Issuu on Google+

Portfolio: Small Office Buildings WJE Office Building Project Wiss, Janney, Elstner Associates Office Building Clients Wiss, Janney, Elstner Associates and Live-Oak Gottesman (Developer, Construction Manager) Architect PageSoutherlandPage Design team Lawrence W. Speck, FAIA; Daniel H. Brooks, AIA; Joshua D. Coleman; Bob Stapleton; Robert L. Hill, Jr. Photographer Casey Dunn Photography 74 Texas Architect 7/8 2013 PageSoutherlandPage undertook building an economical small office (13,000 sf) for the Austin practice group of Wiss, Janney, Elstner Associates (WJE). WJE is an interdisciplinary engineering firm with offices across the country, and its Austin team specializes in concrete construction. So naturally, the possibilities of concrete as a building material were thoroughly explored. When the architects proposed using high thermal mass concrete walls as a means of reducing energy consumption, WJE’s engineers saw an interesting case for experimentation. They conducted rigorous testing to evaluate how temperature would move through the structure. This convinced them it was the right way to go. The design uses 18 -inch-thick, unreinforced concrete walls that carry structural loads and provide thermal, vapor, and moisture resistance in one material. Monitors were cast into the concrete in order to evaluate the wall’s performance over time. The absence of rebar and limiting the formwork to simple rectangles kept labor costs low. Leaving the solid concrete walls exposed on all sides and keeping the corners square helped the concrete look finished. The natural texture of the plywood formwork provided a unique finish that adds interest to the concrete surfaces. Complementary materials on the building include Massaranduba wood infill (used inside and out), aluminum windows, and steel gutters and downspouts. reflect programmatic requirements for both flexible office space and a testing laboratory. The office volume includes perimeter private spaces and conference rooms which surround central open offices where collaboration is encouraged. The central space receives generous borrowed light and has views on three sides through large glass partitions. High ceilings with exposed steel beams and wood joists create a character appropriate to an engineering firm. The reception area stitches the offices and laboratory portions of the building together. Similar to the offices, it has high ceilings and exposed structure; the space also features niches The building’s two volumes

Texas Architect July/August 2013: Light

More from this publisher