Page 1

“Συνεχίζουμε από εκεί που δεν σταματήσαμε ποτέ”

Νοέμβριος 2012 ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ - Π.Ε.Ο.Μ

3


ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΕΣΕΜ

Συνδιάσκεψη ΕΣΕΜ Λευκωσίας «Οι μαθητές έχουν λόγο και άποψη»

Στις 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη της ΕΣΕΜ Λευκωσίας στο Λύκειο του Αποστόλου Βαρνάβα. Η συνδιάσκεψη προήλθε μετά από δημοκρατικό διάλογο σε όλα τα σχολεία αφού προηγήθηκαν οι Γενικές Συνελεύσεις από τα Κ.Μ.Σ. Από τη συζήτηση στη συνδιάσκεψη διαφάνηκαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές μέσα στο σχολείο. Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας, των Νέων Ορολογιών Προγραμμάτων και κατ΄ επέκταση των πειραματισμών των κυβερνόντων. Οι σύνεδροι στη συνδιάσκεψη έβαλαν επιτακτικά την ανάγκη για συνέχιση

του αγώνα ενάντια στις πολιτικές που κουτσουρεύουν τη δημόσια εκπαίδευση.

Συνδιάσκεψη ΕΣΕΜ Λεμεσού «Διεκδικούμε ώριμα, υπεύθυνα και οργανωμένα» Οι συνδιασκέψεις αποτελούσαν διαχρονικά ολοκλήρωση των δημοκρατικών διαδικασιών του μαθητικού κινήματος της Λεμεσού. Ο σκοπός της Συνδιάσκεψης ήταν να ακουστεί η φωνή των μαθητών από όλα τα σχολεία. Η γραμματεία της ΕΣΕΜ κατέγραψε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στη Συνδιάσκεψη και με τη σειρά της θα τα κωδικοποιήσει για να προωθηθούν στους αρμόδιους φορείς μέσα από υπομνήματα και συναντήσεις. Οι συνδιάσκεψη της ΕΣΕΜ καθώς και οι Γενικές Συνελεύσεις των ΚΜΣ στέλνουν μηνύματα σε όλους αυτούς που μας θέλουν τους μαθητές άβουλους και απαθείς μπροστά στις καθημερινές εξελίξεις.

Συνδιάσκεψη ΕΣΕΜ Πάφου «Οι μαθητές της Πάφου στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης» Μέσα από τη Συνδιάσκεψη της ΕΣΕΜ δηλώνουμε στους συμμαθητές μας της επαρχίας Πάφου ότι θα παραμείνουμε στη πρώτη γραμμή του αγώνα για προάσπιση των δικαιωμάτων των συμμαθητών μας. Για αύξηση των θέσεων Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και στα Δημόσια Πανεπιστήμια και για μείωση των εξόδων των μαθητών. Η φωνή των μαθητών που εκφράζεται μέσω της ΕΣΕΜ, θα στείλει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τη παρούσα κατάσταση και θα αντισταθεί στο κουτσούρεμα της δημόσιας παιδείας. Οι μαθητές και οι οικογένειες τους

«Ω

ς μαθητές του Εξατάξιου Γυμνασίου Λευκάρων, αντιμετωπίζουμε προβλήματα όπως και όλοι οι συμμαθητές μας στα δημόσια σχολεία της υπαίθρου. Είμαστε αποκομμένοι από την πόλη, επομένως η σημασία που δίνεται στο σχολείο μας από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, είναι μειωμένη σε σύγκριση με τα άλλα σχολεία. Το σχολείο μας, έχει λιγότερους από 300 μαθητές και μαθήτριες, από διάφορα χωριά της ορεινής περιοχής Λάρνακας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι το γεγονός ότι κάθε πρωί, πολλοί μαθητές χρειαζόμαστε περισσότερη από μία ώρα για να πάμε στο σχολείο με το λεωφορείο. Επίσης, αφού είμαστε αποκομμένοι από τα υπόλοιπα σχολεία, οι αρμόδιοι δεν έχουν ως προτεραιότητα να εξασφαλίσουν σύγχρονες υποδομές (αίθουσες, κτλ)»

«Τ

ο Λύκειο Σολέας είναι ένα από τα μικρότερα λύκεια της επαρχίας Λευκωσίας. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι το ότι λόγο του μικρού αριθμού μαθητών δεν υπάρχουν αρκετές επιλογές μαθημάτων και έτσι πολλοί μαθητές εξωθούνται στο να αλλάξουν είτε κλάδο είτε σχολείο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε το υπουργείο εξαγγέλλοντας φέτος πως μειώνει το σύμπλεγμα των χωριών που δικαιούνται να φοιτούν στο σχολείο και είναι ολοφάνερο ότι το Λύκειο Σολέας κινδυνεύει με κλείσιμο.»

Ε

να από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού, είναι η άρνηση της διεύθυνσης μας για χρήση της φόρμας κατά την περίοδο του χειμώνα. Είναι αρκετά δύσκολο για εμάς, αφού το σχολείο μας βρίσκεται κάτω από το Τρόοδος και η θερμοκρασία πλησιάζει τους 0'C, και πολλές φορές είναι υπό το μηδέν, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη ότι ξεκινούμε νωρίς το πρωί από τα χωριά μας για να πάμε στο σχολείο. Επίσης εξαιτίας του κακού προγραμματισμού για έργα που γίνονται στο σχολείο, έχει αποκλειστεί η εσωτερική πρόσβαση μας στην καντίνα, η οποία τώρα είναι εξωτερική, με αποτέλεσμα να μένουμε εκτεθειμένοι στα νερά και στο κρύο. Ως ΠΕΟΜ, καλούμε το ΚΜΣ του σχολείου να διεκδικήσει δυναμικά και συλλογικά για τα αιτήματα μας αυτά!

«Τ

α τελευταία χρόνια παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στο Λύκειο και στην Τεχνική Σχολή Πόλεως Χρυσοχούς, σε σχέση με την έγκαιρη στελέχωση του από εκπαιδευτικούς. Φέτος για παράδειγμα οι μαθητές του Λυκείου καθώς και της ειδίκευσης των Πολιτικών Μηχανικών που επέλεξαν την Πληροφορική ως μάθημα κατεύθυνσης έμειναν για σχεδόν ένα μήνα χωρίς εκπαιδευτικό. Το Λύκειο και η Τεχνική Σχολή Πόλεως Χρυσοχούς, χρειάζονται την στήριξη της πολιτείας. Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι κρίμα η κυβέρνηση να μας αντιμετωπίζει σαν τον φτωχό συγγενή της εκπαίδευσης στην επαρχία της Πάφου.»

αντιμετωπίζουν αρκετά σοβαρά προβλήματα που μαζί θα παλέψουμε για την επίλυση τους.

3


Π

ριν από μερικούς μήνες γίναμε μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο καθόρισε το κρησφύγετο –μουσείο του Γεώργιου Γρίβα ως ένα από τους χώρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για επισκέψεις μαθητών. Οι επισκέψεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του υπό έμφαση στόχου της φετινής σχολικής χρονιάς, με τίτλο «Διαχρονικά διδάγματα από τους αγώνες των Κυπρίων για Ελευθερία». Βέβαια με την ενέργεια του αυτή το Υπουργείο Παιδείας και δίνοντας έμφαση στη δράση του Γρίβα μόνο την περίοδο 195559 προσπαθεί να παραγράψει τη δραστηριότητα που αυτός είχε σε σκοτεινές περιόδους για την Κύπρο και το Λαό της. Το Υπουργείο Παιδείας σκόπιμα «ξέχασε» ότι ο Γρίβας υπήρξε ιδρυτής της οργάνωσης «Χ» που κατά την περίοδο της Κατοχής συνεργάστηκε με τους Ναζί στην Ελλάδα εις βάρος του Ελληνικού Λαού. Επίσης το Υπουργείο Παιδείας «ξέχασε» ότι ο Γρίβας υπήρξε ο αρχηγός της παράνομης οργάνωσης ΕΟΚΑ Β’ που είχε σαν στόχο την πραξικοπηματική ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου την περίοδο 1972-1974. Φαίνεται ότι οι λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας «λησμόνησαν» ότι η ΕΟΚΑ Β’ ήταν μια τρομοκρατική οργάνωση, που στελέχη της συμμετείχαν ενεργά στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου το 1974, που προχώρησε σε δεκάδες

4

στυγνές δολοφονίες, σε βομβιστικές επιθέσεις, σε ανατινάξεις αστυνομικών σταθμών, σε απαγωγές, την περίοδο που προηγήθηκε του πραξικοπήματος και της εισβολής. Η ενέργεια του Υπουργείου δεν μας προκαλεί έκπληξη αφού εντάσσεται στα πλαίσια της συνολικότερης προσπάθειας της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη να παραγράψει την Ιστορία. Άλλωστε ανάλογες ενέργειες έγιναν και στην προηγούμενη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ την περίοδο 1993-2003. Αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος έγινε αποστολή ημερολόγιων σε όλα τα σχολεία της Κύπρου με ιστορικές αναλήθειες, που υμνούσαν το Γρίβα και με ξεκάθαρες αναφορές μίσους κατά της Αριστεράς. Ενώ θυμόμαστε όλη την στάση που τήρησε το Υπουργείο Παιδείας και μερίδα εκπαιδευτικών τον Νοέμβρη κατά την περίοδο των αντικατοχικών εκδηλώσεων, στάση που βοηθούσε την έξαρση του εθνικισμού και που δυνάμωνε την φωνή εθνικιστικών οργανώσεων όπως του ΕΛΑΜ. Δεν είναι λίγες μάλιστα, οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών που κατά τη διάρκεια του μαθήματος υμνούν το Γρίβα, επικροτούν την στάση του ΕΛΑΜ και της ΜΑΚΙ, μεταφέρουν ιστορικές ανακρίβειες και τάσσονται ξεκάθαρα ενάντια στη δράση της ΠΕΟΜ και της Αριστεράς, ρίχνοντας λάσπη. Τα γεγονότα αυτά έρχονται να προστεθούν στη καλά οργανωμένη

προσπάθεια για διαγραφή της δημοκρατικής αντίστασης, της ιστορικής αλήθειας για το πραξικόπημα και την εισβολή και τη δράση των μασκοφόρων του Γρίβα. Δεν είναι τυχαίο γεγονός, η περικοπή του σχετικού μηνύματος στις 7 Δεκεμβρίου για τη «Μέρα Μνήμης και Τιμής για τους Μαχητές της Αντίστασης» από τον Υπουργό Παιδείας, με πρόφαση την εξοικονόμηση διδακτικού χρόνου.

Ως νέα γενιά αυτού του τόπου διαβεβαιώνουμε πως δεν θα δεχθούμε να εμβολιαστούν οι μαθητές με το δηλητήριο του εθνικισμού - σοβινισμού, του ρατσισμού και του φασισμού. Η ιστορική αλήθεια είναι αποτυπωμένη στη γη αυτού του τόπου, που την πότισαν με το αίμα τους εκατοντάδες αγωνιστές της αντίστασης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας και κανένας δεν μπορεί να την ξεγράψει.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Αναστασιάδη ισχυρίζεται ότι η Παιδεία του τόπου ακολουθεί θετική εξέλιξη. Φαίνεται ότι για τον ΔΗΣΥ τα θετικά βήματα στην εκπαίδευση έρχονται μέσα από την παραγραφή της ιστορίας, την αναστολή της υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και την καλλιέργεια του μίσους και του εθνικισμού στα σχολεία μας.

Η ΠΕΟΜ σαν ο πραγματικός εκφραστής της θέλησης των μαθητών θα συνεχίσει να αγωνίζεται μακριά από ακρότητες και εθνικιστικές κορόνες αλλά με επιχειρήματα και ενθουσιασμό για την λύση του Κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας μας χωρίς στρατούς κατοχής και επεμβάσεις. Όραμα μας μια πατρίδα κοινή για όλα τα παιδιά της Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στο νεοφασισμό, στον εθνικισμό και στο σοβινισμό!

Είναι για αυτό τον λόγο που ο κάθε δημοκρατικόςπροοδευτικός μαθητής πρέπει να είναι σε εγρήγορση . Ο τόπος μας πλήρωσε και πληρώνει ακόμη πολύ ακριβά τον εθνικισμό και τον φασισμό. Είναι αυτά τα ακραία ιδεολογήματα που οδήγησαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 και στην συνέχεια στην Τουρκική Εισβολή.

Παναγιώτης Σιαηλής ΠΕΟΜ Λύκειο Αγίου Νεοφύτου, Πάφος

5


Τ

α τελευταία χρόνια παρατηρούμε συνεχώς ότι όλο και περισσότεροι συμμαθητές μας αποστρέφονται την πολιτική, τα κόμματα, τις οργανώσεις νεολαίας ακόμη και τις μαθητικές οργανώσεις.

Εμείς, οι ΠΕΟΜίτες, είμαστε το ίδιο όταν αγωνιζόμαστε για πλήρη κατάργηση των κομίστρων στα σχολικά λεωφορεία, ενώ οι πολιτικοί μας αντίπαλοι λένε ότι πρέπει να πληρώνουμε όλοι;

Βέβαια, κατανοούμε όλοι τους λόγους για τους οποίους οι νέοι, ιδιαίτερα οι μαθητές θεωρούν την πολιτική ως κάτι το σάπιο και το αχρείαστο στη ζωή μας, αφού όλα όσα διαμορφώνουν και επηρεάζουν τη συνείδηση μας και την καθημερινότητα μας, μας καθοδηγούν στο να αποστρεφόμαστε οτιδήποτε το οργανωμένο, οτιδήποτε έχει χρώμα και άποψη.

Εμείς, οι ΠΕΟΜίτες, είμαστε το ίδιο με τους υπόλοιπους όταν καλούμε συμμαθητές μας να διεκδικήσουμε δυναμικά τα αιτήματα μας, ενώ οι πολιτικοί μας αντίπαλοι λένε ότι πρέπει να μείνουμε στις τάξεις και να μην αντιδρούμε για τι όλα είναι ρόδινα στην παιδεία μας;

Αυτό που συμπεραίνουμε από τα σχολεία μας, όπου είναι ο χώρος όπου εμείς βρισκόμαστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας μας, όπου κουβεντιάζουμε με συμμαθητές και καθηγητές μας, είναι το γεγονός ότι όλοι είμαστε το ίδιο, και ακριβώς για αυτό το λόγο δεν χρειάζεται να είμαστε ενεργοί πολίτες. Αλήθεια, πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτή η διαπίστωση;

Έ

χουν συμπληρωθεί 41 χρόνια από την εκτέλεση του δίδυμου εγκλήματος και την ημικατοχή της μικρής μας πατρίδας. Πάγια θέση της ΠΕΟΜ είναι μια δίκαιη λύση του κυπριακού που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των νόμιμων πολιτών του νησιού. Οι πρόσφατες εξελίξεις μετά την εκλογή του τ/κ ηγέτη Ακκιντζή, που είναι σταθερός υποστηρικτής της ομοσπονδιακής λύσης, βρίσκονται σε θετικό πρόσημο. Αυτό δε σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στη κυβέρνηση. Οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν επι κυβέρνησης Χριστόφια ήταν καθοριστικής σημασίας και γι’ αυτό από τη πρώτη στιγμή καλούσαμε τη κυβέρνηση να τα θέσει ως βάση διαπραγμάτευσης. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να παίρνουμε θέση. Παρά τις όποιες διαφωνίες που μπορεί να έχουμε κατά καιρούς με τη τ/κ ηγεσία πρέπει να επιμείνουμε στις συνομιλίες με τη σωστή επιχειρηματολογία και θέληση για εξεύρεση συμφωνίας. Η διάδωση της ιστορικής αλήθειας της περιόδου πριν και μετά την εισβολή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαμόρφωση των συνειδήσεων του λαού και ιδιαίτερα εμάς των μαθητών που είμαστε η ανερχόμενη γενιά του τόπου. Η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί. Οι εγκληματίες και οι προδότες δεν μπορούν να γίνουν ήρωες. Γι ‘αυτό η στάση της κυβέρνησης και του Υπουργείου να τιμούν τους αυτουργούς και τους συνεργούς του εγκλήματος δεν θα περάσει. Θα είμαστε εμείς αυτοί που θα αντιστέκονται.

6

Η Επαναπροσέγγιση από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει το κυπριακό αλλά παραμένει κύριο συστατικό για τη δημιουργεία του κατάλληλου περιβάλλοντος για τη βιωσιμότητα της λύσης. Πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες κάθε χρόνο στα πλάισια του δεκαήμερου επαναπροσέγγισης με αποκορύφομα την εκδήλωση μνήμης και τιμής των Καβάζογλου και Μισιαούλη. Σημαντική η παρουσία μας ως ΠΕΟΜίτες και ΠΕΟΜίτισσες σε αυτές τις εκδηλώσεις δικοινοτικού χαρακτήρα και η συνέχιση των αγώνων μαζί με τους συμπατριώτες μας τ/κύπριους για επανένωση του νησιού μας.

Πως εμείς, οι ΠΕΟΜίτες, είμαστε το ίδιο με τους συμμαθητές μας της ΜΑΚΙ όταν καλούμε τους συμμαθητές μας να διαδηλώσουμε όλοι μαζί για την ειρήνη στην Κύπρο μας με συνθήματα όπως Λαός Ενωμένος ποτέ Νικημένος, Η Κύπρος ανήκει στο λαό της, την ίδια ώρα που οι άλλοι πάνε στα μνημόσυνα του Γρίβα και αναφωνούν η Κύπρος είναι Ελληνική.

Η δική μας απάντηση, σε όλα αυτά, αλλά και σε εκατοντάδες άλλα παραδείγματα είναι, ΟΧΙ, δεν είμαστε όλοι το ίδιο, και αυτό φαίνεται στην πράξη. Μας παρουσιάζουν να είμαστε όλοι το ίδιο γιατί μας θέλουν να είμαστε παθητικοί δέκτες και να μην αντιδρούμε σε οτιδήποτε μας καταστρέφει τα όνειρα και την καθημερινότητα μας. Καλούμε λοιπόν, εσένα, το δημοκρατικό, προοδευτικό συμμαθητή μας που νιώθεις έντονα την αδικία, που νιώθεις ότι θέλεις να αλλάξεις αυτή τη κοινωνία, να οργανωθείς μαζί μας για να δυναμώσουμε τη φωνή μας κόντρα στο σάπιο σύστημα που μας περιβάλλει. •Αδάμος Κωνσταντίνου ΠΕΟΜ Λυκείου Αποστόλου Λουκά, Κολοσσίου

Πρέπει να συνειδητοποιείσουμε ότι με τη συνεχή πάροδο του χρόνου, χωρίς επίλυση του κυπριακού, μεγαλώνει ο κίνδυνος για την πλήρη αφομίωση τ/κυπρίων και εποίκων καθώς επίσης καλλιεργείται η αποδοχή της παρούσας κατάστασης ως λύσης με αποτέλεσμα την οριστική διχοτόμιση. Εμπρός λοιπόν, με μπροστάρη την ΠΕΟΜ και το λαϊκό κίνημα για την εξασφάλιση μια δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που να συμφωνεί με τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. Ας γίνουμε η γενιά που θα ζήσουμε σε μια Κύπρο επανενωμένη για Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες και Λατίνους. Άρτεμις Στυλιανού ΠΕΟΜ Λύκειο Αποστόλου Μάρκου- Αρχάγγελος

7


M

Ένα από τα κύρια προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία εδώ και αρκετές δεκαετίες είναι το θέμα των ναρκωτικών. Όλο και περισσότεροι νέοι παρασύρονται και εγκλωβίζονται στον φαύλο αυτό κύκλο.

Σ

τις μέρες μας τα M.Μ.Ε. διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση του λαού. Ανάμεσα στα μέσα είναι οι εφημερίδες, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο. Το πιο επικρατέστερο Μ.Μ.Ε. είναι η τηλεόραση ωστόσο οι μαθητές και γενικότερα η νέα γενιά επιλέγουν κύρια το διαδίκτυο.

Στις μέρες μας παρατηρείται έντονα παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ αφού η κάθε «ενημερωτική» σελίδα στο διαδίκτυο όπως και τα πλείστα τηλεοπτικά κανάλια προσπαθούν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα και να προωθήσουν αυτό που τους συμφέρει. Αν όντως έχουν σκοπό την σωστή ενημέρωση της κοινωνίας, δεν πρέπει να έχουν ως δικαιολογία ότι η αντικειμενική μετάδοση μιας είδησης είναι πολύ δύσκολη, έως αδύνατη. Η αντικειμενικότητα μιας είδησης θα επιτευχτεί μόνο βάζοντας στην άκρη τυχών συμφέροντα ή ακόμη και πολιτικά πιστεύω. Έχοντας ως κύριο χρηματοδότη τις μεγάλες εταιρείες είναι αδύνατο το Μ.Μ.Ε να σταθούν ενάντια στην κυρίαρχη ιδεολογία αφού από το μεγάλο κεφάλαιο αντλούν πόρους για να μπορούν να δραστηριοποιούνται.

8

Οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν ένα νέο στη χρήση ναρκωτικών ουσιών ποικίλουν. Αρκετοί, ξεκινούν τα ναρκωτικά λόγω οικογενειακών ή και οικονομικών προβλημάτων, αλλά και για πολύ πιο ασήμαντους λόγους όπως το να γίνουν αποδεχτοί σε μια παρέα. Επίσης, κυριαρχεί η ψευδαίσθηση ότι τα ναρκωτικά δίνουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ότι θα τους απαλλάξουν από το άγχος και το στρες που το ίδιο το σύστημα τους δημιουργεί. Αρκετές φορές, τα ΜΜΕ οδηγούν στη διαγραφή συγκεκριμένων ιστορικό γεγονότων από την μνήμη του λαού, π.χ το πραξικόπημα, η εισβολή και γενικότερα οι αγώνες για προάσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας. Προτιμούν ο κόσμος αμέτοχος στις εξελίξεις, να ξεχνά την ιστορία μας και να δέχεται ότι του πλασάρουν. Τα ΜΜΕ. επιβάλετε να λαμβάνουν μέρος στην διατήρηση της δημοκρατίας, των θεσμών, ιστορική αλήθεια όπως και των παραδόσεων. Έχουν ως υποχρέωση την ενημέρωση του λαού λειτουργώντας μακριά από τα όποια πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα. Δεν είναι ψέμα να αναφέρουμε ότι δεν ακούγεται όσο θα έπρεπε η φωνή της νεολαίας. Η νέα γενιά έχει ανάγκη από ενημέρωση από τα ΜΜΕ. Ως μαθητές πρέπει να ενημερωνόμαστε για το τι γίνεται στη κοινωνία μας. Η δημιουργία κριτικής σκέψης στη νέα γενιά είναι πέραν από αναγκαίο. Από την άλλη τα ΜΜΕ οφείλουν απέναντι στην κοινωνία να είναι αμερόληπτα και αντικειμενικά. Παναγιώτης Κυριάκου, Στέλλα Κωνσταντίνου ΠΕΟΜ Λύκειο Λινόπετρας

Επιπλέον, οι νέοι και κυρίως οι έφηβοι, όντας πιο επιπόλαιοι και βλέποντας τον κόσμο γύρω τους πιο αθώα, πολλές φορές πέφτουν θύματα καλά στημένων κόλπων από έμπορους ναρκωτικών. Αμέτρητα είναι τα περιστατικά που καταγγέλονται κατά καιρούς, ότι σε διάφορα κλαμπ, μπαράκια κλπ, εν άγνοια των πελατών, βάζουν ναρκωτικά στα ποτά με σκοπό να παρασύρουν ακόμα περισσότερους νέους στο να γίνουν χρήστες.

Χρέος της κοινωνίας και της κυβέρνησης είναι να προφυλάσσει και να προστατεύει τους πολίτες της. Η σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο δεν παίρνει αυστηρά μέτρα κατά των ναρκωτικών, αντιθέτως χαλαρώνει και τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, αλλά μειώνει και τα κονδύλια προς την Αστυνομία και άλλους οργανισμούς που λειτουργούν για πρόληψη και προστασία από τα ναρκωτικά. Επίσης, προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη χρήση της ιατρικής κάνναβης, έτσι ώστε να ανοίξει το δρόμο για τη νομιμοποίηση της γενικής χρήσης, κάτι το οποίο μας βρίσκει αντίθετους ως οργάνωση. Βέβαια, τα βαθύτερα αίτια όλων αυτών πηγάζουν από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Ένα σύστημα βάρβαρο προς τον άνθρωπο στο οποίο το μόνο που έχει σημασία είναι το κέρδος, η εξάπλωση των ναρκωτικών αποτελεί άλλο ένα μέσο για τη εξασφάλισή του. Τα ναρκωτικά είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλισμού ο οποίος τα έχει ανάγκη, γι’ αυτό και δεν αντιμετωπίζονται όπως πρέπει. Ως ΠΕΟΜ είμαστε κάθετα αντίθετοι με κάθε προσπάθεια διαχωρισμού σκληρών και μαλακών ναρκωτικών και κάθε απόπειρας νομιμοποίησής τους. Πιστεύουμε πως για να αποτρέψουμε τους νέους να παρασυρθούν, πρέπει να τους ωθήσουμε σε δημιουργικές δραστηριότητες, όπως το θέατρο, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός. Επίσης, πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση στα σχολεία και από τα ΜΜΕ. Για να έχουμε μια νέα γενιά έτοιμη να παλέψει για το δίκιο της και όχι ναρκωμένη. Για να πετύχουμε μια κοινωνία στην οποία η μόνη εξάρτηση να είναι αγώνας κόντρα σε ότι κουρέλια κάνει τα όνειρα μας! Γιώργος Μαυρουδής ΠΕΟΜ Λυκείου Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα

9


O

σχολικός εκφοβισμός (bullying) είναι μία σωματική, λεκτική, ψυχολογική επιθετική συμπεριφορά. Το bullying το συναντάμε κύριός σε σχολεία οπού ο θύτης βρίσκει πιο εύκολα θύματα. Ως ΠΕΟΜ θεωρούμε ότι ο εκφοβισμός είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και είναι αποτέλεσμα τόσο των σχέσεων εντός της κοινωνίας, όσο και του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος και του τρόπου λειτουργίας του. Ένα σύστημα το οποίο μας ωθεί από μικρούς στον ατομικισμό, ως την μοναδική διέξοδο για την επιβίωση μας. Το θέμα είναι εμείς ως προοδευτική νεολαία πως το αντιμετωπίζουμε; Μένουμε αμέτοχοι σε αυτή τη κατάσταση; θα παρακολουθούμε τη κακοποίηση ενός συνανθρώπου μάς; Όταν γινόμαστε μάρτυρες σε κακοποίηση ενός ανθρώπου πρέπει να παρέμβουμε. Να σταματήσουμε να είμαστε παθητικοί θεατές και να μην μας νοιάζει γιατί δεν συμβαίνει σε εμάς. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε θεατές, και να ασχολούμαστε μόνο όταν έρθει η σειρά μας. Είναι απαράδεχτο να γίνετε μπροστά στα ματιά μας η κακοποίηση είτε λεκτική είτε σωματικοί κακοποίηση ενός συμμαθητή μας και εμείς να βλέπουμε και πολλές φορές να διασκεδάζουμε θεωρώντας ότι είναι αστείο να κακοποιείτε ένας άνθρωπος.

10

Και αν είναι ανέφιχτο να παρέμβουμε και να υπερασπιστούμε το θύμα οφείλουμε να το αναφέρουμε σε κάποιο καθηγητή εάν το θύμα είναι μέσα στο σχολείο μας. Σίγουρα το πρόβλημα δε θα λυθεί χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Στόχος μας είναι η κοινωνία, αλλά και το σχολείο, να αποκτήσουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας προς την κατεύθυνση αυτή. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα να χαρακτηρίζεται από σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα μας ως μαθητές. Να μας δίνει τη δυνατότητα να μεγαλώνουμε με ασφάλεια και υγεία. Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει βάλει στο συρτάρι την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα έδινε λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα. Αντί αυτού βλέπουμε να κλείνουν σχολεία και η παιδεία να υποβαθμίζεται για χάρη της εξοικονόμησης χρημάτων. Καλούμε τους μαθητές να συμπορευτούν με την ΠΕΟΜ στους αγώνες που έρχονται για ένα πραγματικά ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο, ένα σχολείο χωρίς εκφοβισμό, ένα σχολείο που να βγάζει σωστούς ανθρώπους στην κοινωνία.

K

ατά το μήνα Δεκέμβριο, η ΠΕΟΜ πραγματοποίησε την πρώτη έκθεση επαγγελματικού προσανατολισμού. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε όλες τις επαρχίες, και έδινε την ευκαιρία σε εκατοντάδες μαθητές και τους γονείς τους να έρθουν και να πάρουν πληροφορίες σχετικά με το μέλλον τους. Στις εκθέσεις παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι από πέραν των 15 επαγγελματικών συνδέσμων και κλάδων, η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όπως επίσης και εκπρόσωποι φοιτητών από πανεπιστήμια Κύπρου, Ελλάδας, Αγγλίας και Ευρώπης. Ως ΠΕΟΜ, αναγνωρίζουμε ότι στις συνθήκες οικονομικής κρίσης, είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιο γονιό να διαθέσει χρήματα για την επαγγελματική καθοδήγηση του παιδιού του, όπως και για κάποιο μαθητή να επιλέξει το μέλλον που θέλει να ακολουθήσει. Επομένως, διοργανώσαμε αυτή την έκθεση, η οποία παρείχε ΔΩΡΕΑΝ πληροφορίες για τους διάφορους κλάδους, σπουδές και επαγγέλματα.

Επίσης, οι σύμβουλοι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, βοήθησαν τους τελειόφοιτους συμμαθητές μας να συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους για τα διάφορα πανεπιστήμια της Κύπρου και το εξωτερικού. Οι εκθέσεις επαγγελματικού προσανατολισμού σε όλες τις επαρχίες, αγκαλιάστηκαν από πάρα πολλούς μαθητές και γονείς. Τα σχόλια που πήραμε ήταν πολύ θετικά, αφού καμιά άλλη οργάνωση ή οργανισμός δεν παρέχει τέτοιου είδους εκθέσεις, πόσο μάλλον δωρεάν! Ως ΠΕΟΜ θα καθιερώσει τη διεξαγωγή εκθέσεων επαγγελματικού προσανατολισμού σε ετήσια βάση, ούτως ώστε κάθε χρόνο να μπορούν οι συμμαθητές μας να κάνουν τις σωστές επιλογές για το μέλλον τους, χωρίς να γίνονται θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης του οποιουδήποτε ιδιώτη που προσπαθεί να πουλήσει αυτές τις πληροφορίες! Ανδριανός Αντωνιάδης ΠΕΟΜ, Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου.

•Μαρία Κούκου ΠΕΟΜ Λύκειο Εθνομάρτυρα

11


ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016  
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016  
Advertisement