Issuu on Google+

p o r t f o l i o : h e a l t h c a r e f a c i l i t i e s Baylor University Medical Center at Dallas – New Family Center p r o j e c t   Baylor University Medical Center at Dallas New Family c l i e n t  Baylor Located on the seventh floor of Baylor University Medical Center’s Truett Tower in Dallas, the New Family Center Center a r c h i t e c t  HDR healthcare services. Designed by HDR Architecture Architecture d e s i g n t e a m   Jim Henry, AIA; Kevin Lynch; Crandle Davis; Darius and completed in December 2008, the facility (with Shroff, AIA; Elmarko Garner 36 private rooms, redesigned nurses stations, nursery, c o n t r a c t o r  MEDCO and lactation lounge) is geared for both efficiency and Construction c o n s u l t a n t s   Raymond L. Goodson, Jr. (structural); Meinhardt Center has the feel of a spa. This was achieved by incor- p h o t o g r a p h e r  Mark porating calming elements within less cluttered, open Trew Photography spaces. Taking cues from the nearby urban environment, r e s o u r c e s water displ ays : l aminates : the design utilizes materials such as slate tiling, wood Dupont Corian; flooring, and muted natural hues. Decentralized pods in Harmonic Environments; solid polymer fabrications : decorative polymer fabrications : 3Form; glass : Guardian (Dallas Glass & close proximity to patient rooms replace a central nurses Door); tile : American Tile Supply, Horizon Italian Tile; acoustical ceil- station. In patient rooms all medical devices have been ings : USG; resilient tile flooring : Mannington; vinyl plank flooring : Toli; hidden from view inside a custom headwall that acts as broadloom carpet : a central organizer. A daybed is provided for accom- Patcraft Design Weave; paint: Sherwin Williams; vinyl wall covering : Koroseal; shades : MechoShade; design software : Autodesk (Avatech Solutions); Google ; A dobe Systems 4 relaxing recovery. With an emphasis on wellness, the Consulting Engineers (MEP) Wilsonart International; 1 is a 22,000-sf renovation specializing in postpartum Healthcare System and CB Richard Ellis panying family, as well as hidden linen compartments and other personal storage space. Though redesigning a 50-year-old building to fulfill the needs of a modern 6 4 2 5 4 4 3 4 FLOOR PLAN 1 PATIENT ROOM 2 RECEPTION 3 NEWBORN NURSery 4 caregiver station 5 waiting room 6 staff lounge 4 healthcare facility was a challenge, with design cues taken from loft apartments and cruise ships, the completed project represents a space that can be changed to meet the needs of mothers and nurses alike. S u s a n 7 / 8 2 0 0 9 B u t l e r t e x a s a r c h i t e c t 69

Texas Architect July/Aug 2009: Residential Design

More from this publisher