Page 1


Μέλι, µέλι, γλυκό µέλι µέλισσες κάνουν στην κυψέλη και για λίγο σταµατούν παραµύθι να µας πουν… Μια φανταστικοφορά και ένα νεραϊδοκαιρό κάποιο µαγικό ηφαίστειο στα βάθη του ωκεανού ξύπνησε θυµωµένο κι έβγαλε λάβα, πολλή, πολλή λάβα. Όχι όµως από αυτές που βγάζουν τα ηφαίστεια που δεν είναι µαγικά. Αυτή ήταν λάβα από µέλι που ξεχύθηκε µε δύναµη κι έτσι φτιάχτηκε µια καινούρια χώρα, η Μελισσία.

1


Στη χώρα αυτή, το µέλι ήταν άφθονο. Υπήρχε όπου και να κοίταζες! Να φανταστείτε ότι υπήρχαν ποτάµια που κυλούσε µέλι, πηγές που ανάβλυζαν µέλι, µέχρι και πηγάδια γεµάτα µε µέλι.

2


Είχε ακόµα λιβάδια γεµάτα µε λουλούδια µοναδικά και ασυνήθιστα. Τα λιβάδια µε τα µελοτριαντάφυλλα. Αυτά ήταν λουλούδια που από τα πέταλά τους έσταζε µέλι.

Τα λουλούδια µε τις κυψελίτσες, λουλούδια µε κυψελένια άνθη που µέσα τους µπορούσαν οι µέλισσες να πηγαίνουν για να ξεκουραστούν

3


και τα λιβάδια µε τα λουλούδια κηρηθρούλες που είχαν άνθη κηρήθρες που µέσα τους είχαν φυλαγµένο µέλι και γύρη.

4


Υπήρχε και µια απόµακρη κοιλάδα που εκεί άνθιζαν τα µελισσολούλουδα. Αυτά τα λουλούδια έκαναν µέλισσες που µόλις γεννιούνταν έπεφτε ο βλαστός τους και αυτές πετούσαν µακριά.

5


Στη χώρα αυτή συναντούσες και το µελοδάσος που τα δέντρα τους είχαν πάνω τους µελένιους καρπούς και το προστάτευε η βασίλισσα των νεράιδων, η Δασοµελούσα.

6


Στη Μελισσία βασίλευε ένας βασιλιάς πολύ καλός που µαζί µε τη βασίλισσά του κυβερνούσαν τη χώρα δίκαια και ειρηνικά. Όλοι οι υπήκοοι ήταν ευγενικοί στους τρόπους και µελιστάλαχτοι στα λόγια.

7


Όταν γεννήθηκε το πρώτο τους παιδάκι, ένα πανέµορφο κοριτσάκι, έγινε νονά του η Δασοµελούσα και της έδωσε το όνοµα Μελένια.

Όσο µεγάλωνε η Μελένια, γινόταν όλο και πιο όµορφη, αλλά δυστυχώς ο χαρακτήρας της δεν ήταν καθόλου καλός. Ήταν αγενής, τεµπέλα, αχάριστη και δεν ευχαριστιόταν ποτέ! Δεν ήθελε να κάνει τα µαθήµατά της, να βοηθάει στις διάφορες εκδηλώσεις του παλατιού, να συµµετέχει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και συνεχώς γκρίνιαζε. Στους υπηρέτες φερόταν άδικα και τους ταλαιπωρούσε ασταµάτητα! Όταν τα είδε όλα αυτά η νονά της, η νεράιδα, αποφάσισε να της δώσει ένα καλό µάθηµα και έτσι τη µεταµόρφωσε σε … 8


µέλισσα! Μάλιστα, όπως τ’ ακούσατε! Η Μελένια έγινε µια απλή µικρή µέλισσα και για να ξαναγίνει πριγκίπισσα θα έπρεπε να κατορθώσει να διορθώσει τον κακό της χαρακτήρα.

9


Έτσι, το επόµενο πρωί η Μελένια ξυπνά από ένα απίστευτο θόρυβο! Ζζζζζζζζζ!!! «Ποιος τολµά να κάνει τόση φασαρία στο δωµάτιό µου;» φώναξε εκνευρισµένη. Μόνο που δεν ήταν στο δωµάτιό της αλλά σε µια κυψέλη µαζί µε 40.000 άλλες µέλισσες! «Σήκω γρήγορα να καθαρίσεις τα κελιά! Τι κάθεσαι;» της φώναξε µια µέλισσα εργάτρια. Η έκπληξη της Μελένιας ήταν τεράστια. Δεν µπορούσε να πιστέψει αυτό που της συνέβαινε! Ρώτησε από δω, πήγε από κει και µε τα πολλά κατάλαβε πως δεν ήταν πια πριγκίπισσα αλλά µια ταπεινή µέλισσα εργάτρια που έπρεπε να εργάζεται και να συνεργάζεται µε τις υπόλοιπες της κυψέλης. «Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να κάνω όλα αυτά που κάνουν τούτα τα ανόητα έντοµα. Ποτέ, ποτέ, ποτέ! Θα κάτσω σε µια γωνιά να περιµένω και πού θα πάει, θα ξαναγίνω πριγκίπισσα», σκέφτηκε. Στο µεταξύ στο µελίσσι οι δουλειές ήταν σε εξέλιξη συνεχώς. Άλλες µέλισσες καθάριζαν την κυψέλη, άλλες τάιζαν τη βασίλισσα, άλλες το γόνο και άλλες τους κηφήνες. Οι µεγαλύτερες έβγαιναν έξω για να φέρουν γύρη και να κάνουν το φαγητό όλης της µελισσοοικογένειας.

10


Όσο και να προσπαθούσαν να κάνουν τη Μελένια να συνεργαστεί δεν το κατάφερναν µε τίποτα. Συνεχώς κρυβόταν σε κάποια γωνιά της κυψέλης και τεµπέλιαζε ανέµελα. Τεµπέλα η Μελένια, πολύ τεµπέλα σας λέω! «Αφήστε να της µιλήσω εγώ» είπε η σοφή µέλισσα του µελισσιού, η Μελιστάλαχτη. «Μελένια, θα ήθελες να έρθεις µαζί µου να δεις πώς µαζεύουµε τη γύρη από τα λουλούδια;» της είπε. «Ευκαιρία να βγω µια βόλτα» σκέφτηκε η Μελένια και δέχτηκε.

Μόλις βγήκαν έξω, η σοφή µέλισσα πήγαινε από λουλούδι σε λουλούδι και γέµιζε τα καλαθάκια των ποδιών της µε µπόλικη γύρη. Η Μελένια όµως έφυγε από κοντά της γιατί βαρέθηκε γρήγορα και έψαξε να βρει ένα λουλούδι για να … κοιµηθεί πάνω του. «Αυτό µου φαίνεται αρκετά βολικό», σκέφτηκε όταν είδε ένα όµορφο χρυσάνθεµο και αµέσως ξάπλωσε πάνω του. Όµως, η µικρή τεµπέλα πριγκίπισσα είχε κάνει ένα … τραγικό λάθος. Το λουλούδι που διάλεξε δεν ήταν στα λιβάδια, αλλά

11


στο βάζο ενός σπιτιού που στόλιζε το τραπέζι της κουζίνας στην οποία βρισκόταν η µαµά µαζί µε το παιδάκι της.

«Μαµά, µαµά, σφήκα!» φώναξε το παιδάκι όταν την είδε και άρπαξε γρήγορα τη µυγοσκοτώστρα για να τη χτυπήσει. Η Μελένια έγινε κάτασπρη από την τροµάρα της καθώς έβλεπε τη µυγοσκοτώστρα να έρχεται καταπάνω της µε φόρα. Το τέλος της θα ήταν ακαριαίο και τραγικό αν την τελευταία στιγµή δε σταµατούσε τη µικρή η µαµά της. «Όχι, κοριτσάκι µου» της είπε «αυτή δεν είναι σφήκα. Είναι µέλισσα. Θυµάσαι τι έχουµε πει για τη µέλισσα;» «Φυσικά και θυµάµαι, µαµά. Είναι το πιο εργατικό και ωφέλιµο ζώο που υπάρχει στον πλανήτη µας. Η µέλισσα δουλεύει σκληρά και από αυτή την τόσο δύσκολη και οργανωµένη δουλειά βγαίνουν πολύτιµα προϊόντα για τον άν-

12


θρωπο, όπως το θρεπτικό µέλι που το φτιάχνουν µε µια αξιοθαύµαστη συνεργασία και οργάνωση. Επίσης, µας δίνει το βασιλικό πολτό, την πρόπολη και το κερί. Ακόµα, αυτό το µικρό έντοµο βοηθάει µε τη δουλειά του να γονιµοποιούνται τα φυτά µεταφέροντας τη γύρη από το ένα στο άλλο.

-Σωστά; Ρώτησε τη µαµά του. -Σωστά, του απάντησε εκείνη , είναι τόσο καλό και εργατικό έντοµο που πρέπει να το θαυµάζουµε και να το προσέχουµε, κι όχι να του κάνουµε κακό. Να, αυτή εδώ η µελισσούλα πρέπει να έχασε το δρόµο της καθώς θα δούλευε σκληρά για να βοηθήσει τις άλλες µέλισσες να µαζέψουν γύρη. Κάτσε να τη

13


βγάλουµε από το παράθυρο για να πάει στην κυψέλη της. Και παίρνει τη Μελένια και τη βγάζει έξω.

Η µικρή µελισσοπριγκίπισσα ήταν κοκκαλωµένη από το φόβο της. Όταν όµως ένιωσε τον αέρα στα φτερά της, άρχισε σιγά σιγά να συνέρχεται και να φέρνει στο νου της τη συζήτηση που άκουσε. «Πόσο σπουδαία είναι αυτά τα ζώα και τι θεσπέσια πράγµατα κάνουν µε την εργατικότητα και τη συνεργασία τους. Όλοι τα θαυµάζουν και ο θαυµασµός που νιώθουν για αυτά µου έσωσε τη ζωή!!!» σκεφτόταν. «Θα προσπαθήσω, θέλω αληθινά να προσπαθήσω να τους µοιάσω και να θαυµάζουν κι εµένα το ίδιο!» Έτσι, επιστρέφει στο µελίσσι µια Μελένια εντελώς διαφορετική. Τώρα ήταν φιλική και συνεργάσιµη µε όλους. Καθάριζε τα κελιά, τάιζε τους γόνους και έφτιαχνε το µέλι. Είχε γίνει µια µέλισσα υπόδειγµα. Η νονά της που περίµενε πώς και πώς αυτή την αλλαγή ένιωσε τεράστια χαρά. Αµέσως έτρεξε κοντά της και της ξανάδωσε την πραγµατική της µορφή. 14


Η Μελένια είχε γίνει πάλι µια όµορφη πριγκίπισσα. Όµως τώρα ήταν διαφορετική. Ήταν γλυκιά, εργατική και φιλότιµη και ποτέ µα ποτέ δεν ξανάγινε δύστροπη, αχάριστη, αγενής και τεµπέλα γιατί πάντα στο µυαλό της υπήρχε η εικόνα της µέλισσας, του πιο εργατικού και αξιοθαύµαστου εντόµου της φύσης. Κι έτσι στη µαγική Μελισσία όλοι ήταν χαρούµενοι και όλα πήγαιναν… µέλι γάλα.

15


Γ΄2 3ου ∆.Σ. Ρόδου Ρόδος, 2014

Param