Issuu on Google+

The Envelope project client The Envelope, Dallas Fairfax Develops architect Buchanan Architecture design team contractor Russell Buchanan, AIA; Jordan Yamada Fairfax Develops consultants McHale Engineering, Inc. (structural) photographer Jason Franzen resources masonry unit s : Featherlite; Polygal; metal windows : Kawneer; tile : Daltile 44 t e x a s a r c h i t e c t pl as tic fabrications : Rather than accepting the most general issues of zoning compliance, this project offers a very detailed response to the zoning constraints and its exceptions. The design solution should be considered, in part, as a product of thorough zoning research. The form is generated by the off-street parking requirement and the site’s location at an intersection. Each unit faces the side street, allowing secured parking access from a private drive towards the rear. The upper levels cantilever over the driveway to maximize area. The program stipulated three 2,300 sq. ft. dwelling units. Each unit required a living room, dining room, kitchen, utility room, master suite, guest suite, and a two-car garage. 9 / 1 0 2 0 0 6

Texas Architect Sept/Oct 2006: Design Awards

More from this publisher