Issuu on Google+

Faqe 2 Afër / larg Një memorial me dashuri kundër komunizimit Nga Vladimir Karaj Themelues Henri Çili - Kryeredaktor Arion Sulo - E martë, 5 mars 2013. Numër 848. Viti IV botimit. Çmimi 30 lekë. 1.5 euro. www.mapo.al e-mail: gazetamapo@gmail.com. Adresa: BLV "Gjergj Fishta" Atentati i Lamajt Tri orët e dëshmisë së bashkëshortes dhe së motrës Berisha: Komplotin e Ramës për të rrëzuar Nanon e kam të filmuar Kryeministri tha dje në Kuvend se kishte regjistrime si u përgatit komploti për rrëzimin e Fatos Nanos dhe se këtë material do t‘ua jepte deputetëve të PS. Referendumi për tre ligjet e BE-së votohet në Kuvend. Dështon negociata e fundit për tërheqjen e mazhorancës nga votimi popullor. Opozita braktis sallën. Ka dështuar përpjekja e fundit për konsensus për të votuar tre ligjet që janë vënë si kusht për statusin e integrimit, çka ka detyruar mazhorancën që të votojnë e vetme kërkesën për mbajtjen e një referendumi popullor për miratimin e tyre. Pas afro 12 orësh debat, seanca e djeshme e parlamentit ka ofruar surprizën e një tërheq je të përkohëshme të mazhorancës nga nisma për mbajtjen e referendumit, teksa kryeministri Berisha në këmbim të tërheqjes nga nisma ka ofruar gjetjen e një mirëkuptimi mes palëve me qëllim që tre ligjet të mund të votoheshin në parlament në ditët në vijim. Për këtë ai ka propozuar që dy... faqe 5 Presidenti dhe Kryeministri, Topi sfidon me ndryshime të thella në Kushtetutë Policia mori në pyetje tri net më parë Anila Lamajn dhe motrën e viktimës. Bashkëshortja e komisarit sqaroi lëvizjet e fundit të tij, ndërsa e motra dëshmoi mbi një bisedë kërcënuese. “Im vëlla u përgjigj: Nëse keni burrni, merruni me mua, jo me familjen.” Faqe 3 op-ed / 12-13 NgërÇ NGA bujar kapexhiu A po fillon të marrë fund kultura e pandëshkueshmërisë? koment Zef Preçi koment Valentin Bruçaj 6 kronikë ny times / 11 Kodi i ri, dyfishohet burgu për mashtruesit e taksave Kodi i ri Penal parashikon dënimin me burg të evazionit fiskal me 4-8 vjet, nga 2 vite që parashikohet aktualisht. Shtohet dënimi për skemat e mashtrimit të TVSH me 4-8 vite burg, të cilat nuk dënohen në Kodin aktual Në shtypin e këtyre ditëve është bërë e ditur... Ishte paralajmëruar një program për qytetarët, për përmbajtjen e të cilit prej muajsh po punonin 19 departamentet e ngritura në selinë e Frymës së Re Demokratike. Por ajo çka u përmblodh dje në më pak se një orë nga kryetari Bamir Topi ishte përtej një sfide politike. Pas një mbledhjeje kryesie me orë të tejzgjatura, Topi prezantoi mbrëmë programin e paralajmëruar. Aty përfshihet një paketë e gjerë... faqe 4 Programi i FRD/Bamir Topi prezanton një paketë të gjerë ndryshimesh kushtetuese e ligjore, paketë fiskale që dallon qartë nga programi i PS-së e PD-së, apo zgjidhje përfundimtare të pronës; propozime këto të pamundura për t’u realizuar nga kjo forcë politike, me gjithë pritshmërinë e madhe që ajo synon të ketë David Brooks dënim me burg, në disa raste vetëm se kanë mashtruar me taksat. Në Shqipëri nuk njihen shumë praktika të tilla, por edhe kur ndodhin, në të shumtën e rasteve fitojnë evazorët. Nisur nga situatat e reja në epokën e teknologjisë, skemat e mashtrimit me taksat janë sofistikuar ndjeshëm, kështu qeveria ka vendosur të ndryshojë Kodin Penal për të dhëna dënime më të forta për bizneset... faqe 7 Dallimi mes Aleancës Kuq e Zi dhe Vetëvendosjes, përveç ngjashmërisë te proturqizmi? “Zotit dhe taksave nuk u fshihesh dot”. Bizneset më të famshme në botë janë përballur me supergjoba, faliment dhe Lëvizjet popullore Aleanca Kuq e Zi në Shqipëri... Fullani zbardh paketën e masave për çlirimin e kredisë ekonomi Përralla e shifrave Shullazi bojkoton gjyqin, FNSH blindon Apelin e Shkodrës Dhjetra forca policie kanë rrethuar gjykatën gjatë kohës kur pritej të mbahej gjyqi i Emiljano Shullazit, por personazhi i njohur nuk është paraqitur. Gjyqtari shtyn seancën CMYK Faqe 16 Faqe 7 Shekulli i Fragmentarizmit Në vitin 1949 Reinhold Niebuhr botoi një libër të titulluar Faith and History. Niebuhr vërejti praninë e një feje shekullare, që u bë posaçërisht e fortë në vitet pas Luftës së Dytë Botërore. Ishte besimi se forcat e historisë gradualisht po sillnin “unifikimin e njerëzimit”. Nacionalizmat e vjetër do të zbeheshin, besonin shumë njerëz. Teknologjitë e transportit dhe komunikacionit do t’i bashkonin njerëzit. Vlerat do të njësoheshin. Ky besim optimist ishte në qendër të shumë projekteve të pasluftës, së pari Kombeve të Bashkuara dhe më pas Bashkimit Europian. Ideja ishte për të krijuar organizata shumëpalëshe që do të përshpejtonin procesin e konvergjencës, harmonizimit dhe paqes. Fatkeqësisht, kjo konvergjencë morale, kulturore...


Gazeta Mapo

Related publications