Issuu on Google+

PORTFOLIO

Name: Date of birth: Nationality:

Sergio da Costa Oliveira 28 June 1991 Portuguese

Studies: Exchange Programe Current

Tampere University of Technology (Erasmus, Finalnd) 2012-2012 University of Minho ( Portugal; Masters integrated) 2009-2014

High School

Saint Andrews International High school (Malawi) 2002-2009

Skills:

AUTOCAD 2D AUTOCAD 3D ARCHICAD ARTLANTIS GOOGLE SKETCH UP

Languages:

English (MAin language) Portuguese (main language) French:

Interests:

Swimming Volleyball Reading

“A WALK THROUGH THE FOREST” The design itself was based on the experience of walking through a Finnish forest, which can be felt at the entrance of the platform. While walking through this forest sensation the visitor will be introduced to the concept of the pavilion. The lighting sensation is important because the person will get the feeling of the quantity of light coming through during the summer when the trees have all their leaves, or during the winter once they have all fallen off. The project implementation on the site was made so that it would support this idea with the existing landscpae, such as the three trees on the corner where the pavillion is located. I tired to keep the design as Minimalistic as possible not concentrating too much on the actual function but on a space which can later on be transformed, by extending and adding new parts. The idea of a Flexible pavilion allowed me to design and dimension the pavilion creating a central space which can be “partly” closed, or limited creating a new space for exhibition during summer or days in which the weather conditions allow so to happen. This space can be closed if wanted with a similar construction method as used in the existing walls designed already.

A 1:40

FLOOR PLAN 1/40 A

0.

INTERIOR PERSPECTIVE

NORTH FACADE 1/40

“RESEARCH CENTRE NYUSLAND�

This was a project done in group, The task was for us to design a research centre in a different climate conditions from what we were use to in our own country. The location that was assigned to us was NY-Alesund, a small city on the island of Svalbard. THe climate conidtions are very auster very cold winters, alot of snow and not very warm summers. Our starting point was the climate analwysing how the site changes with the different climate conditions, because the ground levels can change up to 3m durring the winter due to all the snowfall. The main concept behind the design was a box in abox. Being the core a box which contains all the f unctional spaces, and the exterior space being a sort of shell that protects the inner core. We also had to take into consideration all the materials and methods of construction, to design an effiecient building; energetically and durability.

SECTION 1/100

“HOUSING OF THE FUTURE 2049”

A project based on my perception of the future, tying to express how i imagined colective housing would be in 2049. This was dificult to imagine being something we can’t predict, we don’t know how technology is going to be developed and what possibliteites this would bring to the architectural world. Trying to understand the society today and how they are tending to become, we see a society that has become more active more flexible. The family strucutre is chenging, the balance between the different age groups is chenging. I tried to take into consideration how the chenges ies and urban tissue, thinking aobut how to revive areas which will tend to be abandoned, and that a soluiton for this is rehabilitation, to use existing infrastructures and adding on to them giving them a new character, without the need to spend too much money.

100.4

99.4

Ahjokatu

99.5 99.5 PUBLIC SPACE

98.9

CAR PARK

99.1

99.8 99.9

98.6

Sopenkorvenkatu

Sopenkorvenkatu

F

F

ROOF TOP AND LANDSCAPE PLAN 1/500

F

F

F

F

FACADE 1/200

1.

COMMUNITY GARDEN SPACE

VIEM FROM INTERIOR SPACE UPON COMMUNITY GARDEN

FACADE 1/200

Workspace

Workspace

Workspace

Workspace

Workspace

Workspace

Sauna

Common Room

Workspace

Coffee shop

Workspace

Workspace

Shop 1

Shop 2

Drying Room

Workspace

Workspace

Workspace

Workspace

Workspace

Sauna

Workspace

Shop 3

Workspace

Kindergarden

Workspace

Workspace

Workspace

Drying Room

Shop 4

Workspace

Laundry 2

Workspace

Workspace

Workspace

Workspace

Workspace

Workspace

Workspace

Workspace

Workspace

Workspace

Workspace

Shop 5

F

GROUND FLOOR PLAN 1/200

FLOOR PLAN 1,3,5

SECTION AA´ 1/200

1.

Story

1:200

F

Workspace

Laundry 1

FLOOR PLAN 2,4,6

SECTION BB´ 1/200

INTERIOR ATRIUM AND PATIO FOR LIGHTING

Bedrrom Entrance Hall

Bathroom

Bedrrom

Bathroom

Kitchen

Entrance Hall

Entrance Hall

Dinning room

Bedrrom

living room

Bathroom

Bedrrom

Bathroom Library

Kitchen Kitchen

Dinning room

Common Space

Dinning room

living room

Common Space

Due to the orientation of the apartments and the location of the common spaces between the apartments created a certain challenge. To overcome this problem I had to arrange the private spaces of the apartment spaces of the apartments at the beginning point of the apartment, designing a corridor to create some tension and the person entering will want to move quickly reaching an open space where you find the common space kitchen, living room‌these common space are found on the other end to have direct contact with the common spaces in between apartments. I tried to maintain a regular facade, to try and pass out the image of the modular idea behind the apartment.

living room

Library

Semi Private distribution atrium

Children playroom

Common Space

FLOOR PLAN 1/50

interior view of childrens playroom

Semi Private

Private

Semi Private

View from common room between elerly and family

“CENTRO CULTURAL ARTES GUIMARES�

(ART CENTRE PUBLIC BUILDING)

Design a mutlifunction public building for artistic and cultural events in the middle of a historical centre in Guimaraes. This project was quite a challenge but in a nice way. Many different factores had to be taken into consideration due to such a sensitvie and delicate surrounding, such as buildings that are more than a 1000 years old. The concept of the building is approached and based on the exterior patio in the central part of the building allowing alot of light to get in. This central patio also deifnes the circulation space between the diferent levels allowing visual contact with people at diferent levels. The form of the building raised from the surrounding buildings and the orientation of the urban tissue aswell as the inner courtyard of the blocks.

ALÇADO NORTE

ALÇADO NACENTE

ALÇADO NORTE

PLANTA E CORTES 1/500 EAUM SERGIO DA COSTA OLIVEIRA

PLANTA PISO REZ-CHA 1/100

ALÇADOS 1/100

PROJECTO 5 3 FEVEREIRO 2012 CENTRO DAS ARTES

PORMENOR CONSTRUTIVO

PLANTA PISO 1 1/100 PLANTA PISO 2 1/100

ALÇADO POENTE

ALÇADO NACENTE

PLANTA E CORTES 1/500 EAUM SERGIO DA COSTA OLIVEIRA

PLANTA PISO REZ-CHAO 1/100

ALÇADOS 1/100

PROJECTO 5 3 FEVEREIRO 2012 CENTRO DAS ARTES

PORMENOR CONSTRUTIVO

PLANTA PISO 1 1/100 PLANTA PISO 2 1/100

ALÇADO POENTE

ALÇADO POENTE

PLANTA E CORTES 1/500 EAUM SERGIO DA COSTA OLIVEIRA

ALÇADOS 1/100

PROJECTO 5 3 FEVEREIRO 2012 CENTRO DAS ARTES

EAUM SERGIO DA COSTA OLIVEIRA PROJECTO 5 3 FEVEREIRO 2012 CENTRO DAS ARTES

1 AUDITÓRIO 1.1 PALCO 1.2 RÉGIE 1.3 CAMARINS 1.5 ARRUMOS 1.6 BILHETEIRA - BENGALEIRO 1.7 INSTALAÇÕES SANITÁRIAS

2 WORKSHOPS 2.1 SALA PARA 15 PESSOAS 2.2 SALA DE APOIO 2.3 ARRUMOS 2.4 INSTALAÇÕES SANITÁRIAS 3

COZINHA

4 CAFÉ - BAR 4.1 ESPAÇO PUBLICO 4.2 ESPAÇO PARA PREPARAÇÃO 4.2 ARRUMOS 4.4 ESPLANADA 4.5 INSTALAÇÕES SANITÁRIAS

6 BIBLIOTECA 7 ADMINISTRAÇÃO 7.1 GABINETE DE DIREÇÃO 7.2 SALA DE TRABALHO 7.3 SALA DE REUNIÕES 7.4 ARRUMOS

8 RECEPÇÃO 8.1 FOYER 8.2 ATRIO 8.3 EXPOSIÇÕES

CORTE TERRENO ESPAÇO VERDE SOALHO PEDRA

PLANTA E CORTES 1/500

EAUM SERGIO DA COSTA OLIVEIRA PROJECTO 5 3 FEVEREIRO 2012 CENTRO DAS ARTES

9 ESTACIONAMENTO 10 INSTALAÇÕES MECANICAS

PLANTA PISO REZ-CHAO 2 WORKSHOPS 1 AUDITÓRIO 1/100 2.1 SALA PARA 15 PESSOAS 1.1 PALCO PLANTA PISO 1 2.2 SALA DE APOIO 1.2 RÉGIE 1/100 2.3 ARRUMOS 1.3 CAMARINS 2.4 INSTALAÇÕES SANITÁRIAS 1.5 ARRUMOS PLANTA PISO 2 1.6 BILHETEIRA - BENGALEIRO 1/100 3 COZINHA 1.7 INSTALAÇÕES SANITÁRIAS

4 CAFÉ - BAR 4.1 ESPAÇO PUBLICO 4.2 ESPAÇO PARA PREPARAÇÃO 4.2 ARRUMOS 4.4 ESPLANADA 4.5 INSTALAÇÕES SANITÁRIAS

6 BIBLIOTECA 7 ADMINISTRAÇÃO 7.1 GABINETE DE DIREÇÃO 7.2 SALA DE TRABALHO 7.3 SALA DE REUNIÕES 7.4 ARRUMOS

8 RECEPÇÃO 8.1 FOYER 8.2 ATRIO 8.3 EXPOSIÇÕES

PORMENOR CONSTRUTIVO

PLANTA E CORTES 1/500

CORTE TERRENO ESPAÇO VERDE SOALHO PEDRA

PLANTA PISO REZ-CHAO 1/100 PLANTA PISO 1

9 ESTACIONAMENTO 10 INSTALAÇÕES MECANICAS

PLANTA PISO REZ-CHAO 1/100 PLANTA PISO 1 1/100 PLANTA PISO 2 1/100 ALÇADO POENTE

PLANTA E CORTES 1/500 EAUM SERGIO DA COSTA OLIVEIRA

ALÇADOS 1/100

PROJECTO 5 3 FEVEREIRO 2012 CENTRO DAS ARTES

EAUM SERGIO DA COSTA OLIVEIRA

EAUM SERGIO DA COSTA OLIVEIRA PROJECTO 5 3 FEVEREIRO 2012 CENTRO DAS ARTES

1 AUDITÓRIO 1.1 PALCO 1.2 RÉGIE 1.3 CAMARINS 1.5 ARRUMOS 1.6 BILHETEIRA - BENGALEIRO 1.7 INSTALAÇÕES SANITÁRIAS

2 WORKSHOPS 2.1 SALA PARA 15 PESSOAS 2.2 SALA DE APOIO 2.3 ARRUMOS 2.4 INSTALAÇÕES SANITÁRIAS 3

COZINHA

4 CAFÉ - BAR 4.1 ESPAÇO PUBLICO 4.2 ESPAÇO PARA PREPARAÇÃO 4.2 ARRUMOS 4.4 ESPLANADA 4.5 INSTALAÇÕES SANITÁRIAS

6 BIBLIOTECA 7 ADMINISTRAÇÃO 7.1 GABINETE DE DIREÇÃO 7.2 SALA DE TRABALHO 7.3 SALA DE REUNIÕES 7.4 ARRUMOS

8 RECEPÇÃO 8.1 FOYER 8.2 ATRIO 8.3 EXPOSIÇÕES 9 ESTACIONAMENTO 10 INSTALAÇÕES MECANICAS

CORTE TERRENO ESPAÇO VERDE SOALHO PEDRA

PROJECTO 5 3 FEVEREIRO 2012 CENTRO DAS ARTES

2 WORKSHOPS 1 AUDITÓRIO PLANTA E CORTES 2.1 SALA PARA 15 PESSOAS 1.1 PALCO 1/500 2.2 SALA DE APOIO 1.2 RÉGIE 2.3 ARRUMOS 1.3 CAMARINS PLANTA PISO REZ-CHAO 2.4 INSTALAÇÕES SANITÁRIAS 1.5 ARRUMOS 1/100 1.6 BILHETEIRA - BENGALEIRO PLANTA PISO 2 PLANTA PISO 1 3 COZINHA 1/100 1.7 INSTALAÇÕES SANITÁRIAS 1/100

PLANTA PISO 2 1/100

4 CAFÉ - BAR 4.1 ESPAÇO PUBLICO 4.2 ESPAÇO PARA PREPARAÇÃO 4.2 ARRUMOS 4.4 ESPLANADA 4.5 INSTALAÇÕES SANITÁRIAS

6 BIBLIOTECA 7 ADMINISTRAÇÃO 7.1 GABINETE DE DIREÇÃO 7.2 SALA DE TRABALHO 7.3 SALA DE REUNIÕES 7.4 ARRUMOS

8 RECEPÇÃO 8.1 FOYER 8.2 ATRIO 8.3 EXPOSIÇÕES 9 ESTACIONAMENTO 10 INSTALAÇÕES MECANICAS

CORTE TERRENO ESPAÇO VERDE SOALHO PEDRA

PORMENOR CONSTRUTIVO

1/100 PLANTA COBERTURAS 1/100

PLANTA E CORTES 1/500 PLANTA PISO REZ-CHAO 1/100 PLANTA PISO 1 1/100 PLANTA PISO 2 1/100

PLANTA PISO REZ-CHAO 1/100 PLANTA PISO 1 1/100 PLANTA PISO 2 1/100

PLANTA PISO REZ-CHAO 1/100 PLANTA PISO 1 1/100 PLANTA PISO 2 1/100

Vertical Section

Horizontal Section PLANTA E CORTES 1/500 EAUM SERGIO DA COSTA OLIVEIRA PROJECTO 5 3 FEVEREIRO 2012 CENTRO DAS ARTES

PLANTA E CORTES 1/500 EAUM SERGIO DA COSTA OLIVEIRA PROJECTO 5 3 FEVEREIRO 2012 CENTRO DAS ARTES

CORTES 1/100

PLANTA PISO REZ-CHAO 1/100 PLANTA PISO 1 1/100 PLANTA PISO 2 1/100

PLANTA E CORTES 1/500 EAUM SERGIO DA COSTA OLIVEIRA PROJECTO 5 3 FEVEREIRO 2012 CENTRO DAS ARTES

CORTES 1/100

PLANTA PISO REZ-CHAO 1/100 PLANTA PISO 1 1/100 PLANTA PISO 2 1/100

ESTRUTURA DE BETÃO FIADA DE TIJOLO BETÃO LEVE POLIESTERNO EXTRUDIDO GRANITO BRANCO REBOCCO ACABADO COM TINTA

GESSO CARTONADO SOALHO DE MADEIRA CARVALHO COM ACABENTO DE VERNIZ ESTRUTURA EM AÇO GALVANIZADO GRAMPOS PARA SUPURTAR PEDRA GRAVILHA SERAFOS

PORMENOR CONSTRUTIVO VERTICAL 1/5

PLANTA PISO REZ-C 1/100 PLANTA PISO 1 1/100 PLANTA PISO 2 1/100

“UNITÉ NESPEREIRA”

(COLLECTIVE HOUSING)

The theme of this project as the name say’s it came from corbusiers idea of collective housing. The task was in a given site to create and think abouta general concept of intervention in the site, and carrying on with conept to a more particular and closer aproach on the deisgning of the builing and the aprarments. The main ideas was to design one building, and generate on concpet and try to apply it on a large scale to a small scale. THe large scale being the site implementation and the small scale the apartments. In this project I tried to use a more organic and natural method of approaching the design. By this I don’t mean using organic forms but how to integrate and use the nature around to give from to the design. The tetris game

B'

A'

B'

A'

B'

A

176.40

173.70

171.00 170.00

CORTE AA'

ALCADO NACENTE

CORTE BB'

ALCADO POENTE

176.40

171.00 170.00

E

B

A

B

PISO TEREO

A

B

A

170.00

PISO 1

PISO 2

171.00

A

169.00

B

168.00

A'

169.00

B'

170.00

169.00

170.00

168.00

169.00

PLANTA COTA 171.50

This conceptual model was my starting point for the intervention on the site. It helped me define the location of all the 20 buildings and and the directions they would be orientated in. the idea was using the the river filling it with water and see what pattern it left behind (pink colour) and the i assumed the existing roads on the site as the river’s afluetns filled them up with water too (black colour) and got a different pattern. Combing these two was gave me the directions. This allowed me to create the image of the buildings to look as if they were flowing down the site, following the form of the existing terrain without making it look too artificial because the forms were “naturaly� created as if it were in reality.

CORTE AA' CORTE AA'

CORTE AA'

E'

B

CORTE AA'

E' E' E'

E'

B B

B

B B

E'

CORTE AA'

6

6 6 6

2 A

4 3

A

4

4

3

3

4

A

A A

7

3

3 3 3

2 C

B'

A

3

3 3

C A'

PISO 0 7

C

A'

7 PISO 0PISO 0

B' B'

B' B'

B'

PISO 0

2

2

C

1

7

7

7

2

C

7 7

A'

A'

1

1 1

4

43

3

3 3

4

43

7

CORTE DD'

D' D'

PISO 0

2

1

1

1

1 1 1

D'

3

PISO 0 PISO 0 PISO 0 PISO 0

2 0 PISO 22

2

2

PISO 0

B

B

PISO 0 PISO00 PISO PISO 0

B B

B B

TIPOLOGIA 3 TIPOLOGIA 3TIPOLOGIA 3 TIPOLOGIA333 TIPOLOGIA TIPOLOGIA

CORTE EE' 3

CORTE EE'

CORTE EE' CORTE EE' CORTE CORTE EE' EE'

3

3

3 33

6

6

6

6

6

LEGENDA LEGENDA

C

A

A'

A'

A

1

A

1

B'

B'

PISO 1

B' B'

B' B'

PISO 1

CORTE AA'

C

A' PISO 1

1

PISO 1 PISO 1

C'

5

C'

5

C'

5

C'

5

C'

PISO 1

PISO 1 PISO 1

ESCALA 1/50 PISO 1 PISO 1

CORTE CC'

CORTE AA'

CORTE CC' CORTE AA'

CORTE CC'

CORTE AA'

CORTE CC' CORTE CC'

CORTE AA'

CORTE CC'

CORTE BB'

CORTE BB'

PISO 1

C

C A'

A' 1

1 1

CORTE AA'

A' PISO 1

5

C

1-SALA DE ESTAR 2-COZINHA 3-QUARTO 4-CASA DE BANHO 5-ESPACO AMBIGOUO 6-VARANDA 7-ZONA DE REFEICAO

C'

5

C

A

A

CORTE CORTE DD'DD'

D'

D'

3

6

A

CORTE DD'

CORTE DD'

D D

C'

D'

5

C'

3

PISO 0

TIPOLOGIA 2 TIPOLOGIA 2 TIPOLOGIA 2 TIPOLOGIA TIPOLOGIA 2 22 TIPOLOGIA

7 PISO 0

C'

4

3

PISO 0

D

C'

C'

CORTE DD'

55

D

D

1 3

5

5

4 4

C'

3

A'

7

TIPOLOGIA 1 TIPOLOGIA 11 TIPOLOGIA TIPOLOGIA TIPOLOGIA 1 TIPOLOGIA 11

2

2

4

3

7

2

A'

3

4

1

2

C

4

E

2

2

D

E E E

3

4

4

E

4

5

4

6

2

E

6

AGREGACAO DE APARTAMENTOS

CORTE BB' CORTE BB'

AGREGACAO DEDE APARTAMENTOS AGREGACAO APARTAMENTOS AGREGACAO DE APARTAMENTOS

CORTE BB'

AGREGACAO DE APARTAMENTOS

CORTE BB'

AGREGACAO DE APARTAMENTOS

1-SALA DE ESTAR 2-COZINHA 3-QUARTO 1-SALADE DE ESTAR 4-CASA DE BANHO 1-SALA ESTAR 2-COZINHA 5-ESPACO AMBIGOUO 1-SALA DE ESTAR 2-COZINHA 1-SALA DE ESTAR 3-QUARTO 2-COZINHA 3-QUARTO 6-VARANDA 2-COZINHA 4-CASADE DE BANHO 3-QUARTO 4-CASA BANHO 7-ZONA DE REFEICAO 3-QUARTO 5-ESPACO AMBIGOUO 4-CASA DE BANHO 5-ESPACO AMBIGOUO 4-CASA DE BANHO 6-VARANDA 5-ESPACO AMBIGOUO 6-VARANDA 5-ESPACO AMBIGOUO 6-VARANDA 7-ZONA REFEICAO 7-ZONADE DE REFEICAO 6-VARANDA 7-ZONA DE REFEICAO 7-ZONA DE REFEICAO LEGENDA LEGENDA

LEGENDA LEGENDA

ESCALA 1/50 ESCALA 1/50 ESCALA1/50 1/50 ESCALA ESCALA 1/50

“A CASA TIPICA�

(TYPICAL FAMILY HOUSE)

The task for this project was to design a small family house, with given limits and design. Within this design we had to design the interior of the house, learning how to wokr with small compact areas and fitting a program. the house was 6x12x9m. i had to think about a typical portuguese fmaily that would live in this house within a community.

The project was mostly worked in section. Where the main concept of the deisgn was based around the stair case which would then extend itself and deisgn the rest of the house. The stairs set the height of furniture windows, and allow to create an open space in the common space to create relation between the the ground floor and the top floor.

01

02 09

03

08

205

In plan the i tired to separate the diferent levels of privacy and what was living space and service areas. the private areas are more concentrated in the extreme parts of the house, where the semi private space is in the centre not allowing guests to cross this spcaes.

04

07

05 06

“A CIDADE”

(THE CITY)

First contact with what creating architecture is all about. This project was what gave me all the bases to start thinking for myself and applying all the knowledge I got in this project into to future more realistic scenarios. An abstract part of an Urban tissue was “radomly chosen where we had to two major problems to solve, the elevation of 10 meters and the obtuse angle of the elevation. With this project the main aim was to understand the meaning of space and a first aproach to control the dimesnion of objects at diferent scales, understanding the amount fo detail needed at the diferent scales. This task started of with taking a first aproach at large scale 1/1000, taking into consideration the dimension of streets, public space, and how to creat different sensation by controling perspective and height of different masses.


PORTFOLIO