Issuu on Google+

Hannah Berryhill Undergraduate Interior Design Portfolio

projects

04

Purify SXSW 2014

pollutant neutralizing installation

12

The Insiders

private membership club

20

Entre los Arboles

26 28 36 48 university cafe

Biker Chic

chair redesign

The Reinvention of Black hospitality suite

Fashion Inspired

wallpaper, 3D wall installation, & fashion boutique

UT Community Clinic

preventative care clinic: design competition

11TH

Purify SXSW 2014

ST

Pollutant-Removing Installation for Austin, TX Music Festival March - May 2013 Professor Igor Siddiqui Adavaned Interior Design

6TH

ST

RESS

AVE

AUSTIN CONVENTION CENTER

RAIN

EY S

T

CON G

Car-Free SXSW Zone + SXSW Venues

ULD

IN S

T

SUNLIGHT O

BO

S. 5 TH

ST

S. 1S

T ST.

S LA MAR B

LVD

This installation seeks to address pollution problems during SXSW and showcase the pollutant neutralizing technology of titanium dioxide infused finishes. The site chosen is the perimeter of the streets that are closed during SXSW, which create a pedestrianW RIV ERthreshold only zone for the week. The SID ED between this pollution and car-free zone R is defined by a screen which is supported by a bamboo scaffolding. The fabric, which has been washed in a titanium dioxide solution, not only removes carbon dioxide and nitrogen oxide from the air, but also provides extra shading to SXSW goers, defines new venues, and helps direct traffic away from street closures.

N

O

O OH

O-

OH

O

TiO2

O

N

N

N

N

O

N

O

N

O

OO

O

O OH

O O

O O

O O

O O

O

O

O O

OH

O-

N

-

N

O-

OH

OH O-

TiO2

O O

N

O

Titanium Dioxide as a Pollutant Neutralizer 4

Diagram

of scaffolding layers showing diagonal supports, additional layers added to allow for vertical walk space, and addition of TiO2 fabric.

bamboo pollutant neutralizing fabric

washers clip into one another

21’ 21’ 8’

42’

nylon connecting cords

Installation signals street crossing of pedestrian area on Red River St.

8

Creates sound and visual barrier between I-35 and SXSW

Pop-up shop for CatClo

Film viewing and resting place for participants

Creates distinct barrier between pedestrian and car zones

FORM DESIGN

1 guide is attached to corners of all buildings that create perimeter of pedestrian zone

2

3 guide determines heights of bamboo scaffolding

fabric panels treated with CatClo laundry detergent attach to scaffolding

9

SKILLED LEADER

01 19 06 07

ONE TEAM

Construction Coordination

UNSKILLED WORKERS

The installation would be set up in one week (just in time for the festival), while also bringing in construction workers from around the country to educate them on bamboo scaffolding. This type of scaffolding is both environmentally and economically beneficial, but is rarely used in the US.

one skilled leader

ten unskilled workers

TEAM PER CITY BLOCK CITY BLOCKS TOTAL DAYS TO INSTALL DAYS OF DISPLAY

M

A

Sample construction documents for one bay of installation

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

Project Afterlife

fabric

fabric

Shades for

Car covers playgrounds Car covers Car covers

bamboo

bamboo

bamboo

fabric

Bamboo and pollutantneutralizing fabric would be resused and recycled in multiple ways after SXSW 2014.

Temporary fencing for events like

Temporary fencing for events like ACL,Temporary races, etc. fencing Temporary fencing forACL, events likeetc. for races, events like acl, races, etc. ACL, races, etc.

THE INSTALLATION WOULD NEUTRALIZE POLLUTION FROM

Hammocks for public Shades for playgrounds Hammocks for public parks & theCar covers Shades for playgrounds parks, homeless shelter, Hammocks for public parks & the homeless shelter Shades for playgrounds Hammocks forhomeless publicetc. parks & the shelter homeless shelter

Packaging for electronics sold Mulch for xeriscaping, children’s MulchMulch for Packaging for 2015 products Packaging for electronics sold for xeriscaping, children’s during SXSW playgrounds, etc. xeriscaping,

Mulch forplaygrounds, xeriscaping, children’s etc. playgrounds, etc. playgrounds, etc.

6594

Packaging sold 2015 sold at SXSW 2015for electronics during SXSW during SXSW 2015

CARS THROUGHOUT THE DURATION OF THE FESTIVAL

11

The Insiders Private Membership Club

January 2012 to May 2012 Professor Tamie Glass Design VI “Sound Building� Design VI, also known as "Sound Building," is the semester during which we integrate our knowledge of construction, history, environmental controls, and design courses into one design project. That semester, we designed a private membership club located in downtown Austin, Texas. The concept for The Insiders is to create an open, lively space that draws in new members and embraces the appreciation for the outdoors of many Austinites. This will be achieved through an emphasis on natural materials through a contrast with synthetic materials, easy accessibility to the staff, and plenty of space for casual conversation among members. While the space should feel welcoming, a sense of sophistication through clean simple forms and refined materials will be created to evoke a feeling of formality.

12

13

Furniture Plan Floor 16

restaurant

event hall

event space

lobby lounge meeting rooms

mech.

elevator lobby

kitchen

offices

14

bar

e3

Furniture Plan

Floor 17

bar

Adjacency Diagram

Shows influx of natural light and movement through space

event space 2

15

16

17

D

The

8

7

Upstairs Bar

D

Bar Elevation

15' - 5"

maple casework with redorange acrylic counter top

0' - 2 3/4"

13' - 5"

SLATE COUNTERTOP

15' - 5"

RED ACRYLIC PNL 0' - 2 3/4"

WD TRIM PNT WHITE

RED ACRYLIC PNL

0' - 1 3/4"

WD TRIM PNT WHITE 0' - 2 3/4"

0' - 2 3/4"

0' - 2 3/4" 0' - 2 3/4"

RED ACRYLIC

FRONT OF BAR 2 1/2" = 1'-0"

0' - 1 1/2" 1' - 6 1/4"

1

SLATE COUNTERTOP

13' - 5"

0' - 2"

0' - 11 3/4"

SLATE COUNTERTOP

PROFILE OF BAR 1/2" = 1'-0"

0' - 1 3/4"

2

1. CEILI

FRONT OF BAR 1/2" = 1'-0"

2. REFE MANUF

C

A 71’

3. REFE DETAIL INFORM METHO

ShadingAPanelsC in Downstairs Bar

4. CONT WALLS REQUIR

5. ALL S DOUBL

laser-cut shading structure is modular B with repeated but rotated panels for “randomness”

71’

B

6. CONT DAMAG FROM D

7. CONT DIMENS PARTIT AFTER E

8. REFE FOR AD HEIGHT

A

B

C

B IN BAR SCREEN A OVER WINDOWS 1/4" = 1'-0"

D

C

A

D

B

A

C

B

A

D

B

C

D

C

A

D

A

B

C

D

A

E

E

E

E

3’ 0”

3’ 0” A

D

B

D

B

Dining Space

Hannah Berryhill I-BEAM

LED STRIP LIGHT 1/8” WIRE CABLE 2 I-6.1

The University of Texas at Austin School of Architecture 1 University Station B7500 Austin, TX 78712

SUSP ACT CUSTOM WD TRELLIS 1/8” EXPANSION ANCHOR

2

1/8” THREADED EYEHOOK

CEILING CALLOUT 1" = 1'-0"

(832) 863-1638 hcberryhill@gmail.com

WOOD CAP

LEATHER PADDING

0' - 6 1/4" PLANTER

0' - 7 3/4"

LEATHER

515 Congress Ave. Austin, TX 78701

FOAM CUSHION

WATER TROUGH

1x3 WOOD BLOCKING

1/2” PLYWOOD

GENERAL INFORMATION 1. WALL TYPE A TYPE U.O.N.

6 I-6.1

1

3/8” BENDING PLYWOOD

BRACKET SYSTEM

9' - 10"

3 I-6.1

PLASTIC CLIP FOR PLANTER

DINING SPACE 1/2" = 1'-0"

3

1/2” PLYWOOD 1/2” PLYWOOD 1x4 HARDWOOD LEG

GREENWALL CASEWORK 1" = 1'-0"

6

2. CEILING HEIGHTS ARE 9’6” A.F.F. U.O.N. 3. REFER TO FINISH SCHEDULE FOR DETAILED MANUFACTURER’S INFORMATION AND INSTALLATION METHODS.

2x4 WOOD BLOCKING

BANQUETTE DETAIL 1" = 1'-0"

4. CONTRACTOR TO VERIFY ALL EXISTING WALLS ARE FIRE RATED PER CODE REQUIREMENT. 5. ALL SINGLE DOORS ARE 3’-0” AND ALL DOUBLE DOORS 6’-0” U.O.N. 6. CONTRACTOR IS RESPONSIBLE FOR DAMAGE TO EXISTING GROUNDS ARISING FROM DEMOLITION OPERATIONS. 7. CONTRACTOR TO VERIFY CRITICAL DIMENSIONS WITH ARCHITECT WHEN PARTITION LAYOUT IS CHALKED AND AFTER ELECTRICAL ROUGH-IN.

E

8. REFER TO BARRIER FREE DIAGRAMS FOR ADA COMPLIANT MOUNTING HEIGHTS.

Greenwall Elevation

GYP BD

SILICONE SEAL

MTL FRAMING

1' - 9 1/8"

TV PNL

1' - 9 1/8"

WD AP

SHOE SCREW SS FLIP PLATE

greenwall system is modular with alternating panels for TV displays

FROSTED GL 9' - 5 3/4"

WD SHV FOR GREENWALL

3' - 0"

SILICONE SEAL

5

4

GREEN WALL IN DINING SPACE 1/2" = 1'-0"

MEETING ROOM PARTITION 1/2" = 1'-0"

19

SECTIONS AND DETAILS

I-6.1

2 5:20:16 PM

BANQUETTE SEATING

0' - 3 3/8"

CUSTOM SCREEN (POWDER COATED MTL)

Entre los Arboles Cafe Design at the Polytecnical University of Valencia September 2012 - October 2012 Professors Miguel Alvarez, Ramon Esteve, Ivo Vidal Valencia, Spain: Study abroad semester This cafe features an inclined roof and furniture which create varying levels of privacy. These sharp geometries are contrasted with the natural materials and lighting used in the space to simulate a space beneath trees. The cafe is situated on the UPV campus in Valencia, Spain, and offers university members a place of rest along their walk through campus. The cafe has snacks and refreshments and offers a space where students can study independently, work in groups, or relax with friends. The inclination of the roof creates more comfortable spaces for conversation in contrast with the more open spaces for less personal meetings. The apertures in the roof dapple the space with natural light, connecting the building with its exterior atmosphere under the trees. This site connection is also found in the materiality and texture of the surfaces: the concrete floors have a wood texture, and wood plank walls and ceiling envelop the space. The idea of nature is contrasted with the inclined geometry, which is found not only in the form of the building, but also in the furniture and smaller details of the space. This contrast creates a space that responds to its surrounding environment while also maintaining an architectural identity of its own.

20

SECTION SECTIONAA

SECTION B

21

Plan

1. storage room 2. bar 3. lounge space 4. outdoor lounge space 5. sidewalk through campus

22

Door Detail wood section insulation

frame profile

3/4� plywood door skin with pivot laminate

rubber

Site Map Electrical Engineering Building

Athletic Center

University Gift Shop

Alumni Building

Mathematics Building

UPV Cafe

Natatorium Lifelong Learning Center

23

Sidewalk View through Cafe

Custom Furniture

features the same dynamic inclination as the architecture of the space

24

View into Cafe Seating Area

Conceptual Sketches intimate vs. public spaces engagement with walkway integration with site

25

Biker Chic CHAIR REDESIGN October 2011 Professor Carl Matthews Design V To complement the semester theme of reclamation, we transformed an old chair with recycled materials. I chose to contrast the Victorian frame with industrial, black rubber bicycle tubes. The tough rubber has been morphed into a delicate, lace like screen and woven seat cover, which resembles the parquet floors of Victorian design, and the diamond shaped pattern created by the screen recalls the tufted back of the original chair.

26

the reinvention of black HOSPITALITY SUITE

October - December 2011 Professor Carl Matthews Design V

Design Excellence Award Winner Located on a quaint ranch in southeast Austin, this hospitality suite faces a small pond and natural Texas Landscape. The exterior of the suite consists of three recycled shipping containers while the interior design scheme has three main sources of inspiration: my previous chair project, the concept of “chromophobia,” and a quote from the book, “Chromophobia.” My chair design explored the methods of transforming a dull, industrial material into something delicate and refined. Similarly, I decided to redefine the stereotype that the color black is a single, dreary color. By revealing the multifarious identities of blackness, this space demonstrates that black can express a range of qualities. Further inspiration for the project includes our study of “chromophobia,” or western society’s recent obsession with all white interiors. The all-black design presents an inverted view of the chromophobic interior and is intended to be a response to these trendy, colorless spaces.

28

29

30

“There is a black which is old and a black which is fresh.” -David Batchelor, Chromophobia

31

Plan

Three shipping containers are combined to create a small bedroom, living space, kitchen, and bathroom. The end of the shipping container is brought up to create a roof over the outdoor dining space.

2

1. kitchen 2. bathroom 3. outdoor dining 4. bedroom 5. living room 6. stairs to upper deck

4

6

32

5

1

3

Site Diagram

Shows five site options and selected site and relationship to neighboring pond.

33

Inspiration Images

The color black is not a singular, dimensionless quality: it can vary in tone, transparency, texture, and sheen to express a range of design qualities.

34

35

Fashion Inspired WALLCOVERING January 2011 Professor Igor Siddiqui Design IV Our semester started by designing a wallpaper that was inspired by a fashion designer’s collection. We then translated our two-dimensional wallcovering into a three-dimensonal design. The final assignment was to design a fashion boutique for our designer, taking inspiration from his collection and our own previous work. The following commonalities were among his designs: masculine shapes and colors, dark neutrals, simple geometries, and “flat” layering created by layers of tone on tone fabric and subtle shadows. When creating my wallpaper, these same characteristics guided the design process. I created a simple, masculine shape and layered the shape over itself to create depth. The shapes were then rendered to produce shadows.

36

37

Fashion Inspired 3D WALL INSTALLATION February 2011 Professor Igor Siddiqui Design IV The layered shapes found in the wallpaper created a forced perspective, which translated into a three-dimensional wall installation. In Rhinoceros, I used the same shape found in my wallpaper, layered it on top of itself, distorted the perspective, and flattened the image. I then extruded the 2D image to exaggerate the perspective.

38

39

Fashion Inspired FLAGSHIP STORE FOR DEREK LAM March - May 2011 Professor Igor Siddiqui Design IV My boutique featured the same forced perspective as did my wall; carefully selected shapes were extruded to a point and created seating, storage, lighting, dressing rooms, and a cash wrap. The shapes were then carved out as needed to become occupiable. Extra large mannequins at the entrance were contrasted with more petite ones in the back of the space, further emphasizing the extrusion of the interior forms.

40

912 Congress Ave. Austin, TX 78731

41

Plan

1. main entrance 2. cash wrap 3. clothing display 4. shoe display 5. waiting area 6. dressing rooms 7. storage 8. office

S.2

S.3

7

6

5 2 1

8

3 4

S.4 S.1 42

Shoe Display

extruded forms are scaled and layered to create niches for smaller products

43

Sections

demonstrate how extruded forms are carved out to become occupiable spaces.

Section 1

Section 3

44

Section 2

Section 4

45

Back of Retail Space

46

Dressing Room Wait Space

Dressing Rooms

Process Work

simple, masculine geometry was layered, the perspective was then distorted, and forms were extruded.

UT Community Clinic PREVENTATIVE CARE CLINIC

January 2013 to February 2013 Design Team: Hannah Berryhill, Ashleigh Kahler, Daniel Valles, Rodolfo Rodriguez Professional Advocate: Hector Covo, Morris Architects Academic Advisor: Dr. Nancy Kwallek 2013 AIA SES Student Healthcare Design Competition The UT Community Clinic strives to encourage community involvement in a variety of ways: its strategic location in a low income neighborhood and ready access to public transportation, the creation of public outdoor spaces, the separation of public and private interior zones, and sweeping forms that create a unique identity for the clinic. These forms separate the public and private zones to allow for after-office-hours public events, slope up to form a rooftop garden, and create a shaded healing garden between the two buildings. As daylight has been proven to have multiple health benefits, we felt it necessary for each room in the clinic to be lit by natural daylight. Public spaces have direct views into the healing garden while spaces that require more privacy, such as treatment rooms, are lit by semi-transparent windows. A CNC-routed shading structure decreases heat gain in the healing garden and provides a dappled light effect, similar to the experience of sitting beneath a tree. Additional goals for the interior spaces included a sense of encouragement, interactive spaces, and flexibility. Flexibility is created through the open floor plan of the public zone and furniture, the education gallery encourages interaction with health-monitoring systems, and casual consultation spaces encourage patients to discuss their health with caregivers. 48

Site Plan

1. UT Community Clinic 2. Bus station 3. MetroRail MLK, Jr. Station 4. Austin Hospice Center 5. PeopleFund: non-profit financial advice company 6. Center61: Sustainability Center

4

2 1

3

5 50

6

Site Analysis

Maps of income levels, public transportation, and adjacent facilities led to our site selection.

Income Levels

Public Transportation

Adjacent Facilities

51

Plan

1. Public transportation entrance 2. Entrance from parking lot 3. Reception 4. Public education space 5. Flexible classrooms 6. Waiting hall 7. Nurses’ station 8. Caregiver area 9. Caregiver storage 10. Staff break room 11. Service space 12. Mechanical rooms 13. Consultation room 14. Treatment room 15. Healing gardens

52

5

4

1 3

15 12 6

10

2

8 11

15

7

13

9 14

12

54

55

Waiting Hall Serves as a transition space between the public and private facilities. The transparency of the hall allows guests to experience the health benefits of natural light and views of nature.

56

Reception/Public Education Gallery As the clinic encourages preventative care, the public education gallery played a large role in the design of the northern building. The gallery offers health information as well as self-diagnostic stations to encourage patients to take charge their own health.

Treatment Room A colorful seating niche provides guest seating to patients with family who might come to an appointment. Automatic sliding doors eliminate contact with doors, therefore reducing germ spread.

Healing Garden The CNC-routed shading structure creates a dappled light effect in the garden, reducing heat gain and replicating the natural shade of a tree. Interior Renderings: H. Berryhill Exterior Rendering: D. Valles

Consultation Room A casual, residential-like environment is provided for caregivers to discuss health plans with patients. The TV can be used to access health records or video conference with a specialist.

59

Thank You

Hannah Berryhill

hcberryhill@gmail.com


Undergraduate Interior Design Portfolio