Page 1

“Συνεχίζουμε από εκεί που δεν σταματήσαμε ποτέ”

Νοέμβριος 2012 ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ - Π.Ε.Ο.Μ

3


Έ

να θέμα που έρχεται στο μυαλό μας τέτοια περίοδο, κατά την οποία πλησιάζει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων των τελειοφοίτων, είναι αυτό των επιλογών και κατά πόσο αυτές θα είναι σωστές. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, ακόμα και σήμερα, που μαθητές τελειόφοιτοι αντιλαμβάνονται μόλις λίγους μήνες πριν την αποφοίτηση τους, πόσο καθοριστικά για το μέλλον τους είναι τα μαθήματα που επέλεξαν να διδάσκονται. Πάνω σε αυτή τη βάση ως ΠΕΟΜ στα πλαίσια της δράσης μας, διοργανώσαμε και φέτος ένα σεμινάριο ενημερωτικού χαρακτήρα τον περασμένο Δεκέμβριο για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους συμμαθητές μας να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να λύσουν απορίες η οποίες συσχετίζονται με τις σπουδές τους και το μέλλον τους στον επαγγελματικό τομέα. Η όλη προσπάθεια είχε ανταπόκριση από αρκετούς συμμαθητές μας, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο πόσο σημαντικές είναι τέτοιες προσπάθειες.

2

Το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού, είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί διαχρονικά τους συμμαθητές μας λόγω του ότι, ίσως να μην δίνεται όση έμφαση χρειάζεται σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Αυτό φαίνεται από τα πολλά ερωτήματα τα οποία διακατέχονται οι συμμαθητές μας που έχουν ως αποτέλεσμα στο τέλος να βρίσκονται σε αδιέξοδο μην μπορώντας να βρουν οι ίδιοι μια λύση η οποία θα καθορίσει το μέλλον τους. Γι’ αυτό και εμείς με τη δική μας σειρά προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο τους μαθητές σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις εφόσον άποψη μας είναι πως το να κάνεις τη σωστή επιλογή μαθημάτων ακόμα και κλάδου σπουδών είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα στη ζωή του κάθε νέου. Ως ΠΕΟΜ αγωνιζόμαστε ώστε ο επαγγελματικός προσανατολισμός, παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια να πάρει τη σωστή μορφή και διάσταση που πρέπει και να λειτουργεί σαν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια κάθε μαθητή από πλευράς ενημέρωσης και καθοδήγησης για την επαγγελματική τους επιλογή. •Γεωργίου Άντρη Τ.Ο. Λυκείου Αγίου Ιωάννη Λεμεσού


Μ

ε την εμπλοκή της στα σώματα των μαθητών, η ΠΕΟΜ, παλεύει καθημερινά για ένα πιο δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο. Εμείς οι μαθητές έχουμε πολλά δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις μέσα στα σχολεία.

πολύ αναγκαίο, για να μην αποφασίζουν οι άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς. Οι Γενικές Συνελεύσεις δίνουν τη δυνατότητα σε όλους εμάς να συνδιαμορφώνουμε τις αποφάσεις του μαθητικού κινήματος εκφράζοντας άμεσα μέσα από αυτές, τις ανησυχίες και τα προβλήματα των μαθητών.

Ως ΠΕΟΜίτες, ανήκουμε στην πιο διεκδικητική μαθητική οργάνωση, με πλούσια ιστορία και δράση για το συμμαθητή μας. Φροντίζουμε μέσω της εκλογής μας στα Μαθητικά Συμβούλια να έχουμε λόγο και άποψη ώστε να είμαστε πρωτοπόροι. Μετά από αγώνες της ΠΕΟΜ κατακτήσαμε και εντάξαμε το θεσμό των Γενικών Συνελεύσεων των Κεντρικών Μαθητικών Συμβουλίων στο κάθε σχολείο.

Είναι πολύ σημαντικό τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια να συνεδριάζουν για να μελετούν τα θέματα που απασχολούν όλους τους μαθητές, αλλά κυρίως τα θέματα που αφορούν ξεχωριστά το κάθε σχολείο και να μπορούν να μεταφέρουν τις αποφάσεις τους στις ΕΣΕΜ ή ακόμα να μεταφέρουν κάποια θέματα για συζήτηση σε αυτές.

Οι Γενικές Συνελεύσεις των Κεντρικών Μαθητικών Συμβουλίων συγκαλούνται από την Επαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΕΣΕΜ) κάθε επαρχίας για κάθε σχολείο ξεχωριστά. Στις συνελεύσεις συμμετέχουν τα μαθητικά συμβούλια του κάθε τμήματος όπου μεταφέρουν τα ζητήματα της κάθε τάξης προς το ΚΜΣ. Σ’ αυτές οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι μας, συζητούν και αποφασίζουν για τα θέματα που μας απασχολούν ως μαθητές. Μετά τις ΓΣ των ΚΜΣ τα ζητήματα και οι προβληματισμοί μαζεύονται από την ΕΣΕΜ. Αυτό είναι

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι πιο σωστές αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από συζήτηση και διάλογο. Αυτό επιτυγχάνεται με τις Γενικές Συνελεύσεις όπου δίδουν λόγο στους μαθητές. Επίσης, η συμμετοχή των μαθητών σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, τους δίδει εφόδια και τους προετοιμάζει για να γίνουν σωστοί πολίτες, αφού τα σχολεία είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας μας. •Σάββας Κωσταράς Τ.Ο. Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Λευκωσία

3


Η

μόρφωση κυρίως για τους ΠΕΟΜίτες είναι μια πολλή σημαντική διαδικασία, η οποία πρέπει να αυξάνεται συνεχώς, γιατί στις μέρες αυτές δεχόμαστε πολλές επιθέσεις μέσω των προθέσεων για ξεπούλημα της παιδείας μας από συντηρητικούς κύκλους. Από την άλλη, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τον αγώνα, μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες για απελευθέρωση της ημικατεχόμενης μας πατρίδας. Με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας πολλά ζητήματα που είχαν οι μαθητές για χρόνια κατάφεραν να λυθούν αλλά και να ενισχυθούν οι καθημερινοί αγώνες του μαθητικού κινήματος. Η κυβέρνηση κατάφερε να προωθήσει μια σειρά από μέτρα προς όφελος των μαθητών. Μερικά από αυτά είναι τα νέα αναλυτικά προγράμματα που προστέθηκαν για τους μαθητές δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.

4

Επίσης εκδόθηκαν 130 νέα βιβλία για τις ανάγκες των Αναλυτικών Προγραμμάτων. Δημιουργήθηκαν, τα τετράμηνα στην Μέση εκπαίδευση. Εφαρμόστηκε το νέο σχέδιο Λειτουργίας Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου. Επιχορηγήθηκαν 30.299 μαθητές Β’ γυμνασίου για φορητό ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Επίσης, μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών σε 25 κατά τμήμα σε όλες τις τάξεις. Επιπρόσθετα, δημιουργήθηκαν 3 νέα Μουσικά Σχολεία στην Πάφο, στη Λάρνακα καθώς και στην Αμμόχωστο, όπου δίνεται η ευκαιρία σε μαθητές των συγκεκριμένων περιοχών να αναπτύξουν το ταλέντο τους στη μουσική. Εφαρμόστηκε ολοκληρωμένη πολιτική για τους αλλόγλωσσους μαθητές, με τη λειτουργία τμημάτων ταχύρυθμης εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στην Κύπρο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να σπουδάζουν για πρώτη φορά, περισσότεροι στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας παρά στο εξωτερικό.


Μια ριζοσπαστική αλλαγή της σημερινής κυβέρνησης, που βοήθησε χιλιάδες μαθητές αλλά και τις οικογένειες τους, είναι η δωρεάν μετακίνηση με τα λεωφορεία προς τα σχολεία αλλά και καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Αυτό ανακούφισε τόσο οικονομικά όσο και από την ταλαιπωρία της μεταφοράς των μαθητών και τις απογευματινές ώρες σε ιδιαίτερα και σε άλλες υποχρεώσεις. Το ζήτημα της μεταφοράς με τα λεωφορεία είναι κάτι που απασχόλησε όλους τους μαθητές και γι’ αυτό αγκαλιάστηκε από το σύνολο των μαθητών.

Έτσι, με αυτό τον τρόπο το μάθημα γίνεται πιο ευχάριστο, ξεκούραστο παίρνοντας περισσότερα πράγματα από την παράδοση.

Η σημερινή κυβέρνηση είχε πάντα στις προτεραιότητες της όλα όσα απασχολούν τη νέα γενιά αφού αποτελεί το μέλλον αυτού του τόπου. Γι’ αυτό προσπάθησε να την κάνει ακόμα πιο δυνατή ενισχύοντας την καθημερινά. Αυτό φανερώνει και τη διαφορετική αντιμετώπιση μας, σε σχέση με προηγούμενες κυβερνήσεις. Όσα δεν έχουν κάνει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις από τον καιρό ίδρυσης της Κυπριακής Η κυβέρνηση αυτή κατάφερε να κάνει πράξη Δημοκρατίας, τα έκανε η σημερινή κυβέρνηση. εκείνο που ζητούσαμε τόσα χρόνια, τον εκσυγχρονισμό του τρόπου διδασκαλίας μέσα στα Όλα όσα κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια είναι σχολεία. Αυτό είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής μόνο η αρχή, αφού ο τελικός στόχος είναι ένα μεταρρύθμισης που σιγά-σιγά εφαρμόζεται. ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο. Ο τρόπος διδασκαλίας μέσα στις τάξεις αναπτύχθηκε μέσω του διαδραστικού πίνακα και •Μυριάνθη Πέτρου του βιντεοπροβολέα. Λύκειο Παλιομετόχου Λευκωσία

5


Σ

τις 17 Φεβρουαρίου, οι Κύπριοι πολίτες κατέρχονται στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, σε μια εκλογική διαδικασία η οποία θεωρείται ως η πιο κρίσιμη και σημαντική των τελευταίων χρόνων, αφού θα καθορίσει το παρών και το μέλλον της Κύπρου και του Λαού της.

Στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, αναμετρούνται δύο φιλοσοφίες. Η φιλοσοφία της αξιοπιστίας, της διεκδίκησης, του ξεκάθαρου πολιτικού λόγου, της σταθερότητας στις θέσεις, η φωνή της νέας γενιάς, σε αντιπαραβολή με τη φωνή της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού και της αδιαφορίας για το μέλλον των νέων και των εργαζομένων. Σε αυτή τη δύσκολη μάχη, η νέα γενιά έχει επιλογή, επιλογή που εγγυάται την ενότητα, την ελπίδα και την προοπτική, επιλογή από τη νέα γενιά για τη νέα γενιά, την επιλογή του Σταύρου Μαλά.

6

Η νέα γενιά με την ψήφο της στις εκλογές του Φεβράρη, θα στείλει για μια ακόμη φορά μήνυμα Λύσης και Επανένωσης της Κύπρου και του Λαού της, θα στείλει το μήνυμα ότι δεν αποδέχεται πολιτικές που στρέφονται ενάντια στη νέα γενιά, στέλλοντας χιλιάδες νέους στην ανεργία περιορίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η στήριξη της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά, από τη νεολαία της Κύπρου, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία, αλλά μια συνειδητή πράξη που στέλλει μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Ο Σταύρος Μαλάς με τις ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες θέσεις του, στοχεύει στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης στην πατρίδα μας, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των νέων επιστημόνων. Επιδιώκει την αξιοποίηση της γνώσης των νέων με στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών στην Κύπρο. Με τις ξεκάθαρες και σταθερές θέσεις του, θα αντισταθεί στις ορέξεις των ξένων αλλά και των «συμμάχων» τους, εδώ στην Κύπρο που θέλουν το ξεπούλημα των ημικρατικών


οργανισμών (CYTA/ΑΗΚ) στους ιδιώτες και την κατάργηση ωφελημάτων των εργαζομένων που κερδήθηκαν μετά από πολλούς αγώνες, όπως η ΑΤΑ και ο 13ος μισθός. Σε αντίθεση με τον Σταύρο Μαλά, οι δύο κύριοι ανθυποψήφιοι του Αναστασιάδης και Λιλλήκας επιλέγουν να μην τοποθετούνται σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το μέλλον της νέας γενιάς, ενώ με την κάθε ευκαιρία υποστηρίζουν θέσεις που σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετούν τους νέους. Ο Αναστασιάδης, μαζί με το κόμμα του το ΔΗΣΥ, μετατράπηκαν τους τελευταίους μήνες στους καλύτερους υποστηρικτές της Τρόικα, αυτό αποδεικνύεται από τις θέσεις που καθημερινά εκφράζουν. Αποκορύφωμα της κατάστασης αυτής ήταν η δημοσιοποίηση των 100+1 προτάσεων του Νίκου Αναστασιάδη για την οικονομία, στις οποίες μεταξύ άλλων γινόταν λόγος για αποκοπές 20 εκατομμυρίων ευρώ από τα κονδύλια για την παιδεία αν ο ίδιος εκλεγεί Πρόεδρος. Ταυτόχρονα, ο Νίκος Αναστασιάδης πρότεινε για μια ακόμη φορά επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, εξέλιξη που μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει σε χιλιάδες συμμαθητές μας που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και δεν έχουν την

οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια ή στο εξωτερικό. Φαίνεται ξέχασε ότι η Παιδεία είναι δικαίωμα όλων και πρέπει να είναι δημόσια. Από την άλλη, ο κύριος Λιλλήκας αποδεικνύεται ως ο πλέον αναξιόπιστος αφού ως γνωστόν πέρασε από όλους τους πολιτικούς χώρους της Κύπρου. Τώρα επειδή αυτό εξυπηρετεί τα μικροπολιτικά του συμφέροντα, εμφανίζεται να «αντιστέκεται» σε κάθε μέτρο που προτείνει η Τρόικα, χωρίς όμως να προτείνει κάποια λύση για το πρόβλημα και χωρίς να τεκμηριώνει σοβαρά την οποιαδήποτε θέση του. Εκμεταλλεύεται απλά και μόνο τις ανησυχίες και το φόβο του Κυπριακού Λαού, για να ανεβάσει τα ποσοστά του. Αυτά αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα που αποδεικνύουν την ποιοτική διαφορά του Σταύρου Μαλά σε σχέση με τους άλλους δυο υποψήφιους. Στις Προεδρικές Εκλογές έχουμε επιλογή, στηρίζουμε Σταύρο Μαλά. Κόντρα στον εθνικισμό το ψέμα και την αδιαφορία για τη νέα γενιά, στηρίζουμε το δικό μας άνθρωπο που οι γνώσεις και η προσωπικότητα του εγγυώνται την ενότητα, την ελπίδα και την προοπτική. Στην νέα εποχή ψηφίζουμε Σταύρο Μαλά!! •Βρυώνης Βρυώνη Τ.Ο Λυκείου Αγίου Νεοφύτου Πάφος

7


O

Άλκης Αλκαίος κατά κόσμο Βαγγέλης Λιάρος γεννήθηκε το 1949 κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία αλλά σύντομα εγκαταστάθηκε στην Πάργα. Σπούδασε στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά την περίοδο της Χούντας. Ο ίδιος θεωρούσε είδωλο του τον Κ. Γ. Καρυωτάκη και η πρώτη του εμφάνιση στα καλλιτεχνικά δρώμενα ήταν το 1967 με δοκίμιο αφιερωμένο στον εν λόγω ποιητή. Τα πρώτα του ποιήματα, δημοσιεύθηκαν αρχικά στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», όπως για παράδειγμα το γνωστό διεθνιστικό ποίημα 1848.

Απόψε σμίξαν τις καρδιές μας σ’ έναν έστω στιγμιαίο συντονισμό ίδιες ελπίδες καθώς μας φώτιζαν το δρόμο οι σελίδες απ΄ το κομμουνιστικό μας μανιφέστο

8

Αργότερα, το 1982 κυκλοφόρησε από τον Θάνο Μικρούτσικο ο δίσκος "Εμπάργκο" που συμπεριλαμβανόταν και ένα τραγούδι σε στίχους Άλκη Αλκαίου. Ο Άλκης Αλκαίος συμμετείχε ενεργά στην αντιδικτατορική πάλη κατά την οποία χτυπήθηκε και φυλακίστηκε από τους χουντικούς. Το 1977 γράφτηκε το ΚΚΕ όπου είχε συμμετοχή στην ομάδα δικηγόρων του κόμματος. Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του στιχουργό και όχι ποιητή όπως τον αποκαλούσαν οι περισσότεροι. Ήταν ιδιαίτερα απόμακρος προς τα ΜΜΕ και δεν επιθυμούσε τη δημοσιότητα, χαρακτηριστικό ότι από το 1990 και έπειτα δεν εμφανίστηκε ποτέ δημόσια σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι.

Φιγούρα ξωτική και ταξιδιάρικη στο φως του φεγγαριού ανθίζει πάλι γιατί όλη την ζωή του την εξόδεψε παράφορα γυρεύοντας μιαν άλλη

Στο πάρκο ένας μπατίρης μου ζάλιζε τ’ αυτιά πως ήσουν τράπουλα σημαδεμένη στους τέσσερις ανέμους σκορπίσαν τα χαρτιά πού να σε ψάξω χώρα μου χαμένη

Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μάριος Τόκας, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Μπάμπης Στόκας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Μητροπάνος καθώς και με πάρα πολλούς άλλους. Απεβίωσε στις 10 Δεκεμβρίου χτυπημένος από την επάρατη νόσο. •Πάζουρος Γιάννης Τ.Ο. Λανίτειου Λυκείου Α’


Μ

έσω του 17ο Παγκυπρίου Συνεδρίου ΕΔΟΝ που πραγματοποιήθηκε 4,5 και 6 Ιανουαρίου 2013 στη Λευκωσία, συζητήσαμε και προβληματιστήκαμε για αρκετά ζητήματα προσπαθώντας να βγούμε πιο δυνατοί.

Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε και αφορά άμεσα εμάς τους μαθητές είναι το «Μαθητικό κίνημα μέσα στις σημερινές συνθήκες». Με πρωτοβουλία και αγώνες της ΠΕΟΜ, το μαθητικό κίνημα κέρδισε το 1994, μετά από πολλούς αγώνες την εκλογή και λειτουργία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών αλλά και των Επαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Μαθητών (ΠΣΕΜ και ΕΣΕΜ). Με αυτό τον τρόπο ο μαθητόκοσμος απέκτησε λόγο στα ζητήματα που τον αφορούν και αγωνίζεται για τα δικαιώματα του. Τα σώματα των μαθητών ΕΣΕΜ, ΠΣΕΜ και των Κεντρικών Μαθητικών Συμβουλίων, με τη στήριξη της ΠΕΟΜ πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια για είναι στην πρωτιά της συνείδησης των συμμαθητών μας αλλά και της κοινωνίας. Τα δύο τελευταία χρόνια το οργανωμένο μαθητικό κίνημα ήταν πολύ πίσω στις διεκδικήσεις του, αφού λόγω της πλειοψηφίας της ΜΑΚΙ στην ΠΣΕΜ, είχε ως αποτέλεσμα την αποστασιοποίηση της ΠΣΕΜ από την καθημερινή ζωή και δράση των μαθητών.

Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε είναι το Μαθητικό τμήμα της ΕΔΟΝ. Η οργάνωση μας μέσα στα σχολεία και η ύπαρξη των τοπικών οργανώσεων παρέχει τις δυνατότητες παρέμβασης μέσα στο ίδιο σχολείο. Μέσω της δράσης των τοπικών μας οργανώσεων θέλουμε να φέρουμε κοντά μας ολοένα περισσότερους συμμαθητές μας παλεύοντας όλοι μαζί για τα ιδανικά της αριστεράς. Τα μέλη της οργάνωσης πρέπει να αποτελέσουν τη φωνή της ΠΕΟΜ σε κάθε σχολείο. Μέσω της ΠΕΟΜ πρέπει να κυριαρχεί η πρωτοβουλία συγκεκριμένων ζητημάτων που αφορούν εμάς τους μαθητές μέσα στο κάθε σχολείο. Μέσω της καθημερινής μας δράσης, θα πρέπει η ΠΕΟΜ να συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο και στην ενεργό συμμετοχή στα μαθητικά σώματα όπου θα λειτουργούν σαν εκφραστές των συμφερόντων του μαθητόκοσμου. Το 17ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, είναι σταθμός για το μαθητικό τμήμα της οργάνωσης. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, ακόμα πιο δυνατοί, για ένα πιο δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο. •Φρόσω Στέλιου Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσία

9


Τ 10

ο πρωί σχολείο και το απόγευμα Οι μαθητές καταφεύγουν στα φροντιστήριο. φροντιστήρια για πολλούς Σωστή παιδεία ή λόγους. Ένας είναι ότι σε πολλές παραπαιδεία; περιπτώσεις νιώθουν απογοήτευση από το σχολείο γιατί πιστεύουν ότι Εάν θα δεν τους προσφέρει τις κατάλληλες ορίζαμε το τι είναι παραπαιδεία γνώσεις. Επίσης ο αριθμός μαθητών σίγουρα δεν θα λέγαμε στις τάξεις τους αναγκάζει να ότι είναι παιδεία. Δεν είναι προσφεύγουν στα φροντιστήρια γιατί παιδεία γιατί αναμφίβολα δεν ελπίζουν ότι εκεί το μάθημα θα τους μας προσφέρει μόρφωση, γίνει πιο εύκολο και πιο κατανοητό καλλιέργεια αλλά ούτε επειδή γίνεται μάθημα με ακόμα πιο και πολιτισμό όπου αυτά λίγους μαθητές. Επιπλέον, πολλές φορές αποτελούν τη σωστή οι καθηγητές με τη συμπεριφορά τους παιδεία. Η παραπαιδεία ωθούν τους μαθητές στην παραπαιδεία. είναι φαινόμενο το οποίο Πολλοί καθηγητές θεωρούν τους ταλανίζει την παιδεία μαθητές σαν να είναι κουτιά αποθήκευσης μας για χρόνια. Είναι η πληροφοριών και τρέχουν να καλύψουν την εκπαιδευτική διαδικασία καθορισμένη ύλη χωρίς να ανταποκρίνονται η οποία αναπτύσσεται σε όλες τις απορίες που έχουν. Το παράλληλα με την αντίθετο συμβαίνει με τους καθηγητές των σχολική εκπαίδευση, φροντιστηρίων, όπου οι μαθητές πιστεύουν ότι δηλαδή τα φροντιστήρια. τους δίνουν περισσότερη σημασία και νιώθουν

περισσότερη ασφάλεια. Ο πιο σημαντικός λόγος όμως για τον οποίο οι μαθητές πηγαίνουν σε φροντιστήρια από μικρή ηλικία είναι ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται μεταξύ τους, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση θέσης στα Πανεπιστήμια. Μέσα από την π α ρ α π α ι δ ε ί α δημιουργούνται κάποια αναπόφευκτα προβλήματα, κυρίως για τους μαθητές,


αλλά και για τους γονείς. Οι μαθητές κατέληξαν στο σημείο να έχουν μηδενικό ελεύθερο χρόνο. Με το για τα ιδιαίτερα μαθήματα και Γι’ αυτό ως ΠΕΟΜ θα που κτυπά το τελευταίο κουδούνι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. συνεχίσουμε τους του σχολείου, αρχίζουν τα αγώνες μας ακόμα φροντιστήρια, όπου τις πλείστες Η λύση για τη σταδιακή επίλυση πιο αποφασιστικά φορές κρατάνε μέχρι αργά το του προβλήματος είναι η συνέχιση για να μπορούμε να βράδυ. Έτσι οι μαθητές φτάνουν και η πλήρης εφαρμογή της ελπίζουμε σε ένα πιο στο σημείο που νιώθουν ότι εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. ανθρώπινο σχολείο. «πνίγονται» και αυτό έχει Η αλλαγή των αναλυτικών Ένα σχολείο που να αρνητικά αποτελέσματα προγραμμάτων, η αλλαγή στον ανταποκρίνεται στις και στη συμπεριφορά τους. τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων ανάγκες των μαθητών, Επιπλέον επειδή ο ελεύθερος και πολλά άλλα μαζί με τη ένα σχολείο που θα τους χρόνος είναι μειωμένος δημιουργία επιπλέων θέσεων στα παρέχει τα απαραίτητα και περιορισμένος δεν δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου εφόδια στη νέα γενιά. μπορούν να ασκήσουν θα βοηθήσουν σημαντικά για να άλλες δραστηριότητες. μειωθεί και σταδιακά να λυθεί μια •Θεοδώρα Κωνσταντίνου Από την άλλη, οι γονείς και καλή το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Τ.Ο. Λυκείου Λειβαδιών αναγκάζονται να δίνουν Την τελευταία πενταετία έγιναν Λάρνακα τεράστια χρηματικά ποσά πολύ σημαντικά βήματα προς την υλοποίηση αυτού του στόχου και πολλά έχουν να γίνουν ακόμα.

11


Σ

τα σχεδόν 60 χρόνια δράσης της μαθητικής μας οργάνωσης στα σχολεία, η ΠΕΟΜ πρωτοπορεί και πολλές φορές μονοπωλεί σε ζητήματα που αφορούν το μαθητικό κίνημα, όπως και στην περίπτωση της εφημερίδας μας, της Μαθητικής Έπαλξης, αφού είμαστε η μόνη μαθητική οργάνωση που έχει εκφραστικό όργανο και μέσω αυτής μεταφέρουμε τις θέσεις μας σε όλους τους συμμαθητές μας ανά το παγκύπριο και μπορούμε να θίξουμε από το πιο μικρό καθημερινό πρόβλημα μέχρι το πιο μεγάλο. Σκοπός της εφημερίδας μας είναι η ενημέρωση των μαθητών σε όλα τα σχολεία με ζητήματα που αφορούν την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, ιστορικά γεγονότα, πολιτισμό, αθλητισμό και άλλα πολλά θέματα, για τα οποία οι μαθητές πρέπει να έχουν συνεχή ενημέρωση για το λόγο ότι καθημερινά υπάρχουν εξελίξεις στα συνδικαλιστικά και όχι μόνο ζητήματα που αφορούν εμάς τους μαθητές.

Επίσης, μέσω της εφημερίδας μας, οι μαθητές ενημερώνονται για τις θέσεις που αποφασίζει η ΠΣΕΜ, που είναι το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των μαθητών. Είναι σημαντικό ο καθένας από εμάς τους μαθητές να γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΣΕΜ, η οποία είναι υπεύθυνη για να διεκδικήσει τα αιτήματα που έχουμε σε κάθε σχολείο, όπως προβλήματα με τη στολή, εβδομάδα εργασίας και άλλα πολλά που μας αφορούν. Μέχρι να γίνει πραγματικότητα ο ελεύθερος μαθητικός συνδικαλισμός όπου θα μπορούμε καθημερινά να δίνουμε τις ανακοινώσεις μας στα σχολεία, μόνος τρόπος γραπτής επικοινωνίας με τους συμμαθητές μας, είναι η Μαθητική Έπαλξη και μέσω αυτής σας ενημερώνουμε για τις θέσεις μας. Για αυτό είναι θέμα όλων μας να διαβάζουμε και να υποστηρίζουμε την εφημερίδα μας και να κάνουμε το παν έτσι ώστε να φτάσει η φωνή της ΠΕΟΜ σε κάθε επαρχία, σε κάθε σχολείο, σε κάθε μαθητή! •Λευτέρης Πιερή Τ.Ο. Τεχνικής Σχολής Λάρνακας

Μαθητική Έπαλξη - Τεύχος Γενάρη 2013  
Μαθητική Έπαλξη - Τεύχος Γενάρη 2013  

Εκφραστικό όργανο της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ) Τεύχος Γενάρη 2013

Advertisement