Issuu on Google+

Portfolio: Small Office Buildings 1000 Foch Street Project 1000 Foch Street, Fort Worth Client 1000 Foch Street Partners Architect Cunningham Architects Design Team Gary Cunningham, FAIA; Lonnie Burns, AIA; Bang Dang; Rizi Faruqui, AIA Photographers James F. Wilson and Gisela Borghi 78 Texas Architect 7/8 2013 An adaptive reuse of two early 20th-century industrial buildings, 1000 Foch Street is a simple combination of minimalist forms and materials. Located in Fort Worth, the new 15,000-sf offices house small entrepreneurial companies. The existing structures comprised a Quonset hut and simple brick warehouse with a gabled roof marked by a clerestory along its ridge. Unnecessary additions to the two buildings were removed to provide for parking, landscape, and a proper front yard to address the street. As part of the rehabilitation, the Quonset hut was re-clad in new standing seam galvalume panels, and new arched storefront systems were inserted into the shorter facades. The brick warehouse was repointed as necessary on its longer facades, and its shorter, street-facing facade was re-clad with an integral color, hard-troweled cement stucco that was hand-finished. New, larger openings in the facades of both buildings allow for easier circulation and additional daylight penetration. Additional rear entries were provided for on the parking-lot facade of the warehouse. The gable of this facade is marked by long strips of Accoya (modified acetylated pine). Selected for its durability, sustainability, and low maintenance, the Accoya also frames the clerestory windows. Simple Accoya-clad boxes were inserted between the buildings. These wood blocks contain additional offices, as well as all plumbing and mechanical needs, and frame a small courtyard and an artificial turf putting green. The use of wood is continued on the interior, where slender slats of Douglas fir help insulate the barrel-vaulted roof and diffuse daylight in the interior of the Quonset hut. The finishes are simple and utilitarian, in keeping with the industrial character of the buildings. The flexibility of the design also allows for expansion. The Quonset hut can accommodate a future stacked office space on a mezzanine level, which is already partially built out. The wood-clad addition closest to the street is also designed for vertical expansion of two future levels.

Texas Architect July/August 2013: Light

More from this publisher