Issuu on Google+

Portfolio: Restaurants hopdoddy Project hopdoddy burger bar, Austin Clients Chuck Smith, Larry Perdido, Larry Foles, Guy Villavaso Designers Levy Architects; Aubrey Carter Design Office Design team Aubrey Carter; Elizabeth Salaiz; Karyn Jensen (interior); Stephen V. Levy, AIA (exterior) Photographers Casey Dunn, Matt Lankes Contractor :J. Grace Consultants KITCHEN SPACE PLANNING: Commercial Design and Contracting Resources CONCRETE RESTORATION : Advanced Concrete Protection; SLATE/MASONRY VENEER ASSEMBLIES: Montecillo Masonry; ARCHITECTURAL METAL WORK/TABLES: Calderon Iron Works; LUMBER: Austin Wholesale Decking, Fine Lumber and Plywood; METAL DOORS: Hull Supply & Hull Services; SIGNAGE: Custom Sign Creations; CUSTOM FOOD SERVICE EQUIPMENT : Commercial Design and Contracting; BAR STOOLS/CHAIRS: Emeco; BOOTHS: Texas Custom Seating II 58 Texas Architect 1/2 2013 9 7 KCL-SIZE The hopdoddy restaurant is an anchor tenant in the recently rehabilitated West Anderson Plaza in north Austin. Four existing buildings, over 116,000-sf of retail space, were transformed by Levy Architects. Their master plan called for the introduction of new pedestrian circulation, the installation of public art, and new cladding materials to add texture, color, and depth to the existing structures. The buildings were refaced with stone, metal panels, new glazing, and canopies. Concrete planters were installed to facilitate circulation and provide ample space for landscaping. Chuck Smith of hopdoddy then turned to Aubrey Carter for consult on the interior design of the 4,000-sf restaurant. Carter notes that the clients had very specific ideas regarding the goal for the interior ambience. They hoped to establish a warm, relaxed atmosphere inspired by the slowly disappearing industrial buildings that comprise the older commercial areas of Austin. The team chose Austin brick, smooth-planed cedar, black iron, steel, and polished concrete as the primary interior finishes. Circulation is crucial to the plan, as the restaurant requires a considerable amount of queuing space. A long, narrow passage for the queue bifurcates the room with dining on one side and the bar area on the other. Austin brick is used in the dining space in an effort to create a warm feeling aided by the light flooding in from the windows. The bar area is defined by the narrow lines of the smooth-planed cedar ceiling. This material is carried into the interior from the exterior soffit to create a seamless transition between the patio seating and the bar. 5 7 4 6 1 7 8 3 2 8 2 FLOOR PLAN 1 DINING 2 OUTSIDE DINING 3 BAR 4 QUEUE 5 ORDERING 6 CONDIMENTS 7 KITCHEN 8 RESTROOM 9 STORAGE

Texas Architect - Jan/Feb 2013: Residential Design

More from this publisher