velgjødslet, porøs jord. 93590

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Sommergeorgine

Dahlia × pinnata 50-60 cm

Sommergeorgine Dahlia × pinnata

1-årig

8 cm

'Sunny Reggae' Halskragegeorgine i oransje, røde og gule toner. Passer i potte eller bed, og er fin som snittblomst. Sorten er tidlig og ganske hardfør, men tåler ikke frost. Topp plantene og ta bort den første blomsterknoppen for fyldigere planter. 93457

60

40 cm

Spansk Flagg Ipomoea lobata

1-årig 9 cm

'Redskin' Fargesterke, store, doble blomster i ulike farger i vakker kontrast mot mørkt rødglanset bladverk. Tidlig, ganske værtålig. Topp plantene og ta bort de første blomsterknoppene slik at den blir mer fyldig. Trives i moldrik, porøs jord. 93458

300 cm

Spansk svartfrø Nigella hispanica

1-årig

Sjarmerende, med et mørkt bladverk. Blomstene sitter på lange stilker. De blir først røde, deretter oransje, gule og til slutt hvite. Alle farger finnes på samme tid. Meget holdbar som snittblomster. Trives i velgjødslet jord. 95384

90 cm

Prisgruppe

Viola x wittrockiana

'African Bride' Med sin vevende voksemåte, sirlige bladverk og store, hvite blomster med mørke støvbærere og frøkapsler er denne blomsten søt og tøff på samme tid. Frøkapslene er anvendelige når de er tørket. 95392

Forkultur

Stemorsblomst

1-årig 5 cm

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

Såing direkte

Blomstring

15 cm

2-årig 7 cm

'Rococco' Store, krusete blomster i blandede farger. Avhengig av såingstidspunkt, kan de plantes med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/ høst, da planten tåler en del frost. Trives i næringsrik, veldrenert plantejord. 94500


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Stemorsblomst

Viola x wittrockiana

15 cm

Stemorsblomst

Viola x wittrockiana

2-årig 6 cm

15 cm

Stemorsblomst

Viola x wittrockiana

2-årig 6 cm

15 cm

Stokkrose

Alcea rosea L.

2-årig 7 cm

150 cm

Stokkrose Alcea rosea L.

2-årig 10 cm

150 cm

2-årig 10 cm

'Panola Blackberry Sundae' F1 Mix Takknemlig blomst i vakre farger. Avhengig av såtid kan blomstringen variere. For tidlig vårblomstring så i augsept eller jan-feb. Ved sen vårsådd kan blomstringen vare store deler av sommeren. Er også en utmerket høstblomst, og tåler en del frost. 94467

Hiemalis Takknemlig, lettdyrket blomst i ulike farger. Avhengig av såtidspunkt, kan de brukes med vårblomstrende løk, sommerblomster eller om sensommer/ høst, da planten tåler en del frost. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 94460

'Florist Strain' Takknemlig. Store blomster i gammeldags blanding. Avhengig av såingstidspunkt, kan de brukes med vårblomstrende løk, sommerblomster eller på sensommer/høst, da planten tåler en del frost. Trives i næringsrik, veldrenert plantejord. 94452

'The Watchman' Store, enkle blomster i mørkerødt, nesten svart. Blomstrer året etter såing, men kan blomstre samme år ved tidlig såing (er da ettårig). Trives i næringsrik, fuktig jord. 95436

'Summer Carnival' Vakker og riktblomstrende. De fylte blomstene varierer fra hvitt, gult og rosa til mørk rød. Praktfull i bed og til snitt. Kan også dyrkes som toårig, så i juni-juli for blomstring året etter. Trives i næringsrik, fuktig jord. 95428

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Stokkrose

Alcea rosea L. 180 cm

Stokkrose, Sommer-

Malope trifida

2-årig 10 cm

90 cm

Stuelønn

Abutilon x hybridum

1-årig 5 cm

50 cm

Sukkulenter

Sempervivum

Flerårig 4 cm

6-10 cm

Sølvkrans

20 cm

1-årig

'Chaters Double' Meget fyldig og pionlignende. 10cm store blomster i hvitt, gult, rosa og mørkerødt. Blomstrer året etter såing, men kan blomstre samme år ved tidlig såing. Trives i næringsrik, fuktig jord. 95412

Storvokst og stødig, egnet for bed. Lettdyrket. Blomstene er store, silkeglansede og lett traktformede i rosa og hvitt. Vakker og holdbar i buketter. Lite krevende plante som trives i de fleste typer jord, gjerne næringsrik og veldrenert. 94156

En gammeldags, lettdyrket, søt potteplante. Bladene ser ut som små lønneblad, og blomstene minner om hibiskus men er mer klokkeaktige. Fargen kan variere fra rødt til gult med noen oransje mellomfarger. Trives på solrikt sted i god jord. 93746

Utmerket til murer, skråninger, steinparti og torvtak med også i bed, potter, trau og på store fat med vakre steiner. Trives i full sol, gjerne i åpent område. Krever veldrenert jord. Tåler tørke. Blomstrer første gang noen år etter såing. 95655

'Silver Dust' Meget dekorative blad som er jevnt sølvgrå og lodne. Kan kombineres med alle farger og gi fin effekt. Tåler å stå meget solrikt. Egnet for balkongkasser, urner og som kantvekst i bed. Trives i velgjødslet, porøs jord, men er lite krevende. 95208

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Tusenfryd

Bellis perennis L.

15 cm

Tusenfryd Bellis perennis L.

Flerårig 1,5 cm

'Pomponette' Helt fylte blomster i nyanser av rosa, hvitt og rødt. Nett voksemåte med blad i en lav rosett på bakken. Fin kant- og steinpartiplante, gjerne plantet i små grupper. Blomstrer til høsten første året, siden i mai-sept. Meget lite krevende plante. 95715

10 cm

Valmue

Papaver somniferum

Flerårig 1,5 cm

'Meadow Daisy' Små prestekrageliknende blomster med hvite kronblad og gult senter. Nett voksemåte, blad i en lav rosett på bakken. Fin kant- og steinpartiplante, gjerne plantet i små grupper. Blomstrer til høsten første året, siden i mai-sept. Meget lite krevende. 95707

70 cm

Valmue, KornPapaver rhoeas L.

1-årig 8 cm

40-60 cm

'Lilac Pompom' En valmue med fylte blomster i lyst lilla. Passer fint i sommerblomstbedet og blant stauder. Meget vakker til snitt. Så både høst og vår for å få lang blomstringstid. Trives i de fleste typer veldrenert jord. 95793

Valmue, KornPapaver rhoeas L.

1-årig 6 cm

'Bridal Silk' En lettdyrket ettåring er denne enkle valmuen som tilhører slekten kornvalmue. Den er en pryd overalt, med sin vidunderlige, silkeaktige farge. Nøysom, men trives best i næringsrik og fuktighetsholdende jord. 95769

40-50 cm

1-årig 6 cm

Med sine enkle røde blomster er kornvalmuen et vakkert innslag i engen og på naturtomten. Ytterst egnet til forvilling. Ses ofte vokse i åkerkanter og veigrøfter. 95761

2019 HAGEGLEDER

Forkultiveres Såing direkte

Forkultiveres/Såing direkte

Høyde

Blomsterstørrelse

Senecio cineraria

Flerårig

61


J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Valmue, Orientalsk

Papaver (Orientale-gr.) 100 cm

Valmue, Pion-

Papaver somniferum

Flerårig 10 cm

70 cm

Valmue, Pion-

Papaver somniferum

1-årig 8 cm

70 cm

Valmue, Sibir-

Papaver croceum

1-årig 8 cm

30 cm

Verbena, KjempeVerbena bonariensis

Flerårig 5 cm

120 cm

1-årig 5 cm

Stilig og dekorativ. Fantastisk sterkt oransjerød blomst. Kraftig, flikete sølvgrønne blad som visner tidlig. Plant gjerne sammen med stauder som fyller ut tomrommet på sensommeren. Lite krevende, tåler tørke, men vann planten når den er liten. 95753

'Black Peony' Store, fyldige blomster i en lekker mørkt fiolett farge. Vakker til snitt. Den utviklede, men fortsatt grønne, dekorative frøkapselen kan brukes som evighetsblomst. Høstsåing gir tidlig blomstring. Trives i de fleste veldrenerte jordtyper. 95785

Store, fyldige, pionliknende blomster. Blandingen inneholder rosa, hvite og røde nyanser. Meget lettdyrket bed- og snittblomst. Så både høst og vår for å få lengre blomstringstid. Trives i de fleste veldrenerte jordtyper. 95777

Lysende gule, oransje og røde nyanser. En intens fargeklatt i hagen, blomstrer over lang tid. Den kan spre seg noe og bør få et eget lite hjørne av bedet. Så i grupper for best effekt. Tåler å dyrkes i tørr og mager jord. Trives best i porøs jord. 95801

Flott sommerblomst som det er en utfordring å dyrke. Er flerårig, men dyrkes hos oss som ettårig. Lilla blomster på høye stengler. Bladene er lansettaktige og mørkt grønne. En favoritt sammen med høye georginer. 95813

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

Vingethunbergia

Thunbergia alata 100-150 cm

Vingethunbergia Thunbergia alata

1-årig

3 cm

150 cm

Øyeblomst Nemophila menziesii

1-årig 3 cm

15 cm

Øyeblomst Nemophila menziesii

1-årig 2,5 cm

15-20 cm

Øyeblomst, Flekk-

Nemophila maculata

1-årig 2,5 cm

15 cm

1-årig 2 cm

Lettdyrket og hurtigvoksende. Kan brukes både utendørs på solrike, varme steder - på balkong, altan og uterom, samt som potteplante. Trenger støtte. Vakkert lysegrønt bladverk, solgule blomster med mørkt øye. Trives i velgjødslet, porøs jord. 95496

'Penny Black' Fargesterk sommerblomst som dekker bakken. Har så mørkt purpurfargede blomster at de nesten ser svarte ut. Den mørke fargen forsterkes av en sølvhvit kant rundt hele blomsten. Lettdyrket, gammeldags blomst. Vannes regelmessig. 94676

Nett med skålformede, himmelblå blomster. Den passer fint i bed og steinparti. Planten er ganske spinkel med finflikete, små blad og utberedt voksemåte. Lite krevende og lettdyrket. Trives i de fleste litt porøse jordtyper. 94668

Skålformede, hvite blomster med fem kronblad. På spissen av hvert kronblad sitter en distinkt, kraftig blåfiolett prikk. Bladverket er finfliket og dekorativt, planten vokser utberedt. Trives i porøs, sandig jord. Tåler en del tørke. 93876

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

J F M A M J J A S O N D

FOTO: Lovisa Back

'Alba Oculata' Rikelig med vakre hvite blomster. Trenger støtte mot espalier eller pinner. Foruten å brukes som sommerblomst f.eks på balkong og uterom, kan den brukes som potteplante i sydvent vinduskarm innendørs. Trives i næringsrik, veldrenert jord. 95504

62

J F M A M J J A S O N D

HAGEGLEDER  2019

Prisgruppe

Forkultur

Såing direkte

Blomstring


FOTO: Marianne Johansson

BLOMSTERLØK

Sett en vårløk i jorden og nyt blomstringen fra midten av sommeren til høstens frostnetter. Vårløker er enkle å overvintre og dyrker du i potter behøver du ikke engang å grave dem opp før vinteren. Plasser potten svalt, tørt og mørkt når blomstringen har avtatt og ta den frem igjen på vårparten. Med litt ny jord og næring kan du se frem til enda en sesong fylt av blomsterprakt.

2019 HAGEGLEDER

63


I samarbeid med naturen

Deres dyrkingsmetoder er basert på prinsippet at en frisk jord gir en frisk blomsterløk av høy kvalitet. De sår grønngjødslingsplanter for å berike jorden og ville blomster for å lokke pollinerere til dyrkingen. Jorden bearbeides minimalt for å bevare mikrolivet som er unikt for hvert jordlag. Dyrkingen skjer altså på en måte som fremmer det biologiske mangfoldet.

FOTO: Anna Lindeqvist

Vår økologiske blomsterløk er dyrket av John og Johanna Huiberts i Nederland. Siden 2013 har de dyrket blomsterløk i samarbeid med naturen.

Økologiske Blomsterløk

1 Dekorative georginer

1 Halskragegeorgine

1 Georgine

1 Georgine

1 Dekorative georginer

'Duet' En effektiv økologisk dekorativ georgine fra John og Johanna Huiberts i Nederland. Blomstene er velfylte og de røde kronbladene avsluttes i kritthvite spisser. Det er et herlig blikkfang i bed eller stor potte.

'Hartenaas' En økologisk halskragegeorgine fra John og Johanna Huiberts i Nederland. Blomstene er romantisk gammelrosa med en lysere krage rundt et åpent gult øye og er uimotståelig for bier, humler og sommerfugler. For potter eller blomsterbed.

'Sweetheart' En lavtvoksende økologisk georgine fra John og Johanna Huiberts i Nederland. Bier, humler og sommerfugler elsker denne typen georginer. De enkle blomstene i hvitt, gult og kirsebær trekker til seg blikk hvoren de plasseres. Passer også i potte.

Topmix En lav økologisk georgine fra John og Johanna Huiberts i Nederland. De enkle, benhvite blomstene svever i mengder over det kompakte bladverket. Med sin lange blomstring og passe høyde er den like populær i enden av bedet som i potte.

'Wittem' En pen økologisk dekorativ georgine fra John og Johanna Huiberts i Nederland. De fylte blomstenes delikate farger, hvitt og lyselilla, er en romantisk utsmykking i både potter på balkongen og i blomsterbedet.

80 cm       0615-0930   73510

60 cm       0615-0930   73520

50 cm       0615-0930   73530

50 cm       0615-0930   73540

64

HAGEGLEDER 2019

Høyde

Blomstring

55 cm       0615-0930   73550

Prisgruppe


AKTUELT VELG BLOMSTERLØK Knoll, løk eller rhizom (jordstengel) - tre ulike plantedeler vi setter i jorden. Fellesnevneren er at de alle byr på en fantastisk blomsterprakt. Hvilken velger du?

GEORGINER finnes i et uendelig antall varianter, farger og former. Passer til potter eller blomsterbed og kan overvintres frostfritt. GJØKESYRE/OXALIS har søte blomster med dyrkes først og fremst for sitt fantastiske bladverk. LILJER er myteomspunnede blomster som er fantastisk holdbar som snittblomst. Er overraskende lettdyrket. FREESIA er perfekt til dyrking i potter for å komme nær den herlige duften. Nysgjerrig på ranunkel, kala, iris eller begonia? Les mer om disse på nelsongarden.no

GEORGINER: DINNERPLATES

Stor, større, størst. Om georginer er uttrykksfulle i vanlige former så tilfører sorter med såkalte dinnerplates enda mer dramatikk. Med blomster så store som tallerkener tar de plass både inne og ute. Årets georginenyheter får blomster som blir godt over 20 cm. ’Café au Lait’ er lys kremrosa mens ’Emory Paul’ byr på litt mer farge med sine sjokkrosa kronblader. Hvilken blir din favoritt? Tips! Når du plukker inn dine dinnerplates er det en god ide å korte av stilken og legge blomsten i en skål med vann. Da kommer deres skjønnhet virkelig til sin rett!

NYHET

Eksklusiv nyhet

Ildfull trio Gladiol Med sine sverdlignende blad og høye blomsterstillinger gir gladioler et eksklusivt preg på dyrkingen din. Plant gjerne flere sammen for maksimal effekt i potte eler blomsterbed. De selges ofte som snittblomst og naturligvis kan du ta inn dine egne gladioler og sette i vase.

Vil du også kombinere flere sorter blomsterløk? Snarveien til en vinnende kombinasjon der plantenes høyde, voksemåte og farge passer er å velge en ferdig blomsterløksblanding fra serien Lovely Match. Den nye blandingen Burning Sunset består av tre storslåtte dinnerplate-georginer i varme farger - fra gyllengult til dypeste rødt.

På jakt etter den perfekte georginen reiser vår løkekspert Marianne til dyrkere i Nederland for å velge ut kommende favoritter. På feltene med frøsådde georginer er ingen plante lik den neste, og mange er fremdeles uten navn. For noen blir det bare ett år på feltet. For andre er det bare begynnelsen, og kommer snart til å blomstre i annethvert blomsterbed. Sorten ’Red Infusion’ er håndplukket og eksklusiv for Nelson Garden i 2019-sesongen. Vil du også være en av de første til å prøve denne skjønnheten?

2019 HAGEGLEDER

65


BLOMSTERLØK

Nyheter 2019 Årets georginenyheter handler først og fremst om de store blomstene, de såkalte dinnerplates. Den kremrosa ‘Café au Lait’, den rosa ‘Emory Paul’ og trioen Burning Sunset blomstrer alle med virkelig store blomster. Én eneste dinnerplate er like flott som en storslått bukett fra en florist – kort av stilken og la blomsten flyte i en dyp tallerken med vann. Vår unike ‘Red Infusion’ er mindre, men er stor på mengden blomster den produserer. Plukk inn store buketter av denne uten å ha dårlig samvittighet. Til og med de nye gladiolene har noe helt spesielt. ‘Thalia’ er en storblomstrete gladiolus hvis stengler er fylt med intenst rosalilla blomster. ‘Rotary’ sine solfylte farger gjør meg varm innvendig – og full av energi. MARIANNE JOHANSSON

FOTO: Marianne Johansson

Løkekspert og hagevenn, Nelson Garden

Dek. georginer

Dek. georginer

Gladiol

’Café au Lait’ En stor skjønnhet med lyse kremfargede, praktfulle blomster, såk. dinnerplates, som kan bli opp til 22 cm i diameter. Fantastisk i blomsterbedet og en vidunderlig snittblomst som er meget populær i brudebuketter.

’Emory Paul’ Denne høye georginen får herlige sjokkrosa blomster med en litt lysere kant. De ekstremt store blomstene kalles dinnerplates og på denne sorten kan de bli opp til 27 cm i diameter. Praktfull alene i et blomsterbed.

’Rotary’ Vidunderlig gladiol med et mangfold av store blomster i varme gyllengule toner med oransje kanter og midtre. Et blikkfang i blomsterbedet der den lyser opp selv på gråværsdager.

0615-0930

110 cm        72367

0615-0930

100-120 cm        72872

0715-0930

FOTO: Marianne Johansson

100 cm        72335

Dek. georginer

Gladiol

Lovely Match

’Red Infusion’ Riktblomstrende og kompakt georgine med intenst røde blomster som lysner noe langs kantene mot slutten av blomstringen. Ingen bilder kan rettferdiggjøre den overdådige blomstringen, den må dyrkes og oppleves.

’Thalia’ En storblomstrende gladiol hvis stengler fylles av intenst rosalilla blomster med et noe mørkere midtre. En spennende nyhet som virkelig fortjener sitt navn, ’Thalia’, ”den blomstrende”. Praktfull i bukett.

’Burning Sunset’ Tre storslagne georginer i glødende farger, fra oransje via rødgult til dypt rødt. De store blomstene, såk. dinnerplates, kan bli opp til 20 cm i diameter. Praktfulle i blomsterbedet og imponerende i buketten.

60 cm      0615-0930   72448

66

HAGEGLEDER 2019

100-120 cm        72877

Høyde

0715-0930

Blomstring

90 cm      0615-0930   72620

Prisgruppe


Velkommen til ditt lokale hagesenter! VESTFOLD

TLF

BUSKERUD

TLF

AKERSHUS

TLF

AUST-AGDER

TLF

Hageland Gjennestad

33 36 36 36

Hageland Foss

31 28 49 56

Hageland Aurskog

63 86 31 43

Hageland Arendal

37 06 01 00

Hageland Horten

33 50 52 60

Hageland Hokksund

32 75 36 66

Hageland Drøbak

64 93 03 59

Hageland E-18

37 27 28 10

Hageland Nøtterøy

33 32 00 78

Hageland Hvittingfoss

32 76 81 37

Hageland Kolsås

67 17 59 90

Hageland Garthe

37 15 03 55

Hageland Rom

33 38 04 09

Hageland Hønefoss

32 12 57 30

Hageland Kråkstad

64 86 32 10

Hageland Grimstad

37 25 13 30

Hageland Sande

33 50 52 52

Hageland Prestfoss

32 71 01 62

Hageland Lillestrøm

63 81 16 02

Hageland Skogheim

37 04 24 27

Hageland Tjøme

33 39 00 35

Hageland Skoger

32 81 26 60

Hageland Lørenskog

67 92 11 20

Hageland Syvertsens

37 25 18 10

Hageland Åssiden

33 50 52 70

Hageland Ski

64 87 71 88

NORDLAND

TLF

OPPLAND

TLF

MØRE OG ROMSDAL

TLF

OSLO

TLF

Hageland Grythatten

75 04 54 49

Hageland Bjørke

61 29 41 71

Hageland Eik

71 18 14 78

Hageland Amundsen

22 32 32 33

Hageland Lønnum

75 16 91 32

Hageland Dokka

97 50 99 51

Hageland Grøa

71 69 63 00

Hageland Nordstrand

22 29 45 73

Hageland Narvik

76 96 07 00

Hageland Gausdal

61 22 46 66

Hageland Slætta

71 26 56 57

Hageland Nordtvet

22 25 85 42

Hageland Sandaa

75 72 10 10

Hageland Hadeland

98 08 60 00

Hageland Surnadal

71 65 79 50

Hageland Olsens Enke

22 51 39 39

Hageland Skogholt

75 60 10 70

Hageland Lillehammer

98 08 60 00

Hageland Tilseth

70 07 72 27

Hageland Skajem

22 13 96 90

Hageland Valdres

98 08 60 00

Hageland Viddal

70 15 28 30

TELEMARK

TLF

HEDMARK

TLF

SOGN OG FJORDANE

TLF

HORDALAND

TLF

Hageland Bamble

35 96 80 80

62 33 28 00

Hageland Dale

57 73 98 00

Hageland Askøy

56 15 29 29

Hageland Leikvoll

90 09 05 91

Hageland Brumunddal Hageland Elverum

62 41 80 00

Hageland Florø

57 74 22 94

Hageland Eikanger

56 35 77 30

Hageland Notodden

33 50 52 72

Hageland Skarnes

62 96 37 33

Hageland Leikanger

57 65 19 10

Hageland Fantoft

55 91 80 30

Hageland Porsgrunn

35 54 99 70

Hageland Stange

90 09 42 00

Hageland Sandane

57 86 51 07

Hageland Fredheim

53 48 12 20

Hageland Ørvik

35 98 36 00

Hageland Fyllingsdalen

55 15 50 10

Hageland Kilden

Åpner 1. mars

TRØNDELAG

TLF

ROGALAND

TLF

VEST-AGDER

TLF

Hageland Knarvik

56 35 17 65

Hageland Fosen

72 52 88 00

Hageland Bygnes

91 53 09 15

Hageland Oddernes

38 09 02 02

Hageland Litland

56 39 30 57

Hageland Oppdal

72 42 16 74

Hageland Edens Have

51 69 07 58

Hageland Kvinesdal

38 35 05 55

Hageland Midttun

55 69 92 80

Hageland Trondheim

47 70 72 35

Hageland Egersund

51 49 32 00

Hageland Lyngdal

38 34 49 00

Hageland Os

56 30 05 30

Hageland Wormdal

72 48 53 91

51 65 45 02

Hageland Farsund

38 39 00 36

Hageland Sakseide

53 42 54 02

Hageland Åfjord

72 53 12 33

Hageland Klingsheim Hageland Raglamyr

91 53 09 15

Hageland Vanse

38 39 36 97

Hageland Sotra

56 32 12 52

Hageland Levanger

74 08 29 80

Hageland Mandal

38 26 36 76

Hageland Stord

53 41 71 91

Hageland Steinkjer

74 16 27 98

Hageland Vennesla

38 15 55 96

Hageland Vasstun

53 64 19 41

Hageland Stiklestad

47 86 20 00

Hageland Vågsbygd

38 01 04 36

Hageland Voss

91 78 04 18

Hageland Åsane

55 39 56 00

Hageland Strand

51 74 91 88

Hageland Tronsholen

51 66 04 06

Hageland Vea

52 82 44 08

Hageland Ebnes Ølen

53 76 80 26

Hageland Karmsund

52 85 10 07

TROMS

TLF

69 34 92 24

Hageland Nathanielsen

77 07 99 20

69 32 87 62

Hageland Solblomsten

77 84 72 43

ØSTFOLD

TLF

Hageland Fredrikstad Hageland Rød

SE ÅPNINGSTIDER PÅ HAGELAND.NO


se vĂĽrt store utvalgt pĂĽ hageland.no

Profile for 07 Interaktiv

Hagegleder  

Hageland - Magasin og frøkatalog

Hagegleder  

Hageland - Magasin og frøkatalog