Page 1

“Συνεχίζουμε από εκεί που δεν σταματήσαμε ποτέ”

Νοέμβριος 2012 ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ - Π.Ε.Ο.Μ

3


Ω

ς ΠΕΟΜ χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες σε Λευκωσία και Λεμεσό που βρέθηκαν στους δρόμους την Τρίτη 26 Μαρτίου και την Τετάρτη 27 Μαρτίου αντίστοιχα, διαδηλώνοντας ενάντια στην Τρόικα και τις επιβουλές της. Οι μαθητές με μαζικότητα, παλμό και μαχητικότητα βροντοφώναξαν «Έξω η Τρόικα από την Κύπρο» και «Λαέ πολέμα σου πίνουνε το αίμα». Αψηφώντας τις απειλές που εκτόξευσε το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο του στα σχολεία για απουσίες και αποβολές, η μαθητιώσα νεολαία βρέθηκε μπροστάρης στον αγώνα του λαού μας για επιβίωση. Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα ότι πιο συντηρητικού υπάρχει σ' αυτό τον τόπο. Αντί να χαιρόμαστε που σε τέτοιες δύσκολες στιγμές η μαθητιώσα νεολαία μας, αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία από τους ξένους και ντόπιους τοκογλύφους, απειλεί με απουσίες και αποβολές! Αίσχος και ντροπή! Η ιστορία θα σας προσπεράσει κύριοι του Υπουργείου Παιδείας. Κι εσάς και το συνάφι σας.

2

Αλήθεια, όταν την περίοδο της ΕΟΚΑ οι μαθητές πρωτοστατούσαν στον αγώνα με μαχητικές διαδηλώσεις, τους έβαζαν απουσίες; Κι αν τους έβαζαν απουσίες, οι μαθητές έμεναν φοβισμένοι κι απαθείς στα σχολεία τους; Αυτά να μας τα απαντήσουν οι καθηγητές μας! Καλούμε τους καθηγητές μας και τους διευθυντές μας, αντί να μπαίνουν εμπόδιο στην κινητοποίηση των μαθητών, να έρθουν μαζί μας στον αγώνα. Τους αφιερώνουμε το σύνθημα «ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΟΛΕΜΑ, ΣΟΥ ΠΙΝΟΥΝΕ ΤΟ ΑΙΜΑ»! Μαζί, θέλουμε και τους γονείς μας και όλο το λαό μας! Οι ΕΣΕΜ Λευκωσίας και Λεμεσού που καλούσαν στις κινητοποιήσεις, είναι κι αυτές εκλεγμένες από τους μαθητές, όπως και η ΠΣΕΜ. Άρα οι εκδηλώσεις στις οποίες καλούσαν τους μαθητές είναι καθόλα νόμιμες! Καλούμε την ηγεσία της ΠΣΕΜ, να τοποθετηθεί και να στηρίξει τις πρωτοβουλίες των Επαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών της, αφού όλοι μας ήδη ζούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμμαθητές μας και οι οικογένειες τους. Ήδη, κάποιοι δεν έχουν λεφτά για να φάνε και ούτε οι γονείς τους λεφτά για βενζίνη να τους φέρουν στο σχολείο. Ραντεβού στους αγώνες όλων των μαθητών για το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια!


«Φ

οβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα». Γι’ αυτό και διάλεξα το δρόμο του συνδικαλισμού από τα μαθητικά μου χρόνια, γι’ αυτό και είμαι ΠΕΟΜίτισσα! Τα χρόνια αυτά θα είναι χαραγμένα για πάντα μέσα μου αφού έχω μάθει να σκέφτομαι, να έχω άποψη, να κρίνω, να εκφράζομαι και πάνω απ’ όλα να διεκδικώ.

Όλα αυτά, μέσα από την καθημερινή μου επαφή με την Οργάνωση και πιο συγκεκριμένα μέσα από τα Μορφωτικά Διήμερα, τις Κατασκηνώσεις, τις συνεδρίες αλλά και τις εκδηλώσεις τοπικού, επαρχιακού και παγκύπριου επιπέδου. Έτσι, και εγώ όπως και ο κάθε ΠΕΟΜίτης, γαλουχήθηκα με αξίες και ιδανικά όπως είναι η συνεργασία, η ανιδιοτέλεια, η συντροφικότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και πάνω απ’ όλα η ανθρωπιά. Αποχωρώντας λοιπόν από την ΠΕΟΜ, αφού ο κύκλος που έχει να κάνει με το σχολείο έχει κλείσει για όλους εμάς που αποφοιτούμε, όλα αυτά που ζήσαμε και μάθαμε χάραξαν το δρόμο για τη μετέπειτα πορεία μας, τη φοιτητική. Έχουμε πια όλα τα εφόδια για να συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις και την αντίστασή μας σε ότι κουρέλια κάνει τα όνειρά μας. Πώς; Με τη δράση μας στην ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κ.Φ στο χώρο σπουδών μας. Καλούς αγώνες σε όλους λοιπόν! Σεμέλη Χηράτου Τελειόφοιτη ΠΕΟΜ Λεμεσού

3


Η

Π.Σ.Ε.Μ. (Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών) που αποτελείται από 10 μέλη, 2 μαθητές ανά επαρχία (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος, ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου), κάθε χρόνο διοργανώνει το Παγκύπριο Συνέδριο.

Το συνέδριο της ΠΣΕΜ οφείλουν όλοι να το σέβονται και να του δείχνουν την απαραίτητη σημασία και ενδιαφέρον και όχι να παρατηρούνται ντροπιαστικά φαινόμενα όπως τα περσινά που την πλειοψηφία της ΠΣΕΜ είχε η ΜΑ.ΚΙ (Μαθητική Κίνηση, η οργάνωση μαθητών της ΝΕΔΗΣΥ). Την περασμένη χρονιά μετά από αρκετά χρόνια κατάφερε η ΜΑ.ΚΙ να πάρει την πλειοψηφία, το έργο που παράδωσε ήταν μηδενικό και αποκορύφωμα των έργων τους ήταν το Συνέδριο της ΠΣΕΜ, ένα συνέδριο που το θυμήθηκαν ότι υπάρχει την τελευταία εβδομάδα της σχολικής χρονιάς και σε αυτό έλαβαν μέρος κυρίως μαθητές που είναι ΠΕΟΜίτες και ΠΕΟΜίτισες. Αυτό δείχνει το πόσο ενδιαφέρον δείχνει η ΜΑ.ΚΙ προς τους μαθητές της Κύπρου.

Το Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΣΕΜ είναι ριζικής σημασίας για όλο το μαθητικό κίνημα της Κύπρου αφού έρχονται όλα τα Κ.Μ.Σ. (Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια) των σχολείων της Κύπρου, τα οποία έρχονται σαν εκπρόσωποι των μαθητών που τους εξέλεξαν. Οργανώνεται το μαθητικό κίνημα, βλέπουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μαθητόκοσμος, λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν την κατάσταση των μαθητών Αντίθετα με αυτά που έγιναν πέρσι, έρχονται στα σχολεία και συζητιούνται τα θέματα που τα συνέδρια που πραγματοποιούσε η ΠΣΕΜ τίθενται. τα χρόνια που η πλειοψηφία ήταν στα χέρια της ΠΕΟΜ.

4


Συνέδρια που γίνονταν όπως αρμόζει στους μαθητές της Κύπρου, ήταν πλήρως οργανωμένα και γίνονταν έγκαιρα, με τη συμμετοχή των περισσοτέρων μαθητών. Βρίσκαμε λύσεις στα προβλήματα που ταλάνιζαν τους μαθητές, γίνονταν δημιουργικές συζητήσεις και εξαγόταν το συναίσθημα στους μαθητές ότι κάποιος νοιάζεται γι’ αυτούς, και αυτός ήταν η ΠΕΟΜ και οι μαθητές-στελέχη της. Εμείς ως ΠΕΟΜίτες και ΠΕΟΜίτισες που θα λάβουμε μέρος στο σύνεδριο, έχουμε χρέος προς όλους αυτούς τους μαθητές που εκπροσωπούμε, να πάμε εκεί σοβαρά και υπεύθυνα, αφού εξάλλου αυτή είναι η διαφορά μας με τους άλλους, να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα βρεθούν. Ίσως να είμαστε και οι μόνοι που θα δείξουμε ενδιαφέρον γιατί τους άλλους τους μάθαμε, μπορεί να μην έρθουν καν και να προτιμήσουν να μείνουν εκεί στις ανέσεις που έμαθαν να ζουν αγνοώντας τα προβλήματα των συμμαθητών τους.

Εμείς, η ΠΕΟΜ είμαστε η ουσία του συνεδρίου της ΠΣΕΜ και θα το αποδείξουμε για ακόμα μια χρονιά. Τη φετινή χρονιά, που και πάλι την πλειψηφία της ΠΣΕΜ έχει η ΜΑ.ΚΙ., ελπίζουμε να μην το υποτιμήσουν ξανά και όλοι να δούμε ένα συνέδριο που θα εκτελέσει το ρόλο που έχει προς τους μαθητές. Να έχουμε ένα συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί έγκαιρα, ένα συνέδριο με την παρουσία ΟΛΩΝ των μαθητών, ένα συνέδριο που θα βοηθήσει το μαθητόκοσμο. Οφείλουμε όλοι να πάμε μαζί, ενωμένοι και να παλέψουμε μαζί για τους μαθητές. Η ΠΕΟΜ θα είναι εκεί και θα διεκδικήσει. Ξένιος Οικονομίδης Αντιπρόεδρος Ε.Σ.Ε.Μ. Λευκωσίας Μέλος Π.Σ.Ε.Μ

5


Ο

Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και ο Κώστας Μισιαούλης, στέλεχος της ΠΕΟ, ήταν δύο φίλοι και σύντροφοι που αγωνίστηκαν ενάντια στο σοβινισμό, το φασισμό και τον ιμπεριαλισμό. Όραμα τους ήταν η ειρηνική συμβίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σ’ ένα πραγματικά ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος. Ένα όραμα για το οποίο δεν δείλιασαν να πολεμήσουν, αν και ήξεραν πως οι φασίστες της ΤΜΤ τους είχαν στο στόχαστρο.

6

Στις 11 του Απρίλη 1965, καθώς ταξίδευαν από τη Λευκωσία στη Λάρνακα, το αυτοκίνητο τους έπεσε σε ενέδρα της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης και μετά από μερικές ριπές οδηγήθηκαν στο θάνατο. Λίγες ώρες αργότερα, τα πτώματα τους βρέθηκαν αγκαλιασμένα. Ο Καβάζογλου, σ’ όλη του τη ζωή αγωνιζόταν για την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Όνειρο του ήταν να ζήσει σε μια Κύπρο ελεύθερη, χωρίς να εξαρτάται από κάποιον κατακτητή, γι’ αυτό οι σοβινιστές τον καταδίωκαν. Ο ίδιος δεν φοβήθηκε ποτέ του το θάνατο. Μια μέρα είχε λάβει μια απειλητική επιστολή στην οποία έγραφε


«Θα πεθάνεις προδότη». Αν και γνώριζε αρκετά καλά ότι θα προσπαθούσαν να τον σκοτώσουν, ποτέ του δεν άλλαξε γνώμη για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και πράξεις. Έλεγε συχνά ότι για τα βάσανα του νησιού ευθύνεται ο ιμπεριαλισμός και ότι οι Τούρκοι εθνικιστές ακολουθούσαν τα σχέδια της Αγγλίας και της Αμερικής. Υποστήριζε έντονα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων χωρίς όμως να επεμβαίνει στα δικαιώματα της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. «Οι ιμπεριαλιστές – είπε σε μια από τις τόσες πολλές ομιλίες του – τα κατάφεραν να οδηγήσουν τους νέους της Κύπρου – Έλληνες και Τούρκους – στα βουνά για να πολεμούν ο ένας τον άλλο με όπλα και να σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Αυτοί οι νέοι που ως τα χτες ακόμα δούλευαν μαζί στα ίδια μεταλλεία, αυτοί που πότιζαν με τον ιδρώτα τους την ίδια γη για να τους δώσει ψωμί για τα παιδιά τους. Αυτοί οι ίδιοι νέοι που αγωνίζονταν χέρι με χέρι για να κάμουν τη ζωή τους καλύτερη και να οδηγήσουν τη χώρα τους στην πρόοδο, αυτοί που στα κοινά αθλητικά γήπεδα συναγωνίζονταν με ευγενική άμιλλα για την ωραία νίκη, σήμερα δυστυχώς κουρδίζονται από τους ιμπεριαλιστές να σκοτώνει ο ένας τον άλλο».

Η θυσία των δύο αυτών ηρώων αποτελεί για εμάς ένα λαμπρό παράδειγμα, γιατί ποτέ τους δεν σταμάτησαν να πολεμούν το φασισμό. Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν καλές σχέσεις μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Με φάρο τη θυσία τους, πορευόμαστε και εμείς σήμερα με τα ίδια ιδανικά. Κόντρα στον εθνικισμό – σοβινισμό, αγωνιζόμαστε για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για μια Κύπρο ελεύθερη, αποστρατιωτικοποιημένη, όπου πραγματικός αφέντης θα είναι ο λαός της. Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιδες, Μαρωνίτες και Λατίνοι. Θεοδώρα Ευθυμίου Α΄Λυκείου Βεργίνας

7


Σ

την Κύπρο ζουν και συνυπάρχουν άνθρωποι που κατάγονται από διάφορες χώρες, με διαφορετικές θρησκευτικές αντιλήψεις, ήθη και έθιμα. Αυτοί οι άνθρωποι, δουλεύουν με τους γονείς μας, είναι μαζί μας στα σχολεία, είναι μέσα στις τάξεις μας. Ζούμε λοιπόν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία όπου όλοι οι άνθρωποι, ξεκινώντας από εμάς τους μαθητές, πρέπει να μάθουμε να δεχόμαστε την ταυτότητα του κάθε ανθρώπου, να μάθουμε να συνυπάρχουμε μαζί τους και να αγωνιζόμαστε καθημερινά ενάντια σε ξενοφοβικές – ρατσιστικές αντιλήψεις. Για να υλοποιηθούν αυτά πρέπει να γίνει αρχή μέσα από την οικογένεια και σίγουρα και μέσα από την εκπαίδευση.

8

Μέσα στην εκπαίδευση βρίσκουμε και το μάθημα των Θρησκευτικών το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες. Πολλοί αναφέρουν πως οι αλλαγές της κοινωνίας το έκαναν αχρείαστο, αφού δε συμβαδίζει με την πολυπολιτισμική κοινωνία στην οποία ζούμε ενώ άλλοι αναγκαίο και υποχρεωτικό. Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, η οποία προχώρησε σε μεγάλο βαθμό από τη διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, έχει σαν στόχο τη διαμόρφωση κριτικά σκεπτόμενου πολίτη, τη βελτίωση και την αναβάθμιση της παιδείας του τόπου, την ενίσχυση της δημοκρατίας και μέσα από τα σχολεία. Οι μαθητές πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην επιλογή. Να κρίνουν οι ίδιοι εάν θέλουν να διδάσκονται το μάθημα των θρησκευτικών με σεβασμό πάντα στο δικαίωμα και αυτών που πιστεύουν σε άλλη θρησκεία.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και οι σωστές αρχές και αξίες δεν μεταδίδονται από το μάθημα των θρησκευτικών. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να διδάσκει τη συνεργασία, την αλληλεγγύη την το σεβασμό στη διαφορετικότητα και φυσικά το δικαίωμα στην επιλογή, όπου παιδιά από κάθε χώρα και πολιτισμό, από κάθε θρησκεία να μπορούν να συνυπάρχουν. Να αντιλαμβάνονται οι μαθητές ότι όλοι είναι άνθρωποι ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία, τη γλώσσα. Χρειαζόμαστε ένα σχολείο όπου θα μας απαλλάξει από τις διακρίσεις και τη μισαλλοδοξία. Ένα σχολείο δημοκρατικό που να δίνει στον μαθητή το δικαίωμα να είναι πραγματικά ελεύθερος. Μηνάς Δημητρίου Αμερικάνικη Ακαδημία Λάρνακας


Ο

αγώνας και η δράση της ΠΕΟΜ δεν περιορίζεται μόνο στο σχολικό περιβάλλον. Η ΠΕΟΜ ενεργεί σε διάφορους κοινωνικούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι ο τομέας της τέχνης. Η ΠΕΟΜ ενεργεί στον τομέα αυτό μέσα από τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις καθιερώθηκαν από την ΠΕΟΜ με στόχο την προώθηση σωστών προτύπων. Σε τακτά χρονικά διαστήματα η ΠΕΟΜ διοργανώνει μαθητικές συναυλίες δίνοντας την ευκαιρία σε πολλά μαθητικά συγκροτήματα να αποκτήσουν εμπειρίες και συνάμα να επιδείξουν τις ικανότητες τους. Επίσης οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αναδειχθούν μέσα από αυτές τις συναυλίες και να προωθηθούν. Ο κύριος στόχος της ΠΕΟΜ είναι η προώθηση της ποιοτικής μουσικής αφού δυστυχώς στις μέρες μας η κοινωνία έχει διαφθήρει όλες τις ηθικές αρχές και προωθεί τα κακά πρότυπα προς την νεολαία. Κάθε συναυλία έχει τη δική της θεματική

και βασίζονται πάνω σε επίκαιρα γεγονότα με σκοπό την ευαισθητοποίηση του μαθητόκοσμου. Ένα επίκαιρο θέμα είναι η ένταξη της Κύπρου στο συνεταιρισμό για την ειρήνη και στο ΝΑΤΟ. Η νέα κυβέρνηση αυθημερόν της εκλογής της, ανακοίνωσε το στόχο της για να ενταχθεί η χώρα μας στους δύο αυτούς οργανισμούς. Ως ΠΕΟΜ δηλώνουμε κάθετα την άρνηση μας αφού το ΝΑΤΟ έχει σχεδιάσει το δίδυμο έγκλημα της 15ης και 20ης Ιουλίου 1974. Επίσης έχουν διαταράξει την παγκόσμια ειρήνη αφού προκαλούν συνεχώς πολέμους στο όνομα δήθεν της διαφύλαξης της ελευθερίας. Καλούμε τη νεολαία να 'ρθει κοντά στην ΠΕΟΜ, που είναι μπροστάρης στους αγώνες, τον Απρίλη για ακόμα μια συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, που είναι αφιερωμένη ενάντια στην ένταξη μας στο συνεταιρισμό για την ειρήνη και το ΝΑΤΟ και να περάσουμε τα πάγια μας μηνύματα, το διεθνισμό και την αλληλεγγύη. Δημήτρης Παναγή Β’ Λυκείου Παλιομετόχου

9


Ω

ς ΠΕΟΜ παρατηρούμε με λύπη μας πως όλο και περισσότερες συσκευές παρακολούθησης, όπως κάμερες, τοποθετούνται στα δημόσια σχολεία της Κύπρου. Με πρόσχημα την προστασία της περιουσίας τουσχολείου,οιδιευθύνσειςτωνσχολείων, βρίσκουν την αφορμή να τοποθετούν συστήματα παρακολούθησης εντός των σχολικών χώρων. Δυστυχώς όμως κάθε άλλο παρά αλήθεια είναι το γεγονός αυτό. Η τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων αποσκοπεί στον εκφοβισμό και έλεγχο των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού σε κάθε τους βήμα. Παράλληλα παραβιάζεται το στοιχειώδες δικαίωμα της ελευθερίας αφού ο «μεγάλος αδελφός» παρακολουθεί τα πάντα.

10

Οι σχολικές μονάδες πρέπει να λειτουργούν ως χώροι διαπαιδαγώγησης ανθρώπων έτοιμων να βγουν στην κοινωνία, ως χώροι διάπλασης ελεύθερων πολιτών και όχι ως χώροι κατασκευής ανθρώπων που να φοβούνται ακόμα και τη σκιά τους. Ως μαθητές δεν ανεχόμαστε να συνηθίσουμε στην ηλεκτρονική παρακολούθηση σαν να είμαστε ύποπτοι, ενώ στην πραγματικότητα έχουμε μια απολύτως φυσιολογική παρουσία εντός του σχολείου. Το κλίμα τρομοκρατίας και παρακολούθησης των πάντων δεν πρόκειται να γίνει αποδεχτό από τους ΠΕΟΜίτες και ΠΕΟΜίτισσες στα σχολεία της Κύπρου. Η τοποθέτηση τέτοιων


συστημάτων στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου είναι σίγουρα η απαρχή για περαιτέρω εφαρμογή της παρακολούθησης και εντός των σχολικών αιθουσών. Με την ίδια λογική εκπαιδευτικοί και μαθητές θα είναι υπόχρεοι να υποβάλλονται σε συνεχείς έλεγχο για να μην ξεφεύγουν από τα καλούπια των ανωτέρων. Θα ήταν ορθότερο να εφαρμοσθούν ειδικά προγράμματα πρόληψης διαφόρων παραβατικών συμπεριφορών παρά να τοποθετούνται κάμερες εντός των σχολείων. Ταυτόχρονα όλοι αυτοί που δημιουργούν ζημιές εντός των σχολικών μονάδων καλούνται να αφουγκραστούν το παλμό της κοινωνίας και να σταματήσουν τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, αφού σε τελική ανάλυση όλες οι ζημιές πληρώνονται από εμάς τους ίδιους.

Ως ΠΕΟΜ πιστεύουμε πως επιβάλλεται η άμεση απεγκατάσταση όλων των συστημάτων παρακολούθησης από τα σχολεία μας. Παράλληλα καλούμε τους αρμόδιους να έρθουν σε διάλογο με τα συνδικαλιστικά όργανα των μαθητών έτσι ώστε να βρεθεί μια διαφορετική λύση στο πρόβλημα της βίας και παραβατικότητας ή ακόμα και της φθοράς της σχολικής περιουσίας. Η παρακολούθηση και η αστυνόμευση δεν είναι η λύση. Γιάννης Πάζουρος Λανίτειο Λύκειο Α'

11


είχε τις πιο μαζικές εκδηλώσεις της. Ο Μάριος Τόκας είναι, μάλιστα, ο συνθέτης του ύμνου της Προοδευτικής.

Ο

Μάριος Τόκας γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1954 και ήταν απόφοιτος του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού. Πάντα είχε σχέση με την πολιτική και μετά την εισβολή, άρχισε να γυρίζει από πόλη σε πόλη, κάνοντας συναυλίες για να εμψυχώνει τους Κύπριους και να μαζέψει χρήματα για τους πρόσφυγες. Μετά το τέλος της θητείας του εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα όπου συνεχίζει τις μουσικές σπουδές, ενώ φοιτά και στη Φιλοσοφική. Στην Αθήνα συμμετείχε ενεργά στο πολιτιστικό κίνημα του δημοκρατικού φοιτητικού κινήματος και ήταν μεγάλη η συμβολή του στην πολιτιστική δράση της Προοδευτικής Αθήνας, της παράταξης της Αριστεράς, στις μπουάτ της οποίας τραγουδούσε. Εκεί πρωτοτραγούδησε τα πρώτα πολιτικά τραγούδια του: «Η δική μου η πατρίδα» και «Αδελφέ μου Οσμάν». Η χορωδία της Προοδευτικής υπό τη διεύθυνση του

Στη συνέχεια, συνεργάζεται και με το μεγάλο ποιητή Γ. Ρίτσο στο δίσκο «Πικραμένη μου γενιά» με ερμηνευτή το Λάκη Χαλκιά, όπου απαγγέλλει, μάλιστα, και ο ίδιος ο Ρίτσος. Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και μετά, οι επιτυχίες διαδέχονται η μια την άλλη και η μουσική του ταξιδεύει παντού. Τα τραγούδια του ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα: Καλογιάννης, Μητροπάνος, Πάριος, Νταλάρας, Τερζής, Γλυκερία, Αλεξίου, Γαλάνη, Μαρινέλλα, Διονυσίου, Χαλκιάς, Κανελλίδου κ.ά. Ο Τόκας ύμνησε τον έρωτα και τη ζωή. Συνέδεσε όμως τη μουσική με την ανθρωπιά και τη σεμνότητα που τον χαρακτήριζε. Στα πρώτα του έργα, μελοποίησε ποιήματα του πατέρα του που αφορούσαν τις σχέσεις Ε/κ και Τ/κ και τον πόθο για κοινή ειρηνική πατρίδα. Ο Μάριος Τόκας έχασε τη μάχη με τον καρκίνο την Κυριακή του Πάσχα, στις 27 Απριλίου του 2008. «Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο, ποιο από τα δυο κομμάτια πρέπει ν’ αγαπώ». Το τραγούδι αυτό που συνέθεσε ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης τον συντρόφευσε στην τελευταία του κατοικία. Η ανάγκη για μια κοινή πατρίδα ήταν διάχυτη ήδη, από τα πρώτα έργα που μελοποίησε. Το παράπονο του για τη μοιρασμένη πατρίδα και την ανάγκη για επανένωση της, τον χαρακτήριζε μέχρι το τέλος της ζωής του. Μαριλένα Δημητρίου Τ.Ο. Λύκειο Παραλιμνίου

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΕΟΜ!!! ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΠΑΝΤΟΥ!!!!!

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΕΟΜ!!! ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΠΑΝΤΟΥ!!!!!

Advertisement