Issuu on Google+

Portfolio: Performance Spaces Lila Cockrell Theatre Renovation Project Lila Cockrell Theatre Renovation, San Antonio Client City of San Antonio Architect Marmon Mok Architecture Design team Mary Bartlett, AIA; Angel Garcia, AIA; Joe Straube, AIA; Steve Souter, FAIA; Adriana Moreno, Assoc. AIA; Morgan Williams, Assoc. AIA; Jennifer Gilbert; Nicole Nelson; Hervey Cervantes Contractor Byrne Construction Services Consultants Arias & Associates (testing); Austech Roof Consultants (roof); Foster CM Group (progress photos); JQ (structural); Reed Fire Protection Engineering (fire alarm system); San Antonio Design Group (civil); Seale Studios (artist); Shah Smith & Associates (mep); Wrightson, Johnson, Haddon & Williams (theater) Photographer Chris Cooper Originally designed for HemisFair ’68 as a performing arts center for the world’s fair, the 2400seat Lila Cockrell Theater is today, an integral part of the city’s convention center. The facility remained untouched by renovation or remodeling for over 40 years. The design team of Marmon Mok Architecture was challenged to create a fresh, modern expression of the rich San Antonio cultural heritage consistent with the City’s vision; integrate the city’s brand; incorporate public art; replace existing infrastructure; and repurpose the use of the auditorium for convention events. The extensive renovation encompassed four major spaces: the Public Lobbies, Theater House, Stage, and Convention support rooms with access to the San Antonio Riverwalk. The team implemented a quatrefoil design to solidify the city’s culture and tourism brand in the form of ceiling light coves, custom aluminum sconces, seating textiles, carpeting, air grilles, elevator cabs and signage. The colors selected for the project were bright neutrals with a “theatre red” accent to replace the dark colors of the existing theatre. To brighten the lobby space, the walls were clad with a veneer plaster in a limestone finish, handrails were replaced with a frosted glass rail system, and an arched ceiling cloud system was added to pay homage to the line of the exterior windows. The lighting design incorporates custom fixtures as well as the refurbishment of two of the original glass chandeliers. Punched aluminum curved sconces and quatrefoil ceiling light coves employ the use of formed patterned resin panels, accented in red, with a center disc light fixture. The 104,000-sf renovation costs were $22 million, and the theater reopened in November 2010. Resources RAILINGS: BLOK Railing System (Livers Bronze); LAMINATES/WOODWORK/STAINLESS STEEL CLADDING: Phenix E. MARKET STREET Woodwork; MEMBRANE ROOFING: American Roofing & Metal Co.; GLASS: Livers Bronze; TILE: Crossville, DalTile; ACOUSTICAL TREATMENTS: Owens Corning; PAINT : Sherwin Williams; SIGNAGE : Budget Signs; SHADES: Solarfective; SOFTWARE: DC CADD; 5 1 PLASTER: Baker Triangle; HEATER EQUIPMENT : Texas Scenic Co.; CARPET : Shaw, Brintons; SEATING: Irwin; FABRIC: Knoll; WALL COVERING: Knoll, Maharan; CEILING: Armstrong; RESIN PANELS: 2 Veritas; VCT : Mannington 7 2 2 3 6 4 SITE PLAN 1 ENTRANCE PLAZA 2 EXIT 3 PARKING 4 LOADING DOCK 5 GRAND HYATT 6 CONVENTION CENTER 7 SAN ANTONIO RIVER 7/8 2012 Texas Architect 65

Texas Architect July/Aug 2012: Healthcare & Wellness

More from this publisher