ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΤΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΥΤΙΚΑ τ. 45ο

Page 1

ΤΗΛ.: 2291025584

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 | https://attikesselidesdytika.blogspot.com | ISSN:2585-3473 - 246204® | westathenspages@yahoo. gr

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΈΝΟ ΣΑΣ ΓΚΙΟΥΖΈΛ ΈΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΌΡΤΑ ΣΑΣ

ΑΓΊΑ ΒΑΡΒΆΡΑ, ΆΓΙΟΙ ΑΝΆΡΓΥΡΟΙ-ΚΑΜΑΤΕΡΌ, ΊΛΙΟΝ, ΠΕΡΙΣΤΈΡΙ, ΠΕΤΡΟΎΠΟΛΗ, ΧΑΪΔΆΡΙ, AΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ, ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΜΑΝΔΡΑ

ΤΣΙΡΔΗΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΕΠΙΠΛΑ ΜΠΑΝΙΟΥ - ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

ΓΡΆΦΕΙ Η ΣΟΦΊΑ ΔΙΓΕΝΉ-ΚΟΛΙΟΤΆΣΗ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΣ

Κάλεσμα Διαρκείας "ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΜΕΝΑ..." Δεν είναι λίγες οι φορές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό σκεπτόμενοι/ες τους άλλους, σε ότι αφορά την ευχαρίστηση τους αλλά και τη γνώμη που έχουν για το άτομό μας. Τότε έρχεται να μας «πλακώσει» το σύνδρομο της ενοχής όπως λέγεται αλλιώς το ψυχικό βάρος, ο έντονος θυμός και το άγχος μαζί, που μας καταβάλλουν.

Δ

02-03

06-07

ΧΤΙΖΕΤΕ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕΤΕ, ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΕΤΕ; ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΣΙΡΔΗΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ

εν το κρύβω ότι ως θνητός και ατελής άνθρωπος έχω βιώσει ανάλογο συναίσθημα. Να όμως, που υπάρχει ένα πρόσωπο, που κάθε Χριστιανός/η σίγουρα γνωρίζει, που μας έχει προσκαλέσει, 2021 χρόνια πριν, με ένα κάλεσμα διαρκείας, να πάμε σε Εκείνον και να του αφήσουμε όλα μας τα βάρη: Ματθαίος 11:28: «Ελάτε σε εμένα, όλοι εσείς που μοχθείτε και είστε καταφορτωμένοι, και εγώ θα σας αναζωογονήσω.»!!! Είπε και εννοούσε να συμμεριστούμε τη ζωή του, να επικαλεστούμε την προσευχή του, να παραμείνουμε στην εμπιστοσύνη του στο Θεό Πατέρα, να γίνουμε οι μιμητές του. Αν αναλογιστούμε πόσο αυστηροί κριτές γινόμαστε με τον εαυτό μας πολλές φορές, πόσο τον ταλαιπωρούμε ή αφήνουμε άλλους να τον ταλαιπωρούν θα καταλάβουμε ότι και σε εμάς απευθύνεται. Σε εμάς τους/τις κουρασμένους/ες και ταλαιπωρημένους/ες της ζωής, σε όσους/ες μοιάζουν με πρόβατα χωρίς ποιμένα, τους μη έχοντες ελπίδα, τους/ τις καταπιεσμένους/ες από τη δύναμη των ισχυρών της γης, τους/τις πληγωμένους/ες από τη βία και τον πόλεμο, την πείνα και την αδικία. Θέλει να μας πάρει το φορτίο και να μας αναζωογονήσει! Μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Λόγο Του και να ακούσουμε το κάλεσμά του αλλάζοντας τους όρους της ζωής μας που έχει τεράστια αξία στα μάτια του Θεού Πατέρα. Ζητήστε και θα σας δοθεί, κτυπήστε και θα σας ανοίξει. Κανένας και καμία δεν είναι μόνος/η του.

Τ. 45

ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ,

Δήμαρχος Ιλίου

Έχουμε συμβόλαιο τιμής με τους πολίτες

08-09

Μια στάση για ποικίλες γεύσεις ψωμιού, γλυκά, παγωτά με 30% λιγότερη ζάχαρη από 100% φρέσκο γάλα. Το τέλειο σνάκ της ημέρας κάθε μέρα, κάθε ώρα, όλο το χρόνο! Μεγάλη ποικιλία σε Φρεσκομαγειρεμένα γεύματα και φρέσκιες σαλάτες !

Πολυχώρος για παιδιά! Για εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια!

TO #Sayit ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΦΩΝΗ

04

ΔΕΙΤΕ: ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ Η ταινία βραβεύτηκε με τρία ΟΣΚΑΡ

28

ΓΙΑ ΨΑΡΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ Το +1 στις συνταγές σας

16-17

να πάτε ΘΑΛΑΣΣΑ

19


μνήμες δυτικά

«Από μια βροχή ..σε μια ιστορία». Ερευνητική και κινηματογραφική προσπάθεια ομάδας μαθητών του 7ου γυμνασίου Περιστερίου. ΣΥΝΤΟΝΊΣΤΡΙΕΣ ΈΡΓΟΥ: ΠΑΠΑΜΆΡΚΟΥ ΜΕΛΠΟΜΈΝΗ ΔΙΕΥΘΎΝΤΡΙΑΦΙΛΌΛΟΓΟΣ, ΜΑΚΡΉ ΙΩΆΝΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΌΓΟΣ, ΚΑΚΑΔΙΆΡΗ ΆΝΝΑ ΦΙΛΌΛΟΓΟΣ. ΈΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΉΣ: 2020-2021.

Π

ρώτο βραβείο στην κατηγορία Ταινία Γυμνασίου 3ου Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της Πόλης σου» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης της χώρας και της Ομογένειας ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ του 3ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ κέρδισε το 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ για την ταινία "Από μια βροχή σε μια ιστορία" Η ταινία, που αφορά στην πλημμύρα του 1961, είναι διάρκειας 11 λεπτών. Έχει ιστορικές και κοινωνικές αναφορές και ενημερωτική ειδησεογραφία από την εποχή αλλά και από την πλημμύρα που χτύπησε φτωχούς και άτυχους ανθρώπους. Περιστέρι 5 Νοεμβρίου 1961. Βράδυ. Ένα ποτάμι ενώνει τραγικά τις ζωές των ανθρώπων και παρασέρνει τις μνήμες ορμητικά προς τα πίσω… Μικρά ρυάκια οι μικρές μας ιστορίες που συναντούν το μεγάλο ποτάμι της Ιστορίας... Η νύχτα εκείνης της Κυριακής του 1961 ήταν τρομακτική για όλη την Αθήνα. Η καταρρακτώδης βροχή κράτησε πέντε ώρες, ένας κυκλώνας άφησε πίσω του νεκρούς, τραυματίες, ερείπια και άστεγους. Μέσα σε 11 λεπτά οι μαθητές καταφέρνουν να αποδώσουν το τραγικό αυτό γεγονός και να γυρίσουν στο παρελθόν εκείνους που το έζησαν και το θυμούνται.

Ήταν η γεύση που ήρθε από παλιές πολίτικες συνταγές που μας έκανε να αγαπήσουμε το Γκιουζέλ Θ.Ε.Κ.Α.. Είναι η διάρκεια της επιτυχημένης εκδοχής του που αναζητούμε όταν σκεπτόμαστε ένα γλύκισμα ποιοτικά παρασκευασμένο και χειροποίητο.

Τ

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το 7ο Γυμνάσιο Περιστερίου παίρνει το πρώτο βραβείο. Είχαν προηγηθεί οι ταινίες "Το παρόν μου έχει παρελθόν" το 2019, και "Η γειτονιά που άνθησε στο κάρβουνο" το 2020. Το διαγωνισμό συνδιοργάνωσε η εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του ΥΠΑΙΘ., το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας --ΕΚΟΜΕ ΑΕ Η ιστορία μιας οικογένειας συναντά τη σπαρακτική ιστορία μιας συνοικίας, κι αυτή με τη σειρά της την ιστορία μιας πόλης.

Αττικές σελίδες ΔΥΤΙΚΑ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Τ. 45 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ -ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 ISSN: 2585-3473 : 246204 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΑΤΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ Τηλ: 6945 192 486, 69 47 32 9000 -ΣΑΡΩΝΙΚΟΣNEWS W: www.saronicospages.gr/index.php/selides-dytika ΕΚΔΟTΗΣ: Σοφία Διγενή Σπ. E-mail: westathenspages@yahoo.gr, ART DIRECTOR: S&T WORKS sofiadigenis@gmail.com ΕΚΤΥΠΩΣΗ- ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: VES Company ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΟΧΑΓΟΥ ΔΕΔΟΥΣΗ 36, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Χριστίνα Φραγκούδη Τ.Κ. 12135

®

2

Το αγαπημένο σας Γκιουζέλ έρχεται στην πόρτα σας

Aττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ | Τ. 45 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ο προσφάτως ανακαινισμένο εργαστήριο-ζαχαροπλαστείο Θ.Ε.Κ.Α είναι όντως πασίγνωστο για το Γκιουζέλ του που το φτιάχνει σε τρία μεγέθη, ενώ υπάρχει και η εκδοχή του και σε παγωτό. Μπορεί μέχρι τώρα να κάναμε ημερήσια εκδρομή στην Κερατέα για το πολίτικο Γκιουζέλ, Θ.Ε.Κ.Α. . Είναι βλέπετε η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού: μια στρώση σιροπιασμένο κανταΐφι ή τσουρέκι, και τα δύο παρασκευής του Θ.Ε.Κ.Α., και από πάνω μια φίνα συννεφένια κρέμα και σαντιγί. Όλες οι γλυκές απολαύσεις του εργαστηρίου Ζαχαροπλαστικής Θ.Ε.Κ.Α. προφιτερόλ, μιλφέιγ, μπανόφι εξίσου φημισμένο, κιουνεφέ που φτιάχνεται με κατίκι Δομοκού, μους βανίλια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΌΝΙΑ ΜΟΛΦΈΤΑ

Μαγαδασκάρης και βατόμουρο, χειροποίητες σοκολάτες αλλά και φίνο παγωτό κάστανο, άλλη μία από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, σκέτο ή σε γιορταστική εκδοχή, με κομμάτια σιροπιασμένο τσουρέκι είναι εκείνες που το κάνουν μοναδικό. Το ευχάριστο νέο όμως είναι ότι το Θ.Ε.Κ.Α κάνει τώρα ντελίβερι τα γλυκά του σε όλη την Αττική, σε διαφορετικό τομέα κάθε ημέρα και με ελάχιστη χρέωση τα 30 ευρώ, εκτός από την Λαυρεωτική και το Δήμο Σαρωνικού όπου η ελάχιστη τιμή παραγγελίας είναι τα 20 ευρώ. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα δρομολόγια στο τηλέφωνο: 22990.633.77 ή να επισκεφθείτε το κατάστημα: Γρηγορίου Ε’ 12Α, Κερατέα.


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 | Τ. 45 | Αττικές σελίδες ΔΥΤΙΚΑ

3


TO #Sayit ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΦΩΝΗ ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ - ΔΙΩΞΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ - ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕ Η Κίνηση #Sayit στο Περιστέρι δημιουργήθηκε με μοναδικό στόχο να γίνει η φωνή όλων των θυμάτων που έχουν υποστεί κακοποίηση, σεξουαλική βία, cyberbulling, mobbing, βίαιη συμπεριφορά ή ρατσιστική επίθεση. Να γίνει το καταφύγιο για παιδιά, εφήβους, γυναίκες και άνδρες που είτε βρίσκονται σε κίνδυνο, είτε έχουν τεθεί στο περιθώριο της κοινωνίας.

Η

ομάδα του #Sayit, στελεχωμένη από έμπειρους επιστήμονες και δεκάδες εθελοντές, επιχειρεί, πρωτίστως, να δώσει δύναμη σε όλους εκείνους που φοβούνται να καταγγείλουν τον θύτη τους ώστε να βγουν μπροστά και να μιλήσουν ανοιχτά και στη συνέχεια να αποτελέσει το στήριγμά τους για μια νέα αρχή. Ο δρόμος προς αυτήν τη μετάβαση, βέβαια, είναι επίπονος και οι άνθρωποι του #Sayit το γνωρίζουν καλά. Για αυτό με κατάλληλη προσέγγιση και συμβουλευτική στέκονται

δίπλα σε όλους όσοι έχουν ανάγκη να απεγκλωβιστούν από μια αρρωστημένη ή ζοφερή καθημερινότητα. Η μαχόμενη δικηγόρος, Ουρανία Σαγιάκου, εμπνεύστρια, δημιουργός και διοργανώτρια αυτής της Κίνησης στέλνοντας το δικό της μήνυμα τονίζει χαρακτηριστικά πως το #Sayit είμαι εγώ, είμαι εσύ, είμαστε όλοι, διότι όλοι είμαστε ίδιοι με ίσα δικαιώματα και μαζί μπορούμε να παλέψουμε ενάντια σε κάθε μορφή ανισότητας και βίας. Το σύμπλεγμα αδιαφορία- συνενοχή- σιωπή πρέπει να διαλυθεί και τη

THE BAKERY BAR

Το Αρτοποιείο έχει τον «μπαρίστα» του

θέση του στη σύγχρονη κοινωνία να πάρει η αλληλεγγύη- αποδοχή- προστασία. Είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα σου. Έχεις δικαίωμα να είσαι ασφαλής . Η ζωή σου ανήκει και όλοι μαζί μπορούμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στη βία.

Κατεβαίνοντας την Πετρουπόλεως στο No 51, στο Ίλιον, υπάρχει δεξιά μας ένα μικρό αρτοποιείο, το «διαμαντάκι» της περιοχής. Κι αυτό, δεν το λέω επειδή είναι καλός μου φίλος ο ιδιοκτήτης του, ο Νίκος Κοκοντίνης, αλλά, επειδή έχει τον καλύτερο καφέ της πόλης, τον Mrs ROSE, 100% Arabica, ένας καφές που η γεύση του σου μένει αξέχαστη και ξαναπάς για να τον απολαύσεις πάλι. Ο Νίκος, με τις ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στον καφέ και σε συνεργασία με τον Mrs ROSE, δημιούργησαν ένα τέλειο αποτέλεσμα που αξίζει όλοι να δοκιμάσετε. Και να ήταν μόνο ο καφές… ο Νίκος, διαθέτει ό, τι μπορεί να υπάρχει από προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, άριστης ποιότητας.

Π

άντα υπάρχει μια ιστορία κι ένας αγώνας πίσω από τον κάθε επιχειρηματία. Ας πάμε λοιπόν λίγα χρόνια πίσω. Η επιχείρηση του αρτοποιείου είναι οικογενειακή. Το πρώτο μαγαζί, ξεκίνησε από τους γονείς του Νίκου, το 1978 στην Ανθούπολη, όπου και συνεχίζει να λειτουργεί. Πριν έντεκα χρόνια, ο Νίκος, ανέλαβε την επιχείρηση όπου και ίδρυσε στο Ίλιον το δεύτερο μαγαζί, το THE BAKERY BAR, το οποίο δραστηριοποιείται με επιτυχία, εδώ και έξι χρόνια. Το 90% των προϊόντων τους είναι χειροποίητα δικής τους παραγωγής. Ο Νίκος, αφού ασχολήθηκε με την ιδιότητα του «μπαρίστα» από το 2004, όταν ίδρυσε το The Bakery Bar, αφοσιώθηκε στο αρτοποιείο του. Έχει σπουδάσει αρτοποιία και ζαχαροπλαστική. Όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργεί με τους γονείς του τα εξαιρετικά χειροποίητα ψωμιά, όλων

4

Aττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ | Τ. 45 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΒΉΜΑΤΑ ΠΑΡΈΜΒΑΣΗΣ Στο #sayit προτρέπουμε τους ανθρώπους να μιλήσουν Στο #sayit μεσολαβούμε στο να καθοδηγήσουμε όποιον έχει ανάγκη στο να βρει λύση Στο #sayit καθοδηγούμε όποιον έχει ανάγκη στην σωστή κατεύθυνση Στο #sayit παρεμβαίνουμε μέχρι να βρεθεί λύση Στο #sayit επικοινωνούμε με τις αρμόδιες Αρχές Στο #sayit φέρνουμε σε επαφή τους ανθρώπους που έχουν υποστεί βία και δυναμώνουμε τη φωνή τους Επικοινωνήστε στο info@sayit.gr, στο τηλ. 2105326087 ή στο facebook.com/sayitgreece

των ειδών, να αναφέρω το καρβελάκι ΖΕΑΣ, που έχω προσωπική εμπειρία, αλλά και όλα τα άλλα, ολικής αλέσεως, πολύσπορα, με προζύμι, παραδοσιακό χωριάτικο, κ. ά. Στα γλυκά είναι ιδιαίτερος, θα τα βρείτε μόνο στο αρτοποιείο του. Επίσης διαθέτει, χειροποίητα σάντουιτσ με διάφορες γεύσεις, σοκολατοδημιουργίες, απίστευτες τυρόπιτες… αλλά σταματώ εδώ γιατί τα λόγια καλά είναι, αλλά η πράξη… καλύτερη. Να πάτε να τα δοκιμάσετε. Το THE BAKERY BAR, δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες του, με ένα τηλεφώνημα στο αρτοποιείο, να έχουν όλα τα προϊόντα του στο σπίτι τους. Πηγαίνετε και θα με θυμηθείτε. Θα εντυπωσιαστείτε αρχικά με το αληθινό, πηγαίο χαμόγελο του κ. Νίκου Κοκοντίνη, τη φιλική ατμόσφαιρα στο χώρο και φυσικά τα ποιοτικά προϊόντα του.


ΓΡΆΦΕΙ Η ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ

ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

…η πηγή του χρώματος Καλώς όρισες άνοιξη, με την ομορφιά των χρωμάτων σου στα λουλούδια, στα δέντρα. Το φως της μέρας τόσο διαφορετικό καθώς ζωντανεύουν οι αχτίδες του ήλιου. Τα χρώματα που πλαισιώνουν τα σπίτια στην πόλη μας ομορφαίνουν τους υπαίθριους χώρους και μας φτιάχνουν τη διάθεση καθώς γεμίζουν χρωματισμένο φως τα μάτια μας.

Δ

ιασχίζοντας τη Θηβών, φτάνω στο νούμερο 257, στο Περιστέρι, στο κατάστημα χρωμάτων του κ. Γιάννη Αγγελάτου και σταματώ. Μπαίνω στο χώρο τους και μένω …παγωτό! Ακούω μέσα μου μια πρόταση… «εδώ είναι η πηγή του χρώματος»! Μα τι έχει καταφέρει αυτός ο άνθρωπος με τους

συνεργάτες του! Κατάφερε να κάνει τη διαφορά με τα προϊόντα του σε όλη τη Δυτική Αττική και όχι μόνο… Όταν κάνουμε επίσκεψη σε κάποιο σπίτι που έχει επέμβει χρωματικά ο κ. Αγγελάτος, νιώθουμε πως βρισκόμαστε σ’ ένα χώρο που είναι τόσο φωτεινός και ξεκούραστος στα μάτια μας, που δεν χρειάζεται

ν’ ανάψουμε φώτα τις απογευματινές ώρες. Είναι πλέον καταξιωμένες οι υψηλές υπηρεσίες που προσφέρει ο κ. Αγγελάτος με την ποιότητα των χρωμάτων του και των υπηρεσιών του. Λες και προσπαθεί να ξεπεράσει τα χρώματα της φύσης. Προσφέρει τις πιο εξειδικευμένες και αξιόπιστες τεχνικές λύσεις, σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί, παρέχοντας στους πελάτες του πρωτότυπη υποστήριξη. Ξεχωρίζει με τη σοβαρή τεχνογνωσία του, την υψηλή εξυπηρέτηση και γνώση των συνεργατών του, την αισθητική του, τα πρωτοποριακά του προϊόντα, ακολουθώντας πιστά τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς. Διαθέτει χρώματα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Βερνίκια ξύλου, Τεχνοτροπίες εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Διαθέτει επίσης, εργαλεία, σιδηρικά, μονωτικά. Συνεργάζεται με ποιοτικές εταιρίες, όπως, vivechrom (DURO

STICK), Dulux (ALCHIMICA), Kraft, Neotex, Vitex, VECHRO. Η παράδοση γίνεται στο χώρο σας κατόπιν συνεννόησης χωρίς μεταφορικά. Επίσης, γίνεται διανομή χρωματολογίων στο χώρο σας εντός των Δήμων Πετρούπολης, Ιλίου, Περιστερίου. Ό, τι και να σας πω είναι λίγο. Αξίζει να επισκεφτείτε το χώρο τους. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα. Θα σας εξυπηρετήσουν άμεσα με την πηγαία φιλικότητά τους και τις γνώσεις τους. Έφτασε ο καιρός ν’ ανανεώσετε το σπίτι σας. Τι κάθεστε; Σας περιμένουν.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ Kraft Master 10 + 1lt ΔΏΡΟ!

33.50€ με ΦΠΑ.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 | Τ. 45 | Αττικές σελίδες ΔΥΤΙΚΑ

5


ΤΣΙΡΔΗΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΕΠΙΠΛΑ ΜΠΑΝΙΟΥ - ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

ΧΤΙΖΕΤΕ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕΤΕ, ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΕΤΕ;

ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΣΙΡΔΗΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ

Όλα για το σπίτι ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ, ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ

Στην οδό Σουλίου 151 και Περικλέους, βρίσκεται ανακαινισμένο ένα τεχνικό πολυκατάστημα. Λειτουργεί με επιτυχία από τον κ. Τσιρδήμο Μανώλη και τη σύζυγό του Βασιλική, ένα νέο ζευγάρι με όραμα και φαντασία για δημιουργία.

Π

ράγματι, προτείνουν καινοτόμες κατασκευαστικές ιδέες, ιδιαίτερες δημιουργίες στα είδη που προμηθεύουν, ανάπτυξη της επιχειρησιακής δράσης τους η οποία φέρνει και την ανέλιξη της επιχείρησής τους. Με τις γνώσεις, τη συνέπεια, την αγάπη για τη δουλειά του, τη σωστή και άμεση εξυπηρέτηση που προσφέρει στο κατάστημά του ο κ. Τσιρδήμος, έχει πλέον αναγνωριστεί ως ένας ικανός επαγγελματίας στο χώρο του, με τις καινοτόμες και ιδιαίτερες υπηρεσίες του. Τα προϊόντα που προμηθεύεται είναι τα καλύτερα. Τα πιο σύγχρονα και έξυπνα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά. Στη διάρκεια 40 ετών και συνεχίζοντας, ο Μανώλης με τη Βασιλική, έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργατών, με τους οποίους δύνανται να φέρουν σε πέρας οποιοδήποτε έργο. Στα 40 αυτά χρόνια παρουσίας τους στο χώρο, το Τεχνικό τους Πολυκατάστημα έχει αναλάβει πληθώρα έργων από ιδιωτικές κατοικίες μέχρι επαγγελματικούς χώρους.

ΣΟΥΛΙΟΥ 151 & ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 210 25 -296, info@tsirdimos.gr Aττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ | Τ. 4550 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣMAIL: 2021 6ΤΗΛ./FAX:


Το κατάστημά τους μπορεί να αναλάβει κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, όπως:

• Θερμομόνωση • Θέρμανση • Λέβητες αερίου • Κουφώματα • Υδραυλικές εργασίες • Ηλεκτρολογικές εργασίες • Πλακάκια • Αλουμίνια • Έπιπλα κουζίνας Μέσω του καταστήματός τους μπορείτε να προμηθευτείτε:

• Ηλιακά Συστήματα: SOLAR VACUUM, NOBEL •Δ όμηση – Στεγάνωση: Durostick, Thrakon • Λέβητες Αερίου: ΒΑΧΙ Επίσης, αναλαμβάνουν τη μερική ή ολική ανακαίνιση των κατοικιών σας, με επαγγελματισμό που σας εγγυάται ότι, το αποτέλεσμα θα είναι η διαφήμισή τους. Κλείστε ένα ραντεβού στο χώρο σας για να γίνει η σωστή εκτίμηση των εργασιών, ούτως ώστε, να σας διαθέσουν μια προσφορά που θα καλύπτει το δικό σας budget. Αξίζει να τους γνωρίσετε για να αποκτήσετε ιδία γνώμη, για την προσοχή που θα σας δώσουν και την σωστή μελέτη που θα κάνουν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Τι κάθεστε λοιπόν; Ήρθε η ώρα να προσφέρετε κι εσείς στον εαυτό σας κάτι όμορφο, διαχρονικό και ανανεωτικό… την ανακαίνιση του σπιτιού σας.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΟΛΙΚΉ ΑΝΑΚΑΊΝΙΣΗ ΜΠΆΝΙΟΥ ΑΠΌ

3.200€ ΣΤΑ 2.800€ ΜΑΖΊ ΜΕ ΦΠΑ

Εμμανουήλ Τσιρδήμος Κατάστημα Ειδών Υγιεινής tsirdimos_emm www.tsirdimos.gr


πρόσωπα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΣΟΦΊΑ ΔΙΓΕΝΉ-ΚΟΛΙΟΤΆΣΗ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟ

ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ,

Δήμαρχος Ιλίου

Έχουμε συμβόλαιο τιμής με τους πολίτες Η ενασχόλησή του με την Αυτοδιοίκηση ξεκινά από το 1990 και χαρακτηρίζεται από την ενεργό συμμετοχή του στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της πόλης. Διετέλεσε επί σειρά ετών Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος με τον αείμνηστο Δήμαρχο Βασίλη Κουκουβίνο. Ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο έμπειρους αυτοδιοικητικούς των τελευταίων ετών που έχει την αγάπη των πολιτών καθώς παραμένει σταθερός στις θέσεις του που περιλαμβάνουν χρηστή διοίκηση, διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, κοινωνική δικαιοσύνη, αξιοκρατία και αλληλεγγύη. Εξελέγη Δήμαρχος για πρώτη φορά στις εκλογές του 2006 και στη συνέχεια το 2010, το 2014 και το 2019. Η εφημερίδα «Αττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ» ζήτησε να μάθει το «κλειδί» της επιτυχίας του αλλά και τις θέσεις και τις δράσεις που ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστούν για το καλύτερο του Δήμου Ιλίου και των Δημοτών. - ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΥΤΙΚΑ: Βρεθήκατε στην αυτοδιοίκηση από το 1990 την εποχή που τότε Δήμαρχος ήταν ο αείμνηστος Βασίλης Κουκουβίνος, το αποτύπωμα του οποίου είναι έντονο στο Ίλιον. Εσείς τι έχετε να θυμηθείτε από τον άνθρωπο και διοικητικό Βασίλη Κουκουβίνο και τι θεωρείτε σημαντικό στην επί 5 θητείες διαδρομή του; - ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ: Ο αείμνηστος Βα-

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΤΡΩΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΖΩ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

σίλης Κουκουβίνος υπήρξε ο μεγάλος αναμορφωτής της πόλης του Ιλίου, ένας άνθρωπος με αρχές και ένας Δήμαρχος με αξίες. Εργάστηκε με αφοσίωση, πείσμα και αυταπάρνηση για την πρόοδο και την ανάπτυξή του τόπου μας και άφησε βαθιά το αποτύπωμά του στη σύγχρονη ιστορία του. Tο έργο του ήταν σημαντικό και πρωτοπόρο. Ο Βασίλης Κουκουβίνος είναι πάντα παρών στη σκέψη και στην καρδιά μας. Οι αξίες, η θέληση, η δύναμη, η σκληρή και καθημερινή δουλειά είναι στοιχεία τα οποία μας μεταλαμπάδευσε, μας δίδαξε και εμείς συνεχίζουμε με την ίδια αφοσίωση το δρόμο που χάραξε. Το πείσμα του, η δυναμική του και το όραμα για την ανάπτυξη του Ιλίου μας καθοδηγούν κι εμείς διευρύνουμε το πρόγραμμά μας, σχεδιάζοντας και χαράσσοντας μια ανοδική πορεία για την πόλη

Accounting is Business 8

εφαρμογή το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, την προσπάθεια δηλαδή, ώστε η πόλη μας να αποκτήσει μια ουσιαστική στροφή προς καθαρότερους και πιο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης. Ο ρόλος των δημοτικών αρχών για την αλλαγή συμπεριφορών και συνηθειών μετακίνησης των πολιτών είναι κομβικός, υπό την προϋπόθεση ότι θα προάγουν βιώσιμα τοπικά σχέδια κινητικότητας. Η πρόκληση για το Δήμο Ιλίου είναι η ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος μεταφορικού δικτύου και η προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης που θα μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη. Υπό το πρίσμα αυτό, εφαρμόζουμε εδώ και δυο χρόνια πιλοτικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων σε δρόμους με μεγάλη επισκεψιμότητα, τους οποίους αποδίδουμε σε πεζούς, ποδηλάτες και οικογένειες με παιδιά. Στόχος είναι να επανέλθουμε σε μια πόλη που θα τη χαιρόμαστε με όλες μας τις αισθήσεις.

μας, με ρεαλιστικούς, υλοποιήσιμους στόχους και πάντοτε με γνώμονα τον ανθρώπινο και τον σύγχρονο χαρακτήρα της. - ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΥΤΙΚΑ: Λένε ότι είσαστε και εσείς Δήμαρχος των έργων κύριε Ζενέτο. Ποια έργα του αείμνηστου Βασίλη Κουκουβίνου συνεχίσατε και πως αρπάξατε την ευκαιρία να αξιοποιήσετε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Ίλιον; - ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ: Όπως σας ανέφερα ήδη, συνεχίσαμε συνολικά και σε κάθε επίπεδο το έργο που ξεκίνησε ο Βασίλης Κουκουβίνος. Η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών μας, μέσα από περιβαλλοντικές, λειτουργικές και κοινωνικές παρεμβάσεις, είναι συνεχής. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαμε από τους πρώτους Δήμους που έθεσαν σε

- ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΥΤΙΚΑ: Συμπληρώνοντας δεκαπέντε χρόνια στη δημαρχία του Ιλίου πρέπει να γνωρίζετε πάρα πολύ καλά που «πονάει» ο Δήμος σας; - ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ: Το Ίλιον είναι ο τόπος μου, η οικογένειά μου, η ζωή μου ολόκληρη, συνεπώς γνωρίζω καλά τα τρωτά του σημεία. Είναι μια πόλη που αποτελεί πρότυπο σε πολλά θέματα – περιβάλλον, ποιότητα ζωής, καθαριότητα, κοινωνική πολιτική, προτεραιότητα στους πολίτες - και θα μπορούσε να αποτελέσει σε ακόμα περισσότερα, αν η πολιτεία λειτουργούσε πιο άμεσα και, εν πολλοίς, πιο αποτελεσματικά. Υπάρχουν σημαντικά θέματα που χρονίζουν, για παράδειγμα η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό. Έργο πνοής όχι μόνο για το Ίλιον αλλά για όλη την περιοχή που εκτείνεται από την Ανθούπολη μέχρι την Πετρούπολη και το Καματερό, το οποίο παραπέμφθηκε στις καλένδες αρχικά, προχώρησε στη συνέχεια με μια γενναία απόφαση του υπουργού Μεταφορών και

ΒΑΣ/ ΚΟΚΚΟΣΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ κ: 6948 79 049 ΝΗΣΙΑΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ κ: 6948 75 90 51 ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ κ: 6948 75 90 47 τ: 2105776096 f: 2105776083 e: mnk3@otenet.gr Ρούσβελτ 8, Τ.Κ. 121 43, Περιστέρι

Aττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ | Τ. 45 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021


Τα ζητούμενα είναι: η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό, η λειτουργία ενός πρότυπου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, η μεταφορά ενός Παιδιατρικού Νοσοκομείου και οι συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν πραγματικά όλους τους πολίτες. Υποδομών Κώστα Καραμανλή, αλλά και πάλι υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, οι οποίες ελπίζουμε να ξεπεραστούν γρήγορα και το έργο να προχωρήσει. Η κατάσταση των οδοστρωμάτων, που απασχολεί πανελλαδικά τους δήμους και που θα πρέπει να υπάρξει βούληση από την πολιτεία, ώστε οι δρόμοι να είναι ασφαλείς και σε κατάσταση που αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Επίσης, η λειτουργία ενός πρότυπου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, καθώς και η μεταφορά ενός Παιδιατρικού Νοσοκομείου, αποκλειστικά για τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας, ώστε να απολαμβάνουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Περίθαλψης σε 24ωρη βάση. Η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τη διαχείριση απορριμμάτων, ένας επανασχεδιασμός για την ορθή διαχείριση, αλλά και επαναχρησιμοποίηση των παραγόμενων προϊόντων. Οι συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν ουσιαστικά τους πολίτες. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τον δήμο μας, αλλά και τη Δυτική Αθήνα, για τα οποία πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το κεντρικό κράτος. Τέλος, η ενίσχυση του Αυτοδιοικητικού χαρακτήρα των δήμων, ώστε οι ΟΤΑ να μπορούν να επιτελέσουν αποτελεσματικότερα και αμεσότερα το έργο τους, προς όφελος των πολιτών. - ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΥΤΙΚΑ: Ποιο είναι άραγε το «κλειδί» αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης με τον Δημότη του Ιλίου; - ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ: Η συνέπεια και η σταθερότητα. Πριν πολλά χρόνια, η

παράταξή μας υπέγραψε ένα συμβόλαιο τιμής με τους πολίτες του Ιλίου που μας δεσμεύει διαχρονικά με την υποχρέωση της συνέπειας λόγων και έργων. Αυτό το συμβόλαιο δεν το σπάσαμε ποτέ, αντίθετα το ανατροφοδοτούσαμε σταθερά και απαρέγκλιτα με τις ίδιες αξίες. Ξέρετε, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον τα μεγάλα λόγια, τις ανεδαφικές υποσχέσεις και τα υπερβατικά άλματα. Όλα τα χρόνια που υπηρετούμε το Ίλιον, βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους, δίνουμε πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, εργαζόμαστε σκληρά για να παρέχουμε διαρκώς καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, να διατηρούμε τη συνοχή της κοινωνίας, να διευρύνουμε την ομπρέλα προστασίας για τους αδύναμους συμπολίτες μας. Με τη βαθιά πεποίθηση ότι οι πραγματικές αλλαγές έρχονται από κάτω προς τα πάνω, με σχέδιο, στόχο, έμπνευση, αφοσίωση και πίστη ότι παλεύουμε όλοι για τον τόπο μας. Γιατί η πραγματική δύναμη του Ιλίου είναι οι άνθρωποί του. Αυτούς κοιτάμε στα μάτια καθημερινά. Με αυτούς και για αυτούς πορευόμαστε όλα αυτά τα χρόνια, με διαφάνεια, εντιμότητα, αξιοκρατία.

την προστασία του και την συντήρησή του. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Πάρκο τώρα και ποιες είναι οι δικές σας ενέργειες; - ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ: Το Πάρκο Τρίτση είναι ο σημαντικότερος πνεύμονας πρασίνου της Δυτικής Αττικής και η ανάπτυξη του αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Αυτοδιοίκηση. Η απόφαση να περάσει στα χέρια της Περιφέρειας, δηλαδή της Αυτοδιοίκησης ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Γιατί μόνο οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης που ζουν και αναπνέουν κοντά στο πάρκο μπορούν να γνωρίζουν αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι οι λίμνες αποτελούν την ταυτότητα του Πάρκου και το σημαντικότερο πρόβλημά του, ο Δήμος Ιλίου αποφάσισε να παρέχει 1000 κυβικά μέτρα νερού το 24ωρο, μέσω αγωγού, από το πηγάδι Πρέση για την υδροδότηση τους. Η υλοποίηση του έργου

ήταν ένα μικρό τεχνολογικό βήμα, ωστόσο τεράστιο για το περιβάλλον και για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς πραγματικά το Πάρκο αλλάζει όψη. Έχουν γίνει αρκετά βήματα, χρειάζεται όμως να γίνουν πολλά ακόμα για να μπορεί να αποκτήσει το ρόλο και το χαρακτήρα που του αξίζει. Σίγουρα θα θέλαμε να είχαν γίνει με μεγαλύτερη ταχύτητα, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανάπλαση, αναμόρφωση και ανάπτυξή του.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ

- ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΥΤΙΚΑ: Σημείο αναφοράς και για την πόλη σας το Πάρκο Τρίτση, η δημιουργία του οποίου αποτέλεσε σταθμό για τον Δήμο Ιλίου. Στη συνέχεια ωστόσο έγινε κι η Αχίλλειος πτέρνα για έντονες αντιπαραθέσεις που αφορούσαν ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 | Τ. 45 | Αττικές σελίδες ΔΥΤΙΚΑ

9


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΌΝΙΑ ΜΟΛΦΈΤΑ

EXPRESS MARKET

Ό,τι θέλεις δίπλα σου! Στην οδό Αξαρίου 5 στο Περιστέρι λειτουργεί ένα νέο EXPRESS MARKET. Τα express market είναι παντοπωλεία που προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες κάθε καταναλωτή.

Σ

υνδυάζουν το μικρό παντοπωλείο της γειτονιάς με τη μεγάλη ποικιλία και τις απίθανες προσφορές, με την υποστήριξη της μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων λιανικής και χονδρικής πώλησης Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. Tα Express Market είναι τα αγαπημένα καταστήματα της γειτονιάς! ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ποιοτικά προϊόντα σε μεγάλη ποικιλία και υψηλές υπηρεσίες για όλες τις προτιμήσεις. Τα προϊόντα πρώτης ποιότητας First Class είναι η πρώτης τάξης επιλογή, για ποιότητα στη σωστή τιμή! Τα προϊόντα αυτά επιβραβεύονται καθημερινά μέσα από την προτίμηση του αγοραστικού κοινού, χάρη στον συνδυασμό της ποιοτικής υπεροχής τους και των εξαιρετικά ανταγωνιστικών τιμών τους. • Ειδικές προσφορές όλο το χρόνο •Δ ιαθέτουν όλα τα είδη ποτών, αναψυκτικών, χυμών • Φρέσκια μαναβική επιλεγμένη από παραγωγούς • Κάρτα επιβράβευσης πόντων • Οι προσφορές που έχουν στο κατάστημα, ανανεώνονται • Επιτυγχάνουν ΕΓΓΥΤΗΤΑ, ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ • Είναι ανοικτά και την Κυριακή 09:00 – 15:00 Έχουν εξαιρετική βαρελίσια φέτα Αρκαδίας. Επίσης δοχείο, Μυτιλήνης, Βαλμά, Δωδώνη. Ποικιλία αλλαντικών. Τα καλύτερα υλικά για τα πιο νόστιμα σάντουιτς και τοστ! Για ιδιαίτερες ή και καθημερινές περιστάσεις βρείτε προϊόντα κάβας σε απίθανες τιμές. Φρεσκοψημμένο ψωμί, ντόνατς για το πρωινό

10

των παιδιών, επώνυμα επιλεγμένα προϊόντα φροντίδας και περιποίησης. Στο κατάστημά τους οι επιλογές σας επιβραβεύονται. Σημειώνετε τα στοιχεία σας, συλλέγετε πόντους και κερδίζετε δωροεπιταγές! Με αγορές άνω των 50 ευρώ, κερδίζετε μια δωροεπιταγή 5 ευρώ για τις επόμενες αγορές σας. Σε μια εποχή που η απόσταση και η τιμή αποτελούν βασικά κριτήρια επιλογής αγοράς, οι ιδιοκτήτες του EXPRESS Market στο Περιστέρι, έχουν καταφέρει να αποτελέσουν την ιδανική επιλογή και για τα δύο, δημιουργώντας στον καταναλωτή μια επιπλέον αίσθηση εμπιστοσύνης και ποιότητας. Στο EXPRESS Market της γειτονιάς σας βρίσκετε τα ΠΑΝΤΑ, χαμηλές τιμές άριστη ποιότητα και εξυπηρέτηση!

Aττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ | Τ. 45 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 | Τ. 45 | Αττικές σελίδες ΔΥΤΙΚΑ

11


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΟΦΊΑ ΔΙΓΕΝΉ-ΚΟΛΙΟΤΆΣΗ

Γιατί δεν έχουμε πεζοδρόμια;

Τ

υγχάνει να είμαι περιστασιακός αναγνώστης σας διότι κατοικώ στη Μάνδρα με δικαίωμα ψήφου στο Περιστέρι, διότι το πατρικό μου βρίσκεται στην οδό Αγίου Βασιλείου.

Ερχόμενος στην παλιά μου γειτονιά έπεσε η αγαπημένη εφημερίδα σας στα χέρια μου και είδα την συνέντευξη του αγαπημένου μας Δήμαρχου τον οποίο καμαρώνω στο μέρος που κατοικώ.

«ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ»

Ανάπτυξη Προσωπικών και Κοινωνικών Δεξιοτήτων σε παιδιά ΑΜΕΑ Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα και να στηρίζει κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς.

Μ

ια καινούργια πρωτοποριακή δράση έρχεται να προστεθεί στο πρόγραμμά του. Αφορά παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με ειδικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα απευθύνεται σε παιδιά που

έχουν κινητικές δυσκολίες-αναπηρίες, καθώς και νοητική υστέρηση. Στόχος του προγράμματος είναι η συμβουλευτική γονέων, η προσωπική, η κοινωνική, συναισθηματική παρέμβαση στα παιδιά ώστε να μπορέσουν να έχουν

Μιλά για τα πολλά και αξιόλογα έργα που έχει πραγματοποιήσει αλλά εγώ όταν θέλησα να πάω στα παλιά μου λημέρια, που πήγαινα όταν έμενα εκεί, προχωρώντας στην οδό Καρυάτιδος για να πάω στην Πλατεία Αγίου Ιεροθέου, παρατήρησα ότι για να πας στην πλατεία δεν υπάρχει ούτε ένα πεζοδρόμιο πλακόστρωτο όπως και στην Αγίου Βασιλείου από τον καιρό που έφυγα. Θα ήθελα, σε μία άλλη συνέντευ-

μια ποιοτική καθημερινότητα στο σπίτι, να ενταχθούν αποτελεσματικότερα τόσο σε ομάδες συνομηλίκων όσο και γενικότερα σε πλαίσια όπως το προνήπιο, νηπιαγωγείο, οι πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Το πρόγραμμα βασίζεται στις αρχές της παιγνιοθεραπείας. Μέσω δραστηριοτήτων-παιχνιδιού το παιδί βελτιώνεται στην κίνηση, το συντονισμό χεριού-ματιού, την βλεμματική επαφή κτλ. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την κα Εγγλέζου Μαρία, Ψυχολόγο, Εξωτερική Συνεργάτη-Εθελόντρια του Οδοιπορικού, η οποία έχει εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και πρώιμη παρέμβαση, σε συνεργασία με την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου κα Πελεκανάκη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργό-Ψυχοθεραπεύτρια.

ξη του κυρίου Δήμαρχου, να τεθεί και αυτή η ερώτηση: γιατί σε δύο δρόμους με μεγάλη κίνηση δεν μπορεί να περπατήσει άνθρωπος στα πεζοδρόμια. Εύχομαι ο κύριος Δήμαρχος να μεριμνήσει ώστε να καμαρώνω για τον δήμο όπου μεγάλωσα και ακόμα ψηφίζω. Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία. ΣΑΒΒΑΣ Τ. Αγίου Βασιλείου 150 Περιστέρι

Όλες οι δράσεις του Κέντρου πραγματοποιούνται χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι Δημότες, Κάτοικοι, Εργαζόμενοι στον Δήμο Περιστερίου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Κέντρου μας μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλ. 2105786888, Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-14:00 ή εναλλακτικά στο email kp.odiporiko@yahoo.gr

Πάρκο γειτονιάς 1060 τ.μ. στην Πετρούπολη Ένα πάρκο γειτονιάς, πραγματικό στολίδι, παραδόθηκε πρόσφατα στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου Πετρούπολης.

Τ

α «pocket park» όπως αποκαλούνται διεθνώς, είναι ανοιχτοί χώροι, προσβάσιμοι στο κοινό, που συμβάλουν στην αναβάθμιση των περιοχών που δημιουργούνται και την επανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς. Το πρώτο «πάρκο τσέπης» του Δήμου Πετρούπολης δημιουργήθηκε σε εγκαταλελειμμένο χώρο πυκνοκατοικημένης γειτονιάς της πόλης μας, στη συμβολή των οδών Ελαιών και Μακεδονίας, με γνώμονα τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρας ανάπτυξης. Πρόκειται για μια έκταση 1060 τ.μ. όπου με τη δωρεά της P&G και τη συνεργασία της Οργάνωσης Γη, φυτεύτηκαν περισσότερα από 1.850 φυτά, μεταξύ των οποίων, αρωματικά, αγρωστώδη, αναρριχητικά, εδαφοκαλυπτικά, μεγάλοι θάμνοι και δέντρα ενώ επιπλέον, προστέθηκε αστικός εξοπλισμός, όπως αυτόνομα βολταϊκά συστήματα φωτισμού, κάδοι και παγκάκια. Ειδικά για τους μικρούς φίλους του πάρκου, με τη συμβολή των Pampers, δημιουργήθηκαν και χώροι παιχνιδιού για ατέλειωτες ώρες διασκέδασης, δημιουργικής απασχόλησης και χαράς! Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Πε-

12

«ΣΕ ΕΧΩ ΕΝΝΟΙΑ» ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ για τους φοιτητές από το Δήμο Περιστερίου! τρούπολης Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας ακόμη περισσότερων «πάρκων τσέπης» στις γειτονιές της πόλης, ενώ τόνισε ότι η υλοποίησή τους δεν επιβαρύνει οικονομικά τον Δήμο και κατ’ επέκταση τους πολίτες. «Το πρόβλημα στην Πετρούπολη δεν εντοπίζεται μόνο στην έλλειψη ανοιχτών χώρων, αλλά και στην εγκατάλειψη πολλών υφιστάμενων. Στόχος μας είναι η αναγέννηση και η φροντίδα των χώρων που έχουν αφεθεί εδώ και πολλά χρόνια στην τύχη τους, αλλά και η αξιοποίηση κάθε δημόσιου χώρου, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ενεργοποίησή τους, ώστε να βγούμε από το περιβαλλοντικό τέλμα που έχει δημιουργηθεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες στις γειτονιές της πόλης».

Aττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ | Τ. 45 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Ο Δήμος Περιστερίου αποστέλλει κάθε μήνα εκατοντάδες πακέτα στους Περιστεριώτες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους και προέρχονται από άπορες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές ή με χαμηλό εισόδημα οικογένειες.

Τ

ο πρωτοποριακό κοινωνικό πρόγραμμα "ΣΕ ΕΧΩ ΕΝΝΟΙΑ" του Δήμου Περιστερίου περιλαμβάνει ένα μεγάλο πακέτο με όλα τα τρόφιμα (λάδι, μακαρόνια, χυμοί φρούτων, αλλαντικά, κονσέρβες, δημητριακά, όσπρια, γάλα, καφέ κ.ά.) και είδη υγιεινής. Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη, ώστε κανένας φοιτητής της πόλης να μην στερηθεί τα είδη πρώτης ανάγκης, υποστηρίζοντας το δικαίωμα όλων στη μόρφωση. "Καλύπτουμε τις ανάγκες των φοιτητών μας, που σπουδάζουν μακριά από

την πόλη, γιατί, εξάλλου αυτοί είναι το καλύτερο Περιστέρι”, τονίζει ο κ. Παχατουρίδης. Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Αναστάσιος Θεοδωράκος καλεί και φέτος τους φοιτητές της πόλης που προσπάθησαν και πέτυχαν τον στόχο τους, να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 2105701573 (Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 8:30 – 14:30). Το πρωτοποριακό πρόγραμμα "ΣΕ ΕΧΩ ΕΝΝΟΙΑ" του Δήμου Περιστερίου έχει μεγάλη απήχηση σε πανελλαδικό επίπεδο και ήδη υλοποιείται από δεκάδες Δήμους.


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 | Τ. 45 | Αττικές σελίδες ΔΥΤΙΚΑ

13


κοινωνίας δρώμενα

ΓΡΆΦΕΙ Η ΣΟΦΊΑ ΔΙΓΕΝΉ- ΚΟΛΙΟΤΆΣΗ

ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

«Εξακολουθούμε να ρίχνουμε όλο το βάρος στην καταστολή και όχι στην πρόληψη» Οι πυρκαγιές επηρεάζουν τα οικολογικά συστήματα σε όλο τον κόσμο. Οι αρνητικές επιπτώσεις της φωτιάς περιλαμβάνουν κίνδυνο για τη ζωή και την ιδιοκτησία, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη μόλυνση των υδάτων.

Ε

άν η πυρκαγιά απομακρύνει την προστατευτική βλάστηση, οι έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της διάβρωσης του εδάφους από το νερό. Επίσης, όταν καίγεται η βλάστηση, το άζωτο που περιέχει απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, σε αντίθεση με στοιχεία όπως το κάλιο και ο φώσφορος που παραμένουν στην τέφρα και ανακυκλώνονται γρήγορα στο έδαφος. Αυτή η απώλεια αζώτου που προκαλείται από πυρκαγιά

προκαλεί μακροπρόθεσμη μείωση της γονιμότητας του εδάφους. Στην πολυσέλιδη πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης περιγράφει το «αλαλούμ» μεταξύ των αρμοδίων που επικράτησε την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη 27 συνολικά πρόσωπα. Πέρα από την σύγχυση και την ασυνεννοησία μεταξύ των υπευθύνων, ο εισαγγελέας σημειώνει πως δεν υπήρχε

κι ένα σχέδιο διάσωσης ανθρώπων. «Κατόπιν κλήσεων στο 199 από πολίτες, οι οποίοι ανέφεραν σοβαρά και κρίσιμα περιστατικά για ανθρώπους, που κινδύνευε η ζωή τους από την εξελισσόμενη πυρκαγιά στους οικισμούς Νέος Βουτζάς, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντί να προωθηθούν πυροσβεστικές δυνάμεις στις συγκεκριμένες διευθύνεις των κινδυνευόντων ατόμων για την διάσωσή τους, οι τηλεφωνητές – χειριστές του 199 δεν ενήργησαν προς διάσωση των ατόμων που κινδύνευαν από την πυρκαγιά, αλλά διαβίβαζαν τα περιστατικά αυτά στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αφενός δεν είχαν σχετική αρμοδιότητα, αφετέρου δεν διέθεταν γνώσεις και μέσα, για να προβούν σε διάσωση ατόμων από πυρκαγιά» αναφέρει ο εισαγγελέας. Η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τις Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου στην Ελλάδα, υπό τον συντονισμό του διευθυντή του Global Fire Monitoring Center (GFMC) καθηγητή Dr. Johann Georg Goldammer συνέταξε (μετά τη φωτιά στο Μάτι που είχε ως αποτέλεσμα 102 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους) έκθεση όπου αναλύθηκαν τα βαθύτερα αίτια του διαρκώς εντεινόμενου προβλήματος των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και υπέβαλε τις προτάσεις της. Η έκθεση παραδόθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2019 Προς: ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΕΛΙΔΕΣ Θέμα: Επιστολή για την μεγάλη πυρκαγιά στο Σχίνο

“ΕΠΌΜΕΝΗ ΜΈΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΡΆΝΕΙΑ ΌΡΗ»

ΓΕΡΑΝΙΔΕΣ

Οφείλουμε να αναλάβουμε εθελοντικές δράσεις

14

Aττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ | Τ. 45 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«Ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος». Ξεκινώ με τα λόγια του Αρχηγού της Πυροσβεστικής σχετικά με την φωτιά που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου στην περιοχή του Σχίνου και κατέληξε σε μια πρωτοφανή καταστροφή κατακαίγοντας 72.000 στρέμματα! Στρέμματα δάσους, ζωών, ονείρων και ενός δυσοίωνου μέλλοντος για το περιβάλλον! Άνθρωποι που αγαπάμε αυτό το μέρος, άνθρωποι από όλες τις πληγείσες περιοχές που ζούμε χρόνια εδώ, αγαπάμε τη φύση, μεγαλώσαμε εδώ, νιώθουμε σε αυτή την τραγική περίσταση την ανάγκη να δώσουμε χρόνο και ενέργεια σε μια προσπάθεια συλλογικής έκφρασης για να προστατέψουμε και αναβιώσουμε την καμένη γη που αποτελεί τον τόπο μας, τη ζωή μας και το μέλλον μας. Αυτός είναι και ο πυρήνας της συλλογικότητας μας. Κάτοικοι και δημότες από τις περιοχές του Σχίνου, της Μαυρολίμνης των Βαμβακιών και των γύρω περιοχών αγωνιζόμαστε και στηρίζουμε πρωτοβουλίες και προσπάθειες που κινούνται βάσει των παρακάτω αξόνων: - Πρωταρχικό μέλημα η διατήρηση του εδάφους που θα επιτευχθεί μέσα από την εκπόνηση και την έγκριση αντιπλημμυρικών μελετών. Είναι υψίστης ανάγκης να συγκρατηθεί το έδαφος και τα ύδατα ώστε να επιτευχθεί εν συνεχεία φυσική αναγέννηση. - Απόδοση σχεδίου δράσης για πε-

σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Δυο χρόνια μετά άλλαξε κάτι; «Όχι», υποστηρίζει ο δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, διευθυντής Ερευνών στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων. «Ο,τι κάναμε, κάνουμε… Εξακολουθούμε να ρίχνουμε όλο το βάρος στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, ενώ η διαχείριση των δασών συνεχίζει να χωλαίνει με τα γνωστά πλέον καταστροφικά αποτελέσματα… Κοινώς είμαστε στο ίδιο έργο θεατές». Το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, κατά τους ειδικούς που συνέταξαν την έκθεση, επιδεινώνεται λόγω των κοινωνικοοικονομικών (χρήσεων γης, δημογραφικών) και κλιματολογικών αλλαγών, της έλλειψης ή των μη κατάλληλων θεσμικών μέτρων, του ανεπαρκούς και παλαιωμένου εξοπλισμού και της αναποτελεσματικής οργάνωσης για τη διαχείριση των πυρκαγιών, των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και του συνδυασμού των αλληλεπιδράσεων των παραπάνω παραγόντων. ριπολίες και πυροφυλάκια. Ενίσχυση πυροσβεστών με πρακτικά μέσα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό που θα στηρίξει την προσπάθεια προστασίας του δάσους. - Τελευταίο αλλά διόλου ευκαταφρόνητο: επιδιώκουμε να μην αλλάξει η χρήση της γης σε καμένη περιοχή ώστε να μην επιτραπεί η χρήση της για βόσκηση, οικοπεδοποίηση, τοποθέτηση ανεμογεννητριών ή κάθε άλλου είδους ανθρώπινη παρέμβαση. Η αγάπη μας για το δάσος και η διάθεσή μας για την προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής εκφράζεται μέσω της συλλογικής κραυγής μας. Οφείλουμε να αναλάβουμε εθελοντικές δράσεις, να αναζητήσουμε λύσεις και φυσικά να πιέσουμε τους αρμόδιους πολιτικούς και τοπικούς αρμόδιους φορείς. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους ανθρώπους που αγαπούν αυτό τον τόπο που απλόχερα μας προσφέρει χωρίς να απαιτεί, να ενωθούν μαζί μας για να πιέσουμε και να καταφέρουμε το αυτονόητο! Να σώσουμε και να προστατέψουμε το φυσικό μας περιβάλλον! Ελάτε μαζί μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ο καθένας συμβάλλοντας από την πλευρά του βάζοντας ένα λιθαράκι στην προστασία αυτής της μοναδικής φυσικής υπόστασης. Είμαστε απλοί κάτοικοι που θέλουμε να ακουστούμε, για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες φονικές καταστάσεις και σε άλλες περιοχές. Δεν θέλουμε να ζήσουμε κι άλλες πυρκαγιές όπως στο Μάτι, στο Σχίνο και στην Κινέττα. Η φύση ζητάει την βοήθεια μας όσο είναι νωρίς! Στοιχεία επικοινωνίας: Κατερίνα Νικολάου Τηλέφωνο: 6977029392


Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ Από το 1961 μέχρι και σήμερα το γαλακτομπούρεκο και τα ζαχαροπλαστεία Κοσμικόν αποτελούν έννοιες ταυτόσημες!

Μ

ία ιδιαίτερη και αγαπημένη συνταγή αναλλοίωτη στο χρόνο... Καλοψημένο, τραγανό φύλλο που λούζεται από καυτό σιρόπι.. Η κρέμα στο εσωτερικό αφράτη, βελούδινη, με μια μοναδική μυρωδιά βανίλιας, που πραγματικά, δεν υπάρχει περίπτωση να της αντισταθείς!! Όλα αυτά τα χρόνια ένας βασικός κώδικας ποιότητας παραμένει αδιαπραγμάτευτος: Σεβασμός στην παράδοση, ολόφρεσκες πρώτες ύλες, χειροποίητο φύλλο, βούτυρο γάλακτος μόνο από την Θεσσαλία και τη Μυτιλήνη, προσοχή στην εκτέλεση και ποτέ Χυμός λεμονιού

στο σιρόπι γιατί χαλά όλη τη μαγεία της αυθεντικής γεύσης και φυσικά μεράκι και αγάπη! Αυτή είναι η μοναδική συνταγή του Κοσμικόν! Αυτή είναι η μοναδική συνταγή

που συντροφεύει τις γιορτές μας , τα οικογενειακά τραπέζια και όχι μόνο, όλα αυτά τα χρόνια!! Βέβαια στα ζαχαροπλαστεία Κοσμικόν θα βρείτε και ένα πλήθος άλλων παραδοσιακών γλυκών, σοκολατένιων πειρασμών για τους λάτρεις της σοκολάτας και όχι μόνο!! Τώρα μπορείτε να γευθείτε όλες αυτές τις γεύσεις και τη μοναδική ποιότητα Κοσμικόν, με ένα τηλέφωνο στην πόρτα σας από τις 12:00 έως τις 20:00, καλώντας το πλησιέστερο σας κατάστημα!

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 | Τ. 45 | Αττικές σελίδες ΔΥΤΙΚΑ

15


ΓΡΆΦΕΙ Η ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ

ΑΓΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δοκιμάστε τα βραβευμένα προϊόντα Bellisimo

H

εταιρεία Bellisimo δημιουργήθηκε με σκοπό να παρέχει αγνά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, τα οποία προέρχονται απ’ ευθείας από την παραγωγή στην κατανάλωση. Τα προϊόντα αυτά είναι επιλεγμένα με αυστηρά κριτήρια, από παραγωγούς που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε και τα χρησιμοποιούμε πρωτίστως για εμάς και τις οικογένειές μας.

Όλοι οι κεραμικοί μας μύλοι σε ένα stand!

“Η εταιρία μας δεν θα σταματήσει ποτέ να αναζητά μικρούς παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων για να προσφέρει στην Ελληνική αγορά ό,τι καλύτερο παράγεται στην χώρα μας”. Θανάσης Μπέλλος, Γεν. Διευθυντής “Bellisimo”

ΠΩΛΗΣΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗ www.bellisimo.gr • bellisimogr@gmail.com • info@bellisimo.gr 16

Aττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ | Τ. 45 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021


ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Tα προϊόντα της Bellisimo «Καϊνάρι Bellisimo» και «Σάλτσα Ντομάτας Bellisimo» απέκτησαν 2 και 3 αστέρια ποιότητας αντίστοιχα, το 2020, στην «7η ΕΞΠΟΤΡΟΦ». Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιτυχία και ένδειξη έμπρακτης απόδειξης ποιότητας, που εξασφαλίζει η Bellisimo και στα υπόλοιπα 170 προϊόντα που προωθεί στην Ελληνική αγορά. Ακόμη, στην πολύ μεγάλη ποικιλία των προϊόντων Bellisimo, θα βρείτε Ελληνικά βότανα, προϊόντα ελιάς, μπαχαρικά για όλα τα πιάτα σας, παραδοσιακά ζυμαρικά και χειροποίητες μαρμελάδες διαθέσιμα προς χονδρική και λιανική πώληση.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ, ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ, ΦΡΟΥΤΑΓΟΡΕΣ, DELICATESSEN MINI MARKET ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ζητήστε μας τον κατάλογο ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΩΡΩΝ Αναλαμβάνουμε τα καλάθια δώρων της εταιρείας σας. Εσείς επιλέγετε το μέγεθος και το κόστος.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

210 5017376 • 6942 714491 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 | Τ. 45 | Αττικές σελίδες ΔΥΤΙΚΑ

17


ΓΡΆΦΕΙ Η ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ

18

Aττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ | Τ. 45 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021


ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ, ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ

ΓΙΑ ΨΑΡΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

να πάτε ΘΑΛΑΣΣΑ Μπήκε ο Οκτώβρης και μπορώ να πω πως μ’ αρέσει η αλλαγή του καιρού, όσο κι αν αγαπώ το καλοκαίρι.

Π

ροχθές καθώς περπατούσα προς στο Ίλιον συνάντησα μία καλή μου φίλη. «Τι κάνεις; Για πού το έβαλες εδώ στα μέρη μας;» μου λέει. «Πάω στη ΘΑΛΑΣΣΑ» της απαντώ. «Καλέ πού πας, κάνει ψύχρα, θα πουντιάσεις…». «Στο ιχθυοπωλείο ΘΑΛΑΣΣΑ πάω, φίλη μου. Όταν δεν μαγειρεύω απολαμβάνω τα ψάρια τους. Τώρα θα πάρω την αγαπημένη μου ψαρόσουπα…» της απαντώ και μένει άγαλμα. Αναφέρομαι λοιπόν στο ιχθυοπωλείο ΘΑΛΑΣΣΑ που έχει εισπράξει από τον κόσμο τις καλύτερες κριτικές. Κι αυτό γιατί οι μαγειρευτές ψαροδημιουργίες τους, είναι άψογες, παρασκευασμένες με ολόφρεσκα υλικά και ιδιαίτερα γευστικές. Μας εντυπωσιάζουν συνεχώς με τη συνέπεια, την εμμονή τους στην ποιότητα, την άμεση εξυπηρέτηση, την καθαριότητα στο χώρο τους με το άψογο design. Εντυπωσιακή είναι και η κρύα βιτρίνα τους με τα ιδιαίτερα εδέσματα και με πολλά είδη ψαρικών. Καθημερινά προσφέρουν διαφορετικά μαγειρευτά φαγητά με βάση τα ολόφρεσκα ψάρια τους. Στο τηγάνισμα χρησιμο-

ποιούν ηλιέλαιο, ενώ στα μαγειρευτά και τα συνοδευτικά χρησιμοποιούν αγνό ελαιόλαδο. Δεν μπορώ να μην αναφέρω μερικά από τα πεντανόστιμα φαγητά τους. Έχω δοκιμάσει, Σολομό με τοματίνια, μουσακά με τόνο, πένες με σολομό και λάδι τρούφας, γεμιστά με γαρίδες και ρύζι, πέρκα με γλυκιά μαρινάδα και πατάτες, σουπιές με καρότα, φινόκιο και πατάτες λεμονάτες… σταματώ εδώ γιατί ήρθε η ώρα να τους επισκεφτώ… Το προσωπικό είναι γελαστό, πολύ φιλικό με διάθεση να εξυπηρετήσει τον πελάτη σε χρόνο Ντε Τε. Ανάλογα με τα γούστα σας, προτείνουν το ψάρι που θα σας ικανοποιήσει. Αξίζει να σημειώσω, πως, οι υπεύθυνοι της ΘΑΛΑΣΣΑΣ, είναι οι πρώτοι που έφεραν το ψήσιμο ψαριών στο χώρο τους, για να το φέρουν φρέσκο και ζεστό στο σπίτι σας. Ο εξωτερικός τους χώρος, στην όμορφη πλατεία απέναντι από το μαγαζί τους, λειτουργεί όταν ο καιρός είναι καλός και μέχρι τις έξι το απόγευμα. Επίσης για τον χειμώνα, διαθέτουν αίθουσα εσωτερικού χώρου Covid free, ένα χώρο φωτεινό, ζεστό και άνετο.

Αναλαμβάνουν εκδηλώσεις, συνέδρια, επαγγελματικά τραπέζια, κηδείες, μνημόσυνα και άλλα είδη συγκεντρώσεων, τα οποία λαμβάνουν χώρα στη συγκεκριμένη αίθουσα. Όμως οι περιγραφές δεν μπορούν ν’ αγγίξουν την πραγματικότητα. Γι

αυτό, όσοι δεν τους γνωρίζετε, το πρώτο σας μέλημα είναι να πάτε να τους γνωρίσετε, να δοκιμάσετε τα μαγειρευτά τους και να αγοράσετε τα νωπά ψάρια τους. Και μη ξεχνάτε… το ψάρι είναι και θα είναι για πάντα η καλύτερη διατροφή.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 | Τ. 45 | Αττικές σελίδες ΔΥΤΙΚΑ

19


γεύσεις & ιστορίες

ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ

8 βραβεία Ποιότητας και γεύσης για το κρεοπωλείο ΚΡΗΤΗ Η ώρα είναι 12 και μισή μετά τα μεσάνυκτα. Είμαι καθισμένη μπροστά στον υπολογιστή εδώ και μισή ώρα. Η λευκή σελίδα που έχω ανοίξει για να γράψω ένα ρεπορτάζ για την εφημερίδα μας, με κοιτάζει γελαστή… Αλλά μη φανταστείτε πως το «γελαστή» είναι ένα αθώο χαμόγελο… εμπεριέχει και άλλα στοιχεία που απευθύνονται σε μένα και ποιος ξέρει τι να λένε… Μάλλον με κοροϊδεύει που τόση ώρα δεν έχω αρχίσει ακόμη το ρεπορτάζ. Tabula Rasa… tabula rasa (κενός πίνακας…), ακούω μια φωνή μέσα μου να ψιθυρίζει εκνευριστικά στο κεφάλι μου… ααα… τώρα θα δεις… λέω στη δική μου «κενή σελίδα» κι αρχίζω να γράφω…

Μ

α… αν είναι δυνατόν… Όσες φορές και αν αναφερθώ στο κρεοπωλείο ΚΡΗΤΗ, το γνωστό πλέον και εξαιρετικό παραδοσιακό κρεοπωλείο της περιοχής, δεν πρόκειται να επαναληφθώ. Θα έχω πάντα νέα πράγματα να αναφέρω για τα καταπληκτικά προϊόντα τους, που είναι πάντα αγνά, φρέσκα και νόστιμα από αρνιά και κατσίκια που βόσκουν ελεύθερα στα βουνά της Κρήτης. Ό, τι υπάρχει στο κατάστημά τους, είναι ιδιαίτερο και πεντανόστιμο. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι πως, τα παρασκευάσματα τους με τα αγνά κρέατα, τα πουλερικά, τα χωριάτικα λουκάνικα, τα υπέροχα τυριά τους, είναι άνευ συναγωνισμού. Η φαντασία τους

20

στη δημιουργία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Έχουν γίνει φίλοι με τους περισσότερους κατοίκους της περιοχής και όποιος μπαίνει στο μαγαζί τους, νομίζει πως μπαίνει σε κάποιο συγγενικό του σπίτι. Ευγενείς, εξυπηρετικοί και γνώστες του καλού κρέατος, προτείνουν στον πελάτη τους το καλύτερο, ανάλογα με αυτό που εκείνος θα ζητήσει. Βρέθηκα σε μία έκθεση πολλών παραγωγών, στην Κυψέλη, όπου έλαβε μέρος η κ. Βασιλεία Αυγουστάκη με τα προϊόντα του κρεοπωλείου της σε ένα από τα περίπτερα της έκθεσης. Το κρεοπωλείο ΚΡΗΤΗ ξεχώριζε. Είχαν πολλά είδη από χειροποίητα παραδοσιακά λουκάνικα που τα μαγείρευαν και κερνούσαν τον κόσμο. Εν τω μεταξύ…

Aττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ | Τ. 45 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

πειρασμός… δοκίμασα από όλα… η γεύση τους εκπληκτική που έμεινε για πολύ στον ουρανίσκο. Μου έδωσαν και ρακή… ε, αυτό ήταν, η διάθεσή μου στα ύψη. Αλλά, τέτοια λουκάνικα από μοσχάρι, αρνί και μπαχαρικά, με τέτοια νοστιμιά, πουθενά δεν τα έχω φάει. Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Εκτός από τα βραβεία που ήδη έχουν πάρει, τους έδωσαν άλλα τρία. Συνολικά έχουν στο δυναμικό τους 8 βραβεία από το bestgreekfoodawards.com όπως επίσης και μια συγχαρητήρια επιστολή που θα κλείσω μ’ αυτή. Αγαπητέ βραβευμένε, η αφοσίωση

και η προσπάθεια που καταβάλλατε τόσο εσείς, όσο και οι συνεργάτες σας για την επιχείρησή σας, έφεραν τη διάκριση στο θεσμό των Food Awards. Ενός θεσμού που επιβραβεύει τις επιχειρήσεις εστίασης στην Ελλάδα με τον πιο διάφανο τρόπο αξιολόγησης, μέσα από τις κριτικές ιδίων των πελατών, αλλά και την ποιότητα των γεύσεων της δικής σας επιχείρησης. Εγώ και όλοι οι συντελεστές των Food Awards, σας ευχόμαστε από καρδιάς η νέα χρονιά να σας φέρει διακρίσεις και επιτυχίες τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 | Τ. 45 | Αττικές σελίδες ΔΥΤΙΚΑ

21


ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ

Ολόφρεσκα ψάρια και πεντανόστιμοι ψαρομεζέδες στα ΓΡΙ ΓΡΙ Τώρα; Ωχ… Να’ το πάλι το ΓΡΙ ΓΡΙ μπροστά μου σαν ένα καΐκι γεμάτο ψάρια με τον κ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ και τον κ. ΦΩΤΗ ΤΖΙΜΑ, να στέκονται μπροστά στην πλώρη όρθιοι, χαμογελαστοί, περήφανοι για την ψαριά τους.

A

ααα… δεν πάω καλά, ήρθαν πάλι οι ψευδαισθήσεις μεσημεριάτικα. Αλλά, όχι, δεν είναι ψευδαισθήσεις, είναι μυρωδιές κι αισθήσεις από τα ψημένα ψαράκια και τους ψαρομεζέδες τους. Τι θα γίνει μ’ αυτούς τους ανθρώπους. Καθημερινά εξελίσσονται στις δημιουργίες τους. Θα αναφέρω μερικές για να αναστατωθείτε στομαχικά, μπακαλιάρος σκορδαλιά, σαρδέλα παντρεμένη (στο τέλος θα φτιάξουν… σαρδέλα ζωντοχήρα και χήρα έτσι όπως πάνε), μπιφτέκι θαλασσινών, γαριδομακαρονάδα, μουσακάς θαλασσινών (ε… δεν είμαστε καλά…), ορεκτικά κρύα και ζεστά, ψητό θράψαλο, γαύρος λαδορί-

γανη, χόρτα, πατζάρια… και πολλά άλλα χειροποίητα φρεσκότατα φαγητά. Σας είναι γνωστό πιστεύω πως, εκτός του ότι μπορείτε να αγοράσετε νωπά τα ψάρια σας, τα φέρνουν επίσης ψημένα στα κάρβουνα στο σπίτι σας και ό, τι ψαρομεζέ τραβάει η όρεξή σας. Η διανομή αρχίζει στις 11:00 και λήγει στις 17:00 Λοιπόν, για να μη λέμε τα ίδια και τα ίδια, όσοι δεν έχετε πάει στα ιχθυοπωλεία τους, χάνετε. Όσοι τους γνωρίζετε μη ξεχνάτε να πηγαίνετε. Τρώτε ψάρια με το… κιλό. Δεν παχαίνουν, κάνουν καλό στα μάτια, στο ανοσοποιητικό, στον οργανισμό… ωχ… πάλι τα ίδια λέω… Τέλος γιατί επαναλαμβάνομαι… άντε λοιπόν. Σας περιμένουν!!!

Το καλύτερο σάντουιτς στο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΝ Υπάρχουν μαγαζιά που λειτουργούν «άπειρα» χρόνια και γίνονται σταθερές αξίες επειδή, οι υπεύθυνοι αυτών των χώρων, προσέχουν την ποιότητα των παρασκευασμάτων τους, λειτουργούν με σωστές προδιαγραφές, χρησιμοποιούν πάντα τα καλύτερα υλικά, είναι ευγενείς και εξυπηρετικοί με τους πελάτες τους, δεν καθυστερούν τις παραγγελίες.

Μ

παίνεις στο χώρο τους και ντρέπεσαι να πατήσεις από την καθαριότητα, δεν ξέρεις τι να διαλέξεις από την ποικιλία των δημιουργιών τους. Ένα από αυτά τα μαγαζιά, για να μη σας το κρατάω κρυφό, αν και θα το βρίσκατε με τα χαρακτηριστικά που σας έδωσα, είναι… φυσικά… το ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΝ, Λεωφ. Πετρουπόλεως 40, στο Ίλιον, το οποίο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, προσφέροντας το καλύτερο σάντουιτς της περιοχής. Κάθε φορά που θα φάω ένα σάντουιτς περιποιημένο από τον κ. Κώστα Γεωργίου, μεταφέρομαι στο ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, μια πανέμορφη ιστορική πόλη στη Νοτιοανατολική Αγγλία, εκεί που έζησε ο κόμης Τζον Μόνταγκιου και θυμάμαι τη γνωστή πλέον

ιστορία, που ο κόμης έφαγε δύο φέτες ψωμί με ένα κομμάτι κρέας και τυρί, δίνοντας σ’ αυτό το σνακ το όνομα της πόλης του, «Σάντουιτς.» Μα να έχει το ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΝ, τόσα χρόνια το καλύτερο σάντουιτς; Να είναι η πρώτη επιλογή;Τίποτα δεν είναι τυχαίο!!! Έχει, Κοτόπουλο, χοιρινό, λουκάνικο, μπιφτέκι, κεμπάπ. Όλα περιέχουν: Πάριζα, τυρί, τυροσαλάτα, μαγιονέζα, μουστάρδα, κέτσαπ, ντομάτα, πατάτες, λεμόνι, αλάτι. Διαθέτει επίσης «τεράστιες» μερίδες από τα παραπάνω αναφερόμενα. Δεν χρειάζεται να αναφέρω κάτι άλλο, είναι «ηλίου φαεινότερο», τους γνωρίζετε και σας περιμένουν. DELIVERY: 210 2611 177 Ώρες διανομής: 18:00 – 2:00

Ένας χρόνος κρεοπωλείο «Μανούσης» Συνεχίζοντας και κλείνοντας την αναφορά μου σχετικά με τον … εγωιστή εαυτό μας που τον ονομάσαμε εμείς οι ίδιοι Homo Sapiens (σοφό άνθρωπο), δεν ξέρω πόσο σοφοί είμαστε… θα ήθελα να μιλήσω για τον κ. Κων/νο Μανούση με το εξαιρετικό κρεοπωλείο που έχει ανοίξει εδώ και ένα χρόνο στην Πετρούπολη. ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ

22

Aττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ | Τ. 45 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Έ

νας Homo sapiens, δηλαδή ένας σοφός άνθρωπος, κάνει μόνο έξυπνες κινήσεις για να επιτύχει τους στόχους του. Ο κ. Μανούσης κατάφερε με τις έξυπνες κινήσεις του, την αγάπη για τα εκλεκτά κρέατα και τον σεβασμό στην ελληνική κτηνοτροφία και παράδοση, να αποδείξει ότι δημιούργησε… σοφά, ένα κρεοπωλείο με αυθεντικά φρέσκα κρέατα από επιλεγμένα ελληνικά βοσκοτόπια και ιδιαίτερα γευστικά delicatessen παρασκευάσματα. Πραγματικά είναι στολίδι στην περιοχή. Έχει μεγάλη ποικιλία κρεατικών και ένα καθαρό κι ευχάριστο περιβάλλον. Υπάρχουν παρασκευάσματα που δεν βρίσκεις αλλού. Καθημερινά στο κατάστημά τους θα βρείτε βραβευμένα προϊόντα καθώς και εξαιρετικής ποιότητας λουκάνικα δικής τους παραγωγής. Επίσης, Βlack Angus Ισπανίας, αλλά και εγχώρια βόεια προϊόντα βιολογικής εκτροφής, από επιλεγμένες ελληνικές

φάρμες. Μοσχάρια βιολογικής εκτροφής από Έλληνες κτηνοτρόφους και πολλές άλλες επιλογές που δεν θα τις αναφέρω για να τις ανακαλύψετε δια ζώσης. Θα ήθελα να αναφέρω κάποια δικά τους λόγια που έγραψαν στην σελίδα τους στις 22/9/2021: «Σήμερα για μας είναι μια ιδιαίτερη μέρα. Πέρυσι, σαν και σήμερα, κάναμε το μεγάλο βήμα και ανοίξαμε το κατάστημα μας, σε μια δύσκολη περίοδο (λόγω μέτρων για τον covid) και τελικά τα καταφέραμε, χάρη στην εμπιστοσύνη που μας δείχνετε όλον αυτό τον καιρό. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε, λοιπόν, για την εμπιστοσύνη αυτή και να σας υποσχεθούμε, πως θα συνεχίσουμε καθημερινά να βρίσκουμε τα καλύτερα κρέατα, για το οικογενειακό σας τραπέζι, και όχι μόνο. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα μας και θα συνεχίσουμε να γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι, για εσάς. Σας ευχαριστούμε.»


ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ

Για ξεχωριστές γεύσεις να πάτε στο ΜΑΓΕΙΡΕΙΟΝ Μέσα στη συνεχόμενη πανδημία του Covid19, τον Μάρτιο του 2021, μία παρέα φίλων με χιούμορ, μεράκι, αισιοδοξία, αγάπη για την ελληνική κουζίνα, άνοιξαν ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟΝ, ένα εξαιρετικό μαγειρείο με χειροποίητες δημιουργίες από αγνές πρώτες ύλες και ξεχωριστές γεύσεις.

Μ

α τι γίνεται με τις γεύσεις και ιστορίες στη Δυτική Αττική. Ανοίγουν συνέχεια μαγαζιά, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες, μαγειρεία. Πώς καταφέρνουν όλοι να κάνουν τη διαφορά και όλοι, φυσικά, να έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Αυτό είναι θαυμαστό. Αναφερόμενη λοιπόν στο «ΜΑΓΕΙΡΕΙΟΝ», έχω πολλά να πω. Τους γνώρισα για τα καλά κι αυτό γιατί, όταν δεν μαγειρεύω προμηθεύομαι σπιτικό φαγητό από το μαγαζί τους. Πραγματικά σχεδόν «μουγκρίζω» όταν γεύομαι τα φαγητά τους και θυμάμαι τη συγχωρεμένη τη μητέρα μου που έφτιαχνε πεντανόστιμα φαγητά, τόσο κοντά στις γεύσεις του

ΜΑΓΕΙΡΕΙΟΥ. Τα έχω δοκιμάσει όλα! Ρεβίθια φούρνου, κοτόπουλο με κάρυ, λινγκουίνι αλα γκρέκα, μπιφτέκια κοτόπουλο/μοσχάρι, παραδοσιακό μουσακά, αγκινάρες αλα πολίτα,, γεμιστά, γαριδομακαρονάδα, παστίτσιο, γίγαντες φούρνου, παπουτσάκια… μπότες…γόβες… εεεε… ωχ… μπερδεύτηκα από την ποικιλία τους. Είναι τόσα τα φαγητά που διαθέτουν… Πώς να φτάσει μια σελίδα για να τα αναφέρω. Άρα, δεν

σας λέω τίποτα άλλο. Να πάτε να τα ανακαλύψετε μόνοι σας. Θα βρείτε το μαγαζί αμέσως, θα σας οδηγήσουν οι εξαίσιες μυρωδιές του. Θέλω να επισημάνω πως, το μενού τους αλλάζει καθημερινά. Έχουν πιάτο ημέρας και άλλες δημιουργίες εκτός του καταλόγου. Ρωτήστε τους. Προσφέρουν το καλύτερο μοσχαρίσιο κρέας και χρησιμοποιούν

παρθένο ελαιόλαδο. Προμηθεύονται τα υλικά τους καθημερινά για να είναι πάντα φρέσκα. Είναι φιλικοί και εξυπηρετικοί με τον πελάτη, πρώτο τους μέλημα η καθαριότητα και δεν τους λείπει το κέφι, η φαντασία και η διάθεση για δημιουργία. ΩΡΑΡΙΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ: Δευτέρα έως Σάββατο 11:00 – 17:30

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 | Τ. 45 | Αττικές σελίδες ΔΥΤΙΚΑ

23


Παραδοσιακό αφέψημα για τόνωση και ευεξία από την Bellisimo ! ΙΧΘΥΑΓΟΡΑ

Μεγάλη ποικιλία από τα καλύτερα φρέσκα ψάρια Τελικά, ο κόσμος κατάλαβε πως η καλή διατροφή, η καλή διάθεση και όσο το δυνατόν η θετική σκέψη, βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών και στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Αυτό συνειδητοποίησα όταν πήγα στην ΙΧΘΥΑΓΟΡΑ στην οδό Σκουφά στην Πετρούπολη, βλέποντας αρκετούς να περιμένουν ν’ αγοράσουν το ψάρι της προτίμησής τους.

Ε

δώ και δυόμιση χρόνια ο κ. Μίχαλος με την κ. Νικολέτα, τη σύζυγό του, δημιούργησαν την ΙΧΘΥΑΓΟΡΑ τους, έναν όμορφο και καθαρό «καταγάλανο» χώρο, για να φιλοξενήσουν τα ολόφρεσκα ψάρια τους και να μας θυμίζουν καθημερινά, έστω και νοερά, την αγαπημένη μας θάλασσα. Μα όταν βλέπω το ιχθυοπωλείο τους γεμάτο από τα χρώματα των νησιών μας, αυτά τα χαλαρωτικά χρώματα, άσπρο-μπλε-γαλάζιο, νομίζω πως παρκάρω έξω από το μαγαζί τη… βάρκα

24

μου και όχι το αυτοκίνητό μου. Τέλος πάντων, σαν πολλές παραισθήσεις να έχω… Ίσως είναι γιατί λατρεύω τα ψάρια και η ιχθυαγορά διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από τα καλύτερα φρέσκα ψάρια και όχι μόνο. Έχει εξαιρετικά μαγειρευτά, ψαρομεζέδες, σαλάτες, που είναι βασισμένα στην ποιότητα και στην ιδιαίτερη γεύση. Οι τιμές τους είναι προσιτές γι αυτό που προσφέρουν και σας περιμένουν να σας ταξιδέψουν με τα δικά τους… ψαροκάϊκα στο μαγικό κόσμο της ψαροφαγίας.

Aττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ | Τ. 45 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Τα αφεψήματα είναι ροφήματα που ευφραίνουν και αναζωογονούν. Παρασκευάζονται βράζοντας βότανα, αρωματικά φυτά ή ρίζες και καταναλώνονται ζεστά ή κρύα.

Μ

ε καταγωγή από τα Άδανα το καϊνάρι έφθασε στην Μυτιλήνη κι από εκεί και στην Bellisimo. Αποτελεί ένα δυναμωτικό ρόφημα – αφέψημα που μοιάζει με τσάι και πίνεται ζεστό τον χειμώνα αλλά και κρύο γιατί δεν χρειάζεται βράσιμο. Έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και είναι πολύ αρωματικό! Προστατεύει και ανακουφίζει από τα κρυολογήματα. Πίνεται με προσθήκη μιας φέτας λεμονιού ή μέλι ή ζάχαρη ακόμη και σκέτο. Επίσης το βάζουμε σε όλες τις σάλτσες και στα κοκκινιστά γιατί δίνει έξτρα γεύση. Περιέχει: Κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πιπερόριζα, κάρδαμο, πιπέρι και τζίντζερ. Τρόπος παρασκευής: Σε ένα φλι-

τζάνι ζεστό νερό προσθέστε 1/4 από κουταλάκι του γλυκού καϊνάρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε μέλι ή ζάχαρη. Αναζητήστε το στα ράφια των ειδικών καταστημάτων για βότανα και μπαχαρικά. Για παραγγελίες τηλεφωνήστε: 210 5017376


Ποικιλίες κρασιών απ’ όλη την Ελλάδα

καθώς συνδυάστηκαν με τη δύναμη της φύσης, τότε γεννήθηκαν κρασιά μοναδικά!!! Πιές για να ξεχαστείς, να γελάσεις με την καρδιά σου. Το κρασί κάνει

καλό στον έρωτα, στην αγάπη, στη φιλία. Πιες και ζήσε για λίγο την παραίσθηση πως μπορείς να ξαναγεννηθείς… και πού ξέρεις…;

Ε… τώρα τι να σας πω; Δεν θα μακρηγορήσω. Από τα ωραιότερα γλυκά που έχω φάει. Μα τι κάνει ο άνθρωπος; Κορυφαίες νοστιμιές με stevia, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέ-

ψουν από αυτά με τη ζάχαρη. Όμως δεν θα σας αναφέρω τις καινοτομίες του. Κάθε φορά τα ίδια λέμε. Να τον επισκεφτείτε και θα δείτε τι θα …πάθετε!

Πέρασαν τα 20 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης του κ. Βασίλη Αλειφέρη και πάμε για τον 21ο χρόνο παραγωγής των υπέροχων κρασιών του. Και ποιος δεν προτιμά το κρασί του κ. Βασίλη από τα… Αμπελάκια του. Και λέω Αμπελάκια γιατί, ως γνωστόν, δημιούργησε ένα κατάστημα στη Σεβαστουπόλεως 140, στους Αμπελόκηπους, που βέβαια ταιριάζει εντελώς με την ονομασία της περιοχής, όπως επίσης …γεννήθηκε ένα ακόμη ολοκαίνουργο «Αμπελάκι» στο Γαλάτσι, Τραλλέων 147.

Π

ροχτές τους επισκέφτηκα γιατί μου είχε τελειώσει το κρασί που πίνω, το ημίγλυκο Νεμέας. Μα τι κρασί είναι αυτό!! Μιλάω σοβαρά… δεν κάνω marketing αυτή τη στιγμή, (ποτέ δεν κάνω). Είναι το νέκταρ, το ιχώρ, αυτό το αιθέριο υγρό που είναι το αίμα των Θεών και των αθανάτων. Είναι η αμβροσία και το νέκταρ των Θεών… ε... και των ημίθεων που έπιναν κρυφά με προσοχή για να μη τους πάρουν είδηση οι Θεοί και τους τιμωρήσουν μεταμορφώνοντας τους κι εγώ δεν ξέρω σε τι… Άσε πού όταν πήγα στο κατάστημα και το ζήτησα, ο υπάλληλος μου είπε πως δεν υπάρχει… «Αααα… άσε την πλάκα και φέρε το κρασί γιατί θα γίνουμε… Από δυό χωριά…», του είπα και… βάλαμε τα γέλια, γιατί έτσι έχει ονομάσει ο κ. Αλειφέρης ένα άλλο κρασί, που κι αυτό έχει ξετρελάνει τους πελάτες του.

Στα… Αμπελάκια θα βρεις ποικιλίες κρασιών απ’ όλη την Ελλάδα. Το εξυπηρετικό προσωπικό τους θα σου προτείνει νέα κρασιά που θα συνοδεύσεις μαζί με κάποιο φαγητό που σου αρέσει. Θα βρεις ό, τι ζητάει η ψυχή σου, μέλι από τον Ταΰγετο, ξηρούς καρπούς, Μανιάτικα ζυμαρικά, παξιμάδια Σπάρτης κ. ά. Επίσης διάφορα αποστάγματα, όπως ουίσκι, ρούμι κονιάκ, τσίπουρο, τσικουδιά, ούζο, λικέρ και άλλα. Μπορείς να παραγγείλεις τα κρασιά της αρεσκείας σου για προσωπικά και επαγγελματικά δώρα. Το κρασί είναι ένα από τα καλύτερα δώρα της μάνας γης. Κι η ψυχή της γης, όπως περιγράφει ο γαλλικός όρος Terroir, είναι το μικροκλίμα κάθε περιοχής που κάνει τα σταφύλια να έχουν το δικό τους χαρακτήρα. Έτσι, τα χέρια του κ. Βασίλη δούλεψαν με πάθος για δημιουργία, με σεβασμό στη γη και

γεύσεις & ιστορίες

ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΚΑΚΑΛΗΣ

Κορυφαίες νοστιμιές με stevia Αρχίζει σιγά – σιγά και εξαφανίζεται το καλοκαιράκι, με τις όμορφες ελληνικές μας θάλασσες, τα ταβερνάκια με τις λιχουδιές, το κολύμπι με τις ώρες που δεν άφηνε να πάρουμε γραμμάριο και αρχίζουν … σιγά – σιγά να εμφανίζονται και πάλι τα φθινοπωρινά …κιλά μας, μιας κι έχουμε σταματήσει την άσκηση.

Α

…πα…πα… δεν μπορεί να μου συμβεί αυτό, σκέφτηκα, κι άρχισα αμέσως την πεζοπορία στους γνωστούς δρόμους της πόλης μου, μήπως και χάσω τα κιλά που εισέπραξα. Πέρασα, στενά, ανηφόρες, κατηφόρες, τρίστρατα, ισάδες, η κούραση ανέβηκε μέχρι το λαιμό. Άσε που το στομάχι μου είχε μπει εντελώς μέσα. Το τζιν που φορούσα είχε χαλαρώσει λίγο, κι εγώ απολάμβανα την εικόνα μου στα τζάμια των εκάστοτε μαγαζιών ως μέλλουσα … αδύνατη, ώσπου, ξαφνικά, βρίσκομαι μπροστά στη βιτρίνα του γνωστού ζαχαροπλαστείου του κ. Δημήτρη Κάκαλη, μ’ εκείνες τις πεντανόστιμες τούρτες με όλα τα είδη σοκολάτας, κρέμας, τρούφας και πάει λέγοντας.

Με πιάνει αγωνία γιατί το μυαλό μου σπρώχνει το σώμα μου να μπει μέσα και να φάει, επί τόπου σε όρθια στάση, μισή τούρτα! Περνάω ξυστά, δεν κοιτάζω καν μέσα και προσπαθώ να… την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια. «Αλεξάνδρα, καλό φθινόπωρο», ακούω τον κ. Κάκαλη να φωνάζει. «Πώς τα πέρασες»; Τι να έκανα; Πάτησα …φρένο από το γρήγορο βάδην και μπήκα στο μαγαζί. «Τι να σε κεράσουμε;» η γνωστή ατάκα του κ. Δημήτρη στην οποία απάντησα γρήγορα «…ΤΙΠΟΤΑ»… φοβισμένη μη τυχόν και ξεστομίσω, «…Ο, ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ…» «Θα σου δώσω να δοκιμάσεις γλυκά με stevia, χωρίς ζάχαρη…» είπε γελώντας ο κ. Δημήτρης, παίρνοντας είδηση την αγωνία μου. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 | Τ. 45 | Αττικές σελίδες ΔΥΤΙΚΑ

25


γεύσεις & ιστορίες

ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ, ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ

Νοστιμιές ό,τι πρέπει στο ό,τι ΝΑ΄ΝΑΙ Ο καιρός έχει τρελαθεί… μια κάνει ζέστη με τρομερή υγρασία και πνίγεσαι… μια κάνει ψύχρα το πρωί, ντύνεσαι, μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου και βγάζεις τη… μπέμπελη… Μιας λοιπόν και ανέφερα τη συγκεκριμένη λέξη, «βγάζω τη μπέμπελη» σημαίνει «σκάω από τη ζέστη». Η έκφραση έχει προκύψει από μια παλιά ιατρική αντιμετώπιση της ιλαράς, που έντυναν τον άρρωστο σαν κρεμμύδι για να ιδρώσει και να «πετάξει» την αρρώστια από πάνω του, (α…πα…πα…, μακριά από εμάς).

Α

φού λοιπόν έχεις σκάσει, βγάζεις τη ζακέτα και… αρχίζεις να φταρνίζεσαι, να έχεις ρίγη και να βήχεις. Ύστερα σε καταλαμβάνει ο φόβος μήπως έχεις κορωνοϊό… κι αρχίζεις να ψάχνεσαι. Ό,ΤΙ ΝΑ’ΝΑΙ!!! Ούπς… να το και το γνωστό μας μεζεδοπωλείο, το Ό,ΤΙ ΝΑ’ ΝΑΙ, το δεύτερο κατάστημα που έχει ανοίξει εδώ και καιρό ο κ. Βαγγέλης Αλεξανδρής και απέναντί του το πρώτο του μαγαζί, το Ό,ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ. Δύο εξαιρετικά μεζεδοπωλεία που εδώ και χρόνια απολαμβάνουμε τις μοναδικές κρέπες, τις αραβικές πίτες, τα pancakes και όχι μόνο. Σκεφτήκαμε πως είναι Ό,τι πρέπει να καθίσουμε στα τραπεζάκια που βρίσκονται έξω, στον κατάφυτο χώρο της πλατείας στο Πανόραμα της Πετρούπολης, στο Νο 37. Ο καιρός ήταν συμπαθητικός. Με δυσκολία βρήκαμε να καθίσουμε, ήταν γεμάτο κόσμο. Τώρα, κάθε περιγραφή για τις νοστιμιές που φάγαμε, είναι φτωχή. Τα προϊόντα τους είναι ποιοτικά και γευστικά γι αυτό και γεμίζει από θαμώνες. Κι εγώ που έχω δοκιμάσει τα πάντα, δεν τους αλλάζω με τίποτα. Τα φαγητά τους μοσχομυρίζουν, τα υλικά ολόφρεσκα, οι

κρέπες τους δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, έχουν ένα μοναδικό τρόπο παρασκευής, Το προσωπικό φιλικό, με ευγένεια και χιούμορ, σε εξυπηρετεί με απίστευτη ταχύτητα. Έχουν εμμονή στην καθαριότητα. Ως γνώστες της εστίασης όλες οι δημιουργίες τους είναι πεντανόστιμες. Έτσι, κάθε φορά στο Ό, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ τρώμε ό, τι πρέπει και αν δεν χορτάσου-

με, τότε πάμε στο Ό, ΤΙ ΝΑ’ ΝΑΙ για να φάμε ό, τι να’ναι και να …μπουχτίσουμε. Αυτά, λοιπόν. Α… και φυσικά ξέ-

ρουμε ότι και στα δύο μαγαζιά του κ. Βαγγέλη Αλεξανδρή, δεν πρόκειται να φάμε… ό,τι κάτσει…

στην PIZZA STONE στην Πετρούπολη, γλυτώνετε το ταξίδι και θα έλεγα πως θα φάτε πιο νόστιμη πίτσα από αυτήν των φίλων μας Ιταλών. Η πίτσα, οι απίστευτες μακαρονάδες, οι ιδιαίτερες σαλάτες που προσφέρουν στο χώρο τους είναι μαγειρεμένα με φρέσκα υλικά και γίνονται πεντανόστιμα. Μια καινοτομία στην παρασκευή της πίτσας τους, είναι ότι βάζουν σησάμι στην άκρη της ζύμης που η νοστιμιά της δεν περιγράφεται. Έχουν πολυετή πείρα στο χώρο. Είναι έμπειροι μάγειρες με ιδιαίτε-

ρες γνώσεις στην παρασκευή της πίτσας, κι αυτό κάνει τις δημιουργίες τους ξεχωριστές. Η εξυπηρέτησή τους άμεση, η καθαριότητα, η συνέπεια και η φιλικότητα των ανθρώπων της PIZZA STONE, είναι μοναδικές. Μπορείτε να πάρετε το φαγητό της αρεσκείας σας στο χώρο τους αλλά και σε πακέτο που το φέρνουν στο σπίτι σας. Δεν χρειάζεται να λέμε πολλά, απλώς να σας θυμίσουμε πως στην πόλη μας μπορείτε να βρείτε ό, τι ποθεί η ψυχή σας, π. χ. την καλύτερη πίτσα της πόλης μας!

PIZZA STONE

Κάνει την διαφορά Δεν είναι ανάγκη να προσπαθείτε να απολαύσετε τη ζωή των ιταλών, όπως κάνουν στην Bella Italia. Φανταστείτε ότι απολαμβάνετε μια γκουρμέ πίτσα, φτιαγμένη σε ξυλόφουρνο, σε ένα γραφικό αίθριο στη Φλωρεντία.

Τ

ώρα, φανταστείτε ότι τρώτε την ίδια πίτσα στην άνεση του κήπου σας ή στο όμορφο διαμέ-

26

ρισμά σας με ωραία παρέα, μουσική και ποτάκι. Με την Κεραμική Πλάκα Ψησίματος Πίτσας που διαθέτουν

Aττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ | Τ. 45 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021


ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ, ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ

ΛΑΤΟΜΕΙΟ

Οι γεύσεις εδώ σε απογειώνουν Τον Ιούνιο του 2020, μία όμορφη παρέα φίλων, νέα παλικάρια με όραμα, άνοιξαν ένα ιδιαίτερο μεζεδοπωλείο, στο εμβληματικό κτίριο του παλιού Λατομείου της Πετρούπολης, στο ισόγειο του εντυπωσιακού Terra Petra, που το ονόμασαν «ΛΑΤΟΜΕΙΟ».

Τ

ο όραμα αυτών των νέων ανθρώπων, να γίνει ο χώρος τους και πάλι το σημείο αναφοράς της πόλης, έχει αρχίσει να υλοποιείται. Το σημείο που βρίσκεται το μεζεδοπωλείο, είναι μαγικό. Με θέα την παλιά Καμινάδα, μέσα από συστάδα δέντρων, όλη η Αθήνα βρίσκεται στα πόδια σου. Βλέποντας από ψηλά την πόλη, σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον, νοιώθεις πως προσγειώνεσαι με αεροπλάνο, αλλά και απογειώνεσαι αντικρίζοντας όλη αυτή την ομορφιά. Τη νύχτα οι εικόνες παίρνουν άλλη μαγεία καθώς, τα φώτα της πόλης μοιάζουν με διαμάντια που φεγγοβολούν στο σκοτάδι της νύχτας. Ο χώρος τους πέτρινος, ιδιαίτερα διαμορφωμένος, διατηρεί το βιομηχανικό ύφος και την αρχιτεκτονική του κτιρίου. Στον εσωτερι-

κό χώρο ένα όμορφο μπαρ με καθαρά ποτά, περιμένει την παραγγελία σου. Στους πέτρινους τοίχους υπάρχουν πίνακες με ιδιαίτερες ζωγραφικές δημιουργίες. Τα τραπεζάκια τους έξω και μέσα βρίσκονται στις προτεινόμενες αποστάσεις από τους ειδικούς, κρατώντας τους κανόνες υγιεινής σε σχέση με την πανδημία. Ήρθε η ώρα να μιλήσω για το φαγητό τους που είναι δύσκολο πραγματικά να περιγράψω τη γεύση και τη φρεσκάδα του. Είναι όλα χειροποίητα από φρέσκα υλικά. Η φαντασία του σεφ σε απογειώνει με τις δημιουργίες του. Έχω δοκιμάσει τις σαλάτες του όπως π.χ. τη ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ με λιαστή ντομάτα, κοτόπουλο φιλέτο, πορτοκάλι, γαβιέρα, μπέικον chips, λευκή βινεγκρέτ. Τα ορεκτικά τους υπέροχα, οι κρεατομεζέδες. Επίσης δο-

κίμασα τα ΣΚΑΛΟΠΙΝΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΟ (χοιρινά με σάλτσα λεμονιού με συνοδεία χειροποίητης τηγανητής πατάτας και πιτάκια). Γεύση αξεπέραστη. Το περιβάλλον τους φιλικό. Οι σερβιτόροι χαμογελαστοί, εξυπηρετικοί με χιούμορ. Η καθαριότητα πρώτο τους μέλημα. Οι τιμές, γι αυτό που προσφέρουν, είναι πολύ προσιτές. Όταν υπάρχει μουσική, ακούγονται ρεμπέτικα και ελαφρολαϊκά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από την πόλη του όταν υπάρχουν τέτοια μαγαζιά; Σας περιμένουν για να το διαπιστώσετε κι εσείς, δια ζώσης.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 | Τ. 45 | Αττικές σελίδες ΔΥΤΙΚΑ

27


ΓΡΆΦΕΙ Η ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ, ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ - ΗΘΟΠΟΙΌΣ

cinema

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ Βρετανική – ελληνική ταινία του 1964, βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, Μιχάλης Κακογιάννης ΗΘΟΠΟΙΟΙ, Άντονι Κουίν (Αλέξης Ζορμπάς), Άλαν Μπέιτς (Μπάζιλ), Ειρήνη Παππά (χήρα), Λίλα Κέντροβα (Μαντάμ Ορτάνς), Σωτήρης Μουστάκας (Μιμυθός), Γιώργος Φούντας (Μαυραντώνης), Άννα Κυριακού (ψυχή), Ελένη Ανουσάκη (Λόλα) Γιώργος Βογιατζής) Παύλος, Τάκης Εμμανουήλ (Μανώλακας), Τζορτζ Κοσμάτος (αγόρι). ΜΟΥΣΙΚΗ: Μίκης Θεοδωράκης Οι εξωτερικές σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην Κρήτη Η ταινία βραβεύτηκε με τρία ΟΣΚΑΡ: • Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου στη Λίλα Κέντροβα • Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης (για ασπρόμαυρη ταινία) στον Βασίλη Φωτόπουλο • Όσκαρ φωτογραφίας (για ασπρόμαυρη ταινία) στον Γουόλτερ Λασάλι. Με αφορμή τον αξέχαστο Μίκη Θεοδωράκη, του οποίου το «τέλος» συγκλόνισε όλο το Πανελλήνιο και όχι μόνο, θα ήθελα να τιμήσω τη μνήμη του με την αναφορά μου στην ταινία ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ, για την οποία έγραψε τη μουσική της, που έγινε γνωστή παγκοσμίως ως συρτάκι. Η ταινία γυρίστηκε στα Χανιά της Κρήτης. Πρωταγωνιστής ο ΑΝΤΟΝΙ ΚΟΥΙΝ, «μονοκόμματος, πελώριος και αξύριστος, ένας τέλειος Ζορμπάς", όπως έγραψε ο Φρέντυ Γερμανός στο περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ σε ρεπορτάζ του. Ο Κουίν, κλήθηκε να ερμηνεύσει έναν

τραχύ αλλά, από την άλλη, γελαστό και ενθουσιώδη χωριάτη και μουσικό, τον οποίο κατάφερε να τον απογειώσει υποκριτικά, θα έλεγα να τον ενσαρκώσει κυριολεκτικά, να γίνει ο ίδιος ο Αλέξης Ζορμπάς. Ο ρόλος του, μια διαδρομή στην ανθρώπινη ψυχή ενός καθαρόαιμου έλληνα που έγινε σήμα κατατεθέν του λαού μας στα χρόνια που πέρασαν και θα συνεχίσει να υφίσταται. Ο Άντονι Κουίν, περνώντας εντυπωσιακά και αληθινά μέσα στα πλάνα, είναι συγκλονιστικός δίνοντας στην ταινία συγκίνηση, αβίαστο χιούμορ και ρυθμό. Μπορεί να κάνει τα πάντα με απίστευτη ευκολία. Έτσι λοιπόν κι εδώ ερμηνεύει ακριβώς τον Έλληνα πληθωρικό Αλέξη Ζορμπά που χαρακτηρίζει όλη τη φιλοσοφία της φυλής μας. Μας κάνει πραγματικά να απορούμε, πώς αυτό το «ιερό τέρας» της υποκριτικής με τη συγκλονιστική ερμηνεία του που στιγμάτισε ολόκληρη την καριέρα του, δεν βραβεύτηκε

ποτέ με κανένα μεγάλο βραβείο και ειδικά δεν πήρε ποτέ ΟΣΚΑΡ. Αλλά και για τον πολύ σημαντικό βρετανό ηθοποιό Sir Alan Bates, ήταν κρίμα που έπρεπε να ερμηνεύσει, τον παθητικό χαρακτήρα ενός ελληνοάγγλου μεσοαστού συγγραφέα, του Μπάζιλ, βρισκόμενος απέναντι σ έναν βράχο υποκριτικής τον Άντονι κουίν, αν και ερμήνευσε το ρόλο του εξαιρετικά. Καταπληκτική ήταν η Ειρήνη Παππά, απίστευτη ερμηνεύτρια, υποδύθηκε την ελκυστική χήρα που όλοι ήθελαν να μοιραστούν το κρεβάτι της. Σπουδαίος ο Γιώργος Φούντας στο ρόλο του Μαυραντώνη. Απίθανη η παρουσία της ρωσίδας ηθοποιού Λίλα Κέντροβα, μιας μεγάλης σε ηλικία ψυχικά διαταραγμένης γυναίκας, της Μαντάμ Ορτάνς. Αυτός ο ρόλος της χάρισε το ΟΣΚΑΡ γυναικείου ρόλου υποστήριξης. Ξεχωριστοί στους ρόλους τους ήταν επίσης, ο Σωτήρης Μουστάκας στον «σαλό» του χωριού, ο Γιώργος Βογιατζής και ο Τάκης Εμμανουήλ που ερμήνευσαν τους αγριεμένους βρακοφόρους Κρητικούς. Ο Ζορμπάς είχε ένα όνειρο, να δημιουργεί και να προσφέρει ό, τι

περισσότερο μπορεί ως Έλληνας, αλλά και να καταστρέφει τα πάντα μονομιάς, χάρη στη ματαιοδοξία και το πάθος του για εκδίκηση. Ταυτόχρονα να χορεύει διασκεδάζοντας με την ψυχή του, τονίζοντας με αυτή του την αντίδραση, την ελευθερία και τη χαρά για το κατόρθωμά του. Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα της ταινίας. Ο Μιχάλης Κακογιάννης χαρακτήρισε τον Αλέξη Ζορμπά "αναρχική κωμωδία". Αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσετε αυτή την αριστουργηματική ταινία. Η οποιαδήποτε περιγραφή εικόνων, συναισθημάτων και ερμηνείας των ηθοποιών, είναι εξαιρετικά λίγη και μόνο θεωρητικά μπορεί να σας βάλει στο γίγνεσθαι της ταινίας.

νική κουζίνα, που όταν πλησιάζεις την ταβέρνα, γεμίζεις μυρωδιές, θυμάσαι τα παραδοσιακά φαγητά της μητέρας η της γιαγιάς σου και θέλεις να τρέξεις να βρεις τραπέζι το γρηγορότερο. Όλα είναι χειροποίητα από αγνές πρώτες ύλες. Έχει ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. Σας προτείνω να δοκιμάσετε τα νέα τους πιάτα: - Πικάνια από black Angus Αμερικής, - Rib Eye από Black Angus Αμερικής και - Ταλιάτα μοσχαρίσια από Black Angus Αμερικής. Βραβεύτηκαν από το Trip Advisor, ως το Νο 1 από 15 ελληνικές κουζίνες και το Νο1 από 25 εστιατόρια στην Πετρούπολη.

Η ταβέρνα βρίσκεται απέναντι από ένα μεγάλο καταπράσινο πάρκο που το καλοκαίρι απολαμβάνεις τη δροσιά του και το χειμώνα θαυμάζεις τη θέα, πίσω από τα ιδρωμένα τζάμια με τη ζέστη του τζακιού, στον πανέμορφο εσωτερικό τους χώρο. Για τους ιδιοκτήτες και τους σερβιτόρους, τι να πω. Η προσοχή που δίνουν στον πελάτη, η φιλικότητα, το χιούμορ, η γρήγορη εξυπηρέτηση, η εξαιρετική γεύση που επιτυγχάνουν στα φαγητά τους, όλα αυτά, δεν περιγράφονται με λόγια γιατί είναι σπάνιο να συνυπάρχουν. Σας περιμένουν λοιπόν, για να μη ξεχάσετε ποτέ τις γεύσεις και την ποιότητά τους.

«ΛΕΒΕΝΤΗΣ»

Μια ταβέρνα σταθερής αξίας Πολλοί μαγαζάτορες έχουν γίνει σταθερή αξία γιατί κρατούν την ποιότητα των προϊόντων τους.

Ο

«ΛΕΒΕΝΤΗΣ» όμως έγινε σταθερή αξία επειδή είναι σταθερός στην εξέλιξη της ποιότητας, των

ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ

φρέσκων γευστικών παρασκευασμάτων, τη φαντασία νέων γεύσεων αλλά και την υπέροχη παραδοσιακή ελλη-

ΓΡΆΦΕΙ Η ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ

28

Aττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ | Τ. 45 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021


Η κατάλληλη γυμναστική μπορεί να ελαττώσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση Όλοι μας μπορούμε να αντιληφτούμε τις ευεργετικές ιδιότητες και όλα αυτά που πραγματικά μας προσφέρει η αθλητική δραστηριότητα. Σήμερα όμως θα μάθουμε κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Α

ς πάρουμε από την αρχή. Εδώ και πολλά χρόνια έχει επικρατήσει η άποψη πως η καλύτερη θεραπεία για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η αποφυγή της γυμναστικής και αυτό γιατί θεωρείται πως οι ασκήσεις όπως

μας βοηθήσει στην καταπολέμηση της συγκεκριμένης νόσου. Λίγη σχετικά ήπια γυμναστική, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να ελαττώσει την εκδήλωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Έτσι λοιπόν ασκήσεις αερόβιου τύπου π.χ. κολύμβηση, ποδηλασία και όσες άλλες γίνονται σε όρθια και καθιστή θέση είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν. Από την άλλη ασκήσεις αερόβιας μορφής υψηλής πρόσκρουσης π.χ. τρέξιμο και ασκήσεις με βάρη π.χ. πιέσεις πάγκου όπου χρειάζεται οριζόντια στάση σώματος μπορούν να κάνουν το πρόβλημα μεγαλύτερο. Έτσι λοιπόν η ήπια άσκηση αερόβιας μορφές 2-3 φορές την εβδομάδα διάρκειας 30-40 λεπτών σε συνδυασμό με την απώλεια των περιττών κιλών μπορούν να μειώσουν τις παλινδρομήσεις κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Τέλος ας μην ξεχνάμε να μένουμε νηστικοί 2 ώρες πριν την προπόνηση και να αποφεύγουμε τα γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες.

άσκηση και υγεία

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΗΣΊΛΑΟΣ ΣΙΟΎΝΑΣ, PERSONAL TRAINER

το τρέξιμο, τα καθίσματα, οι βυθίσεις βοηθούν τα οξέα του στομάχου να παλινδρομούν ταχύτερα και οι ''καούρες'' σιγά σιγά εντείνονται. Ωστόσο σύμφωνα με μελέτες του εξωτερικού το κατάλληλο είδος γυμναστικής είναι αυτό που μπορεί να

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 | Τ. 45 | Αττικές σελίδες ΔΥΤΙΚΑ

29


ψυχικές αναζητήσεις

ΓΡΆΦΕΙ Η ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ, ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ, tsalext7@yahoo.gr

Ήταν νύχτα και ένας άντρας περπατούσε στο θόρυβο της πόλης. Άρχισε να βρέχει. Ξαφνικά βλέπει μπροστά του ένα φωτεινό σπίτι.. Πλησίασε και τότε είδε μια μεγάλη ταμπέλα στην εξώπορτα. Κάτι ήταν γραμμένο επάνω της. Άρχισε να διαβάζει: «Για να συναντήσεις τη γαλήνη… κλείσε για λίγο την πόρτα της καλοπέρασης και άνοιξε την πόρτα της ενσυναίσθησης. Κλείσε την πόρτα της υπεροψίας και άνοιξε την πόρτα της ταπεινότητας. Κλείσε την πόρτα της ελπίδας και άνοιξε την πόρτα της συνειδητοποίησης.

Ψευδαίσθηση ή παραίσθηση Η ψευδαίσθηση και η παραίσθηση, είναι δύο ιδιότητες που πολλές φορές νομίζουμε πως έχουν την ίδια σημασία. Η έννοιά τους όμως είναι διαφορετική.

Γ

ια παράδειγμα, όταν κάποιος ακούει φωνές ή βλέπει ένα σκηνικό που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, υπάρχει όμως κάποιο άλλο εξωτερικό ερέθισμα που το παραποιεί με τη φαντασία του, τότε διακατέχεται από ψευδαισθήσεις. Όταν όμως ακούει ή βλέπει κάτι που δεν υπάρχει, ή πιστεύει πως κάποιοι τον κυνηγούν για να του κάνουν κακό ενώ αυτό δεν συμβαίνει, ή επιμένει πως του έχουν αφαιρεθεί ζωτικά όργανα σε κάποια επέμβαση ενώ δεν έχει μπει καν σε χειρουργείο, τότε αυτό που έχει, είναι παραίσθηση.

Κατά την άποψη των ψυχιάτρων και των ψυχολόγων, οι ψευδαισθήσεις μπορεί να προέρχονται από κάποια ψυχική διαταραχή του ατόμου, ενώ οι παραισθήσεις υπάρχει πιθανότητα να συμβαίνουν και σε φυσιολογικά άτομα. Και οι δύο ιδιότητες αφορούν στη λειτουργία της αντίληψης. Στην ψυχολογία του Gestalt, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις αυταπάτες που έχουν πολλοί άνθρωποι. Από τις αυταπάτες μπορεί να διαγνωστεί αν υπάρχει ψυχική διαταραχή. Θα ήθελα να παραθέσω ένα παράδειγμα για την ψευδαίσθηση.

Κλείσε την πόρτα του πλούτου και άνοιξε την πόρτα του μέτρου.» Ο άντρας επανήλθε και τρόμαξε όταν συνειδητοποίησε πως δεν υπήρξε βροχή, ούτε φωτεινό σπίτι με την ταμπέλα, παρά μόνο στη θέση του, ήταν ένα δέντρο σε μια αλάνα. Ύστερα θυμήθηκε τα λόγια που είχε ακούσει από έναν ιερωμένο. Ήταν αυτά που διάβασε στην ταμπέλα. Ο άνθρωπος αυτός, έχει ψευδαισθήσεις. Πρέπει να αναφέρει τα συμπτώματα που έχει σε ειδικό, γιατί μπορεί να φτάσει ακόμη και σε σχιζοφρένεια. Η παραίσθηση τώρα, συμβαίνει σε κάποιο άτομο που π.χ. βλέπει μια εκπομπή στην τηλεόραση, τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι αναφέρουν

Αναδρομικά συνταξιούχων...

έναν άντρα που βίασε ένα κοριτσάκι. Ο ασθενής πιστεύει πως απευθύνονται σ’ αυτόν προσωπικά με απειλές και πολλά «σενάρια» που δημιουργεί με τη φαντασία του. Άρα, η κυριότερη διαφορά μεταξύ παραίσθησης και ψευδαίσθησης, είναι η παρουσία εξωτερικού ερεθίσματος (ψευδαίσθηση) και η απουσία εξωτερικού ερεθίσματος (παραίσθηση). Και οι δύο ψυχικές καταστάσεις, μπορεί να προκαλούνται σε άτομα που διακατέχονται από υπερβολικό στρες, σε ανθρώπους με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα αλλά και σε κάποιους που λαμβάνουν ναρκωτικές ή φαρμακευτικές ουσίες στην υπερβολή τους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικούς. Βέβαια υπάρχουν και οι ψευδαισθήσεις ή οι παραισθήσεις που δεν ανήκουν μόνο σε ψυχωτικές διαταραχές. Π.χ., λέει κάποιος που έχει χωρίσει από μία σχέση αλλά συνεχίζει να είναι ερωτευμένος, «αφήστε με να ζήσω για λίγο ακόμη την ψευδαίσθηση πως θα γυρίσει…». Αλλά και οι παραισθήσεις, όπως π.χ., κάποιο άτομο έχει μία σοβαρή γρίπη με πυρετό για αρκετές μέρες. Στη διάρκεια αυτών των ημερών, ξαφνικά βλέπει πως βρίσκεται σε μία ωραία παραλία και δροσίζεται στη θάλασσα. Αυτό μπορεί να συμβεί μια δυο φορές υπάρχοντος λόγου και να μη σημαίνει κάτι σοβαρό. Παρ’ όλα αυτά, η επίσκεψη σε έναν ειδικό βοηθάει για την πρόληψη.

2

Ε πικουρικές συντάξεις με έναρξη των αναδρομικών την 4η Οκτωβρίου 2019. Aναδρομικές αυξήσεις έως 30% έρχονται το νέο έτος για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους.

Έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ οι συνταξιούχοι σχετικά με τα αναδρομικά που πρέπει να εισπράξουν, κι αυτό γιατί δεν έχει καθοριστεί ακόμη το εύρος των αναδρομικών που διεκδικούν και τους αναλογεί.

Ε

πειδή όμως, το συγκεκριμένο θέμα έχει πάρει διαστάσεις οικονομικές αλλά και κοινωνικές, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας θα ξεκαθαρίσει ολοκληρωτικά τις ασάφειες σχετικά με τα χρωστούμενα στους συνταξιούχους αναδρομικά. Την υπόθεση θα κρίνουν ανώτατοι δικαστές στο πλαίσιο «πιλοτικής δίκης».

ΓΡΆΦΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΣΑΡΔΈΛΗΣ, ΛΟΓΙΣΤΉΣ

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, από ό, τι λέγεται, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο τον Φεβρουάριο του 2020. Για την ακρίβεια, οι ανώτατοι δικαστές θα μελετήσουν τα προβλήματα των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και στα επιδόματα. Το θέμα αφορά χιλιάδες συνταξιούχους και με αίτηση του ΕΦΚΑ ελήφθη

η συγκεκριμένη απόφαση. Για να μην υπάρξουν λάθος αποφάσεις το ΣτΕ, αποφάσισε να εκδικαστεί το αίτημα του ΕΦΚΑ στην Ολομέλεια του Συμβουλίου επικρατείας. Η υπόθεση των αναδρομικών είναι μείζονος σημασίας. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών βρίσκεται δίκη 46 συνταξιούχων που έχουν κάνει προσφυγή σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ, για το 2015 η οποία εκκρεμεί. Στα δικαστήρια της χώρας εκκρεμούν περίπου 6.000 αγωγές.

ΟΙ ΈΞΙ ΚΑΤΗΓΟΡΊΕΣ

1

ναδρομικά στις κύριες συντάξεις με Α αφετηρία την 4η Οκτωβρίου 2019.

30

Aττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ | Τ. 45 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

3

υνταξιούχοι όλων των Ταμείων με Σ άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ που δικαιούνται αναδρομικά μετά τον Ιούνιο του 2015. Συνταξιούχοι όλων των επικουρικών ταμείων που δικαιούνται αναδρομικά μετά τον Ιούνιο του 2015. Αναδρομικά 40 μηνών (από τον Ιούνιο του 2016 και έπειτα) σε 300.000 επικουρικές συντάξεις διεκδικεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Συνταξιούχοι Δημοσίου που δικαι ούνται επιστροφή εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 που κρίθηκε αντισυνταγματική με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

4 5 6


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021 | Τ. 45 | Αττικές σελίδες ΔΥΤΙΚΑ

31


γεύσεις & ιστορίες

ΡΕΠΟΡΤΆΖ ΣΟΦΊΑ ΔΙΓΕΝΉ- ΚΟΛΙΟΤΆΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ: ΑΛΕΞΆΝΔΡΑ ΤΣΙΛΙΜΠΆΡΗ

32

Aττικές Σελίδες ΔΥΤΙΚΑ | Τ. 45 | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.