Page 1

“Συνεχίζουμε από εκεί που δεν σταματήσαμε ποτέ”

Νοέμβριος 2012 ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ - Π.Ε.Ο.Μ

3


A

κόμη μια σχολική χρονιά φεύγει με τα προβλήματα μέσα στο δημόσιο σχολείο να είναι εκεί ακόμα, Η ηγεσία της ΠΣΕΜ συνειδητά χωρίς να γίνει κάτι ουσιαστικό για την επίλυση αφήνει το οργανωμένο Μαθητικό τους. Σχολεία χωρίς βιβλία, εκπαιδευτικούς κίνημα σε απραξία, αντίθετα με και διδακτέα ύλη με τη δημόσια παιδεία να της ηγεσίες των ΕΣΕΜ Λευκωσίας, βρίσκεται συνεχώς σε πειραματικό στάδιο. Παράλληλα Λεμεσού και Πάφου. το περιεχόμενο της παρεχόμενης μόρφωσης απειλείται σε μεγάλο βαθμό. Ως ΠΕΟΜ, από την αρχή της χρονιάς τοποθετηθήκαμε ενάντια στο στόχο Επιπρόσθετα, έρχεται να προστεθεί και η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας να καθορίσει του Υπουργείου Παιδείας για εξετάσεις ανά αυταρχικά την ηγεσία των μαθητών, ώστε τετράμηνο. Η πρόταση έρχεται σε αντίθετη πορεία να μην διαφωνούν με τις αποφάσεις τους με τη διαχρονική προσπάθεια του μαθητικού και να αποδέχονται ότι απόφαση έρχεται από κινήματος για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό το Υπουργείο. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά σχολείο που να μηδενίζει τις κοινωνικές επιβεβαιωθήκαμε αφού σε μια σειρά θεμάτων ανισότητες μέσα στο σχολείο. Δυστυχώς, η η διορισμένη «ηγεσία» της ΠΣΕΜ στάθηκε πρόταση του Υπουργείου θα οδηγήσει σε απέναντι σε διαχρονικές θέσεις του οργανωμένου σχολεία μεγάλα εξεταστικά κέντρα και θα μαθητικού κινήματος. αυξήσει τις ανισότητες μέσα στο δημόσιο σχολείο αφού θα οδηγήσει σε μόρφωση Ως ΠΕΟΜ μαζί με τους συμμαθητές μας θα για λίγους και εκλεκτούς. συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα οργανωμένο Σε μια χρονιά, όπου τα προβλήματα, μαθητικό κίνημα που αγωνίζεται και να παλεύει ενάντια οι ερασιτεχνισμοί και οι αυταρχικές στους αυταρχισμού, ερασιτεχνισμούς του Υπουργείου. αποφάσεις χωρίς διάλογο από Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα ανθρώπινο και το Υπουργείο, το οργανωμένο δημοκρατικό σχολείο. μαθητικό κίνημα βρίσκεται σε Παναγιώτα Σιούκρα απραξία. Πρόεδρος ΕΣΕΜ Λεμεσού, Μέλος Γραμματείας ΠΣΕΜ

3


T

ον ερχόμενο Μάιο όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους έχουν την ευκαιρία να δώσουν την δική τους ψήφο για τις εκλογές. Ας μελετήσουμε λοιπόν γιατί πρέπει όλοι μας να δώσουμε το δικό μας παρόν.

Ο όρος δημοκρατία έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η ίδια η εξουσία πηγάζει ολοκληρωτικά από τον λαό. Έτσι και ο λαός, μετά από αγώνες κατάφερε να διεκδικήσει να έχει ολοκληρωτικά την αρμοδιότητα να αποφασίζει ο ίδιος για τούς πολίτικους ηγέτες που θα είναι στην εξουσία, όπως και για άλλες αποφάσεις που τον αφορούν. Γι' αυτό λοιπόν, ο κάθε πολίτης πρέπει συνειδητά να κατατεθεί την δική του άποψη σε κάθε εκλογές που γίνονται επιλέγοντας ο ίδιος ποια δύναμη θα καθορίσει το μέλλον του.

4

Η αποχή τα τελευταία χρόνια είναι ένα φαινόμενο που όλο και περισσότερο αυξάνεται. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχει καλλιεργηθεί η άποψη ότι πρέπει να στραφούν ενάντια στην πολιτική, αφού η πολιτική ως κάτι αόριστο έχει καταστρέψει το νησί μας. Αυτό όμως που δεν σκέφτονται είναι αυτό για το οποίο μίλησε ο Μπρεχτ: «Αυτοί που είναι ενάντια της πολιτικής, είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται»! Η ευημερία του νησιού αλλά και της ζωής μας, κατά κύριο λόγο βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των πολιτικών. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν, αυτός ο τόπος να ανθίσει πάλι, αν εμείς οι ίδιοι δεν πάμε να ψηφίσουμε ώστε να δώσουμε δύναμη στο κόμμα που εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα.


Επίσης μέσα στα σχολειά και γενικά στη κοινωνία, καλλιεργείτε ένα κλίμα αποπολιτικοποίησης των μαθητών και γενικότερα των νέων. Βέβαια, απώτερος σκοπός αυτού του γεγονότος, είναι να δημιουργηθούν άτομα χωρίς άποψη, άβουλα όντα, τα οποία θα στέκονται αδρανή απέναντι στα αντιλαϊκά μετρά που προσπαθούν να περάσουν οι κυβερνώντες. Στις 22 του Μάη, στις εκλογές, ο κάθε νέος και νέα, ο κάθε συμμαθητής και συμμαθήτριά μας που έχει δικαίωμα ψήφου, πρέπει να απαντήσει με την ψήφο του σε όσους προσπαθούν να τον μετατρέψουν σε έναν άνθρωπο χωρίς σκέψη και κριτική άποψη. «Όλοι το ίδιο!» Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν πάρα πόλοι. Όμως στην τελική, είναι όντως έτσι; Η ίδια η ιστορία, μας δείχνει πως το επιχείρημα αυτό δεν ευσταθεί! Το ΑΚΕΛ απέδειξε ότι είναι το κόμμα που διαχρονικά στέκεται μαζί με τη νεολαία και κυρίως εμάς, των μαθητών. Το ΑΚΕΛ ήταν αυτό που στάθηκε ενάντια στη μείωση και την αποκοπή της φοιτητικής χορηγίας και της κρατικής φοιτητικής μέριμνας, ενώ ο ΔΗΣΥ προσπαθούσε να καταργήσει το δικαίωμα αυτό. Το ΑΚΕΛ στάθηκε ενάντια στην επιβολή κομίστρων των λεωφορείων για τους μαθητές, ενώ ο ΔΗΣΥ προσπαθούσε να χρεώνει το δικαίωμά μας στη μόρφωση.

Το ΑΚΕΛ αντιστέκεται στις προσπάθειες των κυβερνώντων για εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο και της δημιουργίας ενός συντηρητικού και απαρχαιωμένου σχολείου. Είναι πλέον ξεκάθαρο. Δεν είναι όλοι το ίδιο. Κάποιοι υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μαθητών και των νέων και κάποιοι προσπαθούν να αφαιρέσουν το δικαίωμα να σκεφτόμαστε. Επομένως, ξεκάθαρη είναι πλέον και η επιλογή! Στις 22 Μαΐου, οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουμε μόνο μια επιλογή. Να εκφράσουμε την άποψή μας, στηρίζοντας αυτούς που διαχρονικά μας στηρίζουν. Μόνο αν όλοι μας πάμε να ψηφίσουμε, θα δώσουμε δύναμη στο ΑΚΕΛ να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματά μας! Στις βουλευτικές εκλογές, όλοι οι μαθητές οφείλουμε να πάμε κόντρα στο ρεύμα της εποχής μας που μας θέλει άβουλους και υποταγμένους. Οφείλουμε να κάνουμε τη διαφορά! •Ζαφείρης Δημητρίου Β’ Λυκείου Μακαρίου Λάρνακας Μέλος Γραμματείας ΕΣΕΜ Λάρνακας

5


H

οδική ασφάλεια είναι ένας τομέας που πρέπει να προβληματίσει κάθε οδηγό αλλά και κάθε χρήστη του δρόμου. Ένα πιθανό τροχαίο ατύχημα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια κάποιας ζωής ή κάποιον τραυματισμό. Στις μέρες μας πολλά ατυχήματα συμβαίνουν λόγω της αμέλειας κάποιων οδηγών. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχουν την τάση να αποποιούνται και να μεταθέτουν τις δικές τους ευθύνες στους άλλους, στις καιρικές συνθήκες και στον κακό δρόμο χωρίς να αντιλαμβάνονται πως μπορεί όντως να έχουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης στο ατύχημα. Η οδική ασφάλεια πρέπει να είναι προτεραιότητα κάθε κοινωνίας που θέλει να χαρακτηρίζεται πολιτισμένη, αλλιώς τα θύματα των οδικών ατυχημάτων δεν θα σταματήσουν να αυξάνονται. Τα μηχανοκίνητα οχήματα εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, είναι απαραίτητα. Αντίθετα αν δεν χρησιμοποιηθούν όπως πρέπει τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει κάποιο ατύχημα. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλά ατυχήματα είτε θανατηφόρα είτε όχι, με νεαρά θύματα σε όλη τη Κύπρο σπέρνοντας στο κόσμο θλίψη, οργή και φόβο. Βλέποντας τα άτομα αυτά να περνάνε αυτή την κόλαση πρέπει να δούμε το κακό που προκαλεί ένα ατύχημα και να ευαισθητοποιηθούμε έτσι ώστε τα ατυχήματα να μειωθούν όσο περισσότερο, έτσι ώστε να μη νοιώσει κανείς άλλος τον ανθρώπινο πόνο.

6

Το κίνητρο για να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας στο δρόμο πρέπει να είναι πρώτα η αγάπη και ο σεβασμός για τον εαυτό μας και κατ' επέκταση, για τους συνανθρώπους μας. Είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για τη δική μας ασφάλεια καθώς και την ασφάλεια των άλλων, η απόκτηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα μας επιτρέψουν να προασπίζουμε καθημερινά τη δική μας ασφάλεια καθώς και αυτή των συνανθρώπων μας. Ο κάθε άνθρωπος επεξεργάζεται και φτιάχνει το δικό του όνειρο και το στολίζει με πόθους και προσδοκίες για μια όμορφη ζωή, οι οποίες μπορούν να καταστραφούν επειδή απλά δεν έβαλε τη ζώνη του, δεν φόρεσε το κράνος του, οδηγούσε με αλκοόλ στο αίμα του ή επειδή έτρεχε τα οποία είναι τα πιο συχνά αίτια που εμφανίζονται σε τροχαία δυστυχήματα. Ως ΠΕΟΜ από τις 15 μέχρι τις 22 Απριλίου, θα πραγματοποιήσουμε εκστρατεία για την οδική ασφάλεια με τίτλο: ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ, «κάποιος σε περιμένει σπίτι...», δείχνοντας σε όλους πως ένα κράνος ή μια ζώνη θα μπορούσε να σώσει τη ζωή κάποιου ανθρώπου. Επίσης, προσπαθούμε να δείξουμε στο κόσμο πως πρέπει να προσέχει στο δρόμο για το καλό όλων και πως καλύτερα να καθυστερήσει 5 λεπτά να πάει στο προορισμό του παρά να μην πάει ποτέ. Δημήτρης Παναγιώτου Γ’ τάξη Λυκείου Κοκκινοχωρίων


Σ

τη γειτονική μας Συρία, εδώ και μερικά χρόνια, γίνεται ένας πόλεμος που έχει σαν αποτέλεσμα 4 εκατομμύρια άτομα έχουν μετατραπεί από τη μια μέρα στην άλλη σε πρόσφυγες. 3500 γυναικόπαιδα μόνο για το 2015 αγνοούνται ή πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου στην προσπάθεια τους να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τον πόλεμο, τη βία και τις ακρότητες του Ισλαμικού Κράτους. Καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατακλύζονται από εικόνες με κατεστραμμένες πόλεις, από παιδιά που περιμένουν στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών για ένα καλύτερο αύριο, από πρόσφυγες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η συνταγή του πολέμου παραμένει η ίδια: Πόλεμος-ΘάνατοςΠροσφυγιά. Οι ισχυροί της Γης, παρά τις μεγάλες τοποθετήσεις τους ότι θα επιλύσουν το πρόβλημα, ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα, ενώ κάποιες από τις χώρες τις Ευρώπης αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν τα σύνορα τους, κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο τραγική. Τα όσα συμβαίνουν στη Ελλάδα, τους τελευταίους μήνες με τις χιλιάδες των προσφύγων στην Ειδομένη και στο λιμάνι του Πειραιά αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την αδιαφορία των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Γης.

Μέσα σε όλα αυτά που γίνονται ξεχάσαμε ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος. Ξεχάσαμε ότι για όλα αυτά την ευθύνη την φέρουν αυτοί που αιματοκύλησαν τους Λαούς, στην προσπάθεια τους να αυξήσουν τα κέρδη τους και να ελέγξουν τους δρόμους του πετρελαίου. Οι ιμπεριαλιστές που σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στο προσφυγικό δράμα, είναι αυτοί που το δημιούργησαν μέσα από τους πολέμους που οι ίδιοι έκαναν. Η ΠΕΟΜ όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, για μια ακόμη φορά εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της σε όλους τους αγωνιζόμενους Λαούς και ειδικά στον Λαό της Συρίας που δοκιμάζετε σκληρά. Η ΠΕΟΜ εκφράζοντας το σύνολο των μαθητών, δεν συμφωνεί στην εμπλοκή της πατρίδας μας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που γίνονται στην περιοχή μας, μέσω της παραχώρησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων στους ιμπεριαλιστές της γης. Για εμάς τους ΠΕΟΜίτες και τις ΠΕΟΜίτισσες κανένας πρόσφυγας, δεν είναι εχθρός μας! Μόνο με Ειρήνη μπορούμε να ζήσουμε σε ένα καλύτερο κόσμο! Ανδρέας Ανδρέου Β’ Λυκείου Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους Έμπας

Τα προσχήματα που προβάλουν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν μας πείθουν, γιατί γνωρίζουμε πώς αυτοί τους δημιούργησαν, τους εκπαίδευσαν και με τις παρεμβάσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη σκορπούν το θάνατο.

7


H

9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ενάντια στο χιτλεροφασισμό κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια νίκη όπου αποφασιστικό ρόλο είχε η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών αλλά και τα κομμουνιστικά κόμματα σε όλο τον κόσμο, όπου αντιστάθηκαν στο φασισμό και την κατοχή. Είναι η μέρα όπου ο φονικότερος πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα φτάνει στο τέλος του, αφήνοντας πίσω εκατομμύρια νεκρούς.

Κοντά στους 20 χιλιάδες Κύπριους (Ε/Κ και Τ/Κ) στρατεύθηκαν εθελοντικά για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Άξονα. Επίσης υπολογίζεται πως ακόμη περίπου 10 χιλιάδες Κύπριοι που ζούσαν στο εξωτερικό στρατεύθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων των χωρών που ζούσαν για να πολεμήσουν. 800 περίπου στελέχη και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ανταποκρίθηκαν πρόθυμα σε εκείνο το κάλεσμα.

8

Οι σοβιετικοί είχαν καταφέρει τεράστιο τεχνολογικό άλμα που τους επέτρεψε να συντρίψουν την ισχυρότερη πολεμική δύναμη της Ευρώπης. Η νίκη της ΕΣΣΔ στον πόλεμο επετεύχθηκε κυρίως χάρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο των λαϊκών μαζών με ηγέτιδα δύναμη την εργατική τάξη. Η συμμετοχή της ΕΣΣΔ στον πόλεμο είχε κρίσιμα ταξικά χαρακτηριστικά. Ήταν η σύγκρουση του σοσιαλιστικού κράτους και των προσανατολισμένων σε αυτό κομμουνιστικών δυνάμεων με το πλέον επιθετικό, σοβινιστικό και αντικομμουνιστικό καθεστώς της καπιταλιστικής Ευρώπης. Η νίκη της ΕΣΣΔ πρέπει να θεωρείται ως μια νίκη κοσμοϊστορικής σημασίας διότι ανέδειξε το διεθνές σοσιαλιστικό σύστημα ως το αντίπαλο δέος στον καπιταλισμό και ήταν η αιτία για διεθνής κοινωνικές εξελίξεις.


Η νίκη των σοβιετικών σε βάρος της ναζιστικής Γερμανίας σηματοδότησε τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και στην Δυτική Ευρώπη όπου η άνοδος της αριστεράς και οι πιέσεις του εργατικού κινήματος υποχρέωσαν σε πρωτοφανή κοινωνική αναδίπλωση. Η νίκη αυτή όμως άφησε τεράστιες υλικές ζημιές στη χώρα. Όταν μιλάμε για τον Β Παγκόσμιο πόλεμο και τη νίκη κατά του φασισμού οφείλουμε να θυμούμαστε πως αυτή τη νίκη την έδωσε στην ανθρωπότητα το πρώτο εργατικό κράτος στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Έχει τεράστια σημασία να γνωρίζουμε τις διαστάσεις της Αντφασιστικής Νίκης όχι μόνο ως ιστορικό γεγονός αλλά και ως πηγή προβληματισμού και διαμόρφωσης συνειδήσεων.

Εμείς εδώ στη Κύπρο γνωρίζουμε πολύ καλά τα εγκλήματα που διέπραξε ο φασισμός ενάντια στη πατρίδα μας με το ιμπεριαλιστικό δίδυμο έγκλημα του 1974. Ο φασισμός σήμερα προσπαθεί με ύπουλες μεθόδους, είτε μέσω κερκίδων ομάδων και οργανωμένων οπαδών είτε εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση να συνδεθεί με τη νεολαία. Ως ΠΕΟΜ οφείλουμε να κρατήσουμε ανέπαφη τη μνήμη και την θυσία των σοβιετικών, οι οποίοι πολέμησαν για την ανατροπή του φασισμού και των σοβινιστικών καθεστώτων του άξονα. Οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στην οποιαδήποτε προσπάθεια παραχάραξης της σύγχρονης ιστορίας. Οφείλουμε να τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους, όσους έμειναν ανάπηροι, όσους μετείχαν στον αγώνα με κάθε τρόπο, συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις, απεργίες και σαμποτάζ, σε αυτούς όπου κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια, ή μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Οφείλουμε ως μαθητές και ως νεολαία να χαράξουμε στη μνήμη του κόσμου το σύνθημα «Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός» που σφράγισε την αντιφασιστική νίκη των λαών και τη συντριβή του χιτλεροφασισμού. Ζήτω η 9η Μαΐου Ζήτω η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών Χαράλαμπος Σάββα Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας

9


Ό

πως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκαν οι ενδοσχολικοί αγώνες των μαθητών, όπου έλαβαν μέρος πολλοί από τους συμμαθητές μας. Μερικοί από αυτούς μάλιστα διακρίθηκαν είτε σε ομαδικό, είτε σε ατομικό επίπεδο. Παρόλα αυτά όμως, για μας τους ΠΕΟΜίτες δεν είναι πρώτιστος στόχος η διάκριση σε κάποιο άθλημα αλλά η συμμετοχή και άθληση μας ως νεολαία. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό ωφελεί ποικιλοτρόπως το άτομο αφού λειτουργεί ευεργετικά. Για μας έχει ιδιαίτερη σημασία οι μαθητές να αθλούνται και να γυμνάζονται για τα πνευματικά και σωματικά οφέλη που θα έχει από τον αθλητισμό. Η ανάπτυξη αθλητικής δραστηριότητας συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργική ανάπτυξη του ελεύθερου χρόνου όπου μέσα από την άθληση έχουν ολοκληρωμένη ανάπτυξη προσωπικότητας βοηθώντας παράλληλα στη πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία. Συγκεκριμένα η συστηματική άθληση ενός ατόμου καθιστά εφικτή τη διαμόρφωση ενός αρμονικού σώματος προσφέροντας ταυτόχρονα υγεία. Από αυτά προκύπτει μάλιστα μια σημαντική ενίσχυση της δύναμης, αλλά και των δεξιοτήτων του ατόμου. Ενισχύουν ακόμη την αντίληψη και την κρίση του. Μέσα από την άθληση και τον καθημερινό αγώνα να την επίτευξη των στόχων του, το άτομο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπειθαρχία αλλά και αυτογνωσία προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του προγραμματισμού που ταυτόχρονα αποκτά αντοχή που βοηθά στη ψυχραιμότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών και προβλημάτων σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται τις ευθύνες που του αναλογούν σε ένα ομαδικό άθλημα αφού κατανοεί πως με το να αποποιηθεί τις ευθύνες του, θα ζημιώσει την απόδοση της ομάδας του άρα και του εαυτού του.

10

Επιπρόσθετα ο αθλητισμός οδηγεί στην ανάπτυξη ενός ανιδιοτελούς σεβασμού για τους άλλους ανθρώπους χωρίς αυτός ο σεβασμός να γνωρίζει σύνορα, εθνικότητες και προσδοκίες ή άλλες διακρίσεις. Το κοινό ενδιαφέρον και προσδοκίες είναι ισχυρότερες από τις όποιες μορφές διαφοροποιήσεις. Καλλιεργεί συνειδήσεις με πανανθρώπινες αξίες και αναπτύσσει τη συναδέλφωση ανάμεσα σε λαούς και ανθρώπους. Την ίδια στιγμή συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία αντιστάσεων απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή ουσιών και εξαρτήσεων, απέναντι στη βία και την εγκληματικότητα. Γι’ αυτό λοιπόν, εμείς ως ΠΕΟΜιτες είμαστε ενάντια στη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού αφού επιφέρει σημαντικές αλλοιώσεις στο πνεύμα συναγωνισμού και τις ευγενούς άμιλλας που έχει ως αποτέλεσμα να οδηγεί σε φαινόμενα διαφθοράς με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών μιας αθλητικής ομάδας ή ενός μεμονωμένου ατόμου. Έχει επίσης ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση άλλων ατόμων από το να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Εμείς προτείνουμε την αναβάθμιση του σχολικού αθλητισμού και του μαθήματος της φυσικής αγωγής για την περαιτέρω προώθηση του αθλητισμού. Ως ΠΕΟΜίτες υποστηρίζουμε την ίδρυση και λειτουργία Ακαδημίας Αθλητισμού και συλλόγων που βοηθά στη αθλητική εκπαίδευση και επιμόρφωση αθλητών αλλά και την προώθηση αθλημάτων χαμηλού κόστους. Ο αθλητισμός δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι προνόμιο των λίγων αλλά δικαίωμα του συνόλου των μαθητών και της νεολαίας. Νικολέττα Παναγιώτου ΠΕΟΜ Λυκείου Εθνομάρτυρα


Σ

τις μέρες μας, με τις αντίξοες συνθήκες της κοινωνίας μας, παρατηρείται το φαινόμενο του χρηματισμού στα σχολεία, με το σκοπό κάποιων να κερδίσουν χρήματα εις βάρος των συμμαθητών τους. Οι μαθητές επηρεασμένοι από την οικονομική κρίση της χώρας μας, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, καταφεύγοντας στην επιδίωξη του εύκολου κέρδους, με αποτέλεσμα την αισχροκέρδεια εις βάρος των συμμαθητών τους. Έχοντας ως πρώτο στόχο την εκλογή τους στο ΚΜΣ με σκοπό να βγάλουν χρήματα, εκμεταλλεύοντας την θέση τους. Επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που προσεγγίζονται από ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, με σκοπό να παίρνουν μίζες από την διοργάνωση πάρτυ. Παρόμοια μέθοδος ακολουθείται στην διοργάνωση εκδρομών ή για το χορό τελειοφοίτων. Με αποτέλεσμα αρκετοί να είναι αυτοί που βγάζουν χιλιάδες εύρώ εις βάρος μαθητών. Η αισχροκέρδεια μόνο αρνητικά μπορεί να προκαλέσει αφού πρώτιστα συνιστά απάτη και κλοπή χρημάτων με δόλιο τρόπο. Επίσης διαμορφώνεται ο χαρακτήρας των μαθητών με τρόπο κατά τον οποίο επιδιώκουν το εύκολο χρήμα ακόμα και αν συνοδεύεται με κλοπή, η οποία καθιστάται ποινικό παράπτωμα.

Ακόμη αποτελεί πλήγμα στο μαθητικό κίνημα που με αγώνες κέρδισε το δικαίωμα να εκλέγει τα συντονιστικά του όργανα, για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα και δικαιώματα των μαθητών. Το χειρότερο είναι οι υποψίες που δημιουργούν οι μαθητές για τους συμμαθητές στους στα ΚΜΣ χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ή στοιχεία. Το φαινόμενο αυτό δεν θα σταματήσει να ισχύει με την απαγόρευση στα ΚΜΣ να διοργανώσουν μαθητικά πάρτυ, εκδρομές ή και χορούς. Αφού είναι αυτονόητο ότι οι μαθητές σε αυτήν την ηλικία έχουν το δικαίωμα και την θέληση για διασκέδαση, προπαντός όταν αυτή προέρχεται από το χώρο του σχολείου είναι βέβαιο ότι θα έχει ένα καλύτερο χαρακτήρα και θα δημιουργήσει καλύτερη αντίληψη στους μαθητές για το σχολειό, όπως και το ότι το σχολείο θα έχει και ένα διασκεδαστικό χαρακτήρα με πολύπλευρη δραστηριότητα παρά μόνο τον διδακτικό. Σε καμία περίπτωση δεν είναι όλοι οι συμμαθητές μας που είναι μέλη στο ΚΜΣ άτομα τα όποια βγάζουν χρηματικό κέρδος εις βάρος συμμαθητών μας. Πρώτοι εμείς πρέπει να απέχουμε από τέτοιες καταστάσεις και να τις καταγγέλλουμε. Παναγιώτης Κυριάκου Μέλος Γραμματείας ΕΣΕΜ Λεμεσού

11


ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ - ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016  

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ - ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 "ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ"

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ - ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016  

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ - ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 "ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ"

Advertisement