Page 1

PORTFOLIO | YANG ZHANGZHENG Works 2013-2017

01 Reverse Raumplan A tribute to Adolf Loos 2017.10

1

02 One Hundred Years of Solitude Bibliotheca of nostalgia 2017.6

03 Catch Me if You Can An experimental laboratory in campus 2017.8

04 Moonrise Kingdom An arena beside a river 2017.4


01

Reverse Raumplan A tribute to Adolf Loos 3rd Year Art Gallery Design Studio Individual Work Advisor: Prof.Gao Dehong 2017.10

2


Building in 3-D perspective I tried to create a new model of space on the basis of Ruamplan. The building is conceived by interconnected continual spaces rather than specific plans, facades or sections. And the spaces shall only be designed in a 3-D perspective. Four layers are joined at different stages in design.

A-A

B-B

B

Massing management: Each space has a different height.

Exterior space: Hollows with windows and entrances are

They are connected so that ascent and descent are not only

created, the simple and hermetic facades are kept. They are

unnoticeable, but at the same time functional;

symmetrical on the first two floors, change vertically on the upper floors;

A

B

A

3

Interior promenade: A continuous staircase rise around the

Vertical differentiation: The vertical distribution progresses

atrium, being connected to functions. Those non-continuous

from the public rooms on the ground floor to the more private

ones provide the access to the different rooms from the

on the upper floors, which could be reflected by different

stepped platforms;

arrangements of furniture.


A-A

B-B

A

B

A

The Voyeuristic Quality of Spaces B

The Raumplan, with its rooms evolving around the central steps, allows visual connection among the different areas. Between the spaces, pierced walls frame the views on a diagonal direction, giving the interior an almost theatrical quality often described as “voyeuristic“. Different spatial organization and furniture arrangement, blur not only the distinction between rooms, but also between the outside

4

and inside, reflecting the different degree of privacy of the various spaces connected by central steps.


A-A

B-B

A

B

A

B

Role of the Atrium The atrium and the staircase zigzaging up through the atrium, which play a critical role of reference in the arrangement of space, is the precondition for the whole conception. As another facade. the atrium and the windows imply a continuity of the vertical 5

space.


A-A

B-B

B

A

B

A

From Room to Room The inside surfaces always differ from one room to the next. Material was chosen mainly for its affective value, tending to play down their object-like character and create a suggestion of spaciousness. Framing elements such as columns and beams 6

delineate space by standing out from the wall as separate elements.


Eccentric Circulation (Asymmetrical Experience of Symmetry) Doors to rooms are positioned off-center, giving an improved view of the room. Circulation through the room avoids the center and the route leaves the room by another door which is also eccentrically placed. In this way circulation routes are kept to the perimeter of the room and away from the center which can then become a “place�. By contrast, symmetrical movement can occur at the front door and the doors to the terrace.

7


02

One Hundred Years of Solitude Bibliotheca of nostalgia 4th Year Museum Design Studio Individual Work Advisor: Mr. Boyuan Robert Jiang 2017.6

8


Concept from 2001: A Space Odyssey The Monolith in 2001: A Space Odyssey (1968) seems to represent or even trigger epic transitions in the history of human evolution from ape-like beings to civilized people or from earthliving creatures to citizens of universe, hence the odyssey of mankind. In the most literal narrative sense, the Monolith is a tool, an artifact of an alien civilization. It appears in many places, always in the purpose The Monolith on the early earth

The Monolith on the moon

of observation. Arthur C. Clarke has referred to it as "the alien Swiss Army Knife"; or as Heywood Floyd speculates in 2010, " A shape of some kind for something that has no shape."

Site Plan 0 6

18

36m

Redefinition of Library China has witnessed the great mutation of the landscape in the countryside. The library, as another form of monolith, gaze into the past and future, document all these changes in silence. Information storage, as one of the main function of library, has a new interpretation in China. The carrier of information is not just text written in the books but all kinds of appliance in daily life. Villagers choose their own tangible belongs , sending them to the library. Therefore, the building has become a huge time capsule with a large amount of memories, gazing at the village in silence. When the information reach a certain quantity, the library could reflect the change in specific area, or even the shift of time. The tower library is cut by 5-meter-radius arcs. Some parts of boxes are discarded, creating a gradual change vertically. The lower part of the building contain the function of viewing and public activity, while the upper part is mostly used for storage and exhibition.

9


Symmetric vs. Asymmetric The blocks with different visibility create a vertical change, meeting different needs. The layout shift subtly from the original (1:1:1)² to asymmetric (1:2:3)². The multihierarchy rooms create unique atmospheres of space, from the long narrow corridors to the spacious halls. Therefore, different ways of storage could be created according to specific rooms.

10

16

15

14

13

12

11

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

0

2.5

7.5

15m


Top Level

Mid Level

Entrance Level

Solid vs. Void Solid: Symbol of the past, keeping still, would not changed by time, carrier of old memory; Void: Symbol of the present , countless possibilities created by visitors, container of time; Logic of time conducted by vertical change: The higher the floor is, the more 11

memory are carried, and the less space for visitors in the present left.


Ways of Viewing and Storing Visitors would get unique experiences on each floor. Lower floors provide good places for observation, the changes of the site could be seen as time goes by. Upper floors have enclosed environment and small windows, where visitors would feel strong contrast of light while moving through the rooms. In the corridors, storage space is dug by villagers according to the size of collection, the number of holes would grow in the future. Oversize collections would be kept in spacious halls during the construction of the building and could never be brought out again because of the cramped doors. Section

12

0

2.5

7.5

15m


"...time was not passing...it was turning in a circle..." Gabriel GarcĂ­a MĂĄrquez, One Hundred Years of Solitude 13


03

Catch Me if You Can An experimental laboratory in campus 4th Year Activity Center Studio Individual Work Advisor: Prof. Gao Dehong 2017.8

14


An irony of Campus Politics in China Chinese university students are being watched. Since ‘89 Democracy Movement, new student organization need layers of approval to be set up. Their activities are limited by school authority. The administrative system work like a elaborate machine. It seems like that no reform could be promoted under the peculiarly political climate. The effective large-scale mode of production of Modernism is presented in Play Time (1967) through the uniform office desks. The clerks shuttle back and forth among blocks. While in Underground (1995), the underground space are taken as a refuge, a place for carnival, and even a key logistics node for resistance at a time. They are two sides of one coin. An ultimate irony would be constituted when the two scenes are put together. The office and the activity center were arranged on the second floor and basement with independent entrances respectively. The problem that school managers are failed to get real feedback from students because of the top-down system of rule would be solved in the building. Students could express and share their opinion freely in the underground space; managers’ sight would be blocked by entrance plaza so that students underground would not be supervised.

15


The Communication without Sight Two pieces of curving wall separate the up and down. The walls blocked sight lines so that conversations between managers and students can only carry on through voice. The whole building was thus organized according to this specific idea about 16

acoustics. The curving walls on the ground floor have several patterns to fit different applications.


⑤ ⑤

⑤ ②

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Reading Room Lecture Hall Dining Hall Group Discussion Room Community Room Square Equipment Room

Underground Floor Plan 0

1

3

6m

Dynamic & Static The room/circulation relationship have maximum possible freedom in the basement. Students could wander among rooms unimpededly. The plan consist of several layers. The traffic flows are like a soft large piece of net, covering the whole plan, connecting the peripheral corridor, which is the place to communicate with school managers upstairs; The walls and columns, as the main element in the plan, just define function but not divide space; The scattering auxiliary rooms, including staircases, rest rooms and storages, are the hardest zones in the plan. 17


How to Use This Building to Speak out Your Own Mind

Speak out whatever you want to say in the underground

Walk upstairs to the ground floor. There are four

There are eight exits on the side of entrance plaza. The

corridor, the administrator could not see you because of

staircases to chose from, which are located in the

managers are not able to identify you.

the curving walls.

corners of the entrance plaza.

The last bulwark is the intermediate space on the ground floor. You can chose random exit in the case you are recognized.

Section

18

0

1.5

4.5

9m


I WOULD LIKE TO SAY SOMETHING TOO...

...EVERYONE CAN HEAR THE VOICE BUT CAN NOT SEE TTHEM...

FREEDOM OF ASSOCIATION

0

19

0.5

1.5

3m


04

Moonrise Kingdom An arena beside a river 4th Year Arena Studio Individual Work Advisor: Mr. Ju Wei 2017.4

20


Site Plan

A Pure Form Echoes the Content

0

12

36

72m

The arena’s external form is essential because it is located beside The Slender West Lake, which is known for its beautiful scenery. The pure form have a feeling of floating. The main roof with the shape of cycloid is supported by ten arch type beams. The corridor around the main venue, is like a ribbon floating around the moon. The glassed western and eastern sides provide spectacular views to The Slender West Lake. Creating a pure and wonderful form, is the best response to the beautiful surroundings. 21


② ③

⑤ ⑫

1. Fitness Room 2. Dormitory 3. Locker Room 4. Fire-control Room 5. Press Room 6. Office 7. Machine Room 8. VIP Lounge 9. Table Tennis Room 10. Bowling Alley 11. Cross Training Room 12. Billiards Room

⑦ ⑥ ⑨

First Floor Plan

13. Basketball Court 14. Restaurant 15. Interior Corridor 16. Outdoor Platform

Second Floor Plan

Section

22

0

4

12

24m


The Formularized Construction Unlike functionalist architecture, so-called "constructional honesty" means nothing to the arena. Exposing the structural frame is not the ultimate purpose but the means to emphasize the form and redefine spaces. The arcuate columns on the second floor corridor interrupt the continuous space regularly, emphasize the relationship between the square corridor and the vaulted main part. However, the structural elements are hidden on the ground floor.

Steel Beam Exhaust Vent Light Roof Sheathing Acoustic Ceiling Reinforced Concrete Floor Metal Faรงade

Section

23

0

1.5

4.5

9m


Other Works

From N to P - Hotel in Changshan Island

Disenchantment in Architecture - Art Salon in Taipei EXPO Park

2016.4 3rd Year Hotel Studio | Individual Work Dalian, China | Advisor: Mr. Ju Wei Being distributed according to the topography on the corner of the island, the hotel are divided into several functional blocks. The idea is to control the communication of sight line and the transformation of spatial scale. The corridors, which are the spatial archetype and organizer of space, pass through the blocks, transforming the outdoor negative spaces into positeve ones.

2016.12 4th Year Salon Studio | Individual Work Taipei, Taiwan | Advisor: Mr. Meng-Ting Tsai It would take a tedious process to create a building from diagram to entity. The concept of "architecture" is regarded as the designer's personal artistic creation, but it is also trapped in the rules of existing social forms. This design aim to resolve the contradiction, by transforming the diagram in to a building directly. No constraint would be imposed so that goal of "pure architecture" achieve.

White Coating Layer Waterproof Film Cement Screed-coat Upper Reinforced Ring

Reinforced Concrete Slope-making Layer

Stiffener

White Coating Layer Reinforced Concrete Sealant Heat Insulating Glass Metal Fixed Unit

Reinforced Concrete Column

Vertical Glass Rib Horizontal Glass Rib

Cotter Fine aggregate concrete

24

Baseboard

Threaded Rod Buckle

Gypsum Board Horizontal keel Tapping Screw Inner Corner Protection


Affordance of Stairs - Creative Park in Taipei URS 27

City Flows - Urban Design in Dalian

2016.10 3rd Year Livehouse Studio | Individual Work Taipei, Taiwan | Advisor: Mr. Tsai-Chen Lin This is a unique open space in the urban area of Taipei. The huge central park is embraced by theaters, cafés and galleries. And the creative park is like the last piece of puzzle of the site. The stairs are the best archetype to echo the content. People can sit on them, lean on them or stand beneath them. This is the great place to interact with space.

2017.2 4th Year Urban Design Studio | Collaboration with Shi Shangliu Dalian, China | Advisor: Prof. Gao Dehong The aim is to create a energetic pedestrian system, which would become a important bond between the transportation hub and the city park. The original blocks in the area are reassembled, connecting the business districts, uptown, the primary school and the cultural buildings. 商住两用 居住 商业 / 休闲 文化设施 商业基础设施

25

Portfolio Yang Zhangzheng  
Portfolio Yang Zhangzheng  
Advertisement