Page 1

“Συνεχίζουμε από εκεί που δεν σταματήσαμε ποτέ”

Νοέμβριος 2012 ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ - Π.Ε.Ο.Μ

3


Λευκωσία

Λάρνακα

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΣΕΜ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΣΕΜ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Η συνδιάσκεψη της ΕΣΕΜ Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου στην Τεχνική Σχολή Μακαρίου Γ’. Στη Συνδιάσκεψη αντιπροσωπεύτηκαν τα σχολεία της επαρχίας και συζητήθηκαν αρκετά θέματα όπως μαθητικά και σχολικά προβλήματα, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η μαθητική στολή, ο ελεύθερος μαθητικός συνδικαλισμός κ.α. Η Γραμματεία της ΕΣΕΜ, κατέθεσε ψήφισμα για τη κατάσταση σχετικά με τη οικονομία και την δυσχερή κατάσταση που βρίσκονται οι οικογένειες των μαθητών. Μέσα από τη συνδιάσκεψη, οι μαθητές της Λέυκωσίας διατράνωσαν ότι δε θα δεχτούν περεταίρω κουτσούρεμα της δημόσιας εκπαίδευσης, μέσω των αντινεανικών πολιτικών της Τρόικας.

Πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου η Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΜ Λάρνακας. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το ζήτημα της Τεχνικής Αγίου Λαζάρου, η οποία είναι ένα από τα πιο παλιά σχολεία της πόλης. Το σχολείο δε διαθέτει χώρους στεγασμένους που να μπορεί να συγκεντρώνεται το σχολείο το χειμώνα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνονται πολλές συγκεντρώσεις και γιορτές.

ΠΕΟΜ Λευκωσίας

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΣΕΜ ΛΕΜΕΣΟΥ Την Παρασκευή, 20 Μαρτίου, η ΕΣΕΜ Λεμεσού πραγματοποίησε την 18η συνδιάσκεψη της στην κλειστή αίθουσα της Τεχνικής Σχολής Β’. Κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης αναπτύχθηκε συζήτηση για τα διάφορα ζητήματα που αφορούν τα σχολεία, την κοινωνία και την παιδεία. Tα πιο σημαντικά προβλήματα που αναδείχθηκαν μέσα από τη συνδιάσκεψη είναι σχετικά με την οικονομική κατάσταση στον τόπο μας, όπως τα κόμιστρα στα λεωφορεία, η σίτιση, τα προβλήματα στις κτηριακές εγκαταστάσεις των σχολείων και τον εξοπλισμό τους, οι τιμές στα κυλικεία κ.α. Επίσης, αναδείχθηκαν θέματα όπως ο ρατσισμός, ο σχολικός εκφοβισμός και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. ΠΕΟΜ Λεμεσού

Την ίδια στιγμή, αίθουσες διδασκαλίας με τις πρώτες βροχές μπάζουν νερά και όλο το χειμώνα παραμένουν υγρές. Αυτό δυσκολεύει οπωσδήποτε την διεξαγωγή των μαθημάτων στο σχολείο και την ίδια στιγμή υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. Σε πολλά μέρη του κτιρίου, η φθορά που έχει φέρει ο χρόνος είναι πολύ έντονη αφού τα σίδερα φαίνονται στους τοίχους και σοβάδες πέφτουν από παντού.

Λεμεσός ΜΑΚΙ- ΕΛΑΜ, οδήγησαν την ΕΣΕΜ Πάφου στον γύψο… Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Επαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών, η ΕΣΕΜ Πάφου δεν προχώρησε στη διεξαγωγή της συνδιάσκεψης της. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της απροθυμίας και της αδιαφορίας της γραμματείας της ΕΣΕΜ Πάφου, η οποία ελέγχεται από τη Μαθητική Κίνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΜΑΚΙ) και το ΕΛΑΜ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς η ΕΣΕΜ Πάφου, ήταν ουσιαστικά απούσα από τις διεκδικήσεις του οργανωμένου μαθητικού κινήματος, αφού ΜΑΚΙ και ΕΛΑΜ, σφύριζαν αδιάφορα μπροστά στα σοβαρά προβλήματα των μαθητών αλλά και στις κινητοποιήσεις που έγιναν από την ΠΣΕΜ. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις στελέχη των δυο αυτών οργανώσεων με τις ενέργειες ή την «σκόπιμη» αδιαφορία τους, εμπόδιζαν ακόμη και τη συμμετοχή συμμαθητών μας σε διάφορες δραστηριότητες.

ΠΕΟΜ Λάρνακας

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΣΕΜ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ Την Τετάρτη 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων η συνδιάσκεψη της ΕΣΕΜ Αμμοχώστου. Πολλοί μαθητές τοποθετήθηκαν σε διάφορα θέματα που τους απασχολούν όσο αφορά στην εκπαίδευση και εισηγήθηκαν τρόπους αναβάθμισής της. Ζητήματα που απασχόλησαν κυρίως την συνδιάσκεψη ήταν οι τιμές και η ποιότητα των προιόντων στις καντίνες, η καθαριότητα, η ύλη των μαθημάτων αλλά και η στολή. Μέσα από το διάλογο των μαθητών, βγήκε το μήνυμα ότι μόνο με ένα αγωνιστικό, διεκδικητικό, μαθητικό κίνημα μπορεί ολόκληρος ο μαθητόκοσμος να προοδεύσει. ΠΕΟΜ Αμμοχώστου

Στην τραγική εικόνα της ΕΣΕΜ Πάφου κατά τη φετινή χρονιά προστίθεται και η ανοργανωσιά που υπήρξε στην καθιερωμένη Αντικατοχική εκδήλωσηεκδήλωση Μνήμης και Τιμής Πολυτεχνείου, όπου για μια ακόμη φορά ΜΑΚΙ και ΕΛΑΜ το μόνο που κατάφεραν ήταν να την μετατρέψουν σε εθνικιστικό πανηγύρι. Παρόλα αυτά, άξιοι συγχαρητηρίων είναι οι δημοκρατικοί – προοδευτικοί συμμαθητές μας στα ΚΜΣ όλων των σχολείων της επαρχίας μας, που ανέλαβαν ολόχρονα πρωτοβουλίες, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα σχολεία τους, καθοδηγώντας τους συμμαθητές τους στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης. ΠΕΟΜ Πάφου


Α

ποκορύφωμα των διεργασιών των οργάνων του οργανωμένου μαθητικού κινήματος υπήρξε η διεξαγωγή του 19ου Παγκύπριου Συνεδρίου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών το. Το συνέδριο αποτελεί το επιστέγασμα μιας μεγάλης διαδικασίας που ξεκίνησε από τις Γενικές Συνελεύσεις των Κεντρικών Μαθητικών Συμβουλίων, συνεχίστηκε με τις Συνδιασκέψεις των Επαρχιακών Συντονιστικών (ΕΣΕΜ) και ολοκληρώθηκε με το Παγκύπριο Συνέδριο. Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου έκανε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κα. Αίγλη Παντελάκη. Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της επιτροπής παιδείας της βουλής κ. Γεώργιος Τάσου, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα. Λήδα Κουρσουμπά, ο αναπληρωτής διευθυντής μέσης εκπαίδευσης, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, ο αντιπρόεδρος του ΟΝΕΚ, εκπρόσωπος της ΠΟΦΕΝ, οργανώσεις νεολαίας, φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, καθώς και οι πρόεδροι της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων και της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας.

Η ΠΣΕΜ επιδιώκει να διαδραματίσει υπεύθυνο και εποικοδομητικό ρόλο στα μαθητικά αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας. Πιστεύουμε ότι ήμασταν και θα είμαστε μέχρι το τέλος της θητείας μας, άξιοι συνεχιστές της μέχρι σήμερα πορείας της ΠΣΕΜ, που ήταν γεμάτη αγώνες και διεκδικήσεις, παρόλες τις δυσκολίες. Εύχομαι οι μελλοντικές θητείες, να μην έχουν να αντιμετωπίζουν τις ίδιες τραγικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο τόπος μας σήμερα. Η Παιδεία να είναι το κύριο μέλημα της πολιτείας και ούτε περικοπές, ούτε εκπτώσεις να την κομματιάζουν και να την κάνουν προνόμιο μόνο λίγων. Οι αγώνες δεν σταματούν, όσο υπάρχουν μαθητές και νέοι που διεκδικούν. Καλή συνέχεια, καλές επιτυχίες σε όλους, καλούς αγώνες! Μιχάλης Κυριάκου Αντιπρόεδρος ΠΣΕΜ

Το 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΣΕΜ ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα της μαθητιώσας νεολαίας, αλλά και της πατρίδας μας και με την έγκριση των θέσεων της ΠΣΕΜ για την επόμενη χρονιά.

3


A

κούμε από την παρούσα Κυβέρνηση να διατυμπανίζει ότι θα κάνει διάφορες αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, χωρίς όμως ο κ. Καδής να έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο για τις διάφορες τροποποιήσεις που προωθεί αναφορικά με τα ωρολόγια προγράμματα και το νέο σύστημα διορισμού, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την αξιολόγηση τους. Όλοι μας βλέπουμε ότι το σύστημα στο οποίο είμαστε μαθητές χρειάζεται κάποιες αλλαγές, οι οποίες όμως δεν πρέπει να μας επιστρέφουν πίσω και να δημιουργήσουν ένα σχολείο εξειδικευμένο, εξετασιοκεντρικό, το οποίο αντί να λύνει το πρόβλημα της παραπαιδείας, θα το ενισχύει. Θεωρούμε ότι η πρόταση, η οποία προωθεί το Υπουργείο, θα δημιουργεί μαθητές τεχνοκράτες οι οποίοι όταν τελειώσουν το σχολείο θα είναι έτοιμοι να εισαχθούν στην αγορά εργασίας, χωρίς όμως να είναι άτομα καλλιεργημένα, με πολύπλευρη μόρφωση.

Η θέση της ΠΣΕΜ

Συγκεκριμένα, μερικά από τα βασικότερα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε σαν οργανωμένο μαθητικό κίνημα είναι: (α) την κατάργηση της Αγωγής του Πολίτη και της Συμβουλευτικής στο Γυμνάσιο (β) την ενίσχυση των Αρχαίων εις βάρος άλλων μαθητών (γ) την περιθωριοποίηση μαθημάτων όπως η Τέχνη, η Μουσική, η Πληροφορική, οι Γλωσσες κ.α , που οδηγούν σε πολυπλευρη μόρφωση (δ) την δημιουργία 6 πλήρως εξειδικευμένων κατευθύνσεων στη Β’ + Γ’ Λυκείου που δεν οδηγούν σε πολύπλευρη γνώση αλλά στην εξειδίκευση σε ένα συγκεκριμένο τομέα μαθημάτων (ε) στη στοχοποίηση του ότι είναι «ευχάριστο» στο σχολείο (στ) στην εισαγωγή κατατακτήριων εξετάσεων εάν κάποιος επιθυμεί στη Β’ Λυκείου να αλλάξει κατεύθυνση από την Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού που είχε στην Α’ Λθκείου (ζ) στην ενίσχυση της παραπαιδείας ως αποτέλεσμα του εκετασικεντρικού χαρακτήρα (η) τις επιλογές μαθημάτων και στις 6 κατευθύνσεις στη Β’ + Γ’ Λυκείου θα δημιουργήσουν σοβαρές δυσκολίες στους μαθητές με μέτριες και χαμηλές επιδόσεις κ.α.

4


Νέο σύστημα διορισμών – Επιμόρφωσηαξιολόγηση εκπαιδευτικών Όσο αφορά στο δεύτερο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τον εκπαιδευτικό κόσμο, είναι αυτό του νέου συστήματος διορισμού, της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και της αξιολόγησης τους. Έχει κατατεθεί πρόταση από τον κ. Καδή, η οποία δεν είναι ικανοποιητική, γιατί δε λύνει το βασικό ζήτημα της διασφάλισης των συμβασιούχων, έκτακτων, αναπληρωτών και άλλων εκπαιδευτικών, οι οποίοι εδώ και χρόνια εργάζονται στην εκπαίδευση. Καταρχήν, χρειάζεται να τονίσουμε ότι και εμείς υποστηρίζουμε την αλλαγή του παρόντως συστήματος και συμφωνούμε με τη θέσπιση μιας σειράς καινούριων κριτηρίων όπως: γραπτή εξέταση, εκπαιδευτική προυπηρεσία, ακαδημαικά προσόντα κ.α. Για να πραγματοποιηθούν τα πιο πάνω, όμως, το νέο σύστημα πρέπει να διαφυλάξει πλήρη αξιοκρατία, να μην θυματοποιούνται οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται ήδη στα σχολεία και η πολιτεία έχει επενδύσει πολλά χρήματα, εμπειρίες, δεξιότητες και γνώσεις και ότι θα υπάρξει μια σωστή μεταβατική πέριοδος για να μην θυματοποιηθουν και οι χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν για πολλά χρόνια στον υφιστάμενο κατάλογο.

Σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης, δυστυχώς η πρόταση του Υπουργού αντί να μειώνει τον επιθεωρητισμό τον ενισχύει, κάτι που είναι σε αντίθεση με τη θέση μας αρχή για κατάργηση του. Επίσης, στην πρόταση του Υπουργείου για επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών δε γίνεται καμιά αναφορά σε νέα προγράμματα επιμόρφωσης, όπως επίσης ούτε και ποια υφιστάμενα προγράμματα θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν. Εν κατακλείδι, σε όλες τις προτάσεις του Υπουργείου δε γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν στην πράξη οι γενικές αρχές που καταγράφονται. Εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν υπαρξει ουσιαστικές εξελίξεις και η κυβέρνηση αρκείται στο να κάνει συνεχώς αξιολογήσεις και να διορίζει πολλές επιτροπές χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα. Ως ΠΕΟΜ, καλούμε το Υπουργίο να αποσύρει τις προτάσεις του και να μπει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς του εκπαιδευτικού συστήματος, έτσι ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γιώργος Χριστοδούλου Παναγιώτα Σιούκρα Δέσποινα Αριστοδήμου ΠΕΟΜ Λεμεσού

5


Ως ΠΣΕΜ από την πρώτη μέρα της εκλογής μας συνεχίσαμε από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι. Κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει να είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων των μαθητών. Ιδιαιτέρα εν μέσω της οικονομικής κρίσης, δε θέλουμε σε καμιά περίπτωση οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης να επηρεάσουν εμάς τους μαθητές. Κάναμε συναντήσεις με πολλούς αρμόδιους φορείς όπως τον Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Συγκοινωνιών, τον πρόεδρο της επιτροπής παιδείας της Βουλής, κοινοβουλευτικά κόμματα, την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, γονείς και καθηγητές και άλλους οργανωμένους φορείς. Σε όλες τις συναντήσεις θέσαμε τα προβλήματα μας, τις θέσεις αλλά και εισηγήσεις για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους συμμαθητές μας. Καθοριστικές ήταν οι παρεμβάσεις μας σε διευθύνσεις και αρμόδιους φορείς και σειρά ζητημάτων που ταλανίζουν τους μαθητές, για μεγάλα ζητήματα όπως κλείσιμο ή συγχωνεύσεις σχολείων, φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, είτε για άλλα καθημερινά προβλήματα (π.χ. κτηριακές εγκαταστάσεις, θερμάνσεις, στολή, απουσίες κ.α) Οι αγώνες μας ξεκίνησαν με τις αντικατοχικές εκδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες και τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Πολυτεχνείου σε Λευκωσία και Λεμεσό. Το μαθητικό κίνημα έδωσε ακόμα μια φορά βροντερό το παρών του στο αντικατοχικό αγώνα και διατράνωσε τη θέληση του για λύση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της πατρίδας μας. Παράλληλα, αποτίσαμε φόρο τιμής στους ήρωες του πολυτεχνείου και βροντοφωνάξαμε το επίκαιρο σύνθημα για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» Τα παράπονα των συμμαθητών μας για το μεγάλο συνολικό οικονομικό κόστος που χρειάζονται όλη τη χρονιά, δεν μας άφησε αδιάφορους. Προχωρήσαμε σε μια σειρά από συναντήσεις (Υπουργός Παιδείας, Υπουργό συγκοινωνιών και Έργων κ.α., διευθυντής μέσης εκπαίδευσης) για να μεταφέρουμε όλα μας τα προβλήματα και αιτήματα. Δυστυχώς, το Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα μας και προχωρήσαμε σε μονόωρη απόχη από τα μαθήματα μας για να ασκήσουμε πίεση και να εξεταστούν τα αιτήματα μας.

6


Ακολούθως, προχωρήσαμε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας των ΚΜΣ και των ΕΣΕΜ έξω από τα γραφεία παιδείας κάθε επαρχίας. Αφού βλέπαμε ότι οι προσπάθειές μας έπεφταν στο κενό, αποφασίσαμε ως αρμόδιο εκλελεγμένο σώμα να προχωρήσουμε σε Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας, η οποία είχε πρωτοφανή μαζικότητα, αφού 2,500 μαθητές, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τις απειλές καθηγητών και διευθύνσεων, έκλεισαν τα στόματα σε αυτούς που έλεγαν ότι είμαστε «ανώριμοι». Δε θα μπορούσαμε να απουσιάζουμε και από τις κινητοποιήσεις της Πλατφόρμας «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί» έξω από τη Βουλή, αλλά και στην πρόσφατη μεγάλη κινητοποίηση έξω από το Συνεδριακό Κέντρο. Όπως λέει και το σύνθημα της πλατφόρμας, όταν η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί εμείς δηλώνουμε «παρών», ενάντια στη φτώχεια και στη εξαθλίωση, για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Τέλος, η φετινή χρονιά ολοκληρώθηκε με το 19ο Ετήσιο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο όπου αντιπρόσωποι από σχεδόν όλα τα σχολεία έδωσαν το παρών τους και μέσα από ένα γόνιμο διάλογο ψηφίστηκαν οι θέσεις του 19ο Συνεδρίου οι οποίες διοχετεύθηκαν προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Παιδείας. Πριν το Συνέδριο, με παρότρυνση της ΠΣΕΜ και των ΕΣΕΜ πραγματοποιήθηκαν Γενικές συνελεύσεις των μαθητικών συμβουλίων και οι Επαρχιακές Συνδιασκέψεις των ΕΣΕΜ. Κλείνοντας, δηλώνουμε έμπρακτα ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και δίψα για να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους τους μαθητές. Δε θα αφήσουμε κανένα να καταστρέψει τα όνειρα μας για τις διάφορες πολιτικές σκοπιμότητες. Συνεχίζουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας. Λοΐζος Κυριακίδης Πρόεδρος ΠΣΕΜ

7


Συμβάλλει στην ανάπτυξη αντιστάσεων ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων, τη βία και εγκληματικότητα, αλλά και την μαζική υποκουλτούρα που κατακλύζει τους νέους. Καλλιεργεί συνειδήσεις με πανανθρώπινες αξίες, αναπτύσσει την συναδέλφωση και την αλληλεγγύη ανάμεσα σε λαούς και ανθρώπους. Για μας ο αθλητισμός είναι λαϊκό δικαίωμα, στο οποίο όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης.Βεβαία, ο αθλητισμός μεσα απο τους καιρούς έχει αλλάξει πρόσωπα και σε κάθε νέα γένια εχει ξεχωριστές μορφες.

Προτείνουμε:

O

αθλητισμός, κυρίως ο επαγγελματικός, ξεκινα απο τη περίοδο που κάποιος είναι μαθητής μέσω σχολικών αγώνων που διεξάγονται. Κατά’ αρχή γίνονται οι επαρχιακοί αγώνες και όσοι προκριθούν συμμετέχουν στους παγκυπριους αγώνες στίβου που πραγματοποιούνται μία φορά τον χρόνο. Μέσα από αυτούς τους αγώνες, στους οποίους λαμβάνουν μέρος εκατοντάδες συμμαθητές μας, αναδεικνύονται δεκάδες ταλέντα τα οποία με προπονήσεις γίνεται εξάσκηση αυτού του ταλέντου. Μέσω αυτού του τρόπου βρίσκουμε διάφορες ευκαιρίες για να ασχοληθούμε με τον πρωταθλητισμό.

Αρχικά, πάντα με βάση το παθός τους και τη διψά για τον αθλητισμό, η διάκριση έρχεται ως επακόλουθο. Δυστυχώς, αργότερα στη ζωή τους, το ταλέντο αυτό επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν διάφορες εταιρείες με μόνο σκοπό το κέρδος μέσα από το παθός των αθλητών, με αποτέλεσμα αυτό το παθός να εξαφανίζεται και η διψά των παιδιών για διάκριση να μετατρεπεται σε διψα για τη επιβίωση τους, αφού είναι το μόνο έσοδο τους, ειδικά όσοι έχουν αφιερώσει όλη τους η ζωή στον αθλητισμό. Η ανάπτυξη αθλητικής δραστηριότητας στους νέους συμβάλει σημαντικά στην δημιουργική αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου, στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, στη σωματική και πνευματική τους υγεία, την καλλιέργεια των δεξιοτήτων και του χαρακτήρα τους μέσα από την ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας.

8

•Περαιτέρω αναβάθμιση του σχολικού αθλητισμού. Το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τον ΚΟΑ, να μελετήσουν και να προωθήσουν μέτρα για την αναβάθμιση του σχολικού αθλητισμού. •Συνέχιση της μαζικοποίησης του αθλητισμού μέσα από την επέκταση του προγράμματος «Αθλητισμός Για Όλους», με αναβάθμιση του ρόλου του και την εκπόνηση νέων εξειδικευμένων προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού. •Περαιτέρω επέκταση του προγράμματος του ΚΟΑ για τον κοινωνικό αθλητισμό με την ενεργό συμμετοχή των Τοπικών αρχών, που να στοχεύει στη δημιουργία μικρών και απλών αθλητικών εγκαταστάσεων σε ενορίες και κοινότητες, με δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών. •Αξιοποίηση των σχολικών αθλητικών χώρων, στις ώρες που δεν χρησιμοποιούνται για τις σχολικές ανάγκες, μέσα από τη συνέχιση και επέκταση του θεσμού του Ανοιχτού Σχολείου. •Περαιτέρω ανάπτυξη των Αθλητικών Σχολείων. Στέφανος Ανδρέου Τ.Ο. Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα, Λευκωσία


α τελευταία χρόνια παρατηρείται μια κατακόρυφη αύξηση των φαινομένων μπούλινγκ. Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών που έχουν πέσει θύματα μπόουλινγκ, ενώ μια σειρά περιπτώσεων σχολικού εκφοβισμού δε βλέπει ποτέ το φώς της δημοσιότητας.

Ο ορισμός Ο όρος bullying προέρχεται από την αγγλική λέξη μπουλ(bull) που σημαίνει ταύρος και σε μια ευρύτερη έννοια δυνατός-νταής. Ο όρος «μπούλινγκ» περιγράφει τα άτομα που παρουσιάζουν συστηματικά αντικοινωνική συμπεριφορά προκαλώντας προβλήματα στο σχολείο, στο σπίτι, στην εργασία και γενικότερα στους γύρω τους. Το φαινόμενο αυτό προκάλεσε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, αφού μπορεί να οδηγήσει τους νέους στα άκρα. Το πρόσφατο περιστατικό στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό.

Οι προειδοποιήσεις της ΠΕΟΜ Εδώ και αρκετά χρόνια η ΠΕΟΜ προειδοποιούσε για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για αντιμετώπιση του συγκεκριμένου κοινωνικού προβλήματος, ιδιαίτερα μέσα στα σχολεία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ΠΕΟΜ με ανακοινώσεις, άρθρα και εκστρατείες προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει τους συμμαθητές μας και τους εκπαιδευτικούς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι φαινόμενα bullying καταγγέλθηκαν ακόμη και σε Δημοτικά Σχολεία.

Οι θύτες και τα θύματα Οι περισσότεροι θύτες ωθούνται στις πράξεις τους από την αίσθηση υπεροχής και εξουσίας που μπορεί να έχουν, είτε λόγω της ηλικίας τους, είτε λόγω των χαρακτηριστικών τους.

Πολλοί από τους θύτες υπήρξαν και οι ίδιοι θύματα βίας στην οικογένεια τους ή έχουν και οι ίδιοι διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Κάποιοι, επίσης, βρίσκουν τα κίνητρα τους σε ρατσιστικές αντιλήψεις, για αυτό και εξασκούν βία σε μετανάστες συμμαθητές τους. Τα θύματα, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν εκφράζονται, βιώνουν ένα πολύ έντονο ψυχολογικό και σωματικό αντίκτυπο που μπορεί να σημαδεύσει και ολόκληρη τη ζωή τους. Μπορεί να πάθουν μέχρι και κρίσεις πανικού, ή να οδηγηθούν ακόμη και στην κατάθλιψη και την αυτοκτονία, ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία.

Η αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα… Ο σχολικός εκφοβισμός δημιουργεί ένα κλίμα εγκλεισμού και παγίδευσης στα σχολεία. Άμεσα το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να λάβει μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να δοθεί έμφαση μέσω των σχολικών προγραμμάτων στη συναισθηματική καλλιέργεια των μαθητών. Έμφαση πρέπει να δοθεί και στην ψυχολογική στήριξη των μαθητών από σχολικούς ψυχολόγους που πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία. Δυστυχώς, τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στα σχολεία επηρέασαν και αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στην καλλιέργεια σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας. Το σύνθημα «Όλοι διαφορετικοί- Όλοι ίσοι» πρέπει να γίνει βίωμα στα σχολεία μας. Μόνο έτσι θα αντιληφθούμε όλοι μας ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τρομοκρατεί, να εκφοβίζει, να κοροϊδεύει τον άλλο εξαιτίας της διαφορετικότητας του. Ανδρέας Ανδρέου Τ.Ο. Λυκείου Αγίου Χαραλάμπους Έμπας, Πάφος

9


Την 1η του Μάη 1886, με σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο», οι εργάτες των ΗΠΑ πλημμύρισαν τους δρόμους. Περίπου 340.000 εργάτες βρίσκονταν στους δρόμους, ενώ 190.000 απεργούσαν. Πολλοί εργάτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται από την αστυνομία. Το έγκλημα ολοκληρώνεται με την εκτέλεση των ηγετών της απεργίας Πάρσον, Ένκελ, Σπάις και Φίσερ και έτσι το 1889 η Πρωτομαγιά καθιερώνεται ως η Ημέρα της Εργατικής Τάξης. Η πρώτη του Μάη δεν ήταν μια απεργία χωρίς αποτέλεσμα. Οι εργάτες κέρδισαν τη μείωση των ωρών εργασίας αλλά και την αύξηση του μισθού τους.

10

Την ίδια ώρα, έδωσαν το παράδειγμα σε εκατομμύρια εργάτες ανά το παγκόσμιο και έδειξαν πια είναι η σημασία της απεργίας, αλλά και της οργάνωσης των εργατών. Με το παράδειγμα των εργατών του Σικάγο, με το παράδειγμα των εργατών ανά το παγκόσμιο που αγωνίζονται και διεκδικούν, συνεχίζουμε και εμείς τους αγώνες μας. Αγώνες για το δικαίωμα στην μόρφωση, για το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα. Ειδικά σήμερα που με τις αποφάσεις τους μας οδηγούν χρόνια πίσω, το σύνθημα των εργατών του Σικάγο «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο» είναι επίκαιρο και σημαντικό όσο και το 1886.

Με το σύνθημα «νεολαία εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» διεκδικούμε στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Η πρώτη του Μάη δεν είναι αργία, δεν είναι μέρα για καφέ και καναπέ. Είναι απεργία. Γι’ αυτό όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάζουμε την εργατική πρωτομαγιά στους δρόμους και τιμούμε τους νεκρούς εργάτες του Σικαγο, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερες μέρες για τους μαθητές. ΖΗΤΩ η εργατική Πρωτομαγιά! Άντρεα Δαυίδ Τ.Ο. Παγκυπρίου Λυκείου, Λάρνακα


π

ενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τις 11 Απριλίου του 1965, την ημέρα που δολοφονήθηκαν από την εθνικιστική- τρομοκρατική οργάνωση των Τουρκοκυπρίων, ΤΜΤ, ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και ο Κώστας Μισιαούλης. Ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, μέλος της Κ.Ε του ΑΚΕΛ και ο Κώστας Μισιαούλης, στέλεχος του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ, δολοφονήθηκαν μαζί σε κάποιο σημείο του δρόμου ΛευκωσίαςΛάρνακας, από την ΤΜΤ. Η ΤΜΤ, ήθελε με τον τρόπο αυτό να τους κλείσει το στόμα, επειδή υποστήριζαν ότι Έλληνες και Τούρκοι της Κύπρου μπορούν να ζήσουν ειρηνικά στην ίδια κοινή πατρίδα μακριά από τη βία και τον εθνικισμό. Οι θυσία των δύο ηρωομαρτύρων της Ελληνοτουρκικής φιλίας, έγινε σε μια περίοδο που η κατάσταση στην Κύπρο ήταν ιδιαίτερα τεταμένη. Ας μην ξεχνούμε ότι το 1963 - 1964 είχαμε τις διακοινοτικές ταραχές που προκλήθηκαν από τη δράση ακραίων εθνικιστικών οργανώσεων και από τις δύο κοινότητες, με την παρότρυνση των Βρετανών.

Ενώ η τουρκοκυπριακή κοινότητα και η ελληνοκυπριακή μολύνονταν από το μικρόβιο του εθνικισμού και του σοβινισμού, που απειλούσε να καταστρέψει την Κύπρο, ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, πιστός στο Κόμμα του, το ΑΚΕΛ, κατάγγελλε μέρα και νύκτα σε συγκεντρώσεις και από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση την αδελφοκτόνο διαμάχη, τις διακοινοτικές συγκρούσεις και τον ξένο δάκτυλο που τις προκαλούσε. Με την ευκαιρία της επετείου αυτής, για μια ακόμη χρονιά η ΕΔΟΝ πραγματοποίησε σε όλη την Κύπρο δραστηριότητες στα πλαίσια του δεκαήμερου επαναπροσέγγισης που κορυφώθηκαν με μεγάλη πορεία νεολαίας την Κυριακή 5 Απριλίου 2015 από το Πέρα Χωρίο Νήσου στον τάφο του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου. Η μαζική συμμετοχή των νέων της Κύπρου σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν, έστειλε ξεκάθαρο ηχηρό μήνυμα για την αναγκαιότητα επαναπροσέγγισης, λύσης και επανένωσης της πατρίδας και του Λαού μας.

Δυστυχώς, τα φαινόμενα εθνικιστικών εξάρσεων δεν έχουν εκλείψει παρά τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος και της Τουρκικής Εισβολής τον Ιούλιο του 1974. Αντίθετα εντείνονται ακόμη και στο μαθητικό κίνημα, εκεί που η ακροδεξιά συνεχίζει την πολιτική της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού και την αντιομοσπονδιακή υστερία της. Η οργανωμένη παρουσία νεοφασιστικών ομάδων και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος πρέπει να ανησυχούν τον κάθε Κύπριο πατριώτη, τον κάθε δημοκρατικό μαθητή. Οι μαθητές της Κύπρου, με μπροστάρη την ΠΕΟΜ πρέπει να παραμείνουν ακλόνητοι στον αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη, ανεξάρτητη, αποστρατιωτικοποιημένη, ομοσπονδιακή κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Κυριάκος Πογιατζής Τ.Ο. Τεχνικής Σχολής, Πάφος

11


Μαθητική Έπαλξη - Απρίλης 2015  
Μαθητική Έπαλξη - Απρίλης 2015  
Advertisement