Page 1

19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Δ΄ΤΑΞΗΣ

◊ Τιμή φύλλου …… λεπτά

Αριθμός φύλλου 1

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

Μάρτιος 2016


Ηλεκτρονική διεύθυνση http://tasxolikamasnea.weebly.com/ 19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα Το λιοντάρι και το ποντίκι Υγιεινή διατροφή Δείκτης Μάζας Σώματος Η ελιά Ο Καρυοθραύστης Πειράματα Συνέντευξη από το διευθυντή του σχολείου Κέικ σοκολάτας Πίτα Shepherd pie Ferrari Το Πανθεσσαλικό Στάδιο Ταεκβοντό Ανέκδοτα Λεονάρντο ντα Βίντσι Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Γιάννης Ρίτσος Άγρια ζώα – Το λιοντάρι

σελ. 3 σελ. 4 σελ. σελ. σελ. σελ. σελ. σελ. σελ.

Υπεύθυνος Έκδοσης: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Υπεύθυνη Ύλης : Ζωή Μαργαρίτη, ΠΕ60 Υπεύθυνη Ηλεκτρονικής Έκδοσης: Αναστασία Κουβελά, ΠΕ05 Συντάκτες: Αντωνίου Χρήστος ,Σκαρίμβα Αρετή, Σκαρλάτος Δημήτρης, Χορταργιά Νάσια Αρθρογράφοι: Αντωνίου Βύρων, Αντωνίου Χρήστος, Βλάχος Βασίλειος, Βούλγαρη Χριστίνα, Γιαμαρέλου Βιβή, Διανέλλος Απόστολος, Καλογήρου Ευθυμία, Κεραμίδας Ιωάννης, Κυριαζή Αγγελική, Μαιμάρη Ελένη, Μιράκα Άλντι, Μπακλατζή Έλενα, Πατρώνας Νίκος, Σκαρίμβα Αρετή, Σκαρλάτος Δημήτρης, Σκέμπι Διονύσης, Τσίρος Θάνος, Τσούμπκο Αλέξανδρος, Χορταργιά Νάσια, Χρηστίδη Θεοδώρα


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Νίκου Πατρώνα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων και γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Η καταγωγή των αγώνων είναι στην Αρχαία Ελλάδα και έχουν αναβιώσει από το Γάλλο βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερτέν, στα τέλη του 19 ου αιώνα. Οι αγώνες της Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως θερινοί Ολυμπιακοί, τελούνται κάθε 4 χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων. Το 1924 άρχισαν οι ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, για τα χειμερινά αθλήματα. Από το 1994 οι χειμερινοί αγώνες δεν γίνονται πια την ίδια χρονιά με τους χειμερινούς Ολυμπιακούς.

Οι πέντε κύκλοι, που συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους

Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες Από το 776 π.Χ. και μετά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν οι πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα, φτάνοντας στο απώγειό τους κατά τον πέμπτο και έκτο αιώνα π.Χ. Οι Ολυμπιακοί είχαν επίσης θρησκευτική σημασία , αφού γίνονταν προς τιμήν του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία. Ο αριθμός των αγωνισμάτων έγινε είκοσι και ο εορτασμός γινόταν στη διάρκεια μερικών ημερών. Οι νικητές των αγώνων στεφανώνονταν από στεφάνι με κλαδιά ελιάς.


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Το λιοντάρι και το Ποντίκι (από τους μύθους του Αισώπου), του

Μια φορά κι έναν καιρό ένα μεγάλο λιοντάρι κοιμόταν του καλού καιρού στη σπηλιά του. Ξαφνικά, ένιωσε στον ύπνο του κάτι να το γαργαλάει. Άνοιξε τα μάτια του και είδε ένα ποντίκι να περπατάει πάνω του! Το λιοντάρι θύμωσε πολύ που ένα ταπεινό και μικροσκοπικό ζώο τόλμησε να χαλάσει την ησυχία του. Κι αρπάζοντάς το με το πόδι του, ετοιμάστηκε να το κάνει μια χαψιά. Τότε το ποντίκι άρχισε να κλαίει και να το παρακαλάει:

- Άφησέ με, βασιλιά μου, να ζήσω κι εγώ μπορεί μια μέρα να στο ξεπληρώσω. Το λιοντάρι γέλασε με τα λόγια που άκουσε και είπε: - Σου χαρίζω τη ζωή, παρόλο που ποτέ δε θα μπορούσες εσύ να με βοηθήσεις!Μια μέρα όμως το λιοντάρι έπεσε σ’ ένα λάκκοπαγίδα που είχαν ανοίξει κάποιοι κυνηγοί, κι εκείνοι του έδεσαν τα πόδια με σκοινιά και έτρεξαν στο χωριό τους να φέρουν κι άλλους ανθρώπους να τους βοηθήσουν για να το κουβαλήσουν, επειδή ήταν πολύ βαρύ. Ύστερα από λίγη ώρα έτυχε να περνάει από κει ο ποντικός και άκουσε βογγητά. Κατέβηκε τότε στο λάκκο, είδ το δεμένο λιοντάρι και το γνώρισε. - Κάποτε μου χάρισες τη ζωή, του είπε. Τώρα θα σου ξεπληρώσω την καλοσύνη σου και θα σε ελευθερώσω.


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

- Εσύ θα με ελευθερώσεις; Ρώτησε απορώντας το λιοντάρι. Πώς είναι δυνατόν; - Τώρα θα δεις, είπε το ποντίκι. Κι άρχισε, με τα δοντάκια του, να ροκανίζει τα σκοινιά που έδεναν τα πόδια του λιονταριού. Μετά από λίγο το λιοντάρι ήταν ελεύθερο. -Σ’ ευχαριστώ πολύ! Του είπε συγκινημένο το λιοντάρι. - Σου είχα υποσχεθεί πως θα ξεπλήρωνα την καλοσύνη που μου έκανες και κράτησα την υπόσχεσή μου, απάντησε το ποντίκι. Τότε γέλασες μαζί μου, γιατί δεν πίστευες πως εγώ, ένα μικρό και αδύνατο ποντίκι θα μπορούσα να βοηθήσω εσένα, το βασιλιά των αγριμιών. Πρέπει να ξέρεις, όμως, πως κι οι πιο αδύνατοι μπορούν να ξεπληρώσουν το καλό που τους κάνουν οι δυνατότεροί τους.


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Υγιεινή διατροφή Μικρές συμβουλές για υγιεινή διατροφή του…..

• Ακολουθήστε μια υγιεινή καθημερινή διατροφή με όλες τις ομάδες τροφίμων και σύμφωνα με τις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής. Αποκλείστε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη. • Προτιμήστε προϊόντα χαμηλά σε ζάχαρη. περιορίστε την κατανάλωση απλών, ραφιναρισμένων ζαχάρων από γλυκά, αναψυκτικά, χυμούς νέκταρ, μέλι και μαρμελάδες. Τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να εντάσσονται αραιά στη διατροφή σας. • Προτιμήστε γαλακτονομικά με 1-2% λιπαρά (γάλα, γιαούρτι). Τα ολόπαχα προϊόντα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. • Αποφύγετε τρόφιμα υψηλά σε αλάτι, όπως αλμυρά σνακ, ξηρούς καρπούς, παστά, αλλαντικά, αλμυρά τυριά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Καταναλώστε ψωμί και φρυγανιές χωρίς αλάτι. • Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 5 μικρομερίδες από φρούτα και λαχανικά. Αποφύγετε τους χυμούς (ακόμα και τους φρέσκους) και καταναλώστε φρέσκα λαχανικά με κάθε γεύμα σας.

• Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι ο βασικός τύπος λίπους που καταναλώνετε στη δίαιτά σας. Αποφύγετε την κατανάλωση


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

σπορέλαιων, βουτύρου και κορεσμένων λιπαρών. Τρώτε συχνά λιπαρά ψάρια, που είναι πηγές των ωφέλιμων ω-3 λιπαρών. • Καταναλώστε δημητριακά ολικής και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Πηγές υδατανθράκων, όπως πατάτα, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο καθημερινά, μαγειρεμένα όμως με λίγο προστιθέμενο λίπος. • Περιορίστε την κατανάλωση του αλκοόλ στα 1-2 ποτήρια την ημέρα (20 γρ.), ακολουθώντας πάντα τις συστάσεις του γιατρού σας. Η Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ του …..

Παχυσαρκία σημαίνει αύξηση του σωματικού λίπους σε ποσοστό τέτοιο που να δυσχεραίνει την υγεία. Ο προσδιορισμός του σωματικού λίπους απαιτεί τη χρήση ειδικών μηχανημάτων, πράγμα που τον καθιστά δύσκολο στην καθημερινή πράξη. Για το λόγο αυτό, για την εκτίμηση του βαθμού υπερβάλλοντος σωματικού βάρους (παχυσαρκίας) χρησιμοποιούμε το ευρέως διαδεδομένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο δείκτης αυτός αποτελείται από το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους ενός ατόμου (σε kg) με το τετράγωνο του ύψους του (σε m).

Για παράδειγμα: Άτομο με ύψος 1,80 μέτρα και βάρος 80 κιλά έχει ΔΜΣ=80/(1,80*1,80)=24,69 Μικρότερο από 20: Στο δείκτη αυτό βρίσκεται η ΟΜΑΔΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ. Αν είστε στο δείκτη αυτό, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Πιθανότατα να υπάρχει διαταραχή του μεταβολισμού. Από 20 μέχρι 25: Στο δείκτη αυτό βρίσκεται η ΟΜΑΔΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ. Αν είστε στο δείκτη αυτό, έχετε μικρότερες πιθανότητες για νοσήματα καρδιάς και αγγείων με την προϋπόθεση ότι το βάρος θα διατηρηθεί.


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Από 25 μέχρι 30: Στο δείκτη αυτό βρίσκεται η ΟΜΑΔΑ ΥΠΕΡΒΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ. Αν είστε σε αυτό το δείκτη υπάρχει κίνδυνος για νοσήματα υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου ή και διαβήτη τύπου Β. δεν πρέπει να βάλετε άλλο βάρος. Από 30 μέχρι 40: Στο δείκτη αυτό βρίσκεται η ΟΜΑΔΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ. Αν είστε στο δείκτη αυτό έχετε μεγάλο κίνδυνο για νοσήματα υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου ή και διαβήτη τύπου Β. Χρειάζεται συμβουλή από το γιατρό σας. Μεγαλύτερο από 40: Στο δείκτη αυτό βρίσκεται η ΟΜΑΔΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ. Αν είστε στο δείκτη αυτό έχετε μεγάλο κίνδυνο για νοσήματα υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου ή και διαβήτη τύπου Β. πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το γιατρό σας, αν δεν το έχετε κάνει.


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Η ελιά Των Βασίλη Βλάχου και Βιβής Γιαμαρέλου

Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη.

Ο Κότινος ήταν ένα στεφάνι από κλαδί αγριελιάς με το οποίο στεφάνωναν τον νικητή στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας.

Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. Τη μετέφεραν είτε Έλληνες άποικοι είτε Φοίνικες έμποροι. Όπως αναφέρει ο Πλίνιος, κατά το 580 π.Χ. ούτε το Λάτιο ούτε η Ισπανία ούτε η Τύνιδα γνώριζαν την ελιά και την καλλιέργειά της.

Συγκομιδή ελαιοκάρπου -Λεπτομέρεια από αμφορέα του 6ου π.Χ. αι. Βρετανικό Μουσείο

Πηγή: Βικιπαίδεια


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Ο Καρυοθραύστης (Απόσπασμα από το παραμύθι του Χόφμαν) της Αρετής Σκαρίμβα

Ήταν παραμονή Χριστουγέννων. Οι ετοιμασίες έδιναν και έπαιρναν κι ο κόσμος έτρεχε από το ένα μαγαζί στο άλλο για να αγοράσει τα τελευταία δώρα. Εκείνο το βράδυ, στο σπίτι των θείων της Κλάρας θα γινόταν η καθιερωμένη γιορτή της Παραμονής και επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση. Μόνο η Κλάρα φαινόταν αδιάφορη. Η σκέψη της ήταν ακόμη στους γονείς της, που τους είχε χάσει και που ακόμα δεν μπορούσε να τους ξεχάσει. Κ όμως, οι θείοι της την είχαν δεχτεί σαν κόρη τους και την αγαπούσαν πολύ. Αντίθετα, η Μπέτυ και ο Φριτζ, τα ξαδέλφια της, τη βασάνιζαν επειδή τη ζήλευαν κι επειδή προτιμούσαν να τη δουν σ’ ένα Ορφανοτροφείο. χρησίμευε για να σπάνε καρύδια . Η Κλάρα τον είχε βαφτίσει πρίγκιπα Καρυοθραύστη και του εμπιστευόταν όλες τις λύπες κι όλα τα όνειρά της. Ήταν τόσο απορροφημένη από τις σκέψεις της που δεν είδε τα ξαδέρφια της που την πλησίασαν. «Μπέτυ, κοίτα την καημένη την ορφανή! Δεν έχει καμία Αργότερα, στη διάρκεια της θέση εδώ, θάπρεπε να τη γιορτής, η Κλάρα καθόταν σε στείλουμε στο μια άκρη κι όπως πάντα Ορφανοτροφείο!» έσφιγγε στην αγκαλιά της το «Έχεις δίκιο. Κι’όμως αυτή αγαπημένο της παιχνίδι, έναν κάθεται παράμερα σαν κούκλο που το στόμα του


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

βασίλισσα και ξεχνά ότι τα αφεντικά είμαστε εμείς!» «Σωστά! είπε ο Φριτζ. «Όλα όσα έχει είναι δικά μας, μαζί κι αυτή η ηλίθια κούκλα!» και το αγόρι της άρπαξε τον Καρυοθραύστη απ’ την αγκαλιά της και τον πέταξε στο πάτωμα. «Όχι! Δώστον μου πίσω!» φώναξε η Κλάρα κλαίγοντας. «Ω, καημενούλη μου! Χτύπησες;» κορόιδεψαν τα δυό παιδιά κι απομακρύθηκαν.

Πηγή: Χρυσά Παραμύθια, εκδόσεις Π.ΤΡΑΥΛΟΣ


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Διονύσης Σκέμπι και Θάνος Τσίρος ΥΓΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΟΝΤΑΙ

Βάλε σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα ή σε διαφανές μπουκάλι ίδια ποσότητα νερού και μαγειρικού λαδιού, κλείσε το δοκιμαστικό σωλήνα με ένα πώμα και κούνησέ το ήπια. Μετά από λίγο θα παρατηρήσεις ένα σχεδόν τέλειο διαχωρισμό των δύο υγρών που ανάμειξες, με το λάδι να επιπλέει, λόγω του ότι είναι ελαφρύτερο . ΧΥΜΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ – ΑΟΡΑΤΟ ΜΕΛΑΝΙ

Στύψε λίγο λεμόνι μέσα σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα και χρησιμοποίησε ένα πινελάκι για να γράψεις το μήνυμά σου, το οποίο όμως θα είναι αόρατο. Για να καταφέρεις να το δεις, τοποθέτησέ το κοντά σε μια πηγή θερμότητας. Το ίδιο γίνεται και με το ξύδι. ΞΥΔΙ ΜΕ ΠΕΤΡΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Διάλεξε τις ανοιχτόχρωμες πέτρες. Βύθισέ τες σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα με ξύδι. Αν εμφανιστούν φυσαλίδες, τότε πρόκειται για πέτρες από ανθρακικό ασβέστιο (μάρμαρο ή τραβερτίνη). ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΕΞΑΤΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Βάλε την ίδια ποσότητα ζεστού νερού μέσα σε δύο ποτηράκια. Άφησε το ένα ανοιχτό και το άλλο σφράγισέ το με το καπάκι του. Σημείωσε τη στάθμη του νερού και έλεγξέ την ξανά αφού αφήσεις να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα.

Διάσημοι χημικοί

A. Lovoiser 1743-1794 R. Boyle 1647-1691 J. Dalton 1766-1844 Πηγή: Εργαστήριο Χημείας


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Συνέντευξη από το διευθυντή του 19ου Δημοτικού Σχολείου του Χρήστου Αντωνίου

- Σας αρέσει η δουλειά που κάνετε; - Μου αρέσει πάρα πολύ, γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να ασχολούμαι με τα μεταφορά γνώσης σε μικρά παιδιά και την οικοδόμηση της προσωπικότητας. - Τι μαθήματα κάνετε σε κάθε τάξη; - Στη Γ΄τάξη Ιστορία, στη Δ΄τάξη Θρησκευτικά, στην Ε΄τάξη Θρησκευτικά και στην Στ΄τάξη Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή. - Πόσα χρόνια δουλεύετε; - Δουλεύω 25 χρόνια. - Μαλώνετε συχνά τα παιδιά; - Όταν αυτό είναι απαραίτητο για να καταλάβουν το μέγεθος του σφάλματος που έκαναν ή όταν το λάθος τους είναι επαναλαμβανόμενο. - Είναι δύσκολο να διοργανώνετε εκδρομές; -Αρκετά δύσκολο, αφού χρειάζεται να συντονίζεις μια πολυπληθή ομάδα ανθρώπων, με διαφορετικές επιθυμίες και προτιμήσεις. Πρέπει να τους παρέχεις τις προϋποθέσεις για ασφαλή μετακίνηση με τους καλύτερους οικονομικούς όρους. - Από μικρός πιστεύατε ότι θα γίνετε δάσκαλος; - Το όνειρό μου ήταν να γίνω δημοσιογράφος του αθλητικού τομέα και να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο για να καλύπτω αθλητικά γεγονότα.


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Κέικ με γλάσο και τρούφα του Χρήστου Αντωνίου Υλικά: 500 γρ. αλεύρι φαρινάπ 250 γρ. βιτάμ 250 γρ. γάλα 4 αυγά 1 ½ κούπα ζάχαρη Για το γλάσο: 250 γρ. σοκολάτα υγείας Λίγο γάλα 1 σφηνοπότηρο κονιάκ Ξύσμα πορτοκαλιού 1 σακουλάκι τρούφα 2 βανίλιες Εκτέλεση:

Χτυπήστε το βιτάμ με τη ζάχαρη για περίπου 20 λεπτά. Προσθέστε ένα-ένα τα αυγά και χτυπήστε για άλλα 5 λεπτά. Ρίξτε διαδοχικά το αλεύρι και το γάλα στο μείγμα. Τέλος ρίξτε τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού και την τρούφα και ανακατέψτε ελαφρώς. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ. Βάλτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C έως 200°C βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με το γάλα και το κονιάκ. Αφήστε να κρυώσει. Μόλις ψηθεί το κέικ, βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά. Ξεφορμάρετε και προσθέστε από πάνω το γλάσο. Μετά από 2 ώρες μπορείτε να το κόψετε. Καλή επιτυχία!


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Shepherd's Pie από τον σεφ Gordon Ramsay! H διάσημη αγγλική συνταγή, "πίτα του βοσκού" (shepherd's pie) δια χειρός του Σκωτσέζου σεφ Gordon Ramsay. Δυνατή και γεμάτη γεύση!! Απολαύστε!! του Δημήτρη Σκαρλάτου

Τι χρειαζόμαστε: • 2 κ.σ. ελαιόλαδο • αλάτι & φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι • 500 γρ. αρνίσιος κιμάς • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο • 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στον τρίφτη • 2 σκελίδες σκόρδο • 1-2 κ.σ. Worcestershire sause • 1 κ.σ. τοματοπελτέ • φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο • φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο • 250 ml. κόκκινο κρασί • 300 ml. ζωμό κότας • 1 κιλό πατάτες, ξεφλουδισμένες & κομμένες σε χοντρά κομμάτια • 50 γρ. βούτυρο • 2 κρόκοι αυγών • τριμένη παρμεζάνα Πώς το κάνουμε: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180˚C. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο μέσα σ'ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίξτε και τσιγαρίστε τον κιμά σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα. Προσθέστε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και ανακατέψτε. Προσθέστε την Worcestershire sause, τον τοματοπελτέ και τα μυρωδικά και αφήστε το να βράσει για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Χύστε το κόκκινο κρασί και χαμηλώστε την θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστεί τελείως. Προσθέστε το ζωμό κότας και αφήστε το να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα. Εν τω μεταξύ βράστε τις πατάτες σε καυτό αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμες, αφήστε τες να στραγγίσουν, ξεφλουδίστε τες, κόψτε σε χοντρά κομμάτια και λιώστε τες σε πουρέ μέσα σ'ένα σκεύος. Προσθέστε τους κρόκους και το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς (ο πουρές πρέπει να ναι ζεστός!). Προσθέστε και την παρμεζάνα και όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε ανακατεύοντας ξανά. Ο πουρές θα ναι αρκετά σφιχτός. Αδειάστε και απλώστε τον κιμά σ'ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα απλώστε τον πουρέ από πάνω. Προσθέστε έξτρα παρμεζάνα τριμμένη και τέλος μ' ένα πιρούνι κάνετε μερικές γραμμές σαν κυματάκια πάνω στην επιφάνεια του πουρέ. Ψήστε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Καλή επιτυχία!! Πηγή: Οι συνταγές της παρέας


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

FERRARI Του Γιάννη Κεραμίδα

Η Ferrari LaFerrari είναι σπορ υπεραυτοκίνητο (supercar) υψηλών επιδόσεων, που κατασκευάζεται από την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Ferrari.

Παρουσιάστηκε στις 5 Μαρτίου 2013 στο Σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης ως το ακριβότερο, ισχυρότερο και ταχύτερο αυτοκίνητο της φίρμας, ενώ παράλληλα είναι και η πρώτη Ferrari παραγωγής με υβριδικό σύστημα, το οποίο ονομάζεται KERS, από την εταιρία. Ο V12 βενζινοκινητήρας της αποδίδει 800 ίππους και ο ηλεκτροκινητήρας επιπλέον 163 ίππους, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική ισχύ της LaFerrarri στους 963 hp στις 9.250 στροφές/λεπτό. Πηγή ιντερνετ


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Leonardo da Vinci του …..

Ένας διάσημος καλλιτέχνης – ζωγράφος είναι ο Leonardo da Vinci. Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1452 και πέθανε στις 2 Μαΐου 1519. Ο Leonardo γεννήθηκε στο Βίντσι της Ιταλίας. Το πλήρες όνομά του ήταν Leonardo di ser Piero da Vinci. Μεγάλωσε στην πόλη της Φλωρεντίας, όπου από μικρή ηλικία έδειξε δείγματα ευφυΐας και το καλλιτεχνικό του ταλέντο. Αυτό ήταν και ο λόγος που σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών στάλθηκε ως μαθητευόμενος σε εργαστήριο Φλωρεντίνου ζωγράφου. Σε μεγαλύτερη ηλικία ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και ο πιο διάσημος πίνακάς του είναι η «Μόνα Λίζα».

Η Μόνα Λίζα, γνωστή και ως Τζιοκόντα, σύζυγος του Φραντσέσκο, είναι προσωπογραφία που ζωγράφισε ο Ιταλός καλλιτέχνης ντα Βίντσι. Πρόκειται για ελαιογραφία σε ξύλο λεύκης που ολοκληρώθηκε στη χρονική περίοδο 1503 – 1519. ο πίνακας, διαστάσεων 71 εκατ.Χ53 εκατ. Απεικονίζει μια καθιστή γυναίκα, τη Λίζα ντελ Τζιοκόντο, η έκφραση του προσώπου της οποίας χαρακτηρίζεται συχνά ως αινιγματική. Η Μόνα Λίζα θεωρείται το πιο διάσημο έργο ζωγραφικής. Ακόμη ψάχνουν αν η Μόνα Λίζα χαμογελάει ή όχι. Πηγή: Βικιπαίδεια


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ της Αγγελικής Κυριαζή

Το όνομά του είναι συνυφασμένο με το νησί της Σκιάθου που έχει κάθε λόγο να καμαρώνει για τον συγγραφέα του. Γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 3 Μαρτίου του 1851. τελείωσε το Δημοτικό και τις δύο πρώτες τάξεις του Ελληνικού σχολείου στη Σκιάθο. Φοίτησε σε σχολεία της Σκοπέλου, του Πειραιά και τελικά πήρε απολυτήριο Γυμνασίου από τη Βαρβάκειο, το 1874. Γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου όμως δεν αποφοίτησε, ενώ γράφει το πρώτο λυρικό του ποίημα για τη μητέρα του. Το 1879 δημοσιεύει το μυθιστόρημά του Ο μετανάστης. Το 1882 άρχισε να δημοσιεύει το μυθιστόρημά του Οι έμποροι των Εθνών. Μένει στη Σκιάθο από το 1902 έως το 1904. το 1908 δημοσιεύει τη Φόνισσα. Πεθαίνει στις 3 Ιανουαρίου του 1911 από πνευμονία. πηγή ιντερνετ


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Γιάννη Ρίτσου, «Αναφυλλητό. XXXVIII», (απόσπασμα) της Νάσιας Χορταριά

Τα παιδιά θέλουν παπούτσια τα παιδιά θέλουν ψωμί θέλουνε και φάρμακα, δούλεψε κ’εσύ. Γέλα, κλαίγε κι όλο λέγε, το παιδί:ζωή. Τίποτ’άλλο. Ζωή. Ζύμωνε στη σκάφη, πρώτο σου ζυμάρι, πρώτο σου ψωμί πρώτο σου σταυρόψωμο μια ψωμένια κούκλα για το παιδί. Έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος. Ο Γιάννης Ρίτσος (Μονεμβασιά 1 Μαΐου 1909 – Αθήνα 11 Νοεμβρίου 1990) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, με διεθνή φήμη και ακτινοβολία. Πολλά έργα του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν το έργο του. Πηγή: Γιάννης Ρίτσος, Ποιήματα 1930 – 1960, εκδόσεις Κέδρος


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Το Πανθεσσαλικό στάδιο Αλέξανδρος Τσούμπκο Βρίσκεται στα βορειοδυτικά προάστια του Βόλου, στα όρια του δήμου Νέας Ιωνίας. Κατασκευάστηκε το 2004 για τις ανάγκες του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου. Είναι εύκολα προσβάσιμο από την περιφερειακή οδό του Βόλου.

Έχει χωρητικότητα 22.307 θεατών και συνολική επιφάνεια 125.535 τ.μ. το γήπεδο διαθέτει διαστάσεις που του δίνουν τη δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών ποδοσφαιρικών και αθλητικών συναντήσεων, ενώ περιμετρικά του γηπέδου υπάρχει στίβος 400 μέτρων, οκτώ διαδρόμων. Θα αποτελούσε το κεντρικό στάδιο των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 αλλά η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων τους μετέφερε στη Μερσίνη της Τουρκίας. Σήμερα αποτελεί έδρα του ποδοσφαιρικού σωματείου της Νίκης Βόλου, που μετέχει στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής ενώ κατά το παρελθόν το στάδιο έχει χρησιμοποιηθεί τόσο από τον Ολυμπιακό Βόλου, στα πλαίσια της Α’ και της Β’ κατηγορίας, όσο και η ΑΕ Λάρισσας, στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2007-2008. Πηγή : internet


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Το Ταεκβοντό του Βύρωνα Αντωνίου

Το Ταεκβοντό προέρχεται από τη Νότια Κορέα. Τα τελευταία 50 χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και τα τελευταία 20 χρόνια είναι Ολυμπιακό Αγώνισμα. Η αρχική του ονομασία ήταν Ταεκιον. Ταεκβοντο σημαίναι πόδι-χέρι-μυαλό. Οι ζώνες που υπάρχουν είναι οι εξής: άσπρη, κίτρινη, μισή πράσινη, πράσινη, μισή μπλε, μπλε, μισή κόκκινη, κόκκινη, μισή μαύρη και μαύρη. Δεν είναι ατομικό αλλά ούτε και ομαδικό. Είναι και τα δύο. Πρέπει να προπονείσαι 3-4 φορές την εβδομάδα. Από το Ταεκβοντό κερδίζεις μετάλλια, αυτοέλεγχο, υγεία, αυτοάμυνα, γενικότερα κοινωνικές εμπειρίες, ταξίδια, φιλία και αυτοπεποίθηση.


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Το Λιοντάρι

Βασιλιάς, αλλά… Κεφάλι μεγάλο, τετράγωνο, που καταλήγει σε βραχύ και πλατύ ρύγχος. Χαίτη καστανόξανθη ή μαυριδερή (μόνο το αρσενικό και όχι το θηλυκό). Θύσανος στην ουρά, την οποία χρησιμοποιεί ως τιμόνι και ως όπλο, για να χτυπά τον αντίπαλό του. Όραση, ακοή και όσφρηση πολύ ανεπτυγμένες. Μπορεί να δει στο σκοτάδι έξι φορές καλύτερα από τους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Αφενός στο ανακλαστικό στρώμα των κυττάρων στο πίσω μέρος των ματιών του. Το φως από το φεγγάρι και τ’αστέρια χτυπά στα κύτταρα αυτά και αναπηδά προς τα εμπρός, όπως οι προβολείς του αυτοκινήτου. Έτσι φωτίζει τα αντικείμενα γύρω του. Αφετέρου τα μάτια του είναι μεγάλα και ζωηρά, ενώ η κόρη του ματιού μπορεί να διαστέλλεται και να συστέλλεται. Αυτό επιτρέπει


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

στα ζώα αυτά να βλέπουν πολύ καλύτερα από τα άλλα ζώα στο λίγο φως. Ζυγίζει 190 κιλά κατά μέσο όρο το αρσενικό και 125 κιλά το θηλυκό. Όταν είναι στη φύση, ζει περίπου 10-14 χρόνια, ενώ στην αιχμαλωσία μπορεί να ζήσει πάνω από 20 χρόνια. Βασιλιάς… Από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι και σήμερα το λιοντάρι θεωρείται ο βασιλιάς των ζώων. Γιατί; Ξεκινάει πάντα επιδεικνύοντας την υπεροχή του με έναν εκκωφαντικό βρυχηθμό. Βρυχάται με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο, ξεκινώντας με λίγους βαθείς και μακρούς βρυχηθμούς, που τους ακολουθεί μια σειρά από πιο σύντομους. Βρυχάται και τινάζει τη χαίτη του μπροστά στα άλλα ζώα υποτάσσοντάς τα. Ο βρυχηθμός του λιονταριού έχει τη μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα στα υπόλοιπα αιλουροειδή, ενώ μπορεί να ακουστεί σε απόσταση 8 χιλιομέτρων! …αλλά… Το λιοντάρι είναι ο πιο τρομακτικός κυνηγός στην άγρια φύση. Εντούτοις δεν έχει ιδιαίτερη αντοχή. Γιατί; Η καρδιά μιας λέαινας αποτελεί το 0,57% του βάρους του σώματός της (για ένα αρσενικό το ποσοστό είναι 0,45%), (ενώ η καρδία της ύαινας φτάνει σχεδόν το 1% του βάρους του σώματός της). Έτσι, παρόλο που οι λέαινες φτάνουν ταχύτητες της τάξης των 81 χιλιομέτρων την ώρα, μπορούν να τις διατηρήσουν για σύντομα ξεσπάσματα μόνο, ενώ τον περισσότερο χρόνο αναλώνονται στον… ύπνο… Λέγεται ότι το λιοντάρι καταναλώνει περίπου δύο με τρεις ώρες την ημέρα στο κυνήγι, μια ώρα στο φαγητό και ένα πλήρες 20ωρο στον ύπνο! Ως βασιλιάς των ζώων αντιπροσωπεύει τη δύναμη και τη μεγαλοπρέπεια από την αρχαία εποχή ακόμη, και γύρω από αυτό έχουν πλαστεί πολλοί μύθοι και ποιήματα. Προς τη Νίκη- Μάιος 2015


19ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Και λίγο γέλιο

Για …ύψος Η μητέρα: Να βάζεις πάντα ένα χαρτί όταν πατάς στην καρέκλα! Η Ντίνα: Και τι ύψος θα μου προσθέσει ένα χαρτί; Η αντιλογία: -Στο λεξικό μου δεν υπάρχει η λέξη δειλία. -Είσαι λοιπόν τόσο γενναίος! -Όχι αλλά μου λείπει μια σελίδα από το δέλτα. Εξήγηση -Τι θα πει ακέραιος τύπος; -Χωρίς κεραία. Ιδεώδες επάγγελμα Ο Οκνηρίδης αφού διάβασε μια εφημερίδα: - Δεν είναι κι άσχημη η δουλειά του αστροναύτη, αφού κάθεται συνέχεια στην πολυθρόνα του! Προς τη Νίκη- Μάιος 2010

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ  

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ  

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Advertisement